Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-10-04

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Ρώμη - Αρχηγοί κρατών - Διακυβερνητική Διάσκεψη
  • [04] (Κ) ΥΠΕΣ Ελλάδας - Επίσημη επίσκεψη
  • [05] (Κ) Πύλα - Κουτσοπέτρια - Αρχαιολογικά ευρήματα
  • [06] (Κ) 6η Διακυβερνητική Διάσκεψη - Εναρξη
  • [07] (Κ) Υπουργός Αμυνας - ΕΕ - Σύνοδος ΥΠΑΜ
  • [08] (Κ) Μπερλουσκόνι - ΕΕ - Διακυβερνητική Διάσκεψη
  • [09] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Διεθνές Συνέδριο - Ανθρώπινα δικαιώματα
  • [10] (Κ) Υπ. Δικαιοσύνης - Διεθνές Συνέδριο - Ανθρώπινα δικαιώματα
  • [11] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Ψευδοκράτος - Ε/Κ - Λοϊζίδου
  • [12] (Κ) Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Τιτίνα Λοϊζίδου - Αποζημίωση
  • [13] (Κ) Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Τουρκία - Απειλές
  • [14] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων
  • [15] (Κ) Υπουργός Παιδείας - ΟΥΝΕΣΚΟ - Προσφώνηση
  • [16] (Κ) ΚΣ ΕΔΕΚ - ΕΣΚ - Ημερίδα - Σοσιαλδημοκρατία
  • [17] (Κ) Τσοχατζόπουλος - Κυπριακό
  • [18] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΕΕ - Διακυβερνητική - Παρέμβαση
  • [19] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Δημοσιογραφική διάσκεψη

  • [01] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Δημοκρατίας - Ρώμη - Αναχώρηση --------------------------------------- Η ε/κ πλευρά επιδιώκει λύση του Κυπριακού πριν από την 1η Μαϊου 2004 γιατί σε αντίθετη περίπτωση θα υπάρξουν προβλήματα, τα οποία ωστόσο δεν θα είναι ανυπέρβλητα, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος πριν την αναχώρησή του για τη Ρώμη, όπου θα συμμετάσχει στην Εκτακτη Σύνοδο των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της ΕΕ για την έναρξη της Διακυβερνητικής Διάσκεψης, κατά την οποία θα συζητηθεί το σχέδιο Συντάγματος της Ευρώπης που ετοίμασε η Συντακτική Συνέλευση.

    Ερωτηθείς σε σχέση με τη θέση του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ πως οι αλλαγές επί του σχεδίου Ανάν θα πρέπει να κατατεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και όχι πριν, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε πως ''αυτό έχουμε πει και εμείς, αυτή είναι η θέση μας''.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, απαντώντας σε άλλη ερώτηση, επανέλαβε πως δεν υπάρχει καμμία ουσιαστική διαφορά στις θέσεις της νέας τουρκικής κυβέρνησης στο Κυπριακό με αυτές του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και ανέφερε πως ''άλλοι είναι που προσπαθούσαν να ανακαλύψουν διαφορετική τοποθέτηση της τουρκικής κυβέρνησης προς τις θέσεις του κ. Ντενκτάς.

    Ερωτηθείς πώς το Σύνταγμα της ΕΕ θα επηρεάσει την Κυπριακή Δημοκρατία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως ''θα δεσμεύει όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ''.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ανέφερε πως δεν μπορεί να προβεί σε παρατηρήσεις επί του κειμένου που ετοιμάστηκε για το νέο Σύνταγμα, διότι τα θέματα είναι πολλά και ''είναι πολλές οι διασυνδέσεις μεταξύ κρατών''.

    ''Δεν υπάρχει μια καθορισμένη γραμμή πάνω σε όλα τα θέματα'', είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προσθέτοντας πως, ενώ σε ένα θέμα υπάρχει ταύτιση απόψεων μεταξύ ενός αριθμού κρατών, μερικά από αυτά τα κράτη ''διαφωνούν σε άλλη πτυχή, σε άλλα θέματα είναι άλλη η διασύνδεση των κρατών''.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ανέφερε πως ''η Κύπρος μετέχει στη Διακυβερνητική ισότιμα, χωρίς δικαίωμα ψήφου και, αφού αυτό το Σύνταγμα θα αφορά όλα τα νέα κράτη μέλη, λαμβάνονται υπόψη οι θέσεις όλων των κρατών μελών''.

    ''Είναι και αυτό ένα από τα θέματα συζήτησης μεταξύ των κρατών μελών κατά πόσον η τελική Πράξη θα γίνει μετά από την ένταξη την 1η Μαϊου ή όπως θέλει η Ιταλία και μερικές άλλες χώρες, όλη η Διακρατική και το Σύνταγμα να συμπληρωθούν περί τον Νοέμβριο ή Δεκέμβριο αυτού του χρόνου'', πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Σε ερώτηση για τις πρόσφατες δηλώσεις του Ευρωπαίου Επιτρόπου αρμόδιου για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν για την Τουρκία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως ''οι θέσεις της ΕΕ, του κ. Φερχόιγκεν, όπως και άλλων, είναι η ίδια που λέγεται εδώ και αρκετό καιρό, ότι η Τουρκία οφείλει να αναγνωρίσει τη νέα δυναμική και τα νέα δεδομένα που θα δημιουργηθούν με την ένταξη της Κύπρου την 1η Μαϊου, και αυτό είναι σύμφωνο με τη δική μας τοποθέτηση ότι επιθυμούμε λύση όσο πιο σύντομα γίνεται, αν είναι δυνατόν πριν από την 1η Μαϊου''.

    Ερωτηθείς για την υποστήριξη που το πολιτικοστρατιωτικό κατεστημένο της Αγκυρας δίνει στον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε πως από την αρχή είχε πει πως δεν είχε διαπιστώσει καμμία ουσιαστική διαφορά στις θέσεις της νέας κυβέρνησης της Τουρκίας προς τις θέσεις του κ. Ντενκτάς.

    Σε ερώτηση για τη θέση του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ πως οι αλλαγές επί του σχεδίου Ανάν θα πρέπει να υποβληθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και όχι πριν, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε πως ''αυτό έχουμε πει και εμείς, αυτή είναι η θέση μας''.

    ''Οι αλλαγές δεν θα γίνουν προηγουμένως. Εμείς είπαμε θέλουμε διαπραγματεύσεις με βάση το σχέδιο Ανάν, μέσω των οποίων ελπίζουμε να πετύχουμε τις αλλαγές'', ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Ρώμη - Αρχηγοί κρατών - Διακυβερνητική Διάσκεψη ----------------------------------------------- Με στόχο την κατάληξη συμφωνίας, εάν είναι δυνατό, μέχρι τον προσεχή Δεκέμβριο επί του σχεδίου συντάγματος της Συντακτικής Συνέλευσης αρχίζουν σήμερα στη Ρώμη οι εργασίες της Διακυβερνητικής Διάσκεψης, σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, στις οποίες την Κύπρο εκπροσωπεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Κύριο μέλημα των 15 κρατών μελών της ΕΕ, των δέκα υπό ένταξη χωρών που θα καταστούν πλήρη μέλη τον προσεχή Μάιο και εκπροσώπων των τριών υποψηφίων για ένταξη χωρών ως παρατηρητών (προσκλήθηκε και η Τουρκία στη σύνοδο της Ρώμης) είναι να διατηρηθεί το ισοζύγιο του σχεδίου συντάγματος ώστε να υπάρξει κατάληξη επί του προτεινόμενου κειμένου που θα είναι κοινά αποδεκτή.

    Η σύνοδος των αρχηγών κρατών που σηματοδοτεί την έναρξη της Διακυβερνητικής Διάσκεψης θα αρχίσει γύρω στις 10 το πρωί στο Palazzo del Congressi, στην ιταλική πρωτεύουσα και αναμένεται να διαρκέσει περίπου τρεις ώρες.

