Visit the Macedonia Homepage (by Nikolaos Martis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-11-29

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Ποδόσφαιρο - Πρωτάθλημα - 12 Αγωνιστική
  • [02] (Κ) Πετόσφαιρα - Πρωτάθλημα - Αποτελέσματα
  • [03] (Κ) Καλαθόσφαιρα - Πρωτάθλημα - Αγώνες
  • [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [05] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [06] (Κ) Τ/κ Τύπος - Κατεχόμενα - Δημοσκοπήσεις
  • [07] (Κ) ΥΠΕΞ - Υπουργική Σύνοδος - Διακυβερνητική - Παρέμβαση
  • [08] (Κ) Αθήνα - Παρουσίαση βιβλίου Ακη Φάντη
  • [09] (Κ) Κύπρος επανεκλογή - Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός
  • [10] (Κ) Λονδίνο - ΘΟΚ - Παραστάσεις
  • [11] (Κ) ΥΠΕΞ - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Μπερλουσκόνι

  • [01] (Κ) Ποδόσφαιρο - Πρωτάθλημα - 12 Αγωνιστική

    Το ντέρμπυ της Λεμεσού μεταξύ των ομάδων Απόλλων και ΑΕΛ που θα αρχίσει στις 7.00 απόψε ξεχωρίζει των σημερινών τεσσάρων συναντήσεων για την 12η αγωνιστική του Παγκυπρίου Ποδοσφαιρικού Πρωταθλήματος Α΄ Κατηγορίας Ανδρών.

    [02] (Κ) Πετόσφαιρα - Πρωτάθλημα - Αποτελέσματα

    Η πετοσφαιρική ομάδα της Νέας Σαλαμίνας νίκησε χθες βράδυ τον ΑΠΟΕΛ με 3 0 σετ για την 8η αγωνιστική του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος Α΄ Κατηγορίας Ανδρών.

    [03] (Κ) Καλαθόσφαιρα - Πρωτάθλημα - Αγώνες

     Ο Αστέρας Λεμεσού νίκησε χθες βράδυ στη Λεμεσό τον Αχιλλέα Καϊμακλίου με 79 77 για την 7η αγωνιστική του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος Καλαθόσφαιρας Α΄ Κατηγορίας Ανδρών.

    [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ρώμη - Μπερλουσκόνι ------------------------------------------- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος θα μεταβεί στις 2 Δεκεμβρίου στη Ρώμη όπου θα έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ιταλίας και προεδρεύοντα της ΕΕ Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα σταθμεύσει στην ιταλική πρωτεύουσα καθ' οδόν για τη Νιγηρία (μέσω Λονδίνου), όπου θα συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής της Κοινοπολιτείας.

    Απαντώντας χθες σε ερωτήσεις, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης ανέφερε ότι στη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Πρωθυπουργό της Ιταλίας θα συζητηθούν διάφορα θέματα τα οποία έχουν σχέση τόσο με την Κύπρο όσο και με την ΕΕ, ενώ αναμένεται να τεθεί και η υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου.

    Βρετανία - Υπουργείο Εξωτερικών - Τιτίνα Λοϊζίδου ------------------------------------------------- Η Βρετανία υποστηρίζει την συμμόρφωση της Τουρκίας με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στο θέμα Λοϊζίδου αλλά υποστηρίζει και τις προσπάθειες της Ολλανδικής προεδρίας για εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών.

    Απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ σχετικά με τη βρετανική στάση έναντι του θέματος ο εκπρόσωπος είπε: ''Η Τουρκία πρέπει να συμμορφωθεί προς την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Ταυτόχρονα υποστηρίζουμε τις προσπάθειες της Ολλανδικής προεδρίας για την εξεύρεση λύσης''.

    Σε παρατήρηση ότι οι προσπάθειες της Ολλανδικής προεδρίας δεν συμφωνούν με το γράμμα και το πνεύμα της απόφασης του Δικαστηρίου ο εκπρόσωπος επέμενε στην διατύπωση του.

    Βρετανία - Εκπρόσωπος Εργατικού κόμματος - Κυπριακό --------------------------------------------------- Η Βρετανία θέλει λύση του Κυπριακού, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών άρμόδιος για θέματα Ευρώπης και νυν Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του βρετανικού Εργατικού κόμματος Πίτερ Χέιν.

    Ο κ. Χέιν είπε ότι όταν κατείχε το αξίωμα του Υφυπουργού Εξωτερικών εργάστηκε σκληρά για την εξεύρεση λύσης του Κυπριακού, όπως εργάζεται και σήμερα ο διάδοχός του Ντένις Μακσέιν.

