Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-12-29

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [02] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση
  • [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [04] (Κ) Τουρκία - Σχέδιο λύσης Κυπριακού - Επικρίσεις από Ευρωκοινοβούλιο
  • [05] (Κ) ΕΚ - ΣτΕ - Αποναρκοθέτηση στην Κύπρο
  • [06] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Συντονιστής Εναρμόνισης
  • [07] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [08] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Κυπριακό - ΕΕ - Γενικός Εισαγγελέας
  • [09] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [10] (Κ) Εκπρόσωπος - Γκιουλ - Τουρκικό έγγραφο
  • [11] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Τουρκία - Κυπριακό - Σχέδιο λύσης
  • [12] (Κ) Χρηματιστήριο - Πορεία σταθεροποίησης
  • [13] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - ΔΗΚΟ - Πρωτοχρονιάτικη εορτή
  • [14] (Κ) Ντενκτάς - Ταλάτ - "Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης"
  • [15] (Κ) ΕΕ - Εισόδημα εργαζομένων - Ελλάδα

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι διεργασίες για επανάληψη των συνομιλιών επίλυσης του Κυπριακού και η φημολογούμενη εμπλοκή της Αγκυρας στο όλο θέμα, οι αυριανές επαφές του Σερντάρ Ντενκτάς με ε/κ κόμματα στις ελεύθερες περιοχές με θέμα το Κυπριακό, η σύλληψη πέντε αλλοδαπών στην Πάφο, οι οποίοι θεωρήθηκαν ύποπτοι για τρομοκρατικές ενέργειες, οι δηλώσεις του Προέδρου Παπαδόπουλου για το θέμα του ανασχηματισμού, καθώς και οι πληροφορίες που φέρουν τις ηγεσίες του ΔΗΚΟ και του ΚΣ ΕΔΕΚ να είναι έτοιμες για συνένωση του κεντρώου χώρου, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλουν οι σημερινές εφημερίδες.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Ανασχηματισμό σκέφτεται ο Πρόεδρος'', γράφει ότι ανοικτό το παράθυρο για ανασχηματισμό της κυβέρνησης αφήνει με τις δηλώσεις του στην εφημερίδα ''Χαραυγή'' ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος. Προσθέτει πως οι συγκυρίες φαίνεται να ευνοούν την πρόθεσή του αυτή, αφού ο διορισμός Επιτρόπου της Κύπρου στην ΕΕ του λύνει τα χέρια. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Πατ Κοξ δήλωσε σε συνέντευξή του σε ελληνική εφημερίδα ότι η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να συνδράμει στη λύση του Κυπριακού.

    ''Το Θάρρος'' στεγάζει το κύριο του θέμα υπό τον τίτλο ''Τρομοπληροφορίες για κατάληψη αεροσκαφών'' και γράφει ότι σε επιφυλακή έχουν τεθεί και τμήματα της Εθνικής Φρουράς, περιλαμβανομένων και τμημάτων που χειρίζονται εξελιγμένα αντιαεροπορικά συστήματα, μετά τη σύλληψη αργά χθες το απόγευμα και πέμπτου προσώπου αραβικής καταγωγής έξω από στρατόπεδο στην Πάφο. Σε άλλη είδηση γράφει ότι νέο πρόσωπο θα υπάρξει σύντομα στη θέση του Προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου, αφού ο Πρόεδρος του Σώματος Γεώργιος Πικής έχει υποβάλει την παραίτησή του προς τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, η οποία έχει ισχύ από την 1η Μαρτίου 2004.

    Ο ''Πολίτης'' γράφει στο κύριο του θέμα κάτω από τον τίτλο ''Ερευνα για το νέο νοσοκομείο'' ότι ευθύνες αποφάσισε να αναζητήσει και να αποδώσει η κυβέρνηση για τη σωρεία αλλαγών που έγιναν στα αρχικά σχέδια για το νέο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, τις συνακόλουθες καθυστερήσεις που προκλήθηκαν και τον υπερδιπλασιασμό των δαπανών για την κατασκευή και λειτουργία του. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ιρανό ομόλογό του Μοχάμεντ Χαταμί, στον οποίο διαβίβασε τα συλλυπητήρια της κυβέρνησης και του κυπριακού λαού, ενώ ανακοίνωσε την απόφαση της κυβέρνησης για οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια στους σεισμόπληκτους της πόλης Μπαμ.

