Visit the Sites Mirrored on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-11-01

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Μαυρογιάννης - ΗΕ - Κύπρος - Πολιτιστική κληρονομιά
  • [02] (Κ) Παγκύπριο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου - 9η Αγωνιστική
  • [03] (Κ) Καλαθόσφαιρα - Πετόσφαιρα
  • [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [05] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [06] (Κ) ''Κίπρις'' - Αλπέρ Μεχμέτ - Πρεσβευτής Βρετανίας στην Ισλανδία
  • [07] (Κ) Εκπρόσωπος ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Εμπειρογνώμονες ΟΗΕ - Ιράκ - Κύπρος
  • [08] (Κ) Λεμεσός - Ειρηνική εκδήλωση διαμαρτυρίας για κεραία Βρετανών
  • [09] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αμμόχωστος - ΟΥΝΦΙΚΥΠ
  • [10] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Δηλώσεις Ταλάτ
  • [11] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

  • [01] (Κ) Μαυρογιάννης - ΗΕ - Κύπρος - Πολιτιστική κληρονομιά

    Η Κύπρος προσβλέπει πως οι διεθνείς προσπάθειες για προστασία του οικουμενικού πολιτισμού θα συμβάλουν στις προσπάθειες διάσωσης των αρχαιολογικών και εκκλησιαστικών μνημείων και σημαντικών στοιχείων που δείχνουν το πλούσιο πολιτιστικό και ιστορικό παρελθόν της.

    [02] (Κ) Παγκύπριο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου - 9η Αγωνιστική

    Η πρωτοπόρος στον πίνακα του παγκύπριου ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος Ομόνοια αντιμετωπίζει σήμερα τον δεύτερο στη βαθμολογία Απόλλωνα, στο ντέρπι κορυφής που θα διεξαχθεί στις 7 το βράδυ στο ΓΣΠ.

    Οι άλλες σημερινές συναντήσεις για την 9η αγωνιστική του πρωταθλήματος είναι: Δόξα Κατωκοπιάς - Ολυμπιακός στο Μακάρειο Στάδιο, Αθλητική Ενωση "Πάφος" - Ανόρθωση στο Παφιακό, ΑΕΛ - Αναγέννηση Δερύνειας στο Τσίρειο, ΑΕΚ - Εθνικός Αχνας στο ΓΣΖ και Ενωση Νέων Παραλιμνίου - Ονήσιλος στο Παραλίμνι.

    Οι αγώνες αρχίζουν στις 2.30 μμ

    [03] (Κ) Καλαθόσφαιρα - Πετόσφαιρα

    Νίκη πέτυχε χθες ο ΑΠΟΕΛ έναντι του Απόλλωνα σε αγώνα για την τρίτη αγωνιστική του παγκύπριου πρωταθλήματος καλαθόσφαιρας ανδρών πρώτης κατηγορίας.

    Ο ΑΠΟΕΛ επικράτησε του Απόλλωνα με 98 - 87.

    Εξάλλου για την τέταρτη αγωνιστική του παγκύπριου πρωταθλήματος πετόσφαιρας η Νέα Σαλαμίνα νίκησε τον Παφιακό εκτός έδρας με 3-2 σετ.

    [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Εκπρόσωπος - Κύπρος - Τουρκία - ΕΕ - Εκθέσεις Προόδου ----------------------------------------------------- Η έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την ένταξη της Κύπρου είναι καθόλα θετική, σύμφωνα με την πληροφόρηση της κυπριακής Κυβέρνησης, δήλωσε χθες ο Εκπρόσωπός της Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Οπως ανέφερε ο κ. Χρυσοστομίδης όλες οι επιτροπές που επισκέφθηκαν την Κύπρο για να εξετάσουν επιτόπου την πρόοδο εναρμόνισης και εφαρμογής των εναρμονιστικών μέτρων έχουν δώσει θετική γνωμοδότηση.

    Αναφερόμενος στις παρατηρήσεις που υπάρχουν στην έκθεση, ο Εκπρόσωπος επεσήμανε ότι ''ο Συντονιστής Εναρμόνισης και όλες οι αρμόδιες αρχές βεβαιώνουν ότι μέχρι την 1η Μαΐου 2004 η Κύπρος θα είναι καθόλα έτοιμη για την επίσημη ένταξη''.

    Συγκεκριμένα ο κ. Χρυσοστομίδης αναφέρθηκε στην παρατήρηση ότι έχει καθυστερήσει η δημιουργία και λειτουργία του Οργανισμού Αγροτικών Πληρωμών και είπε ότι έχει δημιουργηθεί ο οργανισμός και έχουν καθοριστεί ο Πρόεδρος και τα Μέλη του και στην τελευταία συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου είχαν καθοριστεί και οι όροι πρόσληψης των λειτουργών καθώς και τα σχέδια υπηρεσίας.

    ''Ολα θα είναι έτοιμα μέχρι την 1η Μαΐου'', είπε ο κ. Χρυσοστομίδης

    Ερωτηθείς αν στο πολιτικό της σκέλος η έκθεση κάνει λόγο για τα όσα συμβαίνουν στα κατεχόμενα αυτή την περίοδο, ενόψει των λεγόμενων εκλογών, απάντησε πως δεν υπάρχει τέτοια πληροφορία, όμως θα πρέπει να αναμένεται το τελικό κείμενο.

    Ο Εκπρόσωπος ανέφερε πως οι πληροφορίες για την έκθεση προόδου της Κομισιόν που αφορά την Τουρκία είναι ότι ''περιέχει πάρα πολλά αρνητικά σημεία μεταξύ των οποίων και αναφορά στη μη πληρωμή μέχρι σήμερα των αποζημιώσεων στην Τιτίνα Λοϊζίδου''.

    Ερωτηθείς για αναφορά στο Κυπριακό, είπε ότι οι πληροφορίες ''δεν λένε συγκεκριμένα να υπάρχει, όμως υπάρχει αναφορά ιδίως σε ανθρώπινα δικαιώματα που εμπίπτουν στα κριτήρια της Κοπεγχάγης''.

    Κληθείς να σχολιάσει τηλεγράφημα του πρακτορείου Ρόιτερς, σύμφωνα με το οποίο στην έκθεση για την Τουρκία αναφέρεται ότι η Αγκυρα έχει επιβεβαιώσει σε αρκετές περιπτώσεις την υποστήριξή της στις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης του Κυπριακού, είπε ότι η αναφορά αυτή δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

    ''Μέχρι σήμερα εκτός από φραστικές διαβεβαιώσεις δεν υπάρχει τίποτε το χειροπιαστό το οποίο να επιβεβαιώνει την όποια φραστική πρόθεση εκφράζει η τουρκική κυβέρνηση'', σημείωσε ο Εκπρόσωπος.

