Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-07-25

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Κυβέρνηση - Πρόταση Ντενκτάς - Αποναρκοθέτηση
  • [02] (Κ) Συμβούλιο Ασφαλείας - Απειλές Ντενκτάς - Βαρώσια
  • [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Κύπρος - Λιβύη - Τουρισμός
  • [05] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση
  • [06] (Κ) Κύπρος - ΟΗΕ - Συμβατικά όπλα
  • [07] (Κ) Εκπρόσωπος - Ντενκτάς - Αποναρκοθέτηση
  • [08] (Κ) Εκπρόσωπος - Ιταλοί επίσημοι
  • [09] (Κ) Εκπρόσωπος - Δήλωση Πάουελ
  • [10] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [11] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [12] (Κ) Πρωτόπαπας - Σχέδιο Ανάν - ΕΔΑΔ
  • [13] (Κ) Χρηματιστήριο - Αμελητέα κέρδη
  • [14] (K) Ευρωπαϊκό Σύνταγμα - Δημοσκόπηση - Κύπρος
  • [15] (Κ) ΚΟΕ - Λαζαρίδης - Ολυμπιακή Φλόγα
  • [16] (Κ) ΕΕ - Αυτοκίνητα - Τιμές - Αποκλίσεις
  • [17] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων
  • [18] (Κ) Κύπρος - ΟΗΕ - Συμβατικά Οπλα - Πρωτόκολλα
  • [19] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Κυπριακό - Ναρκοπέδια

  • [01] (Κ) Κυβέρνηση - Πρόταση Ντενκτάς - Αποναρκοθέτηση

    Η κυπριακή κυβέρνηση καλωσορίζει την κίνηση του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς προς το ΓΓ του ΟΗΕ για άρση των ναρκών από ναρκοπέδια του τουρκικού κατοχικού στρατού εντός και πλησίον της Λευκωσίας.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση που εκδόθηκε χθες βράδυ, η κυβέρνηση θεωρεί πολύ σημαντικό το θέμα της άρσης των ναρκών από όλα τα ναρκοπέδια της νεκρής ζώνης, για αυτό επανειλημμένα καλούσε την τουρκική πλευρά να αποδεχθεί την ταυτόχρονη αποναρκοθέτηση των τουρκικών ναρκοπεδίων και εκείνων της Εθνικής Φρουράς στη νεκρή ζώνη.

    [02] (Κ) Συμβούλιο Ασφαλείας - Απειλές Ντενκτάς - Βαρώσια

    Αντιδρώντας στις απειλές του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για εποικισμό των Βαρωσίων, τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας επαναβεβαίωσαν ομόφωνα χθες ότι η θέση τους για το θέμα των Βαρωσίων παραμένει αμετάβλητη και καθορίζεται από το ψήφισμα 550 του ΣΑ. Ταυτόχρονα προέτρεψαν τα μέρη να επαναρχίσουν τις συνομιλίες στη βάση του ψηφίσματος 1475.

    [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Ενώ η παράδοση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο της έρευνας της Αστυνομίας για το θέμα των απορρήτων εγγράφων που βρέθηκαν εκτεθειμένα στο Υπουργείο Υγείας, δεσπόζει των σημερινών πρωτοσέλιδων του κυπριακού Τύπου, η εφημερίδα ''Πολίτης'' γράφει ότι ένας πολίτης της παρέδωσε απόρρητα έγγραφα τα οποία βρήκε στο χώρο στάθμευσης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.

    Οι κυπριακές εφημερίδες προβάλλουν επίσης την ετοιμότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τις τουρκικές μεθοδεύσεις στο Στρασβούργο για να αποτρέψει τις εκδικάσεις ε/κ προσφυγών στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αλλά και το ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος χαιρέτισε τη θετική ανταπόκριση του Ραούφ Ντενκτάς για άρση των ναρκοπεδίων.

