Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-11-18

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (K) Ευρωκοινοβούλιο - Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων
  • [02] (Κ) ΕΕ - Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας - Ευθυμίου
  • [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [05] (Κ) ΓΓ ΥΠΕΞ Αυστρίας - Κύπρος - Επίσκεψη
  • [06] (Κ) Κυβέρνηση - Τσιμπανούλης - ΧΑΚ - Νέο συμβόλαιο
  • [07] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Ιρλανδός ΥΦΕΞ
  • [08] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Ημερίδα - Εφευρέσεις
  • [09] (Κ) ΟΗΕ - Μαυρογιάννης - Κύπρος - Ανθρώπινα Δικαιώματα
  • [10] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [11] (Κ) ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΚΥΠΡΟΥ
  • [12] (Κ) ΥΠΕΣ - ΚΥΠΕ - SANA - Συμφωνία
  • [13] (Κ) Εκπρόσωπος - Κυπριακό - Γουέστον
  • [14] (Κ) Παναγιώτης Δημητρίου - Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
  • [15] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [16] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Βιβλίο συλλυπητηρίων - Ιταλοί - Ιράκ
  • [17] (Κ) Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών - Ιρλανδοί βουλευτές
  • [18] (Κ) Πληθωρισμός - Οκτώβριος - Κύπρος
  • [19] (Κ) Εκπρόσωπος - ΚΥΠΕ - SANA
  • [20] (Κ) Τούρκος ΥΠΕΞ - Υπόθεση Λοϊζίδου - Αποζημίωση
  • [21] (Κ) Διακυβερνητική Διάσκεψη - Ιακώβου
  • [22] (Κ) Παπανδρέου - ΥΠΕΞ ΕΕ - Πάουελ - Κυπριακό
  • [23] (Κ) Πατ Κοξ - Ηγέτες τ/κ ''αντιπολίτευσης''
  • [24] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

  • [01] (K) Ευρωκοινοβούλιο - Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων

    [02] (Κ) ΕΕ - Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας - Ευθυμίου

    Οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μεταρρύθμιση των αγορών των μεσογειακών προϊόντων (καπνός, ελαιόλαδο, βαμβάκι, ζάχαρη) συζητήθηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας.

    [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η κατ' αρχήν συμφωνία που επήλθε χθες μεταξύ κυβέρνησης και κομμάτων για τη φορολόγηση των αυτοκινήτων είναι το θέμα που κυριαρχεί στα σημερινά πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου.

    Οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για αναζήτηση λύσης στο Κυπριακό και οι αμερικανικές πρωτοβουλίες μετά και τις πρόσφατες αρνητικές τοποθετήσεις της τουρκικής κυβέρνησης, ο απόηχος του συνεδρίου του ΚΣ ΕΔΕΚ και οι προειδοποιήσεις του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλου Χριστοδούλου για την ανάγκη κοινής προσπάθειας από όλους προκειμένου να εξυγιανθεί η κυπριακή Οικονομία είναι μερικά από τα υπόλοιπα θέματα των εφημερίδων.

    Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα της, υπό τον τίτλο ''Συμφωνία: Πιο φθηνό αυτοκίνητο'', ότι ο Υπουργός Οικονομικών Μάρκος Κυπριανού και τα τέσσερα μεγαλύτερα κόμματα του τόπου κατέληξαν χθες σε κατ' αρχήν συμφωνία για τις νέες φορολογίες οχημάτων και τις εκπτώσεις στα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα. Η συμφωνία θα τεθεί ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου και των ηγεσιών των κομμάτων για έγκριση. Σε άλλο θέμα γράφει πως η τουρκική κυβέρνηση ετοιμάζεται για νέες κινήσεις στο Κυπριακό αμέσως μετά τις επερχόμενες ''βουλευτικές εκλογές'' στο ψευδοκράτος.

    ''Η Μάχη'', με τίτλο ''Ηττα Ομήρου - Νίκη Λυσσαρίδη'', γράφει ότι η επικράτηση του Μαρίνου Σιζόπουλου επί του ανθυποψηφίου του Σοφοκλή Σοφοκλέους για το αξίωμα του Α΄ Αντιπροέδρου χαρακτηρίζεται από πολιτικούς κύκλους ως ήττα του Προέδρου του κόμματος Γιαννάκη Ομήρου και της ''ομάδας του'', οι οποίοι είχαν υποστηρίξει τον κ. Σοφοκλέους. Αλλη είδηση είναι οι καταγγελίες για εξαφάνιση μεγάλης αξίας ψηφιδωτών από τον αρχαιολογικό χώρο του Κουρίου.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Τι συμφωνήθηκε για τα αυτοκίνητα'' γράφει πως η ομοφωνία των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων γύρω από τη νέα φορολογία των αυτοκινήτων, ανάγκασε τελικά την Κυβέρνηση να υποχωρήσει στην αρχική της πρόταση και να παραχωρήσει περισσότερες ελαφρύνσεις για τα μεταχειρισμένα Ι.Χ. τα διπλοκάμπινα και τα βαν. Αλλού, γράφει ότι "ο ΚΟΑ ξόδεψε γύρω στις 350 χιλιάδες λίρες για να αναπαλαιώσει κτίριο του Δήμου Λευκωσίας στην Παλλουριώτισσα, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως ολυμπιακό μουσείο, αλλά το κτίριο παραμένει ερμητικά κλειστό και αναξιοποίητο για τρία και πλέον χρόνια".

    ''Η Σημερινή'', με τον τίτλο ''Ο κύβος ερρίφθη για τ' αυτοκίνητα'', γράφει στο κύριο θέμα ότι ''το σίριαλ'' με την αναδιάρθρωση των φόρων αυτοκινήτων ολοκληρώνεται την ερχόμενη Πέμπτη με την κατάθεση στη Βουλή του κυβερνητικού νομοσχεδίου και ότι οι καταναλωτές, μετά από μακρά αναμονή κατά την οποία η αγορά αυτοκινήτου περιήλθε σε τελματώδη κατάσταση, θα μάθουν πόσο φθηνότερα ή πόσο ακριβότερα θα αγοράζουν από τούδε και στο εξής τα αυτοκίνητα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι χαλούν τα σχέδια των ΗΠΑ για το Κυπριακό οι πρόσφατες τοποθετήσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η στήριξη που παρέχει στον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    ''Ο Φιλελεύθερος'', κάτω από τον τίτλο ''Εκλεισαν πράξη για τους φόρους'', γράφει στο κύριο θέμα πως ''βρέθηκε η χρυσή τομή μετά από οργιώδες παρασκήνιο'' και επήλθε τελικώς κατ' αρχήν συμφωνία για το ποσοστό έκπτωσης στη φορολόγηση των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων και γενικότερα για τους φόρους και δασμούς που θα καταβάλλουν οι ιδιοκτήτες όλων των κατηγοριών μηχανοκίνητων οχημάτων. Αλλού αναφέρεται στη χθεσινή συζήτηση επί της κυπριακής οικονομίας που έγινε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, στην ανάλυση που έκανε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλος Χριστοδούλου για τις προοπτικές της οικονομίας και στις προειδοποιήσεις που απηύθυνε λιτότητα και οικονομική εξυγίανση.

