Browse through our Interesting Nodes on Secondary Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-01-19

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Ποδόσφαιρο - 16η αγωνιστική - Βαθμολογία
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [04] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Ε/Κ - Τ/Κ
  • [05] (K) Χατζηδημητρίου - Βέλγικη Γερουσία
  • [06] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος
  • [07] (Κ) Φιλανδία - Κύπριοι και Μαλτέζοι - Αγορά εργασίας
  • [08] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ελληνας Πρωθυπουργός
  • [09] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [10] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Ελληνας Πρωθυπουργός - Δηλώσεις (1)
  • [11] (Κ) Προεδρεύων Δημοκρατίας - Δηλώσεις Προέδρου Παπαδόπουλου
  • [12] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [13] (Κ) Χρηματιστήριο - Μικρά κέρδη
  • [14] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρωθυπουργός Σημίτης - Δηλώσεις (2)
  • [15] (Κ) ''Telepassport'' - Πρώτη άδεια σταθερής τηλεφωνίας
  • [16] (Κ) Πρόεδρος ΝΔ - Κύπρος - Επίσκεψη
  • [17] (Κ) ''Milliyet'' - Μπους - Ερντογάν - Τουρκία - Κυπριακό - ΕΕ
  • [18] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων
  • [19] (Κ) ΧΑΚ - Τσιμπανούλης - Κύπρος

  • [01] (Κ) Ποδόσφαιρο - 16η αγωνιστική - Βαθμολογία

    
    
    Νέα δεδομένα στην κορυφή της κούρσας του πρωταθλήματος δημιούργησε η 16η αγωνιστική, αφού μετά την απώλεια βαθμών στη Λάρνακα, ο ΑΠΟΕΛ έδωσε την ευκαιρία στη Ομόνοια να πλησιάσει στον ένα βαθμό. Αντίθετα ο Απόλλωνας απομακρύνθηκε ακόμη περισσότερο από την κορυφή.
    
    Στους χθεσινούς αγώνες, ο Διγενής Μόρφου συνέτριψε την Αναγέννηση στο Μακάρειο με 4-0 και έκανε βήμα απομάκρυνσης από την επικίνδυνη ζώνη της διαβάθμισης, ενώ η Ενωση Νέων Παραλιμνίου κατάβαλε στο Παραλίμνι τον Ολυμπιακό με 2-1.
    
    Το Σάββατο, η Ομόνοια διέλυσε τη Δόξα Κατοκωπιάς με 11 - 0 σημειώνοντας το ευρύτερο μέχρι στιγμής σκορ, ενώ η ΑΕΚ με τον Ανδρέα Μουσκάλλη στο πάγκο και το 2-2 στη Λάρνακα, έκοψε βαθμούς από τον ΑΠΟΕΛ. Στη Λεμεσό ο Απόλλωνας δέχθηκε την πέμπτη συνεχόμενη ήττα σε πρωτάθλημα και κύπελλο, αφού ηττήθηκε με 2-1 από την Ανόρθωση.
    
    Η ΑΕΛ κατέβαλε στην Πάφο την τοπική Ενωση με 1-0, ενώ ο Ονήσιλλος Σωτήρας εξήλθε ισόπαλος 2-2 στο Παραλίμνι με τον Εθνικό Αχνας.
    
    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
    ----------
    
    1. ΑΠΟΕΛ          40
    2. Ομόνοια        39
    3. Απόλλων        36
    4. ΑΕΛ            27
    5. Εθνικός Αχνας  26
    6. Ανόρθωση       26
    7. Ολυμπιακός     23
    8. Ενωση          21
    9. Διγενής        18
    10. ΑΕ Πάφος      16
    11. ΑΕΚ           16
    12. Αναγέννηση    11
    13. Ονήσιλλος      9
    

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το Κυπριακό, η επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου στην Αθήνα και οι συνομιλίες που θα έχει με την ελληνική κυβέρνηση και οι αντιδράσεις για την αύξηση της τιμής των καυσίμων από κατοίκους ορεινών περιοχών και αγρότες κυριαρχούν στην ειδησιογραφία των σημερινών πρωτοσέλιδων του κυπριακού Τύπου.

    Αλλα θέματα που προβάλλονται είναι η συζήτηση του Κυπριακού στο Ευρωκοινοβούλιο το Φεβρουάριο, η έναρξη εργασιών αναστήλωσης της Μονής του Αποστόλου Ανδρέα, η έρευνα για τις οικονομικές ατασθαλίες στην Αρχιεπισκοπή και τα αποτελέσματα από την επίσκεψη κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας στην Κούβα.

    Η ''Αλήθεια'' υπό τον τίτλο ''Κατάργησε την ελληνική κυβέρνηση ο Τάσσος'' γράφει πως "σ΄ ένα απίστευτο ολίσθημα υπέπεσε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος αφού καθώς αναχωρούσε για την Αθήνα για να έχει συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση για τους χειρισμούς του Κυπριακού τους επόμενους λίγους μήνες, έσπευσε την ίδια ώρα να χαρακτηρίσει την ελληνική κυβέρνηση ως υπηρεσιακή, η οποία αδυνατεί να αναλάβει τις ευθύνες της εάν υπάρξει ανάγκη αποφάσεων στο Κυπριακό". Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται σε δηλώσεις του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια κατά την επιστροφή της αντιπροσωπείας στην Κύπρο, για εντοπισμό παράλληλων δρόμων Κύπρου και Κούβας.

