Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-10-30

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Πλειστηριασμός - Κινητή τηλεφωνία - 2η μέρα
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [04] (Κ) ΥΠΕΞ - Υπόθεση Τιτίνας Λοϊζίδου
  • [05] (Κ) Επιτροπή Δικαιωμάτων Γυναικών Ευρωκοινοβουλίου - Κύπρος - Επαφές
  • [06] (Κ) ΥΠΕΞ - Γερμανοί βουλευτές
  • [07] (Κ) Πλειστηριασμός - Κινητή τηλεφωνία - 10ος γύρος
  • [08] (Κ) Πλειστηριασμός - Κινητή τηλεφωνία - Scancom Ltd
  • [09] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [10] (Κ) Μόρφου - Πίττας - ΕΒΚΑΦ
  • [11] (Κ) Ατομα με αναπηρίες - Σχέδιο δράσης Ευρωπαϊκής Επιτροπής
  • [12] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [13] (Κ) Χρηματιστήριο - Υποχώρησε στο επίπεδο των 84 μονάδων
  • [14] (Κ) Πλειστηριασμός - Κινητή τηλεφωνία - Scancom Ltd
  • [15] (Κ) Υπουργός Εργασίας - Ατυπη Συνάντηση Υπουργών ΕΕ
  • [16] (Κ) Παλέρμο - Θαλασσαιμία - Βράβευση Κυπρίων επιστημόνων
  • [17] (K) ΟΑΣΕ - Τ/Κ δημοσιογράφος - Επιστολή
  • [18] (Κ) Ολομέλεια Βουλής - Εσθονοί Βουλευτές
  • [19] (Κ) Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Ναυτιλία - Κρατικές ενισχύσεις
  • [20] (Κ) Ολομέλεια - Σύνταγμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης - Ειδική συνεδρία
  • [21] (Κ) Πλειστηριασμός - Κινητή τηλεφωνία - Scancom Ltd (2)
  • [22] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Λάκσο - Εποικοι - Κατεχόμενα
  • [23] (Κ) Τουρκικό Ωκεανογραφικό - Κύπρος
  • [24] (Κ) Ευρωβαρόμετρο - Ισραήλ - ΗΠΑ

  • [01] (Κ) Πλειστηριασμός - Κινητή τηλεφωνία - 2η μέρα

    Συνεχίζεται σήμερα για δεύτερη ημέρα, ο πλειστηριασμός του Ρυθμιστή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων για τη διάθεση της δεύτερης άδειας κινητής τηλεφωνίας στην Κύπρο.

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η νέα αναβολή που έδωσε η Εξ Υπουργών Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης για την εκτέλεση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου, οι διεργασίες για ετοιμασία νομοσχεδίου σε σχέση με το δικαίωμα των Τ/Κ να συμμετέχουν στις Ευρωεκλογές, οι εξελίξεις στο θέμα της διερευνώμενης υπόθεσης για διαπλοκή συμφερόντων στο Δήμο Παραλιμνίου και η μεταφορά νεαρού ασθενή στην Αθήνα για μεταμόσχευση καρδιάς, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλει ο κυπριακός Τύπος.

    Αλλα θέματα που καλύπτουν οι σημερινές εφημερίδες, είναι η πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για βελτίωση των βασικών οικονομικών δεικτών της κυπριακής οικονομίας και ο συνεχιζόμενος πλειστηριασμός για τη διάθεση της δεύτερης άδειας κινητής τηλεφωνίας στην Κύπρο.

    Η ''Αλήθεια'' υπό τον τίτλο ''Ο κύβος ερρίφθη για τον Βλίττη'' γράφει ότι παρά τη θυσία του γαμπρού του Ανδρέα Κακουλλή, η παραίτηση του οποίου βρίσκεται στα χέρια του Δημοτικού Γραμματέα, και παρά τις δηλώσεις που έγιναν από τους δημοτικούς συμβούλους που έδωσαν την εντύπωση ότι ανέτρεψαν την κατά' αρχήν συμφωνία που είχε επιτευχθεί χθες το πρωί σε συνάντηση με την ηγεσία του ΔΗΣΥ, σύμφωνα με εγκυρότατες πηγές της εφημερίδας ''ο κύβος ερρίφθη για το Δήμαρχο Νίκο Βλίττη''. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Αστυνομία απέτρεψε απαγωγή δημοσίου προσώπου με κοινωνική θέση ή άλλου μέλους της οικογένειας του που σχεδίαζαν άνθρωποι του υποκόσμου με σκοπό να απαιτήσουν λίτρα.

    ''Η Μάχη'' υπό τον τίτλο ''Ταξίδι ζωής για τον νεαρό Στέλιο'' γράφει ότι τελικά έγιναν όλες οι αναγκαίες διευθετήσεις από το Υπουργείο Υγείας για μετάβαση του 22χρονου Στέλιου Κυπριανού στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, η οποία θα γίνει σήμερα το πρωί. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η εξ Υπουργών Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης έδωσε χθες νέα αναβολή, δύο εβδομάδων αυτή τη φορά, στη συνεχιζόμενη συζήτηση για την εκτέλεση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην υπόθεση Λοϊζίδου. Προσθέτει ότι την αναβολή ζήτησε η Ιταλία ως προεδρεύουσα χώρα της ΕΕ έχοντας την υποστήριξη ευρωπαϊκών χωρών για περαιτέρω διαβουλεύσεις με την Τουρκία για το θέμα.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Κι' άλλη εταιρεία στ' όνομα της συμπεθέρας'' γράφει ότι η πιο γνωστή συμπεθέρα ανά το παγκύπριο διαθέτει προϊστορία στην ανάπτυξη γης στο Παραλίμνι. Προσθέτει ότι σύμφωνα με νέα ατράνταχτα στοιχεία που διαθέτει η εφημερίδα η συμπεθέρα του Δημάρχου Παραλιμνίου είναι μέτοχος σε δεύτερη εταιρεία που αγόρασε τεμάχια γης στο Δήμο Παραλιμνίου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι νέα οδηγία της ΕΕ αλλάζει τα δεδομένα στην τακτική που ακολουθείται από το Τμήμα Οδικών Μεταφορών της Κύπρου στην έκδοση διπλωμάτων οδήγησης. Αναφέρει ότι η πρακτική που ακολουθείται σήμερα κρίθηκε ότι δεν διασφαλίζει τους οδηγούς και προτείνεται η αναθεώρηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ώστε να ισχύει η τακτική της περιορισμένης διάρκειας ισχύος των διπλωμάτων οδήγησης.

