Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-11-21

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (K) ΟΗΕ- ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Ανανέωση
  • [02] (Κ) Συντονιστής Εναρμόνισης - Ευρωπαϊκή Επιτροπή
  • [03] (Κ) Ολομέλεια - 14η Σεπτεμβρίου - Ημέρα Ιστορικής Μνήμης
  • [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [05] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση
  • [06] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [07] (Κ) Βουλευτής Γ. Γεωργίου - Βρυξέλλες - Σεμινάριο
  • [08] (Κ) Κύπρος - Συνθήκη Οττάβα - Εναρξη καταστροφής αποθηκευμένων ναρκών
  • [09] (Κ) Μακσέιν - ''Εκλογές'' - Διώξεις Τ/Κ δημοσιογράφων
  • [10] (Κ) ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΚΥΠΡΟΥ
  • [11] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [12] (Κ) Τέμενος Μπαϊρακτάρη - Εκδήλωση - Επαναλειτουργία
  • [13] (Κ) ΕΕ - Τουρκία - Μεταρρυθμίσεις
  • [14] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [15] (Κ) Χρηματιστήριο - Σταθεροποιητική πορεία
  • [16] (Κ) Υπουργός Συγκοινωνιών - ΒΟΤ - Alterra Consortium
  • [17] (Κ) Μαγκριώτης - Αφιξη - Επαφές
  • [18] (Κ) Τόμας Γουέστον - Συνέντευξη Τύπου - Κυπριακό (1)
  • [19] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αθήνα - Πρόγραμμα επίσκεψης
  • [20] (Κ) Υπουργός Γεωργίας - Βενετία - Ρώμη - ΕΕ
  • [21] (Κ) Τόμας Γουέστον - Συνέντευξη Τύπου - Κυπριακό (2)
  • [22] (Κ) Ευρωπαίοι Πράσινοι - Κατεχόμενα
  • [23] (K) ΕΕ - Διαγωνισμός - Προσλήψεις - Προσχωρούσες χώρες
  • [24] (Κ) Χριστοδούλου - ΚΤ - Εκδήλωση για τα 40χρονα
  • [25] (Κ) Διοικητής ΚΤ Ελλάδος - 40χρόνα Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου
  • [26] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Γουέστον - Τουρκία - Κυπριακό
  • [27] (Κ) ΥΠΕΞ - Κωνσταντινούπολη - Καταδίκη επιθέσεων
  • [28] (Κ) Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Πράσινοι - Συνέδριο

  • [01] (K) ΟΗΕ- ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Ανανέωση

    Αρχίζουν σήμερα στις 10 το βράδυ (ώρα Κύπρου) οι ανεπίσημες διαβουλεύσεις των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, για την υιοθέτηση του ψηφίσματος με το οποίο θα ανανεώνεται για ακόμη έξι μήνες η θητεία της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο.

    Το σχέδιο ψηφίσματος που συζήτησαν τα πέντε μόνιμα μέλη είναι πανομοιότυπο με το ψήφισμα του Ιουνίου.

    [02] (Κ) Συντονιστής Εναρμόνισης - Ευρωπαϊκή Επιτροπή

    Η χθεσινή τετράωρη συνάντηση εργασίας μεταξύ του Συντονιστή Εναρμόνισης Τάκη Χατζηδημητρίου και της αντιπροσωπείας λειτουργών υπουργείων και ημικρατικών οργανισμών που τον συνόδευαν και ανώτατων στελεχών της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ήταν εξαιρετικά χρήσιμη στο βαθμό που βοήθησε να διελευκανθούν διάφορα θέματα σχετικά με τη λειτουργία του Κυπριακού Οργανισμού Αγροτικών Πληρωμών.

    [03] (Κ) Ολομέλεια - 14η Σεπτεμβρίου - Ημέρα Ιστορικής Μνήμης

    Με πρόταση νόμου που κατέθεσε ο Γενικός Γραμματέας και Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων - Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης και την οποία ομόφωνα υπερψήφισε χθες βράδυ σε νόμο του κράτους η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων, καθιερώνεται η 14η Σεπτεμβρίου ως Ημέρα Ιστορικής Μνήμης και Τιμής προς τον Ελληνισμό της Μικράς Ασίας και τη Μικρασιατική Καταστροφή.

    [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το χθεσινό τρομοκρατικό κτύπημα στην Κωνσταντινούπολη, που σκόρπισε τον πανικό και άφησε πίσω του πολλούς νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες, είναι το θέμα που κυριαρχεί στα σημερινά πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου.

    Αλλα θέματα είναι η ψήφιση από τη Βουλή της νέας φορολόγησης των αυτοκινήτων, το Καταστατικό Συνέδριο του ΔΗΚΟ, η υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου εναντίον της Τουρκίας και η παρουσίαση στη Βουλή του Κρατικού Πορϋπολογισμού για το 2004.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Λερναία ύδρα η Αλ Κάιντα'' γράφει ότι η τρομοκρατική οργάνωση Αλ Κάιντα κτύπησε για δεύτερη φορά την Τουρκία σε διάστημα έξι ημερών στέλνοντας ταυτόχρονα ένα σαφές ''τρομο-μήνυμα'' προς όλη την υφήλιο ότι παρ' όλη τη διεθνή προσπάθεια η οργάνωση του Οσάμαν Μπιν Λάντεν όχι μόνο δεν έχει κτυπηθεί αλλά παραμένει ζωντανή και δραστήρια να σπέρνει τον τρόμο και τον πανικό οπουδήποτε στον κόσμο. Σε άλλη είδηση γράφει ότι από σήμερα ο καταναλωτής έχει το δικαίωμα να διαθέτει καλό, φθηνό και ασφαλές αυτοκίνητο όπως όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες, αφού η Βουλή ενέκρινε χθες βράδυ τις πρόνοιες της νέας νομοθεσίας για τους εισαγωγικούς δασμούς και τα τέλη εγγραφής και κυκλοφορίας των μηχανοκίνητων οχημάτων.

