Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-07-26

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Πρέσβειρα Κύπρου στις ΗΠΑ - Αποχαιρετιστήρια εκδήλωση
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

  • [01] (Κ) Πρέσβειρα Κύπρου στις ΗΠΑ - Αποχαιρετιστήρια εκδήλωση

    Η κυπριακή παροικία κι ολόκληρη η ελληνοαμερικανική κοινότητα αποχαιρέτησαν την Πρέσβειρα της Κύπρου στην ΗΠΑ Ερατώ Κοζάκου - Μαρκουλή, η οποία στα τέλη Αυγούστου επιστρέφει στην Κύπρο και αναλαμβάνει τη Διεύθυνση Κυπριακού στο Υπουργείο Εξωτερικών. Αποχαιρετιστήρια εκδήλωση προς τιμή της παρέθεσε το βράδυ της Πέμπτης στη Νέα Υόρκη η Κυπριακή Ομοσπονδία Αμερικής και η ΠΣΕΚΑ, ενώ το μεσημέρι της ίδιας μέρας της παρέθεσε αποχαιρετιστήριο γεύμα ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, στην Ιερά Αρχιεπισκοπή.

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η συνέχεια στο θέμα των απορρήτων εγγράφων μετά την αποκάλυψη πως έχουν βρεθεί έγγραφα σε σκύβαλα έξω από το Υπουργείο Παιδείας, οι δηλώσεις του αρμόδιου Υπουργού για το θέμα, οι αποκαλύψεις ότι η Αστυνομία προσανατολιζόταν αρχικά στη σύλληψη του δημοσιογράφου που έφερε στο φως την πρώτη υπόθεση με απόρρητα έγγραφα στο Υπουργείο Υγείας είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν τα σημερινά πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

    Αλλα θέματα αφορούν στο Κυπριακό, τις προτροπές των ΗΠΑ προς την Τουρκία για να ασκήσει πιέσεις προς τον Ντενκτάς για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, την πεποίθηση της κυβέρνησης ότι το ΕΔΑΔ θα απορρίψει εισηγήσεις της Τουρκίας για παραπομπή Ε/Κ προσφυγών σε λεγόμενα «δικαστήρια» στα κατεχόμενα και τις δηλώσεις του ΥΠΕΞ ότι δεν αναμένονται εξελίξεις στο Κυπριακό πριν τη συνάντηση του Προέδρου Παπαδόπουλου με τον ΓΓ του ΟΗΕ το Σεπτέμβρη.

    Η «Αλήθεια» με τίτλο «Αξίωσαν σύλληψη δημοσιογράφων» γράφει πως αρχικά η Αστυνομία εξασφάλισε εντάλματα σύλληψης του δημοσιογράφου του Φιλελεύθερου Πέτρου Θεοχαρίδη που αποκάλυψε το θέμα των απορρήτων εγγράφων καθώς και του αρχισυντάκτη της εφημερίδας Τάκη Κουνναφή αλλά μετά από δεύτερες σκέψεις και προτροπή του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα απέφυγαν τέτοια ενέργεια. Αλλού γράφει ότι σε χθεσινές του δηλώσεις ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ αναφερόμενος στο θέμα των απορρήτων εγγράφων κάλεσε την κυβέρνηση να σταματήσει την προσπάθεια υποτίμησης της νοημοσύνης των πολιτών και χαρακτήρισε απαράδεκτο να ευθύνονται όλοι οι άλλοι εκτός από την ίδια την κυβέρνηση.

    «Η Μάχη» φέρει ως πρωτοσέλιδο τίτλο «Θα πέσουν κεφάλια αθώων» και γράφει πως η κυβέρνηση βρίσκεται σε πλήρη σύγχυση όσον αφορά το θέμα των απορρήτων εγγράφων και προσθέτει πως η κυβέρνηση ψάχνει εξιλαστήρια θύματα ανάμεσα σε υπαλλήλους των Υπουργείων Υγείας και Παιδείας για να τους αποδοθούν οι ευθύνες. Αλλού προβάλλει δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος αναχωρώντας για το Ιράν δήλωσε πως δεν αναμένει οποιαδήποτε εξέλιξη αναφορικά με το Κυπριακό πριν τη συνάντηση του Προέδρου Παπαδόπουλου με τον Κόφι Ανάν, προσθέτοντας πως η διεθνής κοινότητα δεν επείγεται για συνομιλίες αυτή τη στιγμή.