    Υπουργός Εξωτερικών - Νάπολη - Μάαστριχτ ---------------------------------------- Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, βρίσκεται στην Νάπολη της Ιταλίας όπου συμμετέχει στις εργασίες της 5ης Υπουργικής Συνόδου από τις 28 - 29 Νοεμβρίου (Κονκλάβιο των Υπουργών Εξωτερικών της Διακυβερνητικής Διάσκεψης για τη Συνταγματική Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ενωσης).

    Στη Σύνοδο της Νάπολης συμμετέχουν όλοι οι Υπουργοί Εξωτερικών των 15 χωρών μελών των 10 υπό ένταξη χωρών καθώς και των τριών υποψηφίων χωρών ως παρατηρητές.

    Μετά τη λήξη των εργασιών της Υπουργικής Συνόδου ο κ. Ιακώβου θα μεταβεί στις 30 Νοεμβρίου στο Μάαστριχ της Ολλανδίας όπου θα πραγματοποιηθεί η Υπουργική Διάσκεψη του ΟΑΣΕ, επίσημη ανακοίνωση αναφέρει.

    Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Ευρωεκλογές - ΕΣΚ - Σοσιαλιστική Ομάδα --------------------------------------------------------- Εχοντας ως στόχο την ανάδειξη του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΕΣΚ) ως της πρώτης δύναμης για άλλη μια κοινοβουλευτική περίοδο, στελέχη της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και μέλη του ΕΣΚ βρίσκονται στην Κύπρο και επεξεργάζονται μαζί με το ΚΣ ΕΔΕΚ κοινές θέσεις που θα συμπεριληφθούν στο κοινό προεκλογικό πρόγραμμα των μελών του ΕΣΚ σε όλες τις χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) ενόψει των ευρωεκλογών του προσεχούς Ιουνίου.

    Οπως ανέφερε σε δημοσιογραφική διάσκεψη στα γραφεία του ΚΣ ΕΔΕΚ η Ευρωβουλευτής της Σοσιαλιστικής Ομάδας, Συμπρόεδρος της Μεικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ - Κύπρου και Πρόεδρος της Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για την Κύπρο Μέχτιλντ Ρότε, θα αναμένουν να δουν πώς θα εξελιχθεί το Κυπριακό από τον Ιανουάριο μέχρι τον Απρίλιο του 2004 και αναλόγως των εξελίξεων θα υπάρξει στο κοινό τους πρόγραμμα και αναφορά στην Κύπρο.

    Τόσο η κ. Ρότε όσο και ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου και ο Αντιπρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου και αρμόδιος για τη διεύρυνση Γκάρι Τίτλεϊ ενημέρωσαν τους δημοσιογράφους ότι στο κοινό σοσιαλιστικό πρόγραμμα υπάρχουν, μεταξύ άλλων, θέματα που αφορούν την ενίσχυση της ενότητας των λαών στην ΕΕ και την κατάργηση οποιωνδήποτε συνοριακών περιορισμών, υπάρχουν συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ), για την εσωτερική ασφάλεια, την απασχόληση, την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), το περιβάλλον και την ισότητα των δύο φύλων.

    Πρόεδρος ΝΕΟ - Παγκύπρια Συνδιάσκεψη ------------------------------------ ''Κρίσιμη και πολύ σημαντική'' χαρακτήρισε ο Πρόεδρος των Νέων Οριζόντων (ΝΕΟ) Νίκος Κουτσού την Παγκύπρια Συνδιάσκεψη του κόμματος που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, διότι, όπως είπε, ''θα παρουσιαστούν οι θέσεις των ΝΕΟ στη νέα φάση που μπαίνουμε και ως κράτος και ως κοινωνία και ως Κυπριακό και θα ληφθούν αποφάσεις για την πορεία μας στις ευρωεκλογές και θα καθοριστούν οι στόχοι''.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο κ. Κουτσού ανέφερε ότι στο περιθώριο της Συνδιάσκεψης θα πραγματοποιηθούν αναπληρωματικές εκλογές για τη θέση του Γενικού Γραμματέα, την οποία διεκδικούν οι Γιάννος Κοζάκος και Κρίνος Μακρίδης.

    Υπουργός Οικονομικών - ΕΕ - Eπιτροπή - Συμβούλιο ------------------------------------------------ Η χρηματοδότηση των εντασσόμενων και υποψηφίων χωρών από το έκτο Κοινοτικό Πρόγραμμα Πλαίσιο στους τομείς της έρευνας και τεχνολογίας, συζητήθηκε στη σημερινή συνάντηση στις Βρυξέλλες των υπουργών των 13 χωρών με τον αρμόδιο Βέλγο Επίτροπο Φιλιπ Μπουσκέν. Την Κύπρο εκπροσώπησε στη συνάντηση ο Υπουργός Οικονομικών Μάρκος Κυπριανού.

