Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-10-03

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Διακυβερνητική Διάσκεψη
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) ΟΗΕ - Υπουργός Εξωτερικών - Επαφές
  • [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [05] (Κ) ΕΣΚ - Δημοσιογράφοι ''Αφρίκα'' - Απειλές - Καταδίκη
  • [06] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Ε/Κ - Τ/Κ
  • [07] (Κ) Τσοχατζόπουλος - Κύπρος - Πρόγραμμα
  • [08] (K) Εκπρόσωπος - Ολλανδός Πρωθυπουργός - Επίσκεψη
  • [09] (Κ) Εκπρόσωπος - ΥΠΕΞ - ΕΕ - Ενημέρωση πολιτών
  • [10] (Κ) Ρώμη - Αρχηγοί κρατών - Διακυβερνητική Διάσκεψη
  • [11] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Ρώμη - Αναχώρηση (1)
  • [12] (Κ) ΑΚΕΛ - Δημοσιογράφοι ''Αφρίκα'' - Απειλές - Καταδίκη
  • [13] (Κ) ΔΗΚΟ - Δημοσιογράφοι ''Αφρίκα'' - Συμπαράσταση
  • [14] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [15] (Κ) Εκπρόσωπος - Πάουελ - Κυπριακό
  • [16] (K) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Ρώμη - Αναχώρηση (2)
  • [17] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [18] (Κ) Ευρωκοινοβούλιο - Δημοσιογράφοι "Αφρίκα" - Αντιδράσεις
  • [19] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα άνοδος
  • [20] (Κ) Ευρωβουλή - Χατζηδάκης - Τουρκία
  • [21] (Κ) Υπουργός Παιδείας - ΟΥΝΕΣΚΟ - Παρίσι
  • [22] (Κ) Nicolae Dudau - ΣτΕ - Τιτίνα Λοϊζίδου - Τουρκία
  • [23] (Κ) Κύπρος - Οικονομική συνεισφορά - Σεισμοπαθείς Αλγερίας
  • [24] (Κ) Τσοχατζόπουλος - Αφιξη
  • [25] (Κ) Αριστος Χρυσοστόμου - ΕΕ - Επιτροπές Προϋπολογισμού
  • [26] (Κ) Βουλευτές - ΕΕ - Επιτροπές Ευρωπαϊκών Υποθέσεων
  • [27] (Κ) Βουλευτές - Κοινοπολιτειακός Κοινοβουλευτικός Σύνδεσμος
  • [28] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Ούγγροι βουλευτές
  • [29] (Κ) Κύπρος - Ελλάδα - Συμφωνία - Πρωτόκολλα
  • [30] (Κ) Υπουργός Εργασίας - Διεθνές συνέδριο
  • [31] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αφιξη στη Ρώμη
  • [32] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων
  • [33] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Υπουργός Ανάπτυξης Ελλάδας

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Διακυβερνητική Διάσκεψη

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι αυξήσεις στις τιμές του πετρελαίου και των τσιγάρων που ενέκρινε ομόφωνα χθες η Βουλή των Αντιπροσώπων, οι δηλώσεις του Αμερικανού ΥΠΕΞ Κόλιν Πάουελ για το Κυπριακό, η παρουσία στην Κύπρο δύο εμπειρογνωμόνων της ΕΕ για διενέργεια φυτοϋγειονομικών ελέγχων στα εσπεριδοειδή από τα κατεχόμενα, η έκθεση του ΓΓ της Ισλαμικής Διάσκεψης για την Κύπρο και η απεργία των ιδιοκτητών φορτηγών αυτοκινήτων είναι ορισμένα από τα κύρια θέματα που προβάλλουν σήμερα οι κυπριακές εφημερίδες.

    Η ''Αλήθεια'' με κύριο τίτλο ''Καίνε τσιγάρα και πετρέλαιο'' αναφέρεται στις αυξήσεις των τιμών και γράφει ότι ''η φιλολαϊκή πολιτική της κυβέρνησης επιβεβαιώθηκε χθες με τον πλέον αρνητικό τρόπο παρά τις διαβεβαιώσεις του Υπουργού Εμπορίου Γιώργου Λιλλήκα ότι οι εισηγήσεις της αντιπολίτευσης θα λαμβάνονταν υπόψη''. Αλλού γράφει ότι ''φτηνή παρέλαση ήθελε ο Τάσσος'' και αναφέρεται σε ''κουτσούρεμα'' της προχθεσινής παρέλασης που αποφασίστηκε από την ίδια την κυβέρνηση, ''όχι μετά από πιέσεις ξένων κατά τον ισχυρισμό του Κυβερνητικού Εκπροσώπου αλλά για να μην ξοδευτεί το κράτος κατά την αντίληψη του Προέδρου Παπαδόπουλου, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες είχε δώσει και τις σχετικές οδηγίες προς τον Υπουργό Αμυνας και την ηγεσία της Εθνικής Φρουράς''.

    ''Η Μάχη'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Με γερές πλάτες ο 'κοριός''' γράφει ότι αναστάτωση επικρατεί στο Αστυνομικό Σώμα μετά την ανεύρεση σε διαμέρισμα στη Λευκωσία υπερσύγχρονων συστημάτων παρακολούθησης τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, ενώ την ίδια ώρα, όπως γράφει, ''κάποιοι επιχειρούν να ρίξουν το θέμα στα μαλακά''. Αλλού η εφημερίδα επικαλούμενη πληροφορίες της αναφέρεται στο ''φόβο που ελλοχεύει που είναι το ενδεχόμενο αναγνώρισης του ψευδοκράτους από παρατηρητή σε πλήρες μέλος της Ισλαμικής Διάσκεψης στο τελικό ψήφισμά της στις 11 Οκτωβρίου στην Κουάλα Λουμπούρ της Μαλαισίας.

    Ο ''Πολίτης'' με τίτλο ''Αντέχουμε φορτώστε'' αναφέρεται στις αυξήσεις στις τιμές στα τσιγάρα και του πετρελαίου που ενέκρινε χθες η Βουλή και γράφει πως μέσα σε ενάμιση χρόνο η τιμή των τσιγάρων αυξήθηκε κατά 60 σεντ το πακέτο. Αναφέρει πως πολύ σύντομα θα έρθει και δεύτερο κύμα φορολογιών. Αλλού γράφει πως ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Κόλιν Πάουελ δήλωσε πως στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων υπάρχει μόνο το σχέδιο Ανάν και τίποτε άλλο. Γράφει πως οι Αμερικανοί θα στείλουν στα κατεχόμενα παρατηρητές κατά τις λεγόμενες ''βουλευτικές εκλογές'' του Δεκεμβρίου. Προσθέτει πως ΗΠΑ, Βρετανία και ΕΕ άρχισαν συντονισμένες προσπάθειες παραμερισμού του Ραούφ Ντενκτάς.

    ''Η Σημερινή'' με πρωτοσέλιδο τίτλο ''Ψήφισαν αυξήσεις φωτιά'' γράφει ότι ''πλήγμα κατά των κυπριακών νοικοκυριών αποτελεί η χθεσινή απόφαση της Βουλής να δώσει θετική ψήφο στο φορολογικό 'πακέτο' το οποίο κατέθεσε η κυβέρνηση Τάσσου Παπαδόπουλου, στα πλαίσια της εναρμόνισης με το ευρωπαϊκό κεκτημένο''. Αναφέρεται επίσης πρωτοσέλιδα στη χθεσινή απεργία των ιδιοκτητών φορτηγών αυτοκινήτων που διαμαρτύρονται κατά της εναρμονισιακής πολιτικής της κυβέρνησης στον κλάδο τους. Αλλού γράφει πως ο ΓΓ της Ισλαμικής Διάσκεψης σε έκθεσή του τονίζει πως η Διάσκεψη αναγνωρίζει ως κυβέρνηση της Κύπρου αυτήν της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Αλυσιδωτές επιπτώσεις'' γράφει ότι ακόμη πιο βαθιά στην τσέπη θα βάλει το χέρι του ο καταναλωτής μετά τις χθεσινές αυξήσεις των φόρων κατανάλωσης που επιβάλλονται σε πετρέλαιο και κηροζίνη λόγω εναρμόνισης με την ΕΕ. Αλλού γράφει ότι δυο εμπειρογνώμονες της ΕΕ οι οποίοι έχουν οριστεί για έκδοση των απαραίτητων πιστοποιητικών για εξαγωγή προϊόντων που παράγονται στα κατεχόμενα, βρίσκονται στην Κύπρο για να διενεργήσουν φυτοϋγειονομικούς ελέγχους σε πρώτη φάση στα εσπεριδοειδή και έχουν ήδη επισκεφθεί φυτείες εσπεριδοειδών στα κατεχόμενα.

