Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-01-28

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (K) ΚΣΣΕ - Τ/κ Πλατφόρμα ''Αυτή η χώρα είναι δική μας'' - Ανακοίνωση
  • [02] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΚΣΣΕ
  • [03] (Κ) Πρόεδρος Μπους - Ερντογάν - Κυπριακό
  • [04] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση
  • [05] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [06] (Κ) Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Καλαθόσφαιρας - ΑΕΛ - Ηττα
  • [07] (Κ) Λονδίνο - Κοινοβούλιο - Μακσέιν - Κυπριακό
  • [08] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [09] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΚΣΣΕ - Αφιξη
  • [10] (Κ) Χατζηδημητρίου - Βρυξέλλες - Μάουρερ
  • [11] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόεδρος ΚΣΣΕ
  • [12] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΓΓ ΣτΕ
  • [13] (K) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΚΣΣΕ - Ανάν
  • [14] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΚΣΣΕ - Ομιλία
  • [15] (Κ) Παπαδόπουλος - Ανάν - Συνάντηση - Βρυξέλλες
  • [16] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Βάλτερ Σβίμερ - Συνάντηση
  • [17] (Κ) Ε/κ και τ/κ κόμματα - Λήδρα Πάλας - Κοινό ανακοινωθέν
  • [18] (Κ) Σεμινάριο για Κυπριακό - Μεχμέτ Αλί Ταλάτ
  • [19] (Κ) Σεμινάριο για Κυπριακό - Μεχμέτ Αλί Ταλάτ
  • [20] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [21] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΚΣΣΕ - Ομιλία (2)
  • [22] (Κ) Ουάσιγκτον - Ερντογάν - Κυπριακό
  • [23] (Κ) Εκπρόσωπος - Κυπριακό - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ανάν
  • [24] (Κ) Χαβιέρ Σολάνα - Κυπριακό
  • [25] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [26] (Κ) Χρηματιστήριο - Επιστροφή στο επίπεδο των 81 μονάδων
  • [27] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΚΣΣΕ - Απαντήσεις σε βουλευτές
  • [28] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Δηλώσεις (1)
  • [29] (Κ) Ανάν - Πρόντι - Διάσκεψη Τύπου (1)
  • [30] (Κ) Κόφι Ανάν - Ρομάνο Πρόντι - Διάσκεψη Τύπου
  • [31] (Κ) Ρωσικό ΥΠΕΞ - Κυπριακό - Δήλωση
  • [32] (Κ) ΚΣΣΕ - Κύπρος - Ψήφισμα
  • [33] (Κ) Συνάντηση Μπους - Ερντογάν - Δηλώσεις - Κυπριακό

  • [01] (K) ΚΣΣΕ - Τ/κ Πλατφόρμα ''Αυτή η χώρα είναι δική μας'' - Ανακοίνωση

    Η τ/κ Πλατφόρμα «Αυτή η χώρα είναι δική μας» κυκλοφόρησε ανακοίνωσή της ανάμεσα στα μέλη της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, με την ευκαιρία της χειμερινής συνόδου της όπου συζητείται σήμερα η Εκθεση του Εισηγητή για την Κατάσταση στην Κύπρο Ματίας Εορσί, με την οποία εκφράζει υποστήριξη στις πρωτοβουλίες του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό και στις τρεις προϋποθέσεις που αυτός θέτει για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

    [02] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΚΣΣΕ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος βρίσκεται από χθες στο Στρασβούργο, όπου θα προσφωνήσει σήμερα την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), πριν τη συζήτηση της έκθεσης του Εισηγητή για την κατάσταση στην Κύπρο, Ούγγρου βουλευτή Ματίας Εορσί.

    [03] (Κ) Πρόεδρος Μπους - Ερντογάν - Κυπριακό

    [04] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση

    [05] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό για την επανέναρξη των συνομιλιών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, η τουρκική στάση στο θέμα αυτό και οι επαφές που θα έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος στο Στρασβούργο και στις Βρυξέλλες, καθώς και οι νέες μειωμένες τιμές τηλεφωνικών κλήσεων που διαμορφώνονται στο πλαίσιο του ανταγωνισμού της ΑΤΗΚ με την ''Τελεπάσπορτ'' είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα σημερινά πρωτοσέλιδα των περισσότερων εφημερίδων της Λευκωσίας.

    Η επιδότηση πετρελαίου θέρμανσης και τα πρόσθετα επιδόματα που θα δοθούν σε κατοίκους ορεινών περιοχών, η καταδικαστική για την Κυπριακή Δημοκρατία απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) στην προσφυγή του δικηγόρου και πρώην Βουλευτή Μιχαλάκη Κυπριανού και οι κομματικές προετοιμασίες ενόψει των Ευρωεκλογών είναι μερικά από τα υπόλοιπα θέματα του κυπριακού Τύπου.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Η ΑΤΗΚ δεν δέχεται τον ανταγωνισμό'' γράφει ότι ''υπό το κράτος πανικού και ενεργώντας εκτός πλαισίων του ανταγωνισμού'' η ΑΤΗΚ ανακοίνωσε χθες μείωση των τελών της, παρά και τις περί του αντιθέτου υποδείξεις του Ρυθμιστή Τηλεπικοινωνιών να του παραδώσει το κόστος λειτουργίας της προκειμένου να προβεί με τη σειρά του σε ρύθμιση των τιμών. Αλλού γράφει ότι επενδύσεις εκατομμυρίων λιρών προγραμματίζει η ΑΗΚ, η οποία θέλει να δραστηριοποιηθεί είτε στην κινητή τηλεφωνία είτε στα ΜΜΕ.

    ''Η Μάχη'' στο βασικό θέμα υπό τον τίτλο ''Πόλεμος τιμών στην τηλεφωνία'' γράφει ότι πόλεμος τιμών έχει ξεσπάσει μεταξύ των δύο πλέον εταιρειών τηλεφωνίας προς αγαλλίαση του καταναλωτικού κοινού και ιδιαίτερα όσων έχουν συχνή επικοινωνία με το εξωτερικό. Ο Πρόεδρος της εταιρείας σταθερής τηλεφωνίας Telepassport Σωκράτης Χάσικος ανακοίνωσε χθες ότι η εταιρεία του δεσμεύεται να προσφέρει τέλη τηλεπικοινωνίας 15% χαμηλότερα από εκείνα της ΑΤΗΚ. Αλλού γράφει ότι το ΕΔΑΔ εξέδωσε χθες απόφαση σε προσφυγή του δικηγόρου και πρώην βουλευτή Μιχαλάκη Κυπριανού εναντίον της Δημοκρατίας με την οποία καταδίκασε την Κυπριακή Δημοκρατία σε αποζημιώσεις ύψους 15.000 ευρώ και σε 10.000 για έξοδα.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Τετ α τετ'' γράφει ότι το μέλλον των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό θα ξεκαθαρίσει τις επόμενες 48 ώρες, αφού σήμερα ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν θα συναντηθεί με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζορτζ Μπους για να του παραδώσει τη νέα πρότασή του για το πρόβλημα και ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν θα ενημερώσει αύριο στις Βρυξέλλες τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο για τις θέσεις της Τουρκίας. Αλλού γράφει ότι αναστέλλονται τα μέτρα που επρόκειτο να λάβουν από σήμερα οι διανομείς υγραερίου, αφού συμφωνήθηκε διάλογος με τις εταιρείες πετρελαιοειδών.