    ''Η Σημερινή'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Σύγχυση για τους Πακιστανούς'' γράφει ότι ''σύγχυση και αμηχανία'' επικρατεί στις τάξεις της Αστυνομίας, σχετικά με τη σύλληψη πέντε Πακιστανών φοιτητών που θεωρήθηκαν ύποπτοι για τρομοκρατικές ενέργειες. Αλλού γράφει ότι πολύ σύντομα θα επιβληθούν σημαντικές αυξήσεις στην τιμή του πόσιμου νερού ενώ στον τομέα της αγοράς καυσίμων οι αυξήσεις, που θα κυμαίνονται στο 1,5 με 2 σεντ το λίτρο για τη βενζίνη και 1 με 1,5 σεντ το λίτρο για το πετρέλαιο, αναμένεται να επιβληθούν τις πρώτες εβδομάδες του Ιανουαρίου.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στεγάζει το κύριο του θέμα υπό τον τίτλο ''Στήνουν σκηνικό συγχώνευσης'' και γράφει ότι οι ηγετικές ομάδες στο ΔΗΚΟ και στο ΚΣ ΕΔΕΚ δηλώνουν έτοιμες για την ενοποίηση των κομμάτων τους, αλλά κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους ως προς τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί. Σε άλλη είδηση γράφει ότι η κυβέρνηση έχει καταλήξει στην εταιρεία που θα αναλάβει να φέρει εις πέρας την ενημερωτική εκστρατεία του Υπουργείου Εξωτερικών για θέματα Ευρωπαϊκής Ενωσης. Προσθέτει ότι δεν αποκλείεται η εταιρεία να τεθεί για έγκριση στην αυριανή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο συνέρχεται για να εξετάσει θέματα που αφορούν την ΕΕ.

    [02] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση

    Συνολικά 9.242 Κύπριοι διακινήθηκαν χθες από και προς τα κατεχόμενα, όπως αναφέρει σημερινή ανακοίνωση της Αστυνομίας.

    [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    ''Κίπρισλι'' - Τουρκία - Κυπριακό ---------------------------------------- Η τ/κ εφημερίδα ''Κίπρισλι'' γράφει ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να επιταχύνει τις διαδικασίες για επίλυση των προβλημάτων που αφορούν το Κυπριακό αλλά να μην προχωρήσει στην πλήρη επίλυσή τους, αν δεν οριστικοποιηθεί η ένταξη της χώρας στην ΕΕ.

    Οπως γράφει η τ/κ εφημερίδα, η Αγκυρα θα κάνει τα πρακτικά βήματα προς την επίλυση και θα φέρει την απέναντι πλευρά προ τετελεσμένων καταστάσεων, απαιτώντας από τους Ε/Κ την άρση των περιορισμών που η Αγκυρα αποκαλεί εμπάργκο.

    Οι τεχνοκράτες πιστεύουν, γράφει η ''Κίπρισλι'', ότι με την πολιτική αυτή η Τουρκία θα παύσει να παρουσιάζεται ως η πλευρά που δεν επιθυμεί τη λύση και είναι αδιάλλακτη.

    Τούρκος Υπουργός Οικονομικών - Κυπριακό ------------------------------------------ Ισχυρότερη από ποτέ είναι σήμερα η πολιτική θέληση της Τουρκίας για την επίλυση του Κυπριακού, μετέδωσε χθες το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων ''Ανατολή'', επικαλούμενο δήλωση στη δημόσια τηλεόραση του Τούρκου Υπουργού Οικονομίας Αλί Μπαμπατσάν.

    ''Δείχνουμε μια πολιτική θέληση η οποία δεν ήταν ποτέ τόσο ισχυρή υπέρ της επίλυσης του Κυπριακού'', δήλωσε ο κ. Μπαμπατσάν.

    Ο Τούρκος Υπουργός, σύμφωνα με το Ανατολή, πρόσθεσε ότι θα θεωρούσε ''ιστορική ευκαιρία'' τη ρύθμιση της κρίσης και σημείωσε ότι η συνέχιση της διαίρεσης της Κύπρου δεν είναι προς όφελος κανενός.

