Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-11-28

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) ΕΕ - Νεάπολη - ΥΠΕΞ - Ευρωπαϊκό Σύνταγμα
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [04] (K) Αστυνομία - Διακίνηση - Ε/Κ - Τ/Κ
  • [05] (Κ) Κύπρος - Κίνα - Ναυτιλιακή συμφωνία
  • [06] (Κ) Πρεσβευτής Λιβάνου - Επίσκεψη στο ΚΥΠΕ
  • [07] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [08] (Κ) Κεντρική Τράπεζα - Επιτόκια - Αμετάβλητα (1)
  • [09] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ρώμη - Μπερλουσκόνι
  • [10] (Κ) Συνέδριο - Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς - ΕΕ - Ομιλίες
  • [11] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [12] (Κ) Κεντρική Τράπεζα - Επιτόκια - Αμετάβλητα (2)
  • [13] (Κ) Χρηματιστήριο - Νεές ζημιές
  • [14] (Κ) Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Ευρωεκλογές - ΕΣΚ - Σοσιαλιστική Ομάδα
  • [15] (K) Υπουργός Εργασίας - Ξένοι εργάτες - Ελληνοπόντιοι
  • [16] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Νάπολη - Μάαστριχτ
  • [17] (Κ) Πρόεδρος ΝΕΟ - Παγκύπρια Συνδιάσκεψη
  • [18] (Κ) ΕΕ - Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών - Δικαιοσύνης
  • [19] (Κ) Βουλή - Εκδήλωση ''Το Περιβάλλον στην Ευρωπαϊκή Κύπρο''
  • [20] (Κ) Βρετανία - Υπουργείο Εξωτερικών - Τιτίνα Λοϊζίδου
  • [21] (Κ) Βρετανία - Εκπρόσωπος Εργατικού κόμματος - Κυπριακό
  • [22] (Κ) Ευρωβουλή - Πέμπτη Ασφαλιστική Οδηγία
  • [23] (Κ) Ελληνική Τράπεζα - Αποτελέσματα Εννιαμηνίας

  • [01] (Κ) ΕΕ - Νεάπολη - ΥΠΕΞ - Ευρωπαϊκό Σύνταγμα

    Αρχίζουν σήμερα στη Νεάπολη της Ιταλίας διήμερες διαβουλεύσεις των Υπουργών Εξωτερικών των μελών της ΕΕ, των υπό προσχώρηση χωρών και των υποψηφίων προς ένταξη κρατών, στο πλαίσιο της Διακυβερνητικής Διάσκεψης, επί της ιταλικής πρότασης για το σχέδιο του Ευρωπαϊκού Συντάγματος.

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Ο απόηχος των επαφών και δηλώσεων για το Κυπριακό στη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου στην Αθήνα και οι συζητήσεις και διαβουλεύσεις στο Στρασβούργο για την εκτέλεση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) με την οποία υποχρεούται η Τουρκία να αποζημιώσει την Τιτίνα Λοϊζίδου για την αποστέρηση του δικαιώματος εκμετάλλευσης της περιουσίας της στα κατεχόμενα είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα σημερινά πρωτοσέλιδα των περισσότερων εφημερίδων της Λευκωσίας.

    Ο θάνατος 37χρονης σε ιδιωτική κλινική στη Λεμεσό κατά τη διάρκεια επέμβασης για εξωσωματική γονιμοποίηση και οι συνθήκες λειτουργίας ιδιωτικών κλινικών, η ανάθεση της ανάπτυξης των αεροδρομίων σε στρατηγικό επενδυτή, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία της Πάφου και η αναζήτηση από την Αστυνομία επικίνδυνου βιαστή, είναι μερικά από τα υπόλοιπα θέματα του κυπριακού Τύπου.

    Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Σκάνδαλο η παράνομη κλινική'' ότι ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις προσλαμβάνει το θέμα των αδειών των ιδιωτικών κλινικών, μετά το θάνατο 37χρονης στη Λεμεσό κατά τη διάρκεια επέμβασης για λήψη ωαρίου από τις ωοθήκες της. Βουλευτές και Γενική Εισαγγελία, όπως αναφέρει η εφημερίδα, αφήνουν αιχμές κατά του Υπουργείου Υγείας, επειδή σε διάστημα ημερών άλλαξε δύο φορές το διάταγμα για αναστολή της λειτουργίας της κλινικής όπου έγινε η επέμβαση αυτή. Σε άλλο θέμα γράφει πως οι Τούρκοι είναι έξω φρενών με το ψήφισμα 1517 που ενέκρινε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο, ισχυριζόμενοι ότι αυτό περιέχει ''απαράδεκτες εκφράσεις και λανθασμένες πληροφορίες''.