    ΕΕ - Κύπρος - Σχέδιο έκθεσης προόδου ------------------------------------- Τον υψηλό βαθμό προσαρμογής της Κύπρου στο κοινοτικό κεκτημένου επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο σχέδιο της «Συνολικής έκθεσης της προετοιμασίας της Κύπρου για την ένταξη», που αναμένεται να υιοθετηθεί την προσεχή Τετάρτη 5 Νοεμβρίου από τους επιτρόπους.

    Στο σχέδιο της έκθεσης 64 σελίδων γίνεται μια τεχνοκρατική ανάλυση όσων μεσολάβησαν από την προηγούμενη έκθεση (πέρυσι το Φθινόπωρο) στον : 1) οικονομικό τομέα και 2) στην προσαρμογή της Κύπρου στο κοινοτικό κεκτημένο.

    Η έκθεση κάνει αναφορά και στο Κυπριακό, όπου η Επιτροπή εκφράζει την πεποίθηση ότι μπορεί να επιλυθεί πριν από την 1η Μαΐου, αλλά επαναλαμβάνει ότι αν δεν βρεθεί λύση θα ενεργοποιηθεί το πρωτόκολλο 10 της Συνθήκης Προσχώρησης.

    Σύμφωνα με το σχέδιο της έκθεσης η Κύπρος μπορεί πλέον να εφαρμόσει πλήρως το κεκτημένο σε όλα τα Κεφάλαια εκτός από δύο, όπου χρειάζεται να καταβληθούν σημαντικές προσπάθειες. Το πρώτο Κεφάλαιο είναι αυτό της Γεωργίας στο οποίο οι προσπάθειες πρέπει να καταβληθούν σε δύο τομείς: 1) στη σύσταση και λειτουργία του Ταμείου Πληρωμών, 2) στην εφαρμογή των μηχανισμών εξωτερικού εμπορίου. Το δεύτερο Κεφάλαιο είναι αυτό των μεταφορών και αφορά τον τομέα της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας.

    Για την κυπριακή οικονομία, το σχέδιο επισημαίνει ότι σημείωσε επιβράδυνση το 2002 αν και επέδειξε σημαντική αντοχή, ενώ υπήρξε επιδείνωση στα μέτωπα του πληθωρισμού και των ελλειμμάτων τρεχουσών συναλλαγών. Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις συνεχίστηκαν με αργό ρυθμό, αλλά παραμένουν, όπως τονίζεται, ορισμένες εκκρεμότητες.

    Σύμφωνα με την Επιτροπή θα πρέπει να επιτευχθεί μια περαιτέρω βελτίωση σε ορισμένους τομείς στους οποίους είχε γίνει εισήγηση για βελτιώσεις στην περυσινή έκθεση. Η απελευθέρωση των τηλεπικοινωνιών, της ενέργειας, των αερομεταφορών και των ταχυδρομικών υπηρεσιών μέχρι το 2003 έχει εφαρμοσθεί, όπως τονίζεται, σε ορισμένους τομείς αλλά απομένει η επέκταση και σε άλλους.

    Στο πολιτικό σκέλος του σχεδίου της έκθεσης η Επιτροπή «εκφράζει την ισχυρά πεποίθησή της ότι υπάρχει περιθώριο εξεύρεσης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα πριν την 1η Μαΐου 2004, ώστε να καταστεί δυνατή η ένταξη μιας ενωμένης Κύπρου».

    Ωστόσο, διευκρινίζει ότι «σε περίπτωση που δεν βρεθεί λύση πριν από την ημερομηνία προσχώρησης το πρωτόκολλο 10 που είναι προσαρτημένο στη Συνθήκη Προσχώρησης προβλέπει την αναστολή της ισχύος του κεκτημένου στις περιοχές της χώρας που δεν βρίσκονται υπό τον έλεγχο της κυπριακής Κυβέρνησης».

    Επισημαίνεται ακόμη ότι όλα τα εξειδικευμένα μέτρα που θα απαιτηθούν για την εφαρμογή του κοινοτικού δικαίου μέχρι τη γραμμή που χωρίζει το βόρειο τμήμα από τις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της κυπριακής κυβέρνησης, θα προσδιοριστούν πριν από την προσχώρηση.

    ΕΕ- Εκθεση για Τουρκία - Κύπρος -------------------------------- Το Κυπριακό, η υπόθεση Τιτίνας Λοϊζίδου και η υπογραφή «συμφωνίας- πλαισίου» με στόχο την «τελωνειακή ένωση» της Τουρκίας με τα κατεχόμενα, είναι τα θέματα που καταγράφονται στο Κεφάλαιο 1.4 στο σχέδιο της ετήσιας έκθεσης προόδου της Τουρκίας προς την ένταξη, που θα δώσει στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την προσεχή Τετάρτη.

    Στο σχέδιο της έκθεσης γίνεται μια τεχνοκρατική καταγραφή των γεγονότων που μεσολάβησαν από πέρυσι το Φθινόπωρο, δηλαδή από την προηγούμενη έκθεση, μέχρι και τις 31 Σεπτεμβρίου 2003.

    Οι πολιτικές εκτιμήσεις που έχουν και τη μεγαλύτερη βαρύτητα θα ενσωματωθούν στην έκθεση υπό μορφή ενός «composite paper», στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας σε επίπεδο διευθυντών γραφείων των Επιτρόπων, οι οποίοι θα ετοιμάσουν τη συνεδρίαση της Τετάρτης 5 Νοεμβρίου.

    Ειδικότερα, στο Κεφάλαιο για την Κύπρο του σχεδίου της τακτικής έκθεσης του 2003 για την πρόοδο της Τουρκίας προς την ένταξη αναφέρονται τα εξής:

    «Η τουρκική κυβέρνηση έχει σε διάφορες περιστάσεις επαναβεβαιώσει την υποστήριξή της προς τις προσπάθειες εξεύρεσης συνολικής λύσης για το κυπριακό πρόβλημα, μέσω της συνέχισης των καλών υπηρεσιών του ΓΓ του ΟΗΕ και των διαπραγματεύσεων με βάση τις προτάσεις του.

    Στο πλαίσιο του ενισχυμένου πολιτικού διάλογου με την Τουρκία και στο Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ - Τουρκίας του Απριλίου 2003, λίγο μετά την κατάρρευση των συνομιλιών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στη Χάγη, η τουρκική κυβέρνηση εξέφρασε την ελπίδα εξεύρεσης λύσης πριν από τον Μάιο του 2004.

    Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Θεσσαλονίκης στις 19-20 Ιουνίου 2003 κάλεσε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και ιδίως την Τουρκία και την τ/κ ηγεσία να στηρίξουν σθεναρά τις προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ και ζήτησε την ταχεία επανέναρξη των συνομιλιών με βάση τις προτάσεις του.

    Στις 8 Αυγούστου η Τουρκία υπέγραψε συμφωνία- πλαίσιο με στόχο τη δημιουργία τελωνειακής ένωσης με το βόρειο τμήμα της Κύπρου. Μία τέτοια συμφωνία δεν έχει ισχύ υπό το διεθνές δίκαιο και θα παραβίαζε τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η Τουρκία κατά τη δική της τελωνειακή ένωση με την ΕΕ. Η τουρκική κυβέρνηση διεμήνυσε στη συνέχεια ότι η συμφωνία δεν θα επικυρωθεί και δεν θα τεθεί σε ισχύ».