    ''Η Μάχη'' στο πρωτοσέλιδο θέμα με τίτλο ''Παγκόσμιος συναγερμός'' αναφέρει πως τα νέα τρομοκρατικά κτυπήματα στην Κωνσταντινούπολη και η έναρξη της εβδομάδας Ραμαζανιού στα κατεχόμενα σε συνδυασμό με πληροφορίες που φθάνουν τις τελευταίες μέρες για νέες τρομοκρατικές επιθέσεις σε διάφορες χώρες, οδήγησαν τις αρχές ασφαλείας και στην Κύπρο να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο τα μέτρα ασφαλείας κυρίως στην αμερικανική Πρεσβεία στη Λευκωσία. Σε άλλο θέμα γράφει ότι την ερχόμενη Κυριακή πραγματοποιείται το Καταστατικό Συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος, στο οποίο θα παραστούν 3000 σύνεδροι, οι οποίοι και θα υποβάλουν συγκεκριμένες προτάσεις για εκσυγχρονισμό και περαιτέρω εκδημοκρατισμό του καταστατικού του ΔΗΚΟ.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''11η Νοεμβρίου'' γράφει πως ο επίσημος απολογισμός από τα χθεσινά τρομοκρατικά κτυπήματα στην Κωνσταντινούπολη είναι 25 νεκροί και περισσότεροι από 450 τραυματίες, ενώ ανάμεσα στους νεκρούς είναι και ο Βρετανός πρόξενος στην Κωνσταντινούπολη Ρότζερ Σορτ, καθώς και αδιευκρίνιστος αριθμός Βρετανών πολιτών. Αλλού αναφέρει πως η κυπριακή κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να μπει σε καμία διαπραγμάτευση στην υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου, παρά τις πιέσεις που ήδη ασκούνται. Σε αποκλειστικές δηλώσεις του στην εφημερίδα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσος Παπαδόπουλος είπε πως ο ίδιος έδωσε οδηγίες στο μόνιμο αντιπρόσωπο της Δημοκρατίας να μην εμπλακεί σε διαπραγμάτευση και να επιμείνει στην υποχρέωση της Τουρκίας να υλοποιήσει άνευ όρων την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

    ''Η Σημερινή'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Φρένο στο νόμο Βλίττη'' γράφει ότι η Βουλή έκανε τελικά δεύτερες σκέψεις ως προς την κατάθεση της πρότασης νόμου, ως κατεπείγουσας, η οποία κρίθηκε ότι ''φωτογραφίζει'' το Δήμαρχο Παραλιμνίου Νίκο Βλίττη και με βάση το σχέδιο νόμου τροποποιείται η νομοθεσία περί Δήμων έτσι ώστε σε περίπτωση που διεξάγεται έρευνα εναντίον δημάρχου, αντιδημάρχου ή μέλους δημοτικού συμβουλίου σχετική με την άσκηση των καθηκόντων και των αρμοδιοτήτων, τα πρόσωπα αυτά να μη δικαιούνται να ασκούν οποιαδήποτε από τα καθήκοντα ή τις εξουσίες που προβλέπονται στον υπό τροποποίηση νόμο. Σε άλλο θέμα αναφέρεται πώς το Κεντρικό Συμβούλιο Προσφορών αναμένεται σήμερα να ανακοινώσει την απόφασή του για τον προτιμητέο προσφοροδότη, με τον οποίο θα αρχίσει διαπραγματεύσεις η κυβέρνηση για την ανάπτυξη των αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στο πρωτοσέλιδο θέμα υπό τον τίτλο ''Στρατηγική με φόντο την ΕΕ'' γράφει πως η κυβέρνηση καταθέτοντας τη στρατηγική για το 2004, χρονιά της πλήρους προσχώρησης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ζήτησε χθες στη Βουλή διά του Υπουργού Οικονομικών τόσο από την αντιπολίτευση όσο και από τη συμπολίτευση συναίνεση. Η εφημερίδα γράφει ακόμα πως η ένταξη της Κύπρου οδηγεί σε πλήρη αναδιαμόρφωση της οικονομικής πολιτικής και αλλαγή των προτεραιοτήτων. Αλλού γράφει πως ένα μοναδικό σύμπλεγμα λαξευτών τάφων ελληνορωμαϊκής περιόδου βρέθηκε στη Λευκωσία, στο χώρο όπου στεγάζονταν οι παλαιοί φούρνοι των Αγίων Ομολογητών.

    Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Εμφαση στην ευημερία'' πως ''το προοδευτικό και ριζικά εκσυγχρονιστικό στίγμα της νέας κυβέρνησης, οι αναπτυξιακοί προσανατολισμοί και οι φιλόδοξοι στόχοι της για τη διαμόρφωση ενός κράτους με ευαισθησία προς τις πιο ευπαθείς τάξεις της κοινωνίας'' σκιαγραφήθηκαν χθες από τον Υπουργό Οικονομικών ενώπιον της ολομέλειας της Βουλής κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2004. Αλλού αναφέρει πως συμπληρωματικό προϋπολογισμό κατέθεσε χθες το Υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή, ο οποίος περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τη δημιουργία 779 νέων/πρόσθετων θέσεων, την κατάργηση δυο, την αναβάθμιση επτά, τη μεταφορά 2.720, τη μετονομασία 228, οι οποίες συνεπάγονται μέση ετήσια δαπάνη ύψους 15.069.109 λίρες.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' με κύριο τίτλο ''Μακελειό στην Κωνσταντινούπολη'' γράφει πως Ισλαμιστές φαίνεται να διενήργησαν τις χθεσινές επιθέσεις κατά τις οποίες σκοτώθηκαν τουλάχιστον 27 άτομα και τραυματίστηκαν εκατοντάδες άλλα στην Κωνσταντινούπολη χθες μόλις πέντε ημέρες μετά τα άλλα θανατηφόρα κτυπήματα στις εβραϊκές συναγωγές. Αλλού γράφει πως ο αντιπρόσωπος των Αρμενίων στη Βουλή Πετρός Καλαϊτζιάν δήλωσε πως το Ινστιτούτο Μελκονιάν έχει διαφύγει τον κίνδυνο κλεισίματος και την απειλή για πώλησή του και μπορεί να επεκταθεί για κάλυψη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''The Cyprus Weekly'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Οι βόμβες της 'Αλ Κάιντα' σκοτώνουν 27" αναφέρεται στις χθεσινές βομβιστικές επιθέσεις κατά του βρετανικού Προξενίου και μιας τράπεζας στην Κωνσταντινούπολη, με έδρα το Λονδίνο, που σκότωσαν τουλάχιστον 27 άτομα και τραυμάτισαν σχεδόν 450. Σημειώνει πως αυτές συνέπεσαν με την επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου στη Βρετανία και η ευθύνη για τις επιθέσεις καταλογίστηκε στην ''Αλ Κάιντα''. Αλλού αναφέρει πως σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης ανέφερε πως κανείς δεν γνωρίζει ποιο θα είναι το αποτέλεσμα των ''εκλογών'' στα κατεχόμενα και πως αν κερδίσει η ''αντιπολίτευση'' τότε ''τα πράγματα θα αλλάξουν στην Κύπρο''.

