Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-10-29

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [02] (K) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [03] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Επέτειος 28ης Οκτωβρίου - Λονδίνο - Ομιλία
  • [04] (Κ)ΕΕ - Κυπριακή οικονομία - Προβλέψεις Επιτροπής
  • [05] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [06] (Κ) Συντονιστής Εναρμόνισης - Πρόεδρος Κοινοβουλίου Εσθονίας
  • [07] (Κ) Εκπρόσωπος - Υπουργικό - Συμβούλιο για καταγγελίες κατά αστυνομικών
  • [08] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [09] (Κ) Χρηματιστήριο - Τέταρτη στη σειρά πτώση
  • [10] (K) Εκπρόσωπος - Συμπληρωματικός προϋπολογισμός ΚΥΠΕ
  • [11] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων
  • [12] (Κ) Πλειστηριασμός - Κινητή τηλεφωνία
  • [13] (Κ) ΣτΕ - Τουρκία - Τιτίνα Λοϊζίδου - Νέα αναβολή
  • [14] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Τιτίνα Λοϊζίδου - Ταλάτ
  • [15] (Κ) Κομισιόν - Προσχωρούσες χώρες - Οικονομία
  • [16] (Κ) Πρόεδρος Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου - Επίσκεψη
  • [17] (Κ) Αντιπροσωπεία Επ. Δικαιωμάτων Ευρωκοινοβουλίου - Επίσκεψη
  • [18] (Κ) Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Οικονομική έκθεση - Κύπρος

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Ο διπλωματικός πόλεμος για το θέμα της εκτέλεσης της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) στην υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου, η παρέμβαση των Αμερικανών στις ''βουλευτικές εκλογές'' στα κατεχόμενα, που αναμένεται στις επόμενες εβδομάδες, ο πλειστηριασμός για τη δεύτερη άδεια κινητής τηλεφωνίας στην Κύπρο, η υπόθεση για διαπλοκή συμφερόντων στο Δήμο Παραλιμνίου, καθώς και τα απεργιακά μέτρα που εξήγγειλαν οι αεροσυνοδοί των Κυπριακών Αερογραμμών είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλλουν οι σημερινές κυπριακές εφημερίδες.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Ξεδοντιάζουν τον Νίκο Βλίττη'' γράφει ότι σύμφωνα με πληροφορίες της ''Α'' η ηγεσία του ΔΗΣΥ θα έχει συνάντηση σήμερα το πρωί με συγκεκριμένους δημοτικούς συμβούλους Παραλιμνίου σε μια προσπάθεια συζήτησης των εξελίξεων και χάραξης της πολιτικής γραμμής που θα ακολουθηθεί επί του θέματος. Αλλού γράφει ότι τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται δυναμικότερη παρέμβαση των Αμερικανών στις ''βουλευτικές εκλογές'' στα κατεχόμενα, έτσι ώστε να εξασφαλισθεί η επικράτηση της τ/κ ''αντιπολίτευσης'' και ο παραμερισμός του Ραούφ Ντενκτάς από τη διαχείριση του Κυπριακού, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Αθήνας.

    Η ''Μάχη'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Μετατόπιση ευθυνών από Υπουργείο Υγείας'' γράφει ότι το Υπουργείο Υγείας ''ρίχνει το γάντι'' στους γιατρούς για την περίπτωση του 22χρόνου καρδιοπαθή Στέλιου Κυπριανού, ο οποίος χρειάζεται επειγόντως μεταμόσχευση καρδίας αλλά γραφειοκρατικά και νομικά κωλύματα δεν επιτρέπουν τη μεταφορά του στο Ωνάσειο Μεταμοσχευτικό Κέντρο Αθηνών. Αλλού γράφει ότι ο κοινοτικός Επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν προειδοποίησε και πάλι την Τουρκία να μην χρησιμοποιήσει τις διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού ως μοχλό πίεσης για ένταξή της στην ΕΕ.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο του θέμα με τίτλο ''4 Συλλήψεις με προεκτάσεις'' γράφει ότι η σύλληψη και φυλάκιση τεσσάρων ξένων φοιτητών από τα κατεχόμενα, στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, από την κυπριακή αστυνομία προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις στην τ/κ κοινότητα με κορυφαία αυτήν του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο οποίος κάνει λόγο για ''προσφορά του κ. Παπαδόπουλου στους Ντενκτάς - Ερογλου''. Αλλού γράφει ότι διεξάγεται σήμερα ο πλειστηριασμός που θα αναδείξει το νέο παίκτη της κινητής τηλεφωνίας δεύτερης γενιάς στην Κύπρο. ''Ο πόλεμος εκατομμυρίων ξενικά από τα 5,7%'', προσθέτει η εφημερίδα.

