Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-04-03

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Συνεδρία
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Γερμανός Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων - Δήλωση
  • [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [05] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Συνεδρία - Εναρξη
  • [06] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Συνεδρία - Λήξη
  • [07] (K) Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Φθοριούχα αέρια
  • [08] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Κυπριακό - Δημοψηφίσματα
  • [09] (Κ) Εκπρόσωπος - Εθνικό Συμβούλιο - Δημοψηφίσματα
  • [10] (Κ) Τ/Κ ηγέτης - Κυπριακό - Σχέδιο Ανάν - Δηλώσεις
  • [11] (K) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων
  • [12] (K) Συμβούλιο Ασφαλείας - Κυπριακό - Ανοικτή συζήτηση 28 Απριλίου
  • [13] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Κυπριακό - Διάγγελμα

  • [01] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Συνεδρία

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος θα προεδρεύσει σήμερα στις 10:00 συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου.

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι διεργασίες των πολιτικών κομμάτων για την τελική τοποθέτησή τους στο τελικό σχέδιο λύσης του Κυπριακού του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, δεσπόζουν σήμερα στα πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα του κυπριακού Τύπου. Οι εφημερίδες αναφέρονται επίσης στη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου ότι νοιώθει πολύ απογοητευμένος από τις συνομιλίες στο Μπούργκενστοκ, τη χθεσινή ενημέρωση της Βουλής των Ελλήνων από τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, καθώς και την κατηγορηματική απόρριψη της φημολογίας που προβλήθηκε από τα ελληνικά ΜΜΕ περί παραίτησης του Προέδρου Παπαδόπουλου.

    Η ''Αλήθεια'', στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Η Αθήνα προειδοποιεί την Κύπρο'', αναφέρεται στη χθεσινή ενημέρωση της Βουλής των Ελλήνων για τις εξελίξεις στο Κυπριακό μετά τις συνομιλίες του Μπούργκενστοκ, από τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, ο οποίος ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει τη σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό την Προεδρία του Προέδρου της Ελλάδας Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου. Αλλού γράφει ότι οκτώ κινδύνους από τυχόν απόρριψη του σχεδίου Ανάν από μέρους των Ε/Κ επεσήμανε χθες ο τέως Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης.

    Η ''Μάχη'', κάτω από τον τίτλο ''Μυστική συμφωνία στην Πινδάρου'', γράφει στο κύριο της θέμα ότι σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας βρίσκονται Νίκος Αναστασιάδης, Σωκράτης Χάσικος, Αβέρωφ Νεοφύτου, Καίτη Κληρίδου και Χρήστος Πουργουρίδης για τον συντονισμό των κοινών προσπαθειών τους για να επιβάλουν την ειλημμένη απόφασή τους για θετική απάντηση του ΔΗΣΥ στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στο σημερινό συλλαλητήριο κατά του σχεδίου Ανάν από την Κίνηση Πολιτών, ο Πρόεδρος της οποίας χαρακτηρίζει το σχέδιο Ανάν ως άδικο για την ε/κ πλευρά και μεροληπτικό υπέρ των τουρκικών θέσεων.

    Ο ''Πολίτης'' στεγάζει το κύριο του θέμα υπό τον τίτλο ''Ο Γολγοθάς των κομμάτων'' και γράφει ότι τον δικό τους Γολγοθά ανεβαίνουν οι πολιτικές ηγεσίες, καθώς βρίσκονται ενώπιον της πιο ιστορικής απόφασής τους. Αναφέρεται επίσης στις χθεσινές πρώτες συναντήσεις των οργάνων των διάφορων κομμάτων και προσθέτει ότι το ΑΚΕΛ συγκάλεσε παγκύπριο συνέδριο για τη λήψη της τελικής απόφασης, ενώ την επόμενη ημέρα αποφασίζει ο ΔΗΣΥ. Αλλού γράφει ότι κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ, τηλεφώνησε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος είπε στον Νίκο Αναστασιάδη ότι το κόμμα του θα στηρίξει τη λύση και πως αναμένει ότι το ίδιο θα πράξει και ο Κώστας Καραμανλής.

    ''Η Σημερινή'', υπό τον τίτλο ''Τρέχει... στη Μόσχα ο Ανάν'', γράφει στο κύριο της θέμα ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν τρέχει στη Μόσχα τις επόμενες ημέρες, προκειμένου να έχει επαφές με τη ρωσική ηγεσία, ενόψει και της προσπάθειάς του να πετύχει την έκδοση ψηφίσματος από το Συμβούλιο Ασφαλείας που να στηρίζει το σχέδιό του. Αλλού αναφέρεται στις δηλώσεις του Προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους κατά τη διάρκεια τελετής που πραγματοποιήθηκε χθες στον Λευκό Οίκο για την επέτειο της 25ης Μαρτίου, ότι στόχος της χώρας του είναι βοηθήσει στη λύση του Κυπριακού χωρίς να επιβάλει λύση της αρεσκείας της.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο ''Χρυσή τομή θέλει ο Τάσσος'' ότι οι συνεργαζόμενες δυνάμεις που στηρίζουν τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο θα έχουν την ερχόμενη Δευτέρα σύσκεψη στο Προεδρικό, προκειμένου να αναζητηθεί η ''χρυσή τομή, ώστε κατά το δυνατόν να βγουν αποφάσεις που να μην δημιουργούν ρήγματα και συγκρούσεις μέσα στην πλατιά συνεργασία τους''. Αλλού γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ διατύπωσε τη θέση ότι εάν οι Ε/Κ πουν ΟΧΙ στο δημοψήφισμα και οι Τ/Κ πουν ΝΑΙ, θα προκύψει μια πολύ συμφέρουσα κατάσταση για την Τουρκία.

    Η ''Χαραυγή'', στο κύριο της θέμα υπό τον τίτλο ''Στον κυρίαρχο λαό ο λόγος'', αναφέρεται στις χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια ότι η απόφαση για αποδοχή ή απόρριψη της λύσης του Κυπριακού, όπως αυτή προτείνεται από το τελικό σχέδιο Ανάν, εναπόκειται στον κυρίαρχο λαό. Αλλού αναφέρεται στη χθεσινοβραδινή κατηγορηματική απόρριψη της φημολογίας που προβλήθηκε από τα ελληνικά ΜΜΕ περί παραίτησης του Προέδρου Παπαδόπουλου από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Κύπρο Χρυσοστομίδη.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Το ΑΚΕΛ αναβάλλει την απόφασή του'', γράφει ότι το ΑΚΕΛ ανακοίνωσε χθες ότι θα λάβει την τελική του απόφαση για το σχέδιο Ανάν στις 14 Απριλίου, δέκα μόλις ημέρες πριν τη διεξαγωγή των δημοψηφισμάτων, ενώ αναφέρεται στις δηλώσεις του Προέδρου Παπαδόπουλου στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι νοιώθει πολύ απογοητευμένος, διότι δεν έφερε τίποτα πίσω από τις συνομιλίες του Μπούργκενστοκ που να συνηγορεί υπέρ του σχεδίου Ανάν. Αλλού γράφει ότι αν και το ''νομοσχέδιο'' για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στα κατεχόμενα πέρασε από τη ''βουλή'', ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς δεν το εγκρίνει αν δεν εξεταστεί από το λεγόμενο συνταγματικό δικαστήριο.

    Η εβδομαδιαία εφημερίδα ''Αντίλογος'', στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Εκτακτα παγκύπρια συνέδρια'', αναφέρεται στις διεργασίες των πολιτικών κομμάτων για μελέτη του τελικού σχεδίου Ανάν, όπως αυτό κατατέθηκε στις συνομιλίες του Μπούργκενστοκ, καθώς και στον καθορισμό των συνεδρίων των κομμάτων που θα καθορίσουν και την τελική στάση τους επί του σχεδίου. Σε άρθρο του στην εφημερίδα, ο Επίτιμος Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης διερωτάται ότι, αφού ''το σχέδιο Ανάν κρίθηκε από το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας ως απαράδεκτο ως λύση του κυπριακού προβλήματος, τότε τι αναμένουμε ότι θα προτείνει τελικά''.

    [03] (Κ) Γερμανός Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων - Δήλωση

    Ο κυπριακός λαός θα πρέπει να κάνει ό,τι είναι δυνατό για να ενταχθεί ενωμένος στην ΕΕ, δήλωσε χθες το βράδυ ο Γερμανός Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Δρ. Karl-Heinz Klar.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, μετά το πέρας διάλεξης που έδωσε στο πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Μέσα Γειτονιάς με θέμα την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο Γερμανός Υφυπουργός ανέφερε πως η χώρα του ευελπιστεί όπως το σχέδιο Ανάν γίνει αποδεκτό από τον κυπριακό λαό, έτσι ώστε την 1η Μαϊου να ενταχθεί στην ΕΕ μια ενωμένη Κύπρος.

