Read the Joint Statement of the Heads of State & Government of Southeastern European Nations (Crete, 4 November 1997) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-10-19

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Βρυξέλλες - Επιστροφή
  • [02] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση Ε/Κ - Τ/Κ
  • [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [05] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Ισπανία - Αναχώρηση
  • [06] (Κ) ΟΗΕ - Μαυρογιάννης - Ειρηνευτικές Επιχειρήσεις
  • [07] (Κ) Εκπρόσωπος - Φόρουμ Φορμεντόρ - Ερντογάν

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Βρυξέλλες - Επιστροφή

    Την ελπίδα όπως τελικά υπερισχύσει η άποψη των μικρών κρατών μελών της ΕΕ, για παραμονή του κατώτατου ορίου συμμετοχής της κάθε χώρας στο Ευρωκοινοβούλιο στους έξι Ευρωβουλευτές και όχι τέσσερις, όπως οι μεγάλες χώρες φαίνεται να επιθυμούν, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Αναφερόμενος στο θέμα της λαθρομετανάστευσης, το οποίο συζητήθηκε κατά την διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως άποψη της κυβέρνησης είναι ότι η Κύπρος σαν το νοτιοανατολικότερο άκρο της Ευρώπης, μπορεί να προστατεύσει την Ευρώπη από τα ρεύματα παράνομων μεταναστών, προσθέτοντας πως είναι αποδεκτό από πολλές χώρες ότι οι δαπάνες για την καλύτερη εποπτεία των συνόρων αποτελούν κοινή προσπάθεια.

    [02] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση Ε/Κ - Τ/Κ

    Συνολικά 9.544 Ε/Κ και Τ/Κ διακινήθηκαν χθες προς και από τις κατεχόμενες περιοχές.

    [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού υπό το φως της νέας περιοδείας στην περιοχή του Ειδικού Συντονιστή στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον, οι πληροφορίες γύρω από μελέτη των Αμερικανών για τις οικονομικές πτυχές της λύσης, ο αντίκτυπος των δηλώσεων του Αρχηγού Στρατού της Τουρκίας Χιλμί Οζκιόκ ότι τα κατοχικά στρατεύματα δεν πρόκειται να φύγουν από την Κύπρο καθώς και οι δηλώσεις του Προέδρου Παπαδόπουλου για τη συμμετοχή της Κύπρου Ευρωκοινοβούλιο είναι μερικά από τα θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου. Οι κυριακάτικες εφημερίδες ασχολούνται επίσης με τα επενδυτικά δάνεια στο Χρηματιστήριο και προβλήματα στο στράτευμα με παράπονα εναντίον ανώτερων αξιωματικών της Εθνικής Φρουράς.

    Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα της, υπό τον τίτλο ''Ομηρος της Τουρκίας η Κύπρος'', ότι ο Αρχηγός Στρατού της Τουρκίας Χιλμί Οζκιόκ, σε συνέντευξή του στην αθηναϊκή ''Ελευθεροτυπία'', δήλωσε ότι η Κύπρος είναι μεγάλης στρατηγικής αξίας για τη χώρα του και ότι δεν πρόκειται να αποσυρθούν τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα από το νησί. Εκπρόσωπος της Κομισιόν ανέφερε σε συνέντευξή του ότι δεν πρόκειται να αρχίσουν ενταξιακές συνομιλίες με την Τουρκία, εάν δεν λυθεί το Κυπριακό. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου και Βουλευτής του ΔΗΣΥ Χρήστος Πουργουρίδης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα. δήλωσε ότι ''η λεηλασία του κοσμάκη στο ΧΑΚ έγινε, γιατί δεν εφαρμόστηκαν οι νόμοι και το επίσημο κράτος δεν φρόντισε να εφαρμοστούν''.

