Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-12-17

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Παπανδρέου - Γουέστον - Κυπριακό
  • [02] (Κ) ΑΕΛ - Ευρωλίγκα - Νίκη
  • [03] (Κ) Κύπρος - ΟΗΕ - Καταγγελία - Τουρκικές παραβιάσεις
  • [04] (Κ) ΗΠΑ - Κυπριακή κουμανταρία - Διάκριση
  • [05] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [06] (Κ) Πρωθυπουργός Βρετανίας - ''Εκλογές'' - Κυπριακό
  • [07] (Κ) Βρετανία - Ευρωβουλευτής - ''Εκλογές''
  • [08] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [09] (K) Κυριάκος Χαραλαμπίδης - Βραβείο ''Ουράνη'' - Καινούριες εκδόσεις
  • [10] (Κ) Ομάδα παρατηρητών Πανεπιστημίου Οσλο - ''Εκλογές''
  • [11] (Κ) Εκπρόσωπος - Κυπριακό - Κατεχόμενα
  • [12] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [13] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [14] (Κ) Αφιξη Γουέστον - Δηλώσεις
  • [15] (Κ) ΕΕ - Ηλεκτρονικό "φακέλωμα" - ΗΠΑ
  • [16] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Τόμας Γουέστον
  • [17] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Γουέστον
  • [18] (Κ) ΕΕ - Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας - Αιγοπρόβατα
  • [19] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΓΓ ΟΗΕ - Επιστολή

  • [01] (Κ) Παπανδρέου - Γουέστον - Κυπριακό

    Την κατάσταση που διαμορφώνεται στην Κύπρο μετά τις ''εκλογές'' στα κατεχόμενα συζήτησε χθες ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου με τον Ειδικό Συντονιστή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον, ο οποίος πραγματοποιεί περιοδεία στην περιοχή.

    Μετά το τέλος της συνάντησης που κράτησε περίπου 40 λεπτά ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε για άλλη μια φορά τον κ. Γουέστον για το ενδιαφέρον του ιδίου αλλά και της αμερικανικής κυβέρνησης για την επίλυση του Κυπριακού.

    [02] (Κ) ΑΕΛ - Ευρωλίγκα - Νίκη

    Την τέταρτη νίκη της στην Ευρωλίγκα σημείωσε χθες βράδυ η καλοθοσφαιρική ομάδα ανδρών της ΑΕΛ διατηρώντας έτσι τις ελπίδες της για πρόκριση στους ''16'' της διοργάνωσης.

    [03] (Κ) Κύπρος - ΟΗΕ - Καταγγελία - Τουρκικές παραβιάσεις

    Με επιστολή του ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη, Πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης, κατάγγειλε στο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν νέες παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου της Κύπρου και του FIR Λευκωσίας από τουρκικά μαχητικά αεροπλάνα που σημειώθηκαν στη διάρκεια του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου 2003.

    Ο Κύπριος διπλωμάτης αφού καταγράφει στην επιστολή του λεπτομερώς τις τουρκικές παραβιάσεις οι οποίες αντιβαίνουν τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο, εκφράζει την ελπίδα ότι η Τουρκία θα σεβαστεί την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας και θα τερματίσει της παραβιάσεις αυτές.

    Εύχεται επίσης η τουρκική κυβέρνηση να αλλάξει την αρνητική της συμπεριφορά και να συμβάλει ουσιαστικά στη προσπάθεια για μια δίκαιη και λειτουργήσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

    (ΚΥΠΕ/ΑΖ/ΓΠ)

    [04] (Κ) ΗΠΑ - Κυπριακή κουμανταρία - Διάκριση

    Η κυπριακή κουμανταρία κέρδισε ακόμη μία σημαντική διάκριση στις ΗΠΑ, κατακτώντας το τρίτο κατά σειρά βραβείο, ως «το καλύτερο αγοραστικό προϊόν», αυτή τη φορά από το πολύ μεγάλης κυκλοφορίας περιοδικό της οινοβιομηχανίας ''Wine Spectator''.

    [05] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το Κυπριακό και οι δηλώσεις του Ειδικού Συντονιστή για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον, η πρώτη τετ-α-τετ συνάντηση του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και του Μουσταφά Ακκιντζί, η αναμενόμενη συνάντηση του αρχηγού του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, το σχέδιο λύσης που προωθεί η Αγκυρα για την Κύπρο, οι καταστροφές στη Λάρνακα από τις βροχοπτώσεις και η απάντηση της κυβέρνησης Παπαδόπουλου στα όσα ανέφεραν οι αξιωματούχοι της αντιπολίτευσης στις ομιλίες τους κατά τη διάρκεια της συζήτησης του Προϋπολογισμού του 2004 στην Ολομέλεια της Βουλής είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Πυρετός διαβουλεύσεων στα κατεχόμενα'' γράφει ότι ο νικητής των ''εκλογών'' στα κατεχόμενα Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο οποίος αναμένεται να συναντηθεί με τον Ραούφ Ντενκτάς ο οποίος θα του αναθέσει την εντολή για ''σχηματισμό κυβέρνησης'', καλείται τώρα να ακολουθήσει το δύσκολο δρόμο των υπερβάσεων αλλά και των συμβιβασμών. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει ότι χθες βράδυ πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο σύσκεψη των κοινών επιτροπών Κύπρου και Ελλάδας, που μελετούν αλλαγές στο σχέδιο Ανάν.

