Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-01-03

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Ταλάτ - Διεργασίες για σχηματισμό ψευδοκυβέρνησης
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) ΥΠΕΞ - ΕΕ - Εκστρατεία διαφώτισης
  • [04] (Κ) ΓΓ ΚΚΕ - Πρόεδρος ΝΕΟ
  • [05] (Κ) ΚΣΣΕ - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Προσφώνηση στις 28 Ιανουαρίου
  • [06] (Κ) ΓΓ ΚΚΕ - Πρόεδρος ΔΗΣΥ
  • [07] (Κ) ΓΓ ΚΚΕ - Πρόεδρος ΑΔΗΚ

  • [01] (Κ) Ταλάτ - Διεργασίες για σχηματισμό ψευδοκυβέρνησης

    Την πεποίθηση ότι δεν θα καταστεί δυνατό να σχηματιστεί ''κυβέρνηση'' συνασπισμού στο ψευδοκράτος μεταξύ του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος και του Κόμματος Εθνικής Ενότητας του Ντερβίς Ερογλου, εξέφρασε ο ηγέτης του ΡΤΚ Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο οποίος δηλώνει ότι υπάρχει η επιλογή σχηματισμού ψευδοκυβέρνησης με το Δημοκρατικό Κόμμα του Σερντάρ Ντενκτάς και το Κίνημα Ειρήνης και Δημοκρατίας του Μουσταφά Ακιτνζί.

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι διεργασίες για επανάληψη των συνομιλιών επίλυσης του Κυπριακού και η εμπλοκή της Ουάσινγκτον στο θέμα, η θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε στην πολιτική ηγεσία η απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα για το θέμα απονομής χάριτος, η αισχροκέρδεια και η κατακόρυφη αύξηση των τιμών, η στάση εργασίας που θα πραγματοποιήσει το έκτακτο νοσηλευτικό προσωπικό όλων των κρατικών νοσηλευτηρίων την ερχόμενη Δευτέρα, και το 14ο Συνέδριο της ΕΔΟΝ, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν οι σημερινές εφημερίδες.

    Η ''Αλήθεια'', στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Από γελοιοποίηση σε γελοιοποίηση'', γράφει ότι ο Γενικός Εισαγγελέας γελοιοποιεί την κυβέρνηση, η οποία προσπαθεί να πιέσει τον Σόλωνα Νικήτα σε λήψη αντίθετων αποφάσεων με τα πιστεύω του και τα συγκυβερνώντα κόμματα προσπαθούν να στηρίξουν τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, ο οποίος αρνείται να πάρει αποφάσεις που του προσφέρει το Σύνταγμα, με αποτέλεσμα τη διακωμώδηση της διαδικασίας απονομής χάριτος σε φυλακισμένους. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε παγκύπρια έρευνα που διεξάγουν στις ελεύθερες και κατεχόμενες περιοχές τα Ηνωμένα Εθνη σε σχέση με το σχέδιο Ανάν, για να διαπιστώσουν τις πρόνοιες του σχεδίου που είναι ανασταλτικές και που ενδεχομένως να αποτελέσουν την αιτία απόρριψης του σχεδίου λύσης σε περίπτωση δημοψηφίσματος.

    ''Η Μάχη'', στο πρωτοσέλιδο θέμα με τίτλο ''Τον οδήγησαν στην αυτοκτονία'', αναφέρεται στον θάνατο του εθνοφρουρού Χαράλαμπου Αποστολίδη από τη Λεμεσό, στις 14 Δεκεμβρίου του περασμένου χρόνου. Η εφημερίδα κάνει λόγο για ''βάναυση και εξευτελιστική μεταχείριση'' των στρατιωτών του λόχου στρατοπέδου στον Λυθροδόντα, στο οποίο υπηρετούσε το θύμα. Σε άλλη είδηση γράφει πως ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε χθες ότι ασκούνται πιέσεις προς την Τουρκία για μη αναγνώριση του ψευδοκράτους και επανέλαβε ότι στο νησί υπάρχουν ''δύο έθνη'', επιθυμώντας -όπως είπε- μια συμφωνία στο Κυπριακό στη βάση αυτή.

