Browse through our Interesting Nodes on Academic Institutions in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-08-12

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Ποδόσφαιρο - Κύπελλο ΟΥΕΦΑ - Ανόρθωση
  • [04] (Κ) Ποδόσφαιρο - ΚΟΠ - Διεθνές Τουρνουά Εθνικών Ομάδων
  • [05] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - ΕΔΑΔ - Τουρκία - Ψευδοκράτος
  • [06] (Κ) Εκπρόσωπος - Ντενκτάς - Αγνοούμενοι - Διερευνητική Επιτροπή
  • [07] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [08] (Κ) Εκπρόσωπος - ''Τελωνειακή ένωση'' - Τ/Κ πολιτικοί - Τύπος
  • [09] (Κ) Εκπρόσωπος - ''Τελωνειακή ένωση'' - Τουρκικός Τύπος (ορθή επανάληψη)
  • [10] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [11] (Κ) Χρηματιστήριο - Μικρή πτώση
  • [12] (Κ) Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Γαλλία - Υφυπουργός
  • [13] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Ε/Κ - Τ/Κ

  • [01] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι ισχυρισμοί του Ραούφ Ντενκτάς ότι 18 Ε/Κ έχουν καταθέσει αιτήσεις που έχουν ήδη σταλεί στη λεγόμενη ''επιτροπή αποζημιώσεων'' του κατοχικού καθεστώτος, ζητώντας αποζημιώσεις για τις περιουσίες τους που βρίσκονται στα κατεχόμενα και οι αντιδράσεις που προκάλεσαν στην κυπριακή πολιτική ηγεσία, είναι μεταξύ των θεμάτων που προβάλλουν πρωτοσέλιδα οι σημερινές εφημερίδες. Αλλα θέματα με τα οποία ασχολείται ο κυπριακός Τύπος είναι η επαναδραστηριοποίηση των Αμερικανών στο Κυπριακό, η άρνηση του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στο αίτημα του ΔΗΚΟ, που διαβιβάστηκε μέσω επιστολής, να ενταχθεί στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές και η παράταση που δόθηκε στους Κύπριους φοιτητές για εγγραφή στα πανεπιστήμια ώστε να κατανεμηθούν τελικά οι θέσεις που δεν έχουν κοινοποιηθεί.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Κατέθεσε 18 'αιτήσεις' Ε/Κ ο Ντενκτάς'' γράφει ότι ''παρά τις μαζικές αντιδράσεις από κυβέρνηση και πολιτικά κόμματα, 18 περιπτώσεις 'αιτήσεων' Ε/Κ, σύμφωνα με τον Ραούφ Ντενκτάς, έχουν σταλεί στη λεγόμενη 'επιτροπή αποζημιώσεων' που συνέστησε το κατοχικό καθεστώς για να εξεταστούν περαιτέρω''. Αλλού γράφει ότι ο αμερικανικός παράγοντας είναι έτοιμος να επαναδραστηριοποιηθεί πριν από τις "εκλογές" στα κατεχόμενα με προσδοκία την επίτευξη λύσης του Κυπριακού πριν από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, την 1η Μαϊου 2004.

    ''Η Μάχη'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Ψάχνουν για το λάθος στο Προεδρικό'' γράφει ότι ''με συγκεκριμένο πλάνο δράσης θα εμφανιστεί η κυβέρνηση μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, αφού το Προεδρικό έχει λάβει τα μηνύματα της κοινωνίας και επιδιώκει να βελτιώσει σημαντικά την εικόνα της''. Πληροφορίες της ''Μ'' αναφέρουν ότι ''συνεργάτες του Προέδρου Παπαδόπουλου έχουν εισηγηθεί τη δημιουργία ενός ευέλικτου κυβερνητικού σχήματος και την ανάπτυξη ενός πιο κοινωνικού προσώπου της κυβέρνησης''. Αλλού γράφει ότι το έβδομο θαύμα του κόσμου, ο Φάρος της Αλεξάνδρειας, ανακατασκευάστηκε πρόσφατα από Κύπριο επιστήμονα, ο οποίος χρησιμοποίησε μια καινούργια τεχνολογία.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Σοβαρό παιχνίδι με ατού αφελείς'' γράφει ότι ''σοβαρό παιχνίδι με ορίζοντα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, στήνει ο Ραούφ Ντενκτάς εκμεταλλευόμενος τις υποθέσεις 18 αφελών Ελληνοκυπρίων που, όπως όλα δείχνουν, προσέφυγαν κοντά του. Ο Ντενκτάς παρέδωσε χθες στη λεγόμενη 'επιτροπή αποζημιώσεων' 18 υποθέσεις Ε/Κ και έδωσε ρητές οδηγίες η 'εκδίκασή' τους να ολοκληρωθεί σύντομα και με ... καλά λεφτά''. Αλλού γράφει ότι το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα με επιστολή του στο ΔΗΚΟ έκλεισε, ούτε λίγο ούτε πολύ, την πόρτα στο κόμμα, διαλύοντας έτσι τις ελπίδες για ένταξή του στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές.