    ''Η Σημερινή'' στεγάζει το κύριο της θέμα υπό τον τίτλο ''Απαγωγές - εκβιασμοί'' και αναφέρεται στις αποκαλύψεις της Αστυνομίας στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή για την Εγκληματικότητα ότι λίγες μέρες προτού δολοφονηθεί, ο Παύλος Χατζηκώστας είχε καταστρώσει σχέδιο απαγωγής γνωστού οικονομικού παράγοντα στη Λευκωσία ή των εγγονιών του, με στόχο την εξασφάλιση λύτρων χιλιάδων λιρών. Αλλού γράφει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος χαρακτήρισε τη φωταγώγηση της σημαίας του κατοχικού καθεστώτος στον Πενταδάκτυλο ''στυγνή πρόκληση'', τονίζοντας πως δεν συμβάλλει καθόλου στη δημιουργία κλίματος συνεργασίας.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στο κύριο θέμα κάτω από τον τίτλο ''Με ταυτότητα θα ψηφίσουν οι Τ/Κ'' γράφει ότι ανοίγει ο δρόμος για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των Τ/Κ στις Ευρωεκλογές, αφού το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων άναψε το πράσινο φως στο Υπουργείο Εσωτερικών για την ετοιμασία της σχετικής νομοθεσίας, σύμφωνα με την οποία το βασικό κριτήριο που θα ισχύσει είναι ότι όλοι οι Τ/Κ θα πρέπει να είναι κάτοχοι κυπριακής ταυτότητας. Αλλού γράφει ότι οι πληροφορίες που έχει συλλέξει μέχρι στιγμής η κυβέρνηση συνηγορούν ότι τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στην περιοχή της Κύπρου δεν είναι τόσα όσα ενδεχομένως να δόθηκε η εικόνα ότι υπάρχουν.

    Η ''Χαραυγή'' κάτω από τον τίτλο ''Απόφαση παραδοχής'' γράφει ότι η ''θυσία'' του γαμπρού του Δημάρχου Παραλιμνίου, Δημοτικού μηχανικού του Δήμου Ανδρέα Κακουλλή επιβεβαιώθηκε τελικά ως η μέθοδος που επιλέγηκε από το ΔΗΣΥ προκειμένου να εξυπηρετηθεί με μια κίνηση το τρίπτυχο του στόχου που τέθηκε από την ηγεσία του κόμματος. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι για τα επόμενα δύο χρόνια θα υπάρξει βελτίωση όλων των βασικών οικονομικών δεικτών, ενώ το 2005 η Κύπρος θα πληροί και τα δημοσιονομικά κριτήρια για την ένταξη στην οικονομική και νομισματική ένωση.

    [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Δημοκρατίας - Επέτειος 28ης Οκτωβρίου - Λονδίνο - Ομιλία --------------------------------------------------------------------- Η ε/κ πλευρά δεν επιδιώκει να ανατρέψει το πλαίσιο, τη φιλοσοφία και τις παραμέτρους του σχεδίου Ανάν, ούτε να αφαιρέσει τα δικαιώματα και τα προνόμια που το σχέδιο προσφέρει στους Τ/Κ συμπατριώτες μας, επαναβεβαίωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, σε ομιλία του σε εκδήλωση του Συνδέσμου Ελληνορθόδοξων Κοινοτήτων Μεγάλης Βρετανίας για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, που διάβασε ο Προεδρικός Επίτροπος Πολάκης Σαρρής.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε πως ''ένα πιο λειτουργικό σχέδιο εξυπηρετεί και τα συμφέροντα και επιδιώξεις των Τ/Κ, που επιθυμούν την ένταξή τους στην ΕΕ ως ισότιμων πολιτών της, στα πλαίσια μας επανενωμένης Κύπρου''.

    Είπε επίσης πως ''στην ουσία και στην πράξη, το κυπριακό πρόβλημα ανακτά τώρα την ευρωπαϊκή διάσταση και προοπτική του όχι ως απεχθές βάρος, αλλά ως θέμα αναφοράς και ως αντικείμενο ενδιαφέροντος''.

    ''Μια βιώσιμη και λειτουργική λύση του κυπριακού προβλήματος, μια Κυπριακή Δημοκρατία που να ανταποκρίνεται πλήρως στις βασικές αρχές του κοινοτικού κεκτημένου, ένα κυπριακό κράτος που θα μπορεί να λειτουργεί ομαλά, απρόσκοπτα και αρμονικά μέσα στους κόλπους της ΕΕ, γίνεται τώρα επιθυμία, απαίτηση και στόχος της ενωμένης Ευρώπης'', επεσήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Οπως είπε ''με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ δεν εισάγεται στην Ενωση ένα ξένο πρόβλημα'', αλλά ''μια ηθική και πολιτική υποχρέωση της ΕΕ, να συμβάλει στην επίλυση ενός προβλήματος, που θα έπρεπε κανονικά να την απασχολεί, ακόμη και αν η Κυπριακή Δημοκρατία δεν ήταν μέλος της''.

    Σημείωσε επίσης πως στην προσπάθεια επίλυσης του κυπριακού προβλήματος, οι παράνομες πραγματικότητες της εισβολής και της κατοχής δεν μπορεί να βαραίνουν περισσότερο από την πραγματικότητα και την απαίτηση του κοινοτικού κεκτημένου.

    Διαβεβαιώνοντας πως η ε/κ πλευρά ''θα παραμείνει προσηλωμένη στη δέσμευσή της να συνεχίσει να εργάζεται το ίδιο εποικοδομητικά και θετικά με τον ΓΓ των ΗΕ στη βάση του σχεδίου του, για την επίτευξη μιας λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού'', ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε πως η λύση αυτή θα πρέπει να επιτρέπει σε όλους τους νόμιμους κατοίκους της Κυπριακής Δημοκρατίας να απολαύσουν τα πλεονεκτήματα που αναμένουμε να αποκτήσουμε με την ένταξή μας στην ΕΕ, στα πλαίσια μια επανενωμένης Κύπρου και να εγγυάται ένα σταθερό, ειρηνικό και ασφαλές περιβάλλον, αναγκαίο για την ευημερία, την πρόοδο και την προκοπή ολόκληρου του κυπριακού λαού.

    Υπογράμμισε ακόμη πως ''η ε/κ πλευρά με συνέπεια, σύνεση και αποφασιστικότητα θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για επανένωση του λαού και της χώρας μας, κατάργηση των διαχωριστικών γραμμών, αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και των εποίκων, διασφάλιση των θεμελιωδών ελευθεριών, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κατοχύρωση των βασικών προϋποθέσεων για ομαλή και εύρυθμη λειτουργία ενός ευρωπαϊκού κράτους''.

    ''Ελπίζουμε και προσδοκούμε, μέσω διαπραγματεύσεων, που τις επιζητούμε και τις επιδιώκουμε, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, να πετύχουμε βελτιώσεις που θα καταστήσουν τη λύση του Κυπριακού πιο λειτουργική και, άρα, βιώσιμη. Μια λύση που να μπορεί να αντέξει στο χρόνο, στα πλαίσια της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας'', ανέφερε.

