Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-11-14

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [02] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Γιαννίτσης
  • [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [04] (Κ) ΗΕ - Ιράκ - Κύπρος - Διαβουλεύσεις
  • [05] (Κ) "Μιλιέτ" - Ερντογάν - Επιθυμία να περάσει στις ελεύθερες περιοχές
  • [06] (Κ) Φοιτητές - Εκδήλωση διαμαρτυρίας
  • [07] (Κ) Ερντογάν - Κατεχόμενα - Ελεύθερες περιοχές - Διάψευση
  • [08] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Τάσος Γιαννίτσης
  • [09] (Κ) Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Ερντογάν - Παράνομη επίσκεψη
  • [10] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Βρυξέλλες
  • [11] (Κ) Υπουργός Παιδείας - Ψευδοκράτος - Μήνυμα
  • [12] (Κ) Οικολόγοι - Ανακήρυξη ψευδοκράτους
  • [13] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [14] (Κ) Φοιτητές - Αντικατοχική εκδήλωση
  • [15] (Κ) Τάσος Γιαννίτσης - Διάσκεψη Τύπου
  • [16] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [17] (Κ) ΚΣ ΕΔΕΚ - Ανακήρυξη ψευδοκράτους
  • [18] (Κ) ΔΗΚΟ - Ψευδοκράτος - Επέτειος ανακήρυξης
  • [19] (Κ) Υπουργός Παιδείας - Επέτειος Πολυτεχνείου - Μήνυμα
  • [20] (Κ) Χρηματιστήριο - Μικρή πτώση
  • [21] (Κ) Εκπρόσωπος - Ερντογάν - Δημοσιεύματα
  • [22] (Κ) ΝΕΟ - Ανακήρυξη ψευδοκράτους
  • [23] (Κ) Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Κυπριακά πλοία
  • [24] (Κ) ΕΔΗ - Ανακήρυξη ψευδοκράτους - Ερντογάν
  • [25] (Κ) Επαλξη - Ανακήρυξη ψευδοκράτους
  • [26] (Κ) ΑΚΕΛ - Ανακήρυξη ψευδοκράτους
  • [27] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Βουλευτές - Ιρλανδία
  • [28] (Κ) Τμήμα Πολεοδομίας - Διεθνές εργαστήρι
  • [29] (Κ) Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Τ/κ "αντιπολίτευση"
  • [30] (Κ) Τομέας Ταχυδρομικών Υπηρεσιών - Συνέδριο
  • [31] (Κ) Εκθεση Ανάν - Πλήρες κείμενο
  • [32] (Κ) Ντερβίς Ερογλου - Κυπριακό - Σχέδιο Ανάν
  • [33] (Κ) Ντενκτάς - Δηλώσεις - Επέτειος ανακήρυξης ψευδοκράτους
  • [34] (Κ) ΟΗΕ - Κόφι Ανάν - Εκθεση ΟΥΝΦΙΚΥΠ (1)
  • [35] (K) Βρετανία - Διεύρυνση ΕΕ - Βασιλική έγκριση
  • [36] (Κ) Αντιπροσωπεία ιρλανδικού Κοινοβουλίου - Κύπρος
  • [37] (Κ) ΟΗΕ - Κόφι Ανάν - Εκθεση ΟΥΝΦΙΚΥΠ (2)

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το Κυπριακό, το ενδιάμεσο ψήφισμα των Αναπληρωτών ΥΠΕΞ του Συμβουλίου της Ευρώπης για την υπόθεση Λοϊζίδου εναντίον της Τουρκίας, η συζήτηση για τη μείωση της φορολογίας στα αυτοκίνητα και οι φορολογίες στις τιμές των καυσίμων είναι μερικά από τα κύρια θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου.

    Η ''Αλήθεια'' υπό τον τίτλο ''Προχειρότητες και στα καύσιμα'' γράφει ότι παρά τις κατ' επανάληψη υπουργικές διαβεβαιώσεις ότι δεν θα υπάρξει αύξηση στις τιμές των καυσίμων, "η κυβέρνηση της αλλαγής συνεχίζει τη φορομπηχτική της πολιτική". Προσθέτει ότι χθες επεδίωξε ισοπεδωτική αύξηση της τιμής των καυσίμων κατά 0,8 σεντ το λίτρο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Τίμης Ευθυμίου διαβεβαίωσε χθες ότι μέσα στο Φεβρουάριο ο Οργανισμός Πληρωμών θα είναι προδιαπιστευμένος από τον αρμόδιο Υπουργό ώστε να μην χαθούν ευρωπαϊκά κονδύλια.

    ''Η Μάχη'' υπό τον τίτλο ''Αθυροστομίδης ο Χρυσοστομίδης'' γράφει ότι "στους κυβερνητικούς κύκλους επικρατεί δυσφορία για τις συνεχείς γκάφες στις οποίες υποπίπτει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης". Σε άλλο θέμα γράφει ότι τους τελευταίους μήνες εισήχθη στην Κύπρο νέο είδος πολυδύναμου εμβολίου το οποίο χορηγείται σε πέντε συνολικά δόσεις, αρχίζοντας από τη βρεφική ηλικία των δύο μηνών, που προστατεύει τον ανθρώπινο οργανισμό από προσβολή έξι διαφορετικών ασθενειών.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο θέμα και υπό τον τίτλο ''Ανταρσία βουλευτών'' γράφει ότι η κυβέρνηση ενεργώντας στη βάση της λογικής της πλειοψηφίας που έχουν στη Βουλή τα κόμματα που τη στηρίζουν, φαίνεται να μην προσμέτρησε όλα τα δεδομένα στην προωθούμενη πρότασή της για αύξηση της τιμής των καυσίμων κατά 0,8 σεντ το λίτρο. Προσθέτει ότι η αντίδραση που προκλήθηκε κυρίως από το ΔΗΚΟ και τους Οικολόγους την εξανάγκασε να κάνει δεύτερες σκέψεις και να αποσύρει τους κανονισμούς. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου δεν προκαλεί πονοκέφαλο μόνο στην Τουρκία. Η υπόθεση έχει προκαλέσει έντονη αντιπαράθεση και στα κατεχόμενα ανάμεσα στον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και στην ''αντιπολίτευση''.