    [05] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση

    [06] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    ΟΗΕ - ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Ανανέωση ------------------------ Αρχίζουν σήμερα στις 10 το βράδυ (ώρα Κύπρου) οι ανεπίσημες διαβουλεύσεις των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, για την υιοθέτηση του ψηφίσματος με το οποίο θα ανανεώνεται για ακόμη έξι μήνες η θητεία της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο.

    Το σχέδιο ψηφίσματος που συζήτησαν τα πέντε μόνιμα μέλη είναι πανομοιότυπο με το ψήφισμα του Ιουνίου.

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας αναμένεται να υιοθετήσει το ψήφισμα τη Δευτέρα.

    Πρόεδρος Δημοκρατίας - Γουέστον ------------------------------- Μιάμιση ώρα διήρκησε η χθεσινή απογευματινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου με τον Αμερικανό Ειδικό Συντονιστή για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον.

    Μετά τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις.

    Υπουργός Εξωτερικών - Τόμας Γουέστον - Συνάντηση ------------------------------------------------ Λιγότερο βέβαιος για την έκβαση του αποτελέσματος των ψευδοεκλογών στα κατεχόμενα εμφανίστηκε χθες ο Ειδικός Συντονιστής του αμερικανικού ΥΠΕΞ για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον, ο οποίος επίσης εκτίμησε ότι εάν εκδηλωθεί κάποια πρωτοβουλία για το Κυπριακό, αυτό θα γίνει τον Ιανουάριο 2004, υπό τη μορφή τουρκικών προτάσεων και εκτός της διαδικασίας του ΟΗΕ.

    Αυτό δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, ύστερα από συνάντηση που είχε στη Λευκωσία με τον κ. Γουέστον, ο οποίος απέφυγε να προβεί σε δηλώσεις.

    ''Ο κ. Γουέστον δεν είναι πια τόσο βέβαιος για την έκβαση της διαδικασίας της ψηφοφορίας στα κατεχόμενα. Πιστεύει πως εάν υπάρξει οποιαδήποτε πρωτοβουλία για το Κυπριακό, αυτή θα είναι τον Ιανουάριο, και ότι οι Τούρκοι θα συνεργαστούν, αλλά υποπτεύεται πως θα υποβάλουν δικές τους προτάσεις γεγονός που θεωρεί ότι είναι εκτός της διαδικασίας των ΗΕ'', είπε ο κ. Ιακώβου.

    Γουέστον - Δηλώσεις - Αφιξη --------------------------- Κατά την άφιξή του στην Κύπρο, ο κ. Γουέστον δήλωσε ότι ανησυχεί ''για τη συνεχιζόμενη αποτυχία των μερών για έκφραση της κατάλληλης πολιτικής βούλησης για εξεύρεση διευθέτησης'' στο Κυπριακό.

    Ο Αμερικανός διπλωμάτης είπε ότι μια λύση του Κυπριακού πριν την 1η Μαϊου 2004 θα ήταν προς όφελος όλων στην Κύπρο αλλά της Ελλάδας, της Τουρκίας της ΕΕ και των ΗΠΑ, σημειώνοντας πως πρέπει να δεσμευτούν όλοι για εξεύρεση λύσης πριν την 1η Μαϊου, ό,ποιο και αν είναι το αποτέλεσμα των λεγόμενων εκλογών στα κατεχόμενα.

    Ωστόσο απαντώντας σε ερώτηση ο κ. Γουέστον εξέφρασε τη βεβαιότητα πως υπάρχει ακόμη ελπίδα για λύση του Κυπριακού, σημειώνοντας πως ''πάνω σε αυτό εργαζόμαστε''.

    Σήμερα ο κ. Γουέστον μετέβη στα κατεχόμενα για συναντήσεις με Τ/Κ πολιτικούς. Το απόγευμα θα δώσει συνέντευξη Τύπου.

    Εκπρόσωπος - Γουέστον - Κυπριακό -------------------------------- Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης εξέφρασε χθες ικανοποίηση για το συνεχιζόμενο ενδιαφέρον των ΗΠΑ στο Κυπριακό, υπογραμμίζοντας την ιδιαίτερη εκτίμηση της κυπριακής Κυβέρνησης προς τον Ειδικό Συντονιστή του Στέιτ Ντιπάρμεντ Τόμας Γουέστον για τις προσπάθειες του.

    Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Γουέστον στην Αθήνα ότι ίσως η παράνομη επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στα κατεχόμενα να σημάνει και δυνατότητα επανέναρξης των συνομιλιών, και ότι αναμένει μετά τις ''εκλογές'' στα κατεχόμενα να υπάρξουν νέες προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών, ο Εκπρόσωπος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι στη σημερινή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Αμερικανός μεσολαβητής θα δώσει διευκρινίσεις για τις απόψεις του.

    ''Εάν η πρόθεση για επανέναρξη των συνομιλιών μετά την ψηφοφορία στην κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου μεταφράζεται σε υποβολή σχεδίου εκ μέρους της τουρκικής πλευράς το οποίο, όπως δημοσιεύεται στην τουρκική εφημερίδα 'Σαμπάχ', θα αποτελείται από οκτώ σημεία, ξεκινώντας από τα δύο κράτη στο νησί'', είπε ο Εκπρόσωπος, τότε η κυβέρνηση θεωρεί ότι ''μια τέτοια πρόταση εκφεύγει πλήρως των πλαισίων του σχεδίου Ανάν στη βάση του οποίου εμείς επιθυμούμε να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με στόχο να επιτευχθεί η λύση του Κυπριακού πριν την 1η Μαϊου 2004''.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ελλάδα - Επίσημη ανακοίνωση ---------------------------------------------------- Ανακοινώθηκε επίσημα στη Λευκωσία ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου, θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, από τις 25 έως τις 27 Νοεμβρίου.