    ''Η Σημερινή'' με τον τίτλο ''Πόλεμος για τηλεφωνικά τέλη'' γράφει στο κύριο θέμα ότι ''με σκληρό ανταγωνισμό'' εγκαινιάστηκε η είσοδος ιδιωτικών εταιρειών στην τηλεπικοινωνιακή αγορά και ότι ΑΤΗΚ και ''Τελεπάσπορτ'' εξαγγέλλουν σημαντικές μειώσεις στις τιμές τηλεφωνικών κλήσεων τόσο για διεθνείς όσο και για τοπικές συνδιαλέξεις. Αλλη είδηση είναι ότι η Ιατροδικαστής Ελένη Αντωνίου κηρύχθηκε χθες από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας ως ''εχθρικός μάρτυρας'' στη δίκη των τεσσάρων ιατρών που κατηγορούνται για αμέλεια σχετικά με το θάνατο 14χρονου παιδιού.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' κάτω από τον τίτλο ''Τουρκικές τρικλοποδιές'' γράφει στο κύριο θέμα πως παιχνίδια παρασκηνίου βρίσκονται σε εξέλιξη από πλευράς Αγκυρας με στόχο την προώθηση ενδιάμεσης συμφωνίας που δεν θα οδηγήσει ποτέ σε συνολική λύση του Κυπριακού. Αλλού γράφει ότι το ΔΗΚΟ ετοιμάζεται να ξεκινήσει την προεκλογική του εκστρατεία για τις ευρωεκλογές με σοσιαλιστικό πρόγραμμα και επισημοποιεί τις επαφές του με Νέους Ορίζοντες, Επαλξη Ανασυγκρότησης Κέντρου και την Κίνηση Ανανεωτικής Πρωτοβουλίας, έτσι ώστε να εκλέξει έναν Ευρωβουλευτή από τους έξι που δικαιούται η Κύπρος και να αυξήσει τα ποσοστά του σε επίπεδο υψηλότερο από αυτό που είχε εξασφαλίσει στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές.

    Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο '' 'Θερμή' επιδότηση'', ότι η κυβέρνηση μελετά την επιστροφή σε όλους τους πολίτες της Δημοκρατίας του φόρου κατανάλωσης για το πετρέλαιο θέρμανσης και ότι με επιπλέον ποσό δύο μέχρι τεσσάρων εκατομμυρίων λιρών, ή 200 - 400 λιρών ανά νοικοκυριό, θα επιδοτηθούν εφέτος οι κάτοικοι ορεινών περιοχών που θα λάβουν επίσης την εγκριθείσα επιδότηση των 200 λιρών για σκοπούς θέρμανσης. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το Κυπριακό θα συζητηθεί σήμερα κατά την πρώτη επίσημη επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες και ότι και ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα επιδιώξει κατά την παραμονή του εκεί να έχει ιδιαίτερη συνάντηση με τον κ. Ανάν.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'' με τον τίτλο ''Ο Γκιουλ πιέζει για γρήγορη ψήφο στο σχέδιο του ΟΗΕ'' γράφει στο κύριο θέμα πως αυξάνουν οι πιέσεις στην ελληνοκυπριακή πλευρά, καθώς ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δηλώνει ότι η Αγκυρα ''φυτεύει σπόρους σύγχυσης'', ενώ η Τουρκία αιφνιδίασε και πάλιν χθες όταν ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ δήλωσε ότι η Αγκυρα ευνοεί γρήγορα δημοψηφίσματα στη βάση των αρχών του σχεδίου Ανάν, ενώ για τα υπόλοιπα ακανθώδη ζητήματα είπε ότι μπορούν να περιμένουν για να διευθετηθούν αργότερα. Αλλού γράφει ότι ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς έκλεισε χθες τα 80 του χρόνια και ότι εξακολουθεί να παραμένει γαντζωμένος στην ''εξουσία'' με τη συνεχή ανάμειξή του στην πολιτική εδώ και πέντε σχεδόν δεκαετίες.

    [06] (Κ) Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Καλαθόσφαιρας - ΑΕΛ - Ηττα

    Την πρώτη ήττα, ύστερα από έξι στη σειρά νίκες στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Καλαθόσφαιρας Ανδρών, γνώρισε χθες βράδυ η ΑΕΛ, η οποία ηττήθηκε στη Λεμεσό με 74 70 από την KK HEMOFARM Γιουγκοσλαβίας στο πλαίσιο της 11ης αγωνιστικής του Β΄ Ομίλου της διοργάνωσης.

    [07] (Κ) Λονδίνο - Κοινοβούλιο - Μακσέιν - Κυπριακό

    Η Βρετανία εξακολουθεί να πιστεύει στη δυνατότητα επίτευξης λύσης του Κυπριακού μέχρι την 1η Μαϊου 2004, δήλωσε ο Υφυπουργός Εξωτερικών της χώρας Ντένις Μακσέιν, επισημαίνοντας πως για να καταστεί δυνατόν θα πρέπει όλες οι πλευρές να αποδεχθούν τις προϋποθέσεις του ΓΓ του ΟΗΕ.

    [08] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Παπαδόπουλος - ΚΣΣΕ ------------------ Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος βρίσκεται από χθες στο Στρασβούργο, όπου θα προσφωνήσει σήμερα την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), πριν τη συζήτηση της έκθεσης του Εισηγητή για την κατάσταση στην Κύπρο, Ούγγρου βουλευτή Ματίας Εορσί.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει επίσης σήμερα επαφές με αξιωματούχους του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ), της ΚΣΣΕ και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ).

    Πρόεδρος Δημοκρατίας - Αναχώρηση - Δηλώσεις ------------------------------------------- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε χθες ότι είναι γνωστό ότι οι ΗΠΑ με την πολιτική τους θέλουν να βοηθήσουν στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ και για αυτό προσπαθούν παράλληλα να συμβάλουν και στον εξωραϊσμό της εικόνας που έχει η χώρα στη διεθνή πολιτική σκηνή.

    Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε πως εάν υπάρξει ειλικρινής πολιτική βούληση από την Τουρκία, η πλευρά μας θα τη χαιρετίσει, επαναλαμβάνοντας για την πάγια θέση της ε/κ πλευράς, ''ότι είμαστε έτοιμοι, όποτε μας καλέσει ο ΓΓ των ΗΕ, χωρίς οποιουσδήποτε όρους, να μετάσχουμε σε ουσιαστικές συνομιλίες στα πλαίσια του Σχεδίου Ανάν''.

    Σε δηλώσεις του στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, πριν την αναχώρησή του για το Στρασβούργο και κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι οι ΗΠΑ έχουν εκφράσει ικανοποίηση για την πολιτική βούληση του κ. Ερντογάν και ζητούν την ίδια πολιτική βούληση και από την ε/κ πλευρά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως η πλευρά μας ακόμη δεν γνωρίζει «ποια είναι η πολιτική βούληση που εξεδήλωσε ο κ. Ερντογάν» και για αυτό για να μπορέσει η πλευρά μας να κρίνει οτιδήποτε πρέπει πρώτα να ενημερωθεί.

    Ερωτηθείς εάν θεωρεί ότι η Τουρκία τείνει να ανταποκριθεί στο πλαίσιο που είχαν καθορίσει τα ΗΕ ή τείνει να επιχειρήσει να αλλάξει το πλαίσιο αυτό, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως «υπάρχουν αντιφατικές δηλώσεις που μόνο σύγχυση προκαλούν, αναφορικά με το τι ακριβώς είναι που επιδιώκουν (οι Τούρκοι), ενώ άλλες δηλώσεις που έχουν γίνει, έχουν αναιρεθεί από τον κ. Ερντογάν» και για αυτό καλύτερα είναι να έχει η πλευρά μας επίσημη ενημέρωση από τα ΗΕ, για να μπορέσει να σταθμίσει ποια είναι η πραγματική θέση της τουρκικής πλευράς.

