Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-04-05

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Βαληνάκης - Μεϊμαράκης - Επίσκεψη στην Κύπρο
  • [02] (Κ) Στεφανόπουλος - Κυπριακό
  • [03] (Κ) Κυπριακό - Δηλώσεις Ντιντιέ Φίρτερ - Δημοψήφισμα
  • [04] (Κ) Ποδόσφαιρο - Πρωτάθλημα - Βαθμολογία
  • [05] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Ε/Κ - Τ/Κ
  • [06] (Κ) Κίνημα Οικολόγων - Σχέδιο Ανάν - Απόρριψη
  • [07] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [08] (Κ) Ρότε - Γραπτή δήλωση - Σχέδιο Ανάν - Δημοψήφισμα
  • [09] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [10] (Κ) Ελλάδα - Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών - Κυπριακό
  • [11] (Κ) Κόμματα Ευρωπαϊκής Αριστεράς - ΑΚΕΛ - Ευρωεκλογές
  • [12] (Κ) Αναστασιάδης - Πρωθυπουργός Ελλάδας - Τηλεφωνική επικοινωνία
  • [13] (Κ) Πέτρος Μολυβιάτης - Τόμας Μίλερ - Κυπριακό
  • [14] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [15] (Κ) Αθήνα - Ρουσόπουλος - Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών - Κυπριακό
  • [16] (Κ) Χρηματιστήριο - Σημαντική πτώση
  • [17] (Κ) Πέτερινγκ - Πύλα - Κυπριακό
  • [18] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αντιπροσωπεία ΠΑΣΟΚ
  • [19] (Κ) ΚΥΠΕ - Ιστοσελίδα - Πλήρες σχέδιο Ανάν
  • [20] (Κ) Ε/κ και τ/κ κόμματα - Λήδρα Πάλας - Συνάντηση
  • [21] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΣΥ- Πέτεριγκ - Κυπριακό
  • [22] (Κ) Αχερν - ντε Σότο - Ενημέρωση - Δήλωση για Κυπριακό
  • [23] (Κ) Συνεδρία ΜΚΕ ΕΕ - Τουρκίας
  • [24] (Κ) Αυστραλία - Σχέδιο Ανάν - Παρότρυνση
  • [25] (Κ) ΗΕ - Δηλώσεις Φίρτερ - Εκπρόσωπος Τύπου ΟΥΝΦΙΚΥΠ
  • [26] (Κ) Ευρωπαϊκά Αριστερά Κόμματα - Κυπριακό - Ψήφισμα - Ευρωεκλογές
  • [27] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Συγκυβερνώντα κόμματα - Χριστόφιας
  • [28] (Κ) Τουρκία - Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας - Δήλωση

  • [01] (Κ) Βαληνάκης - Μεϊμαράκης - Επίσκεψη στην Κύπρο

    Ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιάννης Βαληνάκης και ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Ευάγγελος Μεϊμαράκης φθάνουν στην Κύπρο αύριο, για κύκλο ενημερωτικών επαφών με την πολιτική ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Την Τρίτη στις 16:00 ο κ. Βαληνάκης θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο, ενώ προγραμματίζονται συναντήσεις με τις ηγεσίες όλων των πολιτικών κομμάτων της Κύπρου.

    [02] (Κ) Στεφανόπουλος - Κυπριακό

    Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος απηύθυνε έκκληση προς τους Ελληνοκύπριους να μην επηρεάσει μόνο το συναίσθημα, την όποια απόφασή τους στο δημοψήφισμα για την αποδοχή ή μη του σχεδίου Ανάν.

    Μιλώντας χθες στο επίσημο γεύμα του Δημάρχου Μεσολογγίου Γεωργίου Πρεβεζάνου, με την ευκαιρία του εορτασμού της επετείου της ηρωικής εξόδου των Ελεύθερων Πολιορκημένων ο κ. Στεφανόπουλος τόνισε πως ''όσοι πάρουν τη σχετική απόφαση και αναλάβουν τις σχετικές ευθύνες, θα χρησιμοποιήσουν ασφαλώς πολλά κριτήρια τα οποία τα ξέρουν εκείνοι καλύτερα από εμάς. Κριτήρια τα οποία καταλήγουν σε αρνητική και κριτήρια που καταλήγουν σε θετική άποψη και απόφαση».

    [03] (Κ) Κυπριακό - Δηλώσεις Ντιντιέ Φίρτερ - Δημοψήφισμα

    Ο Ελβετός συνταγματολόγος, μέλος της ομάδας του Αλβαρο ντε Σότο για το Κυπριακό, Ντιτιέ Φίρτερ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο διοργάνωσης νέου δημοψηφίσματος εντός έξι μηνών εάν το σχέδιο Ανάν απορριφθεί κατά το δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου.