    Βουλή - Υπουργός Οικονομικών - Ομιλία -------------------------------------- Τους πέντε βασικούς στόχους καθώς και την οικονομική στρατηγική που δεσμεύτηκε να υλοποιήσει η Κυβέρνηση για την επόμενη πενταετία με βάση το προεκλογικό πρόγραμμα του Προέδρου της Δημοκρατίας παρέθεσε χθες στη Βουλή των Αντιπροσώπων ο Υπουργός Οικονομικών Μάρκος Κυπριανού, επισημαίνοντας ότι οι στόχοι και η στρατηγική θα προσαρμοστούν ''εποικοδομητικά στις δεσμεύσεις αλλά και στις ευκαιρίες'' που διανοίγει η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, την 1η Μαΐου του 2004, η οποία θέτει την Κύπρο ενώπιον ''μεγάλων προκλήσεων''.

    Παρουσιάζοντας ενώπιον της ολομέλειας του Σώματος τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2004, ο κ. Κυπριανού τόνισε ότι ο φετινός προϋπολογισμός είναι ''ιδιαίτερα σημαντικός'', διότι αποτελεί τον πρώτο προϋπολογισμό που η κυβέρνηση θα υλοποιήσει ως χώρα μέλος της ΕΕ, ενώ την ίδια ώρα, όπως είπε, ''οι κρίσιμες εξελίξεις που αφορούν την επίλυση του κυπριακού προβλήματος δεικνύουν ότι η Κύπρος περνά σε μια νέα φάση, σε μια νέα εποχή''.

    Ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι ''στόχος όλων, κυβέρνησης, Βουλής και κοινωνικών εταίρων θα πρέπει να είναι ένας και μοναδικός: Η αξιοπρεπής παρουσία της Κύπρου στην ΕΕ και ιδιαίτερα στον οικονομικό τομέα. Η δημοσιονομική εξυγίανση, η συνέχιση της προσπάθειας για οικονομική μεγέθυνση, ο εκσυγχρονισμός των δομών, η υλοποίηση των αναγκαίων διαρθρωτικών αλλαγών είναι οι άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθούμε στο άμεσο μέλλον'', όπως είπε.

    Οσον αφορά στην κυπριακή οικονομία, ο κ. Κυπριανού είπε πως στόχος παραμένει η ''ταχεία πραγματική σύγκλιση'' με τους δείκτες του Μάαστριχτ, που θα επιτευχθεί με την άνοδο του κατά κεφαλή εισοδήματος, με ρυθμούς μεγαλύτερους συγκριτικά με τον μέσο όρο της ΕΕ, καθώς και η ανάγκη συμμόρφωσης με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης''.

    Βουλή - Φορολογία αυτοκινήτων - Νομοθεσία - Εγκριση --------------------------------------------------- Μετά από συζήτηση που κράτησε δυόμισι περίπου ώρες η ολομέλεια της Βουλής ψήφισε χθες βράδυ σε νόμο το κυβερνητικό νομοσχέδιο που προβλέπει αλλαγή των τελωνειακών δασμών και φόρων κατανάλωσης που επιβάλλονται στα μηχανοκίνητα οχήματα, με 38 ψήφους υπέρ και μία ψήφο κατά (Χρίστος Κληρίδης βουλευτής ΝΕΟ).

    Με 39 ψήφους υπέρ και με τον κ. Κληρίδη να καταψηφίζει η Ολομέλεια ενέκρινε επίσης το κυβερνητικό νομοσχέδιο για το φόρο εγγραφής και τα τέλη κυκλοφορίας που επιβάλλονται στα μηχανοκίνητα οχήματα.

    Ολομέλεια - 14η Σεπτεμβρίου - Ημέρα Ιστορικής Μνήμης ---------------------------------------------------- Με πρόταση νόμου που κατέθεσε ο Γενικός Γραμματέας και Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων - Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης και την οποία ομόφωνα υπερψήφισε χθες βράδυ σε νόμο του κράτους η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων, καθιερώνεται η 14η Σεπτεμβρίου ως Ημέρα Ιστορικής Μνήμης και Τιμής προς τον Ελληνισμό της Μικράς Ασίας και τη Μικρασιατική Καταστροφή.

    Σκοπός της νέας νομοθεσίας είναι η ανάμνηση των γεγονότων της 14ης Σεπτεμβρίου 1922, όταν οι Τούρκοι εκδίωξαν βίαια τον Ελληνισμό της Σμύρνης και άλλων χωριών και πόλεων της Μικράς Ασίας και η απόδοση τιμής προς τους πεσόντες της Μικρασιατικής Καταστροφής.

    Συμβούλιο Υπουργών ΕΕ - Ψευδοεκλογές ------------------------------------- Το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ εξέφρασε την επιθυμία για ενίσχυση των μέτρων διαφάνειας και αμεροληψίας στις επικείμενες «εκλογές» στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, με αφορμή την αθρόα χορήγηση της λεγόμενης ιθαγένειας στα κατεχόμενα από το ψευδοκράτος.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ευρωβουλευτή της ΝΔ Αντώνη Τρακατέλη, αυτό αναφέρεται στην απάντηση της Ιταλικής Προεδρίας του Συμβουλίου σε ερώτημά του για το θέμα αυτό.

    Ευρωπαϊκό Κόμμα Πρασίνων - Επίσκεψη στα κατεχόμενα - Κυπριακό -------------------------------------------------------------- ''Εφτασε η ώρα να δοθεί ένα τέλος στη στρατιωτική κατοχή της Κύπρου'', τονίζει σε ανακοίνωσή του το Ευρωπαϊκό Κόμμα των Πρασίνων που εκπροσωπείται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υψηλόβαθμη ομάδα του οποίου επισκέπτεται σήμερα τα κατεχόμενα, προκειμένου να υποστηρίξει, όπως αναφέρεται, τα κόμματα της ''αντιπολίτευσης'' ενόψει των λεγόμενων εκλογών του Δεκεμβρίου.

