Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-07-24

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Τσάμπιονς Λιγκ - Δεύτερος προκριματικός γύρος
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Στατιστική Υπηρεσία - 2002 - Εισαγωγές - Εξαγωγές
  • [04] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση
  • [05] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ιταλός Υπουργός
  • [06] (Κ) Ιταλός Υπουργός - Διάσκεψη Τύπου
  • [07] (Κ) Ιταλός Υπουργός - ΕΕ
  • [08] (Κ) Ντενκτάς - Ναρκοπέδια - Λευκωσία
  • [09] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [10] (Κ) Γαλλίδα Υπουργός - Επίσκεψη
  • [11] Υπουργός Εξωτερικών - Ιταλός Υπουργός
  • [12] (K) Ιταλός Υπουργός - Υπουργός Εμπορίου
  • [13] (Κ) Υπουργός Συγκοινωνιών - Τ/Κ - Μεταφορά προϊόντων
  • [14] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Δήλωση Ντενκτάς - Ναρκοπέδια
  • [15] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Κύπρος - Τουρισμός - Τιμές προϊόντων
  • [16] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - ΕΔΑΔ - Τουρκία
  • [17] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Μέτρα για Τ/Κ
  • [18] (K) Εκπρόσωπος - Τράπεζα DNA - Φορτηγά - Ερέλ - Εποικοι
  • [19] (Κ) Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας - Τουρκία - ΕΔΑΔ
  • [20] (Κ) Τουρκικό ΥΠΕΞ - Ντενκτάς - Εκκαθάριση ναρκοπεδίων
  • [21] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Οικονομικό Σύστημα - Παρουσίαση
  • [22] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων
  • [23] (Κ) Καζαμίας - Eurocontrol - Εκθεση 2002
  • [24] (Κ) Ιταλία - Υπουργός Εσωτερικών - ΕΕ - Επίσκεψη

  • [01] (Κ) Τσάμπιονς Λιγκ - Δεύτερος προκριματικός γύρος

    Στις 30 Ιουλίου και 6 Αυγούστου θα γίνουν οι αγώνες για το δεύτερο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ.

    Τα 14 ζευγάρια που προέκυψαν, με βάση τα αποτελέσματα του πρώτου προκριματικού γύρου, είναι:

    Βίσλα Κρακοβίας (Πολωνία) - Ομόνοια (Κύπρος) ΜΤΚ Βουδαπέστης (Ουγγαρία) - Ελσίνκι (Φινλανδία) FBK Κάουνας (Λιθουανία) - Σέλτικ (Σκωτία) Λεοτάρ Τρ. (Βοσνία) - Σλάβια Πράγας (Τσεχία) Σερίφ Τιρασπόλ (Μολδαβία) - Σακτόρ Ντόνετσκ (Ουκρανία) Ζίλινα (Σλοβακία) - Μακάμπι Τελ Αβίβ (Ισραήλ) Μποέμιαν (Ιρλανδία) - Ρόζενμποργκ (Νορβηγία) Μάριμπορ (Σλοβενία) - Ντιναμό Ζάγκρεμπ (Κροατία) ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Ρωσία) - Βαρντάρ Σκοπίων (ΠΓΔΜ) Ραπίντ Βουκουρεστίου (Ρουμανία) - Αντερλεχτ (Βέλγιο) Παρτιζάν Βελιγρ.(Σερβία/Μαυροβ.) - Ντιουργκάρντενς (Σουηδία) FC Κοπεγχάγη (Δανία) - Σλιέμα (Μάλτα) Τίρανα (Αλβανία) - Γκράτσερ (Αυστρία) Πιουνίκ (Αρμενία) - ΤΣΣΚΑ Σόφιας (Βουλγαρία)

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το θέμα των απορρήτων εγγράφων που βρέθηκαν πεταμένα στο Υπουργείο Υγείας, με δηλώσεις των κυβερνώντων και της αντιπολίτευσης, τις έρευνες της αστυνομίας, τη μαρτυρία του δημοσιογράφου που τα βρήκε καθώς και εκτιμήσεις και πληροφορίες για ευθύνες προβάλλεται σήμερα εκτενώς στον κυπριακό Τύπο. Αλλα θέματα που προβάλλονται είναι οι διαβουλεύσεις για το διορισμό νέων διοικητικών συμβουλίων των Ημικρατικών Οργανισμών, η εξαγγελία του Ραούφ Ντενκτάς για δημιουργία τράπεζας γενετικού υλικού καθώς και η λειτουργία στο συλημένο Αγιο Θέρισο της Καρπασίας προβάλλονται.