    [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Εθνικό Συμβούλιο - Συνεδρία -------------------------------- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος θα προεδρεύσει σήμερα στις 10:00 συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου.

    Το Εθνικό Συμβούλιο θα ασχοληθεί αποκλειστικά με το θέμα του δημοψηφίσματος επί του σχεδίου Ανάν, που προβλέπεται να γίνει στις 24 Απριλίου, και τις αναγκαίες διαδικασίες που θα ακολουθηθούν.

    ΟΗΕ - Συμβούλιο Ασφαλείας - Κυπριακό ------------------------------- To Συμβούλιο Ασφαλείας απέφυγε επιμελώς να τοποθετηθεί πάνω στο σχέδιο που θα τεθεί ενώπιον τη ετυμηγορίας του κυπριακού λαού στα δημοψηφίσματα για λύση του Κυπριακού.

    Ο Γερμανός Πρόεδρος του σώματος Γκούντερ Πλόιγκερ, σε δήλωση που διάβασε στους δημοσιογράφους αμέσως μετά την ενημέρωση του Συμβουλίου από τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο και τις διαβουλεύσεις που ακολούθησαν, αφού ευχαρίστησε το Γενικό Γραμματέα Κόφι Ανάν και τον κ. ντε Σότο για τις προσπάθειες και τη δέσμευση στην εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, είπε ότι ''τώρα εναπόκειται στους Κύπριους να αποφασίσουν το μέλλον τους, σε αυτή τη σημαντική στιγμή''.

    Τόσο ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ, όσο και το Πακιστάν ζήτησαν ισχυρότερη δήλωση, ωστόσο Ρωσία και Κίνα θεώρησαν επαρκή τη σχετική αναφορά του προσχεδίου που ετοίμασε η Βρετανία.

    Ωστόσο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητηθούν και άλλες ενέργειες από το Συμβούλιο Ασφαλείας. Οπως αποκάλυψε, ο Κόφι Ανάν θα επιδώσει έκθεση προς το Συμβούλιο Ασφαλείας και θα προβεί σε εισηγήσεις για τη δράση του Συμβουλίου στις επόμενες εβδομάδες.

    Σε ερώτηση γιατί το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν υιοθέτησε το σχέδιο, είπε πως πρόκειται για μεγάλο σχέδιο που δόθηκε μόλις πριν δυο ημέρες στα μέρη και χρειάζεται μελέτη. ''Ας το σκεφτούν για λίγο'', ανέφερε.

    Στην ομιλία του, ο κ. ντε Σότο έκανε μία αναδρομή της διαδικασίας, εξηγώντας πώς κατέληξε στο σχέδιο Ανάν. Υπερασπίστηκε το σχέδιο Ανάν, λέγοντας ότι ''δεν αποτελεί εφεύρεση του Γενικού Γραμματέα'', αλλά είναι προϊόν διαπραγμάτευσης, βρίσκεται σε πλήρη συμφωνία με τους όρους εντολής του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και σέβεται το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

    ''Ο ρόλος των Ηνωμένων Εθνών ήταν να θέσει επί χάρτου πράγματα που είναι πολύ δύσκολο να πράξουν τα μέρη. Αυτό που τα μέρη έχουν ενώπιόν τους είναι ένα σχέδιο που ενσωματώνει τις έννοιες κλειδιά και τις συναλλαγές που προέκυψαν από μία μακρά διαπραγματευτική διαδικασία. Οι βελτιώσεις που έγιναν, παρότι δεν συμφωνήθηκαν, αντικατοπτρίζουν στο υλικό που ετέθη στις εντατικές διαπραγματεύσεις που άρχισαν στις 19 Φεβρουαρίου αυτού του έτους'', είπε.

    Ο κ. ντε Σότο περιέγραψε τι περιλαμβάνει το σχέδιο και υποστήριξε ότι η αναθεώρησή του το κάνει βελτιωμένο και λειτουργικότερο.

    ''Οι μεταβατικοί περιορισμοί δεν έχουν σχεδιαστεί για να χωρίσουν τους Κύπριους. Σχεδιάστηκαν για να αποτρέψουν οποιανδήποτε πλευρά να υπερκερασθεί από ανεμπόδιστη εγκατάσταση, μετανάστευση και απεριόριστες αγορές περιουσίας'', είπε.

    Εξήγησε τα διάφορα χρονοδιαγράμματα από σήμερα μέχρι και την 1η Μαϊου, ημερομηνία της επίσημης εισδοχής της Κύπρου στην ΕΕ.

    Απαντώντας στους επικριτές του σχεδίου, είπε μεταξύ άλλων ότι η διαδικασία έγινε με πλήρη συμφωνία με τους όρους εντολής του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ από το Συμβούλιο Ασφαλείας.

    ''Το αποτέλεσμα του έργου είναι ένα διζωνικό, δικοινοτικό, ομόσπονδο σύστημα, ένα κυπριακό κράτος με μία διεθνή νομική προσωπικότητα, κυριαρχία και υπηκοότητα. Είναι βασισμένο στην πολιτική ισότητα μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ'', είπε.

    Ανέφερε ότι το σχέδιο δεν μπορούσε παρά να είναι ένας συμβιβασμός. ''Δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της κάθε πλευράς. Αλλά ο Γενικός Γραμματέας πιστεύει ότι είναι ακριβοδίκαιο και ισοζυγισμένο σχέδιο και ελπίζει ότι, καθώς θα το ζυγίζουν, οι άνθρωποι στην κάθε πλευρά θα συμφωνήσουν. Τα Ηνωμένα Εθνη θα πράξουν το καλύτερο για να καταστήσουν διαθέσιμες στο κυπριακό κοινό πληροφορίες για το σχέδιο'', πρόσθεσε.

    Ο κ. ντε Σότο ανέφερε ότι ''για τον λαό της Κύπρου ο επόμενος μήνας είναι ο κρισιμότερος των τελευταίων 30 χρόνων''.

    ''Θα έχουν το δημοκρατικό δικαίωμα να αποφασίσουν αν θα επανενώσουν τη χώρα τους στη βάση που τους εισηγήθηκαν. Εμείς ως Ηνωμένα Εθνη είμαστε υπερήφανοι που κατορθώσαμε να εργαστούμε με τους ηγέτες τους και να τους δώσουμε αυτή την ευκαιρία. Ελπίζουμε ότι θα εκτιμήσουν τη μοναδική ευκαιρία και θα αξιοποιήσουν την ευκαιρία για μια δίκαιη και διαρκή λύση του Κυπριακού'', κατέληξε.

    Κατά την έξοδό του από το Συμβούλιο Ασφαλείας και απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ο κ. ντε Σότο ανέφερε ότι αναχωρεί το Σαββατοκύριακο για την Κύπρο, διότι βάσει των χρονοδιαγραμμάτων υπάρχει πολλή εργασία να ολοκληρωθεί μέχρι τα δημοψηφίσματα.

    Ο κ. ντε Σότο απέφυγε να προβλέψει το αποτέλεσμα των δημοψηφισμάτων και να αποκαλύψει τι θα συμβεί αν κάποια από τις πλευρές απορρίψει το σχέδιο.

    Εκπρόσωπος - Υπουργικό - Δημοψήφισμα ---------------------------------------- Το Υπουργικό Συμβούλιο ξεκίνησε χθες τη συζήτηση των πρακτικών μέτρων που πρέπει να ληφθούν για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος που θα διεξαχθούν στις 24 Απριλίου, δήλωσε μετά τη συνεδρία του Σώματος ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Χρυσοστομίδης ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν πρακτικά προβλήματα για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, αλλά κάποια ''τεχνικά προβλήματα, τα οποία θα επιλυθούν με τρόπους που έχει συζητήσει και θα συζητήσει το Υπουργικό Συμβούλιο''.

    Ερωτηθείς αν συνταγματικά μπορεί να γίνει το δημοψήφισμα, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι αυτό ''είναι ευρύτερο πολιτικό θέμα, το οποίο πρέπει να συζητηθεί''.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι οι εκλογικοί κατάλογοι θα είναι έτοιμοι το συντομότερο δυνατόν.

    Εξάλλου, σε δηλώσεις του ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Τίμης Ευθυμίου ανέφερε ότι δεν υπάρχει οποιοδήποτε διαδικαστικό πρόβλημα σε σχέση με τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, προσθέτοντας ότι το αντικείμενο της συνεδρίας του Υπουργικού ήταν το θέμα της νομοθεσίας για το αρχείο πληθυσμού, το οποίο έπρεπε να πάει σήμερα στη Βουλή για να είναι έτοιμο μέχρι τις 24 Απριλίου.

    Ερωτηθείς αν υπάρχει οποιοδήποτε συνταγματικό κώλυμα, ο κ. Ευθυμίου απάντησε αρνητικά, προσθέτοντας ότι ο εκλογικοί κατάλογοι θα είναι έτοιμοι την ερχόμενη Τρίτη.