    ''Η Σημερινή'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Καθηλώνουν αεροσκάφη'' γράφει ότι σε νέους μεγάλους μπελάδες βάζουν τη διοίκηση των Κυπριακών Αερογραμμών, τον τουρισμό και την οικονομία τα απεργιακά μέτρα που εξήγγειλε η Συντεχνία Πληρωμάτων Καμπίνας (ΣΥΠΚΚΑ) των Κυπριακών Αερογραμμών που αρχίζουν από σήμερα. Αλλού γράφει ότι η ιταλική προεδρία της ΕΕ ''κάνει πλάτες στην Αγκυρα'' στο θέμα της εκτέλεσης της απόφασης της Τιτίνας Λοϊζίδου, ενώ η Επιτροπή των Αναπληρωτών Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, που συνεδριάζει σήμερα, αναμένεται να αποφασίσει αναβολή λήψης απόφασης για δυο εβδομάδες.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' με τίτλο ''Πονοκέφαλος οι τ/κ περιουσίες'' γράφει ότι η κυβέρνηση προετοιμάζεται να αντιμετωπίσει τις περιπλοκές που μπορούν να προκληθούν σε θέματα διαχείρισης τ/κ περιουσιών και θα λάβει υπόψη της τη μερική άρση των περιορισμών διακίνησης καθώς και την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Αλλού γράφει ότι τα μέχρι στιγμής στοιχεία που έχει στην κατοχή της η κυβέρνηση σχετικά με το ενδεχόμενο ύπαρξης κοιτασμάτων πετρελαίου στην οικονομική ζώνη της Κύπρου είναι απογοητευτικά.

    Η ''Χαραυγή'' με πρωτοσέλιδο τίτλο ''Θυσιάζουν τον γαμπρό'' γράφει ότι η ηγεσία του ΔΗΣΥ δεν έχει κανένα ενδοιασμό να θυσιάσει τον υπεύθυνο για την παραχώρηση αδειών οικοδομής στο Δήμο Παραλιμνίου και γαμπρό του Δημάρχου, προκειμένου να παραμείνει στη θέση του ''ο έκθετος Δήμαρχος''. Σε άλλο δημοσίευμα γράφει ότι Πρόεδρος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι ευρωπαϊκές χώρες στηρίζουν το αίτημα της Τουρκίας να μην εξεταστεί μέχρι το τέλος του 2005 το δεύτερο σκέλος της απόφασης του ΕΔΑΔ για την υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' γράφει πρωτοσέλιδα ότι οι βρετανικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν τη χειρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων 20 χρόνων και προσθέτει πως δεν είναι ακόμη σίγουρο κατά πόσον τα μέτρα που θα ληφθούν θα επηρεάσουν και τις Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο. Σε άλλο δημοσίευμα γράφει πως οι κατοχικές δυνάμεις έχουν σκοπό τους να φωτίζουν το βράδυ τη ''σημαία'' του ψευδοκράτους που βρίσκεται στην οροσειρά του Πενταδαχτύλου.

    [02] (K) Εκπομπή για Ομογένεια

    Παρέλαση 28ης Οκτωβρίου - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Χριστόφιας - Δρυς

    Με δοξολογίες και μαθητικές παρελάσεις η Κύπρος τίμησε χθες την επέτειο του θρυλικού ''ΟΧΙ'' της ελληνικής εποποιίας κατά των δυνάμεων του φασισμού και του ναζισμού.

    Το επίκεντρο των εορτασμών ήταν η Λευκωσία όπου ο Προέδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δέχθηκε το χαιρετισμό της παρέλασης μπροστά από την ελληνική πρεσβεία, πλαισιούμενος από τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, τον Ελληνα Υπουργό Γεωργίας Γεώργιο Δρυ και τον Πρεσβευτή της Ελλάδας Χρίστο Παναγόπουλο.

    Σε δηλώσεις μετά το πέρας της παρέλασης, τόσο ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος όσο και ο κ. Χριστόφιας και ο κ. Δρυς τόνισαν ότι τα μηνύματα του ηρωικού ελληνικού έπους θα πρέπει δώσουν διδάγματα στον κυπριακό λαό και στον αγώνα του για απελευθέρωση της πατρίδας.

