Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-01-04

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [02] (Κ) ΓΓ ΑΚΕΛ - Συνέδριο ΕΔΟΝ - Ομιλία
  • [03] (Κ) Αστυνομία - Σπείρα μεταφοράς λαθρομεταναστών
  • [04] (Κ) Εθνική Πετόσφαιρας Γυναικών - Νικηφόρα πρεμιέρα

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Ο απόηχος της επιστολής του Αμερικανού Προέδρου προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Σημίτη με αναφορά στο Κυπριακό, οι πληροφορίες ότι ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ θα αποστείλει ανάλογες επιστολές προς τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο και τον Ραούφ Ντενκτάς, η διαφωνία μεταξύ Υπουργού Δικαιοσύνης και του Γενικού Εισαγγελέα για το θέμα των αποφυλακίσεων, αλλά και το θέμα της αναδιάρθρωσης της λειτουργίας της δημόσιας υπηρεσίας, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν πρωτοσέλιδα οι κυριακάτικες εφημερίδες.

    Η ''Αλήθεια'', στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Δεν πείθεται η Ουάσινγκτον'', γράφει ότι επιφυλάξεις για τις πραγματικές προθέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου όσον αφορά το σχέδιο Ανάν διατηρεί η Ουάσιγκτον, μετά τα όσα είτε διά ζώσης είτε γραπτώς διαβίβασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόσο προς τους Αμερικανούς όσο και στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι μέχρι την 1η Φεβρουαρίου αναμένεται να αρχίσει η εκστρατεία που ανέλαβε το Υπουργείο του για διαφώτιση των Κυπρίων για την ΕΕ.

    ''Η Μάχη'' στεγάζει το κύριο της θέμα υπό τον τίτλο ''Τα θαλάσσωσε η κυβέρνηση'' και γράφει ότι, όχι μόνο ο Γενικός Εισαγγελέας, αλλά και η κυβέρνηση ενήργησε ''κατά απαράδεκτο τρόπο'' στο θέμα της απονομής χάριτος σε φυλακισμένους, προσθέτοντας ότι οι χειρισμοί που έγιναν από κυβερνητικής πλευράς οδήγησαν τη διαδικασία σε αδιέξοδο και δημιούργησαν προβλήματα και δυσχέρειες στη Γενική Εισαγγελία. Αλλού γράφει ότι ως ένα ''πιστόλι στον κρόταφο'' χαρακτηρίζει η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα την επιστολή του Προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους προς τους Πρωθυπουργούς της Ελλάδας και της Τουρκίας για το Κυπριακό.

    Ο ''Πολίτης'', στο κύριο του θέμα με τίτλο ''Ποιοι θέλουν να φάνε τον Νικήτα'', γράφει ότι έντονο παρασκήνιο, με αιτιάσεις που ξεκινούν από το χρηματιστηριακό σκάνδαλο μέχρι και την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, φαίνεται να κρύβεται πίσω από τις πιέσεις που ασκούνται στον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας Σόλωνα Νικήτα, προκειμένου να παραιτηθεί. Αλλού γράφει πως μετά τα νέα δεδομένα που δημιούργησε η μερική άρση των εμποδίων στην ελεύθερη διακίνηση και έχοντας συγκεντρώσει αρκετά δείγματα αίματος από συγγενείς Τ/Κ αγνοουμένων, η κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει σε εκταφές λειψάνων, ταυτοποιήσεις και ενημέρωση των οικογενειών εκεί όπου προκύπτουν σαφή στοιχεία.

    ''Η Σημερινή'', υπό τον τίτλο ''Τομές στον δημόσιο τομέα'', γράφει στο κύριο της θέμα ότι τομές θα επιχειρήσει η κυβέρνηση όσον αφορά τη λειτουργία του δημόσιου τομέα με τον νέο χρόνο. Προσθέτει ότι το αρμόδιο Υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με τη συντεχνία των δημόσιων υπαλλήλων προσπαθούν να λάβουν τα ενδεδειγμένα μέτρα εξυγίανσης, καθώς είναι γενικά παραδεχτό ότι η λειτουργία και η παραγωγικότητα του νευραλγικού αυτού τομέα δεν είναι η αναμενόμενη. Αλλού γράφει ότι συγκρουόμενες είναι και φέτος οι προσδοκίες των εμπλεκομένων με την τουριστική βιομηχανία, όσον αφορά την τουριστική κίνηση της νέας χρονιάς.