    ''Το Θάρρος'' υπό τον τίτλο ''Αγροτική επανάσταση'' γράφει ότι "ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί" είναι οι αγρότες της Λάρνακας και των Κοκκινοχωριών θεωρώντας ότι η τελευταία αύξηση στην τιμή των καυσίμων "είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της υπομονής τους και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον του επαγγέλματος". Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι πράξεις πολλών εκατομμυρίων λιρών που αφορούν περιουσιακά στοιχεία της Αρχιεπισκοπής έχουν ακυρωθεί σύμφωνα με τον Μητροπολίτη Πάφου και ήδη άρχισαν να ρέουν στο ταμείο της Αρχιεπισκοπής πολλά εκατομμύρια λίρες.

    ''Ο Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Δεν θέλει ΗΠΑ στις συνομιλίες'' γράφει ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δεν έκρυψε χθες ότι η πλευρά μας απεύχεται την παρουσία αμερικανικών παρατηρητών στις συνομιλίες ενώ βλέπει δυσκολίες σε συμφωνία Ελλάδας και Τουρκίας στο παρόν στάδιο. Αλλού γράφει ότι μεγάλο οικονομικό πρόβλημα προκαλούν οι αυξήσεις των καυσίμων στους κατοίκους της υπαίθρου, ιδιαίτερα σ' αυτούς που κατοικούν σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές, οι κάτοικοι των οποίων έστεισαν χθες μπλόκα στους υπεραστικούς δρόμους.

    ''Η Σημερινή'' με τον τίτλο ''Ξεσηκώθηκαν οι αγρότες'' γράφει στο κύριο θέμα ότι οι αντιδράσεις για την πρόσφατη αύξηση της τιμής λιανικής πώλησης των καυσίμων "παίρνουν μορφή χιονοστιβάδας και μετατρέπονται σε λαϊκή εξέγερση". Στο πλαίσιο των αντιδράσεων αυτών υπήρξαν κινητοποιήσεις αγροτών οι οποίοι χθες απέκοψαν οδικές αρτηρίες από τον Καρβουνά στην Κυπερούντα και από το Παλαιχώρι στον Αγρό. Αλλού γράφει ότι σήμερα ή αύριο θα αρχίσει από τη ''Γιούνοπς'' η διαδικασία προκήρυξης προσφορών για την αναστήλωση της κατεχόμενης μονής του Αποστόλου Ανδρέα και ότι μεταξύ των εργολάβων που θα αναλάβουν την εκτέλεση του έργου θα είναι και Τουρκοκύπριοι.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' κάτω από τον τίτλο ''Μπλόκα αγροτών και στη Λευκωσία'' γράφει στο κύριο θέμα πως οι κάτοικοι της Πιτσιλιάς και των ορεινών περιοχών Λεμεσού, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την επιβολή των πρόσφατων αυξήσεων στα καύσιμα, εξετάζουν το ενδεχόμενο κλιμάκωσης των κινητοποιήσεών τους και την κάθοδό τους στη Λευκωσία για αποκλεισμό του Προεδρικού Μεγάρου και του κτιρίου της Βουλής. Σε άλλο θέμα γράφει ότι εντός του πρώτου δεκαημέρου Φεβρουαρίου θα συζητηθούν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τα θέματα που αφορούν την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και οι εξελίξεις στο Κυπριακό.

    [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    
    
    Πρόεδρος Δημοκρατίας - Αθήνα - Συνομιλίες
    -----------------------------------------
    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος βρίσκεται στην Αθήνα όπου σήμερα θα έχει συνομιλίες με τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, καθώς και συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο και τους αρχηγούς της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή, του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου Νίκο Κωνσταντόπουλο και του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.
    
    Απαντώντας σε ερωτήσεις, χθες κατά την αναχώρησή του για την ελληνική πρωτεύουσα, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως θα υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα για την ε/κ πλευρά εάν στις συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού, εμπλακούν ενεργά, υπό τη μορφή παρατηρητών, οι ΗΠΑ.
    
    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε πως οι συνομιλίες γίνονται υπό την αιγίδα του ΓΓ των ΗΕ και είναι καθορισμένοι και οι συμμετέχοντες και οι ενδιαφερόμενοι.
    
    Επανέλαβε για ακόμη μια φορά το γεγονός ότι η ε/κ πλευρά είναι έτοιμη να προσέλθει σε συνομιλίες, ''όποτε ο ΓΓ των ΗΕ μας καλέσει'', εκφράζοντας παράλληλα την επιθυμία, η λύση να βρεθεί πριν την 1η Μαϊου 2004.
    
    Κληθείς να πει εάν ισχύουν οι πληροφορίες πως η Αθήνα διαμηνύει στις ΗΠΑ ότι δεν είναι περίοδος που μπορεί η Ελλάδα να δεχθεί πιέσεις αναφορικά με το Κυπριακό, λόγω της προεκλογικής περιόδου την οποία διανύει η χώρα, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως δεν γνωρίζει εάν όντως ισχύει κάτι τέτοιο.
    
    Κληθείς να πει εάν θεωρεί σωστό να παγώσουν οι διαδικασίες, μέχρι να γίνουν οι εκλογές στην Ελλάδα, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δήλωσε πως ο ίδιος δεν θεωρεί τίποτα, επαναλαμβάνοντας πως η πλευρά μας είναι έτοιμη για συνομιλίες ''όποτε μας καλέσει ο ΓΓ των ΗΕ''.
    
    Πρόσθεσε πως επιθυμία της ε/κ πλευράς είναι όπως «εάν είναι δυνατό, η λύση να βρεθεί πριν την 1η Μαϊου».
    