    Ο «Πολίτης» υπό τον τίτλο «Κύκλωμα τζόγου από το Ισραήλ» γράφει πως η αστυνομία απέλασε χθες 50 Ισραηλινούς οι οποίοι με λεωφορεία που οδηγούσαν Τ/Κ, όδευαν προς το Πέργαμος για να περάσουν στα κατεχόμενα για να παίξουν στα καζίνο, ενώ είχαν παραπλανήσει την Αστυνομία αρχικά ότι θα έκαναν διακοπές στη Λάρνακα. Αλλού γράφει πως ο Υπουργός Παιδείας δήλωσε πως ουδέποτε έδωσε ο ίδιος ή ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου του εντολή για καταστροφή οποιωνδήποτε απορρήτων εγγράφων, ενώ σημείωσε ότι δεν γνωρίζει πως βρέθηκαν τα απόρρητα έγγραφα του Υπουργείου Παιδείας σε σακούλες σκουπιδιών έξω από το Υπουργείο Παιδείας. Ο προκάτοχός του Ουράνιος Ιωαννίδης δήλωσε πως ο ίδιος έδωσε εντολή για καταστροφή κάποιων εγγράφων ενώ πήρε μαζί του κάποια άλλα.

    «Η Σημερινή» με τίτλο «Κλειδί η απόφαση Τάσσου» γράφει ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα ξεκαθαρίσει τη θέση του όσον αφορά το πόρισμα της αστυνομίας για την έρευνα που διεξήχθη για τα απόρρητα έγγραφα την ερχόμενη Δευτέρα, έχοντας ολόκληρο Σαββατοκυρίακο για να ολοκληρώσει τις επαφές του και να διαβάσει τις απόψεις του Γενικού Εισαγγελέα για το θέμα. Αλλού αναφέρεται στις δηλώσεις του Ελληνα Κυβερνητικού Εκπροσώπου ο οποίος υπογράμμισε πως το ελληνικό ΥΠΕΞ δεν επεξεργάζεται εναλλακτικό σχέδιο προς το σχέδιο Ανάν, ενώ προβάλλει και τις χθεσινές δηλώσεις του Τ/Κ ηγέτη ο οποίος κατηγόρησε τις ΗΠΑ πως απειλούν άλλες χώρες να μην αναγνωρίσουν το ψευδοκράτος.

    «Ο Φιλελεύθερος» με πρωτοσέλιδο τίτλο «Ογκος εγγράφων στον Κοτσιάτη» γράφει πως στο σκυβαλότοπο του Κοτσιάτη μεταφέρονται πολύ συχνά μεγάλες ποσότητες εγγράφων υπουργείων και άλλων υπηρεσιών του δημοσίου, ενώ στην περίπτωση απορρήτων εγγράφων, οι οδηγίες που λαμβάνουν οι λειτουργοί είναι η επίβλεψη καύσης τους στο σκυβαλότοπο, κάτι που όμως δεν γίνεται, καθώς εκεί απαγορεύεται το άναμμα φωτιάς. Αλλού γράφει πως ο αρχηγός του "συνδέσμου" εποίκων στα κατεχόμενα είπε πως μετά τη μερική άρση των περιορισμών διακίνησης, οι εκ Τουρκίας έχουν συνειδητοποιήσει πως οι πραγματικοί ιδιοκτήτες των περιουσιών στα κατεχόμενα είναι οι Ε/Κ.

