Browse through our Interesting Nodes of Hellenic Student Societies Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-10-06

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Ποδόσφαιρο - Πρωτάθλημα - Αποτελέσματα - Βαθμολογία
  • [02] (Κ) ΕΣΚ - Τ/Κ δημοσιογράφοι - Εκδήλωση συμπαράστασης
  • [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [04] (Κ) Ολλανδός Πρωθυπουργός - Επίσημη επίσκεψη
  • [05] (Κ) Πορτογαλία - Κοινοβούλιο - Συνθήκη Προσχώρησης
  • [06] (Κ) Αμερικανός βουλευτής - Ραούφ Ντενκτάς
  • [07] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Κώστας Σκανδαλίδης
  • [08] (Κ) Δήμαρχος Μόρφου - Περιουσίες - Πολυκάρπου
  • [09] (Κ) Εκπρόσωπος - Εθνικό Συμβούλιο - Ευρωεκλογές (1)
  • [10] (Κ) Τάκης Χατζηδημητρίου - Κώστας Σκανδαλίδης
  • [11] (Κ) ΥΠΕΣ Κύπρου - Ελλάδας - Συνάντηση
  • [12] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [13] (K) Εκπρόσωπος - Επιστολή Τανέρ Ντερβίς προς Ανάν
  • [14] (Κ) Δήμος και οργανωμένα σύνολα Μόρφου - Ημέρες Μνήμης - Εκδηλώσεις
  • [15] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [16] (Κ) Ανεξαρτησία Κυπριακής Δημοκρατίας - Συγχαρητήρια Τηλεγραφήματα
  • [17] (Κ) Κυπριακή κυβέρνηση - Χάιφα - Ισραήλ - Επιθέσεις
  • [18] (Κ) Πρωθυπουργός Ολλανδίας - Επίσημη επίσκεψη - Αφιξη
  • [19] (Κ) ΕΕ - Χρηματοδοτήσεις - Κυπριανού
  • [20] (Κ) Ολλανδός Πρωθυπουργός - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Δηλώσεις

  • [01] (Κ) Ποδόσφαιρο - Πρωτάθλημα - Αποτελέσματα - Βαθμολογία

    
    
    O Ολυμπιακός νίκησε χθες βράδυ την Αθλητική Ενωση Πάφου με 2-1 ενώ η Δόξα Κατωκοπιάς και η ΑΕΚ Λάρνακας αναδείχθηκαν ισόπαλες 2-2 σε αγώνες με τους οποίους ολοκληρώθηκε η 6η αγωνιστική του Ποδοσφαιρικού Πρωταθλήματος Α' κατηγορίας.
    
    Η Ομόνοια με την εκτός έδρας νίκη της με 2-1 επί της Αναγέννησης Δερύνειας απολαμβάνει μόνη την κορυφή του βαθμολογικού πίνακα.
    
    Ηττα-σοκ με 2-3 από το Διγενή Μόρφου δέχθηκε η Ανόρθωση στο στάδιο ''Αντώνης Παπαδόπουλος''.
    
    Ο ΑΠΟΕΛ κέρδισε ακόμη ένα ντέρμπι αυτή τη φορά εντός έδρας με 3-1 επί της φιλόδοξης ΑΕΛ.
    
    Ο Απόλλωνας επανήλθε στην τροχιά των επιτυχίων κερδίζοντας στη Λεμεσό με 3-1 το νεοφώτιστο Ονήσιλλο Σωτήρας.
    
    Η Ενωση Νέων Παραλιμνίου κατέβαλε εκτός έδρας τον Εθνικό Αχνας με 2-0.
    
    Βαθμολογία:
    ----------------
    
    Ομόνοια      18
    ΑΠΟΕΛ        16
    Απόλλων      15
    Ολυμπιακός   12
    Παραλίμνι    10
    Ανόρθωση     10
    ΑΕΛ           7
    Πάφος         6
    Ονήσιλος      6
    ΑΕΚ           5
    Διγενής       5
    Εθνικός Αχνας 4
    Δόξα          4
    

    [02] (Κ) ΕΣΚ - Τ/Κ δημοσιογράφοι - Εκδήλωση συμπαράστασης

    Εκδήλωση συμπαράστασης προς τους δύο Τ/Κ δημοσιογράφους της εφημερίδας ''Αφρίκα'', οι οποίοι δέχθηκαν απειλές κατά της ζωής τους από μέλη της οργάνωσης ''Γκρίζοι Λύκοι'', οργάνωσε χθες η Ενωση Συντακτών Κύπρου (ΕΣΚ) στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας.

    Στην εκδήλωση έλαβαν μέρος εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων και οργανώσεων, δήμαρχοι, δημοσιογράφοι και απλοί πολίτες, καταδικάζοντας και αποδοκιμάζοντας τις απειλές κατά της ζωής των Σενέρ Λεβέντ και Αλί Οσμάν.

    [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    
    
    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Επιστροφή - Δηλώσεις
    ------------------------------------------
    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε χθες ότι δεν υπάρχει μεγάλη πιθανότητα για λύση του Κυπριακού μέχρι το Μάιο του 2004 με ηγέτη της τ/κ κοινότητας τον Ραούφ Ντενκτάς και πρόσθεσε πως η ''αντιπολίτευση'' στα κατεχόμενα, με τις δηλώσεις και θέσεις της, παρέχει την ελπίδα για συμφωνία σε πρόνοιες που να εξασφαλίζουν τη λειτουργία του νέου κράτους.
    
    ''Ο κ. Ντενκτάς έχει δείξει ότι διακατέχεται από μιαν αδιαλλαξία που παρέχει τη βεβαιότητα ότι με ηγέτη της τ/κ κοινότητας τον κ. Ντενκτάς, δεν υπάρχει μεγάλη πιθανότητα για λύση του Κυπριακού μέχρι το Μάη του 2004'', είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά την επιστροφή του από τη Ρώμη, όπου έλαβε μέρος στη Διακυβερνητική Διάσκεψη της ΕΕ, κατά την οποία άρχισε η συζήτηση πάνω στο προσχέδιο της Συνθήκης Συντάγματος.
    