    Οι Υπουργοί Εξωτερικών θα πραγματοποιήσουν την πρώτη σύνοδο εργασίας αργότερα το απόγευμα.

    Τα φλέγοντα θέματα που θα συζητηθούν και επί των οποίων υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις αφορούν κυρίως τη σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το θέμα της προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της εκλογής του Προέδρου της Κομισιόν και του καθορισμού των αρμοδιοτήτων των νέων οργάνων της ΕΕ.

    Εκπρόσωπος - Πάουελ - Κυπριακό ------------------------------ Η ε/κ πλευρά παραμένει σταθερά στη θέση της για διαπραγματεύσεις στη βάση σχεδίου Ανάν που αποβλέπουν σε βελτιώσεις αλλά όχι ανατροπή του σχεδίου ή της φιλοσοφίας του σχεδίου, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, σχολιάζοντας τις προχθεσινές δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ.

    Αναφερόμενος στις προσπάθειες της κυβέρνησης προς αυτή την κατεύθυνση, ο Εκπρόσωπος είπε ότι με αθόρυβο αλλά αποτελεσματικό τρόπο καταβάλλεται και προσπάθεια στα πλαίσια της Ισλαμικής Διάσκεψης, ''όπου πιστεύουμε πως, μετά τις πολυάριθμες επαφές του Προέδρου της Δημοκρατίας και τις συνεχιζόμενες επαφές του Υπουργού Εξωτερικών, επιτυγχάνεται αποτέλεσμα το οποίο δεν θα δικαιώσει τις επιθυμίες του κ. Ντενκτάς και της Τουρκίας''.

    Κύπρος - Ελλάδα - Συμφωνία - Πρωτόκολλα --------------------------------------- Κύπρος και Ελλάδα προχώρησαν στη μονογραφή διακρατικής συμφωνίας για διατήρηση αποθεμάτων αργού πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελληνική Δημοκρατία, καθώς και στην υπογραφή δυο πρωτοκόλλων για συνεργασία στον τομέα της ενέργειας και στον τομέα της βιομηχανίας.

    Τη συμφωνία και τα πρωτόκολλα μονόγραψαν και υπέγραψαν χθες το απόγευμα στη Λευκωσία ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας και ο Υπουργός Ανάπτυξης της Ελλάδας Ακης Τσοχατζόπουλος, ύστερα από σύσκεψη στην οποία παρακάθισαν αντιπροσωπείες των δυο χωρών με επικεφαλής τους Υπουργούς.

    Σε δηλώσεις, ο κ. Λιλλήκας ανέφερε πως ''υπογράψαμε τη συμφωνία που και με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία θα πρέπει να έχουμε και θα διέπει τις σχέσεις και τους ελέγχους που η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη διατήρηση και την ποιότητα των αποθεμάτων'' πετρελαίου.

    Ο Υπουργός Εμπορίου εξήγησε πως η ΕΕ επιτρέπει στις χώρες μέλη να διατηρούν αποθέματα σε άλλη χώρα μέλος της, δεδομένου ότι υπάρχει διακρατική συμφωνία που καθορίζει τους τρόπους και τους τομείς συνεργασίας ανάμεσα στις δυο κυβερνήσεις.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος ανέφερε πως ''η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν κοινό μέλλον'' και σημείωσε πως κατά τη σύσκεψη οι δυο Υπουργοί, που είναι αρμόδιοι για το εμπόριο, τη βιομηχανία, τον τουρισμό, την ενέργεια και την τεχνολογία, είχαν τη δυνατότητα να εξειδικεύσουν χώρους κοινής προσπάθειας.

    Πρόεδρος Βουλής - Υπουργός Ανάπτυξης Ελλάδας -------------------------------------------- Την ευχή όπως στις λεγόμενες ''εκλογές'' στα κατεχόμενα υπάρξει πράγματι ''μια εξέλιξη, η οποία θα επιλέξει με πλειοψηφικό τρόπο τον δρόμο της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της ισότητας, των ίδιων δικαιωμάτων'', εξέφρασε ο Υπουργός Ανάπτυξης της Ελλάδας Ακης Τσοχατζόπουλος, ύστερα από χθεσινοβραδινή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι με τον κ. Τσοχατζόπουλο είχε μια ''πολύ φιλική και με αλληλοκατανόηση συνομιλία'' αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο κυπριακό πρόβλημα και εξέφρασε την εκτίμηση ότι ''δυστυχώς η Τουρκία και ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς δείχνουν να συνεχίζουν να εμμένουν στις διχοτομικές τους απόψεις και φιλοσοφίες''

    Τσοχατζόπουλος - Αφιξη ---------------------- Ο Υπουργός Ανάπτυξης της Ελλάδας Ακης Τσοχατζόπουλος δήλωσε ότι Ελλάδα και Κύπρος θα προωθήσουν κοινούς στόχους στον χώρο της ενέργειας και των καυσίμων, αλλά και σε νέες μορφές ενέργειας που ενδιαφέρουν και τις δύο χώρες.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος, ο οποίος μιλούσε χθες στο Αεροδρόμιο Λάρνακας κατά την άφιξή του στην Κύπρο, είπε επίσης ότι οι συνθήκες στο πλαίσιο της ΕΕ, λόγω της κατάστασης ύφεσης που επικρατεί τα τελευταία δύο χρόνια, είναι ''ανταγωνιστικές και αρκετά δύσκολες''.

    Ο Υπουργός Ανάπτυξης της Ελλάδας είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρόεδρο του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκη Ομήρου και με αντιπροσωπείες του ΔΗΚΟ, του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ.

    Χθες παρακάθισε σε επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμός Γιώργος Λιλλήκας.

    Σήμερα θα μιλήσει στο πλαίσιο ημερίδας που διοργανώνεται από το ΚΣ ΕΔΕΚ και το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα και θα συναντηθεί με τον επίτιμο Πρόεδρο του ΚΣ ΕΔΕΚ Βάσο Λυσσαρίδη.

    Εκπρόσωπος - Ολλανδός Πρωθυπουργός - Επίσκεψη --------------------------------------------- Ο Πρωθυπουργός της Ολλανδίας Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε φθάνει στην Κύπρο στις 6 Οκτωβρίου για επίσημη επίσκεψη συνοδευόμενος από τον Υπουργό Εξωτερικών Ντε Χουπ Σέφερ και πολυμελή αντιπροσωπεία, ανακοίνωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Τον Ολλανδό Πρωθυπουργό θα υποδεχθεί στο αεροδρόμιο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος. Οπως είπε ο Εκπρόσωπος, προβλέπονται συνομιλίες τόσο στο επίπεδο Προέδρου και Πρωθυπουργού όσο και στο επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών.

    Εκπρόσωπος - ΥΠΕΞ - ΕΕ - Ενημέρωση πολιτών ------------------------------------------ Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου θα καταθέσει στην επόμενη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου πρόταση για πρόγραμμα ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα που σχετίζονται με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Στη σχετική δήλωση προέβη χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, προσθέτοντας πως στο πρόγραμμα θα συμμετάσχει και η ΕΕ με 300 χιλιάδες ευρώ και θα καταβάλει αντίστοιχο ποσό η Κυπριακή Δημοκρατία για διεύρυνση των προσπαθειών ενημέρωσης.

    Υπουργός Οικονομικών - Τράπεζα Αναπτύξεως ΣτΕ - Δάνειο ------------------------------------------------------ Συμφωνία για απόκτηση δανείου ύψους 200 εκ. ευρώ υπέγραψε χθες η Κυπριακή Δημοκρατία για χρηματοδότηση ανέγερσης, επέκτασης και βελτίωσης νέων σχολικών κτιρίων και την εισαγωγή τεχνολογίας στην εκπαίδευση.