    Κληθείς στη συνέχεια να πει τι θα γίνει σε περίπτωση που αυτή τη φορά όντως υπάρχει πραγματική πολιτική βούληση από πλευράς της Τουρκίας, ο κ. Παπαδόπουλος είπε «μακάρι να υπάρξει βούληση και η πλευρά μας θα τη χαιρετίσει''.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε την πάγια θέση της ε/κ πλευράς ότι «είμαστε έτοιμοι, όποτε μας καλέσει ο ΓΓ των ΗΕ, χωρίς εμείς να βάλουμε οποιουσδήποτε όρους, να μετάσχουμε σε ουσιαστικές συνομιλίες στα πλαίσια του Σχεδίου Ανάν».

    Αναφερόμενος στο ταξίδι του στο Στρασβούργο, είπε πως εκεί θα έχει σειρά επαφών με αξιωματούχους του Συμβουλίου της Ευρώπης. Σήμερα θα προσφωνήσει την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης.

    Κληθείς να πει εάν αποφάσισε για το πρόσωπο που θα πάρει τη θέση του Ευρωπαίου Επιτρόπου της Κύπρου, είπε πως το θέμα αυτό θα το συζητήσει με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι στις Βρυξέλλες, όπου θα μεταβεί μετά το Στρασβούργο.

    ΥΠΕΞ Κύπρου - Παπαδόπουλος - Ανάν - Κυπριακό -------------------------------------------- Ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο συνάντησης στις Βρυξέλλες μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου με το ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν.

    Απαντώντας χθες σε ερώτηση, ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου είπε ότι «καταβάλλεται μια προσπάθεια να γίνει συνάντηση'', αλλά δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει κατά πόσο θα πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες αύριο, προερχόμενος από το Στρασβούργο, ενώ την Παρασκευή θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι.

    Από την πλευρά του ο κ. Ανάν πρόκειται σήμερα να επισκεφθεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ αύριο θα παραλάβει το Βραβείο Ζαχάρωφ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και την Παρασκευή θα εγκαινιάσει στις Βρυξέλλες τα νέα γραφεία του ΟΗΕ.

    ΕΕ - Ιακώβου - Φερχόιγκεν - Συνάντηση ------------------------------------- Το Κυπριακό ήταν το βασικό θέμα που συζητήθηκε στη χθεσινή συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου με τον αρμόδιο για τη διεύρυνση Γερμανό Επίτροπο Γκούντερ Φερχόιγκεν. Στη συνάντηση ο Υπουργός Εξωτερικών συνοδευόταν από τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ Πρέσβη Θεόφιλο Θεοφίλου και υπηρεσιακούς παράγοντες.

    Οπως έγινε γνωστό, στη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Φερχόιγκεν ενημέρωσε τον Υπουργό Εξωτερικών για τις συνομιλίες που είχε στην Τουρκία κατά τη διάρκεια του πρόσφατου ταξιδιού του στη χώρα αυτή μαζί τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι.

    Ο Γερμανός Επίτροπος αναφέρθηκε επίσης στις προσπάθειες επανέναρξης των συνομιλιών για τη λύση του Κυπριακού, λέγοντας ότι το θέμα αυτό θα συζητηθεί κατά τη σημερινή συνάντηση που θα έχει ο κ. Πρόντι με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    Μπους - Ερντογάν - Κυπριακό --------------------------- Ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν συναντάται σήμερα στο Λευκό Οίκο με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζόρτζ Μπους. Μεταξύ άλλων θεμάτων αναμένεται να συζητηθεί και το Κυπριακό.

    Τουρκικές εφημερίδες, επικαλούμενες διπλωματικές πηγές, αναφέρουν ότι ο κ. Ερντογάν θα ζητήσει την υποστήριξη των Αμερικανών στην πρόταση που έκανε προς το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για διορισμό ουδέτερου και ενεργού διαμεσολαβητή.

    Θα ζητήσει επίσης την υποστήριξη του Προέδρου Μπους στο αίτημά του για διαπραγματεύσεις επί ενός ''πιο σύντομου κειμένου'' από το κείμενο του σχεδίου Ανάν.

    Θα δώσει επίσης το μήνυμα ότι η Τουρκία επιδιώκει την επίλυση του Κυπριακού μέχρι την 1η Μαϊου.

    ΚΣΣΕ - Εκθεση Εορσί - Τροποποιήσεις ----------------------------------- Η Πολιτική Επιτροπή της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης ενέκρινε χθες με πλειοψηφία τις τροποποιήσεις που έκανε ο Εισηγητής για την Κατάσταση στην Κύπρο Ματίας Εορσί στην έκθεσή του μετά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κύπρο.

    Παρόντες στη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής ήταν, ως είθισται όταν συζητείται ένα θέμα για την Κύπρο, και εκπρόσωποι των τ/κ πολιτικών δυνάμεων.

    Με βάση τις τροποποιήσεις που έγιναν στο ψήφισμα που περιλαμβάνεται στην έκθεση, καλείται η Τουρκία μεταξύ άλλων να επιδείξει καλή θέληση για αποκατάσταση της εμπιστοσύνης με την Κυπριακή Δημοκρατία, αποσύροντας, πριν την επίτευξη συνολικής λύσης του Κυπριακού, έναν σημαντικό αριθμό των στρατευμάτων της στο βόρειο τμήμα της Κύπρου.

    Επίσης, καλείται να αναπτύξει σχέσεις με την Κυπριακή Δημοκρατία, περιλαμβανομένης της άρσης της απαγόρευσης σε πλοία που είναι εγγεγραμμένα στο Νηολόγιο της Κυπριακής Δημοκρατίας και σε πλοία υπό άλλες σημαίες που εισέρχονται σε λιμάνια της Κυπριακής Δημοκρατίας, να εισέλθουν σε λιμάνια της Τουρκίας, και της υπογραφής εμπορικής συμφωνίας με την Κυπριακή Δημοκρατία σύμφωνα με την υποχρέωση που η Τουρκία έχει αναλάβει υπό τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και τη συμφωνία της για τελωνειακή ένωση με την ΕΕ.

    Μια προσθήκη στο ψήφισμα αφορά το θέμα των αγνοουμένων, όπου ο Εισηγητής καλεί την Τουρκία να συνεργαστεί αποτελεσματικά στις προσπάθειες για διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων στην Κύπρο και να εφαρμόσει πλήρως την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην υπόθεση της Κύπρου εναντίον της Τουρκίας του 2001 αναφορικά με το πρόβλημα των αγνοουμένων και των οικογενειών τους, και να συμμορφωθεί και να εκπληρώσει, χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση, τις υποχρεώσεις και τα καθήκοντά της που απορρέουν από αυτή την απόφαση.

    Επίσης, με άλλη προσθήκη, οι τ/κ ''αρχές'' καλούνται να συνεργαστούν στις προσπάθειες για εξακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων και ''να ανταποκριθούν θετικά στην τελευταία έκκληση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ από τις 3 Δεκεμβρίου 2003, για επαναδραστηριοποίηση της Επιτροπής για τους Αγνοούμενους, που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ήδη αποδεχθεί με επιστολή του στις 14 Δεκεμβρίου 2003''.

