Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-12-13

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [02] (Κ) ΕΕ - Διακυβερνητική Διάσκεψη
  • [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [04] (Κ) ΕΕ - Διακυβερνητική Διάσκεψη - Ιταλική Προεδρία
  • [05] (Κ) ΟΗΕ - Ειρηνευτική Δύναμη - Κέλι - Δυστύχημα - Νεκροί
  • [06] (Κ) ΕΕ - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Μπερλουσκόνι
  • [07] (Κ) ΕΕ - Σύνοδος Κορυφής - Ευρωπαϊκό Σύνταγμα
  • [08] (Κ) ΕΕ - Μπερλουσκόνι - Διαφωνία για σύνταγμα
  • [09] (Κ) ΕΕ - Σύνοδος Κορυφής - Σημίτης
  • [10] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Διακυβερνητική - Λήξη - Δήλωση
  • [11] (Κ) ΕΕ - Διακυβερνητική - Φίνι
  • [12] (Κ) ΕΕ - Μπλερ - Σιράκ

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η διεξαγωγή αύριο στα κατεχόμενα των λεγόμενων βουλευτικών εκλογών του ψευδοκράτους, το όργιο νοθείας του αποτελέσματος των εκλογών με την εγγραφή Τούρκων εποίκων ως ψηφοφόρων και οι προετοιμασίες για την αντιμετώπιση πιθανής κρίσης είναι το θέμα που κυριαρχεί στα σημερινά πρωτοσέλιδα των περισσότερων εφημερίδων.

    Η Διακυβερνητική Διάσκεψη στις Βρυξέλλες, η έκκληση που απηύθυνε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στην Αγκυρα για συμβολή της στην επίλυση του Κυπριακού και η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Σημίτη, η συνεχιζόμενη αντίδραση εργολάβων για την ανάθεση του έργου της αναβάθμισης των αεροδρομίων σε στρατηγικό επενδυτή, η ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης και η αντιπαράθεση μεταξύ του νυν και του τέως Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Γιώργου Λιλλήκα και Νίκου Ρολάνδη αντιστοίχως, η διαχείριση της εκκλησιαστικής περιουσίας και οι επικρίσεις που ακούστηκαν χθες στη Βουλή εις βάρος της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης είναι μερικά από τα υπόλοιπα θέματα του κυπριακού Τύπου.

    Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα της, υπό τον τίτλο ''Πλησιάζει η κρίσιμη ώρα'', ότι χθες πραγματοποιήθηκαν οι τελευταίες συγκεντρώσεις τ/κ κομμάτων ενόψει των αυριανών λεγόμενων βουλευτικών εκλογών στα κατεχόμενα, οι οποίες θεωρούνται ιδιαιτέρως σημαντικές τόσο για τους Τ/Κ και το δικό τους μέλλον όσο και για την Τουρκία και κυρίως για την επιτυχία των προσπαθειών επίτευξης λύσης στο Κυπριακό. Σε άλλο θέμα γράφει πως σε κατάσταση επαγρύπνησης θα βρίσκονται αύριο οι αστυνομικές δυνάμεις της Κυπριακής Δημοκρατίας για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε έκτακτης κατάστασης λόγω της διενέργειας των λεγόμενων βουλευτικών εκλογών του ψευδοκράτους και ότι δεν θα υπάρχουν περιορισμοί στη διακίνηση πολιτών της Δημοκρατίας από τα οδοφράγματα.

    ''Η Μάχη'', με τον τίτλο ''Δεν δίδουν το φάκελο στην J&P'', γράφει στο κύριο θέμα ότι προκαλεί έντονες αντιδράσεις η απόφαση της Γενικής Εισαγγελίας να απαγορεύσει στο Ανώτατο Δικαστήριο την παραχώρηση της έκθεσης αξιολόγησης των προσφορών για την ανάληψη του έργου της αναβάθμισης των αεροδρομίων στην προσφοροδότρια κατασκευαστική εταιρεία των Ιωάννου και Παρασκευαΐδη. Η εταιρεία αυτή έχει καταθέσει προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο για τον αποκλεισμό της και την ανάθεση του έργου σε ανταγωνίστριά της εταιρεία. Αλλη είδηση είναι ότι αμερικανικές εταιρείες είχαν επαφές με το ψευδοκράτος και τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς -όπως ο ίδιος δήλωσε- για το θέμα των πετρελαίων στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου.

    Ο ''Πολίτης'', στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο ''Εφτά σενάρια πιθανής κρίσης'', γράφει πως η αμερικανική Πρεσβεία και η βρετανική Υπάτη Αρμοστεία στην Κύπρο έχουν τεθεί σε συναγερμό, φοβούμενοι κρίση στα κατεχόμενα αναλόγως του αποτελέσματος που θα προκύψει στις αυριανές ''βουλευτικές εκλογές''. Αμερικανοί και Βρετανοί, σύμφωνα με την εφημερίδα, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και, απευθυνόμενοι στα τ/κ κόμματα, συνιστούν αυτοσυγκράτηση. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η διαδικασία κατεδάφισης των κελιών στο κατεχόμενο μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα βρίσκεται στην τελική ευθεία και ότι το Υπουργείο Εξωτερικών της Δημοκρατίας και η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών UNOPS ετοιμάζονται να προκηρύξουν διαγωνισμό κατάθεσης προσφορών για τη διεκπεραίωση του έργου εντός της ερχόμενης εβδομάδας.

    ''Η Σημερινή'', με τον τίτλο ''Στο σκαμνί η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης'', γράφει στο κύριο θέμα ότι στη χθεσινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών οι Βουλευτές άσκησαν σκληρή κριτική και ''εκτόξευσαν δριμύ κατηγορώ κατά της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης'' επικρίνοντας τα μέλη της για κατάχρηση εξουσίας με την πρόσφατη απόφασή τους να επιβάλουν την ποινή της ''μαύρης οθόνης'' στον τηλεοπτικό σταθμό ''Σίγμα'' με πεντάλεπτη διακοπή εκπομπής των προγραμμάτων του. Αλλού γράφει ότι, σύμφωνα με νομικούς κύκλους που σχολίαζαν την απόφαση της Ερευνητικής Επιτροπής για τη διαχείριση της περιουσίας της Αρχιεπισκοπής Κύπρου, η έρευνα πρέπει να επεκταθεί και στα χρόνια πριν από το 1990, επειδή -όπως ισχυρίζονται- πολλοί ευνοήθηκαν παράτυπα ή παράνομα και κατά τα χρόνια στα οποία επικεφαλής της Εκκλησίας της Κύπρου ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος.

    ''Ο Φιλελεύθερος'', κάτω από τον τίτλο ''Ξεσκεπάζουμε το όργιο νοθείας'', γράφει στο κύριο θέμα πως, σύμφωνα με στοιχεία από το αρχείο πληθυσμού του ψευδοκράτους, 5.000 πρόσωπα έχουν εγγραφεί τον τελευταίο χρόνο ως ''πολίτες'' του ψευδοκράτους, κάτι που επιβεβαιώνει τις πληροφορίες για προσπάθειες του κατοχικού καθεστώτος να αυξάνει σταθερά τον πληθυσμό στα κατεχόμενα. Από το 1998, αναφέρει η εφημερίδα, έχουν εγγραφεί στο αρχείο πληθυσμού του ψευδοκράτους 20.000 άτομα, ενώ από τον περασμένο Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα έχουν εγγραφεί 407 πρόσωπα. Σε άλλο θέμα γράφει για τις προσπάθειες του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρου Θεοδώρου να προωθήσει το θεσμό του αστυνομικού της γειτονιάς και την προειδοποίησή του πως θα παραιτηθεί, εάν σταματήσει η κοινοτική αστυνόμευση.

    Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριό της θέμα, υπό τον τίτλο '' 'Θα μας κρέμαζαν ανάποδα' '' ότι ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού επικρίνει τον προκάτοχό του, Νίκο Ρολάνδη, για μυστική συμφωνία με αμερικανική εταιρεία που της δίνει το δικαίωμα να διεκδικεί ρόλο και να απειλεί με αγωγές που αφορούν την ενεργειακή πολιτική της Κύπρου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο απηύθυνε από τις Βρυξέλλες έκκληση στην Αγκυρα να συμβάλει με εποικοδομητικό τρόπο στην επίτευξη λύσης του Κυπριακού, ενώ σε συνάντηση που είχαν χθες βράδυ, στο περιθώριο της Διακυβερνητικής Διάσκεψης, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης αντάλλαξαν απόψεις για τη Διάσκεψη και για το Κυπριακό, δίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα των αγνοουμένων.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'', με τον τίτλο ''Η αντιπολίτευση βέβαιη για ιστορική νίκη'', γράφει στο κύριο θέμα της πως λίγες ώρες πριν να ανοίξουν οι ψηφοδόχοι στα κέντρα, όπου θα διεξαχθούν οι αυριανές λεγόμενες βουλευτικές εκλογές του ψευδοκράτους, ο εκ των ηγετών των κομμάτων που αντιτίθενται στην πολιτική Ντενκτάς, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, εξέφρασε την πεποίθηση ότι το κόμμα του θα κερδίσει την αυριανή μάχη. Αλλη είδηση είναι η κατάθεση πρότασης νόμου στη Βουλή από το Κίνημα Οικολόγων - Περιβαλλοντιστών για τον έλεγχο του πληθυσμού κατοικίδιων ζώων και για την καταστολή του φαινομένου δηλητηρίασης γάτων και σκύλων.