    Τη συμφωνία υπέγραψε ο Υπουργός Οικονομικών Μάρκος Κυπριανού και ο Γενικός Διευθυντής Δανείων της Τράπεζας Αναπτύξεως του Συμβουλίου της Ευρώπης Ράινερ Στέκχαν.

    Ο κ. Κυπριανού είπε ότι η συμφωνία αυτή έχει τεράστια σημασία, όχι μόνο επειδή προμηθεύει κεφάλαια για ένα επενδυτικό πρόγραμμα, αλλά επειδή έχει ιστορική σημασία επειδή η τελετή συμφωνίας πραγματοποιείται 40 χρόνια μετά την πρώτη συμφωνία παραχώρησης δανείου στην Κύπρο από την Τράπεζα αυτή.

    Ο κ. Στέκχαν εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα 40 χρόνια συνεργασίας μεταξύ της Τράπεζας και της Κύπρου και πρόσθεσε πως έγινε καλοδιαχείριση των δανείων αυτών με αποτελεσματικό και παραγωγικό τρόπο. Χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η κυβέρνηση δίνει μεγάλη σημασία στον τομέα της εκπαίδευσης, ιδιαίτερα με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

    Λονδίνο - Σεμινάριο - Κυπριακό ------------------------------- Με τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο να περιλαμβάνεται στην ομάδα των ομιλητών, πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα και θα συνεχιστεί σήμερα το πρωί σεμινάριο για το Κυπριακό, το οποίο διοργανώνεται κεκλεισμένων των θυρών από το Κολέγιο Saint Antony's στην Οξφόρδη.

    Στο σεμινάριο θα συμμετάσχουν ε/κ και τ/κ κόμματα, ο Πρόεδρος της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Χάρης Σοφοκλείδης και ο Εκπρόσωπος της Πλατφόρμας Τ/Κ Οργανώσεων Λονδίνου Χασάν Ραϊφι.

    Ευρωβουλή - Χατζηδάκης - Τουρκία -------------------------------- Την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για άρση της απόφασης της τουρκικής κυβέρνησης με την οποία οι Ελληνες της Ιμβρου, μέσω του Τουρκικού Κτηματολογίου, στερούνται των περιουσιών τους, ζητά με ερώτησή του ο Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης.

    Ο κ. Χατζηδάκης, στην ερώτηση που κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επισημαίνει ότι με ρυθμίσεις πρωτόγνωρες για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, ο νόμος για το Τουρκικό Κτηματολόγιο στερεί το δικαίωμα της ιδιοκτησίας στους Ελληνες της Ιμβρου, προσθέτοντας ένα ακόμα κρίκο στις συνεχείς παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Nicolae Dudau - ΣτΕ - Τιτίνα Λοϊζίδου - Τουρκία ---------------------------------------------- Ο Προεδρεύων της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης Μολδαβός Υπουργός Εξωτερικών Nicolae Dudau είπε ότι μπορεί να επιβεβαιώσει ότι οι τουρκικές αρχές δήλωσαν ξεκάθαρα στις 19 Ιουνίου ότι θα συμμορφωθούν με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην υπόθεση Τιτίνας Λοϊζίδου και ότι μέχρι τις 7 ως 8 Οκτωβρίου, που θα γίνει η συνεδρία για τα ανθρώπινα δικαιώματα, θα έχουν καταβάλει τις αποζημιώσεις.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Dudau εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι τουρκικές αρχές θα πάρουν τα αναγκαία μέτρα για να εκπληρώσουν αυτή την υποχρέωση.

    Κύπρος - Οικονομική συνεισφορά - Σεισμοπαθείς Αλγερίας ------------------------------------------------------ Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου επέδωσε προχθές στον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Αλγερίας Abdallah Baali επιταγή ύψους 50.000 δολαρίων ως συνεισφορά της κυπριακής κυβέρνησης για τους σεισμούς που έπληξαν τη χώρα.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα, ο κ. Ιακώβου, επιδίδοντας την επιταγή, είπε ότι η Κύπρος και η Αλγερία συνδέονται με παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας και σημείωσε την ανάγκη ενίσχυσης των σχέσεών τους, ιδιαίτερα στο πλαίσιο της ευρωμεσογειακής συνεργασίας.

    Υπουργός Παιδείας - ΟΥΝΕΣΚΟ - Παρίσι ------------------------------------ Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης αναχώρησε χθες για το Παρίσι, όπου θα προσφωνήσει την 32η Γενική Συνέλευση της ΟΥΝΕΣΚΟ.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η Γενική Συνέλευση συνέρχεται κάθε δύο χρόνια και έχει ως βασικό της έργο την έγκριση του προγράμματος δραστηριοτήτων της οργάνωσης για την επόμενη διετία, καθώς και την εξέταση και έγκριση του προϋπολογισμού για την ίδια περίοδο.

    Αριστος Χρυσοστόμου - ΕΕ - Επιτροπές Προϋπολογισμού ---------------------------------------------------- O Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού Αριστος Χρυσοστόμου αναχωρεί για τις Βρυξέλλες, όπου θα παραστεί σε συνάντηση των Προέδρων των Επιτροπών Προϋπολογισμού των Εθνικών Κοινοβουλίων τόσο των χωρών μελών όσο και των υποψηφίων για ένταξη χωρών στις 7 Οκτωβρίου 2003.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η συνάντηση πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στα πλαίσια των διαβουλεύσεων των κοινοτικών οργάνων για κατάρτιση του τελικού προσχεδίου του κοινοτικού προϋπολογισμού του 2004.

    Βουλευτές - ΕΕ - Επιτροπές Ευρωπαϊκών Υποθέσεων ----------------------------------------------- Αντιπροσωπεία της Βουλής των Αντιπροσώπων, αποτελούμενη από τους βουλευτές Νίκο Κλεάνθους, Αγι Αγαπίου και Δημήτρη Συλλούρη, θα συμμετάσχει στη συνεδρία της 30ης Διάσκεψης των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων της ΕΕ (COSAC), η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Ρώμη στις 6 και 7 Οκτωβρίου.

    Τα θέματα που θα συζητηθούν κατά τη συνεδρία είναι το ''Προσχέδιο της Ευρωπαϊκής Συνταγματικής Συνθήκης από τη Συνέλευση στη Διακυβερνητική Διάσκεψη: Μεθοδολογικά και ουσιώδη θέματα με ειδική αναφορά στον ρόλο των Κοινοβουλίων των χωρών μελών της ΕΕ'', η ''Πολιτική Καλής Γειτονίας της ΕΕ: Μεσόγειος, Βαλκάνια, Ανατολική Ευρώπη'', το θέμα της δημιουργίας Μόνιμης Γραμματείας της Τρόικας και της COSAC, καθώς και o ρόλος των περιφερειακών νομοθετικών συνελεύσεων στα πλαίσια της COSAC.

    Βουλευτές - Κοινοπολιτειακός Κοινοβουλευτικός Σύνδεσμος ------------------------------------------------------- Aντιπροσωπεία της Βουλής των Αντιπροσώπων, αποτελούμενη από τους βουλευτές Σοφοκλή Φυττή, Θάσο Μιχαηλίδη και Γεώργιο Γεωργίου, αναχωρεί αύριο για τη Ντάκα της Μπαγκλαντές για να συμμετάσχει στην 49η Παγκόσμια Διάσκεψη του Κοινοπολιτειακού Κοινοβουλευτικού Συνδέσμου (CPA) με κύριο θέμα τις ''Συνεργασίες για την Επίτευξη της Παγκόσμιας Ειρήνης και Ευημερίας''.

