Browse through our Interesting Nodes on Economics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-11-08

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [02] (Κ) Διακίνηση Ε/Κ - Τ/Κ
  • [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [04] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Δημήτρης Ρέππας
  • [05] (Κ) ΗΕ - Ιράκ - Συνάντηση στην Κύπρο - Ραμίρο ντα Σίλβα
  • [06] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Κυπριακό - Αεροπορία

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η κατάθεση από την κυβέρνηση νομοσχεδίου για μείωση στις τιμές αγοράς καινούργιων αυτοκινήτων μονοπωλεί το ενδιαφέρον των σημερινών εφημερίδων. Προβάλλουν επίσης πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο Τ/Κ ηγέτης θα δώσει την Αμμόχωστο πίσω στα ΗΕ, τις δηλώσεις του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων της Ελλάδας Δημήτρη Ρέππα για το Κυπριακό σε συνάρτηση με την πορεία ένταξης της Τουρκίας, την αντίδραση του βουλευτή των Οικολόγων Περιβαλλοντιστών για κυβερνητικούς χειρισμούς και αποφάσεις καθώς και τις προειδοποιήσεις της κυβέρνησης για τις συνέπειες που θα υποστούν όσοι αποφασίσουν να φοιτήσουν σε ''πανεπιστήμια'' των κατεχομένων.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Τριγμοί στη συγκυβέρνηση'' γράφει ότι νέα κρίση ξέσπασε στους κόλπους της συγκυβέρνησης με αφορμή τις θέσεις που πήρε για αριθμό θεμάτων ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, ο οποίος επέκρινε χθες την έλλειψη μεταφραστή στην τουρκική κατά την πανηγυρική συνεδρία της βουλής για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, κατηγόρησε την κυβέρνηση για το στρατηγικό της σχέδιο για τον τουρισμό και αποκαθήλωσε τις προάλλες διαφημιστικές πινακίδες ενώ αναμενόταν απάντηση του Γενικού Εισαγγελέα. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων της Ελλάδας Δημήτρης Ρέππας δήλωσε χθες από τη Λευκωσία ότι ''η επανένωση της Κύπρου αποτελεί ιστορικό χρέος που όσο η εκπλήρωσή του παραμένει εκκρεμής συνιστά ιστορικό στίγμα''.

    ''Η Μάχη'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Ερευνες για φοιτητές στα κατεχόμενα'' γράφει ότι ''αλλοδαποί οι οποίοι διαμένουν στις ελεύθερες περιοχές φαίνεται να είναι αυτοί που επιδιώκουν να σπουδάσουν σε ''πανεπιστήμια'' του ψευδοκράτους, οι οποίοι ενδεχομένως να πάρουν ένα πρώτο πτυχίο και να συνεχίσουν τις σπουδές τους στο εξωτερικό για να αναζητήσουν στη συνέχεια εργασία στη χώρα τους. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ''πλησιάζει η ώρα θεαματικής κίνησης του Ραούφ Ντενκτάς για το άνοιγμα της Αμμοχώστου σύμφωνα με πληροφορίες από διπλωματικές πηγές οι οποίες είναι υπόψη της κυβέρνησης'', οι οποίες αναφέρουν ακόμη, ότι ο κατοχικός ηγέτης θα δώσει την Αμμόχωστο στα ΗΕ ώστε οι Ε/Κ κάτοικοί της που θα επιστρέψουν να μην έχουν προβλήματα ασφάλειας.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο του θέμα με τίτλο ''Αυτοκίνητα - Πώς αλλάζουν οι τιμές'' αναφέρεται στην κυβερνητική πρόταση νόμου για μείωση στις τιμές αυτοκινήτων αλλά και στην ταυτόχρονη κατάθεση νομοσχεδίου για την αναδιάρθρωση των τελών εγγραφής και κυκλοφορίας που θα ισχύει από την 1/1/2004 και επισημαίνει ότι οι διατάξεις των δυο νομοσχεδίων αναμένεται να ελαφρύνουν την τσέπη του καταναλωτή. Αλλού γράφει ότι τρίωρη συνάντηση είχε χθες η Γενικός Ελεγκτής Χρυστάλα Γιωρκάτζη με το Δήμαρχο Παραλιμνίου Νίκο Βλίττη και τους τους Α. Κακκουλή και Χρ. Βασιλείου και προχωρεί τώρα στην καταγραφή των τελικών συμπερασμάτων και την ολοκλήρωση του πορίσματος αναφορικά με ισχυρισμούς για διαπλοκή συμφερόντων στο Δήμο Παραλιμνίου.

    Με τίτλο ''Ξεσκονίζουν τους χρηματιστές'', ''Η Σημερινή'' γράφει ότι σε εξονυχιστικούς και αιφνιδιαστικούς ελέγχους στα γραφεία των Εταιρειών Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών προβαίνει την τελευταία εβδομάδα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η οποία εξετάζει κατά πόσον οι εσωτερικοί ελεγκτές οι οποίοι έχουν διοριστεί από αυτές τις εταιρείες ασκούν ορθά και στα πλαίσια της νομοθεσίας τα καθήκοντά τους. Αλλού γράφει ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε ότι κανένας Ε/Κ δεν φοιτά σε ''πανεπιστήμια'' στα κατεχόμενα αλλά όπως είπε, η κυβέρνηση προειδοποιεί για τις συνέπειες που θα υποστούν όλοι όσοι έχουν αποφασίσει να σπουδάσουν σε μη αναγνωρισμένα ''πανεπιστήμια'' στα κατεχόμενα.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στο κύριο του θέμα με τίτλο ''Οι νέοι φόροι αυτοκινήτων'' γράφει ότι μειώσεις στους φόρους κατανάλωσης αυτοκινήτων που κυμαίνονται από 35% - 74% και μεταφράζονται σε αναμενόμενη μείωση της τελικής τιμής από 19% - 21% προβλέπει η πρόταση που προωθούν οι Υπουργοί Συγκοινωνιών και Εργων και Οικονομικών προς έγκριση. Αλλού γράφει ότι ανεπιθύμητο πρόσωπο της Βουλής κινδυνεύει να κηρυχθεί ο Βοηθός Αρχηγός Αστυνομίας Σωτήρης Χαραλάμπους για την πρόσφατη ''κόντρα'' του με το βουλευτή του ΔΗΚΟ Μάριο Ματσάκη με αφορμή τις διαρροές άκρως απόρρητων πληροφοριών σε σχέση με σχεδιαζόμενα εγκλήματα.