    Οπως δήλωσε ο κ. Κυπριανού, έγινε ένας απολογισμός της πορείας κάθε χώρας στο Εκτο Πρόγραμμα Πλαίσιο, ενώ για τις 10 εντασσόμενες χώρες υπήρξαν διαφοροποιήσεις σε σχέση με τις υποψήφιες, διότι με την ένταξη η χρηματοδότηση των σχεδίων θα γίνεται από την Κοινότητα και όχι από το κράτος μέλος.

    Η Κύπρος, συνέχισε, πάει πολύ καλά, παρά το γεγονός ότι η έρευνα βρίσκεται σε αρχικά στάδια. Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος, οι κρατικές δαπάνες υπέρ της έρευνας και τεχνολογίας αυξήθηκαν και γενικά διαγράφονται πολλές δυνατότητες. Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών, ο αριθμός των προτάσεων που υποβλήθηκαν για χρηματοδότηση στην ΕΕ ήταν εντυπωσιακός, ενώ σημαντικός είναι και ο αριθμός των προτάσεων που επιλέχθηκαν από την Επιτροπή, για την τελική φάση αξιολόγησης και έγκρισης.

    Το μειονέκτημα για την Κύπρο, είπε ο κ. Κυπριανού, είναι ότι επειδή δεν συμμετέχει στον κοινοτικό Στόχο 1 (εξασφαλίζει χρηματοδοτήσεις σε όλους τους τομείς στις περιοχές με κατά κεφαλή ΑΕΠ χαμηλότερο από το 75% του μέσου κοινοτικού), δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί από την ΕΕ για τη δημιουργία υποδομής στον τομέα της έρευνας. Ο κ. Κυπριανού έθεσε και σήμερα το πρόβλημα αυτό και ζήτησε να αναζητηθούν τρόποι που θα επιτρέψουν τη χρηματοδότηση από άλλους τομείς.

    Υπουργός Γεωργίας - Υπουργική Διάσκεψη - ΕΕ ------------------------------------------- Την ανάγκη για περαιτέρω ενίσχυση του ρόλου της Γενικής Επιτροπής Αλιείας για τη Μεσόγειο, ιδιαίτερα στον τομέα της βελτίωσης της δομής της και της δημιουργίας αυτόνομου προϋπολογισμού, ώστε να καταστεί ένα αποτελεσματικό περιφερειακό σώμα διαχείρισης για ολόκληρη τη Μεσόγειο, υπογράμμισε ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Τίμης Ευθυμίου.

    Σε παρέμβαση του στην Υπουργική Διάσκεψη αναφορικά με τη Διαχείριση και Βιώσιμη Ανάπτυξη της Αλιείας στη Μεσόγειο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ιταλική προεδρία, που διοργανώθηκε στη Βενετία στις 25 και 26 Νοεμβρίου, ο κ. Ευθυμίου είπε πως η Κύπρος έχει εναρμονιστεί με την κοινή αλιευτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης στον τομέα της παρακολούθησης και του ελέγχου όλων των αλιευτικών σκαφών υπό κυπριακή σημαία και ότι έγινε σημαντική εργασία σχετικά με τη διαχείριση των αποθεμάτων.

    Υπουργός Εργασίας - DEV-IS - ΠΕΟ -------------------------------- Στην κοινή διαπίστωση ότι τα πλείστα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Τ/Κ εργαζόμενοι οφείλονται κατά κύριο λόγο στη μη επίτευξη λύσης του Κυπριακού κατέληξαν χθες ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ιάκωβος Κεραυνός και ο Γενικός Γραμματέας της τ/κ συνδικαλιστικής οργάνωσης DEV - IS Αλί Γκουλέ.

    Αυτή ήταν η πρώτη συνάντηση τ/κ συνδικαλιστικής οργάνωσης με Υπουργό Εργασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πραγματοποιήθηκε στην παρουσία του Γενικού Γραμματέα της ΠΕΟ Πάμπη Κυρίτση.

    Κατά τη συνάντηση τέθηκαν όλα τα ζητήματα που απασχολούν τους Τ/Κ εργαζόμενους, όπως είναι η πάταξη της παράνομης απασχόλησης, τα επιδόματα σύνταξης και εφάπαξ θέματα τα οποία το Υπουργείο Εργασίας, όπως διαβεβαίωσε ο κ. Κεραυνός, θα εξετάσει ''με κάθε σοβαρότητα και θετική σκέψη και θα προσπαθήσουμε να τα αντιμετωπίσουμε και να τα λύσουμε''.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο κ. Κεραυνός είπε ότι οι Τ/Κ που είναι εγγεγραμμένοι στο Σχέδιο Κοινωνικών Ασφαλίσεων της Δημοκρατίας ανέρχονται σε 1.200 σε σύγκριση με 400 που ήταν πριν από τον Απρίλιο και την ανακοίνωση από το κατοχικό καθεστώς της μερικής άρσης στους περιορισμούς διακίνησης.