    Στην ομάδα συμμετέχουν τέσσερα σημαντικά στελέχη της πολιτικής ομάδας, τα οποία θα συναντηθούν, σύμφωνα με την ανακοίνωση, με τους Τ/Κ πολιτικούς Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, Αλι Ερέλ, Μουσταφά Ακιντζί και Αλπαϊ Ντουρντουράν. Θα συναντηθούν επίσης και με τον αρχισυντάκτη της εφημερίδας «Αφρίκα» Σενέρ Λεβέντ. Θα επισκεφθούν επίσης το Ριζοκάρπασο, όπου θα συναντηθούν με τις ''τοπικές αρχές'' και τους κατοίκους της περιοχής.

    Συντονιστής Εναρμόνισης - Βρυξέλλες ----------------------------------- Η χθεσινή τετράωρη συνάντηση εργασίας μεταξύ του Συντονιστή Εναρμόνισης Τάκη Χατζηδημητρίου και της αντιπροσωπείας λειτουργών υπουργείων και ημικρατικών οργανισμών που τον συνόδευαν και ανώτατων στελεχών της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ήταν εξαιρετικά χρήσιμη στο βαθμό που βοήθησε να διελευκανθούν διάφορα θέματα σχετικά με τη λειτουργία του Κυπριακού Οργανισμού Αγροτικών Πληρωμών.

    Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα, ενώ το βασικό συμπέρασμα που προέκυψε και το τόνισε και ο Συντονιστής Εναρμόνισης είναι ότι από την πλευρά της Κύπρου πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ώστε να μπορέσει έγκαιρα να είναι έτοιμη για τις εκταμιεύσεις των κοινοτικών πόρων.

    Ο κ. Χατζημητρίου επισήμανε στους δημοσιογράφους ότι για την επίτευξη του στόχου αυτού χρειάζεται η βοήθεια και συμπαράσταση όλων, της κυβέρνησης και των πολιτικών κομμάτων.

    Αναφορικά με την ουσία της συνάντησης, η κυπριακή αντιπροσωπεία έκανε μια παρουσίαση του θεσμικού πλαίσιου όσο και των οργανωτικών προσπαθειών που καταβάλλονται για τη σύσταση του Κυπριακού Οργανισμού Αγροτικών Πληρωμών.

    Οι αξιωματούχοι της Επιτροπής υπέβαλαν πολλές ερωτήσεις. Οι απαντήσεις δόθηκαν από το Συντονιστή Εναρμόνισης, τον Επίτροπο του Κυπριακού Οργανισμού Αγροτικών Πληρωμών Κώστα Πετρίδη και τους λειτουργούς των εμπλεκόμενων υπουργείων και ημικρατικών οργανισμών.

    Από τη συζήτηση προέκυψε ότι το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχων (ΟΣΔΕ) προχωρεί και το επίπεδό του θεωρείται σήμερα καλό. Οσον αφορά τον Κυπριακό Οργανισμό Αγροτικών Πληρωμών, ο κ. Πετρίδης ενημέρωσε τους εκπροσώπους της Επιτροπής για το πού βρίσκονται οι προγραμματικές εργασίες, όσο και για το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσής του, το οποίο τοποθετείται για το τέλος Φεβρουαρίου 2004.

    Πρύτανης Πανεπιστημίου Κύπρου - Συνέντευξη ------------------------------------------ Με ανοίγματα προς την τ/κ κοινότητα, νέους κλάδους σπουδών και πρωτοποριακούς τρόπους διδασκαλίας με τη χρήση του διαδικτύου, υποδέχεται το Πανεπιστήμιο Κύπρου την πλήρη ενσωμάτωση της χώρας μας στην ενωμένη Ευρώπη.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου Σταύρος Ζένιος, στο εντατικό θερινό πρόγραμμα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας φοίτησαν το 2003 15 Τ/Κ από τα κατεχόμενα, ενώ άλλοι 16 έχουν εγγραφεί για αυτή την ακαδημαϊκή περίοδο και παρακολουθούν μαθήματα ελληνικής γλώσσας σε διάφορα επίπεδα.

    Ολοι οι Τ/Κ έχουν απαλλαγεί από την καταβολή διδάκτρων με απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου, η οποία ενόψει της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ και μετά τη μερική άρση των περιορισμών διακίνησης από το κατοχικό καθεστώς, άρχισε να υλοποιεί και εμπράκτως έναν από τους ιδρυτικούς του στόχους, να συμβάλει ''στην αλληλοκατανόηση και τη συνεργασία μεταξύ των κοινοτήτων της Κύπρου και στην καλλιέργεια των παραδόσεων και του πολιτισμού τους''.

    Στατιστική Υπηρεσία - Στατιστικές Εμπορίου ------------------------------------------- Κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2003 η ΕΕ προμήθευσε την Κύπρο με εμπορεύματα αξίας 748,6 εκατομμυρίων λιρών ή 55,0% ενώ κατά την ίδια περίοδο οι χώρες της ΕΕ απορρόφησαν εμπορεύματα αξίας 80,3 εκ. ή 61,1% των κυπριακών εγχώριων εξαγωγών, εξαιρουμένων των προμηθειών πλοίων και αεροπλάνων.

    Οπως αναφέρεται στις στατιστικές εξωτερικού εμπορίου της Στατιστικής Υπηρεσίας, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου στην Κύπρο έφτασε στα 1.064,2 εκατομμύρια λίρες σε σύγκριση με 1.160,0 εκ. την αντίστοιχη περίοδο του 2002.

    Χρηματιστήριο - Σταθεροποιητικές τάσεις --------------------------------------- Σταθεροποιητικές τάσεις επικράτησαν στη χθεσινή χρηματιστηριακή συνάντηση με τους δύο βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες να κλείνουν τελικά με οριακές μεταβολές και τους τραπεζικούς τίτλους να παραμένουν στο σύνολο τους αμετάβλητοι. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε αμελητέα κέρδη της τάξης του 0,02%, κλείνοντας στις 83,26 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα χαμηλά επίπεδα των 298 χιλιάδων λιρών.