    Σε ό,τι αφορά τις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, γίνεται επαναδιατύπωση της φράσης με βάση την οποία αυτές καλούνται ''να επιβεβαιώσουν την επιθυμία τους για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στη βάση του σχεδίου Ανάν'' και με βάση τη νέα διατύπωση καλούνται ''να συνεχίσουν να επιβεβαιώνουν τη θέλησή τους για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στη βάση του σχεδίου Ανάν με στόχο την επίτευξη συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού πριν την 1η Μαϊου 2004 και να είναι έτοιμες να αρχίσουν διαπραγματεύσεις μόλις ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ επαναρχίσει την αποστολή των καλών του υπηρεσιών''.

    Επίσης, με βάση τις προσθήκες που έγιναν, οι αρχές της Δημοκρατίας καλούνται κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων ''να δείξουν κατανόηση και καλή θέληση για αντιμετώπιση των ανησυχιών των Τ/Κ περιλαμβανομένων αυτών που σχετίζονται με την επανεγκατάσταση του πληθυσμού, τη χρήση της περιουσίας και τη βιωσιμότητα της λύσης που θα βρεθεί, ως επίσης με μια κατανοητή πολιτική και οικονομική κυριαρχία των Ε/Κ''.

    Βρετανία - Μακσέιν - Κυπριακό ----------------------------- Η Βρετανία εξακολουθεί να πιστεύει στη δυνατότητα επίτευξης λύσης του Κυπριακού μέχρι την 1η Μαϊου 2004, δήλωσε ο Υφυπουργός Εξωτερικών της χώρας Ντένις Μακσέιν, επισημαίνοντας πως για να καταστεί δυνατόν θα πρέπει όλες οι πλευρές να αποδεχθούν τις προϋποθέσεις του ΓΓ του ΟΗΕ.

    Απαντώντας σε ερώτηση στο κοινοβούλιο, ο Βρετανός αξιωματούχος έκανε επίσης αναφορά σε ενδείξεις που δικαιολογούν αισιοδοξία, σημειώνοντας πως σε πρόσφατη επίσκεψή του στην Αγκυρα εντυπωσιάστηκε από την αποφασιστικότητα της Αγκυρας να εργαστεί για σύντομη διευθέτηση του προβλήματος.

    Συγκεκριμένα ο κ. Μακσέιν ερωτηθείς από τον συντηρητικό βουλευτή Σερ Νίκολας Γουίντερτον, για τις διαβουλεύσεις του Υπουργού Εξωτερικών με τους Ευρωπαίους ομολόγους του για το μέλλον της Κύπρου, είπε πως το θέμα εγείρεται συχνά και ''όλοι συμφωνούν σε μια σύντομη διευθέτηση έτσι ώστε μια ενωμένη Κύπρος να ενταχθεί στην ΕΕ την 1η Μαϊου'', κάτι που όπως πρόσθεσε παραμένει στόχος του Λονδίνου.

    Ερωτηθείς από το βουλευτή για τις προοπτικές λύσης ο Υφυπουργός απάντησε: ''Η κυβέρνηση εξακολουθεί να πιστεύει ότι μια λύση μπορεί να επιτευχθεί μέχρι την 1η Μαϊου. Ομως αυτό είναι δυνατόν μόνο εάν όλες οι πλευρές αποδεχθούν τις προϋποθέσεις που τέθηκαν από το ΓΓ του ΟΗΕ τον περασμένο Απρίλιο και προβούν σε μια πλήρη και ξεκάθαρη δέσμευση για μια διευθέτηση στη βάση των προτάσεών του ΓΓ του ΟΗΕ''.

    ΚΣΣΕ - Τ/κ Πλατφόρμα ''Αυτή η χώρα είναι δική μας'' - Ανακοίνωση ---------------------------------------------------------------- Η τ/κ Πλατφόρμα «Αυτή η χώρα είναι δική μας» κυκλοφόρησε ανακοίνωσή της ανάμεσα στα μέλη της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, με την ευκαιρία της χειμερινής συνόδου της κατά την οποία συζητείται σήμερα η Εκθεση του Εισηγητή για την Κατάσταση στην Κύπρο Ματίας Εορσί, με την οποία εκφράζει υποστήριξη στις πρωτοβουλίες του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό και στις τρεις προϋποθέσεις που αυτός θέτει για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

    Επίσης η Πλατφόρμα τάσσεται υπέρ της έναρξης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό άμεσα με στόχο την ολοκλήρωσή τους πριν από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ την 1η Μαϊου 2004.

    Πρόεδρος ΕΔΑΔ - Αποτελεσματική εφαρμογή αποφάσεων ------------------------------------------------- Η ευθύνη της εφαρμογής των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) ανήκει στην Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης και θα υπεισέλθουμε σε μια διαμάχη εάν προσπαθήσουμε να πετύχουμε μιαν αποτελεσματική εφαρμογή όλων των αποφάσεων με τα μέσα που έχει στη διάθεσή του στο Δικαστήριο, δήλωσε χθες σε δημοσιογραφική διάσκεψη στο Στρασβούργο ο Πρόεδρος του ΕΔΑΔ Luzius Wildhaber.

    Απαντώντας σε ερώτηση σε σχέση με την επαρκή εφαρμογή κάποιων αποφάσεων, όπως στην υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου και των διακρατικών προσφυγών της Κύπρου κατά της Τουρκίας, και εάν αυτή η κατάσταση θα είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξουν νέες υποθέσεις παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο μέλλον, ο κ. Wildhaber, αφού ανέφερε πως ''η τουρκική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι θα επιδιώξει την επαναδιαπραγμάτευση της όλης κατάστασης'' στην Κύπρο και ''έχει καταβάλει την αποζημίωση στην υπόθεση Λοϊζίδου'', επεσήμανε πως ''υπάρχουν ακόμα 650 άλλες αιτήσεις της ίδιας φύσης που εκκρεμούν ενώπιόν μας και για τις οποίες πρέπει να αποφασίσουμε επίσης''.

    ''Είναι δύσκολο να πούμε πολλά για μια τέτοια πολύπλοκη κατάσταση με εκατοντάδες υποθέσεις ενώπιόν μας'', πρόσθεσε.

    ΕΕ - Παναγιώτης Δημητρίου - Ευρωβουλή ------------------------------------- Την ανάγκη επίτευξης λύσης στο Κυπριακό που να συνάδει με το κοινοτικό κεκτημένο, έθεσε χθες στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Παναγιώτης Δημητρίου.

    Ο κ. Δημητρίου, ο οποίος έχει την ιδιότητα του Παρατηρητή, όπως και οι άλλοι συνάδελφοί του από τις προσχωρούσες χώρες, αναφέρθηκε στο θέμα στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης, η οποία προετοιμάζει και τις εργασίες της Ολομέλειας της Ευρωβουλής.

    Στην παρέμβασή του, ο κ. Δημητρίου κάλεσε την Ιρλανδική Προεδρία να τον πληροφορήσει σχετικά με το τι σκοπεύει να κάνει για την εξεύρεση λύσης που θα κινείται προς την κατεύθυνση αυτή.

