Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-10-21

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) ΕΕ - Συμβούλιο Υπουργών Απασχόλησης - Κύπριος Υπουργός
  • [02] (Κ) Στέιτ Ντιπάρτμεντ - ''Εκλογές'' - Σχέδιο Ανάν
  • [03] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Ε/Κ - Τ/Κ - Διακίνηση
  • [05] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [06] (Κ) Κατεχόμενα - Πίρι Ρέις
  • [07] (Κ) Υπουργός Εσωτερικών - Φόρουμ για Μετανάστευση
  • [08] (Κ) Αθήνα - Αφιξη Γκιούλ - Παπανδρέου - Δηλώσεις
  • [09] (Κ) Υπουργός Εσωτερικών - Ευρωμεσογειακό Κοινοβουλευτικό Φόρουμ
  • [10] (Κ) Εκπρόσωπος - Κυπριακό - Σχέδιο Ανάν - Γουέστον - Γκιουλ
  • [11] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Εθνική Φρουρά
  • [12] (Κ) Εκπρόσωπος - Παρατηρητές - ''Εκλογές''
  • [13] (Κ) Συντονιστής Εναρμόνισης - Βρυξέλλες
  • [14] (Κ) Ελληνας ΥΠΕΞ - Γουέστον
  • [15] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [16] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [17] (Κ) Χρηματιστήριο - Αμελητέες απώλειες
  • [18] (Κ) Ελσίνκι - Διάσκεψη - Διαχείριση Συνόρων - ΕΕ
  • [19] (K) Ευρωμεσογειακό Κοινοβουλευτικό Φόρουμ - Μετανάστευση - Ανακοινωθέν
  • [20] (Κ) Τουρκία - Γκιουλ - Ολυμπιακή Εκεχειρία
  • [21] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Ισπανία - Επαφές
  • [22] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

  • [01] (Κ) ΕΕ - Συμβούλιο Υπουργών Απασχόλησης - Κύπριος Υπουργός

    Οι 25 Υπουργοί Απασχόλησης των κρατών μελών και των προσχωρούντων κρατών εξέτασαν χθες στο Λουξρμβούργο την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Μετανάστευση, ένταξη και απασχόληση». Στη Σύνοδο του Συμβουλίου την Κύπρο εκπροσώπησε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασαλίσεων Ιάκωβος Κεραυνός.

    [02] (Κ) Στέιτ Ντιπάρτμεντ - ''Εκλογές'' - Σχέδιο Ανάν

    Κρίσιμη ευκαιρία για έκφραση βούλησης των Τ/Κ σε σχέση με το σχέδιο Ανάν, αλλά και το δημοψήφισμα που στερήθηκαν στη Χάγη αποτελούν οι ''εκλογές'' στα κατεχόμενα, όπως δήλωσε και επίσημα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο εκφράζει ανησυχίες για τη συμπερίληψη εποίκων στους "εκλογικούς καταλόγους".

    [03] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η σημερινή επίσκεψη του Τούρκου ΥΠΕΞ Αμπντουλάχ Γκιουλ στην Αθήνα, όπου θα έχει συνομιλίες με τον Ελληνα ομόλογό του Γιώργο Παπανδρέου, η περιοδεία του ειδικού συντονιστή στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον σε Αγκυρα - Αθήνα - Λευκωσία, το αποτέλεσμα της χθεσινής συνάντησης του Υπουργού Συγκοινωνιών και Εργων με εκπροσώπους των συνδικαλιστικών οργανώσεων των επαγγελματιών οδηγών, η στάση εργασίας στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής και οι δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης για τους αιτητές πολιτικού ασύλου και τους παράνομους μετανάστες που εργάζονται στην Κύπρο, είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

    H ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Μικρές προσδοκίες από τον Γκιουλ'' πως το πρόβλημα της Κύπρου δεν προβάλλεται ως ένα από τα πρώτα που θα απασχολήσουν τις συνομιλίες στην Αθήνα των Υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας, Γιώργου Παπανδρέου και Αμπντουλάχ Γκιουλ. Αλλού γράφει πως έντονα κινείται στο παρασκήνιο η ιταλική προεδρία της ΕΕ για να προστατέψει την Τουρκία από του να καθίσει στο σκαμνί σε σχέση με την υποχρέωσή της να εφαρμόσει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την Τιτίνα Λοϊζίδου.

    ''Η Μάχη'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Κόπωση και αποσύνθεση στο ΡΙΚ'' γράφει πως παρατηρούνται ''σημάδια κόπωσης και αποδιοργάνωσης" στο ΡΙΚ και πως "ένα μεγάλο ποσοστό των υπαλλήλων του Ιδρύματος" δεν προσφέρει τα αναμενόμενα. Σε άλλο θέμα αναφέρει πως ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων και οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών οργανώσεων των επαγγελματιών οδηγών αποφάσισαν χθες τη σύσταση κοινής Επιτροπής με στόχο την όσο το δυνατό πληρέστερη κάλυψη των υφιστάμενων μεταφορέων κατόχων άδειας οδηγού ''Α'', χωρίς το κράτος να παραμένει εκτεθειμένο έναντι της ΕΕ.

    Ο ''Πολίτης'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Βρόμικο χρήμα - 500 εκατομμύρια κέρδη από την παραοικονομία'' πως σχεδόν το 10% της αξίας της ακαθάριστης εγχώριας παραγωγής της Κύπρου είναι "μαύρο" και μελέτη του Γραφείου Οικονομικών Μελετών του ΑΚΕΛ, η πρώτη στην Κύπρο για την παραοικονομία, καταμαρτυρεί πως παραοικονομία και έγκλημα έχουν τις καλύτερες σχέσεις. Αλλού αναφέρει πως τα επόμενα βήματά της καθορίζει σήμερα η διαχειριστική επιτροπή της Ιεράς Μονής Αποστόλου Ανδρέα, μετά την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να ανάψει το πράσινο φως για την έναρξη της διαδικασίας αναστήλωσης της Μονής, έργο που ανέλαβε η UNOPS.

    ''Η Σημερινή'' με κύριο τίτλο ''Πόλεμος για τις τιμές αυτοκινήτων'' γράφει πως η καθυστέρηση που παρατηρείται από πλευράς των δυο αρμόδιων Υπουργείων Οικονομικών και Συγκοινωνιών και Εργων να παρουσιάσουν τις θέσεις τους γύρω από το θέμα των αναθεωρημένων φόρων κατανάλωσης για τα αυτοκίνητα δίνει την ευκαιρία στους άμεσα εμπλεκόμενους να εξαπολύουν κατηγορίες προς πάσα κατεύθυνση. Σε άλλο θέμα γράφει πως αποφασισμένη να μην ενδώσει στην απαίτηση ομάδας πατατοπαραγωγών στα Κοκκινοχώρια για αποζημίωση και πρόωρη συνταξιοδότηση είναι η Κυβέρνηση, με βάση τα όσα δήλωσε ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Τίμης Ευθυμίου.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Ναι της Αγκυρας για παρατηρητές'' πως κατά τη διάρκεια των συνομιλιών που είχε χθες στην Αγκυρα ο συντονιστής για το Κυπριακό στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τόμας Γουέστον Τούρκοι αξιωματούχοι εξέφρασαν δυσφορία για την εντύπωση που δίδεται ότι ''η Τουρκία και ο Ραούφ Ντενκτάς επεμβαίνουν στην εκλογική διαδικασία'' και χαρακτήρισαν ως ''ένδειξη καλής θέλησης'' το γεγονός ότι ''έχουν κληθεί ξένοι παρατηρητές στις εκλογές'' Αλλού αναφέρει πως δώδεκα περιπτώσεις αστυνομικών που εκ πρώτης όψεως φαίνεται να τους καταβλήθηκαν ασυνήθιστα ποσά για υπερωρίες ερευνώνται για να διαπιστωθεί κατά πόσον πληρώθηκαν νομότυπα.

