Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-07-27

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (K) Υπουργός Εξωτερικών - Ιράν - Επαφές
  • [02] (Κ) ΥΠΕΞ Κύπρου - Ιράν - Κυπριακό - ΕΕ
  • [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Επιμνημόσυνος Λόγος - Κυπριακό
  • [05] (Κ) ΥΠΕΞ Κύπρου - Γαλλίδα Αναπληρωτής Υπουργός Ευρωπαικών Υποθέσεων
  • [06] (Κ) Γλαύκος Κληρίδης - Κυπριακό - Αμμόχωστος - Τουρκία
  • [07] (Κ) ΥΠΕΞ - Πρόεδρος Ιράν - Συνάντηση
  • [08] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Κυπριακό - Τουρκία - ΕΕ

  • [01] (K) Υπουργός Εξωτερικών - Ιράν - Επαφές

    Μια εις βάθος συζήτηση για το Κυπριακό είχαν χθες στην ιρανική πρωτεύουσα ο Υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Καμάλ Καράτσι με τον Κύπριο ομόλογό του Γιώργο Ιακώβου, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Τεχεράνη.

    Οπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση, η συζήτηση, η οποία διεξήχθη σε φιλικό και εποικοδομητικό κλίμα, κάλυψε και το θέμα του ρόλου του Ιράν στην Ισλαμική Διάσκεψη, για το οποίο ο κ. Ιακώβου ζήτησε τη βοήθεια της Τεχεράνης στις επερχόμενες συναντήσεις.

    [02] (Κ) ΥΠΕΞ Κύπρου - Ιράν - Κυπριακό - ΕΕ

    Διαβεβαιώσεις πως το Ιράν υποστηρίζει επανένωση της Κύπρου στη βάση του σχεδίου Ανάν έδωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας Καμάλ Καράτσι προς τον Κύπριο ομόλογό του Γιώργο Ιακώβου, ο οποίος βρίσκεται στην ιρανική πρωτεύουσα για διήμερη επίσημη επίσκεψη.

    [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Συνέχεια δίνεται και σήμερα στο θέμα των απορρήτων εγγράφων που βρέθηκαν σε σακούλες σκουπιδιών στα Υπουργεία Υγείας και Παιδείας. Αλλα θέματα που προβάλλονται sτις κυπριακές εφημερίδες είναι το Κυπριακό και οι πληροφορίες ότι ο Τ/Κ ηγέτης θα εξαγγείλει στις 16 Αυγούστου την επιστροφή της κλειστής πόλης της Αμμοχώστου.

    Η ''Αλήθεια'' με τίτλο ''Απολογηθείτε επιτέλους!'' γράφει πως ο τέως Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος κάλεσε τους κυβερνώντες να αναλάβουν τις ευθύνες τους για το θέμα της εξεύρεσης απορρήτων εγγράφων σε σακούλες σκουπιδιών. Η ''Α'' σημειώνει επίσης πως η κυβέρνηση βρίσκεται για το θέμα αυτό σε πλήρη αμηχανία. Αλλού προβάλλει συνέντευξη του τέως ΥΠΕΞ Ιωάννη Κασουλίδη ο οποίος προειδοποιεί την κυβέρνηση ότι θα αντιμετωπίσει τα ίδια ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα για το Κυπριακό που αντιμετώπισε στο παρελθόν η προηγούμενη κυβέρνηση.

    ''Η Μάχη'' με πρωτοσέλιδο τίτλο ''Επιστρέφουν την Αμμόχωστο'' γράφει ότι σύμφωνα με πληροφορίες της, ο Τ/Κ ηγέτης θα προβεί σύντομα σε νέα εντυπωσιακή κίνηση την ημέρα της κατάληψης της Αμμοχώστου. Θα εξαγγείλει, γράφει η ''Μ'', την επιστροφή της κλειστής πόλης της Αμμοχώστου, ως μια κίνηση ''καλής θέλησης'' εγκαταλείποντας τα σχέδιά του για εποικισμό της πόλης. Αλλού γράφει πως ο αρχηγός των εποίκων στα κατεχόμενα δήλωσε πως οι έποικοι αναμένουν τη λύση του Κυπριακού για να επιλυθούν και τα δικά τους προβλήματα, ενώ επέκρινε τον Τ/Κ ηγέτη ότι δεν επιθυμεί λύση και ψεύδεται. Παραδέχθηκε ακόμη πως οι περιουσίες που τους δόθηκαν δεν τους ανήκουν, αλλά ανήκουν στους Ε/Κ.

    Ο ''Πολίτης'' με τίτλο ''Επίθεση Ταλάτ κατά Τάσσου'' προβάλλει συνέντευξη στον ''Π'' του αρχηγού του Τουρκικού Ρεμπουπλικανικού Κόμματος στα κατεχόμενα, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο οποίος χαρακτηρίζει τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο ''καθρέφτη του Ντενκτάς'' και αποκαλεί τους Ε/Κ πολιτικούς ρατσιστές. Αλλού γράφει πως τα προβλήματα που ανέκυψαν για την έναρξη εμπορίου μεταξύ των δύο πλευρών στην Κύπρο δημιουργούν πονοκέφαλο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Προσθέτει ότι οι διαβουλεύσεις για το θέμα κόλλησαν σε όλα τα κανάλια συνεννόησης που άνοιξαν μεταξύ ε/κ και τ/κ πλευράς.

