Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-01-09

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Ομιλία Προέδρου Δημοκρατίας - Επίσημο δείπνο για Πρόεδρο Εσθονίας
  • [02] (Κ) Ομιλία Εσθονού Πρόεδρου - Επίσημο δείπνο προς τιμή του
  • [03] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Υπουργός Οικονομικών Εσθονίας
  • [04] (Κ) Πάουελ - Κλόσον - Κυπριακό
  • [05] (Κ) Αριστεία Γραμμάτων, Τεχνών και Επιστημών 2004
  • [06] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [07] (Κ) Βρετανία - Κατεχόμενα - Κυπριακό
  • [08] (Κ) Ερντογάν - Τουρκία - Κυπριακό
  • [09] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [10] (Κ) Γουέσλι Κλαρκ - Κυπριακό
  • [11] (Κ) Εκπρόσωπος - Τουρκία - Κυπριακό
  • [12] (Κ) Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Κυπριακό
  • [13] (Κ) Παπανδρέου - Κοπή πίτας
  • [14] (Κ) Εκπρόσωπος - ΗΠΑ - Μπους - Πάουελ - Κλόσον
  • [15] (Κ) Ερντογάν - Κυπριακό - Βερολίνο
  • [16] (Κ) ΥΠΑΜ - Αποναρκοθέτηση - ΕΕ
  • [17] (Κ) Κυπριακό - Εκπρόσωπος Φερχόιγκεν
  • [18] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [19] (Κ) ΚΥΠΕ - Εκδήλωση για κόψιμο βασιλόπιτας
  • [20] (Κ) Χρηματιστήριο - Οριακή πτώση
  • [21] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Κατάταξη νεοσυλλέκτων
  • [22] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Κυπριακό - Τουρκία
  • [23] (Κ) Συντονιστής Εναρμόνισης - Αξιωματούχος ΔΝΤ
  • [24] (Κ) Εισηγητής - ΚΣΣΕ - Επίσκεψη
  • [25] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Τουρκία - Σχέδιο Ανάν

  • [01] (Κ) Ομιλία Προέδρου Δημοκρατίας - Επίσημο δείπνο για Πρόεδρο Εσθονίας

    Την ετοιμότητα της ε/κ πλευράς για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις στη βάση του σχεδίου Ανάν, για να εξευρεθεί μια πιο λειτουργική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού διακήρυξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος στην ομιλία του χθες βράδυ στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του Προέδρου της Δημοκρατίας της Εσθονίας Arnold Ruutel.

    [02] (Κ) Ομιλία Εσθονού Πρόεδρου - Επίσημο δείπνο προς τιμή του

    Από φέτος οι σχέσεις Εσθονίας και Κύπρου θα εμβαθυνθούν και θα διευρυνθούν ακόμα περισσότερο γιατί σίγουρα έχουμε πολλά κοινά ενδιαφέροντα, προσδοκίες και θέσεις, δήλωσε ο Πρόεδρος της Εσθονίας Arnold Ruutel μιλώντας χθες βράδυ στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    [03] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Υπουργός Οικονομικών Εσθονίας

    Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας είχε χθες συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών και Συγκοινωνιών της Εσθονίας Meelis Atonen με τον οποίο συζήτησαν τρόπους συνεργασίας των δυο χωρών στους τομείς της οικονομίας, του εμπορίου και του τουρισμού.

    [04] (Κ) Πάουελ - Κλόσον - Κυπριακό

    Ο Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Κόλιν Πάουελ απαντώντας σε ερώτηση για την επικείμενη επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στην Ουάσιγκτον και το Κυπριακό, δήλωσε ότι το θέμα θα συζητηθεί και όπως είπε η Ουάσιγκτον θα δει πώς μπορεί να συνεργασθεί με την Αγκυρα για να υπάρξει επίλυση του Κυπριακού στη βάση του σχεδίου Ανάν.

    Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν να εργαστούν με την Αγκυρα και τους Ευρωπαίους καθώς προετοιμάζεται η Τουρκία προς την κατεύθυνση της ΕΕ.

    ''Θέλουμε να εργαστούμε με την Τουρκία για να δούμε αν μπορεί να εξευρεθεί λύση στο κυπριακό πρόβλημα, χρησιμοποιώντας το σχέδιο Ανάν. Επίσης θέλουμε να εργαστούμε με την Τουρκία και τους άλλους Ευρωπαίους συναδέλφους καθώς προετοιμάζουμε την Τουρκία για την τελική ενσωμάτωσή της στην ΕΕ'', ανέφερε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

    Στο μεταξύ ο Πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στην Κύπρο Μάικλ Κλόσον σε ομιλία που πραγματοποίησε στο «Κέντρο Δυτικής Πολιτικής» της Ουάσιγκτον εξέφρασε την άποψη ότι είναι δυνατόν να υπάρξει λύση του Κυπριακού πριν από το Μάιο.

    [05] (Κ) Αριστεία Γραμμάτων, Τεχνών και Επιστημών 2004

    Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού ανακοινώνει ότι, ύστερα από εισήγηση της Συμβουλευτικής Επιτροπής Αριστείων Γραμμάτων, Τεχνών και Επιστημών, αποφασίστηκε όπως το 2004 τιμηθούν για την προσφορά τους στα Γράμματα, στις Τέχνες και στις Επιστήμες με Αριστείο οι πιο κάτω:

    Γράμματα --------- Μάγδα Κιτρομηλίδου Ηβη Μελεάγρου

    Τέχνες ------ Γιώργος Κοτσώνης Γιώργος Λανίτης Ανδρέας Χρυσοχός

    Επιστήμες --------- Δρ Κύπρος Νικολαϊδης

    [06] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η χθεσινή σύσκεψη στην Αγκυρα για το Κυπριακό και οι δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου για τη σύσκεψη στην τουρκική πρωτεύουσα, η επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν στις Ηνωμένες Πολιτείες και τα στοιχεία της Αστυνομίας για τις βομβιστικές επιθέσεις, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

    Αλλα θέματα είναι η επίσκεψη του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή στην Κύπρο, η φορολογική αμνηστία, η επιστροφή χρημάτων στην Αρχιεπισκοπή, η κύρωση της σύμβασης του Αστικού Δικαίου για τη Διαφθορά, οι ακραίες καιρικές συνθήκες που πλήττουν τις τελευταίες ημέρες την Κύπρο, το νέο κύμα αυξήσεων στους φόρους, ο καθορισμός ενιαίου επιτοκίου υπερημερίας και η διαμαρτυρία των μικροβιοτεχνών έξω από το Υπουργείο Γεωργίας.

    Η ''Αλήθεια'' υπό τον τίτλο ''Αποφασιστικές συσκέψεις στην Αγκυρα'' γράφει πως την αποφασιστικότητα της τουρκικής πλευράς να μετάσχει στις διαδικασίες που δρομολογούνται για την έγκαιρη επίλυση του Κυπριακού επιβεβαιώνουν οι απανωτές συσκέψεις στην Αγκυρα, της τουρκικής και της τ/κ ηγεσίας, που φροντίζουν να διευκρινίσουν ότι η λύση του προβλήματος θα αναζητηθεί στο σχέδιο Ανάν αλλά και στις ''πραγματικότητες'' που έχουν διαμορφωθεί στην Κύπρο. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στην επίσκεψη του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας στην Κύπρο μεταξύ 20 και 21 Ιανουαρίου για να συζητήσει με την πολιτική ηγεσία τις τρέχουσες εξελίξεις στο Κυπριακό.