    Αθήνα - Βουλή - Καραμανλής - Κυπριακό ---------------------------------------- «Είναι ώρα ευθύνης και περίσκεψης για όλους. Η κυβέρνηση, συνεκτιμώντας όλα τα δεδομένα, θα πάρει τις αποφάσεις της την ώρα που πρέπει. Προτείνω σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών αρχηγών υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας», δήλωσε ο Ελληνας Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ενημερώνοντας τη Βουλή για τις τελευταίες εξελίξεις για το Κυπριακό, στη διάρκεια έκτακτης συζήτησης σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.

    Ο κ. Καραμανλής είπε ότι είναι πρόθυμος να ενημερώσει και κατ' ιδίαν τους πολιτικούς αρχηγούς ενώ ζήτησε εθνική ομοψυχία για το θέμα της επίλυσης του Κυπριακού και της βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

    Επανέλαβε πως το «το Κυπριακό είναι μείζονος εθνικής σημασίας και ότι η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να στηρίζει τις προσπάθειες του Προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου και του κυπριακού λαού για βιώσιμη, λειτουργική λύση στο πλαίσιο του ΟΗΕ, συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο ώστε όλοι, Ε/Κ και Τ/Κ, να απολαμβάνουν αγαθά της ΕΕ».

    «Θέλουμε ταχύτερη λύση του κυπριακού προβλήματος» είπε ο κ. Καραμανλής και ενημερώνοντας τους πολιτικούς αρχηγούς για τις μέχρι σήμερα εξελίξεις στο Κυπριακό που οδήγησαν στις διαβουλεύσεις της Λουκέρνης είπε: «ένα μήνα πριν από τις 13 Φεβρουαρίου η ε/κ και η τ/κ ηγεσία μετά από πρόταση του ΓΓ του ΟΗΕ κατέληξαν σε δεσμευτική διαδικασία για επανέναρξη συνομιλιών στη Λευκωσία».

    Ο Πρωθυπουργός περιέγραψε λεπτομερώς τη διαδικασία μέχρι και τις συνομιλίες στη Λουκέρνη όπου, είπε, ότι μετά από προσωπική πρόσκληση που του απηύθυνε ο ΓΓ των ΗΕ να παρευρεθεί στις συνομιλίες ανταποκρίθηκε άμεσα. Επίσης, ενημέρωσε για τις επαφές και συνομιλίες που είχε ενόσω ήταν στο Μπούργκενστοκ.

    «Δεν υπάρχει χώρος κινδυνολογίας και οι συναισθηματισμοί, τόσο το Κυπριακό όσο και η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων απαιτούν σύνεση» είπε ο κ. Καραμανλής και κατέληξε «όλοι μαζί οι Ελληνες μπορούμε να εργαστούμε για βελτίωση ελληνοτουρκικών σχέσεων και για επίλυση του Κυπριακού. Τα εθνικά ζητήματα απαιτούν εθνική στρατηγική και ομοψυχία''.

    Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας ανέφερε περαιτέρω ότι το τελικό κείμενο του Σχεδίου Ανάν που επιδόθηκε στα μέρη στο Μπούργκενστοκ ''είναι κατά βάση το αρχικό σχέδιο στο οποίο έχουν επέλθει τροποποιήσεις''.

    ''Είναι προφανές'', συνέχισε ο κ. Καραμανλής, ''ότι το κείμενο αυτό είναι προϊόν συμβιβασμού και ως τέτοιο περιέχει θετικά και δύσκολα σημεία για όλες τις πλευρές''.

    Ο Ελληνας Πρωθυπουργός είπε ότι η τελική απόφαση βρίσκεται τώρα στην κρίση του Κυπριακού λαού. ''Πιστεύω απόλυτα ότι αυτό θα γίνει με ώριμη στάθμιση όλων των δεδομένων, με σύνεση και διορατικότητα για το μέλλον'', ανέφερε ο κ. Καραμανλής.

    Αθήνα- Βουλή- Παπανδρέου-Κυπριακό ------------------------------------- Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, κατά την τοποθέτησή του χθες στην έκτακτη συνεδρία της Βουλής των Ελλήνων για το Κυπριακό, είπε ότι ''για πρώτη φορά είμαστε τόσο κοντά σε μια λύση και στο πλαίσιο της ΕΕ, είναι δυνατόν να διευρυνθούν τα θετικά σημεία του σχεδίου''.

    Ο κ. Παπανδρέου αποδέχθηκε την πρόταση του Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή για τη σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών και σημείωσε ότι «η αξιωματική αντιπολίτευση θα τοποθετηθεί με ψυχραιμία επί του τελικού σχεδίου Ανάν.

    Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι δεν σκοπεύει την ώρα αυτή να ασκήσει κριτική στους διαπραγματευτικούς χειρισμούς της κυβέρνησης στο Μπούργκενστοκ, καθώς «θα ήταν λάθος να δημιουργήσουμε κλίμα εθνικής ηττοπάθειας, ή ένα κλίμα καταγγελτικού ηρωισμού των τροπαιοφόρων του 'Οχι'''.

    Σημίτης - Εθνικό Συμβούλιο ΠΑΣΟΚ - Κυπριακό ----------------------------------------------- Ο πρώην Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης, μιλώντας χθες βράδυ στη διήμερη Σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, είπε πως όλοι έχουν ευθύνη να επισημάνουν το τι μπορούν να περιμένουν αύριο τόσο ο κυπριακός όσο και ο ελληνικός λαός.

    Επίσης, επεσήμανε πως ό,τι συμβαίνει δεν αφορά αποκλειστικά και μόνο τους Κυπρίους και πρόσθεσε: ''Να μην παρασυρθούμε για να αποσείσουμε ευθύνες με τον ισχυρισμό ότι εκείνοι πρωταγωνιστούν και εμείς μόνο συμπαριστάμεθα''.

    ''Πρέπει τώρα εμείς και τα πολιτικά κόμματα της Κύπρου να εξετάσουμε με ψυχραιμία, με συναίσθηση των μελλοντικών επιπτώσεων των αποφάσεών μας τις θέσεις για το δημοψήφισμα. Γιατί θα είναι μεγάλη πλάνη αν πιστέψουμε ότι υπάρχει τώρα η δυνατότητα να συνεχίσουν τα πράγματα όπως πριν. Θα είναι μεγάλη πλάνη να πιστέψουμε ότι δεν χρειάζεται να πάρουμε θέση'', είπε.

    Αθήνα - Βουλή - Παπαρήγα - Κυπριακό --------------------------------------- ''Αδικη και επικίνδυνη'', χαρακτήρισε τη λύση που προτείνει το σχέδιο Ανάν η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα στην τοποθέτηση της κατά την ενημέρωση της Βουλής των Ελλήνων από τον Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό. Πρόσθεσε ότι ''δεν έχει σημασία αν θα είναι βιώσιμη''.

    Η κ. Παπαρήγα είπε επίσης ότι η διαδικασία της Λουκέρνης δεν ήταν κάτι καινούργιο, αλλά μια διαδικασία που επισφράγισε ό,τι γίνεται πολλά χρόνια επίσημα και ανεπίσημα.

    Η κ. Παπαρήγα τόνισε ότι ''όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στις 24 Απριλίου το ΚΚΕ θα σταθεί στο πλευρό των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων, γιατί η Κύπρος αποτελεί στρατηγικό νησί για τα σχέδια στη Μέση Ανατολή, που δεν έχουν πραγματοποιηθεί και οποιαδήποτε θετική ή αρνητική εξέλιξη θα έχει άμεση συνέπεια για την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή''.

    Αθήνα - Βουλή - Κωνσταντόπουλος - Κυπριακό ---------------------------------------------- Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος σε τοποθέτηση στη Βουλή των Ελλήνων κατά την ενημέρωση από τον Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό είπε πως «πρέπει να γίνει μια ψύχραιμη μελέτη των υπέρ και κατά του τελικού σχεδίου Ανάν.

    Ο κ. Κωνσταντόπουλος επισήμανε ότι ''ο ΣΥΝ θα έχει άποψη, λαμβάνοντας υπόψη και τις θέσεις της κυπριακής αριστεράς και τάσσεται υπέρ μιας λειτουργικής, βιώσιμης και δίκαιης λύσης''.

    Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ τάχθηκε κατά μιας επικοινωνιακής διαχείρισης της κατάστασης, κατά των ωραιοποιήσεων και της καταστροφολογίας, τονίζοντας ότι «θα πρέπει να εκτιμηθεί αν το σχέδιο Ανάν αποτελεί αφετηρία για βελτιώσεις ή για εμπλοκές''.

    Αθήνα - Αρσένης - Κυπριακό ----------------------------- Ο πρώην Υπουργός Αμυνας της Ελλάδας επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ Γεράσιμος Αρσένης, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των συνομιλιών του Μπούργκενστοκ για το Κυπριακό, είπε ότι ''εδώ που έφθασαν τα πράγματα, μία μόνο διέξοδος υπάρχει, δηλαδή να απορρίψει ο κυπριακός λαός το Σχέδιο Κόφι Ανάν.