    ''Είναι με περηφάνια που είδαμε τα νέα παιδιά της Κύπρου και τις νεανίδες να παρελαύνουν αυτή την ημέρα της απάντησης της Ελλάδας στην απειλή του φασισμού και στον καθολικό αγώνα για την ελευθερία και ανεξαρτησία της χώρας'', ανέφερε σε δηλώσεις ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Χριστόφιας τόνισε πως ''η ημέρα αυτή είναι σημαντική γιατί όχι μόνο υπογραμμίζει τον ηρωισμό των ανθρώπων οι οποίοι αγωνίστηκαν σκληρά κατά του φασισμού αλλά πρέπει να αντλήσουμε και διδάγματα''.

    Ο κ. Δρυς ανέφερε ότι για όλους τους Ελληνες η 28η Οκτωβρίου εκφράζει το ιστορικό ραντεβού με τη μεγάλη πρόκληση του φασισμού και του ναζισμού. Τα μηνύματα της απάντησης της Ελλάδας στην πρόκληση αυτή ''εξακολουθούν να είναι και σήμερα επίκαιρα'', πρόσθεσε.

    ''Η Ελλάδα και η Κύπρος μέσα στην ΕΕ αγωνίζονται στο στίβο τον ειρηνικό και νομίζω ότι από καλύτερες θέσεις η Κύπρος θα αντιμετωπίσει την επίλυση των σύγχρονων προβλημάτων της, για ένα ενιαίο κράτος για μια δημοκρατία ολόκληρη για όλους τους Κυπρίους για μια ταχύτερη πρόοδο για μια ανάπτυξη και κοινωνική προκοπή'', κατέληξε ο Ελληνας Υπουργός.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Γουέστον - Τουρκία - ΕΕ --------------------------------------------------- Το αίτημα της Τουρκίας για εξασφάλιση ημερομηνίας ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ δεν μπορεί να τύχει ευνοϊκότερης αντιμετώπισης από άλλες χώρες, τόνισε χθες ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, σχολιάζοντας τη θέση που εξέφρασε ο Ειδικός Συντονιστής για το Κυπριακό στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον ότι η ΕΕ πρέπει να αντιμετωπίσει θετικότερα το αίτημα της Τουρκίας για ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων στην Ενωση, προκειμένου να προχωρήσει σε βήματα για το Κυπριακό.

    Η θέση της ΕΕ είναι καθορισμένη εδώ και χρόνια, σημείωσε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    ''Ολες οι χώρες εξετάζονται ισότιμα και όλες πρέπει να ικανοποιούν τα κριτήρια που έχει θέσει η Κοπεγχάγη και οι έκτοτε αποφάσεις των Συμβουλίων'', τόνισε και κατέληξε: ''Η Τουρκία δεν μπορεί να τύχει ευνοϊκότερης εξέτασης από άλλες χώρες''.

    Πρόεδρος Βουλής - Γουέστον - Τουρκία - ΕΕ --------------------------------------------- Η ε/κ πλευρά θα πρέπει να αντλήσει τα διδάγματά της και να παραμένει σταθερή στη θέση της τόσο για την επίλυση του Κυπριακού όσο και για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας.

    Ο κ. Χριστόφιας κλήθηκε μετά το πέρας της παρέλασης για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου να σχολιάσει τη θέση που εξέφρασε ο Ειδικός Συντονιστής για το Κυπριακό στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον ότι η ΕΕ πρέπει να αντιμετωπίσει θετικότερα το αίτημα της Τουρκίας για καθορισμό ημερομηνίας για έναρξη διαπραγματεύσεων, προκειμένου να προχωρήσει σε βήματα για το Κυπριακό.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Τουρκία - Υπόθεση Τιτίνα Λοϊζίδου --------------------------------------------------------------- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκτιμά ότι ο όρος που θέτει η Τουρκία να μην εξεταστεί πριν το 2005 το δεύτερο σκέλος της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην υπόθεση Λοϊζίδου - δικαίωμα πρόσβασης και ειρηνικής απόλαυσης της περιουσίας της στα κατεχόμενα - προκειμένου να καταβάλει τις αποζημιώσεις που επεδίκασε το ΕΔΑΔ στην κ. Λοϊζίδου, φαίνεται να κερδίζει υποστήριξη από άλλες χώρες της Ευρώπης.

    Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στο Στρασβούργο, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος τόνισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα παραμείνει σταθερή στο αίτημά της για εφαρμογή της απόφασης ως έχει.