    Η ''Αλήθεια'' υπό τον τίτλο ''Στα σκουπιδοσάκουλα και η ευθιξία'' γράφει ότι ''δεν έφτανε το διεθνές ρεζίλεμα που προκάλεσαν στην Κύπρο διεθνώς οι κυβερνώντες με την ανευθυνότητά τους να φυλάξουν απόρρητα κρατικά έγγραφα, δεν φτάνει που δεν επιδεικνύουν το παραμικρό ίχνος πολιτικής ευθιξίας για να παραιτηθούν έρχονται να ζητήσουν και τα ρέστα αναζητώντας ευθύνες αλλού''. Αλλού γράφει ότι η αστυνομία στο πόρισμά της το οποίο αναμένεται να είναι έτοιμο σήμερα δεν διαπιστώνει ότι έχει διαπραχθεί ποινικό αδίκημα σε σχέση με τον εντοπισμό των εγγράφων αλλά παραμένει ανοικτό το θέμα των πειθαρχικών ερευνών για τη μη κατάλληλη φύλαξή τους.

    ''Η Μάχη'' με κύριο τίτλο ''Υπουργοί ψάχνουν στα σκουπίδια'' γράφει ότι "με τακτικές κάλυψης απόκρυψης επιχειρείται από κυβερνητικής πλευράς να καλυφθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα το θέμα των απορρήτων εγγράφων ενώ η επιλογή ενός πρόωρου ανασχηματισμού άμεσου ή έμμεσου δείχνει να βρίσκεται προ των θυρών". Αλλού γράφει ότι ''προβλήματα συντονισμού και εμφάνισης παρουσιάζει το έργο της κυβέρνησης παραδέχεται ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας δίνοντας συνέχεια στην επικριτική στάση που εδώ και λίγες μέρες κρατά απέναντι στην διακυβέρνηση Τάσσου Παπαδόπουλου''.

    Ο ''Πολίτης'' έχει κύριο τίτλο ''Με τις υγείες μας'' και γράφει ότι σε "τσίρκο τείνουν να μετατρέψουν το πολιτικό σκηνικό της Κύπρου οι κυβερνώντες και εν μέρει η αντιπολίτευση με τις αλλοπρόσαλλες δηλώσεις και την πολιτική επιχειρηματολογία που προβάλλουν στην προσπάθειά τους να εξηγήσουν στον κυπριακό λαό πώς εκατοντάδες απόρρητα έγγραφα που ήταν υποχρεωμένη να φυλάσσει η Υπουργός Υγείας στο γραφείο της βρέθηκαν πεταμένα στο προαύλιο του οικείου υπουργείου". Επίσης πρωτοσέλιδα προβάλλει τη λειτουργία στο συλημένο Αγιο Θέρισο στην κατεχόμενη Καρπασία χθες ανήμερα της γιορτής του Αγίου προϊσταμένου του Μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτου.

    ''Η Σημερινή'' στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο ''Σφοδρή πολιτική σύγκρουση'' γράφει ότι ''σε μετωπική σύγκρουση κυβέρνησης αντιπολίτευσης εξελίσσεται το θέμα της απόρριψης απορρήτων εγγράφων σε σακούλες σκουπιδιών, στο κλιμακοστάσιο του Υπουργείου Υγείας''. Από πλευράς της κυβέρνησης και των κομμάτων της συμπολίτευσης ''διαφαίνεται μια προσπάθεια απόσεισης πολιτικών ευθυνών''. Από την πλευρά του ο ΔΗΣΥ και άλλα κόμματα ''μιλούν για βαρύτατες ευθύνες της κυβέρνησης''. Αλλού γράφει ότι ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΚΣ ΕΔΕΚ συμφώνησαν για τον τρόπο κατανομής των προεδριών των Ημικρατικών Οργανισμών. Τα ονόματα των προέδρων και των μελών των νέων Διοικητικών Συμβουλίων αναμένεται να ανακοινωθούν από τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο μέχρι το τέλος του μήνα.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στο κύριο θέμα του υπό τον τίτλο ''Μείζων κρίση για απόρρητα'' γράφει ότι η αστυνομική έρευνα που διεξάγεται για το θέμα της ανεύρεσης απορρήτων εγγράφων, που βρέθηκαν κάτω από σκάλα του Υπουργείου Υγείας, ''εκτός απροόπτου θα βρίσκεται εντός της ημέρας στα χέρια του Προέδρου της Δημοκρατίας''. Ο δημοσιογράφος της εφημερίδας αναφέρει εξάλλου ότι η πρώτη του επίσκεψη στο Υπουργείο Υγείας, όπου και είδε τα έγγραφα, έγινε όταν συνόδευσε ζεύγος ηλικιωμένων Τ/Κ για να υποβάλουν αίτηση για έκδοση ''κάρτας νοσηλείας''. Προσθέτει ότι ''οι αιχμηρές γωνιές των φακέλων και οι δέσμες εγγράφων που είχαν προκαλέσει σκισμές στις μαύρες σακούλες, και οι κόκκινες επιγραφές 'ΑΠΟΡΡΗΤΟ' που αναγράφονταν'', προκάλεσαν την προσοχή του, με αποτέλεσμα να πηγαινοέρχεται στο Υπουργείο για αρκετές ημέρες και να παίρνει σακούλες. Αλλού γράφει ότι ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς ανακοίνωσε χθες αιφνιδίως τη δημιουργία τράπεζας γενικού υλικού (DNA) στα κατεχόμενα.