    Σχολιάζοντας δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ Αμπντουλάχ Γκιούλ, ο οποίος είπε πως η Τουρκία είναι έτοιμη να διαπραγματευθεί το σχέδιο Ανάν, και πως θα φανεί στην πορεία ποια πλευρά είναι αδιάλλακτη, αφού τα σημεία που η Τουρκία θέλει να αλλάξει επί του σχεδίου Ανάν είναι, σύμφωνα με τον κ. Γκιούλ, πολύ λιγότερα από αυτά που θέλει η δική μας πλευρά να αλλάξει, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως «τα σημεία δεν είναι αριθμητικά που αξιολογούνται».
    
    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε πως η κυβέρνηση δεν έχει καμία απολύτως πληροφορία για τη χρονική στιγμή επανέναρξης των συνομιλιών.
    
    Ερωτηθείς για το πώς απαντά η κυβέρνηση στο αίτημα της Τουρκίας να υπάρξουν παρατηρητές από τις ΗΠΑ στις συνομιλίες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε ότι «οι συνομιλίες γίνονται κάτω από την αιγίδα του ΓΓ των ΗΕ και είναι καθορισμένοι και οι συμμετέχοντες και οι ενδιαφερόμενοι».
    
    Σε ερώτηση εάν θα έχει πρόβλημα η πλευρά μας στην περίπτωση που υπάρξει άμεση εμπλοκή των ΗΠΑ με παρατηρητές στις συνομιλίες, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος σημείωσε πως σε μια τέτοια περίπτωση, η ε/κ πλευρά «θα έχει πρόβλημα και σοβαρότατο», επαναλαμβάνοντας πως «οι συνομιλίες γίνονται μέσα στα πλαίσια των ΗΕ».
    
    «Αλλωστε η εμπλοκή των ΗΠΑ και το ενδιαφέρον τους είναι αυτό που παρατηρείται όλη αυτή την περίοδο και δεν βλέπω κανένα λόγο γιατί να αλλάξει αυτό το σκηνικό», πρόσθεσε.
    
    Κληθείς να πει εάν πιστεύει πως θα ανακοινωθούν κάποιες αποφάσεις της Αγκυρας αναφορικά με το Κυπριακό, μετά τη συνάντηση του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζορτζ Μπούς, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως δεν νομίζει ότι είναι λογικό να αναμένεται ότι ο κ. Ερντογάν να ανακοινώσει τις αποφάσεις του μετά από τη συνάντηση του με τον κ. Μπους ή να δηλώσει ότι έχει υποχωρήσει ή ότι έχει υπακούσει στις οδηγίες των ΗΠΑ.
    
    ''Αυτά είναι εντελώς ανεδαφικά. Αν έχει να πει κάτι θα το αναφέρει προτού μεταβεί στις ΗΠΑ'', κατέληξε.
    
    Βρετανία - Κυπριακό - Σεμινάριο - Λόρδος Χάνεϊ - Μάουρερ
    --------------------------------------------------------
    Η περαιτέρω καθυστέρηση της λύσης του Κυπριακού είναι εις βάρος όλων, κυρίως των Τ/Κ και της ίδιας της Τουρκίας, υπογράμμισε ο πρώην Ειδικός Απεσταλμένος της Βρετανίας για το Κυπριακό Λόρδος Ντέιβιντ Χάνεϊ, σε ομιλία του στο πλαίσιο σεμιναρίου για το Κυπριακό που διοργανώνουν αυτό το Σαββατοκύριακο Ε/Κ και Τ/Κ φοιτητές του βρετανικού πανεπιστημίου του Warwick.
    
    Ο Λόρδος Χάνεϊ είπε πως ενώ η λύση του Κυπριακού δεν αποτελεί νομική προϋπόθεση για ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, η ανάγκη για λύση πηγάζει από την πολιτική πραγματικότητα.
    
    Τόνισε ταυτόχρονα ότι ενώ δεν πρέπει να αποδίδεται τόσο μεγάλη σημασία σε ημερομηνίες, ως χρονικά όρια, η περαιτέρω καθυστέρηση στη λύση του Κυπριακού, είναι σε βάρος όλων, και περισσότερο των Τ/Κ και της ίδιας της Τουρκίας.
    
    Μιλώντας στο ίδιο σεμινάριο, ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της ΕΕ με την Κύπρο Λέοπολντ Μάουρερ είπε ότι αν δεν λυθεί το Κυπριακό την πρώτη Μαίου, τότε θα ενταχθεί στην ΕΕ η Κυπριακή Δημοκρατία σε όλη της την επικράτεια, με το σχετικό πρωτόκολλο συμφωνίας που προνοεί για αναστολή της εφαρμογής του κοινοτικού κεκτημένου στην υπό τουρκικό έλεγχο περιοχή του νησιού.
    
    Ο κ. Μάουρερ σημείωσε ότι ένα δεύτερο πρωτόκολλο προνοεί για τερματισμό της αναστολής αυτής, που θα ισχύσει όταν λυθεί το κυπριακό πρόβλημα, όπως έγινε στην περίπτωση της Γερμανίας.
    
    Ονομαστήρια Μακαρίου - Εκδηλώσεις
    ---------------------------------
    Το Πολιτιστικό Κέντρο Εθνάρχη Μακαρίου του Γ' Παναγιάς, γενέτειρας του Μακαρίου διοργανώνει σήμερα εκδηλώσεις με την ευκαιρία της ονομαστικής γιορτής του.
    
    Μεταξύ των εκδηλώσεων περιλαμβάνεται πορεία αγάπης από την πλατεία του Πολιτιστικού Κέντρου προς την Ιερά Μονή Χρυσορρογιάτισσας, της οποίας θα ηγηθεί ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης.
    
    Ο κ. Γεωργιάδης θα είναι και ο κύριος ομιλητής στο εκκλησιαστικό μνημόσυνο του οποίου προϊσταται ο Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος.
    
    Μετά το πέρας της πορείας θα τελεστεί τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο άγαλμα του Μακαρίου.
    