    Η ''Χαραυγή'' έχει ως κύριο θέμα τις χθεσινές αυξήσεις και με τίτλο ''Τσούζει η εναρμόνιση'' και γράφει πως πιο ακριβό θα είναι από σήμερα το πετρέλαιο, η κηροζίνη, τα τσιγάρα, τα πούρα, ο καπνός καπνίσματος και ο καπνός για στριφτά τσιγάρα. Αναφέρει πως οι αυξήσεις αυτές είναι επιβαλλόμενες από την ΕΕ και τη φορολογική μεταρρύθμιση που ψηφίστηκε πέρσι τον Ιούλιο. Αλλού γράφει πως ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας σε ομιλία του ενώπιον της Βουλής χθες εξέφρασε την ετοιμότητα της ε/κ πλευράς για συνομιλίες επί του σχεδίου Ανάν και είπε ότι η σημερινή συγκυρία μπορεί να οδηγήσει σε μια βιώσιμη και λειτουργική λύση.

    Η ''Cyprus Mail'' αναφέρεται πρωτοσέλιδα στις αυξήσεις των τιμών και γράφει πως η τιμή του πακέτου τσιγάρων αυξήθηκε κατά 23 σεντ, του πετρελαίου και της κεροζίνης κατά 3 σεντ το λίτρο, φέρνοντας έτσι την Κύπρο σε ευθυγράμμιση με την ΕΕ. Αναφέρει πως ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου πρότεινε την εξέταση μείωσης του φόρου κυκλοφορίας ως αποζημίωση. Αλλού γράφει πως πηγές του βρετανικού ΥΠΕΞ δήλωσαν χθες πως η συνάντηση που είχε ο αρχηγός του τ/κ Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ με τον Πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ δεν φανερώνει κάποια προτίμηση της Βρετανίας στις ''βουλευτικές εκλογές'' του Δεκεμβρίου στα κατεχόμενα.

    [03] (Κ) ΟΗΕ - Υπουργός Εξωτερικών - Επαφές

    Η Ισλαμική Διάσκεψη και η ανάγκη ενδυνάμωσης των διμερών σχέσεων συζητήθηκαν κατά τις επαφές του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Ιακώβου με τους ομολόγους του από το Σαρινάμ, τις Μαλδίβες και το Κιργιστάν, στο περιθώριο της 58ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

    [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ρώμη --------------------------- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος αναχωρεί σήμερα για τη Ρώμη (μέσω Αθήνας) για να συμμετάσχει στη Διακυβερνητική Διάσκεψη κατά την οποία θα συζητηθεί το σχέδιο Συντάγματος της Ευρώπης που ετοίμασε η Συντακτική Συνέλευση.

    Η Διακυβερνητική Διάσκεψη πραγματοποιείται σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων

    Υπουργός Αμυνας - Ρώμη ---------------------- Η ιδιαιτερότητα της Κύπρου λόγω του χώρου αναφορικά με τη συμβολή της στον Ευρωστρατό, υπάρχει, αλλά υπάρχουν και χίλιοι λόγοι για την υποστήριξη αυτής της πολιτικής, η οποία από τη μια θα προσφέρει περισσότερη ασφάλεια στο νησί και από την άλλη θα συμβάλει και η Κύπρος στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια, ιδιαίτερα μετά και την αναμενόμενη ένταξή της.

    Αυτό δήλωσε ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας αναχωρώντας χθες για τη Ρώμη όπου θα παραστεί σε συνάντηση Υπουργών Αμυνας της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των εντασσομένων χωρών. Στη συνάντηση θα συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της Κοινής Ευρωπαϊκής Αμυνας και Ασφαλείας (ΚΕΠΠΑ), καθώς και τρόποι ενδυνάμωσης της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης που αποφασίσθηκε στο Ελσίνκι.

    Για τις επικείμενες ασκήσεις ''Νικηφόρος'' και ''Τοξότης'', ο κ. Μαυρονικόλας είπε πως μετά και τις τελευταίες διαβουλεύσεις που είχε με τον Ελληνα ομόλογό του Γιάννο Παπαντωνίου, Κύπρος και Ελλάδα προχωρούν κανονικά στη διεξαγωγή αυτών των ασκήσεων και αναφέρθηκε στη συνέχιση και ενίσχυση του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος, σε σχέση και με την αγορά εξοπλιστικών προγραμμάτων από την Ελλάδα.

    ΥΠΕΞ ΗΠΑ - Σχέδιο Ανάν ---------------------- O Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ δήλωσε ότι εάν οι δύο πλευρές στην Κύπρο θέλουν να κάνουν κάποιες αλλαγές στο σχέδιο Ανάν αυτές να αποτελέσουν μέρος της συζήτησης μεταξύ τους κατά τη διάρκεια της εφαρμογής του σχεδίου.

    Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ είπε πως ενθαρρύνει τις δυο πλευρές να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να διατηρήσουν τη διαδικασία προσέγγισης και να προσπαθήσουν να το κάνουν όσο το δυνατόν πιο σύντομα, διότι ''συγκεκριμένες κινήσεις πρόκειται να γίνουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση στα μέσα του 2004, οι οποίες εάν δεν υπάρξει πρόοδος και επιτυχία μέχρι τότε, θα καταστήσουν την πρόοδο και την επιτυχία (του Κυπριακού) πιο δύσκολη μετά τα μέσα του 2004''.

    Μιλώντας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Κέντρο Ξένου Τύπου της Ουάσινγκτον ο κ. Πάουελ επανέλαβε την υποστήριξη της χώρας του στο σχέδιο Ανάν λέγοντας πως αποτελεί μια πολύ καλή βάση για διαπραγματεύσεις και πρόσθεσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες ελπίζουν ότι και οι δυο πλευρές θα συνεχίσουν να βλέπουν το σχέδιο μέσα από αυτό το πρίσμα.

    ''Εάν οι δύο πλευρές έχουν κάποιες αλλαγές που θέλουν να κάνουν στο σχέδιο, καλό θα είναι να αποτελέσουν μέρος της συζήτησης μεταξύ τους κατά τη διάρκεια της εφαρμογής του σχεδίου και όχι να επιστρέψουμε στο σημείο μηδέν και να ξαναγράψουμε το σχέδιο'', είπε ο κ. Πάουελ.

    Ανέφερε επίσης ότι συζήτησε το Κυπριακό στις πρόσφατες συναντήσεις που είχε με τους Υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, Γιώργο Παπανδρέου και Αμπντουλάχ Γκιούλ.

    Πρόεδρος Βουλής - Ολομέλεια - Κυπριακό -------------------------------------- Την ετοιμότητα της ε/κ πλευράς να προσέλθει σε συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού στη βάση του σχεδίου Ανάν με στόχο την επίτευξη λύσης πριν από την 1η Μαΐου 2004, υπογράμμισε χθες από το βήμα της Βουλής των Αντιπροσώπων ο Πρόεδρος του Σώματος Δημήτρης Χριστόφιας.

    ''Θέλουμε και επειγόμαστε για τη λύση του Κυπριακού, αγωνιζόμαστε για την άρση της κατοχής, προσδοκούμε στην επανένωση της Κύπρου, την κοινή πατρίδα Ε/Κ, Τ/Κ, Μαρωνιτών, Αρμένιδων και Λατίνων'', είπε ο κ. Χριστόφιας σε ομιλία με την ευκαιρία της προχθεσινής επετείου της Κυπριακής Ανεξαρτησίας.

    ΥΠΕΞ - Νέα Υόρκη - Επαφές ------------------------- Η Ισλαμική Διάσκεψη και η ανάγκη ενδυνάμωσης των διμερών σχέσεων συζητήθηκαν κατά τις επαφές του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Ιακώβου με τους ομολόγους του από το Σαρινάμ, τις Μαλδίβες και το Κιργιστάν, στο περιθώριο της 58ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

    Η κ. Maria Levens, Υπουργός Εξωτερικών του Σουρινάμ, ο κ. Fathulla Jameel των Μαλδίβων και ο κ. Askar Ch. Aitmatof του Κιργιστάν έδειξαν κατανόηση σε ό,τι αφορά το Κυπριακό που βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη της Ισλαμικής Διάσκεψης, που συνέρχεται αυτό το μήνα στη Μαλαισία.

