Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-10-15

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Κόλιν Πάουελ - Ελλάδα
  • [02] (Κ) Κύπρος - Βρετανία - Εναρμόνιση - Σεμινάριο
  • [03] (Κ) ΑΠΟΕΛ - Κύπελλο ΟΥΕΦΑ
  • [04] (Κ) Νέα Υόρκη - Διεθνής συνάντηση χρηματιστηρίων - ΧΑΚ Κύπρου
  • [05] (Κ) ΑΕΛ - Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Καλαθόσφαιρας
  • [06] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [07] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [08] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρωθυπουργός Λουξεμβούργου
  • [09] (Κ) Υπουργός Γεωργίας - Εγκαίνια Γεωργικής Εκθεσης
  • [10] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρωθυπουργός Γιούνκερ (1)
  • [11] (Κ) Ε/κ - Τ/κ κόμματα - Συνάντηση
  • [12] (Κ) ΕΕ - Μεταφορές - Αποζημιώσεις Επιβατών - Συμφωνία
  • [13] (Κ) Κάρογιαν - Υπουργικό - Λιβύη - Αρση κυρώσεων
  • [14] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρωθυπουργός Γιούγκερ
  • [15] (Κ) Κάρογιαν - Υπόθεση Λοϊζίδου
  • [16] (Κ) Κύπριος Πρεσβευτής - "Πρεσβευτής της Χρονιάς" στη Χάγη
  • [17] (Κ) Κάρογιαν - Υπουργικό - Απόστολος Ανδρέας
  • [18] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [19] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα πτώση
  • [20] (Κ) Σύνοδος Κορυφής ΕΕ - Ρομάνο Πρόντι - Διάσκεψη Τύπου
  • [21] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [22] (Κ) Λουξεμβούργο - Παπαδόπουλος - Γιούνκερ - Πρόσκληση
  • [23] (Κ) Ευρωπαϊκό Συμβούλιο - Βρυξέλλες - Ατζέντα
  • [24] (Κ) Ακιντζί - Ταλάτ - ''Εκλογές'' - Παπανδρέου - Γκιουλ

  • [01] (Κ) Κόλιν Πάουελ - Ελλάδα

    Δυσαρέσκεια για τη διαρροή της πληροφορίας της επίσκεψης του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ στην Αθήνα στις 22 Οκτωβρίου διαφάνηκε από χθεσινές δηλώσεις του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, ο οποίος απαντώντας σε ερώτηση εάν ο κ. Πάουελ θα μεταβεί στην Αθήνα στις 22 Οκτωβρίου απάντησε με ένα "όχι", προσθέτοντας ότι δεν έχει να δηλώσει τίποτα για αυτό το θέμα.

    [02] (Κ) Κύπρος - Βρετανία - Εναρμόνιση - Σεμινάριο

    Με τη συμμετοχή εκπροσώπων από επτά υπουργεία και άλλες υπηρεσίες της Δημοκρατίας αρχίζει αύριο στη Λευκωσία πρόγραμμα ενημέρωσης, σε συνεργασία με τη Βρετανία, για θέματα που αφορούν την ενεργό παρουσία και συμμετοχή της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    [03] (Κ) ΑΠΟΕΛ - Κύπελλο ΟΥΕΦΑ

    Ο ΑΠΟΕΛ αντιμετωπίζει στις 10 απόψε στην Ισπανία τη Μαγιόρκα στον επαναληπτικό αγώνα για τον πρώτο γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.

    [04] (Κ) Νέα Υόρκη - Διεθνής συνάντηση χρηματιστηρίων - ΧΑΚ Κύπρου

    Επαφές στη Νέα Υόρκη με διεθνείς οικονομικούς και χρηματιστηριακούς παράγοντες είχαν ο Αντιπρόεδρος και ο Γενικός Διευθυντής του Χρηματιστηρίου Κύπρου, Ρένος Χριστοδουλίδης και Νώντας Μεταξάς, οι οποίοι αντιπροσώπευσαν το ΧΑΚ στη Διεθνή Συνάντηση Χρηματιστηρίων, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή και τη Δευτέρα.

    [05] (Κ) ΑΕΛ - Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Καλαθόσφαιρας

    Την ήττα με 79 64 γνώρισε χθες βράδυ στη Μόσχα η καλαθοσφαιρική ομάδα Ανδρών της ΑΕΛ από τη ρωσική Κχίμκι στον πρώτο της αγώνα για τους ομίλους του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Καλαθόσφαιρας.

    [06] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η χθεσινή διαδήλωση των Τ/Κ κατά των μεθοδεύσεων του κατοχικού καθεστώτος ενόψει των λεγόμενων εκλογών το Δεκέμβριο στα κατεχόμενα, οι δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου για ενδεχόμενη εξαγγελία μείωσης των κατοχικών στρατευμάτων, η συνάντηση του Υπουργού Συγκοινωνιών και Εργων Κίκη Καζαμία με τους εκπροσώπους των οδηγών βαρέων οχημάτων "Α" και η θετική αποτίμηση του έργου της κυβέρνησης από την Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν πρωτοσέλιδα οι σημερινές κυπριακές εφημερίδες.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Σκάνδαλο κομματικής προπαγάνδας'' γράφει ότι ''σε σκάνδαλο προώθησης κομματικής προπαγάνδας εντός της Εθνικής Φρουράς, υπέπεσε χθες ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας, προκαλώντας κατ' αυτό τον τρόπο την έντονη αντίδραση αξιωματικών και υπαξιωματικών της δύναμης''. Αλλού γράφει ότι οι ραδιουργίες του Ραούφ Ντενκτάς για αλλοίωση του αποτελέσματος των ''εκλογών'' της 14ης Δεκεμβρίου στα κατεχόμενα, προκάλεσαν την οργή των Τ/Κ οι οποίοι βγήκαν χθες και πάλι στους δρόμους, διαδηλώνοντας την αντίθεσή τους στις ενέργειες του κατοχικού καθεστώτος.