    Θεία Λειτουργία και Μνημόσυνο τελείται σήμερα το πρωί και στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ιωάννη στη Λευκωσία του οποίου προϊσταται ο Χωρεπίσκοπος Σαλαμίνος Βαρνάβας.
    
    Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στον ανδριάντα του Μακαρίου στο προαύλιο της Αρχιεπισκοπής.
    
    Στην Πάφο, η συντονιστική επιτροπή κομμάτων ΔΗΚΟ-ΑΚΕΛ-ΕΔΕΚ Εμπας διοργανώνει σήμερα στις έξι το απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Κοινοτικού Συμβουλίου της κοινότητας φιλολογικό μνημόσυνο στη μνήμη του Εθνάρχη Μακαρίου.
    
    Κύριος ομιλητής θα είναι ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Δώρος Θεοδώρου.
    
    Εξάλλου, ο πολιτιστικός σύνδεσμος Κάτω Πάφου διοργάνωσε χθες το πρωί την καθιερωμένη ετήσια αιμοδοσία στη μνήμη του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου στο παραδοσιακό καφενείο ''Η Κάτω Πάφος''.
    
    Η αιμοδοσία έγινε υπό την αιγίδα των εκκλησιών Θεοσκέπαστης και Αγίων Αναργύρων.
    
    Αιμοδοσίες σε όλες τις πόλεις διοργανώνει σήμερα και η Παγκύπρια Πορεία Αγάπης Αρχιεπισκόπου Μακαρίου σε όλες τις τράπεζες αίματος των νοσοκομείων μέχρι και τις 1430.
    
    Επίσης σήμερα διοργανώνονται σε όλα τα σχολεία της ελεύθερης Κύπρου επιχορηγούμενες πορείες αγάπης με σύνθημα ''Περπατώ για το σχολείο μου'' ενώ θα διοργανωθούν και άλλες δραστηριότητες όπως δενδροφυτεύσεις, εκθέσεις φωτογραφίας και βιβλίου γύρω από τη ζωή του Μακαρίου.
    
    Μαθητές θα επισκεφθούν το Ιδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, το διαμέρισμά του και το Βυζαντινό Μουσείο.
    
    Υπουργός Παιδείας - Μακάριος - Ημέρα Μνήμης - Μήνυμα
    ----------------------------------------------------
    Η αγωνιστική πορεία και η αγάπη του Εθνάρχη Μακαρίου Γ' για την πατρίδα ας αποτελούν πάντα την πυξίδα της πορείας του λαού της Κύπρου, για να μπορέσει σύντομα να πετύχει την ανατροπή των κατοχικών τετελεσμένων και τη δικαίωση των αγώνων του, αναφέρει ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης σε μήνυμά του για την σημερινή Ημέρα Μνήμης του Εθνάρχη Μακαρίου Γ'.
    
    ''Τιμώντας τη μνήμη του Εθνάρχη Μακαρίου, ας θυμηθούμε τους αγώνες του για την ελευθερία και τη δημοκρατία και ας παραδειγματιστούμε από την πίστη και την αφοσίωση του στο δίκαιο του αγώνα μας'', αναφέρει ο κ. Γεωργιάδης.
    
    Προσθέτει πως ο Μακάριος διακήρυττε πάντοτε πως οι ''λαοί οι οποίοι αγωνίζονται, οι λαοί αυτοί ζουν και ουδέποτε πεθαίνουν. Και η Κύπρος προορίζεται να ζήσει και θα ζήσει''.
    
    ΑΚΕΛ - Αριστοφάνης Γεωργίου - Κούβα
    -----------------------------------
    Το ΑΚΕΛ θεωρεί ότι έχει επιτελεσθεί πλήρως ο στόχος της επίσκεψης της διακομματικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας στην Κούβα και πως αυτή έχει καταδείξει ότι οι διμερείς επαφές Κύπρου - Κούβας είναι απολύτως αναγκαίες για να συνεχισθούν οι πολύ καλές και φιλικές σχέσεις που υπάρχουν μεταξύ των κυβερνήσεων, των κοινοβουλίων και των λαών των δυο χωρών.
    
    Αυτό δήλωσε στο ΚΥΠΕ, μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Αριστοφάνης Γεωργίου, ο οποίος συμμετείχε στην αντιπροσωπεία, προσθέτοντας πως ''έχουμε διαπιστώσει με τα ίδια τα μάτια μας ότι η Κούβα ευρίσκεται σε μίαν περίοδο ανόρθωσης τόσο της οικονομίας της όσο και της κατάστασης του λαού της και αντιστέκεται με κάθε τρόπο στη βαναυσότητα με την οποία αντιμετωπίζεται από πλευράς των Αμερικανών με το εμπάργκο το οποίο έχουν επιβάλει και που οδηγεί στο στραγγαλισμό του κουβανικού λαού''.
    
    ΔΗΣΥ - Δημήτρης Συλλούρης - Κούβα
    ---------------------------------
    Ο Δημοκρατικός Συναγερμός (ΔΗΣΥ) πιστεύει πως οι ιστορικά φιλικές σχέσεις Κύπρου και Κούβας πρέπει να διατηρηθούν, ανεξαρτήτως των διαφορετικών πολιτικών συστημάτων που εφαρμόζονται στις δύο χώρες, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Δημήτρης Συλλούρης, ο οποίος συμμετείχε στη διακομματική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία που επισκέφθηκε την Κούβα.
    
    Ο κ. Συλλούρης είπε πως ενδεχομένως αυτές οι σχέσεις να μπορέσουν σε κάποια στιγμή να φανούν χρήσιμες και να αξιοποιηθούν ακόμα και από τη διεθνή κοινότητα.
    