    ''Η 'αντιπολίτευση', αν κάποιος κρίνει από τις θέσεις και δηλώσεις της, παρέχει την ελπίδα ότι μπορεί να έχουμε συνομιλητή που να δείξει περισσότερη ελαστικότητα με σκοπό να συμφωνήσουμε σε πρόνοιες που να εξασφαλίζουν τη λειτουργία του νέου κράτους'', είπε.
    
    Σχολιάζοντας δηλώσεις του κ. Ντενκτάς ότι εάν η ε/κ πλευρά προσδοκά νίκη της ''αντιπολίτευσης'' στα κατεχόμενα κατά τις λεγόμενες ''εκλογές'' ποντάρει σε λάθος άλογο, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε: ''Αυτή είναι η εκτίμηση του κ. Ντενκτάς. Να υπενθυμίσω ότι υπάρχουν και εκτιμήσεις άλλων ηγετών της 'αντιπολίτευσης' που λένε ότι εγώ και ο κ. Ντενκτάς έχουμε τις ίδιες θέσεις. Αυτό είναι μέτρο του πόσο ακριβής είναι ο χαρακτηρισμός του κ. Ντενκτάς''.
    
    Εξάλλου, σχολιάζοντας χθεσινό δημοσίευμα ότι το κόστος της λύσης θα στοιχίσει 16,6 δις λίρες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι ''θα ήταν πρόωρο και άσοφο από μέρους μου να σχολιάζω δημόσια τις διάφορες μελέτες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας''.
    
    Πρόσθεσε πως η μελέτη που ετοιμάζει η κυβέρνηση επεκτείνεται σε πολλούς άλλους τομείς πέραν του κόστους και είπε ότι τρία ξεχωριστά κλιμάκια μελετούν τις διάφορες πτυχές με τη βοήθεια ξένων εμπειρογνωμόνων.
    
    Είπε ότι η μελέτη της κυβέρνησης για το κόστος της λύσης θα περιλαμβάνει και το κόστος των αποζημιώσεων και της ανοικοδόμησης.
    
    Ανέφερε πως όταν ετοιμαστεί, θα αποτελέσει αντικείμενο μελέτης από τα αρμόδια όργανα και το βάθρο για την προώθηση του πρώτου θέματος που θέτει η ε/κ πλευρά γιατί, όπως είπε, ''φαίνεται να είναι από τα πιο πειστικά'', ότι δηλαδή οι πρόνοιες του σχεδίου Ανάν όσον αφορά τις οικονομικές επιπτώσεις δεν έχουν μελετηθεί με προσοχή.
    
    Αναφερόμενος στη Διακυβερνητική Διάσκεψη, τη χαρακτήρισε ''ιστορική'' και είπε ότι το προσχέδιο της Συνταγματικής Συνθήκης είναι εξαιρετικό και αξίζει επαίνου.
    
    Πρόσθεσε πως για την Κύπρο είναι βασικό το θέμα της ύπαρξης ενός Επιτρόπου για κάθε χώρα.
    
    ''Επιμένουμε όπως κάθε χώρα έχει τουλάχιστον έναν Επίτροπο με δικαίωμα ψήφου και καθορισμένες αρμοδιότητες'', είπε και πρόσθεσε πως αυτή η άποψη τυγχάνει ευρύτατης υποστήριξης από τις πιο πολλές από τις 25 χώρες που έχουν εκφέρει άποψη.
    
    ''Καμμιά χώρα δεν υποστήριξε αντίθετη άποψη, παρόλο που υπήρξαν τέσσερεις ή πέντε χώρες που δεν αναφέρθηκαν στο θέμα'', είπε.
    
    Σε ερώτηση κατά πόσον στη συνάντηση στη Ρώμη με τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη τέθηκε υπόψη του Προέδρου Παπαδόπουλου απαίτηση της αμερικανικής πλευράς προς τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργο Παπανδρέου για την ανάγκη απομάκρυνσης της ΕΛΔΥΚ από την Κύπρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε: ''Οχι, ούτε και υπάρχει τέτοιο θέμα''.
    
    Υπουργός Αμυνας - Επιστροφή - Δηλώσεις
    ---------------------------------------
    Η Τουρκία θα πρέπει να πάρει τα μηνύματα της ΕΕ και να κατανοήσει ότι η ίδια η ένταξή της σε αυτήν εξαρτάται από τη λύση του Κυπριακού, δήλωσε χθες ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας, προσθέτοντας πως προκλητικές αναφορές από πλευράς του στρατιωτικού κατεστημένου της Τουρκίας ''δεν δημιουργούν προβλήματα σε εμάς'', αλλά στην ίδια την Τουρκία.
    
    Σε δηλώσεις του στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, κατά την επιστροφή του από τη Ρώμη όπου συμμετείχε σε συνάντησ των Υπουργών Αμυνας της ΕΕ, και σχολιάζοντας δηλώσεις Τούρκου στρατιωτικού, ο οποίος ανέφερε ότι η Τουρκία έχει τρόπο να ''κανονίσει'' την Κύπρο εάν δεν δεχθεί τον τρόπο λύσης που επιδιώκει, ανέφερε ότι ''η ετοιμότητα της Εθνικής Φρουράς υπάρχει πάντοτε και η αμυντική δυνατότητα του στρατεύματος, όπως επίσης και η αποτρεπτική δυνατότητα της Εθνικής Φρουράς, κρατείται στο ύψιστο δυνατό σημείο''.
    