    Η εβδομαδιαία εφημερίδα ''Αντίλογος'', κάτω από τον τίτλο ''Ηρθε η ώρα'', γράφει στο κύριο θέμα πως έφθασε η ώρα κατά την οποία ο τέως Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης θα εξαγγείλει τη δημιουργία δικής του πολιτικής κίνησης. Αλλού γράφει ότι ο Δήμος Λευκωσίας τίμησε τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη με σεμνή τελετή που διοργάνωσε στην Πύλη Αμμοχώστου και ότι ο κ. Κληρίδης αναφέρθηκε, με σύντομη ομιλία του, σε βασικούς σταθμούς της πολιτικής του καριέρας που είναι απόλυτα συνδεδεμένη με την πρόσφατη ιστορία του τόπου.

    [02] (Κ) ΕΕ - Διακυβερνητική Διάσκεψη

    Συνεχίζονται σήμερα οι εργασίες της Διακυβερνητικής Διάσκεψη που ελπίζεται να οδηγήσουν στην επίτευξη συμφωνίας αναφορικά με το ευρωπαϊκό σύνταγμα.

    Ο Προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ιταλός Πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι πραγματοποιεί σειρά διμερών συναντήσεων με τα κράτη μέλη.

    [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Ευρωπαϊκό Συμβούλιο - Κείμενο Συμπερασμάτων - Κύπρος -------------------------------------------------------- ''Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σύμφωνα με τα σχετικά συμπεράσματά του, επαναλαμβάνει την προτίμησή του να ενταχθεί μια επανενωμένη Κύπρος στην ΕΕ την 1η Μαΐου 2004, ώστε να επιτραπεί σε όλους τους Κυπρίους να επωφεληθούν ενός μέλλοντος με ασφάλεια και ευημερία καθώς και των πλεονεκτημάτων της ένταξης στην ΕΕ.

    Εκτιμά ότι υπάρχουν καλές προοπτικές για την επίτευξη μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής διευθέτησης μέχρι την 1η Μαΐου 2004, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και προτρέπει εκ νέου όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, και ιδιαίτερα την Τουρκία και την τ/κ ηγεσία να υποστηρίξουν σθεναρά τις προσπάθειες του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών και στο πλαίσιο αυτό απευθύνει έκκληση για άμεση επανέναρξη των συνομιλιών στη βάση των προτάσεών του.

    Η ΕΕ επαναλαμβάνει την προθυμία της να συμπεριλάβει τους όρους μιας διευθέτησης σύμφωνα με τις αρχές που αποτελούν τα θεμέλια της ΕΕ.

    Στο πλαίσιο αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χαιρετίζει την προθυμία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να συμβάλει στην ταχεία επίλυση εντός του πλαισίου του κεκτημένου. Σε περίπτωση λύσης, η Ενωση είναι έτοιμη να παράσχει οικονομική βοήθεια για την ανάπτυξη του βορείου τμήματος της Κύπρου και η Επιτροπή σε μία τέτοια περίπτωση θα κληθεί να προετοιμάσει όλα τα απαιτούμενα βήματα για την άρση της αναστολής της ισχύος του κεκτημένου, σύμφωνα με το Πρωτόκολλο 10 της Πράξης Προσχώρησης».

    Ευρωπαϊκό Συμβούλιο - Κείμενο Συμπερασμάτων - Τουρκία ------------------------------------------------------------ «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χαιρετίζει τις σημαντικές και επίμονες προσπάθειες της τουρκικής κυβέρνησης να επιταχύνει το ρυθμό των μεταρρυθμίσεων, πολλές από τις οποίες είναι πολιτικά και νομικά σημαντικές. Τα νομοθετικά πακέτα που έχουν υιοθετηθεί μέχρι τούδε, τα πρώτα σημαντικά βήματα που έχουν ληφθεί για τη διασφάλιση της αποτελεσματικής εφαρμογής τους, καθώς και η πρόοδος που έχει επιτευχθεί στην αντιμετώπιση πολλών προτεραιοτήτων των πολιτικών κριτηρίων της Κοπεγχάγης και της αναθεωρημένης εταιρικής σχέσης έχουν φέρει την Τουρκία πιο κοντά στην ΕΕ.

    Η Τουρκία έχει πραγματοποιήσει σημαντική πρόοδο στην εκπλήρωση των οικονομικών κριτηρίων της Κοπεγχάγης. Ωστόσο χρειάζονται περαιτέρω συνεχείς προσπάθειες, ιδίως σε ό,τι αφορά την ενίσχυση της ανεξαρτησίας και λειτουργίας του δικαστικού σώματος, το συνολικό πλαίσιο άσκησης των θεμελιωδών ελευθεριών (συνεταιρισμού, έκφρασης και θρησκείας), την περαιτέρω ευθυγράμμιση των πολιτικοστρατιωτικών σχέσεων με την ευρωπαϊκή πρακτική, την κατάσταση στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας και τα πολιτιστικά δικαιώματα καθώς και την υπέρβαση των υφιστάμενων μακροοικονομικών ανισορροπιών και διαρθρωτικών υστερήσεων.

    Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπογραμμίζει τη σημασία της έκφρασης πολιτικής βούλησης διευθέτησης του Κυπριακού εκ μέρους της Τουρκίας. Στο πλαίσιο αυτό, μία διευθέτηση του Κυπριακού, βασισμένη στις αρχές που παρατίθενται στο άρθρο 4 που ακολουθεί θα διευκόλυνε σημαντικά τις φιλοδοξίες της Τουρκίας να καταστεί μέλος της Ενωσης.

    Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προτρέπει την Τουρκία να συνεχίσει τη σημαντική πρόοδο που έχει πετύχει μέχρι τώρα στις προετοιμασίες της για την ένταξη και υπογραμμίζει τη δέσμευσή του να εργασθεί για την πλήρη υλοποίηση της προενταξιακής στρατηγικής με την Τουρκία συμπεριλαμβανομένης της αναθεωρημένης εταιρικής σχέσης, ενόψει της απόφασης που θα ληφθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το Δεκέμβριο του 2004 με βάση την έκθεση και τις συστάσεις της Επιτροπής».

    ΕΕ - Σύνοδος - Συμπεράσματα για τη διεύρυνση -------------------------------------------------- Την ικανοποίησή της για τα πορίσματα και τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αναφέρονται στην παρακολούθηση των προετοιμασιών των 10 προσχωρούντων κρατών, εκφράζει στα τελικά συμπεράσματα η Σύνοδος Κορυφής των Βρυξελλών.

    Οπως αναφέρεται, ''η Ενωση ανυπομονεί να καλωσορίσει την Τσεχική Δημοκρατία, την Εσθονία, την Κύπρο, τη Λετονία, τη Λιθουανία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, τη Σλοβενία και τη Σλοβακία ως πλήρη μέλη της την 1η Μαϊου 2004'', προσθέτοντας ότι ''η ενσωμάτωση των νέων κρατών μελών στην ευρωπαϊκή οικογένεια θα ικανοποιήσει τις προσδοκίες των Ευρωπαίων πολιτών σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο''.

    Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ''καλεί τα νέα κράτη μέλη στην προπαρασκευή τους για την προσχώρηση να εντείνουν και να ολοκληρώσουν τις τελικές προετοιμασίες τους για την ένταξη τους στην Ενωση''.

    Επίσης, ''προσυπογράφει τα συμπεράσματα του Συμβουλίου Υπουργών της 17ης Νοεμβρίου 2003 σχετικά με την παρακολούθηση της κατάστασης ετοιμότητας των χωρών αυτών προς ένταξη στην ΕΕ''.

    Στο πλαίσιο αυτό, ''σημειώνει την εδραιωμένη απόφαση της Επιτροπής να λάβει, όπου κρίνεται αναγκαίο, τα κατάλληλα μέτρα προκειμένου να διασφαλισθεί η ορθή λειτουργία όλων των κοινοτικών πολιτικών στη διευρυμένη Ενωση''.