    Πρόσθεσε πως το πραγματικό δίλημμα είναι ''νομιμοποίηση του Αττίλα τώρα ή αναζήτηση λύσης σε εύθετο χρόνο, με γνήσιο δημοκρατικό και ευρωπαϊκό πνεύμα''.

    Αθήνα - Μπακογιάννη - Κυπριακό ---------------------------------- Η Δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη, αναφερόμενη στις εξελίξεις στο Κυπριακό, εξέφρασε την ευχή ''να επικρατήσει νηφαλιότητα, υπευθυνότητα και κυρίως το κριτήριο του αύριο, σε όλους, όταν πάρουν τις μεγάλες αποφάσεις για το μέλλον της Κύπρου''.

    Η κ. Μπακογιάννη, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το Κυπριακό, στο πλαίσιο της χθεσινής παρουσίασης του ''Κήπου της Ειρήνης'' στην Ακαδημία Πλάτωνος, είπε πως ''η πολιτική ηγεσία της Ελλάδας, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα συγκληθεί μετά την πρόταση του Πρωθυπουργού και θα εκτιμήσει το σύνολο των δεδομένων'' και εξέφρασε την πεποίθηση ότι το ίδιο θα κάνει και η κυπριακή ηγεσία και έτσι ο λαός, έχοντας τις απόψεις της πολιτικής του ηγεσίας κατατεθειμένες, θα μπορεί να πάρει τις τελικές του αποφάσεις.

    Πρωθυπουργός Βρετανίας - Κυπριακό -------------------------------------- Ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ καλωσόρισε τις εξελίξεις στο Κυπριακό που, όπως είπε, θα επιτρέψουν την ένταξη μιας επανενωμένης Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Στην εναρκτήρια του δήλωση κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης, ο κ. Μπλερ συνεχάρη όλους τους εμπλεκόμενους στη διαδικασία της Ελβετίας και ιδιαίτερα τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν και τον Ειδικό του Σύμβουλο Αλβαρο ντε Σότο.

    ''Θέλω να καλωσορίσω από καρδιάς την ιστορική απόφαση που λήθηκε στην Ελβετία προκειμένου μια επανενωμένη Κύπρος να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση'', είπε ο κ. Μπλερ.

    ''Είναι ένας φάρος ελπίδας για το λαό της Κύπρου'', είπε ο κ. Μπλερ προσθέτοντας πως ''το ιστορικό αυτό γεγονός δείχνει για μια ακόμα φορά πως οι προοπτικές ένταξης μπορούν να επηρεάσουν σε τεράστιο βαθμό την επίλυση μακρόχρονων διενέξεων''.

    Αναπληρωτής ΥΠΕΞ Ρωσίας - Κυπριακό ------------------------------------- Η ρωσική κυβέρνηση εκτιμά ότι η επίτευξη δίκαιης, σταθερής και ολοκληρωμένης λύσης του κυπριακού προβλήματος είναι δυνατή μόνο υπό την προϋπόθεση της εθελούσιας συμφωνίας των ίδιων των Κυπρίων, Ε/Κ και Τ/Κ, και στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ, η ρωσική θέση επαναβεβαιώθηκε κατά τη διάρκεια συνάντησης του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Σεγκέι Ραζόφ με τον Πρεσβευτή της Κύπρου στην Ρωσία Ανδρέα Γεωργιάδη, στην οποία έγινε ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και ειδικότερα μετά την κατάθεση του πέμπτου σχεδίου λύσης του Κυπριακού, το οποίο παρουσίασε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν κατά την ολοκλήρωση της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού στο Μπούργκενστοκ της Ελβετίας.

    ''Μια τέτοια λύση θα πρέπει να χρησιμεύσει στην οικοδόμηση ενός βιώσιμου κυπριακού κράτους στο οποίο θα ήταν σταθερά διασφαλισμένα τα συμφέροντα και η ευημερία όλων των πολιτών του'', αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    Αυστραλός ΥΠΕΞ - Κυπριακό ----------------------------- Ο Υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας Αλεξάντερ Ντάουνερ με χθεσινή ανακοίνωσή του χαιρετίζει το τελικό σχέδιο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για επίλυση του Κυπριακού και εκφράζει την ευχή όπως αυτό γίνει αποδεκτό από τον κυπριακό λαό.

    Ο κ. Ντάουνερ αναφέρει ότι η χώρα του είναι υποστηρικτής των προσπαθειών για επίλυση του Κυπριακού, διατηρεί απόσπασμα στην ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο και συμμετέχει με τη συνδρομή του ειδικού απεσταλμένου της Τζιμ Σορτ στις προσπάθειες για επίλυση του προβλήματος.

    Ο Αυστραλός ΥΠΕΞ αναφέρει στην ανακοίνωσή του ότι αν τα δημοψηφίσματα που θα διεξαχθούν στις δύο κοινότητες είναι επιτυχή, η Κύπρος θα ενταχθεί επανενωμένη στην ΕΕ. Αναφέρει επίσης μια τέτοια εξέλιξη θα γίνει ευπρόσδεκτη από όλη τη διεθνή κοινότητα.

    Ο κ. Ντάουνερ καλεί τους πολιτικούς ηγέτες της Κύπρου, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, να παροτρύνουν τις κοινότητες προς υποστήριξη του προτεινόμενου σχεδίου για επίτευξη μόνιμης και ειρηνικής διευθέτησης του προβλήματος, που παραμένει άλυτο για πολύ καιρό.

    ΕΕ - Αχερν - Κυπριακό -------------------------- Ο Προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ιρλανδός Πρωθυπουργός Μπέρτι Αχερν επαίνεσε το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν για τις ''ακούραστες προσπάθειές'' του στην αναζήτηση διευθέτησης του Κυπριακού.

    Σχολιάζοντας τις εξελίξεις ο κ. Αχερν επανέλαβε την προτίμηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την ένταξη μιας ενωμένης Κύπρου την 1 Μαϊου 2004 καθώς και την ετοιμότητά της να ενσωματώσει τους όρους μιας διευθέτησης σύμφωνα με τις αρχές πάνω στις οποίες έχει ιδρυθεί η Ενωση.

    ''Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει καθ' όλη τη διάρκεια εκφράσει την προτίμησή της για την ένταξη μιας επανενωμένης Κύπρου στην Ενωση την 1η Μαϊου και έχει υποδείξει την ετοιμότητά της να ενσωματώσει τους όρους σύμφωνα με τις αρχές της πάνω στις οποίες έχει ιδρυθεί η ΕΕ'', είπε ο κ. Αχερν.

    Καταλήγοντας σημείωσε ότι η απόφαση για το σχέδιο Ανάν τώρα βρίσκεται στα χέρια του κυπριακού λαού ''που θα ψηφίσει σε ταυτόχρονα δημοψηφίσματα στις 24 Απριλίου''.

    Γερμανός Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων - Δήλωση ------------------------------------------------- Ο κυπριακός λαός θα πρέπει να κάνει ό,τι είναι δυνατό για να ενταχθεί ενωμένος στην ΕΕ, δήλωσε χθες το βράδυ ο Γερμανός Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Δρ. Karl-Heinz Klar.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, μετά το πέρας διάλεξης που έδωσε στο πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Μέσα Γειτονιάς με θέμα την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο Γερμανός Υφυπουργός ανέφερε πως η χώρα του ευελπιστεί όπως το σχέδιο Ανάν γίνει αποδεκτό από τον κυπριακό λαό, έτσι ώστε την 1η Μαϊου να ενταχθεί στην ΕΕ μια ενωμένη Κύπρος.

    Ερωτηθείς σχετικά, ο Δρ. Karl-Heinz Klar επεσήμανε πως η ένταξη της Κύπρου είναι διασφαλισμένη, έστω και εάν δεν επιλυθεί το Κυπριακό.

    Πρόεδρος Ρουάντα - Κυπριακό --------------------------------- Την ευχή όπως υπάρξει λύση στο κυπριακό πρόβλημα, που να επιτρέψει την ένταξη μιας επανενωμένης Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Ρουάντα Paul Kagame.

    Οι δηλώσεις Kagame έγιναν σε σύντομη συνομιλία του με τον νέο Πρεσβευτή της Κύπρου στην Ρουάντα με έδρα το Ναϊρόμπι, Κωνσταντίνο Ηλιάδη, που ακολούθησε της επίσημης τελετής επίδοσης διαπιστευτηρίων την περασμένη Τρίτη, 30 Μαρτίου, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση που εκδόθηκε χθες.

    Στη συνομιλία του με τον κ. Ηλιάδη, ο Πρόεδρος Kagame ανέφερε επίσης ότι παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

    Εξέφρασε ακόμη την ευχή για ενίσχυση και διεύρυνση των διμερών σχέσεων Κύπρου-Ρουάντας και πρόσθεσε ότι Κύπριοι επενδυτές θα είναι ευπρόσδεκτοι στη χώρα του.

