Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-12-01

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [02] (Κ) Ποδόσφαιρο - 12η αγωνιστική - Βαθμολογία
  • [03] (Κ) ΣτΕ - Σβίμερ - Υπόθεση Λοϊζίδου - Τουρκία
  • [04] (Κ) Καλαθόσφαιρα - 7η αγωνιστική
  • [05] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [06] (Κ) Καλαθόσφαιρα - Διόρθωση βαθμολογίας
  • [07] (Κ) Απόδημοι - Κυπριακό - Ψήφισμα
  • [08] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αναχώρηση για Ρώμη (1)
  • [09] (Κ) ΥΠΑΜ - Κύπρος - Συνθήκη της Οττάβας - Αποναρκοθέτηση
  • [10] (Κ) ΥΠΑΜ - ΕΦ - Στρατιωτική Ολυμπιάδα
  • [11] (Κ) Διακίνηση - Ε/Κ - Τ/Κ
  • [12] (Κ) Προδρόμου - Νάπολη - Ευρω-Μεσογειακό Κοινοβουλευτικό Φόρουμ
  • [13] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αναχώρηση για Ρώμη (2)
  • [14] (Κ) ΥΠΕΣ Βουλγαρίας - Επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο
  • [15] (Κ) Χρυσοστόμου - Παρίσι - Συνάντηση
  • [16] (K) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Γερμανίας
  • [17] (Κ) Θωμά - Ρώμη - Συνάντηση Προέδρων Κοινοβουλευτικών Επιτροπών
  • [18] (Κ) Συμβούλιο Εκκλησιών Μέσης Ανατολής - 8η Γενική Συνέλευση
  • [19] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [20] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [21] (Κ) Χρηματιστήριο - Σημαντικά κέρδη
  • [22] (Κ) Βαν ντερ Μιρ - ΓΓ ΣΕΚ - Συνάντηση
  • [23] (Κ) ΑΔΗΚ - Εκλογή αξιωματούχων
  • [24] (Κ) Ελληνας Υπουργός Δικαιοσύνης - Επίσημη επίσκεψη
  • [25] (Κ) ΕΕ - Υπουργοί Αμυνας - ΝΑΤΟ
  • [26] (Κ) ΕΕ - Συμβούλιο Υπουργών Απασχόλησης - Κεραυνός
  • [27] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - ΟΑΣΕ - Ομιλία
  • [28] (Κ) Βουλή - Επιτροπές Ευρωπαϊκών Υποθέσεων -Εσωτερικών - Ευρωεκλογές

  • [01] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το θέμα της παράνομης λειτουργίας ιδιωτικών κλινικών που ήλθε στην επιφάνεια μετά το θάνατο 37χρονης στη Λεμεσό, οι έρευνες σε σχέση με τη διαχείριση της εκκλησιαστικής περιουσίας, ο τρόπος με τον οποίον η κυπριακή κυβέρνηση και η ΕΕ θα αντιμετωπίσουν τα προβλήματα από τη μη λύση του Κυπριακού μέχρι την 1η Μαϊου 2004 και η απευθείας μετάδοση από τηλεοράσεως για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια της λειτουργίας από το κατεχόμενο Μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν οι σημερινές εφημερίδες.

    Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Πόλεμος δημοσκοπήσεων'' πως δημοσκόπηση, όχι μόνο για τις τουρκοκυπριακές ''εκλογές'', αλλά και για τη σφυγμομέτρηση της κοινής γνώμης και στις δυο κοινότητες έναντι του σχεδίου Ανάν προγραμμάτισε διεθνής οίκος, προκειμένου να διαφωτιστεί ο διεθνής παράγοντας για τις προθέσεις του κυπριακού λαού στις πρωτοβουλίες των Ηνωμένων Εθνών. Αλλού γράφει πως οι γραφολόγοι της Αστυνομίας εντόπισαν μέχρι στιγμής και ενώ ακόμη οι έρευνες για τις ατασθαλίες στην Αρχιεπισκοπή βρίσκονται στο αρχικό στάδιο, πλαστογραφημένη υπογραφή του Αρχιεπισκόπου σε επιταγή της Τράπεζας Κύπρου που ανέρχεται σε αρκετές χιλιάδες λίρες.

    ''Το Θάρρος'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Φόβοι Αναστασιάδη για ευρωδιχοτόμηση'' γράφει πως ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι συμφωνεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετωπίζει η Κύπρος είναι εκείνος της ευρωδιχοτόμησης αν δεν εξευρεθεί λύση του Κυπριακού μέχρι τον ερχόμενο Μάιο. Σε άλλο θέμα αναφέρει πως για πρώτη φορά εδώ και τριάντα χρόνια μεταδόθηκε χθες απευθείας από την εκκλησία της κατεχόμενης Μονής του Αποστόλου Ανδρέα λειτουργία κατά την ημέρα της γιορτής του Πρωτόκλητου μαθητή του Χριστού.

    Ο ''Πολίτης'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Οι ρυθμίσεις της μη λύσης'' πως στη βάση των Μέτρων Στήριξης των Τουρκοκυπρίων που εξήγγειλε η Κυβέρνηση, θα είναι οι ρυθμίσεις που θα γίνουν στη γραμμή αντιπαράταξης, εάν μέχρι την 1η Μαϊου δεν εξευρεθεί λύση στο Κυπριακό. Αλλού αναφέρει πως ικανοποιημένη παρουσιάζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την ετοιμότητα της Κύπρου να απορροφήσει κονδύλια από τα διαρθρωτικά ταμεία και το ταμείο συνοχής, ενώ θεωρεί τα πρώτα χρόνια ως μια μεταβατική περίοδο εξοικείωσης των αρχών καθώς και των πολιτών με τα κονδύλια της ΕΕ και τον τρόπο λειτουργίας τους.