    Ως προς το Κυπριακό, ο κ. Συλλούρης δήλωσε ότι από τις δηλώσεις που έγιναν, ''θεωρείται δεδομένη η υποστήριξη από μέρους της Κούβας, όμως πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και να πούμε ότι η λύση του Κυπριακού θα κριθεί πολύ περισσότερο με την επιρροή άλλων χωρών και άλλων πολιτικών συστημάτων, με τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ενωση και τα εμπλεκόμενα μέρη''.
    
    ΔΗΚΟ - Νίκος Κλεάνθους - Κούβα
    -------------------------------
    Την εκτίμηση ότι ήταν επιτυχής η όλη αποστολή της διακομματικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας της Κύπρου που επισκέφθηκε την Κούβα εξέφρασε, με δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Νίκος Κλεάνθους, ο οποίος συμμετείχε στην αντιπροσωπεία.
    
    Αυτό συνάγεται, όπως είπε, ''πρώτα από όλα από τα έντονα αισθήματα φιλίας και αλληλεγγύης για την Κύπρο και τον αγώνα που διεξάγουμε, παρά το γεγονός ότι η Κούβα αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά δικά της προβλήματα, τα οποία είναι γνωστά με τις κυρώσεις εναντίον της''.
    
    ''Από τη μια'', δήλωσε ο κ. Κλεάνθους, ''οι σχέσεις Κύπρου - Κούβας έχουν σφυρηλατηθεί με το πέρασμα του χρόνου, αλλά έχουν θεμελιωθεί και μέσα στο Κίνημα των Αδεσμεύτων, και δεν είναι τυχαία η αναφορά με θαυμασμό που έκαναν κατά τις επαφές μας όλοι οι συνομιλητές για τον Μακάριο και για τις σχέσεις του με τον Κάστρο και άλλους ηγέτες την τότε εποχή''.
    
    ''Από την άλλη'', συνέχισε, ''παρόλο ότι συνειδητοποιούν ότι οι δρόμοι μας είναι εντελώς διαφορετικοί, εντούτοις δεν έχουν με οποιοδήποτε τρόπο μειώσει το ενδιαφέρον τους για την επιτυχή έκβαση του αγώνα της Κύπρου να απαλλαγεί από την κατοχή, για αυτό και ήταν πάντοτε και παραμένουν, όπως διαδήλωσαν, θερμοί συμπαραστάτες σε αυτό τον αγώνα''.
    
    ''Ασφαλώς'', είπε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, ''πρέπει να τιμούμε και εμείς αυτή τη φιλία και πάνω σε θέσεις αρχών να τοποθετούμαστε''.
    
    ΑΔΗΚ - Ντίνος Μιχαηλίδης - Κούβα
    --------------------------------
    Η επίσκεψη της διακομματικής αντιπροσωπείας της Βουλής των Αντιπροσώπων στην Κούβα ήταν επιτυχής και έδωσε την ευκαιρία να επαναβεβαιωθούν τα αισθήματα φιλίας και αλληλεγγύης μεταξύ των δύο λαών, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του ΑΔΗΚ Ντίνος Μιχαηλίδης, ο οποίος μετείχε στην αντιπροσωπεία.
    
    ''Ανετα μπορεί να πει κανείς'', είπε ο κ. Μιχαηλίδης, ''ότι η επίσκεψη της κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας εστέφθη με πλήρη επιτυχία και οι στόχοι οι οποίοι είχαν τεθεί έχουν εκπληρωθεί πλήρως''.
    
    Ποδόσφαιρο - 16η αγωνιστική - Βαθμολογία
    ----------------------------------------
    Νέα δεδομένα στην κορυφή της κούρσας του πρωταθλήματος δημιούργησε η 16η αγωνιστική, αφού μετά την απώλεια βαθμών στη Λάρνακα, ο ΑΠΟΕΛ έδωσε την ευκαιρία στη Ομόνοια να πλησιάσει στον ένα βαθμό. Αντίθετα ο Απόλλωνας απομακρύνθηκε ακόμη περισσότερο από την κορυφή.
    
    Στους χθεσινούς αγώνες, ο Διγενής Μόρφου συνέτριψε την Αναγέννηση στο Μακάρειο με 4-0 και έκανε βήμα απομάκρυνσης από την επικίνδυνη ζώνη της διαβάθμισης, ενώ η Ενωση Νέων Παραλιμνίου κατάβαλε στο Παραλίμνι τον Ολυμπιακό με 2-1.
    
    Το Σάββατο, η Ομόνοια διέλυσε τη Δόξα Κατοκωπιάς με 11 - 0 σημειώνοντας το ευρύτερο μέχρι στιγμής σκορ, ενώ η ΑΕΚ με τον Ανδρέα Μουσκάλλη στο πάγκο και το 2-2 στη Λάρνακα, έκοψε βαθμούς από τον ΑΠΟΕΛ. Στη Λεμεσό ο Απόλλωνας δέχθηκε την πέμπτη συνεχόμενη ήττα σε πρωτάθλημα και κύπελλο, αφού ηττήθηκε με 2-1 από την Ανόρθωση.
    
    Η ΑΕΛ κατέβαλε στην Πάφο την τοπική Ενωση με 1-0, ενώ ο Ονήσιλλος Σωτήρας εξήλθε ισόπαλος 2-2 στο Παραλίμνι με τον Εθνικό Αχνας.
    