    ''Η Σημερινή'' με τίτλο ''Σύγκρουση για τις ευθύνες'' αναφέρεται και αυτή στο θέμα με τα απόρρητα έγγραφα και σημειώνει πως συνεχίζεται η αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, με την αντιπολίτευση να επιμένει ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες και την κυβέρνηση να συστήνει υπομονή μέχρι την ανακοίνωση του πορίσματος της αστυνομικής έρευνας. Αλλού η ''Σ'' γράφει ότι μέχρι το Δεκέμβριο θα σημειωθεί στην Κύπρο τηλεπικοινωνιακή επανάσταση αφού μέχρι τότε θα γίνει γνωστός ο νέος παροχέας υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας και η ΑΗΚ προσανατολίζεται στην αξιοποίηση των οπτικών της ινών.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' με τίτλο ''Αλλαγές για τα απόρρητα'' γράφει πως οι αποκαλύψεις του ''Φ'' για το πολύκροτο θέμα των απορρήτων εγγράφων έφεραν στην επιφάνεια τα κενά στη φύλαξη και καταστροφή εγγράφων, και μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος θα υπάρξουν αποφάσεις που θα αφορούν στη διαδικασία προστασίας και καταστροφής τους, τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τη Βουλή. Αλλού προβάλλει συνέντευξη στον ''Φ'' της Αναπληρώτριας Υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας Νοέλ Λενουάρ, η οποία δήλωσε πως ήδη από το 1974 το Κυπριακό αποτελεί ευρωπαϊκό πρόβλημα και διαβεβαίωσε ότι η χώρα της θα συνεχίσει να καταβάλλει προσπάθειες στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και στην ΕΕ για επανένωση της Κύπρου πριν την πλήρη ένταξη τον Μάιο.

    Η ''Χαραυγή'' φέρει σήμερα τον τίτλο ''Προσφέρονται για ....βοήθεια!'' γράφει πως ο τέως Υπουργός Υγείας Φρίξος Σαββίδης δήλωσε πως δεν γνώριζε για την ύπαρξη συγκεκριμένων απορρήτων εγγράφων που βρίσκονταν στο γραφείο του και αφορούσαν στρατιωτικές συμφωνίες και εκθέσεις της ΚΥΠ και δηλώνει έτοιμος να συμβάλει στη διερεύνηση της υπόθεσης. Σε άλλο της δημοσίευμα η εφημερίδα γράφει πως έντονες παρεμβάσεις από ισχυρούς κοινωνικοοικονομικούς και κομματικούς κύκλους φαίνεται να έχουν δεχθεί κάποια μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓΕΣΥ) προκειμένου να διορίσουν στη θέση του Γενικού Διευθυντή τον Ανδρέα Δημητριάδη.

    [04] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Επιμνημόσυνος Λόγος - Κυπριακό

    Η λύση του Κυπριακού δεν πρόκειται να προέλθει μέσα από μέτρα ''καλής γειτονίας'' που προτείνει και επιδιώκει ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, διαμήνυσε ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας.

    [05] (Κ) ΥΠΕΞ Κύπρου - Γαλλίδα Αναπληρωτής Υπουργός Ευρωπαικών Υποθέσεων

    Το μέλλον της Ευρώπης, η ευρωμεσογειακή συνεργασία καθώς και οι προτεραιότητες της ιταλικής προεδρίας της ΕΕ, θα βρίσκονται στο επίκεντρο αυριανής συνάντησης που θα έχει στη Λευκωσία η Αναπληρωτής Υπουργός της Γαλλίας για θέματα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Νοέλ Λενουάρ με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου.

    [06] (Κ) Γλαύκος Κληρίδης - Κυπριακό - Αμμόχωστος - Τουρκία

    Η τουρκική πλευρά δεν έχει καμία πρόθεση να επιστρέψει στους κατοίκους της την κατεχόμενη πόλη της Αμμοχώστου, δήλωσε ο πρώην Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, ο οποίος τόνισε ότι αιτία για τη μη λύση του Κυπριακού είναι η επιμονή του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς σε λύση με βάση δύο χωριστά κυρίαρχα κράτη.

    [07] (Κ) ΥΠΕΞ - Πρόεδρος Ιράν - Συνάντηση

    Ο Πρόεδρος του Ιράν Μοχαμάντ Καντάμι διαβεβαίωσε τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου ότι η χώρα του θα συνεχίσει να συμβάλλει στο μέτρο των δυνατοτήτων της υπέρ της υπόθεσης της Κύπρου στο πλαίσιο της Ισλαμικής Διάσκεψης, ενώ υπογράμμισε πως δεν πρόκειται να αλλοιωθεί η στάση του Ιράν όσον αφορά την υποστήριξή της στην Κυπριακή Δημοκρατία και τις προσπάθειες του ΟΗΕ για επίλυση του Κυπριακού.

    [08] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Κυπριακό - Τουρκία - ΕΕ

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας διαμήνυσε σήμερα ότι ''εκείνοι που θεωρούν ότι ο χρόνος εξαντλείται ενόψει και της τελικής ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ πρέπει να δραστηριοποιηθούν προς την κατεύθυνση της Αγκυρας και του κ. Ντενκτάς, υποδεικνύοντάς τους την ανάγκη αλλαγής στάσης για να ανοίξει επιτέλους ο δρόμος επίλυσης του Κυπριακού''.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 27 July 2003 - 17:49:08 UTC