    Στην αντιπροσωπεία συμμετέχει, επίσης, ο Γενικός Διευθυντής της Βουλής Κωστάκης Χριστοφόρου, ο οποίος θα πάρει μέρος στη Συνάντηση των Γενικών Διευθυντών των Κοινοβουλίων του CPA.

    Πρόεδρος Βουλής - Ούγγροι βουλευτές ---------------------------------- Κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία της Εθνοσυνέλευσης της Ουγγαρίας, η οποία πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο, έγινε χθες δεκτή από τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρη Χριστόφια. Παρών στη συνάντηση ήταν ο Πρεσβευτής της Ουγγαρίας στην Κύπρο Janos Kisfalvi.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, κατά τη συνάντηση ο Πρόεδρος της Βουλής ενημέρωσε τους Ούγγρους βουλευτές για την παρούσα κατάσταση όσον αφορά στο κυπριακό πρόβλημα. Επισημαίνοντας την ετοιμότητα της ε/κ πλευράς να παρακαθίσει σε διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού στη βάση του σχεδίου Ανάν, ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε την ευχή όπως η λύση επιτευχθεί πριν την πλήρη ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

    Υπουργός Εργασίας - Διεθνές συνέδριο ------------------------------------ Τα θέματα ασφάλειας και υγείας στην εργασία, καθώς και του περιβάλλοντος και της πυρασφάλειας, ελκύουν το ενδιαφέρον και την προσοχή που τους αρμόζει γιατί όλοι πλέον θεωρούν ότι αποτελούν το τρίγωνο της επιτυχίας για κάθε επιχείρηση και οργανισμό, ανέφερε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Μάκης Κεραυνός

    Κηρύσσοντας χθες την έναρξη των εργασιών του διεθνούς συνεδρίου για τα θέματα ασφάλειας και υγείας στην εργασία, περιβάλλοντος και πυρασφάλειας, που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Ασφάλειας και Υγείας Κύπρου σε συνεργασία με το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας, ο κ. Κεραυνός είπε ότι το Υπουργείο του ενθαρρύνει και υποστηρίζει τις δραστηριότητες που προωθούν την ενημέρωση και την πληροφόρηση στα θέματα αυτά γιατί αποτελούν σημαντικό παράγοντα επιτυχίας της πολιτικής του και τις θεωρεί ως μέρος των υποχρεώσεων του.

    ΕΣΚ - Δημοσιογράφοι ''Αφρίκα'' - Απειλές - Καταδίκη --------------------------------------------------- Η Ενωση Συντακτών Κύπρου καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τις απειλές κατά της ζωής των δύο Τ/Κ δημοσιογράφων της εφημερίδας ''Αφρίκα'', Σενέρ Λεβέντ και Αλί Οσμάν, που εξαπέλυσε μέσω της εθνικιστικής τ/κ εφημερίδας ''Βολκάν'' ο εκ των αρχηγών των ''Γκρίζων Λύκων'' Χασάν Κεσίν.

    Η ΕΣΚ καλεί τον ΟΗΕ, την ΕΕ και τη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων να δράσουν άμεσα για να διασφαλιστεί ότι η ζωή των δημοσιογράφων της ''Αφρίκα'' και το δικαίωμά τους για ελεύθερη έκφραση δεν απειλούνται. ''Θεωρούμε ότι τόσο η Τουρκία όσο και ο Ραούφ Ντενκτάς φέρουν ευθύνη για ενθάρρυνση τέτοιων προκλητικών ενεργειών'', αναφέρει ανακοίνωση της ΕΣΚ.

    Ευρωκοινοβούλιο - Δημοσιογράφοι ''Αφρίκα'' - Αντιδράσεις ------------------------------------------------------- Εντονες αντιδράσεις προκαλούν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οι απειλές κατά της ζωής των δύο Τ/Κ δημοσιογράφων της εφημερίδας ''Αφρίκα'', ενώ ζητείται η επίσημη παρέμβαση της ΕΕ προκειμένου να υπενθυμίσει στην Αγκυρα την ευθύνη που έχει για την ασφάλεια των δημοσιογράφων.

    Ο Γάλλος Πρόεδρος της πολιτικής ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς και της Βόρειας Πράσινης Αριστερας Francis Wurtz σε δήλωσή του επισημαίνει ότι οι απειλές κατά της ζωής των δύο δημοσιογράφων ''είναι ολοσχερώς απαράδεκτες και συνιστούν σοβαρή παραβίαση της ελευθερίας του Τύπου στα κατεχόμενα''.

    Την έντονη αντίδρασή της για τις απειλές κατά της ζωής των Σενέρ Λεβέντ και Αλί Οσμάν εξέφρασε και η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μυρσίνη Ζορμπά, η οποία έστειλε επιστολή προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πατ Κοξ και την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, τους οποίους καλεί να παρέμβουν για να διασφαλιστεί η ζωή των δημοσιογράφων και το δικαίωμά τους για ελεύθερη έκφραση.

    Ποδόσφαιρο - 6η αγωνιστική ---------------------------- Με τον αγώνα ΑΠΟΕΛ - ΑΕΛ στο ΓΣΠ να δεσπόζει, ανοίγει απόψε η αυλαία της 6ης αγωνιστικής του Παγκυπρίου Ποδοσφαιρικού Πρωταθλήματος Α' Κατηγορίας. Ο αγώνας θα αρχίσει στις 20:00.

    Οσον αφορά τους άλλους σημερινούς αγώνες που θα αρχίσουν στις 19:00, στο Τσίρειο συγκρούονται ο Απόλλων με τον Ονήσιλλο, στο ΓΣΖ ο Εθνικός Αχνας με την Ενωση Νέων Παραλιμνίου, στο Αντώνης Παπαδόπουλος η Ανόρθωση με τον Διγενή Μόρφου και στη Δερύνεια η τοπική Αναγέννηση με την Ομόνοια.

    Αύριο θα ολοκληρωθεί η 6η αγωνιστική με τις αναμετρήσεις Δόξας - ΑΕΚ και Ολυμπιακού - Αθλητικής Ενωσης Πάφος.

    Χρηματιστήριο - Νέα άνοδος -------------------------- Νέα άνοδο παρουσίασε χθες στην τελευταία συνάντηση της εβδομάδας το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), με τον Γενικό Δείκτη να σκαρφαλώνει στο επίπεδο των 89 μονάδων. Η αγορά κατέγραψε κέρδη σε ποσοστό 0,98%, κλείνοντας στις 89,55 μονάδες. Αυξημένο σε σχέση με προχθές εμφανίστηκε χθες το αγοραστικό ενδιαφέρον, με την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται στις 749 χιλιάδες λίρες.

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι προειδοποιήσεις της ΕΕ προς την Τουρκία για λύση του Κυπριακού πριν την 1η Μαϊου 2004, οι δηλώσεις του Προέδρου Παπαδόπουλου ότι η ε/κ πλευρά επιδιώκει λύση πριν την πλήρη ένταξή της στην ΕΕ, η μετάβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Ρώμη για να συμμετάσχει στην Διακυβερνητική Διάσκεψη για το ευρωπαϊκό σύνταγμα, το ενδεχόμενο αύξησης του λαθρεμπορίου τσιγάρων από τα κατεχόμενα λόγω των προχθεσινών αυξήσεων στις τιμές του προϊόντος αυτού, καθώς και οι επιπτώσεις στην οικονομία από την απεργία των ιδιοκτητών φορτηγών, είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλλονται σήμερα στον κυπριακό Τύπο.

    Η ''Αλήθεια'', με τίτλο ''Προειδοποιούν με κυπριακό βέτο'', γράφει πως ο Επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για τη Διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν προειδοποίησε την Αγκυρα να προλάβει λύση του Κυπριακού πριν την 1η Μαϊου 2004, γιατί μετά κανείς στην Ευρώπη δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να μπλοκαριστεί η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας από ένα κυπριακό ή ελληνικό βέτο. Αλλού αναφέρεται στις αντιδράσεις που προκάλεσαν τόσο στην ΕΕ όσο και παγκόσμια οι απειλές μέλους των ''Γκρίζων Λύκων'' κατά της ζωής δύο Τ/Κ δημοσιογράφων της εφημερίδας ''Αφρίκα''.

