Read the Maastricht Treaty (Maastricht, 7 February 1992) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-10-27

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Ποδόσφαιρο - Πρωτάθλημα - Αποτελέσματα - Βαθμολογία
  • [02] (Κ) Καλαθόσφαιρα - Πρωτάθλημα - Αποτελέσματα - Βαθμολογία
  • [03] (Κ) Διακίνηση Ε/Κ - Τ/Κ
  • [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [05] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [06] (Κ) Πετόσφαιρα - Κύπρος - Τουρκία
  • [07] (Κ) Πετόσφαιρα - Ευρωπαϊκά κύπελλα- Κυπριακές ομάδες
  • [08] (Κ) Υπουργός Γεωργίας Ελλάδας - Επίσημη επίσκεψη
  • [09] (Κ) Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Δημοκρατίας - Αξιωματούχος ΚΚ Κίνας
  • [10] (Κ) Πρεσβευτής Κούβας - Οικονομικός αποκλεισμός - ΗΠΑ
  • [11] (Κ) Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Γουέστον
  • [12] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Υπουργός Γεωργίας Ελλάδας
  • [13] (Κ) Υπουργοί Γεωργίας Κύπρου και Ελλάδας - Πρόγραμμα Συνεργασίας
  • [14] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [15] (Κ) Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλι - Κύπρος
  • [16] (Κ) Δικοινοτικό πρόγραμμα - Σχέδιο Ανάν - PRIO
  • [17] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [18] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα πτώση
  • [19] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - 28η Οκτωβρίου - Μήνυμα
  • [20] (Κ) Σοφοκλής Φυττής - ΗΠΑ - Ορθοδοξία
  • [21] (Κ) Δώρος Χριστοδουλίδης - ΚΣΣΕ - Μόσχα - Εκλογές
  • [22] (Κ) Πρόεδρος ΕΔΕΚ - Σοσιαλιστική Διεθνούς - Σάο Πάολο
  • [23] (Κ) ΚΣ ΕΔΕΚ - Προεδρείο Σοσιαλιστικής Διεθνούς
  • [24] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων
  • [25] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Βρυξέλλες - Διακυβερνητική Διάσκεψη
  • [26] (Κ) Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος - Λουξεμβούργο
  • [27] (Κ) Διακυβερνητική - ΥΠΕΞ

  • [01] (Κ) Ποδόσφαιρο - Πρωτάθλημα - Αποτελέσματα - Βαθμολογία

    
    
    Την, χωρίς απώλεια βαθμών, πορεία της συνέχισε η Ομόνοια και στην 8η αγωνιστική του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου Α' Κατηγορίας, διατηρώντας έτσι τη διαφορά των τριών βαθμών που την χωρίζουν από το δεύτερο στη βαθμολογία Απόλλωνα.
    
    Στους αγώνες που διεξήχθησαν χθες, ο ΑΠΟΕΛ υποχρεώθηκε στο ΓΣΠ σε ισοπαλία 3 – 3 από την Δόξα Κατωκοπιάς, ενώ η Αναγέννηση ηττήθηκε στη Δερύνεια με 1 – 0 από την ΑΕΚ.
    
    Το Σάββατο η Ομόνοια νίκησε την Ανόρθωση στο Αντώνης Παπαδόπουλος με 3-2, ο Ολυμπιακός εξήλθε στο ΓΣΠ ισόπαλος 2-2 με την ΑΕΛ, ενώ ο Απόλλωνας επικράτησε εύκολα με 3-0 της Ενωσης Νέων Παραλιμνίου στο Τσίρειο Στάδιο. Στο Δασάκι, ο Εθνικός Αχνας νίκησε με 3-1 την Αθλητική Ενωση Πάφος, ενώ ισόπαλοι χωρίς τέρματα εξήλθαν Ονήσιλλος και Διγενής στο Παραλίμνι.
    
    Βαθμολογία:
    ------------
    
    Ομόνοια        24
    Απόλλωνας      21
    ΑΠΟΕΛ          20
    Ολυμπιακός     14
    Ανόρθωση       13
    ΑΕΛ            11
    Παραλίμνι      10
    ΑΕΚ             9
    Εθνικός Αχνας   7
    Πάφος           7
    Ονήσιλος        7
    Διγενής         6
    Δόξα            5
    

    [02] (Κ) Καλαθόσφαιρα - Πρωτάθλημα - Αποτελέσματα - Βαθμολογία

    
    
    Η καλαθοσφαιρική ομάδα ανδρών του Απόλλωνα νίκησε χθες βράδυ στη Λεμεσό με 93 – 74 την ΕΝΑΔ για τη δεύτερη αγωνιστική του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος.
    
    Στους αγώνες που διεξήχθησαν την Παρασκευή και το Σάββατο για την ίδια αγωνιστική είχαμε τα εξής αποτελέσματα:
    
    Ομόνοια – ΑΕΛ 83 – 97, Αστέρας – ΕΘΑ 83 – 100 και Αχιλλέας – Κεραυνός 46 – 96.
    
    Βαθμολογία:
    ------------
    
    Κεραυνός  4
    ΑΕΛ       4
    Απόλλων   4
    ΕΘΑ       3
    ΑΠΟΕΛ     2
    ΕΝΑΔ      2
    Αστέρας   2
    Αχιλλέας  2
    Ομόνοια   1
    
    

    [03] (Κ) Διακίνηση Ε/Κ - Τ/Κ

    [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για επανέναρξη συνομιλιών στο Κυπριακό στη βάση του σχεδίου Ανάν και οι αλλαγές που θα γίνουν σε αυτό, η εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη διαδικασία αναζήτησης λύσης, η άρνηση της Τουρκίας να εφαρμόσει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), το θέμα με τις ''ειδικές επιτροπές αποζημιώσεων'' που έχει συστήσει το ψευδοκράτος για τις περιουσίες των Ε/Κ στα κατεχόμενα, η θέση παρατηρητή της Βουλής των Αντιπροσώπων στο Ευρωκοινοβούλιο, τα μέτρα πρόληψης επιθέσεων σε βάρος ξένων διπλωματικών αποστολών και εγκαταστάσεων στην Κύπρο και η υπόθεση με τις αγοραπωλησίες γης και την έκδοση οικοδομικών αδειών στο Παραλίμνι είναι μερικά από τα θέματα που κυριαρχούν στα σημερινά πρωτοσέλιδα των περισσότερων εφημερίδων της Λευκωσίας.

    Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Ο ΔΗΣΥ δεν καλύπτει τον Βλίττη'' ότι ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε χθες βράδυ στην εφημερίδα ότι συμφωνεί απολύτως με την εκτίμηση του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου Χρήστου Πουργουρίδη ότι πρόκειται για πολύ σοβαρές καταγγελίες τα όσα αφορούν το Δημαρχείο Παραλιμνίου και τις αγοραπωλησίες γης στην παραλιακή ζώνη του δήμου και ότι το κόμμα δεν πρόκειται να καλύψει οποιονδήποτε ενέχεται σε διαφθορά, ή διαπλοκή συμφερόντων για αθέμιτο πλουτισμό. Σε άλλο θέμα γράφει πως, σύμφωνα με δηλώσεις του Αχιλλέα Δημητριάδη, δικηγόρου της Τιτίνας Λοϊζίδου, αναμένεται σήμερα να συνεχισθούν οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις ενόψει της συνεδρίας των Αναπληρωτών Υπουργών Εξωτερικών του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) στο Στρασβούργο για την εκτέλεση από την Τουρκία της απόφασης του ΕΔΑΔ για αποζημίωση της κ. Λοϊζίδου.

    ''Το Θάρρος'' με τον τίτλο ''Απειλή τρόμου κατά Αμερικανών'' γράφει στο κύριο θέμα ότι το νέο κτύπημα κατά των Αμερικανών στη Βαγδάτη, σε συνδυασμό με τις πληροφορίες που φθάνουν τις τελευταίες ημέρες και για νέα τρομοκρατικά κτυπήματα σε διάφορες χώρες, υποχρέωσαν τις κυπριακές Αρχές να ενισχύσουν ακόμα περισσότερο τα μέτρα ασφάλειας στην αμερικανική πρεσβεία στη Λευκωσία. Πιθανοί στόχοι θεωρούνται επίσης, όπως αναφέρει η εφημερίδα, οι διπλωματικές αποστολές της Βρετανίας, του Ισραήλ, καθώς οι βρετανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Κύπρο. Αλλού γράφει ότι εικόνες αθλιότητας επικρατούν στις φυλακές του ψευδοκράτους, όπου η όλη κατάσταση θυμίζει την καταθλιπτική ταινία ''Το εξπρές του μεσονυκτίου'', σύμφωνα με χθεσινό ρεπορτάζ της αγγλόφωνης κυπριακής εφημερίδας ''Σάντεϊ Μέιλ''.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο '''Κατ' εντολή Δημάρχου''' γράφει πως οι φάκελοι του Δήμου Παραλιμνίου που βρίσκονται στα χέρια λειτουργών της Ελεγκτικής Υπηρεσίας περιέχουν "συγκλονιστικά στοιχεία" για την έκδοση αδειών στην περιοχή ''Κάππαρης'' Παραλιμνίου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων δεν έχει ακόμα διορίσει εκπρόσωπό της στο Ευρωκοινοβούλιο, παρά το ότι υπάρχει διαθέσιμο γραφείο με πλήρη εξοπλισμό στις εγκαταστάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες και παρά το ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς θεωρούν ως ιδιαίτερα σημαντική την παρουσία μόνιμου εκπροσώπου της κυπριακής Βουλής στις Βρυξέλλες.

    ''Η Σημερινή'' με τον τίτλο ''Διπλή μάχη στο Στρασβούργο'' γράφει στο κύριο θέμα ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δίδει μάχες σε δύο μέτωπα στο ΕΔΑΔ και στο ΣτΕ στο Στρασβούργο. Η μία περίπτωση αφορά την εκτέλεση από την Τουρκία της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για αποζημίωση της Τιτίνας Λοϊζίδου και η άλλη τις ''ειδικές επιτροπές αποζημιώσεων'' που έχει συστήσει το ψευδοκράτος για τις περιουσίες των Ε/Κ στα κατεχόμενα. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος άφησε χθες αιχμές σε βάρος όσων υποστηρίζουν την παρουσία παρατηρητών στις ''βουλευτικές εκλογές'' που θα γίνουν τον προσεχή Δεκέμβριο στα κατεχόμενα, επειδή έτσι -όπως είπε- θα δοθεί η δυνατότητα νομιμοποίησης της ψήφου των εποίκων και κατ' επέκταση της παρουσίας τους στην Κύπρο.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' κάτω από τον τίτλο ''Εμπλοκή ΕΕ και στη λύση'' γράφει στο κύριο θέμα πως η ΕΕ, σε επίπεδο κυβερνήσεων των 15 κρατών -μελών της, αναζητεί τρόπους περαιτέρω εμπλοκής της στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Αλλη είδηση είναι η συνεργασία των συντεχνιών ΣΕΚ και ΠΕΟ και η ανταλλαγή απόψεων για τη χάραξη κοινής διεκδικητικής γραμμής για αυξήσεις στους 100.000 περίπου εργαζομένους του δημόσιου τομέα, οι συλλογικές συμβάσεις των οποίων λήγουν στο τέλος του 2003. Οι εργαζόμενοι του ημικρατικού τομέα διεκδικούν αυξήσεις 4% για το 2004 - 2005.

    [05] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    
    
    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Τιτίνα Λοϊζίδου - Δημητριάδης
    ------------------------------------
    Την εκτίμηση του ότι είναι απίθανο η Τουρκία να καταβάλει χωρίς όρους και προϋποθέσεις τις αποζημιώσεις που επεδίκασε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.
    