    Με τον Υπουργό Εξωτερικών του Κιργιστάν συμφωνήθηκε η ανταλλαγή επισκέψεων.

    Ο κ. Ιακώβου είχε επίσης συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών του Ανατολικού Τιμόρ Jose Ramos Horta.

    Στο Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Αλγερίας Abdallah Baali ο Κύπριος Υπουργός επέδωσε επιταγή 50.000 δολαρίων ως συνεισφορά της Κυπριακής Κυβέρνησης για τους σεισμούς που έπληξαν τη χώρα.

    Επιδίδοντας την επιταγή ο κ. Ιακώβου σημείωσε ότι η Κύπρος και η Αλγερία συνδέονται με παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας και τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης των σχέσεων τους ιδιαίτερα μέσα στο πλαίσιο της Ευρωμεσογειακής Συνεργασίας. Εξέφρασε επίσης την ευγνωμοσύνη της κυβέρνησης και του λαού της Κύπρου για τη σταθερή συμπαράσταση και αλληλεγγύη της Αλγερίας προς την Κύπρο και το δίκαιο αγώνα της.

    Ο Πρεσβευτής της Αλγερίας ευχαρίστησε θερμά τον κ. Ιακώβου για τη βοήθεια της Κύπρου προς τη χώρα του, επαναβεβαιώνοντας ότι η Αλγερία θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό της Κύπρου και του λαού της.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών αναχώρησε για τη Ρώμη όπου θα συνοδεύσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο στη Διακυβερνητική Διάσκεψη για το Σύνταγμα της Ευρώοης.

    Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Δημοκρατίας - Πρόσκληση Κέντρου Μελετών --------------------------------------------------------------- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποφάσισε να μην παραστεί σε εκδήλωση στην οποία προσκλήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μελετών (European Policy Centre), που έχει την έδρα του στις Βρυξέλλες, αφού η πρόσκληση που εστάλη στον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για την ίδια εκδήλωση τον προσφωνεί ως ''πρόεδρο της βόρειας Κύπρου'', δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    ''Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ήδη δηλώσει ότι δεν θα παραστεί στην εκδήλωση αυτή ενόψει των όσων συνέβησαν και είναι γνωστό ότι δεν παρίσταται σε οποιεσδήποτε εκδηλώσεις εάν γίνεται αναφορά στον κ. Ντενκτάς ως 'πρόεδρο' της ούτω καλούμενης 'τουρκικής δημοκρατίας της βόρειας Κύπρου''', είπε ο Εκπρόσωπος απαντώντας σε ερώτηση μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο Εκπρόσωπος είπε πως δεν γνωρίζει αν αυτός ο συγκεκριμένος οργανισμός επρόκειτο να συμμετάσχει σε μια αποστολή παρατηρητών στα κατεχόμενα για τις ψευδοεκλογές, εάν τελικά έλθουν παρατηρητές.

    Επανέλαβε πως η Κυβέρνηση θεωρεί ότι ήδη οι ''εκλογές'' στα κατεχόμενα είναι νοθευμένες με την παρουσία των εποίκων στους ''εκλογικούς καταλόγους''.

    ''Η ψηφοφορία δεν φαίνεται να δίδει οποιαδήποτε εχέγγυα αντικειμενικής έκφρασης της τ/κ κοινότητας'', κατέληξε.

    Υπουργικό Συμβούλιο - Δάνειο ----------------------------- Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τη σύναψη συμφωνίας δανείου 200 εκατομμυρίων ευρώ για σκοπούς αναβάθμισης των σχολικών κτιρίων και για ανέγερση νέων σχολικών κτιρίων από την Τράπεζα Αναπτύξεως του Συμβουλίου της Ευρώπης.

    Η συμφωνία υπογράφεται σήμερα από τον Υπουργό Οικονομικών Μάρκο Κυπριανού και εκπρόσωπο της Τράπεζας.

    Υπουργικό Συμβούλιο - Σύμβαση ---------------------------- Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την προσχώρηση της Κύπρου στη Σύμβαση Αστικού Δικαίου για τη Διαφθορά και εξουσιοδότησε τον Υπουργό Δικαιοσύνης να καταθέσει σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή.

    ''Στόχος της Σύμβασης είναι όπως κάθε κράτος μέλος προνοήσει στην εσωτερική του νομοθεσία την ύπαρξη αποτελεσματικών θεραπειών σε πρόσωπα που έχουν υποστεί ζημιά ως αποτέλεσμα πράξεων διαφθοράς ώστε να είναι δυνατή η υπεράσπιση των δικαιωμάτων και συμφερόντων των ατόμων αυτών, περιλαμβανομένης και της δυνατότητας να λάβουν αποζημίωση για τέτοιες ζημιές'', ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Υπουργός Εσωτερικών - ΕΕ ------------------------ Η Ευρωπαϊκή Ενωση προωθεί τη σύνταξη καταλόγου με ''ασφαλείς τρίτες χώρες'', στους υπηκόους των οποίων δεν θα χορηγείται πολιτικό άσυλο, ενώ προωθεί επίσης την εισαγωγή βιομετρικών δεδομένων (δακτυλικά αποτυπώματα, ψηφιακή φωτογραφία) στα ταξιδιωτικά έγγραφα (βίζα, διαβατήριο).

    Για τα δύο αυτά θέματα διαπιστώθηκε μια κατ' αρχήν συναίνεση κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ, στο οποίο την Κύπρο εκπροσώπησε ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου.

    Η εισαγωγή του καταλόγου στην πράξη σημαίνει ότι αν υπήκοος χώρας που έχει χαρακτηρισθεί ασφαλής υποβάλει αίτηση πολιτικού ασύλου σε κράτος μέλος της ΕΕ, το αίτημα δεν θα εξετάζεται και φυσικά δεν θα δίνεται καμία συνέχεια.

    Ως ασφαλείς χώρες θα χαρακτηρισθούν κατ' αρχήν οι 10 υπό ένταξη και οι υποψήφιες για ένταξη, όπως η Βουλγαρία, η Ρουμανία, και ενδεχομένως η Τουρκία αν και λόγω του προβλήματος των Κούρδων δεν είναι βέβαιο ότι θα της δοθεί άμεσα το καθεστώς της ασφαλούς χώρας.

    Υπουργός Δικαιοσύνης - ΕΕ --------------------------- Το θέμα της αναγνώρισης των δικαστικών αποφάσεων σε κοινοτικό επίπεδο, συζητήθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση στις Βρυξέλλες των Υπουργών Δικαιοσύνης της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Την Κύπρο εκπροσώπησε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρος Θεοδώρου, ο οποίος στην παρέμβασή του τάχθηκε υπέρ της αρχής του δεδικασμένου.

    Στη συνεδρίαση δεν λήφθηκε οριστική απόφαση αλλά διαπιστώθηκε μια ευρεία συναίνεση των κρατών μελών προς την κατεύθυνση της αναγνώρισης των ποινών σε κοινοτικό επίπεδο. Η συναίνεση αυτή αναμένεται να ανοίξει το δρόμο για την υιοθέτηση της πρότασης στην επόμενο συνεδρίαση του Συμβουλίου

    Στην παρέμβασή του ο κ. Θεοδώρου τάχθηκε υπέρ της αρχής του δεδικασμένου. Δηλαδή την αναγνώριση των δικαστικών αποφάσεων, ώστε η εκτέλεσή τους να γίνεται μια φορά για το ίδιο αδίκημα. Με τον τρόπο αυτό δεν θα υπάρχει ούτε ο κίνδυνος διπλής καταδίκης, αλλά ούτε και η μη εκτέλεση μιας ποινής που επιβλήθηκε σε ένα κράτος μέλος και ο καταδικασθείς διέφυγε σε άλλη χώρα της Κοινότητας.

    Υπουργός Γεωργίας - Βαν ντερ Μιρ - Εσπεριδοειδή -------------------------------------------------- Τον τελευταίο λόγο για την πιστοποίηση και εξαγωγή εσπεριδοειδών από τα κατεχόμενα στην περίπτωση που αυτά μεταφερθούν στις ελεύθερες περιοχές, θα τον έχει η Κυπριακή Δημοκρατία, τόνισε ο Υπουργός Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Τίμης Ευθυμίου.

