Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-10-10

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Παπαντωνίου - Ελλάδα - Κύπρος - Τουρκία - Ματαίωση ασκήσεων
  • [02] (Κ) Αρχηγός Αστυνομίας - Ρώμη - ΕΕ - Αρχηγοί Αστυνομίας
  • [03] (Κ) Παπανδρέου - Γκιουλ - Ματαίωση στρατιωτικών ασκήσεων
  • [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [05] (Κ) Αστυνομία - Διέλευση - Στοιχεία
  • [06] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [07] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Δήμαρχος Αθηναίων
  • [08] (K) Ενωση Δήμων - 3η Συνάντηση Μικτής Επιτροπής Κύπρου - CoR
  • [09] (Κ) ΔΗΣΥ - Θάνατος Ανδρέα Παρισινού
  • [10] (Κ) Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Δημοκρατίας - Λουξεμβούργο - Βρυξέλλες
  • [11] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [12] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [13] (Κ) Εκπρόσωπος - 'Νικηφόρος' - Ερντογάν - ''Εκλογές''
  • [14] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Αντιπρόεδρος ΕΤΕπ - Συμφωνίες δανείων
  • [15] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέες απώλειες
  • [16] (Κ) Επίτροπος Διοικήσεως - Διεθνές Συνέδριο - Λήξη εργασιών
  • [17] (Κ) Μεσανατολικό Πρωτάθλημα - Ράλι Τροόδους
  • [18] (Κ) Εταιρείες - Κινητή Τηλεφωνία - Πλειστηριασμός
  • [19] (Κ) Φερχόιγκεν - Τουρκία - Κυπριακό - ΕΕ
  • [20] (Κ) ΕΕ - Συμβούλιο Υπουργών Μεταφορών - Καζαμίας
  • [21] (Κ) ΕΕ - Δημοσκόπηση Ευρωβαρόμετρο - Κύπρος
  • [22] (Κ) Δήμαρχος Μόρφου - Βρετανοί βουλευτές - Αντικατοχικές εκδηλώσεις
  • [23] (Κ) ΕΕ - Δημοσκόπηση μεταξύ των νέων -Κύπρος
  • [24] (Κ) Ντενκτάς - EPC - Αναβολή ομιλίας
  • [25] (Κ) Βουλευτές ΚΣΣΕ - Αγνοούμενοι - Γραπτή δήλωση
  • [26] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων
  • [27] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΔΗΚΟ - Εκτελεστικό Γραφείο

  • [01] (Κ) Παπαντωνίου - Ελλάδα - Κύπρος - Τουρκία - Ματαίωση ασκήσεων

    [02] (Κ) Αρχηγός Αστυνομίας - Ρώμη - ΕΕ - Αρχηγοί Αστυνομίας

    Ο Αρχηγός Αστυνομίας Τάσος Παναγιώτου, συνοδευόμενος από το Βοηθό Αρχηγό Αστυνομίας Γιώργο Παναγιώτου, πήρε μέρος στην 8η Συνάντηση των Ευρωπαίων Αρχηγών Αστυνομίας, που πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη, μεταξύ 6 - 8 Οκτωβρίου, ύστερα από πρόσκληση της Ιταλικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    [03] (Κ) Παπανδρέου - Γκιουλ - Ματαίωση στρατιωτικών ασκήσεων

    [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η χθεσινοβραδινή απόφαση των οδηγών βαρέων οχημάτων Α για αναστολή των απεργιακών μέτρων μέχρι την ερχόμενη Τρίτη, καθώς και η απόφαση των Υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας για ματαίωση των στρατιωτικών ασκήσεων ''Νικηφόρος/Τοξότης'' και "Ταύρος/Μπαρμπαρόσα" είναι τα κύρια θέματα που προβάλλουν σήμερα οι κυπριακές εφημερίδες.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Αμερικανική παρέμβαση και 'τα όπλα παρά πόδα''' γράφει πως Ελλάδα, Κύπρος και Τουρκία ανακοίνωσαν επίσημα αργά χθες τη ματαίωση όλων των προγραμματιζόμενων στρατιωτικών ασκήσεων στην περιοχή, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων και με αφορμή την ανάγκη να επιδειχθεί από όλες τις πλευρές, συμβολή στην απάμβλυνση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο. Σε άλλο θέμα αναφέρει πως μετά τους μεταφορείς Α και οι πατατοπαραγωγοί απειλούν με απεργιακές κινητοποιήσεις σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

    ''Η Μάχη'' στο πρωτοσέλιδο θέμα υπό τον τίτλο ''Ανακωχή μέχρι την Τρίτη'' γράφει πως οι φορτηγατζήδες κατά την χθεσινοβραδινή συνεδρία τους στην Κοφίνου εισάκουσαν τελικά την απόφαση του προεδρείου τους και αποφάσισαν να αναστείλουν τα απεργιακά μέτρα μέχρι την επόμενη Τρίτη. Αλλού αναφέρει πως η απεργία των οδηγών Μεταφορών Α είχε αλυσιδωτές σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία, το εμπόριο και τις βιομηχανίες της πόλης της Επαρχίας Λάρνακας, αφού χιλιάδες κοτόπουλα βρέθηκαν νεκρά το πρωί στα πτηνοτροφία των 23 μελών του Παγκύπριου Συνδέσμου Πτηνοτρόφων, ως αποτέλεσμα της έλλειψης σόγιας και άλλων ζωοτροφών για τη διατροφή τους.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Περιμένοντας τον Καζαμία'' αναφέρεται στους επαγγελματίες μεταφορείς οι οποίοι έδωσαν χθες βράδυ ψήφο εμπιστοσύνης στους εκπροσώπους τους για να αρχίσουν τις διαπραγματεύσεις των αιτημάτων τους με τον Υπουργό Συγκοινωνιών την ερχόμενη Τρίτη. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα αναφέρεται στη σημερινή κοινή συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΔΗΚΟ, υπό την προεδρία του Προέδρου του κόμματος Τάσσου Παπαδόπουλου, κατά την οποία θα τεθούν επί τάπητος οι καταστατικές αλλαγές που θα προωθηθούν στο συνέδριο του Νοεμβρίου, η πορεία του κόμματος προς τη Σοσιαλδημοκρατία και τις ευρωεκλογές του 2004, ο καθορισμός της ημερομηνίας διεξαγωγής του τακτικού συνεδρίου, καθώς και οι σχέσεις κόμματος και κυβέρνησης.