    Πουργουρίδης - ΚΣΣΕ - Ομιλία ---------------------------- Ο βουλευτής Χρήστος Πουργουρίδης, μέλος της κυπριακής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), σε ομιλία του χθες ενώπιον της Συνέλευσης για το θέμα των πολιτικών κρατουμένων στο Αζερμπαϊτζάν είπε πως παρ' όλες τις διαβεβαιώσεις από την κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν ως προς την πρόθεσή της να επιλύσει το πρόβλημα αυτό και παρόλο που υπήρξε κάποια πρόοδος, αυτή δεν θεωρείται ικανοποιητική.

    Αναφερόμενος στο θέμα του τρόπου λειτουργίας της δικαστικής εξουσίας της χώρας, ο κ. Πουργουρίδης είπε ότι δυστυχώς αυτή δεν επιτελεί ρόλο θεματοφύλακα της έννομης τάξης, όπως θα έπρεπε.

    Στοκχόλμη - Κεραυνός - Γενοκτονία --------------------------------- Την προσήλωση της Κύπρου στην εφαρμογή της Διεθνούς Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών του 1948 για την πρόληψη και την καταπολέμηση του εγκλήματος της γενοκτονίας τόνισε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Μάκης Κεραυνός στην προσφώνησή του στη Διεθνή Διάσκεψη στη Στοκχόλμη με θέμα την πρόληψη του διεθνούς εγκλήματος.

    Κύπρος - Αίγυπτος - Υγεία - Συμφωνία ------------------------------------ Τέθηκε στις 20 Ιανουαρίου σε ισχύ η Συμφωνία Συνεργασίας στους τομείς της Δημόσιας Υγείας και της Ιατρικής Επιστήμης, μεταξύ της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας επικύρωσής της και εκ μέρους της αιγυπτιακής πλευράς.

    Κύπρος - Ισραήλ - Ναυλωμένες πτήσεις ------------------------------------ Κύπρος και Ισραήλ συμφώνησαν στη διενέργεια ναυλωμένων πτήσεων μεταξύ των δύο χωρών κατά την περίοδο 20 Ιουνίου - 20 Οκτωβρίου 2004.

    Η συμφωνία επιτεύχθηκε κατά τη διάρκεια προχθεσινών διαπραγματεύσεων μεταξύ των αρμοδίων αρχών Πολιτικής Αεροπορίας Κύπρου και Ισραήλ.

    Υπουργός Συγκοινωνιών - Ναυτιλιακό Συνέδριο ------------------------------------------- Η σημασία που δίδει η Κύπρος στον τομέα της ναυτιλίας είναι μεγάλη και σε αυτή την προσπάθειά του το κυπριακό κράτος έχει δυνατό συμπαραστάτη, το Κυπριακό Ναυτιλιακό Συμβούλιο, ανέφερε χθες στη Λεμεσό ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Κίκης Καζαμίας.

    Σε δηλώσεις του μετά την τελετή έναρξης του Συνεδρίου που διοργανώνει το Κυπριακό Ναυτιλιακό Συμβούλιο με θέμα «Digital Ship Cyprus», ο κ. Καζαμίας εξέφρασε την ικανοποίησή του «γιατί το Κυπριακό Ναυτιλιακό Συμβούλιο για ακόμη μια φορά επιδεικνύει την ποιότητά του διοργανώνοντας αυτό το 1ο συμπόσιο για θέματα πληροφορικής που έχουν σχέση με τη ναυτιλία».

    Χρηματιστήριο - Μικρή πτώση --------------------------- Τα κέρδη που κατέγραψε στη προχθεσινή συνάντηση απώλεσε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) με τον Γενικό Δείκτη να συνεχίζει τη σταθεροποιητική του πορεία μεταξύ του επιπέδου των 82 και 83 μονάδων. Η αγορά σημείωσε μικρή πτώση της τάξης του 0,44%, κλείνοντας στις 82,65 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 666 χιλιάδες λίρες, με το αγοραστικό ενδιαφέρον να επικεντρώνεται και σήμερα στη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου, η οποία συγκέντρωσε το 56,7% του ημερήσιου τζίρου.

    Πτώση της τάξης του 0,9% κατέγραψε ο Δείκτης FTSE/CySE 20, κλείνοντας στις 345,95 μονάδες.

    ΑΕΛ - Ηττα ---------- Την πρώτη ήττα, ύστερα από έξι στη σειρά νίκες στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Καλαθόσφαιρας Ανδρών, γνώρισε χθες βράδυ η ΑΕΛ, η οποία ηττήθηκε στη Λεμεσό με 74 70 από την KK HEMOFARM Γιουγκοσλαβίας στο πλαίσιο της 11ης αγωνιστικής του Β΄ Ομίλου της διοργάνωσης.

    Η ΑΕΛ, η οποία έχει ήδη προκριθεί στους ''16'' του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, βρίσκεται στην τέταρτη θέση του Β΄ Ομίλου με 17 βαθμούς.

    [09] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΚΣΣΕ - Αφιξη

    Εφθασε στις 9 το πρωί τοπική ώρα στην έδρα του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) στο Στρασβούργο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, ύστερα από πρόσκληση του σώματος.

    Τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο υποδέχθηκαν στην είσοδο του κτιρίου, όπου στρώθηκε κόκκινο χαλί, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Πέτερ Σίντερ, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αναπληρωτών Υπουργών, Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ολλανδίας στο ΣτΕ Γιοχάνες Λάντμαν, ο Γενικός Γραμματέας του ΣτΕ Βάλτερ Σβίμερ, η Αναπληρωτής Γενική Γραμματέας του ΣτΕ Μάουντ ντε Μπόερ-Μπουκουίτσιο και ο Γενικός Γραμματέας της ΚΣΣΕ Μπρούνο Χάλερ.

    Τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο συνοδεύουν ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου Τάσος Τζιωνής, και ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στο ΣτΕ Νικόλας Αιμιλίου.

    [10] (Κ) Χατζηδημητρίου - Βρυξέλλες - Μάουρερ

    [11] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόεδρος ΚΣΣΕ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) Πέτερ Σίντερ στην έδρα του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) στο Στρασβούργο.

    [12] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΓΓ ΣτΕ

    Την ευχή όπως η Κύπρος οδηγείται σε λύση και επανένωση, εξέφρασε ο ΓΓ του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) Βάλτερ Σβίμερ στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, σε συνάντησή τους σήμερα στην έδρα του ΣτΕ στο Στρασβούργο.

    [13] (K) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΚΣΣΕ - Ανάν

    O Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος ανακοίνωσε από το βήμα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο, απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών, ότι αύριο θα έχει συνάντηση στις Βρυξέλλες με το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    [14] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΚΣΣΕ - Ομιλία

    Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος κάλεσε την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης να στηρίξει ενεργά τον τερματισμό των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο από την Τουρκία.

    [15] (Κ) Παπαδόπουλος - Ανάν - Συνάντηση - Βρυξέλλες

    Αύριο στις 18.00 τοπική ώρα (19.00 ώρα Κύπρου), θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου με το ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες.

    [16] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Βάλτερ Σβίμερ - Συνάντηση

    Ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Βάλτερ Σβίμερ δήλωσε σήμερα πως η λύση του Κυπριακού δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, σημειώνοντας ωστόσο πως στο τέλος δεν θα μπορεί να υπάρξει άλλη οδός εκτός από τη διευθέτηση του προβλήματος.

    Μιλώντας ύστερα από συνάντηση στο Στρασβούργο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, ο κ. Σβίμερ είπε πως η Τουρκία θα διαδραματίσει αποφασιστικό ρόλο στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού και εξέφρασε την ελπίδα πως η τουρκική πλευρά θα κάνει γενναία βήματα.