    ''Η Σημερινή'' κάτω από τον τίτλο ''Αλαλούμ για τις τιμές των καυσίμων'' γράφει ότι η κυβέρνηση κατέβαλε εναγώνια προσπάθεια για κάλυψη των διευρυμένων δημοσιονομικών ελλειμμάτων με την πρόθεσή της να καταθέσει άρον- άρον στη Βουλή κανονισμούς για αύξηση της τιμής όλων των τιμών των πετρελαιοειδών. Προσθέτει ότι στη σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων φάνηκε ότι οι κανονισμοί δεν περνούσαν από τη Βουλή γεγονός που ανάγκασε τελικά την κυβέρνηση να μην τους καταθέσει. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Πρεσβευτής της ΕΕ στην Κύπρο Αντριάν βαν ντερ Μιρ απηύθυνε προς την κυβέρνηση σαφείς προειδοποιήσεις τονίζοντας ότι η χώρα μας κινδυνεύει να χάσει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ εξαιτίας της καθυστέρησης στη δημιουργία των μηχανισμών που θα συμβάλουν στην απορρόφηση.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' γράφει στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Αναψαν κόκκινο στην κυβέρνηση'' ότι για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες το ΔΗΚΟ στάθηκε εμπόδιο στην προώθηση της κυβερνητικής πολιτικής. Προσθέτει ότι μετά το έντονο όχι που πρόταξε στο κυβερνητικό νομοσχέδιο για τη μείωση της τιμής των αυτοκινήτων, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΔΗΚΟ ανέτρεψε τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για αυξήσεις στις τιμές των πετρελαιοειδών. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερτογάν που μεταβαίνει αύριο παράνομα στα κατεχόμενα για να παραστεί στις εκδηλώσεις ανακήρυξης του ψευδοκράτους θα συζητήσει με τον Ντενκτάς τρία πιθανά σενάρια, τα οποία θα ενεργοποιηθούν ανάλογα με τις εξελίξεις.   Η ''Χαραυγή'' κάτω από τον τίτλο ''Αγώνας για δικαίωση'' γράφει ότι ο Πρόεδρος της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας έστειλε το ξεκάθαρο μήνυμα στην κατοχική δύναμη ότι ο κυπριακός λαός Ε/Κ και Τ/Κ δεν αποδεχόμαστε και δεν συμβιβαζόμαστε με τις λεγόμενες πραγματικότητες της κατοχής και της διαίρεσης. Η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων εξέφρασε ομόφωνα χθες την αντίθεσή της και κατάγγειλε την εγκατάσταση της κεραίας ''Πλούτων'' την οποία οι Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο έχουν εγκαταστήσει στην περιοχή Ακρωτηρίου, υιοθετώντας ομόφωνα ψήφισμα που κατέθεσε ο Γενικός Γραμματέας του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Η θεραπεία του διαβήτη βρίσκεται στα πρόθυρα'' γράφει πως ανακοινώθηκε μια εντυπωσιακή ανακάλυψη που προκύπτει από ιατρική έρευνα για τους διαβητικούς και αυτούς που εξαρτώνται από την ινσουλίνη. Σε άλλο θέμα αναφέρει πως η Υπουργός Υγείας χθες μιλώντας για το Κέντρο του Ογκολογικού της Τράπεζας Κύπρου στη Λεμεσό είπε πως πάνω από 50% των καρκινοπαθών στην Κύπρο ζουν στη Λεμεσό και την Πάφο και έτσι θα ήταν πλεονέκτημα αν μετακινηθεί το Κέντρο στη Λεμεσό.

    Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη ''The Cyprus Weekly'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Συμμορφωθείτε ή διαφορετικά" ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου δήλωσε χθες πως η μεγαλύτερη κύρωση που θα υποστεί η Τουρκία αν δεν συμμορφωθεί με την απόφαση της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης για καταβολή των αποζημιώσεων που επεδίκασε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) στην Τιτίνα Λοϊζίδου, δεν θα είναι μέσα στο ΣτΕ, αλλά στην ευρωπαϊκή της πορεία. Αλλού αναφέρεται στην παράνομη επίσκεψη Ερντογάν το Σάββατο στα κατεχόμενα και γράφει ότι "πολλοί παρατηρητές προσμένουν εναγωνίως για οποιαδήποτε ανακοίνωση-έκπληξη που πιθανόν να κάνει για το Κυπριακό".

    [02] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Γιαννίτσης

    [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Βουλή - Ανακήρυξη ψευδοκράτους Καταδίκη ------------------------------------------ Στόχος της Τουρκίας και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, όταν στις 15 Νοεμβρίου 1983 προχωρούσαν στην ανακήρυξη του ψευδοκράτους, ήταν η παγίωση της διχοτόμησης και η αναγνώριση από τη διεθνή κοινότητα των τετελεσμένων της εισβολής και της κατοχής, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, καλώντας την τουρκική πλευρά να εγκαταλείψει την αδιάλλακτη στάση της και να δείξει καλή θέληση, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος της λύσης του Κυπριακού.

    Ο κ. Χριστόφιας, σε ομιλία του ενώπιον της ολομέλειας της Βουλής, αναφέρθηκε στο γεγονός αυτό και στην κορύφωση της τουρκικής αδιαλλαξίας, δηλώνοντας ότι ''η τουρκική πλευρά δεν κατάφερε να υλοποιήσει αυτόν το στόχο, αφού το Συμβούλιο Ασφαλείας την καταδίκασε με αποτέλεσμα καμμιά χώρα, πλην της Τουρκίας, να μην αναγνωρίσει το ψευδοκράτος''.

    Ομως, συνέχισε, ''η μη αναγνώριση του ψευδοκράτους δεν εμπόδισε την τουρκική ηγεσία να συνεχίζει ασύστολα να παραβιάζει τη διεθνή νομιμότητα στην Κύπρο και να παρανομεί''.

    ''Καταδικάζοντας και καταγγέλλοντας την ανακήρυξη του ψευδοκράτους'', δήλωσε ο κ. Χριστόφιας,'' επαναλαμβάνουμε πως η επανένωση της Κύπρου κάτω από την ομπρέλα μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, στην οποία θα διασφαλίζονται τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και οι ελευθερίες ολόκληρου του λαού μας -Ε/Κ, Τ/Κ, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων- συνεχίζει να είναι ο στόχος του αγώνα μας''.