    Η ''Χαραυγή'' με κύριο τίτλο ''Αμετακίνητη η Αγκυρα'' γράφει πως τίποτε το ουσιαστικό σε ό,τι αφορά τα μεγάλα θέματα, Κυπριακό και ελλαδοτουρκικές διαφορές δεν αναμένει η Ελλάδα από τη σημερινή επίσκεψη του ΥΠΕΞ της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ στην Αθήνα. Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας Παναγιώτης Μπεγλίτης δήλωσε ότι στη συνάντηση Παπανδρέου - Γκιουλ δεν αναμένεται να υπάρξει συζήτηση για ΜΟΕ στην Κύπρο. Αλλού αναφέρεται στη χθεσινή στάση εργασίας στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής σημειώνοντας πως η Υπουργός Υγείας διατύπωσε αυστηρές συστάσεις προς τους εκπροσώπους των 11 επιστημόνων του Ινστιτούτου καθώς και προς το ΔΣ για γεφύρωση των διαφορών που προέκυψαν μεταξύ τους.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Οι ΗΠΑ εντείνουν τις πιέσεις προς την Τουρκία'' πως Τούρκος επίσημος δήλωσε πως ο Αμερικανός απεσταλμένος για το Κυπριακό προέτρεψε χθες την Τουρκία να ασκήσει πίεση επί των Τ/Κ ώστε μετά τις ''εκλογές'' του Δεκεμβρίου να βοηθήσουν ώστε η Κύπρος να ενταχθεί του χρόνου επανενωμένη στην ΕΕ. Αλλού γράφει πως η Κυβέρνηση εξέφρασε ανησυχία για τη μεγάλη αύξηση του αριθμού των αιτητών πολιτικού ασύλου και των παράνομων μεταναστών, όπως δήλωσε χθες ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρος Θεοδώρου.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [04] (Κ) Ε/Κ - Τ/Κ - Διακίνηση

    [05] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Στέιτ Ντιπάρτμεντ - ''Εκλογές'' - Σχέδιο Ανάν -------------------------------- Κρίσιμη ευκαιρία για έκφραση βούλησης των Τ/Κ σε σχέση με το σχέδιο Ανάν, αλλά και το δημοψήφισμα που στερήθηκαν στη Χάγη αποτελούν οι ''εκλογές'' στα κατεχόμενα, όπως δήλωσε και επίσημα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο εκφράζει ανησυχίες για τη συμπερίληψη εποίκων στους ''εκλογικούς καταλόγους''.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΚΥΠΕ κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης Τύπου, ο Εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ Ανταμ Ιριλάι εξέφρασε την ελπίδα όπως οι ''εκλογές'' είναι ελεύθερες παρόλο που όπως είπε υπάρχουν πληροφορίες σε σχέση με την ''ένταξη μη νόμιμων ψηφοφόρων'' στους καταλόγους, οι οποίες ανησυχούν τις ΗΠΑ.

    Συγκεκριμένα ο Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επανέλαβε τη δήλωση που είχε γίνει προς το ΚΥΠΕ από αξιωματούχο του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών την Παρασκευή αναφέροντας πως οι ΗΠΑ βλέπουν τις επικείμενες ''βουλευτικές εκλογές'' των κατεχομένων σαν ''μια κρίσιμη ευκαιρία για τους Τ/Κ να εκφράσουν τη βούλησή τους στην κεντρική ερώτηση εάν επιθυμούν επίλυση του Κυπριακού βασισμένη στο ειρηνευτικό σχέδιο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Ανάν και είσοδο στην Ευρωπαϊκή Ενωση''.

    ''Υπό αυτό το πρίσμα οι εκλογές είναι δημοψήφισμα επί του σχεδίου Ανάν το οποίο στερήθηκαν οι Τουρκοκύπριοι όταν οι ειρηνευτικές συνομιλίες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ εγκαταλείφθηκαν από την πλευρά τους στη Χάγη», είπε ο κ. Ιριλάι.

    Ο Εκπρόσωπος εξέφρασε την ελπίδα «οι εκλογές να είναι πλήρως ελεύθερες και δίκαιες και η βούληση του τουρκοκυπριακού λαού θα αντικατοπτριστεί στην επιλογή διαπραγματευτή για την κοινότητά τους».

    Σε ερώτηση του ΚΥΠΕ για το εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν για παρατυπίες στην ''ψηφοφορία'' ο Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόνισε «ναι, υπάρχει μια σειρά από πληροφορίες στον Τύπο σχετικά με μερικές ενδείξεις ανακολουθιών στους εκλογικούς καταλόγους των Τουρκοκυπρίων, όπως η ένταξη μη νόμιμων ψηφοφόρων. Και αυτές οι πληροφορίες μάς ανησυχούν».

    Αθήνα - Παπανδρέου - Γκιούλ - Επαφές ------------------------- Το Κυπριακό, οι ελλληνο-τουρκικές σχέσεις και ζητήματα που άπτονται των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας 2004, είναι τα θέματα που αναμένεται να απασχολήσουν τις επαφές του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Αμπτουλάχ Γκιούλ, ο οποίος φθάνει λίγο πριν από το μεσημέρι σήμερα στην Αθήνα.

    Το σημερινό πρόγραμμα του Τούρκου ΥΠΕΞ περιλαμβάνει επίσημες συνομιλίες με τον Ελληνα ομόλογό του Γιώργο Παπανδρέου, συνομιλίες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, καθώς και υπογραφή της Ολυμπιακής Εκεχειρίας. Θα συναντηθεί επίσης με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο.

    Υπουργός Εξωτερικών - Πάουελ - Γκιούλ - Κυπριακό ---------------------------------------------- Δεν συντρέχει οποιοσδήποτε πολιτικός λόγος πίσω από τη ματαίωση της επίσκεψης του Αμερικανού ΥΠΕΞ Κόλιν Πάουελ στην Αθήνα, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, μετά την τελετή έναρξης του πρώτου Ευρω-Μεσογειακού Κοινοβουλευτικού Φόρουμ για τη Μετανάστευση που πραγματοποιείται στη Λεμεσό.

    Ερωτηθείς κατά πόσο η ματαίωση της επίσκεψης Πάουελ σχετίζεται με τις πληροφορίες ότι ο Τούρκος ΥΠΕΞ Αμπντουλάχ Γκιούλ δεν είναι σε θέση να εξαγγείλει τίποτα στο Κυπριακό στις συναντήσεις που θα έχει στην Αθήνα, ο κ. Ιακώβου είπε πως «δεν πιστεύω ότι ο κυρίαρχος λόγος της επίσκεψης Πάουελ στην Αθήνα ήταν το Κυπριακό».

    «Θα ήταν αναπόφευκτη μια συζήτηση του Κυπριακού αλλά δεν δίνω καμία πολιτική ερμηνεία που σχετίζεται με το Κυπριακό, στο γεγονός ότι η επίσκεψη αυτή έχει ακυρωθεί», είπε ο κ. Ιακώβου.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών θεωρεί επίσης αβάσιμες τις πληροφορίες ότι η ματαίωση της επίσκεψης Πάουελ μπορεί να οφείλεται σε δυσαρέσκεια της αμερικανικής πλευράς για την ανακοίνωση της επίσκεψης από τον Ελληνα ΥΠΕΞ Γιώργο Παπανδρέου.