    Σερντάρ Ντενκτάς - Ε/Κ κόμματα - Ψευδοκυβέρνηση --------------------------------------------------- Ο αρχηγός του τουρκοκυπριακού Δημοκρατικού Κόμματος Σερντάρ Ντενκτάς αρχίζει την Τρίτη επαφές στις ελεύθερες περιοχές με ελληνοκυπριακά κόμματα, με κύριο θέμα το Κυπριακό.

    Συγκεκριμένα όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, την Τρίτη στις 9 το πρωί θα γίνει συνάντηση με το ΑΚΕΛ και εν συνεχεία στις 11 με το ΔΗΚΟ.

    Οι συναντήσεις με το ΔΗΣΥ και το ΚΣ ΕΔΕΚ αναμένεται να πραγματοποιηθούν στις 7 Ιανουαρίου στις 11.30 και μία το μεσημέρι αντίστοιχα, ενώ την ίδια μέρα στις 2 το απόγευμα έχει προγραμματιστεί συνάντηση με το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών.

    ''Οι επαφές αυτές γίνονται σε μια προσπάθεια να εξευρεθεί απάντηση στο ερώτημα, για το πώς θα επιλυθεί το Κυπριακό'', είπε ο κ. Ντενκτάς την περασμένη εβδομάδα.

    Μέχρι στιγμής, δεν έγιναν γνωστές οποιεσδήποτε άλλες συναντήσεις με τα υπόλοιπα ε/κ κόμματα.

    Εξάλλου, όσον αφορά το σχηματισμό ψευδοκυβέρνησης στα κατεχόμενα, ο κ. Ντενκτάς δήλωσε στην εφημερίδα Μιλιέτ ότι τάσσεται υπέρ της ανάθεσης εντολής για σχηματισμό κυβέρνησης στον αρχηγό του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    Ο κ. Ντενκτάς είπε πως πρώτη προτίμηση του κόμματός του θα ήταν ο σχηματισμός ''κυβέρνησης'' από τον κ. Ταλάτ σε συνασπισμό με το Κόμμα Εθνικής Ενότητας του Ντερβίς Ερογλου.

    Είπε ακόμη πως εάν ο κ. Ερογλου ηγηθεί του συνασπισμού αυτού, τότε το κόμμα του θα στηρίξει τη νέα ''κυβέρνηση'', καθώς ''με πρωθυπουργό τον κ. Ερογλου υπάρχει η βεβαιότητα ότι θα ληφθούν υπόψη οι ευαισθησίες του Δημοκρατικού Κόμματος στην πολιτική της κυβέρνησης''.

    Στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί ψευδοκυβέρνηση συνασπισμού μεταξύ του ΡΤΚ και του ΚΕΕ, ο κ. Ντενκτάς δήλωσε πως το κόμμα του θα συμμετάσχει σε κυβέρνηση συνασπισμού με το κόμμα του κ. Ταλάτ.

    Αναφορικά με το σχέδιο Ανάν, ο κ. Ντνεκτάς είπε ότι κάθε πτυχή του σχεδίου πρέπει να τύχει αξιολόγησης.

    Διακίνηση - Ε/Κ - Τ/κ - Κατεχόμενα -------------------------------------- Συνολικά 9.242 Κύπριοι διακινήθηκαν χθες από και προς τα κατεχόμενα, όπως αναφέρει σημερινή ανακοίνωση της Αστυνομίας.

    Μέχρι τα μεσάνυκτα χθες 4.888 Τουρκοκύπριοι εισήλθαν στις ελεύθερες περιοχές και 4.354 Ελληνοκύπριοι μετέβησαν στα κατεχόμενα.

    Συγκεκριμένα, 1.636 Τ/Κ εισήλθαν μέσω του οδοφράγματος του Λήδρα Πάλας, 547 μέσω του οδοφράγματος Περγάμου, 739 μέσω του οδοφράγματος Στροβιλιών και 1.966 μέσω του οδοφράγματος Αγίου Δομετίου.