    Κίνημα Οικολόγων - Πολιτική Επιτροπή - Απόφαση ------------------------------ Σε απόφαση υπέρ της απόρριψης του σχεδίου Ανάν και συνέχιση της προσπάθειας για σύντομη εξεύρεση δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του κυπριακού προβλήματος, κατέληξε σε χθεσινή συνεδρία της η Πολιτική Επιτροπή του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών.

    Η απόφαση της Πολιτικής Επιτροπής θα κατατεθεί ενώπιον της Παγκύπριας Επιτροπής, η οποία συνεδριάζει έκτακτα σήμερα στη Λευκωσία.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κινήματος, η τελική απόφαση θα σφραγιστεί αύριο στο Εκτακτο Συνέδριο του Κινήματος που συγκαλείται στις 10:00 στο Συνεδριακό Κέντρο Λευκωσίας.

    Ολομέλεια - Ευρωεκλογές - Αρχείο Πληθυσμού ----------------------------------------------- Η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών με τη μορφή του επείγοντος και με το οποίο τροποποιείται ο περί Αρχείου Πληθυσμού Νόμος.

    Σκοπός της τροποποίησης είναι να μειωθεί από δέκα ημέρες σε τρεις το προβλεπόμενο σε αυτό χρονικό διάστημα ανάρτησης του συμπληρωματικού εκλογικού καταλόγου της 2ας Απριλίου 2004, με τον οποίο θα διεξαχθούν οι εκλογές για ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον προσεχή Ιούνιο.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε χθες ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου στην Επιτροπή, η οποία εξέτασε το θέμα, η προτεινόμενη τροποποίηση κρίνεται αναγκαία για να μπορέσει το Υπουργείο Εσωτερικών να ενσωματώσει τον συμπληρωματικό κατάλογο της 2ας Απριλίου 2004 έγκαιρα στον μόνιμο εκλογικό κατάλογο.

    Υπηρεσία Εκλογών - Ευρωεκλογές - Τελευταία ημέρα για αιτήσεις

    Συνεχίστηκε και χθες, τελευταία ημέρα εγγραφής ψηφοφόρων στον εκλογικό κατάλογο για σκοπούς ευρωεκλογών, η υποβολή αιτήσεων από Ε/Κ, Τ/Κ, και πολίτες άλλων κρατών μελών της Ευρωπαϊκης Ενωσης που θέλουν να ψηφίσουν Κύπριους ευρωβουλευτές.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Διοικητικός Λειτουργός στην Υπηρεσία Εκλογών Δημήτρης Δημητρίου, δεν πρόκειται να δοθεί παράταση στην υποβολή αιτήσεων.

    Μέχρι και προχθές είχαν εγγραφεί 5.200 νέοι Ε/Κ εκλογείς, 470 Τ/Κ και 1.547 πολίτες άλλων χωρών μελών της ΕΕ.

    Ο κ. Δημητρίου τόνισε ότι βάσει της νομοθεσίας, η ψηφοφορία είναι υποχρεωτική. Το σύνολο των ψηφοφόρων ανέρχεται περίπου στους 480.000.

    Σε ερώτηση αν διατηρείται επαφή με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τις ευρωεκλογές της 13ης Ιουνίου, ο κ. Δημητρίου είπε ότι έχουν τεθεί κάποιες κατευθυντήριες γραμμές, αλλά αποτελεί ευθύνη κάθε κράτους μέλους η διοργάνωση των εκλογών, με βάση τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία του.

    Ερωτηθείς πώς θα ψηφίσουν οι Τ/Κ, ο κ. Δημητρίου είπε πως αναμένεται να διαπιστωθεί ο τελικός αριθμός των Τ/Κ που θα περιληφθούν στον κατάλογο και πρόσθεσε ότι κατά πάσα πιθανότητα, αυτοί θα κατανεμηθούν σε κοινά εκλογικά κέντρα μαζί με τους Ε/Κ.

    Οπως σημείωσε, τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων της 24ης Απριλίου για το Σχέδιο Ανάν για λύση του Κυπριακού θα καθορίσουν επίσης αν οι ευρωεκλογές θα γίνουν με την υφιστάμενη νομοθεσία ή με άλλη.

    Χρηματιστήριο - Χωρίς ουσιαστική μεταβολή --------------------------------------------- Χωρίς ουσιαστική μεταβολή έκλεισε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου στην πρώτη συνάντηση μετά την επίδοση του τελικού σχεδίου Ανάν για το Κυπριακό. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε πτώση της τάξης του 0,1%, κλείνοντας στην υψηλότερη τιμή της ημέρας, τις 85,55 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 583 χιλιάδες λίρες.

    Πτώση της τάξης του 0,41% σημείωσε ο Δείκτης FTSE/CySE 20, κλείνοντας στις 365,46 μονάδες.

    Ποδόσφαιρο - Πρωτάθλημα - 24η αγωνιστική ---------------------------- Εξι αγώνες διεξάγονται σήμερα στο πλαίσιο της 24ης αγωνιστικής του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου Α' Κατηγορίας Ανδρών.

    Το ενδιαφέρον της 24ης αγωνιστικής επικεντρώνεται ουσιαστικά σε τρία γήπεδα, στη Δερύνεια όπου η Αναγέννηση φιλοξενεί τον ΑΠΟΕΛ, στο ΓΣΠ όπου η Ομόνοια θα αναμετρηθεί με την ΕΝΠ και στο Τσίρειο στο οποίο θα διεξαχθεί το ντέρμπι ΑΕΛ - Απόλλων.

    Οι άλλοι αγώνες είναι Αθλητική Ενωση Πάφος - Διγενής Ακρίτας στο Παφιακό, Δόξα Κατωκοπιάς - Ανόρθωση στο Μακάρειο και ΑΕΚ - Ονήσιλλος στο ΓΣΖ.

    Ολοι οι αγώνες αρχίζουν στις 16:30, εκτός από το παιχνίδι ΑΕΛ-Απόλλωνα που θα αρχίσει στις 19:00.

    Στο πλαίσιο της ίδιας αγωνιστικής θα διεξαχθεί αύριο στο ΓΣΠ ο αγώνας Ολυμπιακός - Εθνικός Αχνας.

    Καλαθόσφαιρα - Πλέι οφ - Νίκη Κεραυνού ------------------------------ Εκμεταλλευόμενος στο ακέραιο την έδρα του, ο Κεραυνός νίκησε χθες βράδυ με 99-96 την ΑΕΛ, στο άνοιγμα των αγώνων της σειράς των τελικών των πλέι οφ, στο πλαίσιο του Πρωταθλήματος Καλαθόσφαιρας Αντρών Α' Κατηγορίας.

    Πρωταθλήτρια θα αναδειχθεί η ομάδα που θα σημειώσει πρώτη τρεις νίκες. Ο επόμενος αγώνας είναι προγραμματισμένος για την ερχόμενη Τρίτη στη Λεμεσό.

    Πετόσφαιρα - Πρωτάθλημα - Αποτελέσματα ------------------------ Μία νίκη απομένει στον Παφιακό για να στεφθεί πρωταθλητής πετόσφαιρας, καθώς χθες το βράδυ νίκησε στον δεύτερο τελικό των πλέι οφ του Πρωταθλήματος Πετόσφαιρας τη Νέα Σαλαμίνα με 3-1 σετ και πήρε προβάδισμα στις νίκες με 3-1.

    Πρωταθλήτρια θα αναδειχτεί η ομάδα που θα φτάσει πρώτη στις τέσσερεις νίκες. Ο τρίτος αγώνας θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα στην Πάφο.

    Στον άλλο χθεσινοβραδινό σημαντικό αγώνα, η Ομόνοια νίκησε στο Λευκόθεο την Ολυμπιάδα Νεάπολης με 3-1 σετ.

    [05] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Συνεδρία - Εναρξη

    Αρχισε στις 10:10 η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου.

    Το Εθνικό Συμβούλιο θα ασχοληθεί αποκλειστικά με το θέμα του δημοψηφίσματος επί του σχεδίου Ανάν, που προβλέπεται να γίνει στις 24 Απριλίου, και τις αναγκαίες διαδικασίες που θα ακολουθηθούν

    Στη συνεδρία συμμετέχουν από το ΑΚΕΛ οι Δημήτρης Χριστόφιας και Νίκος Κατσουρίδης, από τον ΔΗΣΥ οι Νίκος Αναστασιάδης και Αβέρωφ Νεοφύτου, από το ΔΗΚΟ οι Νίκος Κλεάνθους και Νίκος Πιττοκοπίτης, από το ΚΣ ΕΔΕΚ οι Γιαννάκης Ομήρου και Βάσος Λυσσαρίδης, από τους Νέους Ορίζοντες οι Νίκος Κουτσού και Χρίστος Κληρίδης, από τους ΕΔΗ οι Γιώργος Βασιλείου και Μιχάλης Παπαπέτρου, από το ΑΔΗΚ οι Ντίνος Μιχαηλίδης και Εντουϊν Ιωσηφίδης και από το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών οι Γιώργος Περδίκης και Ντίνος Πασπαλίδης.