    ''Η Μάχη'' υπό τον τίτλο ''Διχοτομικό το τουρκικό σχέδιο'' αναφέρει πως το σχέδιο λύσης που προωθεί η Αγκυρα για την Κύπρο σε συνεργασία με τον Ραούφ Ντενκτάς είναι καθαρά διχοτομικό, ενώ σύμφωνα με πηγές του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών το τουρκικό σχέδιο είναι ανεξάρτητο από το σχέδιο Ανάν και προνοεί δύο ζώνες, δύο κράτη και δύο κυριαρχίες. Σε άλλη είδηση γράφει πως το Δημοτικό Συμβούλιο της Πάφου αποφάσισε χθες βράδυ ομόφωνα το κλείσιμο του Δημοτικού Σφαγείου, αφού το σφαγείο δεν θα μπορεί να είναι βιώσιμο με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

    Ο ''Πολίτης'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Συνασπισμός με εγγυήσεις Αγκυρας'' γράφει ότι Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και Μουσταφά Ακκιντζί στην πρώτη τους τετ-α-τετ συνάντηση συζήτησαν τον ενδεχόμενο συνεργασίας τους με τον Σερντάρ Ντενκτάς, σε μια προσπάθεια σχηματισμού ''κυβέρνησης''. Πληροφορίες του ''Π'' αναφέρουν ότι οι δύο Τ/Κ πολιτικοί συμφώνησαν καταρχήν στις εγγυήσεις που θα ζητήσουν από την Αγκυρα, προκειμένου να διαφοροποιήσουν την προεκλογική δέσμευση που είχαν αναλάβει με το πρωτόκολλο συνεργασίας. Αλλού αναφέρει πως μεθαύριο Παρασκευή θα εξαγγείλει ο τέως Γενικός Εισαγγελέας την πολιτική Κίνηση της οποίας ηγείται.

    ''Η Σημερινή'' στο βασικό θέμα με τίτλο ''Πυρ και μανία οι Λαρνακείς'' αναφέρεται στις χθεσινές πλημμύρες στη Λάρνακα και στις "εικόνες βιβλικές καταστροφής". Οπως γράφει, δεν είναι η πρώτη φορά που βασικές οδικές αρτηρίες της πόλης εξαρθρώνονται και προκαλούνται τεράστια προβλήματα στους πολίτες. Αλλού γράφει πως με την αναμενόμενη έγκριση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2004, κλείνει απόψε η τριήμερη συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Σπεύδουν όλοι στη Λευκωσία'' γράφει στο κύριο θέμα ότι το κενό εξελίξεων που δημιουργείται λόγω του αποτελέσματος στις ψευδοεκλογές δεν αποτρέπει την κινητικότητα από πλευράς των μεσολαβητών αλλά και τη συνέχιση των προετοιμασιών των δύο πλευρών για το ενδεχόμενο επανάληψης των συνομιλιών. Ο Ειδικός Συντονιστής για το Κυπριακό στο αμερικανικό ΥΠΕΞ Τόμας Γουέστον, ο οποίος αναμένεται σήμερα το μεσημέρι στην Κύπρο, σε δηλώσεις χθες από την Αθήνα είπε ότι ''η λύση του Κυπριακού δεν μπορεί να περιμένει να ξεκαθαριστεί η εσωτερική πολιτική κατάσταση των Τ/Κ''. Σε άλλη είδηση γράφει ότι τη διεκπεραίωση του διαμετακομιστικού εμπορίου του Ισραήλ ανέλαβε η Κύπρος λόγω των απεργιών που προγραμματίζονται μέσα στον Ιανουάριο σε όλα τα λιμάνια της γειτονικής χώρας.

    Η ''Χαραυγή'' με κύριο τίτλο ''Ιδού τα έργα'' γράφει ότι οι Υπουργοί Οικονομικών, Συγκοινωνιών και Γεωργίας υπενθύμισαν χθες στον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ το τεράστιο έργο που πέτυχε η κυβέρνηση Τάσσου Παπαδόπουλου σε δέκα μήνες, παρά τη βαριά κληρονομιά και τα πολλά προβλήματα που άφησε η διακυβέρνηση ΔΗΣΥ. Οι τρεις Υπουργοί απαντούσαν στις επικρίσεις που δέχθηκε η κυβέρνηση Παπαδόπουλου από τους αξιωματούχους της αντιπολίτευσης κατά τη διάρκεια συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού από την Ολομέλεια της Βουλής. Αλλού αναφέρει πως σε κινήσεις εντυπωσιασμού ετοιμάζεται να προβεί η Αγκυρα σε στενή συνεργασία με τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στο επόμενο διάστημα, με στόχο να εμφανιστεί διαλλακτική και συνεργάσιμη.