    Η ''Χαραυγή'' στο πρωτοσέλιδο θέμα υπό τον τίτλο ''Τα βρίσκουν στη φορολογία'' γράφει πως Κυβέρνηση και Κόμματα οδεύουν σε συμφωνία για τη φορολογία των αυτοκινήτων μετά και τη χθεσινή πολύωρη συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών. Ο Υπουργός Οικονομικών μετά το τέλος της συνάντησης ανέφερε ότι εξέλειπαν οι οποιεσδήποτε διαφορές και φαίνεται να υπάρχει κατάληξη. Αλλού γράφει πως την ερχόμενη Τρίτη κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις ευρωεκλογές, ενώ κάποια άλλα ζητήματα που αφορούν τις ευρωεκλογές και στα οποία δεν έγινε κατορθωτό να επιτευχθεί συμφωνία στο Εθνικό Συμβούλιο συνεχίζουν να βρίσκονται σε εκκρεμότητα.

    [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Εκπρόσωπος - Εκθεση ΓΓ ΟΗΕ - ΟΥΝΦΙΚΥΠ ------------------------------------- Η πρόσφατη έκθεση του ΓΓ των ΗΕ για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο δεν αντικατοπτρίζει ακριβώς την πραγματικότητα, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, προσθέτοντας ωστόσο πως ''η μη αναφορά στις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος μειώνεται όμως με την αναφορά του ΓΓ στην προηγούμενη του έκθεση και στο ψήφισμα 1475 αλλά και από το γεγονός ότι η έκθεση αυτή αναφέρεται ειδικά στην ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ''.

    Ο Εκπρόσωπος ανέφερε πως ''η κυβέρνηση αναμένει ότι όλες οι εκθέσεις των ΗΕ πρέπει να αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα. Ομως γίνεται αναφορά και σε αυτή την έκθεση στην προηγούμενη έκθεση του ΓΓ της 1ης Απριλίου 2003, όπου καταλόγισε σαφώς ευθύνες για την αποτυχία των προσπαθειών επίλυσης του Κυπριακού στην τουρκική πλευρά και στο ψήφισμα 1475 της 14ης Απριλίου, όπου και πάλι επαναλαμβάνονται οι θέσεις για την αρνητική στάση του κ. Ντενκτάς'', πρόσθεσε.

    Εκπρόσωπος ΗΕ - Εκθεση ΓΓ ----------------------------- Στις σχετικές αναφορές της έκθεσης του Κόφι Ανάν, τον Απρίλιο του 2003, παρέπεμψε τους δημοσιογράφους η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Μαρί Οκάμπε, όταν ρωτήθηκε αν υπάρχει οποιαδήποτε αλλαγή στο θέμα της επίρριψης ευθυνών για το αδιέξοδο στις καλές υπηρεσίες του Γενικού Γραμματέα των ΗΕ στο Κυπριακό.

    ''H απάντηση περιέχεται στην έκθεση του ΓΓ την 1η Απριλίου, 2003, που περιγράφει τις απόψεις των πλευρών και δεν έχουν αλλάξει ουσιαστικά από τότε», είπε.

    Γουέστον - Τουρκία - Κυπριακό ----------------------------- Οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι η μόνη πραγματική λύση του κυπριακού προβλήματος περνά μέσα από διαπραγματεύσεις στη βάση του σχεδίου Ανάν, τόνισε ο Ειδικός Συντονιστής στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον κατά την άφιξη του στην Αγκυρα, πρώτο σταθμό της περιοδείας του στην περιοχή.

    Οπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων ''Ανατολή'', ο κ. Γουέστον εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να ξεκινήσουν και να ολοκληρωθούν όσο το δυνατό συντομότερα, προσθέτοντας ότι αυτό αποτελεί προτεραιότητα για τους Κύπριους στο δρόμο τους προς την ένταξη στην ΕΕ.

    Ο κ. Γουέστον είπε ότι θα ανταλλάξει απόψεις για το κυπριακό πρόβλημα, το οποίο αποτελεί το ''πιο επείγον θέμα'' λόγω των τελευταίων εξελίξεων, όπως είναι οι ''εκλογές'' στα κατεχόμενα και η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρόοδο της Τουρκίας που συνδέει τη λύση του Κυπριακού με την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.

    Εκπρόσωπος - Περιοδεία Γουέστον ------------------------------- Η κυπριακή κυβέρνηση δεν έχει πληροφόρηση για τη νέα περιοδεία του Ειδικού Συντονιστή για το Κυπριακό στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τόμας Γουέστον στην περιοχή, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Σημείωσε ωστόσο πως από την περασμένη του επίσκεψη ο κ. Γουέστον είχε ανακοινώσει ότι θα επανέλθει εντός των επομένων εβδομάδων στην περιοχή ''και αυτό πράττει. Είναι η συνήθης και περιοδική του επίσκεψη στο τρίγωνο Αθήνα, Αγκυρα, Λευκωσία ή περαιτέρω και στις Βρυξέλλες για διερεύνηση των πιθανοτήτων επανέναρξης της διαπραγμάτευσης στη βάση του σχεδίου Ανάν'', είπε ο Εκπρόσωπος.

    ΕΕ - ΥΠΕΞ - Τουρκία - Κύπρος ---------------------------- Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου δήλωσε χθες ότι είναι κρίμα που ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέλεξε την πρόσφατη παράνομη επίσκεψή του στα κατεχόμενα για να ταυτισθεί με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και να αναφερθεί σε λύση του Κυπριακού στη βάση δύο κρατών.

    Μιλώντας στη συνεδρία του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες, ο κ. Ιακώβου χαρακτήρισε τις πρόσφατες εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αντικειμενικές, ενώ όσον αφορά την έκθεση για την Κύπρο είπε ότι η κυβέρνηση υπόσχεται πως θα εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο της προσαρμογής στο κοινοτικό κεκτημένο.

    Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία και κυρίως η έμμεση σύνδεση του Κυπριακού με την ενταξιακή πορεία της Αγκυρας απέσπασε θετικά σχόλια στη χθεσινή συζήτηση.