    Από τους 4.354 Ε/Κ, 540 μετέβησαν στα κατεχόμενα μέσω του οδοφράγματος του Λήδρα Πάλας, 704 μέσω του οδοφράγματος Περγάμου, 1.074 μέσω του οδοφράγματος Στροβιλιών και 2.036 μέσω του οδοφράγματος Αγίου Δομετίου.

    Σε επτά πρόσωπα δεν επετράπη η είσοδος στις ελεύθερες περιοχές, αφού δεν προσκόμισαν οποιαδήποτε στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι είναι Κύπριοι.

    Νέοι Ορίζοντες - Ιράν - Σεισμόπληκτοι ---------------------------------------- Οι Νέοι Ορίζοντες εκφράζουν τη βαθιά θλίψη και τη συμπάθειά τους στο λαό του Ιράν για την ανείπωτη τραγωδία που έπληξε τη χώρα από το σεισμό και καλούν τον κυπριακό λαού να εισφέρει στην προσπάθεια για ανακούφιση των πληγέντων.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση των ΝΕΟ, ο Πρόεδρος του κόμματος Νίκος Κουτσού θα αποστείλει συλλυπητήριο τηλεγράφημα προς τον Πρόεδρο του Ιράν.

    Οικολόγοι - Οικονομική εισφορά - Ιράν ---------------------------------------- Αντιπροσωπεία του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, με επικεφαλής το Γενικό Γραμματέα Γιώργο Περδίκη, θα επισκεφθεί σήμερα την πρεσβεία του Ιράν για να παραδώσει επιταγή ύψους 1.000 λιρών ως μια άμεση κατάθεση οικονομικής στήριξης στους σεισμοπαθείς και ιδιαίτερα τα παιδιά.

    Ανακοίνωση του Κινήματος αναφέρει ότι το ποσό αυτό αποτελεί μέρος των εσόδων της εκστρατείας του Κινήματος με το γενικό τίτλο ''Για τα παιδιά όλου του κόσμου'' που βρίσκεται σε εξέλιξη.

    Κίνημα Οικολόγων - Διακυβέρνηση - Επαφές -------------------------------------------- Με τη συμπλήρωση του πρώτου χρόνου διακυβέρνησης Παπαδόπουλου, το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών αρχίζει σειρά επαφών με όλα τα συγκυβερνώντα κόμματα και τους Υπουργούς της κυβέρνησης, με στόχο τον απολογισμό, το συντονισμό και τον καλύτερο προγραμματισμό.

    Οπως αναφέρει ανακοίνωση του Κινήματος, βάση της συζήτησης θα αποτελέσουν τα κείμενα που κατέθεσαν οι Υπουργοί σε σειρά συνεδριάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου σχετικά με τις προτεραιότητες του κάθε Υπουργείου.

    Σήμερα, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του Γενικού Γραμματέα του Κινήματος Γιώργος Περδίκη με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρο Θεοδώρου.

    Το έργο της κυβέρνησης θα εκτιμηθεί τον ερχόμενο Μάρτη από την παγκύπρια επιτροπή του Κινήματος.

    Καλαθόσφαιρα Ανδρών - Παγκύπριο Πρωτάθλημα ----------------------------------------------- Η Ομόνοια νίκησε χθες βράδυ τον Αστέρα με 90 - 64 σε αγώνα για την όγδοη εξ' αναβολής αγωνιστική του Παγκύπριου Πρωταθλήματος Καλαθόσφαιρας Α' κατηγορίας.

    Στους άλλους αγώνες που διεξήχθηκαν το Σάββατο, ο Κεραυνός νίκησε τον ΑΠΟΕΛ με 92-81, η ΑΕΛ τον Απόλλωνα με 66-62 και η ΕΘΑ την ΕΝΑΔ με 76 -66.

    Οι αγώνες της 8ης αγωνιστικής είχαν αναβληθεί και αποφασίστηκε όπως διεξαχθούν στις 26, 27 και 28 Δεκεμβρίου 2003.

    Στη βαθμολογία προηγείται η ΑΕΛ, ακολουθούμενη από τον Κεραυνό, τον ΑΠΟΕΛ, τον Απόλλωνα, την ΕΘΑ και την ΕΝΑΔ. Στις τελευταίες θέσεις βρίσκονται η Ομόνοια, ο Αστέρας και ο Αχιλλέας.