    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, ο οποίος κλήθηκε να σχολιάσει τα νέα προσχήματα που προβάλλει η Τουρκία, προκειμένου να μην καταβάλει τις αποζημιώσεις στην κ. Λοϊζίδου, είπε ότι δεν μπορεί να προβλέψει το τι τελικά θα γίνει.
    
    Υπενθύμισε όμως ότι όταν στις 27 Μαϊου ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Τουρκίας στο ΣτΕ είχε δηλώσει ότι η χώρα θα καταβάλει αποζημίωση χωρίς όρους, μια δήλωση που χαιρετίστηκε από πολλούς αλλά και μερικούς στην Κύπρο, ο ίδιος είχε πει ότι θεωρεί ''απίθανο να προβεί σε πληρωμή χωρίς όρους και προϋποθέσεις''.
    
    Ο δικηγόρος της κ. Λοϊζίδου, Αχιλλέας Δημητριάδης, είπε ότι αναμένεται σήμερα να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις όσον αφορά την υπόθεση Λοϊζίδου, δεδομένου ότι την Τετάρτη είναι ορισμένη στη συνεδρία Αναπληρωτών Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) η εξέταση του θέματος.
    
    Πρόσθεσε ότι υπάρχουν διάφορες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και τα αποτελέσματα των οποίων θα διαφανούν μέχρι την Τρίτη ή το πρωί της Τετάρτης.
    
    Σύμφωνα με τον κ. Δημητριάδη, το αντικείμενο των διαβουλεύσεων αφορά τη διατύπωση του κειμένου ψηφίσματος που θα αποφασιστεί από την εξ Υπουργών Επιτροπή, με δεδομένη την καταβολή των αποζημιώσεων.
    
    Πρόσθεσε ότι το θέμα αυτό ''συσχετίζεται με το πότε θα αρχίσει η συζήτηση στην εξ Υπουργών Επιτροπή του ΣτΕ του δικαιώματος επιστροφής της κ. Λοιζίδου στην Κερύνεια και την αποκατάσταση των ανθρωπίνων της δικαιωμάτων''.
    
    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Βρετανικές Βάσεις - Κεραία
    ---------------------------------------
    Το θέμα της παροχής ή όχι του απαιτούμενου ηλεκτρικού ρεύματος για τη λειτουργία της νέας κεραίας στη Βρετανική Βάση του Ακρωτηρίου, διέπεται από τη Συνθήκη Εγκαθίδρυσης, την οποία η Κύπρος έχει ''υπέρτατο χρέος να σέβεται και να τηρά'', δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.
    
    Σχολιάζοντας τη δήλωση του βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργου Περδίκη ότι η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να παραχωρήσει στους Βρετανούς το απαιτούμενο ηλεκτρικό ρεύμα για τη λειτουργία της κεραίας και ότι η κυβέρνηση Παπαδόπουλου πρέπει να υλοποιήσει τις εξαγγελίες της, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως η κυβέρνηση δεν έχει κάμει καμία δέσμευση στο θέμα, αλλά ''ακολουθεί τη σωστή πολιτική να διαμαρτύρεται για την εγκατάσταση και τη λειτουργία της κεραίας''.
    
    ''Επανειλημμένα έχουμε διαδηλώσει την ένσταση μας και επίσημα, αυτή τη φορά και γραπτώς, παρά ταύτα η αγγλική κυβέρνηση προχωρεί στα σχέδια της'', ανέφερε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.
    
    Υπέδειξε, ωστόσο, πως ''το θέμα της αποκοπής ή όχι του ηλεκτρικού ρεύματος, διέπεται από τη Συνθήκη Εγκαθίδρυσης και η Κύπρος έχει υπέρτατο χρέος να σέβεται και να τηρά τη Συνθήκη Εγκαθίδρυσης''.
    
    Ντενκτάς - Κατεχόμενα - Κυπριακό
    ---------------------
    Ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς σε δηλώσεις του στο πρακτορείο ''Ανατολή'' είπε ότι το ψευδοκράτος είναι αποδεκτό από 100 και πλέον κράτη όχι όμως και αναγνωρισμένο.
    
    Στις δηλώσεις του επέκρινε εξάλλου τον Τύπο της Κωνσταντινούπολης για τη στάση του στο Κυπριακό γιατί, όπως είπε, η πλειοψηφία των δημοσιογράφων και αρθρογράφων ακολουθούν την πολιτική ''δώσε και ξεμπέρδευε''.
    
    Ο Τ/Κ ηγέτης επισκέφθηκε χθες την κατεχόμενη Μόρφου και είχε συνάντηση με τον ''δήμαρχο'' της κατεχόμενης πόλης και διαμένοντες στην περιοχή.
    
    Επέκρινε, σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, την ''αντιπολίτευση'' επειδή άφησε να νοηθεί ότι η περιοχή της Μόρφου μπορεί να επιστραφεί και είπε ότι ''τα σύνορα αυτά χαράχθηκαν με αίμα''.
    
    Για τους διαμένοντες στην περιοχή είπε ότι δεν πρόκειται για ''άκληρα άτομα αλλά για άτομα που άφησαν περιουσίες στο νότο'', ενώ ισχυρίστηκε ότι ''το 1/3 των αμπελιών και περιβολιών στις ελεύθερες περιοχές ανήκουν στους Τ/Κ''.
    
    ''Χουριέτ'' - Ερντογάν - Σημίτης - Κυπριακό
    -----------------------------
    Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν τόσο στις 9 Απριλίου στο Βελιγράδι όσο και στις 16 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες πρότεινε στο Ελληνα ομόλογό του Κώστα Σημίτη την πραγματοποίηση τετραμερούς διάσκεψης με την συμμετοχή των Ε/Κ, Τ/Κ, Ελλάδας και Τουρκίας.
    
    Σύμφωνα με την εφημερίδα ''Χουριέτ'' της Κωνσταντινούπολης, ο Ελληνας Πρωθυπουργός απέρριψε τη πρόταση αυτή επειδή δεν θα κατέληγε σε οποιοδήποτε αποτέλεσμα.
    