    Επαναβεβαιώνουμε, πρόσθεσε ''την αμετάκλητη απόφασή μας να μη δεχθούμε τη μονιμοποίηση και τη νομιμοποίηση των τετελεσμένων της εισβολής και της κατοχής που θα χαράσσει σύνορα, που θα εγκαθιδρύει εθνικά αμιγείς περιοχές στην Κύπρο και που θα παραγράφει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες ολόκληρου του λαού μας''.

    Υπογράμμισε παράλληλα πως ''θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων μας και δεν θα φεισθούμε κόπων και μόχθων για τη διασφάλιση του αναφαίρετου δικαιώματος των προσφύγων να επιστρέψουμε στις πατρογονικές τους εστίες''.

    Αναφερόμενος στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος επεσήμανε πως ''η υλοποίηση του τόσο σημαντικού αυτού στρατηγικού στόχου, που, αναμφίβολα εγκαινιάζει μια νέα εποχή και ανοίγει νέους ελπιδοφόρους ορίζοντες, δεν πρόκειται να μας οδηγήσει στην αδιαφορία, ούτε και θα μα παρασύρει σε αλαζονικά σύνδρομα'',

    ''Αντίθετα μας πεισμώνει να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για λύση του Κυπριακού μέχρι την 1η Μαΐου 2004'', πρόσθεσε και σημείωσε πως ''η ΕΕ, σήμερα όσο ποτέ άλλοτε, έχει και λόγο και ρόλο σε σχέση με την πορεία εξέλιξης του Κυπριακού''.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε πως η συμβολή των αποδήμων θα συνεχίσει να είναι καίριας σημασίας ''για την υλοποίηση των κοινών στόχων και σκοπών που δεν είναι άλλοι από την επανένωση της Κύπρου και την κατίσχυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών για όλους τους νομίμους κατοίκους της Κύπρου μας, Ε/Κ, Τ/Κ, Μαρωνίτες, Αρμένιους και Λατίνους''.

    Αναφερόμενος στην επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος επεσήμανε πως τριάντα χιλιάδες Κύπριοι εθελοντές, Ε/Κ και Τ/Κ έδωσαν το παρών τους στα πεδία των μαχών στο πλευρό των συμμαχικών δυνάμεων.

    ''Πρόκειται για τη μεγαλύτερη συμμετοχή εθελοντών ανάμεσα σε όλα τα έθνη αναλογικά με τον πληθυσμό της Κύπρου'', ανέφερε και πρόσθεσε πως ''εξακόσιοι πενήντα από τους μαχητές μας θυσίασαν τη ζωή τους και οι τάφοι τους βρίσκονται σε στρατιωτικά κοιμητήρια 15 διαφορετικών κρατών. Δυόμισι χιλιάδες συμπατριώτες μας υπέστησαν τα πάνδεινα σε στρατόπεδα συγκεντρώσεως αιχμαλώτων πολέμου και μεγάλος είναι ο αριθμός εκείνων που πληγώθηκαν και ταλαιπωρήθηκαν από τις κακουχίες''.

    Πρόεδρος Δημοκρατίας - Τιτίνα Λοϊζίδου - Ταλάτ ------------------------------------------------------ Η Κυπριακή Δημοκρατία θα επιμείνει στην απαίτηση για πλήρη εφαρμογή της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου κατά της Τουρκίας, επανέλαβε χθες το απόγευμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις μετά τη συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής του ΔΗΚΟ, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως φαίνεται ότι δεν είναι μόνο τρεις χώρες, αλλά και άλλες που υποστηρίζουν την Τουρκία στην προϋπόθεση που προβάλλει ότι το δεύτερο σκέλος της απόφασης του ΕΔΑΔ στην υπόθεση Λοιζϊδου για επιστροφή στην κατεχόμενη περιουσία της πρέπει να συζητηθεί μετά το 2005, έτσι ώστε να καταβάλει τις αποζημιώσεις που επεδίκασε το Δικαστήριο.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι δεν τίθεται θέμα διαβημάτων προς το ΕΔΑΔ ή το Συμβούλιο της Ευρώπης και πως η Κυπριακή Δημοκρατία συνεχίζει τις προσπάθειες εδώ και αρκετούς μήνες ''όχι με τυμπανοκρουσίες και διαφημίσεις με την απαίτησή μας ότι οι αποφάσεις του Δικαστηρίου πρέπει να εφαρμόζονται''.

    Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας η Τουρκία, προκειμένου να καταβάλει την αποζημίωση, θέλει από τη μια το ΕΔΑΔ να δεχθεί ότι η απόφαση δεν θα αποτελέσει προηγούμενο και δεύτερο όλες οι υποθέσεις να παραπεμφθούν στα λεγόμενα δικαστήρια που έχει στήσει ο κ. Ντενκτάς, ενώ το δικαίωμα της επιστροφής και απόλαυσης περιουσίας που είναι το δεύτερο σκέλος της απόφασης να αναβληθεί μέχρι το 2005.

    Εξάλλου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Προέδρου του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ είπε: ''ο κ. Ταλάτ είπε ότι τα αεροδρόμια του Λευκοινοίκου και της Τύμπου όπως και τα λιμάνια της Αμμοχώστου και της Κερύνειας είναι εξίσου νόμιμα όπως και τα δικά μας. Οσοι δέχονται αυτή τη θέση δικαιολογούν τις θέσεις του κ. Ταλάτ''.

    ΣτΕ - Τουρκία - Τιτίνα Λοϊζίδου - Νέα αναβολή -------------------------------------------------- Νέα αναβολή, δύο εβδομάδων αυτή τη φορά, έδωσε η εξ Υπουργών Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης στη συνεχιζόμενη συζήτηση για την εκτέλεση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην υπόθεση Τιτίνας Λοϊζίδου.

    Την αναβολή ζήτησε η Ιταλία ως προεδρεύουσα χώρα της ΕΕ, έχοντας την υποστήριξη ευρωπαϊκών χωρών. Η Ιταλία είπε ότι χρειάζεται χρόνος για περαιτέρω διαβουλεύσεις με την Τουρκία για το θέμα.

    Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Τουρκίας ανέφερε ότι οι όποιες αποφάσεις επί του θέματος θα ληφθούν στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο.

    Η απόφαση για νέα αναβολή λήφθηκε μόλις μια εβδομάδα πριν την έκδοση της έκθεσης προόδου για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, που ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση, ο δικηγόρος της κ. Λοϊζίδου Αχιλλέας Δημητριάδης δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι έχει αποφασιστεί αναβολή για άλλη μια φορά.