    ''Η Σημερινή'' έχει κύριο τίτλο ''Κατακραυγή κατά του σκοταδισμού'' και γράφει ότι ''σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος της Κύπρου, καθώς και οι άνθρωποι του πνεύματος και της τέχνης συνεχίζουν να καταδικάζουν με οργή την απόφαση της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης να φιμώσει για πέντε λεπτά το κανάλι Σίγμα, απόψε μεταξύ των ωρών 2145-2150'' για το περιεχόμενο μιας κωμικής σειράς που προβάλλεται μετά τις 10 το βράδυ. Αλλού γράφει ότι με δυναμικές κινητοποιήσεις προειδοποιεί την ΑΤΗΚ η ΕΠΟΕΤ, η οργάνωση που αντιπροσωπεύει το 70% των εργαζομένων στην Αρχή, εάν η Αρχή δεν προχωρήσει με στην άμεση πλήρωση των κενών θέσεων με προαγωγές του υφιστάμενου προσωπικού.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' έχει κύριο τίτλο ''Σκάνδαλο με ζυγιστικές'' και γράφει ότι τα πέντε φορητά συστήματα ζύγισης που αγοράστηκαν κατόπιν προσφορών το '96 δεν λειτούργησαν ούτε για μια ώρα αφού διαπιστώθηκε ότι είναι ακατάλληλα. Προφανώς, προστίθεται, παρέμειναν ανέπαφα, όπως υπάρχει ισχυρισμός, σε αναμονή της λήξης του προβλεπόμενου χρόνου χρήσης τους, ώστε να είναι δυνατό να προκηρυχθούν προσφορές για αγορά καινούργιων. Αλλού αναφέρεται στην υπόθεση Τιτίνας Λοϊζίδου και γράφει ότι μεταφορά του θέματος της μη συμμόρφωσης της Τουρκίας με την απόφαση του ΕΔΑΔ στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΣτΕ εισηγείται ο δικηγόρος της υπόθεσης Αχιλλέας Δημητριάδης.

    [02] (Κ) Ποδόσφαιρο - 12η αγωνιστική - Βαθμολογία

    
    
    Απόλλων και Ομόνοια συνεχίζουν να οδηγούν την κούρσα του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου Α' Κατηγορίας μετά και τα αποτελέσματα της 12ης αγωνιστικής.
    
    Ο Απόλλωνας κατέβαλε το Σάββατο την ανεβασμένη ΑΕΛ στο ντέρμπι της Λεμεσού με 2-0, ενώ η Ομόνοια πέρασε χθες αλώβητη το σκόπελο της Ενωσης Νέων Παραλιμνίου κερδίζοντας με 3-2.
    
    Στα άλλα χθεσινά παιγνίδια, η Ανόρθωση νίκησε εύκολα στο ΓΣΠ τη Δόξα Κατωκοπιάς με 4-0, ενώ ο Διγενής Μόρφου κατάφερε να κερδίσει στο ΓΣΠ με 1-0 την Αθλητική Ενωση Πάφου, σημειώνοντας έτσι τη δεύτερη νίκη του στο πρωτάθλημα.
    
    Από τους αγώνες του Σαββάτου, ξεχωρίζει η νίκη του Εθνικού Αχνας στο Δασάκι με 5-4 επί του Ολυμπιακού. Ευρύ σκόρ είχαμε και στο ΓΣΠ, όπου ο ΑΠΟΕΛ συνέτριψε την Αναγέννηση Δερύνειας με 4-0.
    
    Τέλος, η ΑΕΚ κατέβαλε στο Παραλίμνι τον Ονήσιλο με 1-0.
    
    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
    ---------------
    
    1.  Απόλλων    33
    2.  Ομόνοια    33
    3.  ΑΠΟΕΛ      30
    4.  Αχνα       19
    5.  Ανόρθωση   19
    6.  Ολυμπιακός 18
    7.  ΑΕΛ        15
    8.  Παραλίμνι  15
    9.  Α.Ε Πάφος  13
    10. ΑΕΚ        12
    11. Διγενής    10
    12. Δερύνεια    7
    13. Ονήσιλος    7
    

    [03] (Κ) ΣτΕ - Σβίμερ - Υπόθεση Λοϊζίδου - Τουρκία

    Την ανάγκη για άμεση καταβολή της επιδικασθείσας αποζημίωσης στη Λοϊζίδου, χωρίς προϋποθέσεις, εξέφρασε κατ' επανάληψη, ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) Βάλτερ Σβίμερ, στις επαφές που είχε με την τουρκική κυβέρνηση.

    [04] (Κ) Καλαθόσφαιρα - 7η αγωνιστική

    
    
    Η ΑΕΛ ήταν ο μεγάλος νικητής του ντέρμπι κορυφής της 7ης αγωνιστικής του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος Καλαθόσφαιρας, αφού νίκησε στη Λευκωσία τον ΑΠΟΕΛ με 108 - 103.
    
    Η λεμεσιανή ομάδα έφθασε στη νίκη ύστερα από τρεις παρατάσεις, αφού στην κανονική διάρκειά του ο αγώνας έληξε με 71-71.
    
    Εξάλλου, ο Κεραυνός κέρδισε στον Αγιο Δομέτιο την ΕΝΑΔ με 74-64, ενώ ο Αστέρας κατέβαλε τον Αχιλλέα με 79-77.
    
    Τέλος, ο Απόλλωνας κέρδισε την Ομόνοια με 111-78.
    
    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
    ----------
    
    1. ΑΕΛ      11
    2. ΑΠΟΕΛ    11
    3. Κεραυνός 11
    4. Απόλλων  11
    5. ΕΘΑ      10
    6, ΕΝΑΔ     10
    7. ΑΣΤΕΡΑΣ   4
    8, Αχιλλέας  7
    

    [05] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    
    
    ΣτΕ - Σβίμερ - Υπόθεση Λοϊζίδου - Τουρκία
    -----------------------------------------
    Την ανάγκη για άμεση καταβολή της επιδικασθείσας αποζημίωσης στη Λοϊζίδου, χωρίς προϋποθέσεις, εξέφρασε κατ' επανάληψη, ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) Βάλτερ Σβίμερ, στις επαφές που είχε με την τουρκική κυβέρνηση.
    
    Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο ίδιος ο κ. Σβίμερ, ύστερα από δημοσιεύματα του ελληνικού και κυπριακού Τύπου, που φέρουν το ΓΓ του ΣτΕ να έχει μεσολαβήσει για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης με την Τουρκία στην υπόθεση Λοϊζίδου.
    
    ''Ο ρόλος του ΓΓ του ΣτΕ ως θεματοφύλακα του Συντάγματος και των αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι να παρέχει εξειδικευμένες συμβουλές μέσω της Γραμματείας'', αναφέρεται στην ανακοίνωση που καταλήγει ότι ''οποιαδήποτε αντίθετη πληροφορία δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια''.
    
    Υπουργός Αμυνας - Τουρκία - Κυπριακό
    ------------------------------------
    Ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας υπογράμμισε ότι η Τουρκία πρέπει να κατανοήσει ότι η κατοχή μιας ευρωπαϊκής χώρας δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή και ότι το όποιο ευρωπαϊκό της μέλλον περνά πλέον από την κατακρήμνιση του κατοχικού τείχους στην Κύπρο''.
    
    Σε ομιλία του στην εκδήλωση μνήμης ''Ολυμπιάδας'' Νεαπόλεως στον Ιερό Ναό Αγίου Ανδρέα, ο κ. Μαυρονικόλας τόνισε ότι ''εμείς θα συνεχίσουμε αταλάντευτοι και σταθεροί στις επιδιώξεις μας, θα συνεχίσουμε με θετικό και δημιουργικό τρόπο να ενθαρρύνουμε την επανέναρξη των συνομιλιών κάτω από την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών''.
    
    Σημείωσε παράλληλα, ότι ''η λύση του Κυπριακού θα πρέπει να είναι ευρωπαϊκή''.
    
    Αναφερόμενος στο σχέδιο Ανάν, ο κ. Μαυρονικόλας είπε ότι ''θα πρέπει να τύχει τροποποιήσεων και αλλαγών για να συνάδουν με ένα δίκτυο κανόνων που ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση''.
    
    Οσον αφορά την ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της Κύπρου, ο κ. Μαυρονικόλας είπε ότι η κυβέρνηση εκτιμά και αξιολογεί ανάλογα τις απειλές της Τουρκίας και λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα για ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της Κύπρου.
    
    ''Γιατί πιστεύουμε ότι η διασφάλιση της ειρήνης στο νησί και η αποτροπή της Τουρκίας και του Ντενκτάς από τυχοδιωκτικές ενέργειες, θα γίνει μόνο με την ενδυνάμωση της Εθνικής Φρουράς και γενικά της αμυντικής ικανότητας της Δημοκρατίας'', είπε.
    
    ''Σε αυτή μας την προσπάθεια έχουμε σύμμαχο, βοηθό και συμπαραστάτη την Ελλάδα. Στα πλαίσια του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, Κύπρος και Ελλάδα προχωρούν σταθερά και μεθοδικά στην ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας της Κύπρου γιατί πιστεύουμε ότι διασφαλίζοντας ισχυρή αποτρεπτική δύναμη, διασφαλίζουμε ταυτόχρονα την ειρήνη και εμπεδώνουμε το αίσθημα ασφάλειας του λαού μας, που είναι αναγκαίο για την επιβίωση σ' αυτό τον τόπο'', κατέληξε.
    
    Κατεχόμενα - Απόστολος Ανδρέας - Θεία λειτουργία
    ------------------------------------------------
    Για πρώτη φορά μετά την τουρκική εισβολή του 1974 έγινε χθες σε απευθείας μετάδοση η θεία λειτουργία από το κατεχόμενο μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα, ανήμερα της γιορτής του Αποστόλου.
    
    Η θεία λειτουργία, την οποία τέλεσε ο Χωροεπίσκοπος Αρσινόης Γεώργιος, μεταδιδόταν από το τηλεοπτικό κανάλι «Σίγμα» μέσω του δορυφόρου Hellas Sat και αναμεταδιδόταν από το ΡΙΚ.
    
    Εκατοντάδες πιστοί πέρασαν τη διαχωριστική γραμμή χθες το πρωί και μετέβησαν στη Μονή.
    
    Σε ομιλία του ο Χωροεπίσκοπος Αρσινόης κάλεσε τους πιστούς να προσευχηθούν για τη σωτηρία της Κύπρου και προστασία της από κάθε κακό.
    
    Πρόεδρος ΔΗΣΥ - 9ον Συνέδριο ΔΗΣΥ Βρετανίας
    -------------------------------------------
    O Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι ταυτίζεται με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο στην εκτίμηση ότι αν δεν λυθεί το Κυπριακό με την Κύπρο εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο μεγαλύτερος των κινδύνων θα είναι εκείνο της ευρωδιχοτόμησης.
    
    Μιλώντας κατά την έναρξη των εργασιών του 9ου συνεδρίου του Δημοκρατικού Συναγερμού Ηνωμένου Βασιλείου στο Λονδίνο, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι ''αν ιδιαίτερα η Τουρκία για οποιουσδήποτε λόγους, όχι μόνο για το Κυπριακό, δεν πάρει ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων θα σκληρύνει την στάση της όχι μόνο στο Αιγαίο αλλά και στο Κυπριακό''.
    