    ''Η Μάχη'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Τρομοκρατία στην Ε. Φρουρά'', γράφει ότι ''σε κομματική σύναξη και βήμα αυτοπροβολής μετέτρεψε ο Υπουργός Αμυνας Κούλλης Μαυρονικόλας χθεσινή συγκέντρωση μόνιμων υπαξιωματικών, ΕΠΥ και εθελοντριών της Εθνοφρουράς''. Γράφει ότι ο κ. Μαρυνονικόλας ''απείλησε να τιμωρήσει παραδειγματικά όποιον τολμήσει στο μέλλον'' να δώσει πληροφορίες στην εφημερίδα. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δήλωσε χθες ότι το κυπριακό πρόβλημα δεν είναι η αποχώρηση 5.000 Τούρκων στρατιωτών από τα κατεχόμενα αλλά η αλλαγή της στάσης της Τουρκίας για λύση του Κυπριακού.

    Ο ''Πολίτης'' γράφει στην κύρια είδηση υπό τον τίτλο ''Χιλιάδες θέσεις ανοίγουν στο δημόσιο'' ότι το Υπουργικό Συμβούλιο άφησε να εκπνεύσει ο νόμος που πάγωνε τις προσλήψεις σε θέσεις πρώτου διορισμού και ο Γενικός Εισαγγελέας άναψε τελικά το πράσινο φως για δημοσίευση των θέσεων στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας. Με τις κινήσεις αυτές, γράφει ο ''Π'', η κυβέρνηση προωθεί για υλοποίηση την απόφασή της να ικανοποιήσει τις πιεστικές (λόγω εναρμόνισης) ανάγκες των υπουργείων με μόνιμο προσωπικό. Αλλού γράφει ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε ότι ξεκινά η καταστροφή των ναρκών που βρίσκονται στις αποθήκες της ΕΦ, προσθέτοντας ότι ήδη βρίσκεται στην Κύπρο ο ειδήμων του ΟΗΕ για προετοιμασία της διαδικασίας αυτής.

    ''Η Σημερινή'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Προς υποτροπή και ανάφλεξη'' γράφει ότι "προς νέα σοβαρή υποτροπή και ανάφλεξη" οδηγείται η διαφορά κυβέρνησης και φορτηγατζήδων, αφού η χθεσινή συνάντηση του Υπουργού Συγκοινωνιών και Εργων Κίκη Καζαμία με τους εκπροσώπους των αυτοκινητιστικών οργανώσεων και της ΠΟΒΕΚ, δεν απέφερε επιθυμητά αποτελέσματα. Αλλού γράφει ότι ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Θεόδωρος Πάγκαλος εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξουν σύντομα εξελίξεις στο Κυπριακό.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στο κύριο με τίτλο ''Παιχνίδια με Αττίλα'' γράφει ότι οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου σπεύδουν να προλάβουν κινήσεις εντυπωσιασμού της τουρκικής πλευράς, οι οποίες ενδέχεται να συνδέονται με εξαγγελία για μείωση των κατοχικών στρατευμάτων κατά 5.000. Προσθέτει ότι η κίνηση αυτή δεν αποκλείεται να σημειωθεί κατά την επίσκεψη του Τούρκου ΥΠΕΞ Αμπτουλάχ Γκιούλ στην Αθήνα στις 21 Οκτωβρίου. Αλλού γράφει ότι σοβαρούς κινδύνους για τη μελλοντική διάθεση κοινοτικών πόρων στην Κύπρο περικλείει το γεγονός της μη απορρόφησης μέρους της προενταξιακής βοήθειας που έχει παραχωρήσει στο νησί η ΕΕ.

    Η ''Χαραυγή'' στο πρωτοσέλιδο θέμα της με τίτλο "Θετικός απολογισμός" αναφέρεται στη συνεδρία της ΚΕ του ΑΚΕΛ, η οποία έκρινε τον απολογισμό του έργο της κυβέρνησης Τάσσου Παπαδόπουλου κατά το πρώτο εξάμηνο της θητείας της ως θετικό τόσο σε ό,τι αφορά το Κυπριακό και την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ όσο και σε ό,τι αφορά την εσωτερική διακυβέρνηση. Αλλού γράφει ότι ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού κατήγγειλε χθες τη διαστρέβλωση των θέσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου και των θέσεων του ΑΚΕΛ σε σχέση με το Κυπριακό στην τ/κ κοινότητα.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' στεγάζει το κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Ο αρχηγός του ΑΠΟΕΛ επικρίνει τους φασίστες φιλάθλους'' και γράφει ότι ο Πρόεδρος του ποδοσφαιρικού ΑΠΟΕΛ Ντίνος Φυσεντζίδης επέκρινε χθες ομάδα "νεοναζί φιλάθλων" του ΑΠΟΕΛ, οι οποίοι ονομάζονται ''Πειρατές'', λέγοντας ότι δεν συνδέονται κατ' ουδένα τρόπο με το σύλλογο της Λευκωσίας, προσθέτοντας ότι τους απαγορεύεται να παρευρίσκονται σε αγώνες της ομάδας. Σε άλλη είδηση γράφει ότι το τ/κ καθεστώς δεν θα λάβει την επίσημη αναγνώριση που ζητά από το Οργανισμό Ισλαμικής Διάσκεψης, όπως δήλωσε ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών του ψευδοκράτους Ταχσίν Ερτουγρούλογλου.

