Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-11-13

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Ελληνας Αναπληρωτής ΥΠΕΞ - Κύπρος - Επίσκεψη
  • [02] (Κ) ΕΝΑΔ - Ευρωπαϊκό Κύπελλο Νότιας Περιφέρειας
  • [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [05] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Τ/Κ - Ε/Κ
  • [06] (Κ) Υπουργός Δικαιοσύνης - Αλλοδαποί - Πολιτικό άσυλο
  • [07] (Κ) Κύπρος - ΕΕ - ΝΑΤΟ - Ασκηση
  • [08] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - ΣτΕ - Λοϊζίδου - Κυρώσεις
  • [09] (Κ) ΥΠΕΞ - Ερντογάν - Κατεχόμενα - Αμμόχωστος
  • [10] (Κ) ΔΗΣΥ - ΣτΕ - Λοϊζίδου - Τουρκία
  • [11] (Κ) Αννα Καραμάνου - Κύπρος - Επίσκεψη
  • [12] (Κ) Εκπρόσωπος - ΣτΕ - Τουρκία - Υπόθεση Λοϊζίδου
  • [13] (K) ΑΚΕΛ - ΣτΕ - Λοϊζίδου - Τουρκία
  • [14] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [15] (Κ) Εκπρόσωπος - Βαν ντερ Μιρ - Κονδύλια
  • [16] (Κ) ΕΔΗ - ΣτΕ - Λοϊζίδου - Τουρκία
  • [17] (Κ) Τάσος Γιαννίτσης - Αφιξη - Δηλώσεις (1)
  • [18] (Κ) Χρηματιστήριο - Μικρά κέρδη
  • [19] (Κ) ΚΣ ΕΔΕΚ - Παγκύπριο Συνέδριο
  • [20] (Κ) Επιτροπή Οικονομικών - ΥΠΕΞ - Προϋπολογισμός - Ιακώβου
  • [21] (Κ) Υπουργός Υγείας - Πρόγραμμα Διδυμοποίησης με την ΕΕ - Ναρκωτικά
  • [22] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Αντιπροσωπείες ΕΕ στην Κύπρο
  • [23] (Κ) Γκιουλ - Υπόθεση Λοϊζίδου
  • [24] (Κ) Υπουργείο Εξωτερικών - Επίθεση στη Νασιρίγια - Καταδίκη
  • [25] (Κ) Βουλή - Ακρωτήρι - Βρετανική κεραία - Ψήφισμα
  • [26] (Κ) Βρετανός ΥΦΕΞ - Τουρκία - Κυπριακό - ΕΕ
  • [27] (Κ) Βουλή - Ανακήρυξη ψευδοκράτους - Καταδίκη
  • [28] (Κ) Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών - Σλοβενία
  • [29] (Κ) Ομιλία ΓΓ ΑΚΕΛ - Επέτειος ανακήρυξης ψευδοκράτους
  • [30] (Κ) Βουλή - Επέτειος Πολυτεχνείου
  • [31] (Κ) ΟΗΕ - Εκθεση ΟΥΝΦΙΚΥΠ
  • [32] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Παγκόσμιοι Πόλεμοι - Ημέρα Ανάμνησης
  • [33] (Κ) Γιώργος Ιακώβου - Τάσος Γιαννίτσης
  • [34] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - ΗΕ - Κυπριακό
  • [35] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Λάιονς - Ευρωπαϊκό Φόρουμ

  • [01] (Κ) Ελληνας Αναπληρωτής ΥΠΕΞ - Κύπρος - Επίσκεψη

    Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Τάσος Γιαννίτσης φθάνει σήμερα στην Κύπρο για διήμερη επίσκεψη μέσα στα πλαίσια των τακτικών επαφών μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών της Ελλάδας και της Κύπρου.

    Κατά την παραμονή του στο νησί ο κ. Γιαννίτσης θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    [02] (Κ) ΕΝΑΔ - Ευρωπαϊκό Κύπελλο Νότιας Περιφέρειας

    [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το ενδιάμεσο ψήφισμα των Αναπληρωτών ΥΠΕΞ του Συμβουλίου της Ευρώπης για την υπόθεση Λοϊζίδου εναντίον της Τουρκίας και η συζήτηση για τη μείωση της φορολογίας στα αυτοκίνητα είναι τα κύρια θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου. Οι εφημερίδες προβάλλουν επίσης την αντιπαράθεση στο θέμα της έρευνας των εμπειρογνωμόνων για τα τεκταινόμενα στο ΧΑΚ το 1999 και το θέμα της κυκλοφοριακής αποσυμφόρησης της πρωτεύουσας.

    Η ''Αλήθεια'' υπό τον τίτλο ''Πρωτοφανής εκβιασμός στα κόμματα'' γράφει ότι την ώρα που το σύνολο των πολιτικών κομμάτων δηλώνει έτοιμο για εξεύρεση κοινής συνισταμένης στην επιδιωκόμενη αλλαγή της φορολογίας των αυτοκινήτων, η κυβέρνηση προέβη χθες "σε πρωτοφανή εκβιασμό απειλώντας με απόσυρση της πρότασής της αν δεν επιτευχθεί συναίνεση". Σε άλλο θέμα γράφει ότι αύριο συνέρχεται το Κεντρικό Συμβούλιο Προσφορών με σκοπό να αξιολογήσει τους οικονομικούς φακέλους των τριών μνηστήρων που διεκδικούν την ανάληψη της διαχείρισης των αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου.

    ''Η Μάχη'' κάτω από τον τίτλο ''Σε ρόλο εκβιαστή η κυβέρνηση'' γράφει στο κύριο θέμα ότι τη στιγμή που η κυβέρνηση εμφανίζεται να επείγεται για έγκριση του νομοσχεδίου για μείωση της φορολογίας για τα αυτοκίνητα και δήλωσε ότι βρισκόταν στο παρά ένα για την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή, ξαφνικά έκανε πίσω. Προσθέτει ότι "το χειρότερο είναι ότι η κυβέρνηση θέτει στις πολιτικές δυνάμεις εκβιαστικά το δίλημμα να συμφωνήσουν στο νομοσχέδιο για να υπάρξουν μειώσεις". Σε άλλο θέμα γράφει ότι η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου με την οποία καλούνται οι επενδυτές να καταβάλουν αναδρομικά από το 1999 την οφειλόμενη εισφορά για την άμυνα ''άναψε φωτιές''.

    Ο ''Πολίτης'' έχει κύριο τίτλο ''Εκτελωνίζουν άρον άρον'' και γράφει ότι ο ατέρμονος διάλογος για τις νέες φορολογίες στα ΙΧ και η αβεβαιότητα που έχει προκαλέσει ως προς το ποιοι τύποι οχημάτων θα αδικηθούν τελικά με σημαντικές αυξήσεις έχει οδηγήσει τους εισαγωγείς σε μεγάλο αριθμό εκτελωνίσεων. Αλλού αναφέρεται στους Νορβηγούς ''μελετητές'' του πανεπιστημίου του Οσλο που εγκαταστάθηκαν στα κατεχόμενα ενόψει των ''εκλογών'' και επικαλείται πηγές που αναφέρουν ότι η τριμελής ομάδα προετοιμάζει μελέτη για τη διαδικασία που ακολουθείται στο ψευδοκράτος ενόψει της ψηφοφορίας και μεταξύ άλλων περιλαμβάνει το θέμα της διάβρωσης καταλόγων και της παραχώρησης ''τ/κ ιθαγένειας''.

    ''Η Σημερινή'' υπό τον τίτλο ''Τελεσίγραφο στην Τουρκία'' γράφει ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης έστειλε χθες στην Τουρκία τελεσίγραφο μιας εβδομάδας καλώντας τη να πληρώσει στην Τιτίνα Λοϊζίδου τις αποζημιώσεις που επιδίκασε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Προσθέτει ότι εάν η Τουρκία δεν συμμορφωθεί με την υπόδειξη του ΣτΕ θα αρχίσει η διαδικασία επιβολής κυρώσεων. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι εισαγωγείς των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων υπό το φως της προσπάθειας να βρεθεί κοινή συνισταμένη στο θέμα της αναδιάρθρωσης των φόρων αυτοκινήτων κατεβαίνουν σήμερα στους δρόμους. Μετά από διάσκεψη Τύπου που θα δώσουν θα πορευτούν στο Υπουργείο Οικονομικών γράφει η εφημερίδα.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στο κύριο θέμα και υπό τον τίτλο ''Τελεσίγραφο στην Τουρκία'' γράφει ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης κάλεσε χθες την Τουρκία να εφαρμόσει σε μια εβδομάδα, χωρίς όρους, την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την Τιτίνα Λοϊζίδου, διαφορετικά θα μελετήσει κυρώσεις εναντίον της. Αναφορικά με το θέμα των αυτοκινήτων γράφει ότι ''άδειασε τον Κίκη ο Χρυσοστομίδης'' αφού ο Υπουργός δήλωσε πριν το Υπουργικό ότι αν δεν υπάρξει συναίνεση η κυβέρνηση θα αναλάβει τις ευθύνες της καταθέτοντας το πακέτο, ενώ μετά τη λήξη της συνεδρίας ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι αν δεν υπάρξει συναίνεση η κυβέρνηση θα αποσύρει την πρότασή της. Επίσης προβάλλει πρωτοσέλιδα και θέμα για τις νέες παθήσεις δοντιών που προκαλεί το στρες.