    Πρόσθεσε ότι ''η Τουρκία και το στρατιωτικό της κατεστημένο θα πρέπει να πάρει τα μηνύματα της ΕΕ, εάν θέλει να ελπίζει σε σχέση με τη δική της πορεία, αλλά και να κατανοήσει ότι η ένταξή της εξαρτάται και από την πτώση του κατοχικού τείχους της Λευκωσίας και της γραμμής αντιπαράθεσης, αλλά και από τη λύση του Κυπριακού''.
    
    ''Τέτοιου είδους αναφορές από το στρατιωτικό κατεστημένο της Τουρκίας δεν δημιουργούν προβλήματα σε εμάς, αλλά αντίθετα δημιουργούν προβλήματα στην ίδια την Τουρκία'', είπε.
    
    Ερωτηθείς τι νεότερα υπάρχουν αναφορικά με την στρατιωτική άσκηση ''Νικηφόρος'', ο κ. Μαυρονικόλας είπε πως ''σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο της άσκησης'', δεν έχει τίποτα περισσότερο, προσθέτοντας ότι ''ετοιμαζόμαστε για τον Νικηφόρο και τον Τοξότη κανονικά''.
    
    Αναφερόμενος στη συνάντηση των Υπουργών Αμυνας της ΕΕ, είπε πως ''ήταν μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση, στην οποία αναφέρθηκαν θέματα όπως οι σχέσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, θέματα αποστολών της ΕΕ, θέματα ανάγκης δημιουργίας ενός ευρωμεσογειακού κύκλου συνεννόησης με τα κράτη μη μέλη της ΕΕ, που ανήκουν στον μεσογειακό χώρο, αλλά και θέματα δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού εξοπλιστικού προγράμματος''.
    
    Πρόεδρος Βουλής - Μνημόσυνο - Κυπριακό
    ----------------------------------------
    Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας κάλεσε τις δυνάμεις που ασκούν επιρροή στην Τουρκία να μην επενδύουν όλες τους τις ελπίδες για λύση του Κυπριακού μόνο στο αποτέλεσμα των λεγόμενων ''βουλευτικών εκλογών'' στα κατεχόμενα, αλλά να ασκήσουν πιέσεις προς την Αγκυρα.
    
    ''Το κλειδί της λύσης είναι στα χέρια της Τουρκίας και πρέπει να πεισθεί να το χρησιμοποιήσει σωστά'', είπε ο κ. Χριστόφιας σε ομιλία του στη διάρκεια του μνημοσύνου του ήρωα Νίκου Ττοφή στο Φρέναρος.
    
    Πρόσθεσε πως ανεξάρτητα από την έκβαση των ''βουλευτικών εκλογών'' στα κατεχόμενα, για να λυθεί το Κυπριακό χρειάζεται να υπερνικηθούν και εκείνες οι δυνάμεις στην Τουρκία, που στηρίζουν τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και στέκονται εμπόδιο στη λύση.
    
    Ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε πως αμέσως μετά τις λεγόμενες ''εκλογές'' στα κατεχόμενα και σε συνάρτηση με το αποτέλεσμά τους, πιθανολογείται η επανέναρξη των προσπαθειών και η ανάληψη πρωτοβουλίας για λύση του Κυπριακού.
    
    ''Πλέον έχει γίνει φανερό σε όλους ότι λύση στο Κυπριακό δεν πρόκειται να υπάρξει ενόσω ο κ. Ντενκτάς είναι ο συνομιλητής της τ/κ πλευράς'', είπε ο κ. Χριστόφιας και ανέφερε πως ο διεθνής παράγοντας εναποθέτει τις ελπίδες του για λύση στην απομάκρυνση του κ. Ντενκτάς.
    
    Προειδοποίησε πως ακόμη και εάν νικήσουν οι δυνάμεις της ''αντιπολίτευσης'', αυτές πρέπει να είναι έτοιμες για ουσιαστική διαπραγμάτευση επί του Σχεδίου Ανάν και είπε ότι οι παράγοντες που δεν επιθυμούν τη λύση, και που βρίσκονται μέσα στο στρατιωτικό και διπλωματικό κατεστημένο, διαδραματίζουν ακόμα σοβαρό ρόλο στο Κυπριακό και ουσιαστικά καθορίζουν την πολιτική στο πρόβλημα.
    
    Ο κ. Χριστόφιας έκανε λόγο για μια ''συγκυρία που μπορεί να οδηγήσει σε βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού'', λέγοντας πως η προοπτική της ολοκλήρωσης της ένταξης της Κύπρου τον ερχόμενο Μάιο, το ενδιαφέρον της Τουρκίας να ενταχθεί στην ΕΕ και η θέληση ολόκληρου του λαού να λυθεί το Κυπριακό, είναι παράγοντες που η ορθή τους αξιοποίηση μπορούν να κάνουν δυνατή την εξεύρεση λύσης.
    
    Επανέλαβε την ετοιμότητα της ε/κ πλευράς να προσέλθει σε ουσιαστικές συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού όποτε το ζητήσει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ.
    
    ''Είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευθούμε το σχέδιο Ανάν με στόχο την επίτευξη λύσης πριν από την ολοκλήρωση της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, την 1η Μαϊου 2004'', είπε.
    
    Πρεσβευτής Ελλάδας - Γκιουλ - Ντενκτάς
    ------------------------------------------
    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου κατά τις πρόσφατες επαφές που είχε στη Νέα Υόρκη διαπίστωσε ότι ο Τούρκος ομόλογός του Αμπντουλάχ Γκιουλ δεν ήταν σε θέση ''να εμπλακεί σε συγκροτημένη συζήτηση για το Κυπριακό'', δήλωσε ο Πρεσβευτής της Ελλάδας στη Λευκωσία Χρίστος Παναγόπουλος.
    