    Η ''Αλήθεια'' με πρωτοσέλιδο τίτλο ''Φταίνε μόνο οι άλλοι'' γράφει πως αντί οι κυβερνώντες να αναλάβουν τις ευθύνες τους για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκαν τα απόρρητα έγγραφα, προσπαθούν να επιρρίψουν την ευθύνη σε αυτούς που τα κατείχαν προηγουμένως και αναφέρεται σε δήλωση της Υπουργού Υγείας η οποία είπε ότι δεν θα παραιτηθεί ''για λάθη άλλων''. Αλλού γράφει πως ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος χαιρέτισε τη θετική ανταπόκριση του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στην πρόταση για εκκαθάριση των ναρκοπεδίων στη νεκρή ζώνη.

    ''Η Μάχη'' με πρωτοσέλιδο τίτλο ''Τα έγγραφα διχάζουν τη συμμαχία'' γράφει ότι "τα πρώτα ρήγματα" στη συγκυβέρνηση σημειώθηκαν χθες αναφορικά με το θέμα της διαρροής απορρήτων εγγράφων με το ΚΣ ΕΔΕΚ και το Κίνημα Οικολόγων να αποστασιοποιούνται εμφανώς από την επίσημη γραμμή της κυβέρνησης, όσον αφορά το θέμα με τα απόρρητα έγγραφα που βρέθηκαν σε σακούλες σκουπιδιών στις σκάλες του Υπουργείου Υγείας. Αλλού σημειώνει πως ο άνδρας έποικος που συνελήφθη για παράνομη είσοδο στην Κυπριακή Δημοκρατία μαζί με τη σύζυγό του και απελάθηκε, είναι σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα ''Χουριέτ'' ειδικευμένος λοχίας που υπηρετεί από το 2000 στις τουρκικές δυνάμεις στην Κύπρο.

    Ο ''Πολίτης'' με τίτλο ''Πέταξαν τα απόρρητα και στο Παιδείας'' γράφει ότι έγγραφα με την ένδειξη απόρρητο εντοπίστηκαν πρόσφατα και έξω από το Υπουργείο Παιδείας. Τα έγγραφα αυτά τα βρήκε πολίτης πριν από μερικές εβδομάδες και τα παρέδωσε εν συνεχεία στην εφημερίδα, η οποία τα έδωσε στην Αστυνομία. Σε άλλο της δημοσίευμα η εφημερίδα αναφέρει πως ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας θα συναντηθεί στην Ουάσινγκτον με τον Αντιπρόεδρο Ντικ Τσέινι, τον ΥΠΕΞ Κόλιν Πάουελ και τη Σύμβουλο του Προέδρου Μπους Κοντολίζα Ράις οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες θα του ζητήσουν να ασκήσει πιέσεις προς τον Ραούφ Ντενκτάς για επιστροφή στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων και αποδοχή του σχεδίου Ανάν ως βάση για διαπραγματεύσεις.

    ''Η Σημερινή'' στεγάζει το κύριο της θέμα υπό τον τίτλο ''Πόρισμα χωρίς ευθύνες'' και γράφει ότι το πόρισμα της Αστυνομίας για την υπόθεση των απορρήτων εγγράφων που βρέθηκαν στο Υπουργείο Υγείας, το οποίο επέδωσε στον Πρόεδρο Παπαδόπουλο χθες το απόγευμα ο Αρχηγός της Αστυνομίας Τάσος Παναγιώτου, ''δεν περιέχει συμπεράσματα και δεν επιρρίπτει ευθύνες σε κανέναν, αλλά περιορίζεται στην παράθεση των γεγονότων''. Σε άλλη είδηση γράφει ότι 52χρονος Κύπριος δικηγόρος που ζει στην Ελλάδα έγινε δότης μυελού των οστών για έναν 27χρονο καθηγητή από την Τουρκία.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στο κύριο του θέμα με τίτλο ''Το λόγο έχει ο Πρόεδρος'', σημειώνει πως στα χέρια του Προέδρου Παπαδόπουλου βρίσκεται το πόρισμα της Αστυνομίας για την πολύκροτη υπόθεση των απορρήτων εγγράφων που βρέθηκαν εκτεθειμένα στο Υπουργείο Υγείας. Προσθέτει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ''παρουσιάζεται έτοιμος να και αποφασισμένος να αποδοθούν ευθύνες για τον τρόπο που αντιμετωπίστηκαν τα έγγραφα αυτά''. Αλλού γράφει ότι η κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη να αντιμετωπίσει τις προσπάθειες που καταβάλλει η Τουρκία στο Στρασβούργο, προκειμένου να ανακόψει την πορεία των προσφυγών των Ε/Κ εναντίον της.