    Η ''Χαραυγή'' στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο ''Φως σε όλα'' γράφει ότι ''τα ερωτήματα της διαφύλαξης, της εκκαθάρισης, της διάθεσης, της καταστροφής, της εγκατάλειψης και της ανεύρεσης των απόρρητων εγγράφων στο Υπουργείο Υγείας, είναι αντικείμενο της αστυνομικής έρευνας, όπως και το πότε και από ποιους είχαν τοποθετηθεί στο χώρο που ανευρέθηκαν, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης''. Πληροφορίες της εφημερίδας αναφέρουν ότι ''οι ανακριτές ψάχνουν απαντήσεις για το πώς είναι δυνατό τα συγκεκριμένα έγγραφα που αφορούν θέματα υψίστης ασφαλείας για την άμυνα να βρίσκονται στο Υπουργείο Υγείας''. Στην πρώτη σελίδα δημοσιεύει φωτογραφία της Ομόνοιας και γράφει ότι η πρωταθλήτρια Κύπρου προκρίθηκε στον επόμενο γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ μετά την εκτός έδρα νίκης της με 2-1 επί της Ιρτις Καζακστάν.

    [03] (Κ) Στατιστική Υπηρεσία - 2002 - Εισαγωγές - Εξαγωγές

    Μείωση σε σύγκριση με το 2001, κατέγραψαν οι κυπριακές συνολικές εισαγωγές και εξαγωγές για το 2002, κάτι που είχε ως συνέπεια την αύξηση του εμπορικού ελλείμματος.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, οι συνολικές εισαγωγές κατά το 2002 ανήλθαν στα 2.486,6 εκατομμύρια λίρες, σε σύγκριση με 2.578,7 εκατομμύρια το 2001, ενώ οι συνολικές εξαγωγές ανήλθαν στα 511,3 εκατομμύρια λίρες σε σύγκριση με τα 628 εκατομμύρια το 2001.

    [04] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση

    [05] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ιταλός Υπουργός

    [06] (Κ) Ιταλός Υπουργός - Διάσκεψη Τύπου

    Με το "Γόρδιο Δεσμό" παρομοίασε το Κυπριακό ο Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ιταλίας Ρόκο Μπουτιλιόνε, σημειώνοντας πως από μακριά το πρόβλημα φαίνεται πιο εύκολο.

    [07] (Κ) Ιταλός Υπουργός - ΕΕ

    Προσπάθεια για εξεύρεση συναίνεσης ανάμεσα στα 25 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε θέματα ανταγωνισμού καταβάλλει ο Ιταλός Υπουργός αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Ρόκο Μπουτιλιόνε, όπως ο ίδιος δήλωσε σε διάσκεψη Τύπου σήμερα στο Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο στη Λευκωσία.

    [08] (Κ) Ντενκτάς - Ναρκοπέδια - Λευκωσία

    Ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς πρότεινε την εκκαθάριση των ναρκοπεδίων γύρω από τη Λευκωσία.

    [09] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            84,80 (-0,75)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    278.416
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    170.243    351,01  (-1,07)
    FTSE Med 100 **                             5.486,73  (-0,84)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    119.335    102,35  (-0,86)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £      1.506     73,39  (-0,20)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      1.480     14,28  (-0,07)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £      3.700     54,53  ( 0,53)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      6.141     85,32  (-0,20)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     19.482     18,13  (-0,66)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     39.640     67,16  (-1,37)
    Ετ. Πληροφορικής              £      3.159      2,68  ( 0,00)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     31.008     12,81  (-4,62)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £        000     11,05  ( 2,03)
    Ξενοδοχεία                    £      3.478     39,23  (-0,25)
    Αλλες Εταιρείες               £     36.371     76,32  (-0,43)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [10] (Κ) Γαλλίδα Υπουργός - Επίσκεψη

    [11] Υπουργός Εξωτερικών - Ιταλός Υπουργός

    Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το Κυπριακό είναι συνδεδεμένο με την πορεία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, χωρίς να αποτελεί μέρος των κριτηρίων της Κοπεγχάγης, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ιταλίας Ρόκο Μπουτιλιόνε, η χώρα του οποίου κατέχει την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης αυτό το εξάμηνο.