    Εθνική Ομάδα Βόλεϊ Ανδρών - Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ----------------------------------------------------- Με νίκες άρχισε η Εθνική Ομάδα Βόλεϊ Ανδρών την εμφάνισή της στον όμιλο πρόκρισης για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 2004 - 2005.

    Στην πρεμιέρα της διοργάνωσης που διεξάγεται στην Ανδόρα, κέρδισε την εθνική ομάδα της Βορείου Ιρλανδίας με 3-0 σετ και χθες την εθνική ομάδα Ιρλανδίας επίσης με 3 - 0.

    Σήμερα ολοκληρώνει τις υποχρεώσεις της με αντίπαλο την Ανδόρα.

    [04] (Κ) Τουρκία - Σχέδιο λύσης Κυπριακού - Επικρίσεις από Ευρωκοινοβούλιο

    Απαράδεκτη χαρακτήρισαν την επιδίωξη της Τουρκίας να προωθήσει δικό της σχέδιο λύσης του Κυπριακού στη βάση της αναγνώρισης δύο κρατών στην Κύπρο ηγετικά στελέχη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τα οποία τάχθηκαν υπέρ λύσης στη βάση ενός ομοσπονδιακού κράτους και του σχεδίου Ανάν.

    ''Οποιαδήποτε άλλη μονομερής απόφαση δεν θα γίνει δεκτή'', τόνισε ο Γερμανός Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ελμαρ Μπροκ, σε δηλώσεις στο Στρασβούργο στο δημοσιογράφο Αγγελο Μαρκόπουλο για το ΚΥΠΕ.

    [05] (Κ) ΕΚ - ΣτΕ - Αποναρκοθέτηση στην Κύπρο

    Εκκληση στην Τουρκία να ανταποκριθεί στην πρωτοβουλία της Κυπριακής Κυβέρνησης για πλήρη αποναρκοθέτηση απηύθυναν από το Στρασβούργο ηγετικά στελέχη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς και ο ΓΓ του Συμβουλίου της Ευρώπης, χαιρετίζοντας το ''πολύ σημαντικό βήμα'' του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου και επικρίνοντας τη στάση του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς ο οποίος περιορίζει την αποναρκοθέτηση σε ένα μικρό μόνο τμήμα, στη Λευκωσία.

    [06] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Συντονιστής Εναρμόνισης

    Μέχρι τις 15 Μαρτίου θα πρέπει να ολοκληρωθεί το έργο των Υπουργείων για την ετοιμασία των εναρμονιστικών νομοσχεδίων που απομένουν, προκειμένου το χρονικό διάστημα που απομένει μέχρι την 1η Μαϊου να χρησιμοποιηθεί για την ψήφισή τους, δήλωσε σήμερα ο Συντονιστής Εναρμόνισης Τάκης Χατζητημητρίου.

    Ο κ. Χατζηδημητρίου έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, με τον οποίο καθόρισε την ατζέντα της αυριανής έκτακτης συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, που στην παρουσία και του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας Σόλωνα Νικήτα, θα συζητήσει όλες τις εκκρεμότητες που απομένουν να ρυθμιστούν μέχρι την 1η Μαϊου 2004.

    [07] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 29/12/2003
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7012            1,7114
    Δολάριο ΗΠΑ                      2,1240            2,1367
    Λίρα Αγγλίας                     1,1963            1,2034
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    --------------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     226,8606        228,6754
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,8522          2,8750
    Δολάριο Καναδά                     2,7736          2,7957
    Κορώνα Δανίας                     12,6486         12,7497
    Κορώνα Νορβηγίας                  14,3189         14,4334
    Κορώνα Σουηδίας                   15,4407         15,5642
    Φράγκο Ελβετίας                    2,6512          2,6724
    
    

    [08] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Κυπριακό - ΕΕ - Γενικός Εισαγγελέας

    Η κυπριακή πολιτική ηγεσία, με επικεφαλής πάντοτε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, θα πρέπει να διερευνήσει την πιστότητα ενός πιθανού σχεδίου από πλευράς της Τουρκίας, να μελετήσει με πολλή σοβαρότητα το θέμα -όπως προσχεδιάζει στην κάθε περίπτωση που υπάρχουν οι όποιες εξελίξεις στο Κυπριακό- και συλλογικά να τοποθετηθεί.