    Τέλος, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ''σημειώνει με ικανοποίηση ότι η τρέχουσα διαδικασία επικύρωσης της Συνθήκης Προσχώρησης έχει προχωρήσει σημαντικά και ευελπιστεί ότι θα ολοκληρωθεί έγκαιρα''.

    Για τις δύο υποψήφιες χώρες, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναφέρει ότι ''κοινός στόχος της Ενωσης είναι να καλωσορίσει τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία τον Ιανουάριο του 2007 ως μέλη της ΕΕ, εάν είναι έτοιμες''.

    Οι διαπραγματεύσεις θα διεξαχθούν, όπως σημειώνει, με την ίδια βάση και τις ίδιες αρχές που εφαρμόσθηκαν και στα 10 προσχωρούντα κράτη.

    ΕΕ - Ευρωπαϊκή άμυνα ------------------------------------ Πολύ κοντά σε συμφωνία στο θέμα της ευρωπαϊκής άμυνας βρίσκονται οι χώρες-μέλη της ΕΕ μετά την προχθεσινοβραδινή κατάληξη των συζητήσεων μεταξύ της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Μεγάλης Βρετανίας.

    Στο θέμα της ευρωπαϊκής άμυνας, οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές, δηλαδή ο γαλλογερμανικός άξονας από τη μια και οι Βρετανοί από την άλλη, είχαν προσεγγίσει τις απόψεις τους στο κονκλάβιο των Υπουργών Εξωτερικών στις 28 Νοεμβρίου στη Νάπολη. Για να καταστεί δυνατή η συμφωνία χρειάσθηκε προηγουμένως να υποχωρήσουν οι Γάλλοι και οι Γερμανοί, οι οποίοι εγκατέλειψαν την πρότασή τους για δημιουργία ενός αυτόνομου από το ΝΑΤΟ, ευρωπαϊκού στρατιωτικού στρατηγείου.

    Σύμφωνα με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ των τριών, θα δημιουργηθεί ένας ευρωπαϊκός ''στρατιωτικός πυρήνας'' που θα εντοπίζει έγκαιρα τις κρίσεις, θα διαπιστώνει το βαθμό και το χαρακτήρα τους και θα κάνει το στρατηγικό σχεδιασμό αλλά και θα διεξάγει στρατιωτικές επιχειρήσεις στο όνομα της ΕΕ. Ομως, όλα αυτά θα γίνονται σε στενή διαβούλευση με το ΝΑΤΟ και εφόσον η Βορειοατλαντική συμμαχία αποφασίσει να μην αναλάβει στρατιωτική δράση.

    Η συμφωνία προβλέπει ακόμη ότι η ΕΕ θα αντιπροσωπεύεται μόνιμα στρατιωτικά στο ευρωπαϊκό νατοϊκό στρατηγείο στο Μονς του Βελγίου.

    Ενα άλλο θέμα της ευρωπαϊκή άμυνας που παραμένει ακόμη ανοικτό είναι η αμοιβαία στρατιωτική συνδρομή σε κράτος μέλος, το οποίο θα υποστεί επίθεση από τρίτη χώρα. Η ιταλική Προεδρία αναζητεί μια φόρμουλα που θα ξεπερνάει το συνταγματικό πρόβλημα που δημιουργείται στις 4 ουδέτερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Ιρλανδία, Αυστρία, Σουηδία, Φιλανδία).

    Πατ Κοξ - Διακυβερνητική - Κύπρος ---------------------------------------- Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πατ Κοξ εξέφρασε χθες την ελπίδα ότι το αποτέλεσμα των λεγόμενων εκλογών αύριο Κυριακή στα κατεχόμενα θα είναι τέτοιο που θα οδηγήσει στη συμφιλίωση, έτσι ώστε μια επανενωμένη Κύπρος να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ σε ό,τι αφορά τις ευρωπαϊκές προσδοκίες της Τουρκίας σημείωσε ότι η συμβολή της στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού θα ήταν υποβοηθητική.

    Ο κ. Κοξ απαντούσε σε ερώτηση κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης με αφορμή τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που άρχισε χθες στις Βρυξέλλες, κατά την οποία εξέφρασε την ελπίδα ότι στη Διακυβερνητική Διάσκεψη θα υπάρξει η απαραίτητη συναίνεση που θα οδηγήσει στο Ευρωπαϊκό Σύνταγμα.

    Κληθείς συγκεκριμένα να σχολιάσει τις «εκλογές» στα κατεχόμενα και να εκφράσει την άποψή του για την ένταξη μιας μοιρασμένης Κύπρου στην ΕΕ, ο κ. Κοξ είπε πως η ερώτηση αυτή έχει ήδη απαντηθεί.

    «Η Συνθήκη έχει υπογραφεί και η Κύπρος θα είναι σύντομα πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έτσι ό,τι και να πω εγώ δεν έχει καμία σημασία», ανέφερε ο Πρόεδρος της Ευρωβουλής, εκφράζοντας την ελπίδα ότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στο ψευδοκράτος θα είναι τέτοιο που θα οδηγήσει στη συμφιλίωση και θα δώσει ώθηση στις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης στη βάση του σχεδίου Ανάν.

    Αναφορικά με την Τουρκία, είπε ότι το θέμα της συμβολής της στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού δεν αποτελεί «προειδοποίηση αλλά κίνητρο» για τις ευρωπαϊκές της προσδοκίες.

    Είπε πως έχει ενθαρρύνει την Αγκυρα να ακολουθήσει αυτή την πορεία, προσθέτοντας πως έχει επισημάνει το σημείο αυτό και στη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν και τον Υπουργό Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ.

    Για τη Διακυβερνητική Διάσκεψη εξέφρασε την ελπίδα ότι θα βρεθεί η απαραίτητη συναίνεση για να υπάρξει το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα και ότι «θα είμαστε σε θέση να βλέπουμε τα μαύρα γράμματα κάτω από τις κόκκινες γραμμές».

    «Εύχομαι ότι ήρθαμε εδώ ως Ευρωπαίοι και ότι θα φύγουμε από εδώ σαν μια ενωμένη ευρωπαϊκή οικογένεια», είπε ο κ. Κοξ.

    Εξάλλου στην παρέμβασή του ενώπιον του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο κ. Κοξ αναφερόμενος στην Τουρκία είπε ότι «η πρόοδος που έχει γίνει τον τελευταίο χρόνο ξεπερνά τις προσπάθειες που έχουν γίνει από προηγούμενες κυβερνήσεις εδώ και πέραν των τεσσάρων δεκαετιών.

    Οπως ανέφερε, το Ευρωκοινοβούλιο αναγνωρίζει και καλωσορίζει το τεράστιο έργο της νομοθετικής μεταρρύθμισης που γίνεται στην Τουρκία, επισημαίνοντας ωστόσο ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει υποδείξει το κενό που παραμένει στην εφαρμογή της νομοθεσίας καθώς και τι πρέπει να γίνει».

    Μπερλουσκόνι - Κύπρος - Τουρκία - ΕΕ ---------------------------------------- Ο Προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ιταλός Πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι απηύθυνε έκκληση προς την Αγκυρα να συμβάλει με εποικοδομητικό τρόπο στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

    Ο κ. Μπερλουσκόνι σημείωσε την προτίμηση της ΕΕ για την ένταξη μιας επανενωμένης νήσου στην ΕΕ, ώστε να επιτραπεί σε όλους τους Κυπρίους να επωφεληθούν από τα πλεονεκτήματα της ένταξης.

    Ο Προεδρεύων του Συμβουλίου σημείωσε τη σημασία της πολιτικής βούλησης που έχει εκφράσει η Τουρκία για την επίλυση του Κυπριακού.

    Αναφέρθηκε επίσης στη χρηματοδότηση προς τα κατεχόμενα, ύψους 206 εκ. ευρώ, η οποία συνδέεται με προηγούμενη διευθέτηση του Κυπριακού.

    Κληθείς να σχολιάσει τις ''εκλογές'' της Κυριακής στα κατεχόμενα, ο κ. Μπερλουσκόνι επεσήμανε την ανάγκη ελευθερίας του Τύπου και της πληροφόρησης ώστε να διεξαχθεί με ομαλό τρόπο η ''εκλογική διαδικασία'' και ''τα αποτελέσματα των εκλογών να είναι νόμιμα και δημοκρατικά''.

    Για τις μεταρρυθμίσεις στην Τουρκία με στόχο τη συμμόρφωση με το κοινοτικό κεκτημένο, ο κ. Μπερλουσκόνι χαιρέτισε τις σημαντικές και επίμονες προσπάθειες, καθιστώντας σαφή την ανάγκη επιτάχυνσής τους και επεσήμανε τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί για την εκπλήρωση των οικονομικών κριτηρίων.