    Η ''Χαραυγή'' έχει κύριο τίτλο ''Αυστηρή νότα προς την Τουρκία'' και γράφει ότι στις τελευταίες εξελίξεις της υπόθεσης Λοϊζίδου η Επιτροπή Υπουργών του ΣτΕ υιοθέτησε το Τέταρτο Ενδιάμεσο Ψήφισμα σε σχέση με την απόφαση του ΕΔΑΔ της 28ης Ιουλίου '98 που δίνει προθεσμία μιας εβδομάδας στην Τουρκία να προχωρήσει στην καταβολή της επιδικασθείσας αποζημίωσης. Γράφει ότι διάτρητο στη μεθοδολογία αλλά και στο περιεχόμενό του είναι το προσχέδιο που ετοίμασαν οι δύο εμπειρογνώμονες της Βουλής για το ΧΑΚ, σύμφωνα με τις επισημάνσεις των βουλευτών του ΑΚΕΛ και του ΔΗΚΟ, Αντρου Κυπριανού και Αριστου Χρυσοστόμου.

    [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    ΥΠΕΞ - Δήλωση - ΕΔΑΔ - Υπόθεση Λοϊζίδου - Ψήφισμα ----------------------------------------------------- Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, εξέφρασε την ελπίδα ότι η Τουρκία, στα πλαίσια και των ευρωπαϊκών της φιλοδοξιών, θα συμμορφωθεί επιτέλους με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) σεβόμενη τις αρχές και τους θεσμούς της ευρωπαϊκής έννομης τάξης.

    Ο κ. Ιακώβου προέβη σε γραπτή δήλωση μετά την υιοθέτηση από την Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης στη σημερινή απογευματινή της συνεδρία, τέταρτου ενδιάμεσου ψηφίσματος σε σχέση με την Απόφαση του ΕΔΑΔ της 28ης Ιουλίου 1998 στην υπόθεση Λοϊζίδου εναντίον της Τουρκίας.

    Η δήλωση έχει ως εξής:

    ''Η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης στη σημερινή απογευματινή της συνεδρία υιοθέτησε το Τέταρτο Ενδιάμεσο Ψήφισμα σε σχέση με την Απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της 28ης Ιουλίου 1998 στην υπόθεση Λοϊζίδου εναντίον της Τουρκίας. Το ψήφισμα υποστηρίχθηκε από όλες τις χώρες μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης εκτός της Τουρκίας.

    Με το ψήφισμα δίδεται προθεσμία μίας εβδομάδας στην Τουρκία να προχωρήσει στη καταβολή της επιδικασθείσας αποζημίωσης. Εκφράζεται ταυτόχρονα η αποφασιστικότητα της Επιτροπής να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα εναντίον της Τουρκίας εάν παραλείψει για ακόμα μία φορά να καταβάλει την αποζημίωση. Η Επιτροπή Υπουργών εκφράζει έντονη αποδοκιμασία για το γεγονός ότι μέχρι στιγμής η Τουρκία δεν έχει συμμορφωθεί με την υποχρέωσή της, βάσει του ΄Αρθρου 46 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, να εφαρμόσει την ανωτέρω Απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Ταυτόχρονα, επαναβεβαιώνει την υποχρέωση συμμόρφωσης χωρίς όρους προς τις Αποφάσεις του Δικαστηρίου και καλεί την Τουρκία να αναθεωρήσει τη θέση της και να καταβάλει την αποζημίωση.

    Η Επιτροπή Υπουργών κατέληξε στη σημερινή Απόφαση μετά την άρνηση της Τουρκίας να προχωρήσει στην καταβολή της αποζημίωσης και την επιμονή της σε απαράδεκτους όρους που έθιγαν το κύρος τόσο του Δικαστηρίου όσο και του Συμβουλίου της Ευρώπης.

    Εκφράζω την ελπίδα ότι η Τουρκία, στα πλαίσια και των ευρωπαϊκών της φιλοδοξιών, θα συμμορφωθεί επιτέλους με τις Αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σεβόμενη τις αρχές και τους θεσμούς της ευρωπαϊκής έννομης τάξης.

    Εκφράζω τις ευχαριστίες μου προς την Κυβέρνηση της Ελλάδος για την πολύτιμη βοήθεια της, προς όλους τους κοινοτικούς εταίρους και όλα τα άλλα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, για τη συνεπή στάση αρχών που τήρησαν. Εκφράζω επίσης την ευαρέσκεια μου προς τα μέλη της διπλωματικής υπηρεσίας και της Μόνιμης Αντιπροσωπείας στο Συμβούλιο της Ευρώπης για τον όλο τρόπο χειρισμού του θέματος».

    ΕΔΑΔ - Υπόθεση Λοϊζίδου - Δηλώσεις ΥΠΕΞ και Λοϊζίδου ------------------------------------------------------- Πάρα πολύ σημαντικό χαρακτήρισε με δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου το ψήφισμα που υιοθέτησε χθες η εξ Υπουργών Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης στην υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου, το οποίο προειδοποιεί την Αγκυρα με λήψη μέτρων εναντιόν της εάν δεν καταβάλει εντός μίας εβδομάδας τις αποζημιώσεις που επεδίκασε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων (ΕΔΑΔ).

    Η ίδια η κ. Λοϊζίδου δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι είναι ευχαριστημένη με τη σημερινή εξέλιξη και είπε ότι ''φαίνεται πως επεκράτησαν οι αρχές του συστήματος'' του ΣτΕ για προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ενώ ιδιαίτερη ικανοποίηση εξέφρασε για την αναφορά στο ψήφισμα σε εφαρμογή των αποφάσεων του ΕΔΑΔ χωρίς όρους.

    Κατά τη χθεσινή συζήτηση στο Στρασβούργο οι αντιπρόσωποι τριών χωρών μελών του ΣτΕ επέκριναν την Τουρκία για τη στάση που κράτησε, ωστόσο ζήτησαν από την Κύπρο άλλη μια εβδομάδα για να δοθεί περισσότερος χρόνος για διαβούλευση με την Τουρκία.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Ιακώβου, η Κύπρος ήταν έτοιμη να δεχθεί ένα ψήφισμα που να καταγράφει τη συμμόρφωση της Τουρκίας με τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ και υπενθύμισε ότι η Λευκωσία δέχθηκε στις 6 Οκτωβρίου ένα συμβιβαστικό ψήφισμα.

    Οπως εξήγησε ο κ. Ιακώβου, στη σημερινή συνεδρία η Λευκωσία ανέφερε πως θα δεχόταν αναβολή μιας εβδομάδας μόνο εάν δεν θα γίνονταν προσπάθειες για καινούργιο ψήφισμα και υποστήριξε ότι στην περίπτωση που θα υπήρχε αναβολή οι προσπάθειες θα έπρεπε να επικεντρωθούν στη στήριξη του υφιστάμενου τέταρτου ενδιάμεσου ψηφίσματος.

    Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στην Επιτροπή Πρέσβης Νίκος Αιμιλίου ήταν κατηγορηματικά σταθερός στη θέση αυτή και τόνισε πως είναι η Τουρκία που υπαναχωρεί από τις υποσχέσεις της, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να εκδοθεί ψήφισμα.

    ''Τελικά οι τρεις χώρες, που αρχικά είχαν ζητήσει την αναβολή, υιοθέτησαν την άποψη της κυπριακής πλευράς, και θα έλεγα ξαφνιάστηκαν και οι ίδιες από τη θέση που τήρησαν τα υπόλοιπα κράτη μέλη της Επιτροπής,'' πρόσθεσε ο κ. Ιακώβου.

    Κατά την ψηφοφορία, 34 κράτη ψήφισαν υπέρ, υπήρξαν δύο αποχές, εννέα χώρες δεν έλαβαν μέρος στην ψηφοφορία ενώ η Τουρκία δεν λαμβάνει μέρος στην ψηφοφορία, σύμφωνα με τους κανόνες του ΣτΕ. Η ψηφοφορία αυτή θεωρείται ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής.

    Πριν την έναρξη της χθεσινής συνεδρίας της Επιτροπής, πραγματοποιήθηκε συνάντηση των Κοινοτικών (25 χωρών) κατά την οποία η Ιταλία ζήτησε αναβολή της συζήτησης της υπόθεσης Λοϊζίδου, υποστηριζόμενη από τη Βρετανία. Στη συνέχεια, κατά την ψηφοφορία στην Επιτροπή, η Ρώμη διατήρησε την αρχική της στάση για αναβολή απέχοντας από την ψηφοφορία ενώ το Λονδίνο ψήφισε υπέρ του ενδιάμεσου ψηφίσματος.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε όλους όσοι υποστήριξαν το ψήφισμα και σημείωσε πως υπήρξε απόλυτη συνεργασία με το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών.

    ''Ευχαριστώ τα μέλη της διπλωματικής υπηρεσίας και συγκεκριμένα το Μόνιμο Αντιπρόσωπο μας στο Στρασβούργο που συλλογικά πετύχαμε ένα καλό αποτέλεσμα,'' πρόσθεσε.

    Ανέφερε ακόμα ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος επικρότησε από την πρώτη στιγμή τους χειρισμούς που έγιναν και έδωσε όλη την ηθική συμπαράσταση «για να διεξάγουμε ένα τόσο σκληρό αγώνα».

    Σε ερώτηση γιατί δεν υπάρχει αναφορά στην ανάγκη συμμόρφωσης της Τουρκίας με τη δεύτερη πτυχή της απόφασης του ΕΔΑΔ στην υπόθεση Λοϊζίδου, ο κ. Ιακώβου διευκρίνισε πως η Κύπρος έχει το δικαίωμα να ζητήσει συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος από την προσεχή Τετάρτη.

    Η πτυχή αυτή αφορά στην απρόσκοπτη πρόσβαση στην κατεχόμενη περιουσία της κ. Λοϊζίδου.