    ''Ο Φιλελεύθερος'', στο κύριο του θέμα με τίτλο ''Διπλωματία Επιστολών'', γράφει ότι ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ είναι έτοιμος να αποστείλει προς τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο και τον Ραούφ Ντενκτάς επιστολές με τις οποίες να ζητά δέσμευσή τους για έναρξη συνομιλιών επί του σχεδίου Ανάν και διεξαγωγή χωριστών δημοψηφισμάτων. Προσθέτει ότι ο κ. Ανάν έχει ήδη ετοιμάσει την απάντησή του προς την επιστολή του Προέδρου Παπαδόπουλου, η οποία ενδεχομένως να είναι καθοδόν προς τη Λευκωσία. Αλλού γράφει ότι σε συνέντευξή του στον ''Φ'' ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ότι γίνεται προσπάθεια εξόντωσης της Υπουργού Υγείας Ντίνας Ακκελίδου, προσθέτοντας ότι αν καθάριζαν την κ. Ακκελίδου, ο επόμενος στόχος ''προς εξολόθρευση'' θα ήταν ο Υπουργός Εμπορίου Γιώργος Λιλλήκας.

    Η ''Χαραυγή'', στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Υπέρβαση αρμοδιοτήτων'', γράφει ότι έκπληξη για το ύφος της επιστολής του Γενικού Εισαγγελέα Σόλωνα Νικήτα εκφράζει η κυβέρνηση, η οποία αντιπαρέρχεται το ύφος του κ. Νικήτα. Προσθέτει ότι η κυβέρνηση θεωρεί ότι η απόδοση ελατηρίων ή προθέσεων ή σκοπιμοτήτων στην εκτελεστική εξουσία από τον προϊστάμενο της Νομικής Υπηρεσίας αποτελεί υπέρβαση αρμοδιοτήτων. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι υπάρχει πολύ υψηλού επιπέδου αμερικανικό ενδιαφέρον για λύση του Κυπριακού πριν την 1η Μαϊου, προσθέτοντας πως ένας από τους λόγους είναι η επιθυμία των ΗΠΑ να βοηθήσουν την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.

    [02] (Κ) ΓΓ ΑΚΕΛ - Συνέδριο ΕΔΟΝ - Ομιλία

    Την ελπίδα όπως η Τουρκία αδράξει την ευκαιρία λύσης του Κυπριακού που προσφέρει το ορόσημο της 1ης Μαϊου 2004 εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής και Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος σημείωσε πως οι ευχές και οι παραινέσεις του διεθνούς παράγοντα προς την Αγκυρα και τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς δεν είναι αρκετές.

    [03] (Κ) Αστυνομία - Σπείρα μεταφοράς λαθρομεταναστών

    Μεγάλη σπείρα μεταφοράς λαθρομεταναστών από τον Λίβανο στην Κύπρο εξάρθρωσε σήμερα το πρωί η Αστυνομία.

    [04] (Κ) Εθνική Πετόσφαιρας Γυναικών - Νικηφόρα πρεμιέρα

    Ποδαρικό στον όμιλο πρόκρισης του Eυρωπαϊκού Πρωταθλήματος έκανε η κυπριακή εθνική ομάδα βόλεϊ γυναικών, η οποία στην πρεμιέρα της διοργάνωσης, που διεξάγεται στο Λουξεμβούργο, επιβλήθηκε της αντίστοιχης ομάδας των Nησιών Φαρόε με 3-0 σετ, βάζοντας έτσι τις βάσεις για την υλοποίηση του στόχου της που είναι μία εκ των δύο πρώτων θέσεων που οδηγεί στην τελική φάση τον Iούνιο του 2004.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 4 January 2004 - 18:49:05 UTC