    Ο κ. Ευθυμίου συναντήθηκε χθες το απόγευμα με τον Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Αντριαν Βαν Ντερ Μιρ, ο οποίος είπε ότι Ευρωπαίοι εμπειρογνώμονες βρίσκονται από την περασμένη Δευτέρα στην Κύπρο για φυτοϋγειονομικούς ελέγχους σε εσπεριδοειδή. Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά, παρατήρησε.

    Οπως είπε ο Ευρωπαίος διπλωμάτης οι εμπειρογνώμονες επισκέφθηκαν ήδη και φυτείες εσπεριδοειδών στα κατεχόμενα.

    ''Είχαν μια πολύ σφαιρική, πρώτη άποψη για την κατάσταση στο βορρά και μπορώ να σας πω ότι η κατάσταση στο βορρά είναι εντελώς η ίδια όπως εδώ'', είπε ο κ. Βαν ντερ Μιρ, προσθέτοντας πως στα κατεχόμενα υπάρχει το ίδιο κλίμα όπως και ελεύθερες περιοχές, αλλά και η ίδια προσέγγιση.

    Οπως είπε ο κ. Βαν ντερ Μιρ, ''εργαζόμαστε τώρα πάνω σε ένα σύστημα για το πώς θα εφαρμόσουμε το πακέτο (των μέτρων στήριξης των Τ/Κ) που αποφασίσαμε τον Ιούνιο''.

    Εξήγησε ότι αυτό που γίνεται τώρα είναι διοικητική εργασία, για ετοιμασία κάποιων έντυπων αιτήσεων και γενικότερα ''για να βοηθήσουμε να φτάσουμε στο στόχο μας'', όπως είπε.

    Απαντώντας σε ερώτηση ο κ. Ευθυμίου είπε ότι οι διαβουλεύσεις αφορούν και την έκδοση πιστοποιητικών, τονίζοντας πως ''τον τελευταίο λόγο θα τον έχει η Κυπριακή Δημοκρατία, δηλαδή η τελική πιστοποίηση θα προέρχεται από την Κυπριακή Δημοκρατία, αυτό είναι ξεκάθαρο''.

    ''Απλά πρέπει να βρούμε τώρα τις φόρμες τις οποίες θα δώσουμε στους εμπειρογνώμονες που θα συμφωνηθούν να γίνονται έλεγχοι και διάφορα άλλα τεχνικής φύσεως θέματα που θα ακολουθήσουμε στη διαδικασία'', συμπλήρωσε ο Υπουργός Γεωργίας.

    ΚΣΣΕ - Κυπριακή Αντιπροσπωπεία - Αγνοούμενοι ------------------------------------------- Τα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) κατέθεσαν γραπτή δήλωση στην οποία καλούν τον Πρόεδρο της Συνέλευσης Πίτερ Σίντερ να στηρίξει κάθε προσπάθεια, έτσι ώστε να εξακριβωθεί η τύχη των αγνοουμένων της Κύπρου.

    Στη δήλωσή τους, η οποία προσυπογράφηκε από μεγάλο αριθμό ξένων βουλευτών-μελών της ΚΣΣΕ, οι Κύπριοι βουλευτές απαιτούν επίσης από την Τουρκία και την τ/κ ηγεσία να επιδείξουν πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, τις Αρχές και Αποφάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών για το θέμα αυτό, έτσι ώστε να τερματιστεί το συνεχιζόμενο αυτό ανθρωπιστικό πρόβλημα.

    Τονίζεται, επίσης, ότι παρ' όλες τις έντονες προσπάθειες που η Κυπριακή Δημοκρατία κατέβαλε από το 1974 και εντεύθεν για τη διακρίβωση της τύχης των Αγνοουμένων και για να τερματιστεί το πολύχρονο δράμα που βιώνουν οι οικογένειες τους που δεν γνωρίζουν για την τύχη των αγαπημένων τους προσώπων, τα άτομα αυτά εξακολουθούν να αγνοούνται λόγω της άρνησης της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας να συνεργαστούν για τη διακρίβωση της τύχης τους.

    Στην δήλωση γίνεται επίσης αναφορά στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) στην υπόθεση Κύπρος v Τουρκίας, στην οποία η Τουρκία κρίθηκε, μεταξύ άλλων, ένοχη τόσο για σειρά παραβιάσεων Αρθρων της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε σχέση με το θέμα των Αγνοουμένων και των οικογενειών τους όσο και για την άρνηση της να επιτρέψει τη διεξαγωγή επαρκούς έρευνας για τη διακρίβωση της τύχης των Αγνοουμένων.

    ΝΕΟ - Τ/Κ Δημοσιογράφοι - Συμπαράσταση -------------------------------------- Οι Νέοι Ορίζοντες δηλώνουν τη συμπαράστασή τους στη νέα δοκιμασία του Τ/Κ δημοσιογράφου Σενέρ Λεβέντ και των συνεργατών του και εκφράζουν ταυτόχρονα τη βεβαιότητα ότι θα εξέλθουν και από αυτή τη νέα δοκιμασία νικητές.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση των ΝΕΟ, ''οι απειλές εναντίον του Σενέρ Λεβέντ και γενικά εναντίον των δημοσιογράφων της εφημερίδας Αφρίκα από τις εξτρεμιστικές και εθνικιστικές ομάδες των γκρίζων λύκων, που φαίνεται να καθοδηγούνται από τον Ντενκτάς και τις δυνάμεις κατοχής, είναι απειλές που στρέφονται εναντίον κάθε δημοκρατικού πολίτη που αγωνίζεται για μια Κύπρο απαλλαγμένη από ξένα στρατεύματα, κατοχή και εποίκους''.

    Κίνημα Οικολόγων - Τ/Κ δημοσιογράφοι - Συμπαράσταση --------------------------------------------------- Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών δηλώνει τη συμπαράστασή του προς τους επικηρυχθέντες από το Εθνικό Λαϊκό Κόμμα δημοσιογράφους της τ/κ εφημερίδας ''Αφρίκα'', Σενέρ Λεβέντ και Αλί Οσμάν.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κινήματος Οικολόγων, ο εκ των ηγετών των Γκρίζων Λύκων και του Εθνικού Λαϊκού Κόμματος Χασάν Κεσσίν με άρθρα του στην εφημερίδα ''Βολκάν'' ανακοινώνει ότι μαζί με την ομάδα του την Κυριακή, 5 Οκτωβρίου, θα πάνε στα γραφεία της ''Αφρίκα'' για να απαλλάξουν τους δύο δημοσιογράφους ''από την αγωνία και το φόβο''.

    Πρόεδρος Βουλής - Υπουργός Οικονομικών - Προϋπολογισμός ------------------------------------------------------- Αναπτυξιακός και ταυτόχρονα διεπόμενος από περισυλλογή για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στα πλαίσια των ευρωπαϊκών υποχρεώσεων της Κύπρου είναι ο τακτικός Προϋπολογισμός του Κράτους για το 2004 δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Μάρκος Κυπριανού αμέσως μετά την παράδοση του Προϋπολογισμού στον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια.

    Ο κ. Κυπριανού παρακάλεσε όπως ο Προϋπολογισμός εγκριθεί από τη Βουλή πριν από το τέλος του χρόνου.

    Ο κ. Χριστόφιας ανέφερε ότι η Βουλή δεν έχει κανένα λόγο να καθυστερήσει τη συζήτηση και την έγκριση του Προϋπολογισμού, αφού πρόθεση του σώματος είναι να αρχίσει άμεσα η υλοποίηση των έργων.

    Υπουργικό - Βουλή - Αυξήσεις στις τιμές --------------------------------------- Αύξηση 3 σεντ το λίτρο στο πετρέλαιο και στην κηροζίνη ενέκρινε ομόφωνα η Βουλή των Αντιπροσώπων κατά τη χθεσινή συνεδρία της Ολομέλειας. Η νέα τιμή της κηροζίνης μετά την επιβολή και του ΦΠΑ καθορίστηκε στα 33,4 σεντ το λίτρο και του πετρελαίου στα 35,4 σεντ το λίτρο.

    Με την αύξηση των 3 σεντ που εγκρίθηκε υιοθετείται πλήρως ο ελάχιστος συντελεστής φόρου κατανάλωσης που διαλαμβάνεται στο κοινοτικό κεκτημένο για το πετρέλαιο και την κιροζίνη. Ετσι από 11 σεντ το λίτρο που ήταν ο φόρος κατανάλωσης μέχρι σήμερα θα αυξηθεί στα 14 σεντ.