    ''Η Χαραυγή'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Κάθετη μείωση φόρων'' γράφει ότι ουσιαστική μείωση της φορολογίας για τα καινούργια αυτοκίνητα προωθεί η κυβέρνηση με πρόταση νόμου, η οποία αναμένεται να εγκριθεί την ερχόμενη Πέμπτη από την Ολομέλεια της Βουλής και σύμφωνα με αυτή, το νέο σύστημα φορολόγησης θα γίνεται στη βάση του κυβισμού του κάθε οχήματος αντί της δασμολογητέας αξίας που ισχύει σήμερα. Αλλού γράφει ότι ως ένα θετικό βήμα και ως ένα σκαλοπάτι για επόμενα βήματα με στόχο να πετύχουμε περισσότερα χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας την επισήμανση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Κυπριακό στην έκθεση Στρατηγικής για την Τουρκία.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Υπόσχεση για καταστολή του χουλιγκανισμού στο ποδόσφαιρο'' γράφει ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης Δώρος Θεοδώρου κάλεσε χθες όλα τα μέρη να πολεμήσουν το κλιμακούμενο πρόβλημα της βίας στον κυπριακό αθλητισμό, εξαγγέλλοντας σειρά μέτρων για αντιμετώπιση του χουλιγκανισμού. Αλλού γράφει ότι η Τουρκία βρίσκεται υπό την πίεση των ΗΠΑ και της ΕΕ για να σπρώξει τον Τ/Κ ηγέτη πίσω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό ενώ και η ΕΕ προειδοποίησε ότι μη επίτευξη συμφωνίας θα βλάψει την ενταξιακή της πορεία.

    [02] (Κ) Διακίνηση Ε/Κ - Τ/Κ

    [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Βαν ντερ Μιρ - Εκθεση ---------------------------------------------------- Την ικανοποίησή του για το υψηλό επίπεδο εναρμόνισης της Κύπρου με το κοινοτικό κεκτημένο, εξέφρασε ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Πρέσβης Αντριαν βαν ντερ Μιρ, ο οποίος δηλώνει πεπεισμένος ότι τα δύο θέματα για τα οποία καταγράφονται καθυστερήσεις στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Κύπρο θα επιλυθούν μέχρι την ένταξη της νήσου στην ΕΕ.

    Ο κ. βαν ντερ Μιρ, ο οποίος έγινε χθες δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, στον οποίο παρέδωσε το επίσημο έγγραφο της τελικής έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Κύπρο, είπε ότι έλαβε διαβεβαιώσεις από τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο ότι τα δύο θέματα στα οποία η Κύπρος παρουσιάζει καθυστερήσεις θα επιλυθούν.

    Παράλληλα, ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι οι Βρυξέλλες θα διαθέσουν επιπλέον 22 εκ. ευρώ στις δέκα υπό ένταξη χώρες, περιλαμβανομένης της Κύπρου, ως οικονομική βοήθεια για να ξεπεράσουν τα τελευταία προβλήματά τους.

    ''Είμαστε πολύ θετικοί για τη δουλειά που έγινε από την Κύπρο σε σχέση με την εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου και υπάρχει μία υψηλού επιπέδου εναρμόνιση σε ό,τι αφορά την Κύπρο'', ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. βαν ντερ Μιρ.

    Επεσήμανε ότι στην έκθεση καταγράφεται και ένας αριθμός τομέων για τους οποίους πρέπει να γίνεται περισσότερη εργασία. Πρόκειται για τη Ναυτιλιακή Ασφάλεια και ειδικότερα τον έλεγχο των πλοίων που εισέρχονται στα λιμάνια της Δημοκρατίας και τη σύσταση του Ταμείου Πληρωμών, προκειμένου να δοθούν στους αγρότες τα προβλεπόμενα από την ΕΕ κονδύλια.

    Οπως ανέφερε ο κ. βαν ντερ Μιρ, είπε στον Πρόεδρο Παπαδόπουλο ότι οι παρατηρήσεις αυτές ''έγιναν σε ένα θετικό πνεύμα, ως μια ενθάρρυνση, έτσι ώστε να γίνουν αυτά τα περαιτέρω βήματα στους συγκεκριμένους τομείς''. Είπε ακόμη πως ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος τον επαναβεβαίωσε ότι τα θέματα αυτά θα λυθούν.

    Ο κ. βαν ντερ Μιρ ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και για την απόφαση του Συμβουλίου της Κοπεγχάγης για παροχή 22 εκ. ευρώ προς τις 10 υπό ένταξη χώρες, ως βοήθεια για να κάνουν τα επιπλέον βήματα που χρειάζονται.

    ''Ζήτησα από τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο να δει ότι αυτά τα κονδύλια θα επικεντρωθούν στα σημεία που θέσαμε στη συνολική έκθεση έτσι ώστε να λυθούν πριν από την ένταξη'', είπε ο κ. βαν ντερ Μιρ.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τις καθυστερήσεις αυτές, ο κ. βαν ντερ Μιρ είπε ότι με επιπλέον προσπάθειες, αλλά και την επιπλέον βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η λύση των προβλημάτων αυτών είναι εφικτή.