    Πρόεδρος Βουλής - Τουρκία - Υπόθεση Λοϊζίδου - ΕΕ -------------------------------------------------------- Την ευχή όπως η Ευρωπαϊκή Ενωση τηρήσει ''σθεναρή και σταθερή στάση'' στο θέμα της καταβολής από την Τουρκία των αποζημιώσεων που επεδίκασε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου, εξέφρασε χθες ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας.

    Ερωτηθείς για τις πληροφορίες που φέρουν ευρωπαϊκές χώρες να στηρίζουν την προϋπόθεση που θέτει η Τουρκία προκειμένου να καταβάλει τις αποζημιώσεις στην κ. Λοϊζίδου, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι δεν είναι ενήμερος για τις πληροφορίες αυτές, αλλά εξέφρασε την ελπίδα όπως η ΕΕ ''φανεί συνεπής στις αρχές τις οποίες διακηρύττει και σε σχέση με την Κύπρο''.

    Οπως είπε ο κ. Χριστόφιας δεν μπορεί να είμαστε επιλεκτικοί στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ''και στην μια περίπτωση καταδικάζουμε, στην άλλη περίπτωση βάζουμε νερό στο κρασί μας''.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Τ/Κ - Δικαστήρια ---------------------------------------------- Τα δικαστήρια της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι προσβάσιμα για όλους, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, σχολιάζοντας το γεγονός ότι για πρώτη φορά Τ/Κ κατέθεσαν αγωγή σε δικαστήριο για διεκδίκηση περιουσίας τους στις ελεύθερες περιοχές.

    ''Εμείς είμαστε χώρα δικαίου. Τα δικαστήρια είναι βατά και προσβάσιμα για όλους'', δήλωσε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Πρόεδρος Βουλής - Τ/Κ - Δικαστήρια --------------------------------------- ''Πολύπλοκο και δύσκολο'', χαρακτηρίζει ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας το θέμα διεκδίκησης τ/κ περιουσιών στις ελεύθερες περιοχές.

    Σχολιάζοντας το ότι για πρώτη φορά Τ/Κ κατέθεσαν αγωγή σε δικαστήριο της Δημοκρατίας για διεκδίκηση της περιουσίας τους στις ελεύθερες περιοχές, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι οι τ/κ περιουσίες στις ελεύθερες περιοχές έχουν αξιοποιηθεί ένεκα της εισβολής και της κατοχής.

    Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - 28η Οκτωβρίου --------------------------------------------- Οι εξελίξεις και οι προοπτικές που ανοίγονται μπροστά μας όσον αφορά την επίλυση του Κυπριακού ούτε ενθαρρυντικές ούτε αισιόδοξες είναι, ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, σε ομιλία του για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στο Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου Ευρύχου.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης είπε πως ''η τουρκική αδιαλλαξία και αρνητική στάση συνεχίζεται, η τουρκική εμμονή σε παράλογους όρους δεν φαίνεται να υποχωρεί και η πολιτική βούληση της τουρκικής πλευράς να συνεργασθεί για μια δίκαιη λύση του Κυπριακού δεν έχει ακόμη έμπρακτα αποδειχθεί''.

    Εκείνο που έχει ουσιαστική σημασία, τόνισε, είναι η αλλαγή της τουρκικής στάσης και νοοτροπίας γιατί, όπως σημείωσε, χωρίς μια τέτοια ριζική αλλαγή κανένας διάλογος δεν μπορεί να αποδώσει και καμιά διαδικασία δεν έχει δυνατότητα πρακτικής επιτυχίας.

    Υπουργός Εσωτερικών - 28η Οκτωβρίου ------------------------------------------ Η από μέρους της ε/κ πλευράς αποδοχή του σχεδίου Ανάν ως βάση για διαπραγμάτευση και αναζήτηση συνολικής λύσης δηλώνει ειλικρινή πρόθεση για ένα έντιμο και αξιοπρεπή συμβιβασμό για μια λειτουργική λύση, ανέφερε ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου σε ομιλία του στην Πόλη Χρυσοχούς για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Χρίστου εξέφρασε την ελπίδα και την προσδοκία ότι ''μέσω διαπραγματεύσεων, που τις επιζητούμε και τις επιδιώκουμε χωρίς όρους και προϋποθέσεις, να πετύχουμε μια λύση που να μπορεί να αντέξει στο χρόνο, στα πλαίσια της Ευρώπης των λαών''.

