Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-02-20

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Διεθνές τουρνουά ΚΟΠ - Αγώνες κατάταξης
  • [02] (Κ) Συνομιλίες - Δεύτερη συνάντηση
  • [03] (Κ) Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Εναρξη συνομιλιών - Ταλάτ
  • [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [05] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Τ/Κ - Ε/Κ
  • [06] (Κ) Συνομιλίες - Δεύτερη συνάντηση
  • [07] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [08] (Κ) Ντενκτάς - Συνομιλίες - Δηλώσεις
  • [09] (Κ) Συνομιλίες - Λήξη συνάντησης
  • [10] (Κ) Ντενκτάς - Συνομιλίες - Επιστροφή στα κατεχόμενα
  • [11] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Συνομιλίες - Δηλώσεις
  • [12] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [13] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [14] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα πτώση
  • [15] (Κ) ΕΕ - Συμβούλιο Υπουργών - Κυπριακό
  • [16] (K) Εκπρόσωπος - Ντενκτάς - Κτιριακές εγκαταστάσεις
  • [17] (Κ) Γιαννίτσης - Πάουελ - Τηλεφωνική επικοινωνία
  • [18] (Κ) Συνομιλίες - Τ/Κ ηγέτης - Επιτροπές
  • [19] (Κ) ΑΤΗΚ - Vodafone - Συνεργασία
  • [20] (K) Εκχαρντ - Συνομιλίες

  • [01] (Κ) Διεθνές τουρνουά ΚΟΠ - Αγώνες κατάταξης

    Η Κύπρος νίκησε χθες με 3-1 τη Γεωργία στο Μακάρειο στάδιο, σε παιγνίδι στο πλαίσιο των αγώνων κατάταξης για τις θέσεις πέντε μέχρι οκτώ για το διεθνές τουρνουά που διοργανώνει η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ).

    Με τη νίκη αυτή το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα θα αντιμετωπίσει αύριο Σάββατο την ομάδα του Καζακστάν, διεκδικώντας την 5η θέση του τουρνουά. Την ίδια μέρα διεξάγεται και ο τελικός μεταξύ της Ρουμανίας και της Ουγγαρίας και οι αγώνες για τις υπόλοιπες θέσεις.

    Για τις θέσεις 1 - 4, η Ρουμανία κέρδισε χθες τη Λευκορωσία με 2-0, ενώ η Ουγγαρία κατέβαλε τη Λετονία με 2-1.

    Για τις θέσεις, 5 - 8, εκτός από τον αγώνα μεταξύ Κύπρου - Γεωργίας, το Καζακστάν κέρδισε την Αρμενία με 3-2 στα πέναλντι, ενώ ο κανονικός αγώνας έληξε 3-3.

    Ετσι, το Σάββατο πραγματοποιούνται οι εξείς αγώνες για την τελική κατάταξη:

    Τελικός: Ρουμανία - Ουγγαρία Λευκορωσία - Λετονία για τις θέσεις 3-4 Κύπρος - Καζακστάν για τις θέσεις 5-6

    [02] (Κ) Συνομιλίες - Δεύτερη συνάντηση

    Πραγματοποιείται σήμερα στις 9:30 το πρωί η δεύτερη συνάντηση του νέου γύρου συνομιλιών για λύση του Κυπριακού μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    Οι συνομιλίες, που πραγματοποιούνται στον ειδικά διαρρυθμισμένο χώρο του αεροδρομίου Λευκωσίας, διεξάγονται υπό τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο.

    [03] (Κ) Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Εναρξη συνομιλιών - Ταλάτ

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες, διά του εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, συνεχάρηκαν τα μέρη στο Κυπριακό για την πολιτική βούληση που επέδειξαν επιστρέφοντας στις συνομιλίες και τα ενθαρρύνουν να συνεχίσουν το έργο τους με την ίδια θετική διάθεση.

    [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η επανέναρξη των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού στη βάση του σχεδίου Ανάν μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και οι δηλώσεις του ειδικού συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, κυριαρχούν στα σημερινά πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου.

    Αλλα θέματα είναι η συζήτηση του Κυπριακού στη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι δηλώσεις του Επιτρόπου για τη Διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν, η βομβιστική επίθεση στο σπίτι του λεγόμενου πρωθυπουργού των κατεχομένων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και το ψήφισμα ε/κ και τ/κ οργανώσεων νεολαίας που επέδωσαν χθες πριν από την επανέναρξη των συνομιλιών.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Ξεκίνησαν από το μάξιμουμ'' γράφει ότι οι δύο ηγέτες της Κύπρου εγκαινίασαν τη χθεσινή πρώτη φάση των συνομιλιών με το μάξιμουμ των επιδιώξεων τους, με τον καθένα να καταθέτει ενώπιον του άλλου το τι ζητά και τι επιδιώκει. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα αναφέρει πως μετά την οικονομική επιτροπή, πυρετωδώς πιάνει δουλειά από την ερχόμενη Τρίτη μελετώντας το Σχέδιο Ανάν και η νομική επιτροπή που συνέστησε ο ΔΗΣΥ.

    ''Η Μάχη'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Η κακή μέρα φάνηκε από το πρωί'' αναφέρει πως ο Ραούφ Ντενκτάς έκανε ολοφάνερη την πρόθεσή του χθες να τορπιλίσει τη διαδικασία λύσης του Κυπριακού, αγνοώντας την έκκληση του Αλβαρο ντε Σότο για συσκότιση του περιεχομένου των συνομιλιών. Ο κ. Ντενκτάς, γράφει η εφημερίδα, εμφανίστηκε λαλίστατος μετά την αναχώρησή του από το αεροδρόμιο Λευκωσίας. Αλλού γράφει πως μέρος του τείχους της αρχαίας Πάφου που ανήκει στην ελληνιστική περίοδο, έφεραν στο φως οι χωματουργικές εργασίες που εκτελούνται για τη λεωφόρο των Αγίων Αναργύρων.

    Ο "Πολίτης" υπό τον τίτλο ''Καυτή πρεμιέρα με βόμβες Ραούφ'' γράφει ότι ο Τ/Κ ηγέτης έκανε χθες αρχή με σκληρές θέσεις, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις εκείνων που προσβλέπουν στη στιγμή της τετραμερούς, για την ουσιαστική διαπραγμάτευση και το μεγάλο πάρε δώσε. Σε άλλη είδηση αναφέρει ότι ε/κ και τ/κ οργανώσεις νεολαίας επέδωσαν χθες το πρωί πριν από την επανέναρξη των συνομιλιών ψήφισμα προς το ΓΓ του ΟΗΕ εκφράζοντας τη βούλησή τους να εντείνουν τον αγώνα για επανένωση της Κύπρου στη βάση της ομοσπονδιακής λύσης και ένταξης μιας επανενωμένης Κύπρου στην ΕΕ.