    Η καθημερινή αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'' γράφει ότι όλοι οι συμβασιούχοι γιατροί και μέλη του νοσηλευτικού προσωπικού θα πάρουν υποχρεωτικά την άδειά τους πριν από τις διακοπές των Χριστουγέννων, ενώ παράλληλα θα διακοπεί η εργοδότησή τους στο δημόσιο για τρεις ημέρες, ώστε να μην αποκτήσουν κάποια δικαιώματα. Σε άλλη είδηση γράφει ότι ο Ντερβίς Ερογλου υπέβαλε χθες την παραίτησή του από ψευδοπρωθυπουργός στον ηγέτη του κατοχικού καθεστώτος Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος ζήτησε από τον Ερογλου να παραμείνει στη θέση του μέχρι το σχηματισμό νέας ψευδοκυβέρνησης.

    [06] (Κ) Πρωθυπουργός Βρετανίας - ''Εκλογές'' - Κυπριακό

    Ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ τόνισε την ανάγκη αξιοποίησης του αποτελέσματος των ''εκλογών'' στα κατεχόμενα προκειμένου να σημειωθεί πρόοδος στο Κυπριακό, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως αν αυτό δεν καταστεί δυνατόν τότε δεν θα παρεμποδιστεί η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ο κ. Μπλερ απαντούσε σε ερώτηση του Συντηρητικού βουλευτή Ρότζερ Γκέιλ την περασμένη Δευτέρα στη Βουλή των Κοινοτήτων αναφορικά με το τι θα πράξει η Βρετανία για να διασφαλίσει ότι οι Τ/Κ θα έχουν ρόλο στην ένταξη μιας ενωμένης Κύπρου στην ΕΕ δεδομένων και των αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας που απέδειξαν ότι το καθεστώς Ντενκτάς δεν έχει εκλογική εντολή.

    [07] (Κ) Βρετανία - Ευρωβουλευτής - ''Εκλογές''

    Την ικανοποίησή του για την αύξηση των ποσοστών των κομμάτων της λεγόμενης αντιπολίτευσης στα κατεχόμενα που τάσσονται υπέρ της ΕΕ, εξέφρασε ο Βρετανός Ευρωβουλευτής Chris Davies.

    [08] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Κύπρος - ΟΗΕ - Καταγγελία - Τουρκικές παραβιάσεις -------------------------------------------------- Με επιστολή του ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη, Πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης, κατάγγειλε στο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν νέες παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου της Κύπρου και του FIR Λευκωσίας από τουρκικά μαχητικά αεροπλάνα που σημειώθηκαν στη διάρκεια του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου 2003.

    Ο Κύπριος διπλωμάτης αφού καταγράφει στην επιστολή του λεπτομερώς τις τουρκικές παραβιάσεις οι οποίες αντιβαίνουν τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο, εκφράζει την ελπίδα ότι η Τουρκία θα σεβαστεί την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας και θα τερματίσει της παραβιάσεις αυτές.

    Εύχεται επίσης η τουρκική κυβέρνηση να αλλάξει την αρνητική της συμπεριφορά και να συμβάλει ουσιαστικά στη προσπάθεια για μια δίκαιη και λειτουργήσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

    Πρωθυπουργός Βρετανίας - ''Εκλογές'' - Κυπριακό ----------------------------------------------- Ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ τόνισε την ανάγκη αξιοποίησης του αποτελέσματος των ''εκλογών'' στα κατεχόμενα προκειμένου να σημειωθεί πρόοδος στο Κυπριακό, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως αν αυτό δεν καταστεί δυνατόν τότε δεν θα παρεμποδιστεί η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ο κ. Μπλερ απαντούσε σε ερώτηση του Συντηρητικού βουλευτή Ρότζερ Γκέιλ την περασμένη Δευτέρα στη Βουλή των Κοινοτήτων αναφορικά με το τι θα πράξει η Βρετανία για να διασφαλίσει ότι οι Τ/Κ θα έχουν ρόλο στην ένταξη μιας ενωμένης Κύπρου στην ΕΕ δεδομένων και των αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας που απέδειξαν ότι το καθεστώς Ντενκτάς δεν έχει εκλογική εντολή.

    Οπως ανέφερε ο Βρετανός Πρωθυπουργός, ''είναι σημαντικό να γίνει προσπάθεια για πρόοδο στη βάση των προϋποθέσεων που έθεσε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών'', εκφράζοντας την εκτίμηση πως οι προτάσεις του Κόφι Ανάν δημιουργούν την κατάλληλη βάση για εξεύρεση λύσης για μια ενωμένη Κύπρο και ''καθιστούν τη διαδικασία ευκολότερη''.

