Browse through our Interesting Nodes of International Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-08-26

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [02] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [03] (Κ) Επίσκεψη Ρουμάνου ΥΠΑΜ
  • [04] (Κ) Συνέδριο Αποδήμων - Πρόεδρος ΝΕΠΟΜΑΚ
  • [05] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [06] (Κ) Εκπρόσωπος - Ντενκτάς - Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου - Κυπριακό
  • [07] (Κ) Εκπρόσωπος - Συνέδριο Αποδήμων
  • [08] (Κ) Εκπρόσωπος - Ολλανδός Πρωθυπουργός - Επίσκεψη
  • [09] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [10] (Κ) Εκπρόσωπος - Ρώσος ΥΦΕΞ
  • [11] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση Ε/Κ-Τ/Κ
  • [12] (Κ) Συνέδριο Αποδήμων - Μη συμμετοχή Τ/Κ - Αντιπρόεδρος ΠΟΜΑΚ
  • [13] (Κ) Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων Κυπρίων - Επιτροπές
  • [14] (Κ) 13ο Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων - Σύνοδος ΠΣΕΚΑ
  • [15] (Κ) Χρηματιστήριο - Τέρμα στο σερί ανόδου
  • [16] (Κ) Κύπρος - Ινδία - Βομβιστική επίθεση - Καταδίκη
  • [17] (Κ) Υπουργός Εργασίας - Ξένοι εργάτες
  • [18] (Κ) ΟΗΕ - Εποικισμός Βαρωσίων - Μόνιμη Αντιπροσωπεία Ισπανίας
  • [19] (Κ) Σαρρής - Ντενκτάς - Σχολείο - Παραστάσεις
  • [20] (Κ) 13ο Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων - Σχέσεις Κύπρου με παροικίες

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η ξεκάθαρη θέση της ε/κ πλευράς για αποδοχή του σχεδίου Ανάν ως βάση διαπραγματεύσεων για τη λύση του Κυπριακού, όπως επαναλήφθηκε χθες από τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο κατά την έναρξη του Παγκόσμιου Συνεδρίου Αποδήμων, η πρόθεση της κυβέρνησης για επέκταση του ωραρίου της δημόσιας υπηρεσίας προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα εναρμόνισης με την ΕΕ, η είσοδος της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου στην αγορά τηλεπικοινωνιών, καθώς και η πορεία των ερευνών της αστυνομίας για την κλοπή αυτοκινήτου από την Αστυνομική Διεύθυνση Λάρνακας, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν οι σημερινές εφημερίδες.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Λίστα με ύποπτους αστυνομικούς'' γράφει ότι στο στόχαστρο του ΤΑΕ Αρχηγείου, καθώς και του Γραφείου Συλλογής Πληροφοριών, τέθηκαν τα τελευταία 24ωρα μέλη της Αστυνομικής Δύναμης, που υπηρετούν στην Αστυνομική Διεύθυνση Λάρνακας και όχι μόνο, για να διαπιστωθεί κατά πόσο συνδέονται με τον υπόκοσμο. Αλλού προβάλλει τις δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας μετά τη χθεσινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας για το θέμα της κατανομής των θέσεων στα ΑΑΕΙ, σημειώνοντας ότι την Πέμπτη θα συνέλθει η ολομέλεια της Βουλής και αναμένεται να εγκρίνει σχετικό νομοσχέδιο.

    ''Η Μάχη'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Ο Χρίστου παραβιάζει απόφαση της Βουλής'' γράφει ότι ''τη δωρεά ύψους δύο χιλιάδων λιρών εξήγγειλε ο Υπουργός Εσωτερικών προς την κοινότητα Πάχνας για τη δημιουργία πλατείας, αγνοώντας απόφαση της Βουλής, μετά από απαίτηση της προηγούμενης αντιπολίτευσης και νυν συγκυβέρνησης''. Αλλού γράφει ότι με έναν αξιωματικό της Εθνικής Φρουράς εκπροσωπείται η Κύπρος στη Σχολή Επιτελών του ΝΑΤΟ με έδρα το Παρίσι για ειρηνευτικές αποστολές. Πρόκειται για τον Αντισυνταγματάρχη Γεώργιο Κυριάκου, ο οποίος φοιτά εδώ και ένα μήνα στη συγκεκριμένη σχολή.

    Ο ''Πολίτης'' στεγάζει το κύριο του θέμα υπό τον τίτλο ''πρεσβευτής σε ανάκτορο'' και σημειώνει πως το Υπουργείο Εξωτερικών όταν έψαχνε για νέο χώρο στον οποίο θα στεγάσει την πρεσβεία της Μόσχας φαίνεται να απάντησε σε μια ''φανταστική'' αγγελία ενοικιάσεως τριώροφου πολυτελέστατου ανακτόρου 2.470 τ.μ. το οποίο ''θα μας κοστίζει 250.000 - πραγματικές - λίρες το χρόνο''. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε χθες ότι ''δεν πρέπει να συρθούμε σε μια εύθραυστη διευθέτηση (στο Κυπριακό) γιατί κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε μια ολέθρια περιπέτεια'' και σημειώνει ότι η Τουρκία θα έρθει με προτάσεις για λύση στις αρχές του 2004.