    ''Η Σημερινή'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Προσωρινή ανακωχή'' αναφέρεται στο θέμα της απεργίας των οδηγών βαρέων οχημάτων κατηγορίας οι οποίοι κατά τη διάρκεια έκτακτης Γενικής Συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ στην Κοφίνου αποφάσισαν να αναστείλουν τα απεργιακά μέτρα, αφού το προεδρείο του Συνδέσμου Αυτοκινητιστικών Οργανώσεων και η ηγεσία της ΠΟΒΕΚ κατάφεραν να πείσουν τους οδηγούς να αναστείλουν τα μέτρα προειδοποιώντας τους ότι σε διαφορετική περίπτωση θα παραιτηθούν. Σε άλλο θέμα γράφει πως γίνονται σκέψεις από υψηλά ισταμένους στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού για σταδιακή μείωση των εκκλησιασμών και κατάργηση των εξομολογήσεων στα σχολεία.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Ολυμπιακό πνεύμα ματαιώνει ασκήσεις'' γράφει πως οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας ανακοίνωσαν χθες από την Αττάλεια της Τουρκίας την απόφασή τους να ματαιώσουν τις ελλαδοκυπριακές ασκήσεις "Τοξότης" και "Νικηφόρος" και της τουρκικές με συμμετοχή των Τ/Κ ''Ταύρος'' και ''Μπαρμπαρόσα'' αντίστοιχα. Σε άλλο θέμα αναφέρεται πως η κάθοδος του Πρωθυπουργού της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στα κατεχόμενα στις 15 Νοεμβρίου, επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους, ενδέχεται να καθορίσει και το αποτέλεσμα των ''εκλογών'' της 14ης Δεκεμβρίου.

    Η ''Χαραυγή'' στο κύριο θέμα ''Επιτέλους'' γράφει πως με συντριπτική πλειοψηφία αναστάληκαν χθες τα απεργιακά μέτρα των οδηγών οχημάτων "Α" κατά την έκτακτη συνέλευση των Παγκύπριων Συνδέσμων Μεταφορών "Α" και ΠΟΒΕΚ μέχρι τις 14 Οκτωβρίου, ημερομηνία συνάντησής τους με τον Υπουργό Συγκοινωνιών για συζήτηση των αιτημάτων τους. Γράφει ότι ο κ. Καζαμίας διαφοροποίησε το πρόγραμμά του στο Λουξεμβούργο και μεταβαίνει σήμερα στην Αθήνα για συνάντηση με τον Ελλαδίτη ομόλογό του Χρίστο Βερελή για να συζητήσει το θέμα των επαγγελματιών οδηγών βαρέων οχημάτων. Αλλού αναφέρει πως η Βουλή σε ειδική συνεδρία της στις 6 Νοεμβρίου θα συζητήσει το Σύνταγμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'' στο κύριο θέμα γράφει ότι οι οδηγοί φορτηγών χθες βράδυ αποδέχτηκάν τις εισηγήσεις των οργανώσεων τους να τερματίσουν την απεργία τους η οποία διήρκεσε μια εβδομάδα και δημιούργησε προβλήματα στα λιμάνια του νησιού. Η ΠΟΒΕΚ κάλεσε τους απεργούς να τερματίσουν την απεργία τους στις 2.30 το απόγευμα όταν ο Υπουργός Συγκοινωνιών αποδέχτηκε προς διαπραγμάτευση υπόμνημα με τα αιτήματά τους. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς κατήγγειλε ότι προσωπικό της Πρεσβεία των ΗΠΑ στη Λευκωσία σε προπαγανδιστική αποστολή στα κατεχόμενα παρακινεί τους Τούρκους έποικους να ''ψηφίσουν'' εναντίον του στις λεγόμενες ''εκλογές'' στα κατεχόμενα το Δεκέμβριο.

    Η αγγλόφωνη εβδομαδιαία εφημερίδα ''The Cyprus Weekly'' γράφει στο πρωτοσέλιδο θέμα της ότι η Τουρκία και η Ελλάδα ανακοίνωσαν χθες ότι ματαιώνουν τις στρατιωτικές ασκήσεις τους κοντά στην Κύπρο στο πνεύμα των Ολυμπιακών Αγώνων που θα φιλοξενήσει η Αθήνα. Προσθέτει ότι ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου και ο Τούρκος ομόλογος του Αμπτουλάχ Γκιούλ ανακοίνωσαν την απόφασή τους από την παράλια πόλη της Τουρκίας Αττάλεια, όπου συμμετείχαν σε σύνοδο Υπουργών Εξωτερικών των μεσογειακών χωρών. Αλλού προβάλλει δηλώσεις του Προέδρου Παπαδόπουλου ότι μπορεί να διαπραγματευθεί βελτιώσεις στο σχέδιο Ανάν για να καταστεί πιο λειτουργικό, εάν και όταν αρχίσουν νέες ειρηνευτικές συνομιλίες με την τουρκοκυπριακή πλευρά ενωρίς το νέο χρόνο.

    [05] (Κ) Αστυνομία - Διέλευση - Στοιχεία

    [06] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Στρατιωτικές ασκήσεις --------------------------------------------- Η κυπριακή Κυβέρνηση αποφάσισε τη ματαίωση της άσκησης ''Νικηφόρος'' μετά τη συμφωνία των Κυβερνήσεων Ελλάδας και Τουρκίας για ματαίωση των ασκήσεων ''ΤΟΞΟΤΗΣ'' και ''ΤΟΡΟΣ'', αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος

    Με δεδομένη τη ματαίωση των στρατιωτικών ασκήσεων ''ΤΟΞΟΤΗΣ'' και ''ΤΟΡΟΣ'' των ελληνικών και τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, αντίστοιχα, η κυπριακή Κυβέρνηση αποφάσισε τη ματαίωση της άσκησης ''Νικηφόρος'', δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    ''Εχω ενημερωθεί επίσημα ότι οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας αποφάσισαν τη ματαίωση των στρατιωτικών ασκήσεων 'ΤΟΞΟΤΗΣ' και 'ΤΟΡΟΣ''', σημειώνει σε γραπτή δήλωσή του ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Οπως αναφέρει ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, ''η κυπριακή Κυβέρνηση, επιθυμώντας να συμβάλει στην προσπάθεια για αποφυγή ενεργειών που θα μπορούσαν να προκαλέσουν αύξηση της έντασης, είχε λάβει τη θέση ότι θα ήταν έτοιμη να συμφωνήσει στη ματαίωση της άσκησης 'ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ', αν οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας συμφωνούσαν στη ματαίωση των ασκήσεων 'ΤΟΞΟΤΗΣ' και 'ΤΟΡΟΣ'''.