    Ομιλία ΓΓ ΑΚΕΛ - Επέτειος ανακήρυξης ψευδοκράτους ------------------------- Το ΑΚΕΛ καταδικάζει για ακόμη μια φορά «την εισβολή του Αττίλα, τη συνεχιζόμενη κατοχή και το παράγωγό της που είναι το ψευδοκράτος.

    Σε ομιλία του σε συγκέντρωση καταδίκης του ψευδοκράτους χθες βράδυ στο οδόφραγμα Ορφέα στη Λευκωσία, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ και Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας έστειλε «ξεκάθαρο μήνυμα στην κατοχική δύναμη ότι ο κυπριακός λαός, Ε/Κ και Τ/Κ, δεν αποδεχόμαστε και δεν συμβιβαζόμαστε με τις λεγόμενες πραγματικότητες της κατοχής και της διαίρεσης».

    Στην ομιλία του, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι «20 ολόκληρα χρόνια έχουν περάσει από την αποφράδα εκείνη μέρα που ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, έχοντας την πλήρη κάλυψη και τη στήριξη της Αγκυρας προχώρησε στην αποσχιστική ενέργεια της ανακήρυξης ψευδοκράτους στην κατεχόμενη από τον τουρκικό στρατό περιοχή της Κύπρου».

    Ο κ. Χριστόφιας είπε ότι η «διεθνής κοινότητα καταδίκασε την ανακήρυξη του ψευδοκράτους. Τη θεώρησε νομικά άκυρη και ζήτησε την ανάκλησή της. Παρά τις κατά καιρούς επίμονες διπλωματικές προσπάθειες της τουρκικής διπλωματίας και του ίδιου του κατοχικού ηγέτη, το ψευδοκράτος δεν έχει αναγνωριστεί από καμιά άλλη χώρα πλην της Τουρκίας».

    Ωστόσο, είπε, «η ύπαρξή του, όμως, παραμένει ένα σοβαρό εμπόδιο στην επίλυση του Κυπριακού, δεδομένου ότι Αγκυρα και Ντενκτάς θέτουν ως προϋπόθεση της όποιας λύσης την αναγνώριση ξεχωριστής κρατικής οντότητας με δική της ξεχωριστή κυριαρχία».

    ΥΠΕΞ - Ερντογάν - Κατεχόμενα Αμμόχωστος ------------------------ Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου δεν απέκλεισε χθες το ενδεχόμενο, κατά την παράνομη επίσκεψή του στα κατεχόμενα ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ανακοινώσει κάποιες πρωτοβουλίες σε σχέση με την Αμμόχωστο.

    ''Αυτό το ενδεχόμενο πάντοτε υπάρχει'', ανέφερε ο κ. Ιακώβου, κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες για τουρκικές εξαγγελίες για την Αμμόχωστο, παρά το γεγονός ότι ο Τούρκος ΥΠΕΞ Αμπντουλάχ Γκιουλ δήλωσε ότι κατά την παράνομη επίσκεψή του στα κατεχόμενα ο κ. Ερντογάν δεν θα προβεί σε πρωτοβουλίες στο Κυπριακό.

    Ο κ. Ιακώβου πρόσθεσε ότι ο ίδιος δεν αποκλείει ο κ. Ερντογάν στην προσπάθειά του να βελτιώσει την εικόνα της τουρκικής θέσης για το Κυπριακό να προβεί σε ανακοινώσεις σε σχέση με την Αμμόχωστο.

    ''Ομως αυτό θα κριθεί από το περιεχόμενό της, και γενικά μελετώντας την τουρκική πολιτική, η προσπάθεια είναι να φαίνονται ότι δίδουν χωρίς να δίδουν στην ουσία τίποτα'', παρατήρησε ο κ. Ιακώβου.

    Υπουργός Εξωτερικών - ΣτΕ - Λοϊζίδου - Κυρώσεις -------------------- Η μεγαλύτερη κύρωση που θα υποστεί η Τουρκία αν δεν συμμορφωθεί με το τέταρτο ενδιάμεσο ψήφισμα που ενέκρινε η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης για καταβολή των αποζημιώσεων που επεδίκασε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) στην Τιτίνα Λοϊζίδου, δεν θα είναι μέσα στο ΣτΕ, αλλά στην ευρωπαϊκή της πορεία, εκτιμά ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    Οπως εξήγησε ο κ. Ιακώβου, το Κυπριακό αποτελεί ένα πολιτικό κριτήριο για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, ενώ ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελεί μέρος των κριτηρίων της Κοπεγχάγης, τα οποία έχουν νομική ισχύ.

    ''Σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν είναι η απλή υπογραφή ή κύρωση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, αλλά συμπεριλαμβάνει και την απόλυτη συμμόρφωση με τις αποφάσεις των δικαστηρίων'', είπε ο Ιακώβου, ο οποίος σημείωσε ότι στην περίπτωση που η Τουρκία δεν εκπληρώσει μια νομική υποχρέωση τότε αυτό θα αποτελέσει ένα ''πολύ σοβαρό κώλυμα'' στην προσπάθειά της να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.

    ''Η Τουρκία πλέον αν δεν συμμορφωθεί με το τέταρτο ενδιάμεσο ψήφισμα, τότε μπορεί να έχει κάποιες κυρώσεις μέσα στο ΣτΕ, σίγουρα δεν το αποκλείω και θα κυνηγήσουμε να υπάρξουν κυρώσεις, αλλά η μεγαλύτερη κύρωση είναι ότι δεν θα εκπληροί τα κριτήρια της Κοπεγχάγης'', είπε ο κ. Ιακώβου.

    Εκπρόσωπος - ΣτΕ - Τουρκία - Υπόθεση Λοϊζίδου ------------------------------ Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης εξέφρασε ικανοποίηση για τις εξελίξεις στο Συμβούλιο της Ευρώπης σε σχέση με την υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου, σημειώνοντας ότι δεν υπήρξαν αρνητικές ψήφοι στην Επιτροπή Αναπληρωτών Υπουργών.

    Τούτο, είπε ο Εκπρόσωπος, ''αποτελεί αποτέλεσμα χειρισμών της δικής μας πλευράς'', ενώ επεσήμανε ότι ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος ''είχε παρέμβει και είχε δώσει οδηγίες μέσω του Υπουργού Εξωτερικών στο Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Κύπρου στο Συμβούλιο της Ευρώπης''.