    «Την ίδια ώρα η Κύπρος θα είναι υποχρεωμένη να εφαρμόζει το ευρωπαϊκό κεκτημένο», είπε και τόνισε ότι θα έχει υποχρέωση ως κράτος μέλος της Ευρώπης να ασκεί αυστηρότερο έλεγχο είτε των διακινουμένων προϊόντων είτε των διακινουμένων προσώπων.
    
    Σημείωσε ότι το χειρότερο θα είναι αν στις λεγόμενες εκλογές επικρατήσουν οι δυνάμεις που υποστηρίζουν τον Ραούφ Ντενκτάς, οπότε θα υπάρχει ένα μεγάλο ενδεχόμενο ρεύματος φυγής Τ/Κ προς τις ελεύθερες περιοχές.
    
    Πρόεδρος ΝΕΟ - Παγκύπρια Συνδιάσκεψη
    ------------------------------------
    Οι ευρωεκλογές πρέπει να αποτελέσουν την αφετηρία για μια νέα αναθεωρημένη πολιτική που θα οδηγήσει σε ''μία δημοκρατική και γνήσια λύση'' του Κυπριακού, η οποία θα κατοχυρώνει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα όλων των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα ενιαίο κράτος, εντός της ΕΕ, τόνισε χθες ο Πρόεδρος των Νέων Οριζόντων (ΝΕΟ) Νίκος Κουτσού στην ομιλία του στην παγκύπρια συνδιάσκεψη των ΝΕΟ στη Λευκωσία με σύνθημα ''Λύση ευρωπαϊκή, αντίσταση στην κατοχή''.
    
    Ταυτόχρονα κατάθεσε πρόταση των ΝΕΟ όπως διεξαχθούν, μετά τις ευρωεκλογές, βουλευτικές εκλογές ''με απόφαση της Βουλής να αυτοδιαλυθεί'', και με συμμετοχή Τ/Κ, οι οποίοι θα καταλάβουν τις 24 κενές θέσεις που υπάρχουν από το Σύνταγμα και το νόμο, στη Βουλή.
    
    Ο κ. Κουτσού είπε ότι με αφετηρία την ένταξη της Κυπριακή Δημοκρατίας στην ΕΕ οι ΝΕΟ ''αρχίζουν την νέα φάση της πορεία τους που είναι η ουσιαστική παρέμβαση και η διεκδίκηση συμμετοχής στα κέντρα λήψεως αποφάσεων''.
    
    ''Αυτή η φάση θα έχει ως πρώτο και κυρίαρχο σημείο αναφοράς και πράξη τις ευρωεκλογές'', είπε ο κ. Κουτσού, προσθέτοντας ''σε αυτή την προσπάθεια μας θέλουμε να μειωθούν οι αρνητικές συνέπειες που θα υπάρξουν από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και να αυξηθούν οι ευκαιρίες που δίνονται από την ένταξη έτσι ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι θετικό για τους πολίτες του κράτους''.
    
    Σημείωσε ότι κύρια προσπάθεια των ΝΕΟ ''θα είναι η προστασία των μη προνομιούχων πολιτών που δέχονται τις συνέπειες της μέχρι σήμερα πολιτικής και των αλλαγών που επιβάλει η ΕΕ''.
    
    Ο κ. Κουτσού είπε ότι μετά τις βουλευτικές εκλογές θα πρέπει να δημιουργηθεί κοινή επιτροπή αναθεώρησης του Συντάγματος, στην οποία ''θα πρέπει να τεθούν τα εγγυητικά δικαιώματα και οι διαιρετικές διατάξεις'' με στόχο να αρθούν γιατί το απαγορεύει η ΕΕ και το ευρωπαϊκό Σύνταγμα.
    
    ''Στη βάση αυτή θα μπει το καίριο πρόβλημα του Κυπριακού που είναι οι συνθήκες εγγύησης'', είπε ο κ. Κουτσού, προσθέτοντας πως ''δεν είναι δυνατό ένα ευρωπαϊκό κράτος να εξαρτά την ασφάλεια και την εδαφική του ακεραιότητα από άλλα κράτη, εκ των οποίων το ένα (η Τουρκία) δεν είναι καν μέλος της ΕΕ''.
    
    Σημείωσε ότι το Κυπριακό ''θα λυθεί με βάση το Σύνταγμα του 1960, το οποίο θα τροποποιηθεί για να περιλάβει το κοινοτικό κεκτημένο και τις πρόνοιες του νέου ευρωπαϊκού Συντάγματος'' και θα οδηγήσει στην κατάργηση των συνθηκών εγγυήσεως και του επεμβατικού δικαιώματος που θεωρεί η Τουρκία ότι έχει.
    
    Οσον αφορά την υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου, ο κ. Κουτσού είπε ότι ''εάν εφαρμοζόταν το σχέδιο Ανάν η παραπομπή των υποθέσεων θα έφευγε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, θα ερχόταν στο νέο κράτος και τις αποζημιώσεις θα τις πλήρωνε η κάθε κοινότητα'', προσθέτοντας ότι σήμερα αυτό αποτελεί ένα κυρίαρχο στην πορεία της Τουρκίας στην Ευρώπη''.
    
    Ο Πρόεδρος των ΝΕΟ κάλεσε την κυβέρνηση να τοποθετηθεί στο κατά πόσον θα πρέπει ή όχι οι Κύπριοι απόδημοι, Ε/Κ και Τ/Κ, να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές.
    
    Κάλεσε επίσης την κυβέρνηση να προσφύγει, αντί στη Βουλή στο λαό και να θέσει σε δημοψήφισμα το ερώτημα αυτό στον Κύπριο πολίτη και πρόσθεσε ότι η παραπομπή από την κυβέρνηση του θέματος στη Βουλή, ''όταν γνωρίζει ότι η πλειοψηφία των κομμάτων είναι εναντίον, δεν είναι πολιτική ευρωπαϊκή και σύγχρονη αλλά ποντιακή πολιτική''.
    