    Σχετικά με την Εκθεση Στρατηγικής για την Τουρκία, ο κ. Ιακώβου επεσήμανε ότι η Εκθεση είχε σοβαρές επιδράσεις τόσο στην Τουρκία, όσο και στην τ/κ κοινότητα, σε μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι είχαν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    ''Εντοπίστηκε μία αλλαγή, τουλάχιστον στη ρητορική της Τουρκίας και του κ. Ντενκτάς, όσον αφορά το σχέδιο Ανάν'', είπε ο κ. Ιακώβου.

    Ο Επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν, κάνοντας έμμεση αναφορά στην υπόθεση Τιτίνας Λοϊζίδου, είπε ότι η Τουρκία οφείλει να σεβαστεί τις αποφάσεις των διεθνών οργανισμών, κάτι που είναι μέσα στα πολιτικά κριτήρια της Κοπεγχάγης.

    Σε δήλωση του κατά τη διάρκεια παρουσίασης της πρόσφατης έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία, ο κ. Φερχόιγκεν είχε πει ότι θα πρέπει να νουθετήσουμε την Τουρκία να συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού. Είχε πει, επίσης, ότι πως η αναφορά ότι η μη λύση του Κυπριακού θα μπορούσε να αποτελέσει εμπόδιο για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, αποτελεί διαπίστωση ενός γεγονότος.

    Εκπρόσωπος - Παράνομη επίσκεψη Ερντογάν --------------------------------------- Πρόκληση προς τη διεθνή κοινότητα χαρακτήρισε την παράνομη επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα κατεχόμενα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, προσθέτοντας πως η διεθνής κοινότητα οφείλει να στρέψει τις προσπάθειές της προς την κατεύθυνση της Τουρκίας αν θέλει να καμφθεί η αδιαλλαξία της και να προχωρήσουμε προς επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

    ''Μετά από αυτή την επίσκεψη πρέπει να είναι σε όλους μας καθαρό ποια είναι η πολιτική της Τουρκίας'', ανέφερε ο Εκπρόσωπος, ο οποίος επανέλαβε τη θέληση της κυπριακής κυβέρνησης για λύση του Κυπριακού πριν την 1η Μαϊου 2004, σημειώνοντας ωστόσο πως ''οι δηλώσεις Ερντογάν δημιουργούν μια απαισιοδοξία και μια μικρότερη πλέον πιθανότητα λύσης του Κυπριακού μέχρι τότε''.

    Πρεσβευτής Ελλάδας - Επίσκεψη Ερντογάν -------------------------------------- Ο Πρεσβευτής της Ελλάδας στην Κύπρο Χρίστος Παναγόπουλος, κληθείς να σχολιάσει την παράνομη επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν στα κατεχόμενα, είπε πως ''η παρουσία του κ. Ερντογάν ιδίως στην ούτω καλούμενη επέτειο της ανακήρυξης του ψευδοκράτους και πολύ περισσότερο αυτά που είπε, δεν συμβάλλουν στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας''.

    Σε δηλώσεις ύστερα από εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Πρεσβεία της Ελλάδας από παιδιά του Δημοτικού Σχολείου Μενοίκου, ο κ. Παναγόπουλος πρόσθεσε πως ''με τις ενέργειες αυτές του Τούρκου Πρωθυπουργού, καθώς και οι δηλώσεις άλλων αξιωματούχων, οι οποίες τις τελευταίες μέρες έρχονται στο φως της δημοσιότητας, δεν θα έλεγε κανείς ότι η Τουρκία εξυπηρετεί τη δική της υπόθεση για πλησίασμα προς την Ευρώπη''.

    Εκπρόσωπος - Υπόθεση Λοϊζίδου - ΕΕ ---------------------------------- Οι 25 της ΕΕ έχουν πρόθεση να εξετάσουν το θέμα που αφορά τη μη συμμόρφωση της Τουρκίας με την απόφαση του ΕΔΑΔ στην υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Ερωτηθείς αν στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων που συνέρχεται στις Βρυξέλλες θα συζητηθούν μέτρα που αφορούν τη στάση της κοινοτικής ομάδας στο θέμα αυτό, ο Εκπρόσωπος απάντησε ''νομίζω πως ναι και εξάλλου είχε δοθεί μια εβδομάδα στην Τουρκία για να συμμορφωθεί''.

    Πρεσβευτής Ελλάδας - Υπόθεση Λοϊζίδου ------------------------------------- Στην υπόθεση Τιτίνας Λοϊζίδου ''είναι πάρα πολύ σημαντική η υιοθέτηση με συντριπτική πλειοψηφία του ενδιάμεσου ψηφίσματος (των Αναπληρωτών ΥΠΕΞ του Συμβουλίου της Ευρώπης) όπου εκεί με τρόπο διαυγή καταγράφεται η πραγματικότητα, ότι η Τουρκία για πάρα πολύ καιρό έχει βρεθεί σε αδυναμία να εκπληρώσει βασικές υποχρεώσεις'', δήλωσε χθες ο Πρεσβευτής της Ελλάδας στην Κύπρο Χρίστος Παναγόπουλος.

    ''Και όχι μόνο αυτό'', είπε ο Ελλαδίτης διπλωμάτης, ''έχω την αίσθηση ότι πολλά από τα κράτημέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης έχουν την αίσθηση ότι η Τουρκία δεν αντιμετωπίζει με τη δέουσα σοβαρότητα το θέμα αυτό. Το λέω διότι πέρσι την άνοιξη επισήμως είχε διαβεβαιώσει ότι θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις όσον αφορά την υπόθεση Λοϊζίδου. Δεν το έπραξε. Εχασε τρεις ή τέσσερις προθεσμίες που της δόθηκαν, ακριβώς για να μπορέσει να ανταποκριθεί έστω και καθυστερημένα'', πρόσθεσε.

    Πρεσβευτής Ελλάδας - Ντενκτάς ------------------------------ Ο Πρεσβευτής της Ελλάδας στην Κύπρο Χρίστος Παναγόπουλος, κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς ότι θα προωθήσει τη σύσταση ''εθνικού κογκρέσου'', είπε πως ''είναι μια διαδικασία παράνομη που κύριο χαρακτηριστικό της είναι η αποσχιστική στάση που είναι παράνομη αυτοδικαίως''.

    ''Απ΄ εκεί και πέρα πρέπει να δούμε τα διάφορα τερτίπια που ενδεχομένως να μεταχειρίζεται μέσα στο πλαίσιο του τακτικισμού που ακολουθεί ο κ. Ντενκτάς'', πρόσθεσε.