    ''Η Μάχη'' με τον τίτλο ''Στον αέρα... τα αεροδρόμια'' γράφει στο κύριο θέμα ότι η εταιρεία ''Ιωάννου και Παρασκευαΐδης'' προσφεύγει στη Δικαιοσύνη υποστηρίζοντας πως ''έχουν παρακαμφθεί και παραβιασθεί ουσιώδεις όροι'' της προκήρυξης διαγωνισμού για αναζήτηση προσφοροδοτών στρατηγικών επενδυτών για την ανάπτυξη των αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου. Αλλη είδηση είναι η απόφαση της κυβέρνησης για τη μετάθεση του μόνιμου προσωπικού που υπηρετεί σε πρεσβείες της Δημοκρατίας στο εξωτερικό, να τερματίσει επίσης την υπηρεσία όσων Ακολούθων Τύπου εργάζονται με σύμβαση και ότι στα εν λόγω πρόσωπα έχει ήδη διαβιβασθεί επιστολή που υπογράφει ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών Γιαννάκης Σολωμού.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο ''Αόρατο χέρι προστάτευσε την κλινική'' γράφει πως στη χθεσινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας συζητήθηκε το θέμα του θανάτου της 37χρονης σε ιδιωτική κλινική στη Λεμεσό, αλλά δεν διευκρινίστηκε ο λόγος για τον οποίο ο Εφορος Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων Κωνσταντίνος Μαλλής ανέστειλε τη λήψη δικαστικών μέτρων εναντίον του ιδιοκτήτη της κλινικής αυτής. Το θέμα αυτό, όπως δήλωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης, θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι υπανεχώρησαν η προεδρεύουσα της Συνόδου των Αναπληρωτών Υπουργών του ΣτΕ Ολλανδία και οι ''συνεταίροι'' της Βρετανία και Ιταλία και δεν ζήτησαν τη διεξαγωγή ψηφοφορίας για αποδοχή της συμβιβαστικής πρότασης Σβίμερ σχετικά με την καταβολή αποζημίωσης στην Τιτίνα Λοϊζίδου από την Τουρκία.

    ''Η Σημερινή'' με τον τίτλο ''SOS εκπέμπει η Πάφος'' γράφει στο κύριο θέμα ότι "ναρκωτικά, κλοπές και γκέτο ξένων ταράζουν συνθέμελα την κοινωνία της Πάφου", ενώ ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Μάκης Κεραυνός δήλωσε ότι "δέχεται πιέσεις και απειλές, προκειμένου οι αρμόδιες υπηρεσίες να προχωρούν άμεσα στην έκδοση αδειών εργασίας για αλλοδαπούς εργάτες". Αλλού γράφει ότι διατυπώνονται αλληλοκατηγορίες σχετικά με το νέο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο και ότι ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας Πρόδρομος Προδρόμου ζητεί επίσπευση της διαδικασίας ψήφισης σχετικού νομοσχεδίου, ενώ οι φοιτητές εξαγγέλλουν κινητοποιήσεις.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' κάτω από τον τίτλο ''Νέα παρέμβαση Τάσσου προς Ανάν'' γράφει στο κύριο θέμα πως θα υπάρξει, αμέσως μετά τις λεγόμενες βουλευτικές εκλογές του ψευδοκράτους, προσωπική παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου στο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για επανέναρξη των συνομιλιών με στόχο την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό πριν από την 1η Μαΐου 2004. Αλλη είδηση είναι η παρατηρούμενη έλλειψη τσιμέντου στην αγορά και η συνεπακόλουθη αναστάτωση και επιπτώσεις στην οικοδομική βιομηχανία.

    Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο '' 'Επιλέγω ελπίδα' '' ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, ο οποίος ολοκλήρωσε χθες την τριήμερή επίσημη επίσκεψή του στην Αθήνα και επέστρεψε στην Κύπρο, έστειλε με δηλώσεις του σαφέστατο μήνυμα στήριξης στα τ/κ κόμματα που αντιτίθενται στην πολιτική Ντενκτάς. Ο Πρόεδρος, όπως αναφέρει η εφημερίδα, δήλωσε ότι τα κόμματα αυτά βλέπουν θετικά τις συνομιλίες και άρα μπορεί κανείς να ελπίζει στην εξεύρεση λύσης, σε αντίθεση με τον αδιάλλακτο Ντενκτάς και τη διχοτομική γραμμή που ακολουθεί με τη στήριξη της Αγκυρας. Αλλη είδηση είναι ότι τα κοινοβουλευτικά κόμματα κατέθεσαν χθες στην Ολομέλεια της Βουλής δύο προτάσεις νόμου που προβλέπουν απομάκρυνση από τα καθήκοντά του οποιουδήποτε μέλους Δημοτικού ή Κοινοτικού Συμβουλίου εμπλέκεται σε υπόθεση για την οποία διεξάγεται ποινική έρευνα.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'' με τον τίτλο '' 'Βίαιος' βιαστής τρέχει κυνηγημένος'' γράφει στο κύριο θέμα πως η Αστυνομία εξαπέλυσε χθες ανθρωποκυνηγητό για έναν τριαντάχρονο, ο οποίος πιστεύεται ότι έχει βιάσει μια 37χρονη μητέρα δύο παιδιών, μετά από απαγωγή και μεταφορά της σε τοποθεσία λίγο έξω από τη Λευκωσία. Αλλού γράφει ότι δόθηκε χθες από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης αναβολή άλλης μιας εβδομάδας στην προθεσμία που έληξε για καταβολή αποζημίωσης από την Τουρκία στην Τιτίνα Λοϊζίδου.

    Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη εφημερίδα ''The Cyprus Weekly'' κάτω από τον τίτλο ''Η Λοϊζίδου ζωτική για τη διευθέτηση'' γράφει στο κύριο θέμα πως ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, με δηλώσεις του χθες στην Αθήνα, είπε πως η απόφαση - ορόσημο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην υπόθεση Λοϊζίδου θα καθορίσει τη μορφή μιας διευθέτησης στο Κυπριακό και την επανένωση του νησιού. Αλλού γράφει ότι για πρώτη φορά το Συμβούλιο της Ευρώπης φαίνεται να κάνει τα πρώτα βήματα προς την κατεύθυνση αποβολής της Τουρκίας από τις τάξεις του, επειδή απέτυχε να εφαρμόσει την απόφαση του ΕΔΑΔ για αποζημίωση της Τιτίνας Λοϊζίδου.