    ''Η Μάχη'' με κύριο τίτλο ''Βόμβες από τα κατεχόμενα'' γράφει ότι έπειτα από τη μερική άρση των περιοριστικών μέτρων στη διακίνηση από και προς τις κατεχόμενες περιοχές, το Τμήμα Πυροτεχνουργών της Αστυνομικής Δύναμης διαπίστωσε ότι όλοι οι ωρολογιακοί μηχανισμοί που τοποθετήθηκαν σε βόμβες οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν εναντίον διαφόρων προσώπων, αγοράστηκαν από τα κατεχόμενα. Αλλού αναφέρει ότι σοβαρές παρενέργειες στην οικονομία του τόπου σε μια εποχή που ομολογουμένως όλοι σφίγγουν τα ζωνάρια έχει η καθυστέρηση της ψήφισης του νόμου για τη φορολογική αμνηστία. Οπως επεσήμαναν στη ''Μ'' οικονομικοί κύκλοι, στόχος του νομοσχεδίου ήταν να παρακινήσει όλους όσοι είχαν τα χρήματα τους σε κρυφούς λογαριασμούς να τα βγάλουν από εκεί και να τα φανερώσουν.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Ισορροπία σιωπής διέταξε η Αγκυρα'' γράφει στο κύριο θέμα ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν θα πάρει μαζί του στις Ηνωμένες Πολιτείες το ''πακέτο ιδεών'' που πήρε την τελική του μορφή στη χθεσινή σύσκεψη κορυφής υπό την προεδρία του Προέδρου της Τουρκίας Αχμέτ Σεζέρ. Ο κ. Ερντογάν ζήτησε από τους Τ/Κ πολιτικούς το σχηματισμό ''κυβέρνησης'' το συντομότερο δυνατό, ενώ απαίτησε ''ανοχή'' στους χειρισμούς του Κυπριακού από τα κόμματα που θα μείνουν εκτός. Αλλού γράφει ότι καθοδόν βρίσκεται νομοσχέδιο που θα ρυθμίζει κατά τρόπο ενιαίο τις συναλλαγές του κράτους με τους πολίτες, με έμφαση στον καθορισμό ενιαίου επιτοκίου υπερημερίας για τις οφειλές της μιας πλευράς προς την άλλη.

    ''Η Σημερινή'' με κύριο τίτλο ''Λύση...πραγματικοτήτων'' γράφει ότι η Τουρκία αποφάσισε χθες κατά τη σύσκεψη της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας στην Αγκυρα την ανάληψη πρωτοβουλιών στη βάση των ''πραγματικοτήτων'' τις οποίες ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν καθόρισε ήδη στη λογική των ''δύο κρατών''. Αλλού αναφέρει ότι έξι εκατομμύρια λίρες έχει εισπράξει μέχρι στιγμής από τους οφειλέτες της η Αρχιεπισκοπή και μέχρι τέλος του μηνός θα εισπράξει άλλα έξι εκατομμύρια λίρες. Αυτό αποκάλυψε ο Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος μετά την τρίωρη συνάντηση που είχε χθες το απόγευμα με τον Πρόεδρο και τα μέλη της Διερευνητικής Επιτροπής που όρισε η Ιερά Σύνοδος για τις ατασθαλίες στην Αρχιεπισκοπή.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Πυθιακός χρησμός τύπου Τουρκίας'' ότι σε ρόλο γεφυροποιών ο Ερντογάν και το Υπουργείο Εξωτερικών στη χθεσινή σύνοδο κορυφής που πραγματοποιήθηκε στην Αγκυρα κατέγραψαν την ανάγκη να υπάρξει διαπραγμάτευση το συντομότερο δυνατό για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό στη βάση των "πραγματικοτήτων" (πάγια θέση Ντενκτάς κατεστημένου). Παράλληλα και χωρίς να γίνεται αναφορά στο σχέδιο Ανάν, σημειώνεται η στήριξη στην πρωτοβουλία καλής θέλησης του ΓΓ του ΟΗΕ. Σε άλλη είδηση γράφει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία προχωρεί σύντομα στην κύρωση της σύμβασης του Αστικού Δικαίου για τη Διαφθορά, η οποία προβλέπει μεταξύ άλλων την καταβολή αποζημίωσης σε πολίτες που έχουν υποστεί ζημιά ως αποτέλεσμα πράξεων διαφθοράς δημοσίων υπαλλήλων.

    Η ''Χαραυγή'' υπό τον τίτλο ''Ο ίδιος αμανές'' γράφει πως μια από τα ίδια, λύση στη βάση των ''πραγματικοτήτων'' δηλαδή των δύο κρατών, αποφάσισε η Τουρκία κατά τη χθεσινή σύσκεψη κορυφής που διήρκησε πέραν των τριών ωρών και συζητήθηκε διεξοδικά το κυπριακό πρόβλημα και η στάση της τουρκικής πλευράς στην απουσία των τ/κ κομμάτων. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στο τσουκτερό κρύο και στα χιόνια που επικρατούν τις τελευταίες ημέρες σημειώνοντας ότι η ίδια κακοκαιρία θα συνεχιστεί και στο επόμενο τριήμερο με τη θερμοκρασία να παραμένει σταθερή.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' αναφέρεται σε χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα ότι οι υψηλού επιπέδου συναντήσεις για το Κυπριακό στην Αγκυρα θα οδηγήσουν την τουρκική πλευρά πίσω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αλλού η εφημερίδα αναφέρει ότι μικροβιοτέχνες συγκεντρώθηκαν χθες έξω από το Υπουργείο Γεωργίας για να διαμαρτυρηθούν για την απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει 143 από τις βιοτεχνίες τους που δεν πληρούσαν τους κανονισμούς της ΕΕ σε θέματα υγείας και ασφάλειας.

    [07] (Κ) Βρετανία - Κατεχόμενα - Κυπριακό

    Η κυβέρνηση της Βρετανίας θεωρεί πως το αποτέλεσμα των λεγόμενων εκλογών στα κατεχόμενα έχει δείξει την επιθυμία των Τ/Κ για λύση του Κυπριακού και ένταξη στην ΕΕ, σημειώνοντας πως η επιθυμία αυτή πρέπει να γίνει σεβαστή.

    [08] (Κ) Ερντογάν - Τουρκία - Κυπριακό

    [09] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Κυπριακό - Συνομιλίες --------------------------------------------- Την ελπίδα η σύσκεψη στην Αγκυρα για το Κυπριακό να οδηγήσει την τουρκική πλευρά πίσω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, ο οποίος επεσήμανε πως όλο και περισσότερος κόσμος θεωρεί δεδομένο ότι θα γίνουν συνομιλίες.

    Σε δηλώσεις χθες στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε την εκτίμησή του ότι οι αποφάσεις για το Κυπριακό λαμβάνονται στην Αγκυρα.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος τόνισε πως η ε/κ πλευρά είναι έτοιμη να ανταποκριθεί σε πρόσκληση του ΓΓ του ΟΗΕ σε συνομιλίες χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

    Σε ερώτηση τι αναμένεται από τη σύσκεψη στην Αγκυρα, ο Πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα όπως ''η σύσκεψη αυτή να είναι επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για συνομιλίες στα πλαίσια του σχεδίου Ανάν'' για να επισημάνει πως αυτό ''δεν εξαρτάται από εμάς, δεν είναι εμείς που θα καθορίσουμε τι θα αποφασίσουν.''

    Σχολιάζοντας τις συνεχιζόμενες διεργασίες στα κατεχόμενα για σχηματισμό παράνομης κυβέρνησης, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως αυτό που του κάνει εντύπωση είναι το γεγονός ότι λέγεται φανερά ότι θα αποφασίσει πρώτα η Τουρκία και μετά θα ενημερώσει τα τ/κ κόμματα.