    «Οι Υπουργοί Εξωτερικών δεν λειτουργούν με τέτοιους συναισθηματικούς τρόπους, δεν πιστεύω ότι είναι επαρκής λόγος για να ακυρωθεί μια επίσκεψη του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ» σημείωσε ο Γιώργος Ιακώβου.

    Οσον αφορά την επίσκεψη Γκιούλ στην Αθήνα, ο ΥΠΕΞ ανέφερε πως «είμαι απόλυτα βέβαιος μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν, θα είναι και το Κυπριακό».

    Ερωτηθείς για το τι αναμένει η δική μας πλευρά από την επίσκεψη στην περιοχή του ειδικού συντονιστή για το Κυπριακό στο αμερικανικό ΥΠΕΞ Τόμας Γουέστον, ο Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως «δεν νομίζω να φέρνει οτιδήποτε μαζί του ο κ. Γουέστον, πάντοτε επιθυμεί να προβάλει κάποιες δικές του θέσεις αλλά και για να ακούσει τις δικές μας απόψεις και προφανώς τις απόψεις της τουρκοκυπριακής και τουρκικής ηγεσίας».

    «Αυτό που σίγουρα δεν αναμένουμε είναι να υπάρξουν συνομιλίες πριν τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας στα κατεχόμενα και την πιθανή ανάδειξη νέας ηγεσίας και κάποιου καινούργιου συνομιλητή εκ μέρους της τ/κ κοινότητας», είπε ο κ. Ιακώβου, προσθέτοντας πως «αυτό παραπέμπει σε έναν πιθανόν διάλογο για το 2004».

    Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του αρχηγού των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγού Χιλμί Οζκιόκ, ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να αποσύρει το στρατό της από την Κύπρο, ο Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως «αυτό είναι δείγμα μιας νοοτροπίας του τουρκικού στρατού αλλά και της ηγεσίας και είμαι βέβαιος ότι θα καταδικαστεί από την Ευρώπη και από όλες τις χώρες που ενδιαφέρονται για λύση του Κυπριακού».

    «Αυτά φροντίζουμε να γίνουν γνωστά στις κυβερνήσεις, ειδικά της ΕΕ, και σίγουρα δεν θα διελάθει και της προσοχής των Ηνωμένων Πολιτειών», σημείωσε ο κ. Ιακώβου.

    Καρογιάν - Γκιούλ - Γουέστον - Σχέδιο Ανάν - Αλλαγές ---------------------------------------------- Θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι πως θα είναι άσοφο η πλευρά μας να αρχίσει από τώρα να κωδικοποιεί τις δικές μας τις θέσεις σε ό,τι αφορά τις επιδιωκόμενες αλλαγές επί του σχεδίου Ανάν, ''γιατί ουσιαστικά θα καταλήξουμε να συζητούμε με τον εαυτό μας'', δήλωσε χθες ο Διευθυντής Τύπου του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Μάριος Καρογιάν.

    Ο κ. Καρογιάν, ο οποίος απαντούσε σε ερώτηση κατά πόσον η κυπριακή κυβέρνηση είναι έτοιμη να κωδικοποιήσει τις αλλαγές που θέλει η ε/κ πλευρά, αν το ζητήσει αυτό ο Ειδικός Συντονιστής για το Κυπριακό στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τόμας Γουέστον, κατά την περιοδεία του στην περιοχή, είπε επίσης πως ''ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος έχει διακηρύξει σε διάφορες φάσεις και δημόσια πως αυτό είναι θέμα το οποίο θα δει το Εθνικό Συμβούλιο''.

    ''Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος έχει τις σκέψεις του, έχει τις προσεγγίσεις του, έχει εκείνα τα σημεία που κρίνει πως είναι σημαντικά και θα συμβάλουν στην ενίσχυση της λειτουργικότητας του κράτους'', είπε ο κ. Καρογιάν, προσθέτοντας πως ''στόχος του Προέδρου Παπαδόπουλου δεν είναι να μπούμε πρόωρα σε μια συζήτηση ούτε και σε μια εικοτολογία σε ό,τι αφορά τα συγκεκριμένα ζητήματα και τις συγκεκριμένες πτυχές''.

    ''Ομως ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος έχει κατά νουν και τα σημεία εκείνα που κατά την άποψή του χρήζουν βελτιώσεων, τα οποία όταν έλθει η κατάλληλη ώρα, η κατάλληλη στιγμή θα διατυπώσει ευθαρσώς και με πολλή σαφήνεια, και πάνω από όλα τεκμηριωμένα'', ανέφερε.

    Ερωτηθείς τι αναμένει η κυπριακή κυβέρνηση από την επίσκεψη του Τούρκου ΥΠΕΞ Αμπντουλάχ Γκιούλ στην Αθήνα και την περιοδεία Γουέστον σε Αγκυρα, Αθήνα και Λευκωσία, ο κ. Καρογιάν είπε πως ''οι πάγιες θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας και της ελληνικής κυβέρνησης είναι εκεί, τις γνωρίζουν οι Τούρκοι αξιωματούχοι, τις γνωρίζει η τουρκική κυβέρνηση, τις γνωρίζει ολόκληρη η διεθνής κοινότητα''.

    Πρόσθεσε πως ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας ''θα επαναλάβει τις συγκεκριμένες αυτές θέσεις της δικής μας πλευράς, όπως επίσης και την προθυμία της ε/κ πλευράς να παρακαθίσει σε διαπραγματεύσεις, όταν το αποφασίσει ο ΓΓ σε μια προσπάθεια να επαναρχίσει αυτή η διαδικασία και να εξευρεθεί μια λειτουργική και άρα βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος''.

    ''Απ' εκεί και πέρα είναι γνωστές οι θέσεις της Τουρκίας. Ελπίζουμε να υπάρξει εκείνη η διαφοροποίηση που να τροχιοδρομήσει κάποιες θετικότερες εξελίξεις σε σχέση με το κυπριακό πρόβλημα, πράγμα το οποίο δεν διαφαίνεται επί του παρόντος'', είπε ο κ. Καρογιάν.

    Ερωτηθείς αν η ενημέρωση της κυβέρνησης είναι πως ο κ. Γκιούλ δεν θα προχωρήσει σε ανακοίνωση κάποιων βημάτων της τουρκικής πλευράς για την Κύπρο κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, ο κ. Καρογιάν είπε πως ''η διαπίστωση πολλών διπλωματικών αλλά και πολλών ξένων πολιτικών που είχαν τη δυνατότητα όλη αυτή την περίοδο να έχουν επαφές τόσο με τον κ. Ερντογάν όσον και με τον κ. Γκιούλ όσο και με άλλα στελέχη της τουρκικής κυβέρνησης είναι ότι υπάρχει μια σκλήρυνση της τουρκικής πολιτικής, πέρα από τα επικοινωνιακά τεχνάσματα που ενίοτε ο κ. Ερντογάν υιοθετεί σε μια προσπάθεια να δώσει κάποια μηνύματα στη διεθνή κοινότητα ή να εξυπηρετήσει κάποιους μεσοπρόθεσμους στόχους της τουρκικής διπλωματίας''.

    Πρόσθεσε πως ''η τουρκική πλευρά έχει τη δυνατότητα να αποδείξει στη διεθνή κοινότητα πως έχει μεταβάλει θέση και στάση σε ό,τι αφορά το Κυπριακό αν έχει διαφοροποιήσει, που δεν έχει διαφοροποιήσει τη στάση της, έτσι που πραγματικά να πείσει το ΓΓ των ΗΕ πως είναι η ώρα να υπάρξει επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, που τουλάχιστον να μπορούν να αποδώσουν σε κάποιο τελικό αποτέλεσμα''.