    Υπουργός Εργασίας - Ξένοι εργάτες - Ελληνοπόντιοι ------------------------------------------------- Ο αριθμός των ξένων εργατών που εργοδοτούνται στην Κύπρο είναι, με βάση τα επίσημα στοιχεία του Τμήματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων, 40.054, δήλωσε χθες ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ιάκωβος Κεραυνός.

    Σε δηλώσεις του ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Γενικό Γραμματέα της τ/κ συνδικαλιστικής οργάνωσης DEV - IS Αλί Γκουλέ, ο κ. Κεραυνός είπε πως ''υπάρχουν ανάγκες σε εργατικό δυναμικό'' και ότι τα θέματα της αγοράς εργασίας καθημερινά μεταβάλλονται για να προσαρμόζονται στην πορεία για πλήρη ενσωμάτωση μας στην ΕΕ.

    Συνέδριο - Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς - ΕΕ - Ομιλίες ------------------------------------------------ Με την αναμόρφωση και την ανάπλαση του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου και την προσαρμογή του στο κοινοτικό κεκτημένο προσδοκούμε στην τόνωση του υγιούς και ελεύθερου ανταγωνισμού στην κυπριακή κεφαλαιαγορά, δήλωσε χθες ο Υπουργός Οικονομικών Μάρκος Κυπριανού.

    Ο κ. Κυπριανού προέβη στη δήλωση αυτή σε ομιλία του που ανέγνωσε χθες ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών Χρίστος Πατσαλίδης κατά τη διάρκεια εναρκτήριας τελετής στη Λευκωσία του διήμερου συνεδρίου με τίτλο «Ελληνικό και Κυπριακό Δίκαιο της Κεφαλαιαγοράς πορεία και αποτελέσματα της εναρμόνισης με το παράγωγο κοινοτικό δίκαιο» που διοργανώνουν η Ελληνικής Ενωση Ευρωπαϊκού Δικαίου, το Γραφείο της ΤΑΙΕΧ της ΕΕ και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

    Στον χαιρετισμό του, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης είπε ότι οι νέες θεσμικές αναμορφώσεις που προωθούνται από την ΕΕ στο τομέα της κεφαλαιαγοράς επηρεάζει την Κύπρο από όλες τις απόψεις υπογραμμίζοντας τη σημασία της διαφάνειας στη λειτουργία του ΧΑΚ το οποίος έχει επίμαχο παρελθόν.

    Αφού σημείωσε ότι το ευρωπαϊκό κεκτημένο θα πρυτανεύει στην κυπριακή νομοθεσία είπε ότι η νομική κοινότητα της Κύπρου θα πρέπει να ενημερωθεί για το νέο νομικό θεσμικό πλαίσιο και την εφαρμογή της νομοθεσίας όπως θα διαμορφωθεί με την εναρμόνιση της κυπριακής νομοθεσίας.

    Κεντρική Τράπεζα - Επιτόκια - Αμετάβλητα ---------------------------------------- Εντονες ανησυχίες για την πορεία του δημοσιονομικού ελλείμματος και κατ' επέκταση του δημοσίου χρέους, εξέφρασε χθες ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλος Χριστουδούλου, τονίζοντας την ανάγκη για δημοσιονομική εξυγίανση και αυξημένη δημοσιονομική πειθαρχία.

    Ο Διοικητής της ΚΤ αφού επεσήμανε ότι βασικά μακροοικονομικά μεγέθη δείχνουν ότι η κυπριακή οικονομία είναι σε υγιείς βάσεις, τόνισε ωστόσο πως ''η κατάσταση των δημόσιων οικονομικών είναι τέτοια που δεν πρέπει κανείς ούτε να εφησυχάζει ούτε να αδρανεί''.

    Ο κ. Χριστοδούλου μιλούσε ύστερα από τη Συνεδρία της Επιτροπής Νομισματικής Επιτροπής, η οποία αποφάσισε να διατηρήσει για ένα ακόμη μήνα τα βασικά επιτόκια αμετάβλητα. Ως εκ τούτου τα επιτόκια διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης (Lombard) και τα επιτόκια διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων (Overnight Deposit Facility) παραμένουν στο 4,5% και στο 2,5%, αντίστοιχα.

    Ελληνική Τράπεζα - Αποτελέσματα Εννιαμηνίας ------------------------------------------- Αυξημένα κατά 29% είναι τα κέρδη του Συγκροτήματος της Ελληνικής Τράπεζας από συνήθεις εργασίες για την εννιαμηνία που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου 2003, φθάνοντας τα 19 εκατομμύρια λίρες σε σχέση με την περσινή περίοδο.