    Η Βουλή ενέκρινε επίσης ομόφωνα αυξήσεις κατά 20 σεντ στο πακέτο στα τσιγάρα και 50% επί της αξίας CIF στον καπνό, 35% στο λεπτοκομμένο καπνό για στριφτά τσιγάρα και 10% αύξηση στο φόρο κατανάλωσης στα πούρα.

    Ο Υπουργός Οικονομικών Μάρκος Κυπριανού δήλωσε ότι η αύξηση των φόρων κατανάλωσης στο πετρέλαιο είναι μέρος της φορολογικής μεταρρύθμισης και αποτελεί εναρμονισιακή υποχρέωση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Στατιστική Υπηρεσία - Απογραφή Γεωργίας-Κτηνοτροφίας -------------------------------------------------------- Γενική απογραφή γεωργίας-κτηνοτροφίας αρχίζει την ερχόμενη Δευτέρα η Στατιστική Υπηρεσία, με στόχο την καταγραφή όλων των γεωργικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων και την εξακρίβωση λεπτομερών στοιχείων για τη διάρθρωσή τους.

    Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου, ο Διευθυντής της Στατιστικής Υπηρεσίας Πάμπης Φιλιππίδης είπε πως η απογραφή αυτή που θα διαρκέσει μέχρι τον Ιανουάριο του 2004, διενεργείται στα πλαίσια των υποχρεώσεων που προκύπτουν από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και τις συστάσεις του Διεθνούς Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (ΦΑΟ) για διεξαγωγή απογραφών κάθε 8-10 χρόνια.

    Ο Διευθυντής της Στατιστικής Υπηρεσίας τόνισε πως η συρρίκνωση των ποσοστών της γεωργίας ήταν ''δραματική'' κατά τα τελευταία 25 χρόνια. Ανέφερε ότι το ποσοστό του τομέα στο ΑΕΠ μειώθηκε από 14% το 1977 σε 4% το 2002 ενώ ο αριθμός απασχολουμένων στη γεωργία-κτηνοτροφία μειώθηκε από 19% του συνολικού εργατικού δυναμικού στην Κύπρο το 1977 σε 7% το 2002, με το 70% των κατόχων γεωργικής γης να είναι μόνο μερικώς απασχολούμενοι στη γεωργία.

    Επίσης το μερίδιο των γεωργικών εξαγωγών στις συνολικές εγχώριες εξαγωγές από 32% που ήταν το 1977 έπεσε γύρω στο 15-17% τα τελευταία χρόνια.

    Τα στοιχεία που θα συγκεντρωθούν από τη νέα απογραφή θα υποβοηθήσουν την αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης στο γεωργικό τομέα και των διαχρονικών αλλαγών και τάσεων έτσι ώστε, όπως είπε ο κ. Φιλιππίδης, ''να χρησιμοποιηθούν για την ετοιμασία νέων σχεδίων για τη γεωργία και την ύπαιθρο γενικότερα ενόψει και της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ''.

    Χρηματιστήριο - Ανοδος ----------------------- Στην υψηλότερη τιμή της ημέρας και με κέρδη που ανήλθαν σε ποσοστό 0,81% έκλεισε η χρηματαγορά τη χθεσινή πρώτη συνάντηση της με το μήνα Οκτώβριο. Ο Γενικός Δείκτης, παραμένοντας σε θετικό έδαφος σε όλη τη διάρκεια της συνάντησης, ανήλθε τελικά στις 88,68 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 366 χιλιάδες λίρες, με τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου να συγκεντρώνει πέραν του 1/5 του τζίρου.

    [05] (Κ) ΕΣΚ - Δημοσιογράφοι ''Αφρίκα'' - Απειλές - Καταδίκη

    Η Ενωση Συντακτών Κύπρου καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τις απειλές κατά της ζωής των δύο Τ/Κ δημοσιογράφων της εφημερίδας ''Αφρίκα'', Σενέρ Λεβέντ και Αλί Οσμάν, που εξαπέλυσε μέσω της εθνικιστικής τ/κ εφημερίδας ''Βολκάν'' ο εκ των αρχηγών των ''Γκρίζων Λύκων'' Χασάν Κεσίν.

    Η ΕΣΚ καλεί τον ΟΗΕ, την ΕΕ και τη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων να δράσουν άμεσα για να διασφαλιστεί ότι η ζωή των δημοσιογράφων της ''Αφρίκα'' και το δικαίωμά τους για ελεύθερη έκφραση δεν απειλούνται.

    [06] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Ε/Κ - Τ/Κ

    Συνολικά 8.246 Ε/Κ και Τ/Κ διακινήθηκαν προς και από τις κατεχόμενες περιοχές.

    [07] (Κ) Τσοχατζόπουλος - Κύπρος - Πρόγραμμα

    [08] (K) Εκπρόσωπος - Ολλανδός Πρωθυπουργός - Επίσκεψη

    Ο Πρωθυπουργός της Ολλανδίας Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε φθάνει στην Κύπρο στις 6 Οκτωβρίου για επίσημη επίσκεψη συνοδευόμενος από τον Υπουργό Εξωτερικών Ντε Χουπ Σέφερ και πολυμελή αντιπροσωπεία, ανακοίνωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    [09] (Κ) Εκπρόσωπος - ΥΠΕΞ - ΕΕ - Ενημέρωση πολιτών

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου θα καταθέσει στην επόμενη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου πρόταση για πρόγραμμα ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που σχετίζονται με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Στη σχετική δήλωση προέβη σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, προσθέτοντας πως στο πρόγραμμα θα συμμετάσχει και η Ευρωπαϊκή Ενωση με 300 χιλιάδες ευρώ και θα καταβάλει αντίστοιχο ποσό η Κυπριακή Δημοκρατία για διεύρυνση των προσπαθειών ενημέρωσης.

    [10] (Κ) Ρώμη - Αρχηγοί κρατών - Διακυβερνητική Διάσκεψη

    Με στόχο την κατάληξη συμφωνίας, εάν είναι δυνατό, μέχρι τον προσεχή Δεκέμβριο επί του σχεδίου συντάγματος της Συντακτικής Συνέλευσης αρχίζουν αύριο στη Ρώμη οι εργασίες της Διακυβερνητικής Διάσκεψης, σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, στις οποίες την Κύπρο εκπροσωπεί ο Πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος.

    [11] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Ρώμη - Αναχώρηση (1)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος αναχώρησε για τη Ρώμη, όπου θα παραστεί στην εναρκτήρια σύνοδο της Διακυβερνητικής Διάσκεψης με κύριο θέμα το Σύνταγμα της Ευρώπης.

    Απαντώντας σε ερώτηση στο αεροδρόμιο Λάρνακας για το πώς επηρεάζει το Σύνταγμα την Κύπρο, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ''θα δεσμεύει όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης'', προσθέτοντας πως λαμβάνονται υπόψη και οι απόψεις των κρατών μελών.

    Ερωτηθείς σχετικά είπε ότι δεν μπορεί να προβεί σε παρατηρήσεις επί του κειμένου, διότι τα θέματα είναι πολλά και ''είναι πολλές οι διασυνδέσεις μεταξύ κρατών'' και γίνονται διαβουλεύσεις για να υπάρξουν συναινετικές λύσεις επί των διαφόρων θεμάτων.

    Ενα από τα θέματα συζήτησης, είπε ο Πρόεδρος, είναι το ''κατά πόσο η τελική Πράξη θα γίνει μετά την ένταξη της 1ης Μαϊου ή όπως θέλει η Ιταλία και μερικές άλλες χώρες, το σύνταγμα να συμπληρωθεί περί το Νοέμβριο ή Δεκέμβριο αυτού του χρόνου''.

    [12] (Κ) ΑΚΕΛ - Δημοσιογράφοι ''Αφρίκα'' - Απειλές - Καταδίκη

    Το ΑΚΕΛ καταδίκασε τις νέες απειλές κατά της ζωής των δύο Τ/Κ δημοσιογράφων της εφημερίδας ''Αφρίκα'', Σενέρ Λεβέντ και Αλί Οσμάν, που εξαπέλυσε μέσω της εθνικιστικής τ/κ εφημερίδας ''Βολκάν'' ο εκ των αρχηγών των ''Γκρίζων Λύκων'' Χασάν Κεσίν.