    [07] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Λουξεμβούργο - Αφιξη --------------------------------------------- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος έφθασε χθες το απόγευμα στο Λουξεμβούργο για επίσημη διήμερη επίσκεψη. Στο αεροδρόμιο τον υποδέχθηκε ο Διευθυντής της εθιμοτυπίας Πρέσβη Μarc Courte και ο Πρεσβευτής του Λουξεμβούργου στην Κύπρο Fernand Kartheifer.

    Κατά την υποδοχή του Προέδρου Παπαδόπουλου στρώθηκε στο χώρο του αερολιμένα κόκκινο χαλί. Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος επιθεώρησε τιμητικό απόσπασμα.

    Από κυπριακής πλευράς στο αεροδρόμιο για την υποδοχή του Προέδρου βρίσκονταν ο ΥΠΕΞ Γιώργος Ιακώβου και η Πρέσβειρα της Κύπρου στις Βρυξέλλες, η οποία είναι διαπιστευμένη και στο Λουξεμβούργο Πόπη Αβραάμ.

    Ιακώβου - Διακυβερνητική Διάσκεψη - Ευρωπαϊκό Σύνταγμα ------------------------------------------------------ Οι διαφωνίες μεταξύ των μικρών και μεγάλων χωρών σε καίρια σημεία του σχεδίου ευρωπαϊκού συντάγματος εξακολουθούν να παραμένουν έντονες, όπως φάνηκε και στις εργασίες της Διακυβερνητικής Διάσκεψης στο Λουξεμβούργο, στο οποίο την Κύπρο εκπροσώπησε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    Στη συνεδρίαση συζητήθηκαν οι πρόνοιες του σχεδίου Συνταγματικής Συνθήκης που αφορούν τη σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τη δημιουργία του θεσμού του Υπουργού Εξωτερικών της Ενωσης, και την ενισχυμένη συνεργασία σε θέματα άμυνας.

    Ενα από τα σημαντικότερα προβλήματα της διαπραγμάτευση είναι η σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τις περισσότερες μικρές και μεσαίες χώρες μέλη να διαφωνούν πλήρως με το σχέδιο ευρωπαϊκού συντάγματος, το οποίο προβλέπει από το 2009 τη μείωση σε 15 του αριθμού των ευρωπαίων επιτρόπων που θα έχουν αρμοδιότητες και δικαίωμα ψήφου, ενώ οι υπόλοιποι που δεν θα έχουν αρμοδιότητες θα βρίσκονται στη διάθεση του προέδρου.

    Γουέστον - ΗΠΑ - Κυπριακό - Περιοδεία ------------------------------------- Ο Ειδικός Συντονιστής για το Κυπριακό στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον δήλωσε πως εάν δεν επιτευχθεί διευθέτηση του Κυπριακού μέχρι την 1η Μαϊου 2004 δεν θα μειωθεί το αμερικανικό ενδιαφέρον για την επίτευξη αυτού του στόχου, ''επειδή πιστεύουμε πως η λύση του Κυπριακού είναι σημαντική για πολλούς λόγους''.

    Σε συνέντευξή του σε αμερικανικό ραδιοφωνικό σταθμό, ο κ. Γουέστον επανέλαβε τη θέση ότι θα πρέπει να εξευρεθεί λύση στο Κυπριακό μέσω της διαδικασίας του ΟΗΕ και του σχεδίου Ανάν πριν την πλήρη ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ την 1η Μαϊου 2004. Είπε επίσης ότι θα πρέπει να συμφωνηθεί μια τελική μορφή του σχεδίου Ανάν και στη συνέχεια να υποβληθεί σε δημοψήφισμα.

    Ο Αμερικανός αξιωματούχος επεσήμανε ότι η υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης της Κύπρου στην ΕΕ είναι «μεγάλο επίτευγμα, ιδιαίτερα επειδή έγινε δίχως πικρίες και χωρίς όρους». Πρόσθεσε ότι «η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα συνεχίσει να αποτελεί κίνητρο για διευθέτηση του Κυπριακού».

    Αναφερόμενος στη διακίνηση πολιτών προς και από τα κατεχόμενα, ο κ. Γουέστον είπε ότι «το γεγονός ... ότι οι διακινήσεις έγιναν τόσο ειρηνικά αποτελεί μια μεγάλη απόδειξη της καλής θέλησης που έχουν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, ο ένας για τον άλλο».

    Κόλιν Πάουελ - Ελλάδα ---------------------- Δυσαρέσκεια για τη διαρροή της πληροφορίας της επίσκεψης του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ στην Αθήνα στις 22 Οκτωβρίου διαφάνηκε από χθεσινές δηλώσεις του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, ο οποίος απαντώντας σε ερώτηση εάν ο κ. Πάουελ θα μεταβεί στην Αθήνα στις 22 Οκτωβρίου απάντησε με ένα ''όχι'', προσθέτοντας ότι δεν έχει να δηλώσει τίποτα για αυτό το θέμα.

    Σε ερώτηση εάν μπορεί να επιβεβαιώσει την πληροφορία και εάν έχει να δηλώσει οτιδήποτε για την επίσκεψη, ο κ. Μπάουτσερ ανέφερε «όχι». Σε δεύτερη ερώτηση για το εάν πρόκειται να πάει στην Αθήνα ο κ. Πάουελ, χαμογελώντας επανέλαβε το «όχι», προσθέτοντας, «πρόκειται να πάει στην Μπανγκόκ και πρόκειται να πάει στη Μαδρίτη. Εάν υπάρξουν στάσεις στο μεταξύ δεν έχει αποφασισθεί».

    Οπως προκύπτει από πληροφορίες του ΚΥΠΕ, η απόφαση για την επίσκεψη βρισκόταν, τουλάχιστον μέχρι χθες το μεσημέρι, υπό συζήτηση λόγω της πιθανότητας ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών αντί της Αθήνας να μεταβεί τελικά στην Κένυα για τις ειρηνευτικές συνομιλίες του Σουδάν.