    Σύμφωνα με την σύνοψη των αποτελεσμάτων του Συγκροτήματος, τα κέρδη από συνήθεις εργασίες ευνοήθηκαν το πρώτο εννιάμηνο από την αισθητή μείωση των ζημιών ύψους 2,8 εκ. λιρών της περσινής περιόδου σε 2 χιλιάδες λίρες από την συνδεδεμένη εταιρεία Αθηνά Κυπριακή Επενδυτική.

    Αύξηση σε ποσοστό 11% παρουσίασε και το σύνολο των καθαρών εσόδων του Συγκροτήματος, φθάνοντας τα 68,5 εκ. λίρες (117,1 εκ. ευρώ) σε σύγκριση με 61,7 εκ. λίρες (105,5 εκ. ευρώ) την αντίστοιχη περίοδο του 2002.

    Χρηματιστήριο - Νεές ζημιές -------------------------- Τρίτη κατά σειρά πτώση κατέγραψε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, αφού και στη χθεσινή τελευταία συνάντηση του Νοεμβρίου ο Γενικός Δείκτης Τιμών κινήθηκε πτωτικά. Η αγορά έκλεισε στις 81,2 μονάδες καταγράφοντας μικρή πτώση σε ποσοστό 0,44%, λόγω των πιέσεων που δέχθηκε από τους τραπεζικούς τίτλους ελέω Τράπεζας Κύπρου. Στα μισά περίπου επίπεδα της χθεσινής συνάντησης παρέμεινε η αξία των συναλλαγών, η οποία διαμορφώθηκε στις 305 χιλιάδες λίρες.

    Απώλειες σε ποσοστό 1,27% σημείωσε και ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, κλείνοντας στις 323,5 μονάδες.

    Βουλή - Εκδήλωση ''Το Περιβάλλον στην Ευρωπαϊκή Κύπρο'' ------------------------------------------------------ O Κύπριος πολίτης παράγει κατά μέσο όρο τα διπλάσια οικιακά απόβλητα ετησίως από αυτά που κατά μέσο όρο παράγουν οι πολίτες της ΕΕ, δήλωσε η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος Ελένη Μαύρου.

    Η κ. Μαύρου μιλούσε σε εκδήλωση με θέμα ''Το Περιβάλλον στην Ευρωπαϊκή Κύπρο'' που διοργανώθηκε από την Βουλή των Αντιπροσώπων σε συνεργασία με την Υπηρεσία Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, στο πλαίσιο της καλύτερης ενημέρωσης και επικοινωνίας με τον πολίτη για θέματα ΕΕ.

    Οπως αναφέρθηκε στην εκδήλωση, εντός 15 ημερών θα υποβληθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο το στρατηγικό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων.

    Πρεσβευτής Λιβάνου - Επίσκεψη στο ΚΥΠΕ -------------------------------------- Επίσκεψη στα γραφεία του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) πραγματοποίησε χθες ο νέος Πρεσβευτής του Λιβάνου στην Κύπρο Μισέλ Ελ-Χούρι.

    Ο Διευθυντής του ΚΥΠΕ Θέμης Θεμιστοκλέους ενημέρωσε το Λιβάνεζο διπλωμάτη για τη λειτουργία και τις υπηρεσίες που προφέρει το ΚΥΠΕ.

    Ο κ. Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε στις φιλικές σχέσεις μεταξύ του ΚΥΠΕ και του Πρακτορείου Ειδήσεων του Λιβάνου, ΝΝΑ, τόσο σε διμερές όσο και σε περιφερειακό επίπεδο μέσω της Συμμαχίας των Πρακτορείων Ειδήσεων της Μεσογείου (ΑΜΑΝ).

    Ποδόσφαιρο - Πρωτάθλημα - 12 Αγωνιστική ------------------------ Το ντέρμπυ της Λεμεσού μεταξύ των ομάδων Απόλλων και ΑΕΛ που θα αρχίσει στις 7.00 απόψε ξεχωρίζει των σημερινών τεσσάρων συναντήσεων για την 12η αγωνιστική του Παγκυπρίου Ποδοσφαιρικού Πρωταθλήματος Α΄ Κατηγορίας Ανδρών.

    Στα άλλα σημερινά παιχνίδια που θα αρχίσουν στις 2.30 το απόγευμα ο Εθνικός Αχνας φιλοξενεί στο Δασάκι τον Ολυμπιακό, ο ΑΠΟΕΛ στο στάδιο ΓΣΠ αντιμετωπίζει την Αναγέννηση Δερύνειας, ενώ ο Ονήσιλος συγκρούεται στο Παραλίμνι με την ΑΕΚ.