    ''Δεδομένης της εξέλιξης αυτής η Κυπριακή Κυβέρνηση αποφάσισε τη ματαίωση της άσκησης 'ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ''', καταλήγει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Στρατιωτικές ασκήσεις - Ακύρωση - ΥΠΕΞ Ελλάδας - Τουρκίας - Μπεγλίτης

    Τη ματαίωση των στρατιωτικών ασκήσεων ''Τοξότης'', ''Νικηφόρος'' ''Ταύρος'' και ''Βάρβαρος'', ανακοίνωσαν από την Αττάλεια της Τουρκίας, οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας, Γιώργος Παπανδρέου και Αμπτουλάχ Γκιουλ.

    Οπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων ''Ανατολή'', σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ. Γκιουλ, χαρακτήρισε την εξέλιξη αυτή ως ''σημάδι θετικής εξέλιξης στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών''.

    Ο κ. Γκιουλ απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ανέφερε ότι οι δύο χώρες κατέληξαν σε μια συνεννόηση στο θέμα αυτό.

    Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι στη συνάντηση με τον κ. Παπανδρέου συζητήθηκαν και άλλα θέματα, μεταξύ των οποίων και η προγραμματισμένη επίσκεψή του στην Αθήνα στις 21 Οκτωβρίου, την οποία χαρακτήρισε σημαντική.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Γκιουλ είπε ότι κατά την παραμονή του στην Αθήνα, θα επισκεφθεί και Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, προσθέτοντας ότι οι δύο χώρες μπορούν να συνεργασθούν σε πολλούς τομείς, περιλαμβανομένης και της ασφάλειας (των Ολυμπιακών).

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι οι δύο χώρες κατέληξαν σε συμφωνία για ακύρωση των ασκήσεων ''Τοξότης'' και ''Βάρβαρος'', και για μη συμμετοχή στις ασκήσεις ''Νικηφόρος'' και ''Ταύρος''.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι το 2004 είναι μια σημαντική χρονιά για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και πρόσθεσε πως η Ελλάδα θέλει την Τουρκία να συμμετάσχει σ' αυτό το ξεχωριστό γεγονός.

    Εξάλλου, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο εκπρόσωπος του Ελληνικού ΥΠΕΞ Πάνος Μπεγλίτης είπε πως για τη ματαίωση των ασκήσεων, η ελληνική και η κυπριακή κυβέρνηση βρίσκονταν σε συνεχή επαφή, προσθέτοντας πως το θέμα αυτό συζητήθηκε σε διαβουλεύσεις μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας.

    Σύμφωνα με τον κ. Μπεγλίτη, η εξέλιξη αυτή είναι μια συμβολή στην απάμβλυνση της έντασης στην περιοχή της ανατολικής Μεσόγειου, αλλά και στην Κύπρο.

    ''Ιδιαίτερα λόγω της συγκυρίας και για να μην επιβαρυνθεί το κλίμα και η διαδικασία της ψηφοφορίας στα κατεχόμενα και να το εκμεταλλευτεί ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, εμείς θεωρούσαμε ότι έπρεπε να συνεχίσουμε την πρακτική'' της ακύρωσης των ασκήσεων όπως έγινε και πέρσι, κατέληξε ο κ. Μπεγλίτης.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Διεθνές Συνέδριο - Ομπουτσμεν ----------------------------------------------------- Οι εισηγήσεις της ε/κ πλευράς για βελτιώσεις στο σχέδιο Ανάν λύσης δεν αποβλέπουν να ανατρέψουν το πλαίσιο, τη φιλοσοφία και τις παραμέτρους του σχεδίου, ούτε να στερήσουν δικαιώματα και προνόμια που το σχέδιο προσφέρει στους Τουρκοκύπριους, υπογράμμισε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος κηρύσσοντας την έναρξη του Διεθνούς Συνεδρίου με θέμα ''Ο μεταβαλλόμενος χαρακτήρας του θεσμού του Ομπουτσμαν στην Ευρώπη'', που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στη Λευκωσία.

    ''Ελπίζουμε και προσδοκούμε, μέσω διαπραγματεύσεων, που τις επιζητούμε και τις επιδιώκουμε, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, να πετύχουμε βελτιώσεις που θα καταστήσουν τη λύση του Κυπριακού πιο λειτουργική και, άρα, βιώσιμη. Μια λύση που να μπορεί να αντέξει στο χρόνο, στα πλαίσια της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας'', επεσήμανε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    ''Η ουσία του Κυπριακού'', είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ''είναι η εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών για όλους τους πολίτες του κράτους, με ισότητα και χωρίς διακρίσεις''.

    Αναφερόμενος στο Διεθνές Συνέδριο χαρακτήρισε την πρωτοβουλία της Επιτρόπου Διοικήσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας Ηλιάνας Νικολάου για τη διοργάνωση του Συνεδρίου ''αξιέπαινη και πολυσήμαντη''.

    ''Ο Επίτροπος Διοικήσεως, στη δεκάχρονη δημιουργική πορεία και διαδρομή του, έχει καταξιωθεί στη συνείδηση των πολιτών ως ένας θεσμός αξιόπιστου ελέγχου της δημόσιας διοίκησης αλλά και φορέας εποικοδομητικών μέτρων για βελτίωση της δράσης και της απόδοσης της δημόσιας διοίκησης'', σημείωσε.

    Διεθνές Συνέδριο Ομπουτσμεν - Χαιρετισμοί ----------------------------------------- Ο θεσμός του Επιτρόπου Διοικήσεως, στα πλαίσια της συμμόρφωσής του με τις οδηγίες της ΕΕ, ετοιμάζεται να υποδεχθεί δύο νέες μεγάλες αρμοδιότητες, της Αρχής κατά του Ρατσισμού και της Αρχής Ισης Μεταχείρισης, δήλωσε χθες η Επίτροπος Διοικήσεως Ηλιάνα Νικολάου σε χαιρετισμό της κατά την έναρξη στη Λευκωσία του διήμερου Διεθνούς Συνεδρίου με τίτλο ''Ο μεταβαλλόμενος χαρακτήρας του θεσμού του Ομπουτσμαν στην Ευρώπη'' που διοργανώνει το Γραφείο της Επιτρόπου Διοικήσεως.

