Browse through our Interesting Nodes on Education in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-02-29

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [02] (Κ) Τόμας Γουέστον - Κύπρος - Επίσκεψη
  • [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [04] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Τ/Κ - Ε/Κ
  • [05] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Σχέδιο Ανάν - Συνεδρίες
  • [06] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Κυπριακό (πλήρες κείμενο)
  • [07] (Κ) Εθνικό Μνημόσυνο Αυξεντίου - Αβέρωφ Νεοφύτου
  • [08] (Κ) Εκδήλωση Διεκδίκησης - Κερυνειώτες - Ψήφισμα
  • [09] (K) Τόμας Γουέστον - Αφιξη - Συνομιλίες (1)
  • [10] (K) Τόμας Γουέστον - Αφιξη - Συνομιλίες (2)

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου δεσπόζει στα πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα του σημερινού Τύπου με πληροφορίες για συζήτηση ενώπιον του Σώματος μεταξύ του Προέδρου Παπαδόπουλου και του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη, κάποιες επισημάνσεις τις οποίες φέρεται να έκανε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Αλβαρο ντε Σότο προς τους δύο ηγέτες και τη σημερινή, πρώτη συνεδρία της τεχνικής επιτροπής για την οικονομική πτυχή του σχεδίου Ανάν. Οι εφημερίδες δημοσιεύουν επίσης συνεντεύξεις πολιτικών αρχηγών.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Σημαία και ύμνος στο Εθνικό Συμβούλιο'', γράφει ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, τα κόμματα κλήθηκαν από τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο και υπέβαλαν τις προτάσεις τους για τη σημαία και τον εθνικό ύμνο του νέου κράτους. Γράφει επίσης ότι τα κόμματα κλήθηκαν να προτείνουν Ε/Κ νομικούς που θα καταλάβουν θέσεις στο Ανώτατο Δικαστήριο. Αλλού γράφει ότι σήμερα συνέρχεται στο αεροδρόμιο Λευκωσίας στην πρώτη συνάντησή της η τεχνική επιτροπή για την οικονομική πτυχή του σχεδίου Ανάν, με τη συμμετοχή και του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλου Χριστουδούλου.

    ''Η Μάχη'' υπό τον τίτλο ''Αμερικανικός πολιορκητικός κλοιός'', γράφει ότι εκπαιδευμένη σε 'επιχειρήσεις ψυχολογικού πολέμου' ομάδα Αμερικανών, αποτελούμενη από επικοινωνιολόγους και ψυχολόγους βρίσκεται τις τελευταίες 20 μέρες στην Κύπρο, όπου έχει επαφές με Κύπριους πολιτικούς και ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών, διευθυντές εφημερίδων και άλλα σημαίνοντα πρόσωπα, τα οποία υιοθετούν μια λύση με βάση το σχέδιο Ανάν. Η ''Μ'' προβάλλει συνέντευξη του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη ο οποίος δηλώνει ότι καμία λύση που ξεφεύγει από τα αποδεκτά όρια που έθεσε η ε/κ πλευρά δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο του θέμα με τίτλο ''Μην υπονομεύετε το σχέδιο Ανάν'', γράφει ότι ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο εκφράζει ισχυρά παράπονα για την στάση των δύο ηγετών ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα δημοψηφίσματα για τη λύση του Κυπριακού. Προσθέτει ότι λίγο πριν το τέλος των διαπραγματεύσεων της περασμένης Παρασκευής, ο κ. ντε Σότο ζήτησε από τους δύο ηγέτες να κατεβάσουν τους τόνους και αν είναι δυνατόν να μην κάνουν δημόσιες δηλώσεις. Αλλού γράφει ότι κατά τη χθεσινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανακοίνωσε ότι στις 12 Μαρτίου και στο πλαίσιο των συνομιλιών θα ανταλλαγούν τα συντάγματα των συνιστώντων κρατών.