    [17] (Κ) Ε/κ και τ/κ κόμματα - Λήδρα Πάλας - Κοινό ανακοινωθέν

    Την ευχή όπως ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν καλέσει το ταχύτερο δυνατό σε συνομιλίες για λύση του Κυπριακού, εξέφρασαν τα ε/κ και τ/κ κόμματα που είχαν σήμερα την τακτική τους συνάντηση στο Λήδρα Πάλας.

    [18] (Κ) Σεμινάριο για Κυπριακό - Μεχμέτ Αλί Ταλάτ

    Τη θέση ότι οι πραγματικότητες στην Κύπρο αντικατοπτρίζονται στο σχέδιο Ανάν, διατύπωσε ο ψευδοπρωθυπουργός και αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, όταν κλήθηκε να ερμηνεύσει την πρόσφατη δήλωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ) της Τουρκίας περί λύσης στη βάση των "πραγματικοτήτων" στην Κύπρο και περί του σχεδίου Ανάν ως σημείου αναφοράς.

    ''Αυτό που έχει σημασία στο παρόν στάδιο είναι η έναρξη συνομιλιών, η απόφαση του ΣΕΑ δεν είναι αντίθετη με τη ροή των πραγμάτων, υποστηρίζει τη λύση,'' είπε ο κ. Ταλάτ, απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ σε σεμινάριο για το σχέδιο Ανάν, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα στην Κωνσταντινούπολη.

    Σύμφωνα με τον κ. Ταλάτ, ''οι πραγματικότητες στο νησί αντικατοπτρίζονται στο σχέδιο Ανάν''. Είπε ακόμα πως αυτό που επείγει αυτή τη στιγμή είναι η έναρξη συνομιλιών ενώ σε μεταγενέστερο στάδιο το ενδιαφέρον θα πρέπει να επικεντρωθεί στο περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων.

    ''Είμαστε όλοι στην ίδια βάρκα,'' σημείωσε.

    Σε ερώτηση κατά πόσο συμφωνεί με τις θέσεις του Τ/Κ ηγέτη αναφορικά με το σχέδιο Ανάν και την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, ο κ. Ταλάτ είπε πως στη διαδικασία του Κυπριακού υπάρχουν ''πολλοί παράγοντες,'' όχι μόνο ο κ. Ντενκτάς και είπε πως ''χρειάζεται χρόνος για να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα.''

    Στο σύντομο χαιρετισμό του, ο κ. Ταλάτ είπε ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν και ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν συζήτησαν το θέμα του μεσολαβητή για το Κυπριακό και τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων αλλά ο ίδιος ο κ. Ταλάτ απέφυγε να σχολιάσει οτιδήποτε άλλο αναφορικά με τη συνάντηση Ανάν-Ερντογάν του περασμένου Σαββάτου στο Νταβός.

    Ανέφερε ακόμα πως οι πλείστες αλλαγές που επιδιώκει η τουρκική πλευρά δεν είναι εναντίον των συμφερόντων της άλλης πλευράς αλλά αφορούν, όπως ισχυρίστηκε, τη βελτίωση της λειτουργικότητας του νέου κράτους καθώς επίσης και οικονομικές πτυχές του προβλήματος.

    Ο κ. Ταλάτ αναφέρθηκε σε αλλαγή πλεύσης στην πολιτική της Αγκυρας, που πηγάζει, όπως είπε, από τη θέληση της τουρκικής πλευράς για λύση και που ενδεχομένως επιθυμεί να ρίξει το μπαλάκι στην ε/κ πλευρά.

    Στο σεμινάριο, που διοργανώθηκε από τον τουρκικό μη κυβερνητικό οργανισμό TESEV (Turkish Economic and Social Studies Foundation) και το Friedrich-Ebert-Foundation με θέμα την αξιολόγηση του σχεδίου Ανάν για μια βιώσιμη λύση.

    Οι πολιτικές πτυχές του σχεδίου Ανάν, η παρούσα κατάσταση στο Κυπριακό και οι οικονομικές πτυχές σε συνάρτηση με το θέμα των περιουσιών ήταν τα κύρια θέματα που συζητήθηκαν στη διάρκεια του μονοήμερου σεμιναρίου.

    Ομιλητές από την Κύπρο και την Τουρκία εξέφρασαν την άποψη ότι θα πρέπει να επαναρχίσουν οι συνομιλίες στη βάση του σχεδίου Ανάν αφού αυτό θα είναι προς όφελος όχι μόνο της Κύπρου αλλά και της Τουρκίας, της Ελλάδας.

    Στο σεμινάριο από την Κύπρο μίλησαν ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιώργος Βασιλείου, ο πρώην Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, η βουλευτής Ελένη Μαύρου, ο Μάριος Καρατζιάς του ΣΚ ΕΔΕΚ και ο Κωνσταντίνος Λόρδος. (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [19] (Κ) Σεμινάριο για Κυπριακό - Μεχμέτ Αλί Ταλάτ

    Τη θέση ότι οι πραγματικότητες στην Κύπρο αντικατοπτρίζονται στο σχέδιο Ανάν, διατύπωσε ο ψευδοπρωθυπουργός και αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, όταν κλήθηκε να ερμηνεύσει την πρόσφατη δήλωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ) της Τουρκίας περί λύσης στη βάση των "πραγματικοτήτων" στην Κύπρο και περί του σχεδίου Ανάν ως σημείου αναφοράς.

    ''Αυτό που έχει σημασία στο παρόν στάδιο είναι η έναρξη συνομιλιών, η απόφαση του ΣΕΑ δεν είναι αντίθετη με τη ροή των πραγμάτων, υποστηρίζει τη λύση,'' είπε ο κ. Ταλάτ, απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ σε σεμινάριο για το σχέδιο Ανάν, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα στην Κωνσταντινούπολη.

    Σύμφωνα με τον κ. Ταλάτ, ''οι πραγματικότητες στο νησί αντικατοπτρίζονται στο σχέδιο Ανάν''. Είπε ακόμα πως αυτό που επείγει αυτή τη στιγμή είναι η έναρξη συνομιλιών ενώ σε μεταγενέστερο στάδιο το ενδιαφέρον θα πρέπει να επικεντρωθεί στο περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων.

    ''Είμαστε όλοι στην ίδια βάρκα,'' σημείωσε.

    Σε ερώτηση κατά πόσο συμφωνεί με τις θέσεις του Τ/Κ ηγέτη αναφορικά με το σχέδιο Ανάν και την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, ο κ. Ταλάτ είπε πως στη διαδικασία του Κυπριακού υπάρχουν ''πολλοί παράγοντες,'' όχι μόνο ο κ. Ντενκτάς και είπε πως ''χρειάζεται χρόνος για να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα.''

    Στο σύντομο χαιρετισμό του, ο κ. Ταλάτ είπε ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν και ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν συζήτησαν το θέμα του μεσολαβητή για το Κυπριακό και τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων αλλά ο ίδιος ο κ. Ταλάτ απέφυγε να σχολιάσει οτιδήποτε άλλο αναφορικά με τη συνάντηση Ανάν-Ερντογάν του περασμένου Σαββάτου στο Νταβός.

    Ανέφερε ακόμα πως οι πλείστες αλλαγές που επιδιώκει η τουρκική πλευρά δεν είναι εναντίον των συμφερόντων της άλλης πλευράς αλλά αφορούν, όπως ισχυρίστηκε, τη βελτίωση της λειτουργικότητας του νέου κράτους καθώς επίσης και οικονομικές πτυχές του προβλήματος.