    Σε ερώτηση ποιες θα είναι οι συνέπειες αν τα δύο αυτά θέματα δεν επιλυθούν μέχρι την ένταξη της Κύπρου, ο κ. βαν ντερ Μιρ είπε ότι πρακτικά οι αγρότες δεν θα πάρουν τη χορηγία της ΕΕ έγκαιρα, εκφράζοντας ταυτόχρονα την πεποίθηση ότι το Ταμείο Πληρωμών θα συσταθεί και ως εκ τούτου οι αγρότες θα πάρουν τις χορηγίες τους.

    Πρόσθεσε ωστόσο ότι ''είναι σημαντικό να γίνουν τα αναγκαία βήματα έτσι ώστε τα κονδύλια να δοθούν''.

    Σε σχέση με το θέμα της ναυτιλιακής ασφάλειας, ο κ. βαν ντερ Μιρ δηλώνει αρκετά πεπεισμένος ότι ο στόχος του ελέγχου του 25% των σκαφών που εισέρχονται στα κυπριακά λιμάνια, ο οποίος είναι και το ελάχιστο που απαιτεί η ΕΕ, θα επιτευχθεί. Επεσήμανε ότι ήδη στη Λεμεσό οι επιθεωρήσεις έχουν αυξηθεί.

    Ο κοινοτικός αξιωματούχος είπε ότι η έκθεση που εκδόθηκε την Τετάρτη, είναι η τελευταία έκθεση που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. ''Ελπίζουμε, όμως, με αυτή την έκθεση ότι θα γίνουν όλα τα αναγκαία βήματα. Στην ουσία είμαι πεπεισμένος για αυτό'', κατέληξε ο κ. βαν ντερ Μιρ.

    Πρόεδρος Βουλής - Κυπριακό - Τουρκία - ΕΕ -------------------------------------------------- Η επισήμανση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο κείμενο της Στρατηγικής που υιοθέτησε για την υποψηφιότητα ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ θα πρέπει να θεωρηθεί ''ένα θετικό βήμα και ως ένα σκαλοπάτι για επόμενα βήματα με την ελπίδα ότι θα πετύχουμε κάτι περισσότερα''.

    Αυτό δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας όταν ερωτήθηκε γιατί η λύση του Κυπριακού δεν τέθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως όρος για την έναρξη διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.

    ''Εγινε ένα πρώτο σημαντικό βήμα και ως τέτοιο πρέπει να το εκτιμήσουμε και από εκεί και πέρα θέλω να πω με σαφήνεια ότι δεν είναι τόσο εύκολο στην πορεία να υπάρξει όρος απόλυτης σύνδεσης του Κυπριακού με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας'', είπε ο Πρόεδρος της Βουλής.

    Σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι ο Κύπριος πολίτης θα διερωτηθεί γιατί να μην μπει όρος η λύση του Κυπριακού, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι ο ''απλός πολίτης διερωτάται φυσιολογικά και πολύ δίκαια γιατί η διεθνής κοινότητα ανέχεται την κατοχή εδώ και 30 χρόνια και την παραβίαση όλων των αρχών του διεθνούς δικαίου, του καταστατικού χάρτη των ΗΕ και των ίδιων των ψηφισμάτων που ενέκρινε ομόφωνα το ΣΑ''.

    Αιτία αυτής της ανοχής ''είναι τα συμφέροντα, η δυσμενής διεθνής κατάσταση η οποία επικρατεί εδώ και 10 - 15 χρόνια και βεβαίως η θέση και ο ρόλος της Τουρκίας'', είπε ο Πρόεδρος της Βουλής, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να πεισμώσουμε περισσότερο για να τις αντιμετωπίσουμε.

    Πρόεδρος Βουλής - Δημήτρης Ρέππας ------------------------------------- Η επανένωση της Κύπρου αποτελεί ιστορικό χρέος που όσο η εκπλήρωσή του παραμένει εκκρεμής συνιστά ιστορικό στίγμα, δήλωσε χθες ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων της Ελλάδας Δημήτρης Ρέππας ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια.

    Ο κ. Χριστόφιας δήλωσε πως χαιρέτισαν από κοινού με τον κ. Ρέππα την τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Κύπρο ενώ μαζί σχολίασαν και ''τις τοποθετήσεις που γίνονται σε σχέση με την προοπτική ένταξης της Τουρκίας εάν και εφόσον παραμείνει κατοχική δύναμη στην Κύπρο''.

    Στις δηλώσεις του, ο κ. Ρέππας έκανε λόγο και για ''κάποιους οι οποίοι επιχείρησαν να χρησιμοποιήσουν την κατοχή και τα στρατεύματα κατοχής για να καταστήσουν όμηρο την Κύπρο φαίνεται πως με τις σωστές κινήσεις και επιλογές από τη δική μας πλευρά έχουν οι ίδιοι καταστεί όμηροι των δικών τους στρατευμάτων''.

    Σε ό,τι αφορά την προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, ο κ. Ρέππας είπε ότι η ΕΕ με τις πρωτοβουλίες της την τελευταία περίοδο και με την παρέμβαση της Ελλάδας ''η οποία είναι συνεχής και σε μεγάλο βαθμό πιστεύουμε αποτελεσματική, επισημαίνει πως η οποιαδήποτε προοπτική ένταξης της χώρας στην ΕΕ συνδέεται απολύτως με τις θετικές εξελίξεις προκειμένου να πετύχουμε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού''.