    ''Η Σημερινή'' στεγάζει το κύριο της θέμα υπό τον τίτλο ''Καβγάς στο Εθνικό'' και γράφει ότι ''καβγάδες'' με πρωταγωνιστές τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο και τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη ξέσπασε στη χθεσινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου. Ο τελευταίος φέρεται να ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μορατόριουμ δηλώσεων, κάτι που απορρίφθηκε. Αλλού προβάλλει συνέντευξη του ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος τονίζει πως αν οι διαπραγματεύσεις οδηγήσουν το σχέδιο Ανάν προς το χειρότερο, τότε το ΑΚΕΛ είναι υποχρεωμένο να πει ''Οχι'' στα δημοψηφίσματα.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο ''Βαθιά το χέρι στην τσέπη μας'', γράφει ότι άκρως απογοητευτικές είναι οι εκτιμήσεις των ξένων εμπειρογνωμόνων που επιστράτευσε η Κυπριακή κυβέρνηση για τη λειτουργικότητα και τη βιωσιμότητα του ομόσπονδου κράτους, αλλά και των συνιστώντων κρατών. Προσθέτει ότι η ομάδα εμπειρογνωμόνων έλαβε υπόψη της την έκθεση του Γραφείου Προγραμματισμού, η οποία ανεβάζει το κόστος της λύσης στα 15 δις λίρες. Αλλού γράφει ότι η επικύρωση της συμφωνίας από την τουρκική εθνοσυνέλευση πριν από τα δημοψηφίσματα, η συμπλήρωση της νομοθεσίας και η ύπαρξη εγγυήσεων από τα ΗΕ για τη ασφάλεια των Ε/Κ που θα επιστρέψουν στις περιοχές που θα επιστραφούν υπό ε/κ διοίκηση, είναι οι τρεις παράγοντες που θα κρίνουν τη στάση των Ε/Κ στο Κυπριακό.

    Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Ναι στην Διεκδικητικότητα'' ότι πλήρης συναντίληψη στα θέματα ουσίας επικράτησε στη χθεσινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ενώ όλα τα μέρη συμφώνησαν ότι η ε/κ πλευρά πρέπει να είναι διεκδικητική στις θέσεις της, όπως για παράδειγμα στο ζήτημα της επικύρωσης της συμφωνίας στο Κυπριακό από την τουρκική Εθνοσυνέλευση πριν από τα δημοψηφίσματα. Σε άλλη είδηση αναφέρεται στη σημερινή διακοινοτική εκδρομή της ΕΔΟΝ και γράφει ότι πέραν των 2000 Τ/Κ αναμένεται ότι θα συμμετάσχουν.

    [02] (Κ) Τόμας Γουέστον - Κύπρος - Επίσκεψη

    Φθάνει το απόγευμα στην Κύπρο ο ειδικός συντονιστής για το Κυπριακό στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον.

    Κατά τη σύντομη παραμονή του ο κ. Γουέστον, θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια και τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου.

    [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Εθνικό Συμβούλιο ----------------

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος προέβη σε πλήρη και λεπτομερή ενημέρωση των μελών του Εθνικού Συμβουλίου για την μέχρι σήμερα πορεία των διαπραγματεύσεων. Στη σχετική δήλωση προέβη ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης μετά τη χθεσινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου που διάρκεσε πέντε σχεδόν ώρες.

    ''Κατά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος προέβη σε πλήρη και λεπτομερή ενημέρωση για την μέχρι σήμερα πορεία των διαπραγματεύσεων. Τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου υπέβαλαν ερωτήσεις, δόθηκαν διευκρινίσεις από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και αντηλλάγησαν απόψεις'', δήλωσε ο κ. Χρυσοστομίδης.

    Υπουργός Εξωτερικών - Κυπριακό ------------------------------ Δεν μπορούν κατ' ανάγκη να βαίνουν όλα ομαλά σε συνομιλίες αυτού του είδους, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στη Λευκωσία για το Κυπριακό.

    Αναχωρώντας από το αεροδρόμιο Λάρνακας για το Κατάρ, όπου θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη ύστερα από πρόσκληση του Υπουργού Εξωτερικών της χώρας, ο κ. Ιακώβου σημείωσε ότι ενώ η θέση της ε/κ πλευράς είναι εποικοδομητική, ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς κάνει μια προσπάθεια να πληγούν ορισμένες πτυχές του σχεδίου Ανάν και το δεύτερο ήμισυ των διεκδικήσεων του βρίσκεται εντελώς εκτός πλαισίου.

    Τόμας Γουέστον - Κύπρος - Επίσκεψη --------------------------------- Φθάνει το απόγευμα στην Κύπρο ο ειδικός συντονιστής για το Κυπριακό στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον.

    Κατά τη σύντομη παραμονή του ο κ. Γουέστον, θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια και τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου.

    Ο Αμερικανός διπλωμάτης θα συναντηθεί και με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, το λεγόμενο πρωθυπουργό Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και τον ''υπουργό εξωτερικών'' Σερντάρ Ντενκτάς.

    Θα συναντηθεί επίσης με τον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο. Αύριο στις 1800 θα δώσει διάσκεψη Τύπου.