    Υπουργός Εργασίας - Αναχώρηση - Μιλάνο - Δηλώσεις
    ----------------------
    Προτεραιότητα της ΕΕ, βάσει των τελευταίων κατευθύνσεων που έδωσε στην συνεδρία του Συμβουλίου των Υπουργών Εργασίας, την περασμένη βδομάδα στο Λουξεμβούργο, είναι η εσωτερική μετανάστευση και μετά θα εξεταστεί το θέμα της μετανάστευσης ατόμων από τρίτες χώρες, δήλωσε χθες ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Μάκης Κεραυνός, ο οποίος εξέφρασε την εκτίμηση ότι μετά και την πλήρη ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, δεν θα υπάρξουν μαζικές μετακινήσεις εργαζομένων στο νησί.
    
    Σε δηλώσεις του στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, πριν την αναχώρησή του για το Μιλάνο, όπου θα συμμετάσχει στο συνέδριο των Υπουργών Παιδείας και Εργασίας της ΕΕ και κληθείς να πει εάν είναι δυνατό, μετά την πλήρη ένταξή μας στην ΕΕ, να κατακλυστούμε από εργατικό δυναμικό από τις πρώην Ανατολικές χώρες, ο κ. Κεραυνός διευκρίνισε ότι από τις «τελευταίες κατευθύνσεις της ΕΕ, όπως έχουν αποφασιστεί στο Συμβούλιο των Υπουργών Εργασίας της ΕΕ που έγινε στο Λουξεμβούργο», πρώτη προτεραιότητα «έχει η εσωτερική μετανάστευση και μετά εξετάζεται το θέμα της μετανάστευσης ατόμων από τρίτες χώρες».
    
    Διακίνηση Ε/Κ - Τ/Κ
    -----------------
    Συνολικά 5.691 Ελληνοκύπριοι πέρασαν χθες Κυριακή στα κατεχόμενα, ενώ 3.338 Τουρκοκύπριοι διακινήθηκαν προς τις ελεύθερες περιοχές.
    
    Σε 27 πρόσωπα δεν επιτράπηκε η είσοδος στις ελεύθερες περιοχές, αφού δεν προσκόμισαν οποιαδήποτε έγγραφα που να αποδεικνύουν ότι είναι κυπριακής καταγωγής.
    
    Ραδιομαραθώνιος - ''Πτήση Αγάπης''
    -------------------------
    Με τις αποσκευές γεμάτες αγάπη και τις εμπειρίες ενός ταξιδιού στον οικείο χώρο του Βόλου και του Πηλίου επέστρεψαν στο Αεροδρόμιο της Λάρνακας προχθές βράδυ οι επιβάτες της «Πτήσης Αγάπης» που διοργανώθηκε και φέτος στο πλαίσιο του Ραδιομαραθωνίου που διοργανώνουν ο όμιλος εταιρειών της Λαϊκής Τράπεζας και το Ραδιοφωνικό Ιδρυμα Κύπρου.
    
    Το Αirbus 320 που διέθεσαν οι Κυπριακές Αερογραμμές απογειώθηκε με τους 170 επιβάτες της από το αεροδρόμιο Λάρνακας στις 7.30 το πρωί και προσγειώθηκε στις 9.30 στο αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου εδραιώνοντας τη διοργάνωση της «Πτήσης Αγάπης».
    
    Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Λαϊκής Μιχάλης Ερωτόκριτος καλωσορίζοντας τους επιβάτες της «Πτήσης Αγάπης» ανέφερε ότι η αγάπη με την οποία ο κόσμος αγκάλιασε την προσπάθεια έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία. Πρόσθεσε ότι 89 άτομα από τα άτομα που δήλωσαν συμμετοχή δεν κατέστη δυνατό να ταξιδέψουν και εξέφρασε την ελπίδα του χρόνου οι Κυπριακές Αερογραμμές να προσφέρουν και δεύτερο αεροσκάφος.
    
    Ο Διευθυντής Τύπου και Δημοσίων Υποθέσεων των Κυπριακών Αερογραμμών Τάσος Αγγελής, διαβεβαίωσε ότι θα εξετασθεί το ενδεχόμενο παραχώρησης και δεύτερου αεροσκάφους για τον επόμενο Ραδιομαραθώνιο.
    
    Στο Βόλο οι τοπικές αρχές και ο σύνδεσμος των Κυπρίων Βόλου επεφύλαξαν θερμή υποδοχή τους επιβάτες της «Πτήσης Αγάπης». Σε μια σεμνή τελετή υποδοχής που έγινε στο Βόλο στο Μνημείο Ηρώων ο Δήμαρχος Βόλου Μήτρου Κυριάκος δήλωσε ικανοποίηση που επιλέγει ο Βόλος ως προορισμός της φετινής πτήσης.
    
    Ανέφερε ότι ο Βόλος είναι ολυμπιακή πόλη και εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι επιβάτες της Πτήσης θα γίνουν πρεσβευτές των Ολυμπιακών αγώνων και του Βόλου. Πρόσθεσε ότι ο Βόλος είναι έτοιμος να υποδεχθεί του Κυπρίους που θα μεταβούν στην Ελλάδα για να παρακολουθήσουν τους αγώνες.
    
    Ο Νομάρχης Μαγνησίας, Πρίντζος Ιωάννης είπε ότι «σήμερα υποδεχόμαστε τους αδελφούς μας από την Κύπρο» τονίζοντας ότι οι δεσμοί των Κυπρίων με τη Μαγνησία είναι γνωστοί και στενοί και υποσχέθηκε ότι θα οργανωθεί επίσκεψη στην Κύπρο.
    