    Ωστόσο, είπε ότι το θετικό στοιχείο είναι ότι εξακολουθεί να υπάρχει πίεση για εκτέλεση της απόφασης και επεσήμανε πως το γεγονός ότι το θέμα αυτό θα συζητηθεί και στην επόμενη τακτική συνάντηση της Επιτροπής σημαίνει ότι το θέμα βρίσκεται στο προσκήνιο.

    Κατά τις πρόσφατες διαβουλεύσεις για την εκτέλεση της δικαστικής απόφασης διαφάνηκε ότι τόσο η ιταλική προεδρία της ΕΕ όσο και η Βρετανία αλλά και άλλες χώρες μέλη της ΕΕ φαίνεται να ευνοούν τη θέση που προωθεί η τουρκική πλευρά αναφορικά με την αναβολή της συζήτησης της απόφασης του ΕΔΑΔ του Δεκεμβρίου 1996, που αφορά την απρόσκοπτη πρόσβαση και ειρηνική απόλαυση της περιουσίας της κ. Λοϊζίδου από την ίδια.

    Η Αγκυρα παρουσιάζεται έτοιμη να καταβάλει τις αποζημιώσεις που επεδίκασε το ΕΔΑΔ, πέραν του ενός εκατομμυρίου ευρώ, στην Ε/Κ αιτήτρια, υπό την προϋπόθεση ότι οι δικοί της όροι θα γίνουν αποδεκτοί.

    Από την 1η Νοεμβρίου την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης αναλαμβάνει η Ολλανδία από τη Μολδαβία.

    Πρόεδρος Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου - Επίσκεψη ------------------------------------------------------- Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου Juan Manuel Fabra Valles άρχισε χθες επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, ύστερα από πρόσκληση της Γενικού Ελεγκτή Χρυστάλλας Γιωρκάτζη.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο είναι ένα από τα πέντε θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και αποστολή του είναι ο ανεξάρτητος έλεγχος του τρόπου είσπραξης και διάθεσης των κεφαλαίων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και η αξιολόγηση της οικονομικής διαχείρισης των ευρωπαϊκών οργάνων.

    Η επίσκεψη εντάσσεται στα πλαίσια της ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου και της Ελεγκτικής Υπηρεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ιδιαίτερα ενόψει της επικείμενης ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου θα έχει σήμερα συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων και τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημοσίων Δαπανών.

    Αντιπροσωπεία Επ. Δικαιωμάτων Ευρωκοινοβουλίου - Επίσκεψη

    Αντιπροσωπεία της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισων Ευκαιριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έφθασε χθες στην Κύπρο για τριήμερη επίσκεψη.

    Στην αντιπροσωπεία συμμετέχουν η Rodi Kratsa (επικεφαλής, Ελλάδα), η Feleknas Uca (Γερμανία), η Patsy Sorensen (Βέλγιο) και η Koldo Gorostiaga Atxalandabaso (Ισπανία).

    Επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι κατά την παραμονή της στην Κύπρο, η αντιπροσωπεία θα γίνει δεκτή από τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρη Χριστόφια και θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών Παναγιώτη Δημητρίου και μέλη της Επιτροπής, γυναίκες-μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων, τον Υπουργό Εσωτερικών Ανδρέα Χρίστου, τον Συντονιστή Εναρμόνισης Τάκη Χατζηδημητρίου και τη Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Λένια Σαμουήλ.

    Τα μέλη της αντιπροσωπείας θα συναντηθούν επίσης με τον επικεφαλής της αντιπροσωπίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, Πρεσβευτή Andrian van der Meer και τον Επικεφαλής του Γραφείου Πληροφόρησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο Anthony Comfort, καθώς και με μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων που ασχολούνται με θέματα δικαιωμάτων των γυναικών.

    ΕΕ - Κυπριακή οικονομία - Προβλέψεις Επιτροπής ------------------------------------------------- Σαφέστατη βελτίωση όλων των βασικών οικονομικών δεικτών προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Κύπρο τα δύο επόμενα χρόνια, ενώ το 2005 η Κύπρος θα πληροί και τα δημοσιονομικά κριτήρια για την ένταξη στην οικονομική και νομισματική ένωση, δηλαδή στο ευρώ.

    Οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκαν χθες το μεσημέρι στη δημοσιότητα επεκτείνονται έως το τέλος του 2005 και αφορούν τις 15 χώρες μέλη, τις 10 εντασσόμενες και τις 3 υποψήφιες για ένταξη χώρες.

    Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Ακαθάριστο Εγχώριο Εισόδημα θα αυξηθεί φέτος στην Κύπρο κατά 2% (όσο δηλαδή και πέρυσι), ενώ από του χρόνου θα αρχίσει μια ταχεία ανάκαμψη με το ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 3,4% και το 2005 κατα 4,2%. Στις χώρες της ευρωζώνης το ΑΕΠ θα αυξηθεί φέτος 0,4%, του χρόνου 1,8% και το 2005 κατα 2,3%.

    Το δημόσιο έλλειμμα που είχε επιδεινωθεί τον τελευταίο καιρό προβλέπεται επίσης να σημειώσει σημαντική βελτίωση τα δύο επόμενα χρόνια. Ετσι από 5,2% του ΑΕΠ που εκτιμάται ότι θα φτάσει φέτος, του χρόνου θα πέσει στο 3,7% του ΑΕΠ και το 2005 στο 2,9%, δηλαδή θα είναι κάτω από το απαγορευτικό όριο του 3% που αποτελεί και μια από τις δημοσιονομικές προϋποθέσεις για την ένταξη στη νομισματική ένωση.

    Βελτίωση θα σημειωθεί και στο δείκτη του χρέους, το οποίο φέτος θα κυμανθεί στο 60,3% του ΑΕΠ, του χρόνου στο 58,9% και το 2005 στο 56,8% του ΑΕΠ. Το κριτήριο για την ένταξη στην ΟΝΕ είναι το χρέος να κινείται σε επίπεδα κάτω του 60% του ΑΕΠ, που σημαίνει ότι η Κύπρος θα το πληροί το 2005.

    Ο πληθωρισμός φέτος θα κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα αφού θα φτάσει το 4,8%, αλλά θα σημειώσει θεαματική βελτίωση του χρόνου όπου εκτιμάται στο 2% και το 2005 στο 2,4%. Οι επιδόσεις της Κύπρου στον πληθωρισμό θα κινούνται κοντά στο μέσο όρο των χωρών της ευρωζώνης (2%) από του χρόνου.

    Η ανεργία προβλέπεται να κυμανθεί στο 3,9% του ενεργού πληθυσμού φέτος και στο 3,7% τα δύο επόμενα χρόνια. Στην ανεργία η Κύπρος έχει τις καλύτερες επιδόσεις μεταξύ των 25 κρατων μελών της ΕΕ.