    Αναφερόμενος στην επικείμενη επίσκεψη του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα την 21η Οκτωβρίου, εξέφρασε την ελπίδα ''να δοθεί η ευκαιρία να συζητηθεί στην Αθήνα'' το Κυπριακό.
    
    Πρόσθεσε ότι η επίσκεψη Γκιουλ στην Αθήνα ''γίνεται στο πλαίσιο των τακτικών επαφών που έχει καθιερώσει ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών με τους Τούρκους ομολόγους του'' και ξεκαθάρισε ότι το Κυπριακό δεν αποτελεί διμερές πρόβλημα, αλλά είναι ένα πρόβλημα διεθνές.
    
    Σχολιάζοντας πληροφορίες που φέρουν τον κ. Γκιουλ κατά τη συνάντησή του με τον κ. Παπανδρέου να εξήγγειλε κάποια νέα μέτρα, μεταξύ των οποίων και το θέμα της Αμμοχώστου, ο Ελληνας Πρεσβευτής είπε ότι'' υπάρχει μια εκτεταμένη φημολογία η οποία κατά καιρούς αναζωπυρώνεται''.
    
    Είπε ότι από την αρχή παριστάμεθα μάρτυρες αυτής της φημολογίας και απέδωσε την κατάσταση στο γεγονός ότι ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς ''έχει εκθέσει τον εαυτό του σε μια πολύ δύσκολη θέση μετά τη Χάγη και έτσι προσπαθεί να κάνει κάποιες κινήσεις με τις οποίες θα άρει κάπως τη δυσχέρεια αυτή''.
    
    Ο κ. Παναγόπουλος είπε ότι τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης ''πρέπει να κατατείνουν προς την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και να μην συνιστούν παγίδευση από το κατοχικό καθεστώς''.
    
    Επανέλαβε δε ''τη σταθερή θέση της κυπριακής και της ελληνικής κυβέρνησης, όπως και όλων των διεθνών παρατηρητών, ότι τα όποια μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης δεν συνιστούν υποκατάστατο της λύσης της απαράδεκτης κατάστασης που επικρατεί σήμερα''.
    
    Πρεσβευτής Ελλάδας - Υπόθεση Λοϊζίδου
    --------------------------------------
    Εντός των επομένων ημερών θα ξεκαθαρίσουν οι προθέσεις της Τουρκίας στην υπόθεση Τιτίνας Λοϊζίδου, δήλωσε χθες ο Πρεσβευτής της Ελλάδας στη Λευκωσία Χρίστος Παναγόπουλος, σχολιάζοντας τις εξελίξεις γύρω από την υπόθεση.
    
    ''Είναι σαφές ότι η Τουρκία, θέλοντας να πληρώσει τα κριτήρια της Κοπεγχάγης, επείγεται να κλείσει το θέμα που είναι σε εκκρεμότητα εδώ και πολλά χρόνια'', είπε, προσθέτοντας ότι ''έχουμε την αίσθηση, από τα μηνύματα που παίρνουμε, ότι δεν είναι απόλυτα ειλικρινής στην προσέγγιση της αυτή''.
    
    Αναφέροντας ότι ''οι προθεσμίες εξαντλούνται'' και σημειώνοντας ότι ''υπάρχει μια ευρύτατη φημολογία ότι πρόκειται να εκπληρώσει ένα μέρος της απόφασης που εκδόθηκε εναντίον της από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων'', ο κ. Παναγόπουλος είπε ότι οι προθέσεις της Τουρκίας θα φανούν εντός Οκτωβρίου.
    
    ''Θα δούμε κατά πόσο θα απαλλαγεί από την έμμονη ιδέα να συνδέσει την πλήρωση μέρους της υποχρέωσης που σαφέστατα έχει επιβάλλει το ΕΔΑΔ, υπό κάποιους όρους'', συνέχισε ο κ. Παναγόπουλος, σημειώνοντας ότι αυτό είναι ''εντελώς απαράδεκτο''.
    
    Ερωτηθείς για τις συχνές επισκέψεις μελών της ελληνικής κυβέρνησης στην Κύπρο, ανέφερε ότι αυτές εντάσσονται ''στη γραμμή που έχουν χαράξει οι δύο αρχηγοί κυβερνήσεων, ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, για εντατικοποίηση των επαφών μεταξύ της Ελλάδας και της Κύπρου''.
    
    Είπε ότι ''πρέπει να αντιμετωπίσουμε και το θέμα της ταχύτατης ένταξης και ενσωμάτωσης του κοινοτικού κεκτημένου στο κυπριακό γίγνεσθαι'' και σημείωσε ότι είναι πολύ σημαντικό να γίνουν ''ταχύτατα βήματα μεταφοράς τεχνογνωσίας από την Ελλάδα στη Κύπρο, ώστε η Κύπρος ταχύτατα να καταστεί το καλύτερο δυνατό από τα νέα μέλη της ΕΕ''.
    
    ΕΣΚ - Τ/Κ δημοσιογράφοι
    -----------------------
    Εκδήλωση συμπαράστασης προς τους δύο Τ/Κ δημοσιογράφους της εφημερίδας ''Αφρίκα'', οι οποίοι δέχθηκαν απειλές κατά της ζωής τους από μέλη της οργάνωσης ''Γκρίζοι Λύκοι'', οργάνωσε χθες η Ενωση Συντακτών Κύπρου (ΕΣΚ) στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας.
    
    Στην εκδήλωση έλαβαν μέρος εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων και οργανώσεων, δήμαρχοι, δημοσιογράφοι και απλοί πολίτες, καταδικάζοντας και αποδοκιμάζοντας τις απειλές κατά της ζωής των Σενέρ Λεβέντ και Αλί Οσμάν.
    