    ''Δεν θα το συνέδεα άμεσα (το Κυπριακό), αλλά δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι υπάρχει μία σύνδεση'', απάντησε επί λέξει ο κ. Μπουτιλιόνε ερωτηθείς αν το Κυπριακό περιλαμβάνεται στα κριτήρια της Κοπεγχάγης για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

    [12] (K) Ιταλός Υπουργός - Υπουργός Εμπορίου

    Η πολιτική της ΕΕ όσον αφορά τις μεταφορές πρέπει να είναι τέτοια που να επιτρέπει στα κράτη μέλη όπως είναι η Κύπρος, που είναι νησί, να στηρίξουν τον τομέα των μεταφορών για να στηρίξουν και το δικαίωμά τους στις εξαγωγές, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας, ύστερα από συνάντησή του με τον Ιταλό Υπουργό αρμόδιο για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Ρόκο Μπουτιλιόνε.

    [13] (Κ) Υπουργός Συγκοινωνιών - Τ/Κ - Μεταφορά προϊόντων

    [14] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Δήλωση Ντενκτάς - Ναρκοπέδια

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος κληθείς σήμερα να σχολιάσει τη δήλωση του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς πως σε επιστολή προς τον ΓΓ του ΟΗΕ τον ενημέρωσε πως το ψευδοκράτος είναι έτοιμο να διεξάγει συνομιλίες με τον ΟΗΕ για εκκαθάριση των ναρκοπεδίων γύρω από τη Λευκωσία είπε πως χαίρεται που ο κ. Ντενκτάς ''ανταποκρίθηκε σε αίτημα που έχουμε υποβάλει εμείς εδώ και δυο μήνες''.

    Ερωτηθείς αν έχει πάρει και η κυπριακή κυβέρνηση την επιστολή Ντενκτάς, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απάντησε αρνητικά σημειώνοντας πως ''εμείς είχαμε ζητήσει από τα ΗΕ αποναρκοθέτηση με συγκεκριμένο πρόγραμμα και μάλιστα με άλλες συγκεκριμένες διευθετήσεις''.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΚ/ΑΧΡ)

    [15] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Κύπρος - Τουρισμός - Τιμές προϊόντων

    Η Κύπρος είναι ακριβός τουριστικός προορισμός, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας προσθέτοντας πως στόχος του νέου στρατηγικού σχεδίου που θα εξαγγελθεί το φθινόπωρο είναι η αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών προς τους τουρίστες έτσι ώστε να δικαιολογηθούν οι τιμές που οι τουρίστες βρίσκουν στην Κύπρο.

    [16] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - ΕΔΑΔ - Τουρκία

    Στην αντεπίθεση βρίσκεται η κυβέρνηση για αντιμετώπιση των τουρκικών μεθοδεύσεων για αναγνώριση των ούτω καλούμενων ''δικαστηρίων'' στα κατεχόμενα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    [17] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Μέτρα για Τ/Κ

    [18] (K) Εκπρόσωπος - Τράπεζα DNA - Φορτηγά - Ερέλ - Εποικοι

    Το θέμα της δημιουργίας τράπεζας DNA από τον T/K ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς έρχεται λίγο αργά στην εικόνα, στα πλαίσια της ευρύτερής του πολιτικής για δημιουργία εντυπώσεων, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    [19] (Κ) Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας - Τουρκία - ΕΔΑΔ

    Η Κυπριακή Δημοκρατία θα ασκήσει το δικαίωμά της να παρέμβει στις δύο υποθέσεις για τις οποίες το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κάλεσε τους διαδίκους να παρουσιάσουν τις θέσεις τους αναφορικά με την εξάντληση εσωτερικών ενδίκων μέσων για την εκδίκαση στα κατεχόμενα προσφυγών Ε/Κ εναντίον της Τουρκίας, μετά την έγκριση από το ψευδοκράτος του ούτω καλούμενου νόμου για καταβολή αποζημιώσεων.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης είπε πως ''η Γενική Εισαγγελία ετοιμάζεται κατάλληλα για να αντικρούσει τα επιχειρήματα της Τουρκίας'' σε ό,τι αφορά την εξέταση του αιτήματος της Αγκυρας για αναγνώριση των λεγόμενων ''δικαστηρίων'' στα κατεχόμενα.