    Το Συνέδριο πραγματοποιείται με τη συμμετοχή 45 περίπου αντιπροσώπων από 26 χώρες της Ευρώπης και έχει ως στόχο του την ενεργητική επιστημονική συμβολή της Κύπρου στην εξέλιξη του θεσμού του Ομπουτσμαν σε διεθνές επίπεδο και την επιμόρφωση τόσο του προσωπικού του κυπριακού γραφείου Επιτρόπου Διοικήσεως, όσο και των λειτουργών Ομπουτσμαν άλλων χωρών που θα συμμετάσχουν.

    ''Ο μεταβαλλόμενος χαρακτήρας, η ευελιξία και η προσαρμοστική ικανότητα του θεσμού ήταν τα στοιχεία που προσμέτρησαν στην απόφασή μας ότι έχουμε τη δυνατότητα και μπορούμε να δεχτούμε τα νέα καθήκοντα'', επεσήμανε η κ. Νικολάου.

    Πρόσθεσε ότι στα πλαίσια του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί και η Ετήσια Γενική Συνέλευση των μελών με δικαίωμα ψήφου του Διεθνούς Ινστιτούτου των Ομπουτσμαν - περιοχής Ευρώπης.

    Φερχόιγκεν - ΕΕ - Τουρκία - Κυπριακό ------------------------------------ Ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν επανέλαβε ότι η Τουρκία δεν μπορεί να εξασφαλίσει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την ένταξή της στην ΕΕ χωρίς τη λύση του Κυπριακού και διατηρώντας κατοχικά στρατεύματα στη βόρεια Κύπρο, γεγονός που δεν συνάδει με το διεθνές δίκαιο.

    Ο Ευρωπαίος Επίτροπος τόνισε ότι η Τουρκία θα πρέπει να καταλάβει ότι της συμφέρει να λύσει το Κυπριακό πριν την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, στη βάση του σχεδίου Ανάν, γιατί, όπως είπε, με το σχέδιο αυτό υπάρχει ένας πραγματικός διαμοιρασμός της εξουσίας.

    Ο κ. Φερχόιγκεν, ο οποίος απαντούσε σε ερωτήσεις στη διάρκεια σεμιναρίου σε σχέση με τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα στις υπό ένταξη χώρες, που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες, επανέλαβε επίσης ότι και αν ακόμη δεν υπάρξει λύση του Κυπριακού, είναι ολόκληρη η Κύπρος που θα ενταχθεί στην ΕΕ.

    Σύμφωνα με την απεσταλμένη της Ενωσης Συντακτών Κύπρου στο σεμινάριο Ανδρούλα Γεωργιάδου, ο κ. Φερχόιγκεν εκτίμησε ότι υπάρχουν καλές πιθανότητες να επιτευχθεί λύση του Κυπριακού έως την 1η Μαϊου 2004, αλλά πρόσθεσε ότι αυτό θα εξαρτηθεί κατά κύριο λόγο και από τα αποτελέσματα των ψευδοεκλογών στα κατεχόμενα τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

    ΥΠΕΞ - Αναχώρηση για Βουδαπέστη - Δηλώσεις ------------------------------------------- Καμία συγκεκριμένη πληροφόρηση για παράνομη επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα κατεχόμενα, με αφορμή την επέτειο της ανακήρυξης του ψευδοκράτους, δεν έχει η Κυβέρνηση παρά μόνο ότι κάποιος Τούρκος υψηλόβαθμος πρόκειται να έρθει για αυτό το σκοπό, δήλωσε ο ΥΠΕΞ Γιώργος Ιακώβου, ο οποίος εξέφρασε παράλληλα την εκτίμηση ότι θα ήταν απίθανο να συνδυαστεί κάθοδος Ερντογάν στην Κύπρο με μια αλλαγή στο σημερινό καθεστώς της κλειστής περιοχής Αμμοχώστου.

    Αναφερόμενος ο κ. Ιακώβου σε δημοσίευμα στο οποίο γίνεται λόγος για μη ενεργή συμμετοχή της ΕΕ στο ζήτημα της αποζημίωσης της Τιτίνας Λοϊζίδου από την Τουρκία, είπε πως πρόκειται περί κακής πληροφόρησης, αφού όπως εξήγησε θεωρεί αδιανόητο να λέει οιοσδήποτε ότι η Ευρώπη δεν έχει εμπλοκή στο θέμα, προσθέτοντας πως η Κυβέρνηση κάνει ήδη σε όλες τις πρωτεύουσες διαβήματα και επεξηγεί τις δικές μας θέσεις, ενώ έχουν κληθεί και όλοι οι Πρεσβευτές των χωρών - μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Υπουργείο Εξωτερικών.

    Σε δηλώσεις του στο Αεροδρόμιο Λάρνακας λίγο πριν την αναχώρησή του για τη Βουδαπέστη, όπου θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη, και κληθείς να πει εάν έχει οποιαδήποτε πληροφόρηση, αναφορικά με την πιθανότητα παράνομης επίσκεψης του Τούρκου Πρωθυπουργού στην Κύπρο, ο κ. Ιακώβου απάντησε αρνητικά λέγοντας ότι «δεν υπάρχει συγκεκριμένη πληροφορία για κάθοδο του κ. Ερντογάν» και πως η μόνη πληροφορία που υπάρχει είναι για κάθοδο κάποιου «Τούρκου υψηλόβαθμου», με αφορμή τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται για την επέτειο της ανακήρυξης του ψευδοκράτους.

    Εκπρόσωπος - Τουρκία - Κυπριακό ------------------------------- Η κυπριακή κυβέρνηση εκτιμά ότι αυξάνονται οι πιέσεις προς την Τουρκία για να συμβάλει θετικά προς την κατεύθυνση επίλυσης του Κυπριακού, δήλωσε χθες ο Εκπρόσωπος της Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Οπως σημείωσε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, πέραν των προηγούμενων δηλώσεων (όπως αυτές που έκανε ο Κοινοτικός Επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση της ΕΕ Γκούντερ Φερχόιγκεν), υπάρχουν και άλλες τοποθετήσεις του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αγκυρα πως η αποτυχία εξεύρεσης λύσης του Κυπριακού μέχρι τον Ιούνιο 2004 θα επηρεάσει αρνητικά την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης αναφέρθηκε και στις χθεσινές δηλώσεις του Πρωθυπουργού της Ολλανδίας Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε στην Αγκυρα με τις οποίες κάλεσε την τουρκική κυβέρνηση να εφαρμόσει τα ανθρώπινα δικαιώματα και να συμβάλει θετικά προς την επίλυση του Κυπριακού ώστε να ενισχύσει τις πιθανότητες να ενταχθεί στην ΕΕ.