    ''Η επιμονή μας να υπάρξει πληρωμή χωρίς όρους είναι εκείνη η οποία έφερε το σημερινό αποτέλεσμα'', τόνισε ο κ. Χρυσοστομίδης, προσθέτοντας ωστόσο πως αυτό δεν σημαίνει έχει τελειώσει το θέμα ή ότι έχει συμμορφωθεί η Τουρκία ''όμως τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης φαίνεται να αναγνωρίζουν την υποχρεωτικότητα των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων οι οποίες αποτελούν τμήμα της δημόσιας τάξης της Ευρώπης''

    Εκπρόσωπος - ΗΠΑ - Αθήνα - Αμμόχωστος ------------------------ Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση ή άλλη ενημέρωση σχετικά με ''ανοίγματα της Τουρκίας''.

    Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες για ενημέρωση από ΗΠΑ της Αθήνας για ανοίγματα από πλευράς Τουρκίας που αφορούν και πάλι την Αμμόχωστο, είπε ότι ''τα θέματα των ανοιγμάτων τα οποία πιθανόν να πάρει η Τουρκία είναι επανάληψη παλαιών θέσεων''.

    Επεσήμανε ακόμη την εκτίμηση ότι ''επί του παρόντος δεν υπάρχει οποιαδήποτε ένδειξη ότι είτε θα εξαγγελθούν είτε θα υλοποιηθούν''.

    Βρετανός ΥΦΕΞ - Τουρκία - Κυπριακό - ΕΕ ------------------------ Αν και η λύση του Κυπριακού δεν αποτελεί προϋπόθεση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας όπως τα κριτήρια της Κοπεγχάγης, ''είναι σαφές πως οι σκέψεις όλων στην Ευρώπη είναι ότι ο δρόμος προς την Ευρώπη για την Τουρκία περνά ως ένα βαθμό από την Κύπρο'', δήλωσε ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντένις Μακσέιν απαντώντας σε ερώτηση στη Βουλή των Κοινοτήτων.

    [04] (Κ) ΗΕ - Ιράκ - Κύπρος - Διαβουλεύσεις

    Αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών που ασχολούνται με το Ιράκ ολοκληρώνουν το Σαββατοκυρίακο στη Λευκωσία τις διαβουλεύσεις τους για το ρόλο του διεθνούς οργανισμού στη χώρα και θα διαβιβάσουν τις εισηγήσεις τους στο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν αρχές της προσεχούς εβδομάδας, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Κέβιν Κένετι, επικεφαλής του Γραφείου Επειγόντων Ανθρωπιστικών Θεμάτων για το Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων.

    Ο κ. Κένετι είπε πως είναι δύσκολο για τα ΗΕ να λειτουργήσουν όπως επιθυμούν για να επιτελέσουν το έργο τους εάν η κατάσταση σε ό,τι αφορά στην ασφάλεια στο Ιράκ δεν βελτιωθεί.

    [05] (Κ) "Μιλιέτ" - Ερντογάν - Επιθυμία να περάσει στις ελεύθερες περιοχές

    H τουρκική εφημερίδα "Μιλιέτ" υπό τον τίτλο "Ιστορικό ραντεβού" γράφει σήμερα ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε την επιθυμία να περάσει στις ελεύθερες περιοχές της Δημοκρατίας και να έχει συνάντηση με Ελληνοκύπριους.

    [06] (Κ) Φοιτητές - Εκδήλωση διαμαρτυρίας

    Με σημαίες της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Ελλάδας εκατοντάδες μαθητές και φοιτητές καταδίκασαν την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους σε σημερινή εκδήλωση διαμαρτυρίας.

    [07] (Κ) Ερντογάν - Κατεχόμενα - Ελεύθερες περιοχές - Διάψευση

    Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν διέψευσε ότι προτίθεται να μεταβεί στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου, κατά την αυριανή παράνομη επίσκεψή του στα κατεχόμενα με την ευκαιρία της 20ης επετείου της ανακήρυξης του ψευδοκράτους.

    [08] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Τάσος Γιαννίτσης

    Τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν Αθήνα και Λευκωσία στο Κυπριακό υπό το φως των εκθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και για την Τουρκία και την προειδοποίηση του Συμβουλίου της Ευρώπης προς την Τουρκία για συμμόρφωση με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τις παράνομες εκλογές στα κατεχόμενα, συζήτησαν κατά τη σημερινή συνάντησή τους ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Τάσος Γιαννίτσης.

    [09] (Κ) Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Ερντογάν - Παράνομη επίσκεψη

    Ο Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε σήμερα πως η μόνη προσφορά που μπορεί να καταθέσει προς τον κυπριακό λαό (Ε/Κ και Τ/Κ) ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν είναι να προχωρήσει στον τερματισμό της κατοχής και να συνεργαστεί για την επίτευξη μιας λύσης που να στηρίζεται στο διεθνή νόμο και στο ευρωπαϊκό δίκαιο.

    [10] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Βρυξέλλες

    Ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας αναχωρεί μεθαύριο Κυριακή για τις Βρυξέλλες, όπου θα παραστεί σε συνάντηση των Υπουργών Αμυνας της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των εντασσομένων χωρών.

    [11] (Κ) Υπουργός Παιδείας - Ψευδοκράτος - Μήνυμα

    Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης κάλεσε τους νέους της Κύπρου να συνεχίσουν τον αγώνα οικοδομώντας έναν καλύτερο μέλλον για την Κύπρο και το λαό της.

    Σε μήνυμά του προς τους εκπαιδευτικούς, μαθητές και φοιτητές με το οποίο καταδικάζει την ανακήρυξη του ψευδοκράτους πριν από 20 χρόνια, ο κ. Γεωργιάδης αναφέρει με την ανακήρυξη του ψευδοκράτους ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς και η Τουρκία επιδίωκαν να μας επιβάλουν τα τετελεσμένα της εισβολής, δηλαδή τη διχοτόμηση του νησιού μας και τη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    [12] (Κ) Οικολόγοι - Ανακήρυξη ψευδοκράτους

    Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών με αφορμή την αυριανή θλιβερή επέτειο της ανακήρυξης του ψευδοκράτους τονίζει την ανάγκη για συνέπεια, σύνεση, ευθύνη και συνεργασία μεταξύ όλων των πολιτικών δυνάμεων, ε/κ και τ/κ, ''στη βάση της δυναμικής που πηγάζει από τη θέληση των πολιτών για εξεύρεση λύσης που να σέβεται όλα τα ανθρώπινα και πολιτικά τους δικαιώματα, σε μια κοινή πατρίδα''.