    ''Η Σημερινή'' στο κύριο θέμα κάτω από τον τίτλο ''Πέφτουν τα μονοπώλια'', αναφέρεται στη χθεσινή παραχώρηση από το Γραφείο Επιτρόπου Ρυθμίσεως Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων της πρώτης ειδικής άδειας στην ΑΗΚ για εκμετάλλευση ενσύρματου δημόσιου δικτύου τηλεπικοινωνιών. Αλλού γράφει ότι μεταξύ των τουρκικών επιχειρημάτων στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σχετικά με την ''επιτροπή αποζημιώσεων'' του ψευδοκράτους είναι και απόφαση Διεθνούς Δικαστηρίου για τη Ναμίμπια, σύμφωνα με την οποία ''μπορεί να γίνει προσφυγή από πολίτη του οποίου θίγονται τα ατομικά δικαιώματα σε δικαστήρια που βρίσκονται σε κράτος το οποίο δεν αναγνωρίζεται''.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' με κύριο τίτλο ''Ολοήμερο στο Δημόσιο'' γράφει ότι διάλογο για το θέμα του ωραρίου της Δημόσιας Υπηρεσίας ανοίγει η κυβέρνηση, με στόχο οι δημόσιοι υπάλληλοι να εργάζονται τέσσερα τουλάχιστον απογεύματα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων εναρμόνισης με την ΕΕ. Αλλού αναφέρει πως τη δημιουργία ερευνητικού κέντρου του πανεπιστημίου Χάρβαρντ στην Κύπρο ανεξαρτήτως κόστους θα προτείνει σήμερα ο Υπουργός Εμπορίου Γιώργος Λιλλήκας σε συνάντηση αντιπροσωπείας καθηγητών του Χάρβαρντ με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο.

    Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Κρυστάλλινη Θέση'' ότι ξεκάθαρο μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος κηρύσσοντας τη χθεσινή έναρξη των εργασιών του ΙΓ' Παγκόσμιου Συνεδρίου των Αποδήμων Κυπρίων, υπογράμμισε ότι ''η δική μας πλευρά αποδέχεται χωρίς όρους και προϋποθέσεις το σχέδιο Ανάν ως βάση για διαπραγμάτευση''. Σε άλλη είδηση αναφέρει πως ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ιωάννης Μαγκριώτης διαβεβαίωσε πως Αθήνα και Λευκωσία δεν θα αποκλίνουν από τους κοινούς τους στόχους της πλήρους ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ και της λύσης του Κυπριακού, όσα τεχνάσματα και αν κάνει ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς και όσες αντιφάσεις και αν επιδείξει η Αγκυρα στην πολιτική της.

    [02] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - 13ο Συνέδριο Αποδήμων Κυπρίων ----------------------------------------------------------- Οι βελτιώσεις που επιθυμεί η ελληνοκυπριακή πλευρά στο σχέδιο Ανάν θα επιτρέπουν όχι μόνο την τυπική συμμόρφωση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, αλλά και την ουσιαστική συμμετοχή της Κύπρου στη λήψη αποφάσεων στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, υπογράμμισε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επαναλαμβάνοντας την ''αμετακίνητη δέσμευσή'' του ότι θα αναλώσει όλες τις δυνάμεις του για μια σωστή λύση του Κυπριακού μέσω διαπραγματεύσεων με βάση το Σχέδιο Ανάν, για το καλύτερο μέλλον της Κύπρου.

    Κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του 13ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Απόδημων Κυπρίων στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος τόνισε πως η Κύπρος θέλει να είναι ενεργός και εποικοδομητικός εταίρος στην ΕΕ ''και όχι ενοχλητικό μέλος ή υποβαθμισμένος εταίρος σε ρόλο σιωπηρού και απέχοντος παριστάμενου''.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε τους απόδημους Κύπριους πως η σημερινή κυβέρνηση επενδύει σοβαρά στην αποτελεσματική αξιοποίησή τους και επεσήμανε πως οι δυνατότητες του απόδημου Ελληνισμού είναι πολύ περισσότερες από όσες έχουν μέχρι τώρα εκδηλωθεί.

    Αναφερόμενος στο σχέδιο Ανάν υπογράμμισε πως ''οι βελτιώσεις και τροποποιήσεις πάνω στο Σχέδιο Ανάν που θα επιδιώξουμε στις διαπραγματεύσεις, που αργά ή γρήγορα θα γίνουν, δεν συνιστούν αφαίρεση δικαιωμάτων των Τουρκοκύπριων''.

    Επανέλαβε πως θέση της ε/κ πλευράς είναι η αποδοχή του Σχεδίου Ανάν ως βάση για διαπραγμάτευση χωρίς όρους και χωρίς προϋποθέσεις, κάτι που δεν επιδέχεται ούτε παρερμηνείες ούτε αμφισβητήσεις.