    ΝΕ0 - Παγκύπρια Συνδιάσκεψη - Ευρωεκλογές
    -----------------------------------------
    Την κάθοδο στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου με το σχηματισμό ανεξάρτητης κίνησης, αποφάσισε η Παγκύπρια Συνδιάσκεψη των Νέων Οριζόντων, που πραγματοποιήθηκε χθες.
    
    Σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματος, στην κίνηση αυτή θα μετέχουν οι ΝΕΟ, ενεργοί Ε/Κ πολίτες πέραν του κομματικού χώρου, καθώς και Τ/Κ.
    
    ''Απαραίτητη προϋπόθεση συμμετοχής στην Κίνηση αυτή θα είναι η αποδοχή των θέσεων για ευρωπαϊκή λύση, βασισμένη στο υφιστάμενο σύνταγμα με ενσωμάτωση του κοινοτικού κεκτημένου, επανένταξη των Τ/Κ στην Κυπριακή Δημοκρατία, αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και άρση της κατοχής'', αναφέρεται στην ανακοίνωση.
    
    Τ/κ Τύπος - Πληθυσμός - Εποικοι
    -------------------------------
    Ο αριθμός των ατόμων που διαμένουν στα κατεχόμενα σήμερα ανέρχεται στις 210 χιλιάδες, αναφέρει ο αρθρογράφος της ''Χουριέτ'' Τζουνέιτ Ούλσεβερ.
    
    Σημειώνει πως ο αριθμός αυτός αποτελείται από 100 χιλιάδες έποικους, 70 χιλιάδες Τ/Κ και 40 χιλιάδες στρατιώτες.
    
    Τ/κ Τύπος - Ακιντζί - Κυπριακό
    ------------------------------
    Η μη λύση του Κυπριακού θα φέρει σε δύσκολη θέση την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, δήλωσε προχθές ο αρχηγός του τ/κ Κινήματος Ειρήνης και Δημοκρατίας Μουσταφά Ακιντζί σε ομιλία του στην κατεχόμενη Μόρφου.
    
    Πρόσθεσε πως η Τουρκία θα βρεθεί αντιμέτωπη με χιλιάδες υποθέσεις όπως αυτή της Τιτίνας Λοϊζίδου, σε περίπτωση μη λύσης του Κυπριακού.
    
    Εξάλλου, το Κίνημα, με επικεφαλής τον κ. Ακιντζί πραγματοποίησε προχθές πορεία στην κατεχόμενη Κερύνεια.
    
    Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, το Κίνημα ετοιμάζεται τώρα για το μεγάλο συλλαλητήριο που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 12 Δεκεμβρίου.
    
    Ιταλία - Τ/κ - Ε/κ κόμματα - Συνάντηση
    --------------------------------------
    Το Κυπριακό ήταν στο επίκεντρο συνάντησης στη Σικελία της Ιταλίας αντιπροσωπείας των Ενωμένων Δημοκρατών (ΕΔΗ) με τον αρχηγό του τ/κ κόμματος Λύση και ΕΕ, Αλί Ερέλ και του λεγόμενου δήμαρχου της κατεχόμενης Λευκωσίας Κουτλάι Ερκ.
    
    Ο κ. Ερκ ανέφερε πως ''ελπίζουμε να είμαστε στην οικογένεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης μετά το 2004. Αλλά αυτό εξαρτάται κατά το πλείστον από τα αποτελέσματα των προσεχών εκλογών», είπε και εξέφρασε την ελπίδα ότι η «νοοτροπία των διαπραγματεύσεων θα νικήσει''.
    
    Ο κ. Ερέλ, από την πλευρά του, είπε πως οι Τ/Κ έχουν πολλές δυσκολίες διότι είναι αποκλεισμένοι.
    
    Ο εκπρόσωπος των ΕΔΗ Μίκις Σιανής δήλωσε πως δεν είναι αισιόδοξος ότι θα βρεθεί λύση του κυπριακού προβλήματος στο σύντομο μέλλον.
    
    Οπως ανέφερε, τον περασμένο χρόνο χάθηκαν δύο ευκαιρίες να λυθεί το κυπριακό, η μία ήταν στην Κοπεγχάγη και η άλλη ήταν στην Χάγη.
    
    Σημείωσε ότι όλα εξαρτώνται από την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση.
    
    Τ/κ Τύπος - ΡΤΚ - Πορεία
    ------------------------
    Πορεία για μια νέα Κύπρο πραγματοποίησαν προχθές στα κατεχόμενα οι γυναικείες οργανώσεις του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος - Ενωμένες Δυνάμεις.
    
    Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, τα συνθήματα που ακούστηκαν κατά την πορεία ήταν ''Ναι στην Ευρώπη. Φάνηκε η Ευρώπη. Δεν εμποδίζεται η ειρήνη στην Κύπρο''.
    
    Οι γυναίκες καταδίκασαν τη μετανάστευση και υποσχέθηκαν ότι μετά τις ''εκλογές'' θα εργαστούν από κοινού για να παύσει η εκμετάλλευση των νέων ως φθηνά εργατικά χέρια.
    
    Υπουργός Παιδείας - Αποκαλυπτήρια προτομής Κώστα Λοϊζου
    -------------------------------------------------------
    Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης υπογράμμισε πως στους δύσκολους σημερινούς καιρούς, της παγκοσμιοποίησης και της ισοπέδωσης των πάντων, η επιστροφή στο παρελθόν και η άντληση διδαγμάτων από το παράδειγμα της θυσίας των ηρώων μας, αποτελεί ιδιαίτερα για τους νέους το καλύτερο μάθημα πατριδογνωσίας και αρετής.
    
