Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-12-20

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [02] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [03] (Κ) ΥΠΕΞ - Ερντογάν - Ντενκτάς - Αντιπαράθεση - Ανάν Αγνοούμενοι
  • [04] (Κ) Βρετανική Βουλή - Κυπριακό - Σχέδιο ψηφίσματος

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η δημόσια αντιπαράθεση μεταξύ του Πρωθυπουργού της Τουρκία Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για το σχέδιο Ανάν και για το θέμα του διαπραγματευτή της τ/κ κοινότητας, η επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου προς το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, με την οποία του ζητεί την επανέναρξη των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού και η ίδρυση της Ανανεωτικής Κίνησης από τον τέως Γενικό Εισαγγελέα Αλέκο Μαρκίδη, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει πρωτοσέλιδα ο σημερινός κυπριακός Τύπος. Οι εφημερίδες αναφέρονται επίσης στην επιστολή Ανάν για το θέμα των αγνοουμένων, στο θέμα της αποφυλάκισης των αλλοδαπών και στο θέμα που προέκυψε σε σχέση με τη συμφωνία των Κυπριακών Αερογραμμών με ιδιωτική εταιρεία για διαφημιστική καμπάνια.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Ευθεία σύγκρουση Ντενκτάς - Ερντογάν'', αναφέρεται στη δήλωση του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κάλεσε τον Ραούφ Ντενκτάς ''να αλλάξει ύφος και συμβούλους'', αλλά και στην αντίδραση του Τ/Κ ηγέτη ότι το σχέδιο Ανάν είναι αυτοκτονία και ότι δεν πρόκειται να το διαπραγματευτεί ποτέ. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Οικονομικών Μάρκος Κυπριανού δήλωσε χθες ότι κανείς δεν αμφισβητεί την εταιρεία που κέρδισε τη συμφωνία για διαφημιστική καμπάνια των Κυπριακών Αερογραμμών, αλλά το κατά πόσον ακολουθήθηκε η σωστή διαδικασία και εάν η συμφωνία ήταν η συμφέρουσα για τις ΚΑ.

    ''Η Μάχη'' κάτω από τον τίτλο ''Οργή πολυτέκνων κατά κυβέρνησης'', γράφει στο κύριο της θέμα ότι ''αγανάκτηση επικρατεί στις τάξεις των πολυτέκνων από την απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει την τιμή του νερού''. Προσθέτει ότι οι πολύτεκνοι με ανακοίνωσή τους κάνουν λόγο για αδικία και προειδοποιούν για μέτρα. Σε άλλη είδηση γράφει ότι χωρίς ανησυχίες δέχθηκαν στο ΔΗΣΥ την εξαγγελία ίδρυσης της Ανανεωτικής Κίνησης από τον τέως Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας Αλέκο Μαρκίδη. Προσθέτει ότι ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωσε ότι ο κάθε πολίτης είναι ελεύθερος να εκφράζει απόψεις.

    Ο ''Πολίτης'' στεγάζει το κύριο του θέμα υπό τον τίτλο ''Πόλεμος στα παρασκήνια'' και γράφει ότι εικόνα σύγχυσης αλλά και σύγκρουσης παρουσιάζει η τουρκική πολιτική σκηνή. Προσθέτει ότι η Αγκυρα δείχνει να θέλει να δημιουργήσει ένα νέο ευρωπαϊκό πρόσωπο ενόψει των ευρωπαϊκών της επιδιώξεων, κάτι που δεν συνάδει με τις θέσεις και τις τακτικές του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς. Αλλού αναφέρεται στην ίδρυση της Ανανεωτικής Κίνησης από τον Αλέκο Μαρκίδη, η οποία έχει ως επίκεντρο τη λύση του Κυπριακού στη βάση του σχεδίου Ανάν, την ομαλή πορεία της Κύπρου στην ΕΕ με την όσο είναι εφικτό συμμετοχή των Τ/Κ, την αποτελεσματική αντιμετώπιση των μεγάλων εσωτερικών προβλημάτων και την ανανέωση της πολιτικής ζωής.

    ''Η Σημερινή'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Καίνε οι τιμές στην αγορά'' ότι σήμα κινδύνου εκπέμπει η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) για τις συνεχείς αυξήσεις στις τιμές των καταναλωτικών αγαθών. Η κατάσταση για τους Κύπριους καταναλωτές αναμένεται να χειροτερέψει περαιτέρω με την έλευση του νέου χρόνου, οπόταν και θα επιβληθούν αυξήσεις στα τέλη διάφορων υπηρεσιών, όπως έκδοσης ταυτοτήτων, διαβατηρίων, αδειών μεταβίβασης. Αλλού γράφει ότι τη διαφωνία του προς την απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα Σόλωνα Νικήτα να μην απονεμηθεί χάρη ενόψει των γιορτών κυρίως σε αλλοδαπούς που βρίσκονται στις Κεντρικές Φυλακές για παράνομη είσοδο και παραμονή στην Κύπρο εξέφρασε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρος Θεοδώρου.

    "Ο Φιλελεύθερος" έχει κύριο τίτλο "Βάζουν χέρι στην κυριαρχία" και αναφέρεται σε συνάντηση κορυφής στην Αγκυρα για το Κυπριακό υπό τον Πρόεδρο Σεζέρ ενώπιον του οποίου θα τεθεί το σχέδιο που ετοίμασε το τουρκικό ΥΠΕΞ με βασικό άξονα την κυριαρχία. Αλλού γράφει ότι η απόφαση της Βουλής για παράταση των υπηρεσιών των έκτακτων γιατρών, νοσηλευτών και του παραϊατρικού προσωπικού "άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου για τους υπόλοιπους έκτακτους που υπηρετούν στη δημόσια υπηρεσία παρόλο ότι το ενδεχόμενο για αναπομπή του νομοσχεδίου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι ένα πιθανό σενάριο το οποίο μπορεί να απεύχονται οι άμεσα ενδιαφερόμενοι την ίδια ώρα όμως τους προβληματίζει έντονα".