    ''Ο ίδιος ο ΓΓ του ΟΗΕ ούτε αμφισβητεί ούτε παρερμηνεύει αυτή την κρυστάλλινη θέση μας και συμφωνεί ότι, ακόμα και οι παρατηρήσεις που γραπτώς υποβάλαμε για κάποια σημεία και κάποιες πρόνοιες του Σχεδίου Ανάν, είναι μέσα στο πλαίσιο και μέσα στις παραμέτρους του Σχεδίου'', επεσήμανε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Πρόσθεσε πως σε αντίθεση προς την καθαρή και σαφή θέση της ε/κ πλευράς, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς απέρριψε το σχέδιο Ανάν και το χαρακτήρισε νεκρό.

    Ο Πρόεδρος προειδοποίησε πως ''αν η τελική λύση του Κυπριακού δεν θα είναι απόλυτα δίκαιη, αλλά αναγκαστικά μια λύση οδυνηρού συμβιβασμού, θα πρέπει οπωσδήποτε να είναι βιώσιμη και λειτουργική''.

    ''Επειγόμαστε για μια λειτουργική και βιώσιμη λύση. Αλλά δεν πρέπει να συρθούμε σε μια εύθραυστη διευθέτηση. Γιατί μια τέτοια εύθραυστη διευθέτηση, θα οδηγήσει σε μια ολέθρια περιπέτεια'', συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Σχετικά με τη μερική άρση των περιορισμών από και προς τα κατεχόμενα, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι αυτή αποτέλεσε απατηλό τέχνασμα της τουρκικής πλευράς να βγει από το αδιέξοδο που η ίδια προκάλεσε και να δημιουργήσει εντυπώσεις ότι στην Κύπρο υπάρχουν και λειτουργούν δύο χωριστές και κυρίαρχες οντότητες.

    ''Αυτές οι υστερόβουλες κινήσεις της τουρκικής πλευράς είχαν μια επιτυχία και μια αποτυχία. Πέτυχαν να αποδείξουν ότι Ε/Κ και Τ/Κ μπορούν αρμονικά να ξαναζήσουν μαζί και ότι οι τουρκικοί ισχυρισμοί για το αντίθετο ήταν απλώς ένας κατασκευασμένος μύθος που τώρα κατέρρευσε. Απέτυχαν να πείσουν ότι πρόκειται για λύση ή έστω για βήματα προς την κατεύθυνση λύσης του Κυπριακού'', σημείωσε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Απευθυνόμενος σε όσους κάνουν λόγο για ''πρωτοβουλίες της τουρκικής πλευράς και για, δήθεν, καταστάσεις αμηχανίας και αδράνειας από μέρους μας'', ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος διερωτήθηκε ''ποιος άλλος, όμως, από τον παρανομήσαντα, μπορεί να άρει, έστω και μερικώς, την παρανομία, ποιος άλλος από τον αδικούντα μπορεί να περιορίσει την αδικία και ποιος άλλος από την τουρκική πλευρά, που επέβαλε και συνεχίζει την παρανομία, θα μπορούσε να χαλαρώσει την παρανομία;''.

    Αναφερόμενος στην προσφορά των απόδημων Κυπρίων, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι έχουν τεράστιες δυνατότητες και μπορούν να αποδώσουν εντυπωσιακά αποτελέσματα, με σωστές κατευθύνσεις και με συντονισμένη δράση.

    ''Δεν υποτιμώ και δεν υποβαθμίζω τη μέχρι τώρα σημαντικότατη προσφορά των αποδήμων μας. Πιστεύω, όμως, ότι οι δυνατότητες του απόδημου Ελληνισμού είναι πολύ περισσότερες από όσες έχουν μέχρι τώρα εκδηλωθεί'', είπε.

    Ανέφερε πως το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την αναβάθμιση της Υπηρεσίας Αποδήμων στο Υπουργείο Εξωτερικών υπό την εποπτεία Πρέσβεως για υπηρεσία πέντε ετών.

    Παράλληλα είπε πως το Υπουργικό Συμβούλιο έχει αποφασίσει τη δημιουργία νέων θέσεων στην υπηρεσία αυτή, την ίδρυση Συμβουλευτικής Επιτροπής Αποδήμων, τη διαμόρφωση ειδικού αναβαθμισμένου προϋπολογισμού για την Υπηρεσία Αποδήμων και το συντονισμό της Υπηρεσίας Αποδήμων με την ΠΟΜΑΚ, ΠΣΕΚΑ και Νεολαία ΠΟΜΑΚ, τόσο για θέματα πολιτικής και προγραμμάτων όσο και για την καταγραφή και προώθηση των αιτημάτων των απόδημων.

    Πρόσθεσε πως στο Υπουργικό Συμβούλιο θα υποβάλλονται για έγκριση τα προγράμματα άλλων Υπουργείων που αφορούν απόδημους και παλιννοστούντες και η Υπηρεσία Αποδήμων θα παρακολουθεί και θα ελέγχει την υλοποίηση αυτών των προγραμμάτων.

