Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-02-08

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αναχωρεί στις 16:00 για Αθήνα
  • [02] (Κ) Εκπομπή για ομογένεια
  • [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Τ/κ Τύπος - Αντιπροσωπεία - Νέα Υόρκη
  • [05] (Κ) Τ/Κ ηγέτης - Αναχώρηση για Νέα Υόρκη - Δηλώσεις
  • [06] (Κ) Παπανδρέου - Κυπριακό - Δηλώσεις
  • [07] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αναχώρηση (1)
  • [08] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αναχώρηση (2)
  • [09] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αναχωρεί στις 16:00 για Αθήνα

    Αναχωρεί στις 16:00 σήμερα για την Αθήνα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος για διαβουλεύσεις με την ελληνική ηγεσία, ενόψει της μετάβασής του στη Νέα Υόρκη για τις συνομιλίες της Τρίτης που συγκάλεσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    Το Εθνικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε χθες τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο να επιλέξει τα μέλη του Συμβουλίου που θα τον συνοδεύσουν στη Νέα Υόρκη εάν ο ίδιος κρίνει ότι αυτό είναι αναγκαίο.

    [02] (Κ) Εκπομπή για ομογένεια

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αναχωρεί για Αθήνα ----------------------------------------- Αναχωρεί στις 16:00 σήμερα (ώρα Κύπρου) για την Αθήνα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος για διαβουλεύσεις με την ελληνική ηγεσία, ενόψει της μετάβασής του στη Νέα Υόρκη για τις συνομιλίες της Τρίτης που συγκάλεσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    Το Εθνικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε χθες τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο να επιλέξει τα μέλη του Συμβουλίου που θα τον συνοδεύσουν στη Νέα Υόρκη εάν ο ίδιος κρίνει ότι αυτό είναι αναγκαίο.

    Η συνοδεία του Προέδρου Παπαδόπουλου αποτελείται από τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου, τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Κύπρο Χρυσοστομίδη, τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, τον Πρόεδρο της Βουλής και Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια, τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη, τον Πρόεδρο του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκη Ομήρου, τον Διευθυντή του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου Τάσο Τζιωνή και το μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας για το Κυπριακό Τουμάζο Τσελεπή.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Εθνικό Συμβούλιο - Νέα Υόρκη ----------------------------------------------------- Η ε/κ πλευρά στηρίζει την προσπάθεια του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για αναζήτηση λύσης στο Κυπριακό και ως εκ τούτου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, με τη συνοδεία του, θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του Κόφι Ανάν.

    Μετά την πολύωρη χθεσινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης ανέγνωσε σχετικό ανακοινωθέν, αναφέροντας ότι τα μέλη του Σώματος εξέφρασαν τις απόψεις και τις εισηγήσεις τους και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ''λαμβάνοντας υπόψη τις εισηγήσεις και απόψεις που έχουν εκφραστεί, θα χειριστεί τα θέματα στη Νέα Υόρκη''.

    ''Η δική μας πλευρά επαναλαμβάνει την πάγια πολιτική και ετοιμότητά της να στηρίξει την προσπάθεια του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την αναζήτηση λύσης του Κυπριακού και ο Πρόεδρος τη Δημοκρατίας με τη συνοδεία του θα παραστεί στη Νέα Υόρκη στη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ'', είπε ο Εκπρόσωπος.

    Σημείωσε ότι η συνεδρία διεξήχθη σε πνεύμα ευθύνης και κατανόησης. ''Εγινε ευρύτατη ανταλλαγή απόψεων και συζήτηση σε βάθος όλων των σχετικών πτυχών και συζητήθηκαν και θέματα ουσίας και διαδικασίας'', είπε ο κ. Χρυσοστομίδης.

    Στη συνεδρία παρακάθισαν από το ΑΚΕΛ οι Δημήτρης Χριστόφιας και Νίκος Κατσουρίδης, από τον ΔΗΣΥ οι Νίκος Αναστασιάδης και Δημήτρης Συλλούρης, από το ΔΗΚΟ οι Νίκος Κλεάνθους και Νίκος Πιττοκοπίτης, από το ΚΣ ΕΔΕΚ οι Γιαννάκης Ομήρου και Βάσος Λυσσαρίδης, από τους Νέους Ορίζοντες οι Νίκος Κουτσού και Χρίστος Κληρίδης, από τους ΕΔΗ οι Γιώργος Βασιλείου και Μιχάλης Παπαπέτρου, από το ΑΔΗΚ οι Ντίνος Μιχαηλίδης και Εντουιν Ιωσηφίδης και από το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών οι Γιώργος Περδίκης και Ντίνος Πασπαλίδης.