    Σε ψήφισμα της ΕΣΚ που ανέγνωσε ο Αντιπρόεδρός της Αντώνης Μακρίδης, καλούνται τα Ηνωμένα Εθνη, η ΕΕ και η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων να παρέμβουν άμεσα για την προστασία της ζωής των δύο Τ/Κ και να ενεργήσουν επειγόντως προς τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν με την αξίωση να γίνει σεβαστή η ελευθερία του Τύπου και έκφρασης στην τ/κ κοινότητα.
    
    Τα ΗΕ, η ΕΕ και η ΔΟΔ καλούνται επίσης να ενεργοποιηθούν για την προώθηση σωστής λύσης του Κυπριακού, ώστε ''Ε/Κ και Τ/Κ να μπορούν να ζουν μαζί ειρηνικά σε μια ελεύθερη κοινή πατρίδα''.
    
    Στο ψήφισμα καταγγέλλεται ο ηγέτης των ''Γκρίζων Λύκων'' στην κατεχόμενη Κύπρο ''για τις φασιστικές μεθόδους που μετέρχεται, προκειμένου να επιβάλει φίμωση στην ελευθερία της έκφρασης''.
    
    Καταγγέλλονται επίσης ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, το παράνομο καθεστώς του καθώς και η Τουρκία ''που παρέχουν κάλυψη ή ενθαρρύνουν αυτές τις φασιστικές συμπεριφορές''.
    
    ''Εκφράζουμε τον αποτροπιασμό μας, γιατί σε μια εποχή που τα ανθρώπινα δικαιώματα θεωρούνται αυτονόητο αγαθό για ολόκληρο τον κόσμο, η ελευθερία του λόγου υφίσταται επίθεση, συνοδευόμενη από απειλές για φυσική εξόντωση δημοσιογράφων'', αναφέρεται στο ψήφισμα.
    
    Τις ευχαριστίες των δημοσιογράφων της ''Αφρίκα'' για τη συμπαράσταση των Ε/Κ, μετέφεραν στους συγκεντρωθέντες ο αδελφός του Σενέρ Λεβέντ, Οσμάν και η συντάκτρια της εφημερίδας Φεϊζάλ Οζντερμίρτζιλερ.
    
    "Αφρίκα" - "Γκρίζοι Λύκοι"
    -------------------------
    Η τ/κ εφημερίδα ''Αφρίκα'' αφιερώνει σήμερα το σύνολο της πρώτης σελίδας της στη διαδήλωση των ''γκρίζων λύκων'' μπροστά στα γραφεία της στην κατεχόμενη Λευκωσία και γράφει τα φασιστικά αυτά στοιχεία άφησαν στην είσοδο του κτιρίου της εφημερίδας μαύρο στεφάνι.
    
    Τα 150 μέλη των ''εστιών του ιδεώδους'', που στεγάζουν τους ''γκρίζους λύκους'', μέσω του αρχηγού τους Ταχίρ Ερτσελεμπί έστειλαν το μήνυμα ότι η χθεσινή διαδήλωση είναι ''η τελευταία προειδοποίηση και ότι αν οι προδότες της πατρίδας δεν θα τιμωρηθούν από τους νόμους αλλά θα τιμωρηθούν από το έθνος''.
    
    Η εφημερίδα γράφει ότι προκαλεί ''έκπληξη'' το ότι η ψευδοαστυνομία δεν ήταν εφοδιασμένη με τον εξοπλισμό που χρησιμοποιεί στις διαδηλώσεις των κομμάτων που αντιτίθενται στην πολιτική Ντενκτάς.
    
    ''Εκπληξη'' γράφει η εφημερίδα προκάλεσε και το γεγονός ότι ενώ τη διαδήλωση κάλυψαν όλα τα ε/κ τηλεοπτικά κανάλια, δεν υπήρχε ούτε ένα τ/κ.
    
    Σημειώνει ότι μεταξύ των 150 ατόμων που υπήρχαν στη διαδήλωση, μόνο μερικοί ήταν Τ/Κ ενώ οι υπόλοιποι ήταν έποικοι.
    
    Η ''Αφρίκα'' αναφέρεται στην εκδήλωση συμπαράστασης από τα μέλη της Ενωσης Συντακτών και από Ε/Κ πολιτικούς στο Λήδρα Πάλας. Γράφει επίσης ότι τη σιωπή προτίμησαν όλα τα πολιτικά κόμματα των κατεχομένων.
    
    Εκτός της ''Αφρίκα'', η μόνη εφημερίδα των κατεχομένων που αναφέρεται στη διαδήλωση είναι η ''Ορτάμ''. Στον επίτιτλο η εφημερίδα αναφέρεται στον Χασάν Κεσκίν που ''έχει ορκιστεί να πιεί αίμα'' και γράφει ότι καταβλήθηκε προσπάθεια για μια αναίμακτη διαδήλωση.
    
    Η ''Ορτάμ'' γράφει ότι ο Κεσκίν θέλησε να αποδείξει ότι το εθνικό λαϊκό κίνημα δεν είναι τρομοκρταική οργάνωση προκειμένου να την παρουσιάσει ως τέτοια στο δικαστήριο, που όπως δήλωσε, θα προσφύγει.
    
    Σημειώνει επίσης ότι από τα 100 περίπου άτομα που συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία της ''Αφρίκα'', μόνο τα 2-3 άτομα ήταν Τ/Κ.
    
    ''Η Βολκάν'', εκφραστικό όργανο των εθνικιστών, αναφέρεται στη διαδήλωση υπό τον τίτλο ''Διαμαρτυρία κατά της 5ης φάλαγγας''. Η εφημερίδα ισχυρίζεται ότι στη διαδήλωση συμμετείχαν 1000 περίπου άτομα, αναφέροντας ότι δεν σημειώθηκε κανένα επεισόδιο.
    