    ''Εσείς θα επιλέξετε, ανάμεσά σας, μια ολιγοπρόσωπη Επιτροπή, που θα επισκέπτεται την Κύπρο, ανά δίμηνο για τακτικές συνεδρίες και έκτακτα όποτε απαιτηθεί, με τον Υπουργό Εξωτερικών και μαζί μου, για σχεδιασμό δραστηριοτήτων και λήψη αποφάσεων'', συνέχισε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Επεσήμανε πως με την ποσοτική και ποιοτική αναβάθμιση της Υπηρεσίας Αποδήμων του Υπουργείου Εξωτερικών και με την εγκαθίδρυση μιας ουσιαστικής συνεργασίας με τις Οργανώσεις των Αποδήμων, η κυβέρνηση, προχωρεί στην αλλαγή και στην εφαρμογή μιας συγκεκριμένης πολιτικής που στοχεύει στην ορθή εξυπηρέτηση των αποδήμων, αλλά και στην ορθή αξιοποίησή τους.

    ''Δεν απαιτούμε από τους απόδημους περισσότερα από όσα μπορούν. Οπως και οι απόδημοι δεν πρέπει να απαιτούν από μας περισσότερα από όσα μπορούμε'', είπε.

    Συνέδριο Αποδήμων - Χαιρετισμοί κυπριακών κομμάτων -------------------------------------------------------- Την εκτίμηση ότι τώρα είναι η ώρα της λύσης του κυπριακού προβλήματος και πως πρέπει να εκμεταλλευθούμε όλες τις προσπάθειες που θα καταβληθούν μέχρι και τον Μάιο του 2004 για λύση του πολιτικού προβλήματος, εξέφρασαν χθες αρχηγοί ή εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων της Κύπρου σε χαιρετισμούς τους κατά την πρώτη ημέρα των εργασιών του 13ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Αποδήμων Κυπρίων που άρχισε στη Λευκωσία.

    Οι αρχηγοί ή εκπρόσωποι των κυπριακών κομμάτων διαβεβαίωσαν επίσης τους αποδήμους ότι θα εργαστούν με συνέπεια και συνέχεια για την προώθηση και επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν ενώ τους κάλεσαν να συνεργαστούν με τους Τουρκοκυπρίους στις χώρες διαμονής τους ώστε στις ευρωεκλογές που θα γίνουν τον ερχόμενο χρόνο να μπορούν να ψηφίσουν για την Κύπρο.

    Συνέδριο Αποδήμων - Απολογισμοί ----------------------------------- Η διαφώτιση της κοινής γνώμης στις χώρες όπου διαμένουν για το κυπριακό πρόβλημα αλλά και η απελευθέρωση της Κύπρου από τον τουρκικό ζυγό παραμένουν οι κύριοι άξονες του αγώνα των Ομοσπονδιών Αποδήμων Κυπρίων ανά το παγκόσμιο.

    Αυτό προκύπτει από τους πρώτους απολογισμούς των δραστηριοτήτων των Ομοσπονδιών Αποδήμων, οι οποίες διαβάστηκαν στη χθεσινή πρώτη ημέρα του 13 Παγκόσμιου Συνεδρίου Αποδήμων Κύπριων που πραγματοποιείται στη Λευκωσία.

    ''Κοινή συνισταμένη των ενεργειών αποτελεί ο στρατηγικός στόχος της όσο το δυνατό μεγαλύτερης συμβολής μας στον αγώνα που διεξάγει ολόκληρος ο κυπριακός λαός για μια έντιμη και δίκαιη στο πολιτικό πρόβλημα'', ανέφερε ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κυπρίων Αποδήμων Χάρης Σοφοκλείδης, διαβάζοντας την έκθεση της Ομοσπονδίας.

    ΥΠΕΞ - Ενημέρωση αποδήμων - Κυπριακό - ΕΕ ---------------------------------------------- Την εκτίμηση ότι ''οι διεθνείς μεσολαβητές έχουν χάσει τον ενθουσιασμό τους για έναρξη προσπαθειών λύσης του Κυπριακού το Φθινόπωρο και έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους για κινητικότητα στις λεγόμενες 'βουλευτικές εκλογές' του Δεκεμβρίου στα κατεχόμενα'' αφού πιστεύουν ότι ο Ραούφ Ντενκτάς πρέπει να φύγει από μεσολαβητής, εξέφρασε χθες ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των αποδήμων για το Κυπριακό, στο περιθώριο του 13ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Αποδήμων Κυπρίων που άρχισε χθες στη Λευκωσία, ο κ. Ιακώβου είπε πως η διεθνής κοινότητα εκτιμά ότι ''η Τουρκία τους πρώτους μήνες του 2004 θα έρθει με προτάσεις για λύση του Κυπριακού'', με αφορμή την προσπάθεια της Αγκυρας να εξασφαλίσει το Δεκέμβριο του επόμενου χρόνου ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε επίσης πως η Κύπρος δεν θα σταματήσει τις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού ακόμα και μετά την επίσημη ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση, το Μάιο του 2004.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Κυπριακό -------------------------------------- Την ελπίδα οποιαδήποτε αλλαγή στην ηγεσία της τ/κ κοινότητας να βοηθήσει την Τουρκία να ακολουθήσει άλλη πολιτική από αυτή που ακολουθεί μέχρι σήμερα, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, προσθέτοντας ότι ''πάντοτε συνομιλητής μας ουσιαστικά είναι η Αγκυρα''.