    Σε ότι αφορά στην υπόθεση Λοϊζίδου αναφέρεται πως τον Ιούνιο του 2003 η Τουρκία εξέφρασε την πρόθεσή της να συμμορφωθεί μέχρι τον Οκτώβριο του 2003 με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    Πάντως σε άλλο σημείο της έκθεσης για την Τουρκία αναφέρεται ότι μέχρι τη στιγμή που συντάχθηκε η παρούσα έκθεση δεν είχε γίνει καμία πληρωμή.

    ΕΕ - Εκθεση για Τουρκία ----------------------- Ο δρόμος προς την εκπλήρωση των πολιτικών κριτηρίων φαίνεται ότι είναι ακόμη μακρύς για την Τουρκία, δεδομένου ότι παρά τις μεταρρυθμίσεις τα τεράστια προβλήματα εξακολουθούν να παραμένουν τόσο στο επίπεδο του εκδημοκρατισμού όσο και στο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου από την Αγκυρα.

    Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει από το σχέδιο της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την «Πρόοδο της Τουρκίας προς την ένταξη», το οποίο αναμένεται να υιοθετηθεί την προσεχή Τετάρτη 5 Νοεμβρίου.

    Σύμφωνα με το σχέδιο της έκθεσης τα σχετικά μεταρρυθμιστικά πακέτα, αν και εκτενέστατα δεν καλύπτουν το σύνολο των αναγκαίων βελτιώσεων, ακόμα και σε θεμελιώδη ζητήματα δημοκρατικής τάξης. Επιπλέον, όπως τονίζεται, οι μεταρρυθμίσεις δεν έχουν ακόμα τύχει ουσιαστικής εφαρμογής στην πράξη.

    Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στη συνεχιζόμενη καταπίεση των εθνικών και θρησκευτικών μειονοτήτων και αναφέρονται ιδιαίτερα οι διωγμοί που υφίσταται το Οικουμενικό Πατριαρχείο, οι οποίοι φθάνουν μέχρι και την απαγόρευση της ιδίας της επίκλησης του τίτλου «Οικουμενικός» Πατριάρχης. Αναφέρεται ακόμη στις κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων της ελληνικής κοινότητας και στο πρόβλημα της Θεολογικής σχολής της Χάλκης. Υπογραμμίζονται επίσης οι περιορισμοί στη στελέχωση των σχολείων της ελληνικής κοινότητα ή ακόμα και την απόκτηση ελληνόγλωσσων σχολικών βιβλίων.

    Στην έκθεση επισημαίνεται ακόμη ότι η κατάσταση στις φυλακές έχει βελτιωθεί αλλά εξακολουθούν να γίνονται βασανιστήρια στους φυλακισμένους. Διαπιστώνονται σοβαροί περιορισμοί στην ελευθερία της έκφρασης με την κατάσταση σε ότι αφορά την ελευθερία του Τύπου να χαρακτηρίζεται «ανησυχητική», ενώ αναφέρεται ως θεωρητική η ελευθερία για μετάδοση εκπομπών στην κουρδική γλώσσα.

    Τέλος γίνεται αναφορά στις μεταρρυθμίσεις στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, και υπογραμμίζεται ότι είναι σημαντικό αυτές να εφαρμοστούν στην πράξη ώστε η Τουρκία να προσαρμοσθεί στα ισχύοντα στην Κοινότητα.

    ΕΕ - Εκθεση για Τουρκία - Ελλάδα --------------------------------- Στη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας αναφέρεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο σχέδιο της τακτικής έκθεσης του 2003 για την πρόοδο της Τουρκίας προς την ένταξη.

    Στο κείμενο του σχεδίου της έκθεσης, που αναμένεται να υιοθετηθεί από την Επιτροπή στη συνεδρίαση της προσεχούς Τετάρτης 5 Νοεμβρίου, γίνεται μια καταγραφή των όσων μεσολάβησαν από την προηγούμενη έκθεση (Φθινόπωρο 2003) μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2003.

    Οπως επισημαίνεται στο Κεφάλαιο 1, παράγραφος 5 του σχεδίου της έκθεσης: «Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις συνεχίζουν να εξελίσσονται θετικά, με αμφότερες τις κυβερνήσεις να δεσμεύονται δημοσίως στο υψηλότερο επίπεδο στη συνέχιση της προσέγγισης. Έχει επίσης σημειωθεί πρόοδος στην υπογραφή διμερών συμφωνιών που στοχεύουν στην εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Εχουν πραγματοποιηθεί αρκετές συναντήσεις στο επίπεδο των πολιτικών διευθυντών των Υπουργείων Εξωτερικών, στο πλαίσιο των διερευνητικών συνομιλιών για το Αιγαίο".

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Βρετανία - Τσίλκοτ ------------------------------------------ Η κυβέρνηση της Βρετανίας παραμένει δεσμευμένη στις προσπάθειές της για σύντομη επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό στη βάση του σχεδίου Ανάν, παρακολουθώντας ταυτόχρονα στενά τις εξελίξεις στα κατεχόμενα και κυρίως τις επικείμενες ''βουλευτικές εκλογές'', για τις οποίες επισημαίνει ότι πρέπει να διεξαχθούν ελεύθερα και δίκαια.

    Αυτό δήλωσε χθες ο Διευθυντής του Τμήματος Μεσογειακής Ευρώπης της Διεύθυνσης Πολιτικής της ΕΕ του Βρετανικού ΥΠΕΞ Ντομινίκ Τσίλκοτ ύστερα από συνάντηση που είχαν το μεσημέρι με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, ο Υπατος Αρμοστής της Βρετανίας στη Λευκωσία, Λιν Πάρκερ και οι Πρεσβευτές της Βρετανίας στην Αθήνα και Αγκυρα Ντέιβιντ Μάντεν και Πίτερ Γουέστμακοτ, αντίστοιχα.

    Σε σύντομη του δήλωση μετά τη συνάντηση, ο κ. Τσίλκοτ εξέφρασε την ελπίδα τόσο της χώρας του όσο και ολόκληρης της ΕΕ πως η Κύπρος θα ενταχθεί στην ΕΕ την πρώτη Μαϊου 2004 ως μια επανενωμένη χώρα.

    Οι τρεις Βρετανοί διπλωμάτες, οι οποίοι συναντώνται κάθε χρόνο για να συζητήσουν θέματα που αφορούν την Ανατολική Μεσόγειο, επέλεξαν φέτος να συναντηθούν στην Κύπρο, ''δεδομένης της επικείμενης κρίσιμης περιόδου, με τις εκλογές στο βορρά και την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ'', όπως είπε ο κ. Τσίλκοτ.