    ''Η Μάχη'', με τον τίτλο ''Συνταγματάρχης καλεί σε παράδοση'', γράφει στο κύριο θέμα ότι δυσφορία και αγανάκτηση επικρατεί στις τάξεις της Εθνικής Φρουράς από τον τρόπο μεταχείρισης και κοροϊδίας που τυγχάνουν -όπως υποστηρίζουν- τα μόνιμα στελέχη και οι κληρωτοί από την ανώτατη ηγεσία του στρατεύματος. Ενώ ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Αθανάσιος Νικολοδήμος, γράφει η εφημερίδα, είπε στους καταδρομείς ότι ο αγώνας συνεχίζεται για απελευθέρωση της Κυρήνειας, κάποιος Συνταγματάρχης, συνομιλώντας με εφέδρους, ανέφερε ότι κανένας δεν είναι διατεθειμένος να αγωνισθεί για απελευθέρωση. Αλλη είδηση είναι η δήλωση του Αναπληρωτή Προέδρου των ΕΔΗ και πρώην Κυβερνητικού Εκπροσώπου Μιχάλη Παπαπέτρου για μη συνεργασία του κόμματός του με τον ΔΗΣΥ στις προσεχείς ευρωεκλογές, εξαιτίας της διαφορετικής ιδεολογικής ταυτότητας των δύο κομμάτων.

    Ο ''Πολίτης'', με κύριο τίτλο ''Οι Αμερικανοί ξανάρχονται'', γράφει πως οι ΗΠΑ θεωρούν σχεδόν βέβαιο ότι στα κατεχόμενα θα νικήσουν οι πολιτικές δυνάμεις που αντιτίθενται στο καθεστώς Ντενκτάς και, ως εκ τούτου, αναμένουν ότι θα υπάρξουν εξελίξεις στο Κυπριακό μετά τις ''εκλογές'' τον προσεχή Δεκέμβριο. Ελπίζουν έτσι ότι θα υπάρξει λύση στο πρόβλημα πριν από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ την 1η Μαΐου 2004 και κομιστής αυτού του μηνύματος σε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές είναι ο Αμερικανός Συντονιστής για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον που αρχίζει σήμερα νέα περιοδεία στην περιοχή. Αλλού γράφει ότι η πολιτική ηγεσία σχεδόν στο σύνολό της έχει αποφασίσει οριστικά ότι η Κύπρος θα πληρώσει και τις έξι θέσεις που της αναλογούν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και προβάλλει δήλωση του Προέδρου Παπαδόπουλου ότι ''έτσι αποφάσισε το Συμβούλιο της Νίκαιας και κανείς δεν μπορεί να αλλάξει αυτή την απόφαση''.

    ''Η Σημερινή'', με τον τίτλο ''Ετσι έκλεβαν τους επενδυτές'', γράφει στο κύριο θέμα ότι στα ενημερωτικά δελτία των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) εταιρειών περιέχονται ''ψευδή, παραποιημένα και παραπλανητικά'' στοιχεία, για ''πλασματικές κερδοφορίες εταιρειών'', οι οποίες προέρχονται από πολύ υψηλή αποτίμηση επενδύσεων, όπως εκτιμήθηκε. Επιστημονικοί συνεργάτες της Βουλής, γράφει η εφημερίδα, ανακάλυψαν συγκεκριμένα στοιχεία που επιβεβαιώνουν προηγούμενο πόρισμα των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Ελέγχου και Οικονομικών για το ΧΑΚ. Σε άλλο θέμα γράφει ότι παρατηρούνται πολλές αλλαγές στις ηγεσίες των Επαρχιακών Επιτροπών του ΔΗΣΥ με τα επαρχιακά συνέδρια και τις εκλογές που πραγματοποιούνται σήμερα, αλλά δεν αναμένονται εκπλήξεις και ούτε παρουσιάζουν αυξημένο ενδιαφέρον.

    ''Ο Φιλελεύθερος'', κάτω από τον τίτλο ''Οικονομική μελέτη για τη λύση'', γράφει στο κύριο θέμα πως το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών αποφάσισε, στο πλαίσιο της προετοιμασίας του ενόψει πιθανών εξελίξεων στο Κυπριακό, να αναθέσει σε ειδικούς επιστήμονες τη μελέτη για τις οικονομικές πτυχές της λύσης στη βάση του σχεδίου Ανάν, το οποίο επανεξετάζουν και υπηρεσιακοί αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών καταγράφοντας παρατηρήσεις ή/και ελλείψεις. Αλλη είδηση είναι ότι αυξάνεται ο αριθμός των Τ/Κ οι οποίοι εγγράφονται στις ε/κ συντεχνίες ΠΕΟ, ΣΕΚ και ΔΕΟΚ, οι οποίες εργάζονται για κατοχύρωση των εργατικών, συνταξιοδοτικών και άλλων δικαιωμάτων τους.

    Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριό της θέμα, υπό τον τίτλο ''Φαγοπότι εκατομμυρίων'', ότι το Υπουργικό Συμβούλιο επί διακυβέρνησης Κληρίδη, σύμφωνα με τα πρακτικά συνεδριάσεών του, ''διαμοίραζε χρήματα του Δημοσίου σε γνωστούς, φίλους και... αλλήλους'' και ότι ''εκατομμύρια λίρες έχουν διαμοιρασθεί ή χαρισθεί σε προσκείμενους στη δεξιά παράταξη, σε επιχειρηματίες, σε άτομα με ευρύτερη πολιτική επιρροή, αλλά και σε συγγενείς Υπουργών''. Αλλη είδηση είναι η επιτυχής πραγματοποίηση χθες του συμποσίου που διοργάνωσε το ΑΚΕΛ, με θέμα ''Από την Ανεξαρτησία στην Επανένωση - Εκτιμήσεις, διδάγματα, προοπτικές''.

    [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Βρυξέλλες - Επιστροφή ---------------------------------------------- Την ελπίδα όπως τελικά υπερισχύσει η άποψη των μικρών κρατών μελών της ΕΕ, για παραμονή του κατώτατου ορίου συμμετοχής της κάθε χώρας στο Ευρωκοινοβούλιο στους έξι Ευρωβουλευτές και όχι τέσσερις, όπως οι μεγάλες χώρες φαίνεται να επιθυμούν, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Αναφερόμενος στο θέμα της λαθρομετανάστευσης, το οποίο συζητήθηκε κατά την διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως άποψη της κυβέρνησης είναι ότι η Κύπρος σαν το νοτιοανατολικότερο άκρο της Ευρώπης, μπορεί να προστατεύσει την Ευρώπη από τα ρεύματα παράνομων μεταναστών, προσθέτοντας πως είναι αποδεκτό από πολλές χώρες ότι οι δαπάνες για την καλύτερη εποπτεία των συνόρων αποτελούν κοινή προσπάθεια.

    Σε δηλώσεις του στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, λίγο μετά την επιστροφή του χθες βράδυ από τις Βρυξέλλες και ερωτηθείς κατά πόσο οι μικρότερες χώρες μέλη της ΕΕ νοιώθουν ικανοποιημένες από τα όσα έχουν λεχθεί αναφορικά με το σύνταγμα της Ευρώπης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η μεγάλη πλειοψηφία των χωρών υποστηρίζει τις ίδιες θέσεις με την Κύπρο, αλλά ακόμη οι μεγάλες χώρες δεν έχουν ακόμη τοποθετηθεί επί των σοβαρών θεμάτων.

    Αναφερόμενος στα θέματα αυτά είπε πως ένα «είναι ο αριθμός της συμμετοχής της κάθε χώρας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», για το οποίο «υπάρχει ήδη απόφαση του Συμβουλίου της Νίκαιας που στην περίπτωση της Κύπρου, καθορίζονται έξι έδρες.»

    Εξάλλου, «η πρόταση της Συνόδου είναι μείωση του ελαχίστου ορίου συμμετοχής σε τέσσερις Ευρωβουλευτές, οπότε η Κύπρος θα δικαιούται πέντε αντί έξι», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσθέτοντας πως «εάν δεν υπάρξει ομόφωνη απόφαση για την αλλαγή αυτού του αριθμού, που μόνο το Συμβούλιο αυτό μπορεί να αλλάξει, θα ισχύσει η απόφαση της Νίκαιας, δηλαδή έξι Ευρωβουλευτές».

