Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Communities of the Diaspora Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-12-14

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Κατεχόμενα - ''Βουλευτικές εκλογές'' - Εναρξη ψηφοφορίας
  • [02] (Κ) Κατεχόμενα - ''Βουλευτικές εκλογές'' - Ψηφοφορία - Σερντάρ Ντενκτάς
  • [03] (Κ) Κατεχόμενα - ''Βουλευτικές εκλογές'' - Ραούφ Ντενκτάς - Σχέδιο Ανάν
  • [04] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Επιστροφή από Βρυξέλλες
  • [05] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [06] (Κ) Υπουργός Δικαιοσύνης - Οδοφράγματα - Αυξημένα μέτρα
  • [07] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [08] (Κ) Κατεχόμενα - ''Βουλευτικές εκλογές'' - Ραούφ Ντενκτάς
  • [09] (Κ) Διακίνηση - Ε/Κ - Τ/Κ - Εκπρόσωπος Αρχηγείου
  • [10] (Κ) Κατεχόμενα - ''Εκλογές'' - Ντερβίς Ερογλου
  • [11] (Κ) Κατεχόμενα - ''Εκλογές'' - Μεχμέτ Αλί Ταλάτ
  • [12] (Κ) Κατεχόμενα - ''Βουλευτικές εκλογές'' - Ακιντζί
  • [13] (Κ) Κατεχόμενα - ''Εκλογές'' - Αλί Ερέλ
  • [14] (Κ) Διακίνηση - Ε/Κ - Τ/Κ
  • [15] (Κ) Κατεχόμενα - "Εκλογές" - Μέσα Ενημέρωσης - Κάλυψη

  • [01] (Κ) Κατεχόμενα - ''Βουλευτικές εκλογές'' - Εναρξη ψηφοφορίας

    Αρχισε στις 8:00 σήμερα το πρωί η ψηφοφορία στα κατεχόμενα, όπου διεξάγονται οι λεγόμενες βουλευτικές εκλογές, στις οποίες 353 υποψήφιοι από επτά κόμματα ή κινήματα, καθώς και τρεις ανεξάρτητοι υποψήφιοι διεκδικούν τις 50 θέσεις στην ψευδοβουλή.

    Η ψηφοφορία αναμένεται να ολοκληρωθεί στις έξι το απόγευμα και η καταμέτρηση των ψήφων θα γίνει στα εκλογικά κέντρα. Τα ανεπίσημα αποτελέσματα για την κατανομή των ''εδρών'' στα κόμματα αναμένεται να γνωστοποιηθούν γύρω στα μεσάνυχτα, ενώ τα ονόματα των υποψηφίων που εξασφαλίζουν ''έδρα'' θα ανακοινωθούν μεθαύριο.

    Μετά την έκδοση των τελικών αποτελεσμάτων, ηγέτης των Τ/Κ Ραούφ Ντενκτάς θα δώσει την ''εντολή'' για σχηματισμό ''κυβέρνησης'' του ψευδοκράτους σε οποιοδήποτε βουλευτή οποιουδήποτε κόμματος θέλει ο ίδιος. Δεν είναι απαραίτητο να δώσει την ''εντολή'' στο πρώτο κόμμα ή στον αρχηγό του.

    Τα επτά τ/κ κόμματα είναι το Κόμμα Εθνικής Ενότητας του Ντερβίς Ερογλου, το Δημοκρατικό Κόμμα του Σερντάρ Ντενκτάς, το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα-Ενωμένες Δυνάμεις του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, το Κίνημα Ειρήνης και Δημοκρατίας του Μουσταφά Ακιντζί, το Κόμμα Λύση και ΕΕ του Αλί Ερέλ, το Κόμμα Εθνικιστικής Ειρήνης του Ερτουγρούλ Χασίπογλου και το Κόμμα Δικαιοσύνης Κύπρου του Ογούζ Καλελίογλου.

    Ο αριθμός των ''εδρών'' στην ψευδοβουλή είναι στη λεγόμενη επαρχία Λευκωσίας 16, Αμμοχώστου 13, Κερύνειας 9, Μόρφου 7 και Τρικώμου 5.

    Οι ''ψηφοφόροι'' ανέρχονται στους 141.471 (44.190 στη Λευκωσία, 37.246 στην Αμμόχωστο, 26.066 στην Κερύνεια, 19.381 στη Μόρφου και 14.588 στο Τρίκωμο).

    Οι Τ/κ θα ψηφίσουν σήμερα σε 554 ''εκλογικά κέντρα''. Ανά ''επαρχία'', τα 163 βρίσκονται στη Λευκωσία, 143 στην Αμμόχωστο, 109 στην Κερύνεια, 74 στη Μόρφου, και 65 στην ''επαρχία Τρικώμου''. Συνολικά 1850 άτομα θα εργαστούν στα κέντρα αυτά.

    Το ελάχιστο ποσοστό ψήφων που χρειάζεται για να εισέλθει ένα κόμμα στην ψευδοβουλή είναι 5%. Σύμφωνα ωστόσο με τον ''εκλογικό νόμο'' που εφαρμόζεται στα κατεχόμενα, ένα κόμμα μπορεί να μην εξασφαλίσει ''έδρα'' στην ψευδοβουλή ακόμα και εάν ξεπεράσει το 5%.