    Η ''Χαραυγή'' με πρωτοσέλιδο ''Εξακρίβωση ευθυνών'', γράφει πως ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος μελετά από χθες βράδυ το 14σέλιδο πόρισμα των ερευνών της Αστυνομίας για το θέμα των απορρήτων εγγράφων ενώ θα συμβουλευτεί σήμερα το Γενικό Εισαγγελέα πριν προχωρήσει σε οποιεσδήποτε περαιτέρω ενέργειες. Αλλού η ''Χ'' γράφει ότι το προηγούμενο Υπουργικό Συμβούλιο λειτουργούσε χωρίς κώδικα χειρισμού των απορρήτων εγγράφων και προσθέτει πως πολλά ερωτηματικά εγείρονται αναφορικά με το πώς βρέθηκαν τόσο σημαντικά έγγραφα στο Υπουργείο Υγείας.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' με τίτλο ''Οι τιμές θα αυξηθούν μετά την ένταξη της Κύπρου στο Ευρώ'' γράφει πως ο Σύνδεσμος Καταναλωτών προειδοποίησε χθες πως όταν η χώρα ενταχθεί στην ευρωζώνη το 2007, οι μισθοί θα χρειαστούν δέκα χρόνια για να φθάσουν τις στρογγυλεμένες τιμές που θα προκαλέσει το Ευρώ στην κυπριακή οικονομία. Αλλού γράφει ότι η κυβέρνηση σημειώνει πως η πρόταση του Ραούφ Ντενκτάς για τη δημιουργία τράπεζας γενετικού υλικού για εξακρίβωση της ταυτότητας Τ/Κ που σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις του 1963 και κατά την εισβολή του 1974 ''ήρθε λίγο αργά''.

    Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη ''The Cyprus Weekly'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Βρέθηκαν και άλλα έγγραφα'', γράφει ότι ενώ το πόρισμα της Αστυνομίας για την υπόθεση των απορρήτων εγγράφων που βρέθηκαν εκτεθειμένα στο Υπουργείο Υγείας, απαλλάσσει κυβερνητικούς αξιωματούχους από την όποια ευθύνη, χθες βράδυ η Αστυνομία κλήθηκε από την εφημερίδα ''Πολίτης'' η οποία έλαβε από έναν πολίτη απόρρητα έγγραφα, τα οποία ο πολίτης πήρε πριν από τρεις εβδομάδες από το χώρο στάθμευσης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού. Αλλού γράφει ότι η κυβέρνηση απέρριψε χθες τις κατηγορίες που διατυπώθηκαν από το τ/κ Εμπορικό Επιμελητήριο ότι τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση για προώθηση των εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δύο κοινοτήτων ''έγιναν για λόγους εντυπωσιασμού''.

    [04] (Κ) Κύπρος - Λιβύη - Τουρισμός

    [05] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση

    [06] (Κ) Κύπρος - ΟΗΕ - Συμβατικά όπλα

    [07] (Κ) Εκπρόσωπος - Ντενκτάς - Αποναρκοθέτηση

    Για ''διπλωματική τακτική'' του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και ''παραπλάνηση της κοινής γνώμης'' έκανε σήμερα λόγο ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Ντενκτάς πως δέχεται την αποναρκοθέτηση στην περιοχή Λευκωσίας.