    Ο κ. Φίρτερ είπε πως ''η Κύπρος οπωσδήποτε θα ενταχθεί στην ΕΕ, αλλά σε περίπτωση άρνησης (στο δημοψήφισμα) θα είναι μόνο η ελληνική πλευρά'' που θα ενταχθεί.

    Μιλώντας σε Ελβετούς δημοσιογράφους, ο κ. Φίρτερ σημείωσε ακόμη ότι ''εάν οι Τουρκοκύπριοι αποδεχτούν το σχέδιο και οι Ελληνοκύπριοι αρνηθούν, οι Βρυξέλλες μπορούν να επανεξετάσουν τη θέση τους απέναντι στην τούρκικη κοινότητα και να τους παραχωρηθεί ένα πιο ευνοϊκό καθεστώς''.

    Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι αυτό ''θα μπορούσε να οδηγήσει σε μόνιμη διχοτόμηση του νησιού'', προσθέτοντας ωστόσο πως ''μπορούμε κάλλιστα να σκεφτούμε την οργάνωση ενός νέου δημοψηφίσματος εντός έξι μηνών.''

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Φίρτερ είπε πως ''από την αρχή ήταν γνωστό πως οι δυο αντιπροσωπείες δεν όφειλαν απαραιτήτως να φτάσουν σε μια συμφωνία. Αυτό που προβλεπόταν όμως ήταν ο ΓΓ του ΟΗΕ κ. Κόφι Ανάν να παρουσιάσει ένα κείμενο το οποίο θα υποβαλλόταν σε ψηφοφορία''.

    ''Βεβαίως, θα ήταν ευχής έργον και τα δύο μέρη να υπογράψουν αυτό το κείμενο, αλλά αυτό ήταν μια απλή ελπίδα'', πρόσθεσε.

    Ερωτηθείς αν οι διαπραγματεύσεις στο Μπούρκγενστοκ αποτελούν μια επιτυχία, ο κ. Φίρτερ είπε πως για αυτόν είναι ''μια μεγάλη επιτυχία''.

    ''Για πρώτη φορά, μετά από 40 χρόνια κυπριακής διένεξης, έχουμε ένα σχέδιο, για το οποίο οι κάτοικοι θα μπορούν να εκφραστούν και που δίνει απαντήσεις σ' ολες τις ερωτήσεις που υποβάλλουν'', ανέφερε.

    Οπως είπε, ''το κείμενο περιλαμβάνει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο 9.000 σελίδων'' και στα σημεία στα οποία υπάρχει διαφωνία ''είναι πολύ λίγα''.

    ''Τα δυο μέρη συμφώνησαν στις 8.900 εξ αυτών. Περιλαμβάνονται κυρίως σε μερικές πολιτικές διαφωνίες τις οποίες ο ΓΓ μείωσε στο ελάχιστο, οι αποστάσεις μεταξύ των δύο απόψεων είναι μικρές'', πρόσθεσε.

    Ανέφερε πως στην ίδια την Κύπρο, υπάρχουν εκατοντάδες άνθρωποι που εργάζονται, που διαπραγματεύονται για να βελτιώσουν αυτές τις σελίδες των νόμων και των κανονισμών και τελικά συμφωνούν πρακτικώς σχεδόν σ' όλα.

    Σε παρατήρηση πως από ε/κ πλευράς υπάρχει λιγότερη ικανοποίηση από το σχέδιο Ανάν, ο Ελβετός διπλωμάτης ανέφερε πως δεν το νομίζει αυτό.

    ''Γνωρίζω ότι υπήρξαν πολλές διπλωματικές παρεμβάσεις κατά το διάστημα των διαπραγματεύσεων. Δεδομένου ότι οι Ελληνοκύπριοι έχουν ήδη 'το ένα πόδι μέσα στην ΕΕ', νόμιζαν ότι βρίσκονται σε θέση ισχύος. Επομένως, πίστευαν ότι θα μπορούσαν να γείρουν την πλάστιγγα υπέρ αυτών. Το γεγονός όμως ότι δεν τα κατάφεραν τους απογοήτευσε'', ανέφερε.

    Πρόσθεσε πως ''εξαρχής ο ΓΓ κράτησε μια αυστηρή ισορροπία'' και ''κατόρθωσε να βελτιώσει το σχέδιο και για τα δυο μέρη. Δεν νομίζω ότι μπορούμε να πούμε το αντίθετο ούτε για τη μια πλευρά ούτε για την άλλη'', ανέφερε.