    Βρυξέλλες - Σιράκ - Κυπριακό ------------------------------------ Την ανάγκη επίλυσης του κυπριακού προβλήματος και επανένωσης της Κύπρου επεσήμανε χθες το απόγευμα ο Πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ, ο οποίος συμμετέχει στις εργασίες της Διακυβερνητικής Διάσκεψης, καλώντας ταυτόχρονα την Τουρκία να συμβάλει θετικά προς αυτή την κατεύθυνση.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης, ο κ. Σιράκ χαρακτήρισε την κατάσταση στο νησί ''ανώμαλη'', προσθέτοντας ότι πρέπει να γίνουν τα πάντα για την εξομάλυνση της κατάστασης, υπερβαίνοντας τα εμπόδια που κατά τη γνώμη του είναι παράλογα.

    Ο Γάλλος Πρόεδρος εξέφρασε ικανοποίηση για τη νομοθετική μεταρρύθμιση που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Τουρκία και κάλεσε την Αγκυρα να βοηθήσει τις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού.

    Μπάουτσερ - Κυπριακό - Τουρκία ---------------------------------- Οι ΗΠΑ ''πάντα ενθάρρυναν την Τουρκία να ικανοποιήσει τα κριτήρια ένταξης στην ΕΕ επειδή πίστευαν ότι αυτό αποτελούσε ένα σημαντικό μέρος της μεταρρύθμισης της Τουρκίας, ως επίσης και του πολιτικού και οικονομικού προγράμματός της'', δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, σε ερώτηση για τα εμπόδια που αντιμετωπίζει η Τουρκία στην ευρωπαϊκή πορεία της και κατά πόσο το Κυπριακό είναι τέτοιο εμπόδιο.

    Σύμφωνα με χθεσινή επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Boucher, ερωτηθείς γιατί συγκεκριμένες χώρες, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος, δεν συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο χωρών που δικαιούνται να διεκδικήσουν συμβόλαια για έργα ανοικοδόμησης του Ιράκ ενώ είχαν βοηθήσει τις ΗΠΑ, είπε ότι το βασικό κριτήριο, όπως το διετύπωσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, είναι ότι στον κατάλογο χωρών που δικαιούνται να συναγωνισθούν για τα σχετικά έργα που θα χρηματοδοτήσουν οι ΗΠΑ συμπεριλαμβάνονται ''χώρες που μας συμπαραστάθηκαν, που έθεσαν τις ζωές τους σε κίνδυνο σχετικά με το Ιράκ''.

    Είπε, επίσης, ότι αρκετές χώρες που βοήθησαν τις ΗΠΑ στον πόλεμο του Ιράκ δεν ήθελαν να συμπεριληφθούν στον κατάλογο των μελών του συνασπισμού.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρωθυπουργός Σημίτης ----------------------------------------------- Η Διακυβερνητική Διάσκεψη και το Κυπριακό, με έμφαση στο ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων, ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Σημίτη χθες βράδυ στις Βρυξέλλες.

    Σε δήλωση μετά τη συνάντηση στα γραφεία της ελληνικής αντιπροσωπείας στο Συμβούλιο, που διήρκεσε μισή ώρα περίπου, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε πως με τον κ. Σημίτη αντάλλαξαν απόψεις για τη Διακυβερνητική σχετικά ''με τους πιθανούς συμβιβασμούς'' και μετά συζήτησαν για το Κυπριακό.

    Συγκεκριμένα ανέφερε πως συζήτησαν το θέμα για ''την επαναλειτουργία θεσμών για διερεύνηση του θέματος των αγνοουμένων''.

    Πρωθυπουργός Ελλάδας - Σύνοδος Κορυφής ΕΕ ------------------------------------------------- Την ελπίδα ότι οι λεγόμενες εκλογές στα κατεχόμενα θα οδηγήσουν σε ένα πολιτικό σχήμα που θα διευκολύνει την επίλυση του Κυπριακού πριν από την 1η Μαϊου 2004, εξέφρασε χθες στις Βρυξέλλες ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης.

    Ερωτηθείς αν είχε συζητήσεις με ομολόγους του για τις «εκλογές» στα κατεχόμενα, ο κ. Σημίτης απάντησε αρνητικά, αλλά όπως είπε, από τις επαφές που είχε τις προηγούμενες ημέρες «υπάρχει μια ελπίδα ότι από τις λεγόμενες εκλογές θα προκύψει ένα πολιτικό σχήμα το οποίο θα διευκολύνει τη λύση πριν από την προσχώρηση της Κύπρου». Στη συνέχεια εξέφρασε την ελπίδα ότι θα «συνετισθούν οι εκπροσωπούντες την τ/κ κοινότητα και δεν θα μείνουν στις ακραίες θέσεις τους».

    Αναφερόμενος στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής που ολοκληρώθηκαν χθες, ο κ. Σημίτης εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του για τις αποφάσεις που λήφθηκαν σχετικά με την υλοποίηση της διευρωπαϊκών δικτύων, την καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης, καθώς και για τις αναφορές που γίνονται για το Κυπριακό και την Τουρκία.

    Για την Τουρκία, ο Ελληνας Πρωθυπουργός θεωρεί σημαντική την παράγραφο που αναφέρεται «στη σημασία της πολιτικής βούλησης που έχει εκφρασθεί από την τουρκική κυβέρνηση για επίλυση του Κυπριακού». Είπε ακόμη ότι η Σύνοδος χαιρετίζει τις μεταρρυθμίσεις στην Τουρκία, αλλά τονίζει και την ανάγκη να καταβληθούν περαιτέρω προσπάθειες.

    Για την αναφορά στο Κυπριακό, ο κ. Σημίτης υπογράμμισε ότι οι «25» επανέλαβαν τις πάγιες θέσεις της ΕΕ για επίλυση του προβλήματος πριν από την 1η Μαϊου 2004, ενώ αναφέρθηκε και στη σύνδεση που γίνεται μεταξύ της χορήγησης της κοινοτικής βοήθειας ύψους 206 εκατ. ευρώ στα κατεχόμενα και της προηγούμενης επίλυσης του Κυπριακού.

    Για τις εργασίες της Διακυβερνητικής Διάσκεψης ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας επιβεβαίωσε πως υπάρχουν διαφωνίες σε πολλά θέματα και πως ο ίδιος διαπίστωσε πως ορισμένοι συνάδελφοί του εμφανίζονται αισιόδοξοι και άλλοι απαισιόδοξοι. Χαρακτήρισε, όμως, σημαντική τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο θέμα της ευρωπαϊκής άμυνας μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων πλευρών, δηλαδή της Γαλλίας και της Γερμανίας από τη μία πλευρά και της Βρετανίας από την άλλη.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ευρωπαϊκό Συμβούλιο --------------------------------------------------- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αναφορά στην Κύπρο στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης μετά την πρώτη σύνοδο του Συμβουλίου, που ασχολήθηκε με την έγκριση των πορισμάτων, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι η Κύπρος δεν θα έχει κανένα λόγο να μπλοκάρει τις ευρωπαϊκές προσδοκίες της Τουρκίας εάν η γείτονας χώρα συμμορφωθεί με το κοινοτικό κεκτημένο και δείξει στην πράξη ότι συμπεριφέρεται σαν ευρωπαϊκή χώρα.

    Οπως είπε, η αναφορά για την Κύπρο υιοθετεί την πολιτική της κυπριακής κυβέρνησης σύμφωνα με την οποία η ε/κ πλευρά αποδέχεται το σχέδιο Ανάν ως βάση για συνομιλίες και καλεί όλες τις πλευρές να στηρίξουν τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ στις προσπάθειες του για εξεύρεση λύσης, και ιδιαίτερα την Τουρκία και την ηγεσία της τ/κ κοινότητας.

    ''Αυτά είχαμε επιδιώξει και αυτά έχουν περιληφθεί στα συμπεράσματα όσον αφορά την Κύπρο'', ανέφερε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Ερωτηθείς πόσο αισιόδοξος είναι ότι με τη λήξη της Διακυβερνητικής Διάσκεψης θα υπάρχει το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι είναι δύσκολο να γίνουν προβλέψεις.

    ''Εχω ακούσει διαμετρικά διισταμένες απόψεις. Μερικοί ελπίζουν ότι θα συμπληρωθεί διότι έχουν συμπυκνωθεί τα σημεία αναφοράς, άλλοι θεωρούν, όπως ο κ. Μπερλουσκόνι, ότι μόνο με ένα θαύμα μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία, όπως είπε όμως γίνονται και θαύματα'', είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι υπάρχουν διάφορες ''συμμαχίες'' στα υπό συζήτηση θέματα που συμφωνούν με κάποια σημεία και με κάποια άλλα διαφωνούν, για αυτό δεν είναι σωστό να γίνεται λόγος μόνο για δύο πλευρές.