    [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Επιστροφή - Δηλώσεις ----------------------------------------- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος επέστρεψε απόλυτα ικανοποιημένος από τις συναντήσεις που είχε κατά τη διάρκεια της τριήμερης επίσημης επίσκεψής του στην Αθήνα, χαρακτηρίζοντας την πολύ χρήσιμη και καρποφόρα.

    Σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο Λάρνακας μετά την επιστροφή του, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος επανέλαβε ότι η ε/κ πλευρά είναι έτοιμη να παρακαθήσει σε συνομιλίες όποτε το ζητήσει ο ΓΓ του ΟΗΕ, ενώ για το θέμα της υπόθεσης της Τιτίνας Λοϊζίδου είπε πως ο ίδιος παρακολουθεί πολύ στενά το θέμα και πως η θέση μας είναι σαφέστατη, ότι δηλαδή, η εξ Υπουργών Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης έχει αρμοδιότητα και καθήκον να εποπτεύσει την εφαρμογή της απόφασης.

    Ερωτηθείς για τη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πολίτης» και το φόβο που είχε εκφράσει για ευρωδιχοτόμηση αν δεν επιλυθεί το Κυπριακό μέχρι την 1η Μαϊου 2004, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι αν κάποιος διαβάσει το περιεχόμενο της συνέντευξης θα δει ''ότι η δυνατότητα να ενταχθεί η Κυπριακή Δημοκρατία χωρίς τη λύση του Κυπριακού δεν είναι μια επιλογή την οποία εμείς επιδιώκουμε αλλά επιδιώκουμε την ένταξη μιας επανενωμένης Κύπρου».

    ''Και ως επιχείρημα γιατί το επιδιώκουμε λέγουμε ότι διαφορετικά εγείρονται σοβαρά, πρακτικά προβλήματα, τονίζοντας ότι κανένα δεν είναι ανυπέρβλητο, και κανένας κίνδυνος δεν υπάρχει να οδηγηθούμε στην κατάσταση που θα αποτελεί η διαχωριστική γραμμή εξωτερικό σύνορο της Ευρώπης'', πρόσθεσε.

    Εξέφρασε την πεποίθηση ότι ''έχουμε πλησιάσει στα όρια που θα επιλυθούν τα πολλά πρακτικά προβλήματα που εγείρονται, καθένα με τη δική του λύση και τα δικά του προβλήματα».

    Για το θέμα της Τιτίνας Λοϊζίδου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι παρακολουθεί «πολύ στενά το θέμα. Η θέση μας είναι σαφέστατη, ότι η Επιτροπή Υπουργών του ΣτΕ έχει αρμοδιότητα και καθήκον, σύμφωνα με τη σύμβαση που διέπει το θέμα, να εποπτεύει την εφαρμογή της απόφασης. Και ιδιαίτερα μετά από την τέταρτη ενδιάμεση απόφαση καταδικαστική για την Τουρκία, που έχει ληφθεί, πιστεύω ότι εκεί έχει εκπνεύσει η αρμοδιότητα οποιουδήποτε προέδρου, προεδρεύοντος ή άλλου μέλους να αρχίσει νέο κύκλο διαπραγματεύσεων».

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Διάσκεψη Τύπου -------------------------------------- O στόχος της Kυπριακής Δημοκρατίας είναι η επίλυση του Kυπριακού και δεν θα φεισθούμε προσπαθειών για την επίτευξη λύσης πριν από την 1η Μαΐου 2004, τόνισε σε συνέντευξη Tύπου που έδωσε στην Ενωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου στην Αθήνα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Tάσσος Παπαδόπουλος, με την ολοκλήρωση της τριήμερης επίσημης επίσκεψής του στην Aθήνα.

    «Eάν η Kύπρος ενταχθεί (στην ΕΕ) διχασμένη θα δημιουργηθούν προβλήματα, κανένα ανυπέρβλητο, αλλά η λύση θα είναι προς όφελος όλων των κατοίκων της Kυπριακής Δημοκρατίας», ανέφερε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, ο οποίος πρόσθεσε ότι «επειδή δεν υπάρχουν ελπίδες» - λόγω των θέσεων του Tούρκου Πρωθυπουργού Pετζέπ Ταγίπ Eρντογάν, του Aρχηγού των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων Χιλμί Oζκιόκ και του κατοχικού ηγέτη Pαούφ Nτενκτάς - «δεν μπορώ να πω ότι τα παρατάω ή υπογράφω το σχέδιο Aνάν ως έχει».

    O Πρόεδρος Παπαδόπουλος υπογράμμισε ότι το σχέδιο Ανάν ''χρειάζεται αλλαγές για να καταστεί λειτουργικό», και αναφέρθηκε στην απόφαση του Συμβουλίου Aσφαλείας του OHE σύμφωνα με την οποία «οι προτάσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς ήσαν εντός των παραμέτρων του σχεδίου Aνάν και μπορεί να συζητηθούν δίχως να αλλάξει η φιλοσοφία του σχεδίου».

    Eρωτηθείς περί των «εκλογών» στα κατεχόμενα και για τις δυνατότητες επιλύσεως του Kυπριακού εάν τις κερδίσει η ''αντιπολίτευση'', ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος τόνισε ότι με τον κ. Nτενκτάς που υποστηρίζει την ύπαρξη δύο «κρατών» και δύο «κυριαρχιών» είναι «αδύνατον να υπάρξει λύση».

    Παράλληλα επεσήμανε ότι η τουρκοκυπριακή ''αντιπολίτευση'' των κυρίων Αλί Ερέλ και Μεχμέτ Αλί Tαλάτ δήλωσε ότι θα προσέλθει σε διαπραγματεύσεις «για δύο χωριστά κράτη'', αλλά «αυτοί τουλάχιστον βλέπουν θετικά τις συνομιλίες».