    [13] (Κ) ΔΗΚΟ - Δημοσιογράφοι ''Αφρίκα'' - Συμπαράσταση

    Το Δημοκρατικό Κόμμα, σε ανακοίνωση του, εκφράζει τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη του προς τους απειλούμενους δημοσιογράφους της τ/κ εφημερίδας ''Αφρίκα'', Σενέρ Λεβέντ και Αλί Οσμάν, που βρίσκονται για μια ακόμα φορά στο στόχαστρο φανατικών εξτρεμιστικών ομάδων και προσθέτει ότι στηρίζει την εκδήλωση που διοργανώνει την Κυριακή στο Λήδρα Πάλας, η Ενωση Συντακτών Κύπρου.

    [14] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 3/10/2003
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7057            1,7159
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,9943            2,0062
    Λίρα Αγγλίας                     1,1957            1,2028
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    --------------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     220,0594        221,8198
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,9087          2,9319
    Δολάριο Καναδά                     2,6696          2,6909
    Κορώνα Δανίας                     12,6529         12,7541
    Κορώνα Νορβηγίας                  13,9068         14,0180
    Κορώνα Σουηδίας                   15,3132         15,4357
    Φράγκο Ελβετίας                    2,6307          2,6517
    

    [15] (Κ) Εκπρόσωπος - Πάουελ - Κυπριακό

    Η ε/κ πλευρά παραμένει σταθερά στη θέση της για διαπραγματεύσεις στη βάση σχεδίου Ανάν που αποβλέπουν σε βελτιώσεις αλλά όχι ανατροπή του σχεδίου ή της φιλοσοφίας του σχεδίου, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, σχολιάζοντας τις χθεσινές δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ.

    Αναφερόμενος στις προσπάθειες της κυβέρνησης προς αυτή την κατεύθυνση, ο Εκπρόσωπος είπε ότι με αθόρυβο αλλά αποτελεσματικό τρόπο καταβάλλεται και προσπάθεια στα πλαίσια της Ισλαμικής Διάσκεψης, ''όπου πιστεύουμε πως, μετά τις πολυάριθμες επαφές του Προέδρου της Δημοκρατίας και τις συνεχιζόμενες επαφές του Υπουργού Εξωτερικών, επιτυγχάνεται αποτέλεσμα το οποίο δεν θα δικαιώσει τις επιθυμίες του κ. Ντενκτάς και της Τουρκίας''.

    [16] (K) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Ρώμη - Αναχώρηση (2)

    Η ε/κ πλευρά επιδιώκει λύση του Κυπριακού πριν από την 1η Μαϊου 2004 γιατί σε αντίθετη περίπτωση θα υπάρξουν προβλήματα, τα οποία ωστόσο δεν θα είναι ανυπέρβλητα, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος πριν την αναχώρησή του για τη Ρώμη, όπου θα συμμετάσχει στην Εκτακτη Σύνοδο των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της ΕΕ για την έναρξη της Διακυβερνητικής Διάσκεψης, κατά την οποία θα συζητηθεί το σχέδιο Συντάγματος της Ευρώπης που ετοίμασε η Συντακτική Συνέλευση.

    Ερωτηθείς σε σχέση με τη θέση του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ πως οι αλλαγές επί του σχεδίου Ανάν θα πρέπει να κατατεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και όχι πριν, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε πως ''αυτό έχουμε πει και εμείς, αυτή είναι η θέση μας''.

    [17] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            89,55  ( 0,98)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    749.527
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    328.485    358,61  ( 0,50)
    FTSE Med 100 **                             5.477,56  ( 1,61)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    166.121    102,61  ( 0,93)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     28.960     77,01  ( 0,42)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £     68.696     16,63  ( 1,34)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     54.733     60,11  ( 0,87)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      7.023     80,36  (-0,62)
    Εμπορικές Εταιρείες           £    101.244     22,34  ( 2,29)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     18.406     75,86  ( 0,42)
    Ετ. Πληροφορικής              £     54.874      3,78  ( 1,34)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     98.119     13,35  ( 2,30)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £        243     11,62  (-0,17)
    Ξενοδοχεία                    £     33.296     43,39  ( 0,16)
    Αλλες Εταιρείες               £     81.488     82,87  ( 1,61)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [18] (Κ) Ευρωκοινοβούλιο - Δημοσιογράφοι "Αφρίκα" - Αντιδράσεις

    Εντονες αντιδράσεις προκαλούν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οι απειλές κατά της ζωής των δύο Τ/Κ δημοσιογράφων της εφημερίδας "Αφρίκα", ενώ ζητείται η επίσημη παρέμβαση της ΕΕ προκειμένου να υπενθυμίσει στην Αγκυρα την ευθύνη που έχει για την ασφάλεια των δημοσιογράφων.

    [19] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα άνοδος

    Νέα άνοδο παρουσίασε στην τελευταία συνάντηση της εβδομάδας το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), με τον Γενικό Δείκτη να σκαρφαλώνει στο επίπεδο των 89 μονάδων. Η αγορά κατέγραψε κέρδη σε ποσοστό 0,98%, κλείνοντας στις 89,55 μονάδες. Αυξημένο σε σχέση με χθες εμφανίστηκε σήμερα το αγοραστικό ενδιαφέρον, με την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται στις 749 χιλιάδες λίρες.

    [20] (Κ) Ευρωβουλή - Χατζηδάκης - Τουρκία

    Την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για άρση της απόφασης της τουρκικής κυβέρνησης με την οποία οι Ελληνες της Ιμβρου, μέσω του Τουρκικού Κτηματολογίου, στερούνται των περιουσιών τους, ζητά με ερώτησή του ο Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης.

    [21] (Κ) Υπουργός Παιδείας - ΟΥΝΕΣΚΟ - Παρίσι

    Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης αναχώρησε σήμερα για το Παρίσι, όπου θα προσφωνήσει την 32η Γενική Συνέλευση της ΟΥΝΕΣΚΟ.

    [22] (Κ) Nicolae Dudau - ΣτΕ - Τιτίνα Λοϊζίδου - Τουρκία

    Ο Προεδρεύων της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης Μολδαβός Υπουργός Εξωτερικών Nicolae Dudau είπε ότι μπορεί να επιβεβαιώσει ότι οι τουρκικές αρχές δήλωσαν ξεκάθαρα στις 19 Ιουνίου ότι θα συμμορφωθούν με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην υπόθεση Τιτίνας Λοϊζίδου και ότι μέχρι τις 7 ως 8 Οκτωβρίου, που θα γίνει η συνεδρία για τα ανθρώπινα δικαιώματα, θα έχουν καταβάλει τις αποζημιώσεις.

    [23] (Κ) Κύπρος - Οικονομική συνεισφορά - Σεισμοπαθείς Αλγερίας

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου επέδωσε χθες στον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Αλγερίας Abdallah Baali επιταγή ύψους 50.000 δολαρίων ως συνεισφορά της κυπριακής κυβέρνησης για τους σεισμούς που έπληξαν τη χώρα.

    [24] (Κ) Τσοχατζόπουλος - Αφιξη

    Ο Υπουργός Ανάπτυξης της Ελλάδας Ακης Τσοχατζόπουλος δήλωσε ότι Ελλάδα και Κύπρος θα προωθήσουν κοινούς στόχους στον χώρο της ενέργειας και των καυσίμων, αλλά και σε νέες μορφές ενέργειας που ενδιαφέρουν και τις δύο χώρες.

    [25] (Κ) Αριστος Χρυσοστόμου - ΕΕ - Επιτροπές Προϋπολογισμού

    O Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού Αριστος Χρυσοστόμου αναχωρεί για τις Βρυξέλλες, όπου θα παραστεί σε συνάντηση των Προέδρων των Επιτροπών Προϋπολογισμού των Εθνικών Κοινοβουλίων τόσο των χωρών μελών όσο και των υποψηφίων για ένταξη χωρών στις 7 Οκτωβρίου 2003.

    [26] (Κ) Βουλευτές - ΕΕ - Επιτροπές Ευρωπαϊκών Υποθέσεων

    Αντιπροσωπεία της Βουλής των Αντιπροσώπων, αποτελούμενη από τους βουλευτές Νίκο Κλεάνθους, Αγι Αγαπίου και Δημήτρη Συλλούρη, θα συμμετάσχει στη συνεδρία της 30ης Διάσκεψης των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων της ΕΕ (COSAC), η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Ρώμη στις 6 και 7 Οκτωβρίου.