    Παπανδρέου - Γουέστον --------------------- Την κατάσταση που διαμορφώνεται στην Κύπρο μετά τις ''εκλογές'' στα κατεχόμενα συζήτησε χθες ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου με τον Ειδικό Συντονιστή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον, ο οποίος πραγματοποιεί περιοδεία στην περιοχή.

    Μετά το τέλος της συνάντησης που κράτησε περίπου 40 λεπτά ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε για άλλη μια φορά τον κ. Γουέστον για το ενδιαφέρον του ιδίου αλλά και της αμερικανικής κυβέρνησης για την επίλυση του Κυπριακού.

    Αναφερόμενος στις λεγόμενες εκλογές στα κατεχόμενα, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι ''η πλειοψηφία των Τουρκοκυπρίων τάσσεται υπέρ της επίλυσης του Κυπριακού και της ένταξης στην ΕΕ μιας επανενωμένης Κύπρου''.

    ''Αυτό είναι ένα θετικό και αισιόδοξο σημάδι'', πρόσθεσε ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος παράλληλα τόνισε την ανάγκη να περάσουμε σε μια νέα φάση το συντομότερο δυνατόν.

    Ο κ. Γουέστον ευχαρίστησε τον κ. Παπανδρέου για τις πολύ εποικοδομητικές συνομιλίες και έκανε λόγο για ταύτιση απόψεων περιλαμβανομένης της ανάλυσης του αποτελέσματος των πρόσφατων ''εκλογών'' στα κατεχόμενα.

    Ο κ. Γουέστον επεσήμανε και αυτός ότι οι Τ/Κ ψήφισαν υπέρ της λύσης και της ένταξης στην ΕΕ ''παρά το ότι υπήρχαν πολλές αναφορές για άσκηση πιέσεων''.

    Ανέφερε ότι ''οι ηγέτες της βόρειας Κύπρου πρέπει να πάρουν το μήνυμα του αποτελέσματος των εκλογών'' για να αναγνωρίσει στη συνέχεια ότι ''η κατάσταση παραμένει ακόμα συγκεχυμένη''.

    Το βέβαιο πάντως είναι, κατέληξε ο κ. Γουέστον, ότι ''η λύση του Κυπριακού δεν μπορεί να περιμένει να ξεκαθαριστεί η εσωτερική πολιτική κατάσταση των Τουρκοκυπρίων. Πρέπει όλα τα μέρη να επιδείξουν την αναγκαία πολιτική βούληση''.

    Γουέστον - Κύπρος ----------------- Φθάνει σήμερα στην Κύπρο γύρω στις 1330 από την Αθήνα ο ειδικός συντονιστής για το Κυπριακό στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον για επαφές και με τις δύο πλευρές στο νησί.

    Το απόγευμα ο Αμερικανός διπλωμάτης θα έχει συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου και αργότερα θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Την Πέμπτη θα έχει χωριστές συναντήσεις στα κατεχόμενα με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και Τ/Κ πολιτικούς αρχηγούς. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας προτίθεται να δώσει διάσκεψη Τύπου. Ο κ. Γουέστον αναχωρεί από την Κύπρο το πρωί της Παρασκευής.

    ΣτΕ - Σβίμερ - ''Εκλογές'' -------------------------- Ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, Βάλτερ Σβίμερ, δήλωσε ότι το αποτέλεσμα των «εκλογών» στα κατεχόμενα απέδειξε την υποστήριξη των Τουρκοκυπρίων για λύση του Κυπριακού πριν από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ τον ερχόμενο Μάιο.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣτΕ, «οι εκλογές απέδειξαν ότι οι Τ/Κ εξέφρασαν ξεκάθαρα την θέλησή τους να ενταχθούν στην ΕΕ, μαζί με τους Ε/Κ συμπατριώτες τους την 1η Μαϊου, 2004''.

    Ευρωκοινοβούλιο - Τάνοκ - ''Εκλογές'' -------------------------------------- Ο Βρετανός Ευρωβουλευτής Charles Tannock με την έναρξη των εργασιών της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε προ-ημερησίας διάταξης παρέμβασή του, αναφέρθηκε στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στα κατεχόμενα, καλώντας παράλληλα τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου να απευθύνει έκκληση στον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς να επαναρχίσει τις διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού.

    Βρετανός Ευρωβουλευτής - "Εκλογές" -------------------------------- Την ικανοποίησή του για την αύξηση των ποσοστών των κομμάτων της λεγόμενης αντιπολίτευσης στα κατεχόμενα που τάσσονται υπέρ της ΕΕ, εξέφρασε ο Βρετανός Ευρωβουλευτής Chris Davies.

    Σε γραπτή δήλωση o κ. Davies επεσήμανε πως τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν επιτύχει μια αξιοσημείωτη νίκη στις λεγόμενες εκλογές στα κατεχόμενα, εάν λάβει κανείς υπόψη τον πολιτικό εκφοβισμό και τη νοθεία των «εκλογικών καταλόγων» με σκοπό τη συμπερίληψη χιλιάδων ακόμη εποίκων σε αυτούς.