    Για το περιεχόμενο της συνάντησης με τον κ. Χριστόφια, τον οποίο χαρακτήρισε ''ως έναν από τους μεγάλους της πολιτικής σκηνής στην Κύπρο'', είπε ότι αναλώθηκε στην ενημέρωση επί πολλών θεμάτων ''τα οποία αποτελούν το σήμερα του κυπριακού ζητήματος''.

    Κατά τη συνάντηση, όπως είπε από την πλευρά του ο κ. Χριστόφιας, του δόθηκε η ευκαιρία να απαντήσει σε ορισμένα ερωτήματα που έθιξε ο Ελληνας Υπουργός σε σχέση με τις ''εκλογές '' στα κατεχόμενα και αντάλλαξαν και κοινές διαπιστώσεις για τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής δραττόμενος της ευκαιρίας ευχαρίστησε ''στο πρόσωπο του κ. Ρέππα, τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Σημίτη, την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό για την αμέριστη συμπαράσταση στον αγώνα του κυπριακού λαού και ειδικότερα στην υπόθεση της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ κατά στην οποία ο ρόλος της Ελλάδας είναι καταλυτικός''.

    Εκπρόσωπος - Κυπριακό - Τουρκία - ΕΕ ------------------------------------------ ''Κόκκινο φως'' αποτελεί το Κυπριακό για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, σημειώνοντας ότι διευρύνεται διεθνώς η αναφορά στο Κυπριακό σε σχέση με την προοπτική έναρξης διαπραγματεύσεων Τουρκίας -ΕΕ και σιγά σιγά επικρατεί η εντύπωση ότι το Κυπριακό αποτελεί κάποιου είδους προϋπόθεση.

    Ο Εκπρόσωπος είπε ότι η ε/κ πλευρά χαιρετίζει αυτή τη θέση και επαναλαμβάνει την πρόθεσή της να καταβάλει όλες τις αναγκαίες προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού πριν από την 1η Μαϊου 2004.

    Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις της τουρκικής πλευράς, ο κ. Χρυσοστομίδης επεσήμανε ότι ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν με τη δήλωσή του ότι δεν επιτρέπεται να επιβάλλονται νέοι όροι επιχειρεί να αποφύγει ακόμη και την έννοια του πολιτικού μηνύματος και της απαίτησης την οποία εκφράζει η ΕΕ προς την Αγκυρα για να καταβάλει προσπάθειες λύσης του Κυπριακού.

    Ο Εκπρόσωπος δήλωσε ότι συνεχίζεται η συζήτηση διεθνώς για τις εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ''ιδίως για την έκθεση Στρατηγικής της ΕΕ που αναφέρεται ειδικώς στο ότι η μη επίλυση του Κυπριακού θα μπορούσε να αποτελέσει σοβαρό εμπόδιο για τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Τουρκίας''.

    Οπως ανέφερε ο κ. Χρυσοστομίδης, είναι γεγονός ότι το Κυπριακό δεν αποτελεί τμήμα των κριτηρίων της Κοπεγχάγης ούτε και τμήμα της εταιρικής σχέσης μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ενωσης, όμως ''εκείνο το οποίο διαπιστώνεται από όλους είναι ότι αποτελεί η φράση αυτή πολιτικό μήνυμα προς την Τουρκία''.

    Επεσήμανε την προχθεσινή δήλωση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πατ Κοξ ότι: ''δεν αποτελεί μέρος ή τμήμα των κριτηρίων της Κοπεγχάγης εντούτοις αποτελεί μια πολιτική πραγματικότητα. Τι θέλατε να κλείσουμε τα μάτια μας και να πούμε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα; Υπάρχει πρόβλημα και ιδού η ευκαιρία για την επίλυσή του, όπως επιζητεί η ΕΕ πριν από την 1η Μαϊου 2004''.

    Τα ίδια, όπως είπε ο Εκπρόσωπος, επεσήμανε και ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αγκυρα καθώς και ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο.

    ''Διευρύνεται η αναφορά στο Κυπριακό σε σχέση με την προοπτική ένταξης ή έναρξης διαπραγματεύσεων εκ μέρους της Τουρκίας με την ΕΕ και φαίνεται ότι σιγά σιγά επικρατεί πλέον η εντύπωση ότι το Κυπριακό αποτελεί κάποιου είδους προϋπόθεση όσον αφορά την προοπτική της Τουρκίας για έναρξη διαπραγματεύσεων'', ανέφερε ο κ. Χρυσοστομίδης.

    Επεσήμανε ότι ''αποτελεί στην ουσία όχι εμπόδιο, όπως γράφτηκε κάπου, αποτελεί όμως κόκκινο φως για την πορεία της προς την Ευρωπαϊκή Ενωση''.

    ''Η θέση αυτή χαιρετίζεται και επαναλαμβάνεται η πρόθεση της δικής μας πλευράς να καταβληθούν όλες οι αναγκαίες προσπάθειες για επίλυση πριν την 1η Μαϊου 2004'', είπε ο κ. Χρυσοστομίδης.

    Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση προβλέπει να υπάρξουν κάποιες κινήσεις εντυπωσιασμού εκ μέρους της Τουρκίας με δεδομένες τις αναφορές από την Αγκυρα ότι στο διάστημα μέχρι το Δεκέμβριο 2004 πρέπει να προχωρήσει το Κυπριακό και οι μεταρρυθμίσεις στη χώρα, ο Εκπρόσωπος είπε πως θα διαφανεί αν υλοποιηθούν οι δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων.