    Στη Λευκωσία, ένα κόμμα πρέπει να πάρει τουλάχιστον το 1/16 των ψήφων του πρώτου κόμματος στην ''επαρχία'' αυτή, στην Αμμόχωστο το 1/13, στην Κερύνεια το 1/9, στη Μόρφου το 1/7 και στο Τρίκωμο το 1/5.

    [02] (Κ) Κατεχόμενα - ''Βουλευτικές εκλογές'' - Ψηφοφορία - Σερντάρ Ντενκτάς

    Το τ/κ Δημοκρατικό Κόμμα είναι έτοιμο για σχηματισμό ''κυβέρνησης συνασπισμού'' στο ψευδοκράτος τόσο με το Κόμμα Εθνικής Ενότητας του ψευδοπρωθυπουργού Ντερβίς Ερογλου όσο και με το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ μετά τις λεγόμενες ''βουλευτικές εκλογές'' που διεξάγονται σήμερα στα κατεχόμενα, όπως δήλωσε ο ηγέτης του κόμματος Σερντάρ Ντενκτάς.

    [03] (Κ) Κατεχόμενα - ''Βουλευτικές εκλογές'' - Ραούφ Ντενκτάς - Σχέδιο Ανάν

    Επικρίσεις εις βάρος των Ευρωπαίων και των Αμερικανών διατύπωσε και πάλιν χθες ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ραούφ Ντενκτάς για τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουν τη διαδικασία των λεγόμενων βουλευτικών εκλογών στο ψευδοκράτος, επαναλαμβάνοντας ταυτοχρόνως τους ισχυρισμούς του ότι κανείς δεν πιέζει τους Ελληνοκυπρίους, παρά το ότι και αυτοί -όπως είπε- απέρριψαν σχέδια του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για επίλυση του Κυπριακού.

    [04] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Επιστροφή από Βρυξέλλες

    Επιστρέφει σήμερα το βράδυ από τις Βρυξέλλες μέσω Αμστερνταμ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος μετά την ολοκλήρωση χθες το απόγευμα των εργασιών της Διακυβερνητικής Διάσκεψης.

    [05] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η σημερινή διεξαγωγή των λεγόμενων βουλευτικών εκλογών στα κατεχόμενα, η πιθανή νοθεία του αποτελέσματος των ''εκλογών'' με την εγγραφή Τούρκων εποίκων ως ''ψηφοφόρων'' και οι πιθανότητες πολιτικής αστάθειας μετά το αποτέλεσμα είναι το θέμα που κυριαρχεί στα σημερινά πρωτοσέλιδα των περισσότερων εφημερίδων.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Εκλογές για το μέλλον του Κυπριακού'' αναφέρει πως οι σημερινές ''εκλογές'' στα κατεχόμενα είναι μια από τις πιο κρίσιμες ''ψηφοφορίες'' που έχουν γίνει ποτέ στο νησί, ένας χαρακτηρισμός καθόλου τυχαίος, καθώς από το σημερινό αποτέλεσμα εξαρτώνται αρκετά για τη μετέπειτα πορεία του Κυπριακού. Σε άλλη είδηση η εφημερίδα γράφει πως οι ηγέτες της διευρυμένης Ευρώπης αποφάσισαν να παραπέμψουν τις διαπραγματεύσεις για το ευρωπαϊκό σύνταγμα στην Ιρλανδική Προεδρία της ΕΕ, που αρχίζει την 1η Ιανουαρίου 2004, μετά την αποτυχία στη διάσκεψη κορυφής των Βρυξελλών.

    ''Η Μάχη'' στο πρωτοσέλιδο θέμα με τίτλο ''Πωλούν βία και τρόμο σε ανηλίκους'' γράφει πως τα καταστήματα ενοικιάσεως ταινιών, τα οποία πωλούν και ενοικιάζουν σε ανήλικους DVDs και ψηφιακά παιχνίδια που λειτουργούν στις γνωστές κονσόλες Play station και X-Box είναι εκτός ελέγχου χωρίς να τηρούν τα όρια ηλικίας σύμφωνα με το νόμο. Αλλού αναφέρει πως το σφαγείο της Κοφίνου θα δουλεύει ασταμάτητα και πυρετωδώς σε 24ωρη βάση από τις 15 Δεκεμβρίου μέχρις τις 4 Ιανουαρίου, ενόψει της περιόδου των Χριστουγέννων, κατά την οποία η υπερβολική ζήτηση του κρέατος εξαπλασιάζεται.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Οι Τ/Κ θέλουν. Αραγε μπορούν;'' αναφέρεται στη δημοσκόπηση που διεξήχθη από την εταιρεία Kadem για λογαριασμό της τ/κ εφημερίδας ''Κίπρις'', αλλά δεν δημοσιοποιήθηκε λόγω της απαγορευτικής ''νομοθεσίας'' των κατεχομένων. Η έρευνα αναφέρει ότι 58.4% των Τ/Κ τάσσεται υπέρ του σχεδίου Ανάν και το 32.3% εναντίον, ενώ το 54.6% θέλει την ένταξη πριν την 1η Μαϊου του 2004. Το 39.4% πιστεύει ότι οι Τ/Κ πρέπει να ενταχθούν στην ΕΕ μετά την ένταξη της Τουρκίας. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο ειδικός συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τόμας Γουέστον σε δηλώσεις του στην εφημερίδα είπε πως το κλειδί στο Κυπριακό είναι οι δύο πλευρές να επιστρέψουν στις διαπραγματεύσεις και στη διάρκεια τους οι δύο συνομιλητές να επιτρέψουν ο ένας στον άλλο να παρουσιάσει οτιδήποτε ιδέες και αλλαγές έχει στο σχέδιο Ανάν.