    Πριν από την έναρξη της ενημέρωσης Τύπου του κ. Μπάουτσερ, οι αρμόδιοι αξιωματούχοι δήλωναν ότι βρίσκονταν σε μια διαδικασία έρευνας για να εξακριβώσουν τι συμβαίνει με αυτή την πληροφορία.

    Εκπρόσωπος - Αθήνα - ΥΠΕΞ Ελλάδας -Τουρκίας-ΗΠΑ ---------------------------------------------- Η κυπριακή κυβέρνηση είναι σε επαφή με το Υπουργείο Εξωτερικό της Ελλάδας αναφορικά με την επίσκεψη στην Αθήνα των Υπουργών Εξωτερικών της Τουρκίας και των ΗΠΑ, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Ο Εκπρόσωπος είπε πως η συνάντηση της προσεχούς βδομάδας μεταξύ του Ελληνα ΥΠΕΞ και του Τούρκου ομολόγου του εντάσσεται στο πλαίσιο των τακτικών συναντήσεων των δύο Υπουργών για θέματα που αφορούν τις δύο χώρες.

    Υπουργός Αμυνας - Εθνική Φρουρά - Κυπριακό ------------------------------------------ Κύριο μέλημα της κυβέρνησης παραμένει η διασφάλιση της αμυντικής ικανότητας της Δημοκρατίας, η βελτίωση, τεχνολογική και μη, της Εθνικής Φρουράς (ΕΦ), ''ούτως ώστε να αποτελούμε εμπόδιο σε οποιεσδήποτε επιβουλές οποιωνδήποτε, είτε μεμονωμένων στρατηγών του κατοχικού στρατού είτε και της ψευδοηγεσίας των κατεχομένων'', τόνισε χθες ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας.

    Μιλώντας στην παρουσία του Αρχηγού της ΕΦ, Αντιστράτηγου Αθανάσιου Νικολοδήμου, σε συγκέντρωση στο Κέντρο Εκπαιδεύσεως Πυροβολικού στελεχών της ΕΦ, Μόνιμων Υπαξιωματικών (ανδρών και γυναικών), εθελοντριών και ΕΠΥ, ο κ. Μαυρονικόλας είπε ότι η ΕΦ ''συμβάλλει ουσιαστικά'' στις προσπάθειες δημιουργίας κατάλληλου κλίματος για επανέναρξη των προσπαθειών εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό και για ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Στόχος μας, είπε ο κ. Μαυρονικόλας, ''είναι να μετατρέψουμε το Κυπριακό σε ένα πανευρωπαϊκό πρόβλημα ούτως ώστε να αντιληφθούν οι αυριανοί συνεταίροι μας στην ευρωπαϊκή οικογένεια ότι έχουν κάθε λόγο να συμβάλουν στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού, λαμβάνοντας υπόψη ότι από την 1η Μαϊου η Κυπριακή Δημοκρατία θα αποτελεί το νοτιοανατολικό σύνορο της ΕΕ''.

    Εκπρόσωπος - Αποναρκοθέτηση --------------------------- Ξεκινά η καταστροφή ναρκών που βρίσκονται σε αποθήκες της Εθνικής Φρουράς, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, απαντώντας σε ερωτήσεις για τη διαδικασία αποναρκοθέτησης.

    Ο Εκπρόσωπος είπε πως ήδη βρίσκεται στην Κύπρο ειδήμων των ΗΕ για την προετοιμασία της διαδικασίας αυτής.

    ''Η δική μας θέση είναι ότι ανεξάρτητα από το τι θα πει η κατοχική δύναμη η αποναρκοθέτηση θα ξεκινήσει μονομερώς από τη δική μας πλευρά,'' είπε.

    Απαντώντας σε ερώτηση, είπε πως η αποναρκοθέτηση θα ξεκινήσει μόλις συμπληρωθούν όλα τα προκαταρκτικά βήματα που χρειάζονται για το σχεδιασμό της αποναρκοθέτησης.

    ''Εν πάση περιπτώσει θα ξεκινήσει η καταστροφή ναρκών που βρίσκονται σε αποθήκες της Εθνικής Φρουράς,'' κατέληξε.

    Κατεχόμενα - Συλλαλητήριο - ''Ιθαγένεια'' - Ταλάτ - Ακιντζί ----------------------------------------------------------- Την αντίθεσή τους στην αδιάλλακτη στάση του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στο Κυπριακό και την τακτική του κατοχικού καθεστώτος για παραχώρηση της λεγόμενης ιθαγένειας σε εποίκους, διατράνωσαν περίπου 10.000 Τ/Κ που έλαβαν μέρος στο συλλαλητήριο που διοργάνωσαν χθες στα κατεχόμενα τ/κ κόμματα και συνδικαλιστικές οργανώσεις.

    Οι Τ/Κ φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της ειρήνης στην Κύπρο και καλώντας την ψευδοκυβέρνηση να παραιτηθεί, συγκεντρώθηκαν έξω από την Πλατεία Ινονού (Σεραγίου), όπου επέδωσαν επιστολή διαμαρτυρίας στο λεγόμενο συμβούλιο εκλογών κατά της αφειδώλευτης παραχώρησης της ούτω καλούμενης ιθαγένειας, ενόψει των ''βουλευτικών εκλογών'' του Δεκεμβρίου.

    Την πρακτική Ντενκτάς καταδίκασε τόσο ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ όσο και ο αρχηγός του Κινήματος Ειρήνης και Δημοκρατίας Μουσταφά Ακιντζί.

    Οπως ανέφερε ο κ. Ταλάτ η ψευδοκυβέρνηση ''παραχωρεί την υπηκοότητα σε άτομα υπό τον όρο να δώσουν τη ψήφο τους για το τίποτα'', δηλώνει ο κ. Ταλάτ, ενώ από την πλευρά του, ο κ. Ακιντζί έκανε λόγο για παραχώρηση της λεγόμενης ιθαγένειας σε μερικές χιλιάδες άτομα.