    Η «Χαραυγή» με τίτλο «Αλαλούμ Δ(ησυ)ιαχείριση» γράφει πως στο κενό πέφτει η συντονισμένη προσπάθεια της αντιπολίτευσης να πλήξει την κυβέρνηση μέσα από την υπόθεση της ανεύρεσης απορρήτων εγγράφων, αφού η ίδια «ρίχνει πέτρες ενώ βρίσκεται σε γυάλινο κλουβί». Προσθέτει πως η ανεύρεση νέων απορρήτων στο Υπουργείο Παιδείας δημιουργεί υποψίες και ενδεχόμενες σκοπιμότητες. Αλλού γράφει πως η κυβέρνηση μέσω του Εκπροσώπου εκφράζει την πεποίθηση πως το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα απορρίψει τουρκικούς ισχυρισμούς ή εισηγήσεις της Τουρκίας για παραπομπή προσφυγών Ε/Κ εναντίον της Αγκυρας σε ούτω καλούμενα «δικαστήρια» στα κατεχόμενα.

    Η αγγλόφωνη «Cyprus Mail» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Δώρο ζωής σε Τούρκο που πεθαίνει» πως ένας Ε/Κ δικηγόρος είναι ο δότης μυελού των οστών για τον 27χρονο Τούρκο δάσκαλο που υποφέρει από λευχαιμία. Η εφημερίδα σημειώνει πως 15.000 άνθρωποι έχουν εγγραφεί στο Καραϊσκάκειο Ιδρυμα ως νέοι δότες, γεγονός που καθιστά την Κύπρο ως την πέμπτη μεγαλύτερη τράπεζα με δότες στην Ευρώπη και την ενδέκατη παγκοσμίως. Αλλού γράφει πως ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ κάλεσε τον Τούρκο ομόλογό του Αμπντουλάχ Γκιούλ να εργαστεί με τον Τ/Κ ηγέτη για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

    [03] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

    Πρέσβειρα Κύπρου στις ΗΠΑ - Αποχαιρετιστήρια εκδήλωση ----------------------------------------------------------- Η κυπριακή παροικία κι ολόκληρη η ελληνοαμερικανική κοινότητα αποχαιρέτησαν την Πρέσβειρα της Κύπρου στην ΗΠΑ Ερατώ Κοζάκου - Μαρκουλή, η οποία στα τέλη Αυγούστου επιστρέφει στην Κύπρο και αναλαμβάνει τη Διεύθυνση Κυπριακού στο Υπουργείο Εξωτερικών. Αποχαιρετιστήρια εκδήλωση προς τιμή της παρέθεσε το βράδυ της Πέμπτης στη Νέα Υόρκη η Κυπριακή Ομοσπονδία Αμερικής και η ΠΣΕΚΑ, ενώ το μεσημέρι της ίδιας μέρας της παρέθεσε αποχαιρετιστήριο γεύμα ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, στην Ιερά Αρχιεπισκοπή.

    Στην εκδήλωση της Κυπριακής Ομοσπονδίας παρόντες ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, οι Γενικοί Πρόξενοι της Ελλάδας και της Κύπρου Δημήτρης Πλατής και Μάρθα Μαυρομμάτη και πολλοί εκπρόσωποι ομογενιακών οργανώσεων, που μίλησαν θερμά για την κ. Μαρκουλή.

    «Η κ. Μαρκουλή συνεχίζει την ηρωική παράδοση προσφέροντας στον κυπριακό αγώνα, κάνοντάς τον νικηφόρο και αποτελεσματικό», είπε στην ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, πλέκοντας το εγκώμιό της και χαρακτηρίζοντάς την «ανδρεία γυναίκα» που έδωσε «μάχες εν ειρήνη με αποφασιστικότητα και σιγουριά για το τελικό αποτέλεσμα».

    Ο κ. Δημήτριος εκφράσθηκε με βεβαιότητα για την τελική θετική έκβαση του αγώνα της Κύπρου.

    «Είναι θέμα χρόνου, υπογράμμισε, για το Κυπριακό να επιλυθεί. Η έκβασή του είναι βεβαία. Το πότε όμως ανήκει στη ροή της ιστορίας και στη θέληση του Θεού. Το παρελθόν καθορίζει με βεβαιότητα το μέλλον. Η καλή σπορά που έγινε θα φέρει και καλή σοδειά», είπε.