    Υπενθύμισε ότι η Αγκυρα προσπαθούσε να αναβάλει τη συζήτηση του θέματος και πρόσθεσε ''εφόσον το δικαίωμά μας είναι να ζητήσουμε ανά πάσα στιγμή τη συζήτησή του δεν συμπεριλαμβάνεται στο ψήφισμα αυτό αφού το σημερινό ψήφισμα ασχολείται με το θέμα της καταβολής της αποζημίωσης'' που αφορά στην υλοποίηση της απόφασης του 1998.

    Το ψήφισμα εκφράζει την έντονη αποδοκιμασία της Επιτροπής για τη στάση της Τουρκίας που ''δεν τίμησε τη δέσμευσή της και ως εκ τούτου δεν υπήρξε συμμόρφωση ως προς τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το Άρθρο 46 της Συνθήκης (Ευρωπαϊκή Συνθήκη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) να συμμορφωθεί με αυτή την απόφαση (του ΕΔΑΔ).''

    Τονίζοντας εκ νέου ότι η ''υποχρέωση για συμμόρφωση με τις αποφάσεις του Δικαστηρίου είναι χωρίς προϋποθέσεις'', το ψήφισμα απευθύνει θερμή έκκληση προς την Τουρκία ''να αναθεωρήσει τη θέση της και να πληρώσει χωρίς οποιουσδήποτε όρους τη δίκαιη ικανοποίηση που επεδίκασε το Δικαστήριο, εντός μιας εβδομάδας, δηλαδή στις 19 Νοεμβρίου 2003 το αργότερο.''

    Στο ψήφισμα διατυπώνεται η ''αποφασιστικότητα της Επιτροπής να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα εναντίον της Τουρκίας εάν η Τουρκίας αποφύγει εκ νέου να καταβάλει τη δίκαιη ικανοποίηση στην αιτήτρια όπως διέταξε το Δικαστήριο.''

    Το χθεσινό είναι το τέταρτο ενδιάμεσο ψήφισμα που υιοθέτησε η Επιτροπή εναντίον της Τουρκίας για την υπόθεση Λοϊζίδου.

    Στο ψήφισμα γίνεται αναφορά στα τρία προηγούμενα ενδιάμεσα ψηφίσματα και στη δήλωση της Αγκυρας στις 19 Ιουνίου 2003 ενώπιον της Επιτροπής ότι ''οι τουρκικές αρχές δήλωσαν χωρίς περιστροφές ότι θα ενεργοποιούσαν εκείνα τα μέτρα που είναι αναγκαία ώστε η Επιτροπή να διαπιστώσει ότι η πληρωμή για δίκαιη ικανοποίηση και να εγκρίνει ένα προσχέδιο τελικού ψηφίσματος στη συνάντηση της 7 και 8 Οκτωβρίου.

    Υπενθυμίζει επίσης ότι ήταν ξεκάθαρο ότι αυτή η πληρωμή θα γινόταν πριν την εξέταση του προσχεδίου του τελικού ψηφίσματος.

    Αναπληρωτής ΥΠΕΞ Ελλάδας - Τουρκία - ΕΔΑΔ - Ψήφισμα ------------------------------------------------------ O Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Τάσος Γιαννίτσης εξέφρασε την ελπίδα ότι η Τουρκία θα εκτελέσει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) αποδεικνύοντας έμπρακτα την αυτοδέσμευσή της για τον σεβασμό των αποφάσεων του.

    Ο κ. Γιαννίτσης προέβη στη δήλωση μετά την υιοθέτηση από την Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης του 4ου ενδιάμεσου ψηφίσματος κατά της Τουρκίας, έπειτα από άρνηση της τελευταίας να καταβάλει στην Τιτίνα Λοϊζίδου την αποζημίωση που της είχε επιδικάσει το ΕΔΑΔ με την απόφασή του της 28 Ιουλίου 1998.

    «Το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είναι ένας θεσμός που προστατεύει και κατοχυρώνει κορυφαίες κατακτήσεις στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», είπε.

    «Πιστεύω ότι η σημερινή απόφαση αποδίδει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον σεβασμό των χωρών του Συμβουλίου της Ευρώπης στον κορυφαίο αυτό θεσμό. Θέλω να πιστεύω ότι η Τουρκία θα εκτελέσει την απόφαση του δικαστηρίου αποδεικνύοντας έμπρακτα την αυτοδέσμευσή της για τον σεβασμό των αποφάσεων του», κατέληξε ο κ. Γιαννίτσης.

    Εκπρόσωπος - Τουρκία - Τρόικα ΕΕ - Σρέντερ - Κυπριακό ------------------------------------------------------- Η τελική απόφαση όσον αφορά την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ενωσης εξαρτάται απολύτως από την Ενωση, τη συμμόρφωση με τα κριτήρια της Κοπεγχάγης και τη συμμόρφωση προς τις υποδείξεις για το Κυπριακό, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Κληθείς μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου να σχολιάσει τη προχθεσινή συνάντηση στη Ρώμη της Τρόικας της ΕΕ με την Τουρκία, ο Εκπρόσωπος είπε πως ήταν μια ''καλή πρωτοβουλία'' κατά την οποία ''έγινε μια ανταλλαγή απόψεων η οποία αφορά κυρίως τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ'', ενώ σημείωσε ότι ''παραδέχθηκε ο ίδιος ο κ. Γκιουλ ότι παντού με όποιους Ευρωπαίους πολιτικούς μιλήσει του αναφέρουν πάντοτε το Κυπριακό''.

    ''Αυτό είναι αρκετά σημαντικό και σημαίνει ότι όλοι οι Ευρωπαίοι προσπαθούν να υποδείξουν στην Αγκυρα ότι, ναι, το Κυπριακό μπορεί να αποτελέσει ουσιαστικό εμπόδιο στις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Τουρκίας'', τόνισε ο Εκπρόσωπος.

    Κληθείς να σχολιάσει την πεποίθηση του Γερμανού Καγκελάριου ότι η Τουρκία έχει σχέδιο για το Κυπριακό, ο Εκπρόσωπος εξέφρασε την εκτίμηση ότι αυτό που ο κ. Σρέντερ άφησε να εννοηθεί είναι ότι οπωσδήποτε κάτι θα έχει υπόψη της η Τουρκία ενόψει και των προειδοποιήσεων εκ μέρους της ΕΕ.

    Σε παρατήρηση ότι σχέδιο για το Κυπριακό είπε ότι επεξεργάζεται και ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο Εκπρόσωπος είπε ότι αυτό θα διαφανεί μόλις υπάρξει σωστή επανέναρξη διαπραγματεύσεων στη βάση του σχεδίου Ανάν μετά από πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα.

    Σε παρατήρηση ότι χθες η Γερμανία δήλωσε ότι θα πρέπει να δοθεί στην Τουρκία ημερομηνία έναρξης, ο Εκπρόσωπος είπε ότι αυτό που εξέφρασε χθες ο Γερμανός Καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ είναι ότι ''θα πρέπει να δοθεί ημερομηνία χωρίς όμως να σημαίνει ότι προβλέπεται και ο χρόνος μέσα στον οποίο θα συμπληρωθούν οι διαπραγματεύσεις''.

    ''Αν αυτό γίνει, θα είναι απόφαση της ΕΕ, συλλογική απόφαση των κρατών μελών και φυσικά θα ακουστούν οι απόψεις και υπέρ και κατά'', είπε ο Εκπρόσωπος.

    Η τελική απόφαση όσον αφορά την έναρξη διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, πρόσθεσε ο Εκπρόσωπος, εξαρτάται απολύτως από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    ''Εξαρτάται από τη συμμόρφωση της Τουρκίας με τα κριτήρια της Κοπεγχάγης και τη συμμόρφωσή της προς τις υποδείξεις για το Κυπριακό. Αν τελικά η ΕΕ αποφασίσει να δώσει ημερομηνία έναρξης στην Τουρκία θα πρέπει να έχουν συμπληρωθεί όλα τα προαπαιτούμενα για το σκοπό αυτό'', τόνισε ο Εκπρόσωπος.

    Φρατίνι - Γκιουλ - Κυπριακό - ΕΕ ---------------------------------- Τρόποι επίλυσης του Κυπριακού συζητήθηκαν προχθές κατά τη διάρκεια συνάντησης μεταξύ της Τρόικα της ΕΕ υπό τον Ιταλό Υπουργό Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι και τουρκική αντιπροσωπεία υπό τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Αμπτουλάχ Γκιουλ, θέτοντας την περίοδο μέχρι την 1η Μαΐου 2004 ως πιθανό χρονοδιάγραμμα.

    Στη συνάντηση επισημάνθηκε ότι οι σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας καθίστανται ολοένα και πιο σταθερές και σημαντικές, αλλά σημειώθηκε ότι το Κυπριακό παραμένει σοβαρό εμπόδιο στη μελλοντική ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ANSA.

    Ο κ. Φρατίνι είπε πως το Κυπριακό πρέπει να λυθεί πριν το νησί ενταχθεί επίσημα στην ΕΕ τον Μάιο του 2004.

    Ο κ. Γκιουλ εξέφρασε την αποφασιστικότητα της τουρκικής κυβέρνησης να πράξει ό,τι είναι δυνατό για ικανοποίηση αυτής της δέσμευσης.

    Ο Ιταλός Υπουργός επανέλαβε ότι η χώρα του, ως προεδρεύουσα της ΕΕ, ''υποστηρίζει πλήρως την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ''.

    Επίσης, εγκωμίασε την Αγκυρα για τις μεταρρυθμίσεις που έχει εφαρμόσει ώστε να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις της ΕΕ, λέγοντας ότι ''αυτά τα βήματα προς τα εμπρός έχουν εκτιμηθεί από όλους''.