    ''Η Σημερινή'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Σενάρια πολιτικής κρίσης'' γράφει πως οι ξένες πρεσβείες στη Λευκωσία εκτιμούν πως εάν η τ/κ "αντιπολίτευση" κερδίσει τις ''εκλογές'' με απόλυτη πλειοψηφία "εδρών" και ο Ραούφ Ντενκτάς αρνηθεί να δώσει στο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ την εντολή σχηματισμού της ''κυβέρνησης'' θα ξεσπάσουν διαδηλώσεις στα κατεχόμενα με αποτέλεσμα τη δημιουργία συνθηκών ''πολιτικής αστάθειας''. Εκτιμούν ακόμα πως εάν κερδίσουν οι δυνάμεις που υποστηρίζουν τον Ραούφ Ντενκτάς με μεγάλη διαφορά και η τ/κ "αντιπολίτευση" αμφισβητήσει το αποτέλεσμα λόγω νοθείας θα πραγματοποιηθούν μαζικές κινητοποιήσεις και θα προκληθούν επίσης συνθήκες αποσταθεροποίησης. Αλλού γράφει πως η Βουλή θα ψηφίσει πιθανόν πριν από τις εορτές των Χριστουγέννων για την αύξηση στις τιμές των πετρελαιοειδών.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στο πρωτοσέλιδο θέμα υπό τον τίτλο ''Φόβοι για τις αντιδράσεις'' γράφει πως η προσοχή της κυπριακής κυβέρνησης και των πολιτικών δυνάμεων είναι στην επόμενη μέρα της ''ψηφοφορίας'' στα κατεχόμενα, καθώς αγωνιούν για την αντίδραση του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στο όποιο αποτέλεσμα βγάλουν σήμερα οι ''κάλπες''. Σε άλλη είδηση αναφέρει πως έχει συσσωρευτεί φέτος έλλειμμα που σπάζει κόκαλα στα δημόσια ταμεία και σύμφωνα με σχετικές εκτιμήσεις το δημοσιονομικό έλλειμμα ενδέχεται να ξεπεράσει ακόμα και το 6,5 %, ως ποσοστό επί του ΑΕΠ.

    Η ''Χαραυγή'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Εκλογές με ελπίδες και φόβους'' αναφέρεται στη σημερινή διεξαγωγή των ''εκλογών'' στα κατεχόμενα και γράφει πως για πρώτη φορά φαίνεται να αντιπαρατάσσονται δύο εκ πρώτης όψεως πολιτικές φιλοσοφίες, αυτή που υποστηρίζει ξεκάθαρα τη λογική των δύο κρατών και απορρίπτει το σχέδιο Ανάν και θέλει ταυτόχρονη με την Τουρκία ένταξη των Τ/Κ στην ΕΕ και εκείνη που επιθυμεί ένταξη την 1η Μαϊου του 2004 και λύση του Κυπριακού στη βάση του σχεδίου Ανάν, χωρίς όμως να επεισέρχεται στην ουσία της λύσης. Αλλού γράφει πως σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας σχετικό εναρμονιστικό σχέδιο που έχει ετοιμαστεί από την αρμόδια υπηρεσία προβλέπει την επιβολή 15% επί της τιμής πώλησης των καινούργιων ακινήτων.

    [06] (Κ) Υπουργός Δικαιοσύνης - Οδοφράγματα - Αυξημένα μέτρα

    Η διακίνηση πολιτών της Δημοκρατίας από και προς τα κατεχόμενα και η διέλευση από τα οδοφράγματα στα σημεία ελέγχου της γραμμής κατάπαυσης του πυρός είναι περιορισμένη σήμερα, ημέρα διεξαγωγής των λεγόμενων βουλευτικών εκλογών του ψευδοκράτους, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσια Τάξης Δώρος Θεοδώρου.

    [07] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Κατεχόμενα - ''Βουλευτικές εκλογές'' - Εναρξη ψηφοφορίας -------------------------------------------------------------- Αρχισε στις 8:00 σήμερα το πρωί η ψηφοφορία στα κατεχόμενα, όπου διεξάγονται οι λεγόμενες βουλευτικές εκλογές, στις οποίες 353 υποψήφιοι από επτά κόμματα ή κινήματα, καθώς και τρεις ανεξάρτητοι υποψήφιοι διεκδικούν τις 50 θέσεις στην ψευδοβουλή.