    Τέλος, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών θα παρουσιάσει το 2003 έλλειμμα της τάξης του 4,4% του ΑΕΠ, ενώ το 2004 το έλλειμμα προβλέπεται να είναι της τάξης του 3,1% και το 2005 στο 2,8% του ΑΕΠ.

    Συντονιστής Εναρμόνισης - Πρόεδρος Κοινοβουλίου Εσθονίας ------------------------------------------------------------- Τα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν η Κύπρος και η Εσθονία στην ενταξιακή τους πορεία ήταν στο επίκεντρο χθεσινής συνάντησης αντιπροσωπειών των δύο χωρών με επικεφαλής τον Συντονιστή Εναρμόνισης Τάκη Χατζηδημητρίου και την Πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Εσθονίας Ενε Εργκμαν, η οποία επισκέπτεται την Κύπρο ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια.

    Ο κ. Χατζηδημητρίου δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι κατά τη συνάντηση συζητήθηκε και το θέμα της Διακυβερνητικής Διάσκεψης για τη διαμόρφωση της Συνταγματικής Συνθήκης της ΕΕ ενόψει της διεύρυνσης της Ενωσης, και είπε ότι οι δύο χώρες συμφωνούν ότι πρέπει να υπάρχει μια ισότιμη συμμετοχή των κρατών, ώστε να είναι σε θέση να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο μέσα στην ΕΕ και να μπορούν να αντιπροσωπεύονται όλοι οι λαοί και τα συμφέροντά τους.

    Οσον αφορά την τελευταία έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Κύπρο, που θα υποβληθεί στις 5 Νοεμβρίου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο κ. Χατζηδημητρίου εξέφρασε την ελπίδα όπως αυτή είναι θετική.

    Ανέφερε, ωστόσο, ότι αναμένονται παρατηρήσεις σε σχέση με την εφαρμογή της εναρμόνισης, ιδιαίτερα στο θέμα του Ταμείου Πληρωμής, που όπως δήλωσε ο Συντονιστής Εναρμόνισης, έχει ήδη καθυστέρηση δύο ετών.

    Με την Πρόεδρο του εσθονικού Κοινοβουλίου ο κ. Χατζηδημητρίου συζήτησε επίσης τρόπους μελλοντικής συνεργασίας μεταξύ της Κύπρου και της Εσθονίας, καθώς και το ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι εντασσόμενες χώρες στη μελλοντική δομή της ΕΕ και τη σχέση της Ενωσης με τις γείτονες χώρες.

    Αναφερόμενος στο θέμα της εκπροσώπησης της Κύπρου στα κοινοτικά θεσμικά όργανα, ο κ. Χατζηδημητρίου είπε ότι ενισχύεται από επιπρόσθετο προσωπικό.

    Εκπρόσωπος - Υπουργικό - Συμβούλιο για καταγγελίες κατά αστυνομικών -------------------------------------------------------------------- Το Υπουργικό Συμβούλιο ''άναψε το πράσινο φως'' για τη σύσταση ανεξάρτητου συμβουλίου το οποίο θα έχει εξουσία να διερευνά αυτεπάγγελτα ή ύστερα από καταγγελία, ισχυρισμούς, πληροφορίες, καταγγελίες για διαφθορά, διαπλοκή ή παραβίαση της δεοντολογίας από μέλη της Αστυνομίας καθώς και ισχυρισμούς, πληροφορίες ή καταγγελίες για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων σοβαρής μορφής από μέλη της Αστυνομίας.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε πως το Σώμα ενέκρινε χθες προσχέδιο νομοσχεδίου που υποβλήθηκε από τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως με τίτλο ''Ο Περί Αστυνομίας Συμβούλιο Εσωτερικού Ελέγχου Νόμος του 2003''.

    Σύμφωνα με το προσχέδιο, πρόσθεσε, το Συμβούλιο θα είναι ένα ανεξάρτητο σώμα που θα διορίζεται από το Υπουργικό Συμβούλιο και θα έχει εξουσία να διερευνά αυτεπάγγελτα ή ύστερα από καταγγελία, ισχυρισμούς, πληροφορίες, καταγγελίες για διαφθορά, διαπλοκή ή παραβίαση της δεοντολογίας από μέλη της Αστυνομίας.

    Επίσης θα διερευνά ισχυρισμούς, πληροφορίες ή καταγγελίες για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων σοβαρής μορφής από μέλη της Αστυνομίας, ανέφερε.

    Ο Εκπρόσωπος είπε πως ''το προσχέδιο νομοσχεδίου παραπέμπεται στη Γενική Εισαγγελία για απόψεις και νομοτεχνική επεξεργασία''.

    Εκπρόσωπος - Σημαία κατοχικού καθεστώτος - Φωταγώγηση ----------------------------------------------------------- Την ''πιο στιγνή πρόκληση που έχει γίνει τον τελευταίο καιρό'' από το κατοχικό καθεστώς χαρακτήρισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης τη φωταγώγηση της σημαίας του κατοχικού καθεστώτος στον Πενταδάκτυλο.

    ''Είναι μια βάναυση πρόκληση που δεν συμβάλλει καθόλου στη δημιουργία κλίματος συνεργασίας, το οποίο να προωθεί τις καλές προθέσεις της δικής μας πλευράς για επίλυση του κυπριακού προβλήματος'', είπε ο Εκπρόσωπος.

    Σημείωσε επίσης πως η φωταγώγηση έγινε ''με την έγκριση και την υποστήριξη του κατοχικού καθεστώτος και του κατοχικού ηγέτη ο οποίος μάλιστα προσέφερε, όπως λέγεται, και χρήματα για τη φωταγώγηση της σημαίας''.

    Ερωτηθείς αν έγινε οποιαδήποτε διαμαρτυρία για το θέμα αυτό, ο Εκπρόσωπος απάντησε: ''όχι προς τον κατοχικό ηγέτη''.

    Εκπρόσωπος - Φοιτητές από κατεχόμενα - Ταλάτ ------------------------------------------------ Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε χθες πως η σύλληψη και η προσαγωγή σε δικαστήριο της Δημοκρατίας τεσσάρων αλλοδαπών που φοιτούν παράνομα στα κατεχόμενα και επιχείρησαν να περάσουν στις ελεύθερες περιοχές έγινε κατ' εφαρμογή του νόμου και των κανονισμών και πως ούτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ούτε η εκτελεστική εξουσία μπορούν να παρέμβουν στο έργο της δικαστικής εξουσίας.

    Ερωτηθείς, μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, για τη σύλληψη των τεσσάρων φοιτητών, όταν αυτοί επιχείρησαν να περάσουν στις ελεύθερες περιοχές από το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, ο Εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στις δηλώσεις του Προέδρου του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για το θέμα και στις επικρίσεις του κατά του Προέδρου Παπαδόπουλου, σημειώνοντας πως αυτές ''είναι αδικαιολόγητες και ανεξήγητες και δεν γνωρίζω πού αποσκοπεί ο κ. Ταλάτ με τις δηλώσεις αυτές''.