    Σημίτης - Στεφανόπουλος - Συγχαρητήρια - 1η Οκτωβρίου
    -------------------------------------------------------
    Για τη σταθερή συμπαράσταση της Ελλάδας προς τους αγώνες της Κύπρου διαβεβαιώνουν ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος και ο Πρωθυπουργός της χώρας Κώστας Σημίτης, σε συγχαρητήρια τηλεγραφήματά τους προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο με την ευκαιρία της επετείου της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.
    
    Στο μήνυμά του, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας εκφράζει εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και του ιδίου προσωπικά τις πιο θερμές ευχές.
    
    ''Η επιτυχής κατάληξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας, με την υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης στην ΕΕ, μας δίνει νέα αισιοδοξία για την επίλυση του εθνικού προβλήματος'', αναφέρει ο Ελληνας Πρωθυπουργός.
    
    Ο κ. Σημίτης διαβεβαιώνει ''για τη σταθερή συμπαράσταση της Ελλάδας'' και προσβλέπει ''στη δίκαιη και λειτουργική λύση του Κυπριακού, επί τη βάσει των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνη με τις επιταγές του κοινοτικού κεκτημένου και τις θεμελιώδεις αρχές της ΕΕ''.
    
    Στο μήνυμά του, ο Πρόεδρος Στεφανόπουλος απευθύνει εκ μέρους ολόκληρου του ελληνικού λαού και του ιδίου προσωπικά τις πιο εγκάρδιες ευχές για ευημερία του κυπριακού λαού, καθώς και για δικαίωση των μακρόχρονων και δύσκολων αγώνων του.
    
    Ο Πρόεδρος Στεφανόπουλος επισημαίνει στο μήνυμά του ''τη συνεχή και αμέριστη υποστήριξη της Ελλάδος προς τον αδελφό κυπριακό Ελληνισμό, μέχρι να επιτύχουμε μια συνολική, δίκαιη και βιώσιμη λύση του εθνικού μας προβλήματος, επί τη βάσει των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών, τις βασικές αρχές του κοινοτικού κεκτημένου και τον πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων''.
    
    ΓΓ ΟΗΕ - Πρόεδρος Ρωσίας - Συγχαρητήρια - 1η Οκτωβρίου
    -------------------------------------------------------
    Με την ευκαιρία της επετείου της ανεξαρτησίας της Κύπρου, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν απέστειλαν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο συγχαρητήρια μηνύματα.
    
    Στο μήνυμά του, ο κ. Ανάν αναφέρει ότι στην κρίσιμη περίοδο που διέρχεται ο κόσμος ''είναι εγκαρδιωτικό να γνωρίζουμε ότι τα Ηνωμένα Εθνη μπορούν να βασίζονται στη συνεχιζόμενη ηγετική ικανότητα, δέσμευση και υποστήριξη της Κύπρου''.
    
    ''Αυτή είναι μια κρίσιμη περίοδος για τα Ηνωμένα Εθνη. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο εάν μεταφράσουμε στην πραγματικότητα την ημερήσια διάταξη της ειρήνης και της ανάπτυξης, όπως έχει τεθεί στη Διακήρυξη της Χιλιετίας. Από τη φτώχεια και τη μόλυνση του περιβάλλοντος μέχρι το AIDS, τις ένοπλες συγκρούσεις και την τρομοκρατία, η διεθνής κοινότητα πρέπει να διπλασιάσει τις προσπάθειες της εάν θα κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας έναν κόσμο με επιλογές, όχι με περιορισμούς'', αναφέρει ο κ. Ανάν.
    
    Προσθέτει ότι ''πρέπει να κάνουμε περισσότερα για όσα μας ενώνουν ώστε να αδράξουμε αμοιβαίες ευκαιρίες καθώς αμυνόμαστε ενάντια σε κοινές απειλές και δυνάμεις που επιζητούν να διασπάσουν την ανθρωπότητα''.
    
    Στο μήνυμά του, ο Πρόεδρος της Ρωσίας αναφέρεται στους μακροχρόνιους δεσμούς σταθερής φιλίας και καρποφόρας συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών.
    
    Επίσης, εκφράζει την πεποίθηση ότι τα αισθήματα αμοιβαίας συμπάθειας και σεβασμού που υπάρχουν στις σχέσεις μεταξύ του κυπριακού και του ρωσικού λαού θα αποτελέσουν πιο σταθερή βάση για την εποικοδομητική αλληλεπίδραση Ρωσίας και Κύπρου στην εδραίωση της ειρήνης και ασφάλειας στην Ευρώπη.
    
    Διακίνηση
    ---------
    Συνολικά 10.969 Ε/Κ και Τ/Κ διακινήθηκαν χθες προς και από τις κατεχόμενες περιοχές.
    
    Ο αριθμός των Ε/Κ που μετέβησαν στις κατεχόμενες περιοχές ανήλθε στους 5.386 ενώ ο αριθμός των Τ/Κ που επισκέφθηκαν τις ελεύθερες περιοχές ανήλθε στους 5.583.
    
    Ποδόσφαιρο
    -----------
    O Ολυμπιακός νίκησε χθες βράδυ την Αθλητική Ενωση Πάφου με 2-1 ενώ η Δόξα Κατωκοπιάς και η ΑΕΚ Λάρνακας αναδείχθηκαν ισόπαλες 2-2 σε αγώνες με τους οποίους ολοκληρώθηκε η 6η αγωνιστική του Ποδοσφαιρικού Πρωταθλήματος Α' κατηγορίας.
    
    Η Ομόνοια με την εκτός έδρας νίκη της με 2-1 επί της Αναγέννησης Δερύνειας απολαμβάνει μόνη την κορυφή του βαθμολογικού πίνακα.
    
    Ηττα-σοκ με 2-3 από το Διγενή Μόρφου δέχθηκε η Ανόρθωση στο στάδιο ''Αντώνης Παπαδόπουλος''.
    