    Kατά συνέπεια, υπογράμμισε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, «μεταξύ βεβαιότητος αποτυχίας και ελπίδας, επιλέγω την ελπίδα».

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Κακλαμάνης - Δηλώσεις ----------------------------------------------- Υπάρχουν παράγοντες, όπως είναι οι ΗΠΑ, που μπορούν να συμβάλουν πιο αποφασιστικά στην επίλυση του Κυπριακού, αλλά δεν το πράττουν, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Απόστολος Κακλαμάνης, ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και την επίσημη αντιπροσωπεία που τον συνοδεύει, στο κτίριο του Κοινοβουλίου στην Αθήνα.

    Ερωτηθείς εάν υπάρχουν παράγοντες που να μην θέλουν επίλυση του Κυπριακού, ο κ. Κακλαμάνης είπε ότι στην Κύπρο και την Ελλάδα δεν υπάρχουν και συνέχισε λέγοντας ότι «αλλού φυσικά υπάρχουν παράγοντες που μπορούν να συμβάλουν πιο αποφασιστικά στην επίλυση του Κυπριακού, όπως είναι οι ΗΠΑ, αλλά δεν το πράττουν».

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων για τον υψηλό βαθμό συνεργασίας της Ελλάδας με την κυπριακή κυβέρνηση και διαβίβασε την ευγνωμοσύνη του κυπριακού ελληνισμού, της κυβέρνησης της Κύπρου και του ιδίου προσωπικά για «όσα πολλά έχει πράξει το Κοινοβούλιο και ιδιαίτερα ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Κακλαμάνης για προώθηση και ευόδωση του κυπριακού αγώνα για ένταξη και γενικότερα για δικαίωση στις δύσκολες στιγμές που περνούμε», όπως είπε.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος - Δηλώσεις -------------------------------------------------------------- Τη συνεχή συμπαράσταση της Εκκλησίας της Ελλάδας προς τον κυπριακό Ελληνισμό για εκπλήρωση των προσδοκιών του για λύση του Κυπριακού, εξέφρασε χθες ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο με τον οποίο είχε συνάντηση μισής ώρας στην Αθήνα.

    ''Η Εκκλησία της Ελλάδος ήδη από την αρχή του αγώνα του κυπριακού Ελληνισμού συμπαραστάθηκε και εξακολουθεί και σήμερα και στο μέλλον να συμπαρίσταται στην επιβεβαίωση και εκπλήρωση των ιερών πόθων και προσδοκιών του κυπριακού λαού'', υπογράμμισε ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος.

    Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του κυπριακού Ελληνισμού για τη συνεπή και σταθερή συμπαράσταση της ελληνικής Εκκλησίας και του ιδίου του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Χριστόδουλου στον αγώνα του κυπριακού λαού.

    ΣτΕ - Αναβολή - Λοϊζίδου - Κείμενο κυρώσεων ------------------------------------------- Με στόχο να δοθεί χρόνος στις διάφορες αντιπροσωπείες να εξετάσουν το κείμενο που ετοίμασε η Γραμματεία του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) για κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας, λόγω της άρνησής της να συμμορφωθεί με την απόφαση του ΕΔΑΔ στην υπόθεση Τιτίνας Λοϊζίδου, ο Προεδρεύων της Επιτροπής Μονίμων Αντιπροσώπων του ΣτΕ ανέβαλε τη συζήτηση του θέματος για την άλλη Τετάρτη.

    Οπως δήλωσαν στο ΚΥΠΕ διπλωματικές πηγές, χθες άρχισε η συζήτηση του κειμένου της Γραμματείας για τις κυρώσεις, αλλά πολλές αντιπροσωπείες είπαν ότι δεν είχαν οδηγίες για το πως να τοποθετηθούν έναντι του κειμένου.

    Λόγω της σοβαρότητας του θέματος, ο Προεδρεύων της Επιτροπής προχώρησε σε αναβολή μιας εβδομάδας για να μελετηθεί ενδελεχώς το κείμενο.

    Οι ίδιες πηγές δήλωσαν ότι τυπικά, έγινε ένα μικρό βήμα για έναρξη της διαδικασίας αφού ο Προεδρεύων ''ανέλυσε το χαρτί των κυρώσεων».

    Τουρκικός Τύπος - ΣτΕ - Τουρκία - Λοϊζίδου - Αποζημίωση - Φόρμουλα ------------------------------------------------------------------- Η τουρκική εφημερίδα ''Μιλιέτ'' με χθεσινό της δημοσίευμα επιβεβαιώνει τις τουρκικές μεθοδεύσεις για καταβολή της αποζημίωσης που επεδίκασε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου, μόνο στην περίπτωση που εγκριθεί η συμβιβαστική φόρμουλα.

    Συγκεκριμένα σε δημοσίευμα υπό τον τίτλο ''Η αποζημίωση θα καταβληθεί, στην περίπτωση επίτευξης συμβιβασμού επί της φόρμουλας'', η εφημερίδα επικαλείται διπλωματικές πηγές από το Στρασβούργο οι οποίες αναφέρουν ότι ''αν μπορέσουμε να φτάσουμε σε συμβιβασμό στην φόρμουλα επί της οποίας εργαστήκαμε, τότε η Αγκυρα είναι έτοιμη να καταβάλει την αποζημίωση''.

    Σουηδική Κυβέρνηση - Κύπρος - Πρεσβευτής -------------------------------------------------- Η Σουηδική Κυβέρνηση διόρισε χθες τον Ingemar Lindahl ως τον πρώτο της Πρεσβευτή αποκλειστικά για την Κύπρο.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της χώρας, o κ. Lindahl θα έχει ως βάση του τη Στοκχόλμη μέχρι νεότερης ειδοποίησης.