    Δεν επιδιώκουμε, είπε ο κ. Χρίστου, να ανατρέψουμε το πλαίσιο, τη φιλοσοφία και τις παραμέτρους του σχεδίου, ούτε να αφαιρέσουμε τα δικαιώματα και τα προνόμια που το σχέδιο προσφέρει στους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας.

    Υπουργός Δικαιοσύνης - Δηλώσεις - 28η Οκτωβρίου -------------------------------------------------- Η 28η Οκτωβρίου 1940 στέλνει μήνυμα αντίστασης δήλωσε από τη Λεμεσό ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρος Θεοδώρου, μετά το πέρας της εορταστικής παρέλασης.

    «Μήνυμα αντίστασης και για τον αγώνα των Κυπρίων, ο οποίος έχει διεξαχθεί, έχει συντηρηθεί και κρατηθεί για την αποτίναξη της τουρκικής κατοχής», είπε ο κ. Θεοδώρου.

    Πρόσθεσε πως «με το δικό τους τρόπο, το δικό τους ΟΧΙ φτάνουμε στο τέρμα που δεν είναι άλλο από την ένταξη στην ΕΕ και την αποτίναξη της κατοχής».

    Βελγική Γερουσία - Συνθήκη Προσχώρησης - Κύπρος - Τουρκία ------------------------------------------------------------- Η βελγική κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι πεπεισμένες ότι η προσχώρηση της Κύπρου στην Ενωση θα δώσει μια μεγάλη ώθηση στην ειρηνική επίλυση του Κυπριακού, δήλωσε ο Βέλγος Υπουργός Εξωτερικών Λουί Μισέλ στη διάρκεια συζήτησης στη Γερουσία, η οποία με συντριπτική πλειοψηφία (52 ψήφους υπέρ, 8 αποχές) επικύρωσε τη Συνθήκη Προσχώρησης των 10 νέων κρατών-μελών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Ο Βέλγος Υπουργός Εξωτερικών, αναφερόμενος στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, είπε ότι η βελγική θέση προσδιορίζεται από τα κριτήρια της Κοπεγχάγης και την πλήρη υιοθέτηση του κοινοτικού κεκτημένου από τις υποψήφιες για ένταξη χώρες.

    Σύμφωνα με τον κ. Μισέλ, η Τουρκία θα κριθεί ως μέλος του ΝΑΤΟ και του Συμβουλίου της Ευρώπης επί ίσοις όροις και η ένταξή της δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως ήδη δεδομένη. Υπάρχουν διατάξεις στη Συνθήκη που δίνουν τη δυνατότητα επιβολής κυρώσεων και δυνατότητα αναστολής δικαιωμάτων, ανέφερε.

    Αστυνομία - Διακίνηση Ε/Κ - Τ/Κ ------------------------------- Συνολικά 9.305 Ε/Κ και Τ/Κ διακινήθηκαν χθες προς και από τις κατεχόμενες περιοχές.

    Ο αριθμός των Ε/Κ που μετέβησαν στις κατεχόμενες περιοχές ανήλθε στους 6.025, ενώ ο αριθμός των Τ/Κ που επισκέφθηκαν τις ελεύθερες περιοχές ανήλθε στους 3.280.

    Ποδόσφαιρο - Κύπελλο Κύπρου - Αγώνες ----------------------------------------- Με επτά αγώνες συνεχίζεται σήμερα ο τρίτος γύρος του Κυπέλλου Κύπρου στο ποδόσφαιρο. Στο μοναδικό αγώνα που διεξήχθη χθες για το Κύπελλο, ο Ονήσιλος υποχρεώθηκε στο Παραλίμνι σε ισοπαλία χωρίς τέρματα από τον ΑΠΟΠ/Κινύρα.

    Στις 14.30 σήμερα θα διεξαχθούν οι ακόλουθοι αγώνες:

    Διγενής Μόρφου Απόλλωνας Αρης - Νέα Σαλαμίνα Αλκή - Ομόνοια Αραδίππου Ασίλ - Δόξα Κατωκοπιάς Παραλίμνι - ΜΕΑΠ ΑΕ Ζακακίου - Αναγέννηση Δερύνειας Αναγέννηση Γερμασόγειας - Ερμής Αραδίπου

    Οι επαναληπτικοί αγώνες θα διεξαχθούν το Σαββατοκύριακο 15 και 16 Νοεμβρίου.

    Καλαθόσφαιρα - ΑΕΛ - Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ---------------------------------------------- Την ήττα με 83 67 γνώρισε χθες βράδυ η ομάδα καλαθόσφαιρας ανδρών της ΑΕΛ από τη Ρασίνγκ Παρί, στο δεύτερο της αγώνα για το β΄ Ομιλο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Καλαθόσφαιρας.