    [06] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Συνεδρία - Λήξη

    Ολοκληρώθηκε στις 10:50 περίπου η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου.

    [07] (K) Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Φθοριούχα αέρια

    Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε την έκθεση του Ευρωβουλευτή Robert Goodwill και ενέκρινε πρόταση κανονισμού για τη μείωση των αποδεκτών ορίων των φθοριούχων αερίων.

    Σύμφωνα με την εγκριθείσα κοινοτική νομοθεσία, από το 2009 οι κατασκευαστές αυτοκινήτων θα πρέπει να εφαρμόζουν στα οχήματα κλιματιστικά που περιέχουν φθοριούχα αέρια που έχουν δυναμικό αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη κάτω από 50. Το όριο που ισχύει σήμερα είναι 150.

    [08] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Κυπριακό - Δημοψηφίσματα

    Μια πανεθνική διάσκεψη για τη στάση της ε/κ πλευράς στο δημοψήφισμα δεν θα βοηθούσε και θα έβαζε την Ελλάδα σε πολύ μεγάλες δυσκολίες, οι οποίες πρέπει να αποφευχθούν, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, προσθέτοντας ότι θα έχει σειρά επαφών με την ελληνική κυβέρνηση προτού ανακοινώσει στον λαό τις εκτιμήσεις του για το τελικό σχέδιο Ανάν.

    ''Γιατί δηλαδή τις δικές μας ευθύνες να τις μετακυλήσουμε στην Ελλάδα που είναι δυνατόν να προκαλέσει άλλες επιπτώσεις'', διερωτήθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ερωτηθείς μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου αν μια πανεθνική διάσκεψη θα ήταν βοηθητική.

    Παράλληλα, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απέδωσε σε ''ευσεβοποθισμούς μερικών'' τις φήμες που μεταδόθηκαν στα ελληνικά ΜΜΕ περί παραίτησής του, και ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να μεταβεί στην Αθήνα για επαφές.

    Σε ερώτηση αν εκτιμά ότι το ρεύμα αρνητισμού που φαίνεται να υπάρχει στη κοινή γνώμη για το σχέδιο Ανάν θα εξισορροπηθεί όσο πλησιάζει η μέρα του δημοψηφίσματος, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι δεν μπορεί να προβεί σε εκτιμήσεις, σημειώνοντας ότι ''αυτό το σχέδιο είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο''.

    ''Δεν πιστεύω στην ιστορία της Κύπρου ποτέ άλλο πολιτικό έγγραφο να έχει αναλυθεί σε τέτοια έκταση, να έχει μεταφραστεί, να κυκλοφορήσει. Αυτοί οι οποίοι ενδιαφέρονται δεν έχουν δικαιολογία ότι δεν το γνωρίζουν, το γνωρίζουν πάρα πολύ καλά'', είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Παραδέχτηκε ωστόσο ότι υπάρχουν ''κομμάτια βεβαίως του σχεδίου που δεν είναι εύκολα κατανοητά από τον κοινό πολίτη'', προσθέτοντας ότι ''αυτό όμως δεν μπορούμε να το αναγάγουμε και να λέμε ο πολίτης είναι συγχυσμένος, ο πολίτης δεν είναι ενημερωμένος''.

    ''Αυτά'', συνέχισε, ''είναι προσχήματα, ο πολίτης ποτέ δεν είχε υπόψη του ένα έγγραφο σε τόση έκταση, σε τόσο λεπτομερή ανάλυση και δεν είναι ποτέ τόσο καλά ενημερωμένος''.

    Σε ερώτηση αν ο πολίτης πρέπει να έχει καθαρά συναισθηματικό κριτήριο ή να κοιτάξει την επόμενη ημέρα, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ''όλοι βλέπουμε την επόμενη μέρα''.

    ''Αλίμονο, θα είμαστε άσοφοι όλοι και εμείς ως ηγεσία και οι πολίτες αν δεν εκτιμούμε την επόμενη ημέρα με τις πιθανές επιπτώσεις'', είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, προσθέτοντας ότι ''πρέπει να σταθμιστούν σωστά και οι συνέπειες ενός ναι όπως και οι συνέπειες ενός όχι''

    Σημείωσε ωστόσο ότι ''εκείνο που γίνεται κάποτε είναι να λεν ότι δεν πρέπει να πανικοβαλλόμαστε αλλά με το να επισείουν τους κινδύνους ουσιαστικά προκαλούν πανικό στον κόσμο και πιστεύω αυτό δεν είναι σωστό'' και κάλεσε εκ νέου τον λαό ''με ψυχραιμία, με σωφροσύνη, με αυτοσυγκράτηση να μελετήσει το σχέδιο και να αποφασίσει".

    Σε ερώτηση αν νοιώθει πίεση από τον διεθνή παράγοντα, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απάντησε αρνητικά και εξήγησε πως ''ο διεθνής παράγοντας έχει τη σαφή προτίμηση να βρεθεί η λύση του Κυπριακού με το σχέδιο Ανάν'', κάτι που, όπως είπε, ''είναι γνωστό και δεν είναι τίποτε το μυστικό''.

    ''Και εμείς θα αποφασίσουμε, όπως σας είπα, κρίνοντας όλες τις συνθήκες, όλα τα δεδομένα και σίγουρα συνυπολογίζοντας και τις συνέπειες τόσο ενός 'Ναι' όσο και ενός 'Οχι'''.

    Ερωτηθείς αν νοιώθει απογοητευμένος από την τελική έκβαση των συνομιλιών, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως αυτό που είπε είναι ότι ''το αποτέλεσμα των συνομιλιών στο Μπούργκενστοκ έχει δώσει πάρα πολλά στην τ/κ πλευρά, σε σύγκριση με τις δικές μας αλλαγές που πετύχαμε'', προσθέτοντας ότι συγκριτικά οι αλλαγές που πήρε η τ/κ πλευρά είναι ''πολύ πιο σημαντικές αυτές που πήρε η ε/κ πλευρά''.

    Σχολιάζοντας τη χθεσινή συνεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι η αρχική πρόταση ήταν να γίνει μια ενημέρωση του Σώματος για τις συνομιλίες.

    ''Μετά η πρόσθεση ήταν, αν όχι να πάρουν επικύρωση του σχεδίου, τουλάχιστον να βγει ένας χαρακτηρισμός του σχεδίου αν είναι ισορροπημένο και δίκαιο ή όχι", είπε.

    Ανέφερε ακόμη πως ''από την αρχή αρκετά μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας είπαν ότι δεν είναι δουλειά του Συμβουλίου Ασφαλείας, αφού δεν μετείχε στις διαπραγματεύσεις".

    "Πώς μπορούσε το Συμβούλιο Ασφαλείας να επικυρώσει αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων για τις οποίες δεν γνώριζαν ή δεν είχαν πάρει μέρος;" διερωτήθηκε.

    [09] (Κ) Εκπρόσωπος - Εθνικό Συμβούλιο - Δημοψηφίσματα

    Η κυβέρνηση διά του εκπροσώπου της, Κύπρου Χρυσοστομίδη, διαβεβαίωσε σήμερα ότι θα κάνει ό,τι είναι αναγκαίο για την ομαλή διεξαγωγή του δημοψηφίσματος της 24ης Απριλίου.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, που συγκλήθηκε με αποκλειστικό θέμα τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι το πέμπτο σχέδιο Ανάν μεταφράζεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες και στη συνέχεια θα εκδοθεί σε βιβλιαράκι έτσι ώστε οι πολίτες να έχουν πρόσβαση για μελέτη του σχεδίου.

    ''Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ως αρχηγός της ε/κ κοινότητας, αναλαμβάνει την οργάνωση και διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, έτσι ώστε στις 24 του μηνός να διεξαχθεί εγκύρως το δημοψήφισμα'', ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Χρυσοστομίδης.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι δεν είναι προγραμματισμένη η μετάβαση του Προέδρου Παπαδόπουλου στην Αθήνα πριν από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, προσθέτοντας ότι η ανακοίνωση των θέσεων του Προέδρου Παπαδόπουλου αποτελεί ''αποκλειστικό του δικαίωμα''.

    Ερωτηθείς εάν τίθεται θέμα συντονισμού του Προέδρου Παπαδόπουλου με την ελληνική κυβέρνηση για το πώς και πότε θα ανακοινωθούν οι προθέσεις τους, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε πως ''η συνεργασία του Προέδρου της Δημοκρατίας με την ελληνική κυβέρνηση και όλο τον πολιτικό κόσμο της Ελλάδας είναι συνεχής'', προσθέτοντας ότι ''δεν έχει συζητηθεί οποιοδήποτε χρονοδιάγραμμα επίσκεψης''.

    Επίσης, ο κ. Χρυσοστομίδης διέψευσε κατηγορηματικά τα περί προθέσεως του Προέδρου της Δημοκρατίας να παραιτηθεί.