    [13] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 14/11/2003
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7109            1,7211
    Δολάριο ΗΠΑ                      2,0157            2,0277
    Λίρα Αγγλίας                     1,1929            1,2000
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    --------------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     217,6119        219,3527
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,7910          2,8133
    Δολάριο Καναδά                     2,6160          2,6369
    Κορώνα Δανίας                     12,7093         12,8109
    Κορώνα Νορβηγίας                  14,0062         14,1182
    Κορώνα Σουηδίας                   15,3032         15,4256
    Φράγκο Ελβετίας                    2,6802          2,7016
    

    [14] (Κ) Φοιτητές - Αντικατοχική εκδήλωση

    Ψήφισμα προς το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν με το οποίο απαιτούν από τη διεθνή κοινότητα, τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και από τον ΟΗΕ ''να δώσουν ξεκάθαρα το μήνυμα ότι δεν μπορεί η Τουρκία να εξακολουθήσει να κατέχει μέρος της Κύπρου, κράτος μέλος του ΟΗΕ και της ΕΕ'' ενέκριναν οι φοιτητές και οι μαθητές που πραγματοποίησαν σήμερα στην Πλατεία Ελευθερίας αντικατοχική εκδήλωση καταδίκης της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους.

    Καλούν επίσης τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει όλη την επιρροή της ''στην Τουρκία και στους εδώ στην Κύπρο εκπροσώπους της έτσι ώστε να καμφθεί επιτέλους η τουρκική αδιαλλαξία και να μπορέσει να ανοίξει ο δρόμος για την επανένωση της Κύπρου και του λαού της''.

    [15] (Κ) Τάσος Γιαννίτσης - Διάσκεψη Τύπου

    Η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό θα εξαρτηθεί και από το αποτέλεσμα των παράνομων εκλογών στα κατεχόμενα το Δεκέμβριο αλλά και από την πολιτική που θα ακολουθήσει η Τουρκία, εκτιμά ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Τάσος Γιαννίτσης.

    Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εδώ επαφών του, ο κ. Γιαννίτσης είπε πως η επίλυση του Κυπριακού δεν υποβοηθείται από κινήσεις εντυπωσιασμού ενώ τόνισε την ανάγκη η Αγκυρα να δώσει δείγματα γραφής για τη δέσμευσή της να σεβαστεί τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και αρχές.

    [16] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            84,65  (-0,89)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    560.916
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    469.254    340,59  (-1,28)
    FTSE Med 100 **                             5.715,04  ( 0,15)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    415.335     97,69  (-1,38)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £      4.213     72,21  (-0,01)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      2.321     16,17  (-0,68)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £      6.403     58,27  ( 0,12)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      2.394     71,50  ( 0,29)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     10.764     20,98  ( 0,10)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     41.711     72,57  (-1,27)
    Ετ. Πληροφορικής              £      1.887      3,56  (-0,28)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     14.070     12,12  (-0,08)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £          0     11,94  (-0,91)
    Ξενοδοχεία                    £     15.459     39,75  (-1,07)
    Αλλες Εταιρείες               £     40.627     77,31  (-0,68)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [17] (Κ) ΚΣ ΕΔΕΚ - Ανακήρυξη ψευδοκράτους

    Το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ καταδικάζει την προκλητική, παράνομη και επεκτατική ενέργεια της Αγκυρας να προχωρήσει στην ανακήρυξη του ψευδοκράτους στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου κατά παράβαση κάθε αρχής διεθνούς δικαίου.

    [18] (Κ) ΔΗΚΟ - Ψευδοκράτος - Επέτειος ανακήρυξης

    Το Δημοκρατικό Κόμμα καταδικάζει την ανακήρυξη του τουρκικού κατοχικού ψευδοκράτους και επαναδιακηρύσσει την σταθερή θέση του για μια έντιμη, αξιοπρεπή, λειτουργική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.

    [19] (Κ) Υπουργός Παιδείας - Επέτειος Πολυτεχνείου - Μήνυμα

    Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης σε μήνυμά του για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου κάλεσε σήμερα τον κυπριακό μαθητικό και φοιτητικό κόσμο να παραμείνει σταθερά προσηλωμένος στις αξίες της δημοκρατίας και της ελευθερίας για την προάσπιση των ιδανικών για τα οποία θυσιάστηκαν οι ήρωες του Πολυτεχνείου, καθώς και για τη δικαίωση της Κύπρου.

    [20] (Κ) Χρηματιστήριο - Μικρή πτώση

    Πιέσεις δέχθηκαν σήμερα οι τραπεζικές μετοχές, οδηγώντας το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου πίσω στο επίπεδο των 84 μονάδων, παρά την αύξηση που παρουσίασε το αγοραστικό ενδιαφέρον. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε απώλειες της τάξης του 0,9%, κλείνοντας στις 84,65 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στις 560 χιλιάδες λίρες, γεγονός που οφείλεται στο μεγάλο αγοραστικό ενδιαφέρον για τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου, η οποία συγκέντρωσε το 58,6% του ημερήσιου τζίρου.

    [21] (Κ) Εκπρόσωπος - Ερντογάν - Δημοσιεύματα

    Υπερβολικά και ειρωνικά χαρακτήρισε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης τα τουρκικά δημοσιεύματα ότι ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εισηγήθηκε να προχωρήσει στις ελεύθερες περιοχές από τα κατεχόμενα και να προσφέρει ανθοδέσμη.

    [22] (Κ) ΝΕΟ - Ανακήρυξη ψευδοκράτους

    Η ανακήρυξη του ψευδοκράτους αποτελεί σταθμό στην αλυσίδα των έμπρακτων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών από την Τουρκία, αναφέρουν οι Νέοι Ορίζοντες σε σημερινή ανακοίνωσή τους με την οποία καταδικάζουν την επέτειο της ανακήρυξης του ψευδοκράτους.