    Ο κ. Φρατίνι πρόσθεσε ότι υπήρξε ''πλήρης συμφωνία'' μεταξύ των Βρυξελλών και της Αγκυρας σε θέματα όπως η πολιτική ασφάλειας και άμυνας, και ο αγώνας εναντίον της τρομοκρατίας και των μέσων μαζικής καταστροφής.

    Ελληνας Αναπληρωτής ΥΠΕΞ - Κύπρος - Επίσκεψη --------------------------------------------- Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Τάσος Γιαννίτσης φθάνει σήμερα στην Κύπρο για διήμερη επίσκεψη μέσα στα πλαίσια των τακτικών επαφών μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών της Ελλάδας και της Κύπρου.

    Κατά την παραμονή του στο νησί ο κ. Γιαννίτσης θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Θα συναντηθεί επίσης με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου, το Συντονιστή Εναρμόνισης Τάκη Χατζηδημητρίου καθώς και με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων και την Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων.

    Στις διαβουλεύσεις του κ. Γιαννίτση θα συζητηθούν οι πρόσφατες εξελίξεις στο Κυπριακό διεθνώς και στην ΕΕ με στόχο τον καλύτερο συντονισμό των θέσεων Λευκωσίας και Αθηνών.

    Παράλληλα, θα συζητηθούν τρόποι καλύτερου συντονισμού, μεταφορά τεχνογνωσίας σε θέματα ΕΕ, επίκαιρα κοινοτικά δρώμενα και θέματα διμερούς συνεργασίας.

    Συντονιστής Εναρμόνισης - ΕΕ - Ομιλία ---------------------------------------- H τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν είναι το εισιτήριο για την 1η Μαΐου του 2004, δήλωσε ο Συντονιστής Εναρμόνισης Τάκης Χατζηδημητρίου, διευκρινίζοντας πως η παρακολούθηση της εφαρμογής του κεκτημένου θα συνεχιστεί ως την 1η Μαΐου, οπότε ο έλεγχος και η κριτική θα είναι καθημερινή υπόθεση.

    Σε ομιλία του χθες βράδυ στην Τράπεζα Κύπρου, με θέμα ''Οι ευκαιρίες και οι προκλήσεις που διανοίγονται μέσα από την ένταξη της Κύπρου και ΕΕ'', ο κ. Χατζηδημητρίου είπε πως μετά την 1η Μαΐου, η Κύπρος θα τυγχάνει όπως και όλες οι άλλες νεοεισερχόμενες χώρες, μεταχείριση παρόμοια μ' εκείνη των άλλων κρατών μελών.

    Δηλαδή, σημείωσε, όπου θα υπάρχει παραβίαση ή μη εφαρμογή του κεκτημένου, η Κύπρος θα είναι υπόλογη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και θα πληρώνει ψηλό τίμημα.

    Ο κ. Χατζηδημητρίου ανέφερε πως η διαμόρφωση από μέρους της Ελλάδας μιας νέας περιφερειακής εξωτερικής πολιτικής μετέβαλε τα δεδομένα.

    ''Οι ελληνοτουρκικές διαφορές έγιναν σε ευρωτουρκικές και το κυπριακό μετετράπη σε πρόβλημα της ίδιας της Τουρκίας που το συναντά πλέον εμπόδιο στην ίδια της την πορεία προς την ΕΕ'', είπε σημειώνοντας πως η αναφορά στην έκθεση για την Τουρκία και οι δηλώσεις του Επιτρόπου για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν δίνουν πια προς την Τουρκία ένα σαφές μήνυμα.

    Αναφερόμενος στις σαφείς προειδοποιήσεις που περιλαμβάνει η τελευταία έκθεση, όσον αφορά το Ταμείο Αγροτικών Πληρωμών και την ασφάλεια στον τομέα της Εμπορικής Ναυτιλίας, ο κ. Χατζηδημητρίου είπε πως αν δεν ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις που αναλάβαμε θα ληφθούν εναντίον μας μέτρα.

    Τυγχάνει και οι δύο αυτοί τομείς να είναι οι πιο νευραλγικοί για την κοινωνία και την οικονομία, σημείωσε, και αν δεν στηθεί ο μηχανισμός του Ταμείου Αγροτικών Πληρωμών «δεν θα πάρουμε χρήματα και δεν δοθούν οικονομικές ενισχύσεις από την ΕΕ στους αγρότες».

    Ο κ. Χατζηδημητρίου είπε πως ''το σήμα κινδύνου έχει πια ληφθεί'' και ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος έδειξε προσωπικό ενδιαφέρον ενώ κινητοποιήθηκαν τόσο το Υπουργείο Γεωργίας όσο και το Γραφείο του.

    ''Ελπίζω ότι εφόσον αποδώσουν οι αποφάσεις που λήφθηκαν στις 9 Νοεμβρίου στο Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος το ταμείο θα υπάρχει αρκετά πριν της 1ης Μαΐου και ότι θα μπορέσει να διαδραματίσει το ρόλο του'', σημείωσε.

    Ο Συντονιστής Εναρμόνισης αναφέρθηκε και στο «άλλο μέγα θέμα που μας τοποθετεί στο κόκκινο των φώτων της τροχαίας της ΕΕ» όπως είπε, η Εμπορική Ναυτιλία. Εξέφρασε την εκτίμηση ότι το θέμα αυτό έχει ιδιαίτερη βαρύτητα και σημασία αφού η Κύπρος σήμερα κατέχει την 6η θέση στην Παγκόσμια Εμπορική Ναυτιλία.

    Ανέφερε ότι δραστηριότητες στον τομέα της Εμπορικής Ναυτιλίας συμβάλλουν κατά 4% στη διαμόρφωση του ΑΕΠ, προσδίδουν στην Κύπρο ένα ιδιαίτερο κύρος στο διεθνή χώρο και αποτελούν ένα επιχείρημα για ισχυροποίηση της θέσης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Ο τομέας αυτός που συναντά κιόλας έντονο ανταγωνισμό από τρίτες εκτός ΕΕ χώρες και από μια εσωτερική εντός της ΕΕ αμφισβήτηση, συνέχισε ο κ. Χατζηδημητρίου, κινδυνεύει γιατί δεν έχουν ληφθεί τα μέτρα που ανέλαβε η Κύπρος πριν από τρία χρόνια.

    Ανέφερε ότι το Υπουργείο Συγκοινωνιών προωθεί τη διαδικασία πρόσληψης επιθεωρητών πλοίων που θα αυξήσει τις δυνατότητες ελέγχου τόσο στο εσωτερικό για τα πλοία που επισκέπτονται τα λιμάνια μας όσο και στον διεθνή χώρο για τα πλοία υπό Κυπριακή σημαία.

    Εκθεση - Κύπρος - Πολιτιστικη κληρονομιά -ΕΕ ---------------------------------------------- Τον πολιτιστικό πλούτο και τους αρχαιολογικούς θησαυρούς της Κύπρου αναδεικνύει η έκθεση «Ανασκάπτοντας τη Σαλαμίνα», που εγκαινιάσθηκε προχθές αργά το απόγευμα στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες. Παράλληλα, μέσω της έκθεσης δόθηκαν σαφέστατα μηνύματα για τις αρνητικές επιπτώσεις της κατοχής του βορείου τμήματος της Κύπρου από την Τουρκία και την ανάγκη τερματισμού της κατοχής αυτής, η οποία πέραν των άλλων υποθάλπει το λαθρεμπόριο αρχαιοτήτων και οδηγεί στην καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς.

    Στην τελετή των εγκαινίων στην οποία παρέστησαν Ευρωβουλευτές, προσωπικότητες του βελγικού χώρου, διπλωμάτες, αξιωματούχοι και λειτουργοί των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, ακαδημαϊκοί και δημοσιογράφοι. Εγιναν ομιλίες από τη Συμπρόεδρο της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Κύπρου Μεχτιλντ Ρότε και από το Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Κύπρου στην ΕΕ Πρέσβη Θεόφιλο Θεοφίλου.

    Η κ. Ρότε τόνισε μεταξύ άλλων ότι η Κύπρος είναι μια διαιρεμένη νήσος που κατέχεται παράνομα από την Τουρκία. Στα κατεχόμενα, ανέφερε η κ. Ρότε, 5 μίλια βορείως της Αμμοχώστου, βρίσκεται το πιο σημαντικό αρχαίο βασίλειο που ήταν και πρωτεύουσα της Κύπρου. Η σημερινή έκθεση μας δίνει τη δυνατότητα πολλών προσεγγίσεων σε σχέση με την Κύπρο και σίγουρα μια βαθιά βλέψη για την αρχαία Κύπρο, την οικονομική της ευημερία και τους εξαιρετικούς της πολιτιστικούς θησαυρούς.

    Ταυτόχρονα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τις επιπλοκές της κρίσιμης πολιτικής κατάστασης στην Κύπρο, σε ό,τι αφορά τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς , είπε. Αν και οι ανασκαφές είχαν σταματήσει για τρεις δεκαετίες λόγω της τουρκικής εισβολής του 1974, εργασίες ξανάρχισαν παράνομα στην κατεχόμενη Σαλαμίνα το 1999 σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Αγκυρας και το λεγόμενο πανεπιστήμιο Ανατολικής Μεσογείου, ανέφερε η Γερμανίδα Ευρωβουλευτής, τονίζοντας ότι αυτή η κατάσταση δύσκολα γίνεται αποδεκτή.