    Ο κ. Παναγόπουλος υπογράμμισε πως ''όλα αυτά θα πρέπει να τα δούνε και οι Τ/Κ, τους οποίους όλη η πολιτεία του κ. Ντενκτάς αποκόπτει και τους θυματοποιεί σε σχέση με την προοπτική που έχουν να γίνουν μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης''.

    ΥΠΕΞ - Κωνσταντινούπολη - Επιθέσεις - Καταδίκη ---------------------------------------------- Το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας καταδίκασε χθες τις βομβιστικές επιθέσεις κατά δύο συναγωγών στην Κωνσταντινούπολη, τονίζοντας ότι τέτοιες ενέργειες υπενθυμίζουν ότι ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας είναι ένας σκοπός στον οποίο όλοι πρέπει να συμμετάσχουν.

    ''Το Υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει κατάφωρα τις τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον δύο συναγωγών στην Κωνσταντινούπολη το Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2003 που είχαν ως αποτέλεσμα να χαθούν αρκετές αθώες ζωές και να τραυματιστούν πολλοί πολίτες'', αναφέρει επίσημη ανακοίνωση.

    Το ΥΠΕΞ εκφράζει εκ μέρους της κυβέρνησης και του λαού της Κύπρου, τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων, στην κυβέρνηση και το λαό της Τουρκίας και στην εβραϊκή κοινότητα της Κωνσταντινούπολης.

    Εκπρόσωπος - Κωνσταντινούπολη - Επιθέσεις - Καταδίκη ---------------------------------------------------- Η κυπριακή κυβέρνηση καταδίκασε έντονα τις βομβιστικές επιθέσεις εναντίον εβραϊκών συναγωγών στην Κωνσταντινούπολη.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε χθες πως ''η Κυβέρνηση καταδικάζει έντονα τις τρομοκρατικές βομβιστικές επιθέσεις στην Κωνσταντινούπολη εναντίον των συναγωγών που προκάλεσαν μεγάλο αριθμό θυμάτων, νεκρών και τραυματιών''.

    Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Δημοκρατίας - Αθήνα ----------------------------------------- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα στις 25 - 27 Νοεμβρίου, μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με την αντιπροσωπεία που θα τον συνοδεύσει θα αναχωρήσει από την Κύπρο για την Αθήνα στις 7 το πρωί της 25ης Νοεμβρίου και θα επιστρέψει στην Κύπρο το απόγευμα της 27ης Νοεμβρίου.

    Η επίσημη υποδοχή θα γίνει την ημέρα της άφιξης στην ελληνική πρωτεύουσα στο Προεδρικό Μέγαρο από τον Πρόεδρο Στεφανόπουλο και θα ακολουθήσουν συναντήσεις.

    Το βράδυ της ίδιας ημέρας θα δοθεί επίσημο δείπνο εκ μέρους του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας.

    Στις 26 Νοεμβρίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συναντηθεί με τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη.

    ΕΕ - Υπουργοί Αμυνας - Μαυρονικόλας ----------------------------------- Η Κοινή Ευρωπαϊκή Πολιτική Ασφγάλειας και Αμυνας απασχόλησε χθες στις Βρυξέλλες τη συνεδρίαση των Υπουργών Αμυνας της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στη συνάντηση την Κύπρο εκπροσώπησε ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας.

    Στη διάρκεια των εργασιών οι 25 Υπουργοί Αμυνας εξέτασαν τα επιτεύγματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης στους τομείς των επιχειρησιακών της δυνατοτήτων και την περαιτέρω διεύρυνση και ενδυνάμωση τους.

    Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Ολομέλεια - Εναρξη Εργασιών --------------------------------------------------- Αρχισαν χθες στο Στρασβούργο οι εργασίες της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Τα δύο σημεία της ημερήσιας διάταξης της ολομέλειας του Στρασβούργου που ξεχωρίζουν είναι η έκθεση του Ευρωβουλευτή Πασκουαλίνα Ναπολετάνο σχετικά με το νέο πλαίσιο σχέσεων της ΕΕ με τους γείτονές της στα ανατολικά και νότια σύνορά της μετά την επικείμενη διεύρυνση τον ερχόμενο Μάιο καθώς και η έκθεση του Ευρωβουλευτή Γκέορκ Ζαρζεμπόβσκι σχετικά με την πρόσβαση στην αγορά λιμενικών υπηρεσιών.

    Ιδιαίτερη σημασία θα έχουν επίσης οι δηλώσεις του Συμβουλίου και της Επιτροπής την Τετάρτη, αναφορικά με την έκθεση προόδου των εργασιών της Διακυβερνητικής Διάσκεψης.

    Ευρωκοινοβούλιο - Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων ----------------------------------------------- Η πολιτική κατάσταση στην Κύπρο θα είναι το κύριο θέμα που θα απασχολήσει την κοινή συνάντηση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Κύπρου - ΕΕ σήμερα στο Στρασβούργο.

    Οι Τ/Κ πολιτικοί Μουσταφά Ακιντζί, Αλί Ερελ, και Κουτλάι Ερκ, έχουν προσκληθεί να παραστούν στη συνεδρία από τη Σοσιαλιστική Ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 5.30 το απόγευμα (τοπική ώρα) και στη συνέχεια θα παρακαθήσουν σε δείπνο που θα παραθέσει ο Πρόεδρος της Ομάδας, Ισπανός Ενρίκε Μπαρόν Κρέσπο.

    Η τ/κ αντιπροσωπεία αναμένεται επίσης να συναντηθεί με τον κ. Κρέσπο καθώς επίσης και με τους αρχηγούς των άλλων πολιτικών ομάδων στο Ευρωκοινοβούλιο και τον Πρόεδρο της Ευρωβουλής Πατ Κοξ.

    Φοιτητές - Μαθητές - Αντικατοχική Εκδήλωση ------------------------------------------ Ψήφισμα προς τον Πρεσβευτή των ΗΠΑ Μάικλ Κλόσον με το οποίο καλούν τις ΗΠΑ ''να ασκήσουν πιέσεις στην Αγκυρα και τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς ώστε να αποδεχθούν μια δίκαιη, βιώσιμη και ομοσπονδιακή λύση του κυπριακού προβλήματος'', επέδωσαν οι φοιτητές και μαθητές που πραγματοποίησαν χθες εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από την αμερικανική πρεσβεία στην Λευκωσία.

    Με την ευκαιρία της Ημέρας Μνήμης του Πολυτεχνείου, 400 περίπου μαθητές και φοιτητές πορεύθηκαν από την Πλατεία Ελευθερίας μέχρι την Αμερικανική Πρεσβεία.