    Στη συνέχεια κατατέθηκαν στεφάνια στο Μνημείο των Ηρώων και οι επιβάτες της πτήσης αναχώρησαν για τον παραδοσιακό οικισμό της Μακρυνίτσας και μετά από περιήγηση μετέβησαν στα Χάνια όπου είχε στηθεί γλέντι με παραδοσιακό φαγητό, ποτό και χορούς από τοπικό συγκρότημα.
    
    Κατά την επιστροφή στην Λάρνακα έγινε κλήρωση ενός εισιτηρίου για οποιοδήποτε προορισμό των Κυπριακών Αερογραμμών που πρόσφερε η εταιρεία και ανανεώθηκε το ραντεβού των επιβατών της «Πτήσης Αγάπης» για τον επόμενο Ραδιομαραθώνιο.
    
    Ποδόσφαιρο - Πρωτάθλημα - Αποτελέσματα - Βαθμολογία
    ------------------
    Την, χωρίς απώλεια βαθμών, πορεία της συνέχισε η Ομόνοια και στην 8η αγωνιστική του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου Α' Κατηγορίας, διατηρώντας έτσι τη διαφορά των τριών βαθμών που την χωρίζουν από το δεύτερο στη βαθμολογία Απόλλωνα.
    
    Στους αγώνες που διεξήχθησαν χθες, ο ΑΠΟΕΛ υποχρεώθηκε στο ΓΣΠ σε ισοπαλία 3 – 3 από την Δόξα Κατωκοπιάς, ενώ η Αναγέννηση ηττήθηκε στη Δερύνεια με 1 – 0 από την ΑΕΚ.
    
    Το Σάββατο η Ομόνοια νίκησε την Ανόρθωση στο Αντώνης Παπαδόπουλος με 3-2, ο Ολυμπιακός εξήλθε στο ΓΣΠ ισόπαλος 2-2 με την ΑΕΛ, ενώ ο Απόλλωνας επικράτησε εύκολα με 3-0 της Ενωσης Νέων Παραλιμνίου στο Τσίρειο Στάδιο. Στο Δασάκι, ο Εθνικός Αχνας νίκησε με 3-1 την Αθλητική Ενωση Πάφος, ενώ ισόπαλοι χωρίς τέρματα εξήλθαν Ονήσιλλος και Διγενής στο Παραλίμνι.
    
    Βαθμολογία:
    ------------
    
    Ομόνοια        24
    Απόλλωνας      21
    ΑΠΟΕΛ          20
    Ολυμπιακός     14
    Ανόρθωση       13
    ΑΕΛ            11
    Παραλίμνι      10
    ΑΕΚ             9
    Εθνικός Αχνας   7
    Πάφος           7
    Ονήσιλος        7
    Διγενής         6
    Δόξα            5
    Αναγέννηση      3
    
    Καλαθόσφαιρα - Πρωτάθλημα - Αποτελέσματα - Βαθμολογία
    --------------------
    Η καλαθοσφαιρική ομάδα ανδρών του Απόλλωνα νίκησε χθες βράδυ στη Λεμεσό με 93 – 74 την ΕΝΑΔ για τη δεύτερη αγωνιστική του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος.
    
    Στους αγώνες που διεξήχθησαν την Παρασκευή και το Σάββατο για την ίδια αγωνιστική είχαμε τα εξής αποτελέσματα:
    
    Ομόνοια – ΑΕΛ 83 – 97, Αστέρας – ΕΘΑ 83 – 100 και Αχιλλέας – Κεραυνός 46 – 96.
    
    Βαθμολογία:
    ------------
    
    Κεραυνός  4
    ΑΕΛ       4
    Απόλλων   4
    ΕΘΑ       3
    ΑΠΟΕΛ     2
    ΕΝΑΔ      2
    Αστέρας   2
    Αχιλλέας  2
    Ομόνοια   1
    
    

    [06] (Κ) Πετόσφαιρα - Κύπρος - Τουρκία

    Aσχημο παιχνίδι «έπαιξε» η κληρωτίδα στην εθνική ομάδα Κύπρου στο βόλεϊ ανδρών για τους ομίλους του Eυρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2004-2005.

    Tο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της Κύπρου στην προσπάθειά του να βρεθεί ανάμεσα στις κορυφαίες ομάδες της γηραιάς ηπείρου (Α' κατηγορία), θα βρει στο δρόμο του την εθνική ομάδα της Tουρκίας.

    [07] (Κ) Πετόσφαιρα - Ευρωπαϊκά κύπελλα- Κυπριακές ομάδες

    Με ήττα ολοκλήρωσαν χθες βράδυ και οι τρεις εκπρόσωποι τη Κύπρου τη συμμετοχή τους στα ευρωπαϊκά κύπελλα πετόσφαιρας ανδρών με αποτέλεσμα να αποκλειστούν από τη συνέχεια της διοργάνωσης.

    Η Νέα Σαλαμίνα ηττήθηκε με 3 0 σετ από την Πέρουνκαν Φιλανδίας για τον 6ον προκριματικό Ομιλο του Τοπ Τιμς Καπ, οι αγώνες του οποίου διεξήχθησαν στη Βουλγαρία.

    Ο ΑΠΟΕΛ ηττήθηκε με επίσης 3 0 σετ από την Κονκόρτια Ελβετίας για τον 1ον προκριματικό Ομιλο του Τοπ Τιμς Καπ. Οι αγώνες διεξήχθησαν στην Πορτογαλία.

    Η Αναγέννηση ηττήθηκε με 3 0 σετ στην Ουκρανία από τη Μαριούπολη στον επαναληπτικό αγώνα του Κυπέλλου Συνομοσπονδίας. Η κυπριακή ομάδα είχε χάσει με επίσης 3 0 σετ και στον πρώτο αγώνα που διεξήχθη στην Κύπρο.

    [08] (Κ) Υπουργός Γεωργίας Ελλάδας - Επίσημη επίσκεψη

    Εφθασε σήμερα το πρωί για διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο ο Ελληνας Υπουργός Γεωργίας, Γεώργιος Δρυς.