    [03] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Επέτειος 28ης Οκτωβρίου - Λονδίνο - Ομιλία

    Η ε/κ πλευρά δεν επιδιώκει να ανατρέψει το πλαίσιο, τη φιλοσοφία και τις παραμέτρους του σχεδίου Ανάν, ούτε να αφαιρέσει τα δικαιώματα και τα προνόμια που το σχέδιο προσφέρει στους Τ/Κ συμπατριώτες μας, επαναβεβαίωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, σε ομιλία του σε εκδήλωση του Συνδέσμου Ελληνορθόδοξων Κοινοτήτων Μεγάλης Βρετανίας για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, που διάβασε ο Προεδρικός Επίτροπος Πολάκης Σαρρής.

    [04] (Κ)ΕΕ - Κυπριακή οικονομία - Προβλέψεις Επιτροπής

    Σαφέστατη βελτίωση όλων των βασικών οικονομικών δεικτών προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Κύπρο τα δύο επόμενα χρόνια, ενώ το 2005 η Κύπρος θα πληροί και τα δημοσιονομικά κριτήρια για την ένταξη στην οικονομική και νομισματική ένωση, δηλαδή στο ευρώ.

    [05] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 29/10/2003
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7086            1,7188
    Δολάριο ΗΠΑ                      2,0003            2,0123
    Λίρα Αγγλίας                     1,1728            1,1798
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    --------------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     215,8836        217,6106
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,8302          2,8528
    Δολάριο Καναδά                     2,6143          2,6352
    Κορώνα Δανίας                     12,6807         12,7821
    Κορώνα Νορβηγίας                  14,0027         14,1147
    Κορώνα Σουηδίας                   15,4017         15,5249
    Φράγκο Ελβετίας                    2,6438          2,6649
    

    [06] (Κ) Συντονιστής Εναρμόνισης - Πρόεδρος Κοινοβουλίου Εσθονίας

    [07] (Κ) Εκπρόσωπος - Υπουργικό - Συμβούλιο για καταγγελίες κατά αστυνομικών

    Το Υπουργικό Συμβούλιο ''άναψε το πράσινο φως'' για τη σύσταση ανεξάρτητου συμβουλίου το οποίο θα έχει εξουσία να διερευνά αυτεπάγγελτα ή ύστερα από καταγγελία, ισχυρισμούς, πληροφορίες, καταγγελίες για διαφθορά, διαπλοκή ή παραβίαση της δεοντολογίας από μέλη της Αστυνομίας καθώς και ισχυρισμούς, πληροφορίες ή καταγγελίες για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων σοβαρής μορφής από μέλη της Αστυνομίας.

    [08] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            85,17 (-0,60)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    885.951
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    691.145    342,31  (-0,10)
    FTSE Med 100 **                             5.598,00  ( 1,20)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    611.330     97,55  (-0,63)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     30.603     72,91  ( 0,41)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £        911     16,04  (-1,41)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     33.898     57,98  ( 0,05)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      4.236     72,89  (-0,80)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     27.085     21,35  (-0,56)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     53.306     72,91  ( 0,03)
    Ετ. Πληροφορικής              £      9.018      3,60  (-1,37)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     21.265     12,53  ( 0,64)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £        344     11,82  (-1,99)
    Ξενοδοχεία                    £     27.341     40,82  (-2,13)
    Αλλες Εταιρείες               £     59.067     78,49  (-0,91)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [09] (Κ) Χρηματιστήριο - Τέταρτη στη σειρά πτώση

    Νέες μικρές απώλειες κατέγραψε σήμερα η χρηματιστηριακή αγορά, ακολουθώντας πτωτική πορεία για τέταρτη κατά σειρά συνάντηση. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε μικρή πτώση της τάξης του 0,6%, κλείνοντας στις 85,17 μονάδες. Σημαντική αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη συνάντηση σημείωσε η αξία των συναλλαγών, η οποία ανήλθε στις 885 χιλιάδες λίρες. Γεγονός που οφείλεται στο μεγάλο αγοραστικό ενδιαφέρον για τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου, η οποία πραγματοποίησε συναλλαγές, αξίας 567 χιλιάδων λιρών (ποσοστό 64,1%).