    Εκπρόσωπος - Παράνομη επίσκεψη Ερντογάν --------------------------------------- Η εξαγγελθείσα επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στα κατεχόμενα είναι παράνομη, επανέλαβε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, τονίζοντας πως η στάση του κ. Ερντογάν έναντι της πολιτικής του Ραούφ Ντενκτάς δεν έχει διαφοροποιηθεί.

    Ο Εκπρόσωπος αναφέρθηκε σε πρόσφατη συνέντευξη του Τούρκου Πρωθυπουργού στην οποία εξέφρασε απόλυτη υποστήριξη στις θέσεις του κατοχικού ηγέτη.

    Εκπρόσωπος - ΣτΕ - Τουρκία - Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου -------------------------------------------------- Προειδοποίηση θα πάρει η Τουρκία από τη Μολδαβία, προεδρεύουσα της εξ Υπουργών Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης, αναφορικά με την άρνησή της να επιτρέψει τη λειτουργία του Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Οπως είπε, το θέμα της μη λειτουργίας του Γυμνασίου στο κατεχόμενο Ριζοκάρπασο τέθηκε κατά τη συνεδρία της Επιτροπής σε συζήτηση για την εφαρμογή της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Τέταρτη Διακρατική Προσφυγή της Κύπρου εναντίον της Τουρκίας.

    ''Τέθηκε το θέμα της παραβίασης του δικαιώματος εκπαίδευσης εκ μέρους της Τουρκίας όσον αφορά το Γυμνάσιο και η Επιτροπή Αναπληρωτών Υπουργών ανέθεσε στον Πρόεδρο της Επιτροπής, τον προεδρεύοντα Μολδαβό Υπουργό Εξωτερικών, να στείλει προειδοποίηση προς την Τουρκία για συμμόρφωση προς την απόφαση του ΕΔΑΔ στην Τέταρτη Διακρατική Προσφυγή,'' δήλωσε ο κ. Χρυσοστομίδης.

    Θεοδώρου - ΣτΕ - Σόφια ----------------------- Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Δώρος Θεοδώρου, ο οποίος μαζί με τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας Σόλωνα Νικήτα μετέχει στην 25η Διάσκεψη των Ευρωπαίων Υπουργών Δικαιοσύνης που οργανώνεται στη Σόφια από το Συμβούλιο της Ευρώπης, σε παρέμβασή του τόνισε την ανάγκη πλήρους σεβασμού των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη μάχη κατά της τρομοκρατίας.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Θεοδώρου αναφέρθηκε επίσης στα μέτρα, νομοθετικά, διοικητικά και άλλα που λαμβάνονται στην Κύπρο για καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

    Ολομέλεια - Σύνταγμα της ΕΕ - Ειδική συνεδρία ---------------------------------------------- Σε ειδική συνεδρία θα συνέλθει εντός Νοεμβρίου η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων, προκειμένου να συζητήσει το προσχέδιο Συντάγματος της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) και για να διαμορφώσει τη δική της συγκεκριμένη άποψη επί των προνοιών του.

    Η συνεδρία αυτή ορίσθηκε για την Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2003 στις 10 το πρωί και, όπως ανέφερε σήμερα στους Βουλευτές στο τέλος των εργασιών της απογευματινής συνεδρίας της ολομέλειας του νομοθετικού σώματος, ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, η Ιταλική Προεδρία της ΕΕ φαίνεται να επιμένει στην άποψή της για κλείσιμο του θέματος του Συντάγματος πριν από το τέλος του 2003 και θα πρέπει το θέμα αυτό να απασχολήσει και το κυπριακό κοινοβούλιο.

    Ολομέλεια της Βουλής - Ισραήλ - Παλαιστίνη - Ψήφισμα ----------------------------------------------------- Ομόφωνα η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων ενέκρινε χθες ψήφισμα για τις πρόσφατες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, με το οποίο καταδικάζει ανεπιφύλακτα την απόφαση της Κυβέρνησης του Ισραήλ να απελάσει τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Γιάσερ Αραφάτ, χαρακτηρίζοντάς την ''παράνομη και προκλητική''.

    ''Η υλοποίησή της'', αναφέρει το ψήφισμα, ''θα οδηγήσει σε περαιτέρω αιματοχυσία και ανεξέλεγκτη επιδείνωση της ήδη εκρηκτικής κατάστασης στην περιοχή''.

    Οπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση του θέματος, ύστερα από εισήγηση του Επίτιμου Προέδρου και Βουλευτή του ΚΣ ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης, ''η Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν μπορεί να μείνει απαθής μπροστά σε όσα διαδραματίζονται στην άμεση γειτονική μας περιοχή τις τελευταίες εβδομάδες, ιδιαίτερα δε τις τελευταίες λίγες ημέρες''.

    Αρχηγός Αστυνομίας - Ρώμη - ΕΕ - Αρχηγοί Αστυνομίας ---------------------------------------------------- Ο Αρχηγός Αστυνομίας Τάσος Παναγιώτου, συνοδευόμενος από το Βοηθό Αρχηγό Αστυνομίας Γιώργο Παναγιώτου, πήρε μέρος στην 8η Συνάντηση των Ευρωπαίων Αρχηγών Αστυνομίας, που πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη, μεταξύ 6 - 8 Οκτωβρίου, ύστερα από πρόσκληση της Ιταλικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Οπως αναφέρει ανακοίνωση της Αστυνομίας, στη συνάντηση παρευρέθησαν οι Αρχηγοί Αστυνομίας και αντιπροσωπείες από τα 15 κράτη μέλη, τις 10 υπό ένταξη χώρες, περιλαμβανομένης της Κύπρου, τις υποψήφιες για ένταξη χώρες Τουρκία, Ρουμανία και Βουλγαρία, καθώς επίσης εκπρόσωποι από EUROPOL, EUROJUST και INTERPOL.

    Βρετανία - Σπρινγκς - Τουρκία - Κυπριακό ----------------------------------------- «Η πορεία της Τουρκίας προς την Ευρώπη εξαρτάται από την συμπεριφορά της στο θέμα επίλυσης του Κυπριακού», δήλωσε ο σκιώδης Υπουργός Ευρώπης του Συντηρητικού κόμματος Ρίτσαρντ Σπρινγκς μιλώντας προχθές βράδυ σε εκδήλωση για την Κύπρο στο περιθώριο το ετήσιου συνεδρίου του Συντηρητικού Κόμματος στο Μπλάκπουλ.