    Στη συνεδρία συμμετείχαν, επίσης, ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Χριστόδουλος Πασιαρδής, ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου Τάσος Τζιωνής και το μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας για το Κυπριακό Τουμάζος Τσελεπής.

    Τ/κ πλευρά - Πρόσκληση Ανάν - Διαβουλεύσεις -------------------------------------------- Χθες το απόγευμα θα λαμβανόταν η απόφαση κατά πόσον η τ/κ πλευρά θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη ανταποκρινόμενη στην πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.

    Αυτό δήλωσαν χθες τόσο ο ψευδοπρωθυπουργός Μεχμέτ Αλί Ταλάτ όσο και ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών και αντιπρόεδρος της ψευδοκυβέρνησης Σερντάρ Ντενκτάς, ύστερα από συνάντηση του ''υπουργικού συμβουλίου'' με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, στην οποία παρέστη και ο ''γενικός εισαγγελέας'' Ακίν Σαϊτ.

    Ο κ. Ταλάτ είπε ότι στην περίπτωση που η τ/κ πλευρά μεταβεί στη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, τότε στην ομάδα θα συγκαταλέγεται και ο ίδιος.

    Τόσο ο κ. Ταλάτ όσο και ο αρχηγός του Κόμματος Εθνικής Ενότητας Ντερβίς Ερογλου είχαν κατ' ιδίαν συναντήσεις με τον Τ/Κ ηγέτη.

    Ο κ. Ερογλου σε δηλώσεις του εξέφρασε την άποψη ότι ο Ραούφ Ντενκτάς δεν θα πρέπει να μεταβεί στη Νέα Υόρκη, λέγοντας ότι η αποδοχή της πρόσκλησης Ανάν σημαίνει και την αποδοχή του σχεδίου του.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πούτιν - Συλλυπητήριο μήνυμα ----------------------------------------------------- Συλλυπητήριο μήνυμα για την προχθεσινή τρομοκρατική βομβιστική επίθεση στον υπόγειο σιδηρόδρομο της Μόσχας που στοίχισε τη ζωή σε 30 ανθρώπους απέστειλε σήμερα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος προς τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

    Επίσης, καταδικάζει ''ανεπιφύλακτα τη στυγερή και δολοφονική τρομοκρατική ενέργεια, η οποία αποτελεί επίθεση όχι μόνο ενάντια στον ρωσικό λαό αλλά και ολόκληρη την ανθρωπότητα και τα θεμέλια του πολιτισμού μας''.

    ''Με βαθιά θλίψη και αποτροπιασμό πληροφορήθηκα τη χθεσινή τρομοκρατική επίθεση στον υπόγειο σιδηρόδρομο της Μόσχας, η οποία στοίχισε τη ζωή τόσων αθώων ανθρώπων. Επιθυμώ να σας διαβιβάσω, εκ μέρους του κυπριακού λαού, της κυβέρνησής μου και εμού προσωπικά, τα πιο ειλικρινή μας συλλυπητήρια και τη βαθύτατη συμπάθειά μας'', αναφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Προσθέτει ότι ''η Κυβέρνηση και ο λαός της Κύπρου εκφράζουν την αλληλεγγύη τους αυτή τη δύσκολη στιγμή στον συλλογικό αγώνα ενάντια στην τρομοκρατία''.

    Εκθεση - Εξωτερικό εμπόριο - Ιανουάριος-Νοέμβριος 2003 ------------------------------------------------------ Ελαφρά μείωση παρουσιάστηκε στις συνολικές εισαγωγές και εξαγωγές αγαθών κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2003, ενώ το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου την ίδια περίοδο έφτασε στα 1.652,6 εκ. λίρες σε σύγκριση με 1.791,8 εκ. λίρες την αντίστοιχη περίοδο του 2002.

    Οπως αναφέρεται στην έκθεση ''Στατιστικές Εξωτερικού Εμπορίου (Συνοπτικά Στοιχεία)'' για την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2003, οι συνολικές εισαγωγές αγαθών (εισαγωγές για επιτόπια κατανάλωση και εισαγωγές που προορίζονταν για τις αποθήκες αποταμιεύσεως) ανήλθαν στα 2.095,0 εκ. λίρες σε σύγκριση με 2.264,0 εκ. λίρες τον Ιανουάριο-Νοέμβριο του 2002.

    Οι συνολικές εξαγωγές κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2003, ήταν 442,4 εκ. λίρες σε σύγκριση με 472,2 εκ. λίρες κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου του 2002.