    ''Η Σημερινή'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Κλείνει την πόρτα της επιστροφής'' γράφει πως η τ/κ πλευρά κλείνει την πόρτα της επιστροφής των Ε/Κ προσφύγων και ανοίγει την πόρτα της παραμονής των εποίκων. Αναφέρει ότι ο Ραούφ Ντενκτάς ζητά να συσταθεί επιτροπή για αποζημειώσεις των Τ/Κ από το 1963 μέχρι το 1974 και καθαρό "τ/κ κράτος". Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε χθες το απόγευμα νομοσχέδιο, με το οποίο κυρώνεται η συμφωνία που σύναψε το Συμβούλιο Εμπορίας Κυπριακών Πατατών με τη Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα, για την εξασφάλιση δάνειου 3.500.000 λιρών.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' με κύριο τίτλο ''Μορατόριουμ έξι χρόνων'' γράφει ότι σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ντενκτάς ζήτησε μεταβατική περίοδο έξι χρόνων μετά τη συμφωνία για την επιστροφή προσφύγων και για τις εδαφικές αναπροσαρμογές. Θέση που διατυπώθηκε πρόσφατα από τον Τούρκο ΥΠΕΞ Αμπντουλάχ Γκιουλ, σε συνάντηση με τον Κοινοτικό Επίτροπο Γκούντερ Φερχόιγκεν. Σε άλλη είδηση γράφει ότι με πρωτοβουλία της Ελλάδας και της Κύπρου το Κυπριακό θα τεθεί τη Δευτέρα στη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης που συνέρχεται στις Βρυξέλλες.

    Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Τα θέλει όλα'' ότι τα ουσιαστικά θέματα τέθηκαν χθες στις συνομιλίες για το Κυπριακό με τον Ραούφ Ντενκτάς να θέτει απαιτήσεις που είναι εκτός του Σχεδίου Ανάν και τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο να ζητά βελτιώσεις και αλλαγές βασικά προς όφελος της λειτουργικότητας. Αλλού αναφέρει ότι από τον Επίτροπο της ΕΕ, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρόεδρο της Βουλής μέχρι και τα μικρότερα ε/κ κόμματα καταδικάστηκε με τον πιο έντονο τρόπο η χθεσινή βομβιστική επίθεση κατά της οικίας του λεγόμενου πρωθυπουργού Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στην κατεχόμενη Κερύνεια.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' με κύριο τίτλο ''Η πρώτη ημέρα ξεκίνησε με καλή θέληση'' γράφει ότι ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο δήλωσε χθες μετά την ολοκλήρωση της πρώτης ημέρας των συνομιλιών ότι οι συνομιλίες στο αεροδρόμιο Λευκωσίας πήγαν καλά και ότι οι αρχηγοί συμφώνησαν να συναντιούνται κάθε μέρα στις 9.30 το πρωί εκτός και αν υπάρξουν απρόβλεπτες αλλαγές. Αλλού γράφει ότι ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Μάριος Ματσάκης αρχίζει προσωπική εκστρατεία εναντίον του σχεδίου Ανάν.

    [05] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Τ/Κ - Ε/Κ

    [06] (Κ) Συνομιλίες - Δεύτερη συνάντηση

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος έφθασε στην περιοχή του αεροδρομίου Λευκωσίας όπου θα γίνει η δεύτερη συνάντηση με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στην παρουσία του ειδικού συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο.

    [07] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Συνομιλίες - Δεύτερη συνάντηση ------------------------------ Πραγματοποιείται σήμερα η δεύτερη συνάντηση του νέου γύρου συνομιλιών για λύση του Κυπριακού μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    Οι συνομιλίες, που πραγματοποιούνται στον ειδικά διαρρυθμισμένο χώρο του αεροδρομίου Λευκωσίας, διεξάγονται υπό τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο.

    Σήμερα συναντάται και η τεχνική επιτροπή για τις συμβάσεις.

    Πρόεδρος Δημοκρατίας - Συνομιλίες --------------------------------- Την εκτίμηση πως τα πλείστα θέματα που τέθηκαν από την τουρκική πλευρά, κατά τη χθεσινή συνάντηση για το Κυπριακό, είναι εκτός του πλαισίου του Σχεδίου Ανάν και εγείρουν βασικές πρόνοιες του Σχεδίου, τα λεγόμενα ''core issues'', εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Σε δηλώσεις του στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη λήξη της πρώτης συνάντησης για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ''η δική μου γνώμη είναι ότι τα πλείστα είναι εκτός του πλαισίου του Σχεδίου και εγείρουν βασικές πρόνοιες του Σχεδίου, τα λεγόμενα core issues''.

    Σε ερώτηση εάν επιστρέφει αισιόδοξος από την πρώτη συνάντηση, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως δεν μπορεί να απαντήσει τέτοια ερώτηση, αφού όπως εξήγησε ''μπορεί ένα θέμα να μην λυθεί και αυτό καταστρέφει όλα τα άλλα''.

    ''Είναι πολύ νωρίς'', ανέφερε, ''δεν έχουμε ασχοληθεί με την ουσία των θεμάτων''.

    Κληθείς να αναφέρει εάν είναι ευχαριστημένος από την πρώτη συνάντηση, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως ''είναι πολύ πρόωρο να μιλούμε για ευχαρίστηση ή οτιδήποτε άλλο'', προσθέτοντας πως ''ήταν μια χρήσιμη συνάντηση''.

    Οπως ανέφερε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, ''εμείς πηγαίνουμε στις συνομιλίες, από τη μια με την πολιτική βούληση να βρεθεί λύση η οποία να συνάδει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και από την άλλη με αποφασιστικότητα να υπερασπίσουμε αυτά που θεωρούμε αναφαίρετα δικαιώματα του Κυπριακού Ελληνισμού''.

    Οπως είπε η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 9.30 το πρωί.

    Ντενκτάς - Συνομιλίες - Δημοσιογραφική διάσκεψη ----------------------------------------------- Ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς υποστήριξε χθες ότι η ε/κ πλευρά είναι ''άνετη'' στις διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού αφού, όπως είπε, οι Ε/Κ πιστεύουν πως τώρα που η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ, μπορούν να προσαρμόσουν τους Τ/Κ στη δομή τους.

    ''Τους απαντήσαμε κατάλληλα'', είπε ο κ. Ντενκτάς, προσθέτοντας ότι οι απαιτήσεις της ε/κ πλευράς στις συνομιλίες δεν προκάλεσαν έκπληξη διότι ''τα διαβάσαμε όλα στον ε/κ Τύπο''.

    Ο κ. Ντενκτάς, μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη μετά την πρώτη συνάντηση στο πλαίσιο των συνομιλιών που άρχισαν χθες υπό την αιγίδα των ΗΕ, είπε πως η ε/κ πλευρά δεν επιθυμεί άτομα τουρκικής καταγωγής να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα. ''Τους είπαμε ότι δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό. Είναι πολίτες μας λόγω του συντάγματός μας. Μας είπαν να αλλάξουμε το σύνταγμα. Δεν σκεφτόμαστε να αλλάξουμε το σύνταγμα'', πρόσθεσε.

    ''Οσοι ψήφισαν στις τελευταίες εκλογές θα ψηφίσουν και στο δημοψήφισμα'', συμπλήρωσε.

    Χαρακτήρισε την προσέγγιση της ε/κ πλευράς «λανθασμένη», σημειώνοντας ότι ''εμείς δεν τους ρωτάμε πόσοι άνθρωποι έχουν καταστεί πολίτες τους''.

    Στη συνέχεια, ο κ. Ντενκτάς είπε πως θα γίνει προσπάθεια να λυθεί το Κυπριακό και ανέφερε πως το θέμα των περιουσιών θα πρέπει να διευθετηθεί το συντομότερο δυνατό.

    Οπως είπε, το σημαντικό είναι να δημιουργηθεί μια επιτροπή αποζημιώσεων για τα χρόνια από το 1963 μέχρι το 1974, προσθέτοντας ότι η τ/κ πλευρά δεν είναι ικανοποιημένη με την απάντηση που πήρε.

    Οσον αφορά την ισότητα, ο κ. Ντενκτάς είπε πως τέθηκε εισήγηση για ισότητα στη βάση των κοινοτήτων και όχι των κρατών στη γερουσία.