    Η ψηφοφορία αναμένεται να ολοκληρωθεί στις έξι το απόγευμα και η καταμέτρηση των ψήφων θα γίνει στα εκλογικά κέντρα. Τα ανεπίσημα αποτελέσματα για την κατανομή των ''εδρών'' στα κόμματα αναμένεται να γνωστοποιηθούν γύρω στα μεσάνυχτα, ενώ τα ονόματα των υποψηφίων που εξασφαλίζουν ''έδρα'' θα ανακοινωθούν μεθαύριο.

    Μετά την έκδοση των τελικών αποτελεσμάτων, ηγέτης των Τ/Κ Ραούφ Ντενκτάς θα δώσει την ''εντολή'' για σχηματισμό ''κυβέρνησης'' του ψευδοκράτους σε οποιοδήποτε βουλευτή οποιουδήποτε κόμματος θέλει ο ίδιος. Δεν είναι απαραίτητο να δώσει την ''εντολή'' στο πρώτο κόμμα ή στον αρχηγό του.

    Τα επτά τ/κ κόμματα είναι το Κόμμα Εθνικής Ενότητας του Ντερβίς Ερογλου, το Δημοκρατικό Κόμμα του Σερντάρ Ντενκτάς, το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα-Ενωμένες Δυνάμεις του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, το Κίνημα Ειρήνης και Δημοκρατίας του Μουσταφά Ακιντζί, το Κόμμα Λύση και ΕΕ του Αλί Ερέλ, το Κόμμα Εθνικιστικής Ειρήνης του Ερτουγρούλ Χασίπογλου και το Κόμμα Δικαιοσύνης Κύπρου του Ογούζ Καλελίογλου.

    Ο αριθμός των ''εδρών'' στην ψευδοβουλή είναι στη λεγόμενη επαρχία Λευκωσίας 16, Αμμοχώστου 13, Κερύνειας 9, Μόρφου 7 και Τρικώμου 5.

    Οι ''ψηφοφόροι'' ανέρχονται στους 141.471 (44.190 στη Λευκωσία, 37.246 στην Αμμόχωστο, 26.066 στην Κερύνεια, 19.381 στη Μόρφου και 14.588 στο Τρίκωμο).

    Οι Τ/κ θα ψηφίσουν σήμερα σε 554 ''εκλογικά κέντρα''. Ανά ''επαρχία'', τα 163 βρίσκονται στη Λευκωσία, 143 στην Αμμόχωστο, 109 στην Κερύνεια, 74 στη Μόρφου, και 65 στην ''επαρχία Τρικώμου''. Συνολικά 1850 άτομα θα εργαστούν στα κέντρα αυτά.

    Το ελάχιστο ποσοστό ψήφων που χρειάζεται για να εισέλθει ένα κόμμα στην ψευδοβουλή είναι 5%. Σύμφωνα ωστόσο με τον ''εκλογικό νόμο'' που εφαρμόζεται στα κατεχόμενα, ένα κόμμα μπορεί να μην εξασφαλίσει ''έδρα'' στην ψευδοβουλή ακόμα και εάν ξεπεράσει το 5%.

    Στη Λευκωσία, ένα κόμμα πρέπει να πάρει τουλάχιστον το 1/16 των ψήφων του πρώτου κόμματος στην ''επαρχία'' αυτή, στην Αμμόχωστο το 1/13, στην Κερύνεια το 1/9, στη Μόρφου το 1/7 και στο Τρίκωμο το 1/5.

    Οι δαπάνες για την ψηφοφορία στα κατεχόμενα έχουν προϋπολογιστεί σε 515 χιλιάδες λίρες Κύπρου.

    Κατεχόμενα - ''Βουλευτικές εκλογές'' - Ψηφοφορία - Σερντάρ Ντενκτάς

    Το τ/κ Δημοκρατικό Κόμμα είναι έτοιμο για σχηματισμό ''κυβέρνησης συνασπισμού'' στο ψευδοκράτος τόσο με το Κόμμα Εθνικής Ενότητας του ψευδοπρωθυπουργού Ντερβίς Ερογλου όσο και με το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ μετά τις λεγόμενες ''βουλευτικές εκλογές'' που διεξάγονται σήμερα στα κατεχόμενα, όπως δήλωσε ο ηγέτης του κόμματος Σερντάρ Ντενκτάς.

    Εξερχόμενος του ''εκλογικού κέντρου'' όπου προσήλθε σήμερα το πρωί για να ψηφίσει, συνοδευόμενος από τη γυναίκα και τα παιδιά του, ο Σερντάρ Ντενκτάς δήλωσε ότι ''δεν έχει σημασία με ποιον θα σχηματίσει το Δημοκρατικό Κόμμα συνασπισμό''.

    ''Είμαστε ανοικτοί'', είπε, ''και στα δύο κόμματα, τόσο με το Κόμμα Εθνικής Ενότητας, όσο και με το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα,'' προσθέτοντας ότι αυτή είναι η πολιτική του κόμματός του, όπως είχε δηλώσει και στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας.