    ''Επιβεβαιώνει αυτό που επεσήμαινα σε όλη την περίοδο πριν την ψηφοφορία στα κατεχόμενα, δηλαδή ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται στην Τουρκία από την Τουρκία,'' πρόσθεσε.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για τη χθεσινή συνάντηση του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ με τον Σερντάρ Ντενκτάς αναφορικά με τις προσπάθειες για σχηματισμό ''κυβέρνησης'', ο Πρόεδρος επανέλαβε την πάγια θέση του ότι οι αποφάσεις για το Κυπριακό λαμβάνονται στην Τουρκία.

    Σημείωσε παράλληλα ότι ο μεν Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς προσθέτει τη βεβαιότητα ότι δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης προσφέρουν την ελπίδα ότι είναι δυνατό να υπάρξουν αλλαγές στην αδιάλλακτη στάση.

    ''Μεταξύ της αβεβαιότητας και της ελπίδας, προτιμούμε την ελπίδα,'' υπογράμμισε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Σε ερώτηση κατά πόσο ο ίδιος εκτιμά πως θα γίνουν συνομιλίες εντός Φεβρουαρίου, είπε πως δεν μπορεί να γνωρίζει τι θα κάνει ο ΓΓ του ΟΗΕ, ωστόσο όπως είπε, ''όλο και περισσότερος κόσμος το θεωρεί δεδομένο ότι θα υπάρξουν συνομιλίες,.''

    ''Επαναλαμβάνω ότι εμείς είμαστε έτοιμοι όταν μας καλέσει ο ΓΓ να πάρουμε μέρος σε συνομιλίες χωρίς όρους και προϋποθέσεις με βάση το σχέδιο Ανάν,'' τόνισε.

    Απαντώντας σε ερώτηση για την επιστολή του Αμερικανού Προέδρου προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αναφορικά με το θέμα της επιδιαιτησίας, ο κ. Παπαδόπουλος διερωτήθηκε γιατί η ε/κ πλευρά πρέπει να θέσει τέτοιο όρο, για να εξηγήσει πως ούτε ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν θέτει αυτό τον όρο ενώ σημείωσε πως θα φανεί στην πράξη κατά πόσο θα υπάρξει διαιτησία ή όχι.

    Σε διευκρινιστική ερώτηση εάν ο κ. Μπους θέτει τέτοιο όρο, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος επαναλαμβάνει κατά λέξη την έκθεση του ΓΓ των ΗΕ προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, προσθέτοντας πως παρέλαβε την επιστολή Μπους ακριβώς την ίδια ημέρα που δόθηκε σε άλλους τρεις παραλήπτες.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε πως δεν έχει απαντήσει ακόμα στην επιστολή του Προέδρου Μπους και θα αναμένει για μια ή δύο μέρες, προσθέτοντας ότι ''η απάντηση θα είναι στη γραμμή που αποφάσισε το Εθνικό Συμβούλιο, δηλαδή στις γραμμές της απάντησης του Πρωθυπουργού της Ελλάδας κ. Σημίτη.''

    Ο Πρόεδρος είπε ακόμα πως ο ΓΓ του ΟΗΕ δεν έχει απαντήσει στην επιστολή που του έχει αποστείλει επαναβεβαιώνοντας την ετοιμότητά του για επιστροφή στο τραπέζι των συνομιλιών.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απέφυγε να σχολιάσει τις προχθεσινές δηλώσεις του κ. Σημίτη ότι η νέα κυβέρνηση που θα εκλεγεί θα χρειάζεται νωπή λαϊκή εντολή λόγω εξελίξεων στο Κυπριακό, και τόνισε πως πάγια τακτική του που θα διατηρήσει μέχρι τις εκλογές της 7 Μαρτίου είναι πως δεν θα γίνεται κανένα σχόλιο για τις εξελίξεις στην Ελλάδα.

    Κληθείς τέλος να σχολιάσει την τοποθέτηση του Γερμανού Καγκελάριου Γκέρχαρντ Σριέντερ ότι η λύση του Κυπριακού ανοίγει δρόμο της Τουρκίας προς την ΕΕ, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος υπενθύμισε πως τη θέση αυτή είχε προτείνει η ΕΕ και επανέλαβε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στη Θεσσαλονίκη και στις Βρυξέλλες ενώ περιλαμβάνεται και στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία.

    Πρόεδρος Δημοκρατίας - Πρόεδρος Εσθονίας - Συνομιλίες - Συμφωνίες ----------------------------------------------------------------- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος εξέφρασε την ελπίδα ότι η επίσκεψη του Προέδρου της Εσθονίας Arnold Ruutel στην Κύπρο θα σημάνει την απαρχή μιας νέας εποχής για περαιτέρω σύσφιγξη των άριστων σχέσεων που έχουν μέχρι στιγμής οι δύο χώρες σε όλους τους τομείς.

    Σε δηλώσεις μετά τις συνομιλίες που είχε με τον ομόλογό του ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος εξέφρασε την ικανοποίηση του κυπριακού λαού για τη σταθερή υποστήριξη θέσεων αρχών από την Εσθονία όσον αφορά τη λύση του Κυπριακού.

    Από την πλευρά του ο κ. Ruutel εξέφρασε την ικανοποίηση του για την επίσκεψή του στην Κύπρο υπογραμμίζοντας το ενδιαφέρον της χώρας του για περαιτέρω σύσφιγξη των δεσμών με τις χώρες της Μεσογείου και ιδιαίτερα με την Κύπρο.

    Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου και της Εσθονίας, ο κ. Ruutel είπε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση προϋποθέτει ακόμη στενότερη συνεργασία μεταξύ των κρατών, επισημαίνοντας ότι η Εσθονία και η Κύπρος έχουν πολλά να προσφέρουν στις υπόλοιπες χώρες της Κοινότητας.

    Οπως ανέφερε, στις συνομιλίες με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο διαπιστώθηκε σύμπτωση απόψεων σε πολλά θέματα καθώς και το γεγονός ότι και οι δύο πλευρές ενδιαφέρονται για στενότερη συνεργασία.

    Μετά τις συνομιλίες υπογράφηκαν δύο Συμφωνίες και ένα Πρωτόκολλο Συνεργασίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Εσθονίας.

    Στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος εξέφρασε την πεποίθηση πως η υπογραφή των συμφωνιών και του πρωτοκόλλου ανοίγουν νέους ορίζοντες για συνεργασία στους σημαντικούς τομείς της παιδείας, του πολιτισμού, της επιστήμης καθώς και για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος.

    Αναφερόμενος στο Πρωτόκολλο που υπεγράφη είπε ότι προνοεί διαβουλεύσεις και συνεχή επαφή μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών.

    Επισημαίνοντας ότι Εσθονία και Κύπρος είναι δύο από τις νέες δέκα προσχωρούσες χώρες στην ΕΕ ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι η συνομιλία έχει περιστραφεί γύρω από τα θέματα της Διακυβερνητικής Διάσκεψης και στα θέματα όπου υπάρχει σύμπτωση απόψεων ''όπως είναι το θέμα του Επιτρόπου, το θέμα των Ευρωβουλευτών και η Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια''.

    Στη συζήτηση τέθηκε και το Κυπριακό και όπως είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος για μια ακόμη φορά εξέφρασε την ''ευχαρίστηση της Κύπρου και του κυπριακού λαού για τη σταθερή υποστήριξη θέσεων αρχών από την Εσθονία όσον αφορά τη λύση του Κυπριακού''.