    [10] (K) Εκπρόσωπος - Συμπληρωματικός προϋπολογισμός ΚΥΠΕ

    [11] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

    Κύπρος - Διεθνής έκθεση - Μεξικό --------------------------------- Η Κύπρος συμμετείχε για πρώτη φορά στην ετήσια έκθεση της πόλης Tlaxcala, πρωτεύουσα της ομώνυμης ομόσπονδης Πολιτείας του Μεξικού, τα εγκαίνια της οποίας πραγματοποιήθηκαν στις 24 Οκτωβρίου.

    Τα εγκαίνια τέλεσε ο Υπουργός Γεωργικής Μεταρρύθμισης του Μεξικού Florencio Salazar Adame, ο οποίος εκπροσώπησε τον Πρόεδρο Fox. Στα εγκαίνια παρευρέθηκε επίσης ο Υπουργός Κυβέρνησης της πολιτείας Tlaxcala, μέλη της τοπικής Κυβέρνησης, Βουλευτές, Πρέσβεις, εκπρόσωποι Πρεσβειών, άλλοι επίσημοι και πλήθος κόσμου.

    Στο διεθνές περίπτερο, η Σύμβουλος Τύπου της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Μεξικό, είχε την ευκαιρία να αναφερθεί στην ιστορία της Κύπρου και να ξεναγήσει τους επίσημους στο κυπριακό περίπτερο, στο οποίο εκτίθεται μέρος της έκθεσης του Γραφείου Τύπου ''Κύπρος: ένας παγκόσμιος πολιτισμός'', με φωτογραφίες από κυπριακά τοπία και μνημεία, παραδοσιακές στολές και είδη λαϊκής τέχνης, ενώ διανεμήθηκε και ενημερωτικό υλικό του ΓΤΠ.

    Ο Πρόεδρος της Εκθεσης Jos&eacute; Gonz&aacute;lez S&aacute;nchez ευχαρίστησε την κυπριακή πρεσβεία για τη συμμετοχή της, τονίζοντας ότι είναι η πρώτη φορά στα 41 χρόνια διοργάνωσης της Εκθεσης που υπάρχει Διεθνές Περίπτερο εκφράζοντας την ελπίδα όπως αυτό καταστεί ετήσιος θεσμός με τη συμμετοχή και της Κύπρου.

    Η Εκθεση θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 23 Νοεμβρίου.

    Eξάλλου, στις 22 Οκτωβρίου 2003 προβλήθηκε, σε αίθουσα της Εθνικής Ταινιοθήκης του Μεξικού, η ταινία του Κύπριου σκηνοθέτη Χρήστου Γεωργίου ''Κάτω από τ' άστρα'', η οποία αποτελεί τη συμμετοχή της Κύπρου στο Φεστιβάλ ευρωπαϊκού κινηματογράφου Cinema Europa 2003.

    Η ταινία προβλήθηκε σε δύο παραστάσεις και την παρακολούθησε μεγάλος αριθμός κοινού. Στην είσοδο της αίθουσας προβολής εκτέθηκαν αφίσες με κυπριακά τοπία και μνημεία ενώ διανεμήθηκε πληροφοριακό υλικό του ΓΤΠ για την Κύπρο.

    Το Cinema Europa είναι ετήσιο Φεστιβάλ ευρωπαϊκού κινηματογράφου που διοργανώνει η Εθνική Ταινιοθήκη του Μεξικού, σε συνεργασία με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την εκάστοτε Προεδρία της ΕΕ. Η Κύπρος συμμετέχει Φεστιβάλ για δεύτερη συνεχή χρονιά.

    Κύπρος - Διαγωνισμός σχεδίου μικρών παιδιών - Κάιρο - Πρώτο βραβείο --------------------------------------------------------------------  Το πρώτο βράβειο για το καλύτερο σχέδιο (Grand Prix) κέρδισε η εξάχρονη Κύπρια Γεωργία Λεωνίδου, κατά την 4η Διεθνή Μπιενάλε Τέχνης EL SHONA για μικρά παιδιά, που διοργανώθηκε τον περασμένο Αύγουστο στην Αλεξάνδρεια, με θέμα ''Η αγάπη και η ειρήνη στα μάτια των παιδιών του κόσμου''.

    Η απονομή των βραβείων πραγματοποιήθηκε χθες στην έδρα του Γαλλικού Πανεπιστημίου στο Κάιρο, ενώ το βραβείο είναι προσφορά του Εθνικού Συμβουλίου για το Παιδί και τη Μητρότητα της Αιγύπτου, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα της Πρώτης Κυρίας της χώρας Σουζάν Μουμπάρακ, η οποία έθεσε υπό την αιγίδα της τη Μπιενάλε.