    Η ''Χαραυγή'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Ετοιμοι για συνομιλίες'' γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος στην επιστολή του προς το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, την αποστολή της οποίας επιβεβαίωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, ζητά την επανεμπλοκή του κ. Αννάν στο Κυπριακό για επανέναρξη συνομιλιών. Αλλού γράφει ότι θετικά απάντησε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος στην επιστολή που έλαβε από τον κ. Ανάν σχετικά με το ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων και με την οποία υποβάλλει συγκεκριμένες εισηγήσεις για τον περαιτέρω χειρισμό του θέματος, που σχετίζονται με την επανέναρξη της διερευνητικής διαδικασίας στη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων και την εφαρμογή της συμφωνίας της 31ης Ιουλίου 1997.

    Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" με τίτλο "Η Ευρώπη σταματά στην Πράσινη Γραμμή" προβάλλει στο κύριο θέμα συνέντευξη του Ιρλανδού Πρεσβευτή στο ΚΥΠΕ, ο οποίος προειδοποίησε για προβλήματα που θα προκύψουν για την Τουρκία, τους Τ/Κ αλλά και την ε/κ πλευρά καθώς η πράσινη γραμμή θα καταστεί "σύνορο" ανάμεσα στην ΕΕ και το έδαφος που δεν ανήκει στην Ενωση. Αναφέρεται επίσης στην έρευνα που διεξήγαγε ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Καταναλωτών, που κατέδειξε ότι οι υπεραγορές της Πάφου είναι οι ακριβότερες.

    Η εβδομαδιαία οικονομική και πολιτική εφημερίδα ''Νέος Τύπος'' γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Απαγορεύουν τη διαφήμιση;'' ότι διατάξεις του Νόμου περί Καταναλωτικής Πίστης φαίνεται να ακυρώνουν τη δυνατότητα ραδιοτηλεοπτικής διαφήμισης, ενώ ο αρμόδιος Υπουργός φέρεται να ευνοεί την εφαρμογή αυτού του νόμου που τελικά οδηγεί σε κατάργηση της τηλεοπτικής και ραδιοφωνικής διαφήμισης. Σε άλλη είδηση γράφει ότι την πρώτη συνάντηση πριν το τέλος του χρόνου θα έχουν η διαπραγματευτική ομάδα της κυβέρνησης και η κοινοπραξία Alterra Consortium που κέρδισε το διαγωνισμό για την ανέγερση των νέων αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου με τη μέθοδο BOT.

    [02] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Δημοκρατίας - ΓΓ ΟΗΕ - Επιστολή ----------------------------------------- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος έχει αποστείλει την επιστολή προς το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, με την οποία ζητά την επανεμπλοκή του κ. Ανάν στο Κυπριακό.

    Αυτό ανακοίνωσε χθες στους δημοσιογράφους ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, ο οποίος απαντώντας σε ερωτήσεις είπε ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ζητά την επανεμπλοκή του κ. Ανάν στο Κυπριακό για επανέναρξη συνομιλιών.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης απέφυγε ωστόσο να αναφερθεί στο ακριβές περιεχόμενο της επιστολής, σημειώνοντας ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει πριν ο αποδέκτης λάβει την επιστολή και υπάρξουν οι συνθήκες για αποκάλυψη του περιεχομένου της.

    Μπάουτσερ - ΗΠΑ - Σχέδιο Ανάν ------------------------------- Την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στο σχέδιο Ανάν επανέλαβε ο εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, σημειώνοντας πως αυτή είναι η λύση που πρέπει να εξεταστεί τώρα από όλα τα μέρη.

    Σε ό,τι αφορά δηλώσεις από τουρκικής πλευράς περί ενός νέου σχεδίου που θα ανακοινωθεί από αυτήν, ο κ. Μπάουτσερ είπε ότι οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται για ιδέες και σκέψεις που η τουρκική Κυβέρνηση μπορεί να έχει, αλλά προσβλέπουν σε όλα τα μέρη να υποστηρίξουν το σχέδιο Ανάν.

    Ερωτηθείς κατά τη προχθεσινή ενημέρωση των δημοσιογράφων εάν οι ΗΠΑ δεν υποστηρίζουν οποιοδήποτε άλλο σχέδιο λύσης εκτός αυτού του ΓΓ του ΟΗΕ, ο κ. Μπάουτσερ είπε πως οι ΗΠΑ έχουν εκφράσει με σαφή συνέπεια την υποστήριξή τους προς το σχέδιο Ανάν.

    ''Πιστεύουμε ότι αυτή είναι η λύση που πρέπει να εξεταστεί τώρα από όλα τα μέρη. Προφανώς ενδιαφερόμαστε για ιδέες και σκέψεις που η τουρκική κυβέρνηση μπορεί να έχει, αλλά προσβλέπουμε σε όλα τα μέρη να υποστηρίξουν το σχέδιο Ανάν και να επανέλθουν και να αρχίσουν να εργάζονται πάνω σε αυτή τη βάση'', πρόσθεσε ο κ. Μπάουτσερ.