    [20] (Κ) Τουρκικό ΥΠΕΞ - Ντενκτάς - Εκκαθάριση ναρκοπεδίων

    Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του εξέφρασε υποστήριξη στην πρόταση του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για εκκαθάριση των ναρκοπεδίων γύρω από τη Λευκωσία.

    [21] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Οικονομικό Σύστημα - Παρουσίαση

    Ικανοποιημένος έμεινε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος από την παρουσίαση του νέου Συστήματος Διοικητικής και Οικονομικής Πληροφόρησης του Γενικού Λογιστηρίου, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών Μάρκος Κυπριανού.

    [22] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

    Αυστραλία - Λιασίδης - Ελληνικές Σπουδές ---------------------------------------- Κατά τη διάρκεια τελετής, τιμήθηκε από τις πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου La Trobe της Μελβούρνης ο απερχόμενος Υπατος Αρμοστής της Δημοκρατίας της Κύπρου Σώτος Λιασίδης, στην παρουσία πανεπιστημιακών, της ηγεσίας του Πανεπιστημίου, δημοσιογράφων, επιχειρηματιών, των διευθυντών της Τράπεζας Κύπρου και Λαϊκής Τράπεζας, και σύσσωμης της ηγεσίας των κυπριακών σωματείων και προέδρων ελληνικών σωματείων.

    Ο πρύτανης Μάικολ Οζμπορν απένειμε στον Κύπριο διπλωμάτη ειδική περγαμηνή του Πανεπιστημίου, εκφράζοντας την ευαρέσκεια της πανεπιστημιακής κοινότητας για τη συμβολή του κ. Λιασίδη στις ελληνικές σπουδές στην Αυστραλία.

    Σε ομιλία του, εξήρε τη συμβολή του κ. Λιασίδη στην εδραίωση και ανάπτυξη του ΕΚΕΜΕ, ''ενός εκ των μεγαλυτέρων κέντρων έρευνας, σπουδής και μελέτης του Ελληνισμού, του κέντρου που αποτελεί το κόσμημα του Πανεπιστημίου μας, και του οποίου τη διάρκεια εξασφαλίσαμε για τα επόμενα 200 χρόνια''.

    Ο Αυστραλός πρύτανης εξήρε επίσης τη συμβολή των κυβερνήσεων Ελλάδας και Κύπρου στην ανάπτυξη του ΕΚΕΜΕ, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη της πανεπιστημιακής κοινότητας.

    Οπως είπε, το πανεπιστήμιο δεν διέψευσε τις προσδοκίες τους, αντίθετα επένδυσε δυναμικά και λειτουργικά και κατόρθωσε μέσα σε έξι χρόνια να παρουσιάσει ένα Κέντρο Σπουδών που αποτελεί ''την κιβωτό του Ελληνισμού, της ιστορίας του στη διασπορά και τη γέφυρα των Κοινοτήτων και των ελληνικών παροικιών με την πανεπιστημιακή κοινότητα''.

    Ο Υπατος Αρμοστής της Κύπρου κ. Λιασίδης τόνισε ότι το ΕΚΕΜΕ είναι το μεγαλύτερο κέντρο έρευνας και σπουδής του ελληνισμού στη διασπορά.

    ''Νιώθω ιδιαίτερη τιμή που είχα τη χαρά να αποτελέσω μέρος του Διοικητικού Συμβουλίου του. Η κυβέρνησή μου θα συνεχίσει να στηρίζει το Κέντρο και το Τμήμα και η ταπεινότητά μου, με την επιστροφή μου, στρατεύομαι να υπηρετήσω ως πρεσβευτής του ΕΚΕΜΕ και των ελληνικών σπουδών που θεραπεύονται με τόση αγάπη στο πανεπιστήμιό σας'', είπε.

    [23] (Κ) Καζαμίας - Eurocontrol - Εκθεση 2002

    Στις ''πλέον πετυχημένες χώρες'' του ευρωπαϊκού χώρου, σε θέματα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας, κατατάσσουν την Κύπρο τα αποτελέσματα της δραστηριότητας του κυπριακού Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας, σύμφωνα με τα βασικά στοιχεία της έκθεσης 2002 του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας (Eurocontrol), δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Κίκης Καζαμίας.

    [24] (Κ) Ιταλία - Υπουργός Εσωτερικών - ΕΕ - Επίσκεψη


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 24 July 2003 - 17:49:19 UTC