    Σε δηλώσεις του στο περιθώριο του 13ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Αποδήμων Κυπρίων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ακόμα πως όλες οι ενδείξεις είναι πως η κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν υποστηρίζει την πολιτική του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στο Κυπριακό.

    Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Προέδρου του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για το θέμα των εποίκων, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως θα πρέπει ''να κατανοήσουμε όλοι ό,τι είναι 'προεκλογική' περίοδος στις κατεχόμενες περιοχές. Ο κ. Ταλάτ προφανώς επιθυμεί να εξασφαλίσει 'ψήφους' από τους εποίκους γιατί χωρίς αυτούς δεν υπάρχει δυνατότητα να κερδίσει εκλογές'', πρόσθεσε.

    Κληθείς να πει ποια σημασία αποδίδει στις λεγόμενες ''εκλογές'' σε ό,τι αφορά τις παραπέρα διεργασίες για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε: ''νομίζω είναι κοινή διαπίστωση ότι εφόσον ο κ. Ντενκτάς παραμένει στην εξουσία, θα παραμείνει προσηλωμένος στο όραμά του που εγώ το αποκαλώ εφιάλτη, της δημιουργίας δυο χωριστών κυρίαρχων νομικών οντοτήτων και άρα λύση δεν μπορεί να υπάρξει''.

    ''Αρα οποιαδήποτε αλλαγή στην ηγεσία της τ/κ κοινότητας ελπίζουμε να βοηθήσει την Τουρκία να ακολουθήσει άλλη πολιτική από αυτή που ακολουθεί μέχρι σήμερα'', πρόσθεσε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΥΦΕΞ Ελλάδος ------------------------------------------ Αθήνα και Λευκωσία δεν θα αποκλίνουν από τους κοινούς τους στόχους της πλήρους ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ και της λύσης του Κυπριακού, όσα τεχνάσματα και αν κάνει ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς και όσες αντιφάσεις και αν επιδείξει η Αγκυρα στην πολιτική της, διαβεβαίωσε χθες το απόγευμα ο Υφυπουργός Εξωτερικών Ελλάδος Ιωάννης Μαγκριώτης.

    Μιλώντας ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, ο κ. Μαγκριώτης είπε ότι ''θα υπηρετήσουμε με αποφασιστικότητα'' τους κοινούς αυτούς στόχους και εξέφρασε την πεποίθηση ότι ''μπροστά μας έρχονται νέες επιτυχίες''.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόσφυγες - Περιουσίες ----------------------------------------------------- Η δική μας πλευρά θα διαπράξει μέγα σφάλμα τακτικής και πολιτικής εάν επιβάλει περιορισμούς στο δικαίωμα του πολίτη να διαθέτει την περιουσία του όπως θέλει, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες πως πρόσφυγας, που ισχυρίζεται ότι ενεργεί εκ μέρους άλλων 200 ατόμων, απειλεί την κυβέρνηση ότι αν δεν παγοποιήσει τα δάνεια του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών τότε θα προσφύγει στον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για αποζημιώσεις.

    Σχολιάζοντας παρατήρηση δημοσιογράφου πως η κυβέρνηση είχε στα χέρια της περίπου ένα μήνα την επιστολή του Χριστάκη Πολυκάρπου και δεν προέβη σε οποιαδήποτε προληπτική πολιτική, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απάντησε: ''πολύ σωστά έκανε η κυβέρνηση. Και όσες προσπάθειες έκτοτε εγώ άκουσα τάχατες να τον προσεγγίσουν και να τον αποτρέψουν, τις απέτρεψα''.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διερωτήθηκε κατά πόσο θα ήταν ορθό να σπεύσει ο ίδιος να αποτρέψει κάποιον, ο οποίος απειλούσε την κυβέρνηση ότι θα απευθυνόταν στον κατοχικό ηγέτη εάν δεν ικανοποιείτο το αίτημά του για παγοποίηση των δανείων.

    ΥΠΕΣ - ΥΦΕΞ Ελλάδας ------------------------- Ελλάδα και Κύπρος βαδίζουν μαζί και μπροστά τους έχουν μόνο επιτυχίες, δήλωσε χθες ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ιωάννης Μαγκριώτης, τονίζοντας την αποφασιστικότητα της Ελλάδας για επίτευξη μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στο κυπριακό.

    Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών, ο κ. Μαγκριώτης ανέφερε ότι ''ο χρόνος τρέχει γρήγορα, οι εξελίξεις είναι γρήγορες'' κι ότι ''η 1η του Μάη του 2004 είναι κοντά'' για την ''τυπική'' ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

    ''Η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ δημιούργησε και τη δυναμική για τη λύση του κυπριακού προβλήματος και θα σταθούμε αποφασιστικοί σε αυτό το στόχο. Οπως πετύχαμε το μεγάλο στόχο που κάποιοι μέχρι χθες θεωρούσαν ακατόρθωτο έτσι θα πετύχουμε και μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση για το πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου'', είπε ο κ. Μαγκριώτης.