    Οι συνομιλίες, πρόσθεσε, περιστράφηκαν ακόμη γύρω από θέματα περιβάλλοντος, εμπορίου, ναυτιλίας και τουρισμού, επισημαίνοντας ότι η Κύπρος προσβλέπει ''σε άνοιγμα τουριστικών προοπτικών για συνεργασία μεταξύ της Εσθονίας και της Κύπρου''.

    ''Εμείς έχουμε καλό ήλιο και ηλιοφάνεια, όπως διαπίστωσε κάποιος από τους συνομιλητές μας, εκείνοι έχουν νερό και χιόνια που δεν έχουμε εμείς'', είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι σημειώθηκε αρκετή πρόοδος στη Διακυβερνητική Διάσκεψη σε ό,τι αφορά το Σύνταγμα της Ευρώπης, προσθέτοντας ότι Κύπρος και Εσθονία έχουν τις ίδιες απόψεις τόσο σε ό,τι αφορά τη σύνθεση της Επιτροπής όσον και την εκπροσώπηση στο Ευρωκοινοβούλιο.

    Όπως ανέφερε στις συνομιλίες συζητήθηκε ακόμη η ανάγκη για προστασία του περιβάλλοντος και της θάλασσας από τα εμπορικά πλοία.

    Συμφωνίες ------------- Η πρώτη συμφωνία που υπογράφηκε αφορά συνεργασία σε θέματα πολιτισμού και εκπαίδευσης. Τη συμφωνία υπέγραψαν εκ μέρους της Δημοκρατίας ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης και εκ μέρους της Εσθονίας ο Υπουργός Πολιτισμού Umas Paet.

    H δεύτερη συμφωνία προνοεί συνεργασία για την καταπολέμηση του οργανωμένου και άλλων μορφών εγκλήματος. Τη συμφωνία υπέγραψε εκ μέρους της Δημοκρατίας ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρος Θεοδώρου και από εσθονικής πλευράς ο Υπουργός Εσωτερικών Margus Leivo.

    Υπογράφηκε επίσης πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών Κύπρου και Εσθονίας. Το Πρωτόκολλο υπέγραψε εκ μέρους της Δημοκρατίας η Πρέσβειρα στο Υπουργείο Εξωτερικών Ρέα Γιορδαμλή και εκ μέρους του εσθονικού ΥΠΕΞ η Tiina Intelmann.

    Μετά την υπογραφή των συμφωνιών και του Πρωτοκόλλου ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος παρασημοφόρησε τον Εσθονό Πρόεδρο με το Μέγα Περιδέραιο του Τάγματος του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ'. Ακολούθησε παρασημοφόρηση του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον Πρόεδρο Ruutel με το Περιδέραιο του Τάγματος του Σταυρού της Αγίας Μαριάννας.

    Ομιλία Προέδρου Δημοκρατίας - Επίσημο δείπνο για Πρόεδρο Εσθονίας ---------------------------------------------------------------- Την ετοιμότητα της ε/κ πλευράς για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις στη βάση του σχεδίου Ανάν, για να εξευρεθεί μια πιο λειτουργική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού διακήρυξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος στην ομιλία του χθες βράδυ στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του Προέδρου της Δημοκρατίας της Εσθονίας Arnold Ruutel.

    Παράλληλα σημείωσε πως εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας, δημιουργούνται προϋποθέσεις ακόμα στενότερης συνεργασίας για την παραπέρα ανάπτυξη των διμερών σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Εσθονίας και των κοινών τους στόχων και επιδιώξεων ως μικρά κράτη μέλη της ΕΕ.

    Αναφερόμενος στην επίσκεψη του Εσθoνού Προέδρου στην Κύπρο, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως ''αποδίδουμε μεγάλη σημασία σε αυτή την επίσκεψη, την πρώτη που πραγματοποιεί Πρόεδρος της Εσθονίας, από την ημέρα που η χώρα επανέκτησε την ανεξαρτησία της, τον Αύγουστο του 1991''.

    ''Πιστεύω ακράδαντα ότι η επίσκεψη αυτή θα συμβάλει στην περαιτέρω ενδυνάμωση των εξαιρετικών σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών και των δυο λαών μας'', πρόσθεσε.

    Ομιλία Εσθονού Πρόεδρου - Επίσημο δείπνο προς τιμή του ------------------------------------------------------ Από φέτος οι σχέσεις Εσθονίας και Κύπρου θα εμβαθυνθούν και θα διευρυνθούν ακόμα περισσότερο γιατί σίγουρα έχουμε πολλά κοινά ενδιαφέροντα, προσδοκίες και θέσεις, δήλωσε ο Πρόεδρος της Εσθονίας Arnold Ruutel μιλώντας χθες βράδυ στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Αναφερόμενος στην επικείμενη ένταξη των δυο χωρών στην ΕΕ, ο κ. Ruutel είπε πως ''θα ξεκινήσει μια νέα εποχή στην εξωτερική πολιτική των χωρών μας''.

    Πρόεδρος Εσθονίας - Πράσινη Γραμμή - Δηλώσεις --------------------------------------------- Την ελπίδα ότι η ΕΕ θα βοηθήσει στην επίλυση του Κυπριακού εξέφρασε ο Πρόεδρος της Εσθονίας Arnold Ruutel, διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι η χώρα του θα βρίσκεται στο πλευρό της Κύπρου σε αυτή της την προσπάθεια.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ύστερα από επίσκεψη που πραγματοποίησε στην πράσινη γραμμή συνοδευόμενος από τον Δήμαρχο Λευκωσίας και Επίτιμο Πρόξενο της Εσθονίας στην Κύπρο Μιχαλάκη Ζαμπέλα, ο Πρόεδρος της Εσθονίας αντικρίζοντας το σημείο διαίρεσης της πρωτεύουσας είπε πως ''είναι πολύ θλιβερό ότι αυτή τη στιγμή βιώνουμε μια τέτοια κατάσταση, αυτή τη σύγκρουση των δύο πλευρών, όταν ο κόσμος προηγουμένως ζούσε ειρηνικά μαζί''.

    ''Ελπίζω πολύ ότι η ΕΕ θα βοηθήσει στην επίλυση του προβλήματος στην Κύπρο'' είπε, προσθέτοντας ότι ''η ΕΕ είναι ένα νέο είδος κοινότητας όπου βρίσκονται λύσεις με δημοκρατικό τρόπο''.

    Πρόεδρος Εσθονίας - Προεδρεύων Βουλής ------------------------------------- Τις θέσεις Κύπρου και Εσθονίας σε σχέση με την ΕΕ και ειδικότερα τη Διακυβερνητική Διάσκεψη συζήτησαν χθες ο Πρόεδρος της Εσθονίας Arnold Ruutel και ο Προεδρεύων της Βουλής Βάσος Λυσσαρίδης σε συνάντησή τους στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Ruutel είπε ότι με τον κ. Λυσσαρίδη καθόρισαν τις κοινές θέσεις των δυο χωρών σε θέματα που αφορούν την ΕΕ και σημείωσε πως είναι απόλυτα φυσικό το ότι υπάρχει κοινό έδαφος διότι, όπως είπε, παρά τη μεγάλη γεωγραφική απόσταση που χωρίζει την Κύπρο με την Εσθονία, αυτές έχουν ομοιότητες στην ιστορία τους.