    Στην ίδια συγκέντρωση μίλησε ο Βρετανός Συντηρητικός βουλευτής Σερ Σίντνεϊ Τσάπμαν, ο οποίος επανέλαβε την επιθυμία όλων για μια ενωμένη Κύπρο στην μεγάλη οικογένεια της Ευρώπης.

    Η Ευρωβουλευτής Τερέζα Βίλιερς εξέφρασε ικανοποίηση που σε οκτώ μήνες θα είναι σε θέση να καλωσορίσει τον κόσμο της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Εκπρόσωπος - ΕΕ - Πρόταση για μεταφορές ---------------------------------------- Προς υλοποίηση βαίνει πρόταση της Κυπριακής Δημοκρατίας για να καταστεί η Κύπρος περιφερειακό κέντρο για το διευρωπαϊκό δίκτυο μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη Μέση Ανατολή και την ευρύτερη περιοχή, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, αναφορικά με την παρουσία του Υπουργού Συγκοινωνιών και Εργων Κίκη Καζαμία σε σύνοδο των Υπουργών Μεταφορών της ΕΕ, στο Λουξεμβούργο.

    Υπατος Αρμοστής Ινδίας - ΚΥΠΕ - Επίσκεψη ---------------------------------------- O Υπατος Αρμοστής της Ινδίας στη Λευκωσία Πάβαν Κούμαρ Βάρμα δήλωσε χθες ότι η διεθνής κοινότητα έχει καθήκον να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος.

    Σε συνέντευξή του κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο ΚΥΠΕ, ο κ. Βάρμα μετέφερε την ελπίδα της χώρας του για λύση του Κυπριακού η οποία να βασίζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και τις επιθυμίες του λαού της.

    Αναφορικά με την ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου, ο Ινδός διπλωμάτης ανέφερε ότι για τη χώρα του, αυτή η εξέλιξη είναι ως ''ένας από τους καλύτερους φίλους να εισέρχεται σε ένα από τα πιο σημαντικά κλαμπ'' και πρόσθεσε πως αναμένει ότι οι ιστορικοί δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών θα προωθηθούν περαιτέρω.

    Εξέφρασε μάλιστα την ευχή, η Κύπρος να καταστεί η γέφυρα για τους λαούς που βρίσκονται εκτός ΕΕ και μια ισχυρή φωνή για τις προσδοκίες, τις ανησυχίες και τους φόβους τους.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, επεσήμανε το νέο ορίζοντα που ανοίγεται για τις διμερείς σχέσεις στον τομέα της τεχνολογίας των πληροφοριών, στην εποχή της κοινωνίας της γνώσης.

    Δημητρίου - Μπροκ - ''Αφρίκα'' - Επιστολή ---------------------------------------- Την παρέμβαση του Προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ελμαρ Μπροκ, προκειμένου η Τουρκία να εγγυηθεί την ασφάλεια της ζωής του εκδότη της τ/κ εφημερίδας ''Αφρίκα'' Σενέρ Λεβέντ και του δημοσιογράφου της εφημερίδας Αλί Οσμάν, οι οποίοι απειλήθηκαν πρόσφατα από την τρομοκρατική οργάνωση ''Γκρίζοι Λύκοι'', ζήτησε ο παρατηρητής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - βουλευτής του ΔΗΣΥ Παναγιώτης Δημητρίου.

    Συγκεκριμένα, σε επιστολή του, ημερομηνίας 7 Οκτωβρίου, ο κ. Δημητρίου καλεί τον κ. Μπροκ να κάνει ''έντονα διαβήματα προς την τουρκική Κυβέρνηση, καλώντας την Τουρκία να εγγυηθεί τη ζωή των δύο Τ/Κ δημοσιογράφων''.

    ''Πιστεύω έντονα ότι εκτός και αν η τουρκική κυβέρνηση παρέμβει δραστικά, άλλες δύο ελεύθερες φωνές της τ/κ κοινότητας θα σιγήσουν'', αναφέρει ο κ. Δημητρίου.

    Δήμος Μόρφου - Αντικατοχικές Εκδηλώσεις - ''Το Εργαστήρι της Ειρήνης''

    Βουλευτές και ευρωβουλευτές από την Ελλάδα και τη Βρετανία θα συμμετάσχουν σε εκδήλωση με τίτλο ''Το Εργαστήρι της Ειρήνης'' που πραγματοποιείται το Σάββατο στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο στη Λευκωσία, στο πλαίσιο των αντικατοχικών εκδηλώσεων ''Μέρες Μνήμης Μόρφου''.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Μόρφου, κατά την εκδήλωση θα συζητηθεί το θέμα ''Ανθρώπινα Δικαιώματα και η Κύπρος σήμερα''.

    Θα λάβουν μέρος τα μέλη του Αγγλικού Κοινοβουλίου Rudi Vis και Roger Gale, οι Βρετανίδες ευρωβουλευτές Mary Honeyball και Theresa Villiers, ο Α' Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνος Γείτονας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης και ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού και Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Θεμάτων της Κυπριακής Βουλής Νίκος Αναστασιάδης.

    Στην εκδήλωση θα λάβουν επίσης μέρος Τουρκοκύπριοι.

    Θάνατος Ανδρέα Παρισσινού ------------------------- Απεβίωσε σήμερα το πρωί στη Λευκωσία ο πρώην βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Παρισσινός.

    Ο εκλιπών έπασχε από καρκίνο και απεβίωσε στο Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου, όπου νοσηλευόταν τον τελευταίο καιρό

    Χρηματιστήριο - Αμελητέες ζημιές -------------------------------- Αρνητική πορεία για τρίτη κατά σειρά συνάντηση παρουσίασε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, ως αποτέλεσμα των απωλειών που κατέγραψαν κυρίως οι τραπεζικοί τίτλοι. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε αμελητέες ζημιές σε ποσοστό 0,08%, κλείνοντας στις 89,26 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 424 χιλιάδες λίρες.

    [07] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Δήμαρχος Αθηναίων

    [08] (K) Ενωση Δήμων - 3η Συνάντηση Μικτής Επιτροπής Κύπρου - CoR

    Οι επιπτώσεις για τις τοπικές αρχές της Κύπρου από την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η χρηματοοικονομική αυτονομία των τοπικών αρχών και η αποκέντρωση είναι μερικά από τα θέματα που θα τεθούν στην τρίτη συνάντηση της Μικτής Επιτροπής Κύπρου Επιτροπής των Περιφερειών Ευρωπαϊκής Ενωσης (CoR) που αρχίζει την ερχόμενη Δευτέρα στη Λευκωσία.