    Ο κ. Καρογιάν είπε πως είναι η Τουρκία που πρέπει να πείσει πως στην πράξη εννοεί αυτά που κάποτε λέει ''με στόχο τον αποπροσανατολισμό της διεθνούς κοινής γνώμης ή στην προσπάθειά της να κερδίσει κάποια μεσοπρόθεσμα οφέλη''.

    ''Απ΄ εκεί και πέρα είναι γνωστή η τουρκική αδιαλλαξία, είναι γνωστά τα στηρίγματα που δίνει στον κ. Ντενκτάς ακόμη και σε αυτές τις εκλογές, γιατί θεωρούμε πως υπάρχει μια ταύτιση των θέσεων του κ. Ερντογάν με τις θέσεις του κ. Ντενκτάς, γεγονός το οποίο δεν πέρασε απαρατήρητο από τα κόμματα της τ/κ αντιπολίτευσης, εξ ου και υπήρξε και η καταδίκη αυτών των τεχνασμάτων του κ. Ερντογάν'', ανέφερε.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για την περιοδεία Γουέστον, ο κ. Καρογιάν είπε πως ''οι Αμερικανοί δεν απέκρυψαν ποτέ το ενδιαφέρον τους και την προσπάθειά τους να υπάρξει εκείνη η κινητικότητα που να οδηγήσει σε επαναδιαπραγμάτευση του Κυπριακού και σε έναρξη διαπραγματεύσεων''.

    Είπε πως ''σε ό,τι αφορά τα εξειδικευμένα ζητήματα οι Αμερικανοί προσπαθούν να σπάσουν το αδιέξοδο, προσπαθούν να βρουν τους καλύτερους δυνατούς τρόπους που θα υποβοηθήσουν και το ΓΓ να μπει σε αυτή τη διαδικασία''.

    ''Ομως δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο, δεν υπάρχει κάτι χειροπιαστό τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τη δική μας την πλευρά και συνεπώς το οποιοδήποτε σχόλιο θα είναι γενικό χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένη ατζέντα και συγκεκριμένο περιεχόμενο'', πρόσθεσε.

    Είπε επίσης πως η κυπριακή κυβέρνηση θα αναμένει να δει ''αν υπάρχει κάτι καινούργιο που θα φέρει ο κ. Γουέστον ή όχι'' και σημείωσε πως ''αυτό θα κριθεί την ώρα που θα υπάρξουν οι συνομιλίες με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο''.

    ''Επί του παρόντος δεν έχουμε λάβει οποιοδήποτε μήνυμα ή οποιαδήποτε διαφοροποίηση της διαδικασίας που γινόταν μέχρι σήμερα'', είπε ο κ. Καρογιάν.

    Ερωτηθείς αν ο αμερικανικός παράγοντας ίσως αποσκοπεί στο να διαφοροποιήσει το σχέδιο Ανάν ώστε τηρουμένων των αποστάσεων αυτό να γίνει πιο ευέλικτο, ο κ. Καρογιάν είπε πως η κυπριακή κυβέρνηση έχει διατυπώσει σε όλα τα επίπεδα τις δικές της θέσεις, τις δικές της προσεγγίσεις, δημόσια και κατ' ιδίαν.

    Ερωτηθείς αν η κυπριακή κυβέρνηση είναι έτοιμη να κωδικοποιήσει τις αλλαγές που θέλει η ε/κ πλευρά αν το ζητήσει αυτό ο κ. Γουέστον, ο κ. Καρογιάν είπε πως ''ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος έχει διακηρύξει σε διάφορες φάσεις και δημόσια πως αυτό είναι θέμα το οποίο θα δει το Εθνικό Συμβούλιο''.

    Γουέστον - Αγκυρα - Κυπριακό ---------------------------------- Tην τουρκική συμβολή για το σχέδιο Ανάν, ζήτησε ο Ειδικός Συντονιστής του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον κατά τις επαφές του στην Αγκυρα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ''Ανατολή''.

    Οπως μεταδίδει το πρακτορείο ο κ. Γουέστον επεσήμανε την ανάγκη όπως τα εμπλεκόμενα μέρη εστιάσουν την προσοχή τους στη λύση του Κυπριακού, κυρίως μετά τις ''εκλογές'' στα κατεχόμενα, ενώ υπογράμμισε πως το σχέδιο Ανάν παραμένει σημείο αναφοράς για τις ΗΠΑ.

    Στη σύντομη δήλωσή του μετά τις επαφές του στο τουρκικό ΥΠΕΞ με τον Υφυπουργό Εξωτερικών Ουγούρ Ζιγιάλ, το Διευθυντή του Τμήματος Κυπριακού, Ερτουγρούλ Απακάν, στην παρουσία του Πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αγκυρα, Ερικ Εντελμαν, ο κ. Γουέστον δήλωσε ότι συζητήθηκε το Κυπριακό και πως η συνάντηση διεξήχθη σε φιλική ατμόσφαιρα.

    Το ''Ανατολή'' αναφέρει ακόμη πως η τουρκική πλευρά μετέφερε στον Αμερικανό διπλωμάτη τη δυσαρέσκειά της για την εντύπωση που δίδεται ''η Τουρκία και ο Ραούφ Ντενκτάς επεμβαίνουν στην εκλογική διαδικασία''.

    Οι Τούρκοι αξιωματούχοι χαρακτήρισαν ''ένδειξη καλής θέλησης'' το γεγονός ότι ''έχουν κληθεί ξένοι παρατηρητές στις εκλογές'', ενώ χαρακτήρισαν αβάσιμη την ανησυχία της ε/κ πλευράς ότι η κάθοδος των παρατηρητών θα οδηγούσε σε αναγνώριση του ψευδοκράτους.

    Ο κ. Γουέστον είπε ότι μετά τις επαφές του στην Αγκυρα σειρά θα έχουν η Αθήνα και η Λευκωσία.

    Πρόεδρος Βουλής - Πρόεδρος ισπανικού Κοινοβουλίου ------------------------------ Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Χριστόφιας ενημέρωσε την Iσπανίδα ομόλογο του Luisa Rudi Ubeda για τις εξελίξεις στο Κυπριακό τονίζοντας ότι επιθυμία της ε/κ πλευράς είναι η εξεύρεση βιώσιμης λύσης του προβλήματος αν είναι δυνατό πριν από την 1η Μαίου 2004.

    Υπογράμμισε δε ότι προς ''την κατεύθυνση αυτή η ελληνοκυπριακή πλευρά εργάζεται με ειλικρίνεια, καλή θέληση και επιμονή''.

    Οπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση η κ. Ubeda ευχήθηκε ταχεία λύση του κυπριακού προβλήματος προς όφελος όλων των Κυπρίων και για την πρόοδο και ευημερία της νήσου.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ισπανία, ύστερα από πρόσκληση της Ισπανίδας ομολόγου του, ανέφερε η επίσκεψη αυτή εγκαινιάζει μια νέα εποχή στις πολύ καλές σχέσεις μεταξύ των δύο κοινοβουλίων και των δύο χωρών.

    ''Είναι η απαρχή μιας στενότερης συνεργασίας, με συχνότερες ανταλλαγές, στο πλαίσιο της κοινής Μεσογειακής ταυτότητας Ισπανίας και Κύπρου εντός της Ενωμένης Ευρώπης'', είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χριστόφιας.

    Η κ. Ubeda, συμφώνησε ότι η συνεργασία μεταξύ των δύο Κοινοβουλίων θα ενδυναμωθεί περαιτέρω, αφού αυτό αποτελεί κοινή επιθυμία των δύο πλευρών.