    Ο κ. Ντενκτάς ανέφερε επίσης ότι το κόμμα του θα είναι ''το κλειδί'' για το σχηματισμό ''κυβέρνησης'' συνασπισμού και πρόσθεσε: ''Ας ευχηθούμε για το καλύτερο για όλο το νησί''.

    Απαντώντας σε ερώτηση εάν θα αναθεωρήσει τη στάση του για το σχέδιο Ανάν προκειμένου να σχηματίσει ''κυβέρνηση συνασπισμού'' με τον κ. Ταλάτ, ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος είπε πως ''τόσο ο κ. Ταλάτ όσο και ο κ. Ερογλου θα σκεφθούν ξανά τη θέση τους τόσο για το σχέδιο Ανάν όσο και για τις διαπραγματεύσεις''.

    ''Αν μπορέσουμε να συμφωνήσουμε σε μια γραμμή που είναι πιο κοντά στις θέσεις του κόμματός μας'', είπε ο κ. Ντενκτάς, ''τότε μπορούμε να σχηματίσουμε κυβέρνηση συνασπισμού με οποιονδήποτε''.

    ''Αυτή ήταν η δήλωσή μου και τη διατηρώ'', είπε αποχωρώντας από το ''εκλογικό κέντρο'' ο κ. Ντενκτάς.

    Κατεχόμενα - ''Βουλευτικές εκλογές'' - Ραούφ Ντενκτάς - Σχέδιο Ανάν

    Επικρίσεις εις βάρος των Ευρωπαίων και των Αμερικανών διατύπωσε και πάλιν χθες ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ραούφ Ντενκτάς για τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουν τη διαδικασία των λεγόμενων βουλευτικών εκλογών στο ψευδοκράτος, επαναλαμβάνοντας ταυτοχρόνως τους ισχυρισμούς του ότι κανείς δεν πιέζει τους Ελληνοκυπρίους, παρά το ότι και αυτοί -όπως είπε- απέρριψαν σχέδια του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για επίλυση του Κυπριακού.

    Ο κ. Ντενκτάς επισκέφθηκε χθες τα γραφεία του Κόμματος Εθνικής Ενότητας του ψευδοπρωθυπουργού Ντερβίς Ερογλου και του Δημοκρατικού Κόμματος του οποίου αρχηγός είναι ο υιός του -ο Σερντάρ Ντενκτάς- και εξέφρασε την υποστήριξή του σε αυτά ενόψει της ψηφοφορίας που διεξάγεται σήμερα.

    Ο Ραούφ Ντενκτάς είπε ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα κερδίσουν στις λεγόμενες εκλογές τα κόμματα που υπεραμύνονται του ψευδοκράτους.

    Ως προς το σχέδιο Ανάν και τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, ο κ. Ντενκτάς είπε: ''Το να απορρίπτουμε το σχέδιο Ανάν δεν σημαίνει ότι απορρίπτουμε τις διαπραγματεύσεις. Το σχέδιο Ανάν είναι το τέταρτο που προτείνεται από τον Γενικό Γραμματέα και η ελληνική πλευρά απέρριψε τρία από αυτά. Αλλά κανείς δεν άσκησε πίεση σε αυτούς, όπως ασκούν σε εμάς''.

    Σε δηλώσεις του στο τουρκικό πρακτορείο ''Ανατολή'', ο Ραούφ Ντενκτάς είπε ότι, σε περίπτωση που τις ''εκλογές'' κερδίσουν οι πολιτικές δυνάμεις που αντιτίθενται σε αυτόν και θελήσουν οι δυνάμεις αυτές να υπογράψουν το σχέδιο Ανάν, ο ίδιος θα προσφύγει στη ''Δικαιοσύνη''.

    Ο κ. Ντενκτάς χαρακτήρισε το σχέδιο Ανάν ''ζουρλομανδία'' και είπε ότι, εφ' όσον δεν επιτρέπεται παρέκκλιση από τις πρόνοιές του, δεν συμβάλλει θετικά στις συνομιλίες για εξεύρεση λύσης.

    ΕΕ - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Μπερλουσκόνι --------------------------------------------- Η πορεία της Διακυβερνητικής Διάσκεψης για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, τα θέματα πάνω στα οποία εξακολουθούν να υπάρχουν διαφωνίες ανάμεσα στα κράτη - μέλη καθώς και οι διάφορες προτάσεις επίλυσης των διαφορών, συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχε χθες το μεσημέρι στις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος και ο Πρωθυπουργός της Μάλτας Fenech Adami με τον Προεδρεύοντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ιταλό Πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος και ο Πρωθυπουργός της Μάλτας μετέφεραν στον Προεδρεύοντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τα αποτελέσματα των επαφών που είχαν με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους εταίρους πάνω στα θέματα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για τις δύο χώρες, (σύνθεση Επιτροπής, ελάχιστος αριθμός εκπροσώπησης στην Ευρωβουλή) στα οποία διαφάνηκε ευρεία υποστήριξη στις κοινές θέσεις.

