Visit the Greek American Educational Public Information System (GAEPIS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-08-23

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Παγκύπριο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου - Πρεμιέρα
  • [02] (Κ) ΣΕΑ - Κυπριακό - Αιγαίο
  • [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Αστυνομία - Ε/Κ - Τ/Κ - Διακίνηση
  • [05] (Κ) Παρίσι - Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου - Κύπρος

  • [01] (Κ) Παγκύπριο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου - Πρεμιέρα

    Στη σέντρα στήνονται το Σαββατοκύριακο 14 ομάδες για την πρεμιέρα του Παγκύπριου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου 1ης κατηγορίας, το οποίο ξεκινά σήμερα με πέντε αγώνες.

    Ο αγώνας που δεσπόζει είναι αυτός μεταξύ του Απόλλωνα και του Ολυμπιακού στο Τσίρειο Στάδιο, ενώ οι πρωταγωνιστές της περσινής περιόδου ξεκινούν την αγωνιστική σεζόν με φαινομενικά εύκολους αγώνες.

    [02] (Κ) ΣΕΑ - Κυπριακό - Αιγαίο

    Το Κυπριακό αλλά και η κατάσταση στο Αιγαίο συζητήθηκαν στη χθεσινή, πολύωρη συζήτηση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ) της Τουρκίας.

    [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η αντιπαράθεση που ξέσπασε μεταξύ των κομμάτων της συγκυβέρνησης και του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη για τα τελευταία γεγονότα που αφορούν δολοφονίες και την κλοπή αυτοκινήτου μέσα από την Αστυνομική Διεύθυνση Λάρνακας είναι το κύριο θέμα σε όλες σχεδόν τις σημερινές εφημερίδες. Αλλα θέματα που προβάλλει ο κυπριακός Τύπος είναι η συμμετοχή της Κύπρου στις Ευρωεκλογές, η αντιμετώπιση από την Κυπριακή Δημοκρατία των τουρκικών θέσεων για τη λεγόμενη ''επιτροπή αποζημιώσεων'', η μεταφορά από τα κατεχόμενα, τόσο από Ε/Κ όσο και από Τ/Κ ναρκωτικών και αλκοολούχων ποτών και το πόρισμα για τις ανοιχτές πόρτες του Υπουργείου Υγείας.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο ''Η πλέον ανεύθυνη κυβέρνηση'' γράφει ότι ''την έκρηξη" του Προέδρου του ΔΗΣΥ προκάλεσε το ρεζίλεμα του αστυνομικού σώματος από το επεισόδιο κλοπής αυτοκινήτου που εκρατείτο στην Αστυνομική Διεύθυνση Λάρνακας και κυρίως η αντίδραση στελεχών της κυβέρνησης να επιρρίψουν ευθύνες για το θέμα στην προηγούμενη κυβέρνηση. Ο κ. Αναστασιάδης χαρακτήρισε ''ως την πλέον ανεύθυνη συγκυβέρνηση'' αυτή του Τάσσου Παπαδόπουλου. Αλλού γράφει ότι ο Αρχηγός της Αστυνομίας Τάσος Παναγιώτου έδωσε οδηγίες για αυστηρότερους ελέγχους στα οδοφράγματα, μετά τη διαπίστωση ότι αρκετοί Ε/Κ και Τ/Κ μεταφέρουν από τα κατεχόμενα ναρκωτικά και αλκοολούχα ποτά.

    ''Η Μάχη'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Πήρε το μαστίγιο ο Αναστασιάδης'' γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ''ξεγύμνωσε την κυβέρνηση και ιδιαίτερα τους προπαγανδιστές του ΑΚΕΛ, καταρρίπτοντας με επιχειρήματα και στοιχεία τους ανερμάτιστους ισχυρισμούς τους για τους υπαίτιους της κατάστασης που επικρατεί στην Αστυνομία''. Γράφει ότι κ. Αναστασιάδης δήλωσε ''σαρκαστικά ότι για το επεισόδιο στην Αστυνομική Διεύθυνση Λάρνακας ευθύνεται η προηγούμενη κυβέρνηση επειδή ξέχασε να βάλει το ρομανίσι στην καγκελόπορτα της Διεύθυνσης''. Αλλού αναφέρει ότι η Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνα Ακκελίδου δήλωσε χθες μετά από επίσκεψη στο Νοσοκομείο Παραλιμνίου ότι αρκετοί είχαν κλειδιά του Υπουργείου, οι οποίοι δεν έπρεπε να κατέχουν.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Αστυνομία για αλκοτέστ'' γράφει ότι παρά το γεγονός πως ''το μπαράζ των γεγονότων των τελευταίων ημερών έχει φέρει την κυπριακή Αστυνομία σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση'' εντούτοις έδωσε την ευκαιρία στον Υπουργό Δικαιοσύνης και την ηγεσία του Σώματος να δείξουν ''ότι η εποχή του κουκουλώματος και του στρουθοκαμηλισμού μπορεί να λάβει τέλος''. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος έχει στην κατοχή του γνωμοδότηση δύο ξένων έγκυρων νομικών, σχετικά με την προσπάθεια της Τουρκίας να πείσει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο θέμα της λεγόμενης ''επιτροπής αποζημιώσεων'' του Ντενκτάς. Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι τα επιχειρήματα που περιλαμβάνει η γνωμοδότηση μπορούν να ανατρέψουν το περιεχόμενο της τουρκικής προσπάθειας.