    Συντονιστής Εναρμόνισης - Υπουργεία - ΕΕ -------------------------------------------- Πριν τις 8 Σεπτεμβρίου όλα τα Υπουργεία θα πρέπει να έχουν ετοιμάσει τις εκθέσεις προόδου με τις παρατηρήσεις τους αναφορικά με τις εκκρεμότητες στο εναρμονιστικό τους έργο, δήλωσε χθες ο Συντονιστής Εναρμόνισης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ Τάκης Χατζηδημητρίου.

    Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση με εκπροσώπους όλων των υπουργείων που χειρίζονται θέματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο κ. Χατζηδημητρίου, αφού χαρακτήρισε ''πάρα πολύ σημαντική και εποικοδομητική'' τη συνάντηση, είπε πως τα απόρρητα έγγραφα της ΕΕ, τα οποία θα παραλαμβάνουν μόνο εξουσιοδοτημένα πρόσωπα θα φυλάσσονται στο Υπουργείο Αμυνας και στο Υπουργείο Εξωτερικών.

    Ανέφερε πως κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε το θέμα της νομοθετικής εργασίας, σημειώνοντας πως πρέπει να ολοκληρωθεί όλος ο αριθμός των θεμάτων που έχουν ετοιμασθεί μεταξύ Ιουλίου και Αυγούστου και τα οποία αναμένεται να προωθηθούν από τα υπουργεία προς το Υπουργικό Συμβούλιο και στη συνέχεια στη Βουλή.

    ΑΗΚ - Αδεια Λειτουργίας Τηλεπικοινωνιακού Δικτύου ----------------------------------------------------- Η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) έγινε από χθες η δεύτερη εταιρεία που δραστηριοποιείται στο χώρο της σταθερής τηλεπικοινωνίας στην Κύπρο.

    Οπως αναφέρει ανακοίνωση του Γραφείου του Επιτρόπου Ρυθμίσεως Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΓΕΡΤΤ), ο Βοηθός Επίτροπος Παγαγιώτης Κάκκουρας επέδωσε χθες στον Αντιπρόεδρο του ΔΣ της ΑΗΚ Ανδρέα Λουρουτζιάτη την πρώτη Ειδική Αδεια για την παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, η οποία θα επιτρέπει στην εταιρεία την εγκατάσταση και εκμετάλλευση δημόσιου, ενσύρματου τηλεπικοινωνιακού δικτύου, διάρκειας 20 χρόνων και με δικαίωμα ανανέωσης για την ίδια χρονική περίοδο.

    ''Η χορήγηση της πρώτης Ειδικής Αδειας αποτελεί ορόσημο για την απελευθέρωση του τομέα των τηλεπικοινωνιών στην Κύπρο, καθώς με αυτή δύναται να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ανταγωνισμού στην αγορά των εθνικών μισθωμένων κυκλωμάτων, γεγονός που θα εισαγάγει ένα δυναμισμό ουσιαστικής σημασίας για την ανάπτυξη του τομέα των τηλεπικοινωνιών και της καινοτομίας στην Κύπρο'', αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ΓΕΡΡΤ.

    Υπουργός Παιδείας - ''Κύπρια 2003'' - Πρόγραμμα εκδηλώσεων ------------------------------------------------------------- Τα ''Κύπρια'', η μεγάλη γιορτή του πολιτισμού που φέρνει στην Κύπρο κορυφαίους εκπροσώπους από το ελληνικό και διεθνές καλλιτεχνικό στερέωμα, θα χαρίσει και φέτος από την Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου και για πέντε συνεχείς εβδομάδες παραστάσεις θεάτρου, όπερας, χορού, μουσικής και κινηματογράφου, προσφέροντας την ευκαιρία στον κάθε Κύπριο πολίτη να αποδράσει από την καθημερινότητα και να διασκεδάσει με ήθος και ποιότητα μέσα από πρωτότυπες και εξαιρετικά σημαντικές για τα κυπριακά δρώμενα παραγωγές.

    Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης ανακοινώνοντας χθες τις εκδηλώσεις, συνολικής δαπάνης 750 χιλιάδων λιρών, χαιρέτισε τη συμμετοχή στα ''Κύπρια 2003'', του Κρατικού Θεάτρου Μόσχας ''Helicon Opera'', της Royal Philharmonic Orchestra Βρετανίας, της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Αρμενίας, των Μπαλέτων Μπόρις Εϊφάν της Αγίας Πετρούπολης, του χορευτή Χούλιο Μπόκα, του συγκροτήματος ''Αλβιν Εϊλυ'', του Θεάτρου Τέχνης ''Καρόλου Κουν'' και της Θεατρικής Ομάδας Omicro 2.

    Καινοτομία της φετινής διοργάνωσης αποτελεί η παρουσία των ''Κυπρίων'' στον κόσμο του διαδικτύου από όπου μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος να αντλεί πληροφορίες για τις παραστάσεις, 11 τον αριθμό, οι οποίες θα συγκεντρώσουν 600 περίπου καλλιτέχνες.