    Σύμφωνα με την έκθεση, κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2003 η ΕΕ προμήθευσε την Κύπρο με εμπορεύματα αξίας 1.167,1 εκ. λιρών ή 55,7%.

    Κατά την ίδια περίοδο, οι χώρες της ΕΕ απορρόφησαν εμπορεύματα αξίας 107,3 εκ. λιρών ή 57,2% των κυπριακών εγχώριων εξαγωγών, εξαιρουμένων των προμηθειών πλοίων και αεροπλάνων.

    Ποδόσφαιρο - Πρωτάθλημα - Αποτελέσματα -------------------------------------- Με τους αγώνες Ομόνοιας - Αναγέννησης στο ΓΣΠ στη Λευκωσία και του Ονήσιλλου με τον Απόλλωνα στο Παραλίμνι, ολοκληρώνεται σήμερα η 18η αγωνιστική του Παγκύπριου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου Α' Κατηγορίας.

    Στους χθεσινούς αγώνες, η ΑΕΚ επεβλήθη της Δόξας με 7 - 0 και η Ανόρθωση του Διγενή με 3 - 0, ενώ ο αγώνας Ενωσης και Εθνικού έληξε ισόπαλος 1 - 1.

    [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η χθεσινή απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου για μετάβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου και συνοδείας μελών του σώματος στη Νέα Υόρκη για συνομιλίες στο Κυπριακό, κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων.

    Αλλα θέματα που προβάλλονται είναι η στάση της τ/κ πλευράς και οι πιέσεις της Τουρκίας για αλλαγή στα χρονοδιαγράμματα Ανάν, η αυριανή ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, συνέντευξη του Ευρωπαίου Επίτροπου Νιλ Κίνοκ, καθώς και έρευνα ανάμεσα στους Τ/Κ για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

    Η ''Αλήθεια'', με πρωτοσέλιδο τίτλο ''Λέμε ναι, πάμε στη Νέα Υόρκη και βλέπουμε'', γράφει ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος αναχωρεί σήμερα για τη Νέα Υόρκη μέσω Αθήνας, και σημειώνει πως οι κινήσεις θα γίνουν επί αμερικανικού εδάφους σε σχέση με τις ενέργειες στις οποίες θα προβεί η τουρκική πλευρά, η οποία συνεχίζει να αντιδρά στα χρονοδιαγράμματα. Αλλού προβάλλει έρευνα της εφημερίδας ανάμεσα σε Τ/Κ στο Λήδρα Πάλας και την κατεχόμενη Λευκωσία, οι οποίοι παρουσιάστηκαν θετικοί για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και εξέφρασαν την άποψη ότι το τέλος του κυπριακού προβλήματος πρέπει να θεωρείται ως δεδομένο.

    ''Η Μάχη'', με πρωτοσέλιδο τίτλο ''Επέλαση αναρχικών στην Κύπρο'', γράφει ότι "δυναμική παρουσία κάνουν οι αναρχικοί" στο νησί αφού δημιούργησαν κίνημα με την ονομασία Αναρχικός Πυρήνας Κύπρου, όπου "θεοποιείται η 17 Νοέμβρη" και "θεωρείται το κράτος ως τρομοκράτης". Σημειώνει ότι η εξέλιξη αυτή λαμβάνει πολιτικές διαστάσεις. Σε άλλο της δημοσίευμα η εφημερίδα γράφει ότι ο Δημοκρατικός Συναγερμός στηρίζει πλήρως τους χειρισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου στο Κυπριακό.

    Ο ''Πολίτης'', με τίτλο ''Επί τόπου χειρισμοί'', γράφει ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη, μεταξύ άλλων συνοδευόμενος από τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη, και τον Πρόεδρο του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκη Ομήρου. Ο ''Π'' σημειώνει ότι ο Ραούφ Ντενκτάς θα μεταβεί επίσης στη Νέα Υόρκη, συνοδευόμενος από τον Σερντάρ Ντενκτάς και τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Αλλού γράφει ότι η τουρκική πλευρά ανέπτυξε το τελευταίο εικοσιτετράωρο έντονη δραστηριότητα για να εξασφαλίσει διαφοροποιήσεις στη διαδικαστική φόρμουλα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.

    ''Η Σημερινή'', με τίτλο ''Χειρισμοί επί τόπου'', αναφέρεται στην απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου να εξουσιοδοτήσει τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο να δράσει αναλόγως στη Νέα Υόρκη, και γράφει ότι στα χέρια κυρίως του Προέδρου και της ομάδας μελών του Εθνικού Συμβουλίου βρίσκονται οι χειρισμοί που θα πρέπει να γίνουν επί του Κυπριακού την προσεχή Τρίτη. Αλλού προβάλλει συνέντευξη του επίτιμου Προέδρου του ΚΣ ΕΔΕΚ Βάσου Λυσσαρίδη, ο οποίος δήλωσε ότι η ε/κ πλευρά θα πρέπει να είναι έτοιμη να αρνηθεί μιαν απαράδεκτη λύση του Κυπριακού.