    Ιρλανδός Πρεσβευτής - Συνέντευξη ----------------------------------- Η απουσία λύσης στο Κυπριακό πριν την 1 Μαϊου θα δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα τόσο στην Τουρκία και τους Τ/Κ όσο και στην κυπριακή κυβέρνηση, εκτιμά ο Πρεσβευτής της Ιρλανδίας στην Κύπρο Τζον Σουίφτ, η χώρα του οποίου αναλαμβάνει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης την 1η Ιανουαρίου 2004.

    Σε συνέντευξη στο ΚΥΠΕ ενόψει της ιρλανδικής προεδρίας, ο κ. Σουίφτ υποστηρίζει πως η ΕΕ πρέπει να καθορίσει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, δεδομένου ότι η χώρα αυτή θα πληροί τα κριτήρια που η ΕΕ έχει θέσει στην Αγκυρα.

    Είπε ακόμα πως η κατανομή των ''εδρών'' στην ψευδοβουλή που προέκυψε από τις πρόσφατες ''εκλογές'' δεν βοηθά στην έναρξη μιας διαδικασίας που έχει χρονικά περιθώρια, ενώ για το ενδεχόμενο ένταξης μιας μοιρασμένης Κύπρου εξέφρασε την άποψη πως οτιδήποτε ενισχύει τη διαίρεση του νησιού δεν μπορεί να είναι προς όφελος της κυπριακής κυβέρνησης.

    Ο κ. Σουίφτ τόνισε πως τα ΗΕ εξακολουθούν να είναι ο οργανισμός που έχει την κύρια ευθύνη στο Κυπριακό και ο ΓΓ του ΟΗΕ είναι εκείνος που θα αποφασίσει εάν θα καλέσει τις δύο πλευρές σε συνομιλίες ή όχι. Οι δύο πλευρές, πρόσθεσε, πρέπει να πείσουν τον Κόφι Ανάν ότι δεν κρύβουν τις πραγματικές τους προθέσεις και ότι είναι αποφασισμένες όχι μόνο να επιστρέψουν σε διαπραγματεύσεις αλλά και να καταλήξουν σε συμφωνία.

    Σε ερώτηση πώς αντιμετωπίζει η ιρλανδική προεδρία την υποψηφιότητα της Τουρκίας για ένταξη στην ΕΕ, ο κ. Σουίφτ είπε ότι στην ίδια την Τουρκία λαμβάνει χώρα μια πολιτική συζήτηση, στο πλαίσιο της οποίας αμφισβητείται το όφελος μιας κίνησης στο Κυπριακό μέχρι το Μάιο, προτού η ΕΕ αποφασίσει το Δεκέμβριο κατά πόσο θα δώσει στην Αγκυρα ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

    Οπως είπε, ''δημιουργείται ένα πραγματικό πολιτικό πρόβλημα για την Τουρκία και την ΕΕ στην περίοδο που μεσολαβεί μεταξύ Μαϊου και Δεκεμβρίου 2004, ένα κενό που πρέπει να συμπληρωθεί. Γίνεται μια μεγάλη συζήτηση στην Αγκυρα, που μπορεί να συνεχιστεί για κάποια χρονική περίοδο, για το ποια είναι η καλύτερη στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσει η Τουρκία έναντι της Ευρώπης. Υπάρχουν δυνάμεις στη χώρα που διερωτούνται γιατί η Τουρκία θα πρέπει να εργαστεί σκληρά για λύση στο Κυπριακό μέχρι το Μάιο εάν το κύριο συμφέρον της χώρας είναι ο καθορισμός ημερομηνίας έναρξης διαπραγματεύσεων το Δεκέμβριο,'' εξήγησε ο κ. Σουίφτ.

    Απαντώντας ο ίδιος αυτό το ερώτημα, ο Ιρλανδός διπλωμάτης είπε πως το Δουβλίνο πιστεύει ότι πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για εξεύρεση λύσης πριν την 1 Μαϊου γιατί μετά την ημερομηνία αυτή, ''τα προβλήματα θα αυξηθούν παρά να μειωθούν, τόσο για την Τουρκία όσο και τους Τ/Κ αλλά και την κυπριακή κυβέρνηση''.

    ''Είτε βρεθεί λύση πριν την 1 Μαϊου είτε όχι, πιστεύουμε ότι είναι πολύ σημαντικό από τώρα οι Ευρωπαίοι ηγέτες και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί να διαβιβάζουν το μήνυμα στην Τουρκία ότι εάν ικανοποιήσει τα διάφορα κριτήρια που έχουν τεθεί, τότε το συμπέρασμα της ΕΕ το Δεκέμβριο θα είναι θετικό'', ανέφερε ο κ. Σουίφτ.

    Διευκρινίζοντας την αναφορά του σε κριτήρια, είπε πως πρόκειται για τα κριτήρια της Κοπεγχάγης, καθώς και οικονομικά κριτήρια. ''Η λύση στο Κυπριακό δεν αποτελεί κριτήριο, νομικά ομιλούντες, με τον ίδιο τρόπο που τα άλλα δύο είναι'', πρόσθεσε.