    [07] (Κ) Βουλευτής Γ. Γεωργίου - Βρυξέλλες - Σεμινάριο

    [08] (Κ) Κύπρος - Συνθήκη Οττάβα - Εναρξη καταστροφής αποθηκευμένων ναρκών

    Η Εθνική Επιτροπή Εφαρμογής της Συνθήκης της Οττάβα, η οποία έχει συσταθεί με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ανακοίνωσε ότι στις 2 Δεκεμβρίου 2003 θα λάβει χώρα η επίσημη τελετή για την έναρξη καταστροφής αποθηκευμένων ναρκών κατά προσωπικού και στις 3 Δεκεμβρίου 2003, σεμινάριο για τη Συνθήκη της Οττάβα και την εφαρμογή της τόσο σε παγκόσμια κλίμακα όσο και από την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Η Συνθήκη της Οττάβα, η οποία προνοεί για την Απαγόρευση της Χρήσης, Αποθήκευσης, Παραγωγής Ναρκών κατά προσωπικού και για την Καταστροφή τους, επικυρώθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία τον Ιανουάριο 2003 και τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιουλίου 2003.

    Η τελετή της 2ας Δεκεμβρίου θα αποτελέσει και την επίσημη έναρξη της διαδικασίας που θα οδηγήσει στην Πρώτη Αναθεωρητική Διάσκεψη Κορυφής των Κρατών - Μελών της Συνθήκης της Οττάβα, που θα πραγματοποιηθεί στη Ναϊρόμπι της Κένυας στα τέλη του 2004, με θέμα «Ενας κόσμος απαλλαγμένος από νάρκες».

    ''Αποτελεί πραγματικά εξαιρετική τιμή για την Κύπρο το γεγονός ότι έχει επιλεχθεί για την παγκόσμια προβολή της έναρξης της σημαντικής αυτής διαδικασίας'', αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση.

    Η τελετή θα αρχίσει στη 1.30 μμ και την έναρξη της καταστροφής τεσσάρων χιλιάδων αποθηκευμένων ναρκών κατά προσωπικού θα κηρύξει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Χαιρετισμούς θα απευθύνουν επίσης ο Πρόεδρος της Αναθεωρητικής Διάσκεψης, Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Αυστρίας στα Ηνωμένα Εθνη στη Γενεύη, Πρέσβης Wolfgang Petritsch, η τιμηθείσα με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης (1997) Jody Williams του Οργανισμού «Διεθνής Εκστρατεία για την Απαγόρευση Ναρκών Κατά Προσωπικού», ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας και ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Σώτος Ζακχαίος.

    Στην τελετή θα παραστούν επίσημοι από το εξωτερικό, οι οποίοι εκπροσωπούν διεθνείς διακυβερνητικούς και μη κυβερνητικούς οργανισμούς που ασχολούνται με την εφαρμογή της Συνθήκης της Οττάβα, ξένοι Πρεσβευτές διαπιστευμένοι στην Κύπρο, κρατικοί αξιωματούχοι, η στρατιωτική ηγεσία καθώς και εκπρόσωποι κομμάτων και οργανώσεων.

    Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στις 3 Δεκεμβρίου 2003 στην αίθουσα διασκέψεων του Υπουργείου Εξωτερικών από τις 9.00 π.μ. μέχρι τις 11.30 π.μ. και σ΄ αυτό θα λάβουν μέρος οι ξένοι επίσημοι από το εξωτερικό που θα παραστούν στην τελετή καθώς και όλοι οι εμπλεκόμενοι στην εφαρμογή της Συνθήκης της Οττάβα.

    [09] (Κ) Μακσέιν - ''Εκλογές'' - Διώξεις Τ/Κ δημοσιογράφων

    Τη σημασία όπως οι λεγόμενες εκλογές στα κατεχόμενα διεξαχθούν κατά τρόπο διαφανή και δημοκρατικό, τόνισε ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντένις Μακσέιν, απαντώντας σε ερώτηση που υπέβαλε πρόσφατα ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής «Φίλοι της Κύπρου» στη Βουλή των Κοινοτήτων Αντριου Ντίσμορ.

    [10] (Κ) ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΚΥΠΡΟΥ

    ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

    Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου ανακοινώνει ότι έχουν συμπληρωθεί οι διεργασίες για την εφαρμογή από όλες τις τράπεζες, που λειτουργούν στη Κύπρο, του προτύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Τραπεζικών Προτύπων αναφορικά με τους αριθμούς των τραπεζικών λογαριασμών.

    Στόχος του Διεθνούς Τραπεζικού Αριθμού Λογαριασμού (γνωστού ως ΙΒΑΝ) είναι η διευκόλυνση της αυτόματης διεκπεραίωσης διασυνοριακών μεταφορών κεφαλαίων, με τη διασφάλιση της σωστής μετάδοσης του Αριθμού Λογαριασμού, περιορίζοντας τη χειρογραφική επέμβαση. Το πρότυπο του Διεθνούς Τραπεζικού Αριθμού Λογαριασμού (IBAN) παρέχει τη δυνατότητα αυτόματης αναγνώρισης και επικύρωσης αριθμών λογαριασμών. Παρόλο που η υποχρέωση για χρήση ΙΒΑΝ περιορίζεται, προς το παρόν, στις διασυνοριακές εντολές μεταφοράς κεφαλαίων σε Ευρώ, η Κεντρική Τράπεζα έχει συμφωνήσει με τις τράπεζες όπως το πρότυπο εφαρμοσθεί σε όλους τους λογαριασμούς από τους οποίους γίνονται πληρωμές και κατατίθενται εμβάσματα, ανεξαρτήτως νομίσματος, για σκοπούς ομοιομορφίας. Αυτό θα επηρεάσει κυρίως τρεχούμενους λογαριασμούς και λογαριασμούς παρατραβηγμάτων.

    Αναφορικά με διασυνοριακά εμβάσματα προς και από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι σημαντικό όπως οι πελάτες των τραπεζών γνωστοποιούν τον IBAN τους και τον κωδικό αναγνώρισης της τράπεζάς τους (BIC) στους εμπορικούς συνεργάτες τους.