    Τελώντας χθες τα αποκαλυπτήρια της προτομής του ήρωα της κυπριακής ελευθερίας Κώστα Λοΐζου, ο οποίος θυσιάστηκε για την πατρίδα στη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-59, είπε πως ''αποτίνοντας τον οφειλόμενο φόρο τιμής στον ήρωα Κώστα Λοΐζου, αντλούμε τα σωστά διδάγματα και μηνύματα, για να συνεχίσουμε το αντικατοχικό μας αγώνα, ωσότου αποκατασταθούν τα καταπατημένα δικαιώματα του λαού μας, να δικαιωθούν οι θυσίες των ηρώων μας και να μπορούν τα παιδιά μας να κάνουν όμορφα και ειρηνικά όνειρα για το αύριο, σε μια ελεύθερη, ευρωπαϊκή και επανενωμένη Κύπρο''.
    
    Ποδόσφαιρο - 12η αγωνιστική - Βαθμολογία
    ----------------------------------------
    Απόλλων και Ομόνοια συνεχίζουν να οδηγούν την κούρσα του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου Α' Κατηγορίας μετά και τα αποτελέσματα της 12ης αγωνιστικής.
    
    Ο Απόλλωνας κατέβαλε το Σάββατο την ανεβασμένη ΑΕΛ στο ντέρμπι της Λεμεσού με 2-0, ενώ η Ομόνοια πέρασε χθες αλώβητη το σκόπελο της Ενωσης Νέων Παραλιμνίου κερδίζοντας με 3-2.
    
    Στα άλλα χθεσινά παιγνίδια, η Ανόρθωση νίκησε εύκολα στο ΓΣΠ τη Δόξα Κατωκοπιάς με 4-0, ενώ ο Διγενής Μόρφου κατάφερε να κερδίσει στο ΓΣΠ με 1-0 την Αθλητική Ενωση Πάφου, σημειώνοντας έτσι τη δεύτερη νίκη του στο πρωτάθλημα.
    
    Από τους αγώνες του Σαββάτου, ξεχωρίζει η νίκη του Εθνικού Αχνας στο Δασάκι με 5-4 επί του Ολυμπιακού. Ευρύ σκόρ είχαμε και στο ΓΣΠ, όπου ο ΑΠΟΕΛ συνέτριψε την Αναγέννηση Δερύνειας με 4-0.
    
    Τέλος, η ΑΕΚ κατέβαλε στο Παραλίμνι τον Ονήσιλο με 1-0.
    
    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
    ---------------
    
    1.  Απόλλων    33
    2.  Ομόνοια    33
    3.  ΑΠΟΕΛ      30
    4.  Αχνα       19
    5.  Ανόρθωση   19
    6.  Ολυμπιακός 18
    7.  ΑΕΛ        15
    8.  Παραλίμνι  15
    9.  Α.Ε Πάφος  13
    10. ΑΕΚ        12
    11. Διγενής    10
    12. Δερύνεια    7
    13. Ονήσιλος    7
    14. Δόξα        6
    
    Καλαθόσφαιρα
    ------------
    Η ΑΕΛ ήταν ο μεγάλος νικητής του ντέρμπι κορυφής της 7ης αγωνιστικής του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος Καλαθόσφαιρας, αφού νίκησε στη Λευκωσία τον ΑΠΟΕΛ με 108 - 103.
    
    Η λεμεσιανή ομάδα έφθασε στη νίκη ύστερα από τρεις παρατάσεις, αφού στην κανονική διάρκειά του ο αγώνας έληξε με 71-71.
    
    Εξάλλου, ο Κεραυνός κέρδισε στον Αγιο Δομέτιο την ΕΝΑΔ με 74-64, ενώ ο Αστέρας κατέβαλε τον Αχιλλέα με 79-77.
    
    Τέλος, ο Απόλλωνας κέρδισε την Ομόνοια με 111-78.
    
    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
    ----------
    
    1. ΑΕΛ      11
    2. ΑΠΟΕΛ    11
    3. Κεραυνός 11
    4. Απόλλων  11
    5. ΕΘΑ      10
    6, ΕΝΑΔ     10
    7. ΑΣΤΕΡΑΣ   7
    8, Αχιλλέας  7
    9. Ομόνοια   5
    
    
    
    
    (ΚΥΠΕ/ΜΦ/ΓΠ)

    [06] (Κ) Καλαθόσφαιρα - Διόρθωση βαθμολογίας

    Στην είδηση με τίτλο "Καλαθόσφαιρα - 7η αγωνιστική" να διορθωθεί η βαθμολογία της ομάδας του Αστέρα. Εχεί 7 βαθμούς και όχι 4 όπως εκ παραδρομής αναφέρθηκε.

    [07] (Κ) Απόδημοι - Κυπριακό - Ψήφισμα

    Με ψήφισμα που ενεκρίθη στη 2η Γενική Συνέλευση Ελλήνων Αποδήμων Αιρετών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Ευρώπης, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη, καλούνται οι Αιρετοί Απόδημοι να προωθήσουν μέσω των δημοτικών συμβουλίων της χώρας τους ψηφίσματα που θα καλούν τις οικίες κυβερνήσεις να αποστείλουν ξεκάθαρα μηνύματα στην Τουρκία να συμβάλει θετικά στη λύση του Κυπριακού.

    [08] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αναχώρηση για Ρώμη (1)

    Την ευχή η Τουρκία μετά τις λεγόμενες εκλογές στα κατεχόμενα να επιδείξει, όπως είχε δηλώσει και ο Τούρκος ΥΠΕΞ Αμπντουλάχ Γκιουλ, ειλικρίνεια σε ό,τι αφορά τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο Λάρνακας πριν από την αναχώρησή του, μέσω Αθήνας, για τη Ρώμη, όπου θα έχει αύριο συνάντηση με τον Ιταλό Πρωθυπουργό και Προεδρεύοντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος σημείωσε πως η σημερινή στασιμότητα στο Κυπριακό οφείλεται αποκλειστικά στην αρνητική στάση της τουρκικής πλευράς.