    [09] (Κ) Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Δημοκρατίας - Αξιωματούχος ΚΚ Κίνας

    Η Κίνα χαιρετίζει την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και θεωρεί ότι το γεγονός αυτό θα συμβάλει στην επέκταση των σχέσεων της με την ΕΕ, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, αναφερόμενος σε πρωινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου με ένα από τα εννέα μέλη της Μόνιμης Επιτροπής της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, τον κ. Wu Guanzheng.

    [10] (Κ) Πρεσβευτής Κούβας - Οικονομικός αποκλεισμός - ΗΠΑ

    Εκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να εκφράσει εκ νέου την υποστήριξή της για τερματισμό του οικονομικού, εμπορικού και νομισματικού αποκλεισμού των ΗΠΑ κατά της Κούβας και να καταδικάσει αυτή την αμερικανική πολιτική με τον πλέον δυναμικό τρόπο, έκανε σήμερα ο Πρεσβευτής της Κούβας στη Λευκωσία Πάμπλο Ροντρίγκουεζ Βιντάλ.

    [11] (Κ) Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Γουέστον

    [12] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Υπουργός Γεωργίας Ελλάδας

    [13] (Κ) Υπουργοί Γεωργίας Κύπρου και Ελλάδας - Πρόγραμμα Συνεργασίας

    Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Τίμης Ευθυμίου και ο Υπουργός Γεωργίας της Ελλάδας Γεώργιος Δρυς υπέγραψαν σήμερα πρόγραμμα συνεργασίας στον αγροτικό τομέα για την περίοδο 2003 2005, και εξέτασαν το νέο σχέδιο Αγροτικής Ανάπτυξης 2004 2006, που έχει ετοιμάσει το κυπριακό Υπουργείο Γεωργίας.

    [14] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 27/10/2003
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7065            1,7167
    Δολάριο ΗΠΑ                      2,0097            2,0217
    Λίρα Αγγλίας                     1,1846            1,1917
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    --------------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     217,7283        219,4701
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,8503          2,8731
    Δολάριο Καναδά                     2,6246          2,6455
    Κορώνα Δανίας                     12,6688         12,7701
    Κορώνα Νορβηγίας                  14,0796         14,1922
    Κορώνα Σουηδίας                   15,4570         15,5806
    Φράγκο Ελβετίας                    2,6372          2,6582
    

    [15] (Κ) Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλι - Κύπρος

    [16] (Κ) Δικοινοτικό πρόγραμμα - Σχέδιο Ανάν - PRIO

    Το δικαίωμα στην πληροφόρηση και την αντικειμενική ενημέρωση ήταν ο γνώμονας γύρω από τον οποίο εργάστηκε η ομάδα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων που παρουσίασε σήμερα το πρόγραμμα ''Η Κύπρος αποφασίζει'' με στόχο την κατανόηση του σχεδίου Ανάν για επίλυση του Κυπριακού.

    [17] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            85,68 (-0,53)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    370.662
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    288.498    342,65  (-0,64)
    FTSE Med 100 **                             5.499,73  (-0,05)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    240.399     98,17  (-0,17)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     12.222     72,81  (-1,38)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      2.984     16,27  (-0,97)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £      9.384     57,95  (-0,48)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      2.489     73,48  (-0,81)
    Εμπορικές Εταιρείες           £      5.445     21,47  (-0,19)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £      4.568     72,89  ( 0,16)
    Ετ. Πληροφορικής              £     12.641      3,65  (    0)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     21.394     12,45  (-2,05)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £          0     12,06  (-2,35)
    Ξενοδοχεία                    £     16.245     41,71  (-2,91)
    Αλλες Εταιρείες               £     37.866     79,21  (-0,01)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [18] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα πτώση

    Στο επίπεδο των 85 μονάδων υποχώρησε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου με το αγοραστικό ενδιαφέρον να παρουσιάζει σημαντική συρρίκνωση. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε νέα μικρή πτώση της τάξης του 0,53%, κλείνοντας στη χαμηλότερη τιμή της ημέρας, τις 85,68 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διολίσθηση στις 370 χιλιάδες λίρες, εκ των οποίων οι 166 χιλιάδες λίρες αφορούσαν συναλλαγές για τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου.

    [19] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - 28η Οκτωβρίου - Μήνυμα

    Τα συγχαρητήρια και τις θερμές του ευχές προς τον ελληνικό λαό για ειρήνη, ασφάλεια, ευημερία και πρόοδο απέστειλε σε μήνυμα του, με την ευκαιρία της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου, ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας προς τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Σημίτη και τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Απόστολο Κακλαμάνη.

    [20] (Κ) Σοφοκλής Φυττής - ΗΠΑ - Ορθοδοξία

    [21] (Κ) Δώρος Χριστοδουλίδης - ΚΣΣΕ - Μόσχα - Εκλογές

    [22] (Κ) Πρόεδρος ΕΔΕΚ - Σοσιαλιστική Διεθνούς - Σάο Πάολο

    H Κύπρος βρίσκεται στο κατώφλι της ένταξης στην ΕΕ και η λύση του κυπριακού προβλήματος πρέπει να συνάδει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου προσθέτοντας πως ο Πρόεδρος της Κύπρου και η ε/κ πλευρά θα συνεχίσουν τις προσπάθειες τους για την προώθηση λύσης μέσα στο πνεύμα αυτό.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΚΣ ΕΔΕΚ, ο κ. Ομήρου μιλούσε σήμερα στην ολομέλεια της 22ης Συνόδου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς που πραγματοποιείται στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας.