    «Ολες οι μεγάλες χώρες φαίνεται, να θέλουν να εισαχθεί η νέα πρόταση της Συνόδου» είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκφράζοντας ωστόσο την ελπίδα όπως «υπερισχύσει η άποψη των μικρών κρατών που είναι και οι περισσότερες σε αριθμό».

    Συζητήθηκαν επίσης, ανέφερε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, η σύνθεση της Επιτροπής, οι αρμοδιότητες του νέου Υπουργού Εξωτερικών, η εναλλαγή των Προεδριών των θεματικών Συμβουλίων και η παράταση της θητείας του Προέδρου του Συμβουλίου σε δυόμισι χρόνια περίπου καθώς και ο ορισμός του από την Επιτροπή και τους αρχηγούς των κρατών μελών με επικύρωση από το Κοινοβούλιο.

    Ο κ. Παπαδόπουλος επανέλαβε εξάλλου πως «για τα πλείστα θέματα υπάρχουν ήδη οι ρυθμίσεις από το Συμβούλιο της Νίκαιας και μόνο ένα νέο Συμβούλιο, και όχι οποιοσδήποτε αξιωματούχος, μπορεί να αλλάξει την απόφαση της Νίκαιας.

    Αναφερόμενος στην Ιταλική Προεδρία, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως αυτή «ανέλαβε να συντάξει μια πρόταση ολοκληρωμένη», αναφορικά με το σύνταγμα της Ευρώπης, «η οποία θα υποβληθεί στην επόμενη Διακυβερνητική Διάσκεψη».

    Στην Διακυβερνητική Διάσκεψη συζητήθηκε παράλληλα «η νέα πρωτοβουλία της Ιταλίας, με τίτλο πρωτοβουλία για μεγέθυνση της Ευρώπης που αφορά την προσπάθεια και τα σχέδια για την ανάπτυξη της οικονομίας σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες, με κατάλογο σχεδίων και χρηματοδότηση, ώστε να επέλθει αυτή η ανάκαμψη», δήλωσε.

    Κληθείς στη συνέχεια να αναφερθεί στα θέματα άμυνας και λαθρομετανάστευσης που συζητήθηκαν στην Διακυβερνητική και στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε πως για «το θέμα της κοινής εξωτερικής πολιτικής και άμυνας, εκφράστηκαν απόψεις, αναφορικά με την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της Ευρώπης, χωρίς όμως να καταλήξουν σε αποφάσεις ή σε συγκεκριμένες εισηγήσεις».

    Οσον αφορά το θέμα της λαθρομετανάστευσης, άποψη δική μας είναι ότι ''επειδή η Κύπρος είναι στο νοτιοανατολικότερο άκρο της Ευρώπης, έχει να προστατεύσει την Ευρώπη από τα ρεύματα παράνομων μεταναστών και το κύριο θέμα που γίνεται αποδεκτό από πολλές χώρες είναι ότι οι δαπάνες για την καλύτερη εποπτεία των συνόρων, είναι κοινή προσπάθεια'', δήλωσε ο κ. Παπαδόπουλος.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπενθύμισε εξάλλου ότι «η Κύπρος και η Ιταλία έχουν υπογράψει διμερή σύμβαση για την εκπλήρωση κοινών περιπολιών εις το θαλάσσιο χώρο και μάλιστα για τον σκοπό αυτό η Κύπρος έχει αγοράσει από την Ιταλία πέντε περιπολικά σκάφη».

    Τέλος, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος χαρακτήρισε άκρως ικανοποιητική την επίσκεψή που πραγματοποίησε στο Λουξεμβούργο, υπό την έννοια ότι θα προσπαθήσουν ''με τον Πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου'' να δώσουν ''νέα ώθηση στην συνεργασία της Κύπρου με το Λουξεμβούργο''.

    Αλλωστε, όπως πρόσθεσε, «το Λουξεμβούργο που είναι μια μικρή χώρα όπως και η Κύπρος, είναι και ιδρυτικό μέλος της ΕΕ» και με την χώρα αυτή εμείς ''διατηρούμε σχεδόν ταυτότητα απόψεων, όσον αφορά την Διακυβερνητική Διάσκεψη και το νέο σύνταγμα της Ευρώπης''.