    Ο ΑΠΟΕΛ κέρδισε ακόμη ένα ντέρμπι αυτή τη φορά εντός έδρας με 3-1 επί της φιλόδοξης ΑΕΛ.
    
    Ο Απόλλωνας επανήλθε στην τροχιά των επιτυχίων κερδίζοντας στη Λεμεσό με 3-1 το νεοφώτιστο Ονήσιλλο Σωτήρας.
    
    Η Ενωση Νέων Παραλιμνίου κατέβαλε εκτός έδρας τον Εθνικό Αχνας με 2-0.
    
    Βαθμολογία:
    ----------------
    
    Ομόνοια      18
    ΑΠΟΕΛ        16
    Απόλλων      15
    Ολυμπιακός   12
    Παραλίμνι    10
    Ανόρθωση     10
    ΑΕΛ           7
    Πάφος         6
    Ονήσιλος      6
    ΑΕΚ           5
    Διγενής       5
    Εθνικός Αχνας 4
    Δόξα          4
    

    [04] (Κ) Ολλανδός Πρωθυπουργός - Επίσημη επίσκεψη

    Φθάνει σήμερα στην Κύπρο για διήμερη επίσημη επίσκεψη ο Πρωθυπουργός της Ολλανδίας Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε, ο οποίος θα έχει αύριο επίσημες συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο καθώς και σειρά επαφών με πολιτικούς αξιωματούχους.

    Ο Ολλανδός Πρωθυπουργός φθάνει στο Αεροδρόμιο Λάρνακας στις 7 το απόγευμα συνοδευόμενος από τον Υπουργό Εξωτερικών Ντε Χουπ Σέφερ και πολυμελή αντιπροσωπεία.

    Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα επίσκεψής του, ο Ολλανδός Πρωθυπουργός θα έχει απόψε στις 8.45 σύντομη συνάντηση με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, όπου παρόντες θα είναι και οι Υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Ντε Χουπ Σέφερ και Γιώργος Ιακώβου.

    Θα ακολουθήσει επίσημο δείπνο που θα παραθέσει προς τιμήν του Ολλανδού Πρωθυπουργού ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Αύριο στις 8.30 το πρωί θα διεξαχθούν στο Προεδρικό Μέγαρο επίσημες συνομιλίες αντιπροσωπειών των δύο χωρών με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Ολλανδό Πρωθυπουργό.

    Στη συνέχεια ο κ. Μπαλκενέντε θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια και στις 11.15 θα επισκεφθεί τα Κεντρικά Γραφεία των Ηνωμένων Εθνών και θα επισκεφθεί την ουδέτερη ζώνη.

    [05] (Κ) Πορτογαλία - Κοινοβούλιο - Συνθήκη Προσχώρησης

    [06] (Κ) Αμερικανός βουλευτής - Ραούφ Ντενκτάς

    Ο Αμερικανός Βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος Φρανκ Παλόν με πρόσφατη επιστολή του προς τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς τον καλεί να απολογηθεί προς το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και να επανέλθει στην ειρηνευτική διαδικασία για επίλυση του Κυπριακού.

    [07] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Κώστας Σκανδαλίδης

    Ο Υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης της Ελλάδας Κώστας Σκανδαλίδης τόνισε σήμερα την ανάγκη για σταθερή γραμμή πλεύσης στο εθνικό θέμα και για εντατική, συστηματική, καθημερινή προσπάθεια για επίτευξη λύσης όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

    [08] (Κ) Δήμαρχος Μόρφου - Περιουσίες - Πολυκάρπου

    Ολοι οι Μορφίτες που φέρονται να είχαν υπογράψει δηλώσεις για διεκδίκηση αποζημιώσεων από το ψευδοκράτος για τις κατεχόμενες περιουσίες τους, συμπεριλαμβανομένων και στενών συγγενικών προσώπων του Μορφίτη Χριστάκη Πολυκάρπου, έχουν αποσύρει με ενυπόγραφη δήλωσή τους το αίτημά τους αυτό, δήλωσε σήμερα ο Δήμαρχος Μόρφου Χαράλαμπος Πίττας.

    [09] (Κ) Εκπρόσωπος - Εθνικό Συμβούλιο - Ευρωεκλογές (1)

    Το Εθνικό Συμβούλιο υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου συζήτησε σήμερα το θέμα των Ευρωεκλογών, λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων στην ειδική επιτροπή που έχει συσταθεί για το θέμα.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου που διήρκεσε δυόμισι περίπου ώρες, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης ανέφερε ότι ''η γενική άποψη ήταν ότι οι Τουρκοκύπριοι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας έχουν το δικαίωμα και πρέπει να διευκολυνθούν να συμμετάσχουν στις Ευρωεκλογές σύμφωνα με το νόμο που θα ψηφίσει η Βουλή''.

    Οπως ανέφερε, η ειδική επιτροπή συστάθηκε με πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας από εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων και συνήλθε στις 8 και 11 Σεπτεμβρίου με τη συμμετοχή εκπροσώπου του Γενικού Εισαγγελέα και του Διευθυντή του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου.

    Βάσει των συζητήσεων, πρόσθεσε ο Εκπρόσωπος, αποτέλεσε το συνοπτικό πρακτικό της επιτροπής αυτής που τέθηκε στη διάθεση των μελών του Εθνικού Συμβουλίου.

    [10] (Κ) Τάκης Χατζηδημητρίου - Κώστας Σκανδαλίδης

    Την πεποίθηση ότι η Κύπρος θα κερδίσει το ''τεράστιο στοίχημα'' για την πλήρη προετοιμασία της μέχρι την 1η Μαϊου ως πλήρους μέλους στο διοικητικό, αναπτυξιακό και προγραμματικό επίπεδο της ΕΕ, εξέφρασε ο Υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης της Ελλάδας Κώστας Σκανδαλίδης.