    Πρόθεση της Σουηδικής Κυβέρνησης, αναφέρεται στην ανακοίνωση, είναι το άνοιγμα Πρεσβείας στη Λευκωσία εντός του 2004.

    ΗΠΑ - ''Ουάσιγκτον Τάιμς'' - Αρθρο - Κύπρος -------------------------------------- Το παράθυρο ευκαιρίας για λύση του Κυριακού παραμένει ανοικτό ενόψει της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να επιτύχουν μια ειρηνική λύση, ασκώντας την επιρροή τους στην Αγκυρα για να εγκαταλείψει μια για πάντα την επιθετική της στάση.

    Αυτά αναφέρει, μεταξύ άλλων, η Αμερικανίδα Ρεπουμπλικανή βουλευτής Ileana Ros-Lehtinen σε άρθρο της που δημοσιεύθηκε χθες στην εφημερίδα ''Ουάσιγκτον Τάιμς'' με τίτλο ''Είναι η Κύπρος ώριμη για την επανένωση;''

    Στο άρθρο της η βουλευτής σημειώνει τη δέσμευση των ΗΠΑ, της ΕΕ και του ΟΗΕ στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού και υπογραμμίζει πως ιδιαίτερα τώρα δίδεται η ευκαιρία για επανένωση αφού ''μόλις πρόσφατα η αμερικανική συλλογική πολιτική βούληση έχει ισχυροποιηθεί''.

    Αναφερόμενη στην τουρκική αδιαλλαξία, η βουλευτής μέλος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων επισημαίνει ότι προκαλεί ''σύγχυση''.

    Ιταλική Προεδρία - ΕΕ - Σύνταγμα --------------------------------- Η ιταλική Προεδρία κοινοποίησε προχθές το απόγευμα στις πρωτεύουσες των 24 χωρών μελών και υπό ένταξη χωρών ένα κείμενο συμβιβαστικής πρότασης για το ευρωπαϊκό σύνταγμα, το οποίο θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης στο διήμερο κονκλάβιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την Παρασκευή και το Σάββατο στη Νεάπολη της Ιταλίας.

    Την Κύπρο θα εκπροσωπήσει ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    Σε σχέση με το κείμενο της Συντακτικής Συνέλευσης για το μέλλον της Ευρώπης, η ιταλική Προεδρία επιφέρει ελάχιστες αλλαγές στη συμβιβαστική πρόταση. Οπως υποστηρίζουν διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες, στόχος της Ρώμης είναι να κλείσουν στη Νεάπολη όλα τα θέματα, πάνω στα οποία υπάρχει ταύτιση ή προσέγγιση των απόψεων και να απομείνουν τα επίμαχα για την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.

    ΚΣ ΕΔΕΚ - Κεντρική Επιτροπή - Πολιτικό Γραφείο - Εκλεγέντες ------------------------------------------------------------ Ο Αντώνης Κουταλιανός εξελέγη Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ εξασφαλίζοντας 64 ψήφους κατά τις προχθεσινές εσωκομματικές εκλογές στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κινήματος, ο ανθυποψήφιός του Ανδρέας Φιλίππου εξασφάλισε 63 ψήφους. Στη θέση του Οργανωτικού Γραμματέα εξελέγη χωρίς ανθυποψήφιο ο Λούης Κάππας.

    Θέση στο Πολιτικό Γραφείο εξασφάλισαν οι Αντώνης Βασιλείου με 62 ψήφους, ο Γιώργος Βαρνάβα με 60, η Μαρία Βασιλειάδου με 54, ο Βασίλης Πρωτοπαπάς με 54, ο Μάκης Ρουσής Μάκης με 50, ο Θέμης Πολυβίου με 49, ο Ανδρέας Γρηγορίου με 45, ο Δημήτρης Ηλιάδης με 45, ο Μιχάλης Πολυνείκης με 45, ο Ευθύμιος Φλουρέντζου με 45, η Μαρία Θρασυβούλου με 43, ο Χρύσης Πρέντζας με 41, ο Μάριος Καρατζιάς με 40, ο Γεώργιος Χαρή με 40, η Αννα Γιαννακού με 39 και η Λουίζα Μαυρομμάτη με 38.

    Κύπρος - Ολυμπιάδα Ενόπλων Δυνάμεων -------------------------------------- Με ελπίδες για διάκριση στα αθλήματα της καλαθόσφαιρας και της πετόσφαιρας, καθώς και για μια καλή παρουσία γενικότερα, η Κύπρος θα συμμετάσχει με 58μελή αποστολή στην 3η Ολυμπιάδα Ενόπλων Δυνάμεων, η οποία θα διεξαχθεί από τις 4 μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου στην Κατάνια της Σικελίας, με τη συμμετοχή 87 χωρών.

    Η Κύπρος θα συμμετάσχει στα αθλήματα της καλαθόσφαιρας, πετόσφαιρας, στο στίβο, στο τζούντο και στην κολύμβηση. Η 58μελής αποστολή, η οποία με προπονήσεις και φιλικούς αγώνες έχει ολοκληρώσει την προετοιμασία της, αναχωρεί για την Ιταλία την ερχόμενη βδομάδα.

    Σε δηλώσεις στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς (ΕΦ) Αντιστράτηγος Αθανάσιος Νικολοδήμος, αφού τόνισε τη σημασία που δίνει η ΕΦ στον αθλητισμό, ανακοίνωσε ότι αυτή αποφάσισε να συνεισφέρει στη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 με τη διάθεση οπλιτών εθελοντών και φοιτητών των παραγωγικών σχολών που φοιτούν στην Ελλάδα.