    ΓΓ ΑΚΕΛ - Παρατηρητές - Χιλμί Οζκιόκ ------------------------------------ Ο Πρόεδρος της Βουλής, Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε χθες πως ''δεν έχουμε καμία συγκεκριμένη απόδειξη ότι ήρθαν παρατηρητές'' από μη κυβερνητικές οργανώσεις για την παρακολούθηση των λεγόμενων εκλογών του Δεκεμβρίου στα κατεχόμενα.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις στο περιθώριο του συμποσίου που διοργάνωσε το ΑΚΕΛ με θέμα ''Από την Ανεξαρτησία στην Επανένωση εκτιμήσεις, διδάγματα, προοπτικές'', ο κ. Χριστοφιας ανέφερε ακόμη ότι η ευθύνη των Ηνωμένων Πολιτειών δεν εξαντλείται στα αποτελέσματα των ''εκλογών'' στα κατεχόμενα και πως θα πρέπει να ασκηθούν πιέσεις προς την Αγκυρα για αλλαγή φιλοσοφίας.

    Κληθείς να σχολιάσει την ικανοποίηση που εξέφρασαν σε ανακοίνωση τους οι ΕΔΗ για την άφιξη παρατηρητών, ο κ. Χριστόφιας είπε: ''Δεν μπορώ ούτε να χαιρετίσω ούτε να εκτιμήσω πληροφορία των μέσων ενημέρωσης. Δεν έχουμε συγκεκριμένη απόδειξη ότι ήρθαν παρατηρητές''.

    Ο κ. Χριστόφιας παρατήρησε ότι το ζήτημα των παρατηρητών εξελίσσεται σε μείζων θέμα της πολιτικής ζωής στο οποίο προσδίδεται υπερβολή, ''την ώρα που η νοθεία έχει ήδη μήνες που έχει γίνει'', σημείωσε.

    Ο,τι και να συμβεί είπε ο κ. Χριστόφιας ο καθένας θα εκφράσει την άποψή του, σημειώνοντας πως υπάρχει ''μια υπερβολή στο συνεχές αναμάσημα από δικής μας πλευράς στο εσωτερικό μέτωπο του θέματος των παρατηρητών στις 'εκλογές' στα κατεχόμενα''.

    Κληθείς να σχολιάσει την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ όσον αφορά τις ''εκλογές'' στα κατεχόμενα, ο κ. Χριστόφιας εκτίμησε πως αυτό είναι ''θετικό'' εκφράζοντας ταυτόχρονα την άποψη πως οι ''εκλογές'', δεν είναι το μείζων θέμα με το οποίο θα πρέπει να ασχοληθούν οι ΗΠΑ.

    ''Αν επενδύουν αποκλειστικά και μόνο στο αποτέλεσμα των εκλογών στα κατεχόμενα οι ΗΠΑ, δεν νομίζω ότι εξαντλούν την ευθύνη τους'', είπε.

    Τόνισε ότι ευθύνη των ΗΠΑ, ως μιας μεγάλης χώρα, μονίμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας, που διαδραματίζει τον ρόλο που διαδραματίζει στον πλανήτη σήμερα είναι να πιέσει την Τουρκία να αλλάξει φιλοσοφία.

    ''Το κλειδί είναι στην Τουρκία'', επεσήμανε και πρόσθεσε πως ''οι εκλογές στα κατεχόμενα αν δώσουν θετικό αποτέλεσμα για την αντιπολίτευση, είναι ένας επιπρόσθετος θετικός παράγοντας άσκησης έμμεσα και άμεσα πίεσης πάνω στα κατεστημένα''.

    ΓΓ ΑΚΕΛ - Συμπόσιο - Κυπριακό ----------------------------- Οι ξένοι πρέπει να ασκήσουν πιέσεις προς την Τουρκία ώστε να διαφοροποιηθεί η προσέγγισή της στο Κυπριακό τόνισε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας προσθέτοντας ότι ''είναι λάθος να εξαρτούν τις οποίες εξελίξεις στο Κυπριακό αποκλειστικά και μόνο από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας που θα γίνει στα κατεχόμενα τον ερχόμενο Δεκέμβρη''.