    H Μεχτίλντ Ρότε τόνισε ότι η Κύπρος θα ενταχθεί στην ΕΕ το 2004 και θα συμβάλει σημαντικά στον εμπλουτισμό της Ενωσης. Ελπίζουμε, κατέληξε ότι μια επανενωμένη Κύπρος θα προσχωρήσει στην ΕΕ και ότι η γραμμή κατάπαυσης του πυρός θα πάψει να χωρίζει το λαό της Κύπρου και την κοινή πολιτιστική κληρονομιά των Κυπρίων.

    Ο Πρέσβης Θεοφίλου επισήμανε ότι λόγω της συναφούς αξίας της και της ιδιαίτερης της σημασίας, η προστασία και η προώθηση της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των στόχων της ΕΕ. Στο άρθρο 3 του σχεδίου της συνθήκης για τη θέσπιση συντάγματος της Ευρώπης, σημείωσε, υπάρχει ειδική παράγραφος που αναφέρει ότι η ΕΕ σέβεται τον πλούτο της πολιτιστικής και γλωσσικής της πολυμορφίας και μεριμνά για την προστασία και ανάπτυξη της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς.

    Ο κ. Θεοφίλου πρόσθεσε ότι η Κύπρος έχει μια ιστορία σχεδόν 10.000 ετών και ένα πολύ αρχαίο πολιτισμό και μια πλούσια κουλτούρα και ότι από τους γνωστούς αρχαιολογικούς χώρους της Κύπρου, οι οποίοι έχουν ανασκαφεί τουλάχιστον μερικώς, η Σαλαμίνα είναι ο πιο μεγάλος και ο πιο σημαντικός. Οι ανασκαφές που έκανε ο Δρ Βάσος Καραγιώργης από το 1952 μέχρι το 1974 έφεραν τη Σαλαμίνα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των αρχαιολογικών κύκλων και την έκαναν γνωστή σε όλη της Ευρώπη, σημείωσε.

    Ανέφερε ότι μέχρι το καλοκαίρι του 1974 η Σαλαμίνα αποτελούσε το κύριο ιστορικό και αρχαιολογικό αξιοθέατο για δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες από πολλές χώρες.

    Ως συνέπεια της τουρκικής εισβολής και της κατοχής του βορείου τμήματος της Κύπρου, η Σαλαμίνα είχε την ίδια τύχη όπως και οι περισσότεροι αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία που βρίσκονται σε αυτό το τμήμα της νήσου : εγκατάλειψη, αμέλεια, καταστροφή και παράνομες ανασκαφές από μη αρμόδια θεσμικά όργανα και άτομα και παράνομη εξαγωγή αρχαιοτήτων , πρόσθεσε.

    Σε διάλεξη με ταυτόχρονη προβολή διαφανειών που προηγήθηκε των εγκαινίων της έκθεσης , ο καθηγητής αρχαιολογίας Βάσος Καραγιώργης έδωσε, μεταξύ άλλων, έμφαση στην κατάσταση που επικρατεί στον αρχαιολογικό χώρο της Σαλαμίνας μετά την τουρκική εισβολή και την κατάληψη της Αμμοχώστου και της Σαλαμίνας, αναφέροντας ότι ο ίδιος εγκατέλειψε το χώρο αυτό 2 μέρες πριν την εισβολή και το ίδιο συνέβη με τη γαλλική αρχαιολογική αποστολή.

    Είπε ότι όταν μετά από μερικούς μήνες ο διευθυντής της γαλλικής αρχαιολογικής αποστολής Ζιαν Πουγιού ζήτησε από τις κατοχικές αρχές να του επιστραφούν έστω τα ημερολόγια των ανασκαφών, η απάντησή τους ήταν ότι αυτά ήταν λάφυρα πολέμου και δεν μπορούσαν να του επιστραφούν. Ανέφερε επίσης ότι το περιεχόμενο της οικίας των ανασκαφών του Τμήματος Αρχαιοτήτων λεηλατήθηκε ολοσχερώς.

    To 1999, το πανεπιστήμιο της Αγκυρας, περιφρονώντας όλες τις διεθνείς συμβάσεις και κανονισμούς, οργάνωσε αρχαιολογικές ανασκαφές στη Σαλαμίνα. Ο Τούρκος καθηγητής Κοσκιούν Οζκιουρέλ, χωρίς να λαμβάνει υπόψη την επιστημονική ηθική, αδιαφορώντας για τα δικαιώματα των Κυπρίων και Γάλλων συναδέλφων του, που για δεκαετίας μόχθησαν στη Σαλαμίνα «κατέλαβε» τον αρχαιολογικό χώρο της Σαλαμίνας και ετέθη επικεφαλής μεγάλης κλίμακας ανασκαφής, σημείωσε ο κ. Καραγιώργης.

    Το τμήμα Αρχαιοτήτων της Κύπρου έχει διαμαρτυρηθεί στην Ουνέσκο για τις παράνομες ανασκαφές στη Σαλαμίνα και πήρε μέτρα για να εκθέσει τις ηθικά απαράδεκτες ενέργειες του πανεπιστημίου της Αγκυρας στη διεθνή επιστημονική κοινότητα, πρόσθεσε. Οι επιστήμονες θα πρέπει να συμπεριφέρονται με τρόπο που συνάδει με την επιστημονική τους υπόσταση και να μην αφήνουν τους εαυτούς τους να χρησιμοποιούνται για παράνομες σκοπιμότητες, κατάληξε ο κ. Καραγιώργης.

    ΔΗΚΟ - Κεντρική Επιτροπή - Καταστατικές τροποποιήσεις ------------------------------------------------------- Με γνώμονα την εκδημοκρατικοποίηση των λειτουργιών του κόμματος, η Κεντρική Επιτροπή του ΔΗΚΟ κατέληξε στις εισηγήσεις για καταστατικές τροποποιήσεις, τις οποίες θα υποβάλει στο Καταστατικό Συνέδριο του κόμματος που θα πραγματοποιηθεί στις 23 Νοεμβρίου.

    ''Το ΔΗΚΟ φιλοδοξεί να καταστήσει το Καταστατικό Συνέδριο αφετηρία μιας νέας εποχής, με πιο ουσιαστική πολιτική δράση, ακόμα πιο ενεργό ρόλο στην πολιτική ζωή του τόπου και με προοπτικές διεύρυνσης'', δήλωσε σε διάσκεψη Τύπου ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους, ο οποίος έκανε λόγο για ''καθολική συναντίληψη'' στη βάση του κόμματος για την ανάγκη καταστατικών αλλαγών.

    Η διαμόρφωση της ιεραρχίας του κόμματος περιλαμβάνει τον Πρόεδρο, τον Αναπληρωτή Πρόεδρο, τον Αντιπρόεδρο, το Γενικό Γραμματέα και το Γενικό Οργανωτικό Γραμματέα. Οι αξιωματούχοι αυτοί μαζί με 15 μέλη που εκλέγονται από την Παγκύπρια Εκλογική Συνέλευση, αποτελούν το Εκτελεστικό Γραφείο, του οποίου μέλη είναι επίσης ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του κόμματος, οι εν ενεργεία Υπουργοί και οι Πρόεδροι της ΓΟΔΗΚ και της ΝΕΔΗΚ.

    Η Κεντρική Επιτροπή θα αποτελείται από τα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου, 120 αιρετά μέλη που εκλέγονται από την Παγκύπρια Εκλογική Συνέλευση και τους Βουλευτές, στελέχη επαρχιακών οργανώσεων, της ΓΟΔΗΚ και της ΝΕΔΗΚ, καθώς και πρώην αξιωματούχους του κόμματος.

    Προτείνεται όπως η θητεία όλων των αξιωματούχων και των μελών των συλλογικών οργάνων σε όλα τα επίπεδα είναι τετραετής.

    Στις προτεινόμενες αλλαγές περιλαμβάνεται μια καινοτομία, όπως το 20% των μελών του Εκτελεστικού Γραφείου και της Κεντρικής Επιτροπής είναι γυναίκες.

    Ιδιαίτερα πρωτοποριακή θεωρεί ο κ. Κλεάνθους την εισαγωγή του θεσμού του κομματικού δημοψηφίσματος για μείζονος σημασίας πολιτικά και κομματικά θέματα. Εισάγεται ο θεσμός της Γραμματείας του Εκτελεστικού Γραφείου που θα διαχειρίζεται σε καθημερινή βάση θέματα πολιτικής και κομματικής δράσης.

    Προτείνεται η σύσταση της μόνιμης Επιτροπής Δεοντολογίας, Ελέγχου και Κανονισμών, η οποία θα παρακολουθεί και θα ελέγχει την κομματική συμπεριφορά και δράση, καθώς και τη λειτουργία όλων των οργάνων του κόμματος και θα μεριμνά για την τήρηση του καταστατικού, των Κώδικα Δεοντολογίας και των Ειδικών Κανονισμών.

    ''Οι προτάσεις για τροποποίηση του καταστατικού'', είπε ο κ. Κλεάνθους, στηρίζονται στη βασική αρχή ότι όλα τα μέλη του κόμματος έχουν και ασκούν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι και συνδιαμορφώνουν μέσα από συλλογικές διαδικασίες τις αποφάσεις και τις θέσεις του κόμματος στα μείζονος σημασίας και ιδιαίτερης κρισιμότητας πολιτικά και κομματικά θέματα''.

    Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε πως κατά τη συζήτηση των καταστατικών τροποποιήσεων, εκφράστηκαν επίσης σκέψεις και απόψεις που στοχεύουν στη σύνδεση και σύνθεση των ιστορικών πολιτικοϊδεολογικών χαρακτηριστικών του κόμματος, προβληματισμοί οι οποίοι θα επεξεργαστούν στη βάση δύο βασικών πλαισίων.