    Ο κ. Ταλάτ ισχυρίστηκε ότι η σύλληψη των τεσσάρων φοιτητών αποτελεί ''προσφορά του κ. Παπαδόπουλου στο δίδυμο Ντενκτάς - Ερογλου'' ενώ κατηγόρησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι ταυτίζεται με αυτούς που επιθυμούν τη συντήρηση του στάτους κβο.

    ''Ελπίζω ότι δεν υπάρχει κανείς ο οποίος να εισηγείται ότι πρέπει να νομιμοποιηθούν τα παράνομα λιμάνια Αμμοχώστου και Κερύνειας ή τα παράνομα αεροδρόμια Τύμπου και Λευκονοίκου'', είπε ο Εκπρόσωπος.

    Πρόσθεσε πως ''η σύλληψη και η παρουσίαση των τεσσάρων φοιτητών στο δικαστήριο έγινε κατ' εφαρμογή του νόμου και των κανονισμών και φυσικά ούτε ο Πρόεδρος ούτε η εκτελεστική εξουσία μπορεί να παρέμβει στο έργο της δικαστικής εξουσίας''.

    Ο Εκπρόσωπος υπενθύμισε επίσης χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη για το θέμα, ο οποίος είπε πως οι νόμοι και οι κανονισμοί πρέπει να εφαρμόζονται.

    Ερωτηθείς για τη δήλωση του κ. Αναστασιάδη πως η Αστυνομία μπορούσε να χειριστεί το θέμα καλύτερα, με μεγαλύτερη ελαστικότητα, ο Εκπρόσωπος είπε πως ''ίσως να μπορούσε''.

    ''Ομως η βασική εντολή είναι εφαρμογή νόμων και κανονισμών'', πρόσθεσε.

    Ερωτηθείς γιατί αποφασίζεται επιλεκτικά ποιος θα οδηγηθεί σε δικαστήρια αφού Βρετανοί κάτοικοι κατεχομένων που προσπαθούν να περάσουν στις ελεύθερες περιοχές δεν συλλαμβάνονται αλλά απλώς οι Αστυνομικοί δεν τους αφήνουν να περάσουν, ο Εκπρόσωπος είπε πως δεν έχει υπόψη του να γίνεται κάτι τέτοιο.

    Ερωτηθείς αν οι συγκεκριμένοι φοιτητές θα μπορούσαν να σταλούν πίσω στα κατεχόμενα χωρίς να συλληφθούν, ανέφερε πως ''ίσως να μπορούσαν αλλά το αρμόδιο όργανο εκείνη τη στιγμή θεώρησε ότι έπρεπε να εφαρμοστεί ο νόμος και ο κανονισμός''.

    Πρόσθεσε πως ''νόμοι και κανονισμοί εφαρμόζονται όχι επιλεκτικά, ανεξάρτητα από οποιαδήποτε άλλα κριτήρια''.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Εκπρόσωπος είπε πως οι γενικές οδηγίες που έχουν τα όργανα της τάξης είναι η εφαρμογή των νόμων και των κανονισμών.

    ''Πέραν τούτου, εάν κάποιοι χρησιμοποιούν μια διακριτική ευχέρεια με διαφορετικό τρόπο αυτό δεν το γνωρίζω'', πρόσθεσε.

    Σημείωσε ακόμη πως ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης έχει πει πως πρέπει οπωσδήποτε να υπάρξει μια σαφής καθοδήγηση των αστυνομικών οργάνων τα οποία ελέγχουν τα οδοφράγματα και πως ο ίδιος θα δώσει σαφείς οδηγίες για το θέμα αυτό.

    Ερωτηθείς αν μέχρι σήμερα υπήρχε ασάφεια, ο Εκπρόσωπος απάντησε αρνητικά, σημειώνοντας πως ''η σαφής οδηγία ήταν να εφαρμόζεται ο νόμος και οι κανονισμοί''.

    Πλειστηριασμός - Κινητή τηλεφωνία ----------------------------------------- Με την προσφορά να ξεπερνά τα 9,75 εκ. λίρες και μετά από οκτώ γύρους προσφοροδότησης διακόπηκε στις 5 χθες το απόγευμα ο πλειστηριασμός για την παραχώρηση της δεύτερης άδειας κινητής τηλεφωνίας στην Κύπρο, μεταξύ των εταιρειών Cosmote Telecommunications (Cyprus) Ltd και Scancom (Cyprus) Ltd.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Ρυθμιστής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Βάσος Πύργος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ομαλή πορεία της διαδικασίας, η οποία πραγματοποιήθηκε χωρίς καμία ανωμαλία ή δυσλειτουργία.

    Ο πλειστηριασμός θα συνεχισθεί σήμερα στις 10 το πρωί.

    ''Η διαδικασία προχωρεί ομαλότατα και είμαστε ικανοποιημένοι κυρίως από την τάξη και την αποτελεσματικότητα με την οποία λειτουργεί η όλη ομάδα'', ανέφερε ο κ. Πύργος.

    Σύμφωνα με τους όρους του πλειστηριασμού, η διαδικασία ξεκινά στις 10 το πρωί και αν μέχρι τις 5 το απόγευμα που ολοκληρώνεται η χρονική διάρκεια της δεν προκύψει νικητής, τότε ο πλειστηριασμός συνεχίζεται και την επόμενη μέρα.

    Η διαδικασία της προσφοροδότησης ξεκίνησε από τα 5,7 εκ. λίρες. Το όριο της προσφοράς του κάθε γύρου καθορίζεται από τον Ρυθμιστή Τηλεπικοινωνιών και τον Διευθυντή Τηλεπικοινωνιών και δεν πρέπει να ξεπερνά το 10% του προηγούμενου γύρου. Οι δύο διεκδικητές καταθέτουν ξεχωριστά σε κάλπη την απάντησή τους και αν δεχθούν την προτεινόμενη προσφορά και οι δύο τότε προχωρούν στον επόμενο γύρο.

    Εκπρόσωπος - Συμπληρωματικός προϋπολογισμός ΚΥΠΕ --------------------------------------------------- Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε χθες το συμπληρωματικό προϋπολογισμό του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), ύψους 99 περίπου χιλιάδων λιρών, υπό τη μορφή νομοσχεδίου και την κατάθεσή του στη Βουλή των Αντιπροσώπων για έγκριση.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε πως ''με την έγκριση του νομοσχεδίου αυτού από τη Βουλή των Αντιπροσώπων θα μπορέσει να εφαρμοστεί η αναβάθμιση των υπηρεσιών του ΚΥΠΕ και η νέα δομή, τα οποία έχουν εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο με την απόφαση ημερομηνίας 6/2/2003''.