    Ο κ. Γουέστον αναχωρεί την Τρίτη το πρωί για την Αθήνα, όπου θα έχει επαφές με την ελληνική κυβέρνηση.

    Στη συνέχεια θα μεταβεί στην Αγκυρα όπου θα συναντηθεί με αξιωματούχους της τουρκικής κυβέρνησης.

    Κέντρο Δυτικής Πολιτικής - Κυπριακό - Γουέστον --------------------------------------------- Η απάντηση Ε/Κ και Τ/Κ στα δημοψηφίσματα θα κριθεί από την στάση που θα τηρήσουν οι πολιτικές δυνάμεις στην Κύπρο, δήλωσε ο Ειδικός Συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον, επισημαίνοντας πως μπορεί η συμφωνία της Νέας Υόρκης να έχει αυξήσει τις πιθανότητες για επίλυση του προβλήματος αλλά το αποτέλεσμα των δημοψηφισμάτων παραμένει αβέβαιο.

    Σε ομιλία του σε διάσκεψη του Κέντρου Δυτικής Πολιτικής στην Ουάσιγκτον με θέμα ''Διευθέτηση του Κυπριακού μέσα στο 2004: Πολιτικές Επιπτώσεις για την Τουρκία, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ'', ο κ. Γουέστον επεσήμανε τις ανησυχίες που διατυπώνονται για την οικονομική πτυχή, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να στηρίξει οικονομικά τη λύση.

    Ο κ. Γουέστον αναφέρθηκε στη συνάντηση της Νέας Υόρκης και σημείωσε ότι και τα τέσσερα μέρη (ε/κ, τ/κ πλευρά, Ελλάδα, Τουρκία) αξίζουν μεγάλο έπαινο, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην Τουρκία για την ''πρωτοβουλία για προώθηση της διαδικασίας''.

    Κατά τον κ. Γουέστον, η διαφορά από την αποτυχημένη συνάντηση της Χάγης τον περασμένο Μάρτιο ήταν ο καθορισμός του χρονοδιαγράμματος για την ολοκλήρωση της διευθέτησης για το Κυπριακό και ειδικότερα η διεύρυνση των διαπραγματεύσεων στις 22 Μαρτίου με την εμπλοκή της Ελλάδας και της Τουρκίας και στην περίπτωση που μέχρι τις 29 Μαρτίου δεν προκύψει διευθέτηση, τότε ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν θα μπορεί να αναλάβει επιδιαιτητικό ρόλο, για να επιλύσει τις διαφορές και να παρουσιάσει ένα τελικό κείμενο μέχρι τις 31 Μαρτίου, προκειμένου αυτό να υποβληθεί σε δημοψηφίσματα μέχρι τις 21 Απριλίου.

    Ο κ. Γουέστον χαρακτήρισε ως σημαντικό επίτευγμα της συνάντησης της Νέας Υόρκης την απόφαση για σύσταση της τέταρτης τεχνικής επιτροπής για εξέταση της οικονομικής πτυχής του σχεδίου Ανάν, πέραν από τις άλλες επιτροπές για τις νομοθεσίες, τις συνθήκες και άλλα θέματα όπως τη σημαία και τον ύμνο του νέου κράτους.

    ''Οι πιθανότητες μιας διευθέτησης του Κυπριακού έχουν αυξηθεί με το νέο διαπραγματευτικό πλαίσιο, αλλά δεν είναι βέβαιο αν τα δημοψηφίσματα θα περάσουν'', επεσήμανε ο κ. Γουέστον και συνέχισε: ''Θα περάσουν αν υποστηριχθούν από τους πολιτικούς ηγέτες, κάτι που θα εξαρτηθεί από το τι θα βρίσκεται μέσα στη συμφωνία''.

    Ο κ. Γουέστον υπέδειξε ότι υπάρχουν επίσης ανησυχίες για την οικονομική υποστήριξη της λύσης του Κυπριακού, προσθέτοντας πως η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να είναι υποστηρικτική αυτών των οικονομικών αναγκών, έτσι ώστε οι δύο πλευρές να το λάβουν υπόψη στα δημοψηφίσματα.

    Μπάουτσερ - Γκρόσμαν - Αγκυρα - Κυπριακό ---------------------------------------- Ο Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρίτσιαρντ Μπάουτσερ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ο Υφυπουργός Εξωτερικών Μάρκ Γκρόσμαν κατά την παραμονή του στην Αγκυρα, στο πλαίσιο περιοδείας του στην περιοχή, να συζητήσει και το Κυπριακό.