    Σημείωσε ωστόσο την επισήμανση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι χωρίς λύση θα υπάρξουν περαιτέρω πολιτικά προβλήματα στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, προσθέτοντας πως ο Ιρλανδός Πρωθυπουργός κατά τις συναντήσεις του με τον Τούρκο ομόλογό του τόνισε επανειλημμένως ότι εάν τα προβλήματα της Τουρκίας λυθούν ή βαίνουν προς επίλυση, τότε κατά τη δική του εκτίμηση η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το Δεκέμβριο θα είναι θετική για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

    Ο κ. Σουίφτ χαιρέτισε τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου ότι δεν θα ασκήσει βέτο στην έναρξη διαπραγματεύσεων με την Τουρκία εάν πληροί τα κριτήρια. ''Συμμεριζόμαστε την εκτίμηση του Προέδρου και έχουμε ενθαρρυνθεί από τέτοια σχόλια... Με πολιτικούς όρους, είναι σχεδόν αδιανόητο να πληροί τα κριτήρια και η απάντηση να είναι όχι'', είπε ο Ιρλανδός πρεσβευτής.

    Σε ερώτηση ποια συγκεκριμένα προβλήματα θα αντιμετωπίσουν η Τουρκία, οι Τ/Κ και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε περίπτωση ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ χωρίς λύση του Κυπριακού, απάντησε πως για την Τουρκία και τους Τ/Κ το πρόβλημα είναι ξεκάθαρο.

    ''Εάν τμήμα της Κύπρου ενταχθεί στην ΕΕ και άλλο τμήμα δεν ενταχθεί, τότε η πράσινη γραμμή θα καταστεί ντε φάκτο το όριο της αρμοδιότητας της ΕΕ στην περιοχή. Υιοθετώντας μια ακριβή νομική άποψη, αυτό θα ενθαρρύνει εκείνες τις δυνάμεις στην Ευρώπη που υποστηρίζουν ότι δεν είναι δυνατό να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία εάν έχει εισβάλει παράνομα σε ένα κράτος μέλος και το κατέχει διά της βίας. Αυτό είναι ένα επιχείρημα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί'', εξήγησε.

    Οσον αφορά τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος σε περίπτωση μη λύσης πριν την 1 Μαϊου, ο κ. Σουίφτ επεσήμανε πως ''νομικά και συνταγματικά, ολόκληρη η Κύπρος εντάσσεται στην ΕΕ, με αναστολή της εφαρμογής του κοινοτικού κεκτημένου στο βόρειο τμήμα, αλλά η διαχωριστική γραμμή στο νησί καθίσταται διαχωριστική γραμμή ντε φάκτο μεταξύ εδάφους της ΕΕ και μη εδάφους της ΕΕ''.

    ''Οτιδήποτε ενισχύει τη διαίρεση της Κύπρου, και προσδίδει πιο σημαντικό χαρακτήρα στο πώς μπορεί να φαίνεται μια πιο μόνιμη διαίρεση μεταξύ βορρά και νότου, δεν μπορεί να είναι προς όφελος της κυβέρνησης'', τόνισε ο Ιρλανδός διπλωμάτης.

    Σε ερώτηση κατά πόσο εκτιμά πως είναι δυνατό να ασκηθούν περαιτέρω πιέσεις στον Πρόεδρο Παπαδόπουλο μετά την 1 Μαϊου για λύση, είπε: ''Η προεδρία μας δεν συνηθίζει να ασκεί πιέσεις σε οποιοδήποτε. Επιθυμούμε να βρεθεί λύση και η λύση θα πρέπει να συμφωνηθεί μεταξύ των μερών. Η 1η Μαϊου είναι πολύ σημαντική για όλους.''

    Ο κ. Σουίφτ επεσήμανε τη βούληση της πλειοψηφίας των Κυπρίων, Ε/Κ και Τ/Κ, για την ένταξη μιας ενωμένης Κύπρου και είπε πως το επιχείρημα ότι η διαίρεση του νησιού έχει επιφέρει σε κάποιο βαθμό τερματισμό των εχθροπραξιών δεν είναι πολύ πειστικό.

    Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στη μερική άρση των περιορισμών στην ελεύθερη διακίνηση, λέγοντας ότι ''το πιο σημαντικό στοιχείο αυτής της εξέλιξης είναι αυτό που δεν έχει συμβεί'', δηλαδή επεισόδια.

    Κληθείς να σχολιάσει το αποτέλεσμα των λεγόμενων βουλευτικών εκλογών στα κατεχόμενα, είπε πως οι δυνάμεις που υποστηρίζουν τη λύση και την ένταξη κέρδισαν, έστω με μικρή διαφορά.

    ''Η ίση κατανομή εδρών, 25-25, δεν βοηθά στην έναρξη μιας διαδικασίας που έχει χρονικά περιθώρια,'' είπε, τονίζοντας πως οι διαπραγματεύσεις συνεχίζουν να είναι υπό την αιγίδα των ΗΕ και ως εκ τούτου, ''είμαστε στα χέρια του ΓΓ του ΟΗΕ, αυτός θα αποφασίσει εάν υπάρχει καλή θέληση από όλες τις πλευρές να κινηθούν γρήγορα προς τη λύση πριν συγκαλέσει συνομιλίες.''

    Θεωρούμε, πρόσθεσε, το ρόλο του ΓΓ του ΟΗΕ πολύ σημαντικό και καλούμε όλα τα μέλη να προσπαθήσουν να ανταποκριθούν στα κριτήρια του Κόφι Ανάν.

    Σε παρατήρηση ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε επανειλημμένως την ετοιμότητά του να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, και ο Ραούφ Ντενκτάς αναφέρθηκε κατά καιρούς σε συνομιλίες, ο κ. Σουίφτ είπε πως ''το πρόβλημα είναι να πεισθεί ο ΓΓ ότι οι δύο πλευρές υπό μια έννοια δεν κρύβουν τις πραγματικές τους προθέσεις και είναι αποφασισμένες να διαπραγματευτούν για να καταλήξουν.''