    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
    ----------
    
    1. ΑΠΟΕΛ          40
    2. Ομόνοια        39
    3. Απόλλων        36
    4. ΑΕΛ            27
    5. Εθνικός Αχνας  26
    6. Ανόρθωση       26
    7. Ολυμπιακός     23
    8. Ενωση          21
    9. Διγενής        18
    10. ΑΕ Πάφος      16
    11. ΑΕΚ           16
    12. Αναγέννηση    11
    13. Ονήσιλλος      9
    

    [04] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Ε/Κ - Τ/Κ

    [05] (K) Χατζηδημητρίου - Βέλγικη Γερουσία

    [06] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος άρχισε τις επαφές του στην Αθήνα με συνάντηση που έχει αυτή την ώρα με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο.

    Ο Πρόεδρος Στεφανόπουλος υποδέχθηκε τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο και τη συνοδεία του στα σκαλιά του Προεδρικού Μεγάρου.

    [07] (Κ) Φιλανδία - Κύπριοι και Μαλτέζοι - Αγορά εργασίας

    Οι υπήκοοι της Κύπρου και της Μάλτας θα έχουν ελεύθερη διακίνηση, εγκατάσταση και πρόσβαση στην αγορά εργασίας της Φιλανδίας από την 1η Μαϊου 2004, μετά την απόφαση της φιλανδικής κυβέρνησης να μην κάνει για τις δύο χώρες χρήση της μεταβατικής περιόδου, όπως έχει δικαίωμα.

    Η φιλανδική κυβέρνηση παρουσίασε στη Βουλή ένα νομοσχέδιο, το οποίο προβλέπει ότι τουλάχιστον για τα δύο πρώτα χρόνια που ακολουθούν τη ένταξη των οκτώ χωρών της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης, οι υπήκοοί τους δεν θα έχουν δικαίωμα να εργασθούν στη Φιλανδία. Πρόκειται για τους υπηκόους της Τσεχίας, της Εσθονίας, της Λιθουανίας, της Λετονίας, της Ουγγαρίας, της Πολωνίας, της Σλοβενίας και της Σλοβακίας.

    Σύμφωνα με το νομοσχέδιο αυτό μετά την παρέλευση των δύο ετών, η φιλανδική κυβέρνηση θα μπορεί, αν το κρίνει σκόπιμο, να παρατείνει τον περιορισμό της ελεύθερης πρόσβασης σε εργασία για ένα επιπλέον έτος.

    Για τους υπηκόους της Κύπρου και της Μάλτας, το νομοσχέδιο δεν προβλέπει κανέναν απολύτως περιορισμό, που σημαίνει ότι έχουν άμεση πρόσβαση στην αγορά εργασίας της Φιλανδίας.

    Θα πρέπει να σημειωθεί ότι με βάση τη σχετική συμφωνία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, τα σημερινά 15 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχουν δικαίωμα να περιορίσουν την ελεύθερη πρόσβαση στην αγορά εργασίας τους σε υπήκοους προερχόμενους από τις προσχωρούσες χώρες.

    Το μέτρο κρίθηκε απαραίτητο προκειμένου να αποφευχθούν διαταραχές στην αγορά εργασίας της ΕΕ εξαιτίας μιας ενδεχόμενης μαζικής εισόδου εργαζομένων από τις προσχωρούσες χώρες της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης.

    Μέχρι σήμερα μόνον η ιρλανδική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει επισήμως ότι δεν πρόκειται να κάνει χρήση αυτής της εξαίρεσης και θα ανοίξει από την 1η Μαϊου την αγορά εργασίας της στους υπηκόους των νέων χωρών μελών.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΓΠ)

    [08] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ελληνας Πρωθυπουργός

    Αρχισε στις 12 το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου η συνάντηση των αντιπροσωπειών των κυβερνήσεων Ελλάδας και Κύπρου υπό τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Από ελλαδικής πλευράς στη συνάντηση συμμετέχουν, εκτός από τον κ. Σημίτη, ο ΥΠΕΞ Γιώργος Παπανδρέου, ο Αναπληρωτής ΥΠΕΞ Τάσος Γιαννίτσης και ο Πρεσβευτής της Ελλάδας στην Κύπρο Χρίστος Παναγόπουλος.

    Από κυπριακής πλευράς εκτός από τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο στη συνάντηση συμμετέχουν ο ΥΠΕΞ Γιώργος Ιακώβου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσος Τζιωνής και ο Πρεσβευτής της Κύπρου στην Αθήνα Λεωνίδας Παντελίδης.

    [09] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 19/01/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,6993            1,7094
    Δολάριο ΗΠΑ                      2,1001            2,1127
    Λίρα Αγγλίας                     1,1753            1,1823
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    --------------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     224,9868        226,7866
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,7716          2,7937
    Δολάριο Καναδά                     2,7343          2,7561
    Κορώνα Δανίας                     12,6409         12,7420
    Κορώνα Νορβηγίας                  14,5990         14,7157
    Κορώνα Σουηδίας                   15,5680         15,6925
    Φράγκο Ελβετίας                    2,6642          2,6855
    
    

    [10] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Ελληνας Πρωθυπουργός - Δηλώσεις (1)

    Πρώτα πρέπει να υπάρξει συμφωνία, μετά από συνομιλίες, για λύση του Κυπριακού και μετά να πάμε σε δημοψήφισμα, δήλωσε σήμερα ο Ελληνας Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ύστερα από συνομιλίες που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Ο κ. Σημίτης είπε επίσης πως ''δεν νοείται ενταξιακή πορεία της Τουρκίας χωρίς λύση του Κυπριακού'', σημειώνοντας πως η Αγκυρα πρέπει να αποδείξει εμπράκτως τη διάθεσή της για συνεργασία για λύση.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος στις δηλώσεις του εξέφρασε ευχαριστίες προς την Ελλάδα και αναφέρθηκε στη σημασία που αυτή προσδίδει στο Κυπριακό.