    Εξέφρασε την υποστήριξη της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τη θέση ένας Επίτροπος για κάθε χώρα, ενώ αναφορικά με το θέμα της φορολογίας είπε ότι η Κύπρος υποστηρίζει την άποψη της Βρετανίας και της Ιρλανδίας και κάποιων άλλων χωρών, διευκρινίζοντας ότι σε άλλα θέματα η Κύπρος συμφωνεί με άλλες χώρες.

    Ερωτηθείς αν κατά την εδώ παραμονή του είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τις διάφορες ''συμμαχίες'' που έχουν διαμορφωθεί αναφορικά με τα θέματα της Διακυβερνητικής Διάσκεψης, ο Πρόεδρος δήλωσε ότι είχε διάφορες συναντήσεις με αρχηγούς κυβερνήσεων, με κάποιους από τους οποίους συμφωνεί επί κάποιων σημείων και με κάποιους άλλους διαφωνεί.

    ''Αυτή είναι και η όλη ιδέα της διαδικασίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Πρόκειται για ένα συνεχές πάρε - δώσε'', είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Ερωτηθείς για τα συμπεράσματα του Συμβουλίου για την Τουρκία, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος διευκρίνισε ότι το Συμβούλιο ''καλωσορίζει έκφραση καλής θέλησης από την Τουρκία''.

    Σε ερώτηση αν τον ικανοποιούν τα συμπεράσματα για την Τουρκία, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι το Συμβούλιο υποστηρίζει την αποδοχή του σχεδίου Ανάν ως βάση για διαπραγμάτευση και καλεί όλες τις πλευρές ''και ιδιαίτερα την Τουρκία και την ηγεσία της τ/κ κοινότητας να βοηθήσουν τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ για την άμεση έναρξη συνομιλιών στο Κυπριακό''.

    Επισημαίνεται ακόμη, πρόσθεσε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, η ετοιμότητα της ΕΕ να βοηθήσει με τον δικό της τρόπο στο θέμα.

    ''Παρόλο που η Κύπρος δεν περιλαμβάνεται στις προϋποθέσεις που τίθενται στον πολιτικό διάλογο, ολοένα και περισσότερες χώρες της ΕΕ επισημαίνουν ότι το Κυπριακό θα ήταν εμπόδιο στις προσδοκίες της Τουρκίας'', δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Σε σχόλιο Τούρκου δημοσιογράφου ότι στο στρατηγικό σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία αναφερόταν ότι το Κυπριακό θα αποτελούσε εμπόδιο, ενώ τώρα αναφέρεται ότι η λύση θα διευκόλυνε τις ευρωπαϊκές προσδοκίες της Τουρκίας, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ''είναι το ίδιο πράγμα διατυπωμένο με θετικό τρόπο''.

    Ερωτηθείς αν είναι αισιόδοξος για το αποτέλεσμα των λεγόμενων εκλογών στα κατεχόμενα, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ''όλες οι αποφάσεις που αφορούν την Κύπρο λαμβάνονται στην Αγκυρα και αυτό που είναι σημαντικό είναι τι θα θέλει να κάνει η Τουρκία και όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό πιο θα είναι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας''.

    ''Ο Τ/Κ ηγέτης λέει ξεκάθαρα ότι δεν είναι διατεθειμένος να διαπραγματευτεί το σχέδιο Ανάν, ενώ η αντιπολίτευση σε μεγάλο ή μικρό βαθμό εκφράζουν την ετοιμότητά τους να αρχίσουν διαπραγματεύσεις στη βάση του σχεδίου Ανάν'', ανέφερε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, σημειώνοντας ωστόσο πως κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ποιες θα είναι οι πραγματικές τους θέσεις κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απέρριψε σχόλιο του τουρκικού Τύπου ότι ακόμα και αν ο Ντενκτάς έλεγε ''ναι'' στη Χάγη ο ίδιος θα έλεγε ''όχι'', εξηγώντας πως το σχέδιο δεν ήταν έτοιμο όπως δεν είναι ούτε τώρα έτοιμο για υπογραφή. Υπάρχουν κάποια σημεία που θα πρέπει να αποφασιστούν, είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, προσθέτοντας πως το σχέδιο δεν ήταν έτοιμο να τεθεί σε δημοψήφισμα. Αντίθετα, είπε, ο κ. Ντενκτάς διαφώνησε κατηγορηματικά με το σχέδιο Ανάν τόσο στη φιλοσοφία του όσο και σε ό,τι αφορά τις πρόνοιές του και το απέρριψε.

    Ερωτηθείς εάν στο ενδεχόμενο να μην εξευρεθεί λύση η κυπριακή κυβέρνηση είναι προετοιμασμένη να ασκήσει βέτο στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος διερωτήθηκε γιατί να ασκήσει βέτο η Κύπρος εάν η Τουρκία έχει ευθυγραμμιστεί με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και δείξει στην πράξη ότι συμπεριφέρεται σαν μια ευρωπαϊκή χώρα.

    Πρόσθεσε ότι ένας από τους όρους προς αυτή την κατεύθυνση είναι ότι ''καμμία ευρωπαϊκή χώρα δεν μπορεί να έχει στρατεύματα σε ευρωπαϊκό έδαφος''.

    ''Εάν η Τουρκία συμμορφωθεί με όλες τις προϋποθέσεις της ΕΕ, η Κύπρος δεν έχει κανένα λόγο να ασκήσει βέτο. Αντιθέτως, εμείς επιθυμούμε μιαν Τουρκία στην ΕΕ που να συμπεριφέρεται σαν μια ευρωπαϊκή χώρα'', κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Εκπρόσωπος - Κατεχόμενα - ''Εκλογές'' - Ε/Κ ---------------------------------------------------- Η κυπριακή κυβέρνηση, χωρίς να θέλει να επιβάλει οποιουσδήποτε περιορισμούς στη διακίνηση ενόψει της ψηφοφορίας στα κατεχόμενα, προτρέπει τους Ε/Κ που θα μεταβούν στις κατεχόμενες περιοχές την ερχόμενη Κυριακή να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί από ενδεχόμενη πρόκληση αντιπαράθεσης.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης ανέφερε χθες ότι η έκκληση αυτή γίνεται για προληπτικούς λόγους, διευκρινίζοντας ότι δεν υπάρχουν πληροφορίες για πρόκληση έντασης και αντιπαράθεσης στα κατεχόμενα την ημέρα της ψηφοφορίας.

    ''Ομως'', πρόσθεσε ο κ. Χρυσοστομίδης, ''επειδή ακριβώς είναι δυνατόν να υπάρξει ένταση και αντιπαράθεση και η επιθυμία είναι να μην εμπλακούν οποιοιδήποτε Ε/Κ στην διαδικασία στην κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου, η κυβέρνηση εξέδωσε την ανακοίνωση και καλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί εάν θέλουν να μεταβούν στα κατεχόμενα κατά την ημέρα της ψηφοφορίας''.

    Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΕΕ - Διακυβερνητική

    ''Κρίσιμη'' χαρακτήρισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης τη Διακυβερνητική Διάσκεψη για το σχέδιο Συντάγματος της ΕΕ, που άρχισε χθες στις Βρυξέλλες και στην οποία την Κύπρο εκπροσωπεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Οπως είπε ο κ. Χρυσοστομίδης, στη Διάσκεψη υπάρχουν διαφορετικές ομάδες που στηρίζουν διαφορετικά θέματα. Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν κατ' ανάγκη συγκροτημένα μέτωπα σε όλους τους τομείς.

    Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο, τα θέματα που δημιουργούν ιδιαίτερες επιπλοκές είναι τα θέματα της ψηφοφορίας, της επέκτασης της ειδικής πλειοψηφίας και το θέμα των Επιτρόπων.

    Εκπρόσωπος - Γουέστον - Πρόεδρος Παπαδόπουλος ---------------------------------------------------- Το απόγευμα της ερχόμενης Τετάρτης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δεχθεί τον Ειδικό Συντονιστή για το Κυπριακό στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον, ανακοίνωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Ερωτηθείς πώς ερμηνεύεται η επίσκεψη Γουέστον στην περιοχή χωρίς να γνωρίζει το αποτέλεσμα των ''εκλογών'' στα κατεχόμενα, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι η κυβέρνηση δεν προβαίνει σε ερμηνείες της επίσκεψης του κ. Γουέστον.

    ''Θεωρώ ότι ο κ. Γουέστον θέλει να παρακολουθήσει από κοντά την όλη διαδικασία'', είπε ο κ. Χρυσοστομίδης.

    Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΓΓ ΟΗΕ ----------------------------------------------------- Οι εξελίξεις που θα προκύψουν από τις ''εκλογές'' στα κατεχόμενα θα διαδραματίσουν ρόλο στη συγκεκριμενοποίηση των προθέσεων του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, προσθέτοντας ότι είναι πιθανόν να χρειαστεί διαφοροποίηση των θέσεων του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν σε ό,τι αφορά την ημερομηνία διεξαγωγής δημοψηφισμάτων.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι ''εκείνο το οποίο θα επιδιώξει ο Πρόεδρος είναι να πείσει το ΓΓ ότι ενόψει των συνθηκών, όπως διαμορφώνονται και ενόψει και της 1ης Μαϊου 2004, πρέπει να επαναρχίσουν οι συνομιλίες και ίσως θα πρέπει να λάβει υπόψη ο ΓΓ ότι δεν είναι δυνατόν πριν συμπληρωθεί το σχέδιο Ανάν στη διαπραγμάτευση, να τεθεί και ημερομηνία διεξαγωγής δημοψηφίσματος''.

    Αφού σημείωσε ότι οι όροι του ΓΓ του ΟΗΕ για επανεμπλοκή του στο Κυπριακό εξακολουθούν να είναι αυτοί που διατυπώθηκαν στην έκθεση της 1ης Απριλίου στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι ''η ελπίδα είναι ότι θα διαφοροποιηθεί η όλη κατάσταση έτσι ώστε να μπορέσουν άνετα να αρχίσουν οι νέες διαπραγματεύσεις''.

    Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Ελληνα ΥΠΕΞ Γιώργου Παπανδρέου ύστερα από προχθεσινή συνάντηση με τον κ. Ανάν ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ παρακολουθεί τις εξελίξεις από κοντά στα κατεχόμενα και εξετάζει τις πρωτοβουλίες που θα λάβει σε σχέση με το αποτέλεσμα των ''εκλογών'' στα κατεχόμενα, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι ''δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη πληροφόρηση για τις προθέσεις του ΓΓ''.

    ''Οι εξελίξεις είναι δυνατόν να διαδραματίσουν ρόλο όσον αφορά τη συγκεκριμενοποίηση των προθέσεων του ΓΓ. Ομως ας αναμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα και τότε θα διαφανεί και η στάση που θα ακολουθήσει και ο ΓΓ'', είπε ο Εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

    Ερωτηθείς τι άλλαξε από το περασμένο Απρίλιο όταν η αντιπολίτευση ζητούσε από τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο να στείλει επιστολή στο ΓΓ του ΟΗΕ με την οποία να καλεί τον κ. Ανάν να συγκαλέσει συνομιλίες, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι έχουν αλλάξει πολλά πράγματα.

    Εξήγησε ότι τότε η αρνητική στάση του κ. Ντενκτάς ήταν ''πολύ φρέσκια'', προσθέτοντας ότι η ε/κ πλευρά είχε ήδη δηλώσει την πρόσθεσή της για άμεση επανέναρξη διαπραγματεύσεων επί της ουσίας στη βάση του σχεδίου Ανάν, ενώ ''οι δηλώσεις εκ μέρους Ντενκτάς και εκ μέρους τουρκικής κυβέρνησης δεν φαίνοντο να διαφοροποιούν με οποιονδήποτε τρόπο τη στάση''.

    ''Νομίζω'', συνέχισε, ''ίσως μετά την ψηφοφορία στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου θα υπάρξει η ένδειξη από ένα σοβαρό τμήμα της τ/κ κοινότητος ότι αντιτίθεται προς την πολιτική Ντενκτάς, το οποίο θα καταμετρηθεί και νομίζω ότι αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψη και από τον κ. Ανάν και από όλους έτσι ώστε να προωθηθεί η επιθυμία και οι προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού πριν από την 1η Μαϊου 2004, όπως φαίνεται ότι είναι η κοινή θέση πολλών παραγόντων που εμπλέκονται στο Κυπριακό''.

    Σε ερώτηση αν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο κ. Ανάν έχει ''μαλακώσει'' κάπως τη στάση του έναντι του Κυπριακού, κ. Χρυσοστομίδης παρέπεμψε στη δήλωση του Προέδρου Παπαδόπουλου ο οποίος ανέφερε ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ δεν έχει διαφοροποιήσει τη στάση του μέχρι σήμερα.

    Ερωτηθείς αν με την επικοινωνία του με τον κ. Ανάν, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα προσπαθήσει να προκαταλάβει υποβολή σχεδίου από την τουρκική πλευρά, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι ''η στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι εντελώς ανεξάρτητη από οποιεσδήποτε μεθοδεύσεις προωθεί ο κ. Ντενκτάς ή ο κ. Ερντογάν''.

    ''Εάν το προτιθέμενο σχέδιο εκ μέρους της Τουρκίας ή του Ντενκτάς θα έχει το περιεχόμενο που εξέφρασε προχθές με δηλώσεις του ο κ. Ερντογάν στις Βρυξέλλες, νομίζω ότι δεν διαφαίνεται πραγματική αλλαγή στάσης εκ μέρους της Τουρκίας'', κατέληξε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

    Εκπρόσωπος - Ερογλου - ''Εκλογές'' ----------------------------------------- Ο ψευδοπρωθυπουργός Ντερβίς Ερογλου σε δηλώσεις του επιβεβαίωσε τη θέση της ε/κ πλευράς για το ποιος κυβερνά το κατοχικό καθεστώς, εκτιμά ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Ο κ. Ερογλου, σύμφωνα με τον κ. Χρυσοστομίδη, δήλωσε κατά τη διάρκεια προχθεσινής συζήτησης πολιτικών αρχηγών στον τηλεοπτικό σταθμό NTV ότι τα χρήματα και η οικονομική ενίσχυση εκ μέρους της Τουρκίας, κατατίθενται σε λογαριασμό της ''τουρκικής πρεσβείας'' και ότι δεν μπορεί να διακινηθεί ούτε ένα σεντ από τα χρήματα αυτά, εάν δεν υπογράψει ο Τούρκος ''Πρέσβης'' στην κατεχόμενη περιοχή.

    Η δήλωση αυτή, όπως είπε ο Εκπρόσωπος, αποτελεί ''μια πολύ σημαντική παραδοχή, η οποία επιβεβαιώνει τη θέση της δική μας πλευράς για το ποιος ακριβώς κυβερνά στο κατοχικό καθεστώς''.

    Ερωτηθείς εάν έπεσαν στο κενό οι εκκλήσεις της κυβέρνησης για μη παρουσία των παρατηρητών στις ''εκλογές'' στα κατεχόμενα, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι οι μόνοι παρατηρητές που βρίσκονται στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου είναι εκπρόσωποι του Πανεπιστημίου του Οσλο και καμίας επίσημης ιδιότητας, είτε υπό τη μορφή κράτους, είτε διεθνούς οργανισμού.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης ότι ''δεν θα υπάρξει επίσημη συναίνεση στην παρουσία παρατηρητών ενόψει του γεγονότος ότι από την ίδια την τ/κ κοινότητα φαίνεται ότι οι κατάλογοι βρίθουν εποίκων, πράγμα το οποίο νοθεύει τη θέληση της τ/κ κοινότητας εκ των προτέρων και αυτή η στάση εξακολουθεί να ισχύει''.

    ''Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα της ύπαρξης ή μη ύπαρξης ανεπίσημων παρατηρητών κατά τη διάρκεια ή πριν ή και μετά τη ψηφοφορία αυτό θα διαφανεί στην πορεία'', κατέληξε ο κ. Χρυσοστομίδης.

    Πουργουρίδης - Σβίμερ - ΚΣΣΕ - Λοϊζίδου ---------------------------------------------- Τη διαβεβαίωση ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες για πλήρη συμμόρφωση της Τουρκίας με την απόφαση του ΕΔΑΔ στην υπόθεση Τιτίνας Λοϊζίδου, έδωσε στο βουλευτή Χρήστο Πουργουρίδη ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) Βάλτερ Σβίμερ σε κατ' ιδίαν συνάντηση στο πλαίσιο της συνεδρίας της Πολιτικής Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), που πραγματοποιήθηκε προχθές στο Παρίσι.

    Οπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Σβίμερ είπε ότι κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια για την καταβολή της αποζημίωσης από την Τουρκία.

    Επίσης, είπε ότι οι αποφάσεις του ΕΔΑΔ πρέπει να εφαρμόζονται πλήρως, ''ανεξαρτήτως κάποιων καθυστερήσεων που παρατηρούνται στην εφαρμογή κάποιων αποφάσεων λόγω πρακτικών ή άλλων δυσκολιών''.