    Ο κ. Γκρόσμαν μεταξύ της 29 Φεβρουαρίου και 5 Μαρτίου, θα ξεκινήσει σειρά επισκέψεων στην περιοχή για προώθηση του σχεδίου των ΗΠΑ για τη ''μεγάλη Μέση Ανατολή''.

    ''Δεν θα εκπλαγόμουν αν το θέμα εγερθεί. Συχνά (ο κ. Γκρόσμαν) συζητά το Κυπριακό με ανθρώπους σε αυτή την περιοχή'', είπε ο κ. Μπάουτσερ απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη χθεσινή ενημέρωση των δημοσιογράφων.

    Συγκεκριμένα, ο κ. Γκρόσμαν θα επισκεφθεί την Ιορδανία, την Αίγυπτο, το Μαρόκο, το Μπαχρέιν, τη Μέση Ανατολή, την Τουρκία και στη συνέχεια τις Βρυξέλλες.

    Ο κ. Μπάουτσερ υπενθύμισε επίσης ότι ο Ειδικός Σύμβουλος του Αμερικανικού ΥΠΕΞ Τόμας Γουέστον επισκέπτεται την περιοχή από χθες μέχρι τις 4 Μαρτίου.

    ''Θα έχει (ο κ. Γουέστον) κάποιες συναντήσεις με όλα τα μέρη όταν θα βρίσκεται στην Κύπρο'', ανέφερε ο κ. Μπάουτσερ.

    Υπενθυμίζοντας ότι οι συνομιλίες για λύση του Κυπριακού άρχισαν από τις 19 Φεβρουαρίου, ο κ. Μπάουτσερ είπε ότι ο κ. Γουέστον ''θα ελέγξει την κατάσταση στην περιοχή'', κατά την έκφρασή του.

    Ποδόσφαιρο - Πρωτάθλημα - Αγώνες -------------------------------- Με τους αγώνες Δόξα ΑΠΟΕΛ στο Μακάρειο και Ομόνοια Ανόρθωση στο ΓΣΠ ολοκληρώνεται σήμερα η 20η αγωνιστική του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου Α' Κατηγορίας.

    Ο αγώνας Δόξα ΑΠΟΕΛ αρχίζει στις 15.00, ενώ ο αγώνας Ομόνοια Ανόρθωση στις 18.00.

    Στους χθεσινούς αγώνες η Ενωση Νέων Παραλιμνίου νίκησε στο Παραλίμνι τον Απόλλωνα με 2-1, η ΑΕΚ νίκησε στο ΓΣΖ την Αναγέννηση Δερύνειας με 2-0, η ΑΕΛ νίκησε στο Τσίρειο τον Ολυμπιακό με 2-1, η Αθλητική Ενωση Πάφος νίκησε στο Παφιακό τον Εθνικό Αχνας με 2-0 και ο Διγενής νίκησε στο Μακάρειο τον Ονήσιλλο με 4-1.

    Κεραυνός 75 - Ραμποτνίτσκι 96 ----------------------------- Μετά την τριήμερη οδύσσεια από τη Λάρνακα έως τη Σμύρνη, ο καταβεβλημένος Κεραυνός Στροβόλου ηττήθηκε χθες βράδυ από τη Ραμποτνίτσκι Σκοπίων με 96 - 75 στον ημιτελικό για το ευρωπαϊκό κύπελλο νότιας περιφέρειας της ΦΙΜΠΑ και έχασε την ευκαιρία να διεκδικήσει το τρόπαιο μέσα στην Τουρκία.

    Οι παίκτες του Κεραυνού, που είχαν φτάσει στη Σμύρνη μόλις λίγες ώρες πριν από την προγραμματισμένη έναρξη του αγώνα, άντεξαν μέχρι το 35ο λεπτό, όταν το σκορ ήταν 66-65 υπέρ των Σκοπιανών. Στα τελευταία πέντε λεπτά, ο Κεραυνός δέχθηκε 30 πόντους ενώ σημείωσε μόνο δέκα.

    Μετά το αποτέλεσμα αυτό, ο Κεραυνός αγωνίζεται σήμερα, στις 3.00 το απόγευμα, εναντίον της Φενερμπαχτσέ Κωνσταντινούπολης για την τρίτη θέση της διοργάνωσης.