    Χρηματιστήριο - Τέταρτη στη σειρά πτώση ----------------------------------------- Νέες μικρές απώλειες κατέγραψε χθες η χρηματιστηριακή αγορά, ακολουθώντας πτωτική πορεία για τέταρτη κατά σειρά συνάντηση. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε μικρή πτώση της τάξης του 0,6%, κλείνοντας στις 85,17 μονάδες. Σημαντική αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη συνάντηση σημείωσε η αξία των συναλλαγών, η οποία ανήλθε στις 885 χιλιάδες λίρες. Γεγονός που οφείλεται στο μεγάλο αγοραστικό ενδιαφέρον για τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου, η οποία πραγματοποίησε συναλλαγές, αξίας 567 χιλιάδων λιρών (ποσοστό 64,1%).

    [04] (Κ) ΥΠΕΞ - Υπόθεση Τιτίνας Λοϊζίδου

    Οι χώρες συμπεριφέρονται όχι βάσει αρχών αλλά βάσει συμφερόντων, ήταν το σχόλιο του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Ιακώβου για τη νέα αναβολή που αποφασίστηκε χθες στην εξ Υπουργών Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης στο θέμα της εφαρμογής της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) στην υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου.

    ''Πιστεύουν ότι η Τουρκία έχει κάνει ένα σημαντικό βήμα μπροστά, εκταμιεύοντας το πολύ υψηλό ποσό αποζημίωσης και ότι αυτή είναι μία χειρονομία της Αγκυρας'', είπε ο κ. Ιακώβου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ύστερα από συνάντηση με Γερμανούς βουλευτές.

    [05] (Κ) Επιτροπή Δικαιωμάτων Γυναικών Ευρωκοινοβουλίου - Κύπρος - Επαφές

    Μήνυμα για αύξηση της συμμετοχής των γυναικών σε όλους τους τομείς και προστασία των δικαιωμάτων τους στην αγορά εργασίας, έφερε στην Κύπρο η αντιπροσωπεία της Επιτροπής Δικαιωμάτων της Γυναίκας και Ισων Ευκαιριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που άρχισε το πρωί τις επαφές της στη Λευκωσία με συνάντηση με τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Αντριάν Βαν ντε Μιρ.

    [06] (Κ) ΥΠΕΞ - Γερμανοί βουλευτές

    Tην ελπίδα ότι η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού, εξέφρασε σήμερα ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδιακής Βουλής της Γερμανίας Norbert Lammert, ύστερα από συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου.

    [07] (Κ) Πλειστηριασμός - Κινητή τηλεφωνία - 10ος γύρος

    Ολοκληρώνεται σύντομα η διαδικασία του πλειστηριασμού για την παραχώρηση της δεύτερης άδειας κινητής τηλεφωνίας στην Κύπρο και στις τρεις το απόγευμα θα ανακοινωθεί ο νικητής του διαγωνισμού.

    [08] (Κ) Πλειστηριασμός - Κινητή τηλεφωνία - Scancom Ltd

    Η Scancom (Cyprus) Ltd) ήταν η μόνη από τις δύο εταιρείες που συμμετέχουν στον πλειστηριασμό για απόκτηση της δεύτερης άδειας κινητής τηλεφωνίας στην Κύπρο που κατάθεσε πλειοδότηση 12,75 εκατομμύρια λίρες στον 11ο γύρο της διαδικασίας.

    [09] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 30/10/2003
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7097            1,7199
    Δολάριο ΗΠΑ                      2,0032            2,0152
    Λίρα Αγγλίας                     1,1760            1,1830
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    --------------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     216,3357        218,0663
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,8199          2,8424
    Δολάριο Καναδά                     2,6180          2,6389
    Κορώνα Δανίας                     12,6961         12,7976
    Κορώνα Νορβηγίας                  14,0468         14,1591
    Κορώνα Σουηδίας                   15,3869         15,5099
    Φράγκο Ελβετίας                    2,6504          2,6716
    

    [10] (Κ) Μόρφου - Πίττας - ΕΒΚΑΦ

    Η Μόρφου ανήκει στους νόμιμους ιδιοκτήτες της, τονίζει ο Δήμαρχος Μόρφου Χαράλαμπος Πίττας, απαντώντας στους ισχυρισμούς του διευθυντή του ΕΒΚΑΦ Ντερβίς Τανέρ ότι το θρησκευτικό ίδρυμα των Τ/Κ είναι ιδιοκτήτης γης στη Μόρφου εκτάσεως 7.141 στρεμμάτων.

    Σε ανακοίνωσή του Δήμου Μόρφου, ο κ. Πίττας αποκαλεί ''θράσος και πρόκληση τα 6 ή 7 στρέμματα γης της Μόρφου να τα παρουσιάζεις σε 7.000 και πλέον'', προσθέτοντας ότι ''η γη της Μόρφου και η κάθε γωνιά της έχει ταυτότητα, έχει ιστορία, έχει τίτλο ιδιοκτησίας και ιδιοκτήτη και δεν αλλάζει τίποτε αν ο κ. Τανέρ κάνει τις εκκλησίες μας τζαμιά και μουσεία'', αν τη γη του Μορφίτη την μεταβιβάζει σε εποίκους.

    [11] (Κ) Ατομα με αναπηρίες - Σχέδιο δράσης Ευρωπαϊκής Επιτροπής

    [12] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            84,77 (-0,47)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £  1.055.928
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    438.309    339,31  (-0,88)
    FTSE Med 100 **                             5.633,35  ( 0,63)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    385.178     96,76  (-0,81)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     33.111     72,70  (-0,29)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £     21.120     16,56  ( 3,24)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     18.997     58,62  ( 1,10)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      2.834     72,58  (-0,43)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     15.154     21,34  (-0,05)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £    432.981     72,64  (-0,37)
    Ετ. Πληροφορικής              £      9.309      3,60  ( 0,00)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     16.566     12,19  (-2,71)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £          0     12,42  ( 5,08)
    Ξενοδοχεία                    £     12.219     40,83  ( 0,02)
    Αλλες Εταιρείες               £    106.545     77,75  (-0,94)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [13] (Κ) Χρηματιστήριο - Υποχώρησε στο επίπεδο των 84 μονάδων

    Το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου δεν μπόρεσε ούτε και σήμερα, λόγω των νέων πιέσεων που δέχθηκε η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου, να ανακόψει την πτωτική πορεία που παρουσιάζει τις τελευταίες τέσσερις συναντήσεις, με αποτέλεσμα να υποχωρήσει στο επίπεδο των 84 μονάδων. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε νέα μικρή πτώση της τάξης του 0,46%, κλείνοντας στις 84,77 μονάδες. Ελαφρώς πάνω από το ένα εκατομμύριο λίρες έκλεισε η αξία των συναλλαγών, λόγω και της ανταλλαγής ενός μεγάλου πακέτου 1.000.000 μετοχών της εταιρείας Aristo Developers.