    Ο κ. Νικολοδήμος εξήρε τη σημασία της συμμετοχής της μικρής Κύπρου στους Ολυμπιακούς των Ενόπλων Δυνάμεων και τόνισε ότι η συμμετοχή της Κύπρου θα στεφθεί με επιτυχία.

    ''Νομίζουμε και έχουμε την εντύπωση ότι (οι αθλητές) θα επιστρέψουν με χρυσά, με αργυρά και με χάλκινα μετάλλια'', είπε ο Αρχηγός.

    ΟΠΑΚ - Τ/κ Οργάνωση Ατόμων με Κινητικές Αναπηρίες - Εκδήλωση --------------------------------------------------------------- Με στόχο να έρθουν κοντά μέσω του αθλητισμού οι Ε/Κ και Τ/Κ ανάπηροι για συζήτηση και επίλυση των κοινών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, πραγματοποιήθηκε χθες δικοινοτική εκδήλωση που διοργάνωσε η Οργάνωση Παραπληγικών Κύπρου (ΟΠΑΚ) και η τ/κ Οργάνωση Ατόμων με Κινητικές Αναπηρίες.

    Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο οίκημα της ΟΠΑΚ, στη Λευκωσία, με θέμα: ''Καλαθόσφαιρα για Άτομα με Αναπηρίες (ΑμεΑ)'' και σε αυτή συμμετείχαν τρία μέλη του ΔΣ της τ/κ οργάνωσης και δύο Τ/Κ καλαθοσφαιριστές - ένας άντρας και μια γυναίκα.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της ΟΠΑΚ Αντρος Προκοπίου, με την εκδήλωση αυτή έγινε μια αρχή για συνεργασία, ενώ τέθηκαν στόχοι όσον αφορά διάφορα προβλήματα, όπως εκείνο της πρόσβασης.

    Ο Πρόεδρος της τ/κ οργάνωσης Μουσταφά Τσελίκ παρουσίασε στη διάλεξη ένα DVD με καλαθοσφαιρικό αγώνα αναπήρων. Αξιοσημείωτο είναι ότι ενώ ο αριθμός των Τ/Κ που είναι κινητικά ανάπηροι είναι πολύ μικρός, αυτοί έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν καλαθοσφαιρική ομάδα η οποία συμμετέχει στο εθνικό πρωτάθλημα Τουρκίας.

    Ομιλος Λαϊκής - Αποτελέσματα Εννιαμηνίας --------------------------------------------------- Στα 12 εκ. λίρες έφθασαν τα κέρδη προ της φορολογίας του Ομίλου της Λαϊκής Τράπεζας για την εννιαμηνία που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου, ενώ το κέρδος από τις εργασίες συμπεριλαμβανομένων των χρηματιστηριακών ζημιών έφθασε τα 48,9 εκ. λίρες, αριθμός που αντιστοιχεί σε άνοδο 43,3% σε σύγκριση με την περσινή περίοδο.

    Σύμφωνα με τη σύνοψη των αποτελεσμάτων του Ομίλου, την αντίστοιχη περσινή περίοδο η Λαϊκή Τράπεζα είχε ζημιές ύψους 33,1 εκ. λιρών. Η περσινή περίοδος είχε επιβαρυνθεί με τη μεταφορά 47,1 εκ. λιρών από το αποθεματικό επανεκτίμησης επενδύσεων λόγω μόνιμης μείωσης στην αξία των επενδύσεων διαθέσιμων προς πώληση.

    Πρόεδρος ΧΑΚ - Εξ αποστάσεως σύνδεση ------------------------------------- Τέθηκε χθες σε εφαρμογή από το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) η διαδικασία και το σύστημα της εξ αποστάσεως σύνδεσης (remote trading), με το οποίο θα διαπραγματεύονται όλες οι εισηγμένες αξίες και θα καταρτίζονται όλες οι συναλλαγές αξιών στο ΧΑΚ.

    Ο Πρόεδρος του ΧΑΚ Ακης Κλεάνθους δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι σήμερα σηματοδοτείται μια νέα πορεία για το Χρηματιστήριο.

    ''Πλέον το Χρηματιστήριο είναι πλήρως αυτοματοποιημένο. Αυτό σημαίνει ότι γίνεται μια σημαντική βελτίωση των λειτουργικών εξόδων του Χρηματιστηρίου και από την άλλη η προσοχή της Διοίκησης και της Διεύθυνσης του Χρηματιστηρίου εστιάζεται στην αναπτυξιακή του πορεία'', πρόσθεσε ο κ. Κλεάνθους.

    Χρηματιστήριο - Νέες απώλειες ------------------------------------ Το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου δεν μπόρεσε ούτε και χθες, λόγω των νέων πιέσεων που δέχθηκαν οι τραπεζικοί τίτλοι ελέω Τράπεζας Κύπρου και Λαϊκής Τράπεζας, να ανακόψει την πτωτική πορεία που παρουσιάζει κατά τις τελευταίες δύο συναντήσεις, με αποτέλεσμα να υποχωρήσει στο επίπεδο των 81 μονάδων. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε νέες απώλειες σε ποσοστό 0,86%, κλείνοντας στις 81,56 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 656 χιλιάδες λίρες, με τους τραπεζικούς τίτλους να συγκεντρώνουν τα τρία τέταρτα της ημερήσιας συναλλακτικής δραστηριότητας.

    [04] (K) Αστυνομία - Διακίνηση - Ε/Κ - Τ/Κ

    [05] (Κ) Κύπρος - Κίνα - Ναυτιλιακή συμφωνία

    Επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει μεταξύ 1-3 Δεκεμβρίου ο Υφυπουργός του Υπουργείου Συγκοινωνιών της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Hong Shangxiaug.