    Εκπρόσωπος - Επέτειος Πολυτεχνείου ---------------------------------- Η Δημοκρατία χρειάζεται πάντοτε αγώνες και η προστασία των δημοκρατικών θεσμών είναι υποχρέωση του κάθε πολίτη, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης με αφορμή τη χθεσινή επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου στην Ελλάδα.

    ''Ας θυμηθούμε την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, τον αγώνα των φοιτητών εναντίον της Χούντας και να τονίσουμε ότι η Δημοκρατία χρειάζεται πάντοτε αγώνες και η προστασία των δημοκρατικών θεσμών είναι υποχρέωση του κάθε πολίτη'', είπε ο κ. Χρυσοστομίδης.

    Δεν χρειάζεται νομίζω, πρόσθεσε, να θυμίσω τις τραγικές συνέπειες της περιόδου της δικτατορίας των Αθηνών στη δική μας την πατρίδα.

    Μαυρομμάτης - ΟΗΕ - Ιράκ - Εκθεση --------------------------------- Ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Ιράκ Πρέσβης Ανδρέας Μαυρομμάτης παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα στην Τρίτη Επιτροπή της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ την ετήσια έκθεσή του για την κατάσταση πραγμάτων σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Ιράκ.

    Με την ευκαιρία είχε και επαφές με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας, τη UNICEF και μη κυβερνητικούς οργανισμούς.

    Κατόπιν αιτήματος της προεδρίας του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο κ. Μαυρομμάτης ενημέρωσε τον Πρόεδρο, Πρέσβη Ismael Abrao Gaspar Martins, για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Ιράκ, διότι θα συζητηθεί σύντομα, τόσο το θέμα ανθρωπιστικού δικαίου όσο και ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα. Ο Πρέσβης της Αγκόλας του υποσχέθηκε κάθε βοήθεια στο έργο του.

    Υπουργός Παιδείας - Βαν ντερ Μιρ - Κύπρος - Ορχήστρα Νέων ΕΕ ------------------------------------------------------------ Η Κύπρος θα συμμετέχει επίσημα στην Ορχήστρα Νέων της ΕΕ από το 2004, ανακοίνωσε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης Την επίσημη συμμετοχή της Κύπρου στην Ορχήστρα Νέων της ΕΕ από το 2004 ανακοίνωσαν χθες σε κοινή διάσκεψη Τύπου ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης και ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, Πρέσβης Αντριαν Βαν ντερ Μιρ.

    Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι η συμμετοχή μας στην Ορχήστρα Νέων της ΕΕ θα αποτελέσει ένα κίνητρο για βελτίωση του επιπέδου των νέων μας, έτσι που να διεκδικούμε με περισσότερες αξιώσεις τη συμμετοχή μας στην Ορχήστρα αυτή που χτίζεται πάνω σε ποιοτικά κριτήρια και η επιλογή γίνεται μέσα από ένα σοβαρό, πανευρωπαϊκό διαγωνισμό.

    Από την πλευρά του ο κ. Βαν ντερ Μιρ είπε πως αισθάνεται ιδιαίτερα χαρούμενος για τη συμμετοχή της Κύπρου στην πολιτιστική οικογένεια της ΕΕ μέσω της Ορχήστρας Νέων η οποία ιδρύθηκε το 1978, αριθμεί 140 ταλαντούχους μουσικούς και λειτουργεί κάτω από την αιγίδα του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των Αρχηγών των κρατών - μελών της ΕΕ.

    ΚΥΠΕ - SANA - Συνεργασία ------------------------ Το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) και το Συριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (SANA) συμφώνησαν όπως αναπτύξουν περαιτέρω τη μεταξύ τους συνεργασία, προς όφελος των δύο πρακτορείων και των δύο γειτονικών χωρών.

    Μέσα στο πλαίσιο αυτό βρίσκεται από χθες το πρωί για τριήμερη επίσκεψη στην Κύπρο, ως φιλοξενούμενος του ΚΥΠΕ, ο Γενικός Διευθυντής του SANA Ghazi Al-Deeb.

    Κατά τη διάρκεια συνάντησης το απόγευμα στα γραφεία του ΚΥΠΕ στη Λευκωσία ανασκοπήθηκε όλο το φάσμα της συνεργασίας μεταξύ των δύο πρακτορείων ειδήσεων και μελετήθηκαν τρόποι περαιτέρω ανάπτυξης των ήδη φιλικών σχέσεων μεταξύ ΚΥΠΕ και SANA.

    Επικεφαλής των αντιπροσωπείας του ΚΥΠΕ ήταν ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Αριστος Αριστοτέλους. Παρέστησαν ο Αντιπρόεδρος του ΔΣ του ΚΥΠΕ Πέτρος Ζαχαριάδης και τα μέλη Γιαννάκης Σολωμού, Ελεονώρα Γαβριηλίδου και Ανδρέας Χατζηλοϊζου, καθώς επίσης ο Διευθυντής του ΚΥΠΕ Θέμης Θεμιστοκλέους και ο Αρχισυντάκτης Γιώργος Πενηνταέξ.

    Μεσογειακό Δίκτυο Πράσινων Κομμάτων - Συνέδριο - Κύπρος

    Πραγματοποιείται την ερχόμενη Παρασκευή στα Περβόλια στη Λάρνακα το τριήμερο συνέδριο του Μεσογειακού Δικτύου της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Πράσινων Κομμάτων το οποίο οργανώνεται από το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών.

    Επιτροπή Οικονομικών - Διοικητής Κεντρικής Τράπεζας --------------------------------------------------- Χρειάζεται κατανόηση και συλλογική προσπάθεια από όλους για να συγκλίνουν οι δείκτες της κυπριακής οικονομίας με τους αντίστοιχους ευρωπαϊκούς και για την επίτευξη του στόχου της εναρμόνισης με τους δείκτες του Μάαστριχτ, δήλωσε χθες ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλος Χριστοδούλου.

    Παρά τις δυσκολίες, είπε, είναι εφικτός ο στόχος της ένταξης της κυπριακής λίρας στο μηχανισμό συναλλαγματικών ισοτιμιών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) και της πλήρους ένταξης της Κύπρου στην ευρωζώνη.

    Χρηματιστήριο - Οριακές απώλειες -------------------------------- Εικόνα απαξίωσης παρουσίασε χθες η χρηματιστηριακή αγορά με τους επενδυτές να απέχουν από τις χρηματιστηριακές συναλλαγές και τον Γενικό Δείκτη να διαπραγματεύεται σε όλη τη διάρκεια της συνάντησης ελαφρώς αρνητικά. Η χρηματιστηριακή αγορά κατέγραψε οριακές απώλειες της τάξης του 0,5%, κλείνοντας στις 84,25 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών συρρικνώθηκε στις 222 χιλιάδες λίρες.