    Χρηματιστήριο - Νέο άλμα Γενικού Δείκτη και όγκου συναλλαγών -------------------------------------------------------------- Την έντονη ανοδική πορεία που καταγράφει τις τελευταίες εβδομάδες συνέχισε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου στη χθεσινή πρώτη συνάντηση της εβδομάδας, της οποίας κύριο χαρακτηριστικό ήταν η νέα θεαματική αύξηση του αγοραστικού ενδιαφέροντος στα 2,2 εκατομμύρια λίρες και η άνοδος του Γενικού Δείκτη πέραν των 90 μονάδων. Με τους τραπεζικούς τίτλους να δίνουν και χθες στην αγορά ξέφρενους ανοδικούς ρυθμούς με ''πρωταγωνιστή'' τα ΔΑΜ της Τράπεζας Κύπρου, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε νέα κέρδη σε ποσοστό 2,78%, κλείνοντας στις 94,3 μονάδες.

    [03] (Κ) Επίσκεψη Ρουμάνου ΥΠΑΜ

    Ολιγόωρη επίσκεψη στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει αύριο ο Υπουργός Αμυνας της Ρουμανίας Ioan Mircea Pascu, συνοδευόμενος από 25μελή αντιπροσωπεία, προερχόμενος από το Κουβέιτ.

    [04] (Κ) Συνέδριο Αποδήμων - Πρόεδρος ΝΕΠΟΜΑΚ

    Προβλήματα συντονισμού και επικοινωνίας μεταξύ των οργανώσεων αλλά και των μελών νεολαίας στις χώρες διαμονής τους, αντιμετωπίζουν οι νέοι του απόδημου Ελληνισμού, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Νεολαίας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΝΕΠΟΜΑΚ) Μένοικος Κούβαρος.

    [05] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    --------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 26/8/2003
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7053            1,7155
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,8468            1,8578
    Λίρα Αγγλίας                     1,1798            1,1868
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    --------------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     217,0908        218,8275
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,8567          2,8795
    Δολάριο Καναδά                     2,5835          2,6041
    Κορώνα Δανίας                     12,6620         12,7632
    Κορώνα Νορβηγίας                  14,1880         14,3015
    Κορώνα Σουηδίας                   15,7950         15,9213
    Φράγκο Ελβετίας                    2,6215          2,6424
    

    [06] (Κ) Εκπρόσωπος - Ντενκτάς - Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου - Κυπριακό

    Η κυβέρνηση, διά του Εκπροσώπου της, καταδίκασε την άρνηση του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς να επιτρέψει τη λειτουργία του Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου, στα κατεχόμενα.

    [07] (Κ) Εκπρόσωπος - Συνέδριο Αποδήμων

    Ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός, χαρακτήρισε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης το 13ο Συνέδριο Αποδήμων, που πραγματοποιείται στη Λευκωσία.

    [08] (Κ) Εκπρόσωπος - Ολλανδός Πρωθυπουργός - Επίσκεψη

    Διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει στις 6-7 Σεπτεμβρίου ο Ολλανδός Πρωθυπουργός Jan Peter Balkenende, ανακοίνωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    [09] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            92,82  (-1,57)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £  2.895.047
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £  1.416.029    385,19  (-2,00)
    FTSE Med 100 **                             5.990,23  ( 0,34)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £  1.154.453    111,25  (-1,31)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £    125.376     79,59  (-3,05)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      8.789     15,55  (-1,02)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     42.777     58,56  (-1,28)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £     26.160     86,55  (-3,58)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     61.802     21,52  ( 0,47)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     28.206     72,09  ( 0,29)
    Ετ. Πληροφορικής              £     52.245      3,67  (-4,18)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £    158.099     14,34  (-4,02)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £        237     12,37  ( 6,45)
    Ξενοδοχεία                    £     31.688     43,55  (-2,33)
    Αλλες Εταιρείες               £    230.964     83,92  (-2,29)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [10] (Κ) Εκπρόσωπος - Ρώσος ΥΦΕΞ

    Ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Τσιζόφ φθάνει στην Κύπρο στις 31 Αυγούστου, ανακοίνωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    [11] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση Ε/Κ-Τ/Κ

    [12] (Κ) Συνέδριο Αποδήμων - Μη συμμετοχή Τ/Κ - Αντιπρόεδρος ΠΟΜΑΚ

    Η συμμετοχή Τουρκοκυπρίων στην αντιπροσωπεία της Βρετανίας, η οποία μετέχει στο 13ο Παγκύπριο Συνέδριο Αποδήμων Κυπρίων, δεν κατέστη δυνατή λόγω διαφόρων προβλημάτων'' τα οποία δεν είναι πολιτικά'', δήλωσε σήμερα ο Αντιπρόεδρος της ΠΟΜΑΚ και Αντιπρόεδρος της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Μεγάλης Βρετανίας Χριστόδουλος Στυλιανού.