    Ο κ. Ταλάτ αναφέρθηκε σε αλλαγή πλεύσης στην πολιτική της Αγκυρας, που πηγάζει, όπως είπε, από τη θέληση της τουρκικής πλευράς για λύση και που ενδεχομένως επιθυμεί να ρίξει το μπαλάκι στην ε/κ πλευρά.

    Στο σεμινάριο, που διοργανώθηκε από τον τουρκικό μη κυβερνητικό οργανισμό TESEV (Turkish Economic and Social Studies Foundation) και το Friedrich-Ebert-Foundation με θέμα την αξιολόγηση του σχεδίου Ανάν για μια βιώσιμη λύση.

    Οι πολιτικές πτυχές του σχεδίου Ανάν, η παρούσα κατάσταση στο Κυπριακό και οι οικονομικές πτυχές σε συνάρτηση με το θέμα των περιουσιών ήταν τα κύρια θέματα που συζητήθηκαν στη διάρκεια του μονοήμερου σεμιναρίου.

    Ομιλητές από την Κύπρο και την Τουρκία εξέφρασαν την άποψη ότι θα πρέπει να επαναρχίσουν οι συνομιλίες στη βάση του σχεδίου Ανάν αφού αυτό θα είναι προς όφελος όχι μόνο της Κύπρου αλλά και της Τουρκίας, της Ελλάδας.

    Στο σεμινάριο από την Κύπρο μίλησαν ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιώργος Βασιλείου, ο πρώην Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, η βουλευτής Ελένη Μαύρου, ο Μάριος Καρατζιάς του ΣΚ ΕΔΕΚ και ο Κωνσταντίνος Λόρδος. (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [20] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 28/01/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7009            1,7111
    Δολάριο ΗΠΑ                      2,1436            2,1564
    Λίρα Αγγλίας                     1,1690            1,1760
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    --------------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     226,5815        228,3941
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,7597          2,7817
    Δολάριο Καναδά                     2,8054          2,8278
    Κορώνα Δανίας                     12,6552         12,7564
    Κορώνα Νορβηγίας                  14,6288         14,7458
    Κορώνα Σουηδίας                   15,4870         15,6108
    Φράγκο Ελβετίας                    2,6639          2,6852
    
    

    [21] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΚΣΣΕ - Ομιλία (2)

    Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος κάλεσε την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης να στηρίξει ενεργά τον τερματισμό των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο από την Τουρκία.

    Προσφωνώντας σήμερα τη Συνέλευση στο Στρασβούργο ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος εξέφρασε την ελπίδα και την επιθυμία του, οι τελευταίες δημόσιες δηλώσεις που κάνουν αναφορά σε νέα προσέγγιση της Τουρκίας για λύση του Κυπριακού να αντανακλούν την πραγματικότητα και να μην αποτελούν απλά ''εκστρατεία δημοσίων σχέσεων''.

    Εξέφρασε ακόμη την ετοιμότητα της ε/κ πλευράς να παρακαθήσει σε συνομιλίες οποτεδήποτε κληθεί από το Γενικό Γραμματέα, τονίζοντας πως ''η Κύπρος χρειάζεται μια λύση επειγόντως''.

    Αναφορικά με τις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού ο Πρόεδρος σημείωσε ότι από την κατάρρευση των συνομιλιών στη Χάγη το Μάρτιο του 2003, η ε/κ πλευρά υποστηρίζει την επανέναρξη των συνομιλιών με στόχο την εξεύρεση λύσης πριν την 1η Μαϊου 2004, έτσι ώστε μια επανενωμένη Κύπρος να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση. ''Ωστόσο, η μακρόχρονη αρνητική στάση της τουρκικής πλευράς, εμποδίζει όλες μας τις προσπάθειες'', συμπλήρωσε.

    ''Απαντώντας στη συνεχιζόμενη εκστρατεία δημοσίων σχέσεων της Τουρκίας, θέλω να επαναλάβω με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι η ε/κ πλευρά και εγώ προσωπικά είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε θετικά στην όποια πρόσκληση απευθύνει ο Γενικός Γραμματέας για νέο γύρο συνομιλιών στη βάση του σχεδίου του με στόχο την επίτευξη μιας λειτουργικής και δίκαιης λύσης, που ως αποτέλεσμα θα είναι διαρκής και βιώσιμη και θα επιτρέψει στην Κύπρο να διαδραματίσει τον πλήρη ρόλο της στην Ευρωπαϊκή Ενωση μετά την επίσημη ένταξή της την 1η Μαϊου 2004, ως ένας δημιουργικός εταίρος και όχι ως προβληματικό μέλος'', δήλωσε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Αναφερόμενος στις συνεχιζόμενες σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο από την Τουρκία ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος σημείωσε ότι μέχρι σήμερα ''εξακολουθούμε να αναζητούμε την τύχη των αγνοουμένων προσώπων μας, Ε/Κ και Τ/Κ, που χάθηκαν κατά τη διάρκεια της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης το 1974''.

    Στην προσφώνησή του ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος σημείωσε και την καταπάτηση των δικαιωμάτων των εγκλωβισμένων στα κατεχόμενα, κάνοντας αναφορά στην ''επίμονη και αδικαιολόγητη άρνηση της κατοχικής δύναμης του δικαιώματος των παιδιών για δευτεροβάθμια εκπαίδευση''.

    Επισημαίνοντας ότι οι παραβιάσεις περιλαμβάνονται στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Τέταρτη Διακρατική Προσφυγή της Κύπρου κατά της Τουρκίας, η εκτέλεση της οποίας βρίσκεται στα χέρια της εξ Υπουργών Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο Πρόεδρος είπε ''εδώ και τρία χρόνια είμαστε αντιμέτωποι με την καλά γνωστή τακτική κωλυσιεργίας της εναγόμενης χώρας''.

    ''Καλώ την ενεργό στήριξη αυτής της Συνέλευσης, η οποία πάντοτε προασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, με την ελπίδα του τερματισμού το συντομότερο δυνατό αυτών των παραβιάσεων που συνεχίζονται εδώ και τριάντα χρόνια '', τόνισε ο Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Αναφερόμενος στο Συμβούλιο της Ευρώπης είπε ότι ο μόνος δρόμος για να γίνει πιο αποτελεσματικό είναι ο σεβασμός στις βασικές αρχές που αντιπροσωπεύει, προσθέτοντας πως ''η Κυπριακή Δημοκρατία από την πλευρά της, δεσμεύεται να βάζει πάντα τα πολιτικά της συμφέροντα σε δοκιμασία και κάτω από τέτοιες θεμελιώδεις αρχές και ιδανικά''.

    ''Το όραμα της Κύπρου για το Συμβούλιο της Ευρώπης επικεντρώνεται γύρο από το καθήκον της να διασφαλίσει το επίτευγμα του μοναδικού αυτού συστήματος που ονομάζεται Ευρωπαϊκή Συνθήκη για την Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Οραματιζόμαστε ένα ισχυρό Συμβούλιο που να ενώνει την πλούσια ποικιλότητα εθνικοτήτων, γλωσσών, πολιτισμών, ιδανικών και ιδεών κάτω από μια ευρωπαϊκή ταυτότητα κοινών αρχών'', είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Επισημαίνοντας την πλήρη δέσμευση της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Συνθήκη, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος τόνισε ότι ''αποτυχία εξασφάλισης εκτέλεσης των αποφάσεων του Δικαστηρίου σε εύλογο χρονικό διάστημα υπονομεύει τα επιτεύγματα του Δικαστηρίου''.