    Επιπρόσθετα ανέφεραν στον κ. Μπερλουσκόνι ότι επί των συγκεκριμένων θεμάτων μιλούσαν και εκ μέρους του Λουξεμβούργου κατ' εξουσιοδότηση του Πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

    ΕΕ - Σύνοδος Κορυφής - Σημίτης ----------------------------------- Η Ιρλανδική Προεδρία παίρνει πλέον τη «σκυτάλη» της Διακυβερνητικής Διάσκεψης για το ευρωπαϊκό σύνταγμα μετά τη χθεσινή αποτυχία των 25 ηγετών να καταλήξουν σε οριστική συμφωνία. Η αποτυχία οφείλεται, κυρίως, στην κατηγορηματική άρνηση της Πολωνίας να δεχθεί αλλαγή της σημερινής Συνθήκης στο θέμα της στάθμισης των ψήφων των κρατών-μελών στη λήψη των αποφάσεων.

    Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης αναφερόμενος στη χθεσινή εξέλιξη δήλωσε ότι είναι φυσικό η αποτυχία αυτή να δημιουργεί απογοήτευση, αλλά τόνισε πως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε τις προσπάθειες για εξεύρεση συμφωνίας.

    Η αποτυχία δεν πρόκειται να δημιουργήσει κανένα απολύτως πρόβλημα στη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και την ένταξη των 10 νέων χωρών, δήλωσε κατηγορηματικά ο Ελληνας Πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι η διαδικασία αυτή θα συνεχισθεί και θα ολοκληρωθεί.

    Σχετικά με τη συνέχεια, η Ιρλανδική Προεδρία θα συνεχίσει τις εργασίες της Διακυβερνητικής Διάσκεψης αλλά δεν υπήρξε καμία χρονική δέσμευση για το μέχρι πότε θα πρέπει να καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις. Σύμφωνα, όμως, με τον κ. Σημίτη το γεγονός ότι ορισμένες χώρες μπαίνουν σε προεκλογική περίοδο (στην Ισπανία το Μάρτιο), δεν θα αφήνει περιθώρια για επίτευξη συμφωνίας πριν από τον Απρίλιο.

    Στη συνέχεια αναφέρθηκε στους λόγους της χθεσινής αποτυχίας χαρακτηρίζοντας ως «αφορμή» το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με την Πολωνία και τη στάθμιση των ψήφων στο Συμβούλιο.

    Ο κ. Σημίτης θεωρεί ότι αυτή τη στιγμή στην Ευρωπαϊκή Ενωση κυριαρχούν δύο αντιλήψεις. Η πρώτη αντίληψη την οποία υιοθετεί και η Ελλάδα, πιστεύει σε μια Ευρωπαϊκή Ενωση με ομοσπονδιακό ρόλο με μεγάλη συνοχή στο εσωτερικό της και ισχυρή παρουσία στη διεθνή σκηνή.

    Υπάρχει, συνέχισε, και η άλλη αντίληψη, που υποστηρίζεται επίσης από πολλές χώρες, οι οποίες βλέπουν την Ενωση ως ένα διεθνή οργανισμό, περισσότερο διακυβερνητικού χαρακτήρα.

    Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, ο Ελληνας Πρωθυπουργός συναντήθηκε με το Γάλλο Πρόεδρο Ζακ Σιράκ, με τον οποίο έκανε, όπως είπε, ανταλλαγή σκέψεων σχετικά με τη συνέχεια που θα υπάρξει.

    Τόσο ο Γάλλος Πρόεδρος όσο και ο Γερμανός Καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ σε δηλώσεις τους μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου άφησαν σαφέστατα να εννοηθεί ότι αν μέσα στο επόμενο διάστημα, το οποίο δεν προσδιόρισαν, δεν υπάρξει συμφωνία για το ευρωπαϊκό σύνταγμα, τότε αναπόφευκτα θα οδηγηθούμε σε μια Ευρωπαϊκή Ενωση «δύο ταχυτήτων». Δηλαδή οι χώρες που επιθυμούν έναν ομοσπονδιακό χαρακτήρα θα υποχρεωθούν να προχωρήσουν με μεγαλύτερα βήματα από τις υπόλοιπες.

    Το πρωί αποφασίσθηκαν από τους Ευρωπαίους ηγέτες και οι έδρες ορισμένων νέων κοινοτικών οργανισμών, που βρίσκονταν σε εκκρεμότητα.

    Οπως είπε ο κ. Σημίτης αποφασίσθηκε όπως η Ελλάδα φιλοξενήσει την έδρα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Προστασίας Δικτύων και Συστημάτων Πληροφορικής. Ο κοινοτικός αυτός οργανισμός θα αναλάβει την προστασία των ευρωπαϊκών δικτύων από ιούς και χάκερς. Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, η έδρα θα φιλοξενηθεί σε ελληνική πόλη, η οποία θα έχει και την κατάλληλη υποδομή.