    [09] (Κ) ΥΠΑΜ - Κύπρος - Συνθήκη της Οττάβας - Αποναρκοθέτηση

    Η Κύπρος προχωρά αύριο στην καταστροφή αποθηκευμένων ναρκών κατά προσωπικού, όπως ορίζει η Συνθήκη της Οττάβας, στέλλοντας παράλληλα το μήνυμα για αποναρκοθέτηση της Κύπρου γενικότερα.

    Οπως δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας, η καταστροφή των ναρκών κατά προσωπικού θα γίνει σε ειδική εκδήλωση αύριο, στην παρουσία εκπροσώπων από 125 χώρες που έχουν υπογράψει τη Συνθήκη της Οττάβας, όπως και εκπροσώπων από την Ευρωπαϊκή Ενωση και τα Ηνωμένα Εθνη.

    [10] (Κ) ΥΠΑΜ - ΕΦ - Στρατιωτική Ολυμπιάδα

    Ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας και ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Αθανάσιος Νικολοδήμος κατευόδωσαν σήμερα τους στρατευμένους αθλητές των ομάδων της Εθνικής Ενόπλων που θα συμμετάσχουν στην 3η Στρατιωτική Ολυμπιάδα στην πόλη Κατάνια της Ιταλίας.

    [11] (Κ) Διακίνηση - Ε/Κ - Τ/Κ

    [12] (Κ) Προδρόμου - Νάπολη - Ευρω-Μεσογειακό Κοινοβουλευτικό Φόρουμ

    [13] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αναχώρηση για Ρώμη (2)

    Την ευχή η Τουρκία, μετά τις λεγόμενες εκλογές στα κατεχόμενα, να επιδείξει, όπως έχει δηλώσει και ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ, ειλικρίνεια σε ό,τι αφορά τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, σημειώνοντας πως η σημερινή στασιμότητα στο εθνικό μας θέμα οφείλεται αποκλειστικά στην αρνητική στάση της Τουρκίας.

    Αναφερόμενος ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος στη συνάντηση που θα έχει αύριο στη Ρώμη με τον Ιταλό Πρωθυπουργό και Προεδρεύοντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σίλβιο Μπερλουσκόνι και ερωτηθείς κατά πόσο σε αυτή θα θέσει το θέμα της Τιτίνας Λοϊζίδου είπε πως το κυριότερο θέμα που θα απασχολήσει τη συνάντησή τους θα είναι το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, χωρίς να αποκλείει και την πιθανότητα να συζητηθεί μεταξύ άλλων και το θέμα της Τιτίνας Λοϊζίδου.

    Σε δηλώσεις του στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, πριν από την αναχώρησή του για τη Ρώμη και κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο οποίος ανέφερε πως μετά τις λεγόμενες εκλογές στα κατεχόμενα, η Τουρκία θα επιδείξει ειλικρίνεια σε ό,τι αφορά τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος εξέφρασε την ευχή όπως συμβεί πράγματι κάτι τέτοιο.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε εξάλλου ότι «η σημερινή στασιμότητα οφείλεται αποκλειστικά εις την αρνητική στάση της τουρκικής πλευράς» και πως «εάν αυτή η δήλωση του κ. Γκιουλ ακολουθηθεί στην πράξη», τότε ίσως να διανοιχτούν «προοπτικές για επανέναρξη του διαλόγου».

    Αναφερόμενος στο ταξίδι του στη Ρώμη, είπε πως εκεί πρόκειται να συζητήσει με τον κ. Μπερλουσκόνι «σχετικά με τα θέματα της Διακυβερνητικής Διάσκεψης που θα αναφερθούν στο Συμβούλιο των Βρυξελλών».

    Ερωτηθείς εάν στη Ρώμη προτίθεται να εγείρει το θέμα Τιτίνας Λοϊζίδου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διευκρίνισε ότι «δεν υπάρχει ειδική ημερήσια διάταξη και το κύριο θέμα θα είναι το θέμα του Συντάγματος» της ΕΕ, αλλά ασφαλώς «θα συζητηθούν και άλλα θέματα, όπως αναφορές που περιέχονται για την Κύπρο στο Συμβούλιο των Βρυξελλών και διάφορα άλλα θέματα».

    «Αρα υπάρχει και πιθανότητα να συζητηθεί το θέμα της κ. Λοϊζίδου, να εγερθεί φυσιολογικά, όμως δεν έχω πρόθεση να κάνω καταγγελία ή παράπονα», πρόσθεσε.

    Από τη Ρώμη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μεταβεί, μέσω Λονδίνου, στη Νιγηρία για τη Συνάντηση των Αρχηγών των Κυβερνήσεων των κρατών - μελών της Κοινοπολιτείας και αφού επιστρέψει στην Κύπρο, την επομένη θα πάει στις Βρυξέλλες για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. (ΚΥΠΕ/ΕΣ/ΜΚ/ΓΠ)

    [14] (Κ) ΥΠΕΣ Βουλγαρίας - Επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο

    Φθάνει αύριο στην Κύπρο ο Υπουργός Εσωτερικών της Βουλγαρίας Γκεόργκι Πετκάνοβ για επίσημη επίσκεψη, ύστερα από πρόσκληση του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Δώρου Θεοδώρου.

    [15] (Κ) Χρυσοστόμου - Παρίσι - Συνάντηση

    [16] (K) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Γερμανίας

    [17] (Κ) Θωμά - Ρώμη - Συνάντηση Προέδρων Κοινοβουλευτικών Επιτροπών

    [18] (Κ) Συμβούλιο Εκκλησιών Μέσης Ανατολής - 8η Γενική Συνέλευση

    Αρχίζει αύριο στη Λεμεσό η 8η Γενική Συνέλευση του Συμβουλίου Εκκλησιών Μέσης Ανατολής (MECC).