    Το βραβείο παρέλαβε από τον Πρόεδρο της Μπιενάλε Ισαάκ Αζμι, ο Επιτετραμμένος της Πρεσβείας Αντρέα Κουζούπης, ο οποίος, μαζί με το Σύμβουλο Τύπου της Πρεσβείας Μιχάλη Μιχαήλ, εκπροσώπησε την Κύπρο στην τελετή απονομής των βραβείων.

    Ο κ. Κουζούπης παρέλαβε επίσης τα τιμητικά πιστοποιητικά συμμετοχής των άλλων κυπριακών συμμετοχών στη Μπιενάλε.

    Την 4η Διεθνή Μπιενάλε Τέχνης EL SHONA για μικρά παιδιά συνδιοργάνωσαν το Αιγυπτιακό Κέντρο Σχεδίου και το Μουσείο Παιδικής Ζωγραφικής στην Αλεξάνδρεια, σε συνεργασία με το Κυβερνείο Αλεξανδρείας και σε αυτή συμμετείχαν παιδιά από 49 χώρες από τις πέντε ηπείρους.

    Το έργο της μικρής Γεωργίας κοσμεί το εξώφυλλο του σχετικού καταλόγου που ετοίμασαν οι διοργανωτές. Παράλληλα έχουνε ετοιμαστεί μεγάλες αφίσες με τον πίνακα, οι οποίες διανεμήθηκαν στους ενδιαφερόμενους και προσαρτήθηκαν σε διάφορους χώρους πολιτιστικών ιδρυμάτων.

    [12] (Κ) Πλειστηριασμός - Κινητή τηλεφωνία

    Με την προσφορά να ξεπερνά τα 9,75 εκ. λίρες και μετά από οκτώ γύρους προσφοροδότησης, διακόπηκε στις 5 το απόγευμα ο πλειστηριασμός για την παραχώρηση της δεύτερης άδειας κινητής τηλεφωνίας στην Κύπρο, μεταξύ των εταιρειών Cosmote Telecommunications (Cyprus) Ltd και Scancom (Cyprus) Ltd.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Ρυθμιστής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Βάσος Πύργος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ομαλή πορεία της διαδικασίας, η οποία πραγματοποιήθηκε χωρίς καμία ανωμαλία ή δυσλειτουργία.

    [13] (Κ) ΣτΕ - Τουρκία - Τιτίνα Λοϊζίδου - Νέα αναβολή

    Νέα αναβολή, δύο εβδομάδων αυτή τη φορά, έδωσε η εξ Υπουργών Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης στη συνεχιζόμενη συζήτηση για την εκτέλεση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην υπόθεση Τιτίνας Λοϊζίδου.

    Την αναβολή ζήτησε η Ιταλία ως προεδρεύουσα χώρα, έχοντας την υποστήριξη ευρωπαϊκών χωρών. Η Ιταλία είπε ότι χρειάζονται περαιτέρω διαβουλεύσεις με την Τουρκία για το θέμα.

    [14] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Τιτίνα Λοϊζίδου - Ταλάτ

    [15] (Κ) Κομισιόν - Προσχωρούσες χώρες - Οικονομία

    Η οικονομική ανάπτυξη στις προσχωρούσες χώρες διατήρησε το δυναμισμό της το 2002 και το 2003, με κύριο μοχλό της ανάπτυξης τις εξαγωγές και την αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής. Η ιδιωτική κατανάλωση παρέμεινε ισχυρή και τα χαμηλά επιτόκια εξασφάλισαν πρόσθετη στήριξη.

    [16] (Κ) Πρόεδρος Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου - Επίσκεψη

    Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου Juan Manuel Fabra Valles άρχισε σήμερα επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, ύστερα από πρόσκληση της Γενικού Ελεγκτή Χρυστάλλας Γιωρκάτζη.

    [17] (Κ) Αντιπροσωπεία Επ. Δικαιωμάτων Ευρωκοινοβουλίου - Επίσκεψη

    Αντιπροσωπεία της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ίσων Ευκαιριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έφθασε σήμερα στην Κύπρο για τριήμερη επίσκεψη.

    [18] (Κ) Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Οικονομική έκθεση - Κύπρος

    Τις αντοχές της Κυπριακής οικονομίας σε δύσκολες διεθνείς οικονομικές συνθήκες, επισημαίνει η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία προβλέπει τη σταδιακή επιστροφή όλων των δημοσιονομικών δεικτών σε ικανοποιητικά επίπεδα.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 29 October 2003 - 18:49:16 UTC