    "Η πρώτη αντίδραση εκ μέρους του κ. Γκιουλ ήταν ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού μέχρι την 1η Μαϊου 2004. Εάν αυτό ήταν αποτέλεσμα της έκθεσης δεν το γνωρίζω'', είπε ο Εκπρόσωπος, επισημαίνοντας ότι υπάρχει και η δήλωση του Τούρκου Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν ότι η ΕΕ γνωρίζει τις προθέσεις της Τουρκίας και δεν επιτρέπεται επιβάλλονται νέοι όροι.

    Ο κ. Ερντογάν, σημείωσε ο Εκπρόσωπος, ''προσπαθεί να αποφύγει ακόμη και την έννοια του πολιτικού μηνύματος και της απαίτησης την οποία εκφράζει η ΕΕ προς την Τουρκία, να καταβάλει πράγματι ειλικρινείς προσπάθειες για λύση του Κυπριακού''.

    ''Εάν οι δηλώσεις από την τουρκική πλευρά όσον αφορά την πρόθεση για επίλυση του Κυπριακού θα υλοποιηθούν, θα το δούμε'', κατέληξε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

    Εκπρόσωπος - Αμμόχωστος ------------------------------- Η κυβέρνηση είναι από καιρό έτοιμη να αντιμετωπίσει κάθε ενδεχόμενο και κάθε πράξη που αφορά την Αμμόχωστο εκ μέρους της κατοχικής δύναμης, δήλωσε χθες ο Εκπρόσωπός της κυβέρνησης Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Κληθείς να σχολιάσει την αναφορά του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Ιακώβου ότι προβλέπονται κινήσεις εντυπωσιασμού ενόψει των ''εκλογών'' στα κατεχόμενα, ο κ. Χρυσοστομίδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι η αναφορά του ΥΠΕΞ αποτελούσε συμπέρασμα που προέρχεται από δηλώσεις του Τ/Κ ηγέτη και Τούρκων πολιτικών, χωρίς ωστόσο να έχει υλοποιηθεί τίποτε μέχρι σήμερα.

    Ωστόσο τόνισε ότι ''η κυβέρνηση είναι από καιρό έτοιμη να αντιμετωπίσει κάθε ενδεχόμενο και κάθε πράξη που αφορά την Αμόχωστο εκ μέρους της κατοχικής δύναμης''.

    Δημήτρης Ρέπας - Κυπριακό - ΕΕ - Τουρκία -------------------------------------------------- Η επανένωση της Κύπρου αποτελεί θεμελιώδη υποχρέωση για την ΕΕ, δήλωσε χθες ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων της Ελλάδας Δημήτρης Ρέππας, υπενθυμίζοντας πως η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας εξαρτάται από τη συνεισφορά της στην επίλυση του Κυπριακού.

    Σε δηλώσεις στη Λάρνακα, μετά την εναρκτήρια τελετή σεμιναρίου με θέμα τον ''Κοινωνικό Προϋπολογισμό των Εντασσόμενων Χωρών της ΕΕ'', ο κ. Ρέππας σημείωσε ότι ενώ η Τουρκία θεώρησε ότι με τα στρατεύματα κατοχής θα καταστήσει όμηρό της την Κύπρο, ''έχουν καταστεί, η Τουρκία και οι φιλοδοξίες της, όμηροι αυτών των στρατευμάτων κατοχής''.

    Ο κ. Ρέππας υπογράμμισε ότι δεν μπορεί η Ευρώπη να ονομάζεται Ευρώπη των αξιών και σε αυτήν να συγκαταλέγεται μια τραυματισμένη Κύπρος.

    ''Η επανένωση της Κύπρου είναι κάτι το οποίο δεν δικαιούται απλά η Κύπρος αλλά είναι κάτι που αποτελεί θεμελιώδη υποχρέωση της Ευρώπης'', σημείωσε ο κ. Ρέππας, προσθέτοντας πως ''δεν είναι δυνατό να μιλούμε για την Ευρώπη των αξιών και των ιδεωδών και την ίδια ώρα μεταξύ των μελών της ΕΕ, να συγκαταλέγεται η Κύπρος τραυματισμένη, η Κύπρος της διένεξης και του διχασμού, λόγω της τουρκικής εισβολής και κατοχής''.

    ''Αυτό είναι ένα μήνυμα προς τη διεθνή κοινότητα, η οποία γνωρίζει ότι η πρόοδος της Τουρκίας, προκειμένου να ενταχθεί στην ΕΕ, εξαρτάται απολύτως και αμέσως με τη συνεισφορά της στο πεδίο επίλυσης του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου'', κατέληξε ο κ. Ρέππας.

    Ομήρου - Ρώμη - ΕΕ - ΕΠΑΑ - Κύπρος ----------------------------------------- Το σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος ως γέφυρα μεταξύ της ΕΕ και της Μέσης Ανατολής, τόνισε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Αμυνας Γιαννάκης Ομήρου, σε ομιλία του στη συνάντηση των Προέδρων των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Αμυνας των Κρατών Μελών της ΕΕ των υπό ένταξη, των υποψηφίων χωρών και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία πραγματοποιείται στη Ρώμη.

    Σε ομιλία του κατά τη συζήτηση του θέματος ''Η νέα διάσταση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας (ΕΠΑΑ)'', ο κ. Ομήρου αναφέρθηκε στις προσπάθειες της ΕΕ να επιτύχει σταδιακά τη διαμόρφωση μιας ΕΠΑΑ η οποία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ), για να τονίσει τη σημαντική θέση που θα πρέπει να καταλαμβάνει στο εγχείρημα αυτό η ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, της οποίας η ασφάλεια είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ευρωπαϊκή ασφάλεια.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, ο κ. Ομήρου υπογράμμισε την ανάγκη προώθησης από κοινού με τους μεσογειακούς εταίρους των στόχων της Κοινής Μεσογειακής Στρατηγικής της ΕΕ, που αφορούν την προώθηση της ασφάλειας στην περιοχή μέσω της συνεργασίας και της αναζήτησης συγκεκριμένων μέτρων για την υλοποίηση της συνεργασίας αυτής.