    ΥΠΕΞ - Φόρουμ για Μετανάστευση - Απογραφή πληθυσμού - Εποικοι ----------------------------- Εκκληση στα μέλη της Επιτροπής Μετανάστευσης, Προσφύγων και Δημογραφίας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), στην ίδια την Κοινοβουλευτική Συνέλευση και στο Συμβούλιο της Ευρώπης και στην ΕΕ να υλοποιήσουν το συντομότερο τη σύσταση της ΚΣΣΕ για διεξαγωγή απογραφής του συνολικού πληθυσμού της Κύπρου απηύθυνε χθες ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    Σε χαιρετισμό του το πρωί στο πρώτο Ευρω-Μεσογειακό Κοινοβουλευτικό Φόρουμ για τη Μετανάστευση, που πραγματοποιείται στη Λεμεσό, ο κ. Ιακώβου αναφέρθηκε στο θέμα του εποικισμού των κατεχόμενων εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας από Τούρκους έποικους από την Ανατολία, σημειώνοντας πως ''η πολιτική αυτή της Τουρκίας και του κ. Ντενκτάς εξυπηρετεί μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα τις πολιτικές επιδιώξεις κι επιβουλές τους στην Κύπρο - και ως τέτοια είναι απαράδεκτη και καταδικαστέα''.

    ''Οι έποικοι αυτοί δεν είναι μετανάστες ούτε οικονομικοί μετανάστες. Μετεφέρθησαν βάσει ενός οργανωμένου σχεδίου από την κατοχική δύναμη, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου (Σύμβαση της Γενεύης του 1949), με απώτερο σκοπό στην αρχή τη σταδιακή και στη συνέχεια την οριστική αλλοίωση του πληθυσμού της Κύπρου και τη νόθευση της πολιτικής βούλησης των Τουρκοκυπρίων'', είπε ο κ. Ιακώβου.

    Είπε επίσης πως τις τελευταίες εβδομάδες ''εντείνονται οι παράνομες ενέργειες και προσπάθειες του κατοχικού καθεστώτος του κ. Ντενκτάς για το μοίρασμα της λεγόμενης ιθαγένειας σ΄ ένα μεγάλο αριθμό ξενόφερτων από την Ανατολία''.

    Διερωτήθηκε ποιος θα συμμετάσχει στην ''ψηφοφορία'' που θα διεξαχθεί στα κατεχόμενα το Δεκέμβριο για τις λεγόμενες βουλευτικές εκλογές και ποιος θα συμμετάσχει στο δημοψήφισμα για έγκριση της λύσης του Κυπριακού.

    Ο κ. Ιακώβου ανέφερε πως σε πρόσφατη επιστολή που απηύθυνε προς το Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης υπενθύμισε, μεταξύ άλλων, τα αποτελέσματα και συμπεράσματα της Εκθεσης του Εισηγητή της ΚΣΣΕ για το θέμα του εποικισμού των κατεχομένων Jaakko Laakso και κάλεσε το Συμβούλιο της Ευρώπης να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατό στην υλοποίηση της σχετικής σύστασης της ΚΣΣΕ για τη διενέργεια απογραφής του πληθυσμού της Κύπρου.

    ''Δράττομαι αυτής της ευκαιρίας και απευθύνω και πάλι έκκληση στα μέλη της Επιτροπής Μετανάστευσης, Προσφύγων και Δημογραφίας της ΚΣΣΕ, στην ίδια την Κοινοβουλευτική Συνέλευση και στο Συμβούλιο της Ευρώπης [και στην ΕΕ] να προωθήσουν άμεσα το θέμα και να υλοποιήσουν το συντομότερο τη σύσταση της ΚΣΣΕ για διεξαγωγή απογραφής του συνολικού πληθυσμού'', ανέφερε ο ΥΠΕΞ.

    Ευρω-Μεσογειακό Φόρουμ --------------------- Η λαθρομετανάστευση μπορεί να αποτελέσει απειλή για ολόκληρη την κοινωνία, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Επιτροπής Μετανάστευσης Προσφύγων και Πληθυσμού της ΚΣΣΕ, Πολωνός βουλευτής Tadeusz Iwinski, σε χαιρετισμό του κατά την τελετή έναρξης των εργασιών του Πρώτου Ευρω-Μεσογειακού Κοινοβουλευτικού Φόρουμ για την Μετανάστευση που πραγματοποιείται στη Λεμεσό.

    Ο κ. Iwinski σημείωσε πως «ως ένα κοινωνικό φαινόμενο, η μετανάστευση μας απασχολεί όλους, είτε άμεσα είτε έμμεσα» προσθέτοντας πως «για την ορθή αντιμετώπιση του, χρειάζονται κοινές προσπάθειες από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη».

    «Οι προσπάθειες δεν θα πρέπει να περιοριστούν μόνο σε ενδοκυβερνητικές διεργασίες αλλά πιστεύουμε ότι και τα κοινοβούλια μπορούν να παίξουν ένα σημαντικό ρόλο στην εγκαθίδρυση ενός πραγματικού διαλόγου μεταξύ όλων των εμπλεκομένων χωρών σε όλα τα δυνατά επίπεδα» είπε ο Πρόεδρος Πρόεδρος της Επιτροπής Μετανάστευσης Προσφύγων και Πληθυσμού της ΚΣΣΕ.

    Ο κ. Iwinski επεσήμανε τον ρόλο που έχει να διαδραματίσει η Επιτροπή στην διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τους μετανάστες, οι οποίοι όπως είπε, έχουν συμβάλει θετικά στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της Ευρώπης.

    «Το Συμβούλιο της Ευρώπης επιθυμεί να αποτρέψει την λαθρομετανάστευση και να σταματήσει την παράνομη μεταφορά αυτών των ανθρώπων», είπε ο κ. Iwinski.

    Από την πλευρά του ο βουλευτής, μέλος της κυπριακής αντιπροσωπίας της ΚΣΣΕ Χρήστος Πουργουρίδης, ανέφερε στον χαιρετισμό του ότι η Κύπρος έχει πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα στο θέμα της μετανάστευσης, για την πλήρη εναρμόνιση της με το κοινοτικό κεκτημένο.

    «Σύμφωνα με στατιστικές, η Κύπρος ως χώρα οικονομικά ανεπτυγμένη και με έλλειψη εργατικού δυναμικού, αποτελεί προορισμό χιλιάδων μεταναστών οι οποίοι μέσα από την σκληρή δουλεία, ευελπιστούν να βρουν ένα καλύτερο μέλλον για τους ίδιους και τις οικογένειες τους», είπε ο κ. Πουργουρίδης.

    Σημείωσε επίσης πως «την ίδια ώρα ως Μεσογειακή χώρα και γέφυρα μεταξύ Ανατολής και Δύσης, η Κύπρος έχει γίνει μάρτυρας της λαθρομετανάστευσης από γειτονικές χώρες και ιδιαίτερα χώρες που μαστίζονται από πολέμους, φτώχια και ανεργία».

    «Για τον λόγο αυτό η Κυπριακή Κυβέρνηση, γνωρίζοντας πλήρως την αιτία αυτού του φαινομένου, έχει υιοθετήσει μέσα από τα χρόνια, μια σταθερή σχέση απέναντι στους πρόσφυγες και σε όσους αναζητούν άσυλο, με βάση τα ανθρώπινα δικαιώματα και τον σεβασμό της αξιοπρέπειας του ατόμου» είπε ο κ.Πουργουρίδης.

    Αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της μετανάστευσης Τ/Κ λόγω της ''συστηματικής πίεσης και τις άσχημες συνθήκες διαβίωσης αλλά κυρίως λόγω της προνομιακής μεταχείρισης των εποίκων, που εγκαταστάθηκαν στην κατεχόμενη Κύπρο από την Τουρκία, ως μέρος της μακροπρόθεσμης πολιτικής διαστρέβλωσης του δημογραφικού χάρτη της Κύπρου».

    Στις εργασίες του Φόρουμ, που θα ολοκληρωθούν μεθαύριο 22 Οκτωβρίου, συμμετέχουν εκτός από τους βουλευτές της Κυπριακής αντιπροσωπείας της ΚΣΣΕ, 80 επιπλέον ξένοι βουλευτές από χώρες μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης αλλά και από Μεσογειακές χώρες μη μέλη του Συμβουλίου. Συμμετέχουν επίσης εμπειρογνώμονες και εκπρόσωποι μη κυβερνητικών οργανώσεων, ενώ τις εργασίες παρακολουθούν και Πρέσβεις χωρών με έδρα τους την Κύπρο.

    Μεταξύ των θεμάτων που θα απασχολήσουν τις εργασίες του Φόρουμ, είναι η ιστορία της μετανάστευσης στη Μεσόγειο, η παρούσα κατάσταση της μετανάστευσης στην Ανατολική Μεσόγειο και η μετανάστευση στην Κύπρο. Θα πραγματοποιηθεί επίσης συζήτηση στρογγυλής τραπέζης μεταξύ των μελών της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων και της Επιτροπής Μετανάστευσης, Προσφύγων και Πληθυσμού της ΚΣΣΕ και θα ακολουθήσει επίσκεψη εργασίας στον προσφυγικό συνοικισμό Αγ. Αθανασίου στη Λεμεσό και συνάντηση με τον Δήμαρχο Κυριάκο Χατζητοφή.

    Οι ξένοι σύνεδροι θα πραγματοποιήσουν επίσης επίσκεψη εργασίας στην πάφο, όπου θα ενημερωθούν από τον ανώτερο Υπαστυνόμο της Λιμενικής Αστυνομίας Χρήστο Ρούσο, για θέματα Μετανάστευσης.

    Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Φόρουμ Φορμεντόρ - Κυπριακό ----------------------------------------------- Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε ότι το εμπόδιο ένταξης μιας επανενωμένης Κύπρου στην ΕΕ, είναι η συνεχιζόμενη κατοχή από τον τουρκικό στρατό μέρους της επικράτειας της Κύπρου και η συνεχιζόμενη αλλοίωση του δημογραφικού ιστού της χώρας με την παράνομη εισαγωγή εποίκων από την Τουρκία.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης, ο οποίος τη δεύτερη ημέρα εργασιών του Φόρουμ Φορμεντόρ, προήδρευσε στρογγυλής τράπεζας με θέμα «Θρησκεία-Πολιτισμός- Ξενοφοβία», σημείωσε ότι ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αγνόησε εντελώς τα γεγονότα αυτά στην ομιλία του.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, στην εναρκτήρια ομιλία του, ο κ. Χρυσοστομίδης είχε την ευκαιρία να αναφερθεί στο Κυπριακό, λέγοντας ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Κύπρος δεν οφείλονται σε διαφορές θρησκείας ή πολιτισμού, όπως θέλησε να παρουσιάσει ο Τούρκος Πρωθυπουργός αλλά στις επιδιώξεις ξένων δυνάμεων στην περιοχή.

    Ανέφερε επίσης ότι η υποστήριξη από την Τουρκία προς τον κατοχικό ηγέτη, που δεν επιθυμεί διαπραγμάτευση και επανένωση της Κύπρου, είναι ένα περαιτέρω εμπόδιο στις επιδιώξεις του λαού της.

    Είπε ότι η μεγάλη πλειοψηφία Ε/Κ και Τ/Κ που αποτελούν τον ένα και μοναδικό λαό της Κύπρου επιθυμούν όπως ενταχθούν ως επανενωμένη χώρα στην ΕΕ.

    ''Οι Κύπριοι είναι έτοιμοι να κοιτάξουν πέρα από το παρελθόν, προσβλέποντας στο ευρωπαϊκό τους μέλλον και σε μια λειτουργική παρουσία στην ΕΕ, έχοντας παραμερίσει, ήδη, οποιεσδήποτε θρησκευτικές, ή εθνολογικές διαφορές, και είναι έτοιμοι να επιδείξουν κοινή πίστη στο κοινό τους σπίτι, την Κύπρο'', είπε ο κ. Χρυσοστομίδης.

    Ανέφερε πως η Κύπρος, στο σταυροδρόμι θρησκειών, πολιτισμών και τριών ηπείρων, είναι έτοιμη, να διαδραματίσει τον ρόλο της για την ειρήνη και την ασφάλεια της περιοχής.

    Στη συνεδρία παρέστη και ο Τ/Κ πολιτικός Μουσταφά Ακιντζί.

    Ομιλητές της συνεδρίας για το θέμα «Θρησκεία Πολιτισμός και Ξενοφοβία» ήταν ο πρώην Πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Ναβόν, ο καθηγητής του Πανεπιστήμιου Colombia της Nέας Yόρκης, Τζιοβάννι Σαρτόρι, και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Τύνιδας, Μοχάμετ Χασίν Ταντάρ.

    Στη συζήτηση παρενέβησαν πλείστοι σύνεδροι, μεταξύ των οποίων ο πρώην ΥΠΕΞ της Ισπανίας Marcelino Oreja, ο Υπουργός Πληροφοριών της Ιορδανίας Νabil El Sharif και ο πρώην Πορτογάλος Πρωθυπουργός Antonio Gutierrez.

    Με το πέρας των εργασιών του Φόρουμ Φορμεντόρ, ο κ. Χρυσοστομίδης παραχώρησε συνεντεύξεις σε Ισπανικά ΜΜΕ.

    Καρογιάν - Ισλαμική Διάσκεψη ----------------------- Η κυπριακή κυβέρνηση διαπιστώνει μια ελαφριά βελτίωση των θέσεων της Ισλαμικής Διάσκεψης στο Κυπριακό έναντι των θέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας, με βάση τα όσα υιοθετήθηκαν για το Κυπριακό κατά τη 10η Σύνοδο της Ισλαμικής Διάσκεψης, που πραγματοποιήθηκε στη Μαλαισία.

    Ο Διευθυντής Τύπου του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Μάριος Καρογιάν δήλωσε πως ''όσον αφορά το αποτέλεσμα του ψηφίσματος αλλά και της έκθεσης της Ισλαμικής Διάσκεψης υπήρξε και λεκτική διαφοροποίηση και βελτίωση των θέσεων σε σχέση με τις δικές μας θέσεις''.

    Πρόσθεσε πως το αποτέλεσμα αυτό ''δεν είναι τυχαίο'' αλλά είναι ''απότοκο της σωστής προετοιμασίας, προεργασίας και των σωστών πολιτικών παρεμβάσεων από μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας''.

    ''Οι στόχοι της Τουρκίας και του ψευδοκράτους δεν έχουν υλοποιηθεί'', ανέφερε ο κ. Καρογιάν και σημείωσε πως ''ο απώτερος στόχος της Τουρκίας ήταν να αναβαθμίσει το στάτους του ψευδοκράτους πράγμα το οποίο δεν έγινε κατορθωτό''.

    Ερωτηθείς τι θεωρείται επί της ουσίας βελτίωση στο ψήφισμα της Ισλαμικής, ο κ. Καρογιάν αφού επεσήμανε πως ''ακολουθήθηκε η σιωπηρά διπλωματία'' για το θέμα αυτό, σημείωσε πως ένα από τα σημεία που θα μπορούσε να αναφερθεί είναι η προσήλωση της Ισλαμικής Διάσκεψης στις προσπάθειες του ΓΓ των ΗΕ έτσι που να υπάρξει μια συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος, δηλαδή οι όποιες διαπραγματεύσεις να γίνουν στη βάση του σχεδίου Ανάν.