    [10] (Κ) Τ/Κ ηγέτης - Κυπριακό - Σχέδιο Ανάν - Δηλώσεις

    Ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε ότι λέει "Οχι" στο τελικό σχέδιο Ανάν, λαμβάνοντας υπόψη τις αρνητικές του πτυχές, και πρόσθεσε ότι θα εξηγήσει αργότερα στους Τ/Κ τους λόγους που αντιτίθεται στο σχέδιο λύσης του Κυπριακού.

    Μιλώντας χθες το βράδυ σε τηλεοπτικό πρόγραμμα, ο κ. Ντενκτάς είπε ότι είχε υποσχεθεί να προστατεύσει "το κράτος και την κυριαρχία", σημειώνοντας ότι έχει ευθύνη να καθοδηγήσει τον κόσμο.

    [11] (K) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

    ΠΕΤΡΟΣ Ζ' ΕΛΕΩ ΘΕΟΥ ΠΑΠΑΣ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ ΠΑΝΤΙ ΤΩ ΠΛΗΡΩΜΑΤΙ ΤΟΥ ΚΑΘ' ΗΜΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟΥ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΥ ΘΡΟΝΟΥ ΧΑΡΙΣ ΚΑΙ ΕΛΕΟΣ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ ΠΑΡΑ ΤΟΥ ΕΚ ΝΕΚΡΩΝ ΑΝΑΣΤΑΝΤΟΣ ΚΥΡΙΟΥ ΚΑΙ ΘΕΟΥ ΚΑΙ ΣΩΤΗΡΟΣ ΗΜΩΝ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ

    Τέκνα εν Κυρίω αγαπητά και περιπόθητα, Χριστός Ανέστη!

    Θάμβος συνέχει τας καρδίας πάντων των θεωρούντων τον εκ νεκρών εν δόξη και τιμή και κραταιά δυνάμει εγειρόμενον Βασιλέα και Δεσπότην ημών Ιησούν Χριστόν, τον εκ του Ουρανού υπέρ πάσαν έννοιαν καταβάντα και ως άνθρωπον σκηνώσαντα εν μέσω ημών, ίνα πας ο πιστεύων εις Αυτόν συναναστηθή Αυτώ κατά την επερχομένην και εν τη Εκκλησία ήδη παρούσαν Βασιλείαν της Δόξης του Ανάρχου Πατρός και του Μονογενούς Υιού και του Ζωοποιού Πνεύματος.

    Η εκ νεκρών Ανάστασις του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού απαντά πλήρως και ουσιαστικώς εις το περί θανάτου ερώτημα, το οποίον βασανιστικώς καταδυναστεύει την ανθρωπίνην σκέψιν, καθώς αύτη στέκει εκστατικώς ενώπιον της αιτίας του θανάτου και της φθοράς, της μη δυναμένης να απαντηθή δια της λογικής, καίτοι ο θάνατος και η φθορά συνεκφαίνονται μετά της ανθρωπίνης φύσεως, συμφώνως τη καθ' ημέρα κοινή πάντων εμπειρία.

    Αι του θανάτου αιτίαι έχουν πολλάκις αναζητηθεί εις την του περιβάλλοντος φυσικήν και κοσμικήν τάξιν και έχουν διερευνηθεί υπό της φιλοσοφίας, ενώ αι ούτω καλούμεναι ''φυσικαί επιστήμαι'' κατά το παρελθόν, αλλά και άχρι του νυν καιρού προτείνουν διαρκώς βελτιουμένας απαντήσεις, συντάσσουν νέας θεωρίας και συγκρίνουν τα εκ πολλών πηγών παρεχόμενα δεδομένα.

    Παρά την της επιστήμης προφανεστάτην πρόοδον, την ανάπτυξιν της τεχνολογίας, την εξέλιξιν του φιλοσοφικού στοχασμού και των της τέχνης απολαύσεων, παρά τας μεταλλαγάς των ανθρωπίνων κοινωνιών και τας εν πολλοίς πολωτικάς συνθήκας του βίου, ο θάνατος παραμένει το μείζον και κρισιμώτατον ερώτημα, μολονότι κατά την πορείαν της ζωής των τε προσώπων και των συνόλων ελαχιστοποιείται, εξαίφνης όμως εμφανιζόμενον και φιλοσοφούμενον μόνον μετά τον θάνατον αγαπητού οικείου προσώπου.

    Η Εκκλησία, εδραζομένη επί τη εμπειρία της Αναστάσεως του Ιησού Χριστού, αντιμετωπίζει το περί θανάτου ερώτημα δια μακρού και συγκροτημένου θεολογικού λόγου, ο οποίος αρθρούται κατ' αναφοράν προς τον εκζητούντα απάντησιν άνθρωπον κάθε ιστορικής εποχής και εις οιονδήποτε πολιτισμόν μετέχοντα, προσκομίζουσα δε εις αυτόν την μίαν και σώζουσαν απάντησιν ή μάλλον εμπειρίαν αυτής, ώστε να θεραπεύεται η υπαρξιακή αγωνία αυτού. Η της Εκκλησίας πράξις αφορμάται εκ της ενώσεως των δύο εν Χριστώ φύσεων, εις το άγιον πρόσωπον του Οποίου ενούται ''ατρέπτως, αχωρίστως, αναλλοιώτως και αδιαιρέτως'' η ανθρωπίνη μετά της θείας φύσεως.

    Η λογική και αι κατηγορίαι της λογικής συστέλλονται ενώπιον του φρικτού τούτου μυστηρίου, του εν τη Εκκλησία φυλλατομένου και εκ της λογικής περιγραφομένου μόνον κατά τας πολλαπλάς συνεπείας αυτού, προσφέρει δε τούτο σταθηράν ανάπαυσιν και ευφροσύνην, μόνιμον απόλαυσιν και τέρψιν, αμείωτον χαράν και αγαλλίασιν. Ο θάνατος εν Χριστώ καταλύεται, η φθορά αναστέλλεται, οι ζώντες ουκ αποθνήσκουσιν, οι νεκροί εγείρονται και πλέον ''ουδείς επί μνήματος'' κείται, αλλά συνθάπτεται και συνεγήρεται μετά του Ιησού.

    Υπό την έννοιαν αυτήν, η εκκλησιαστική συνείδησις εκκεντρίζεται εις την εμπειρίαν της Αναστάσεως, την οποίαν και λειτουργικώς συνεχίζει κατά την ευχαριστιακήν αναφοράν, επιστρέφουσα εις τον Θεόν τα ίδια Αυτού δώρα και προσκομίζουσα προς τον Δημιουργόν και Συντηρητήν του σύμπαντος την ανεστημένην ιδίαν Αυτού φύσιν: ''τα σα εκ των σων, Σοι προσφέρομεν κατά πάντα και δια πάντα'', καθώς ομολογούμεν εις την Θείαν Λειτουργίαν.

    Η της Εκκλησίας Αλεξανδρείας συνδρομή εις την θεολογίαν της Ενσαρκώσεως και τα υπέρ του ανθρώπου αποτελέσματα αυτής, εκ των οποίων η Ανάστασις αποτελεί το κέντρον, τον άξονα, τον μοχλόν και την δύναμιν, αποδεικνύεται δια πολλών τρόπων, αλλά και εκ της διδασκαλίας του εξαιρέτου της διακονίας του όλου εκκλησιαστικού σώματος αοιδίμου Προκατόχου ημών Αγίου Πατρός και Διδασκάλου Αθανασίου του Μεγάλου: ''Δια τούτο και όπου διεφθάρη του ανθρώπου το σώμα εκεί προΐεται Ιησούς το ίδιον σώμα και όπου κεκράτητο η ψυχή η ανθρωπίνη εν θανάτω εκεί επιδείκνυται ο Χριστός την ανθρωπίνην ψυχήν ιδίαν ούσαν, ίνα και παρή ως άνθρωπος ο ακράτητος εν θανάτω και λύση την κράτησιν του θανάτου ως Θεός, ίνα, όπου εσπάρη η φθορά, εκεί ανατείλη η αφθαρσία και όπου εβασίλευσεν ο θάνατος εν μορφή ψυχής ανθρωπίνης παρών ο θάνατος, επιδείξηται την αθανασίαν'' (Αγίου Αθανασίου Πατριάρχου Αλεξανδρείας, Κατά Απολλυναρίου 1, 17).