    Η όλη προσπάθεια, επεσήμανε ο κ. Ομήρου, προσκρούει ωστόσο σε μακροχρόνια προβλήματα στην περιοχή της Μεσογείου, όπως είναι το Κυπριακό και το Μεσανατολικό, τα οποία συνίστανται σε κατάφωρες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και του Χάρτη και των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

    Σύμφωνα με τον κ. Ομήρου, μόνο αν τα προβλήματα αυτά επιλυθούν, σύμφωνα με τους στόχους της Ενωση, στη βάση του απόλυτου σεβασμού του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θα καταστεί δυνατή η επίτευξη μιας αξιόπιστης και αποτελεσματικής ΕΠΑΑ.

    Σημειώνοντας ως εξ ίσου σημαντικό το θέμα της προώθησης των σχέσεων της ΕΕ με τους νέους γείτονές της, ενόψει της επικείμενης διεύρυνσης, ο κ. Ομήρου υπογράμμισε το ζωτικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν τα νέα κράτη μέλη προς την επίτευξη του στόχου αυτού, ένεκα πολιτικών, ιστορικών, πολιτιστικών και άλλων παραγόντων.

    Ως νέο κράτος μέλος, κατέληξε, η Κύπρος μπορεί να καταστεί γέφυρα μεταξύ της ΕΕ και της Μέσης Ανατολής, λόγω των εξαίρετων σχέσεων που διατηρεί με τις γειτονικές της χώρες, συμβάλλοντας έτσι ουσιαστικά στην προώθηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή της Μεσογείου και, κατ επέκταση, στην Ευρώπη.

    ΕΕ - Κοινωνικός προϋπολογισμός - Σεμινάριο - Κεραυνός - Ρέππας ----------------------------------------------------------------- Το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων είναι οικονομικά βιώσιμο με το σημερινό επίπεδο εισφορών μέχρι το 2020, υπογράμμισε χθες ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Μάκης Κεραυνός, προσθέτοντας πως τα επίπεδα των παροχών του σχεδίου κοινωνικών ασφαλίσεων ξεπερνούν τα κατώτατα που καθορίζουν οι σχετικές διεθνείς συμβάσεις.

    Σε χαιρετισμό του στο σεμινάριο με θέμα ''O κοινωνικός προϋπολογισμός στις εντασσόμενες χώρες'' που πραγματοποιήθηκε στη Λάρνακα, ο κ. Κεραυνός σημείωσε ότι στον τομέα των συντάξεων επιβάλλεται μια ολιστική προσέγγιση, η οποία να καλύπτει τόσο το γενικό υποχρεωτικό σχέδιο κοινωνικών ασφαλίσεων όσο και τα συμπληρωματικά σχέδια.

    Ο κ. Κεραυνός είπε ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει το σχέδιο κοινωνικών ασφαλίσεων είναι παρόμοιες με εκείνες των σχεδίων των άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

    Αναφερόμενος στο σεμινάριο, ο κ. Κεραυνός είπε ότι σκοπό έχει να προετοιμάσει και να προβληματίσει για τις αλλαγές που γίνονται στο κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον, ''ώστε να συνεχίσουμε να έχουμε ένα καλό σύστημα κοινωνικών ασφαλίσεων, συντάξεων και κοινωνικής προστασίας''.

    Χαιρετισμό στο σεμινάριο απηύθυνε και ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Ρέππας, ενώ παρόντες ήταν μεταξύ άλλων ο περιφερειακός Διευθυντής για την Ευρώπη και Κεντρική Ασία του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας Φρίντριχ Μπάτλερ, ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Πρέσβης Αντριαν Βαν ντερ Μιρ, οι Πρέσβεις στην Κύπρο των εντασσομένων χωρών και ανώτεροι λειτουργοί της ΕΕ.

    Επίσης συμμετείχαν 48 ανώτατα στελέχη Υπουργείων Εργασίας και αξιωματούχοι εργοδοτικών και εργατικών οργανώσεων από τις δέκα εντασσόμενες και υπό ένταξη χώρες.

    Μετά το πέρας του σεμιναρίου, ο κ. Ρέππας δήλωσε πως ο κοινωνικός προϋπολογισμός είναι ένας καταστατικός χάρτης πηγών, όρων και δαπανών σε τομείς κοινωνικής πολιτικής που συμβάλλει στην εξαγωγή συμπερασμάτων για την πρόοδο που συντελέστηκε σε κάθε κοινωνικό τομέα και για τις δυνατότητες που έχει κάθε κράτος να υποστηρίξει και να βελτιώσει τις πολιτικές του.

    Πρόσθεσε ότι ο κοινωνικός προϋπολογισμός βοηθά στη σύγκριση των επιδόσεων των διαφόρων κρατών- μελών της ΕΕ ''προκειμένου να γνωρίζουμε ποιο είναι το επίπεδο αναφοράς της κάθε χώρας προς το μέσο όρο της ΕΕ, αλλά και ποιο είναι το σημείο αναφοράς της ΕΕ''.

    Το σεμινάριο οργανώνεται από κοινού από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων της Κύπρου και το Διεθνές Γραφείο Εργασίας και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων της Ελλάδας.

    Υπουργός Συγκοινωνιών-Σύνδεσμος Ναυτικών Πρακτόρων -------------------------------------------------------- Τα λιμάνια μας θα πρέπει να είναι έτοιμα να παίξουν το ρόλο τους ως οι πύλες της ΕΕ στο νοτιο-ανατολικό άκρο της και όλες οι προοπτικές είναι ευοίωνες, επεσήμανε χθες από τη Λεμεσό ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Κίκης Καζαμίας, σε χαιρετισμό του στην Ετήσια Γενική Συνέλευση των μελών του Συνδέσμου Ναυτικών Πρακτόρων Κύπρου.