    Ο Ελληνας Πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη συνάντηση, η οποία διήρκησε γύρω στα 75 λεπτά, ιδιαίτερα χρήσιμη, αναφέροντας πως συζητήθηκαν οι προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών, η ενταξιακή πορεία της Κύπρου, η υπόθεση Τιτίνας Λοϊζίδου και το θέμα των αγνοουμένων.

    Πρόσθεσε πως Ελλάδα και Κύπρος επιβεβαίωσαν ότι η διαδικασία των ΗΕ είναι καθοριστική και υπογράμμισε την ανάγκη για δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση που να συνάδει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    [11] (Κ) Προεδρεύων Δημοκρατίας - Δηλώσεις Προέδρου Παπαδόπουλου

    Εάν και εφόσον γίνουν δημοψηφίσματα για τη συμφωνηθείσα λύση του Κυπριακού, τότε θα υπάρχει νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα, σημείωσε σήμερα ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας και Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, ενώ συμφώνησε ταυτόχρονα με τη χθεσινή δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, ότι δεν επιθυμεί άμεση εμπλοκή των Αμερικανών στις συνομιλίες.

    ''Η δήλωση του Προέδρου ήταν απλή και πολύ κατανοητή. Φυσιολογικά θα την επικυρώσει (την ενδεχόμενη συμφωνία για λύση) η κυβέρνηση της Ελλάδας νοουμένου ότι η Ελλάδα είναι εγγυήτρια δύναμη'', είπε ο κ. Χριστόφιας.

    [12] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            82,39  ( 0,30)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    342.114
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    262.656    341,78  ( 0,31)
    FTSE Med 100 **                             6.402,60  ( 0,97)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    196.605     98,36  ( 0,49)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     10.314     71,49  ( 0,20)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      1.533     15,60  ( 2,16)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     12.612     57,19  ( 0,86)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      4.975     59,87  (-1,82)
    Εμπορικές Εταιρείες           £      6.807     20,72  ( 0,97)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     13.740     68,99  ( 0,12)
    Ετ. Πληροφορικής              £      5.336      3,31  (-1,19)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £      8.549     10,90  ( 1,02)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £          0     11,76  (-0,34)
    Ξενοδοχεία                    £      4.768     36,93  (-0,43)
    Αλλες Εταιρείες               £     53.841     71,36  (-0,47)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [13] (Κ) Χρηματιστήριο - Μικρά κέρδη

    Με θετικό πρόσημο έκλεισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, ύστερα από τέσσερεις ημέρες πτωτικής πορείας, με το αγοραστικό ενδιαφέρον να διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε μικρά κέρδη της τάξης του 0,3%, κλείνοντας στις 82,39 μονάδες. Μόλις στις 342 χιλιάδες λίρες διαμορφώθηκε η αξία των συναλλαγών με τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου να συγκεντρώνει το 46,4% του ημερήσιου τζίρου.

    [14] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρωθυπουργός Σημίτης - Δηλώσεις (2)

    Ελλάδα και Κύπρος επαναβεβαίωσαν τη βούληση τους για επανέναρξη των συνομιλιών στη βάση του σχεδίου Ανάν και τόνισαν πως η τουρκική πλευρά θα πρέπει να ξεκαθαρίσει σαφώς τις θέσεις της.

    Σε δηλώσεις σε κοινή διάσκεψη Τύπου που έδωσαν ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος μετά από συνομιλίες των δύο κυβερνήσεων, είπαν ότι θα πρέπει πρώτα να υπάρξει συμφωνία στο Κυπριακό πριν οι δύο πλευρές στην Κύπρο προχωρήσουν σε δημοψήφισμα.

    Σε ερώτηση κατά πόσο θα πρέπει να υπάρξει δέσμευση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος χωρίς κατάληξη των συνομιλιών σε συμφωνία, ο Σημίτης απάντησε: "Εάν εμείς δεν συμφωνούμε με το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων, τότε δεν πρόκειται να γίνει ούτε δεκτό σε οποιοδήποτε δημοψήφισμα από την ε/κ πλευρά αυτό το υποτιθέμενο αποτέλεσμα. Εχουμε πει ανέκαθεν ότι χρειάζεται μια συμφωνία για να πάμε σε δημοψήφισμα".

    [15] (Κ) ''Telepassport'' - Πρώτη άδεια σταθερής τηλεφωνίας

    Η πρώτη ειδική άδεια σταθερής τηλεφωνίας επιδόθηκε σήμερα από τον Επίτροπο Ρυθμίσεως Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Βάσο Πύργο στην εταιρεία ''Telepassport Telecommunication (Cyprus) Ltd'', η οποία από σήμερα είναι σε θέση να συνδέει τον καταναλωτή με το δίκτυό της.

    Σε δηλώσεις ύστερα από την επίδοση της άδειας και απαντώντας σε ερωτήσεις, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της "Telepassport" Σωκράτης Χάσικος είπε πως η εταιρεία θα προσφέρει πιο χαμηλές τιμές από αυτές της ΑΤΗΚ.

    [16] (Κ) Πρόεδρος ΝΔ - Κύπρος - Επίσκεψη

    Φθάνει αύριο το πρωί στην Κύπρο για διήμερη επίσκεψη ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής.

    [17] (Κ) ''Milliyet'' - Μπους - Ερντογάν - Τουρκία - Κυπριακό - ΕΕ

    Θέμα κλειδί θα είναι το Κυπριακό στη συνάντηση του Πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζορτζ Μπους, στις 28 Ιανουαρίου, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας ''Milliyet''.