    ''Ο ΓΓ θα εμπλακεί εκ νέου στο Κυπριακό μόνο εάν πεισθεί ότι υπάρχει κοινή θέληση να φτάσουν οι δύο πλευρές σε συμφωνία,'' τόνισε.

    Αναφορικά με την προεδρία της ΕΕ, ο κ. Σουίφτ είπε πως το πρόγραμμα του Δουβλίνου θα παρουσιαστεί στην Ευρωβουλή στα μέσα Ιανουαρίου, ενώ για τη διεύρυνση εξέφρασε την ελπίδα ότι τα προβλήματα που επεσήμανε η Κομισιόν για τις δέκα υπό ένταξη χώρες στις εκθέσεις της θα λυθούν πριν την 1 Μαϊου.

    Εκφράζοντας προσωπική άποψη, είπε ότι θεωρεί τις διαδικασίες διεύρυνσης από το 1973 μια από τις κύριες επιτυχείς πολιτικές που εφάρμοσε η ΕΕ.

    Σε ερώτηση για τα ωφελήματα που είχε η χώρα του από την ΕΕ, είπε ότι η Ιρλανδία έμαθε δύο μαθήματα: ότι δεν πρέπει να αναμένει κάποιος άμεσα αποτελέσματα και ότι είναι σημαντικό να υπάρχει συνέπεια στο επίπεδο των κυβερνήσεων των κρατών μελών, που θα πρέπει να λαμβάνουν τις σωστές αποφάσεις.

    Εκπρόσωπος - Γουέστον ----------------------- Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης χαρακτήρισε άδικη την τοποθέτηση, όπως είπε, στην ίδια μοίρα όλων των πλευρών από τον Ειδικό Συντονιστή για το Κυπριακό στο αμερικανικό ΥΠΕΞ Τόμας Γουέστον ''χωρίς να υποδεικνύεται η δική μας προθυμία για την άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων''.

    ''Οι διεθνείς πιέσεις πρέπει να στραφούν σαφώς προς την πλευρά που αδικεί λόγω της συνεχιζόμενης παράνομης κατοχής και λόγω της αδιάλλακτης στάσης που έχει επιδείξει μέχρι σήμερα'', είπε ο Εκπρόσωπος.

    Σε σχέση με τις προχθεσινές δηλώσεις του κ. Γουέστον, μετά την ολοκλήρωση των επαφών του στο νησί, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε πως ''εκείνο το οποίο φαίνεται εντελώς άδικο είναι η τοποθέτηση στην ίδια μοίρα όλων των πλευρών χωρίς να υποδεικνύεται η δική μας προθυμία για την άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων''.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις ο Εκπρόσωπος είπε πως ''εκείνο το οποίο συμπεραίνω προσωπικά από τις δηλώσεις του κ. Γουέστον είναι ότι η παραίνεσή του απευθύνεται καθαρά προς την τουρκική πλευρά. Εκείνο το οποίο κάνει είναι ότι αποφεύγει να το πει και αυτό θεωρώ ότι είναι άδικο, διότι θεωρητικά θέτει τις δυο πλευρές σε ίση μοίρα'', πρόσθεσε.

    ''Είναι άδικη η τοποθέτηση όλων των πλευρών στην ίδια μοίρα εάν αυτό είναι εκείνο το οποίο θέλει να δείξει ο κ. Γουέστον. Πιστεύω προσωπικά πως η παραίνεσή του απευθύνεται προς την τουρκική πλευρά, γιατί είναι γνωστή η στάση της τουρκικής πλευράς, όμως αποφεύγει να το πει, πράγμα το οποίο δεν κάνουν ούτε η ΕΕ ούτε ο κ. Φερχόιγκεν ούτε κανείς άλλος'', ανέφερε ο Εκπρόσωπος.

    Ερωτηθείς σε τι συνίσταται η αδικία από πλευράς του κ. Γουέστον αφού η πλευρά μας φαίνεται να ζητά να αλλάξει ο ένας όρος που θέτει ο ΓΓ του ΟΗΕ (απαίτηση για καθορισμό ημερομηνίας δημοψηφίσματος) και ο κ. Ντενκτάς να αλλάξουν και οι τρεις όροι του κ. Ανάν, ο Εκπρόσωπος είπε πως ακόμη και αυτό ''δείχνει ότι εμείς είμαστε σε καλύτερη μοίρα και έπρεπε να το είχε διαπιστώσει ο κ. Γουέστον''.

    Εκπρόσωπος - Δήλωση Προέδρου ΣΑ --------------------------------- Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε πως στο κείμενο της χθεσινής δήλωσης του Προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Κυπριακό υπάρχουν στοιχεία τα οποία είναι σημαντικά.

    Ο Εκπρόσωπος είπε πως τα στοιχεία αυτά είναι η αναφορά στο ψήφισμα 541 και στο ψήφισμα 550, τα οποία υποδεικνύουν ότι οι όποιες αποσχιστικές ενέργειες είναι παράνομες και άκυρες εξ υπαρχής.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης σημείωσε επίσης πως στη δήλωση γίνεται αναφορά σε πιέσεις που ασκήθηκαν στους Τ/Κ ψηφοφόρους στην τελευταία ψηφοφορία στα κατεχόμενα καθώς και στη διασφάλιση μιας συμφωνίας που θα προκύψει από τη διαπραγμάτευση στη βάση των προτάσεων του ΓΓ και στην ένταξη μιας επανενωμένης Κύπρου στην ΕΕ, ''πράγματα τα οποία αποτελούν και δικούς μας στόχους''.