    Στο σημείο αυτό ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στην υπόθεση Λοϊζίδου για να υποδείξει τη ''συνεχιζόμενη, αδικαιολόγητη άρνηση της Τουρκίας να εκτελέσει την απόφαση του 1996''.

    [22] (Κ) Ουάσιγκτον - Ερντογάν - Κυπριακό

    Την άποψη ότι δημοψηφίσματα θα γίνουν μόνον μετά την υπογραφή «μνημονίου κατανόησης», εξέφρασε ο Τούρκος Πρωθυπουργός σε ομιλία του στο Center for Strategic International Studies χθες το απόγευμα στην αμερικανική πρωτεύουσα.

    [23] (Κ) Εκπρόσωπος - Κυπριακό - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ανάν

    Δεν είναι αδύνατη η εξεύρεση λύσης του Κυπριακού πριν από την ημερομηνία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, επισημαίνοντας ωστόσο ότι κάτι τέτοιο είναι δύσκολο λόγω του χρόνου που απομένει μέχρι την 1η Μαΐου 2004.

    [24] (Κ) Χαβιέρ Σολάνα - Κυπριακό

    Συγκρατημένα αισιόδοξος ότι υπάρχει πραγματική ευκαιρία για λύση του Κυπριακού, παρουσιάστηκε σήμερα ο Υπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας Χαβιέρ Σολάνα.

    [25] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            81,95  (-0,85)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    386.516
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    210.942    343,28  (-0,77)
    FTSE Med 100 **                             6.300,38  ( 0,20)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    164.182     98,69  (-1,01)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     11.950     71,83  ( 0,01)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      5.011     15,62  ( 0,19)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £      6.973     55,86  (-0,90)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      5.985     56,29  (-2,17)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     12.145     20,73  (-0,05)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £      9.554     67,67  (-1,38)
    Ετ. Πληροφορικής              £      2.491      3,31  ( 1,85)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £    100.096     10,76  ( 0,94)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £        393     11,73  (-0,09)
    Ξενοδοχεία                    £     10.808     36,33  (-2,60)
    Αλλες Εταιρείες               £     38.302     70,74  ( 0,06)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [26] (Κ) Χρηματιστήριο - Επιστροφή στο επίπεδο των 81 μονάδων

    Πιέσεις δέχθηκε και σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) με τον Γενικό Δείκτη να επιστρέφει στο επίπεδο των 81 μονάδων, ως αποτέλεσμα του μικρού αγοραστικού ενδιαφέροντος που εκδηλώθηκε. Η αγορά σημείωσε πτώση της τάξης του 0,85%, κλείνοντας στις 81,95 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών παρέμεινε στα χαμηλά επίπεδα των 386 χιλιάδων λιρών.

    [27] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΚΣΣΕ - Απαντήσεις σε βουλευτές

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος απέρριψε σήμερα από το βήμα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) τις θέσεις που εξέφρασε ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία του στις ΗΠΑ για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων επί των βασικών αρχών του σχεδίου Ανάν, επισημαίνοντας πως αυτό που εισηγείται ο κ. Ερντογάν παραπέμπει στις ιδέες Γκάλι. Παράλληλα ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος εξέφρασε την ελπίδα πως οι διαπραγματεύσεις για λύση στο Κυπριακό θα επαναρχίσουν πολύ σύντομα.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανακοίνωσε ότι αύριο θα συναντηθεί στις Βρυξέλλες με τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ο οποίος θα τον ενημερώσει επίσημα για τις εισηγήσεις του κ. Ερντογάν.

    [28] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Δηλώσεις (1)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε σήμερα πως εάν ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν ''συγκαλέσει αύριο συνομιλίες, θα είμαι εκεί χωρίς προϋποθέσεις, χωρίς όρους''.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη στο Στρασβούργο, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν θα ζητήσει να ξεκαθαρίσει τη θέση της η τουρκική πλευρά, αλλά θα προσέλθει στις συνομιλίες.

    [29] (Κ) Ανάν - Πρόντι - Διάσκεψη Τύπου (1)

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν δήλωσε σήμερα ότι η λύση του κυπριακού θα πρέπει να επιτευχθεί μέχρι το τέλος Μαρτίου για να μπορέσουν να διεξαχθούν τα δημοψηφίσματα τον Απρίλιο και να επιτευχθεί λύση μέχρι την 1η Μαΐου, όταν η Κύπρος θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι, ο κ. Ανάν χαρακτήρισε «καλή απόφαση» τη δήλωση του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι η χώρα του είναι έτοιμη να παρακαθήσει σε συνομιλίες για λύση του Κυπριακού.

    Ανέφερε επίσης ότι ο κ. Ερντογάν του διαβίβασε μερικές προτάσεις τις οποίες, όπως είπε ο κ. Ανάν, μελετά πολύ σοβαρά.

    [30] (Κ) Κόφι Ανάν - Ρομάνο Πρόντι - Διάσκεψη Τύπου

    Ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν υποστήριξε με σαφήνεια σήμερα στις Βρυξέλλες ότι θα επαναρχίσει τις διαπραγματεύσεις μόνο εφ' όσον διαπιστώσει ότι όλες οι πλευρές είναι έτοιμες να επιδείξουν βούληση για την επίλυση του Κυπριακού πριν από το τέλος Μαρτίου.

    [31] (Κ) Ρωσικό ΥΠΕΞ - Κυπριακό - Δήλωση

    ''Οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό μας επιτρέπουν να δηλώσουμε ότι δημιουργείται μια πιο ευνοϊκή ατμόσφαιρα για επανέναρξη στο εγγύς μέλλον, των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού'', αναφέρει σε δήλωσή του το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «η ετοιμότητα που επαναβεβαιώθηκε από την ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας να συνεχίσει τη διαπραγματευτική διαδικασία όπως επίσης και τα αποτελέσματα της πρόσφατης συνάντησης του Πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στο Νταβός όπου ο Τούρκος ηγέτης εξέφρασε το θετικό κλίμα που επικρατεί στην Αγκυρα σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, είναι απόδειξη υποστήριξης αυτής της κατεύθυνσης. Θα ήταν σημαντικό να υποστηριχθεί και να αναπτυχθεί αυτή η θετική δυναμική».

    [32] (Κ) ΚΣΣΕ - Κύπρος - Ψήφισμα

    Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) κάλεσε τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο να επαναρχίσουν διαπραγματεύσεις χωρίς καθυστέρηση στη βάση του σχεδίου Ανάν, με καλή πίστη για επίτευξη μιας πολιτικής διευθέτησης του Κυπριακού πριν την 1η Μαϊου.

    [33] (Κ) Συνάντηση Μπους - Ερντογάν - Δηλώσεις - Κυπριακό

    Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η χώρα του υποστηρίζει τις καλές υπηρεσίες του ΓΓ του ΟΗΕ για επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό, με σημείο αναφοράς το Σχέδιο Ανάν.

    Μιλώντας στο Λευκό Οίκο, μέσω μεταφραστή, μετά τη συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζορτζ Μπους, ο κ. Ερντογάν είπε ότι η τουρκική πλευρά είναι αποφασισμένη για λύση του Κυπριακού το συντομότερο δυνατό και ότι θα είναι ένα βήμα πιο μπροστά από τους «Ελληνες ομολόγους μας».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 28 January 2004 - 18:49:34 UTC