    [09] (Κ) ΔΗΣΥ - Θάνατος Ανδρέα Παρισινού

    Με ανακοίνωσή του ο ΔΗΣΥ εκφράζει βαθύτατη θλίψη και οδύνη για το θάνατο του μέλους του Πολιτικού του Γραφείου και επί σειρά ετών βουλευτή Λευκωσίας του κόμματος Ανδρέα Παρισινό.

    Ο Πρόεδρος, η ηγεσία και τα στελέχη του κόμματος εκφράζουν τα πιο θερμά και ειλικρινή τους συλλυπητήρια προς τη σύζυγό του Πίτσα, την κόρη του Νιόβη και τους λοιπούς συγγενείς, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    [10] (Κ) Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Δημοκρατίας - Λουξεμβούργο - Βρυξέλλες

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναχωρεί την ερχόμενη Τρίτη (14 Οκτωβρίου) για επίσημη επίσκεψη στο Λουξεμβούργο μετά από πρόσκληση του Πρωθυπουργού της χώρας Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

    Οπως ανέφερε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, στο Λουξεμβούργο ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα έχει συνάντηση με το Μεγάλο Δούκα Ανρί και συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό, τον Πρόεδρο και μέλη του Κοινοβουλίου της χώρας.

    [11] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            88,66  (-0,67)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    640.125
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    417.324    355,68  (-0,86)
    FTSE Med 100 **                             5.549,21  ( 0,34)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    328.986    101,31  (-0,73)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     26.894     75,13  (-1,60)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £     14.713     17,39  (-0,74)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     31.509     60,89  (-0,77)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £     17.322     79,31  (-1,18)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     43.362     22,67  (-0,53)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £      1.169     75,11  (-0,49)
    Ετ. Πληροφορικής              £     31.643      3,74  (-1,06)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     36.672     12,88  (-1,08)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £        114     11,68  (-2,01)
    Ξενοδοχεία                    £     28.307     43,04  (-0,30)
    Αλλες Εταιρείες               £     62.087     81,20  (-0,11)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [12] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 10/10/2003
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7058            1,7160
    Δολάριο ΗΠΑ                      2,0100            2,0220
    Λίρα Αγγλίας                     1,2078            1,2150
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    --------------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     217,7105        219,4521
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,9128          2,9361
    Δολάριο Καναδά                     2,6824          2,7038
    Κορώνα Δανίας                     12,6610         12,7622
    Κορώνα Νορβηγίας                  14,0274         14,1396
    Κορώνα Σουηδίας                   15,3220         15,4445
    Φράγκο Ελβετίας                    2,6413          2,6624
    

    [13] (Κ) Εκπρόσωπος - 'Νικηφόρος' - Ερντογάν - ''Εκλογές''

    ''Η μείωση της έντασης δεν αποβαίνει εναντίον μας'', δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης σχολιάζοντας την απόφαση για ακύρωση των στρατιωτικών ασκήσεων του Οκτωβρίου από Ελλάδα Τουρκία και Κύπρο.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι η κυβέρνηση ήταν συνεχώς ενήμερη και σε επαφή με την ελληνική κυβέρνηση για τις εξελίξεις και ενημερώθηκε αμέσως μετά την επίτευξη της σχετικής συμφωνίας για ακύρωση των ασκήσεων ''Τοξότης'' και ''Ταύρος''.

    [14] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Αντιπρόεδρος ΕΤΕπ - Συμφωνίες δανείων

    Ο Υπουργός Οικονομικών Μάρκος Κυπριανού και ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ)Τζερλάντο Τζενουάρντι, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, υπέγραψαν σήμερα δυο συμφωνίες δανείων προς την Κύπρο, συνολικού ύψους 235 εκατομμυρίων ευρώ.

    Οι συμφωνίες αφορούν δάνειο ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ για τη χρηματοδότηση του έργου της βελτίωσης και ανέγερσης νέων σχολικών κτιρίων και του προγράμματος της εισαγωγής τεχνολογίας στην εκπαίδευση και δάνειο ύψους 35 εκατομμυρίων ευρώ για χρηματοδότηση των έργων πληροφορικής στη δημόσια υπηρεσία.

    Στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής διάσκεψης που ακολούθησε της υπογραφής των συμφωνιών ο Αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ ανακοίνωσε δυο εισφορές της Τράπεζας ύψους 530 χιλιάδων ευρώ προς τα Συμβούλια Αποχετεύσεων Λευκωσίας (350 χιλιάδες ευρώ) και Λεμεσού - Αμαθούντας (180 χιλιάδες ευρώ).

    [15] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέες απώλειες

    Ακόμη χαμηλότερα από το επίπεδο των 90 μονάδων υποχώρησε στη σημερινή συνάντηση το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, συνεχίζοντας έτσι την πτωτική πορεία των τελευταίων τριών ημερών. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 88,66 μονάδες, καταγράφοντας νέες μικρές απώλειες της τάξης του 0,7%. Η αξία των συναλλαγών παρουσίασε μικρή αύξηση σε σχέση με τις προηγούμενες συναντήσεις και ανήλθε στις 640 χιλιάδες λίρες με την Τράπεζα Κύπρου να συγκεντρώνει το 44,9% του ημερήσιου τζίρου.

    [16] (Κ) Επίτροπος Διοικήσεως - Διεθνές Συνέδριο - Λήξη εργασιών

    Με επιτυχία στέφθηκε το διήμερο Διεθνές Συνέδριο για Ευρωπαίους Επιτρόπους Διοικήσεως που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία, αφού δόθηκε η ευκαιρία σε περίπου 45 αντιπροσώπους από 26 χώρες της Ευρώπης να ανταλλάξουν εμπειρίες και να συγκρίνουν το έργο που επιτελούν στις πατρίδες τους, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Επίτροπος Διοικήσεως Ηλιάνα Νικολάου, το γραφείο της οποίας διοργάνωσε το Συνέδριο που ολοκληρώθηκε σήμερα.

    Στο Συνέδριο με τίτλο ''Ο μεταβαλλόμενος χαρακτήρας του θεσμού του Ομπουτσμαν στην Ευρώπη'' συζητήθηκε ο ρόλος του θεσμού του Επιτρόπου Διοικήσεως (Ομπουτσμαν) στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η υποστήριξη και η ενδυνάμωση του θεσμού και ανταλλάχθηκαν απόψεις πάνω σε πρακτικές προσεγγίσεις του θεσμού, δήλωσε η κ. Νικολάου.