    Εκπρόσωπος - Ψήφισμα Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ----------------------------------------------- Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης αναφερόμενος στο ψήφισμα που ενέκρινε προχθές το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών, στο οποίο γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στο Κυπριακό και στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, σημείωσε πως το ψήφισμα ''επαναλαμβάνει στην ουσία τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Θεσσαλονίκης και καλεί ιδίως την Τουρκία και την τ/κ ηγεσία να επιδείξουν θέληση για επανέναρξη των συνομιλιών και διαπραγματεύσεων στη βάση του σχεδίου Ανάν''.

    Ανέφερε πως στο ψήφισμα σημειώνεται επίσης πως η επίλυση του Κυπριακού θα διευκολύνει και την πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ και την υλοποίηση των δικών της φιλοδοξιών για ένταξη.

    Εκπρόσωπος - ΓΓ ΟΗΕ - Επιστολή για αγνοούμενους -------------------------------------------------- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος έλαβε πριν από μερικές ημέρες επιστολή από το ΓΓ των ΗΕ σχετικά με το ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων, με την οποία ο Κόφι Ανάν υποβάλλει συγκεκριμένες εισηγήσεις για τον περαιτέρω χειρισμό του θέματος, που σχετίζονται με την επανέναρξη της διερευνητικής διαδικασίας στη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων και την εφαρμογή της συμφωνίας της 31ης Ιουλίου 1997.

    Αυτό ανακοίνωσε χθες στους δημοσιογράφους ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, προσθέτοντας πως ''όπως έχουμε πληροφορηθεί (ο ΓΓ) απέστειλε ταυτόσημη επιστολή και προς τον κ. Ντενκτάς''.

    Ο Εκπρόσωπος είπε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβουλεύθηκε για το θέμα με την Επιτροπή Συγγενών Αγνοουμένων σε συνάντηση που είχε μαζί της και σε επιστολή του προς το ΓΓ την οποία του απηύθυνε πριν από μερικές ημέρες αποδέχεται ανεπιφύλακτα τις εισηγήσεις του και εκφράζει την ευχή ότι την ίδια απάντηση θα δώσει και ο κ. Ντενκτάς.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης ανέφερε ακόμη πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέστειλε αντίγραφο της επιστολής του προς το ΓΓ, στον κ. Ντενκτάς.

    ''Εκφράζουμε την ελπίδα και την ευχή ότι οι εισηγήσεις του ΓΓ θα γίνουν δεκτές και από τον κ. Ντεντάς, και ότι θα αρχίσει μια νέα διαδικασία στη βάση των εισηγήσεων του (ΓΓ) που να οδηγήσει στη λύση αυτού του τραγικού προβλήματος κατά τρόπο που να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα των αγνοουμένων και των συγγενών τους'', πρόσθεσε ο Εκπρόσωπος.

    Ερωτηθείς αν ο κ. Ανάν εισηγείται αναβίωση της ΔΕΑ, ο Εκπρόσωπος είπε πως οι εισηγήσεις του σχετίζονται με την επανέναρξη της διερευνητικής διαδικασίας από τη ΔΕΑ.

    Ερωτηθείς αν ο ΓΓ εισηγείται κάποιο συγκεκριμένο άτομο για πλήρωση της μιας θέσης της ΔΕΑ που παραμένει κενή, ο Εκπρόσωπος απάντησε αρνητικά και είπε πως δεν υπάρχει τίποτε περαιτέρω το οποίο να ανακοινώσει σήμερα επί του θέματος.

    Εκπρόσωπος - Επιστολή Μπαρνιέ προς Υπουργό Οικονομικών ---------------------------------------------------------- Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε πως ο Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής της ΕΕ Μισιέλ Μπαρνιέ υπέγραψε προχθές επιστολή που απευθύνεται προς τον Υπουργό Οικονομικών και με την οποία του ανακοινώνει ότι μετά τις διαπραγματεύσεις που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ των υπηρεσιών της ΕΕ και των αρμόδιων υπηρεσιών του κράτους το προγραμματικό έγγραφο για το Στόχο 2 των διαρθρωτικών ταμείων τυγχάνει της έγκρισής του.

    Οπως ανέφερε ο Εκπρόσωπος με την επιστολή ο κ. Μπαρνιέ ζητά από τον Υπουργό Οικονομικών να του διαβιβάσει τη σύμφωνο γνώμη του στο θέμα αυτό.

    Το επόμενο βήμα, πρόσθεσε ο Εκπρόσωπος, είναι η έγκριση των λεπτομερών μέτρων, κριτηρίων και διαδικασιών επιλογής των έργων και των σχεδίων με στόχο την έναρξη της υλοποίησης του προγράμματος για το 2004.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης ανέφερε ακόμη πως αναμένεται ότι ανάλογες επιστολές θα σταλούν και για τα εργασιακά θέματα και για τα θέματα αλιείας του Στόχου 2 και του Στόχου 3.

    Εκπρόσωπος - Εκθεση Υπ. Οικονομικών και Γρ. Προγραμματισμού -------------------------------------------------------------- Σύμφωνα με έκθεση που ετοίμασαν ο Υπουργός Οικονομικών και το Γραφείο Προγραμματισμού για τις οικονομικές εξελίξεις του πρώτου εννιαμήνου του 2003 και τις προοπτικές για το 2004, οι ρυθμοί ανάπτυξης των διεθνών αγορών και της ΕΕ ανακάμπτουν, πράγμα το οποίο αναμένεται ότι θα έχει θετικές επιπτώσεις και στην οικονομία της Κύπρου, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Ο εκπρόσωπος είπε πως ''η έκθεση στάληκε ήδη στα κοινοβουλευτικά κόμματα και δείχνει ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης των διεθνών αγορών και της ΕΕ ανακάμπτουν, κινούνται προς το θετικότερο, πράγμα το οποίο αναμένεται ότι θα έχει θετικές επιπτώσεις και στη δική μας οικονομία''.