    Ο κ. Λυσσαρίδης ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Εσθονίας ''για την υποστήριξη την οποία η χώρα του πάντοτε πρόσφερε και εξακολουθεί να προσφέρει προς την Κύπρο για μια λύση του Κυπριακού στηριγμένη και εναρμονισμένη με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και με πλήρη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των πολιτών''.

    Υπουργοί Εσωτερικών Κύπρου - Εσθονίας ------------------------------------- Θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως είναι το θέμα του ασύλου, της μετανάστευσης και της τοπικής αυτοδιοίκησης, συζήτησαν χθες ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου και ο ομόλογος του της Εσθονίας Margus Leivo, ο οποίος συνοδεύει τον Πρόεδρο της χώρας Arnold Ruutel στην Κύπρο.

    Σε δηλώσεις, ύστερα από συνάντηση το απόγευμα διάρκειας μιας ώρας, ο κ. Χρίστου, είπε ότι συζήτησαν τόσο την εμπειρία της Κύπρου σε θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης όσο και τις απόψεις και τις εκτιμήσεις του κ. Leivo ''για το πολύ σημαντικό'' αυτό θέμα για την Εσθονία στην όλη αναδιάρθρωση της χώρας, και πρόσθεσε ότι σε πρωινή τους συνάντηση συζήτησαν θέματα ασύλου και μετανάστευσης.

    Ο κ. Leivo, ο οποίος επισκέπτεται πρώτη φορά την Κύπρο, είπε, μιλώντας μέσω μεταφραστή, ότι κατά τη συζήτηση διαπίστωσαν ότι έχουν κοινές προσεγγίσεις πάνω σε πολλά θέματα, προσθέτοντας ότι με την ένταξη των δύο χωρών στην ΕΕ, η Εσθονία θα γνωρίζει ότι ''εδώ υπάρχει ένας καλός σύμμαχος''.

    Υπουργός Εμπορίου - Υπουργός Οικονομικών Εσθονίας ------------------------------------------------- Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας είχε χθες συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών και Συγκοινωνιών της Εσθονίας Meelis Atonen με τον οποίο συζήτησαν τρόπους συνεργασίας των δυο χωρών στους τομείς της οικονομίας, του εμπορίου και του τουρισμού.

    Κατά τη συνάντηση έγινε ανταλλαγή απόψεων πάνω σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και έγιναν εισηγήσεις για την ανάπτυξη και περαιτέρω ενίσχυση της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών.

    Υπουργός Συγκοινωνιών - Εσθονός Υπουργός Οικονομικών ---------------------------------------------------- Η πολιτική αεροπορία και η εμπορική ναυτιλία καθορίστηκαν σήμερα το απόγευμα ως τομείς που θα μπορούσαν να ενταχθούν στην προσπάθεια διεύρυνσης της συνεργασίας μεταξύ Εσθονίας και Κύπρου.

    Η διαπίστωση αυτή έγινε κατά τη διάρκεια συνάντησης του Υπουργού Συγκοινωνιών και Εργων Κίκη Καζαμία με τον Εσθονό Υπουργό Οικονομικών και Επικοινωνιών Meelis Atonen, ο οποίος σημείωσε πως η χώρα του αναμένει κυπριακές επενδύσεις στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας.

    Μιλώντας μετά τη συνάντηση, ο κ. Καζαμίας είπε ότι συζήτησαν τις δυνατότητες διεύρυνσης της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, λαμβάνοντας υπόψη και το γεγονός ότι η Κύπρος και η Εσθονία είναι νέα μέλη της ΕΕ.

    Υπουργός Παιδείας - Εσθονός Υπουργός Πολιτισμού ----------------------------------------------- Τη συνεργασία της Κύπρου και της Εσθονίας σε θέματα πολιτισμού και εκπαίδευσης συζήτησαν χθες το απόγευμα ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης και ο Εσθονός Υπουργός Πολιτισμού Urmas Paet.

    Μιλώντας μετά τη συνάντηση, ο κ. Paet αναφέρθηκε στη συμφωνία που υπεγράφη σήμερα για συνεργασία στους τομείς του πολιτισμού, της παιδείας και της επιστήμης, σημειώνοντας ότι τώρα θα προχωρήσει πιο γρήγορα η διαδικασία αναγνώρισης των διπλωμάτων των πανεπιστημίων των δύο χωρών και θα ανοίξει ο δρόμος για ανταλλαγή υποτροφιών.

    Ο κ. Γεωργιάδης χαρακτήρισε ''πολύ ενδιαφέρουσα'' την ανταλλαγή απόψεων με τον Εσθονό Υπουργό για τη συνεργασία των δύο χωρών, με ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα του κινηματογράφου.

    Αρχηγός ΕΦ - Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Εσθονίας ----------------------------------- Παρά τη βελτίωση του αισθήματος ασφάλειας στο νησί, λόγω της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η διατήρηση της κατοχής και η παραμονή των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων αναγκάζουν την Εθνική Φρουρά να διατηρείται σε ύψιστη επιχειρησιακή ετοιμότητα, τόνισε ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Αθανάσιος Νικολοδήμος.

    Ο κ. Νικολοδήμος συναντήθηκε χθες στο ΓΕΕΦ με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ της Εσθονίας, Αντιναύαρχο Τάρμο Κουτς, ο οποίος βρίσκεται στο νησί, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Προέδρου της Εσθονίας Αρνολντ Ρούτελ και τον ενημέρωσε για την κατάσταση και τη δομή της Εθνικής Φρουράς.

    Από την πλευρά του, ο κ. Κουτς απάντησε στον κ. Νικολοδήμο ότι τα δύο επιτελεία μπορούν να συνεργαστούν στο πλαίσιο της ΕΕ, στην οποία οι δύο χώρες θα ενταχθούν την 1η Μαϊου, ενώ εξήρε τις δυνατότητες της ΕΦ τόσο σε στρατιωτικό όσο και κοινωνικό επίπεδο.

    ΚΕΒΕ - Πρόεδρος Εσθονίας - Σεμινάριο ------------------------------------ Κύπρος και Εσθονία αναγνωρίζουν την ανάγκη όπως καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες για ενδυνάμωση των εμπορικών και επιχειρηματικών σχέσεών τους και όπως βοηθήσουν η μία την άλλη μέσω της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Προσφωνώντας χθες το απόγευμα στο Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο σεμινάριο με θέμα ''Επενδύσεις, Εμπόριο, Τουρισμός, Υπηρεσίες μεταξύ Κύπρου - Εσθονίας'', ο Πρόεδρος της Εσθονίας Arnold Ruutel, που ήταν και ο κύριος ομιλητής, και ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ Βασίλης Ρολόγης είπαν ότι η ένταξη στην ΕΕ τον ερχόμενο Μάιο θα προσφέρει περισσότερες ευκαιρίες για στενότερη συνεργασία.

    Στην ομιλία του, ο κ. Ruutel ανέφερε ότι η Κύπρος κατέχει την τρίτη θέση όσον αφορά τις άμεσες επενδύσεις της Εσθονίας σε άλλες χώρες και πρόσθεσε ότι η ένταξη στην ΕΕ «θα δημιουργήσει περισσότερες και πιο ευνοϊκές συνθήκες για συνέχιση της οικονομικής συνεργασίας».

    Πάουελ - Κλόσον - Κυπριακό -------------------------- Ο Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Κόλιν Πάουελ απαντώντας σε ερώτηση για την επικείμενη επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στην Ουάσιγκτον και το Κυπριακό, δήλωσε ότι το θέμα θα συζητηθεί και όπως είπε η Ουάσιγκτον θα δει πώς μπορεί να συνεργασθεί με την Αγκυρα για να υπάρξει επίλυση του Κυπριακού στη βάση του σχεδίου Ανάν.

    Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν να εργαστούν με την Αγκυρα και τους Ευρωπαίους καθώς προετοιμάζεται η Τουρκία προς την κατεύθυνση της ΕΕ.

    ''Θέλουμε να εργαστούμε με την Τουρκία για να δούμε αν μπορεί να εξευρεθεί λύση στο κυπριακό πρόβλημα, χρησιμοποιώντας το σχέδιο Ανάν. Επίσης θέλουμε να εργαστούμε με την Τουρκία και τους άλλους Ευρωπαίους συναδέλφους καθώς προετοιμάζουμε την Τουρκία για την τελική ενσωμάτωσή της στην ΕΕ'', ανέφερε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

    Στο μεταξύ ο Πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στην Κύπρο Μάικλ Κλόσον σε ομιλία που πραγματοποίησε στο «Κέντρο Δυτικής Πολιτικής» της Ουάσιγκτον εξέφρασε την άποψη ότι είναι δυνατόν να υπάρξει λύση του Κυπριακού πριν από το Μάιο.

    Ο Αμερικανός Πρεσβευτής σημείωσε ότι είναι καταλυτικός ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τονίζοντας το γεγονός ότι η τουρκική κυβέρνηση έχει θέσει ως προτεραιότητά της την εξσφάλιση ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.

    Ερντογάν - Τουρκία - Κυπριακό ----------------------------- Ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως ο οδικός χάρτης της τουρκικής κυβέρνησης για το Κυπριακό θα ανακοινωθεί μετά τη συνεδρία του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας στις 23 Ιανουαρίου, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

    Σε δηλώσεις πριν από την αναχώρησή του χθες για τη Γερμανία, και ερωτηθείς εάν υπήρξε αποτέλεσμα στη χθεσινή σύσκεψη στην Αγκυρα για το Κυπριακό σε ό,τι αφορά το σχέδιο Ανάν, ο κ. Ερντογάν παρέπεμψε στην ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη σύσκεψη, λέγοντας πως το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας θα εργαστεί επί του θέματος στη συνεδρία του της 23ης Ιανουαρίου και μετά η κυβέρνηση θα ανακοινώσει τον οδικό της χάρτη.

    Ερωτηθείς αν μπορεί να αναφερθεί σε μια ημερομηνία για λύση του Κυπριακού, ο κ. Ερντογάν είπε: ''Αναμφίβολα οι προσπάθειές μας στοχεύουν σε λύση. Για αυτό και θα κάνουμε κάθε προσπάθεια για μια λύση''.

    Ο κ. Ερντογάν κάλεσε επίσης τον κόσμο να μην δίδει βαρύτητα σε όλες τις ειδήσεις για το Κυπριακό, σημειώνοντας πως κάποιες από αυτές μπορεί να μην είναι ακριβείς.

    Τουρκία - Σύσκεψη - Κυπριακό - Ανακοίνωση ----------------------------------------- Η τουρκική κυβέρνηση δηλώνει ότι θα συνεισφέρει αποτελεσματικά στη διαδικασία του ΟΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού, σε συνεργασία με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και τη νέα ψευδοκυβέρνηση.

    ''Η Τουρκία θα συνεισφέρει αποτελεσματικά στη διαδικασία διαπραγματεύσεων του ΟΗΕ, σε αλληλεγγύη και συνεργασία'' με τον Ραούφ Ντενκτάς και τη νέα ''κυβέρνηση'', αναφέρει ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του Προέδρου της Τουρκίας Αχμέντ Νεζντέντ Σεζέρ, ο οποίος προήδρευσε της σημερινής σύσκεψης της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας για το Κυπριακό.

    Κατά τη συνάντηση, αναφέρει η ανακοίνωση, ''σημειώθηκε συναίνεση απόψεων ότι η λήψη πρωτοβουλιών για συνέχιση της διαπραγματευτικής διαδικασίας μετά το σχηματισμό της νέας ''κυβέρνησης'' θα ήταν ''επωφελής''.

    ''Οπως η κοινή γνώμη μας γνωρίζει καλά, μια δίκαιη και διαρκής λύση στο κυπριακό πρόβλημα είναι και ο κοινός στόχος της Τουρκίας'' και του ψευδοκράτους, προσθέτει η ανακοίνωση.

    Σημειώνεται ότι ''η Τουρκία διατηρεί την υποστήριξή της στις καλές υπηρεσίες του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και επίσης βεβαιώνει την πολιτική της αποφασιστικότητα για την επίτευξη μιας λύσης στη βάση των πραγματικοτήτων στο νησί μέσω διαπραγματεύσεων''.

    ''Οι προετοιμασίες, οι οποίες θα βοηθήσουν την τουρκική πλευρά να καθορίσει τη στάση της στη διαδικασία διαπραγματεύσεων, έχουν ληφθεί σε υψηλό επίπεδο σε συντονισμό με τις σχετικές Αρχές και με μεγάλη ευαισθησία που απαιτείται από το θέμα'', αναφέρει το γραφείο Τύπου του Τούρκου Προέδρου.

    Τέλος, σημειώνεται ότι κατά τη συνάντηση σημειώθηκε ''με μεγάλη ικανοποίηση'' ότι οι λεγόμενες βουλευτικές εκλογές της 14ης Δεκεμβρίου διεξήχθησαν ''σε ατμόσφαιρα ελευθερίας, ειρήνης και δημοκρατίας''.

    Κατεχόμενα - Μεχμέτ Αλί Ταλάτ - Σερντάρ Ντενκτάς - ''Κυβέρνηση'' --------------------------------------------------------------- Θετική χαρακτήρισε την προσέγγιση του κόμματός του ο Σερντάρ Ντενκτάς, αρχηγός του τ/κ Δημοκρατικού Κόμματος, ως προς την πρόταση του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, για σχηματισμό παράνομης κυβέρνησης στα κατεχόμενα.

    Σε δηλώσεις μετά τη χθεσινή συνάντηση Ταλάτ-Σερντάρ, ο Σερντάρ Ντενκτάς είπε πως παρέδωσε στον κ. Ταλάτ φάκελο που περιλαμβάνει τα σημεία του σχεδίου Ανάν που κατά τη δική του γνώμη χρήζουν συζήτησης.

    Στο φάκελο, όπως είπε ο υιός Ντενκτάς, περιέχονται και εναλλακτικές εισηγήσεις για το σχηματισμό λεγόμενης κυβέρνησης.

    Βρετανία - Κατεχόμενα - Κυπριακό ------------------------------- Η κυβέρνηση της Βρετανίας θεωρεί πως το αποτέλεσμα των λεγόμενων εκλογών στα κατεχόμενα έχει δείξει την επιθυμία των Τ/Κ για λύση του Κυπριακού και ένταξη στην ΕΕ, σημειώνοντας πως η επιθυμία αυτή πρέπει να γίνει σεβαστή.

    Απαντώντας σε ερώτηση του μέλους της Βουλής των Λόρδων, Λόρδου Kilclooney, για το πώς εκτιμά η βρετανική κυβέρνηση τα αποτελέσματα των λεγόμενων εκλογών στα κατεχόμενα, η Βαρόνη Σίμονς, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση, εξέφρασε την ελπίδα όπως συγκροτηθεί μια ''νέα διοίκηση'' το συντομότερο δυνατό, η οποία ''θα επιτρέψει στους Τ/Κ να αδράξουν την ευκαιρία που παρουσιάζεται για επίτευξη λύσης πριν από την 1η Μαϊου 2004''.