    Στο πλαίσιο της ίδιας αγωνιστικής θα διεξαχθούν αύριο στις 2.30 το απόγευμα τα ακόλουθα παιχνίδια:

    Ανόρθωση Δόξα Κατωκοπιάς, Διγενής Α.Ε. Πάφος και Ενωση Νέων Παραλιμνίου Ομόνοια.

    Πετόσφαιρα - Πρωτάθλημα - Αποτελέσματα ----------------------- Η πετοσφαιρική ομάδα της Νέας Σαλαμίνας νίκησε χθες βράδυ τον ΑΠΟΕΛ με 3 0 σετ για την 8η αγωνιστική του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος Α΄ Κατηγορίας Ανδρών.

    Στο πλαίσιο της ίδιας αγωνιστικής, ο Παφιακός επικράτησε εντός έδρας με 3 0 σετ της Αναγέννησης Δερύνειας, ενώ η Ανόρθωση νίκησε εκτός έδρας την Ομόνοια με επίσης 3 0 σετ.

    Καλαθόσφαιρα - Πρωτάθλημα - Αγώνες ---------------------------

    Ο Αστέρας Λεμεσού νίκησε χθες βράδυ στη Λεμεσό τον Αχιλλέα Καϊμακλίου με 79 77 για την 7η αγωνιστική του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος Καλαθόσφαιρας Α΄ Κατηγορίας Ανδρών.

    [05] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η απόφαση να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής Ιατρικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας και Εφορος Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων Κωνσταντίνος Μαλλής μετά το θέμα άδειας λειτουργίας της κλινικής που προέκυψε με το θάνατο 37χρονής γυναίκας, η διενέργεια χθες της νεκροψίας επί της σορού της για τη διαπίστωση των αιτίων που την οδήγησαν στο θάνατο και η εμπλοκή της Αστυνομίας στις έρευνες για τη διασπάθιση της εκκλησιαστικής περιουσίας κυριαρχούν των πρωτοσέλιδων των σημερινών εφημερίδων.

    Αλλά θέματα που προβάλλονται στο σημερινό Τύπο είναι η προειδοποίηση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας για την αύξηση στις τιμές των ακινήτων, το παρασκήνιο που αναπτύσσεται γύρω από την εφαρμογή της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου, η αντιμετώπιση της πορνείας, η κατασκευή των καταφυγίων για την πολιτική άμυνα και η εκμετάλλευση των άτεκνων ζευγαριών.

    Η ''Αλήθεια'' υπό τον τίτλο '' Η νεκροψία δεν έριξε φως'' γράφει ότι ο θάνατος της Ελένης Ζαχαρίου Καφουρή σε κλινική που δεν είχε άδεια λειτουργίας «ταρακούνησε για καλά όλους ανεξαιρέτως τους αρμοδίους» και προσθέτει ότι ο ιατροδικαστής Μάριος Ματσάκης που εκπροσωπούσε κατά τη διενέργεια της νεκροψίας τον υπό διερεύνηση γιατρό δήλωσε ότι ''ίσως να μην μάθουμε ποτέ τα ακριβή αίτια του θανάτου'' ενώ ο Σοφοκλής Σοφοκλέους που διενήργησε τη νεκροψία δήλωσε ότι ο θάνατος προήλθε από ανακοπή καρδιάς. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς υποστήριξε ότι μετά τις λεγόμενες εκλογές ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος θα προσπαθήσει να τον εμποδίσει από το να είναι διαπραγματευτής.

    ''Η Μάχη'' στο κύριο της θέμα και κάτω από τον τίτλο ''Εμπόριο ωαρίων και σπέρματος'' γράφει ότι το «θέμα της τεχνητής εξωσωματικής γονιμοποίησης εξελίσσεται για κάποιους σε κερδοφόρα βιομηχανία». Προσθέτει ότι παράνομες κλινικές και εργαστήρια, επίορκοι γιατροί, αλλά και δότες σπέρματος και ωαρίων εμπλέκονται σε ένα απίστευτο κύκλωμα που επιφέρει τεράστια κέρδη. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλος Χριστοδούλου έκρουσε χθες τον κώδωνα του κινδύνου για τη μεγάλη και απότομη αύξηση των τιμών των ακινήτων προειδοποιώντας ότι αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση θα γίνει απρόσιτη η στέγη στα μεσαία εισοδηματικά στρώματα.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Μπήκε η Αστυνομία στην Αρχιεπισκοπή'' γράφει ότι «η Αστυνομία έχει αρχίσει ήδη να στοιχειοθετεί υποθέσεις εναντίον προσώπων που ενεπλάκησαν στο μεγάλο ''φαγοπότι'' της εκκλησιαστικής περιουσίας εκμεταλλευόμενα την κατάσταση της υγείας του Αρχιεπισκόπου» και προσθέτει ότι χθες ο πρόεδρος της ερευνητικής επιτροπής Δημητράκης Στυλιανίδης κατά τη συνεδρία της Ιεράς Συνόδου κατέθεσε ενδιάμεσο πόρισμα που αφορά 18 υποθέσεις. Σε άλλο θέμα γράφει ότι σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η πολιτική όλων των αρμοδίων κρατικών υπηρεσιών για τη δημιουργία καταφυγίων του άμαχου πληθυσμού σε περιπτώσεις πολεμικής σύρραξης, μπαίνει στο ψυγείο. Ό,τι έγινε μέχρι τώρα καλύπτει το 35% του πληθυσμού.