    [14] (Κ) Πλειστηριασμός - Κινητή τηλεφωνία - Scancom Ltd

    Η Scancom (Cyprus) Ltd είναι η νικήτρια του πλειστηριασμού για την απόκτηση της δεύτερης άδειας κινητής τηλεφωνίας στην Κύπρο, ανακοίνωσε το απόγευμα ο Ρυθμιστής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Βάσος Πύργος.

    Ηταν η μόνη από τις δύο εταιρείες που συμμετείχαν στον πλειστηριασμό για απόκτηση της δεύτερης άδειας κινητής τηλεφωνίας που κατάθεσε πλειοδότηση 12,75 εκατομμύρια λίρες στον 11ο γύρο της διαδικασίας.

    Η Cosmote Telecommunications (Cyprus) Ltd απάντησε αρνητικά στον 11ο γύρο.

    [15] (Κ) Υπουργός Εργασίας - Ατυπη Συνάντηση Υπουργών ΕΕ

    Σημαντικές αποφάσεις που θα συμβάλουν στην ενίσχυση της συνεργασίας των κρατών - μελών της ΕΕ και των υπό ένταξη χωρών, με σκοπό την επίτευξη των κοινών στόχων των συστημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης, και εφαρμογή των κατευθυντήριων γραμμών της ΕΕ για την απασχόληση και οικονομική ανάπτυξη λήφθηκαν στην Ατυπη Συνάντηση των Υπουργών Παιδείας και Υπουργών Εργασίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που πραγματοποιήθηκε στο Μιλάνο στις 28 και 29 Οκτωβρίου.

    [16] (Κ) Παλέρμο - Θαλασσαιμία - Βράβευση Κυπρίων επιστημόνων

    [17] (K) ΟΑΣΕ - Τ/Κ δημοσιογράφος - Επιστολή

    Ο Αντιπρόσωπος για την ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) Φρέιμουτ Ντουβέ ζήτησε την πλήρη διερεύνηση του περιστατικού του ξυλοδαρμού του Τ/Κ δημοσιογράφου Μουράτ Κανατλί, συντάκτη της εφημερίδας «Γενί Τζαγ»,και την ποινική δίωξη των υπευθύνων.

    Σε επιστολή του που απευθύνεται προς τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου και τον Τούρκο ΥΠΕΞ Αμπτουλάχ Γκιούλ, ο κ. Ντουβέ σημειώνει ότι έχει υποπέσει στην αντίληψή του ότι το βράδυ της 17ης Οκτωβρίου, ο κ. Κανατλί δέχθηκε άγρια επίθεση.

    Οπως αναφέρει σύμφωνα με στοιχεία που του παραχώρησε το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου, ο κ. Κανατλί δέχθηκε επίθεση από ομάδα 20-30 ατόμων που ανήκουν στους «Γκρίζους Λύκους», μετά που κάλυψε φωτογραφικά μια πορεία διαμαρτυρίας στη Λευκωσία.

    [18] (Κ) Ολομέλεια Βουλής - Εσθονοί Βουλευτές

    Κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία αποτελούμενη από την Πρόεδρο του Εσθονικού Κοινοβουλίου Ενε Εργκμα και άλλους τρεις Βουλευτές, η οποία επισκέπτεται από χθες επίσημα την Κύπρο μετά από πρόσκληση της Βουλής των Αντιπροσώπων, προσήλθε σήμερα το απόγευμα στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής και παρακολούθησε για μισή περίπου ώρα τη συνεδρία του νομοθετικού σώματος της Κύπρου.

    Καλωσορίζοντας ο κ. Χριστόφιας τους Εσθονούς Βουλευτές τους οποίους συνόδευαν ο Γενικός Διευθυντής της Βουλής Κωστάκης Χριστοφόρου και ο Αναπληρωτής Διευθυντής της Υπηρεσίας Διεθνών Σχέσεων του κυπριακού κοινοβουλίου Σωκράτης Σωκράτους, αναφέρθηκε στη χθεσινή συνάντηση που είχε με την κ. Εργκμα χαρακτηρίζοντάς την ''πολύ δημιουργική''.

    [19] (Κ) Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Ναυτιλία - Κρατικές ενισχύσεις

    Νέο καθεστώς για τις κρατικές ενισχύσεις, κυρίως μέσω φοροαπαλλαγών, στην εμπορική ναυτιλία, ενέκρινε και ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά από σχετική εισήγηση της Αντιπροέδρου της Λογιόλα ντε Παλάθιο.

    [20] (Κ) Ολομέλεια - Σύνταγμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης - Ειδική συνεδρία

    [21] (Κ) Πλειστηριασμός - Κινητή τηλεφωνία - Scancom Ltd (2)

    Μέσα σε έξι μήνες από τη χορήγηση της άδειας κινητής τηλεφωνίας θα πρέπει να ενεργοποιηθεί στην Κύπρο η εταιρεία ''Scancom (Cyprus) Ltd'' που ήταν ο νικητής του πλειστηριασμού που ολοκληρώθηκε σήμερα στη Λευκωσία για την απόκτηση της δεύτερης άδειας κινητής τηλεφωνίας.

    [22] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Λάκσο - Εποικοι - Κατεχόμενα

    Ο πρώην Εισηγητής της Επιτροπής Μετανάστευσης, Προσφύγων και Δημογραφίας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) για το θέμα του εποικισμού των κατεχομένων από Τούρκους έποικους, Φιλανδός βουλευτής Γιάκο Λάκσο δήλωσε σήμερα ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι μειονότητα στην ίδια τους την περιοχή και ότι ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς χρησιμοποιεί τους Τούρκους έποικους για να επηρεάσουν το αποτέλεσμα των επόμενων «εκλογών» στα κατεχόμενα.

    Μιλώντας μετά από συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου, ο κ. Λάκσο είπε ότι βρίσκεται στην Κύπρο για να ενημερωθεί σχετικά με την κατάσταση.

    [23] (Κ) Τουρκικό Ωκεανογραφικό - Κύπρος

    Τουρκικό ωκεανογραφικό σκάφος εντοπίστηκε μετά από πληροφορίες να πλέει στα ανοικτά της Κύπρου.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ εκπρόσωπος της αστυνομίας το σκάφος εντοπίστηκε στις 10 το πρωί στην περιοχή "Κάππαρι" στο Παραλίμνι.

    [24] (Κ) Ευρωβαρόμετρο - Ισραήλ - ΗΠΑ


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 30 October 2003 - 18:49:20 UTC