    [23] (Κ) Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Κυπριακά πλοία

    Εξι πλοία χύδην φορτίου και ένα πετρελαιοφόρο υπό κυπριακή σημαία περιλαμβάνονται στον κατάλογο των πλοίων που διατρέχουν άμεσο κίνδυνο αποκλεισμού από τα κοινοτικά λιμάνια. Τον σχετικό κατάλογο έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο των αποφάσεων για την ασφάλεια της ναυσιπλοϊας, του γνωστού κοινοτικού πακέτου "Ερρικα".

    [24] (Κ) ΕΔΗ - Ανακήρυξη ψευδοκράτους - Ερντογάν

    Οι Ενωμένοι Δημοκράτες, με αφορμή την επέτειο της ανακήρυξης του ψευδοκράτους, σημειώνει πως είκοσι χρόνια μετά η αποσχιστική πολιτική της Αγκυρας και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο.

    [25] (Κ) Επαλξη - Ανακήρυξη ψευδοκράτους

    Η ανάγκη απεγκλωβισμού των Τ/Κ από τις στείρες προσεγγίσεις του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και η ανάγκη χάραξης μιας κοινής πορείας για το μέλλον είναι τώρα πιο έντονη από ποτέ, αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωσή της η Επαλξη Ανασυγκρότησης του Κέντρου, με την οποία καταδικάζει την ανακήρυξη του ψευδοκράτους.

    [26] (Κ) ΑΚΕΛ - Ανακήρυξη ψευδοκράτους

    Παρά το γεγονός ότι το ψευδοκράτος έχει μόνο αναγνωριστεί από την ίδια την κατοχική δύναμη, η ύπαρξή του συνιστά σοβαρότατο εμπόδιο στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού, δεδομένου ότι η Αγκυρα και ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς απαιτούν η όποια λύση να προνοεί για δύο κράτη με δύο χωριστές οντότητες, αναφέρει το ΑΚΕΛ σε σημερινή του ανακοίνωση, καταδικάζοντας την ανακήρυξη του ψευδοκράτους.

    [27] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Βουλευτές - Ιρλανδία

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας θα ηγηθεί κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας, η οποία αναχωρεί την Κυριακή για την Ιρλανδία, όπου θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου της Ιρλανδικής Βουλής Rory O' Hanlon.

    [28] (Κ) Τμήμα Πολεοδομίας - Διεθνές εργαστήρι

    Διεθνές εργαστήρι με θέμα ''Αειφόρος και υγιής συγκοινωνιακός και πολεοδομικός σχεδιασμός'' διοργανώνει το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως σε συνεργασία με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (Οικονομική Επιτροπή για την Ευρώπη) και τον Διεθνή Οργανισμό Υγείας.

    [29] (Κ) Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Τ/κ "αντιπολίτευση"

    Ηγετικά στελέχη της τ/κ "αντιπολίτευσης" στα κατεχόμενα θα επισκεφθούν στις 18 και 19 Νοεμβρίου το Στρασβούργο, όπου θα έχουν συναντήσεις με αξιωματούχους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Στο Στρασβούργο έχουν προσκληθεί οι Μουσταφά Ακιντζί, Αλί Ερέλ και Κουτλάι Ερκ.

    [30] (Κ) Τομέας Ταχυδρομικών Υπηρεσιών - Συνέδριο

    Η διεξαγωγή του 2ο Συνεδρίου για την Ευρωπαϊκή Διεύρυνση και τον Κοινωνικό Διάλογο στον τομέα των Ταχυδρομικών Υπηρεσιών έχει μεγάλη σημασία για την Κύπρο, καθώς αυτό πραγματοποιείται πέντε μόλις μήνες πριν την πλήρη ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ, ανέφερε ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Κίκης Καζαμίας.

    Σε ομιλία του στο Συνέδριο, την οποία διάβασε ο Διευθυντής Διοίκησης του Υπουργείου του οποίου προϊσταται, ο κ. Καζαμίας αναφέρει πως μετά την 1η Μαϊου 2004 η Κύπρος με την μακραίωνη ιστορία της θα είναι το νοτιοανατολικότερο σημείο της ενωμένης Ευρώπης και θα αποτελεί αδιάσπαστο κρίκο στον ενιαίο ευρωπαϊκό χώρο, όπου ανήκει γεωγραφικά, ιστορικά και πολιτισμικά.

    [31] (Κ) Εκθεση Ανάν - Πλήρες κείμενο

    Report of the Secretary-General on the United Nations operation in Cyprus (for the period from 21 May to 10 November 2003)

    Introduction

    1. The present report on the United Nations operation in Cyprus covers developments from 21 May to 10 November 2003 and brings up to date the record of activities carried out by the United Nations Peacekeeping Force in Cyprus (UNFICYP) pursuant to Security Council resolution 186 (1964) of 4 March 1964 and subsequent Council resolutions, most recently resolution 1486 (2003) of 11 June 2003, as well as my mission of good offices carried out pursuant to Security Council resolution 1250 (1999) of 29 June 1999.

    2. During this period, my Special Adviser on Cyprus, Alvaro de Soto, was assigned new responsibilities as my Special Representative for Western Sahara. Zbigniew Wlosowicz continued as my acting Special Representative and Chief of Mission, and Lieutenant General Jin Ha Hwang continued as Force Commander. As at 7 November, the strength of UNFICYP stood at 1,230 military personnel and 42 civilian police officers (see annex).

    II. Activities of the Force

    A. Maintenance of the ceasefire and military status quo

    3. The military situation along the ceasefire lines was generally calm. However, there has been an increase in the number of moves forward by Turkish forces into the buffer zone. There have also been more incidents of verbal abuse, threats, stone-throwing and cocking and pointing of weapons by both National Guard and Turkish forces.

    4. The number of air violations increased from 9 during the last reporting period to 49: 19 by Turkish military aircraft, 8 by the National Guard, 6 by Greek Cypriot civilian aircraft, 6 by Cypriot police helicopters and 10 of unknown origin.

    5. Restrictions imposed on UNFICYP in July 2000 by the Turkish forces/Turkish Cypriot security forces continued to obstruct the operations and daily routine of UNFICYP, despite the limited easing of these restrictions in May 2003 (see S/2003/572, para. 5). The violation of the military status quo in Strovilia persisted. The Turkish Cypriots have undertaken further construction on the Greek Cypriot house that they use as a control post in the village.