    ΚΣΣΕ - Πολιτική Επιτροπή - Κύπρος - Eorsi ----------------------------------------- O Εισηγητής στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) για την κατάσταση στην Κύπρο, Ούγγρος Βουλευτής Matyas Eorsi καθώς και άλλοι ξένοι βουλευτές - μέλη της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων της ΚΣΣΕ, υπογράμμισαν την ανάγκη επίτευξης λύσης του κυπριακού προβλήματος και τερματισμού της πολύχρονης διαίρεσης της Κύπρου και του λαού της όσο το δυνατό πιο σύντομα και εν πάση περιπτώσει πριν την 1η Μαΐου 2004.

    Η Επιτροπή, η οποία συνεδρίασε χθες στο Παρίσι, προχώρησε σε κατ αρχήν υιοθέτηση του προσχεδίου της έκθεσης του κ. Eorsi, συμπεριλαμβανομένων των προσχεδίων ψηφίσματος και σύστασης του κ. Eorsi για την κατάσταση στην Κύπρο, και αποφάσισε όπως επανέλθει επί του θέματος μετά την επίσκεψη του κ. Eorsi στο νησί που θα πραγματοποιηθεί από τις 11 μέχρι τις 15 Ιανουαρίου, σύμφωνα με ανακοινωθέν της Βουλής.

    Συγκεκριμένα, η Επιτροπή θα ξανασυζητήσει το θέμα σε επόμενη συνεδρία της στα πλαίσια του Πρώτου Μέρους της Συνόδου 2004 της ΚΣΣΕ, που θα πραγματοποιηθεί από τις 26 μέχρι τις 30 τρέχοντος στο Στρασβούργο.

    Στο μεταξύ ανακοίνωση της ΚΣΣΕ αναφέρεται στην επίσκεψη του κ. Eorsi στην Κύπρο, στο πλαίσιο της ετοιμασίας της έκθεσής του, και σημειώνει πως αυτός θα γίνει δεκτός στις 12 Ιανουαρίου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Την επόμενη ημέρα ο κ. Eorsi θα συναντηθεί με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς. Επίσης προγραμματίζονται συναντήσεις του με ηγέτες πολιτικών κομμάτων των δυο κοινοτήτων.

    Αριστεία Γραμμάτων, Τεχνών και Επιστημών 2004 --------------------------------------------- Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού ανακοινώνει ότι, ύστερα από εισήγηση της Συμβουλευτικής Επιτροπής Αριστείων Γραμμάτων, Τεχνών και Επιστημών, αποφασίστηκε όπως το 2004 τιμηθούν για την προσφορά τους στα Γράμματα, στις Τέχνες και στις Επιστήμες με Αριστείο οι πιο κάτω:

    Γράμματα --------- Μάγδα Κιτρομηλίδου Ηβη Μελεάγρου

    Τέχνες ------ Γιώργος Κοτσώνης Γιώργος Λανίτης Ανδρέας Χρυσοχός

    Επιστήμες --------- Δρ Κύπρος Νικολαϊδης Δρ Μηνάς Χατζημηνάς

    Υπουργός Εμπορίου - Ινδία - Τεχνολογικό πάρκο - Σύσκεψη ------------------------------------------------------- Σε καλό δρόμο βρίσκεται η πρόθεση των κυβερνήσεων της Ινδίας και της Κύπρου για δημιουργία στο νησί τεχνολογικού πάρκου πληροφορικής, το οποίο θα επιτρέψει στην Κύπρο όχι μόνο την επιστημονική έρευνα και την εξαγωγή προϊόντων πληροφορικής, αλλά και την ανάπτυξη λογισμικών προγραμμάτων για λογαριασμό ξένων εταιρειών παγκόσμιας εμβέλειας.

    Συγκεκριμένα, μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου η Ινδία θα υποβάλει μια προκαταρκτική μελέτη βιωσιμότητας που θα καλύπτει το κόστος και τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει το τεχνολογικό πάρκο πληροφορικής, ενώ η κυπριακή πλευρά θα προετοιμάσει διάφορα σενάρια για τους τρόπους συνεργασίας τόσο σε κυβερνητικό όσο και σε ιδιωτικό επίπεδο.

    ''Μετά το τέλος Φεβρουάριου, αφού θα έχουμε αυτές τις προτάσεις, θα δούμε πως θα το υλοποιήσουμε και ποιο θα είναι το σενάριο που θα επιλεγεί για συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες'', δήλωσε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας, ύστερα από ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί για το θέμα αυτό.

    Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ο Γενικός Διευθυντής των τεχνολογικών πάρκων πληροφορικής της Ινδίας S.N. Zindal παρουσίασε ανάμεσα σε άλλα τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν τα τεχνολογικά πάρκα στην Ινδία, τις υπηρεσίες που προσφέρουν, τους τρόπους ανάπτυξης, και τους λόγους που οδήγησαν την Ινδία σε παγκόσμια επιτυχία στον τομέα της πληροφορικής.

    Τεχνολογικό πάρκο - Γαλλία ---------------------- Ενδιαφέρον για δημιουργία τεχνολογικού πάρκου γενικότερης φύσεως επέδειξε και η Γαλλία. Το πάρκο αυτό θα καλύπτει τους τομείς της μικροβιολογίας, νανοτεχνολογίας, βιοτεχνολογίας και βιοϊατρικής και θα είναι μια μικρογραφία του πασίγνωστου πάρκου της Sofia Antipolis της Νίκαιας.

    Ερωτηθείς για το θέμα αυτό, ο Υπουργός Εμπορίου είπε ότι το Υπουργείο Εμπορίου και το εμπορικό επιμελητήριο της Νίκαιας θα διοργανώσουν ένα διήμερο σεμινάριο στην Κύπρο, στο οποίο θα καθοριστούν οι βασικοί άξονες που θα αποτελέσουν τη βάση για τη μελέτη βιωσιμότητας που προβλέπεται να αρχίσει το Μάρτη και να ολοκληρωθεί περί το τέλος του έτους.

    Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Κοινοτικές δαπάνες για 2007-2013 ----------------------------------------------------- Στις 28 Ιανουαρίου αναμένεται να υποβάλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις προτάσεις της στο Συμβούλιο Υπουργών, για τον καθορισμό των κοινοτικών δαπανών την περίοδο 2007-2013.

    Ολα δείχνουν ότι η Κομισιόν δεν προτίθεται να λάβει υπόψη τις αντιδράσεις των έξι κρατών μελών με καθαρή συνεισφορά στον κοινοτικό προϋπολογισμό, οι οποίες ζητούν «πάγωμα» των δαπανών στα σημερινά επίπεδα.

    ΕΕ - Ανεργία - Νοέμβριος 2003 - Κύπρος ------------------------------------- Στο 4,5% του ενεργού πληθυσμου κυμάνθηκε η ανεργία στην Κύπρο το Νοέμβριο του 2003 έναντι 8% που ήταν ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η Κύπρος έχει την τρίτη καλύτερη επίδοση μεταξύ των 25 κρατών μελών μετά το Λουξεμβούργο (3,9%) και την Ολλανδία (4,0%).

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, το μέσο ποσοστό ανεργίας στις προσχωρούσες χώρες ήταν τον περασμένο Νοέμβριο 14,1%.

    Στους άνδρες το ποσοστό ανεργίας που σημειώθηκε στην Κύπρο ήταν 4,1% ενώ στις γυναίκες η ανεργία ήταν 5,1%. Σε σχέση με τα αντίστοιχα ποσοστά του Οκτωβρίου δεν υπήρξε καμία μεταβολή για την Κύπρο.