    [04] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Τ/Κ - Ε/Κ

    [05] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Σχέδιο Ανάν - Συνεδρίες

    [06] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Κυπριακό (πλήρες κείμενο)

    Για την εύρυθμη λειτουργία της ενωμένης Κυπριακής Δημοκρατίας, σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού, θα πρέπει και οι 114 νόμοι, στους οποίους βασίζεται η λειτουργία του ομόσπονδου κράτους, να είναι συμφωνημένοι μέχρι την 1η Μαϊου, διότι σε αντίθετη περίπτωση θα υπάρξει νομικό κενό, κάτι για το οποίο δεν είναι διατεθειμένη η ε/κ πλευρά, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    [07] (Κ) Εθνικό Μνημόσυνο Αυξεντίου - Αβέρωφ Νεοφύτου

    Ολοι μας, ανεξαρτήτως κομματικής υπόστασης, πρέπει να στηρίξουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε αυτές τις δύσκολες ώρες, τόνισε σήμερα ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου μιλώντας στο Εθνικό Μνημόσυνο του ήρωα του απελευθερωτικού αγώνα 55-59 Γρηγόρη Αυξεντίου, που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Τιμίου Σταυρού στα Πάνω Πολεμίδια.

    [08] (Κ) Εκδήλωση Διεκδίκησης - Κερυνειώτες - Ψήφισμα

    Το σχέδιο λύσης του Κυπριακού, όπως προτείνεται από το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό γιατί η εφαρμογή του αντιστρατεύεται στις αρχές δικαίου και ηθικής διακήρυξαν σήμερα οι Κερυνειώτες, οι οποίοι τονίζουν ότι θα αντιταχθούν σε λύση που δεν κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματά τους.

    Σε ψήφισμα που εγκρίθηκε σήμερα στην Παγκύπρια Εκδήλωση Διεκδίκησης για μια Δίκαιη Λύση που διοργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Δήμων, Κοινοτήτων, Σωματείων και Οργανώσεων Επαρχίας Κερύνειας, οι Κερυνειώτες δηλώνουν ότι στηρίζουν την πολιτική ηγεσία της Κύπρου και τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο ''στην προσπάθεια διεκδίκησης μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης, όπου ο στόχος της επανένωσης της πατρίδας μας θα επιτευχθεί σε συνθήκες ασφάλειας, αξιοπρέπειας και ελευθερίας''.

    [09] (K) Τόμας Γουέστον - Αφιξη - Συνομιλίες (1)

    Ο Ειδικός Συντονιστής στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον, ο οποίος βρίσκεται στην Κύπρο δήλωσε ότι οι πιθανότητες εξεύρεσης λύσης του Κυπριακού έχουν αυξηθεί γεωμετρικά.

    [10] (K) Τόμας Γουέστον - Αφιξη - Συνομιλίες (2)

    Την πεποίθηση ότι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θα αναλάβουν την ιστορική τους ευθύνη και θα απαντήσουν θετικά στο δημοψήφισμα για τη λύση του Κυπριακού, εξέφρασε ο Ειδικός Συντονιστής στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τόμας Γουέστον.

    Σε δηλώσεις κατά την άφιξη του στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ο κ. Γουέστον ανέφερε ότι οι πιθανότητες για διευθέτηση του Κυπριακού έχουν αυξηθεί γεωμετρικά, ενώ διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ θα προσεγγίσουν με γενναιοδωρία το ζήτημα του κόστος της λύσης.

    Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο οι Κύπριοι να απαντήσουν αρνητικά στο δημοψήφισμα, ο κ. Γουέστον είπε ότι ''όποιος απαντήσει αρνητικά θα φέρει ένα απίστευτα αρνητικό και βαρύ φορτίο σε σχέση με τις αποφάσεις τους για το μέλλον της Κύπρου''.

    ''Στόχος της επίσκεψης είναι να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την προώθηση των προσπαθειών του ΓΓ τόσο άμεσα, σε συνεργασία με τα ΗΕ όσο και με τα μέρη μετέχουν στις διαπραγματεύσεις προκειμένου να εξευρεθεί διευθέτηση στο Κυπριακό'', ανέφερε ο Αμερικανός διπλωμάτης.

    Οπως είπε ο κ. Γουέστον, ''βρισκόμαστε τώρα σε μια κατάσταση όπου θα έχουμε μια ολοκληρωμένη συμφωνία, η οποία θα τεθεί στο λαό της Κύπρου και το ερώτημα είναι τώρα κατά πόσο οι Κύπριοι θα αναλάβουν τις ιστορικές τους ευθύνες ψηφίζοντας 'ναι' για τη διευθέτηση, πετυχαίνοντας έτσι τη λύση του Κυπριακού πριν την ένταξη στην ΕΕ''.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 29 February 2004 - 20:49:10 UTC