    Υπουργός Εξωτερικών - Διακυβερνητική - Λήξη - Δήλωση ------------------------------------------------------------ Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου δήλωσε ότι η λήξη της Διακυβερνητικής Διάσκεψης χωρίς Ευρωπαϊκό Σύνταγμα δεν αποτελεί το τέλος, ενώ τόνισε τις βελτιώσεις που υπήρξαν στο σχέδιο καθώς και το γεγονός ότι δεν επηρεάζεται η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει τα αποτελέσματα της Διακυβερνητικής, ο Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ακόμη την προσπάθεια που κατέβαλε η Ιταλική Προεδρία προς την κατεύθυνση της επίτευξης συμφωνίας.

    «Αυτό που είναι σημαντικό για μας είναι ότι δεν επηρεάζεται η ένταξη της Κύπρου», τόνισε ο ΥΠΕΞ, ενώ σημείωσε πως σε ό,τι αφορά τις κυπριακές θέσεις τόσο για τον ένα Επίτροπο όσο και τους έξι βουλευτές στο Ευρωκοινοβούλιο, η κυβέρνηση έχει καταφέρει να λάβει μεγάλη υποστήριξη από πολλές χώρες.

    Οπως ανέφερε ο κ. Ιακώβου η Διακυβερνητική Διάσκεψη ολοκληρώθηκε για φέτος χωρίς να φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα, αλλά πρόσθεσε πως αυτό «δεν είναι το τέλος», εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα βρεθεί η αναγκαία ομοφωνία.

    Επεσήμανε ότι υπήρξαν πολλές βελτιώσεις σε αρκετά θέματα του σχεδίου, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει το απαραίτητο συνταγματικό υπόβαθρο για να μπορεί να λειτουργήσει η Ευρωπαϊκή Ενωση.

    ΟΗΕ - Ειρηνευτική Δύναμη - Κέλι - Δυστύχημα - Νεκροί ------------------------------------------------------ Με λύπη τους τα Ηνωμένα Εθνη ανακοινώνουν το θάνατο δύο μελών του αποσπάσματος της Αργεντινής της Ειρηνευτικής Δύναμης Κύπρου.

    Οπως ανέφερε χθες με δήλωσή του στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου της Δύναμης Μπράιαν Κέλι, ''δύο μέλη σκοτώθηκαν και άλλο ένα τραυματίσθηκε σοβαρά, σε ώρα καθήκοντος, όταν χθες βράδυ εξετράπη της πορείας του το όχημα στο οποίο επέβαιναν περιπολώντας σε χωματόδρομο απομακρυσμένης και λοφώδους περιοχής της ζώνης κατάπαυσης του πυρός''.

    Ο τραυματισθείς νοσηλεύεται σε νοσοκομείο, δήλωσε ο κ. Κέλι, προσθέτοντας ότι δεν θα δοθούν περισσότερα στοιχεία προτού ενημερωθούν οι συγγενείς των νεκρών.

    Το απόσπασμα της Αργεντινής αποτελείται από περίπου 330-340 στρατιώτες, στο οποίο υπηρετούν και υπήκοοι από τη Χιλή, τη Βραζιλία, τη Βολιβία, την Παραγουάη και την Ουραγουάη.

    Διακίνηση - Ε/Κ - Τ/Κ ----------------------------- Μέχρι η ώρα 2400 προχθές, 5,763 Τουρκοκύπριοι και 1,649 Ελληνοκύπριοι διακινήθηκαν από και προς τα κατεχόμενα, σύμφωνα με αστυνομική ανακοίνωση.

    Συγκεκριμένα 2,250 Τ/Κ εισήλθαν στις ελεύθερες περιοχές μέσω του οδοφράγματος του Λήδρα Πάλας, 1,277 μέσω του οδοφράγματος του Περγάμου, 569 μέσω του οδοφράγματος στα Στροβίλια και 1,667 μέσω του οδοφράγματος του Αγίου Δομετίου.

    Οσον αφορά τους Ε/Κ, 250 μετέβησαν στις κατεχόμενες περιοχές μέσω του οδοφράγματος του Λήδρα Πάλας, 116 μέσω του οδοφράγματος του Περγάμου, 295 μέσω του οδοφράγματος στα Στροβίλια και 988 μέσω το οδοφράγματος του Αγίου Δομετίου.

    Η Αστυνομία δεν επέτρεψε την είσοδο στις ελεύθερες περιοχές σε πέντε πρόσωπα αφού δεν προσκόμισαν οποιαδήποτε έγγραφα που να αποδεικνύουν ότι αυτοί είναι κυπριακής καταγωγής.

    Ποδόσφαιρο - Παγκύπριο Πρωτάθλημα ---------------------------------------- Κερδίζοντας χθες βράδυ στο Παφιακό στάδιο με 2 - 0 εκτός έδρας ο ΑΠΟΕΛ την Αθλητική Ενωση Πάφος, ισοβάθμησε στην πρώτη θέση του βαθμολογικού πίνακα με τον Απόλλωνα, ο οποίος δεν τα κατάφερε στο χθεσινό παιχνίδι με την Αναγένηση Δερύνειας, από την οποία έχασε στο Τσίρειο Λεμεσού με 0 - 1.