    Αναφερόμενος στο δεύτερο σκέλος της απόφασης Λοϊζίδου, που αφορά την ελεύθερη και ειρηνική απόλαυση της περιουσίας της αιτήτριας, ο κ. Σβίμερ ανέφερε ότι το θέμα αυτό παραμένει ανοικτό και θα αντιμετωπιστεί στο σύντομο μέλλον.

    Ο κ. Πουργουρίδης είπε ότι η καθυστέρηση στην εφαρμογή των αποφάσεων του ΕΔΑΔ οδηγεί στη μείωση του κύρους τόσο του ΕΔΑΔ όσο και του ΣτΕ, αλλά και στην ''πρόκληση αδικίας'', και κατέστησε σαφές ότι πρέπει να προωθηθεί από το ΣτΕ η πλήρης εφαρμογή της απόφασης Λοϊζίδου από την Τουρκία το συντομότερο δυνατό.

    Ο κ. Πουργουρίδης, Εισηγητής για το θέμα του διωγμού του Τύπου στη Λευκορωσία, παρουσίασε στα μέλη της Επιτροπής το προσχέδιο της έκθεσής του για το θέμα αυτό, σημειώνοντας ότι η παρούσα κατάσταση σε σχέση με την ελεύθερη λειτουργία των ΜΜΕ στη Λευκορωσία είναι απαράδεκτη και ιδιαίτερα ανησυχητική.

    Η έκθεση του κ. Πουργουρίδη αναμένεται να συζητηθεί στην Ολομέλεια της ΚΣΣΕ κατά τη διάρκεια του 2ου Μέρους της Συνόδου 2004, που θα πραγματοποιηθεί στο Στρασβούργο τον Απρίλιο του 2004.

    Κύπριος Πρεσβευτής στις ΗΠΑ - Κυπριακό - Συζήτηση ------------------------------------------------------- Μέσα από τη λύση του Κυπριακού θα εξυπηρετηθούν και τα συμφέροντα των ΗΠΑ για σταθερότητα στην περιοχή και συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας, της Τουρκίας, της Κύπρου και του Ισραήλ, υπογράμμισε ο Πρεσβευτής της Κύπρου στην Ουάσιγκτον Ευριπίδης Ευρυβιάδης.

    Επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι σε ομιλία του στο πλαίσιο συζήτησης για το Κυπριακό στο Αμερικανικό Κογκρέσο, ο κ. Ευρυβιάδης αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου στην ΕΕ.

    Εξέφρασε την ελπίδα ότι μετά τη διαδικασία ψηφοφορίας στα κατεχόμενα θα επαναρχίσουν οι συνομιλίες υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ με στόχο την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό πριν από το Μάιο του 2004.

    ''Η επίλυση του Κυπριακού θα έχει θετικές επιπτώσεις, θα επιφέρει σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο, θα ενισχύσει τη συνεργασία Ελλάδας Τουρκίας, θα εδραιώσει το αίσθημα ασφάλειας στον κυπριακό λαό και θα βοηθήσει τις ευρωπαϊκές επιδιώξεις της Αγκυρας'', είπε.

    Ο Κύπριος Πρεσβευτής υπογράμμισε επίσης ότι ''μέσα από τη λύση εξυπηρετούνται άριστα τα συμφέροντα των ΗΠΑ, οι οποίες επιθυμούν σταθερότητα και συνεργασία στην περιοχή και ιδιαίτερα μεταξύ της Ελλάδας, Τουρκίας, Κύπρου και Ισραήλ''.

    Αναφερόμενος στο σχέδιο Ανάν, ο κ. Ευρυβιάδης είπε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά το αποδέχεται ως βάση για διαπραγμάτευση, σε αντίθεση με την τουρκοκυπριακή πλευρά, η οποία υποστηριζόμενη από την Τουρκία το έχει απορρίψει.

    Σημείωσε επίσης ότι η τελευταία παράνομη επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα κατεχόμενα έδωσε το μήνυμα ότι τουρκική κυβέρνηση και στρατός επιθυμούν παραμονή του κ. Ντενκτάς στην ηγεσία των Τουρκοκυπρίων, με όλα τα αρνητικά επακόλουθα.

    Αναφερόμενος στις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Τουρκίας, ο κ. Ευρυβιάδης είπε ότι ''εάν η Τουρκία θέλει να ελπίζει σε ένα ευρωπαϊκό μέλλον, θα πρέπει να σεβαστεί και τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κύπρο''.

    Απαντώντας σε ερώτηση πώς έχουν αντιδράσει οι δυο κοινότητες στη μερική άρση των περιορισμών στη διακίνηση, ο κ. Ευρυβιάδης ανέφερε ότι από τον Απρίλιο έχουν σημειωθεί πέραν των δύο εκατομμυρίων διακινήσεων από τις ελεύθερες στις κατεχόμενες περιοχές και αντίστροφα, χαρακτηρίζοντας αυτό τον αριθμό ως εκπληκτικό.

    Ανέφερε επίσης ότι δεν σημειώθηκε σχεδόν κανένα επεισόδιο, κάτι που έχει καταρρίψει το μύθο του κ. Ντενκτάς και της Αγκυρας ότι οι δύο κοινότητες δεν μπορούν να συμβιώσουν.

    Καταλήγοντας, ευχαρίστησε το αμερικανικό Κογκρέσο για το ρόλο που διαδραματίζει στις προσπάθειες για εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στην Κύπρο.

    Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της αμερικανικής Βουλής και σε αυτήν παρευρέθηκαν επαγγελματικά στελέχη του Κογκρέσου, στελέχη ερευνητικών κέντρων καθώς και εκπρόσωποι ομογενειακών οργανώσεων.

    Υπουργός Υγείας - Εθνικό Πρόγραμμα AIDS --------------------------------------------- Από το 1986 μέχρι σήμερα έχουν διαγνωστεί στην Κύπρο 414 περιστατικά HIV- λοίμωξης από τα οποία τα 130 παρακολουθούνται από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας, ενώ σύμφωνα με τα κριτήρια της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας ο πραγματικός αριθμός των ατόμων με λοίμωξη HIV δεν ξεπερνά τα 500 άτομα στον ενήλικα πληθυσμό, ποσοστό δηλαδή 0,1%.

    Τα στοιχεία έδωσε στη δημοσιότητα η Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνα Ακκελίδου, η οποία εξήγγειλε χθες το νέο πενταετές στρατηγικό πρόγραμμα κατά της ασθένειας το οποίο περιλαμβάνει οκτώ άξονες δράσης που βασίζονται στην πρόληψη της μετάδοσης του ιού, τη μείωση των ατομικών και κοινωνικών επιπτώσεων της HIV - λοίμωξης και την ενίσχυση των δυνατοτήτων του Υπουργείου Υγείας να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την επιδημία μέσα από μια πλατιά συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

    Σε πολύ αρχικό στάδιο βρίσκεται εξάλλου η τροχιοδρόμηση συνεργασίας με τ/κ μη ''κυβερνητικές'' οργανώσεις για την ανάπτυξη κοινών προγραμμάτων αντιμετώπισης της επιδημίας και καλύτερη κατανόηση της κατάστασης σε σχέση με τα άτομα με HIV - λοίμωξη στα κατεχόμενα.

    Στην προσπάθεια αυτή το Υπουργείο Παιδείας έχει την υποστήριξη διεθνών οργανισμών που έχουν υπηρεσίες στην Κύπρο όπως η UNFICYP, UNHCR και η UNIOPS.

    Η κ. Ακκελίδου είπε ότι το χρονοδιάγραμμα των δραστηριοτήτων καλύπτει τα επόμενα πέντε χρόνια και θα κοστίσει με βάση την προκαταρκτική κοστολόγηση 667 χιλιάδες λίρες, ποσό στο οποίο δεν περιλαμβάνονται τα κόστα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που καλύπτονται από τον τακτικό προϋπολογισμό και υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τις 600 χιλιάδες λίρες ετησίως.

    Κύπρος - Αισθητή σεισμική δόνηση -------------------------------------- Ασθενής σεισμική δόνηση επιφανειακού μεγέθους 4,1 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ σημειώθηκε στις 2.20πμ χθες, σύμφωνα με ανακοίνωση του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος.

    Το επίκεντρο του σεισμού ήταν στην περιοχή Συριανοχωριού Μόρφου και εστιακό βάθος ήταν 18 χιλιόμετρα. Ο σεισμός έγινε αισθητός σε χωριά της περιοχής Μόρφου μέχρι και τον Πύργο. Δεν έχουν αναφερθεί ζημιές.