    Είπε, εξάλλου, ότι η ΕΕ θα πρέπει να ενσωματώσει στη νομοθεσία της τις οποιεσδήποτε παρεκκλίσεις.

    Πρόσθεσε ότι ρωτήθηκε ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν εάν θα μπορούσαν να δοθούν εγγυήσεις ότι θα γίνουν αποδεκτές από την ΕΕ οποιεσδήποτε παρεκκλίσεις. Σύμφωνα με τον Τ/Κ ηγέτη, ο κ. Φερχόιγκεν απάντησε θετικά.

    Ο κ. Ντενκτάς είπε, εξάλλου, ότι θα πρέπει να υπάρξει μεταβατική περίοδος για να φθάσει η οικονομία των Τ/Κ στο επίπεδο αυτής των Ε/Κ.

    Αλβαρο ντε Σότο - Συνομιλίες - Δηλώσεις --------------------------------------- Η χθεσινή συνάντηση στο πλαίσιο των συνομιλιών, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών ήταν καλή, σύμφωνα με τον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, ο οποίος κάλεσε τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων να αποφεύγουν οποιεσδήποτε δηλώσεις στον Τύπο αναφορικά με το περιεχόμενο των συναντήσεων.

    Σε σύντομες δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της πρώτης συνάντησης μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, ο κ. ντε Σότο είπε πως ''οι ηγέτες συναντήθηκαν σήμερα το πρωί για δύο και πλέον ώρες.''

    ''Ηταν μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση με πολλή καλή θέληση και ένα πνεύμα για εργασία, και από τις δύο πλευρές,'' είπε ο κ. ντε Σότο.

    ''Μετά τη συνάντηση, οι ηγέτες παρευρέθηκαν σε μια κοινωνικού περιεχομένου συνάντηση με τον κ. Φερχόιγκεν (Κοινοτικό Επίτροπο για το διεύρυνση), ο οποίος βρίσκεται εδώ μαζί μου, κατά την οποία ο κ. Φερχόιγκεν εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία για να εξηγήσει κάποια πράγματα περισσότερα για το ρόλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για στήριξη των προσπαθειών των Ηνωμένων Εθνών,'' κατέληξε ο κ. ντε Σότο.

    Σε ερώτηση για το πρόγραμμα συναντήσεων μεταξύ των δύο πλευρών, ο κ. ντε Σότο είπε πως εάν χρειαστεί θα πραγματοποιούνται συναντήσεις και το Σαββατοκυρίακο.

    ''Αυτό δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε καθόλου,'' πρόσθεσε.

    Οι δύο ηγέτες, εξήγησε, θα έχουν στη διάθεσή τους τα απογεύματα για ''εσωτερικές διαβουλεύσεις.''

    ''Ο γενικός κανόνας είναι ότι θα συναντώνται κάθε μέρα στις 9.30, μπορεί να υπάρξουν αλλαγές σε αυτό τον κανόνα, μερικές φορές ενδεχομένως οι ηγέτες να μην συναντηθούν κάποιο πρωινό για κάποιο λόγο, ίσως άλλες ημέρες να αποφασίσουν να συναντηθούν το απόγευμα αλλά ο γενικός κανόνας είναι ότι θα συναντώνται κάθε πρωί στις 9.30, εκτός εάν αποφασίσουν διαφορετικά,'' διευκρίνισε.

    Σε ερώτηση εάν είναι ικανοποιημένος με τα όσα άκουσε από τους ηγέτες χθες το πρωί, ο αξιωματούχος των ΗΕ απάντησε ''έχω πει όλα όσα είχα να αναφέρω για τη συνάντηση, πήγε καλά.''

    Σε άλλη ερώτηση για επιβολή συσκότισης αναφορικά με τις συνομιλίες, ο κ. ντε Σότο είπε πως ''βεβαίως θα ήταν πολύ επιθυμητό και ελπίζω ότι και οι δύο ηγέτες θα συμφωνήσουν να λένε όσο το λιγότερο δυνατό, θα ήταν καλύτερο ακόμα εάν δεν λένε τίποτε για το τι πράγματι συμβαίνει στην αίθουσα όπου πραγματοποιούνται οι διαπραγματεύσεις''.

    Υπουργός Εξωτερικών - Δηλώσεις - Βρυξέλλες ------------------------------------------ Εκτός της φιλοσοφίας και των παραμέτρων του σχεδίου Ανάν είναι οι προτάσεις του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς που υποβλήθηκαν στον ΓΓ των ΗΕ, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, προσθέτοντας πως εναπόκειται στον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο να πει στον κ. Ντενκτάς ότι η προσέγγισή του βρίσκεται εκτός πλαισίου, ώστε τέτοια θέματα να μη συζητηθούν.

    Ο κ. Ιακώβου διεμήνυσε πως εάν αυτά τα θέματα τεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, τότε και η ε/κ πλευρά θα θέσει δικά της βασικά θέματα, τα οποία δεν είχε σκοπό να ανοίξει σε αυτό το στάδιο.

    Σε δηλώσεις προτού αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες και κληθείς να σχολιάσει τη χθεσινή πρώτη συνάντηση του Προέδρου Παπαδόπουλου με τον κ. Ντενκτάς στην παρουσία του κ. ντε Σότο, ο κ. Ιακώβου είπε πως αυτή η συνάντηση ''ασχολήθηκε με πολλά διαδικαστικά θέματα, ενώ έγιναν και πολλές ρυθμίσεις για αυτά τα θέματα''.

    Σε ερώτηση εάν είναι αρκετό το χρονικό περιθώριο το οποίο έχει τεθεί για κατάληξη σε συμφωνία, ο ΥΠΕΞ δήλωσε ότι ''πράγματι είναι στενά τα χρονικά πλαίσια'', πρόσθεσε όμως ότι ''είναι επιθυμία μας να γίνει πραγματική διαπραγμάτευση και να εξευρεθεί και αμοιβαία αποδεκτή λύση''.

    Τεχνικές Επιτροπές - Πρώτη συνεδρία ----------------------------------- Συνήλθαν για πρώτη φορά χθες το απόγευμα στον ειδικά διαρρυθμισμένο χώρο στο αεροδρόμιο Λευκωσίας οι δύο από τις τρεις τεχνικές επιτροπές τις οποίες προεδρεύουν τα Ηνωμένα Εθνη και θα εργάζονται παράλληλα με τις συνομιλίες για το Κυπριακό που επανήρχισαν χθες μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων υπό τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ Μπράιαν Κέλι, τα μέλη της Τεχνικής Επιτροπής για τη Νομοθεσία και της Τεχνικής Επιτροπής για τις Συμβάσεις και από τις δύο πλευρές συναντήθηκαν για δυόμισι ώρες περίπου και εξέτασαν την εργασία ενώπιόν τους και οργάνωσαν το πρόγραμμά τους.

    Σήμερα θα συνέλθει η Τεχνική Επιτροπή για τις Συμβάσεις και την ερχόμενη Τρίτη οι δύο υπεπιτροπές της Τεχνικής Επιτροπής για τη Νομοθεσία.

    Δεν έχει γίνει γνωστή η ώρα της συνεδρίας των επιτροπών.

    Επίσης δεν έγινε γνωστό πότε θα συνέλθει και η Τεχνική Επιτροπή για Οικονομικά Θέματα.