    ''Η επιτάχυνση αυτή παρουσιάζεται ιδίως σε χώρες που είναι για μας σοβαρές τουριστικές αγορές και αναμένεται ότι θα υπάρξει και ικανοποιητική αύξηση του τουριστικού ρεύματος'', πρόσθεσε ο Εκπρόσωπος.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Κινεζική στρατιωτική αντιπροσωπεία ------------------------------------------------------------- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δέχθηκε χθες το πρωί το Βοηθό Αρχηγό Γενικού Επιτελείου των Κινεζικών Ενόπλων Δυνάμεων, Αντιστράτηγο Li Yu.

    Η συνάντηση, η οποία διήρκεσε μισή ώρα, πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο. Παρέστη ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Αθανάσιος Νικολοδήμος.

    Η κινεζική στρατιωτική αντιπροσωπεία, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, αναχωρεί σήμερα.

    Πρόεδρος Βουλής - Βοηθός Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Κίνας ------------------------------------------------------------- Η Κίνα υποστηρίζει την ειρηνική επίλυση του Κυπριακού βάσει των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, με σεβασμό στην κυριαρχία, στην ανεξαρτησία και στην εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου, δήλωσε ο Βοηθός Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Αντιστράτηγος Λι Γιου, ο οποίος επισκέφθηκε χθες στο γραφείο του τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρη Χριστόφια.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, στη διάρκεια της 45λεπτης περίπου συνάντησης των δύο ανδρών, παρουσία και του Πρεσβευτή της Κίνας στη Λευκωσία Ζανγκ Λι Μιν, καθώς επίσης και του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγου Αθανάσιου Νικολοδήμου και άλλων ανώτερων αξιωματούχων της Κίνας που συνοδεύουν τον κ. Γιου στο ταξίδι του στην Κύπρο, ο κ. Χριστόφιας αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο Κυπριακό και στην ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ).

    Οπως ανέφερε στον Κινέζο Αντιστράτηγο ο κ. Χριστόφιας, η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ δεν πρόκειται να επηρεάσει τη μέχρι τώρα εξωτερική πολιτική που ακολουθούσε, αλλά τουναντίον θα ενισχύσει τις ήδη πολύ καλές σχέσεις που διατηρεί με τις αναπτυσσόμενες χώρες.

    Αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις Κύπρου - Κίνας, ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε τις ιδιαίτερες ευχαριστίες του για τη συνεπή και σταθερή διαχρονικά υποστήριξη της Κίνας στον κυπριακό λαό και είπε ότι ελπίζει στην παραπέρα ενίσχυση και σύσφιγξη των διμερών σχέσεων.

    Οι δύο άνδρες συζήτησαν επίσης για τη διεθνή κατάσταση και για το ρόλο που μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει η Κίνα ως μία από τις μεγάλες παγκόσμιες δυνάμεις στη νέα διεθνή τάξη πραγμάτων.

    Ο Κινέζος στρατηγός συμφώνησε με τις εκτιμήσεις του Προέδρου της Βουλής και ανέφερε πως οι πολύ καλές διμερείς σχέσεις Κίνας - Κύπρου βελτιώνονται διαρκώς ακόμα περισσότερο και επεκτείνονται, εξέφρασε δε την ευχή για περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων αυτών τόσο στο στρατιωτικό τομέα όσο και στους τομείς της ευρύτερης οικονομίας, του εμπορίου και του πολιτισμού.

    Αλέκος Μαρκίδης - Εξαγγελία Κίνησης -------------------------------------- Ο τέως Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Αλέκος Μαρκίδης εξήγγειλε χθες την ίδρυση πολιτικής κίνησης με την ονομασία ''Ανανεωτική Κίνηση'', στην οποία θα επιδιώξει να συμπεριλάβει και Τουρκοκύπριους, αφού, όπως είπε, η Κίνηση θα είναι ανοικτή για όλους αναξαρτήτως φυλής και θρησκεύματος.

    Σε δηλώσεις στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης, ο κ. Μαρκίδης είπε ότι σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό του τον περασμένο Σεπτέμβριο, το ποσοστό που κέρδισε ως ανεξάρτητος υποψήφιος στις εκλογές του περασμένου Φεβρουαρίου, συνεχίζει να τον στηρίζει και υπάρχουν και άλλοι πολίτες που θα προσέλθουν στην Κίνησή του.

    Ο κ. Μαρκίδης δεν άνοιξε τα χαρτιά του για τις Ευρωεκλογές του ερχόμενου Ιουνίου, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι ο ίδιος δεν επιθυμεί να φύγει από την Κύπρο.

    Σε σχέση με το στόχο της Κίνησής του, ο κ. Μαρκίδης εξήγησε ότι δεν θα είναι δογματικός ούτε επιδιώκει να διαμερισματοποιήσει την κυπριακή πολιτική ζωή. Εξήγησε ότι η Κίνηση δεν θα έχει ούτε καταστατικό, ούτε επαρχιακές επιτροπές.

    ''Κάνουμε μία Κίνηση με σκοπό να υπάρχει ένα εργαστήρι παραγωγής πολιτικής πάνω στο Κυπριακό, πάνω στα θέματα Ευρώπης, πάνω στα μεγάλα θέματα του τόπου μας'', είπε.