    ''Η Μάχη'', υπό τον τίτλο ''Ερχονται και νέες αυξήσεις'', γράφει ότι ο Υπουργός Οικονομικών Μάρκος Κυπριανού άφησε ανοικτό το παράθυρο για νέες αυξήσεις, λέγοντας πως στην ΕΕ υπάρχουν εισηγήσεις για αύξηση των φόρων κατανάλωσης σε διάφορους τομείς και ότι η Κύπρος θα πρέπει να συμμορφωθεί σε ενδεχόμενες τέτοιες αυξήσεις. Σε άλλο της θέμα αναφέρεται στη Διακυβερνητική Διάσκεψη της Ρώμης, που θα αρχίσει σήμερα, και στην οποία η Ενωση καλείται να οριστικοποιήσει το ευρωπαϊκό σύνταγμα. Την Κύπρο αντιπροσωπεύει στη διάσκεψη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ισότιμα αλλά, όπως και οι υπόλοιπες εννέα εντασσόμενες χώρες, χωρίς δικαίωμα ψήφου.

    Ο ''Πολίτης'' γράφει πρωτοσέλιδα πως ''Παίρνει φωτιά το λαθρεμπόριο'' και σημειώνει ότι οι προχθεσινές αυξήσεις στις τιμές των τσιγάρων μπορεί να συμβάλουν όχι μόνο στη μείωση του καπνίσματος, όπως προέβαλαν Βουλή και κυβέρνηση, αλλά και στο λαθρεμπόριο αυτών των προϊόντων από τα κατεχόμενα. Σε άλλο δημοσίευμα γράφει ότι την ερχόμενη Τρίτη λήγει η προθεσμία καταβολής των αποζημιώσεων που οφείλει η Τουρκία στην Τιτίνα Λοιζίδου. Αναφέρει ότι το σκηνικό είναι θολό καθώς η Τουρκία θέτει προϋποθέσεις, όπως είναι η παραπομπή όλων των εκκρεμουσών προσφυγών Ε/Κ στην ''επιτροπή αποζημιώσεων'' που συνέστησε ο Ντενκτάς στα κατεχόμενα.

    "Η Σημερινή", υπό τον τίτλο "Θ' αλώσουν το Προεδρικό", γράφει ότι σε ολομέτωπη σύγκρουση οδηγούνται κυβέρνηση και οδηγοί βαρέων οχημάτων κατηγορίας Α. Γράφει ότι οι απεργιακές κινητοποιήσεις των οδηγών προσλαμβάνουν τεράστιες διαστάσεις, ενώ οι συνέπειες των κινητοποιήσεων στην οικονομία του τόπου άρχισαν να γίνονται αισθητές. Σε άλλη είδηση γράφει ότι ανησυχητικές διαστάσεις προσλαμβάνει η διακίνηση ναρκωτικών από τους Τ/Κ στις ελεύθερες περιοχές. Γράφει ότι προχθές άλλη μια υπόθεση κατοχής ναρκωτικών ήρθε στο φως, όταν 45χρονος Τ/Κ προσπάθησε να πωλήσει ένα κιλό ηρωίνη σε υπό κάλυψη αστυνομικό της ΥΚΑΝ.

    ''Ο Φιλελεύθερος'', με τίτλο ''Παγώνουν μέτρα με κατεχόμενα'', αναφέρει πως το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών έχει ανατρέψει τη συμφωνία ''τελωνειακής ένωσης'' Τουρκίας - ψευδοκράτους μετά από προειδοποιήσεις της ΕΕ ότι θα επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία. Αλλού αναφέρεται στις δηλώσεις του Προέδρου Παπαδόπουλου, ο οποίος, αναχωρώντας για τη Διακυβερνητική Διάσκεψη στη Ρώμη, αναφέρθηκε στο Κυπριακό, σημειώνοντας πως η ε/κ πλευρά επιδιώκει λύση του προβλήματος πριν την 1η Μαϊου 2004, γιατί σε αντίθετη περίπτωση θα υπάρξουν προβλήματα, τα οποία ωστόσο δεν θα είναι ανυπέρβλητα, όπως είπε.

    Η ''Χαραυγή'', με πρωτοσέλιδο τίτλο ''Προς ανατροπή σχεδιασμών'', γράφει πως οι σχεδιασμοί των ΗΠΑ και του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ με στόχο τη λύση του Κυπριακού πριν την 1η Μαϊου 2004 κινδυνεύουν να ανατραπούν λόγω της πολιτικής του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ''παίζει σε δύο ταμπλό'', καθώς και λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας στην Τουρκία. Αλλού αναφέρεται στη χθεσινή συμφωνία που υπέγραψε ο Υπουργός Εμπορίου Γιώργος Λιλλήκας με τον Υπουργό Ανάπτυξης της Ελλάδας Ακη Τσοχατζόπουλο για διατήρηση αποθεμάτων αργού πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου της Κύπρου στην Ελληνική Δημοκρατία.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' αναφέρεται πρωτοσέλιδα στην απεργία των ιδιοκτητών φορτηγών αυτοκινήτων που συνεχίστηκε χθες για δεύτερη μέρα. Γράφει ότι από την απεργία παρέλυσαν οι διανομές αγαθών και προσθέτει πως οι απεργοί θα κλιμακώσουν τα μέτρα που έλαβαν, προειδοποιώντας ότι θα βάλουν μπλόκα σε δρόμους της πρωτεύουσας. Αλλού γράφει ότι ''τελωνειακούς δασμούς'' ύψους 30% προτίθεται να επιβάλει το κατοχικό καθεστώς στους Τ/Κ που αγοράζουν προϊόντα από τις ελεύθερες περιοχές, όπως αναφέρει η τ/κ εφημερίδα ''Κίπρις''.

    [03] (Κ) Ρώμη - Αρχηγοί κρατών - Διακυβερνητική Διάσκεψη

    Με στόχο την κατάληξη συμφωνίας, εάν είναι δυνατό, μέχρι τον προσεχή Δεκέμβριο επί του σχεδίου συντάγματος της Συντακτικής Συνέλευσης αρχίζουν σήμερα στη Ρώμη οι εργασίες της Διακυβερνητικής Διάσκεψης, σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, στις οποίες την Κύπρο εκπροσωπεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    [04] (Κ) ΥΠΕΣ Ελλάδας - Επίσημη επίσκεψη

    Μετά από πρόσκληση του Υπουργού Εσωτερικών Ανδρέα Χρίστου, φθάνει σήμερα στην Κύπρο για επίσημη επίσκεψη ο Υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης της Ελλάδας Κώστας Σκανδαλίδης.

    [05] (Κ) Πύλα - Κουτσοπέτρια - Αρχαιολογικά ευρήματα

    Η σύγκριση αρχαιολογικών ευρημάτων από την περιοχή Κουτσοπέτρια της Πύλας με ευρήματα από άλλες περιοχές της νότιας ακτής του νησιού, υποδεικνύει πως η θέση της Πύλας Κουτσοπέτρια της επέτρεψαν να μετέχει σε ένα δίκτυο περιφερειακού θαλάσσιου εμπορίου.

    [06] (Κ) 6η Διακυβερνητική Διάσκεψη - Εναρξη

    Αρχισε η προσέλευση στο Παλάτι του Κογκρέσου, στην ιταλική πρωτεύουσα, των 25 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων που συμμετέχουν στην έναρξη της Εκτης Διακυβερνητικής Διάσκεψης, η οποία θα εξετάσει το προσχέδιο της Συνταγματικής Συνθήκης που ετοίμασε η Συντακτική Συνέλευση για το Μέλλον της Ευρώπης.