    [05] (Κ) ΓΓ ΥΠΕΞ Αυστρίας - Κύπρος - Επίσκεψη

    Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών της Αυστρίας Johannes Kyrle θα πραγματοποιήσει μονοήμερη επίσκεψη στην Κύπρο στις 4 Δεκεμβρίου, ύστερα από πρόσκληση του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβη Σώτου Ζακχαίου.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του ο κ. Kyrle θα έχει συνομιλίες στο Υπουργείο Εξωτερικών, οι οποίες θα επικεντρωθούν στο Κυπριακό, τις διμερείς σχέσεις, τη Διακυβερνητική Διάσκεψη για το Σύνταγμα της Ευρώπης και σε διεθνή θέματα με έμφαση στο Μεσανατολικό και τα Δυτικά Βαλκάνια.

    [06] (Κ) Κυβέρνηση - Τσιμπανούλης - ΧΑΚ - Νέο συμβόλαιο

    Υπογράφηκε την περασμένη εβδομάδα το νέο συμβόλαιο συνεργασίας μεταξύ της κυβέρνησης και του Ελλαδίτη εμπειρογνώμονα Δημήτρη Τσιμπανούλη για τον εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ).

    [07] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Ιρλανδός ΥΦΕΞ

    Ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα Dick Roche εξέφρασε την ελπίδα ότι το κυπριακό πρόβλημα θα λυθεί κατά τη διάρκεια της ιρλανδικής Προεδρίας της ΕΕ, πριν από την ένταξη της Κύπρου στην Κοινότητα.

    Εκφράζοντας έκπληξη για την παράνομη επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερνογάν στα κατεχόμενα, ο κ. Roche επεσήμανε τη σημασία της θέσης της ΕΕ ότι το Κυπριακό αποτελεί σοβαρό εμπόδιο στην ένταξη της Τουρκίας στην Ενωση.

    Ο Ιρλανδός αξιωματούχος μιλούσε ύστερα από τη συνάντηση με την κυπριακή κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρη Χριστόφια, που άρχισε χθες τις επαφές της στο Δουβλίνο.

    [08] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Ημερίδα - Εφευρέσεις

    Την εκτίμηση ότι, με την πλήρη ένταξη της στην ΕΕ, η Κύπρος μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή της Μεσογείου, αξιοποιώντας κυρίως το υψηλού επιπέδου επιστημονικό δυναμικό και την κοινωνικοοικονομική υποδομή της, εξέφρασε σήμερα ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας.

    Σε χαιρετισμό του στην τελετή έναρξης της ημερίδας με θέμα ''Πώς να εγγράψετε και να κατοχυρώσετε τις εφευρέσεις σας στην Ευρώπη'', ο κ. Λιλλήκας είπε πως ''η υψηλή τεχνολογία αποτελεί ένα σημαντικό μέσο για την περαιτέρω αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό των κυπριακών επιχειρήσεων και για την προώθηση νέων δραστηριοτήτων''.

    [09] (Κ) ΟΗΕ - Μαυρογιάννης - Κύπρος - Ανθρώπινα Δικαιώματα

    Η Κύπρος και η Ελλάδα με παρεμβάσεις τους στην Τρίτη Επιτροπή του ΟΗΕ, η οποία εξετάζει και συζητά την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις παραβιάσεις τους σε διάφορες χώρες στον κόσμο, καταδίκασαν τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο ως αποτέλεσμα της τουρκικής εισβολής και κατοχής.

    Εκ μέρους της Δημοκρατίας μίλησε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη, Πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης, και εκ μέρους της Ελλάδας ο Αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος Μιχάλης Δαρατζίκης.

    [10] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 18/11/2003
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7095            1,7197
    Δολάριο ΗΠΑ                      2,0102            2,0222
    Λίρα Αγγλίας                     1,1882            1,1953
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    --------------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     218,8968        220,6479
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,7990          2,8213
    Δολάριο Καναδά                     2,6337          2,6547
    Κορώνα Δανίας                     12,7045         12,8061
    Κορώνα Νορβηγίας                  13,9841         14,0959
    Κορώνα Σουηδίας                   15,3128         15,4353
    Φράγκο Ελβετίας                    2,6575          2,6787
    

    [11] (Κ) ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΚΥΠΡΟΥ

    ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

    ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

    Η Διαχειριστική Επιτροπή του Κεντρικού Αρχείου Πληροφοριών για Εκδότες Ακάλυπτων Επιταγών επιθυμεί να επισημάνει ότι σημαντικός αριθμός προσώπων, τα οποία καταχωρούνται στο ΚΑΠ, παρουσιάζει εκ των υστέρων τη δικαιολογία ότι η επιταγή ή οι επιταγές που οδήγησαν στην καταχώριση, είχαν διευθετηθεί πριν την καταχώρισή τους και ξαναπαρουσιάστηκαν στην τράπεζα από λάθος του δικαιούχου.

    Σε προηγούμενη ανακοίνωσή της η Επιτροπή είχε επισημάνει ότι τα πρόσωπα τα οποία προχωρούν σε διευθέτηση οποιασδήποτε επιταγής που έχουν εκδώσει, πρέπει να το πράττουν μόνο όταν τους επιστραφεί η επιταγή που διευθετούν.

    Επειδή το φαινόμενο αυτό συνεχίζεται, η Επιτροπή επανατονίζει την ανάγκη αυτή και δηλώνει ότι, από τώρα και στο εξής, όταν υποβάλλεται η δικαιολογία αυτή για ακύρωση καταχώρισης, δεν θα γίνεται δεκτή εκτός αν διαπιστωθεί πέραν πάσης αμφιβολίας ότι αυτή ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Τονίζεται στο σημείο αυτό και η ευθύνη των δικαιούχων τέτοιων επιταγών, οι οποίοι μετά που εισπράττουν τα οφειλόμενα, αντί να επιστρέψουν την επιταγή, την επανακαταθέτουν, πράξη που δυνατόν να ισοδυναμεί με διάπραξη αδικήματος.

    [12] (Κ) ΥΠΕΣ - ΚΥΠΕ - SANA - Συμφωνία

    Το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) και το Συριακό Πρακτορείο Ειδήσεων SANA επεξεργάζονται σχέδιο νέας συμφωνίας για συνεργασία που αναμένεται να υπογραφεί το 2004, δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου μετά τη φιλοφρονητική συνάντηση που είχε σήμερα με τον Γενικό Διευθυντή του Συριακού Πρακτορείου Ειδήσεων SANA Ghazi Al-Deeb και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και τον Διευθυντή του ΚΥΠΕ.