    Οπως ανέφερε ο τέως Γενικός Εισαγγελέας, επίκεντρο της πολιτικής δράσης της Κίνησης θα είναι η λύση του Κυπριακού, μέσω διαπραγματεύσεων στη βάση του σχεδίου Ανάν, η ομαλή πορεία της Κύπρου στην ΕΕ με την όσο είναι εφικτό συμμετοχή των Τ/Κ, η αποτελεσματική αντιμετώπιση των μεγάλων εσωτερικών προβλημάτων και η ανανέωση της πολιτικής ζωής.

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, το οποίο κατείχε το μεγαλύτερο μέρος της εναρκτήριας δήλωσής του, ο κ. Μαρκίδης είπε ότι ο ίδιος δεν βλέπει λύση μέχρι το Μάιο, αλλά τον ερχόμενο Δεκέμβριο ή νωρίτερα, ''όταν ακριβώς θα αρχίσει η Αγκυρα να παίζει το παιγνίδι των ανταλλαγμάτων σε σχέση με τη δική της πορεία προς την ΕΕ''.

    Για την ψηφοφορία στα κατεχόμενα, ο κ. Μαρκίδης είπε ότι το αποτέλεσμά τους πρέπει να αξιολογηθεί σωστά, ενώ είπε ότι η Αγκυρα έβλεπε ότι εάν τα πράγματα αφήνοντο να κυλήσουν από μόνα τους, η τ/κ ''αντιπολίτευση'' θα είχε πραγματικό ''εκλογικό'' θρίαμβο με ποσοστό ίσως πέραν του 55%, κάτι που θα σήμαινε ''πολιτική εξουθένωση του κ. Ντενκτάς και ταυτόχρονα δυνατότητα αντικαταστάσεως του''.

    Υπουργός Συγκοινωνιών - Κέντρο Ελέγχου - Τουρκία ------------------------------------------------ Τη βεβαιότητα ότι εντός του 2004 θα υπάρξουν εξελίξεις στο θέμα της επιμονής της Τουρκίας να μην αναγνωρίζει το κυπριακό Κέντρο Ελέγχου Εναέριας Κυκλοφορίας και να μην επιτρέπει στις Κυπριακές Αερογραμμές να πετάξουν πάνω από τον εναέριο χώρο της, εξέφρασε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Κίκης Καζαμίας.

    Παράλληλα ο κ. Καζαμίας είπε ότι το 2004 θα είναι ''πάρα πολύ καθοριστικό'' και για το θέμα του ''εμπάργκο'' που επιβάλλει η Τουρκία για εξυπηρέτηση σε τουρκικά λιμάνια εμπορικών πλοίων που φέρουν την κυπριακή σημαία.

    Χρηματιστήριο - Αμηλετέα πτώση ------------------------------- Καθοριστικά για την τελική εικόνα του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου αποδείχθηκαν τα τελευταία λεπτά της χθεσινής συνάντησης. Η αγορά, παρά το γεγονός ότι στη μεγαλύτερη διάρκεια της συνάντησης διαπραγματευόταν σε θετικό έδαφος, παρέμεινε στο χαμηλότερο επίπεδο που κατάγραψε τα τελευταία έξι χρόνια. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε αμελητέα πτώση σε ποσοστό 0,01%, κλείνοντας στις 79,24 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 564 χιλιάδες λίρες.

    Αμελητέες ζημιές σε ποσοστό 0,08% κατέγραψε και ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, κλείνοντας στις 317,24 μονάδες.

    Ποδόσφαιρο - Κύπελλο Κύπρου - Ομίλοι - Αγώνες ---------------------------------------------- Ο αγώνας Ενωσης Νέων Παραλιμνίου - Απόλλωνα που θα διεξαχθεί απόψε στο Παραλίμνι, συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των σημερινών συναντήσεων της πρώτης αγωνιστικής των ομίλων του Κυπέλλου Κύπρου στο Ποδόσφαιρο.

    Σημαντικός θεωρείται επίσης ο αγώνας μεταξύ του ΑΠΟΕΛ και της Πάφου το ΓΣΠ. Στους άλλους αγώνες, η ΑΕΛ αντιμετωπίζει τη Νέα Σαλαμίνα στο Τσίρειο, ενώ ο Ερμής φιλοξενεί στην Αραδίππου τον Ολυμπιακό.

    [03] (Κ) ΥΠΕΞ - Ερντογάν - Ντενκτάς - Αντιπαράθεση - Ανάν Αγνοούμενοι

    Ως ''κινήσεις εντυπωσιασμού'' με αποδέκτη την Ευρωπαϊκή Ενωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες, χαρακτηρίζει ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου τη δημόσια αντιπαράθεση που προέκυψε μεταξύ του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς σε σχέση με το σχέδιο Ανάν και το θέμα του διαπραγματευτή της τ/κ κοινότητας.

    [04] (Κ) Βρετανική Βουλή - Κυπριακό - Σχέδιο ψηφίσματος

    Η πλειοψηφία των Τ/Κ τάχθηκε υπέρ της λύσης του κυπριακού προβλήματος και της ένταξης μιας ενωμένης Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση αναφέρει το σχέδιο ψηφίσματος που κατατέθηκε προχθές στη Βουλή με πρόταση έξι Εργατικών βουλευτών και ενός Συντηρητικού και το οποίο αναφέρεται στο αποτέλεσμα των λεγόμενων εκλογών στα κατεχόμενα.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 20 December 2003 - 18:49:07 UTC