    Συνομιλίες - Γκούντερ Φερχόιγκεν -------------------------------- Την πεποίθηση ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση μπορεί να βοηθήσει τη διαδικασία των συνομιλιών, εξέφρασε χθες ο Κοινοτικός Επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν, προσθέτοντας πως κατά τη χθεσινή συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς τους ενεθάρρυνε να αδράξουν την ευκαιρία ώστε να ενταχθεί στην ΕΕ μια επανενωμένη Κύπρος.

    Σε δηλώσεις του μετά την πρώτη συνάντηση στο πλαίσιο των συνομιλιών, που άρχισαν χθες υπό την αιγίδα των ΗΕ, ο κ. Φερχόιγκεν είπε πως η παρουσία του στο χώρο των διαπραγματεύσεων όπου συναντήθηκε με τους Παπαδόπουλο-Ντενκτάς και τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλβαρο ντε Σότο, υποδηλώνει τόσο την έντονη βούληση της ΕΕ και την ετοιμότητά της να στηρίξει και να υποβοηθήσει τις προσπάθειες των ΗΕ όσο και την επιθυμία του να συζητήσει με τις πλευρές την ανάμειξη των Βρυξελλών στη διαδικασία των συνομιλιών.

    Φερχόιγκεν - Δημοσιογραφική διάσκεψη ------------------------------------ Πιο αισιόδοξος ότι μπορεί να εξευρεθεί λύση στο Κυπριακό αλλά όχι τόσο αισιόδοξος ώστε να μπορεί να πει πως αποτελεί πλέον γεγονός, αναχώρησε χθες βράδυ από την Κύπρο ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη στο Λήδρα Πάλας μετά την ολοκλήρωση των επαφών του στο νησί, ο κ. Φερχόιγκεν είπε πως η ΕΕ δεν λαμβάνει μέρος στις διαπραγματεύσεις που επανήρχισαν χθες στη Λευκωσία, σημειώνοντας ότι ο ρόλος της Ενωσης είναι να διευκολύνει τη διαδικασία και ότι θα πρέπει να αναμένει κανείς ''εισβολή κοινοτικών αξιωματούχων'' στην Κύπρο τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες για να παράσχουν την εμπειρογνωμοσύνη τους.

    Είπε, επίσης, ότι η ΕΕ θα τιμήσει τις υποχρεώσεις της με την έναρξη, μόλις βρεθεί λύση, ενός έργου για την οικονομική και κοινωνική ενσωμάτωση των Τ/Κ, προσθέτοντας ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να περιλάβει όλα τα σημεία μιας συμφωνίας που μπορούν να περιληφθούν στο ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    Αναφερόμενος στο πρόγραμμα των επαφών του, ο κ. Φερχόιγκεν είπε ότι προχθές συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και χθες με τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, το λεγόμενο πρωθυπουργό Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, και τους ηγέτες των ε/κ και τ/κ πολιτικών κομμάτων. Είχε, επίσης, κοινή συνάντηση με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, τον κ. Ντενκτάς και τον κ. ντε Σότο.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Γκούντερ Φερχόιγκεν ------------------------------------------- ''Η Κύπρος έχει την πλήρη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης για να τερματίσει τη διαμάχη και να οργανώσει την ένταξη ενός ενωμένου νησιού'', δήλωσε χθες ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο για την οποία υπέδειξε πως ήταν σύντομη λόγω ''πλήρους συμφωνίας'', ο κ. Φερχόιγκεν πρόσθεσε ''συμφωνούμε αμφότεροι πως ο χρόνος είναι τώρα εκεί για να εξευρεθεί μια διευθέτηση''.

    Ανέφερε πως από την μια πλευρά βρίσκονται οι συνομιλίες που θα καταλήξουν σε μια διευθέτηση του Κυπριακού και από την άλλη ''πρέπει να προετοιμαστεί η νομική προσέγγιση και η υιοθέτηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας''.

    Ερωτηθείς γύρω από το ρόλο της ΕΕ αναφορικά με το κόστος της λύσης ο κ. Φερχόιγκεν υπενθύμισε ότι ''υπάρχουν περίπου 300 εκατ. ευρώ για να διατεθούν στην τριετία 2004-5,6 εκ των οποίων πέραν των 250 εκατ. είναι για το βόρειο τμήμα προκειμένου να προχωρήσει οικονομικά και κοινωνικά.

    ''Τα κονδύλια μπορούν να διατεθούν άμεσα, αλλά ασφαλώς θα πρέπει να υπάρξουν οι δομές στα κατεχόμενα για να διασφαλίσουμε την αποτελεσματική χρήση των χρημάτων αυτών'', είπε ο κ. Φερχόιγκεν, επισημαίνοντας για άλλη μια φορά την ετοιμότητα της ΕΕ να διοργανώσει μια διάσκεψη δωρητών.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε πως είναι προς το συμφέρον και των ΗΠΑ μια διάσκεψη δωρητών, καταλήγοντας πως αναμένει την ουσιαστική συμβολή των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Φερχόιγκεν - Ε/κ κόμματα - Συνάντηση ------------------------------------- Ο Επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για τη Διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν είχε χθες κοινή συνάντηση 45λεπτών με αρχηγούς και εκπρόσωπους των ε/κ κοινοβουλευτικών κομμάτων.

    Τον κ. Φερχόιγκεν συνόδευαν ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την Κύπρο Λέοπολντ Μάουρερ, ο εκπρόσωπος Τύπου του κ. Φερχόιγκεν, Ζαν Κριστόφ Φιλορί και ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Αντριαν Βαν ντε Μιρ.

    Από ε/κ πλευράς παρευρέθηκαν ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, η βουλευτής του ΔΗΚΟ Αντιγόνη Παπαδοπούλου, ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, ο Πρόεδρος των ΝΕΟ Νίκος Κουτσού, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος των ΕΔΗ Μιχάλης Παπαπέτρου, ο Πρόεδρος του ΑΔΗΚ Ντίνος Μιχαηλίδης και ο ΓΓ του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης.

    Φερχόιγκεν - Ντενκτάς - Συνάντηση - Δηλώσεις -------------------------------------------- Ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν ενεθάρρυνε χθες τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς να διατηρήσει την εποικοδομητική του προσέγγιση στις συνομιλίες που άρχισαν χθες στη Λευκωσία για λύση του Κυπριακού.

    Μιλώντας ύστερα από συνάντηση το απόγευμα με τον Τ/Κ ηγέτη στα κατεχόμενα, ο κ. Φερχόιγκεν χαρακτήρισε ''πολύ ενδιαφέρουσες, φιλικές και εποικοδομητικές'' τις συζητήσεις που είχε με τον κ. Ντενκτάς, προσθέτοντας ότι συζητήσαμε κάποια στοιχεία των συνομιλιών και τη διαδικασία που άρχισε χθες.

    Φερχόιγκεν - Τ/κ κόμματα ------------------------ Ικανοποιημένοι είναι οι πλείστοι αρχηγοί ή εκπρόσωποι τ/κ κομμάτων από τη χθεσινή συνάντησή τους στα κατεχόμενα με τον Κοινοτικό Επίτροπο, αρμόδιο για τη Διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν.

    Ο αρχηγός του Κόμματος Εθνικής Ενότητας Ντερβίς Ερογλου δήλωσε ότι η συνάντηση ήταν για ερωτήσεις και απαντήσεις και ότι ο κ. Φερχόιγκεν προσπάθησε να διασκεδάσει τις ανησυχίες τους.

    Ο αρχηγός του Κινήματος Ειρήνης και Δημοκρατίας Μουσταφά Ακιντζί εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ο κ. Φερχόιγκεν βρισκόταν στην Κύπρο την πρώτη ημέρα των συνομιλιών και ότι συζήτησαν το θέμα της Διεθνούς Διάσκεψης Δωρητών.