    [27] (Κ) Βουλευτές - Κοινοπολιτειακός Κοινοβουλευτικός Σύνδεσμος

    Aντιπροσωπεία της Βουλής των Αντιπροσώπων, αποτελούμενη από τους βουλευτές Σοφοκλή Φυττή, Θάσο Μιχαηλίδη και Γεώργιο Γεωργίου, αναχωρεί την Κυριακή για τη Ντάκα της Μπαγκλαντές για να συμμετάσχει στην 49η Παγκόσμια Διάσκεψη του Κοινοπολιτειακού Κοινοβουλευτικού Συνδέσμου (CPA) με κύριο θέμα τις "Συνεργασίες για την Επίτευξη της Παγκόσμιας Ειρήνης και Ευημερίας".

    [28] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Ούγγροι βουλευτές

    Κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία της Εθνοσυνέλευσης της Ουγγαρίας, η οποία πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο, έγινε σήμερα δεκτή από τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρη Χριστόφια. Παρών στη συνάντηση ήταν ο Πρεσβευτής της Ουγγαρίας στην Κύπρο Janos Kisfalvi.

    [29] (Κ) Κύπρος - Ελλάδα - Συμφωνία - Πρωτόκολλα

    Κύπρος και Ελλάδα προχώρησαν σήμερα στη μονογραφή διακρατικής συμφωνίας για διατήρηση αποθεμάτων αργού πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελληνική Δημοκρατία, καθώς και στην υπογραφή δυο πρωτοκόλλων για συνεργασία στον τομέα της ενέργειας και στον τομέα της βιομηχανίας.

    [30] (Κ) Υπουργός Εργασίας - Διεθνές συνέδριο

    Τα θέματα ασφάλειας και υγείας στην εργασία, καθώς και του περιβάλλοντος και της πυρασφάλειας, ελκύουν το ενδιαφέρον και την προσοχή που τους αρμόζει γιατί όλοι πλέον θεωρούν ότι αποτελούν το τρίγωνο της επιτυχίας για κάθε επιχείρηση και οργανισμό, ανέφερε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Μάκης Κεραυνός

    [31] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αφιξη στη Ρώμη

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος έφθασε αργά το απόγευμα στη Ρώμη, όπου θα συμμετάσχει αύριο στην Εκτακτη Σύνοδο των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της ΕΕ για την έναρξη της Διακυβερνητικής Διάσκεψης, κατά την οποία θα συζητηθεί το σχέδιο Συντάγματος της Ευρώπης που ετοίμασε η Συντακτική Συνέλευση.

    [32] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

    ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΣΕ ΠΡΕΣΒΕΙΕΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

    Εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 43ης επετείου της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας πραγματοποιήθηκαν από τις Πρεσβείες της Κύπρου σε διάφορες χώρες.

    Συγκεκριμένα, δεξίωση για τον εορτασμό της επετείου της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας παρέθεσε ο Πρέσβης της Δημοκρατίας στο Μεξικό κ. Αντώνης Τουμαζής στην οποία παρευρέθηκαν μέλη του Κοινοβουλίου και του Υπουργείου Εξωτερικών της χώρας, εκπρόσωποι της ομοσπονδιακής Κυβέρνησης και των τοπικών Κυβερνήσεων και άλλοι. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης διενεμήθη διαφωτιστικό υλικό του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών για την Κύπρο.

    Δεξίωση για την επέτειο της Ανεξαρτησίας πραγματοποιήθηκε και στην πρεσβευτική κατοικία του Πρέσβη της Κύπρου στη Γερμανία κ. Χρίστου Ν. Ψιλογένη στην οποία παρέστησαν υψηλόβαθμα στελέχη του γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών, δεκάδες μέλη του διπλωματικού Σώματος και άλλοι.

    Εκδήλωση για την επέτειο πραγματοποίησε επίσης η Υπάτη Αρμοστεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Κένυα στην οποία παρέστησαν αρχηγοί Διπλωματικών Αποστολών, μέλη του Διπλωματικού Σώματος της χώρας, εκπρόσωποι των Διεθνών Οργανισμών που εδρεύουν στη Ναϊρόμπι, Κυβερνητικοί αξιωματούχοι και άλλοι. Την Κυβέρνηση της Κένυας εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης Υδάτων κ. John Munye.

    Μιλώντας στην εκδήλωση ο Ύπατος Αρμοστής της Κύπρου στην Κένυα κ. Κωνσταντίνος Ηλιάδης αναφέρθηκε στο Κυπριακό τονίζοντας την ετοιμότητα της πλευράς μας για έναρξη συνομιλιών με βάση το σχέδιο Ανάν και υπογράμμισε τις προοπτικές που διανοίγονται από την ένταξη μας στην ΕΕ για επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Από πλευράς του ο κ. Munye ανέφερε ότι η Κένυα υποστηρίζει λύση του Κυπριακού στο πλαίσιο των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και ευχαρίστησε την Κύπρο για την ποικίλη βοήθεια που προσφέρει στη χώρα του.

    Εξάλλου, ο Πρέσβης της Δημοκρατίας στη Στοκχόλμη κ. Κώστας Α. Παπαδήμας παρέθεσε δεξίωση με την ευκαιρία της επετείου στην οποία παρευρέθησαν, μεταξύ άλλων, η Αντιπρόεδρος της Σουηδικής Κυβέρνησης κα Margareta Winberg, μέλη του Διπλωματικού Σώματος και του Σουηδικού Κοινοβουλίου και του Υπουργείου Εξωτερικών και άλλοι.

    Εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε όλη την αυστραλιανή επικράτεια με επίκεντρο την πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας, όπου στο οίκημα της Κυπριακής Κοινότητας του Σίδνεϊ, σε συνεργασία με την ΠΑΣΕΚΑ, διοργανώθηκε, μεταξύ άλλων, επετειακή εκδήλωση με κύριο ομιλητή τον Αναπληρωτή Ύπατο Αρμοστή της Κύπρου κ. Μιχάλη Ζαχαρίογλου.

    Σε επετειακή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Ρωσία για την ημέρα της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας μίλησε και ο Πρέσβης της Κύπρου στη Μόσχα κ. Ανδρέας Γεωργιάδης, ο οποίος είπε, μεταξύ άλλων, ότι ποτέ δεν αποδεχθήκαμε τα τετελεσμένα της τουρκικής εισβολής, και πρόσθεσε ότι η λύση του Κυπριακού πρέπει να βασίζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, στις αρχές του διεθνούς δικαίου και της προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΙΜΗΣΑΝ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ

    Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι Βουλευτές προέβησαν χθες σε δηλώσεις ενώπιον της ολομέλειας της Βουλής με την ευκαιρία της 43ης επετείου της Κυπριακής Ανεξαρτησίας. Όλοι αναφέρθηκαν στο ψηλό επίπεδο των διμερών σχέσεων ΗΠΑ - Κύπρου και ευχήθηκαν γρήγορη επίλυση του Κυπριακού. Έντονη κριτική ασκήθηκε και στη στάση του Ραούφ Ντενκτάς αλλά και της Τουρκικής Κυβέρνησης, η οποία εμποδίζει την εξεύρεση λύσης στο πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου.

    Συγκεκριμένα, οι Βουλευτές κ.κ. Frank Pallone, Michael Bilirakis, Robert Andrews, Carolyn Maloney, Joseph Crowley, Rush Holt και James Langevin συνεχάρησαν την Κυπριακή Δημοκρατία, εκθείασαν το άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ - Κύπρου, και παράλληλα ευχήθηκαν γρήγορη και δίκαιη επίλυση του Κυπριακού προβλήματος.

    Ο Δημοκρατικός Βουλευτής της Πολιτείας New Jersey, κ. Frank Pallone, επισήμανε ότι ο κυπριακός λαός συνεχίζει να αγωνίζεται με στόχο τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής και την επανένωση της πατρίδας του. Αναφέρθηκε σε πρόσφατο ταξίδι του στην Κύπρο όπου διαπίστωσε ότι τόσο οι Ελληνοκύπριοι όσο και οι Τουρκοκύπριοι επιθυμούν τερματισμό της αδιάλλακτης πολιτικής της Τουρκικής ηγεσίας και λύση του πολιτικού προβλήματος.

    Ο Ρεπουμπλικάνος Βουλευτής της Πολιτείας Florida, κ. Michael Bilirakis, τόνισε ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών ΗΠΑ και Κύπρος ανέπτυξαν στενές πολιτικές και οικονομικές σχέσεις, ενώ εκθείασε τη συνεργασία της Κύπρου στον αγώνα για καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας.