    Πρώτον το ότι το ΔΗΚΟ ''βρίσκεται σταθερά και με συνέπεια ενταγμένο στον ενδιάμεσο χώρο και επιδιώκει τη συστηματική συνεργασία των δυνάμεων του χώρου στη βάση των πολιτοϊδεολογικών συγκλίσεων'' και δεύτερον ότι ''το ΔΗΚΟ επιδιώκει ενεργό και δημιουργική συμμετοχή σε διεθνείς και ευρωπαϊκούς πολιτοϊδεολογικούς και κοινοβουλευτικούς θεσμούς και σχήματα στη βάση της πολιτικοϊδεολογικής ταύτισης ή συγγένειας''.

    Ερωτηθείς γιατί στις τροποποιήσεις δεν γίνεται άμεση αναφορά στη Σοσιαλδημοκρατία, αλλά σε πολιτικοϊδεολογικές συγκλίσεις, ο κ. Κλεάνθους είπε ότι το ΔΗΚΟ δεν αποφεύγει την άμεση αναφορά, προσθέτοντας ότι δεν κρίθηκε σκόπιμο να γίνει αναφορά στο πλαίσιο ενός καταστατικού συνεδρίου.

    Υπουργός Εμπορίου - Τουρισμός - Μεγάλη Βρετανία --------------------------------------------------- Ιδιαίτερα θετικά για τον τουρισμό μπορούν να είναι τα αποτελέσματα του 2004 σε σύγκριση με το φετινό χρόνο, δήλωσε χθες ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι οι αφίξεις από την Μεγάλη Βρετανία δεν θα μειωθούν.

    Σε δηλώσεις του μετά από τις επαφές που είχε στη Βρετανία με μεγάλους τουριστικούς οργανισμούς, ο κ. Λιλλήκας είπε πως το 2004 θα είναι μια ιδιόμορφη χρονιά με τις ιδιαίτερες δυσκολίες της, οι οποίες θα οφείλονται σε πολύ μεγάλο βαθμό στις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν ήδη οι οργανισμοί τουρισμού.

    Οπως ανέφερε ο Υπουργός Εμπορίου ''με βάση το πρόγραμμα που έχουμε επεξεργαστεί και έχουμε συζητήσει με τους οργανισμούς ξεκινούμε, αποκλείοντας την οποιαδήποτε μείωση των αφίξεων από την αγγλική αγορά''.

    ''Κατά συνέπεια'', είπε, ''δικαιούμαστε να έχουμε μια συγκροτημένη αισιοδοξία και βεβαίως οι προσπάθειες μας θα συνεχιστούν''.

    Πρόσθεσε πως το Υπουργείο Εμπορίου θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει παρόμοιες συμφωνίες και με τις άλλες αγορές της Ευρώπης, οι οποίες παρουσίασαν μείωση.

    Ο Υπουργός Εμπορίου εξέφρασε την εκτίμηση πως η επιτυχία των συμφωνιών που έχει γίνει με τους τουριστικούς οργανισμούς, θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό από την ανταπόκριση που θα υπάρξει από μέρους των ξενοδόχων της Κύπρου, οι οποίοι όπως πρόσθεσε, ''για την ώρα έχουν συμφωνήσει πάνω στρατηγική που ακολουθήσαμε''.

    Καταλήγοντας είπε ότι ''με συλλογική προσπάθεια τα αποτελέσματα του 2004 μπορούν να είναι ιδιαίτερα θετικά σε σύγκριση με το φετινό χρόνο''.

    Αμαθούντα - Ανασκαφές - Ευρήματα ------------------------------------ Ενεπίγραφος αφιερωματικός κιονίσκος προς το Ρωμαίο αυτοκράτορα Τιβέριο του 1ου μ.Χ αιώνα ανακαλύφθηκε κατά η 12η περίοδο της νέας σειράς ανασκαφών του Τμήματος Αρχαιοτήτων στην Κάτω Πόλη της Αμαθούντας, η οποία έφερε επίσης στο φως μέρη σπονδύλων και δωρικού τύπου κιονόκρανο προερχόμενα από την καταστροφή κάποιου σημαντικού κτιρίου που υπήρχε στην περιοχή.

    Το Τμήμα Αρχαιοτήτων σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως κατά τη φετινή ανασκαφική περίοδο βρέθηκαν εκτός από την πλούσια κεραμική, και πτολεμαϊκά νομίσματα, αρχιτεκτονικά μέλη, αγγεία, λύχνοι και τερρακόττες.

    Ανάμεσα στα μαρμάρινα ευρήματα ξεχωρίζουν ένα κεφάλι νύμφης, μέρος ενός μαρμάρινου φιδιού και σφίγγας μια μολύβδινη βυζαντινή σφραγίδα καθώς και μαρμάρινο εισηγμένο περίτεχνο αγγείο ρωμαϊκής περιόδου.

    Κατά την ανασκαφή επιτεύχθηκε μερικώς ο στόχος της συνένωσης του χώρου της αρχαίας Αγοράς με το χώρο του διοικητικού κτιρίου και των άλλων οικοδομημάτων που βρίσκονται στα νότια της Αγοράς.

    Επίσης ανακαλύφθηκε και το υπόλοιπο μέρος του παρακαμπτηρίου δρόμου που ανάγεται στην περίοδο της καταστροφής και κατέληγε προφανώς στο χώρο της Αγοράς μπροστά από το Νυμφαίο.

    Εξάλλου, στα βορειοδυτικά του χώρου αποκαλύφθηκε μέρος μεγάλης δεξαμενής ο πυθμένας της οποίας αποτελείται από πλακόστρωτο κατασκευασμένο από ακανόνιστες πέτρες διαφόρων μεγεθών.

    Σε ό,τι αφορά τη σημαντική ανακάλυψη του κιονίσκου αφιέρωμα προς τον αυτοκράτορα Τιβέριο, το Τμήμα Αρχαιοτήτων αναφέρει ότι η ύπαρξη κτισμάτων και αρχαιολογικών στρωμάτων της εποχής του Τιβέριου (1ος μ. Χ.) αιώνας αποδεικνύεται σε πολλά σημεία της ανασκαφής και μπορεί να οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι υπήρξε κάποια ιδιαίτερη ανάπτυξη της πόλης της Αμαθούντας στην περίοδο διακυβέρνησης του Τιβερίου.

    Δημοτικό Κέντρο Τεχνών - Ολυμπιακοί Αγώνες - Εκθεση ----------------------------------------------------- Με μια μεγάλη και πρωτότυπη έκθεση, χορευτικά δρώμενα και προβολές ταινιών, το Δημοτικό Κέντρο Τεχνών (ΔΚΤ) στη Λευκωσία συμμετέχει στη μεγάλη γιορτή των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας και προσκαλεί τους φίλους του σε ένα ταξίδι στο μαγικό κόσμο του ολυμπισμού με τη χρήση οπτικοακουστικών μέσων τα οποία δημιουργούν ένα εικαστικό περιβάλλον εμπνευσμένο από την πρώτη διοργάνωση των αγώνων το 1896 στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο.

    Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΚΥΠΕ, ο Διευθυντής του ΔΚΤ και επιμελητής της έκθεσης Γιάννης Τουμαζής είπε ότι η έκθεση που φέρει την επωνυμία ''Αθήνα 1896 - 1906. Από την Ολυμπία στο Παναθηναϊκό Στάδιο'', αποτελεί μια ιστορική αναδρομή στην ιδέα των σύγχρονων ολυμπιακών αγώνων στην αρχαιότητα, στο πως έγινε η αναβίωση του θεσμού από τον Βαρόνο Pier de Coubertin και στο πώς ξεκίνησε η πρώτη διοργάνωση στο Παναθηναϊκό Στάδιο στην Αθήνα το 1896.

    Η έκθεση οργανώνεται από το Δημοτικό Κέντρο τεχνών Λευκωσίας σε συνεργασία με την Πινακοθήκη Πιερίδη και το Πολιτιστικό Κέντρο του Ομίλου Λαϊκής. Ανοίγει τις πύλες της στις 25 Νοεμβρίου με σκοπό να μυήσει τους νέους της Κύπρου στα ολυμπιακά ιδεώδη και στο ''εύ αγωνίζεσθε'' σε μια μεταβατική περίοδο για την Κύπρο η οποία ετοιμάζεται να μπει στην ενωμένη Ευρώπη παραμένοντας ωστόσο ακόμη διαιρεμένη.

    Την έκθεση συνοδεύει ο πολυτελής τόμος των Εκδόσεων ''Εφεσος'' ''Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Αθήνα 1896-1906'' που περιλαμβάνει ειδικό κεφάλαιο για τη συμμετοχή των Κυπρίων, καθώς και για τον αθλητισμό στην Κύπρο.

    Ενα ειδικό τμήμα της έκθεσης, σύμφωνα με τον επιμελητή της, αφιερώνεται στη συμμετοχή των Κυπρίων στους Ολυμπιακούς Αγώνες με μια σειρά από ενδιαφέροντα αντικείμενα-ενθυμήματα των αγώνων από το Κυπριακό Ολυμπιακό Μουσείο τα οποία μαρτυρούν ανάγλυφα την εξέλιξη των αγώνων.

    Εκτίθενται σημαντικά αντικείμενα όπως η πρόσκληση του Βασιλιά Γεώργιου προς τον Κύπριο αθλητή Αναστάσιο Ανδρέου για τους αγώνες, τα παπούτσια με τα οποία έτρεξε η Δομνίτσα Λανίτου στην Ολυμπιάδα του Βερολίνου του 1936 και του Λονδίνου το 1948, μετάλλια των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων και της Μεσολυμπιάδας, σπάνια χαρακτικά, οι αυθεντικές αφίσες των αγώνων μέχρι σήμερα, μια συλλογή από ολυμπιακές δάδες και πολλά άλλα αναμνηστικά και ενθυμήματα.