    Χρηματιστήριο - Νέα άνοδος ------------------------------- Με κινητήριο μοχλό ανόδου της αγοράς τους τραπεζικούς τίτλους, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε στη χθεσινή χρηματιστηριακή συνάντηση σημαντικά κέρδη σε ποσοστό 1,39%, κλείνοντας στις 81,74 μονάδες. Ο όγκος συναλλαγών, αν και αυξημένος σε σχέση με την προηγούμενη συνάντηση, παρέμεινε στα χαμηλά επίπεδα των 302 χιλιάδων λιρών, με τις τρεις μεγάλες τράπεζες να συγκεντρώνουν το 50% του τζίρου.

    [04] (Κ) ΕΕ - Διακυβερνητική Διάσκεψη - Ιταλική Προεδρία

    Το απόγευμα αρχίζει η Διακυβερνητική Διάσκεψη, που στόχο έχει την επίτευξη συμφωνίας αναφορικά με το ευρωπαϊκό σύνταγμα, αφού συνεχίζονται ακόμα οι διμερείς επαφές της ιταλικής προεδρίας.

    [05] (Κ) ΟΗΕ - Ειρηνευτική Δύναμη - Κέλι - Δυστύχημα - Νεκροί

    Με λύπη τους τα Ηνωμένα Εθνη ανακοινώνουν το θάνατο δύο μελών του αποσπάσματος της Αργεντινής της Ειρηνευτικής Δύναμης Κύπρου.

    [06] (Κ) ΕΕ - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Μπερλουσκόνι

    Η πορεία της Διακυβερνητικής Διάσκεψης για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, τα θέματα πάνω στα οποία εξακολουθούν να υπάρχουν διαφωνίες ανάμεσα στα κράτη - μέλη καθώς και οι διάφορες προτάσεις επίλυσης των διαφορών, συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχε το μεσημέρι στις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος και ο Πρωθυπουργός της Μάλτας Fenech Adami με τον Προεδρεύοντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ιταλό Πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

    Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος και ο Πρωθυπουργός της Μάλτας μετέφεραν στον Προεδρεύοντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τα αποτελέσματα των επαφών που είχαν με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους εταίρους πάνω στα θέματα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για τις δύο χώρες, (σύνθεση Επιτροπής, ελάχιστος αριθμός εκπροσώπησης στην Ευρωβουλή) στα οποία διαφάνηκε ευρεία υποστήριξη στις κοινές θέσεις.

    [07] (Κ) ΕΕ - Σύνοδος Κορυφής - Ευρωπαϊκό Σύνταγμα

    Η κατηγορηματική άρνηση της Πολωνίας να αποδεχθεί οποιαδήποτε αλλαγή της σημερινής Συνθήκης στο θέμα της στάθμισης των ψήφων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, φαίνεται πως οδηγεί σε αποτυχία τις εργασίες της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις Βρυξέλλες για το ευρωπαϊκό σύνταγμα.

    [08] (Κ) ΕΕ - Μπερλουσκόνι - Διαφωνία για σύνταγμα

    [09] (Κ) ΕΕ - Σύνοδος Κορυφής - Σημίτης

    Η Ιρλανδική Προεδρία παίρνει πλέον τη «σκυτάλη» της Διακυβερνητικής Διάσκεψης για το ευρωπαϊκό σύνταγμα μετά τη σημερινή αποτυχία των 25 ηγετών να καταλήξουν σε οριστική συμφωνία. Η αποτυχία οφείλεται, κυρίως, στην κατηγορηματική άρνηση της Πολωνίας να δεχθεί αλλαγή της σημερινής Συνθήκης στο θέμα της στάθμισης των ψήφων των κρατών-μελών στη λήψη των αποφάσεων.

    Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης αναφερόμενος στη σημερινή εξέλιξη δήλωσε ότι είναι φυσικό η αποτυχία αυτή να δημιουργεί απογοήτευση, αλλά τόνισε πως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε τις προσπάθειες για εξεύρεση συμφωνίας.

    Η σημερινή αποτυχία δεν πρόκειται να δημιουργήσει κανένα απολύτως πρόβλημα στη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και την ένταξη των 10 νέων χωρών, δήλωσε κατηγορηματικά ο Ελληνας Πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι η διαδικασία αυτή θα συνεχισθεί και θα ολοκληρωθεί.

    Σχετικά με τη συνέχεια, η Ιρλανδική Προεδρία θα συνεχίσει τις εργασίες της Διακυβερνητικής Διάσκεψης αλλά δεν υπήρξε καμία χρονική δέσμευση για το μέχρι πότε θα πρέπει να καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις. Σύμφωνα, όμως, με τον κ. Σημίτη το γεγονός ότι ορισμένες χώρες μπαίνουν σε προεκλογική περίοδο (στη Ισπανία το Μάρτιο), δεν θα αφήνει περιθώρια για επίτευξη συμφωνίας πριν από τον Απρίλιο.

    Στη συνέχεια αναφέρθηκε στους λόγους της σημερινής αποτυχίας χαρακτηρίζοντας ως «αφορμή» το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με την Πολωνία και τη στάθμιση των ψήφων στο Συμβούλιο.

    Ο κ. Σημίτης θεωρεί ότι αυτή τη στιγμή στην Ευρωπαϊκή Ενωση κυριαρχούν δύο αντιλήψεις. Η πρώτη αντίληψη την οποία υιοθετεί και η Ελλάδα, πιστεύει σε μια Ευρωπαϊκή Ενωση με ομοσπονδιακό ρόλο με μεγάλη συνοχή στο εσωτερικό της και ισχυρή παρουσία στη διεθνή σκηνή.

    [10] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Διακυβερνητική - Λήξη - Δήλωση

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου δήλωσε ότι η λήξη της Διακυβερνητικής Διάσκεψης χωρίς Ευρωπαϊκό Σύνταγμα δεν αποτελεί το τέλος, ενώ τόνισε τις βελτιώσεις που υπήρξαν στο σχέδιο καθώς και το γεγονός ότι δεν επηρεάζεται η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει τα αποτελέσματα της Διακυβερνητικής, ο Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ακόμη την προσπάθεια που κατέβαλε η Ιταλική Προεδρία προς την κατεύθυνση της επίτευξης συμφωνίας.

    «Αυτό που είναι σημαντικό για μας είναι ότι δεν επηρεάζεται η ένταξη της Κύπρου», τόνισε ο ΥΠΕΞ, ενώ σημείωσε πως σε ό,τι αφορά τις κυπριακές θέσεις τόσο για τον ένα Επίτροπο όσο και τους έξι βουλευτές στο Ευρωκοινοβούλιο, η κυβέρνηση έχει καταφέρει να λάβει μεγάλη υποστήριξη από πολλές χώρες.

    Οπως ανέφερε ο κ. Ιακώβου η Διακυβερνητική Διάσκεψη ολοκληρώθηκε για φέτος χωρίς να φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα, αλλά πρόσθεσε πως αυτό «δεν είναι το τέλος», εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα βρεθεί η αναγκαία ομοφωνία.

    [11] (Κ) ΕΕ - Διακυβερνητική - Φίνι

    Την απογοήτευσή του για το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων σχετικά με την έγκριση του πρώτου Ευρωπαϊκού Συντάγματος εξέφρασε από τις Βρυξέλλες ο αντιπρόεδρος της Ιταλικής κυβέρνησης Τζιανφράνκο Φίνι.

    Σε γραπτή δήλωσή του ο κ. Φίνι αναφέρει ότι η Ιταλική Προεδρία ήταν συνεπής με τις αρχικές της υποχρεώσεις και αντιτάθηκε σε ένα συμβιβασμό με εκπτώσεις.

    [12] (Κ) ΕΕ - Μπλερ - Σιράκ

    Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ και ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ συνεχίζουν να επιμένουν ότι η αποτυχία στη συνόδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το Ευρωπαϊκο Σύνταγμα δεν αποτελεί κρίση για την ΕΕ.

    ''Διαθέτουμε θεσμούς που λειτουργούν, έχουμε πιέσει και επιτύχει τη διεύρυνση η οποία θα αρχίσει να υλοποιείται από την 1η Μαϊου'', δήλωσε ο Σιράκ στη συνέντευξη Τύπου, που πραγματοποιήθηκε μετά την ολοκλήρωση των εργασίων της συνόδου και υπογράμμισε ''δεν σημειώθηκε κανένα δράμα και καμιά κρίση με ''Κ'' κεφαλαίο''.

    Ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας από την πλευρά του δήλωσε ότι οι αγεφύρωτες διαφορές μεταξύ των χωρών μελών και των υπό ένταξη χωρών στη ΕΕ είναι ''απολύτως κατανοητές.

    ''Κοιτώντας την κατάσταση με αποκαλυπτικό τρόπο και όχι από λαθεμένη κατεύθυνση, πιστεύω ότι τελικά οι διαφορές θα επιλυθούν''


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 13 December 2003 - 18:49:13 UTC