    Ο κ. Davies σημείωσε πως η Τουρκία θα πρέπει να κάνει πρακτικά βήματα που θα οδηγήσουν στον τερματισμό της διαίρεσης του νησιού ως το αντίτιμο για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.

    Εκπρόσωπος - Ψηφοφορία - Ξένοι παράγοντες ------------------------------------------ Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε χθες πως η θέση της κυπριακής Κυβέρνησης σε σχέση με την ψηφοφορία στις κατεχόμενες περιοχές φαίνεται να έχει υιοθετηθεί σε μεγάλο βαθμό από όλους τους παράγοντες οι οποίοι εμπλέκονται στη διαδικασία και στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης επεσήμανε ειδικότερα τις δηλώσεις που έγιναν επί του θέματος από την ΕΕ, το Βρετανό ΥΠΕΞ και τον Εκπρόσωπο Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε επίσης πως η Κυβέρνηση ελπίζει πως το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, που υποδεικνύει, όπως επεσήμανε, ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Τ/Κ υποστηρίζουν την επανέναρξη συνομιλιών και προώθηση λύσης πριν από την 1η Μαϊου 2004 θα έχει τα ανάλογα αποτελέσματα επί της πολιτικής της Τουρκίας.

    Ντενκτάς - Ερογλου - Συνάντηση - Σχέδιο Ανάν -------------------------------------------- Ο ψευδοπρωθυπουργός Ντερβίς Ερογλου υπέβαλε χθες την παραίτησή του' στον ηγέτη του κατοχικού καθεστώτος Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος ζήτησε από τον κ. Ερογλου να παραμείνει στη θέση του μέχρι το σχηματισμό νέας ψευδοκυβέρνησης. Ο Ραούφ Ντενκτάς συναντάται σήμερα με τους ηγέτες των τεσσάρων κομμάτων που εισήλθαν στην ψευδοβουλή.

    ΔΗΣΥ - ''Εκλογές'' ----------------- Ο Δημοκρατικός Συναγερμός χαιρετίζει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στα κατεχόμενα εκτιμώντας ότι ''προσέλαβε ουσιαστικά το χαρακτήρα δημοψηφίσματος υπέρ της λύσης του Κυπριακού και της ένταξης μιας ενωμένης Κύπρου στην ΕΕ''.

    Το Εκτελεστικό Γραφείο του κόμματος συνεδρίασε χθες το πρωί για μελέτη των αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας και σύμφωνα με ανακοίνωσή του ''διαπιστώνει, σε σχέση με παλιότερα αποτελέσματα, τη μαζική μεταστροφή των Τ/Κ υπέρ των θέσεων που εκφράζει η αντιπολίτευση για λύση του Κυπριακού στη βάση του Σχεδίου του ΓΓ του ΟΗΕ''.

    Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τους ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης και με άλλους παράγοντες της τ/κ κοινότητας τους οποίους συνεχάρη για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

    Βουλή - Προϋπολογισμός 2004 - ΝΕΟ --------------------------------- Οι προϋπολογισμοί του κράτους για το 2004 δεν ανταποκρίνονται πλήρως στις προσδοκίες του κυπριακού λαού, δήλωσε ο βουλευτής των Νέων Οριζόντων (ΝΕΟ) Χρίστος Κληρίδης, προσθέτοντας ότι οι ΝΕΟ δεν θα υπερψηφίσουν τους προϋπολογισμούς, όπως δεν το έπραξαν τα τελευταία 2 χρόνια, επειδή πιστεύουν ότι η κυβέρνηση ''πρέπει να προχωρήσει με περισσότερη τόλμη''.

    Σε ομιλία του στην χθεσινή απογευματινή συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής για τη συζήτηση του κρατικού Προϋπολογισμού του 2004, ο κ. Κληρίδης, αφού σημείωσε ότι οι ΝΕΟ θα παρακολουθούν την κυβερνητική πολιτική και τον επόμενο προϋπολογισμό με προσοχή, εξέφρασε την ελπίδα ότι το 2004 η κυβέρνηση ''θα λάβει πιο τολμηρές αποφάσεις για να αντιμετωπίσει την οικονομία και την κοινωνία με πιο αποτελεσματικό τρόπο για το καλύτερο της Κύπρου''.

    Βουλή - Προϋπολογισμός 2004 - ΕΔΗ --------------------------------- Την ελπίδα πως θα δοθεί η δυνατότητα να επικρατήσει μεγαλύτερη διαφάνεια αλλά και πιο ορθολογιστική εξέταση των διαφόρων κονδυλίων, με βάση το νέο ενοποιημένο σύστημα προετοιμασίας και παρουσίασης των προϋπολογισμών (FIMAS), εξέφρασε η βουλευτής των Ενωμένων Δημοκρατών Ανδρούλα Βασιλείου.

    Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής που συζητά τους προϋπολογισμούς του 2004, η κ. Βασιλείου είπε ότι με τον Προϋπολογισμό του 2004 γίνεται μια ουσιαστική προσπάθεια να μειωθεί το έλλειμμα το οποίο πρέπει να παραδεχθούμε ότι το 2003 ξέφυγε κάθε ελέγχου. ''Ενώ πέρσι έτσι καιρό γινόταν πρόβλεψη για έλλειμμα 2,1% τελικά είχαμε το τεράστιο έλλειμμα μεγέθους 5,4%'', σημείωσε.

    Βουλή - Προϋπολογισμός 2004 - ΑΔΗΚ ---------------------------------- Το Αγωνιστικό Δημοκρατικό Κίνημα διαπιστώνει ότι ο κρατικός προϋπολογισμός του 2004 ανταποκρίνεται στις ανάγκες της σημερινής εποχής, η οποία σηματοδοτείται από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, δήλωσε χθες βράδυ ο Πρόεδρος του κινήματος Ντίνος Μιχαηλίδης.

    Σε ομιλία του κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής του κρατικού προϋπολογισμού για το 2004, ο Πρόεδρος του ΑΔΗΚ είπε ότι το κίνημα ''θα υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό, γιατί προωθεί την περαιτέρω εναρμόνιση με το κοινοτικό κεκτημένο, συμβάλλει στην αναδιάρθρωση και τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας και έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα''.

    Βουλή - Προϋπολογισμός 2004 - Οικολόγοι --------------------------------------- Η ανάγκη για μείωση των τακτικών δαπανών με καλύτερη διαχείριση του δημόσιου χρήματος κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς είναι καθοριστική για την πορεία της Κύπρου στην Ευρώπη, τόνισε χθες ο βουλευτής και ΓΓ του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης μιλώντας από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων, η οποία ξεκίνησε από χθες τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2004.

    ''Θεωρούμε ότι ο προϋπολογισμός για το 2004 που παρουσιάζει η κυβέρνηση δεν ανταποκρίνεται στις δικές μας προσδοκίες'', ανέφερε ο κ. Περδίκης, κάνοντας λόγο για ''απογοητευτικά μικρές'', δαπάνες για τον πολιτισμό και την προστασία του περιβάλλοντος.

    Επιτροπή Νομικών ΚΣΣΕ - Πουργουργίδης - Νόμος και Διαδίκτυο

    Πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι η συνεδρία της Επιτροπής Νομικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), κατά τη διάρκεια της οποίας υιοθετήθηκε το προσχέδιο Σύστασης για το θέμα «Νόμος και Διαδίκτυο», Εισηγητής του οποίου είναι ο βουλευτής Χρήστος Πουργουρίδης.

    Το προσχέδιο Σύστασης εισηγείται, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία διεθνούς κώδικα ο οποίος να καθορίζει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των χρηστών του διαδικτύου. Υπογραμμίζεται επίσης η ανάγκη σύστασης μιας ευρωπαϊκής αρχής εφαρμογής νόμων ηθικής σε σχέση με το διαδίκτυο, η οποία να στηρίζεται από εθνικές επιτροπές. Προτείνεται όπως οι Επιτροπές αυτές ασκούν ρόλο επιτηρητών έτσι ώστε τόσο οι επιχειρήσεις όσο και οι ιδιωτικοί χρήστες του διαδικτύου να το χρησιμοποιούν μέσα στα πλαίσια του νόμου αλλά και της ηθικής.

    Κυπριακές Αερογραμμές - SN Brussels - Συμφωνία ---------------------------------------------- Συμφωνία συνεργασίας με τη διεθνή αεροπορική εταιρεία SN Brussels υπέγραψαν οι Κυπριακές Αερογραμμές μέσα στα πλαίσια της στρατηγικής τους για ανάπτυξη των διεθνών συνεργασιών τους και για στήριξη και ενίσχυση των πτήσεων τους στις Βρυξέλλες.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση των Κυπριακών Αερογραμμών, με βάση τη συμφωνία οι τρεις πτήσεις μεταξύ Λάρνακας/Πάφου και Βρυξελλών θα είναι κοινές και θα εκτελούνται με πληρώματα και αεροσκάφη της κυπριακής εταιρείας, ενώ το ταξιδιωτικό κοινό της Κύπρου θα αποκτήσει πρόσβαση στο εκτεταμένο διεθνές δίκτυο πτήσεων της SN Brussels που περιλαμβάνει 54 προορισμούς στην Ευρώπη, 14 στην Αφρική και ένα στις ΗΠΑ.

    ΗΠΑ - Κυπριακή κουμανταρία - Διάκριση ------------------------------------- Η κυπριακή κουμανταρία κέρδισε ακόμη μία σημαντική διάκριση στις ΗΠΑ, κατακτώντας το τρίτο κατά σειρά βραβείο, ως «το καλύτερο αγοραστικό προϊόν», αυτή τη φορά από το πολύ μεγάλης κυκλοφορίας περιοδικό της οινοβιομηχανίας ''Wine Spectator''.