    ''Αυτή η αναφορά δεν αναφερόταν στο προηγούμενο (ψήφισμα) της Τεχεράνης'', ανέφερε ο κ. Καρογιάν.

    Σε παρατήρηση πως πέρσι δεν υπήρχε σχέδιο Ανάν για να γινόταν αναφορά σε αυτό, ο κ. Καρογιάν είπε πως το σχέδιο υπήρχε το Σεπτέμβριο, κατά την προπαρασκευαστική συνάντηση της Ισλαμικής που έγινε στη Νέα Υόρκη ''όπου ουσιαστικά σε αυτό το σημείο δεν δινόταν η απαιτούμενη έμφαση, ενώ στο τελευταίο ψήφισμα υπάρχει η συγκεκριμένη αναφορά στη βάση του σχεδίου Ανάν, πως δηλαδή η Οργάνωση της Ισλαμικής Διάσκεψης ενθαρρύνει και υποστηρίζει την προσπάθεια του ΓΓ για μια συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος''.

    Ο κ. Καρογιάν είπε πως η Ισλαμική Διάσκεψη ''δεν είναι το φιλικότερο περιβάλλον του αντιμετώπιζε ανέκαθεν η κυπριακή διπλωματία''.

    Οπως ανέφερε, ''γνωρίζοντας και έχοντας πλήρη συνείδηση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας των δυσκολιών που ενδεχομένως να αντιμετωπίζαμε στην πρόσφατη Ισλαμική Διάσκεψη έδωσε οδηγίες από το Μάιο στη διπλωματική υπηρεσία έτσι που να αρχίσει η προεργασία, να ετοιμαστεί ένα πρόγραμμα δράσης, να υπάρξει ένας συντονισμός σε όλα τα επίπεδα των δικών μας υπηρεσιών''.

    Παράλληλα υπενθύμισε πως ''ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε σωρεία επαφών στα πλαίσια της συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών με ομολόγους του κρατών που συμμετέχουν στην Ισλαμική Διάσκεψη'' ενώ και ''ο ΥΠΕΞ είχε και εκείνος μια σειρά επαφών με Υπουργούς Εξωτερικών σημαντικών κρατών της Ισλαμικής Διάσκεψης που έχουν καθοριστικό ρόλο και σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση των θέσεων και σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση των αποφάσεων''.

    Είπε επίσης πως ''αξιοποιήθηκαν όχι μόνο οι υπηρεσίες του κράτους αλλά και άνθρωποι που είχαν τις δυνατότητες, τις προσβάσεις να μεταφέρουν και προσωπικό μήνυμα του Προέδρου στις διάφορες χώρες''.

    ΕΕ - Συμβούλιο Υπουργών Απασχόλησης - Κύπριος Υπουργός --------------------------------- Οι 25 Υπουργοί Απασχόλησης των κρατών μελών και των προσχωρούντων κρατών εξέτασαν χθες στο Λουξεμβούργο την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Μετανάστευση, ένταξη και απασχόληση». Στη Σύνοδο του Συμβουλίου την Κύπρο εκπροσώπησε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ιάκωβος Κεραυνός.

    Στην παρέμβασή του ο κ. Κεραυνός τόνισε ότι για την Κύπρο, όπου η μετανάστευση είναι σχετικά νέο φαινόμενο, είναι πολύτιμη η εμπειρία των χωρών μελών της ΕΕ στις οποίες το θέμα αυτό βρίσκεται στο προσκήνιο εδώ και πολλά χρόνια.

    Ο Υπουργός εξήγησε στους ομολόγους του ότι το μοντέλο που ακολουθείται στην Κύπρο για την κάλυψη των αναγκών της αγοράς εργασίας σε ανθρώπινο δυναμικό, είναι η παραχώρηση προσωρινής άδειας εργασίας σε αλλοδαπούς, επισημαίνοντας πως τα τελευταία 4-5 χρόνια υπήρξε δραστική αύξηση της απασχόλησης αλλοδαπών που ξεπερνά το 20% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού (νόμιμοι και παράνομοι).

    ΕΕ - Εμπορικό ισοζύγιο - Κύπρος ------------------------------ Σημαντική μείωση σημείωσε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου της Κύπρου το πρώτο πεντάμηνο του 2003 σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο, σύμφωνα με τα στοιχεία, που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) της ΕΕ.

    Συγκεκριμένα την περίοδο Ιανουαρίου - Μαϊου 2003 το εμπορικό ισοζύγιο της Κύπρου παρουσίασε έλλειμμα της τάξης των 1,1 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ την ίδια περίοδο του 2002 το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου που είχε καταγραφεί ανέρχονταν σε 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ.

    Χρηματιστήριο - Δέκατη στη σειρά πτώση -------------------------------- Αδυναμία να αναστρέψει την πτωτική πορεία των τελευταίων ημερών επέδειξε και χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, ανεβάζοντας στις δέκα τον αριθμό των συνεχόμενων πτωτικών συναντήσεων. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε μικρή πτώση της τάξης του 0,5%, κλείνοντας στις 86,38 μονάδες. Στα επίπεδα των τελευταίων ημερών διατηρήθηκε το αγοραστικό ενδιαφέρον με την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται στις 489 χιλιάδες λίρες.

    Πτώση της τάξης του 0,52% κατέγραψε και ο Δείκτης FTSE/CySE 20, κλείνοντας στις 342,99 μονάδες.

    (ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΓΠ)

    [06] (Κ) Κατεχόμενα - Πίρι Ρέις

    Κατέπλευσε χθες στα κατεχόμενα το σκάφος ''Πίρι Ρέις'', στα πλαίσια σχεδίου βιο-οικολογικής έρευνας θαλάσσιων περιοχών της Κύπρου, γράφει σήμερα ο τ/κ Τύπος.

    [07] (Κ) Υπουργός Εσωτερικών - Φόρουμ για Μετανάστευση

    Οι αλλοδαποί που εργοδοτούνται στην Κύπρο ανέρχονται σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία σε περίπου 38.000 αριθμός που αντιπροσωπεύει το 12% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού της Κύπρου, δήλωσε σήμερα στη Λεμεσό ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου σε ομιλία του για τη μετανάστευση στην Κύπρο στο 1ο Ευρωμεσογειακό Κοινοβουλευτικό Φόρουμ για τη Μετανάστευση.

    Ο κ. Χρίστου ανέφερε πως σήμερα οι ξένοι εργάτες που εργάζονται νόμιμα στην Κύπρο έχουν αυξηθεί ραγδαία και οι κύριες χώρες προέλευσής τους είναι η Σρι Λάνκα, οι Φιλιππίνες, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Συρία, η Ινδία, η Αίγυπτος και η Ρωσία.

    Είπε επίσης πως άλλη μια μεγάλη κατηγορία μεταναστών στην Κύπρο αφορά τους φοιτητές που αποτελούν μια ιδιαίτερη ομάδα προσωρινών μεταναστών, ο αριθμός των οποίων ανέρχεται γύρω στις 8.000. Οι κυριότερες χώρες προέλευσης φοιτητών, όπως είπε, είναι η Μπαγκλαντές, το Πακιστάν και οι Ινδίες.