    Στη Ρώμη βρίσκεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, ο οποίος πριν από λίγο έφθασε στο Παλάτι του Κογκρέσου για την έναρξη στις 10:00 (ώρα Ιταλίας) της συνόδου και ο οποίος αναμένεται να κάνει τη δική του παρέμβαση κατά την εναρκτήρια σύνοδο.

    [07] (Κ) Υπουργός Αμυνας - ΕΕ - Σύνοδος ΥΠΑΜ

    Την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, ώστε ο ένας οργανισμός να συμπληρώνει τον άλλο στον αμυντικό τομέα, επεσήμανε μεταξύ άλλων ο Υπουργός Αμυνας της Κύπρου Κυριάκος Μαυρονικόλας, κατά τη χθεσινή πρώτη σύνοδο εργασίας των υπουργών άμυνας των 15 κρατών μελών της Ενωσης και των υπό ένταξη χωρών.

    [08] (Κ) Μπερλουσκόνι - ΕΕ - Διακυβερνητική Διάσκεψη

    Σύνοδο της βούλησης των Ευρωπαίων πολιτών, χαρακτήρισε τη Διακυβερνητική Διάσκεψη ο προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ιταλός Πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, σημειώνοντας πως η πραγματική ταυτότητα της Ευρώπης έχει δοθεί στη γηραιά ήπειρο από τη δική της κουλτούρα, τους δημοκρατικούς θεσμούς, την τέχνη, τη φιλολογία, την επιστήμη και την τεχνολογία της.

    "Ποτέ στο παρελθόν δεν έχουμε γίνει μάρτυρες ενός παραδείγματος εθνών που έχουν με τη θέλησή τους αποφασίσει να ασκούν από κοινού την κυρίαρχη εξουσία τους για το αποκλειστικό συμφέρον των λαών τους, παραμερίζοντας τις διαφορές τους", είπε στην εναρκτήρια ομιλία του ο κ. Μπερλουσκόνι.

    [09] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Διεθνές Συνέδριο - Ανθρώπινα δικαιώματα

    Η αποκατάσταση των αρχών του διεθνούς δικαίου στην Κύπρο είναι ένα από τα προαπαιτούμενα της λύσης, για να αρθεί η κατοχή και να αποκατασταθεί η ενότητα του εδάφους και του λαού της Κυπριακής Δημοκρατίας κάτω από την ομπρέλα της δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας, δήλωσε σήμερα το πρωί από τη Λεμεσό ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας σε χαιρετισμό του κατά την τελετή έναρξης των εργασιών του Διεθνούς Συνεδρίου για την Προάσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    Ο κ. Χριστόφιας είπε ότι "η Κυπριακή Δημοκρατία εναποθέτει τις ελπίδες της για δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού στον ΟΗΕ" και εξέφρασε την πεποίθηση ότι "η όποια λύση πρέπει να σέβεται και να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα του λαού, ένα θέμα αρχής και νομικής υποχρέωσης".

    [10] (Κ) Υπ. Δικαιοσύνης - Διεθνές Συνέδριο - Ανθρώπινα δικαιώματα

    Οι κοινές προσπάθειες και η αλληλεγγύη προς την κατεύθυνση της επίτευξης διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας μέσω του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών πρέπει να αποτελούν το κύριο καθήκον της διεθνούς κοινότητας, είπε σήμερα ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Δώρος Θεοδώρου.

    Σε χαιρετισμό του, τον οποίο διάβασε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Λάζαρος Σαββίδης, στο Συνέδριο με θέμα ''Διεθνές Δίκαιο και Ανθρώπινα Δικαιώματα'' που διοργάνωσε σήμερα στη Λεμεσό ο Διεθνής Σύνδεσμος για την Προάσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο κ. Θεοδώρου είπε ότι ''η Κύπρος, που εξακολουθεί να υποφέρει από τα αποτελέσματα της τουρκικής εισβολής και από τη συνεχιζόμενη κατοχή μέρους του εδάφους της, αδημονεί να δει ότι η ελευθερία, η ειρήνη, η δημοκρατία και η διεθνής δικαιοσύνη προωθούνται και εφαρμόζονται σε μιαν ομοιόμορφη βάση''.

    Ο κ. Θεοδώρου ανέφερε ότι το πλέον σημαντικό είναι όπως ''όλοι επιμείνουμε με συντονισμένη δράση στον παγκόσμιο σεβασμό του κράτους δικαίου και στην οικοδόμηση δημοκρατικών κοινωνιών ως μέσο ανάπτυξης νοοτροπίας για αποτροπή διενέξεων''.

    Πρόσθεσε ότι ύστερα από τόσες διακηρύξεις και συμβάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, το ουσιαστικό και κρίσιμο σημείο τώρα είναι η αποτελεσματική εφαρμογή και απόλαυση αυτών των δικαιωμάτων, καθιστώντας τα καθημερινή πραγματικότητα αντί μιαν υπόσχεση που δεν τηρείται''.

    [11] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Ψευδοκράτος - Ε/Κ - Λοϊζίδου

    Το κατοχικό καθεστώς "συνεχίζει να παίζει το ίδιο παιχνίδι και δεν πρέπει να ξεγελάσει κανέναν Ε/Κ", δήλωσε το πρωί ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, σχολιάζοντας χθεσινή δήλωση του λεγόμενου "γενικού εισαγγελέα" στα κατεχόμενα ότι το ψευδοκράτους θα δώσει "αποζημιώσεις" σε δύο Ε/Κ.

    "Ο στόχος τους είναι η λεγόμενη ανταλλαγή των περιουσιών και η επίλυση του προβλήματος, όπως λένε, επί του εδάφους και νομίζω ότι είναι αρκετά ώριμοι οι Ε/Κ ώστε να αποφύγουν να πέσουν στην παγίδα του Ντενκτάς και των διαφόρων οργάνων του", είπε ο κ. Χριστόφιας.

    [12] (Κ) Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Τιτίνα Λοϊζίδου - Αποζημίωση

    Το πολιτικό μήνυμα που δίδεται σε περίπτωση καταβολής αποζημίωσης από την Τουρκία στην Τιτίνα Λοϊζίδου είναι ότι επεκράτησε η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και η Τουρκία υποχρεώνεται να συμμορφωθεί προς την ευρωπαϊκή νομιμότητα, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    [13] (Κ) Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Τουρκία - Απειλές

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης εξέφρασε την πεποίθηση πως οι δηλώσεις του αρχηγού του στρατού της Τουρκίας Αϊτάκ Γιαλμάν επιβεβαιώνουν τη θέση ότι η Αγκυρα και το στρατιωτικό κατεστημένο στην Τουρκία υποστηρίζουν τις θέσεις του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    [14] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

    ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΣΤΗΝ ΝΟΤΙΟ ΑΦΡΙΚΗ

    Συνεχίζοντας την ποιμαντική του επίσκεψη στην Ιερά Μητρόπολη Ιωαννουπόλεως και Πραιτόριας, η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ΄ την Πέμπτη, 2 Οκτωβρίου ε.ε., επισκέφθηκε στην Πραιτόρια τις πρεσβείες της Αιγύπτου, της Ελλάδος και της Κύπρου.