    Οπως ανέφερε ο Ντένης Δρουσιώτης, εμπορικός σύμβουλος της Κύπρου στις ΗΠΑ, ανακοινώνοντας τη νέα διάκριση, η κουμανταρία έχει λάβει διακρίσεις και από τρία μεγαλύτερα περιοδικά για κρασιά. Το ''Wine Entusiast έχει κατατάξει την κουμανταρία στα δέκα καλύτερα ηδύποτα ενώ το ''Wine and Spirits'' ως το καλύτερο προϊόν για την τιμή που πωλείται.

    «Οι ΗΠΑ είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά για την κουμανταρία, που τυγχάνει αυξανόμενης αναγνώρισης, τόσο από εμπόρους, όσο και καταναλωτές κρασιών», είπε ο κ. Δρουσιώτης.

    Λευκωσία - Επαρση σημαίας Ολυμπιακών Αγώνων Αθήνα 2004 ------------------------------------------------------ Σε σεμνή τελετή που στο Δημοτικό Μέγαρο Λευκωσίας έγινε η έπαρση της σημαίας των Ολυμπιακών Αγώνων Αθήνα 2004, ενόψει της συμμετοχής της Κύπρου στην Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία Αθήνα 2004.

    Η έπαρση της σημαίας έγινε από τους αθλητές της Κυπριακής Ολυμπιακής Ομάδας Χρύσανθο Παπαχρυσάνθου και Μαρίλια Γρηγορίου και τα δύο μικρά αδέλφια Φοίβο και Αθηνά. Τον Ολυμπιακό ύμνο έψαλε η Χριστίνα Τσιέλεπου.

    Ευρωλίγκα - ΑΕΛ --------------- Την τέταρτη νίκη της στην Ευρωλίγκα σημείωσε χθες βράδυ η καλοθοσφαιρική ομάδα ανδρών της ΑΕΛ διατηρώντας έτσι τις ελπίδες της για πρόκριση στους ''16'' της διοργάνωσης.

    Η ομάδα της Λεμεσού, η οποία αγωνίζεται στο β΄ Ομιλο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, νίκησε στη Λεμεσό την Ρασίνγκ Παρί με 72 67. Με την νίκη της αυτή η ΑΕΛ έφθασε τους 12 βαθμούς σε οκτώ αγώνες.

    Εξάλλου, στις 5.30 σήμερα το απόγευμα η ΕΝΑΔ υποδέχεται στον Αγιο Δομέτιο την Χάποελ Γκαλίλ Ελιόν Ισραήλ στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κυπέλλου.

    Χρηματιστήριο - Σημαντική πτώση ------------------------------- Εντονες πιέσεις δέχθηκε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, λόγω των σημαντικών απωλειών σε ποσοστό 2,8% που κατέγραψαν οι τραπεζικοί τίτλοι, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να υποχωρήσει στο επίπεδο των 80 μονάδων. Η αγορά κατέγραψε σημαντικές ζημιές σε ποσοστό 1,99%, κλείνοντας στις 80,09 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών αν και αυξημένη σε σύγκριση με χθες, παρέμεινε στα χαμηλά επίπεδα των 414 χιλιάδων λιρών.

    [09] (K) Κυριάκος Χαραλαμπίδης - Βραβείο ''Ουράνη'' - Καινούριες εκδόσεις

    Η Ακαδημία Αθηνών βραβεύει στις 30 Δεκεμβρίου με το βραβείο ''Ουράνη'' τον Κύπριο λογοτέχνη Κυριάκο Χαραλαμπίδη για τη συνολική προσφορά του στα ελληνικά γράμματα.

    Η βράβευση του Κυριάκου Χαραλαμπίδη συνέπεσε με την κυκλοφορία δύο βιβλίων του.

    Το ένα είναι επανέκδοση της ποιητικής συλλογής ''Αχαιών ακτή'' (1977) που αποτέλεσε την πρώτη ποιητική του κατάθεση μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

    [10] (Κ) Ομάδα παρατηρητών Πανεπιστημίου Οσλο - ''Εκλογές''

    Η ομάδα παρατηρητών της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Οσλο που παρακολούθησε την ''εκλογική διαδικασία'' στα κατεχόμενα, σε ανακοίνωσή της, αναφέρεται στις προκαταρκτικές παρατηρήσεις της για τις ''εκλογές'' και σημειώνει πως η αύξηση του αριθμού των ατόμων στα κατεχόμενα που έχουν το ''δικαίωμα ψήφου'' σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές δημιούργησε την υποψία για ''παραγωγή ψηφοφόρων'' προκειμένου να αυξηθεί η υποστήριξη στα ''κυβερνώντα'' κόμματα.

    Στην ανακοίνωση σημειώνεται πως ''υπήρξαν ισχυρισμοί για υπερβολικές πιέσεις σε ψηφοφόρους για υποστήριξη συγκεκριμένων πολιτικών κομμάτων'' και πως ''αυτό μπορεί να δημιούργησε μια ατμόσφαιρα που να μην συνάδει με μια διαδικασία ελεύθερων εκλογών''.