    Χρηματιστήριο - Πτώση --------------------- Πτωτικά κινήθηκε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) υπό το βάρος των ρευστοποιήσεων για αποκόμιση μέρους των σημαντικών κερδών της τάξης του 8,1% που κατέγραψε ο Γενικός Δείκτης στις τελευταίες έξι χρηματιστηριακές συναντήσεις. Η αγορά σημείωσε πτώση της τάξης του 1,2%, κλείνοντας στις 84,85 μονάδες.

    [10] (Κ) Γουέσλι Κλαρκ - Κυπριακό

    Ο Αμερικανός απόστρατος Στρατηγός Γουέσλι Κλαρκ, ο οποίος διεκδικεί το χρίσμα του Δημοκρατικού υποψήφιου για την προεδρία των ΗΠΑ, σε γραπτή του δήλωση καλεί τους Τ/Κ πολιτικούς ηγέτες να προχωρήσουν γρήγορα στο σχηματισμό ψευδοκυβέρνησης και να εργαστούν επειγόντως για επανένωση της Κύπρου βασισμένης στο σχέδιο Ανάν.

    [11] (Κ) Εκπρόσωπος - Τουρκία - Κυπριακό

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε ότι από την απόφαση της σύσκεψης χθες στην Αγκυρα για το Κυπριακό αποδεικνύεται ότι δεν υπάρχει στην ουσία τίποτε το συγκεκριμένο.

    [12] (Κ) Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Κυπριακό

    Ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου εξέφρασε σήμερα την εκτίμηση ότι στην Τουρκία βρίσκεται σε εξέλιξη μια επιχείρηση εξωραϊσμού της εικόνας της, ενόψει των εθνικών της προτεραιοτήτων και ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίο θα επανεξετάσει το Δεκέμβριο του 2004 το αίτημα της χώρας για καθορισμό ημερομηνίας έναρξης διαπραγματεύσεων ένταξής της στην ΕΕ.

    [13] (Κ) Παπανδρέου - Κοπή πίτας

    Το Κυπριακό, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας ανέδειξε ως τα κρίσιμα θέματα εξωτερικής πολιτικής που θα απασχολήσουν την Ελλάδα το 2004 ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας σε εκδήλωση κατά την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας στο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών νωρίτερα σήμερα.

    Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την ευχή και την ελπίδα για επίλυση του Κυπριακού ''που ταλανίζει εδώ και χρόνια τον Ελληνισμό της Κύπρου και την ευρύτερη περιοχή'' και αναφέρθηκε στην Ελλάδα ως πρότυπο

    [14] (Κ) Εκπρόσωπος - ΗΠΑ - Μπους - Πάουελ - Κλόσον

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης απαντώντας σε ερωτήσεις δήλωσε σήμερα ότι στην επιστολή του Προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους επαναλαμβάνεται η έκκληση για αποδοχή των όρων που θέτει ο ΓΓ του ΟΗΕ στο Κυπριακό προσθέτοντας πως εξ όσων γνωρίζει δεν υπάρχει αναφορά στην ανάγκη αναβάθμισης των όρων εντολής του ΓΓ ως επιδιαιτητή.

    Ερωτηθείς γιατί η κυβέρνηση απέκρυψε την επιστολή του Αμερικανού Προέδρου Τζορτζ Μπους προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Εκπρόσωπος είπε ότι δεν συνέβη κάτι τέτοιο και πως με βάση την απόφαση που λήφθηκε θα γινόταν αναφορά μέχρις ότου υπάρξει απάντηση εκ μέρους του Πρωθυπουργού της Ελλάδας.

    [15] (Κ) Ερντογάν - Κυπριακό - Βερολίνο

    Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι η Τουρκία θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να βοηθήσει στην εξεύρεση λύσης στο κυπριακό μέχρι την 1η Μάιου.

    [16] (Κ) ΥΠΑΜ - Αποναρκοθέτηση - ΕΕ

    Ποσό ύψους 2,5 εκατ. ευρώ θα διαθέσει προς την Κυπριακή Δημοκρατία η Ευρωπαϊκή Ενωση, για σκοπούς αποναρκοθέτησης της νεκρής ζώνης.

    [17] (Κ) Κυπριακό - Εκπρόσωπος Φερχόιγκεν

    [18] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 09/01/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,6997            1,7098
    Δολάριο ΗΠΑ                      2,1670            2,1800
    Λίρα Αγγλίας                     1,1794            1,1864
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    --------------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     230,8441        232,6908
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,7938          2,8161
    Δολάριο Καναδά                     2,7748          2,7969
    Κορώνα Δανίας                     12,6466         12,7477
    Κορώνα Νορβηγίας                  14,8079         14,9263
    Κορώνα Σουηδίας                   15,4896         15,6135
    Φράγκο Ελβετίας                    2,6585          2,6797
    
    

    [19] (Κ) ΚΥΠΕ - Εκδήλωση για κόψιμο βασιλόπιτας

    Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Συνεδριακό Κέντρο η καθιερωμένη εκδήλωση για το κόψιμο της βασιλόπιτας του Κυπριακού Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ).

    [20] (Κ) Χρηματιστήριο - Οριακή πτώση

    Δεύτερη κατά σειρά πτώση κατέγραψε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, αφού και στη σημερινή συνάντηση ο Γενικός Δείκτης Τιμών κινήθηκε πτωτικά, ως αποτέλεσμα των πιέσεων που δέχθηκε η αγορά από τους περιφερειακούς τίτλους. Η αγορά έκλεισε στη τελευταία χρηματιστηριακή συνάντηση της εβδομάδας στις 84,41 μονάδες με απώλειες σε ποσοστό 0,52%. Μειωμένη σε σχέση με χθες παρουσιάστηκε η αξία των συναλλαγών, καθώς διαμορφώθηκε στις 972 χιλιάδες λίρες, με την Τράπεζα Κύπρου να συγκεντρώνει το 40% του τζίρου.

    [21] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Κατάταξη νεοσυλλέκτων

    Τη διαβεβαίωση ότι οι νεοσύλλεκτοι οπλίτες της 2004 Α΄ ΕΣΣΟ (Εκπαιδευτική Σειρά Στρατευσίμων Οπλιτών), θα αντιμετωπισθούν με διαφανείς και αντικειμενικές διαδικασίες, έδωσε σήμερα ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης.

    [22] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Κυπριακό - Τουρκία

    Οι αποφάσεις που λήφθηκαν στην Τουρκία όσον αφορά το Κυπριακό απογοήτευσαν την κυπριακή κυβέρνηση, δήλωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα να επικρατήσουν σοφότερες σκέψεις στην Αγκυρα και να ληφθούν υπόψη τα συμφέροντα των Τούρκων και όχι οι προκαταλήψεις του βαθιού κράτους και του Ραούφ Ντενκτάς.

    [23] (Κ) Συντονιστής Εναρμόνισης - Αξιωματούχος ΔΝΤ

    Την ανάγκη αντιμετώπισης του δημοσιονομικού ελλείμματος και επαναφοράς της κυπριακής οικονομίας στα πλαίσια που καθορίζουν τα κριτήρια του Μάαστριχτ, επεσήμανε σήμερα ο Ολλανδός Εκτελεστικός Διευθυντής που εκπροσωπεί την Κύπρο και τις άλλες χώρες της ίδιας περιφέρειας στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Jeroen Kremers.

    [24] (Κ) Εισηγητής - ΚΣΣΕ - Επίσκεψη

    [25] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Τουρκία - Σχέδιο Ανάν


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 9 January 2004 - 18:49:23 UTC