    Οπως αναφέρει η συνεργάτιδα της εφημερίδας Γιασεμίν Τσονγκάρ με τίτλο "Το πιο κρίσιμο θέμα" και υπότιτλο "Στην περίπτωση που ο Ερντογάν παρουσιάσει στις ΗΠΑ χρονοδιάγραμμα σχετικά με την Κύπρο, ενδέχεται ο Μπους να παράσχει μεγάλη υποστήριξη στην Τουρκία για την ΕΕ", η επίσκεψη του κ. Ερντογάν στις ΗΠΑ και ειδικά η συνάντηση που θα έχει με τον Αμερικανό Πρόεδρο θα αποτελέσουν ''ευκαιρία για τη συζήτηση σημαντικών θεμάτων, που μπορεί να καθορίσουν το μέλλον όλων, στο ανώτερο επίπεδο''.

    [18] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

    Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΤΟ ΚΑΙΡΟ

    Το Σάββατο το βράδυ 17 Ιανουαρίου ε.ε. έφθασε στο Κάιρο η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. κ. Πέτρος Ζ΄ και κατέλυσε λόγω εργασιών ανακαινίσεως της Πατριαρχικής Επιτροπείας, στην Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου. Μετά από υπηρεσιακή συνεργασία με τον Πατριαρχικό Επίτροπο Καίρου Θεοφιλ. Επίσκοπο Νιτρίας Αλέξιο, εδέχθη στο γραφείο του τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδος στο Κάιρο κ. Ηρακλή Αστεριάδη και τον Θεολόγο-εκπαιδευτικό της Αμπετείου Σχολής κ. Νικόλαο Αλεξόπουλο.

    Ακολούθως συνοδευόμενος από τους Επισκόπους Βαβυλώνος και Νιτρίας και όλον τον Ιερό Κλήρο του Καίρου, μετέβη στο εντευκτήριο του συλλόγου των αποφοίτων της Αμπετείου Σχολής, προσκληθείς υπό του προέδρου του κ. Γ. Βαλλά, Μεγάλου Εκκλησιάρχου του Θρόνου, και του Δ.Σ. αυτού, όπου ευλόγησε και έκοψε την πρωτοχρονιάτικη Αγιοβασιλόπιττα παρουσία των Εξοχωτάτων Πρέσβεων Ελλάδος και Κύπρου κ.κ. Π. Βλασσοπούλου και Φ. Αναστασίου, του Προέδρου της Ελληνικής Κοινότητος Καίρου κ. Χρήστου Καβαλή και όλων των Προξενικών, λοιπών Διπλωματικών και Κοινοτικών Αρχών, προέδρων των συλλόγων και σωματείων και πλειάδος παροίκων.

    Στον λόγο του, ο Μακαριώτατος μίλησε για την αγάπη, την αισιοδοξία και την ενότητα που πρέπει να διέπουν και να χαρακτηρίζουν την εποχή μας και το Νέο έτος.

    Ακολούθως μαζί με τους Θεοφιλεστάτους Νιτρίας και Βαβυλώνος παρέστη σε δείπνο που εδόθη προς τιμήν του στην κατοικία του Γεν. Προξένου κ. Ηρακλέους στεριάδη. Παρόντες ήταν οι δύο Πρέσβεις κ. κ. Π. Βλασσόπουλος με την σύζυγό του και Φ. Αναστασίου, ο Σύμβουλος Α΄ της Πρεσβείας και η κα Γ. Χατζημιχελάκη, ο Πρόεδρος της Ε. Κ. Κ. και η κα Χρ. Καβαλή κ. ά.

    Την Κυριακή το πρωί, ετέλεσε την Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου, συμπαραστατούμενος από τους προαναφερθέντες Αρχιερείς και πολλούς Ιερείς. Στο τέλος έγινε αρτοκλασία για την εορτή του Νεομάρτυρος Γεωργίου του εξ Ιωαννίνων, προστάτου του Πανηπειρωτικού συλλόγου Καίρου, ενώ προέστη του τεσσαρακονθημέρου μνημοσύνου του αειμνήστου συνεργάτου του Πατριαρχείου και Γραμματέως της Ε.Κ.Κ. Γεωργίου Καραίσκου. Παρέστησαν εκπρόσωποι όλων των Διπλωματικών, Κοινοτικών Αρχών, λοιπών συλλόγων και σωματείων και πλήθος παροίκων. Κατά το Θείο κήρυγμα η Α.Θ.Μ ανεφέρθη στην Ευαγγελική περικοπή των Δέκα Λεπρών, που ακούστηκε, και με λόγους απλούς, αλλά μεστούς έφερε στην καρδία των ακροατών την ποθητή γαλήνη και ειρήνη του Ευεργέτου μας Χριστού και την συνειδητοποίηση της αναγκαιότητος της ευγνωμοσύνης μας προς Τον Κύριο, αλλά και τους ευεργέτες στην ατελή και παροδική ζωή μας.

    Ακολούθησε δεξίωση στη Μονή, όπου συναντήθηκε και συνομίλησε με πολλούς παροίκους, ενώ στη συνέχεια παρέστη σε επίσημο γεύμα του Πανηπειρωτικού συλλόγου με εορταστικό πρόγραμμα στην Ελληνική Στέγη Ηλιουπόλεως, συνοδευόμενος από τον Επίτροπό του στο Κάιρο και όλους τους Ιερείς.

    Παρεκάθισαν εκπρόσωποι όλων των Αρχών και πολλοί πάροικοι.

    [19] (Κ) ΧΑΚ - Τσιμπανούλης - Κύπρος

    Συνάντηση με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου θα έχει αύριο στη Λευκωσία ο Ελλαδίτης εμπειρογνώμονας Δημήτρης Τσιμπανούλης για να συζητήσει θέματα που αφορούν το προσχέδιο νομοσχεδίου που απέστειλε για την Κεφαλαιαγορά.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 19 January 2004 - 18:49:17 UTC