    [11] (Κ) Εκπρόσωπος - Κυπριακό - Κατεχόμενα

    Η κυβέρνηση παρακολουθεί την κατάσταση στα κατεχόμενα και είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει κάθε ενδεχόμενο, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    [12] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 17/12/2003
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7052            1,7154
    Δολάριο ΗΠΑ                      2,1028            2,1154
    Λίρα Αγγλίας                     1,2005            1,2077
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    --------------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     226,0839        227,8925
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,8370          2,8596
    Δολάριο Καναδά                     2,8017          2,8241
    Κορώνα Δανίας                     12,6786         12,7800
    Κορώνα Νορβηγίας                  13,9640         14,0757
    Κορώνα Σουηδίας                   15,3603         15,4831
    Φράγκο Ελβετίας                    2,6479          2,6690
    

    [13] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            79,44  (-0,81)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    475.565
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    381.688    319,34  (-0,35)
    FTSE Med 100 **                             5.744,21  (-0,93)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    189.329     90,39  (-1,05)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     15.033     69,01  (-0,60)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £        536     15,20  ( 0,93)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £    179.916     56,51  (-0,56)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      1.531     66,52  (-0,46)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     15.772     20,25  (-0,05)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     12.062     69,14  (-1,85)
    Ετ. Πληροφορικής              £      3.671      3,21  (-0,93)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £      8.936     10,82  (-0,55)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £          0     11,70  (-0,59)
    Ξενοδοχεία                    £     12.249     37,14  (-1,41)
    Αλλες Εταιρείες               £     34.573     73,71  ( 0,15)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [14] (Κ) Αφιξη Γουέστον - Δηλώσεις

    Στόχος της περιοδείας του Ειδικού Συντονιστή για το Κυπριακό στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον είναι να τονίσει την ανάγκη για πλήρωση των κριτηρίων που έθεσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για επανέναρξη των συνομιλιών.

    Αυτό δήλωσε ο ίδιος ο κ. Γουέστον κατά την άφιξή του σήμερα το απόγευμα στην Κύπρο, προσθέτοντας ότι θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου, την πολιτική ηγεσία, τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και τις πολιτικές δυνάμεις στα κατεχόμενα.

    [15] (Κ) ΕΕ - Ηλεκτρονικό "φακέλωμα" - ΗΠΑ

    Δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα των Ευρωπαίων πολιτών που ταξιδεύουν προς τις Ηνωμένες Πολιτείες θα βρίσκονται στη διάθεση των αμερικανικών αρχών ασφαλείας, σύμφωνα με τη διμερή συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Ουάσινγκτον, που ανακοινώθηκε ταυτόχρονα από τις δύο πλευρές.

    [16] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Τόμας Γουέστον

    Τη βεβαιότητα ότι το επίπεδο ενδιαφέροντος των ΗΠΑ που παρατηρείται σήμερα για επανέναρξη του διαλόγου για επίλυση του Κυπριακού θα συνεχιστεί και κατά πάσα πιθανότητα θα εντατικοποιηθεί, διατύπωσε σήμερα το απόγευμα ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, προσθέτοντας ότι η επίσκεψη του Ειδικού Συντονιστή του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον αμέσως μετά την ψηφοφορία στα κατεχόμενα, υποδηλοί το πολύ υψηλό ενδιαφέρον των ΗΠΑ για το Κυπριακό.

    Μιλώντας ύστερα από συνάντηση με τον κ. Γουέστον, ο οποίος δεν προέβη σε δηλώσεις, ο κ. Ιακώβου είπε ότι ''υπάρχει μεγάλη σημασία'' στην επίσκεψη του Αμερικανού αξιωματούχου, για αξιολόγηση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί αμέσως μετά τις ''εκλογές'' στα κατεχόμενα.

    [17] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Γουέστον

    Ο Ειδικός Συντονιστής για το Κυπριακό στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον έγινε απόψε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλος.

    [18] (Κ) ΕΕ - Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας - Αιγοπρόβατα

    Σε σήμανση και δημιουργία μητρώου όλων των αιγοπροβάτων στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να προχωρήσουν από την 1ην Ιουλίου 2005 τα κράτη μέλη, προκειμένου οι παραγωγοί να μπορούν να εισπράττουν τις κοινοτικές πριμοδοτήσεις.

    [19] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΓΓ ΟΗΕ - Επιστολή

    Η επιστολή με την οποία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος θα ζητεί από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν την επανέναρξη των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού, είναι έτοιμη και δεν αποκλείεται να αποσταλεί και σήμερα το βράδυ.

    Οπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, στην επιστολή του προς τον κ. Ανάν ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα θέτει τις βασικές αρχές στο Κυπριακό, θα επαναλαμβάνει την προθυμία να συμμετάσχει σε συνομιλίες στη βάση του σχεδίου και θα καλεί τον Γενικό Γραμματέα να συγκαλέσει συνομιλίες όποτε αυτός κρίνει.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 17 December 2003 - 18:49:24 UTC