    Η μεγάλη ιστορική αυτή παρουσίαση, που γίνεται με ένα πολύ πρωτότυπο και πρωτόγνωρο τρόπο, επικεντρώνεται στους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες της σύγχρονης εποχής που έγιναν στην Αθήνα το 1896, καθώς και στη Μεσολυμπιάδα του 1906 που επίσης έγινε στην Αθήνα, όπως είπε στο ΚΥΠΕ ο κ. Τουμαζής.

    Πρόσθεσε ότι πλούσιο φωτογραφικό και άλλο υλικό μάς μεταφέρει στο πνεύμα και το κλίμα που επικρατούσε στην Ελλάδα και γενικά στην Ευρώπη τις παραμονές του 20ου αιώνα όταν ξεκίνησε ο θεσμός των σύγχρονων ολυμπιακών αγώνων.

    ΚΥΠΕ - Βρετανικό Συμβούλιο - Σεμινάριο --------------------------------------- Το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων και το Βρετανικό Συμβούλιο συνδιοργανώνουν σεμινάριο για τα ΜΜΕ και τους δημοσιογραφικούς φορείς της Κύπρου με θέμα την προστασία των Πνευματικών Δικαιωμάτων στην Ευρωπαϊκή Ενωση, την τελευταία κοινοτική οδηγία και τις επιπτώσεις στη λειτουργία των ΜΜΕ.

    Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο στη Λευκωσία στις 24 Νοεμβρίου 2003, από τις 9.00 π.μ. μέχρι τις 1.30 μ.μ. Εντάσσεται στο πλαίσιο της σειράς εκδηλώσεων του Βρετανικού Συμβουλίου για ενημέρωση σχετικά με θέματα Ευρωπαϊκής Ενωσης και γίνεται με χορηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μέσω της Αντιπροσωπείας της στην Κύπρο.

    Εχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν οι ιδιοκτήτες, διευθυντές σύνταξης και αρχισυντάκτες των ΜΜΕ της Κύπρου, περιλαμβανομένων των τουρκοκυπριακών. Προσκλήθηκαν επίσης όλοι οι φορείς που έχουν σχέση με το δημοσιογραφικό λειτούργημα, καθώς επίσης οι πρεσβευτές και σύμβουλοι Τύπου των πρεσβειών των 25 της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Κύπρο. Θα υπάρχει μετάφραση των εργασιών σε τρεις γλώσσες: ελληνικά, τουρκικά και αγγλικά.

    Την έναρξη του σεμιναρίου θα κηρύξει ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου. Χαιρετισμούς θα απευθύνουν κατά σειρά ο Διευθυντής του Βρετανικού Συμβουλίου Peter Skelton, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΥΠΕ Αριστος Αριστοτέλους, ο Υπατος Αρμοστής της Βρετανίας Lyn Parker και ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, Πρέσβης Adriaan Van der Meer.

    Χρηματιστήριο - Αμελητέες απώλειες ------------------------------------- Στα ίδια περίπου προχθεσινά επίπεδα παρέμεινε στο κλείσιμο της χθεσινής συνάντησης το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), με το αγοραστικό ενδιαφέρον να καταγράφει νέο αρνητικό ρεκόρ κατά τους τελευταίους τρεις μήνες. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε αμελητέα πτώση της τάξης του 0,06%, κλείνοντας στις 84,91 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών σημείωσε περαιτέρω μείωση, υποχωρώντας στις 210 χιλιάδες λίρες.

    [05] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Τ/Κ - Ε/Κ

    [06] (Κ) Υπουργός Δικαιοσύνης - Αλλοδαποί - Πολιτικό άσυλο

    [07] (Κ) Κύπρος - ΕΕ - ΝΑΤΟ - Ασκηση

    Η Κύπρος θα συμμετάσχει στην Κοινή Ασκηση Διαχείρισης Κρίσεων ΕΕ-ΝΑΤΟ (CME/CMX03), η οποία θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες και στις πρωτεύουσες των Κρατών-Μελών από 19 μέχρι 25 Νοεμβρίου 2003.

    [08] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - ΣτΕ - Λοϊζίδου - Κυρώσεις

    Η μεγαλύτερη κύρωση που θα υποστεί η Τουρκία αν δεν συμμορφωθεί με το τέταρτο ενδιάμεσο ψήφισμα που ενέκρινε χθες η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης για καταβολή των αποζημιώσεων που επεδίκασε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) στην Τιτίνα Λοϊζίδου, δεν θα είναι μέσα στο ΣτΕ, αλλά στην ευρωπαϊκή της πορεία, εκτιμά ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    Οπως εξήγησε ο κ. Ιακώβου σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών η οποία εξέτασε τον Προϋπολογισμό του Υπουργείου του, το Κυπριακό αποτελεί ένα πολιτικό κριτήριο για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, ενώ ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελεί μέρος των κριτηρίων της Κοπεγχάγης, τα οποία έχουν νομική ισχύ.

    [09] (Κ) ΥΠΕΞ - Ερντογάν - Κατεχόμενα - Αμμόχωστος

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου δεν απέκλεισε σήμερα το ενδεχόμενο, κατά την παράνομη επίσκεψή του στα κατεχόμενα ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ανακοινώσει κάποιες πρωτοβουλίες σε σχέση με την Αμμόχωστο.

    [10] (Κ) ΔΗΣΥ - ΣτΕ - Λοϊζίδου - Τουρκία

    Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου χαιρέτισε σήμερα το ενδιάμεσο ψήφισμα που υιοθέτησε χθες η Επιτροπή Αναπληρωτών ΥΠΕΞ του Συμβουλίου της Ευρώπης στην υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου εναντίον της Τουρκίας, το οποίο προειδοποιεί την Αγκυρα με λήψη μέτρων εναντίον της εάν δεν καταβάλει εντός μίας εβδομάδας τις αποζημιώσεις που επεδίκασε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ).

    [11] (Κ) Αννα Καραμάνου - Κύπρος - Επίσκεψη

    [12] (Κ) Εκπρόσωπος - ΣτΕ - Τουρκία - Υπόθεση Λοϊζίδου

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης εξέφρασε ικανοποίηση για τις χθεσινές εξελίξεις στο Συμβούλιο της Ευρώπης σε σχέση με την υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου, σημειώνοντας ότι δεν υπήρξαν αρνητικές ψήφοι στην Επιτροπή Αναπληρωτών Υπουργών.

    Τούτο, είπε ο Εκπρόσωπος, ''αποτελεί αποτέλεσμα χειρισμών της δικής μας πλευράς'', ενώ επεσήμανε ότι ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος ''είχε παρέμβει και είχε δώσει οδηγίες μέσω του Υπουργού Εξωτερικών στο Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Κύπρου στο Συμβούλιο της Ευρώπης''.

    [13] (K) ΑΚΕΛ - ΣτΕ - Λοϊζίδου - Τουρκία

    Σημαντική εξέλιξη στον πενταετή επίπονο αγώνα για εφαρμογή της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) στην υπόθεση Τιτίνας Λοϊζίδου αποτελεί κατά το ΑΚΕΛ το τέταρτο κατά σειρά ενδιάμεσο ψήφισμα της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ).

    [14] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 13/11/2003
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7114            1,7216
    Δολάριο ΗΠΑ                      2,0015            2,0135
    Λίρα Αγγλίας                     1,1884            1,1955
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    --------------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     216,4326        218,1640
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,7753          2,7975
    Δολάριο Καναδά                     2,5969          2,6176
    Κορώνα Δανίας                     12,7144         12,8161
    Κορώνα Νορβηγίας                  13,9827         14,0945
    Κορώνα Σουηδίας                   15,3233         15,4458
    Φράγκο Ελβετίας                    2,6852          2,7066
    

    [15] (Κ) Εκπρόσωπος - Βαν ντερ Μιρ - Κονδύλια

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε ότι η κυβέρνηση κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης και να μην αντιμετωπίσει προβλήματα σε σχέση με την απορρόφηση κονδυλίων από την ΕΕ.

    [16] (Κ) ΕΔΗ - ΣτΕ - Λοϊζίδου - Τουρκία

    Ως ένα ''νέο ενθαρρυντικό βήμα κλιμάκωσης των πιέσεων όχι μόνο για την υλοποίηση των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αλλά και την αναθεώρηση της λανθασμένης πολιτικής της Τουρκίας στο Κυπριακό'' θεωρούν οι Ενωμένοι Δημοκράτες (ΕΔΗ) το τέταρτο ενδιάμεσο ψήφισμα της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης για την υπόθεση Τιτίνας Λοϊζίδου.

    [17] (Κ) Τάσος Γιαννίτσης - Αφιξη - Δηλώσεις (1)

    Η συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου αποδίδει και έχουμε πετύχει την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ δήλωσε σήμερα κατά την άφιξή του στην Κύπρο ο Αναληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Τάσος Γιαννίτης.

    [18] (Κ) Χρηματιστήριο - Μικρά κέρδη

    Σταθεροποιητικές τάσεις εντός του επιπέδου των 85 μονάδων παρουσίασε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου με το αγοραστικό ενδιαφέρον να παραμένει στα χαμηλά επίπεδα των 200 χιλιάδων λιρών. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε μικρά κέρδη της τάξης του 0,6%, κλείνοντας στις 85,41 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 244 χιλιάδες λίρες.