    Στα υπόλοιπα χθεσινά παιχνίδια της 14ης αγωνιστικής ημέρας του Παγκύπριου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου Ανδρών, η Ανόρθωση νίκησε τον Εθνικό Αχνας στο ουδέτερο ΓΣΠ με 2 - 1, η Ενωση Νέων Παραλιμνίου έχασε στο γήπεδό της από την ΑΕΛ με 0 - 1, ενώ Διγενής και Δόξα στο Μακάρειο Λευκωσίας έφεραν ισοπαλία 0 - 0 στο μεταξύ τους παιχνίδι.

    [08] (Κ) Κατεχόμενα - ''Βουλευτικές εκλογές'' - Ραούφ Ντενκτάς

    Ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς απέρριψε σήμερα τη δήλωση που του αποδόθηκε και σύμφωνα με την οποία, σε περίπτωση κατά την οποία θα κερδίσουν στις λεγόμενες βουλευτικές εκλογές του ψευδοκράτους οι πολιτικές δυνάμεις που αντιτίθενται στην πολιτική του, δεν θα τους δώσει την ''εντολή σχηματισμού κυβέρνησης''.

    [09] (Κ) Διακίνηση - Ε/Κ - Τ/Κ - Εκπρόσωπος Αρχηγείου

    [10] (Κ) Κατεχόμενα - ''Εκλογές'' - Ντερβίς Ερογλου

    Ο κόσμος θα μιλήσει τώρα και θα πρέπει να αποδεχθούμε την ετυμηγορία του, δήλωσε ο Ντερβίς Ερογλου, αρχηγός του τουρκοκυπριακού Κόμματος Εθνικής Ενότητας, κατά την άσκηση του ''εκλογικού'' του δικαιώματος στη σημερινή αναμέτρηση στα κατεχόμενα για ανάδειξη της ψευδοβουλής.

    ''Ο λαός θα δώσει την απαραίτητη απάντηση στον κόσμο και τις εξωτερικές δυνάμεις που έχουν αναμειχθεί στις εκλογές,'' δήλωσε.

    [11] (Κ) Κατεχόμενα - ''Εκλογές'' - Μεχμέτ Αλί Ταλάτ

    Ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος-Ενωμένες Δυνάμεις Μεχμέτ Αλί Ταλάτ εξέφρασε την ελπίδα όπως οι σημερινές ''εκλογές'' φέρουν την ειρήνη και την ευτυχία στους Τουρκοκύπριους.

    ''Μέχρι σήμερα εμείς μιλούσαμε και εξηγούσαμε τις σκέψεις μας. Αλλά σήμερα και από τώρα και στο εξής ο λαός θα μιλά. Ο λαός αποφασίζει το μέλλον του,'' είπε ο κ. Ταλάτ, κατά την άσκηση του ''εκλογικού'' του δικαιώματος στην κατεχόμενη Κερύνεια, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Ογια Ταλάτ.

    [12] (Κ) Κατεχόμενα - ''Βουλευτικές εκλογές'' - Ακιντζί

    Με επικρίσεις κατά του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς εξάσκησε το ''εκλογικό του δικαίωμα'' ο ηγέτης του Κινήματος Ειρήνης και Δημοκρατίας Μουσταφά Ακιντζί στα κατεχόμενα, όπου διεξάγονται από τις 8:00 σήμερα το πρωί οι λεγόμενες βουλευτικές εκλογές του ψευδοκράτους.

    [13] (Κ) Κατεχόμενα - ''Εκλογές'' - Αλί Ερέλ

    Αισιόδοξος ότι τα κόμματα της "αντιπολίτευσης" θα κερδίσουν τις λεγόμενες βουλευτικές εκλογές στα κατεχόμενα, παρουσιάστηκε σήμερα ο ηγέτης του κόμματος Λύση και Ευρωπαϊκή Ενωση Αλί Ερέλ.

    [14] (Κ) Διακίνηση - Ε/Κ - Τ/Κ

    [15] (Κ) Κατεχόμενα - "Εκλογές" - Μέσα Ενημέρωσης - Κάλυψη

    Μεγάλο δημοσιογραφικό ενδιαφέρον προσελκύουν οι ''βουλευτικές εκλογές'' που διεξάγονται σήμερα στα κατεχόμενα.

    Από νωρίς το πρωί εκπρόσωποι δημοσιογραφικών οργανισμών, τόσο από την ηλεκτρονική όσο και από την έντυπη δημοσιογραφία από διάφορα μέρη του κόσμου, κατέκλυσαν τα ''εκλογικά κέντρα'' και ειδικότερα αυτά στα οποία Τ/Κ πολιτικοί αρχηγοί θα έριχναν την ''ψήφο'' τους.

    Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον προσέλκυσε ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος κατέθεσε την ''ψήφο'' του στο λεγόμενο εκλογικό κέντρο των ''δικαστηρίων'' στην κατεχόμενη Λευκωσία. Δεκάδες δημοσιογράφοι, κινηματογραφιστές και φωτογράφοι κατέκλυσαν το χώρο, προκειμένου να πάρουν δήλωση από τον Τ/Κ ηγέτη.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 14 December 2003 - 18:49:16 UTC