    ''Η Σημερινή'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Οργιάζει η παρανομία σε κλινικές'' ότι σε δηλώσεις του στη ''Σ'', ο Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας της Βουλής Βασίλης Καράς αποκάλυψε πως το αρμόδιο Υπουργείο «αδυνατεί να ενημερώνει υπεύθυνα για τον πραγματικό αριθμό των μη αδειούχων κλινικών». Από δικούς του υπολογισμούς, αυτή τη στιγμή πρέπει να αριθμούν τις 25 οι κλινικές που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις και του παλιού νόμου πριν την ψήφιση της εναρμονιστικής νομοθεσίας που πρέπει να τεθεί σε ισχύ μέχρι το τέλος του χρόνου. Σε άλλη είδηση γράφει ότι νέες φουρτούνες προκλήθηκαν στην οικοδομική βιομηχανία. Μετά την έλλειψη τσιμέντου που παρουσιάστηκε στην κυπριακή αγορά, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν προβλήματα και στην αγορά ακινήτων, χθες το Υπουργείο Εμπορίου ήρθε να αυξήσει τη τιμή του συγκεκριμένου προϊόντος.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' κάτω από τον τίτλο «Τρικλοποδιές για περιουσίες» γράφει ότι «το παρασκήνιο που βρίσκεται σε εξέλιξη με στόχο τη μη εφαρμογή της απόφασης στην υπόθεση Τιτίνας Λοϊζίδου, αφορά την προσπάθεια κάποιων χωρών να μην εξετασθεί οποιοδήποτε θέμα περιουσιών πριν από την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό». Αναφέρει ότι σύμφωνα με αρμόδιες πηγές «ο βασικός στόχος των δυνάμεων αυτών είναι να αποτρέψουν εξέλιξη, όπως είναι η εφαρμογή της απόφασης για την κ. Λοϊζίδου, που θα επηρεάσει το περιεχόμενο συμφωνίας στο Κυπριακό στο θέμα των περιουσιών». Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρος Θεοδώρου δήλωσε ότι για την αντιμετώπιση του φαινομένου της πορνείας και της εκμετάλλευσης γυναικών στην Κύπρο απαιτείται η συνεργασία και των υπηρεσιών του Υπουργείου Εσωτερικών και Εργασίας.

    Η ''Χαραυγή'' με κύριο τίτλο ''Σε διαθεσιμότητα ο Μαλλής'' γράφει ότι «επιχειρώντας να δικαιολογήσει τις σοβαρές ευθύνες που ενδεχόμενα τον βαραίνουν, ο Διευθυντής Ιατρικών Υπηρεσιών και Εφορος Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων, ο Δρ. Κωνσταντίνος Μαλλής , ο οποίος τέθηκε χθες σε διαθεσιμότητα, έλυσε τη σιωπή του αναλαμβάνοντας έμμεσα την ευθύνη των πράξεων του για την αναστολή των μέτρων κατά του γιατρού ο οποίος παράνομα λειτουργούσε την κλινική του στην οποία έχασε προχθές τη ζωή της η 37χρονη Ελένη Ζαχαρίου». Αλλού αναφέρει ότι αναστολή της λειτουργίας του τηλεοπτικού σταθμού «ΣΙΓΜΑ» για πέντε λεπτά την ερχόμενη Δευτέρα αποφάσισε η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης μετά από έρευνα σχετικά με παράπονα για κυπριακή σειρά που μεταδίδει ο σταθμός.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail''γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Αξιωματούχος Ιατρικών Υπηρεσιών τέθηκε σε διαθεσιμότητα για εμπλοκή σε ιατρικό σκάνδαλο'' ότι η Υπουργός Υγείας Κωνσταντία Ακκελίδου διέταξε χθες τη διαθεσιμότητα του Διευθυντή Ιατρικών Υπηρεσιών και Εφορο Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων Κωνσταντίνου Μαλλή, «ο οποίος κάτω από μεγάλες πιέσεις διέταξε τη διακοπή ποινικής δίωξης εναντίον γυναικολογικής κλινικής στην οποία πέθανε προχθές μία γυναίκα που υποβαλλόταν σε εξωσωματική γονιμοποίηση». Σε άλλη είδηση γράφει ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Τ/Κ που εργάζονται στις ελεύθερες περιοχές ήταν στην ατζέντα της χθεσινής συνάντησης μεταξύ του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ιάκωβου Κεραυνού, της ΠΕΟ και της DEV-Is.