    [19] (Κ) ΚΣ ΕΔΕΚ - Παγκύπριο Συνέδριο

    [20] (Κ) Επιτροπή Οικονομικών - ΥΠΕΞ - Προϋπολογισμός - Ιακώβου

    Το μικρότερο προϋπολογισμό από όλα τα υπουργεία της Κυπριακής Δημοκρατίας διαθέτει το Υπουργείο Εξωτερικών, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    [21] (Κ) Υπουργός Υγείας - Πρόγραμμα Διδυμοποίησης με την ΕΕ - Ναρκωτικά

    Η Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνα Ακκελίδου εγκαινίασε σήμερα το Πρόγραμμα Διδυμοποίησης με την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) για τα Ναρκωτικά, την υλοποίηση του οποίου έχει αναλάβει η Ισπανία μετά από διεθνή διαγωνισμό και σε συνεργασία με την Ελλάδα, που συμμετέχει υπό την ιδιότητα του ''μικρού εταίρου''.

    Σε εκδήλωση παρουσίασης του προγράμματος, η κ. Ακκελίδου δήλωσε ότι αυτό εγγυάται τη διασφάλιση της ορθής και ολοκληρωμένης αντιμετώπισης του προβλήματος των ναρκωτικών, στη βάση των αρχών του Προγράμματος Δράσης της ΕΕ 2000 - 2004.

    [22] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Αντιπροσωπείες ΕΕ στην Κύπρο

    [23] (Κ) Γκιουλ - Υπόθεση Λοϊζίδου

    Αδιευκρίνιστο άφησε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ το θέμα της εφαρμογής της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την υπόθεση Λοϊζίδου.

    ''Η τελευταία απόφαση είναι η τέταρτη μεταβατική απόφαση'', είπε ο κ. Γκιουλ και πρόσθεσε ότι ''οι συνομιλίες συνεχίζονται''.

    [24] (Κ) Υπουργείο Εξωτερικών - Επίθεση στη Νασιρίγια - Καταδίκη

    Το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας καταδικάζει την τρομοκρατική επίθεση στη Νασιρίγια, η οποία είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο Ιταλών στρατιωτών σε στρατόπεδο Ιταλών Καραμπινιέρων.

    [25] (Κ) Βουλή - Ακρωτήρι - Βρετανική κεραία - Ψήφισμα

    Η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων εξέφρασε ομόφωνα σήμερα το απόγευμα την αντίθεσή της και κατήγγειλε την εγκατάσταση της κεραίας ''Πλούτων'', την οποία οι Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο έχουν εγκαταστήσει στην περιοχή Ακρωτηρίου.

    [26] (Κ) Βρετανός ΥΦΕΞ - Τουρκία - Κυπριακό - ΕΕ

    Αν και η λύση του Κυπριακού δεν αποτελεί προϋπόθεση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας όπως τα κριτήρια της Κοπεγχάγης, ''είναι σαφές πως οι σκέψεις όλων στην Ευρώπη είναι ότι ο δρόμος προς την Ευρώπη για την Τουρκία περνά ως ένα βαθμό από την Κύπρο", δήλωσε ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντένις Μακσέιν απαντώντας σε ερώτηση στη Βουλή των Κοινοτήτων.

    [27] (Κ) Βουλή - Ανακήρυξη ψευδοκράτους - Καταδίκη

    Στόχος της Τουρκίας και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, όταν στις 15 Νοεμβρίου 1983 προχωρούσαν στην ανακήρυξη του ψευδοκράτους, ήταν η παγίωση της διχοτόμησης και η αναγνώριση από τη διεθνή κοινότητα των τετελεσμένων της εισβολής και της κατοχής, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, καλώντας την τουρκική πλευρά να εγκαταλείψει την αδιάλλακτη στάση της και να δείξει καλή θέληση, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος της λύσης του Κυπριακού.

    Ο κ. Χριστόφιας, σε ομιλία του ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής, αναφέρθηκε στο γεγονός αυτό και στην κορύφωση της τουρκικής αδιαλλαξίας, δηλώνοντας ότι ''η τουρκική πλευρά δεν κατάφερε να υλοποιήσει αυτόν το στόχο, αφού το Συμβούλιο Ασφαλείας την καταδίκασε με αποτέλεσμα καμμιά χώρα, πλην της Τουρκίας, να μην αναγνωρίσει το ψευδοκράτος''.

    Ομως, συνέχισε, ''η μη αναγνώριση του ψευδοκράτους δεν εμπόδισε την τουρκική ηγεσία να συνεχίζει ασύστολα να παραβιάζει τη διεθνή νομιμότητα στην Κύπρο και να παρανομεί''.

    [28] (Κ) Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών - Σλοβενία

    Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών Νίκος Αναστασιάδης και αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τους βουλευτές Νίκο Πιττοκοπίτη, Γιώργο Χατζηγεωργίου και Κωστάκη Κωνσταντίνου συνέχισαν σήμερα τις επαφές τους στη Σλοβενία, στα πλαίσια επίσκεψης, που πραγματοποιείται ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών της Σλοβενικής Εθνοσυνέλευσης Jelko Kacin.

    [29] (Κ) Ομιλία ΓΓ ΑΚΕΛ - Επέτειος ανακήρυξης ψευδοκράτους

    Το ΑΚΕΛ καταδικάζει για ακόμη μια φορά «την εισβολή του Αττίλα, τη συνεχιζόμενη κατοχή και το παράγωγό της που είναι το ψευδοκράτος.

    [30] (Κ) Βουλή - Επέτειος Πολυτεχνείου

    Αποτίοντας φόρο τιμής σε όσους έδωσαν τη ζωή τους στον αντιχουντικό αγώνα και τιμώντας την επέτειο της εξέγερσης των φοιτητών και του λαού της Ελλάδας εναντίον της φασιστικής δικτατορίας στην Ελλάδα το Νοέμβριο του 1973, ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε σήμερα ότι ''ο ξεσηκωμός του Πολυτεχνείου αποτέλεσε το αποκορύφωμα του αγώνα του ελληνικού λαού κατά της χούντας, για ψωμί, παιδεία, ελευθερία''.

    [31] (Κ) ΟΗΕ - Εκθεση ΟΥΝΦΙΚΥΠ

    Αύριο ή το αργότερο τη Δευτέρα πρόκειται να κυκλοφορήσει η έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, για την παρουσία της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ).

    [32] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Παγκόσμιοι Πόλεμοι - Ημέρα Ανάμνησης

    Μονόλεπτη σιγή στη μνήμη των 70 εκατομμυρίων θυμάτων του Α΄ και του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου τήρησε σήμερα το απόγευμα η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων, στο πλαίσιο της διεθνούς ''Ημέρας Ανάμνησης'', καθώς και τη μνήμη των αγωνιστών της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας του Πολυτεχνείου, του αντιδικτατορικού αγώνα και των ηρώων της Κύπρου.

    Οπως ανέφερε ο Πρόεδρος του κοινοβουλίου Δημήτρης Χριστόφιας πριν από τη συζήτηση των θεμάτων που περιλαμβάνονταν στην ημερήσια διάταξη της σημερινής Ολομέλειας, ο Σύνδεσμος Βετεράνων Πολεμιστών του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου απευθύνθηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων με την παράκληση όπως τιμήσει, στο πλαίσιο της διεθνούς ''Ημέρας Ανάμνησης'', τα θύματα των δύο Παγκόσμιων Πολέμων.

    ''Η 'Ημέρα Ανάμνησης' είναι το εγερτήριο της μνήμης για τη φρίκη του πολέμου, που καλεί την ανθρωπότητα να θυμάται, για να μην ξαναζήσει τέτοια τραγωδία όπως αυτή των δύο Παγκοσμίων Πολέμων'', δήλωσε ο κ. Χριστόφιας, καλώντας άπαντες τους παρευρισκομένους στην αίθουσα συνεδριάσεων της Ολομέλειας όπως αποδώσουν ''την πρέπουσα τιμή στα 70 εκατομμύρια των θυμάτων'' των πολέμων αυτών, καθώς και στους αγωνιστές της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας.

    [33] (Κ) Γιώργος Ιακώβου - Τάσος Γιαννίτσης

    Τους μελλοντικούς χειρισμούς Κύπρου και Ελλάδας και τρόπους δράσης σε καίρια ζητήματα, ανέλυσαν σήμερα σε δίωρη σύσκεψη στο Υπουργείο Εξωτερικών αντιπροσωπείες των δυο χωρών υπό τον Κύπριο ΥΠΕΞ Γιώργο Ιακώβου και τον Αναπληρωτή ΥΠΕΞ της Ελλάδας Τάσο Γιαννίτση ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη εργασίας στην Κύπρο.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ. Γιαννίτσης είπε ότι ''η συστηματική καταγραφή και ανταλλαγή απόψεων και εκτιμήσεων μας οδηγεί σε κάποια καινούργια στοιχεία που είναι χρήσιμα για τις πολιτικές και άλλες κινήσεις που πρέπει να γίνουν''.

    [34] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - ΗΕ - Κυπριακό

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου δήλωσε πως η συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την ανανέωση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο θα γίνει την 21η Νοεμβρίου ''διότι δεν επιθυμούν τα ΗΕ να είναι στις 12 Δεκεμβρίου επειδή συμπίπτει με την ψηφοφορία στα κατεχόμενα''.

    [35] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Λάιονς - Ευρωπαϊκό Φόρουμ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος τιμήθηκε απόψε με την Ανώτατη Λαϊονική Διάκριση από το Διεθνή Πρόεδρο της Οργάνωσης Λεσχών Λαϊονς Tae-Sup Lee με την ευκαιρία της πραγματοποίησης του 49ου ευρωπαϊκού Φόρουμ των Λάιονς στην Κύπρο.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 13 November 2003 - 18:49:31 UTC