    [17] (Κ) Μεσανατολικό Πρωτάθλημα - Ράλι Τροόδους

    [18] (Κ) Εταιρείες - Κινητή Τηλεφωνία - Πλειστηριασμός

    [19] (Κ) Φερχόιγκεν - Τουρκία - Κυπριακό - ΕΕ

    Το Κυπριακό επικρέμεται πάνω από τον καθορισμό ημερομηνίας για την έναρξη διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ επανέλαβε ο Επίτροπος της ΕΕ Αρμόδιος για τη Διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν σε δηλώσεις του οι οποίες δημοσιεύονται στη σημερινή Financial Times του Λονδίνου.

    [20] (Κ) ΕΕ - Συμβούλιο Υπουργών Μεταφορών - Καζαμίας

    Η Κύπρος υποστηρίζει το θεσμό των διευρωπαϊκών δικτύων και λόγω της γεωγραφικής της θέσης και των εξαιρετικών σχέσεων με τις γειτονικές χώρες θα καταστεί γέφυρα σύνδεσης της ΕΕ με την περιοχή της Μέσης Ανατολής στους τομείς των θαλάσσιων και αεροπορικών μεταφορών, ανέφερε στο Συμβούλιο Υπουργών Μεταφορών και Τηλεπικοινωνιών της Κοινότητας, ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Κίκης Καζαμίας.

    Η παρέμβαση του κ. Καζαμία έγινε κατά την παρουσίαση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του καταλόγου με τα 29 σχέδια υψηλής προτεραιότητας που θα ενταχθούν στα διευρωπαϊκά δίκτυα. Η υλοποίηση των σχεδίων αυτών θα χρηματοδοτηθεί από την Κοινότητα, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (χαμηλότοκα δάνεια) και τον ιδιωτικό τομέα. Μεταξύ των σχεδίων αυτών εξαιρετικά ενδιαφέρον για την Κύπρο είναι ο θαλάσσιος Διάδρομος Ιουνίου Αδριατικής - Κύπρου, δεδομένου ότι προβλέπεται η κατασκευή έργων υποδομής σε λιμάνια, οδικούς άξονες.

    [21] (Κ) ΕΕ - Δημοσκόπηση Ευρωβαρόμετρο - Κύπρος

    Ενθερμοι υποστηρικτές της ευρωπαϊκής ενοποίησης εμφανίζονται οι Κύπριοι, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης «Ευρωβαρόμετρο», που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε όλες τις εντασσόμενες και υποψήφιες χώρες τον Ιούνιο και τον Ιούλιο του 2003.

    [22] (Κ) Δήμαρχος Μόρφου - Βρετανοί βουλευτές - Αντικατοχικές εκδηλώσεις

    Με την ελπίδα όπως του χρόνου επισκεφθούν μια απελευθερωμένη Μόρφου, έφθασαν σήμερα στην Κύπρο, στο πλαίσιο των αντικατοχικών εκδηλώσεων που οργανώνει ο Δήμος Μόρφου, τέσσερις Βρετανοί βουλευτές και μια πρώην Ευρωβουλευτής για να εκφράσουν την συμπαράστασή τους στον αγώνα των Μορφιτών για επιστροφή στην κατεχόμενη γη τους.

    Τους Βρετανούς βουλευτές Roger Gale, Rudi Vis, Jimmy Hood και John Lyons και την πρώην Ευρωβουλευτή Pauline Green υποδέχθηκε στο Αεροδρόμιο Λάρνακας ο Δήμαρχος Μόρφου Χαράλαμπος Πίττας, ο οποίος είπε ότι η παρουσία των Βρετανών στην Κύπρο αποτελεί στήριγμα στον αγώνα που διεξάγει η κατεχόμενη πόλη για δικαίωση και επιστροφή.

    [23] (Κ) ΕΕ - Δημοσκόπηση μεταξύ των νέων -Κύπρος

    Μέσο εισόδημα 393 ευρώ το μήνα, που είναι το υψηλότερο μεταξύ των εντασσόμενων και των υποψήφιων για ένταξη χωρών, έχουν οι νεαροί Κύπριοι ηλικίας 15-24 ετών, ενώ το μεγαλύτερο μέρος αυτού του ποσού προέρχεται από τους γονείς και γενικότερα την οικογένεια.

    [24] (Κ) Ντενκτάς - EPC - Αναβολή ομιλίας

    Η αρχικά προγραμματισμένη για τις 22 Οκτωβρίου ομιλία του Ραούφ Ντενκτάς στον ιδιωτικό οργανισμό «Εuropean Policy Centre» στις Βρυξέλλες, αναβάλλεται σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Valerie Gilles.

    [25] (Κ) Βουλευτές ΚΣΣΕ - Αγνοούμενοι - Γραπτή δήλωση

    [26] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

    Ελεύθερο Πανεπιστήμιο στην Ομογένεια του Λονδίνου ------------------------------------------------- Αρχίζει την Πέμπτη, 23 Οκτωβρίου, ο πρώτος χρόνος διαλέξεων του Ελεύθερου Πανεπιστημίου στην Ομογένεια του Λονδίνου, που διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Κύπρου και την Ελληνική Κυπριακή Αδελφότητα Μεγάλης Βρετανίας, υπό την αιγίδα της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Ηνωμένου Βασιλείου.

    Η εναρκτήρια διάλεξη θα έχει θέμα ''Η πανεπιστημιακή εκπαίδευση στην εποχή της αβεβαιότητας''. Εισηγητής θα είναι ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου Σταύρος Ζένιος.

    Συντονιστής θα είναι ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κυπριακής Αδελφότητας Χάρης Σοφοκλείδης.

    Η εκδήλωση θα γίνει στο οίκημα της Ελληνικής Κυπριακής Αδελφότητας στο Λονδίνο (Brittania Road, North Finchley) και θα αρχίσει στις 7.30 το βράδυ. Θα ακολουθήσει δεξίωση.   (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ)

    [27] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΔΗΚΟ - Εκτελεστικό Γραφείο

    Την απόφαση για να αποχωρήσει ή όχι από την προεδρία του ΔΗΚΟ θα τη λάβει όταν έρθει η ώρα, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Τάσσος Παπαδόπουλος, προσθέτοντας ότι ο χρόνος της απόφασης του θα εξαρτηθεί από το κατά πόσον μπορεί τις εργασίες που αναλαμβάνει να τις εκτελεί στο υψηλότερο δυνατό βαθμό.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 10 October 2003 - 17:49:22 UTC