    Στις επισκέψεις του ο Μακαριώτατος ενημέρωσε τους κ. Πρέσβεις για το πολύπλευρο έργο του Πατριαρχείου κι ενημερώθηκε από αυτούς για τρέχοντα κοινωνικά θέματα. Ο Εξοχώτατος Πρέσβυς της Ελλάδος κ. Οικονομίδης υπογράμμισε τη μεγάλη συμβολή της Ορθοδοξίας στην διάσωση του Ελληνικού Έθνους, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «αυτό που κράτησε το Έθνος ζωντανό είναι η Ορθόδοξη Εκκλησία. Γι αυτό τόσο η Κυβέρνηση της Ελλάδος όσο και ο Ελληνικός λαός οφείλουν το παν στην Ορθοδοξία και οφείλουν να στηρίζουν το πολύπλευρο έργο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής με κάθε δυνατόν τρόπο».

    Ο Μακαριώτατος αφού ευχαρίστησε, αναφέρθηκε στην ευαισθησία του Πατριαρχείου για τον Απόδημο Ελληνισμό στην Αφρική, για την Ορθόδοξη Ιεραποστολική δράση του Πατριαρχείου και αναφέρθηκε στα προγράμματα του Πατριαρχείου για την επιδιόρθωση των Μονών και των Ναών στην Αίγυπτο, των Μητροπολιτικών κτιρίων στην Αφρικανική ήπειρο, για τον νέο Πατριαρχικό οίκο κι ιδιαίτερα για την οργάνωση της Βιβλιοθήκης και του Μουσείου, της Γραμματείας Συντονισμού της Ιεραποστολής και της ενισχύσεως του εκδοτικού έργου του Πατριαρχείου.

    Ακολούθως ο Μακαριώτατος επισκέφθηκε την Ελληνική Κοινότητα της Πραιτόριας όπου στο μεγαλοπρεπή Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, με επικεφαλής τον Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Μιχαήλ και τον Πρόεδρο της Κοινότητας κ. Αναγνωστόπουλο, του έγινε θερμή υποδοχή. Αφού εψάλη Δοξολογία, ο Μακαριώτατος ετέλεσε τον αγιασμό ευλογίας του νέου κτιρίου του «Κέντρου των Προσκόπων και των Νέων» της Κοινότητας». Στην συνέχεια παρετέθη δεξίωση προς τιμή του, όπου ο Πρόεδρος της Κοινότητας κ. Αναγνωστόπουλος ευχαρίστησε τον Πατριάρχη για την επίσκεψή του τονίζοντας τη καλή συνεργασία μεταξύ Κοινότητας και Μητροπόλεως. Ο Μακαριώτατος υπογράμμισε την σημασία της συνεργασίας Μητροπόλεως Κοινότητας για το καλό όλων κι απεύθυνε μήνυμα αγάπης και πνευματικής καθοδήγησης προς τους νέους και τα παιδιά.

    Το μεσημέρι, παρέστη στη δεξίωση που παρετέθη προς τιμή του από τον Εξοχώτατον Ύπατον Αρμοστή της Κύπρου κ. Κώστα Λεοντίου στην οποία παρευρέθηκαν Πρέσβεις Ορθοδόξων χωρών, η Πρέσβειρα της Αιγύπτου και τοπικοί παράγοντες της Ελληνικής Παροικίας. Ο Πρέσβυς της Κύπρου ενημέρωσε τους παρευρισκομένους για την υφιστάμενη πτυχή του κυπριακού προβλήματος κι ευχαρίστησε τον Πατριάρχη για τη συμβολή του σε θέματα διαφωτίσεως του προβλήματος της Κύπρου. Ο Μακαριώτατος συνεχάρη τον κ. Πρέσβυ για την ημέρα της ανεξαρτησίας της Κύπρου και τον διαβεβαίωσε ότι εκ μέρους του Πατριαρχείου θα υπάρχει πάντοτε η καλή διάθεση να γίνεται το παν μέχρι τη τελική δικαίωση της Κύπρου με την επανένωση του νησιού και την ειρηνική συνύπαρξη Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

    Στην συνέχεια ο Μακαριώτατος είχε συνεργασία για θέματα του Πατριαρχείου με τον κ. Κώστα Ρέβελλα κι επισκέφθηκε την Βιοτεχνία επίπλων του κ. Μάριου Κολλάρου.

    Το απόγευμα είχε συνάντηση συνεργασίας με τους Μητροπολίτες Κιτίου Χρυσόστομο, Ιωαννουπόλεως και Πραιτορίας Σεραφείμ και Καλής Ελπίδος Σέργιο. Εδέχθη επίσης την επίσκεψη του ζεύγους Στέλιου και Στέλλας Ζησιμίδη για το θέμα της προετοιμασίας των Εγκαινίων του Ιερού Πατριαρχικού Ναού των Αγίων Αναργύρων.

    Το βράδυ, είχε συνάντηση συνεργασίας με τα μέλη του Δ. Σ. του Παροικιακού Ραδιοφώνου της «Νέας Πανελλήνιας Φωνής, όπου ενημερώθηκε από τον προεδρεύοντα κ. Ανδρέα Δημητρίου για την λειτουργία του σταθμού και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Ο Μακαριώτατος συνεχάρη τα μέλη του Συμβουλίου και το προσωπικού για το σημαντικό εθνικό και θρησκευτικό έργο που επιτελούν κι υπογράμμισε την αναγκαιότητα ηθικής και υλικής στηρίξεως του μοναδικού ελληνικού ραδιοσταθμού στην Αφρικανική ήπειρο.

    Στην συνέχεια, ο Μακαριώτατος συμμετείχε στην εκπομπή «Μέτικολ Τολκ» των Μαρίας Τζερεφού και Τάνιας Πατρικίου, όπου είχε την ευκαιρία να κάνει μια ενημέρωση στο κοινό για τις προσπάθειες του Πατριαρχείου να προστατευθεί η παροικία και γενικότερα ο Απόδημος Ελληνισμός στην Αφρική, για το Ιεραποστολικό έργο του Πατριαρχείου και για τα μεγάλα ανακαινιστικά έργα που γίνονται στην Αίγυπτο.

    Το βράδυ, η οικογένεια Ανδρέα Σταύρου παρέθεσε δείπνο προς τιμή του Μακαριωτάτου, στο οποίο παρακάθησαν εκτός από τη συνοδεία του Πατριάρχη, η π. Επιτετραμμένη της Ελλάδος κ. Τερέζα Αγγελάτου κι οι οικογένειες Σταύρου, Παρασκευά, Καρασταβράκη, Ζησιμίδη και του Προέδρου του Γουέστ Ραντ κ. Νίκου Εγγλεζάκη. Ο Πατριάρχης είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με μέλη της παροικίας και να ακούσει τις αγωνίες τους για ένα καλύτερο μέλλον. Τους ενεθάρρυνε με τον ευαγγελικό του λόγο να συνεχίσουν να κάνουν το καλύτερο για τις οικογένειες τους, για την Εκκλησία, τους νέους, τα Κατηχητικά σχολεία, και να ξέρουν πως με ισχυρή πίστη στο Ιησού Χριστό θα ανατείλουν καλύτερες ημέρες για όλους.

    Αργότερα ο Μακαριώτατος είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Ελλήνων Αιγύπτου και Σουδάν κ. Κώστα Γεωργίου, τον Γραμματέα του Συνδέσμου κ. Μιχαήλ Ιωάννου και τον υπεύθυνο της Αίθουσας Εκδηλώσεων του ΕΑΣ κ. Κώστα Νικολάου για να ενημερωθεί για την μεγάλη εορταστική πολιτιστική εκδήλωση που οργανώνει ο Σύνδεσμος με την συνεργασία της Μητροπόλεως για τα σαραντάχρονα του Συνδέσμου.

    Από το Πατριαρχικό Γραφείο Τύπου, Αλεξάνδρεια, 3 Οκτωβρίου 2003

    ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΤΛΑΝΤΙΚΗ& ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ Μέλος της ΕΝΩΣΗΣ ΑΤΛΑΝΤΙΚΟΥ ΣΥΜΦΩΝΟΥ

    AΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

    Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για Ατλαντική & Ευρωπαϊκή Συνεργασία, κ. Θεοδόσης ΓΕΩΡΓΙΟΥ βρίσκεται στην Νέα Υόρκη, όπου συμμετέχει σήμερα- Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2003, στην ιδρυτική συνέλευση του Παγκόσμιου Διεθνούς και Διαθρησκευτικού Συμβουλίου Ειρήνης, νέο όργανο με συμβουλευτικό ρόλο στον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών.