    Στη διαδήλωση που διοργανώθηκε υπό την αιγίδα της πλατφόρμας ''Αυτή η χώρα είναι δική μας'', συμμετείχαν μέλη από τις περισσότερες συνδικαλιστικές οργανώσεις των κατεχομένων, καθώς και από την οργάνωση των λεγόμενων δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι εγκατέλειψαν τις εργασίες τους, προκειμένου να ενώσουν τις φωνές τους με τους υπόλοιπους Τ/Κ κατά των μεθοδεύσεων του κατοχικού καθεστώτος.

    Εκπρόσωπος - Απεργία - Κατεχόμενα ---------------------------------- Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης σχολίασε τη χθεσινή απεργία και τη διαδήλωση στα κατεχόμενα εναντίον της συμπερίληψης στους ''εκλογικούς καταλόγους'' του ψευδοκράτους εποίκων με μαζικό τρόπο.

    Ο Εκπρόσωπος επανέλαβε ότι ''ο εποικισμός είναι αντίθετος στο διεθνές δίκαιο και η παρουσία εποίκων αποβαίνει εις βάρος και των Ε/Κ και των Τ/Κ.''

    Η απεργία, όπως εξήγησε, δεν οργανώνεται από πολιτικά κόμματα που συμμετέχουν στην ''ψηφοφορία''.

    ΟΗΕ - Μαυρογιάννης - Ανάν - Τ/Κ δημοσιογράφοι - Απειλές -------------------------------------------------------- Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη Ανδρέας Μαυρογιάννης με επιστολή του, την περασμένη Πέμπτη, στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν καταγγέλλει τις πρόσφατες απειλές κατά της ζωής των Τουρκοκυπρίων δημοσιογράφων Sener Levent και Ali Osman της εφημερίδας Afrika.

    Επίσης καλεί τον Γενικό Γραμματέα να ασκήσει την επιρροή του προς την Τουρκία ώστε να ασκήσει πίεση στον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και να δώσει οδηγίες στο στρατό και άλλες υπηρεσίες να σεβαστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και τις θεμελιώδεις ελευθερίες έκφρασης και λόγου και να σταματήσουν την παρενόχληση εκείνων που τολμούν να εκφράσουν ελεύθερα τις απόψεις τους.

    Τονίζει ακόμη πως η κυπριακή Κυβέρνηση καταδικάζει έντονα τις πρόσφατες αυτές προκλήσεις στο κατεχόμενο μέρος της Κύπρου και εκφράζει βαθιά ανησυχία για τις απειλές εναντίον της ζωής των δύο Τουρκοκυπρίων δημοσιογράφων της εφημερίδας Afrika.

    Στην επιστολή του ο κ. Μαυρογιάννης αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι το επεισόδιο με τις απειλές κατά των δύο δημοσιογράφων ακολούθησε μια σειρά απειλών και ενεργειών εκφοβισμού εναντίον εκείνων των Τουρκοκυπρίων που διαφωνούν με την πολιτική της Τουρκίας στην Κύπρο και έχουν το θάρρος να προκαλέσουν δημόσια τη στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στο νησί και την αρνητική προσέγγιση του κ. Ντενκτάς στο Κυπριακό.

    Το γεγονός αυτό, τονίζει ο κ. Μαυρογιάννης, αποτελεί μέρος μιας πολύ καλά γνωστής μακρόχρονης και συστηματικής πολιτικής της κατοχικής δύναμης και της υποτελούς της τοπικής διοίκησης για εξάλειψη κάθε κριτικής άποψης από μέρους των Τουρκοκυπρίων που υποστηρίζουν την ιδέα μιας ενωμένης Κύπρου, ελεύθερης από κατοχικά στρατεύματα και μέλους της ΕΕ.

    Εκπρόσωπος - Διάβημα - ΕΕ - Τουρκία - Υπόθεση Λοϊζίδου ------------------------------------------------------ Η κυπριακή κυβέρνηση είναι πλήρως ενήμερη για το διάβημα που έγινε εκ μέρους της ιταλικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς την Τουρκία αναφορικά με την ανάγκη να εφαρμοσθεί η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Ο Εκπρόσωπος είπε πως το αποτέλεσμα της προσπάθειας να πεισθεί η Τουρκία να συμμορφωθεί δεν μπορεί να προβλεφθεί και σημείωσε πως η Αγκυρα επιμένει στην παρελκυστική τακτική της και στους δικούς της όρους σε ό,τι αφορά την καταβολή της αποζημίωσης στην κ. Λοϊζίδου.

    Εκπρόσωπος - Επίσκεψη Κάβανο - Ιρλανδική προεδρία ------------------------------------------------- Ολα τα θέματα που απασχολούν την Ευρωπαϊκή Ενωση και θα απασχολήσουν την ιρλανδική προεδρία τέθηκαν στη προχθεσινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου με τον Αναπληρωτή Διευθυντή Πολιτικών Υποθέσεων της Ιρλανδίας Τζον Πολ Κάβανο, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο Εκπρόσωπος είπε πως η επίσκεψη του κ. Κάβανο στόχο έχει την προετοιμασία της ιρλανδικής κυβέρνησης ενόψει της ανάληψης από το Δουβλίνο της προεδρίας της ΕΕ.

    Εκπρόσωπος - Ισλαμική Διάσκεψη ------------------------------ Η κυβέρνηση εκτιμά ότι το προσχέδιο ψηφίσματος που αναμένεται να υιοθετήσει η Ισλαμική Διάσκεψη στη Μαλαισία δεν θα διαφέρει από το προηγούμενο ψήφισμα που ενέκρινε η Διάσκεψη στην Τεχεράνη.