    [13] (Κ) Εκπρόσωπος - Κυπριακό - Γουέστον

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε σήμερα ότι η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του ΟΗΕ Μαρί Οκάμπε επιβεβαίωσε ότι η έκθεση του Γενικού Γραμματέα του διεθνούς οργανισμού έκανε αναφορά στην προηγούμενη έκθεση του Κόφι Ανάν της 1ης Απριλίου και στο ψήφισμα 1475.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης ανέφερε ακόμη ότι συζητείται και πάλι ευρέως το θέμα των θέσεων της ΕΕ έναντι της Τουρκίας, επισημαίνοντας την αναφορά σε άρθρο εφημερίδας διεθνούς κυκλοφορίας ότι ο Πρωθυπουργός της Ολλανδίας Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε έθεσε ως τις δύο προϋποθέσεις για την έναρξη διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, την εφαρμογή του κεκτημένου και το κυπριακό πρόβλημα.

    Ερωτηθείς για τη συζήτηση στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, είπε ότι ο Υπουργός Εξωτερικών, με την στήριξη πολλών ομολόγων του και ιδίως του Ελληνα ΥΠΕΞ Γιώργου Παπανδρέου, ζήτησε αποσαφήνιση στα συμπεράσματα τα οποία θα συζητηθούν τον Δεκέμβριο με αναφορά σε προηγούμενες αποφάσεις ούτως ώστε να φαίνεται καθαρά ότι η έκκληση για επανέναρξη συνομιλιών στο Κυπριακό αναφέρεται κυρίως στην Τουρκία.

    Απαντώντας σε ερώτηση, εξέφρασε την πεποίθηση ότι είναι εφικτό κάτι τέτοιο, επισημαίνοντας ότι υπάρχει ήδη το κείμενο των συμπερασμάτων της Θεσσαλονίκης που ήταν αρκετά σαφές και δεν διαφαίνεται ότι θα υπάρξει οποιαδήποτε διαφοροποίηση.

    [14] (Κ) Παναγιώτης Δημητρίου - Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

    Η επίσκεψη των Τ/Κ ηγετών της «αντιπολίτευσης» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποσκοπεί στην ενίσχυση της σχολής της τ/κ κοινότητας που είναι υπέρ της εξεύρεσης λύσης του Κυπριακού, δήλωσε σήμερα ο βουλευτής του ΔΗΣΥ και παρατηρητής στο Ευρωκοινοβούλιο Παναγιώτης Δημητρίου.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Δημητρίου αναφέρθηκε στη συνάντηση που θα έχουν στις 3.30 μμ (τοπική ώρα) μέλη της επιτροπής που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), στη συνάντηση στις 4μμ της πολιτικής ομάδας του ΕΛΚ και στην κοινή συνάντηση στις 5.30 μμ της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Κύπρου - ΕΕ με τους Τ/Κ Μουσταφά Ακιντζί, Αλί Ερελ, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και Κουτλάι Ερκ.

    Ο κ. Δημητρίου είπε ότι οι Τ/Κ δεν έρχονται με οποιαδήποτε άλλη ιδιότητα εκτός από εκείνη των ηγετών της «αντιπολίτευσης» της τ/κ κοινότητας.

    [15] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            83,84  (-0,49)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    292.780
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    203.781    338,26  (-0,41)
    FTSE Med 100 **                             5.642,37  (-0,99)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    167.455     96,51  (-0,49)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £      3.324     71,57  (-0,90)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £        646     16,08  ( 0,25)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     11.146     57,35  (-1,17)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      1.862     71,06  ( 0,04)
    Εμπορικές Εταιρείες           £      4.140     21,15  ( 0,57)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     19.548     72,65  (-0,30)
    Ετ. Πληροφορικής              £        328      3,54  ( 0,28)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     11.719     12,05  ( 0,00)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £          0     12,16  ( 0,50)
    Ξενοδοχεία                    £     20.038     39,20  (-0,08)
    Αλλες Εταιρείες               £     40.032     76,47  (-0,93)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [16] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Βιβλίο συλλυπητηρίων - Ιταλοί - Ιράκ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος μετέβη σήμερα το απόγευμα στην Πρεσβεία της Ιταλίας στη Λευκωσία και υπέγραψε το βιβλίο συλλυπητηρίων για τους Ιταλούς που σκοτώθηκαν κατά την πρόσφατη επίθεση κατά της ιταλικής βάσης στο Ιράκ.

    [17] (Κ) Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών - Ιρλανδοί βουλευτές

    Την εκτίμηση της Κύπρου για την υποστήριξη της Ιρλανδίας στο δίκαιο αγώνα του κυπριακού λαού και για την προθυμία ιδιαίτερα του ιρλανδικού Κοινοβουλίου να συμβάλει στην εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, ιδιαίτερα κατά την περίοδο της άσκησης της προεδρίας της ΕΕ από την Ιρλανδία, εξέφρασαν σήμερα ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών Νίκος Αναστασιάδης και οι βουλευτές Τάκης Χατζηγεωργίου, Σοφοκλής Φυττής και Γιώργος Περδίκης.

    [18] (Κ) Πληθωρισμός - Οκτώβριος - Κύπρος

    Στο 3,7% ανήλθε ο ετήσιος εναρμονισμένος πληθωρισμός στην Κύπρο τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Στατιστική Υπηρεσία της ΕΕ (Eurostat).

    [19] (Κ) Εκπρόσωπος - ΚΥΠΕ - SANA

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης είχε σήμερα συνάντηση στο γραφείο του με τον Γενικό Διευθυντή του Συριακού Πρακτορείου Ειδήσεων (SANA). Στη συνάντηση παρέστη, επίσης, ο Διευθυντής του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) Θέμης Θεμιστοκλέους.

    [20] (Κ) Τούρκος ΥΠΕΞ - Υπόθεση Λοϊζίδου - Αποζημίωση

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ δήλωσε σήμερα ότι η αποζημίωση στην υπόθεση Λοϊζίδου θα πληρωθεί σε περίπτωση που λυθούν τα προβλήματα από κοινού.

    [21] (Κ) Διακυβερνητική Διάσκεψη - Ιακώβου

    Η πρόνοια του σχεδίου του ευρωπαϊκού συντάγματος για θέσπιση θέσης Υπουργού Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και οι δυνατότητες αναθεώρησης σημείων του συντάγματος στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων, εξετάσθηκαν στη σημερινή συνεδρίαση της Διακυβερνητικής Διάσκεψης, στην οποία την Κύπρο εκπροσώπησε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    [22] (Κ) Παπανδρέου - ΥΠΕΞ ΕΕ - Πάουελ - Κυπριακό

    Στο Κυπριακό αναφέρθηκε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου σε παρέμβασή του κατά τη διάρκεια του γεύματος των 25 Υπουργών Εξωτερικών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τον Αμερικανό ομόλογό τους Κόλιν Πάουελ στις Βρυξέλλες. Στο γεύμα την Κύπρο εκπροσώπησε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    Ο κ. Παπανδρέου έκανε αναφορά στην πολύ καλή συνεργασία που υπάρχει μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού υπογραμμίζοντας ότι η συνεργασία αυτή πρέπει να συνεχισθεί και το επόμενο διάστημα.