    Ο συμπρόεδρος του Κόμματος Ανανεωτικής Προόδου (ΚΑΠ) Ερτογρούλ Χασίπογλου είπε ότι ο κ. Φερχόιγκεν επιθυμεί την ένταξη μιας επανενωμένης Κύπρου στην ΕΕ, λέγοντας ότι ο κοινοτικός Επίτροπος δήλωσε ότι αυτό είναι σημαντικό για την Τουρκία. Ο επίσης συμπρόεδρος του ΚΑΠ Αλιρίζα Γκορκούν είπε ότι ο κ. Φερχόιγκεν δεν είχε να δηλώσει οτιδήποτε συγκεκριμένο.

    Ο αρχηγός του Κόμματος Λύση και Ευρωπαϊκή Ενωση Αλί Ερέλ είπε ότι η υποστήριξη της ΕΕ είναι σημαντική και ότι είναι αισιόδοξος για τη νέα διαδικασία.

    Ο εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Κόμματος Ατάι Αχμετ Ρασίντ δήλωσε ότι μια συμφωνία για οικονομικά θέματα είναι σημαντική και ότι πήραν γενικές απαντήσεις από τον κ. Φερχόιγκεν σε ερωτήματα που έθεσαν.

    Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Εναρξη συνομιλιών - Ταλάτ --------------------------------------------- Οι Ηνωμένες Πολιτείες, διά του εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, συνεχάρηκαν τα μέρη στο Κυπριακό για την πολιτική βούληση που επέδειξαν επιστρέφοντας στις συνομιλίες και τα ενθαρρύνουν να συνεχίσουν το έργο τους με την ίδια θετική διάθεση.

    Παράλληλα, καταδίκασαν τη βομβιστική ενέργεια εναντίον του λεγόμενου πρωθυπουργού Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και εξέφρασαν την ελπίδα ότι η θαρραλέα απόφαση των ηγετών και των δυο πλευρών να επιστρέψουν στις συνομιλίες δεν θα συνοδευτεί από πολιτική βία.

    Πάουελ - Γιαννίτσης - Κυπριακό ------------------------------ Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ σε συγχαρητήρια επιστολή που απέστειλε στον Ελληνα Υπουργό Εξωτερικών Τάσο Γιαννίτση, με την ευκαιρία της ανάληψης των καθηκόντων του, τον παροτρύνει να συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για να συμβάλει στην επίτευξη λύσης στο Κυπριακό πριν από την 1η Μαϊου.

    Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο κ. Πάουελ στην επιστολή του προς τον Ελληνα Υπουργό Εξωτερικών τονίζει ότι εάν επιτευχθεί αυτός ο στόχος ''θα έχουμε συμβάλει στο επόμενο δίμηνο, όλοι οι Κύπριοι να βρουν ένα τρόπο ώστε να ευημερήσουν και να έχουν ένα κοινό μέλλον στην ΕΕ''.

    Καραμανλής - ΕΛΚ - Κυπριακό --------------------------- Ο Πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής κατά τη λήξη της συνεδρίασης του διευρυμένου προεδρείου του ΕΛΚ που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στην Αθήνα, αναφέρθηκε στις εξελίξεις στο Κυπριακό.

    Οπως είπε ο κ. Καραμανλής, ενημέρωσε τους Πρωθυπουργούς της Ιταλίας, Ισπανίας, Πορτογαλίας, Ολλανδίας, Σλοβακίας και Μάλτας για τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από την έναρξη των συνομιλιών μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

    «Προσβλέπουμε σε μία επιτυχή διαπραγμάτευση», είπε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε «προσβλέπουμε σε έναν ενεργό ρόλο, σε μια ουσιαστική συμμετοχή της ΕΕ που θα οδηγήσει σε μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση, ευρωπαϊκή λύση».

    Φόρεϊν Οφις - Συνομιλίες ------------------------- Η ευθύνη για λύση του Kυπριακού είναι στο λαό και στους ηγέτες στην Κύπρο, δήλωσε στο ΚΥΠΕ εκπρόσωπος του Φόρεϊν Οφις στο Λονδίνο.

    Ο Εκπρόσωπος χαρακτήρισε τη χθεσινή έναρξη των συνομιλιών ''ένα μεγάλο σπάσιμο του αδιεξόδου, μια ιστορική στιγμή και ευκαιρία την οποία ευελπιστούμε ότι όλοι στην Κύπρο θα αδράξουν''.

    Οπως είπε, ''η ευθύνη τώρα είναι στο λαό και στους ηγέτες στην Κύπρο''.

    Γερμανία - Κυπριακό - Στήριξη στον ΟΗΕ -------------------------------------- Ο Πρόεδρος της Γερμανίας Γιοχάνες Ράου τόνισε ότι το Βερολίνο θα συνεχίσει να επιδεικνύει ενεργό ενδιαφέρον για την Κύπρο και τις εξελίξεις που διαγράφονται, και να υποστηρίζει τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού προβλήματος.

    Δεχόμενος προχθές τα διαπιστευτήρια του νέου πρεσβευτή της Κύπρου στη Γερμανία Λεωνίδα Μαρκίδη, ο Πρόεδρος Ράου επαναβεβαίωσε τη σταθερή δέσμευση της χώρας του για υποστήριξη των καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και εξέφρασε την ελπίδα για ένταξη μιας ενωμένης Κύπρου στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

    Αυστρία - Κυπριακό ------------------ Ο Υπουργός Αμυνας της Αυστρίας G&uuml;nther Platter, σύμφωνα με ανακοίνωση του αυστριακού Υπουργείου Αμυνας, χαιρέτισε την πρόοδο στο Κυπριακό και προσθέτει ότι «με αυτή την εξέλιξη, γίνεται ένα αποφασιστικό βήμα προς την επίτευξη του μεγαλύτερου έργου ειρήνης της ανθρωπότητας που δεν είναι άλλο από την ενοποίηση της Ευρώπης''.

    ''Θα πρέπει τώρα να χρησιμοποιήσουμε όλα τα όργανα της κοινής εξωτερικής πολιτικής άμυνας και ασφάλειας, έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα και στις δυο πλευρές να φθάσουν σε ένα καλό συμβιβασμό», πρόσθεσε ο Αυστριακός Υπουργός Αμυνας.

    ΥΠΕΞ Αυστραλίας - Κυπριακό - Συνομιλίες --------------------------------------- Ο Υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας Αλεξάντερ Ντάουνερ με χθεσινή ανακοίνωσή του, καλωσορίζει τη δέσμευση των ηγετών της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής κοινότητας να διαπραγματευτούν για μια διευθέτηση στο κυπριακό πρόβλημα στη βάση του σχεδίου που κατέθεσε πέρυσι ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν.

    Πρόσθεσε ότι ο Ειδικός Απεσταλμένος της Αυστραλίας στην Κύπρο Τζιμ Σορτ θα αρχίσει σύντομα ένα γύρο διεθνών επαφών προς υποστήριξη των προσπαθειών του ΓΓ για την εξασφάλιση λύσης στο κυπριακό πρόβλημα.

    Ταλάτ - Οικία - Βομβιστική επίθεση ----------------------------------- Βομβιστική επίθεση κατά της οικίας του ηγέτη του Τουρκικού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, λεγόμενου πρωθυπουργού των κατεχομένων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, στην κατεχόμενη Κερύνεια, συνέβη λίγες μόνο ώρες πριν την έναρξη των συνομιλιών του Κυπριακού.

    Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, η βόμβα εξερράγη στις 1.30 κάτω από το τριόροφο κτίριο, σε χώρο όπου η σύζυγος του Τ/Κ πολιτικού χρησιμοποιεί ως εργαστήρι, προκαλώντας σημαντικές υλικές ζημιές.

    Σε δηλώσεις του, ο κ. Ταλάτ είπε πως ήταν μια επίθεση κατά της κοινοτικής συναίνεσης.

    Τέτοιες βρώμικες επιθέσεις που έχουν στόχο να τρομοκρατήσουν τις φιλειρηνικές δυνάμεις δεν είναι δυνατόν να έχουν επιτυχία, είπε ο κ. Ταλάτ.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ταλάτ - Βομβιστική επίθεση -------------------------------------------------- Κληθείς να σχολιάσει τη βομβιστική επίθεση κατά της οικίας του λεγόμενου πρωθυπουργού και ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος ανέφερε πως ''όλες οι βομβιστικές επιθέσεις, όλες οι πράξεις βίας είναι καταδικαστέες για οποιονδήποτε λόγο γίνονται και εναντίον οποιουδήποτε γίνονται''.

    Φερχόιγκεν - Ταλάτ - Βομβιστική επίθεση - Καταδίκη -------------------------------------------------- Ο Επίτροπος της ΕΕ για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν καταδίκασε τη βομβιστική επίθεση στα κατεχόμενα κατά της οικίας του ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος και λεγόμενου πρωθυπουργού Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    ''Κανείς δεν μπορεί να σταματήσει τη διαδικασία τώρα και σίγουρα κανένας δεν μπορεί να τη σταματήσει με τη βία'', είπε ο κ. Φερχόιγκεν κληθείς να σχολιάσει το περιστατικό, ύστερα από τη συνάντησή του το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    ''Γνωρίζουμε ακριβώς ποιοι βρίσκονται πίσω από αυτή την ενέργεια'', είπε ο κ. Φερχόιγκεν, προσθέτοντας πως πρόκειται για εξτρεμιστικά στοιχεία που θέλουν να εμποδίσουν την πλειοψηφία της τ/κ κοινότητας από το να εξεύρει μια διευθέτηση του προβλήματος.

    ''Αυτή η ενέργεια καταδικάζεται πάρα πολύ έντονα, αλλά δεν πιστεύω ότι η αυτή η ενέργεια αποτελεί δείγμα της διάθεσης των Τ/Κ'', είπε ο κ. Φερχόιγκεν.

    Πρόεδρος Βουλής - Επίθεση - Ταλάτ --------------------------------- Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων καταδίκασε χθες τη βομβιστική επίθεση κατά της οικίας του ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, λεγόμενου πρωθυπουργού των κατεχομένων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, στην κατεχόμενη Κερύνεια.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντησή του με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Γκούντερ Φερχόιγκεν ο κ. Χριστόφιας τόνισε ότι οι διαφορετικές απόψεις είναι θεμιτές αλλά κανείς δεν θα πρέπει να επαναλάβει τον παλιό κακό του εαυτό.

    ''Καταδικάζω ανεπιφύλακτα τη βομβιστική επίθεση, αυτό το γεγονός της έκρηξης βόμβας τόσο πολύ κοντά στο σπίτι του κ. Ταλάτ'', είπε ο κ. Χριστόφιας, τονίζοντας ότι ''αυτά είναι κακά μαντάτα που θυμίζουν το πολύ τραγικό και κακό παρελθόν''.

    ΥΠΕΞ Ελλάδας - Κυπριακό - Ταλάτ ------------------------------- Ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας Τάσος Γιαννίτσης σε τηλεφωνική παρέμβασή του χθες το πρωί στην τηλεόραση της ΝΕΤ αναφέρθηκε στις συνομιλίες για το Κυπριακό που άρχισαν σήμερα στη Λευκωσία χαρακτηρίζοντας την «κρίσιμη και συμβολική ημέρα».

    Επίσης καταδίκασε τη βομβιστική επίθεση κατά του Τ/Κ πολιτικού Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, στην κατεχόμενη Κερύνεια.

    Κλόσον - Ταλάτ - Βομβιστική επίθεση - Καταδίκη ---------------------------------------------- Ο Πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Κύπρο Μάικλ Κλόσον με γραπτή του δήλωση καταδικάζει τη βομβιστική επίθεση κατά της οικίας του ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος και ψευδοπρωθυπουργού Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στην κατεχόμενη Κερύνεια.

    ''Καταδικάζουμε την επίθεση κατά της οικίας του Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Αυτοί που είναι υπεύθυνοι πρέπει να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης. Οπως έχει ξεκαθαριστεί από τη δήλωση του κ. Ταλάτ μετά το γεγονός, ανόητες ενέργειες βίας δεν θα αποτρέψουν τους ηγέτες από το να κάνουν την εργασία που βρίσκεται ενώπιόν τους: την επίτευξη μιας συνολικής λύσης του κυπριακού προβλήματος''.

    ΣΕΚ - TURK-SEN - Κυπριακό -------------------------- Η επίλυση του κυπριακού προβλήματος και η επανένωση της Κύπρου θα ωφελήσει τον κυπριακό λαό στο σύνολο του και θα συμβάλει στην εμπέδωση της ειρήνης τόσο στην Κύπρο όσο και στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αναφέρουν σε κοινή δήλωση τους για τις εξελίξεις στο Κυπριακό η Συνομοσπονδία Εργαζομένων Κύπρου (ΣΕΚ) και η τουρκοκυπριακή συντεχνία TURK-SEN.

    Η ανακοίνωση εκδόθηκε μετά από τη συνάντηση των δύο συντεχνιών υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ελευθέρων Εργατικών Συνδικάτων (ΔΣΕΕΣ) Guy Ryder, με την ευκαιρία της πραγματοποίησης του σεμιναρίου για την Κυπριακή Διάσταση της Παγκοσμιοποίησης.

    Ε/κ και τ/κ οργανώσεις νεολαίας - Συνομιλίες - Ψήφισμα ------------------------------------------------------ Αντιπροσωπεία ε/κ και τ/κ οργανώσεων νεολαίας με ψήφισμα τους προς το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν που επιδόθηκε γύρω στις 9.30 χθες το πρωί σε αντιπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνων στην είσοδο του ειδικά διαμορφωμένου χώρου στο αεροδρόμιο Λευκωσίας όπου επανήρχησαν χθες οι συνομιλίες, τονίζουν την έντονη βούλησή τους να εντείνουν τον αγώνα για επανένωση της πατρίδας τους και ένταξη της επανενωμένης Κύπρου στην ΕΕ την 1η Μαϊου.

    Το γραμμένο στην αγγλική γλώσσα ψήφισμα επέδωσε σε ειρηνευτή ο ΓΓ της ΕΔΟΝ Γιώργος Λουκαϊδης. Το ψήφισμα συνυπογράφουν η ΕΔΟΝ, η ΝΕΔΗΣΥ και οι τ/κ οργανώσεις νεολαίας του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, του Κινήματος Κοινωνικής Απελευθέρωσης, του Κινήματος Λύση και ένταξη στην ΕΕ, του Κινήματος Πατριωτικής Ενότητας, του Κινήματος Ενωμένη Κύπρος και του Σοσιαλιστικού Κόμματος Κύπρου.

    Ευρωβουλή - Σχέδιο έκθεσης - Αξιολόγηση Κύπρου ---------------------------------------------- Μείζον εμπόδιο στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας θα μπορούσε να αποτελέσει η απουσία συμφωνίας στο Κυπριακό, επισημαίνει σχέδιο έκθεσης για την Κύπρο που υιοθετήθηκε προχθές από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής και παραπέμπεται για τελική έγκριση στην ολομέλεια.