    Οπως είπε ο κ. Καζαμίας «στόχος μας είναι τα λιμάνια μας να μπορούν να ανταγωνιστούν με επιτυχία στους τομείς των κρουαζιέρων και διαμετακομιστικού εμπορίου και να προσφέρουν υπηρεσίες ποιότητας στους Κύπριους εμπορευόμενους και κατ΄επέκταση στον καταναλωτή, με σεβασμό στο περιβάλλον και πρωτίστως στον άνθρωπο».

    «Πρωταρχικό μέλημα μας στα πλαίσια των διευρωπαϊκών δικτύων μεταφορών είναι η ανάπτυξη του λιμανιού της Λεμεσού για ασφαλή και αποτελεσματική μεταφορά εμπορευμάτων και επιβατών και η ανάπτυξη του λιμανιού της Λάρνακας, κατά κύριο λόγο, ως επιβατικού λιμανιού, παράλληλα με τη διακίνηση εμπορευμάτων» είπε ο Υπουργός Συγκοινωνιών.

    Ο κ. Καζαμίας σημείωσε πως «η ευρωπαϊκή προοπτική στην περιοχή μας, μας ενθαρρύνει να ευελπιστούμε ότι σύντομα θα καρποφορήσουν οι συντονισμένες προσπάθειες για άρση του Τουρκικού εμπάργκο» προσθέτοντας πως «εάν η Τουρκία πραγματικά επιθυμεί να σφραγίσει το διαβατήριό της για μια ευρωπαϊκή πορεία, έχει υποχρέωση να άρει το εμπάργκο για πλοία υπό κυπριακή σημαία, που είναι περίπου το 25% του στόλου με τη σημαία της ΕΕ».

    Ευρωβουλή - Γυναίκες - Εκπροσώπηση -------------------------------------------- Υπέρ της ισόρροπης εκπροσώπησης των δύο φύλων στις εκλογικές λίστες των προσεχών ευρωεκλογών τάχθηκε η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίού.

    Οι ευρωβουλευτές θεωρούν ότι θα πρέπει να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα από τις κυβερνήσεις των κρατών μελών και των υπό ένταξη χωρών με στόχο τη μεταρρύθμιση των εκλογικών τους συστημάτων, που θα εγγυάται τη συμμετοχή των γυναικών σε ποσοστό τουλάχιστον 30% στα εκλογικά τους ψηφοδέλτια για τις ευρωπαϊκές εκλογές.

    Προσθέτουν ακόμη ότι τα πολιτικά κόμματα θα πρέπει να υιοθετήσουν συστήματα ποσοστώσεων, όπως το σύστημα «φερμουάρ», ούτως ώστε οι επερχόμενες ευρωεκλογές να είναι πραγματικά δημοκρατικές και αντιπροσωπευτικές.

    Οι ευρωβουλευτές παροτρύνουν την Επιτροπή, τις εθνικές κυβερνήσεις και τα εθνικά κοινοβούλια καθώς και τις γυναικείες οργανώσεις να χρηματοδοτήσουν και να οργανώσουν, ενόψει των ευρωπαϊκών εκλογών του 2004, εκστρατείες ευαισθητοποίησης με στόχο την προώθηση της γυναικείας συμμετοχής στην πολιτική. Παράλληλα, ζητείται από την Επιτροπή να λάβει πρωτοβουλίες για τη διάδοση πληροφοριών σχετικά με την έννοια της δημοκρατίας της πλήρους ισότητας.

    Η ολομέλεια εξέφρασε την ανησυχία της αναφορικά με την ιδιαίτερη κατάσταση που επικρατεί στις υπό ένταξη χώρες. Κατά μέσο όρο, μόνο το 14,6% των μελών των εθνικών κοινοβουλίων στα μελλοντικά κράτη μέλη είναι γυναίκες. Επιπλέον, η εκπροσώπηση των γυναικών μεταξύ των παρατηρητών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι ιδιαίτερα χαμηλή. Οπως τονίζεται στην έκθεση αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, ελλοχεύει ο κίνδυνος, μετά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου του 2004, να μειωθεί το ποσοστό εκπροσώπησης των γυναικών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο σήμερα ανέρχεται σε 31%.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που αναφέρονται στην έκθεση το ποσοστό των γυναικών στην Βουλή των Αντιπροσώπων της Κύπρου είναι 10,7%, ενώ στην Ελλάδα είναι ακόμη μικρότερο αφού ανέρχεται σε 8,7%.

    ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΚΟΙΒΟΥΛΙΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΕΕ (ελάχιστο όριο που συνιστά η Ευρωβουλή το 30%)

    % Γυναικών το 2003

    Σουηδία 45,3% Δανία 38,0% Φιλανδία 37,5% Ολλανδία 36,7% Αυστρία 33,9% Γερμανία 32,2% Ισπανία 28,3% Βέλγιο 23,3% Πορτογαλία 19,1% Ην. Βασίλειο 17,9% Λουξεμβούργο 16,7% Ιρλανδία 13,3% Γαλλία 12,2% Ιταλία 11,5% Ελλάδα 8,7% ΕΕ 15 25,0%

    Πολωνία 20,2% Λετονία 21,0% Σλοβακία 19,3% Εσθονία 18,8% Τσεχία 17,0% Σλοβενία 12,2% Κύπρος 10,7% Λιθουανία 10,6% Ουγγαρία 9,8% Μάλτα 9,2%

    Βουλγαρία 26,2% Ρουμανία 10,7% Τουρκία 4,4%

    Προσχωρούσες- Υποψήφιες χώρες 14,4%

    Βερελής - Επίσκεψη στην Κύπρο ----------------------------------- Φθάνει την ερχόμενη Δευτέρα στην Κύπρο για μονοήμερη επίσκεψη ο Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών της Ελλάδας Χρίστος Βερελής, μετά από πρόσκληση του Υπουργού Συγκοινωνιών και Εργων Κίκη Καζαμία.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Βερελής θα προσφωνήσει τη Δευτέρα στις 7 το βράδυ ημερίδα με τίτλο ''Κοινωνία της πληροφορίας, νέες τεχνολογίες τηλεπικοινωνίες'', την οποία διοργανώνουν από κοινού η ΑΤΗΚ και ο ΟΠΕΚ.