    Ο κ. Γεωργίου είναι ο μόνος Έλληνας που συμμετέχει στην ιστορική αυτή Συνάντηση που γίνεται στα πλαίσια της 58ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ανάμεσα σε πολιτικές, ακαδημαϊκές και θρησκευτικές προσωπικότητες από 185 χώρες και από όλες τις θρησκείες του κόσμου.

    Θεωρείται μεγάλη τιμή για την Ε.Ε.Α.Ε.Σ. και το Πρόεδρο της αφού συμπεριελήφθησαν μεταξύ των πιο σημαντικών ΜΚΟ του κόσμου.

    Στη συνέχεια ο κ. Γεωργίου θα μεταβεί στην Washington D.C. όπου θα συμμετάσχει σε συνέδριο για τις Ελληνοαμερικανικές σχέσεις, την Τρίτη 7-10. Σε αυτό θα παρευρεθεί και ο Υπουργός Αμύνης της Ελλάδος, κ. Γιάννος ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ, ο Αμερικανός Πρέσβης στην Ελλάδα, κ. Thomas MILLER, ο Πρέσβης της Ελλάδος στις Η.Π.Α., κ. Γιώργος ΣΑΒΑΪΔΗΣ και άλλες προσωπικότητες, θα τιμηθεί δε ο κ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ για το έργο του, παρουσία των γερουσιαστών των Η.Π.Α. κ. John BRADEMAS και κ. Paul SARBANIS.

    ALEXIS CHRISTOFOROUS OF CBS MARKETWATCH FEATURED AT AHI NETWORKING RECEPTION AT NEW YORK'S HARVARD CLUB

    WASHINGTON, DC -- Alexis Christoforous, anchor of CBS Marketwatch and reporter for CBS News was the featured speaker at an AHI Business Network reception at Manhattans famed Harvard Club on Thursday September 18. Braving strong gusts of wind and fears of downpours from the remnants of Hurricane Isabel, approximately 100 guests relaxed and made new friends and contacts prior to listening to CBSs chief financial reporter.

    AHIs New York Chairman Andonis Neroulias opened the evening by welcoming the guests. Dr. Andrea Pericli, CEO of Washington-based Euclid Financial group, whose company served as a major co-sponsor of the event, offered greetings.

    Alexis Christoforous told the gathering about the support she received from her Cypriot/Italian American family for goal of being a TV reporter. The constant and lively conversations that took place at home contributed to her love of the news media. Her 10 years of reporting business and financial news have spanned remarkable periods of change both in the business world and the medias coverage. When she began there were few women reporting business news and now ''there are more women in this field than men''. She considered herself fortunate that ''I came inat the beginning of the bull market and the time when Wall Street and Main Street were fusing''. The rising interest in financial news and the increasing sophistication of her audience have made her tenure challenging and exciting.

    Ms. Christophorous covered the stock market boom of the 90s, the decline and scandals of recent years and current efforts to reform the system and win back investor confidence. She devoted considerable time to the issue of investor confidence in light of the scandals that have shaken Wall Street. She noted the change that is taking place and stated that it will go beyond the Sarbanes-Oxley reform bill. The resignation of New York Stock Exchange Chairman and CEO is just the most recent termor. ''Investors are impatient about corporate malfeasance. People are asking why more people at Enron and Worldcom have not gone to jail.''

    After her presentation Alexis remained and spoke informally with the guests. Also present were John Metaxas of MSNBC, Dorie Klissas of NBC, and Foxs Rita Cosby.

    AHI Executive Director Nick Larigakis presented closing remarks, providing an overview of AHI activities and thanking Ms. Christoforous, the guests and those who made the event such a success. The host committee included Nicholas Bouras, Dr. F.O. Goussis, Helen Loukeris, Demetrios Mellis, George Fanourakis, Constantinos Grigoriades, Nicholas Lyras, Anna Giabourani, Theodora Klissas, Nick Meintanas and Peter Stamos.

    [15] (Κ) Υπουργός Παιδείας - ΟΥΝΕΣΚΟ - Προσφώνηση

    Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης δήλωσε σήμερα ότι η Κύπρος συντάσσεται πλήρως με το περιεχόμενο της δήλωσης της ιταλικής προεδρίας της ΕΕ, σε σχέση με τη γενική πολιτική της ΟΥΝΕΣΚΟ.

    Προσφωνώντας την 32η Σύνοδο της Γενικής Διάσκεψης της ΟΥΝΕΣΚΟ, που διεξάγεται στο Παρίσι από τις 29 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 17 Οκτωβρίου, ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε και στο Κυπριακό, λέγοντας ότι η κυβέρνηση της Κύπρου επέδειξε σταθερά την καλή της βούληση και συνεργάστηκε στο πλαίσιο όλων των προσπαθειών με στόχο την επίτευξη μιας ειρηνικής λύσης.

    [16] (Κ) ΚΣ ΕΔΕΚ - ΕΣΚ - Ημερίδα - Σοσιαλδημοκρατία

    Την ανάγκη ύπαρξης μιας ανθρωποκεντρικής ανάπτυξης με κύριο στόχο την πλήρη απασχόληση τόσο στην Ευρώπη όσο και στον υπόλοιπο κόσμο, τόνισαν οι ομιλητές στη σημερινή Ημερίδα με θέμα ''Η Σοσιαλδημοκρατία στην Κύπρο και την Ευρώπη τον 21ο αιώνα'' που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία και διοργανώθηκε από το ΚΣ ΕΔΕΚ και το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα.

    [17] (Κ) Τσοχατζόπουλος - Κυπριακό

    Η προσεχής περίοδος θα αποτελέσει μια σημαντική φάση συζητήσεων και διαλόγου για το Κυπριακό, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Ανάπτυξης της Ελλάδας Ακης Τσοχατζόπουλος, προσθέτοντας πως αυτό εξαρτάται κυρίως από την πολιτική βούληση της Τουρκίας και την ικανότητά της να προσαρμοστεί στις ευρωπαϊκές απαιτήσεις.

    [18] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΕΕ - Διακυβερνητική - Παρέμβαση

    Η αρχή της ισότητας και της αποτελεσματικής συμμετοχής όλων των κρατών μελών της ΕΕ στις εργασίες της Ενωσης θα πρέπει όχι μόνο να διατηρηθεί αλλά και να ενισχυθεί, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος στην παρέμβασή του κατά την έναρξη των εργασιών της Διακυβερνητικής Διάσκεψης, που ξεκίνησε σήμερα στη Ρώμη με σκοπό την εξέταση του προσχεδίου της Συνταγματικής Συνθήκης για την Ευρώπη.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε, επίσης, ότι η Κύπρος θα έχει ενεργό συμμετοχή στην κοινή προσπάθεια για εξεύρεση τελικών λύσεων στα υπό συζήτηση ζητήματα και ότι η συμβολή της θα είναι εποικοδομητική στην όλη διαδικασία.

    [19] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Δημοσιογραφική διάσκεψη

    Την εκτίμηση ότι στο τέλος της ημέρας τα κράτη μέλη της ΕΕ που συζητούν το προσχέδιο της συνταγματικής συνθήκης για τη διευρυμένη Ευρώπη θα επικεντρωθούν σε τέσσερα ή πέντε βασικά θέματα, εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, απαντώντας σε ερωτήσεις κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Διακυβερνητικής Διάσκεψης.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 4 October 2003 - 17:49:17 UTC