    Εισηγητής του σχεδίου έκθεσης για την Κύπρο είναι ο Λουξεμβούργιος ευρωβουλευτής Ζακ Πόος.

    ΕΕ - Εμπορικό ισοζύγιο - Κύπρος ------------------------------- Στα 2,6 δις ευρώ ανήλθε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου της Κύπρου στη διάρκεια της περιόδου Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2003, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Στατιστική Υπηρεσία της Κοινότητας. Σε σχέση με την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2002 διαπιστώνεται μια μείωση του ελλείμματος της τάξης των 200 εκατ. ευρώ (ήταν 2,8 δις ευρώ).

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat,την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2003, οι συνολικές εισαγωγές σε αξία έφτασαν τα 2,9 δις ευρώ έναντι 3,2 δις ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2002. Η ποσοστιαία μείωση ήταν 7%.Οι συνολικές εξαγωγές έφτασαν σε αξία τα 400 εκατ. ευρώ και ήταν στο ίδιο επίπεδο με τις αντίστοιχες του 2002.

    Χρηματιστήριο - Νέα πτώση ------------------------- Για δεύτερη κατά σειρά ημέρα έκλεισε αρνητικά το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, με τη χθεσινή συνάντηση να διεξάγεται υπό την σκιά της επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό. Ο Γενικός Δείκτης ως αποτέλεσμα των έντονων πιέσεων που δέχθηκαν οι τραπεζικοί τίτλοι κατέγραψε απώλειες σε ποσοστό 0,8%, κλείνοντας στις 90,09 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών παρουσιάστηκε μειωμένη σε σχέση με χθες και διαμορφώθηκε στο 1,2 εκ. λίρες, με τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου να απορροφά το 45,8% του ημερήσιου τζίρου.

    Ζημιές σε ποσοστό 0,93% κατέγραψε και ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, κλείνοντας στις 392,98 μονάδες.

    Διεθνές τουρνουά ΚΟΠ - Αγώνες κατάταξης --------------------------------------- Η Κύπρος νίκησε χθες με 3-1 τη Γεωργία στο Μακάρειο στάδιο, σε παιγνίδι στο πλαίσιο των αγώνων κατάταξης για τις θέσεις πέντε μέχρι οκτώ για το διεθνές τουρνουά που διοργανώνει η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ).

    Με τη νίκη αυτή το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα θα αντιμετωπίσει αύριο Σάββατο την ομάδα του Καζακστάν, διεκδικώντας την 5η θέση του τουρνουά. Την ίδια μέρα διεξάγεται και ο τελικός μεταξύ της Ρουμανίας και της Ουγγαρίας και οι αγώνες για τις υπόλοιπες θέσεις.

    Για τις θέσεις 1 - 4, η Ρουμανία κέρδισε χθες τη Λευκορωσία με 2-0, ενώ η Ουγγαρία κατέβαλε τη Λετονία με 2-1.

    Για τις θέσεις, 5 - 8, εκτός από τον αγώνα μεταξύ Κύπρου - Γεωργίας, το Καζακστάν κέρδισε την Αρμενία με 3-2 στα πέναλντι, ενώ ο κανονικός αγώνας έληξε 3-3.

    Ετσι, το Σάββατο πραγματοποιούνται οι εξείς αγώνες για την τελική κατάταξη:

    Τελικός: Ρουμανία - Ουγγαρία Λευκορωσία - Λετονία για τις θέσεις 3-4 Κύπρος - Καζακστάν για τις θέσεις 5-6

    [08] (Κ) Ντενκτάς - Συνομιλίες - Δηλώσεις

    Ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε σήμερα ότι θα συνεχίσει να ενημερώνει τους Τ/Κ καθημερινά για την πορεία των συνομιλιών και αποκάλυψε ότι στη σημερινή δεύτερη συνάντηση με τον Πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο θα συζητηθεί το πού θα βρίσκεται το κτίριο της κεντρικής κυβέρνησης.

    [09] (Κ) Συνομιλίες - Λήξη συνάντησης

    [10] (Κ) Ντενκτάς - Συνομιλίες - Επιστροφή στα κατεχόμενα

    Ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε ότι η ατμόσφαιρα στη δεύτερη συνάντηση με τον Πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο ήταν καλή αλλά δεν υπήρξε, όπως δήλωσε, οποιαδήποτε κινητικότητα όσον αφορά τα κύρια θέματα.

    Επιστρέφοντας στα κατεχόμενα, ο κ. Ντενκτάς είπε ότι στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα όπως ο χώρος που θα στεγάζεται η Κεντρική Κυβέρνηση, η σημαία και η επιλογή του ύμνου. Πρόσθεσε ότι δεν συζητήθηκαν τα κύρια θέματα.

    [11] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Συνομιλίες - Δηλώσεις

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος επιβεβαίωσε σήμερα πως ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς αναχώρησε νωρίτερα από τη σημερινή δεύτερη ημέρα των συνομιλιών.

    Σε δηλώσεις στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά την επιστροφή του από το χώρο που διεξάγονται οι συνομιλίες, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι έμεινε περισσότερο από τον κ. Ντενκτάς διότι είχε να συζητήσει μερικά θέματα με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει τα θέματα που συζητήθηκαν.

    Ερωτηθείς αν η σημερινή ημέρα ήταν καλύτερη από τη χθεσινή, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε "δεν έχει καλύτερες, δεν έχει χειρότερες. Η καλύτερη ημέρα θα είναι η 31η Μαρτίου."

    Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Ραούφ Ντενκτάς ότι σήμερα συζήτησαν το θέμα του χώρου του κτιρίου της κεντρικής κυβέρνησης, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι αυτό είναι μέσα στα θέματα της ημερήσιας διάταξης.

    Ερωτηθείς αν αυτά που είπε σε δηλώσεις χθες ο κ. Ντενκτάς είναι περίπου αυτά που είπε και στις συνομιλίες, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως δεν πρόσεξε τι είπε ο Τ/Κ ηγέτης έξω από τις συνομιλίες.

    ''Πρόσεξα αυτά που είπε μέσα'', ανέφερε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος και επανέλαβε πως τα πλείστα θέματα είναι ''εκτός του σχεδίου και των παραμέτρων του σχεδίου''.

    Σε σχόλιο ότι ο κ. Ντενκτάς ζήτησε μεταβατική περίοδο έξι χρόνων για την επιστροφή των Ε/Κ, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι δεν συζητεί ''τι λέγεται μέσα''.

    Σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι κάποιοι εκτιμούν ότι το ''πάρε - δώσε'' θα γίνει στην τετραμερή και όχι στις συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών αφού ο κ. Ντενκτάς διατυπώνει ακραίες θέσεις, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος διερωτήθηκε ποιοι το λένε αυτό, προσθέτοντας ότι ο ίδιος είδε μόνο μια εφημερίδα να λέει αυτό το πράγμα. ''Νομίζω είναι ακριβώς το ανάποδο, η σημαντική διαπραγμάτευση είναι μέχρι εκείνη την ημέρα'', πρόσθεσε.

    Κληθείς να σχολιάσει ότι ο κ. Ντενκτάς δήλωσε ότι θα ενημερώνει καθημερινά τους Τ/Κ, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ''νομίζω ότι ο λαός πρέπει να ενημερώνεται''.