    6. In July and August, UNFICYP observed an increase in the activity of Turkish forces/Turkish Cypriot security forces in the fenced-in area of Varosha, mainly maintenance of patrol tracks and cleaning of the area. At the same time, the Turkish forces delayed the routine maintenance tasks of UNFICYP and continued to restrict its patrols to a northern sector of the fence line, static observation posts and a short patrol route inside Varosha. The United Nations holds the Government of Turkey responsible for the maintenance of the status quo in Varosha.

    7. Crossings of the maritime security line the seaward extension of the median line of the buffer zone, which vessels of either side are advised not to cross continued. In the west, the number of crossings by Turkish forces resupplying the Kokkina pocket was higher than in the last reporting period. In the east, Greek Cypriot fishing boats and pleasure craft were responsible for an increased number of crossings.

    8. Following the ratification of the Ottawa Convention on landmines and the expression of the National Guards intention to clear the minefields it had laid in the buffer zone (see S/2002/1243, para. 7, and S/2003/572, para. 8), a technical adviser on demining joined UNFICYP in October to advise the mission on the clearing of minefields in the buffer zone. The National Guard has provided the technical adviser with relevant information to enable him to prepare the next steps. In July 2003, the Turkish Cypriot side indicated its willingness to discuss with UNFICYP the issue of demining in Nicosia and its environs. These discussions have begun.

    B. Restoration of normal conditions and humanitarian functions

    9. As at 2 November, 2 million crossings, by Greek Cypriots to the north and Turkish Cypriots to the south, had taken place at the Ledra, Ayios Dometios/Metehan, Pergamos and Strovilia crossing points since they opened on 23 April. UNFICYP civilian police continued to assist in ensuring the safe and orderly crossing of people and vehicles through the buffer zone at the authorized crossing points. Incidents at the checkpoints and in the north and south necessitated civilian police monitoring and intervention. The arrival of additional officers helped to reinforce the civilian police presence on the ground and to improve the response time in cases of incidents requiring their assistance. During the reporting period, the UNFICYP civilian police and the civil affairs branch attended to and monitored 165 cases, including unauthorized crossings, thefts, traffic violations and accidents, unauthorized photography and charges of disrupting public order. The two sides brought criminal charges in 14 cases involving Greek Cypriots in the north and 48 cases involving Turkish Cypriots and other residents in the south. The UNFICYP civilian police visited Turkish Cypriots in detention in the south and Greek Cypriots detained in the north.

    10. UNFICYP provided facilities for 128 bicommunal events at the former Ledra Palace Hotel in the United Nations buffer zone, bringing together 11,000 Greek and Turkish Cypriots. About 3,000 Greek and Turkish Cypriots attended the annual United Nations Day celebrations. UNFICYP also assisted in facilitating other events within the United Nations Protected Area, including seminars for teachers, meetings for the disabled, music rehearsals, a theatre play, a light and sound presentation on the history of Nicosia, a study on the buffer zone survey, a workshop on the Nicosia Master Plan and various sporting events at the Nicosia airport.

    11. UNFICYP continued to carry out its mandated humanitarian tasks in support of the 423 Greek Cypriots and 152 Maronites living in the northern part of the island. A request for adding a seventh grade at the Greek Cypriot school in Rizokarpaso was turned down by the Turkish Cypriot authorities. Consequently, 15 of the 23 pupils who had completed primary school had to move to the south to pursue their education. UNFICYP assisted 120 Turkish Cypriots in the south to obtain identity documents, housing, welfare services, medical care, employment and education through its liaison office in Limassol.

    12. UNFICYP continued to support civilian activities in the buffer zone. In particular, it facilitated a range of agricultural activities, including the maintenance of farming tracks and the cleaning of irrigation channels.

    III. Committee on Missing Persons

    13. During the period under review, the First Assistant to the Third Member continued to work with the two sides, as acting Third Member, to overcome obstacles and to enable the Committee on Missing Persons to resume its activities. The Greek Cypriot side proceeded with its programme of exhumation and identification.

    IV. Mission of good offices of the Secretary-General

    14. In my report to the Security Council on the good offices efforts between late 1999 and 11 March 2003 (S/2003/398), I outlined my views on the way ahead and what is required for any resumption of active United Nations efforts to achieve a solution to the Cyprus problem. It remains my position that no purpose would be served by renewing my mission of good offices unless there were a readiness on the part of both Cypriot parties, as well as Greece and Turkey, to finalize negotiations, with United Nations assistance, on the basis of the revised proposal that I presented to the parties and the guarantor Powers on 26 February 2003, and to put the resulting agreement to separate, simultaneous referendums within a short time thereafter. In its resolution 1475 (2003) of 14 April 2003, the Security Council gave its full support to this plan as a unique basis for further negotiations and called upon all concerned to negotiate within the framework of my good offices, using the plan to reach a comprehensive settlement as outlined in my report. I regret to say that the requirements set out in the report have not yet been fulfilled. However, I am continuing to monitor developments in Cyprus closely, and I wish to assure the Council that, should the appropriate opportunity to finalize the plan present itself, I stand ready to re-engage.

    V. Financial aspects

    15. By its resolution 57/332 of 18 June 2003, the General Assembly appropriated an amount of $43.8 million for the maintenance of UNFICYP for the period from 1 July 2003 to 30 June 2004. This amount includes the voluntary contribution of one third of the cost of the Force, equivalent to $14.6 million, from the Government of Cyprus and the voluntary contribution of $6.5 million from the Government of Greece.

    16. Should the Security Council decide to extend the mandate of UNFICYP for a further period of six months, the resources available for maintaining the Force would be limited to the amount approved by the General Assembly. Additional resource requirements arising from the increase of the UNFICYP civilian police component authorized by the Council in its resolution 1486 (2003) would be reported to the Assembly in the context of the UNFICYP budget performance report for the 2003/04 financial period.

    17. As at 30 September 2003, unpaid assessments to the Special Account for UNFICYP for the period from 16 June 1993 to 15 December 2003 amounted to $19.9 million. As at the same date, total outstanding assessed contributions for all peacekeeping missions amounted to $1,559.5 million.