    Υπουργός Εξωτερικών - Αναχώρηση για Λονδίνο ------------------------------------------- Την εκτίμηση ότι οι διαδικασίες για την επίλυση του Κυπριακού, την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, καθώς και την εξέταση της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, θα συναντηθούν χρονικά στο πρώτο εξάμηνο το 2004, εξέφρασε χθες στο ΚΥΠΕ, ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    Σε δηλώσεις του στο Αεροδρόμιο Λάρνακας πριν την αναχώρησή του για το Λονδίνο, όπου θα έχει συνάντηση με τον Βρετανό ομόλογό του Τζακ Στρο, βουλευτές και μέλη της ομογένειας, ο κ. Ιακώβου σημείωσε παράλληλα ότι ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των λεγόμενων εκλογών στα κατεχόμενα, θα καταβληθεί σοβαρή προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού, λόγω των συμφερόντων που έχει η Τουρκία από την ένταξή της στην ΕΕ.

    Αναφερόμενος στην προοπτική επίλυσης του Κυπριακού, είπε πως «οι διαδικασίες για την επίλυση του Κυπριακού, την ένταξη της Κύπρου και την εξέταση της ένταξης της Τουρκίας θα συναντηθούν μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2004».

    Ερωτηθείς εάν αυτό αναμένεται ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των λεγόμενων εκλογών στα κατεχόμενα, ο κ. Ιακώβου εξέφρασε την εκτίμηση πως «τα συμφέροντα της Τουρκίας είναι τέτοια», που «ανεξάρτητα από τις εκλογές, θα καταβληθεί μια πολύ σοβαρή προσπάθεια για λύση του Κυπριακού».

    Ωστόσο, «θα είναι καλύτερα, οι διαπραγματεύσεις να γίνουν με κάποιον άλλο, παρά τον κ. (Ραούφ) Ντενκτάς», πρόσθεσε.

    Αναφερόμενος στην παρουσία προχθές στα χωρικά ύδατα της Κύπρου τουρκικού ωκεανογραφικού σκάφους, ο ΥΠΕΞ, είπε ότι «με βάση το δίκαιο της θαλάσσης, ένα πλοίο, ακόμη και πολεμικό, έχει το δικαίωμα της αθώας πλεύσης».

    Εξάλλου, πρόσθεσε, «το πλοίο αυτό δεν είναι πολεμικό πλοίο».

    Εκπρόσωπος - Τουρκικό πλοίο - Διαμαρτυρία ----------------------------------------- Το Υπουργείο Εξωτερικών θα καταθέσει διαμαρτυρία, τουλάχιστο στα Ηνωμένα Εθνη μέσω του εδώ αντιπροσώπου τους, για την παρουσία τουρκικού πλοίου στα χωρικά ύδατα της Κύπρου, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Σχολιάζοντας το θέμα, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ωστόσο ότι βάσει της διεθνούς σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας και επειδή δεν σταμάτησε πουθενά το πλοίο αυτό, θεωρείται ότι υπάρχει αθώα διέλευση.

    Οπως ανέφερε, το πλοίο, που εισήλθε στα χωρικά ύδατα της Κύπρου, παρακολουθήθηκε από την Αστυνομία από τη στιγμή που εντοπίστηκε και έγινε επαφή εκ μέρους ακάτου της Λιμενικής Αστυνομίας.

    Το πλοίο, πρόσθεσε, δήλωσε την ταυτότητά του, τον αριθμό του πληρώματος και τη Σμύρνη ως τον προορισμό του.

    ''Ετσι η άποψη που επεκράτησε είναι ότι βάσει της διεθνούς σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας, αθώα διέλευση πλοίων, έστω και μερικώς, μέσα από χωρικά ύδατα κράτους γίνεται ανεκτή, νοουμένου ότι δεν συντρέχουν λόγοι ή υποψίες για πολεμικές ή άλλες επιχειρήσεις ή έστω και έρευνα στην περιοχή. Επειδή λοιπόν δεν σταμάτησε πουθενά το πλοίο αυτό, θεωρείται ότι υπάρχει αθώα διέλευση'', είπε ο Εκπρόσωπος.

    Παρ όλα αυτά, σημείωσε, ''το Υπουργείο Εξωτερικών θα καταθέσει διαμαρτυρία, τουλάχιστο στα Ηνωμένα Εθνη μέσω του εδώ αντιπροσώπου τους, για την παρουσία του τουρκικού πλοίου στα χωρικά ύδατα της Κύπρου''.

    Εκπρόσωπος - Σχέδιο Ανάν - Οικονομικές Επιπτώσεις -------------------------------------------------- Η συνολική εικόνα των οικονομικών επιπτώσεων του σχεδίου Ανάν θα δοθεί με τη συμπλήρωση, περί τα τέλη του έτους, της μελέτης που βρίσκεται υπό διαμόρφωση, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Σχολιάζοντας χθεσινές αναφορές στον Τύπο για οικονομική μελέτη εκ μέρους του Υπουργείου Οικονομικών για το σχέδιο Ανάν, ο Εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι αυτή αφορά το Προενταξιακό Οικονομικό Πρόγραμμα (ΠΟΠ) που η Κύπρος όφειλε να καταθέσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο οποίο περιέχονται αναφορές και στο σχέδιο Ανάν και τις οικονομικές του επιπτώσεις.

    Τούτο, πρόσθεσε, δεν δόθηκε στη δημοσιότητα από την κυβέρνηση ''για να μην θεωρηθεί ότι προσπαθούμε να υποδείξουμε τις αδυναμίες του σχεδίου Ανάν όσον αφορά τις οικονομικές του πτυχές και ότι ίσως προσπαθούμε να υπονομεύσουμε το ίδιο το σχέδιο Ανάν''.

    ''Οι οικονομικές μελέτες για το σχέδιο Ανάν συνεχίζονται με κάθε επιμέλεια και προσοχή και δεν νομίζω να υπάρχει κανένας που να αμφισβητεί το γεγονός ότι πρέπει να ξέρουμε τις οικονομικές επιπτώσεις του σχεδίου Ανάν'', είπε ο Εκπρόσωπος.

    Οι μελέτες αυτές, πρόσθεσε, γίνονται με κάθε σωστή επιστημονική μέθοδο για να υπάρχουν αντικειμενικά πλέον όλα τα δεδομένα στη διάθεση της κυβέρνησης.

    Επεσήμανε ότι η άποψη της κυβέρνησης είναι ότι η οικονομική μελέτη που έχει στο μεταξύ δημοσιευτεί δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της επιστημονικής προσέγγισης.

    Κυβέρνηση - ΗΕ - Αποναρκοθέτηση ------------------------------- Πολύωρες και πολύ εποικοδομητικές διαβουλεύσεις πραγματοποιεί ο εμπειρογνώμονας των Ηνωμένων Εθνών για την απομάκρυνση ναρκών κατά προσωπικού Μάικλ Ρέιν τόσο με την κυπριακή κυβέρνηση όσο και με την τουρκική πλευρά, στο πλαίσιο της διαδικασίας αποναρκοθέτησης, δήλωσε στο ΚΥΠΕ η αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ Ιγκριντ Τομεκόβα.