    [06] (Κ) Πρεσβευτής Λιβάνου - Επίσκεψη στο ΚΥΠΕ

    Επίσκεψη στα γραφεία του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) πραγματοποίησε σήμερα ο νέος Πρεσβευτής του Λιβάνου στην Κύπρο Μισέλ Ελ-Χούρι.

    Ο Διευθυντής του ΚΥΠΕ Θέμης Θεμιστοκλέους ενημέρωσε το Λιβάνεζο διπλωμάτη για τη λειτουργία και τις υπηρεσίες που προφέρει το ΚΥΠΕ.

    [07] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 28/11/2003
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7068            1,7170
    Δολάριο ΗΠΑ                      2,0445            2,0567
    Λίρα Αγγλίας                     1,1889            1,1960
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    --------------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     223,4594        225,2470
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,8190          2,8415
    Δολάριο Καναδά                     2,6451          2,6662
    Κορώνα Δανίας                     12,6791         12,7805
    Κορώνα Νορβηγίας                  13,9231         14,0344
    Κορώνα Σουηδίας                   15,3765         15,4995
    Φράγκο Ελβετίας                    2,6381          2,6592
    

    [08] (Κ) Κεντρική Τράπεζα - Επιτόκια - Αμετάβλητα (1)

    Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής σε σημερινή της συνεδρία αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια.

    Συγκεκριμένα όπως ανακοίνωσε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλος Χριστοδούλου, τα βασικά επιτόκια της Κεντρικής Τράπεζας, δηλαδή τα επιτόκια διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης (Lombard) και το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων (Overnight Deposit Facility) παραμένουν στο 4,5% και στο 2,5%, αντίστοιχα.

    [09] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ρώμη - Μπερλουσκόνι

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος θα μεταβεί στις 2 Δεκεμβρίου στη Ρώμη όπου θα έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ιταλίας και προεδρεύοντα της ΕΕ Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα σταθμεύσει στην ιταλική πρωτεύουσα καθ' οδόν για τη Νιγηρία (μέσω Λονδίνου), όπου θα συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής της Κοινοπολιτείας.

    [10] (Κ) Συνέδριο - Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς - ΕΕ - Ομιλίες

    Με την αναμόρφωση και την ανάπλαση του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου και την προσαρμογή του στο κοινοτικό κεκτημένο προσδοκούμε στην τόνωση του υγιούς και ελεύθερου ανταγωνισμού στην κυπριακή κεφαλαιαγορά, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών Μάρκος Κυπριανού.

    [11] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            81,20  (-0,44)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    305.813
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    242.182    323,50  (-1,27)
    FTSE Med 100 **                             5.798,04  ( 0,95)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    203.995     92,34  (-0,72)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £      8.088     69,46  (-0,60)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      1.063     15,38  ( 2,12)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     11.694     57,49  ( 0,35)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      1.903     70,95  ( 0,08)
    Εμπορικές Εταιρείες           £      8.618     20,58  (-0,19)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     10.723     70,53  ( 0,03)
    Ετ. Πληροφορικής              £      3.608      3,28  ( 1,55)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £      9.843     11,43  (-1,55)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £        107     11,49  (-1,20)
    Ξενοδοχεία                    £      7.343     38,30  (-0,75)
    Αλλες Εταιρείες               £     33.396     75,17  (-0,36)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [12] (Κ) Κεντρική Τράπεζα - Επιτόκια - Αμετάβλητα (2)

    Εντονες ανησυχίες για την πορεία του δημοσιονομικού ελλείμματος και κατ' επέκταση του δημοσίου χρέους, εξέφρασε σήμερα ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλος Χριστουδούλου, τονίζοντας την ανάγκη για δημοσιονομική εξυγίανση και αυξημένη δημοσιονομική πειθαρχία.

    Ο Διοικητής της ΚΤ αφού επεσήμανε ότι βασικά μακροοικονομικά μεγέθη δείχνουν ότι η κυπριακή οικονομία είναι σε υγιείς βάσεις, τόνισε ωστόσο πως ''η κατάσταση των δημόσιων οικονομικών είναι τέτοια που δεν πρέπει κανείς ούτε να εφησυχάζει ούτε να αδρανεί''.

    [13] (Κ) Χρηματιστήριο - Νεές ζημιές

    Τρίτη κατά σειρά πτώση κατέγραψε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, αφού και στη σημερινή τελευταία συνάντηση του Νοεμβρίου ο Γενικός Δείκτης Τιμών κινήθηκε πτωτικά. Η αγορά έκλεισε στις 81,2 μονάδες καταγράφοντας μικρή πτώση σε ποσοστό 0,44%, λόγω των πιέσεων που δέχθηκε από τους τραπεζικούς τίτλους ελέω Τράπεζας Κύπρου. Στα μισά περίπου επίπεδα της χθεσινής συνάντησης παρέμεινε η αξία των συναλλαγών, η οποία διαμορφώθηκε στις 305 χιλιάδες λίρες.

    [14] (Κ) Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Ευρωεκλογές - ΕΣΚ - Σοσιαλιστική Ομάδα

    Εχοντας ως στόχο την ανάδειξη του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΕΣΚ) ως της πρώτης δύναμης για άλλη μια κοινοβουλευτική περίοδο, στελέχη της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και μέλη του ΕΣΚ βρίσκονται στην Κύπρο και επεξεργάζονται μαζί με το ΚΣ ΕΔΕΚ κοινές θέσεις που θα συμπεριληφθούν στο κοινό προεκλογικό πρόγραμμα των μελών του ΕΣΚ σε όλες τις χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) ενόψει των ευρωεκλογών του προσεχούς Ιουνίου.