    ''Ο Φιλελεύθερος'', με τίτλο ''Θρίλερ Ανάν για γερά νεύρα'', γράφει ότι τα Ηνωμένα Εθνη θα επιχειρήσουν, μέσα από στενά χρονικά περιθώρια και τους όρους που θέτουν στην πρόσκληση Ανάν προς τις δύο πλευρές, να στήσουν ένα νέο θρίλερ για γερά νεύρα με στόχο αυτή τη φορά να αποδώσει, αφού οι δύο πλευρές θα βρεθούν μπροστά στην ανάγκη να λάβουν αποφάσεις. Αλλού προβάλλει συνέντευξη του Νιλ Κίνοκ, εκ των Αντιπροέδρων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος δήλωσε ότι η ένταξη μιας διαιρεμένης Κύπρου στην ΕΕ δεν θα είναι καταστροφική, αλλά σημείωσε ότι η 1η Μάη προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία για μια νέα αρχή.

    Η ''Χαραυγή'', με πρωτοσέλιδο τίτλο ''Ετοιμότητα για λύση'', γράφει ότι το Εθνικό Συμβούλιο έλαβε χθες την απόφαση όπως η ε/κ πλευρά μεταβεί στη Νέα Υόρκη, για να επιχειρήσει όμως να βελτιώσει την προσφερόμενη λύση του Κυπριακού ώστε να καταστεί βιώσιμη και λειτουργική. Αλλού γράφει ότι αύριο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συζητήσει τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και ότι τα μέλη του σώματος θα ενημερωθούν από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ όσον αφορά τις προσπάθειές του για επανέναρξη των συνομιλιών.

    [04] (Κ) Τ/κ Τύπος - Αντιπροσωπεία - Νέα Υόρκη

    Το σύνολο των τ/κ φύλλων αναφέρεται στη μετάβαση της τ/κ αντιπροσωπείας στη Νέα Υόρκη, που αποφασίστηκε χθες το βράδυ μετά από ολοήμερες διαβουλεύσεις και επαφές.

    Επικεφαλής της τ/κ αντιπροσωπείας θα είναι ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος θα συνοδεύεται από τον ψευδοπρωθυπουργό Μεχμέτ Αλί Ταλατ, τον λεγόμενο υπουργό εξωτερικών Σερντάρ Ντενκτας και τον ''υφυπουργό παρά τω προέδρω'' Εργκούν Ολγκούν, καθώς και τον σύμβουλο του Τ/Κ ηγέτη, Μουμτάζ Σοϊζάλ.

    [05] (Κ) Τ/Κ ηγέτης - Αναχώρηση για Νέα Υόρκη - Δηλώσεις

    Με πνεύμα καλής θέλησης θα μεταβεί η τ/κ αντιπροσωπεία στη Νέα Υόρκη, δήλωσε σήμερα ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς και ευχήθηκε όπως επιστρέψουν στην Κύπρο με καλά νέα.

    [06] (Κ) Παπανδρέου - Κυπριακό - Δηλώσεις

    Την ανάγκη λύσης του Κυπριακού στη βάση του σχεδίου Ανάν, επανέλαβε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας και υποψήφιος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου.

    [07] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αναχώρηση (1)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος αναχώρησε σήμερα για την Αθήνα, όπου θα έχει συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Σημίτη και τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου.

    [08] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αναχώρηση (2)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη με καλή διάθεση, με στόχο την έναρξη των συνομιλιών με βάση το σχέδιο Ανάν και την εξεύρεση λύσης μέχρι την 1η Μαϊου, αφού προηγουμένως συζητήσει το θέμα με την ελληνική ηγεσία, στο πλαίσιο της στενής συνεργασίας που έχουν οι δύο κυβερνήσεις.

    Σε δηλώσεις κατά την αναχώρησή του για την Αθήνα από το Αεροδρόμιο Λάρνακας, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως αισθάνεται ενισχυμένος από τη στήριξη που λαμβάνει από την πολιτική ηγεσία του τόπου και το Εθνικό Συμβούλιο, προσθέτοντας ότι ο κυπριακός λαός μπορεί να είναι βέβαιος ότι κανένα άλλο μέλημα δεν έχει, παρά την καλύτερη εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κυπριακού λαού ως συνόλου και ειδικότερα του κυπριακού ελληνισμού σε αυτή την κρίσιμη φάση.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι στην Αθήνα θα έχει αύριο συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Σημίτη, τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου και τους συνεργάτες τους, και πιθανώς και με την αντιπολίτευση.