    Κληθείσα να σχολιάσει χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας ''Η Κύπρος Σήμερα'' για το θέμα, είπε ότι οι διαβουλεύσεις με την κυβέρνηση για τεχνικά θέματα έχουν ήδη ολοκληρωθεί και αναμένεται να ακολουθήσουν παρόμοιες διαβουλεύσεις και με την τουρκική πλευρά.

    ''Με την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων και με τις δύο πλευρές, ελπίζουμε να γίνουν σημαντικά βήματα προς τα εμπρός,'' πρόσθεσε η κ. Τομεκόβα.

    Οπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, η κυβέρνηση αναμένεται να ξεκινήσει τη σταδιακή υλοποίηση της μονομερούς απόφασής της για αποναρκοθέτηση της νεκρής ζώνης στα μέσα Δεκεμβρίου.

    Χατζηδημητρίου - Κυπριακό - ΕΕ - Εκθεση - Τουρκία ------------------------------------------------- ''Συγκεχυμένη και αντιφατική'', χαρακτηρίζει ο Συντονιστής Εναρμόνισης Τάκης Χατζηδημητρίου τη στάση της Τουρκίας στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού, τονίζοντας παράλληλα πως στην έκθεση προόδου που θα εκδοθεί στις 5 Νοεμβρίου για την Τουρκία, η ΕΕ θα κάνει επικριτικές αναφορές για τη συνεχιζόμενη στάση της Αγκυρας να μην αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία ως κράτος μέλος της ΕΕ.

    Ο κ. Χατζηδημητρίου κλήθηκε μετά την συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο να σχολιάσει τηλεγράφημα του Πρακτορείου Ρόιτερς, σύμφωνα με το οποίο στην έκθεση προόδου που θα εκδώσει η Κομισιόν για την Τουρκία περιλαμβάνεται αναφορά ότι η Αγκυρα έχει επιβεβαιώσει την υποστήριξη στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού.

    ''Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν δείγματα από πλευράς Αγκυρας ότι προσανατολίζεται προς οποιανδήποτε κατεύθυνση που θα ήταν δυνατόν να βοηθούσε τη λύση του κυπριακού προβλήματος, στη βάση του σχεδίου Ανάν, για το οποίο η τουρκική θέση είναι συγκεχυμένη και αντιφατική'', δήλωσε ο κ. Χατζηδημητρίου.

    Επεσήμανε ότι στην έκθεση προόδου της Κομισιόν για την Τουρκία γίνονται επικριτικές αναφορές γιατί η Τουρκία ως υποψήφιο μέλος, εξακολουθεί να παραγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία μία χώρα μέλος της ΕΕ, κάτι που είναι ασυμβίβαστο.

    ''Ετσι η Τουρκία οφείλει να προσαρμοστεί στις υποχρεώσεις της πρώτα έναντι της ΕΕ και ελπίζω ότι αυτό μπορεί να αποτελέσει και προϋπόθεση και για θετική στάση έναντι της λύσης του Κυπριακού'', κατέληξε ο Συντονιστής Εναρμόνισης.

    Πρόεδρος Δημοκρατίας - Συντονιστής Εναρμόνισης ---------------------------------------------- Η περίοδος που θα ακολουθήσει την πλήρη ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ την 1η Μαΐου 2004 θα είναι ''η πιο κρίσιμη'' για την Κύπρο, δήλωσε χθες ο Συντονιστής Εναρμόνισης Τάκης Χατζηδημητρίου.

    Ο κ. Χατζηδημητρίου έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, τον οποίο ενημέρωσε για την έκθεση προόδου που θα εκδώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 5 Νοεμβρίου και η οποία, όπως είπε, θα είναι ''από τις πιο θετικές'' που υπάρχουν αυτή τη στιγμή.

    Παράλληλα, ο Συντονιστής Εναρμόνισης είπε ότι συζητείται η δημιουργία επιτελικής ομάδας που θα παρακολουθεί την εναρμόνιση του κάθε Υπουργείου ξεχωριστά, ενώ ανακοίνωσε ότι στα μέσα Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη υπό την προεδρία του Προέδρου Παπαδόπουλου για συντονισμό της προσπάθειας εναρμόνισης ενόψει της 1ης Μαϊου 2004, με την παρουσία των όλων των Υπουργών και των Γενικών Διευθυντών των Υπουργείων.

    Ο κ. Χατζηδημητρίου αφού είπε ότι η έκθεση της Κομισιόν για την Κύπρο θα είναι θετική, τόνισε ότι αυτό δεν πρέπει να εφησυχάζει.

    Φωτεινή Παπαδοπούλου - Κύπρια Γυναίκα της Ευρώπης ------------------------------------------------- Σε ειδική τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο η Πρώτη Κυρία της Κύπρου, Φωτεινή Παπαδοπούλου ανακηρύχθηκε από το Συμβούλιο Κύπρου της Διεθνούς Οργάνωσης για την Προώθηση των Γυναικών της Ευρώπης Κύπρια Γυναίκα της Ευρώπης και ταυτόχρονα υποψήφια για το φετινό Βραβείο ''Γυναίκα της Ευρώπης'', που απονέμεται από το Συμβούλιο της Διεθνούς Οργάνωσης που εδρεύει στις Βρυξέλλες.

    Φανερά συγκινημένη, η κ. Παπαδοπούλου, αφού ευχαρίστησε το Συμβούλιο Κύπρου που την επέλεξε, σημείωσε πως η ανιδιοτελής προσφορά στον πάσχοντα συνάνθρωπο αποτελεί ηθική υποχρέωση για κάθε άνθρωπο και για κάθε σύγχρονη κοινωνία, προσθέτοντας πως ο σεβασμός στη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και παράδοσης είναι χρέος προς την πατρίδα, το λαό και τις επόμενες γενιές.

    Μαυρογιάννης - ΗΕ - Κύπρος - Πολιτιστική κληρονομιά --------------------------------------------------- Η Κύπρος προσβλέπει πως οι διεθνείς προσπάθειες για προστασία του οικουμενικού πολιτισμού θα συμβάλουν στις προσπάθειες διάσωσης των αρχαιολογικών και εκκλησιαστικών μνημείων και σημαντικών στοιχείων που δείχνουν το πλούσιο πολιτιστικό και ιστορικό παρελθόν της.

    Αυτό τόνισε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, Πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης, μιλώντας χθες στην ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, με θέμα την «Επιστροφή ή Αποκατάσταση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς στις χώρες προέλευσής τους».

    Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου εξέφρασε ικανοποίηση για το έργο που επιτεύχθηκε στον τομέα αυτό και συγχάρηκε την ΟΥΝΕΣΚΟ για τις προσπάθειες που καταβάλλει για επιστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς στις χώρες προέλευσης της και για τη νομική και ηθική υποστήριξη που παρέχει στο θέμα αυτό.