    Ερωτηθείς αν μένει πιστός στην έκκληση του κ. ντε Σότο να μην γίνονται δημόσια δηλώσεις, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ''δεν έχει καμία έκκληση'' και πρόσθεσε: ''Εγώ κάνω αυτό που κρίνω σωστό. Τα πράγματα που θέλουμε να διαπραγματευτούμε είναι γνωστά, οι απόψεις που λέμε και τα επιχειρήματα που λέμε, νομίζω ότι είναι για την αίθουσα των διαπραγματεύσεων''.

    [12] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 20/2/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7019            1,7121
    Δολάριο ΗΠΑ                      2,1567            2,1696
    Λίρα Αγγλίας                     1,1455            1,1523
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    --------------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     232,2171        234,0748
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,7389          2,7608
    Δολάριο Καναδά                     2,8636          2,8865
    Κορώνα Δανίας                     12,6683         12,7696
    Κορώνα Νορβηγίας                  15,0163         15,1364
    Κορώνα Σουηδίας                   15,6129         15,7378
    Φράγκο Ελβετίας                    2,6803          2,7017
    
    

    [13] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            88,97  (-1,24)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £  2.125.681
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £  1.798.939    384,58  (-2,14)
    FTSE Med 100 **                             6.423,41  ( 0,32)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £  1.585.821    111,52  (-2,05)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     53.621     76,58  (-0,79)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      6.112     16,71  ( 0,54)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £      7.836     58,09  (-0,33)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £     50.179     60,39  ( 4,17)
    Εμπορικές Εταιρείες           £    138.782     23,54  ( 0,47)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £      4.699     70,59  (-1,23)
    Ετ. Πληροφορικής              £      8.815      3,31  (-1,78)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     38.109     11,06  (-0,18)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £          0     11,93  ( 2,05)
    Ξενοδοχεία                    £      7.395     36,26  (-0,68)
    Αλλες Εταιρείες               £     60.939     73,08  (-0,79)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [14] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα πτώση

    Οι σημαντικές πιέσεις που δέχθηκε σήμερα η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου οδήγησαν το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) σε απώλειες για τρίτη κατά σειρά συνάντηση. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση της τάξης του 1,24%, κλείνοντας στις 88,97 μονάδες. Αύξηση σε σχέση με χθες παρουσίασε το αγοραστικό ενδιαφέρον με την αξία των συναλλαγών να ανέρχεται στα 2,2 εκατομμύρια λίρες.

    [15] (Κ) ΕΕ - Συμβούλιο Υπουργών - Κυπριακό

    Οι εξελίξεις στο Κυπριακό θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης στη συνεδρίαση των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης τη Δευτέρα, ενώ αναμένεται να υπάρξει και επίσημη αναφορά στα συμπεράσματα του Συμβουλίου Υπουργών.

    [16] (K) Εκπρόσωπος - Ντενκτάς - Κτιριακές εγκαταστάσεις

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης τόνισε σήμερα ότι κατά τη διάρκεια των συνομιλιών η ελληνοκυπριακή πλευρά ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν.

    Σχολιάζοντας δηλώσεις του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς ότι στη σημερινή συνάντηση με τον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, συζητήθηκε το θέμα των κτιριακών εγκαταστάσεων της κεντρικής κυβέρνησης (της σημαίας και του ύμνου) και συστάθηκαν επιτροπές, ο Εκπρόσωπος είπε ότι η εξέταση αυτών των θεμάτων με κανένα τρόπο δεν πρέπει να ερμηνευτεί ότι δίνει οποιοδήποτε μήνυμα είτε προόδου, είτε αδιεξόδου, είτε αισιοδοξίας, είτε απαισιοδοξίας για την έκβαση των συνομιλιών.

    Με αφορμή τις δηλώσεις Ντενκτάς, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε: ''Θέλω να τονίσω ότι η δική μας πλευρά ανταποκρίνεται, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει σύμφωνα με την επιστολή του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ ημερ. 4/2/2004''.

    ''Τα θέματα των κτιριακών εγκαταστάσεων (ή της σημαίας και του ύμνου) φαίνονται μεν τεχνικά και διαδικαστικά, αλλά δεν μπορεί να παραγνωριστούν και οι σημαντικές πολιτικές προεκτάσεις τους. Πάνω απ' όλα η εξέταση αυτών των θεμάτων, με κανένα τρόπο δεν πρέπει να ερμηνευτεί ότι δίνει οποιοδήποτε μήνυμα, είτε προόδου, είτε αδιεξόδου, είτε αισιοδοξίας, είτε απαισιοδοξίας για την έκβαση των συνομιλιών'', πρόσθεσε ο Εκπρόσωπος.

    Επισημαίνοντας πως πρόκειται για θέματα που περιλαμβάνονται στην Ημερήσια Διάταξη που έχει ορίσει ο ΓΓ των ΗΕ, ο Εκπρόσωπος κατέληξε πως ''πρέπει να απασχολήσουν τους συνομιλητές και αυτό κάνουμε, συνεπείς προς τις υποχρεώσεις που έχουμε αναλάβει να είμαστε πάντοτε πρόθυμοι και έτοιμοι να εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας, έστω και αν δεν θεωρούμε ότι αυτά είναι θέματα προτεραιότητας, έστω και αν υπάρχουν πολλά και πιο σημαντικά θέματα διαφωνιών ή προς συζήτηση που έχουν πολύ μεγαλύτερη προτεραιότητα''.

    [17] (Κ) Γιαννίτσης - Πάουελ - Τηλεφωνική επικοινωνία

    Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ελληνα Υπουργό Εξωτερικών Τάσο Γιαννίτση, σε συνέχεια της συγχαρητήριας επιστολής του, είχε το πρωί ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ.

    Σύμφωνα με έγκυρες πηγές οι Γιαννίτσης και Πάουελ συζήτησαν τις εξελίξεις στο Κυπριακό και ιδιαίτερα αντάλλαξαν απόψεις για τη διαδικασία των συνομιλιών που βρίσκονται σε εξέλιξη από χθες στη Λευκωσία.

    [18] (Κ) Συνομιλίες - Τ/Κ ηγέτης - Επιτροπές

    Ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς εμμένει στις πάγιες θέσεις του στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων, έχοντας προσθέσει στις απαιτήσεις του για ενίσχυση της διζωνικότητας και καθαρότητα των πληθυσμών και την ανάγκη για καλύτερη διατύπωση του διεθνικού χαρακτήρα της λύσης.

    Αυτό δήλωσε στο ΚΥΠΕ κυβερνητική πηγή, επιβεβαιώνοντας ότι η επόμενη συνάντηση στο πλαίσιο του νέου γύρου συνομιλιών που άρχισε χθες στη Λευκωσία θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Τρίτη 9.30 το πρωί. Πρόσθεσε ότι την ίδια μέρα θα συνέλθει η τεχνική επιτροπή που ασχολείται με τη νομοθεσία, ενώ δεν έχει ακόμη οριστεί συνάντηση της επιτροπής που ασχολείται με τα οικονομικά θέματα.

    [19] (Κ) ΑΤΗΚ - Vodafone - Συνεργασία

    Η Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (ΑΤΗΚ) ανακοίνωσε σήμερα τη σύναψη Συμφωνίας Συνεργασίας με τη Vodafone και τη μετονομασία της κινητής τηλεφωνίας της σε Cytamobile.

    [20] (K) Εκχαρντ - Συνομιλίες

    ''Οι συνομιλίες στην Κύπρο συνεχίζονται και βρήκαν το δρόμο τους στη Λευκωσία'', δήλωσε ο Εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ Φρεντ Εκχαρντ.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 20 February 2004 - 18:49:19 UTC