    [09] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            79,52  ( 0,09)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    231.112
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    172.552    315,72  (-0,23)
    FTSE Med 100 **                             5.760,92  (-0,07)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    153.012     90,40  (-0,01)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £      2.149     69,20  (-0,72)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      4.986     15,30  ( 2,75)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £      1.861     56,83  ( 0,26)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      9.210     64,08  (-4,36)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     16.905     20,40  (-0,24)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £      2.822     70,69  ( 0,86)
    Ετ. Πληροφορικής              £      2.710      3,21  ( 0,00)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £      5.721     10,82  (-0,18)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £          0     11,30  (-2,75)
    Ξενοδοχεία                    £      6.245     36,93  ( 0,60)
    Αλλες Εταιρείες               £     17.460     73,24  ( 0,44)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [10] (Κ) Εκπρόσωπος - Γκιουλ - Τουρκικό έγγραφο

    Η Τουρκία προσπαθεί να απαμβλύνει τις αρνητικές εντυπώσεις που έχει δημιουργήσει στη διεθνή κοινότητα με τη στάση της στο Κυπριακό, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ ότι επιβάλλεται λύση του Κυπριακού.

    Σχολιάζοντας επίσης δημοσιεύματα που αναφέρονται σε έγγραφο που ετοίμασε το τουρκικό ΥΠΕΞ για λύση του Κυπριακού, ο Εκπρόσωπος είπε ότι επί του παρόντος πέραν των συζητήσεων και διαρροών στον Τύπο δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο.

    [11] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Τουρκία - Κυπριακό - Σχέδιο λύσης

    Η γνώμη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν είναι σαφής ότι οι συνομιλίες για λύση του Κυπριακού θα πραγματοποιηθούν στη βάση του σχεδίου του, τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, σχολιάζοντας σημερινά δημοσιεύματα που αναφέρονται σε έγγραφο του τουρκικού ΥΠΕΞ για λύση του Κυπριακού.

    [12] (Κ) Χρηματιστήριο - Πορεία σταθεροποίησης

    Την πορεία σταθεροποίησής του εντός του επιπέδου των 79 μονάδων συνέχισε ο Γενικός Δείκτης Τιμών και στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση, με το αγοραστικό ενδιαφέρον να παραμένει στα χαμηλά επίπεδα των τελευταίων ημερών.

    Η αγορά κατέγραψε αμελητέα κέρδη της τάξης του 0,08%, κλείνοντας στις 79,52 μονάδες. Το αγοραστικό ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στους τραπεζικούς τίτλους, με την αξία των συναλλαγών να ανέρχεται μόλις στις 231 χιλιάδες λίρες.

    [13] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - ΔΗΚΟ - Πρωτοχρονιάτικη εορτή

    Στην εκτίμηση ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι και ότι θα ασκηθούν μεγάλες πιέσεις, προέβη σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Τάσσος Παπαδόπουλος, δηλώνοντας πως το ΔΗΚΟ, ο κόσμος, οι ιδέες και οι αρχές του είναι το γερό θεμέλιο πάνω στο οποίο βρίσκει στήριγμα για να αντεπεξέλθει στις δυσκολίες αυτές.

    [14] (Κ) Ντενκτάς - Ταλάτ - "Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης"

    [15] (Κ) ΕΕ - Εισόδημα εργαζομένων - Ελλάδα

    Το υψηλότερο ακαθάριστο εισόδημα μεταξύ των υποψηφίων χωρών αλλά και της Ελλάδας και Πορτογαλίας, έχουν οι εργαζόμενοι στην Κύπρο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Το 2001, το μέσο ακαθάριστο εισόδημα των εργαζομένων στους τομείς των υπηρεσιών και της βιομηχανίας (δηλαδή όλοι πλην των γεωργών) ήταν στην Κύπρο 17.607 ευρώ, ενώ μεταξύ των προσχωρουσών χωρών η αμέσως επόμενη ήταν η Μάλτα με το ετήσιο εισόδημα των κατοίκων της να φτάνει 13.320 ευρώ.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 29 December 2003 - 18:49:14 UTC