    Ενθαρρυνόμαστε επίσης, σημείωσε, από τις προσπάθειες της Διακυβερνητικής Επιτροπής για επίλυση υποθέσεων μεγάλης συμβολικής αξίας όπως αυτής της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα.

    Αναφερόμενος στην περίπτωση της Κύπρου ο κ. Μαυρογιάννης τόνισε ότι η μεγάλη ιστορική και πολιτιστική της κληρονομιά σε συνδυασμό με τις πρόσφατες τραγικές της εμπειρίες, είχε ως αποτέλεσμα η Κύπρος να έχει μια ειδική ευαισθησία σε θέματα προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς.

    ''Αισθανόμαστε βαρύ το χρέος να κάνουμε ότι μπορούμε για προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς παντού στο κόσμο'', πρόσθεσε.

    Υπογράμμισε ότι η πολιτιστική κληρονομιά στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου τυγχάνει βάρβαρης μεταχείρισης και ένας αρχαίος πολιτισμός 10.000 χρόνων συνεχίζει να υποφέρει κάτω από τη ξένη κατοχή ενώ μνημεία και θρησκευτικοί θησαυροί αφήνονται στο έλεος βάνδαλων και αυτών που τους λεηλατούν.

    ''Η επώδυνη εμπειρία της Κύπρου σε ότι αφορά τη συστηματική καταστροφή της πολιτιστικής της κληρονομιάς και ο συνεχιζόμενος αγώνας της να σώσει την κλεμμένη της κληρονομιά από τη διεθνή μαύρη αγορά προτάσσει επιτακτικά την ανάγκη για μια ενισχυμένη διεθνή συνεργασία κατά της παράνομης διακίνησης των αντικειμένων τέχνης και για ενδυνάμωση της εθνικής νομοθεσίας για την πολιτιστική περιουσία'', κατέληξε.

    ΥΠΕΣ - Επιτροπή Δικαιωμάτων Γυναικών και Ισων Ευκαιριών ------------------------------------------------------- Πρωτοφανές θέμα παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο χώρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, χαρακτήρισε το Κυπριακό η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής Ροδή Κράτσα Τσαγγαροπούλου, επικεφαλής αντιπροσωπείας της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισων Ευκαιριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που επισκέπτεται την Κύπρο.

    Μιλώντας μετά από συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών Ανδρέα Χρίστου, η κ. Κράτσα Τσαγγαροπούλου είπε πως ''η Κύπρος βρίσκεται στη καρδιά του προβληματισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης διότι δεν είναι μια χώρα που επιδιώκει μόνο μια επιτυχή ένταξη στην ευρωπαϊκή οικογένεια, αλλά επιδιώκει παράλληλα τη λύση του πολιτικού της ζητήματος, που είναι ένα πρωτοφανές ζήτημα παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο χώρο της ΕΕ''.

    Οπως ανέφερε η επίσκεψη της αντιπροσωπείας της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών στην Κύπρο εντάσσεται στο πλαίσιο επισκέψεων σε όλες τις υπό ένταξη χώρες με στόχο την παρακολούθηση της εφαρμογής του κοινοτικού κεκτημένου στον τομέα της ισότητας των δύο φύλων.

    Υπουργός Οικονομικών - Διοικητικό Συμβούλιο ΚΥΠΕ ------------------------------------------------ Την απόφαση της κυβέρνησης να εγκρίνει το πρόγραμμα αναβάθμισης και αναδιοργάνωσης του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) διαβίβασε στο Διοικητικό Συμβούλιο του Πρακτορείου ο Υπουργός Οικονομικών Μάρκος Κυπριανού σε χθεσινή συνάντηση στο Υπουργείο Οικονομικών.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΚΥΠΕ Αριστος Αριστοτέλους είπε ότι ''βρήκαμε πολύ θετική ανταπόκριση από μέρους του Υπουργού Οικονομικών και μας διαβίβασε την απόφαση της κυβέρνησης να εγκρίνει το πρόγραμμα αναβάθμισης και αναδιοργάνωσης του ΚΥΠΕ''.

    Ράλι Τροόδους - Νάσερ Αλ-Ατίγια - Επικεφαλής -------------------------------------------- Επικεφαλής, μετά την ολοκλήρωση του χθεσινού σκέλους του Ράλι Τροόδους 2003 που διοργανώνει ο Κυπριακός Σύνδεσμος Αυτοκινήτου, βρίσκεται ο Νάσερ Σάλεχ Αλ-Ατίγια από το Κατάρ (Subaru Impreza).

    Ο Αλ - Ατίγια πέτυχε τον ταχύτερο χρόνο και στις τέσσερις ειδικές διαδρομές που περιλάμβανε το χθεσινό σκέλος του ράλι, αφήνοντας τον Κύπριο Αντρέα Τσουλόφτα (Mitsubishi Lancer EVO 6) και τον συνοδηγό του Σάββα Λαό στη δεύτερη θέση με 4,5 λεπτά διαφορά, περίπου.

    Οπως αναφέρει ανακοίνωση του Ράλι Τρόοδος, Αλ-Ατίγια και Τσουλόφτας διεκδικούν το φετινό τίτλο και με νίκη στην Κύπρο ενισχύουν τη θέση τους στον πίνακα του πρωταθλήματος, ενώ απομένει ένας αγώνας για την ολοκλήρωση της φετινής σεζόν, το ράλι του Ντουμπάι.

    Ο Αλ - Ατίγια κατέχει την πρώτη θέση στον πίνακα του πρωταθλήματος με 26 βαθμούς, έναντι 18 του Τσουλόφτα.

    Χρηματιστήριο - Εκτη στη σειρά πτώση ------------------------------------ Εκτη κατά σειρά πτώση κατέγραψε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, αφού και στη χθεσινή συνάντηση ο Γενικός Δείκτης Τιμών κινήθηκε πτωτικά. Η αγορά έκλεισε στις 84,41 μονάδες με μικρή πτώση της τάξης του 0,42%, καταγράφοντας παράλληλα μηνιαίες απώλειες της τάξης του 4%. Στα μισά περίπου επίπεδα της χθεσινής συνάντησης παρέμεινε η αξία των συναλλαγών, η οποία διαμορφώθηκε στις 550 χιλιάδες λίρες.

    Πτώση της τάξης του 0,5% σημείωσε ο Δείκτης FTSE/CySE 20, κλείνοντας στις 337,61 μονάδες.

    Παγκύπριο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου - 9η Αγωνιστική ------------------------------------------------------------------ Η πρωτοπόρος στον πίνακα του παγκύπριου ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος Ομόνοια αντιμετωπίζει σήμερα τον δεύτερο στη βαθμολογία Απόλλωνα, στο ντέρμπι κορυφής που θα διεξαχθεί στις 7 το βράδυ στο ΓΣΠ.