    Σε ομιλία του στο συμπόσιο που διοργάνωσε το ΑΕΚΛ για την ημέρα της Κυπριακής Ανεξαρτησίας επανέλαβε ότι ''το κλειδί της λύσης εξακολουθεί να βρίσκεται στην Αγκυρα'' σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση της Τουρκίας παραπαίει σε αντιφάσεις που είναι ενδεικτικές της διαπάλης η οποία διεξάγεται στη χώρα''.

    Πρόσθεσε ότι οι αντιφάσεις αυτές, ''είναι ενδεικτικές των λεπτών ισορροπιών που επιχειρείται να κρατηθούν και του παιγνιδιού των συμβιβασμών ανάμεσα σε αυτούς που επιμένουν στο κεμαλικό κράτος και εκείνους που προσβλέπουν στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας''.

    Καρογιάν - Παρατηρητές ---------------------- Η κυβέρνηση δεν έχει καμία πληροφόρηση για την κάθοδο παρατηρητών από μη κυβερνητικές οργανώσεις στις λεγόμενες εκλογές του ψευδοκράτους, δήλωσε χθες ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας Μάριος Καρογιάν.

    Σε δηλώσεις στο περιθώριο συμποσίου που διοργάνωσε το ΑΚΕΛ με θέμα ''Από την Ανεξαρτησία στην Επανένωση-εκτιμήσεις, διδάγματα, προοπτικές'', και κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες για κάθοδο παρατηρητών στα κατεχόμενα, ο κ. Καρογιάν είπε: ''Εμείς δεν έχουμε καμία πληροφόρηση ακόμη για την κάθοδο παρατηρητών. Εξάλλου δεν μας ζητήθηκε και η άποψη όσον αφορά την κάθοδο των μη κυβερνητικών οργανώσεων''.

    Επανέλαβε ότι η θέση της κυβέρνησης στο θέμα είναι απόλυτα σαφής και ανέφερε πως ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος την έθεσε με σαφήνεια και στις ΗΠΑ και στην ΕΕ κι αλλού.

    Οπως έχει δηλώσει και ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, είπε ο κ. Καρογιάν ''η νοθεία έχει συντελεστεί'', ενώ πρόσθεσε ότι το ουσιαστικό σημείο είναι πως έχουν παραχαραχθεί οι εκλογικοί κατάλογοι, κάτι που έχουν καταδικάσει και οι δυνάμεις της ''αντιπολίτευσης''.

    ''Συνεπώς η ορθότητα της εκτίμησης και της τοποθέτησης του Προέδρου Παπαδόπουλου έχει επιβεβαιωθεί στον μέγιστο δυνατό βαθμό'', σημείωσε.

    Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του αρχηγού των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων Χιλμί Οζκιόκ ότι η Τουρκία δεν φεύγει από την Κύπρο, ο κ. Καρογιάν δήλωσε πως δεν είναι πρώτη φορά που οι Τούρκοι στρατηγοί έχουν διατυπώσει τις δικές τους θέσεις κι έχουν θεωρήσει την Κύπρο ως στρατηγικής σημασίας και απαραίτητη για τα θέματα ασφάλειας τους.

    Αν κάποιος ανατρέξει στην ιστορία, ανέφερε, θα δει πολλές παρόμοιες δηλώσεις και τοποθετήσεις στρατηγών αλλά και ηγετικών στελεχών των εκάστοτε κυβερνήσεων της Τουρκίας σημειώνοντας πως ''δεν είναι κάτι καινούργιο''.

    Ανέφερε ότι η ''προσθήκη'' που έχει κάνει ο κ. Οζκιόκ πως ο ρόλος της Κύπρου αναβαθμίζεται γιατί είναι και ένας σημαντικός γεωγραφικός χώρος που μπορούν να ελεγχθούν οι δίοδοι για τα πετρέλαια αποδεικνύει, όπως είπε, την σπουδαιότητα που από την μια πλευρά η Τουρκία δίνει στο μεγάλο κεφάλαιο που έχει να κάνει με τον μαύρο χρυσό και από την άλλη πως η Τουρκία δεν έχει κανένα ρόλο και καμία θέση όσον αφορά το συγκεκριμένο αυτό ζήτημα.