    Οι πελάτες εντολείς έχουν ιδιαίτερο συμφέρον να χρησιμοποιούν IBAN και BIC στις εντολές τους αφού με τον τρόπο αυτό επωφελούνται με χαμηλότερα κόστη. Είναι, έτσι, βασικό οι πελάτες δικαιούχοι να μεταβιβάζουν τις πληροφορίες αυτές.

    Αν χρησιμοποιηθούν λανθασμένοι IBAN και BIC, ο πελάτης εντολέας μπορεί να καταλήξει με το να χρεωθεί επιπρόσθετα έξοδα ή ακόμα και να γίνει λανθασμένη πληρωμή, ενώ ο δικαιούχος πελάτης μπορεί να αντιμετωπίσει καθυστερήσεις στη πληρωμή ή ακόμα και να μην πληρωθεί. Είναι, ως εκ τούτου, ζωτικής σημασίας να χρησιμοποιούνται σωστοί IBAN και BIC στις διασυνοριακές εντολές, και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν όλα τα μέρη παίξουν σωστά το ρόλο τους στη μεταβίβαση της πληροφορίας αυτής.

    Ο IBAN για την Κύπρο θα έχει μέγεθος 28 χαρακτήρων. Αυτός θα αποτελείται από τα ψηφία CY, τα οποία καθορίζουν τη χώρα στην οποία βρίσκεται ο λογαριασμός, δύο ψηφία ελέγχου και τα 24 ψηφία τα οποία θα αποτελούν το βασικό αριθμό λογαριασμού. Τα ψηφία CY και τα δυο ψηφία ελέγχου θα χρησιμοποιούνται μόνο στην κοινοποίηση ενός λογαριασμού στο εξωτερικό. Για συναλλαγές στο εσωτερικό θα χρησιμοποιείται μόνο ο βασικός αριθμός λογαριασμού, ο οποίος θα έχει την πιο κάτω υποδειγματική μορφή για όλες ανεξαίρετα τις τράπεζες: 123 12345 1234567890123456

    Τα τρία πρώτα ψηφία καθορίζουν την τράπεζα, τα επόμενα πέντε ψηφία το κατάστημα της συγκεκριμένης τράπεζας, ενώ τα τελευταία 16 ψηφία καθορίζουν τον αριθμό λογαριασμού που το συγκεκριμένο κατάστημα της συγκεκριμένης τράπεζας έχει δώσει σε κάθε πελάτη του. Η μετατροπή των αριθμών λογαριασμών σε μορφή ΙΒΑΝ και η εφαρμογή του προτύπου θα πρέπει να συμπληρωθεί από όλες τις τράπεζες το αργότερο μέχρι τις 31 Μαρτίου, 2004.

    Η κάθε τράπεζα έχει αναλάβει να προχωρήσει στη λεπτομερή ενημέρωση των πελατών της. Στο μεταξύ, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν για περισσότερες πληροφορίες, τόσο με την τράπεζά τους όσο και με την Κεντρική Τράπεζα.

    Λευκωσία, 21 Νοεμβρίου, 2003

    [11] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 21/11/2003
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7081            1,7183
    Δολάριο ΗΠΑ                      2,0262            2,0383
    Λίρα Αγγλίας                     1,1910            1,1981
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    --------------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     220,1185        221,8794
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,8073          2,8297
    Δολάριο Καναδά                     2,6492          2,6703
    Κορώνα Δανίας                     12,6907         12,7922
    Κορώνα Νορβηγίας                  13,9267         14,0381
    Κορώνα Σουηδίας                   15,2845         15,4067
    Φράγκο Ελβετίας                    2,6390          2,6601
    

    [12] (Κ) Τέμενος Μπαϊρακτάρη - Εκδήλωση - Επαναλειτουργία

    Συμβολικό βήμα προς την επανένωση της Κύπρου αποτελεί η ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης του ιστορικού Τεμένους του Μπαϊρακτάρη στη Λευκωσία, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών Αντρέας Χρίστου σε χαιρετισμό του σε εκδήλωση με την ευκαιρία της επαναλειτουργίας του Τεμένους.

    [13] (Κ) ΕΕ - Τουρκία - Μεταρρυθμίσεις

    [14] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            83,41  ( 0,18)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    264.646
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    134.851    336,07  ( 0,07)
    FTSE Med 100 **                             5.585,26  (-0,97)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    115.688     96,07  ( 0,30)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     36.353     71,49  (-0,27)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      3.171     16,20  (-0,18)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £      6.654     57,21  (-0,40)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      4.863     71,84  ( 0,13)
    Εμπορικές Εταιρείες           £      5.896     20,83  (-0,10)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     22.467     71,92  (-0,03)
    Ετ. Πληροφορικής              £        541      3,45  ( 0,00)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £      9.331     12,00  ( 1,35)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £          0     12,23  ( 0,00)
    Ξενοδοχεία                    £      6.978     39,02  ( 0,62)
    Αλλες Εταιρείες               £     19.963     76,03  ( 0,09)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [15] (Κ) Χρηματιστήριο - Σταθεροποιητική πορεία

    Την πορεία σταθεροποίησης του εντός του επιπέδου των 83 μονάδων συνέχισε και σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), με το επενδυτικό ενδιαφέρον να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε οριακά κέρδη της τάξης του 0,2%, κλείνοντας στις 83,41 μονάδες. Ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών διαμορφώθηκε μόλις στις 264 χιλιάδες λίρες.

    [16] (Κ) Υπουργός Συγκοινωνιών - ΒΟΤ - Alterra Consortium

    Ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Κίκης Καζαμίας ανακοίνωσε σήμερα πως ο προτιμητέος προσφοροδότης για την ανάπτυξη και τη διαχείριση των Αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου με τη μέθοδο Κατασκευή Διαχείριση Μεταβίβαση (ΒΟΤ) είναι η κοινοπραξία Alterra Consortium.