    [23] (Κ) ΚΣ ΕΔΕΚ - Προεδρείο Σοσιαλιστικής Διεθνούς

    Το ΚΣ ΕΔΕΚ σε ανακοίνωση του, χαρακτηρίζει ως μεγάλη επιτυχία για το Κίνημα αλλά και για την Κύπρο, την εκλογή της Μάρσιας Αλεξάκη ως Αντιπροέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς των Γυναικών και την συμμετοχή της με αυτή την ιδιότητα στο Προεδρείο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

    [24] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

    ATHOC MANAGING DIRECTOR SPANUDAKIS IMPROVES WASHINGTON AND U.S. PERCEPTION OF ATHENS OLYMPICS

    WASHINGTON, D.C., October 17-It is very important that just one week after the Washington Post ran a very critical article on security at the 2004 Athens Olympic Games, the second-ranking official of the Athens Olympics Organizing Committee (ATHOC) was in Washington, D.C. improving the perception of the Athens Olympics with our countrys top security and foreign policy experts, said leaders of the Coordinated Effort of Hellenes (CEH). The September 27 Washington Post article titled For Athens Olympics, A Security Gap Tests Show Porous Defenses; Reports Cite Planning Breakdowns, was reprinted in a number of major U.S. publications.

    We were happy to help facilitate the meetings for ATHOC Managing Director Ioannis Spanudakis, along with U.S. Ambassador to Greece Thomas Miller, with those in the Administration and the U.S. Congress most influential on such issues, said CEH President Andrew E. Manatos, who accompanied Mr. Spanudakis and Ambassador Miller on a number of these meetings. Those with whom he met were very impressed.

    Spanudakis met, on October 6 and 7, with the following key U.S. policy-makers and newsmakers: the top U.S. security expert CIA Director George Tenet; the top White House official on terrorism Deputy Assistant to the President and Deputy National Security Adviser for Combating Terrorism, Frances Townsend; the administrations highest-level, day-to-day person on U.S.-Greece relations, and the third highest-ranking official at the State Department Undersecretary of State Marc Grossman; the top authority on U.S. foreign policy in the U.S. Senate Senate Foreign Relations Committee Chairman, Senator Richard Lugar (R-IN); Senator Paul Sarbanes (D-MD); and USA Today Sports Managing Editor Monte Lorell.

    As Mr. Spanudakis laid out for these U.S. officials, Greece will spend more and do more to safeguard the Games than any host country in Olympic history. Greeces $1 billion security budget is not only the largest in Olympic history, it is over three times the amount spent at the post-September 11 games in Salt Lake City in 2002 ($310 million), three times the amount spent at the last U.S. summer Olympics, the 1996 Atlanta Games ($300 million), and five times the amount spent at the most recent summer Olympics, the 2000 Sydney Games ($200 million). Greece has also tapped the worlds best security experts to help create the safest environment possible. The `Olympic Advisory Group that Greece created enlists the close cooperation of security intelligence, training and planning experts from the U.S., Israel, Great Britain, Spain, Australia, France and Germany. In addition, the worlds most sophisticated security and communications system will be deployed at the Athens Games, under the direction of U.S.-based SAIC, said CEH leaders.

    SENATOR LIEBERMAN HONORED AT CONFERENCE ON GREECE-U.S. RELATIONS

    WASHINGTON, D.C., Oct. 22-U.S. Senator Joseph Lieberman was honored for his extraordinary life-long contributions to the building of stronger ties between Greece and the United States at the Second Annual Business Conference on U.S. Greece Relations in Washington, D.C. on October 7, 2003. Senator Lieberman was honored before over 100 conference participants, including Greek Defense Minister Yannos Papantoniou, Athens Olympics Organizing Committee Managing Director Ioannis Spanudakis, U.S. Ambassador to Greece Thomas Miller, Greek Ambassador to the U.S. George Savvaides, World President of the World Council of Hellenes Abroad (SAE), Andrew A. Athens, and representatives from some of Americas largest companies that do business in Greece.

    Senator Lieberman has done extraordinary things for Greece from the United States to maintain this strong relationship for many years and in several areas, said CEH President Andrew Manatos, in his introduction of Senator Lieberman. Edward Derwinski, Chairman of the Hellenic-American Heritage Council (HAHC), which hosted this conference, noted that, Senator Lieberman has a well deserved reputation for objectivity, for tremendous knowledge of defense and foreign policy matters, for unique expertise and mastery of the situation in the Eastern Mediterranean. And I cant think of a finer person to open our program this morning than Senator Joe Lieberman.

    In receiving this award, Lieberman said, this award means something to me because of my personal commitment to Greek-American relations. I am the grandson of European immigrants to the United States, and as such I share not only the same history as many Greek-Americans, but the same commitment to family, faith and freedom, that define the Greek-American community. That helps explain its enormous contributions to American life, and its enormous success this community has had in the United States of America.

    The ties between the US and Greece are strong, but they are not unbreakable, and theyve got to be continually renewed and reinforced...Our progress and our partnership I think is based on three factors democracy and other shared values; free and open trade; and a strong military and diplomatic alliance. Im committed aggressively to all.

    I am proud to commit myself here in this distinguished company to doing everything I can in whatever position of public responsibility the good lord and the voters of America give me the opportunity to fill, to further the critically important relationship between the United States and Greece.

    Lieberman, a prominent member of the Senate Armed Services Committee, has been one of Greeces strongest and most proactive supporters over his 15 years in the United States Senate. He has supported all, and in many cases led the fight for, key legislative initiatives and other important actions for Hellenic issues in the U.S. Senate. For example, he has been, in many ways, the point person in the U.S. government for strongly encouraging the government of Israel to recognize the Patriarch of Jerusalem. Considered one of Israels best friends in the U.S., his voice on this issue is very well respected.

    Lieberman was also the 1998 recipient of the Frizis Award. This award is named after Mordohai Frizis, the Jewish Greek hero who was the first high-ranking Greek military officer to give his life in defense of freedom against the Axis powers in 1940. It is given by the Greek-American community each year to a member of the Jewish community who has greatly contributed to issues of concern to the Greek-American community and contains soil from the countries of Greece, Israel and the United States. Previous recipients of the Frizis Award have included: then-Assistant to the President for National Security Affairs, Sandy Berger; then-U.S. Ambassador to the United Nations, Richard Holbrooke; then-Chairman of the House International Relations Committee, Congressman Benjamin Gilman (R-NY); and this years recipient, U.S. Ambassador to Greece, Thomas Miller.