    Ο κ. Βερελής θα αναχωρήσει από την Κύπρο στις 9.20 το πρωί την Τρίτη, 11 Νοεμβρίου.

    Χρηματιστήριο - Σημαντική πτώση ---------------------------------------- Εντονες πιέσεις δέχθηκε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου λόγω των σημαντικών απωλειών σε ποσοστό 4,41% (6 σεντ) της μετοχής της Τράπεζας Κύπρου, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να υποχωρήσει στο επίπεδο των 85 μονάδων. Η αγορά κατέγραψε σημαντική πτώση της τάξης του 1,24%, κλείνοντας στις 85,21 μονάδες. Στα χαμηλά επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων ημερών παρέμεινε η αξία των συναλλαγών, η οποία διαμορφώθηκε στις 374 χιλιάδες λίρες.

    Μεγάλες ζημιές της τάξης του 2,64% κατέγραψε ο Δείκτης των 20 επίλεκτων τίτλων, κλείνοντας στις 341,19 μονάδες.

    Ποδόσφαιρο - Πρωτάθλημα - Αγώνες ------------------------------------------ Ο αγώνας ΑΠΟΕΛ - Ολυμπιακού, που θα διεξαχθεί στις 7 απόψε στο ΓΣΠ, ξεχωρίζει ανάμεσα στους έξι αγώνες που θα γίνουν στο πλαίσιο της 10ης αγωνιστικής του Παγκυπρίου Ποδοσφαιρικού Πρωταθλήματος Α΄ κατηγορίας Ανδρών.

    Στα υπόλοιπα πέντε παιχνίδια, τα οποία θα αρχίσουν στις 2.30 το απόγευμα, ο Εθνικός Αχνας φιλοξενεί στο Δασάκι την ΑΕΛ, η Ανόρθωση στο στάδιο ''Αντώνης Παπαδόπουλος'' συγκρούεται με την ΑΕΚ, ο Απόλλων αντιμετωπίζει στο Τσίρειο την ΑΕ Πάφος, ο Διγενής Μόρφου φιλοξενεί στο Μακάρειο την Ενωση Νέων Παραλιμνίου και ο Ονήσιλος αντιμετωπίζει στο Παραλίμνι την Ομόνοια.

    Την Κυριακή η Αναγγένηση φιλοξενεί στη Δερύνεια τη Δόξα Κατωκοπιάς.

    Καλαθόσφαιρα - Πρωτάθλημα - Αγώνες ----------------------------------------- ΑΕΛ και Κεραυνός συγκρούονται στις 7 απόψε στο στάδιο ''Παύλος Γιαννακόπουλος'' στη Λεμεσό, στο πλαίσιο της 4ης αγωνιστικής του Πρωταθλήματος Καλαθόσφαιρας Ανδρών Α΄ κατηγορίας.

    Στο πλαίσιο της ίδιας αγωνιστικής θα διεξαχθούν αύριο οι αγώνες Αστέρα ΑΠΟΕΛ και Αχιλλέα ΕΝΑΔ.

    [04] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Δημήτρης Ρέππας

    Οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου στο πλαίσιο της συνεργασίας τους είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν ''κάθε τέχνασμα, κάθε παραπλανητικό ή αποπροσανατολιστικό χειρισμό'' που μπορεί να γίνει από την τουρκική πλευρά, ώστε να το Κυπριακό να συζητηθεί επί της ουσίας με βάση τις αρχές και τους κανόνες του ΟΗΕ για την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης επίλυσής του.

    [05] (Κ) ΗΕ - Ιράκ - Συνάντηση στην Κύπρο - Ραμίρο ντα Σίλβα

    Στην Κύπρο βρίσκεται από χθες μικρή ομάδα από το προσωπικό των Ηνωμένων Εθνών που υπηρετεί στη Βαγδάτη, ενόψει της συνάντησης της ερχόμενης εβδομάδας με εμπειρογνώμονες του διεθνούς οργανισμού που θα έλθουν στη νησί από τη Νέα Υόρκη, δήλωσε στο ΚΥΠΕ από το Αμάν η Βερονίκ Αβό, εκπρόσωπος Τύπου των ΗΕ στη Βαγδάτη.

    "Μια μικρή ομάδα 5-6 ατόμων έφθασε χθες στην Κύπρο, άλλη μια ομάδα μεγαλύτερη αναμένεται στο νησί αργότερα για τη συνάντηση της ερχόμενης εβδομάδας," είπε.

    [06] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Κυπριακό - Αεροπορία

    Την ανάγκη η Αγκυρα και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς να αντιληφθούν ότι θα πρέπει να προβούν σε συγκεκριμένα βήματα ούτως ώστε να εκφράσουν μια διαφορετική πολιτική για το Κυπριακό και να αποδείξουν τη θέλησή τους να λύσουν το πρόβλημα, τόνισε σήμερα ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 8 November 2003 - 18:49:08 UTC