    ''Φαίνεται ξέχασε ο κ. Οζκιόκ πως η Κύπρος είναι στην ΕΕ και συνεπώς είναι ευρωπαϊκό έδαφος και οι οποιεσδήποτε διαδικασίες και οι οποιοιδήποτε έλεγχοι θα είναι απότοκο των αποφάσεων και των επιλογών της ίδιας της ΕΕ'', κατέληξε ο κ. Καρογιάν.

    Ημέρα Ηνωμένων Εθνών - Λήδρα Πάλας - Εκδήλωση ---------------------------------------------- Γιορτάζεται σήμερα στο Λήδρα Πάλας η ''Μέρα των Ηνωμένων Εθνών'', ως υπενθύμιση της παρουσίας του διεθνούς Οργανισμού που φέτος συμπληρώνει 58 χρόνια από την ίδρυσή του.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της UNFICYP οι φετινοί εορτασμοί θα επικεντρωθούν στις πολιτιστικές παραδόσεις της Κύπρου, με έμφαση στους τομείς της τέχνης, της χειροτεχνίας και της μουσικής. Οι εορτασμοί αρχίζουν στις 3 το απόγευμα και θα διαρκέσουν μέχρι τις 8 το βράδυ.

    Ποδόσφαιρο - Πρωτάθλημα - 7η Αγωνιστική --------------------------------------- H 7η Αγωνιστική του Παγκυπρίου Ποδοσφαιρικού Πρωταθλήματος Α΄ Κατηγορίας ολοκληρώνεται σήμερα με τους αγώνες Αθλητικής Ενωσης Πάφου και Αναγέννησης Δερύνειας στο Τσίρειο, Ομόνοιας Εθνικού Αχνας στο ΓΣΠ και Ονήσιλου ΑΠΟΕΛ στο στάδιο Παραλιμνίου. Και οι τρεις αγώνες αρχίζουν στις 3.30 το απόγευμα.

    Στους χθεσινούς αγώνες για την ίδια Αγωνιστική, η Ανόρθωση νίκησε εκτός έδρας, στο Παραλίμνι, την τοπική Ενωση με 3 -2, η ΑΕΛ συνέτριψε με 8 - 0 στο Τσίρειο Λεμεσού τη Δόξα Κατωκοπιάς, ο Διγενής έχασε στο Μακάρειο από τον Απόλλωνα Λεμεσού με 0 - 1, ενώ ΑΕΚ και Ολυμπιακός έφεραν ισοπαλία 0 - 0 στο μεταξύ τους παιχνίδι στο ΓΣΖ Λάρνακας.

    Καλαθόσφαιρα Ανδρών - 1η Αγωνιστική -----------------------------------

    [05] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Ισπανία - Αναχώρηση

    Είναι δύσκολο να ηττηθούν οι δυνάμεις της διχοτόμησης στις ''εκλογές'' των κατεχομένων, γιατί έχουν σοβαρότατα στηρίγματα από το στρατιωτικό κατεστημένο της Τουρκίας, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας.

    [06] (Κ) ΟΗΕ - Μαυρογιάννης - Ειρηνευτικές Επιχειρήσεις

    [07] (Κ) Εκπρόσωπος - Φόρουμ Φορμεντόρ - Ερντογάν

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης κάλεσε τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να εκθέσει τι ακριβώς προτίθεται να πράξει η Τουρκία στην Κύπρο δεδομένης της επίσημης ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ την 1η Μαίου 2004 και των ευρωπαϊκών επιδιώξεων της Τουρκίας, ενόψει του γεγονότος ότι Ε/Κ και Τ/Κ επιθυμούν στην μεγάλη τους πλειοψηφία να ενταχθεί μια επανενωμένη Κύπρος στην ΕΕ.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 19 October 2003 - 19:49:09 UTC