    VI. Observations

    18. The situation along the ceasefire lines has remained stable. The partial lifting of restrictions on movement between the north and the south has resulted in a steady number of Cypriots regularly crossing the buffer zone with a remarkable low number of incidents. Regrettably, the Turkish Cypriot authorities have failed to provide unhindered access and full freedom of movement to UNFICYP. I urge them to do so to allow UNFICYP to carry out its mandate throughout its entire area of responsibility. It is also regrettable that no progress has been achieved in restoring the status quo ante in the village of Strovilia.

    19. I believe, nonetheless, that only the achievement of a comprehensive settlement will bring an end to the Cyprus problem. In the absence of such a comprehensive settlement, the presence of UNFICYP on the island continues to be necessary for the maintenance of the ceasefire. I therefore recommend that the Security Council extend the mandate of the Force for a further period of six months, until 15 June 2004.

    20. In conclusion, I wish to express my appreciation to Mr. de Soto, Mr. Wlosowicz, Lieutenant General Hwang and the men and women serving in UNFICYP for the efficiency and dedication with which they have discharged the responsibilities entrusted to them by the Security Council.

    Annex: Countries providing military and civilian police personnel (as at 10 November 2003)

    Military personnel Argentina, 403 Austria, 7 Canada, 1 Finland, 3 Hungary, 120 Ireland, 6 Slovakia, 276 United Kingdom, 414 Total, 1.230

    Civilian police Australia, 15 Ireland, 20 Nepal, 5 Netherlands, 2 Total, 42

    [32] (Κ) Ντερβίς Ερογλου - Κυπριακό - Σχέδιο Ανάν

    Η Τουρκία δεν πιέζει το ψευδοκράτος να λύσει το Κυπριακό, δήλωσε σήμερα ο ψευδοπρωθυπουργός Ντερβίς Ερογλου, προσθέτοντας ότι η τ/κ κοινότητα πραγματοποιεί βήματα σε συνεργασία με την Τουρκία.

    [33] (Κ) Ντενκτάς - Δηλώσεις - Επέτειος ανακήρυξης ψευδοκράτους

    Σε νέες επικρίσεις κατά των Βρετανών και των Αμερικανών για παρέμβαση τις λεγόμενες εκλογές της 14ης Δεκεμβρίου προέβη σήμερα ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς.

    Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, σε δηλώσεις σε ξένους δημοσιογράφους στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου, ο κ. Ντενκτάς είπε ότι οι Αμερικανοί, οι Βρετανοί, οι Ε/Κ και τώρα η ΕΕ του επιτίθενται γιατί δεν αποδέχεται το σχέδιο Ανάν.

    [34] (Κ) ΟΗΕ - Κόφι Ανάν - Εκθεση ΟΥΝΦΙΚΥΠ (1)

    Δεν εξυπηρετεί κανένα σκοπό η ανανέωση της αποστολής των καλών του υπηρεσιών για διευθέτηση του Κυπριακού, εκτός εάν υπάρξει ετοιμότητα εκ μέρους και των δύο πλευρών στην Κύπρο, όπως επίσης της Ελλάδας και της Τουρκίας, για ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων στη βάση του σχεδίου του για λύση του προβλήματος και διεξαγωγή ταυτόχρονων χωριστών δημοψηφισμάτων το ταχύτερο, τόνισε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν, σε έκθεσή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας ενόψει της ανανέωσης της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για άλλους έξι μήνες.

    Στην έκθεση, με ημερομηνία 12 Νοεμβρίου 2003, που κυκλοφόρησε σήμερα στην έδρα των ΗΕ, ο ΓΓ του διεθνούς οργανισμού εκφράζει λύπη γιατί ''δεν έχουν εκπληρωθεί ακόμη οι προϋποθέσεις που είχαν τεθεί'' στην έκθεση που υπέβαλε μετά την αποτυχία των συνομιλιών στη Χάγη τον περασμένο Μάρτιο.

    Προσθέτει, ωστόσο, πως εξακολουθεί να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο Κυπριακό και διαβεβαιώνει το ΣΑ ότι εάν παρουσιαστεί η κατάλληλη ευκαιρία για ολοκλήρωση του σχεδίου, ο ίδιος θα είναι έτοιμος να εμπλακεί και πάλι στη διαδικασία.

    [35] (K) Βρετανία - Διεύρυνση ΕΕ - Βασιλική έγκριση

    To νομοσχέδιο για τη διεύρυνση της ΕΕ που αφορά το Ηνωμένο Βασίλειο έλαβε σήμερα τη βασιλική έγκριση που αποτελεί το τελικό στάδιο κυρώσεως νόμου στη Βρετανία.

    Με τον νέο Νόμο εφαρμόζονται στο έδαφος της Βρετανίας οι πρόνοιες της Συνθήκης Προσχώρησης που υπεγράφη στην Αθήνα στις 16 Απριλίου 2003 και δίνεται η δυνατότητα για άνοιγμα της αγοράς της χώρας σε πολίτες των νέων κρατών μελών της ΕΕ.

    [36] (Κ) Αντιπροσωπεία ιρλανδικού Κοινοβουλίου - Κύπρος

    Φθάνει τη Δευτέρα στην Κύπρο για επίσκεψη αντιπροσωπεία της Μικτής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του ιρλανδικού Κοινοβουλίου, ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών Νίκου Αναστασιάδη.

    [37] (Κ) ΟΗΕ - Κόφι Ανάν - Εκθεση ΟΥΝΦΙΚΥΠ (2)

    Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν, στην έκθεσή του για την ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ), αναφέρει ότι o διεθνής οργανισμός θεωρεί την τουρκική κυβέρνηση ως υπεύθυνη για τη διατήρηση του στάτους κβο στην κλειστή περιοχή της κατεχόμενης Αμμοχώστου.

    Οπως αναφέρει ο κ. Ανάν, ''τον Ιούλιο και τον Αύγουστο η ΟΥΝΦΙΚΥΠ παρατήρησε την αύξηση της δραστηριότητας του τουρκικών δυνάμεων/τουρκοκυπριακών δυνάμεων ασφαλείας στην κλειστή περιοχή των Βαρωσίων κυρίως με περιπολίες και καθάρισμα της περιοχής''.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 14 November 2003 - 18:49:31 UTC