    Ο Δημοκρατικός Βουλευτής της Πολιτείας New Jersey, κ. Robert Andrews, ανέφερε ότι κατέθεσε πρόσφατα ψήφισμα ενώπιον της ολομέλειας της Βουλής με το οποίο ζητεί την αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο και κάλεσε τους υπόλοιπους συναδέλφους του όπως το υποστηρίξουν. Πρόσθεσε ότι σε αυτό το κρίσιμο στάδιο η Κυβέρνηση των ΗΠΑ θα πρέπει να συνεχίσει την υποστήριξη της για επανένωση της Κύπρου.

    Η Δημοκρατική Βουλευτής της Πολιτείας της Νέας Υόρκης, κα Carolyn Maloney αναφέρθηκε στην ιστορική υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τόνισε ότι από την 1η Μαΐου 2004 η Κύπρος θα καταστεί πλήρες μέλος της ΕΕ. Ευχήθηκε ότι πριν από την ένταξη της Κύπρου θα επιτευχθεί η επίλυση του Κυπριακού, ούτως ώστε η Κύπρος να μπει στην ΕΕ επανενωμένη.

    Ο Δημοκρατικός Βουλευτής της Πολιτείας της Νέας Υόρκης, κ. Joseph Crowley, τόνισε ότι μετά την πάροδο 29 χρόνων τουρκικής κατοχής, ο Ραούφ Ντενκτάς απέδειξε ότι δεν επιθυμεί την επίλυση του Κυπριακού. Παρά την τουρκική κατοχή, πρόσθεσε ο κ. Crowley, ο κυπριακός λαός κράτησε την ανεξαρτησία του και κατάφερε να κτίσει μια ευημερούσα χώρα.

    Ο Δημοκρατικός Βουλευτής της Πολιτείας New Jersey, κ. Rush Holt, είπε ότι η φετινή ανεξαρτησία γιορτάζεται σε μια περίοδο μεγάλων προσδοκιών για τον κυπριακό λαό. Η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, διευκρίνισε, αποτελεί μεγάλο επίτευγμα για ένα λαό ο οποίος πέρασε τόσες πολλές τραγωδίες. Οι Κύπριοι, ανέφερε, βρίσκονται πολύ κοντά στην επίλυση του πολιτικού τους προβλήματος, αλλά ταυτόχρονα βρίσκονται και πολύ μακριά από αυτήν. Η ευκαιρία για λύση, πρόσθεσε, χάθηκε όταν ο Ραούφ Ντενκτάς αρνήθηκε να υποβάλει το σχέδιο Ανάν ενώπιον των Τουρκοκυπρίων σε δημοψήφισμα. Όμως, κατέληξε ο κ. Holt, οι πρόσφατες διακινήσεις Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων διαμέσου της πράσινης γραμμής δημιουργούν νέες προσδοκίες για λύση. Ο κ. Holt επέκρινε, τέλος, την πολιτική του καθεστώτος Ντενκτάς για επίδειξη διαβατηρίων.

    Τέλος, ο Δημοκρατικός Βουλευτής της Πολιτείας Rhode Island, κ. James Langevin, ανέφερε ότι για 43 ολόκληρα χρόνια η Κύπρος έχει περάσει πολλές δυσκολίες αλλά έχει καταφέρει να αναδειχθεί σε μια σταθερή Δημοκρατία στα πρόθυρα ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι ΗΠΑ, τόνισε, πρέπει να συνεχίσουν να υποστηρίζουν τις διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού, όπως ακριβώς η Κύπρος συνεχίζει να παρέχει βοήθεια στις ΗΠΑ στον αγώνα κατά της διεθνούς τρομοκρατίας.

    ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΣΤΟ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΤΟΚΧΟΛΜΗΣ

    Η Πρεσβεία της Κύπρου στη Στοκχόλμη σε συνεργασία με το Μεσογειακό Μουσείο Στοκχόλμης πραγματοποίησε μεγάλη πολιτιστική εκδήλωση στις 25 Σεπτεμβρίου με σκοπό την παρουσίαση τόσο του αρχαίου όσο και του σύγχρονου πολιτισμού της Κύπρου. Η εκδήλωση απέβλεπε στο να καταδείξει ότι, ναι μεν η Κύπρος είναι περήφανη για τον αρχαίο της πολιτισμό, αλλά είναι επίσης περήφανη γιατί συνεχίζει να συνεισφέρει στα πολιτιστικά δρώμενα με δημιουργίες σύγχρονων καταξιωμένων καλλιτεχνών.

    Η Διευθύντρια του Μεσογειακού Μουσείου κα Sanne Houby-Nielsen στην ομιλία της τόνισε τη σημασία της εκδήλωσης, η οποία θα προσδώσει ιδιαίτερη σημασία και προβολή στον κυπριακό πολιτισμό, αρχαίο και σύγχρονο.

    Ο Πρέσβης κ. Παπαδήμας στην ομιλία του τόνισε τη διαχρονικότητα του κυπριακού πολιτισμού και την ιστορικά αδιάλειπτη συνέχεια στα πολιτιστικά δρώμενα της Κύπρου, η οποία καταμαρτυρείται με την παρουσία σύγχρονων δημιουργών, των οποίων τα έργα αποτελούν ζωντανή μαρτυρία αυτής της συνέχειας. Ο κ. Παπαδήμας ανέφερε ότι η αρχαία και σύγχρονη Κύπρος συναντώνται σήμερα στο Μεσογειακό Μουσείο Στοκχόλμης. Καταλήγοντας, επισήμανε ότι αν ο δυτικός πολιτισμός στη μορφή που τον γνωρίζουμε σήμερα έχει βαθιές ρίζες, σίγουρα μια απ αυτές τις ρίζες βρίσκεται στην Κύπρο.

    Την εκδήλωση χαιρέτησε επίσης ο κ. Αναστάσιος Λεβέντης, Πρόεδρος του Ιδρύματος Λεβέντη. Στη συνέχεια, διαβάστηκε χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Πεύκιου Γεωργιάδη, ο οποίος αφού συνεχάρη τους διοργανωτές τόνισε ότι τέτοιες εκδηλώσεις συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό στην προβολή των πολιτιστικών επιτευγμάτων της Κύπρου, η οποία μετά την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποδεικνύει ότι μπορεί επάξια να πάρει τη θέση που της ταιριάζει στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια.

    Ακολούθως ο καθηγητής δρ. Βάσος Καραγιώργης παρουσίασε πολυτελή τόμο ο οποίος εκδόθηκε σε συνεργασία με το Μεσογειακό Μουσείο και ο οποίος περιέχει στοιχεία και φωτογραφίες από τις πιο αντιπροσωπευτικές αρχαιότητες των Κυπριακών Συλλογών του Μουσείου. Η έκδοση του τόμου αυτού χρηματοδοτήθηκε από το Σουηδικό Ίδρυμα Gustav VI Adolf, το Ίδρυμα Λεβέντη και το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου.

    Ο κ. Καραγιώργης έκανε μια πολύ εμπεριστατωμένη παρουσίαση και αναδρομή στη δράση των Αρχαιολογικών Σουηδικών Αποστολών στην Κύπρο, τις περιόδους των ανασκαφών και τις Κυπριακές Αρχαιολογικές Συλλογές που βρίσκονται στο Μουσείο.

    Ο Πρέσβης κ. Παπαδήμας στη συνέχεια παρουσίασε τους σύγχρονους δημιουργούς, Κίκο Λανίτη και Νίκο Κουρούση και τέλεσε τα εγκαίνια της έκθεσης έργων τους τα οποία θα εκτίθενται για ένα μήνα στο Μεσογειακό Μουσείο της Στοκχόλμης.

    [33] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Υπουργός Ανάπτυξης Ελλάδας

    Την ευχή όπως στις λεγόμενες ''εκλογές'' στα κατεχόμενα υπάρξει πράγματι ''μια εξέλιξη, η οποία θα επιλέξει με πλειοψηφικό τρόπο τον δρόμο της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της ισότητας, των ίδιων δικαιωμάτων'', εξέφρασε ο Υπουργός Ανάπτυξης της Ελλάδας Ακης Τσοχατζόπουλος, ύστερα από συνάντηση απόψε με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 3 October 2003 - 17:49:26 UTC