    [19] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 01/12/2003
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7079            1,7181
    Δολάριο ΗΠΑ                      2,0548            2,0671
    Λίρα Αγγλίας                     1,1909            1,1980
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    --------------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     224,1507        225,9439
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,8242          2,8467
    Δολάριο Καναδά                     2,6655          2,6868
    Κορώνα Δανίας                     12,6952         12,7967
    Κορώνα Νορβηγίας                  13,9364         14,0478
    Κορώνα Σουηδίας                   15,3920         15,5151
    Φράγκο Ελβετίας                    2,6483          2,6694
    

    [20] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            82,17  ( 1,19)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    311.691
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    220.013    329,12  ( 1,74)
    FTSE Med 100 **                             5.765,79  (-0,56)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    173.587     94,15  ( 1,96)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     17.758     70,08  ( 0,89)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      1.062     15,49  ( 0,72)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     13.071     57,91  ( 0,73)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £     10.322     71,78  ( 1,17)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     20.742     20,51  (-0,34)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     15.109     71,39  ( 1,22)
    Ετ. Πληροφορικής              £      2.509      3,25  (-0,91)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £      7.704     11,45  ( 0,18)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £        805     11,52  ( 0,26)
    Ξενοδοχεία                    £      7.928     38,57  ( 0,71)
    Αλλες Εταιρείες               £     35.869     75,44  ( 0,36)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [21] (Κ) Χρηματιστήριο - Σημαντικά κέρδη

    Με το ''δεξί'' υποδέχτηκε η χρηματαγορά το μήνα Δεκέμβριο, καθώς ύστερα από τρεις συνεχόμενες πτώσεις την προηγούμενη εβδομάδα, ο Γενικός Δείκτης Τιμών με κινητήριο μοχλό τους τραπεζικούς τίτλους ελέω Τράπεζας Κύπρου κατέγραψε σημαντικά κέρδη σε ποσοστό 1,19%, κλείνοντας στις 82,17 μονάδες. Ο όγκος συναλλαγών παρέμεινε στα χαμηλά επίπεδα των 311 χιλιάδων λιρών, με τους τραπεζικούς τίτλους να συγκεντρώνουν το 55,6% του τζίρου.

    [22] (Κ) Βαν ντερ Μιρ - ΓΓ ΣΕΚ - Συνάντηση

    Νέα δικαιώματα και ευκαιρίες θα έχουν οι Κύπριοι πολίτες από την πρώτη Μαϊου 2004, όταν η Κύπρος θα ενταχθεί πλήρως στην ΕΕ, αφού ο κάθε παραπονούμενος θα μπορεί να προβαίνει σε καταγγελίες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για παραβιάσεις του κοινοτικού κεκτημένου στην Κύπρο.

    Οπως δήλωσε σήμερα ο ΓΓ της ΣΕΚ Δημήτρης Κιττένης ύστερα από συνάντηση στα γραφεία της ΣΕΚ με τον Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Πρέσβη Αντριαν βαν ντερ Μιρ, ο κάθε Κύπριος πολίτης και το κάθε συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να γνωρίζει ότι θα έχει το δικαίωμα να καταγγείλει ή να αναφέρει παραβιάσεις του κοινοτικού κεκτημένου στην Επιτροπή και εν συνεχεία εάν η καταγγελία αυτή ευσταθεί, θα υποχρεούται η κυβέρνηση να εφαρμόσει το κεκτημένο.

    [23] (Κ) ΑΔΗΚ - Εκλογή αξιωματούχων

    [24] (Κ) Ελληνας Υπουργός Δικαιοσύνης - Επίσημη επίσκεψη

    [25] (Κ) ΕΕ - Υπουργοί Αμυνας - ΝΑΤΟ

    Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να έχουν επιφυλάξεις στη δημιουργία μιας προχωρημένης αμυντικής συνεργασίας στο εσωτερικό της Ενωσης, αλλά όλα δείχνουν ότι η ευρεία συναίνεση που επιτεύχθηκε στο Κονκλάβιο των 25 Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ την περασμένη Παρασκευή στη Νάπολη, θα οδηγήσει στην άρση των επιφυλάξεων.

    [26] (Κ) ΕΕ - Συμβούλιο Υπουργών Απασχόλησης - Κεραυνός

    Πολιτική συμφωνία για το συντονισμό των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης στην Κοινότητα, επιτεύχθηκε στη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Απασχόλησης και Κοινωνικής Πολιτικής της ΕΕ. Την Κύπρο στη σημερινή συνεδρίαση εκπροσώπησε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ιάκωβος Κεραυνός.

    [27] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - ΟΑΣΕ - Ομιλία

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου επεσήμανε σήμερα την υποχρέωση που έχουν οι χώρες μέλη του ΟΑΣΕ που είναι ταυτόχρονα και μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης να εκτελούν τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων άνευ όρων και παρεκκλίσεων.

    [28] (Κ) Βουλή - Επιτροπές Ευρωπαϊκών Υποθέσεων -Εσωτερικών - Ευρωεκλογές

    Το Υπουργείο Εσωτερικών εισηγείται να παραμείνει η υποχρεωτική ψηφοφορία στις εκλογές για ανάδειξη αντιπροσώπων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χωρίς, ωστόσο, να υπάρχουν ποινικές ρήτρες, ώστε να υπάρξει ίση μεταχείριση μεταξύ των Ε/Κ και Τ/Κ ψηφοφόρων, ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου.

    Σε δηλώσεις μετά τη λήξη της σημερινής κοινής συνεδρίας της Επιτροπής Εσωτερικών με την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκε το κυβερνητικό νομοσχέδιο ''Ο περί της Εκλογής Αντιπροσώπων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νόμος του 2002'', ο κ. Χρίστου πρόσθεσε πως την ψηφοφορία χωρίς την ύπαρξη ποινικής ρήτρας εφάρμοσε και η Ελλάδα.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 1 December 2003 - 18:49:27 UTC