    ''Φαίνεται ότι το προσχέδιο ψηφίσματος δεν θα διαφέρει από το προσχέδιο που υιοθέτησε η συνάντηση της Διάσκεψης στην Τεχεράνη,'' δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων για το θέμα.

    Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - 5ο Φόρουμ Μεσογειακών Κρατών ------------------------------------------------------ Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης αναχωρεί σήμερα για την Ισπανία, όπου θα πάρει μέρος στις εργασίες του 5ου Φόρουμ Μεσογειακών Κρατών, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στη Μαγιόρκα από τις 16-18 Οκτωβρίου 2003, με τη συμμετοχή 27 Μεσογειακών χωρών.

    Οπως αναφέρει επίσημη ανακοίνωση το Φόρουμ της Μαγιόρκα εστιάζει την προσοχή του στην αναγκαιότητα επικράτησης της ειρήνης, στη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και γενικότερα στην ενδυνάμωση της επικοινωνίας και ενδομεσογειακής συνεργασίας και αλληλεγγύης.

    Κύπρος - Βρετανία - Εναρμόνιση - Σεμινάριο ------------------------------------------ Με τη συμμετοχή εκπροσώπων από επτά υπουργεία και άλλες υπηρεσίες της Δημοκρατίας αρχίζει αύριο στη Λευκωσία πρόγραμμα ενημέρωσης, σε συνεργασία με τη Βρετανία, για θέματα που αφορούν την ενεργό παρουσία και συμμετοχή της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Το πρόγραμμα, με τίτλο ''Ενίσχυση της πολιτικής της ΕΕ για δημιουργία υποδομής και διοικητικής ικανότητας'', στόχο έχει να προσφέρει ένα βήμα για ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών μεταξύ Βρετανών και Κύπριων αξιωματούχων για την όσο το δυνατό καλύτερη ενημέρωση και συμμετοχή της Κύπρου, ως κράτος μέλος της ΕΕ, στους θεσμούς και τους μηχανισμούς λήψης αποφάσεων

    Στο πρόγραμμα, το οποίο πραγματοποιείται υπό την καθοδήγηση του Γραφείου του Συντονιστή Εναρμόνισης σε συνεργασία με τη βρετανική Υπάτη Αρμοστεία, συμμετέχουν τα Υπουργεία Εσωτερικών, Γεωργίας, Δικαιοσύνης, Οικονομικών, Εμπορίου και Εξωτερικών καθώς και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, του Γραφείου του Συντονιστή Εναρμόνισης και του Γραφείου Προγραμματισμού.

    Στόχος του προγράμματος είναι να ενισχύσει τη δυνατότητα της Κύπρου να συμμετέχει πλήρως ως κράτος μέλος της ΕΕ στη διαμόρφωση πολιτικής και τη διαδικασία λήψης αποφάσεων, να αποκτήσει την αναγκαία πληροφόρηση και να εφαρμόσει τους κανονισμούς της ΕΕ.

    Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας - Μεσογειακά Προϊόντα ------------------------------------------------- Οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αναθεώρηση των αγορών μεσογειακών προϊόντων (καπνός, ελαιόλαδο, βαμβάκι, ζάχαρη) ήταν το βασικό θέμα της συνεδρίασης του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας στο Λουξεμβούργο. Στη συνεδρίαση την Κύπρο εκπροσώπησε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας, Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων, Μάκης Κωνσταντινίδης.

    Στην παρέμβασή του στη συζήτηση επί της πρότασης της Επιτροπής που αφορούσε το ελαιόλαδο, ο κ. Κωνσταντινίδης χαρακτήρισε τον τομέα του ελαιολάδου εξαιρετικά ευαίσθητο λόγω της χαμηλής εισοδηματικής του απόδοσης, των μεγάλων διακυμάνσεων από χρόνο σε χρόνο και του πραγματικού κινδύνου που ελλοχεύει για εγκατάλειψη των μεμονωμένων δέντρων και των μικρών ελαιώνων σε βάρος του παραδοσιακού αγροτικού περιβάλλοντος και του τοπίου.

    Νέα Υόρκη - Διεθνής συνάντηση χρηματιστηρίων - ΧΑΚ Κύπρου ------------------------------------------------------- Επαφές στη Νέα Υόρκη με διεθνείς οικονομικούς και χρηματιστηριακούς παράγοντες είχαν ο Αντιπρόεδρος και ο Γενικός Διευθυντής του Χρηματιστηρίου Κύπρου, Ρένος Χριστοδουλίδης και Νώντας Μεταξάς, οι οποίοι αντιπροσώπευσαν το ΧΑΚ στη Διεθνή Συνάντηση Χρηματιστηρίων, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή και τη Δευτέρα.

    Οι δύο αξιωματούχοι είχαν διμερείς συναντήσεις με πολλούς προέδρους χρηματιστηρίων, ενώ έλαβαν μέρος στη συνάντηση των προέδρων των Χρηματιστηρίων της Ισπανίας, Ιταλίας, Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου. Επίσης παρευρέθηκαν σε εκδήλωση της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής, το Σάββατο.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Μεταξάς είπε ότι το συνέδριο ασχολήθηκε με ζητήματα που απασχολούν το σημερινό χρηματιστηριακό περιβάλλον, όπως θέματα εταιρικής διακυβέρνησης, συνεργασίας διαφόρων γεωγραφικών περιοχών, αλλά και καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα χρηματιστήρια.

    «Ποιος για παράδειγμα είναι ο ρόλος του ελεγκτικού επαγγέλματος και των νομικών στη διασφάλιση και προστασία του επενδυτή. Ποιος πρέπει να είναι ο εποπτικός και ποιος ο ρόλος των χρηματιστηρίων, πού αρχίζει και μέχρι πού φτάνει ο ρόλος των επιτροπών κεφαλαιαγοράς», είπε.