    «Πρέπει να νιώθετε υπερήφανη γιατί υπηρετήσατε επάξια την πατρίδα σας σ αυτό το κρίσιμο πόστο και επιτελέσατε πράγματα που θα αποδειχθεί στο μέλλον ότι βοήθησαν τα μέγιστα την Κύπρο. Το έργο σας εκτιμήθηκε ιδιαίτερα από την ομογένεια αλλά και την Εκκλησία», είπε στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής Πανίκος Παπανικολάου.

    Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Νέας Υόρκης Απόστολος Τομόπουλος έδωσε εκ μέρος της οργάνωσης αναμνηστικό δώρο στην κ. Μαρκουλή και την διαβεβαίωσε ότι η ομογένεια θα συνεχίζει να αγωνίζεται, όσο χρειαστεί, για την Κύπρο. Αναμνηστικό δώρο επίσης έδωσε η Κυπριακή Ομοσπονδίας και τιμητική πλακέτα το Κυπρο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο. Ο Πρόεδρος του επιμελητηρίου Ανδρέας Κωμοδρόμος είπε ότι με την παρουσία της η κ. Μαρκουλή έκανε όλους τους Κύπριους της Αμερικής υπερήφανους.

    Ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ είπε ότι η κ. Μαρκουλή ανέλαβε καθήκοντα στην Ουάσιγκτον σε μία δύσκολη για το Κυπριακό στιγμή και αγωνίστηκε σκληρά, κερδίζοντας την εκτίμηση και της ομογένειας και των αξιωματούχων της αμερικανικής κυβέρνησης αλλά και των μελών του Κογκρέσου.

    Χαρακτηρίζοντας ιδιαίτερα στενή και αγαστή τη συνεργασία της παροικίας με την κυπριακή πρεσβεία, είπε ότι υπάρχει στενή επαφή σε όλα τα θέματα και άριστη συνεργασία.

    Ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας Δημήτρης Πλατής μετέφερε την ευγνωμοσύνη της ελληνικής κυβέρνησης προς το πρόσωπο της κ. Μαρκουλή και την εκτίμηση για την εργασία που κατέβαλε για τον κοινό σκοπό. Το χαιρετισμό όλων των Κυπρίων διπλωματών που υπηρετούν στις ΗΠΑ, μετέφερε η Γενική Πρόξενος Μάρθα Μαυρομμάτη.

    Συγκινημένη η Πρέσβειρα της Κύπρου στην Ουάσιγκτον είπε πως όταν αναλάμβανε καθήκοντα γνώριζε ότι σήκωνε τεράστιο φορτίο, λόγω των τεράστιων ευθυνών αλλά και γιατί ήταν η πρώτη Κύπρια γυναίκα που αναλάμβανε αυτή τη θέση στις ΗΠΑ.

    «Η ομογένεια κι η Εκκλησία ήταν οι πρώτοι στους οποίους απευθύνθηκα για βοήθεια και τους ευχαριστώ γιατί με στήριξαν απόλυτα στο έργο μου», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι αν δεν υπήρχε όλα αυτά τα χρόνια η βοήθεια της ομογένειας, η Κύπρος δεν θα βρισκόταν εκεί που είναι σήμερα.

    Ιδιαίτερη μνεία έκανε στις παρεμβάσεις της ελληνοαμερικανικής κοινότητας προς τις αμερικανικές κυβερνήσεις και τα μέλη του Κογκρέσου.

    «Σε όλες τις επαφές που είχα με μέλη του Κογκρέσου βλέπω τις καλές σχέσεις που έχετε μαζί τους και το σεβασμό που σας επιδεικνύουν, γεγονός που αποδεικνύει γιατί λαμβάνουν αυτές τις θετικές θέσεις», συμπλήρωσε.

    Η κ. Μαρκουλή τόνισε ότι παρά την πρόοδο που σημειώθηκε με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος και κάλεσε τους ομογενείς να συνεχίσουν την προσπάθεια.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 26 July 2003 - 17:49:06 UTC