    [08] (Κ) Εκπρόσωπος - Ιταλοί επίσημοι

    [09] (Κ) Εκπρόσωπος - Δήλωση Πάουελ

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης αναφέρθηκε σήμερα, κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, στη χθεσινή δήλωση του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ για το Κυπριακό μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Αμπντουλάχ Γκιούλ.

    [10] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            84,81 (0,01)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    233.513
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    149.756    351,49  ( 0,14)
    FTSE Med 100 **                             5.475,25  (-0,21)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £     96.493    102,35  ( 0,00)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £      5.604     72,96  (-0,59)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £        192     14,09  (-1,33)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     11.239     54,42  (-0,20)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      5.839     84,20  (-1,31)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     15.406     18,39  ( 1,43)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     19.905     67,10  (-0,09)
    Ετ. Πληροφορικής              £      3.224      2,67  (-0,37)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £      9.240     12,77  (-0,31)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £        000     11,12  ( 0,63)
    Ξενοδοχεία                    £      5.451     39,51  ( 0,71)
    Αλλες Εταιρείες               £     37.804     76,40  ( 0,10)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [11] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    --------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 25/7/2003
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,6970            1,7071
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,9499            1,9615
    Λίρα Αγγλίας                     1,2047            1,2119
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    --------------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     231,5463        233,3986
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,9352          2,9586
    Δολάριο Καναδά                     2,7085          2,7301
    Κορώνα Δανίας                     12,5955         12,6962
    Κορώνα Νορβηγίας                  13,9713         14,0830
    Κορώνα Σουηδίας                   15,5877         15,7124
    Φράγκο Ελβετίας                    2,6229          2,6438
    

    [12] (Κ) Πρωτόπαπας - Σχέδιο Ανάν - ΕΔΑΔ

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Ελλάδας Χρήστος Πρωτόπαπας διέψευσε σήμερα δημοσίευμα εφημερίδας σύμφωνα με το οποίο το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών επεξεργάζεται λύσεις εναλλακτικές προς το σχέδιο Ανάν για το Κυπριακό.

    ''Η ελληνική κυβέρνηση κινείται σταθερά στο πλαίσιο του

    [13] (Κ) Χρηματιστήριο - Αμελητέα κέρδη

    Με θετικό πρόσημο έκλεισε σήμερα η χρηματιστηριακή αγορά, παρά το πενιχρό αγοραστικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε και το οποίο καθήλωσε τον Γενικό Δείκτη Τιμών, σε όλη τη διάρκεια της συνάντησης, εντός του επιπέδου των 84 μονάδων. Η αγορά κατέγραψε αμελητέα κέρδη της τάξης του 0,01%, κλείνοντας στις 84,81 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε, μόλις στις 233 χιλιάδες λίρες.

    [14] (K) Ευρωπαϊκό Σύνταγμα - Δημοσκόπηση - Κύπρος

    Οι πλέον ενημερωμένοι για το σχέδιο του ευρωπαϊκού συντάγματος μεταξύ των πολιτών των 10 υπό ένταξη χωρών εμφανίζονται οι Κύπριοι, σύμφωνα με το αποτέλεσμα της πανευρωπαϊκής δημοσκόπησης «ευρωβαρόμετρο» που έγινε για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    [15] (Κ) ΚΟΕ - Λαζαρίδης - Ολυμπιακή Φλόγα

    [16] (Κ) ΕΕ - Αυτοκίνητα - Τιμές - Αποκλίσεις

    [17] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

    Πρόεδρος Βουλής - Παιδιά Ομογενών ΗΠΑ ------------------------------------- Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας δέχθηκε σήμερα παιδιά ομογενών των ΗΠΑ τα οποία ενημέρωσε για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, σημειώνοντας ότι η Ουάσιγκτον θα πρέπει να ασκήσει πιέσεις προς την κατεύθυνση της Τουρκίας για μεταβολή της στάσης της στο πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου.

    [18] (Κ) Κύπρος - ΟΗΕ - Συμβατικά Οπλα - Πρωτόκολλα

    [19] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Κυπριακό - Ναρκοπέδια


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 25 July 2003 - 17:49:15 UTC