    Το συνέδριο διεξήχθη στη σκιά της θεσμικής κρίσης που πλήττει το τελευταίο διάστημα και το Χρηματιστήριο Νέας Υόρκης, αλλά και μεγάλες εταιρείες της Γουόλ Στριτ.

    Χρηματιστήριο - Νέες οριακές απώλειες ------------------------------------- Το περιορισμένο αγοραστικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε και χθες δεν επέτρεψε στην χρηματιστηριακή αγορά να αναστρέψει την αρνητική πορεία των τελευταίων τεσσάρων συναντήσεων. Ο Γενικός Δείκτης, παρουσιάζοντας ιδιαίτερα στενό εύρος διακύμανσης εντός του επιπέδου των 87 μονάδων, έκλεισε στις 87,78 μονάδες, καταγράφοντας οριακές απώλειες της τάξης του 0,2%. Στα ίδια με τα χθεσινά επίπεδα παρέμεινε το αγοραστικό ενδιαφέρον με την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται στις 500 χιλιάδες λίρες.

    Ο Δείκτης των 20 επίλεκτων τίτλων σημείωσε πτώση της τάξης του 0,6%, κλείνοντας στις 350,55 μονάδες.

    ΑΠΟΕΛ - Κύπελλο ΟΥΕΦΑ ---------------------- Ο ΑΠΟΕΛ αντιμετωπίζει στις 10 απόψε στην Ισπανία τη Μαγιόρκα στον επαναληπτικό αγώνα για τον πρώτο γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.

    Στον πρώτο αγώνα στη Λευκωσία ο ΑΠΟEΛ ηττήθηκε με 2 - 1.

    ΑΕΛ - Καλαθόσφαιρα ------------------ Την ήττα με 79 64 γνώρισε χθες βράδυ στη Μόσχα η καλαθοσφαιρική ομάδα Ανδρών της ΑΕΛ από τη ρωσική Κχίμκι στον πρώτο της αγώνα για τους ομίλους του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Καλαθόσφαιρας.

    [08] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρωθυπουργός Λουξεμβούργου

    Αρχισε γύρω στις 10.15 (ώρα Κύπρου) η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου με τον Πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

    Ο κ. Γιούνκερ υποδέχθηκε τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο και άρχισε η κατ' ιδίαν συνάντηση στην παρουσία των Υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών.

    [09] (Κ) Υπουργός Γεωργίας - Εγκαίνια Γεωργικής Εκθεσης

    Ο Υπουργός Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Τίμης Ευθυμίου δήλωσε ότι η Κύπρος ''μετά από μακρές και επίμονες διαπραγματεύσεις με την ΕΕ κατόρθωσε να πετύχει ψηλές ποσοστώσεις γεωργικών προϊόντων που εντάσσονται στο σύστημα των εγγυήσεων της Ενωσης και τυγχάνουν επιδοτήσεων και στήριξης με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, γεγονός που εγγυάται το εισόδημα των γεωργών μας''.

    Σε ομιλία του στα εγκαίνια σήμερα της 13ης Παγκύπριας Γεωργικής Εκθεσης στη Διεθνή Εκθεση Κύπρου, ο κ. Ευθυμίου σημείωσε ότι η χώρα μας ''είναι ίσως η μόνη από τις υποψήφιες χώρες που εξασφάλισε το δικαίωμα να παρέχει συμπληρωματικές επιδοτήσεις από εθνικούς πόρους ώστε οι παραγωγοί μας να παίρνουν οπωσδήποτε το ίδιο επίπεδο ενισχύσεων με τους παραγωγούς της ΕΕ''.

    [10] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρωθυπουργός Γιούνκερ (1)

    Κύπρος και Λουξεμβούργο έλαβαν σειρά αποφάσεων ώστε να βοηθηθεί η Κύπρος από τις εμπειρίες του Λουξεμβούργου μετά την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τόνισε ότι θα πρέπει να γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να ενταχθεί μια επανενωμένη Κύπρος στην ΕΕ.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη μετά την κατ' ιδίαν συνάντηση και τις συνομιλίες αντιπροσωπειών των δύο χωρών ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος εξέφρασε ευγνωμοσύνη για τη σταθερή υποστήριξη του Λουξεμβούργου στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου, τονίζοντας ότι οι δύο χώρες έχουν πολλά κοινά κυρίως σε ό,τι αφορά την οικονομία.

    [11] (Κ) Ε/κ - Τ/κ κόμματα - Συνάντηση

    Την αναβολή των στρατιωτικών ασκήσεων Ελλάδας, Κύπρου και Τουρκίας που ήταν προγραμματισμένες για το τέλος του μήνα, χαιρέτισαν οι ηγέτες και εκπρόσωποι των ε/κ και τ/κ κομμάτων, που συναντήθηκαν σήμερα στο Λήδρα Πάλας.

    [12] (Κ) ΕΕ - Μεταφορές - Αποζημιώσεις Επιβατών - Συμφωνία

    Την πλήρη κατοχύρωση των συμφερόντων των επιβατών σε περιπτώσεις καθυστερήσεων ή ακυρώσεων πτήσεων, προβλέπει ο νέος κοινοτικός κανονισμός που συμφωνήθηκε χθες το βράδυ μεταξύ Συμβουλίου Υπουργών και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    [13] (Κ) Κάρογιαν - Υπουργικό - Λιβύη - Αρση κυρώσεων

    Το Υπουργικό Συμβούλιο, που συνήλθε σήμερα υπό την προεδρία του Προεδρεύοντος της Δημοκρατίας, Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια αποφάσισε τη συμμόρφωση της Κύπρου με το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ για τον τερματισμό των κυρώσεων κατά της Λιβύης.