    ''Η Σημερινή'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Ψάχνουν για επίορκους'' γράφει ότι με αφορμή την κλοπή αυτοκινήτου τεκμηρίου μέσα από την Αστυνομική Διεύθυνση Λάρνακας ''επανέρχεται στο προσκήνιο το θέμα των επίορκων στις τάξεις της Αστυνομίας''. Η εφημερίδα υπενθυμίζει δηλώσεις του τέως Αρχηγού Ανδρέα Αγγελίδη για ''ύπαρξη επίορκων και λιποτακτών μέσα στο Αστυνομικό Σώμα'' καθώς και δηλώσεις του τωρινού Αρχηγού Τάσου Παναγιώτου όταν αναλάμβανε τα καθήκοντά του ότι ''ένας από τους πρωταρχικούς του στόχους θα ήταν ο εντοπισμός και η αφαίρεση των 'σάπιων μήλων' που υπάρχουν στην Αστυνομία''. Αλλού γράφει ότι αστυνομικός ο οποίος βρισκόταν εκτός καθήκοντος "πιάστηκε" από συναδέλφους του να οδηγεί υπό την επήρεια αλκοόλ.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στο κύριο θέμα του υπό τον τίτλο ''Αποφάσεις για Τ/Κ στο Εθνικό'' γράφει ότι το Εθνικό Συμβούλιο θα πάρει το Σεπτέμβριο την πολιτική απόφαση αναφορικά με το ''νόμο πλαίσιο για τη διεξαγωγή των πρώτων ευρωεκλογών στις οποίες θα λάβει μέρος η κυπριακή πολιτεία'' ενώ ''ακανθώδες θέμα παραμένει η συμμετοχή ή όχι των Τουρκοκυπρίων''. Οι προβληματισμοί απασχολούν την πολιτειακή ηγεσία η οποία ''παρουσιάζεται έτοιμη να προχωρήσει σε τέτοιες ρυθμίσεις που δεν θα δημιουργούν προβλήματα στην Κυπριακή Δημοκρατία''. Αλλού γράφει ότι μεγάλες οικιστικές και εμπορικές περιοχές αντιμετωπίζουν σοβαρό κίνδυνο να βρεθούν χωρίς ηλεκτρική ενέργεια εξ αιτίας προβλημάτων που παρεμβάλλονται στην εφαρμογή αναπτυξιακών προγραμμάτων της Αρχής Ηλεκτρισμού.

    Η ''Χαραυγή'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Πέφτουν κεφάλια'' γράφει ότι ''μηδενιστική και στείρα αντιπολίτευση" συνεχίζει να ασκεί ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, ο οποίος υποστήριξε πως δεν έχει δει ''πιο ανεύθυνη συγκυβέρνηση'' από αυτήν του Τάσσου Παπαδόπουλου κάνοντας ταυτόχρονα επίθεση εναντίον των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση''. Απαντώντας ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού είπε μεταξύ άλλων πως ''αν ο ΔΗΣΥ συνεχίσει να αντιπολιτεύεται με αυτό τον τρόπο, τότε ούτε ο τόπος αλλά ούτε και ο ΔΗΣΥ θα προχωρήσουν μπροστά''. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι σήμερα ο δημόσιος υπάλληλος είναι ελεύθερος να κάνει αυτό που πρέπει, μέσα στα πλαίσια άσκησης των καθηκόντων του και των όρων εντολής.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'' στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο ''Ασθενείς μπορεί να πεθάνουν επειδή δεν υπάρχουν δότες οργάνων'' γράφει ότι ''ο επικεφαλής του Παρασκευαϊδιου Μεταμοσχευτικού Κέντρου προειδοποίησε χθες ότι 20 ασθενείς που περιμένουν μεταμόσχευση καρδιάς και συκωτιού αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να πεθάνουν εάν δεν υποβληθούν σύντομα σε μεταμόσχευση'' αφού ''μέχρι σήμερα δεν βρέθηκε ούτε ένας πτωματικός δότης''. Αλλού γράφει ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης εξέφρασε χθες την ελπίδα πως κανένας Ελληνοκύπριος δεν θα υποβάλει αίτηση στη λεγόμενη ''επιτροπή αποζημιώσεων'' του Ραούφ Ντενκτάς, ζητώντας αποζημιώσεις για τις περιουσίες του στα κατεχόμενα.

    [04] (Κ) Αστυνομία - Ε/Κ - Τ/Κ - Διακίνηση

    [05] (Κ) Παρίσι - Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου - Κύπρος

    Η καλύτερη δυνατή παρουσία και γιατί όχι και μία έκπληξη είναι ο στόχος της Κύπρου στο 9ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου, που ξεκίνησε σήμερα στο Παρίσι, δήλωσε στο ΚΥΠΕ από τη γαλλική πρωτεύουσα ο υπεύθυνος της κυπριακής αποστολής Ρογήρος Αγγελίδης.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 23 August 2003 - 17:49:06 UTC