    Η εβδομαδιαία οικονομική και πολιτική εφημερίδα ''Νέος Τύπος'', κάτω από τον τίτλο ''Από την πόρτα των δικαστηρίων'' γράφει στο κύριο θέμα του ότι «η Κύπρος κινδυνεύει να μπει στην ΕΕ από την πόρτα των δικαστηρίων». Αναφέρει πως η Le Monde σε προχθεσινό της δημοσίευμα εκθέτει το πρόβλημα της συστηματικής και ανεξέλεγκτης πορνείας για την οποία τείνει να πλέον γνωστή η Κύπρος και κάνει λόγο για τη «λειτουργία της Κύπρου ως διαμετακομιστικού κέντρου σε διεθνή κυκλώματα εμπορίας λευκής σαρκός». Αλλού αναφέρει πως ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλος Χριστοδούλου επεσήμανε την ανάγκη για δημοσιονομική εξυγίανση και αυξημένη δημοσιονομική πειθαρχία, εκφράζοντας παράλληλα τις έντονες ανησυχίες του για την πορεία του δημοσιονομικού ελλείμματος και κατ' επέκταση του δημόσιου χρέους.

    [06] (Κ) Τ/κ Τύπος - Κατεχόμενα - Δημοσκοπήσεις

    Η τ/κ εφημερίδα ''Χαλκίν Σεσί'' δημοσιεύει σήμερα αποτελέσματα δημοσκόπησης που διενήργησε σε δείγμα 1.966 ατόμων για τις ''εκλογές'' της 14ης Δεκεμβρίου στα κατεχόμενα.

    Σύμφωνα με εγκύκλιο του λεγόμενου ανώτατου συμβουλίου εκλογών των κατεχομένων, σήμερα είναι η τελευταία ημέρα αναφοράς σε δημοσκοπήσεις και δημοσίευση αποτελεσμάτων δημοσκοπήσεων.

    [07] (Κ) ΥΠΕΞ - Υπουργική Σύνοδος - Διακυβερνητική - Παρέμβαση

    Οι πρόνοιες του σχεδίου Συνταγματικής Συνθήκης αναφορικά με τις πολιτικές της Ένωσης συζητήθηκαν κατά τη συζήτηση που διεξήχθη χθες στα πλαίσια της πέμπτης Υπουργικής συνόδου της Διακυβερνητικής Διάσκεψης στη Νάπολη της Ιταλίας, στην οποία συμμετέχει ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    [08] (Κ) Αθήνα - Παρουσίαση βιβλίου Ακη Φάντη

    Ονειρο κάθε κινηματογραφικού παραγωγού αποτελεί η μεταφορά στην μεγάλη οθόνη του βιβλίου του γνωστού Κύπριου δημοσιογράφου και πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου (επί προεδρίας Γ. Βασιλείου) Ακη Φάντη, ''Εψιλον''.

    Αυτό ήταν το συμπέρασμα όλων των ομιλητών στην εκδήλωση που διοργανώθηκε χθες βράδυ, στο ''Σπίτι της Κύπρου'', με τη συνεργασία της ΕΣΗΕΑ και της ΕΣΚ.

    Με φόντο το νευραλγικότερο σημείο της Ανατολικής Μεσογείου, το σταυροδρόμι της Κύπρου, το περιπετειώδες μυθιστόρημα εκτυλίσσεται με το συναπάντημα κάθε λογής τυχοδιωκτών (πράκτορες, τρομοκράτες, λαθρέμποροι). Αναπτύσσονται έρωτες και πάθη, ενώω διαφαίνεται η θαυμαστή ιδιοσυγκρασία της κυπριακής ψυχής.

    [09] (Κ) Κύπρος επανεκλογή - Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός

    [10] (Κ) Λονδίνο - ΘΟΚ - Παραστάσεις

    [11] (Κ) ΥΠΕΞ - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Μπερλουσκόνι

    Το Κυπριακό και το θέμα της Τιτίνας Λοϊζίδου αναμένεται να συζητήσει, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος κατά τη συνάντηση του στη Ρώμη με τον Ιταλό Πρωθυπουργό και προεδρεύοντα της ΕΕ Σίλβιο Μπερλουσκόνι, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο των ανταλλαγών απόψεων για τη Συνταγματική Συνθήκη της Ενωσης.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 29 November 2003 - 18:49:12 UTC