    Πρόεδρος Βουλής - Εκπρόσωποι Ορειβατικών Συνδέσμων Ελλάδας και Κύπρου ----------------- Φωτογραφία της ελληνικής και κυπριακής αποστολής στα Ιμαλάια, την κυπριακή σημαία που αναρτήθηκε εκεί καθώς κι ένα κομμάτι πετρώματος από τα Ιμαλάια, επέδωσαν οι εκπρόσωποι των Ορειβατικών Συνδέσμων Ελλάδας και Κύπρου Κώστας Τσιβελέκα και Κυριάκος Ονησιφόρου στον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Χριστόφιας παραλαμβάνοντας τα ενθύμια, ευχαρίστησε τους ορειβάτες από την Ελλάδα που συμπεριέλαβαν στην αποστολή τους και έναν Κύπριο και χαρακτήρισε αυτή την ενέργεια ως συμβολική ενέργεια στήριξης και προβολής της Κύπρου.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε, επίσης, πως υψώνοντας την ελληνική και κυπριακή σημαία στα Ιμαλάια δίνουμε το μήνυμα ότι έχουμε υψηλούς στόχους και ο υψηλότερος όλων, βέβαια, είναι η αποκατάσταση της ανεξαρτησίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη στήριξη και της Ελλάδας.

    Συνέχισε λέγοντας ότι η κυπριακή σημαία υψωμένη εκεί είναι και μήνυμα προς τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας ότι πρέπει να πετύχουμε μαζί τους ίδιους υψηλούς στόχους.

    [25] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Βρυξέλλες - Διακυβερνητική Διάσκεψη

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου συμμετείχε στην 3η Υπουργική Σύνοδο της Διακυβερνητικής Διάσκεψης, η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες κατά την οποία συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στις συνθέσεις και την προεδρία των Συμβουλίων, την ειδική πλειοψηφία, την οικονομική διακυβέρνηση της και Ενωσης καθώς και επιπρόσθετα μη-θεσμικά θέματα.

    Ο κ. Ιακώβου ανέλυσε πρότασή του για δημιουργία ομαδικών προεδριών από τρεις χώρες-μέλη για διάρκεια 18 μηνών και υπέδειξε ότι η φόρμουλα αυτή είναι η μόνη που είναι πρακτικά εφαρμόσιμη και λειτουργική και που ικανοποιεί πλήρως όχι μόνο τις αρχές της ισοτιμίας και της περιτροπής, αλλά και τις αρχές της πολιτικής, γεωγραφικής ισορροπίας και πολυμορφίας, επίσημη ανακοίνωση αναφέρει.

    [26] (Κ) Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος - Λουξεμβούργο

    Πολιτική συμφωνία για τον περιορισμό των εκπομπών ρύπων κατά τη διάρκεια της παρασκευής ορισμένων χρωμάτων και βερνικιών, επιτεύχθηκε στη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Περιβάλλοντος στο Λουξεμβούργο.

    Η συμφωνία που επιτεύχθηκε προβλέπει τον περιορισμό των εκπομπών πτητικών οργανικών ενώσεων που οφείλονται στη χρήση οργανικών διαλυτών σε ορισμένα χρώματα και βερνίκια και σε προϊόντα φανοποιίας αυτοκινήτων.

    Υιοθετήθηκαν επίσης συμπεράσματα αναφορικά με την ολοκληρωμένη πολιτική για τα προϊόντα, την ευρωπαϊκή στρατηγική στον τομέα του περιβάλλοντος και της υγείας, τους διαρθρωτικούς δείκτες και τη 9η Διάσκεψη των μερών της Σύμβασης - πλαισίου του ΟΗΕ για τις κλιματικές μεταβολές.

    Κατά τη διάρκεια της Συνόδου συζητήθηκε και η πρόταση οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την τροποποίηση της οδηγίας σχετικά με τη θέσπιση συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπής αερίων θερμοκηπίου εντός της Κοινότητας, όσον αφορά τους μηχανισμούς έργων του Πρωτοκόλλου του Κυότο.

    Έγινε επίσης ενημέρωση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την πολιτική στον τομέα των χημικών προϊόντων, για την σύμβαση του Ααρχους, που σχετίζεται με την πρόσβαση στην πληροφόρηση, τη συμμετοχή του κοινού στη διαδικασία λήψης αποφάσεων και την πρόσβαση στη δικαιοσύνη επί περιβαλλοντικών θεμάτων, καθώς και για τις ετήσιες εκθέσεις σχετικά με τις θεματικές στρατηγικές του έκτου προγράμματος δράσης για το περιβάλλον.

    Στη σημερινή συνεδρίαση την Κύπρο εκπροσώπησαν ο Αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στην ΕΕ, Κορνήλιοs Κορνηλίου και ο Νίκος Γεωργιάδης, Διευθυντής της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας, Αλιείας και Περιβάλλοντος. (ΚΥΠΕ-ΑΠΕ/ΑΧΡ)

    [27] (Κ) Διακυβερνητική - ΥΠΕΞ

    Η σύνθεση της προεδρίας των Συμβουλίων Υπουργών της ΕΕ, ήταν το βασικό θέμα της σημερινής τρίτης υπουργικής συνόδου της Διακυβερνητικής Διάσκεψης για το ευρωπαϊκό σύνταγμα, στην οποία την Κύπρο εκπροσώπησε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών αναφερόμενος στο θέμα της Σύνθεσης των Συμβουλίων εξήρε τις προσπάθειες της Ιταλικής Προεδρίας για συγκερασμό των απόψεων που εκφράστηκαν και καλωσόρισε το γεγονός ότι έδωσε ιδιαίτερη έμφαση(η Προεδρία) στις βασικές αρχές της ισοτιμίας και ισότιμης εναλλαγής της Προεδρίας της ΕΕ.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 27 October 2003 - 18:49:22 UTC