    [23] (Κ) Πατ Κοξ - Ηγέτες τ/κ ''αντιπολίτευσης''

    Τις θέσεις τους όσον αφορά το Κυπριακό και τις λεγόμενες εκλογές του Δεκεμβρίου στα κατεχόμενα εξέφρασαν οι ηγέτες της τ/κ ''αντιπολίτευσης'' σε συνάντηση που είχαν σήμερα στο Στρασβούργο με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πατ Κοξ.

    [24] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

    Λειψία - Εκδήλωση για Κύπρο ---------------------------- Πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη στη Λειψία μεγάλη εκδήλωση για την Κύπρο η οποία διοργανώθηκε από την Πρεσβεία της Κύπρου στο Βερολίνο σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο και την Κεντρική Βιβλιοθήκη Λειψίας καθώς επίσης και τη Γερμανο-Ελληνική εταιρεία «Το σπίτι των Ελλήνων».

    Ο Πρεσβευτής της Κύπρου Χρίστος Ψιλογένης σε ομιλία του στην εκδήλωση με θέμα «Η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ ως παράγοντας ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου» ανέπτυξε βασικές πτυχές του Κυπριακού και μίλησε για την ενταξιακή πορεία της Κύπρου και το ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η Κύπρος στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

    Οι Κύπριοι, είπε ο κ. Ψιλογένης, ασφαλώς μπορούν να συνυπάρξουν ειρηνικά μεταξύ τους όπως και στο παρελθόν, όπως συνυπάρχουν και όλοι οι άλλοι Ευρωπαίοι. Και δεδομένου ότι διατηρούν άριστες σχέσεις τόσο με τους Αραβες όσο και με το Ισραήλ, μπορούν να μεταβάλουν την κοινή τους πατρίδα σε γέφυρα ειρήνης και συνεργασίας, παράγοντα σταθερότητας όχι μόνο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αλλά και για όλη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

    Αυτό επιτάσσει το συμφέρον όλων των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Είμαστε έτοιμοι για ένα ιστορικό συμβιβασμό. Είμαστε έτοιμοι για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με βάση το Σχέδιο Ανάν, πρόσθεσε και σημείωσε πως για μια ακόμα φορά αναμένουμε ότι η Τουρκία και ο Ντενκτάς θα αρθούν στο ύψος των περιστάσεων που επιτάσσει η λογική και η ιστορία.

    Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε έκθεση φωτογραφίας για την Κύπρο, του ελληνογερμανικής καταγωγής φωτογράφου Marcos Gittis με συνοδευτικά κείμενα της γερμανίδας δημοσιογράφου Christiane Sternberg. Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου.

    Στην εκδήλωση παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Λειψία Θεόδωρος Ν. Τσακίρης, ακαδημαϊκοί, δημοσιογράφοι και πλήθος Γερμανοί και Ελληνες της περιοχής.

    Μεξικό - Αποκαλυπτήρια πλάκας ------------------------------

    Ο Πρεσβευτής της Κύπρου στο Μεξικό Αντώνης Τουμαζής τέλεσε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης τα αποκαλυπτήρια μπρούντζινης πλάκας με κυπριακή ποίηση στο κυριότερο τουριστικό κέντρο της Πόλης του Μεξικού, την περιοχή Zona Rosa.

    Η πλάκα, με ποιήματα του Κώστα Μόντη και του Λεύκιου Ζαφειρίου μεταφρασμένα στην ισπανική, αποτελεί ''σελίδα'' του μνημειακού βιβλίου «Η καλύτερη ποίηση στον κόσμο», που είναι πρωτοβουλία του Συνδέσμου Εμπόρων της Zona Rosa, της Γκαλερύ Menache και του Ροταριανού Ομίλου της Zona Rosa σε συνεργασία με την τοπική κυβέρνηση της Πόλης του Μεξικού.

    Το σχεδιασμό επιμελήθηκε ο Μεξικανός ζωγράφος Fernando M. Diaz. Για το εν λόγω ''βιβλίο'', που θα αποτελείται από 80 ''σελίδες'', ποίηση των κυριότερων Μεξικανών και ξένων ποιητών θα χαράζεται ανάγλυφη σε μπρούντζο και θα εκτίθεται σε διάφορα σημεία της περιοχής, σε μορφή μνημείων. Με τα αποκαλυπτήρια της πλάκας με την κυπριακή ποίηση, μαζί με μια πλάκα με ποιήματα δύο Μεξικανών ποιητών, εγκαινιάστηκε σειρά αποκαλυπτηρίων.

    Κατά τη διάρκεια της τελετής, ο κ. Fernando M. Diaz, Διευθυντής της Γκαλερύ Menache, ευχαρίστησε τις Αρχές του Μεξικού για τη βοήθεια τους στην πραγματοποίηση αυτού του έργου, και στη συνέχεια, με την ευκαιρία της παρουσίασης της κυπριακής ποίησης τόνισε τη σημασία του κυπριακού πολιτισμού και την προσφορά του κ. Τουμαζή στην προώθηση του στο Μεξικό. Ο κ. Diaz ανακοίνωσε επίσης ότι σύντομα θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια πλάκας με ποίηση ενός ακόμη διακεκριμένου Κύπριου ποιητή, του Μιχάλη Πασιαρδή.

    O κ. Τουμαζής σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση ευχαρίστησε τους διοργανωτές για την τιμή που κάνουν στην Κύπρο με τη συμπερίληψη των ποιητών της στο μνημειακό βιβλίο «Η καλύτερη ποίηση στον κόσμο» και ειδικά για το γεγονός ότι με Κύπριους ποιητές εγκαινιάζεται η σημαντική αυτή πρωτοβουλία, που αποτελεί καινοτομία για το Μεξικό. Η ποίηση, επεσήμανε ο κ. Τουμαζής, πρέπει να βρίσκεται παντού σε μια πόλη όπως αυτή του Μεξικού, και ειδικά σε μια περιοχή όπως η Zona Rosa, η οποία χαρακτηρίζεται από την παρουσία του πολιτιστικού στοιχείου.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 18 November 2003 - 18:49:27 UTC