    [13] (Κ) Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων Κυπρίων - Επιτροπές

    Η παροικιακή παιδεία, η διατήρηση της ταυτότητας των αποδήμων, η λειτουργία της ΠΟΜΑΚ και θέματα επικοινωνίας των αποδήμων και παλιννοστούντων με τις κρατικές υπηρεσίες, είναι μερικά από τα θέματα με τα οποία ασχολήθηκαν οι επτά επιτροπές που συνήλθαν σήμερα στο πλαίσιο του 13ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Αποδήμων Κυπρίων, οι εργασίες του οποίου συνεχίζονται για δεύτερη μέρα στη Λευκωσία.

    [14] (Κ) 13ο Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων - Σύνοδος ΠΣΕΚΑ

    Aρχίζουν αύριο το απόγευμα, στη Λευκωσία, στα πλαίσια του 13ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Αποδήμων Κυπρίων, οι εργασίες της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ).

    Κατά την επίσημη έναρξη των εργασιών της ΠΣΕΚΑ θα απευθύνει χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας.

    [15] (Κ) Χρηματιστήριο - Τέρμα στο σερί ανόδου

    Πτώση σε ποσοστό 1,57% κατέγραψε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, θέτοντας τέρμα στο σερί ανόδου που παρουσίασε κατά τις οχτώ τελευταίες ημέρες. Ο Γενικός Δείκτης ως αποτέλεσμα των πιέσεων που δέχθηκε από τους τραπεζικούς τίτλους, έκλεισε στις 92,82 μονάδες. Ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών παρέμεινε σε ψηλά επίπεδα, καθώς διαμορφώθηκε στα 2,8 εκατομμύρια λίρες.

    [16] (Κ) Κύπρος - Ινδία - Βομβιστική επίθεση - Καταδίκη

    Το Υπουργείο Εξωτερικών ''καταδικάζει έντονα τις πρόσφατες βομβιστικές επιθέσεις στη Βομβάη, οι οποίες προκάλεσαν το θάνατο δεκάδων αθώων ανθρώπων και τον τραυματισμό πολλών άλλων''.

    [17] (Κ) Υπουργός Εργασίας - Ξένοι εργάτες

    Στους 39.000 ανέρχονται, σύμφωνα με νέα στοιχεία, οι ξένοι νόμιμοι εργάτες στην Κύπρο, αριθμός που αντιστοιχεί στο 12,2% των εργαζομένων, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Μάκης Κεραυνός.

    [18] (Κ) ΟΗΕ - Εποικισμός Βαρωσίων - Μόνιμη Αντιπροσωπεία Ισπανίας

    Στη συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας, η οποία έγινε κεκλεισμένων θυρών στις 24 Ιουλίου, για τις απειλές Ντενκτάς να εποικίσει τα Βαρώσια αναφέρεται έγγραφο που εσωκλείεται σε επιστολή της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ισπανίας στα Ηνωμένα Εθνη, ημερομηνίας 11 Αυγούστου, προς τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας. Τον Ιούλιο η Ισπανία είχε την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας και στο έγγραφο αυτό γίνεται μια συνολική εκτίμηση της δουλειάς του Σώματος κατά το μήνα Ιούλιο.

    [19] (Κ) Σαρρής - Ντενκτάς - Σχολείο - Παραστάσεις

    Σε παραστάσεις προς τα Ηνωμένα Εθνη, τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ενωση προχωρεί η κυπριακή κυβέρνηση ύστερα από την άρνηση του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς να επιτρέψει τη λειτουργία του Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου.

    Ο Προεδρικός Επίτροπος Πολάκης Σαρρής δήλωσε σήμερα ότι ήδη έχει επικοινωνήσει με τον Πρεσβευτή των ΗΠΑ, ο οποίος ''πράγματι προσπάθησε να βοηθήσει πάρα πολύ και εξέφρασε την απογοήτευσή του'', όπως είπε.

    [20] (Κ) 13ο Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων - Σχέσεις Κύπρου με παροικίες

    Σημαντικό θεωρεί η κυβέρνηση το έργο της κυπριακής εκπαιδευτικής αποστολής που υπηρετεί στη Βρετανία και, όπως σήμερα διαβεβαίωσε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού Πέτρος Καρεκλάς τους εκπροσώπους των οργανώσεων Κυπρίων αποδήμων, δεν πρόκειται να υπάρξει οποιαδήποτε διαφοροποίηση του αριθμού των εκεί υπηρετούντων δασκάλων (36 μόνιμοι δάσκαλοι και ένας επιθεωρητής) ενόσω συνεχίζεται η αξιολόγηση και η μελέτη των συμπερασμάτων για το έργο τους αυτό.

    Κατά την απογευματινή σύνοδο της δεύτερης ημέρας του 13ου Παγκόσμιου Συνεδρίου των Αποδήμων Κυπρίων που πραγματοποιείται στη Λευκωσία ο κ. Καρεκλάς και άλλοι επτά ανώτεροι λειτουργοί από τα Υπουργεία Οικονομικών, Εσωτερικών, Υγείας, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και από τα Τμήματα Τελωνείων και Κοινωνικής Ευημερίας, καθώς και από το Γραφείο του Λειτουργού Μετανάστευσης άκουσαν με προσοχή τις ερωτήσεις των αποδήμων και έδωσαν απαντήσεις για ζητήματα που τους απασχολούν.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 26 August 2003 - 17:49:18 UTC