    [14] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρωθυπουργός Γιούγκερ

    Είναι δυνατή η λύση του Κυπριακού πριν από το Μάιο του 2004 τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδοπουλος κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μετά το πέρας των επίσημων συνομιλιών μεταξύ αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε επίσης ότι η βάση για λύση υπάρχει, και αυτή είναι το Σχέδιο Ανάν, αλλά αυτό χρειάζεται μερικές βελτιώσεις οι οποίες δεν ξεφεύγουν από τις παραμέτρους του σχεδίου.

    Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου τόνισε ότι «θα πρέπει να γίνει ό,τι είναι δυνατό για να υπάρξει επανένωση του νησιού πριν η Κύπρος ενταχθεί στην ΕΕ».

    [15] (Κ) Κάρογιαν - Υπόθεση Λοϊζίδου

    [16] (Κ) Κύπριος Πρεσβευτής - "Πρεσβευτής της Χρονιάς" στη Χάγη

    Ο τιμητικός τίτλος του "Πρεσβευτή της Χρονιάς" στη Χάγη απονεμήθηκε φέτος στον Πρεσβευτή της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Χάγη Ευριπίδη Λ. Ευρυβιάδη. Η απονομή έγινε σε ειδική τελετή τη Δευτέρα στη Χάγη από το μη κερδοσκοπικό ίδρυμα «Φίλοι του Σάουρ» (Stichting Vrienden van Sauer). Το ίδρυμα αυτό γιορτάζει φέτος 75 χρόνια επιτυχούς φιλανθρωπικής δράσης στην Ολλανδία.

    [17] (Κ) Κάρογιαν - Υπουργικό - Απόστολος Ανδρέας

    Το Υπουργικό Συμβούλιο, που συνήλθε σήμερα υπό τον Προεδρεύοντα της Δημοκρατίας Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, αποφάσισε όπως ξεκινήσουν οι εργασίες αναπαλαίωσης της κατεχόμενης από τους Τούρκους Μονής του Αποστόλου Ανδρέα με βάση το σχέδιο Β, που προβλέπει τη διατήρηση των τοίχων και των καμάρων στην είσοδο της εκκλησίας καθώς και την ακριβή αποτύπωση της Μονής στη σημερινή της μορφή.

    [18] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 15/10/2003
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7058            1,7160
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,9940            2,0059
    Λίρα Αγγλίας                     1,1938            1,2009
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    --------------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     217,4567        219,1963
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,8905          2,9136
    Δολάριο Καναδά                     2,6414          2,6625
    Κορώνα Δανίας                     12,6621         12,7633
    Κορώνα Νορβηγίας                  14,0890         14,2017
    Κορώνα Σουηδίας                   15,2693         15,3914
    Φράγκο Ελβετίας                    2,6340          2,6550
    

    [19] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα πτώση

    Αρνητικά για έβδομη κατά σειρά ημέρα έκλεισε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου ως αποτέλεσμα των πιέσεων που δέχθηκε κυρίως από την περιφέρεια. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε οριακές απώλειες σε ποσοστό 0,18%, κλείνοντας στις 87,62 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 587 χιλιάδες λίρες, με τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου να έχει απορροφήσει το 42,2% του τζίρου.

    [20] (Κ) Σύνοδος Κορυφής ΕΕ - Ρομάνο Πρόντι - Διάσκεψη Τύπου

    Κατευθύνσεις σε μείζονα ζητήματα θα πρέπει να δώσουν οι 25 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης που συνεδριάζουν αύριο και μεθαύριο στις Βρυξέλλες, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι, κατά την καθιερωμένη πριν από τη Σύνοδο Κορυφής δημοσιογραφική διάσκεψη.

    [21] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            87,62  (-0,18)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    587.024
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    482.475    351,95  ( 0,40)
    FTSE Med 100 **                             5.555,46  (-0,06)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    429.245     99,84  (-0,28)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £      8.130     74,95  (-0,28)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £     10.533     16,81  ( 0,66)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     20.620     59,70  ( 0,18)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      1.951     77,78  (-0,06)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     16.560     22,02  (-0,09)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £      5.652     75,26  (-0,04)
    Ετ. Πληροφορικής              £     18.546      3,75  ( 1,35)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     21.263     12,84  ( 0,16)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £          0     12,53  ( 0,97)
    Ξενοδοχεία                    £      8.291     42,63  (-0,72)
    Αλλες Εταιρείες               £     39.910     80,74  (-0,23)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [22] (Κ) Λουξεμβούργο - Παπαδόπουλος - Γιούνκερ - Πρόσκληση

    Πρόσκληση για επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος προς τον Πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

    [23] (Κ) Ευρωπαϊκό Συμβούλιο - Βρυξέλλες - Ατζέντα

    Η αναζωογόνηση της οικονομίας και της ανταγωνιστικότητας, το ευρωπαϊκό Σύνταγμα και η αποτελεσματική αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης είναι τα τρία θέματα που θα κυριαρχήσουν στη διήμερη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, αύριο και μεθαύριο, στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή και της Κύπρου.

    [24] (Κ) Ακιντζί - Ταλάτ - ''Εκλογές'' - Παπανδρέου - Γκιουλ

    Κατά 3.600 ''ψηφοφόρους'' αυξήθηκε ο ''εκλογικός κατάλογος'' σε σχέση με τις περσινές λεγόμενες εκλογές στα κατεχόμενα, δήλωσε σήμερα ο ηγέτης του Κινήματος Ειρήνης και Δημοκρατίας Μουσταφά Ακκιντζί, ο οποίος τόνισε πως δεν θα πρέπει να παρέμβει κανείς στις "εκλογές" του Δεκεμβρίου.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 15 October 2003 - 17:49:20 UTC