    [11] (Κ) ΥΠΕΣ Κύπρου - Ελλάδας - Συνάντηση

    Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκε η επίσκεψη στην Κύπρο του Υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης της Ελλάδας Κώστα Σκανδαλίδη, η οποία ολοκληρώθηκε σήμερα, δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου, ο οποίος ανέφερε πως έλαβε πρόσκληση από τον κ. Σκανδαλίδη για επίσκεψη στην Ελλάδα.

    [12] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 6/10/2003
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7061            1,7163
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,9752            1,9870
    Λίρα Αγγλίας                     1,1859            1,1930
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    --------------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     219,0028        220,7548
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,9019          2,9251
    Δολάριο Καναδά                     2,6551          2,6763
    Κορώνα Δανίας                     12,6603         12,7615
    Κορώνα Νορβηγίας                  13,9381         14,0496
    Κορώνα Σουηδίας                   15,2822         15,4044
    Φράγκο Ελβετίας                    2,6356          2,6566
    

    [13] (K) Εκπρόσωπος - Επιστολή Τανέρ Ντερβίς προς Ανάν

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε πως η κυβέρνηση είναι ενήμερη για την επιστολή που απέστειλε ο Γενικός Διευθυντής του ΕΒΚΑΦ Τανέρ Ντερβίς απέστειλε επιστολή στο ΓΓ του ΟΗΕ για το θέμα των Βαρωσίων, με την οποία προϊδεάζει για εποικισμό της κατεχόμενης πόλης.

    [14] (Κ) Δήμος και οργανωμένα σύνολα Μόρφου - Ημέρες Μνήμης - Εκδηλώσεις

    Με τη συμμετοχή ξένων προσωπικοτήτων και αντιπροσωπειών από Ελλάδα, Αμερική, Βρετανία, Γαλλία, Ρουμανία, Βρυξέλλες και Μάλτα, καθώς και Βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Βουλής των Ελλήνων, του Κοινοβουλίου της Αγγλίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων, οι Μορφίτες διοργανώνουν από σήμερα μέχρι και την ερχόμενη Δευτέρα σειρά αντικατοχικών εκδηλώσεων με το γενικό τίτλο ''Μέρες Μνήμης Μόρφου''.

    [15] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            90,25  ( 0,78)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    716.037
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    497.669    364,45  ( 1,63)
    FTSE Med 100 **                             5.552,39  ( 1,37)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    323.130    103,76  ( 1,12)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     24.166     77,43  ( 0,55)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      6.707     17,16  ( 3,19)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     71.276     60,40  ( 0,48)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £     16.682     80,53  ( 0,21)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     55.880     22,46  ( 0,54)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £      2.910     76,01  ( 0,20)
    Ετ. Πληροφορικής              £     34.919      3,90  ( 3,17)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     79.394     13,39  ( 0,30)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £        291     10,98  (-5,51)
    Ξενοδοχεία                    £      6.955     43,97  ( 1,34)
    Αλλες Εταιρείες               £     49.216     82,77  (-0,12)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [16] (Κ) Ανεξαρτησία Κυπριακής Δημοκρατίας - Συγχαρητήρια Τηλεγραφήματα

    Διαβεβαίωση για τη συμπαράσταση των χωρών τους προς τους αγώνες της Κύπρου εκφράζουν ηγέτες κρατών προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, σε συγχαρητήρια μηνύματα με την ευκαιρία της επετείου της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    [17] (Κ) Κυπριακή κυβέρνηση - Χάιφα - Ισραήλ - Επιθέσεις

    [18] (Κ) Πρωθυπουργός Ολλανδίας - Επίσημη επίσκεψη - Αφιξη

    Εφθασε απόψε στην Κύπρο για διήμερη επίσημη επίσκεψη ο Πρωθυπουργός της Ολλανδίας Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε, ο οποίος θα έχει αύριο επίσημες συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, καθώς και σειρά επαφών με πολιτικούς αξιωματούχους.

    [19] (Κ) ΕΕ - Χρηματοδοτήσεις - Κυπριανού

    Η πορεία της προετοιμασίας των υπό ένταξη χωρών ενόψει της έναρξης των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων, μέσω των διαρθρωτικών ταμείων, ήταν το βασικό θέμα της συνάντησης στις Βρυξέλλες μεταξύ του υπεύθυνου για την Περιφερειακή Πολιτική της Κοινότητας Γάλλου Επιτρόπου Μισέλ Μπαρνιέ και των αρμοδίων υπουργών των 10 χωρών. Στη συνάντηση την Κύπρο εκπροσώπησε ο Υπουργός Οικονομικών Μάρκος Κυπριανού.

    [20] (Κ) Ολλανδός Πρωθυπουργός - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Δηλώσεις

    Εφθασε απόψε στην Κύπρο για επίσημη επίσκεψη ο Πρωθυπουργός της Ολλανδίας Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε, λέγοντας ότι οι επισκέψεις που πραγματοποιεί στα νέα μέλη της ΕΕ εντάσσονται στο πλαίσιο των επαφών του ενόψει της ανάληψης της εκ περιτροπής προεδρίας της Ενωσης από τη χώρα του, κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2004.

    Ο κ. Μπαλκενέντε είπε ότι κατά τις συνομιλίες που θα έχει αύριο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο θα ακούσει τα σχόλια της κυπριακής κυβέρνησης για τις εξελίξεις στην Ευρώπη.

    Τον Ολλανδό Πρωθυπουργό, τον οποίο καλωσόρισε στο Αεροδρόμιο Λάρνακας ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, συνοδεύουν ο Υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας Τζαπ ντε Χουπ Σέφερ και πολυμελής αντιπροσωπεία.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 6 October 2003 - 17:53:45 UTC