    Οπως ανέφερε σε δημοσιογραφική διάσκεψη στα γραφεία του ΚΣ ΕΔΕΚ η Ευρωβουλευτής της Σοσιαλιστικής Ομάδας, Συμπρόεδρος της Μεικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ - Κύπρου και Πρόεδρος της Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για την Κύπρο Μέχτιλντ Ρότε, θα αναμένουν να δουν πώς θα εξελιχθεί το Κυπριακό από τον Ιανουάριο μέχρι τον Απρίλιο του 2004 και αναλόγως των εξελίξεων θα υπάρξει στο κοινό τους πρόγραμμα και αναφορά στην Κύπρο.

    [15] (K) Υπουργός Εργασίας - Ξένοι εργάτες - Ελληνοπόντιοι

    Ο αριθμός των ξένων εργατών που εργοδοτούνται στην Κύπρο είναι, με βάση τα επίσημα στοιχεία του Τμήματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων, 40.054, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ιάκωβος Κεραυνός.

    [16] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Νάπολη - Μάαστριχτ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, βρίσκεται στην Νάπολη της Ιταλίας όπου συμμετέχει στις εργασίες της 5ης Υπουργικής Συνόδου από τις 28 - 29 Νοεμβρίου (Κονκλάβιο των Υπουργών Εξωτερικών της Διακυβερνητικής Διάσκεψης για τη Συνταγματική Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ενωσης).

    Στη Σύνοδο της Νάπολης συμμετέχουν όλοι οι Υπουργοί Εξωτερικών των 15 χωρών μελών των 10 υπό ένταξη χωρών καθώς και των τριών υποψηφίων χωρών ως παρατηρητές.

    [17] (Κ) Πρόεδρος ΝΕΟ - Παγκύπρια Συνδιάσκεψη

    ''Κρίσιμη και πολύ σημαντική'' χαρακτήρισε ο Πρόεδρος των Νέων Οριζόντων (ΝΕΟ) Νίκος Κουτσού την Παγκύπρια Συνδιάσκεψη του κόμματος που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, διότι, όπως είπε, ''θα παρουσιαστούν οι θέσεις των ΝΕΟ στη νέα φάση που μπαίνουμε και ως κράτος και ως κοινωνία και ως Κυπριακό και θα ληφθούν αποφάσεις για την πορεία μας στις ευρωεκλογές και θα καθοριστούν οι στόχοι''.

    [18] (Κ) ΕΕ - Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών - Δικαιοσύνης

    [19] (Κ) Βουλή - Εκδήλωση ''Το Περιβάλλον στην Ευρωπαϊκή Κύπρο''

    O Κύπριος πολίτης παράγει κατά μέσο όρο τα διπλάσια οικιακά απόβλητα ετησίως από αυτά που κατά μέσο όρο παράγουν οι πολίτες της ΕΕ, δήλωσε η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος Ελένη Μαύρου.

    Η κ. Μαύρου μιλούσε σε εκδήλωση με θέμα ''Το Περιβάλλον στην Ευρωπαϊκή Κύπρο'' που διοργανώθηκε από την Βουλή των Αντιπροσώπων σε συνεργασία με την Υπηρεσία Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, στο πλαίσιο της καλύτερης ενημέρωσης και επικοινωνίας με τον πολίτη για θέματα ΕΕ.

    Μιλώντας επίσης στην εκδήλωση, ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Νίκος Γεωργιάδης τόνισε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κύπρος, είναι η διαχείριση αποβλήτων.

    [20] (Κ) Βρετανία - Υπουργείο Εξωτερικών - Τιτίνα Λοϊζίδου

    Η Βρετανία υποστηρίζει την συμμόρφωση της Τουρκίας με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στο θέμα Λοϊζίδου αλλά υποστηρίζει και τις προσπάθειες της Ολλανδικής προεδρίας για εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών.

    Απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ σχετικά με τη βρετανική στάση έναντι του θέματος ο εκπρόσωπος είπε: ''Η Τουρκία πρέπει να συμμορφωθεί προς την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Ταυτόχρονα υποστηρίζουμε τις προσπάθειες της Ολλανδικής προεδρίας για την εξεύρεση λύσης''.

    Σε παρατήρηση ότι οι προσπάθειες της Ολλανδικής προεδρίας δεν συμφωνούν με το γράμμα και το πνεύμα της απόφασης του Δικαστηρίου ο εκπρόσωπος επέμενε στην διατύπωση του.

    (ΚΥΠΕ/ΚΤ/ΜΑΝ/ΑΧΡ)

    [21] (Κ) Βρετανία - Εκπρόσωπος Εργατικού κόμματος - Κυπριακό

    [22] (Κ) Ευρωβουλή - Πέμπτη Ασφαλιστική Οδηγία

    Πολιτική συμφωνία επί της «πέμπτης» ασφαλιστικής οδηγίας , η οποία καθορίζει το ελάχιστο ποσό ασφαλιστικής κάλυψης για τροχαία ατυχήματα και υλικές ζημιές σε 1 εκατ. ευρώ στο σύνολο της κοινοτικής επικράτειας, επιτεύχθηκε στο Συμβούλιο Υπουργών Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    [23] (Κ) Ελληνική Τράπεζα - Αποτελέσματα Εννιαμηνίας

    Αυξημένα κατά 29% είναι τα κέρδη του Συγκροτήματος της Ελληνικής Τράπεζας από συνήθεις εργασίες για την εννιαμηνία που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου 2003, φθάνοντας τα 19 εκατομμύρια λίρες σε σχέση με την περσινή περίοδο.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 28 November 2003 - 18:49:21 UTC