    Οι άλλες σημερινές συναντήσεις για την 9η αγωνιστική του πρωταθλήματος είναι: Δόξα Κατωκοπιάς - Ολυμπιακός στο Μακάρειο Στάδιο, Αθλητική Ενωση ''Πάφος'' - Ανόρθωση στο Παφιακό, ΑΕΛ - Αναγέννηση Δερύνειας στο Τσίρειο, ΑΕΚ - Εθνικός Αχνας στο ΓΣΖ και Ενωση Νέων Παραλιμνίου - Ονήσιλος στο Παραλίμνι.

    Οι αγώνες αρχίζουν στις 2.30 μμ

    Αύριο επίσης στις 2.30 μμ στο Μακάρειο θα διεξαχθεί ο αγώνας Διγενή Ακρίτα - ΑΠΟΕΛ.

    Καλαθόσφαιρα - Πετόσφαιρα ----------------------------------- Νίκη πέτυχε χθες ο ΑΠΟΕΛ έναντι του Απόλλωνα σε αγώνα για την τρίτη αγωνιστική του παγκύπριου πρωταθλήματος καλαθόσφαιρας ανδρών πρώτης κατηγορίας.

    Ο ΑΠΟΕΛ επικράτησε του Απόλλωνα με 98 - 87.

    Εξάλλου για την τέταρτη αγωνιστική του παγκύπριου πρωταθλήματος πετόσφαιρας η Νέα Σαλαμίνα νίκησε τον Παφιακό εκτός έδρας με 3-2 σετ.

    [05] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι αποφάσεις του Πολιτικού Γραφείου του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) για την υπόθεση του Δημάρχου Παραλιμνίου Νίκου Βλίττη, οι νέες πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας για παράδοση της πόλης της Αμμοχώστου στα Ηνωμένα Εθνη, οι εκθέσεις προόδου της Κομισιόν για την Τουρκία και την Κύπρο οι οποίες αναμένεται να υιοθετηθούν την προσεχή Τετάρτη 5 Νοεμβρίου, η προετοιμασία των παρατηρήσεων της ε/κ πλευράς επί των σημείων που προκρίνει ως αρνητικά στο σχέδιο Ανάν, και η ανακήρυξη της Πρώτης Κυρίας Φωτεινής Παπαδοπούλου ως Κύπριας Γυναίκας της Ευρώπης είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν οι σημερινές εφημερίδες.

    Η ''Αλήθεια'' με κύριο τίτλο ''Χαστούκι από τον ΔΗΣΥ στον Βλίττη'' γράφει ότι το Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ, το οποίο συνεδρίασε χθες, κατέληξε στην ομόφωνη απόφαση ότι ''εγείρονται σοβαρά ζητήματα πολιτικής τάξης'' στην υπόθεση των καταγγελιών εναντίον του Δημάρχου Παραλιμνίου, και στήριξε πλήρως τον επίτροπο θεσμών και αξιών του κόμματος Χρήστο Πουργουρίδη, διευκρινίζοντας ότι οι θέσεις του "εκφράζουν απόλυτα" την παράταξη. Αλλού αναφέρει πως τα Ηνωμένα Εθνη θα μεταφέρουν κατά το Σαββατοκύριακο στην Κύπρο μέλη του προσωπικού τους από τη Βαγδάτη, μετά τις τελευταίες επιθέσεις εναντίον γραφείων διεθνών οργανισμών στην ιρανική πρωτεύουσα.

    ''Η Μάχη'' γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Ομόφωνος ο ΔΗΣΥ στο θέμα Βλίττη'' ότι ομόφωνα, χωρίς διαφωνίες και αντιπαραθέσεις το Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ τοποθετήθηκε ξεκάθαρα στο θέμα Νίκου Βλίττη και αποφάσισε όπως αναμένει την έκδοση του πορίσματος της Ελεγκτικής Υπηρεσίας πριν από τη λήψη τελικής απόφασης. Σε άλλη είδηση γράφει ότι η μόλυνση από σαλμονέλα σε ταχίνι που παρασκευάζεται στην Κύπρο είχε εντοπισθεί από τις αρμόδιες αρχές στην Κύπρο, πριν από την καταγγελία του Οργανισμού Προτύπων για Τρόφιμα στη Βρετανία, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Καταναλωτών Πέτρος Μάρκου.

    Ο ''Πολίτης'' με κύριο τίτλο ''ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Μπαίνει στην Αμμόχωστο'' γράφει ότι νέες πληροφορίες για παράδοση της πόλης της Αμμοχώστου στα Ηνωμένα Εθνη έρχονται στην επικαιρότητα. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας η ΟΥΝΦΙΚΥΠ είναι ενήμερη και μάλιστα έχει καταστρώσει ολοκληρωμένο σχέδιο για την είσοδο της στην πόλη και τις πρώτες κινήσεις που θα κάνει, προκειμένου να προετοιμάσει την ασφαλή επιστροφή των κατοίκων της. Αλλού αναφέρει πως σενάριο μη λύσης του Κυπριακού μέχρι το Μάιο επεξεργάζονται οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών και πως το μεγάλο ζητούμενο είναι το καθεστώς που θα έχει η γραμμή αντιπαράταξης.

    ''Η Σημερινή'' κάτω από τον τίτλο ''Ευρώπη καιει στρατηγούς'' γράφει στο κύριο της θέμα ότι η έκθεση της ΕΕ για την Τουρκία ''καιει'' τους στρατηγούς. Οπως αναφέρεται στην έκθεση της Επιτροπής, η οποία θα δοθεί στη δημοσιότητα στις 5 Νοεμβρίου, ''οι Ενοπλες Δυνάμεις στην Τουρκία εξακολουθούν να χαίρουν σημαντικού βαθμού αυτονομίας στην προετοιμασία και τη σύνταξη του αμυντικού προϋπολογισμού, καθώς και στις δημόσιες επιχορηγήσεις σε θέματα που αφορούν την άμυνα''. Σε άλλη είδηση γράφει πως σε πλήρη διασάλευση οδεύει η εργατική ειρήνη στις Κυπριακές Αερογραμμές αφού ο κίνδυνος υλοποίησης των απεργιακών κινητοποιήσεων που εξήγγειλαν οι αρχιαεροσυνοδοί έχει γίνει πιο ορατός.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο ''Με κλειστά χαρτιά έως το Φεβρουάριο'' ότι μακρά θα είναι η περίοδος προετοιμασίας των παρατηρήσεων της ε/κ πλευράς επί των σημείων που προκρίνει ως αρνητικά στο σχέδιο Ανάν. Η εργασία των εμπειρογνωμόνων, που έχει μετακαλέσει η κυβέρνηση από το εξωτερικό, δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από την άνοιξη. Αλλού γράφει ότι Κύπρια γυναίκα της Ευρώπης ανακηρύχθηκε η Φωτεινή Παπαδοπούλου, σύζυγος του Προέδρου της Δημοκρατίας για το πολυσχιδές, κοινωφελές της έργο και για την προσφορά της στον τομέα του πολιτισμού.