    Ο ''Πολίτης'', στο κύριο θέμα με τίτλο ''Αρχίζει η δράση'', γράφει ότι την αναμενόμενη προσωπική του παρέμβαση στο Κυπριακό εξεδήλωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους. Γράφει ότι με ταυτόχρονες επιστολές του προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Σημίτη και τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο Πρόεδρος Μπους ουσιαστικά ανήγγειλε την αμερικανική εμπλοκή στο ανώτατο επίπεδο με στόχο την επίτευξη λύσης στο πρόβλημα μέχρι την 1η Μαϊου. Αλλού γράφει πως ο Αμερικανός Πρεσβευτής Μάικλ Κλόσον επέστρεψε στην Ουάσιγκτον για διαβουλεύσεις, στη διάρκεια των οποίων θα αποφασιστούν οι αμερικανικές κινήσεις σε συνεργασία με τη γραμματεία του ΟΗΕ για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων λύσης του Κυπριακού.

    ''Η Σημερινή'', υπό τον τίτλο ''Νικήτας 'αδειάζει' Τάσσο'', γράφει ότι η απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα να μην προχωρήσει σε εισήγηση για την απονομή χάριτος σε 102 κατάδικους λόγω της Πρωτοχρονιάς ''άδειασε'' τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας από ένα ξεκάθαρο συνταγματικό δικαίωμα. Σε άλλη είδηση αναφέρει ότι το θέμα της κατακόρυφης αύξησης των τιμών σε αγαθά πρώτης ανάγκης παίρνει τον δρόμο του για τη Βουλή και προσθέτει πως τα κρούσματα αισχροκέρδειας συνεχίζουν να πλήττουν τις υγιείς συνθήκες της αγοράς, ενώ οι κατακόρυφες αυξήσεις στις τιμές βασικών καταναλωτικών προϊόντων προμηνύουν ότι στο μέλλον τόσο η τσέπη του Κύπριου καταναλωτή όσο και γενικότερα η οικονομία του τόπου θα δεχθούν σοβαρά κτυπήματα.

    ''Ο Φιλελεύθερος'', στο κύριο θέμα με τίτλο ''Ανέλαβε δράση ο Μπους για λύση'', αναφέρει πως η Ουάσιγκτον έχει επιστρατεύσει τον Πρόεδρο Μπους για παρεμβάσεις στο Κυπριακό με στόχο την επίτευξη συμφωνίας μέχρι την 1η Μαϊου. Προσθέτει πως ο κ. Μπους με επιστολές του προς τους Σημίτη και Ερντογάν ζητά όπως όλα τα μέρη δηλώσουν την πολιτική τους βούληση για οριστικοποίηση του σχεδίου επίλυσης του Κυπριακού, και όπως το θέσουν σε δημοψηφίσματα σε συγκεκριμένη ημερομηνία. Αλλού γράφει ότι το έκτακτο νοσηλευτικό προσωπικό των κρατικών νοσηλευτηρίων κατέρχεται σε μίας ώρας στάση εργασίας τη Δευτέρα, διαμαρτυρόμενο για την έκδοση των δεκαπενθήμερων συμβολαίων και γενικότερα για τον τρόπο χειρισμού που έτυχε το θέμα τους.

    Η ''Χαραυγή'', στο πρωτοσέλιδο θέμα με τίτλο ''Παραβιάζει το Σύνταγμα'', γράφει πως ο Γενικός Εισαγγελέας παρουσιάστηκε χθες ''σαρκαστικός και υβριστικός'' μέσα από την ανακοίνωση του για απόρριψη του αιτήματος απονομής προεδρικής χάριτος, προκαλώντας προβλήματα στην κυβέρνηση, δυσφορία στην κοινή γνώμη, αλλά και αναστάτωση στις Κεντρικές Φυλακές. Σε άλλο θέμα γράφει ότι εκατοντάδες Ε/Κ και Τ/Κ νέοι έδωσαν το παρών τους στην τελετή έναρξης του 14ου Συνεδρίου της ΕΔΟΝ, που πραγματοποιείται κάτω από το σύνθημα ''Μαζί για επανένωση, ειρήνη και σοσιαλισμό''.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'' αναφέρεται πρωτοσέλιδα σε δημοσιεύματα στον ελληνικό Τύπο, που σημειώνουν ότι ο Ελληνας Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης αναμένεται να παραιτηθεί από αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, ανοίγοντας τον δρόμο στον ''στενό σύμμαχο'' Γιώργο Παπανδρέου να ηγηθεί των σοσιαλιστών στις εκλογές που μάλλον θα διεξαχθούν τον Μάρτιο. Σε άλλο θέμα, αναφέρει ότι η στάση του Γενικού Εισαγγελέα για το θέμα της απονομής χάριτος στους 102 κρατουμένους λόγω της Πρωτοχρονιάς προκάλεσε χθες θύελλα αντιδράσεων.