    Αναφερόμενος στην παράνομη μετανάστευση, ο κ. Χρίστου είπε πως και αυτή αυξήθηκε κατά τα τελευταία χρόνια και πως σε ό,τι αφορά τις ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές οι αριθμοί των παράνομων μεταναστών που συνελήφθησαν στα σύνορα ή πλησίον των συνόρων τα τελευταία τρία χρόνια ήταν 1.449 το 2000, 182 το 2001 και 725 το 2002. Επίσης κατά τα τελευταία δύο χρόνια οι παράνομοι αλλοδαποί που συνελήφθησαν εντός της χώρας και απελάθηκαν ήταν 2.640 το 2001 και 2.350 το 2002.

    [08] (Κ) Αθήνα - Αφιξη Γκιούλ - Παπανδρέου - Δηλώσεις

    Τα θετικά βήματα που έχουν γίνει μέχρι τώρα για τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά και την πρόθεση για περαιτέρω βελτίωσή τους, εξήραν σήμερα οι Υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Γιώργος Παπανδρέου και Αμπτουλάχ Γκιούλ.

    [09] (Κ) Υπουργός Εσωτερικών - Ευρωμεσογειακό Κοινοβουλευτικό Φόρουμ

    Η Κύπρος θα έχει ένα σημαντικό ρόλο να παίξει στην αστυνόμευση των θαλασσίων συνόρων της ΕΕ στην Ανατολική Μεσόγειο, τόνισε σήμερα σε δηλώσεις του ο Υπουργός Εσωτερικών Αντρέας Χρίστου μετά τον χαιρετισμό του στο 1ο Ευρω-Μεσογειακό Κοινοβουλευτικό Φόρουμ για την Μετανάστευση, που πραγματοποιείται στη Λεμεσό.

    Ο κ. Χρίστου ανέφερε ότι «στο πλαίσιο της πιο αυστηρής και επιμελής αστυνόμευσης των θαλάσσιων συνόρων θα γίνουν δυο επιχειρησιακά κέντρα, ένα στην Ανατολική και ένα στη Δυτική Μεσόγειο».

    [10] (Κ) Εκπρόσωπος - Κυπριακό - Σχέδιο Ανάν - Γουέστον - Γκιουλ

    [11] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Εθνική Φρουρά

    Την ανάγκη διατήρησης του αξιόμαχου της Εθνικής Φρουράς, αλλά και την ανάγκη μιας γενικότερης προσπάθειας της πολιτικής ηγεσίας να ασκήσει πιέσεις προς την Τουρκία, ούτως ώστε να αντιληφθεί ότι η ένταξή της δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, παρά μόνο με την εξεύρεση μιας ορθής και αποτελεσματικής λύσης του κυπριακού προβλήματος, τόνισε ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας.

    [12] (Κ) Εκπρόσωπος - Παρατηρητές - ''Εκλογές''

    Η κυπριακή κυβέρνηση δεν έχει καμία πληροφόρηση για κάθοδο ξένων παρατηρητών στα κατεχόμενα ενόψει των λεγόμενων εκλογών του ψευδοκράτους, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

    [13] (Κ) Συντονιστής Εναρμόνισης - Βρυξέλλες

    [14] (Κ) Ελληνας ΥΠΕΞ - Γουέστον

    [15] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 21/10/2003
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7074            1,7176
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,9891            2,0010
    Λίρα Αγγλίας                     1,1903            1,1974
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    --------------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     218,7620        220,5120
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,8639          2,8868
    Δολάριο Καναδά                     2,6260          2,6470
    Κορώνα Δανίας                     12,6772         12,7786
    Κορώνα Νορβηγίας                  14,1447         14,2578
    Κορώνα Σουηδίας                   15,4237         15,5470
    Φράγκο Ελβετίας                    2,6474          2,6685
    

    [16] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            86,29 (-0,10)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    762.109
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    232.630    344,49  ( 0,44)
    FTSE Med 100 **                             5.602,35  (-0,40)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    194.873     98,31  ( 0,36)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £    131.523     73,46  (-1,24)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      2.947     16,69  ( 0,60)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     12.765     58,25  (-0,85)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £     14.664     75,13  (-1,57)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     19.275     21,61  ( 0,09)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     36.043     73,20  (-1,78)
    Ετ. Πληροφορικής              £     18.656      3,61  (-0,28)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     19.741     12,79  ( 0,39)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £      5.648     12,54  ( 3,29)
    Ξενοδοχεία                    £      5.244     42,83  (-0,44)
    Αλλες Εταιρείες               £    166.970     79,89  ( 0,34)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [17] (Κ) Χρηματιστήριο - Αμελητέες απώλειες

    Αρνητικά για ενδέκατη κατά σειρά συνάντηση έκλεισε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου παρά το γεγονός ότι μέχρι το μέσο περίπου της σημερινής συνάντησης ο Γενικός Δείκτης διαπραγματευόταν σε θετικό έδαφος. Η αγορά κατέγραψε αμελητέες απώλειες της τάξης του 0,1%, κλείνοντας στις 86,29 μονάδες. Αυξημένη σε σχέση με τις τελευταίες ημέρες παρουσιάστηκε η αξία των συναλλαγών, η οποία ανήλθε στις 762 χιλιάδες λίρες, ως αποτέλεσμα της πραγματοποίησης αρκετών προσυμφωνημένων συναλλαγών.

    [18] (Κ) Ελσίνκι - Διάσκεψη - Διαχείριση Συνόρων - ΕΕ

    [19] (K) Ευρωμεσογειακό Κοινοβουλευτικό Φόρουμ - Μετανάστευση - Ανακοινωθέν

    Το πρώτο Ευρωμεσογειακό Κοινοβουλευτικό Φόρουμ για τη Μετανάστευση που διοργανώθηκε χθες και σήμερα στη Λεμεσό από την Επιτροπή της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη Μετανάστευση, τους Πρόσφυγες και τον Πληθυσμό απηύθυνε επείγουσα έκκληση για μια ενισχυμένη συνεργασία μεταξύ των συμμετεχόντων κρατών για καταπολέμηση των παράνομων ενεργειών που σχετίζονται με τη μη ομαλή μετανάστευση, όπως είναι η παράνομη και λαθραία διακίνηση ατόμων.

    [20] (Κ) Τουρκία - Γκιουλ - Ολυμπιακή Εκεχειρία

    Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αμπτουλάχ Γκιουλ, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα για επίσημη επίσκεψη, υπέγραψε σήμερα εκ μέρους της χώρας του, τη συμφωνία για την Ολυμπιακή Εκεχειρία.

    [21] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Ισπανία - Επαφές

    Την ομόφωνη απόφαση της Ισπανικής Γερουσίας να εγκρίνει την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του Σώματος Juan Jose Lucas Gimenez στον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ισπανία ύστερα από πρόσκληση της ομολόγου του Luisa Rudi.

    [22] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

    Η Πρέσβειρα της Κύπρου στο Ελσίνκι κα Λόρια Μαρκίδη τέλεσε την περασμένη εβδομάδα τα εγκαίνια έκθεσης ζωγραφικής της γνωστής ζωγράφου και φίλης της Κύπρου Anne Rantasila.

    Το θέμα των πινάκων είναι η Κύπρος, το φως της, η θάλασσά της, τα χρώματά της, η μουσική της και οι άνθρωποί της, εκφρασμένα σε μοντέρνα τεχνοτροπία. Τρεις πίνακες φέρουν το όνομα της Αφροδίτης και του Συπριέν Κατσαρή, η μουσική του οποίου έχει εμπνεύσει τη ζωγράφο.

    Στα εγκαίνια παρέστησαν Πρέσβεις και μέλη διπλωματικών αποστολών, καλλιτέχνες, δημοσιογράφοι και φίλοι της Κύπρου.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 21 October 2003 - 17:49:20 UTC