    [17] (Κ) Μαγκριώτης - Αφιξη - Επαφές

    Επιδίωξη όλων είναι η σύντομη εξεύρεση λύσης του κυπριακού προβλήματος, ανεξάρτητα απο το αποτέλεσμα των λεγόμενων εκλογών στα κατεχόμενα, δήλωσε ο Ελληνας Υφυπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Μαγκριώτης, προσθέτοντας πως η Αγκυρα θα πρέπει να αφήσει την αμφίσημη στάση της και να δώσει προσοχή στην τελευταία απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    [18] (Κ) Τόμας Γουέστον - Συνέντευξη Τύπου - Κυπριακό (1)

    Το μόνο σχέδιο που υπάρχει στο τραπέζι για το Κυπριακό είναι αυτό του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν, δήλωσε το απόγευμα ο Ειδικός Συντονιστής στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον.

    Σε δηλώσεις κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Λευκωσία, μετά την ολοκλήρωση των επαφών, ο Αμερικανός μεσολαβητής ανέφερε ακόμη ότι υψηλά ιστάμενοι κύκλοι της τουρκικής πλευράς εκφράζουν πρόθεση για διερεύνηση προτάσεων λύσης του Κυπριακού πέραν του Σχεδίου Ανάν.

    [19] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αθήνα - Πρόγραμμα επίσκεψης

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Φωτεινή Παπαδοπούλου, αναχωρεί την ερχόμενη Τρίτη για την Αθήνα, όπου θα πραγματοποιήσει τριήμερη επίσημη επίσκεψη, ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα φθάσει την Τρίτη, στις 8.45 π.μ. στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος». Στις 11 π.μ. θα πραγματοποιηθεί επίσημη τελετή υποδοχής στο Προεδρικό Μέγαρο όπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο Στεφανόπουλο.

    [20] (Κ) Υπουργός Γεωργίας - Βενετία - Ρώμη - ΕΕ

    [21] (Κ) Τόμας Γουέστον - Συνέντευξη Τύπου - Κυπριακό (2)

    Ο Ειδικός Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον, δήλωσε σήμερα ότι το σχέδιο Ανάν παραμένει η μόνη ρεαλιστική ευκαιρία για επίτευξη λύσης σε βραχυπρόθεσμο διάστημα, ενώ επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που φέρουν την τουρκική πλευρά να επεξεργάζεται προτάσεις για διευθέτηση του προβλήματος.

    [22] (Κ) Ευρωπαίοι Πράσινοι - Κατεχόμενα

    Διαβήματα στο Ευρωκοινοβούλιο προτίθεται να κάνει η αντιπροσωπεία Ευρωπαίων Πρασίνων που επισκέφθηκε σήμερα τα κατεχόμενα, αναφορικά με το θέμα της αλλοίωσης των ''εκλογικών καταλόγων'', δήλωσε στο ΚΥΠΕ η γενική γραμματέας της Ομάδας των Πράσινων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

    [23] (K) ΕΕ - Διαγωνισμός - Προσλήψεις - Προσχωρούσες χώρες

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε χθες τη διεξαγωγή ταυτόχρονου διαγωνισμού στις δέκα προσχωρούσες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ενωση για την πρόσληψη κοινοτικών υπαλλήλων. Ο διαγωνισμός αφορά διερμηνείς, γραμματείς, και αναπληρωτές διοικητικούς υπαλλήλους.

    [24] (Κ) Χριστοδούλου - ΚΤ - Εκδήλωση για τα 40χρονα

    Η Κύπρος βρίσκεται ''κατέναντι της τεράστιας πρόκλησης'' για ένταξη στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών (ΜΣΙ) τόνισε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας (ΚΤ) της Κύπρου Χριστόδουλος Χριστοδούλου, επισημαίνοντας ότι η Κύπρος δεν δικαιούται να αποτύχει, εάν θέλει να εισέλθει στη συνέχεια στη ζωνή του Ευρώ.

    ''Είναι γι αυτόν ακριβώς το λόγο που θα πρέπει να προετοιμασθούμε έγκαιρα και κατάλληλα. Είναι γι αυτόν ακριβώς το λόγο που θα πρέπει να επιτύχουμε'', είπε ο κ. Χριστοδούλου στην προσφώνηση του σε αποψινή εκδήλωση στη Λευκωσία για τα 40χρονα της ΚΤ, στην οποία κύριος ομιλητής είναι ο Διοικητής της ΚΤ της Ελλάδας Νικόλαος Γκαργκάνας με θέμα «Η Ένταξη στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών και στη Ζώνη του Ευρώ: Διδάγματα από την εμπειρία της Ελλάδος».

    [25] (Κ) Διοικητής ΚΤ Ελλάδος - 40χρόνα Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου

    Τη βεβαιότητα ότι η πείρα που έχει συσσωρεύσει η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου στα 40 χρόνια της λειτουργίας της ''εγγυάται την επιτυχία της στην αντιμετώπιση των μελλοντικών προκλήσεων'' τις οποίες θα έχει να αντιμετωπίσει η Κύπρος με την ένταξη της χώρας στην ΕΕ εξέφρασε σήμερα ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ελλάδας Νικόλαος Γκαργκάνας.

    [26] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Γουέστον - Τουρκία - Κυπριακό

    Η πραγματική πρόθεση της τουρκικής πλευράς, η οποία επεξεργάζεται δικές της προτάσεις για λύση του Κυπριακού, είναι η συμπερίληψη στο σχέδιο Ανάν βασικών όρων για ''δύο λαούς, δύο κυριαρχίες και δύο κράτη'', τόνισε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    [27] (Κ) ΥΠΕΞ - Κωνσταντινούπολη - Καταδίκη επιθέσεων

    Το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας καταδικάζει έντονα τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Κωνσταντινούπολη που είχαν σαν αποτέλεσμα τη σοβαρή απώλεια αθώων ζωών και τον τραυματισμό εκατοντάδων πολιτών.

    [28] (Κ) Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Πράσινοι - Συνέδριο

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης διαβεβαίωσε σήμερα ότι η υγιεινή των τροφίμων βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητες της κυβέρνησης, στα πλαίσια των προσπαθειών της για εναρμόνιση με το κοινοτικό κεκτημένο και αυτό επηρεάζει όλους τους εμπλεκόμενους στη διατροφική αλυσίδα, από την αγροτική παραγωγή μέχρι την βιομηχανία τροφίμων, την κυβέρνηση και τους καταναλωτές.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 21 November 2003 - 18:49:35 UTC