    ''Η Σημερινή'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Καταγγελίες σοκ για ψυχασθενείς'' γράφει ότι ''μόνο στα χαρτιά και στα συνθήματα είναι η επαγγελλόμενη, από τις κρατικές Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας, ψυχιατρική μεταρρύθμιση, καταγγέλλει η Κίνηση Προάσπισης Δικαιωμάτων των Ψυχικά Ασθενών. Η εκπρόσωπος της Κίνησης κατήγγειλε στην εφημερίδα ότι δεν υφίσταται θεσμικό πλαίσιο, που να προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα και να κατοχυρώνει τις ανάγκες των ψυχικά ασθενών, με αποτέλεσμα αυτοί να είναι στο έλεος της ασθένειάς τους''. Αλλού γράφει ότι πλέον του ενός δισεκατομμυρίου λιρών υπολογίζεται το κόστος της εναρμόνισης της κυπριακής νομοθεσίας με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Διαφωνίες για ποινικοποίηση'' γράφει ότι ''την ίδια στιγμή που ο Ντενκτάς συνεχίζει το βιολί του και ισχυρίζεται ότι χθες παρέδωσε στη λεγόμενη 'επιτροπή αποζημιώσεων' τις πρώτες 18 αιτήσεις Ε/Κ, στις ελεύθερες περιοχές εκδηλώνεται πολιτική αντιπαράθεση που αφορά τον τρόπο αντίδρασης στις συγκεκριμένες ενέργειες πολιτών της Δημοκρατίας''. Αλλού γράφει ότι η Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένη να προβεί σε καμία ενέργεια, σε σχέση με τη μαρτυρία που κατέθεσε με ανοικτή επιστολή του στον Ραούφ Ντενκτάς ο Σουηδός Καρλ Λιντ, που πιστεύει ότι οι Τούρκοι σκότωσαν 15 17 Ε/Κ τον Αύγουστο του 1974.

    Η ''Χαραυγή'' με κύριο τίτλο ''Πέτυχε ο Πεύκιος'' γράφει ότι ο Υπουργός Παιδείας πέτυχε την παράταση στο χρόνο εγγραφής των Κυπρίων στα ΑΕΙ και ΤΕΙ μέχρι και τις 25 Σεπτεμβρίου ώστε να κατανεμηθούν οι 742 θέσεις που δεν είχαν προκηρυχθεί. Αλλού προβάλλει δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Ιακώβου ότι η κυβέρνηση χειρίζεται το θέμα που δημιουργήθηκε με την υπογραφή ''συμφωνίας - πλαισίου'' για "τελωνειακή ένωση" Τουρκίας - ψευδοκράτους με την ελληνική κυβέρνηση και οι παραστάσεις για το θέμα θα συνεχιστούν.

    [03] (Κ) Ποδόσφαιρο - Κύπελλο ΟΥΕΦΑ - Ανόρθωση

    [04] (Κ) Ποδόσφαιρο - ΚΟΠ - Διεθνές Τουρνουά Εθνικών Ομάδων

    Οκτώ χώρες θα συμμετάσχουν με τις εθνικές ομάδες ποδοσφαίρου τους στο 8ο Διεθνές Τουρνουά Εθνικών Ομάδων Ανδρών που θα διοργανώσει η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου μεταξύ 15 - 22 Φεβρουαρίου 2004.

    [05] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - ΕΔΑΔ - Τουρκία - Ψευδοκράτος

    Η κυπριακή κυβέρνηση αναμένεται να έχει στα χέρια της μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου τα βασικά σημεία της νομικής επιχειρηματολογίας που θα χρησιμοποιήσει για να στηρίξει τις θέσεις της, όταν παρέμβει ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), ότι δεν υπάρχουν λεγόμενα εσωτερικά ένδικα μέσα στα κατεχόμενα όπως ισχυρίζεται η τουρκική πλευρά.

    Αυτό δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, κληθείς να σχολιάσει τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα των προσφυγών στο ΕΔΑΔ και τις κινήσεις της τουρκικής πλευράς να παρεμποδίσει Ε/Κ να απευθύνονται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους αναφορικά με τις περιουσίες τους στα κατεχόμενα.