    [09] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

    THE PATRIARCHS TRIP TO MADAGASCAR CONTINUES

    On 4 February 2004 His Beatitude Petros VII, Pope and Patriarch of Alexandria and All Africa, set out on a long and difficult journey into the interior of Madagascar, together with his entourage, the Bishop of Madagascar and the members of the protocol of the Ministry of Foreign Affairs.

    After a twelve-hour journey, through rivers, waterfalls, lush vegetation and rice plantations, the Patriarch was warmly welcomed outside the town of Fianarantsoa by the officials of the area.

    A little later, His Beatitude was received by the President of the Self-Governed Province of Fianarantsoa, General Rantrianarivo, who was surrounded by the leading citizens of the area.

    The General warmly addressed His Beatitude, welcoming him to the province where 80% are Christians. He said that the mere fact that the Patriarch is a successor of St Mark first Bishop of Alexandria is one other reason for the great mission with which God Himself has entrusted him. He gave thanks for the role played by the Orthodox Church in his province in all aspects of the daily life of the local population, and wished him a good and pleasant stay.

    His Beatitude thanked the General for the welcome and the hospitality and after referring to the history and course of the Patriarchate of Alexandria, he asked for a continuation of the good co-operation with the Orthodox Church in this Self-Governed province. An exchange of gifts followed.

    That night an official reception was held at the Holy Church of the Apostles Peter and Paul, where vast crowds of faithful, led by the local clergy and the officials of the town warmly welcomed the Patriarch. A doxology and the royal hymn of the Patriarch were sung in Greek. The Priest of the Parish, Fr Andreas, emotionally welcomed the Primate of the Alexandrian Throne on behalf of the faithful, stressing that this is the first time that they welcome the Spiritual Father of the Patriarchate of Alexandria. At the end they offered gifts to His Beatitude and he offered an icon of St Athanasios as a blessing.

    In his reply His Beatitude said: We came bringing the blessing of the founder of our Church, the Holy Apostle and Evangelist Mark, who in his Gospel teaches the way of evangelizing the nations and their immersion into the great mystery of the Church. We came also to hear the gallant beating of your hearts for the love of Christ, for your participation in His Church, for the unity of love which the word of the Gospel offers and unites people in the Common Cup of the Divine LiturgyTherefore the establishment of the Church of the Holy Apostles here reminds us of the value of the work of Jesus Disciples, who, after Pentecost went out into all the nations with the aim of teaching faith in the true God who became man to save the world from sin, decay and death.

    An official dinner was hosted in honour of His Beatitude attended by the Mayor, the local Governor, the Anglican Bishop and the clergy with the Chairman of the Parish.

    On the next day, 5 February 2004, the Patriarch and his entourage visited the entire surrounding area of Fianarantsoa where, in co-operation with the local officials, they examined ways in which Orthodoxy could be developed in the interior.

    His Beatitude then visited the towns of Lazini, Betsuleoa and Ambalanaoua. Due to the bad weather and especially the strong cyclone which had almost destroyed the surrounding vegetation and the roads, it was not possible for the Patriarch to visit the parishes of the native Orthodox Christians. On his return His Beatitude met with the clergy of the area at Fr Andreas home and gave them spiritual advice.

    From the Patriarchal Press Offices, Alexandria

    THE PATRIARCH JOURNEYS INTO THE PROVINCIAL TOWNS OF MADAGASCAR

    Early on the morning of 6 February 2004, His Beatitude was visited at his hotel by the President of the Self-Governed Province of Fianarantsoa, General Rantrianarivo, who warmly bade him farewell. After thanking him for the hospitality, His Beatitude noted the generous hospitality and love of the people of the area.

    At noon the return journey began. On the way His Beatitude stopped at the Orthodox parish of St Nektarios which is under construction, where, led by Fr Loucas and the leaders of the area, he was very warmly welcomed. Addresses and replies were made, gifts exchanged and hundreds of little catechumens sang and danced for His Beatitude.

    His Beatitude, addressing the faithful, said among other things: This Holy Church, dedicated to his memory, is holy and the surrounding areas witness to the holiness of St Nektarios. Whoever honours St Nektarios, honours the Patriarchate of Alexandria and that is why the children of our Patriarchate all over Africa honour St Nektarios.

    From the Patriarchal Press Offices,


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 8 February 2004 - 18:49:09 UTC