    Η οικονομική εφημερίδα ''Νέος Τύπος'', με τίτλο ''118 μέρες για την ένταξη'', γράφει ότι η κυπριακή οικονομία μπαίνει αποδυναμωμένη στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια και αγορά, αλλά σημειώνει ότι η κατάσταση δεν είναι ακόμα εκτός ελέγχου. Οπως γράφει η εφημερίδα, όλα θα εξαρτηθούν από αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν και να εφαρμοσθούν μέσα στους πρώτους μήνες αυτού του χρόνου. Σε άλλη είδηση αναφέρει ότι η νέα χρονιά είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά γιατί θα εφαρμοστεί στην πράξη ό,τι ''βιαστικά και πρόχειρα'' ψηφίστηκε κατά τη διάρκεια του έτους εναρμόνισης 2003.

    [03] (Κ) ΥΠΕΞ - ΕΕ - Εκστρατεία διαφώτισης

    Μέχρι την 1η Φεβρουαρίου αναμένεται να αρχίσει η εκστρατεία διαφώτισης των Κύπριων πολιτών για την ΕΕ συνολικού κόστους 300.000 Ευρώ που ανέλαβε το Υπουργείο Εξωτερικών, δήλωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ ο αρμόδιος Υπουργός Γιώργος Ιακώβου.

    Σύμφωνα με τον κ. Ιακώβου, την ερχόμενη Τετάρτη Υπουργική Επιτροπή θα εξετάσει τις έξι προτάσεις από διαφημιστικούς οίκους που έχουν υποβληθεί με στόχο μέχρι το τέλος Ιανουαρίου να ολοκληρωθεί η ετοιμασία της εκστρατείας, ούτως ώστε να ξεκινήσει την 1η Φεβρουαρίου.

    [04] (Κ) ΓΓ ΚΚΕ - Πρόεδρος ΝΕΟ

    Παρά το γεγονός ότι το Κυπριακό αντιμετωπίζεται ως ένα διεθνές πρόβλημα το οποίο απασχολεί τον ΟΗΕ, την ΕΕ και τις ΗΠΑ, εντούτοις όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς είτε δεν ενδιαφέρονται είτε δεν θέλουν τη δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη επίλυσή του στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, δήλωσε σήμερα η Γενική Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας (ΚΚΕ) Αλέκα Παπαρήγα.

    [05] (Κ) ΚΣΣΕ - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Προσφώνηση στις 28 Ιανουαρίου

    Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος θα προσφωνήσει την ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης την Τετάρτη, 28 Ιανουαρίου, ύστερα από πρόσκληση του σώματος.

    Σύμφωνα με το σχέδιο προγράμματος που έχει υιοθετήσει το προεδρείο της ΚΣΣΕ, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα ευρίσκεται στο Στρασβούργο, την ''καρδιά της Ευρώπης'', την ίδια ημέρα που ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συναντάται στην Ουάσινγκτον με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους.

    [06] (Κ) ΓΓ ΚΚΕ - Πρόεδρος ΔΗΣΥ

    Ως ένα ''πιστόλι στον κρόταφο'' χαρακτηρίζει η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα την επιστολή του Προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους προς τους Πρωθυπουργούς της Ελλάδας και της Τουρκίας για το Κυπριακό.

    [07] (Κ) ΓΓ ΚΚΕ - Πρόεδρος ΑΔΗΚ

    Η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε σήμερα πως "εμείς δεν θα ξεχάσουμε το Κυπριακό κατά την προεκλογική περίοδο στην Ελλάδα για λόγους σκοπιμότητας, αλλά ούτε θα το χρησιμοποιήσουμε σαν ένα χαρτί προπαγάνδας, αλλά στις πραγματικές διαστάσεις που έχει και συνεχίζοντας τις προσπάθειες που κάνουμε τα προηγούμενα χρόνια".


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 3 January 2004 - 18:49:08 UTC