    Αγαπητά τέκνα εν Χριστώ,

    Η δια του θεολογικού λόγου και δια της Αποστολικής παραδόσεως εκφορά της εκκλησιαστικής εμπειρίας αναπαριστά την όλην πίστιν της Εκκλησίας εις τον εκ νεκρών αναστάντα Θεάνθρωπον Ιησούν Χριστόν, διο και το Πασχα αποτελεί ''την εορτήν των εορτών και την πανήγυριν των πανηγύρεων'', την κυρίαν και προεξάρχουσαν ημέραν, καθ' ην πανηγυρίζομεν ουχί υλικώς αλλά πνευματικώς, ουχί γοερώς αλλά σιωπηλώς, ουχί δραματικώς αλλά ταπεινώς. Εορτάζομεν εν κοινότητι Χαριτος την επέλασιν της ζωής έναντι του θανάτου, την επικράτησιν της αφθαρσίας έναντι της φθοράς, την ατελεύτητον ζωήν της ανθρωπίνης φύσεως έναντι της καταστροφής, την ζωογονούσαν αγάπην έναντι του διασπαστικού φόβου, την μεταξύ των ανθρώπων εν Χριστώ ενότητα έναντι της ατομικιστικής πλάνης του διχαστικού συμφέροντος.

    Πράγματι, η υπό του Ιησού Χριστού επί γης εγκαινιασθείσα ιεραποστολική πράξις της Εκκλησίας, της οποίας πάντες οι Αυτόν ομολογούντες ως Σωτήρα και Λυτρωτήν συναπαρτίζομεν ως ''μέλη εκ μέρους'' το ενιαίον οργανικόν σώμα, είναι ιεραποστολή της αγάπης και της Αναστάσεως, ιεραποστολή της χαράς και της ειρήνης, ιεραποστολή της ευχαριστιακής συνάξεως και της εν αναμονή προσευχής. Διο και ο αναστάς Ιησούς εμφανισθείς εις τούς Αγίους Αυτού Αποστόλους κηρύττων τον ευαγγελικόν λόγον της χαράς και της ειρήνης, ηυλόγησεν Άρτον και Ποτήριον ευχαριστιακής τρυφής, δια του οποίου εφοδιάσθησαν οι ''της οικουμένης φωτισταί'' προ της αποστολής αυτών εις τα έθνη, προς τα οποία ιεραποστολικώς ηργάσθησαν, φέροντες καρπόν πολύν, μυρύπνοον και ευώδην.

    Εκ της Μεγάλης Πόλεως Αλεξανδρείας, όπου η καθ' ημάς Αποστολική Καθέδρα του Αγίου Ενδόξου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου και εν μέσω έχοντες λαμπροφώτιστον Προεξάρχοντα τον της φθοράς καθαιρέτην και τον την πληρότητα της Ζωής παρέχοντα Ιησούν, μέτοχοι δε όντες των εκ της ευχαριστιαστικής Αναστασίμου Αναφοράς δώρων, ευχόμεθα όπως το εκ του Ζωοποιού Τάφου Φως καταλαμπρύνει άπαντα τα τέκνα του καθ' ημάς περιφανούς και Αποστολικού Θρόνου, παρέχει δε την των καρδιών και σωμάτων εν τω ατελευτήτω βίω απόλαυσιν των ακενώτων, αμειώτων και αναφαιρέτων Θείων χαρισμάτων, των μη εκ του θανάτου καθαιρουμένων και μη τη φθορά υποκειμένων.

    Διάπυρος προς τον εκ νεκρών Αναστάντα αρχιπανηγέτην της Ζωής και των αρίστων δωρεών πλουσιοπάροχον Χορηγόν ευχέτης

    Εν τη Μεγάλη Πόλει της Αλεξανδρείας ΑΓΙΟΝ ΠΑΣΧΑ 2004

    PETROS VII

    BY THE GRACE OF GOD POPE AND PATRIARCH OF ALEXANDRIA AND ALL AFRICA, TO THE FULLNESS OF OUR APOSTOLIC AND PATRIARCHAL THRONE, GRACE AND MERCY AND PEACE FROM OUR LORD AND GOD AND SAVIOUR JESUS CHRIST, WHO IS RISEN FROM THE DEAD.

    My dear and beloved children in Christ Christ is Risen!

    Amazement constrains the hearts of all who regard our King and Master Jesus Christ risen in glory and honour and mighty power, Him who came down from Heaven beyond all concept and dwelt as man among us, so that all who believe in Him could rise with Him in the coming and already present in the Church Kingdom of Glory of the Father who is without beginning and the Only-Begotten Son and the Life-Giving Spirit.

    The Resurrection from the dead of our Lord Jesus Christ totally and essentially answers the question about death, which torments human thought, as it stands ecstatically before the cause of death and destruction, which is not able to be answered by logic, albeit that death and destruction are manifested in human nature, according to the daily experience of all.

    The causes of death have often been sought in the environments natural and worldly order and have been researched by philosophy, while the so-called natural sciences in the past, and up until the present times, continually suggest improved answers, compile new theories and compare the facts given from many sources.

    Despite the most obvious progress of science, the development of technology, the evolution of philosophical thought and the pleasures of art, despite the changes in human societies and the many polarized conditions of life, death remains the greatest and most critical question, even though during the course of the life of persons and on the whole it is minimized, suddenly appearing and being philosophized only after the death of a loved one. The Church, based on the experience of the Resurrection of Jesus Christ, confronts the question of death with a long and composed theological essay, which is articulated by reporting to the person seeking the answer throughout every historic age and in whichever civilization, giving him the one and salvific answer, or rather, the experience of it, in order that his existential distress may be alleviated. The Churchs act rises from the unity of the two natures in Christ, in the holy person of Whom are united unaltered, inseparably, unchangeably and indivisibly the human with the divine nature.

    Logic and the categories of logic shrink before this terrible mystery, the one kept by the Church and described by logic only during its many consequences, it offers sure rest and delight, permanent enjoyment and pleasure, undiminished joy and delight. Death is overthrown by Christ, decay ceases, the living do not die, the dead arise and no one remains in the tomb, but is buried and rises together with Jesus.

    In this context, ecclesiastical conscience is centered on the experience of the Resurrection, which it also liturgically continues during the Eucharistic anaphora, returning to God His own gifts and offering to the Creator and Preserver of the universe His own resurrected nature: Thine own of Thine own, we offer unto Thee, in behalf of all and for all, as we confess in the Divine Liturgy.

    The contribution of the Church of Alexandria to the theology of the Incarnation and its results for humanity, of which the Resurrection is the central point, the pivot, lever and power, is shown in many ways, as also through the teachings of our Holy Father and Teacher St. Athanasios the Great, the exceptional servant of the entire body of the Church and our Predecessor: That is why wherever the body of man has been destroyed, there Jesus heals it with His own Body and wherever the soul of man was kept by death, there Christ reveals the human soul as His own so that He may appear destructible as a man who cannot avoid death and so as God He will dissolve the destruction of death so that wherever decay had been sowed, there incorruptibility would rise and, where death had its kingdom, He would make His presence felt as a human being to reveal immortality (St Athanasios, Patriarch of Alexandria According to Apollinarios 1:17)

    My dear children in Christ,

    The burial of ecclesiastical experience through the theological word and the Apostolic tradition re-enacts the entire faith of the Church in the God-man Jesus Christ who is risen from the dead, and that is why Pascha constitutes the feast of feasts and celebration of celebrations, the chief and leader among days, during which we celebrate not materially, but spiritually, not mournfully but silently, not dramatically but humbly. We celebrate in a community of Grace the attack of life against death, the prevalence of incorruptibility over ruin, the everlasting life of human nature over destruction, life-giving love over disruptive fear, the unity of people in Christ over the individualistic delusion of divisive interest.

    Truly, the missionary deed inaugurated on earth by Christ, where all of us who confess Him as Saviour and Redeemer constitute a united organic body as members, is a mission of love and Resurrection, a mission of joy and peace, a mission of eucharistic gathering and of prayer of expectation. For this reason, the risen Jesus when appearing to His Holy Apostles preaching the word of joy and peace, blessed the Bread and the Cup of eucharistic pleasure, through which the enlighteners of the world were equipped before their mission to the nations, for which they worked, bearing great fruit which is fragrant and sweet-smelling.

    From the Great City of Alexandria, where our Apostolic Throne of the Holy Glorious Apostle and Evangelist Mark is situated and having in our midst Jesus, the resplendent Leader, the vanquisher of destruction and the giver of the fullness of life, and being partakers of the gifts of the Resurrectional Anaphora, we pray that the Light of the life-giving Holy Sepulchre graces all the children of our glorious and Apostolic

    Throne, and grant to their hearts and bodies the enjoyment of the inexhaustible, limitless and inalienable divine gifts, which are not taken from death and are not subject to destruction.

    Fervent intercessor to the Leading Guide of Life and the bountiful giver of excellent gifts, who is Risen from the dead,

    Petros VII Pope and Patriarch of Alexandria and All Africa

    In the Great City of Alexandria

    [12] (K) Συμβούλιο Ασφαλείας - Κυπριακό - Ανοικτή συζήτηση 28 Απριλίου

    [13] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Κυπριακό - Διάγγελμα

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε σήμερα ότι θα απευθύνει διάγγελμα προς τον κυπριακό λαό όταν ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις του με τα κυπριακά και ελληνικά κόμματα, καθώς και με την ελληνική κυβέρνηση, σχετικά με το τελικό σχέδιο Ανάν.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 3 April 2004 - 18:50:20 UTC