    [06] (Κ) Εκπρόσωπος - Ντενκτάς - Αγνοούμενοι - Διερευνητική Επιτροπή

    [07] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    --------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 12/8/2003
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,6980            1,7081
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,9231            1,9346
    Λίρα Αγγλίας                     1,1993            1,2064
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    --------------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     227,9485        229,7720
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,9182          2,9415
    Δολάριο Καναδά                     2,6560          2,6772
    Κορώνα Δανίας                     12,6035         12,7043
    Κορώνα Νορβηγίας                  13,9768         14,0886
    Κορώνα Σουηδίας                   15,6765         15,8019
    Φράγκο Ελβετίας                    2,6151          2,6360
    

    [08] (Κ) Εκπρόσωπος - ''Τελωνειακή ένωση'' - Τ/Κ πολιτικοί - Τύπος

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης επεσήμανε σήμερα τα καυστικά σχόλια του Τ/Κ πολιτικών καθώς και του τουρκικού Τύπου για την υπογραφή της λεγόμενης ''συμφωνίας πλαισίου για την τελωνειακή ένωση'' Τουρκίας ψευδοκράτους, εκφράζοντας ταυτόχρονα τη βεβαιότητα ότι η ευρύτερη παρανομία της κατοχής θα είναι πάντοτε μπροστά στην Τουρκία όσον αφορά την πορεία της προς την Ευρώπη.

    [09] (Κ) Εκπρόσωπος - ''Τελωνειακή ένωση'' - Τουρκικός Τύπος (ορθή επανάληψη)

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης επεσήμανε σήμερα τα καυστικά σχόλια του τουρκικού Τύπου καθώς και σχόλια που έκαναν Τ/Κ πολιτικοί για την υπογραφή της λεγόμενης ''συμφωνίας πλαισίου για την τελωνειακή ένωση'' Τουρκίας ψευδοκράτους, εκφράζοντας ταυτόχρονα τη βεβαιότητα ότι η ευρύτερη παρανομία της κατοχής θα είναι πάντοτε μπροστά στην Τουρκία όσον αφορά την πορεία της προς την Ευρώπη.

    [10] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            86,36 (-0,40)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    313.852
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    209.445    357,40  (-0,34)
    FTSE Med 100 **                             5.542,68  (-0,92)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    102.144    102,83  (-0,38)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £      9.318     75,06  ( 0,39)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £        934     14,32  ( 0,77)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £      4.956     55,48  ( 0,04)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      1.589     85,59  ( 0,36)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     70.658     20,06  ( 2,19)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £      2.076     69,90  (-1,34)
    Ετ. Πληροφορικής              £      7.121      3,07  (-0,32)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     16.909     12,80  (-4,76)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £        212     10,42  (-0,57)
    Ξενοδοχεία                    £     28.552     41,19  ( 0,83)
    Αλλες Εταιρείες               £     38.170     77,11  (-1,15)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [11] (Κ) Χρηματιστήριο - Μικρή πτώση

    Μικρή πτώση παρουσίασε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, με το αγοραστικό ενδιαφέρον να παραμένει σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε απώλειες σε ποσοστό 0,4%, υποχωρώντας στις 86,36 μονάδες, ενώ η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 313 χιλιάδες λίρες.

    [12] (Κ) Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Γαλλία - Υφυπουργός

    Αν η Τουρκία επιθυμεί πραγματικά να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Eνωση τότε μπορεί να επιτευχθεί λύση του κυπριακού προβλήματος, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης μετά από συνάντηση με την Υφυπουργό της Γαλλίας, αρμόδια για την Αειφόρο Ανάπτυξη, Tokia Saifi στην παρουσία του Γάλλου Επιτετραμμένου στην Κύπρο Guillaume Rousson.

    [13] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Ε/Κ - Τ/Κ

    Μέχρι η ώρα 1200 το μεσημέρι σήμερα, 3.182 Ελληνοκύπριοι μετέβησαν στις κατεχόμενες περιοχές, ενώ 2.916 Τουρκοκύπριοι εισήλθαν στις ελεύθερες περιοχές.

    Σύμφωνα με αστυνομική ανακοίνωση, 200 Ε/Κ μετέβησαν στις κατεχόμενες περιοχές μέσω του οδοφράγματος του Λήδρα Πάλας, 1.024 μέσω του οδοφράγματος Περγάμου, 608 μέσω του οδοφράγματος Στροβιλιών και 1.350 μέσω του οδοφράγματος Αγίου Δομετίου.

    Οσον αφορά τους Τ/Κ, 1.350 εισήλθαν στις ελεύθερες περιοχές μέσω του οδοφράγματος του Λήδρα Πάλας, 592 μέσω του οδοφράγματος Περγάμου, 218 μέσω του οδοφράγματος Στροβιλιών και 756 μέσω του οδοφράγματος Αγίου Δομετίου.

    (ΚΥΠΕ/ΔΝ/ΑΧΡ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 12 August 2003 - 17:49:13 UTC