    Η ''Χαραυγή'' υπό τον τίτλο '''Χειρουργική κάλυψη' σε Βλίττη'' γράφει ότι "σχεδόν αβρόχοις ποσί" βγήκε από τη χθεσινή συνεδρία του ΠΓ του ΔΗΣΥ ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Νίκος Βλίττης. Επίσης γράφει πως στην ανακοίνωση που τελικά εγκρίθηκε από το ΠΓ "δεν επιρρίπτονται καν πολιτικές ή άλλες ευθύνες στον Νίκο Βλίττη με άλλοθι την έρευνα που διεξάγει η Ελεγκτική Υπηρεσία, η οποία εξετάζει μόνο την ποινική πλευρά του θέματος". Σε άλλη είδηση γράφει ότι τον ψηλό βαθμό προσαρμογής της Κύπρου στο κοινοτικό κεκτημένο επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο σχέδιο της ''Συνολικής έκθεσης της προετοιμασίας της Κύπρου για την ένταξη'', που αναμένεται να υιοθετηθεί στις 5 Νοεμβρίου από τους επιτρόπους.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'', γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο "Η ΕΕ λέει πως η Τουρκία πρέπει να λύσει το Κυπριακό πριν την προώθηση της δικής της πορείας ένταξης" ότι η Τουρκία πρέπει να πιέσει πιο πολύ ώστε να βοηθήσει στην επανένωση της Κύπρου αν θέλει να έχει σοβαρές πιθανότητες να αρχίσει συνομιλίες για ένταξη της στην ΕΕ, όπως ανέφερε χθες στις Βρυξέλλες αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αλλού αναφέρει πως εκατοντάδες βρετανικά στρατεύματα επέστρεψαν στη Βάση τους στην Κύπρο, ύστερα από έξι εβδομάδες παραμονής τους στο Ιράκ.

    Η δεκαπενθήμερη εφημερίδα ''Αντίλογος'', με τίτλο ''Νέο ΔΗΚΟ - Εκστρατεία διεύρυνσης'' γράφει στο κύριο θέμα της ότι ανάμεσα σε όλα τα στρώματα και τα επίπεδα του ΔΗΚΟ επικρατεί η καθολική πεποίθηση ότι ο Τάσσος Παπαδόπουλος θα πρέπει να εξακολουθήσει να ηγείται του κόμματος, όχι μόνο μέχρι τις ευρωεκλογές του προσεχούς Ιουνίου αλλά και στη συνέχεια, όταν με την πλήρη ενσωμάτωση της Κύπρου στην ΕΕ το ΔΗΚΟ θα κληθεί να διαδραματίσει ουσιαστικότερο ρόλο στα πολιτικά μας πράγματα και στην κοινωνία. Αλλού γράφει πως σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Τάσος Μητσόπουλος ανέφερε πως θα είναι υποψήφιος στις ενδοκομματικές διαδικασίες για την ετοιμασία του ψηφοδελτίου για τις ευρωεκλογές.

    [06] (Κ) ''Κίπρις'' - Αλπέρ Μεχμέτ - Πρεσβευτής Βρετανίας στην Ισλανδία

    [07] (Κ) Εκπρόσωπος ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Εμπειρογνώμονες ΟΗΕ - Ιράκ - Κύπρος

    Ομάδα εμπειρογνωμόνων των Ηνωμένων Εθνών αναμένεται να φθάσει στην Κύπρο περί τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας, για να συζητήσει με ομάδα του προσωπικού του διεθνούς Οργανισμού που θα έρθει στην Κύπρο από την Βαγδάτη, θέματα που άπτονται της ασφάλειας του προσωπικού των ΗΕ στην ιρακινή πρωτεύουσα, ύστερα από την εκεί επίθεση εναντίον των γραφείων του ΟΗΕ.

    [08] (Κ) Λεμεσός - Ειρηνική εκδήλωση διαμαρτυρίας για κεραία Βρετανών

    Εκατόν περίπου άτομα μέλη του ΑΚΕΛ, της ΕΔΟΝ και των Οικολόγων Περιβαλλοντιστών διαδήλωσαν ειρηνικά το πρωί στη Λεμεσό ενάντια στην λειτουργία της νέας κεραίας των Βρετανών στο Ακρωτήρι.

    [09] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αμμόχωστος - ΟΥΝΦΙΚΥΠ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος κληθείς σήμερα να σχολιάσει νέες πληροφορίες περί παράδοσης της πόλης της Αμμοχώστου στα Ηνωμένα Εθνη δήλωσε πως αυτή είναι η πολλοστή φορά που η κυπριακή Κυβέρνηση έχει πληροφορίες για το θέμα αυτό, σημειώνοντας παράλληλα πως η Κυβέρνηση είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει κάθε πιθανή εξέλιξη.

    Ερωτηθείς αν οι πληροφορίες αφορούν άνοιγμα της πόλης στη βάση του ψηφίσματος 550 ή κάτι το τελείως διαφορετικό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως ''όλες τις προηγούμενες φορές - όπως και τώρα - οι πληροφορίες είναι ότι επίκειται κάποια πρωτοβουλία όσον αφορά την Αμμόχωστο. Ούτε για τη μορφή ξέρουμε, ούτε για την έκτασή της αλλά και ούτε κάτω από ποιους όρους είναι δυνατό να αναγγελθεί'', ανέφερε.

    [10] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Δηλώσεις Ταλάτ

    Ο Πρόεδρος Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος επανέλαβε πως με τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στην ηγεσία των Τ/Κ δεν μπορεί να υπάρξει οποιαδήποτε πρόοδος στις συνομιλίες ή προς τη λύση του Κυπριακού, σημειώνοντας ότι η τ/κ ''αντιπολίτευση'' παρέχει κάποια ελπίδα ότι είναι δυνατό με την έγκριση της Τουρκίας να αλλάξει η πολιτική της τουρκικής πλευράς.

    [11] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

    Τη δέκατη επέτειο από την ίδρυσή του γιόρτασε χθες σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Αστόρια της Νέας Υόρκης το κυπριακής ιδιοκτησίας ραδιοφωνικό πρόγραμμα ΑΚΤΙΝΑ FM.

    Στη διάρκεια της εκδήλωσης και παρουσία τοπικών πολιτικών παραγόντων, διπλωματών της Ελλάδας και της Κύπρου και πλήθους επισήμων απονεμήθηκε το Α Μαραθώνιο Βραβείο της Κύπρου στον Πρόεδρο της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ.

    Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμούς ο Πρεσβευτής της Κύπρου στις ΗΠΑ Ευριπίδης Ευριβιάδης και η Γενική Πρόξενος Μάρθα Μαυρομμάτη, ο Ελληνας Πρόξενος Γιώργος Αλεξόπουλος, η Αμερικανίδα βουλευτής Κάρολιν Μαλόνι, ο πολιτειακός βουλευτής Μιχάλης Γιάνναρης, ο δημοτικός σύμβουλος Πίτερ Βαλόν και ο εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου Επίσκοπος Βικέντιος.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 1 November 2003 - 18:49:11 UTC