    ''Αυτό το αποτέλεσμα δεν είναι μικρό πράγμα. Οταν έχετε ένα σχέδιο το οποίο ήδη αναθεωρήθηκε δύο φόρες φτάνετε στο τέλος να μην έχετε πλέον εποικοδομητικές ιδέες'', πρόσθεσε.

    [04] (Κ) Ποδόσφαιρο - Πρωτάθλημα - Βαθμολογία

    
    
    Στους τέσσερις βαθμούς αύξησε τη διαφορά του ο ΑΠΟΕΛ από τη δεύτερη στη βαθμολογία Ομόνοια, δύο μόλις αγωνιστικές πριν πέσει η αυλαία του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου Ανδρών Α΄ Κατηγορίας.
    
    Στο πλαίσιο της 24ης αγωνιστικής, που διεξήχθη το Σαββατοκύριακο, ο ΑΠΟΕΛ νίκησε στη Δερύνεια την Αναγέννηση με 1-0, ενώ η Ομόνοια υποχρεώθηκε σε ισοπαλία 1-1 στο ΓΣΠ από την Ενωση Νέων Παραλιμνίου.
    
    Ο Ολυμπιακός ηττήθηκε στο ΓΣΠ από τον Εθνικό Αχνας με 1 – 0, η ΑΕΛ κατέβαλε στο Τσίρειο τον Απόλλωνα με 2 - 0, η Ανόρθωση συνέτριψε στο Μακάρειο τη Δόξα Κατωκοπιάς με 10 – 1, η ΑΕΚ επικράτησε στο ΓΣΖ του Ονήσιλλου με 3-1 και η Αθλητική Ενωση Πάφος νίκησε στο Παφιακό τον Διγενή Μόρφου με 1 - 0.
    
    Βαθμολογία:
    ----------
    
    1. ΑΠΟΕΛ           62
    2. Ομόνοια         58
    3. Απόλλωνας       45
    4. ΑΕΛ             45
    5. Ανόρθωση        42
    6. Εθνικός Αχνας   35
    7. Πάφος           34
    8. Παραλίμνι       33
    9. Ολυμπιακός      30
    10.ΑΕΚ             29
    11.Διγενής         28
    12.Αναγέννηση      17
    13.Ονήσιλλος       11
    

    [05] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Ε/Κ - Τ/Κ

    [06] (Κ) Κίνημα Οικολόγων - Σχέδιο Ανάν - Απόρριψη

    Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών τάχθηκε χθες και επίσημα εναντίον του σχεδίου Ανάν, στο πλαίσιο του έκτακτου Παγκύπριου Συνεδρίου του το οποίο συζήτησε τη θέση του Κινήματος έναντι του σχεδίου Ανάν ενόψει του δημοψηφίσματος της 24ης Απριλίου.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κινήματος, στη διαδικασία ψηφοφορίας με κάλπη, ποσοστό 87,5% (των Οικολόγων) τάχθηκε εναντίον της αποδοχής του σχεδίου Ανάν ενώ ποσοστό 12,5% ψήφισε υπέρ.

    ''Το ΟΧΙ θα αποτελεί πλέον την επίσημη θέση του Κινήματος'', προστίθεται στην ανακοίνωση.

    Κατά τη συζήτηση του θέματος, οι σύνεδροι διευκρίνισαν ότι η απόφαση τους για το ΟΧΙ αφορά μόνο το συγκεκριμένο σχέδιο Ανάν και επαναβεβαίωσαν τη θέλησή τους για να αγωνιστούν μαζί με τους Τ/Κ για επανένωση του νησιού στη βάση μιας βιώσιμης λύσης που θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα όλου του κυπριακού λαού.

    [07] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η σημερινή σύσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας με τα συγκυβερνώντα κόμματα, η κάθοδος αντιπροσωπειών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για συναντήσεις με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, η δήλωση του Ελβετού Συνταγματολόγου Ντιτιέ Φίρτερ για διεξαγωγή και δεύτερου δημοψηφίσματος σε περίπτωση που εκείνο της 24ης Απριλίου είναι αρνητικό, καθώς και η θέση που εξέφρασε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ ότι είναι απίθανο να υπάρξει καλύτερη διευθέτηση από το σχέδιο Ανάν, είναι ορισμένα από τα θέματα που κυριαρχούν στις σημερινές εφημερίδες.

    Αλλα θέματα που προβάλλονται είναι μια παγκύπρια και πανελλαδική έρευνα που καταδεικνύει την αρνητική στάση του λαού απέναντι στο σχέδιο Ανάν, η επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού στην Αθήνα και τα κατεχόμενα πριν τη διεξαγωγή των δημοψηφισμάτων, η απόρριψη του σχεδίου Ανάν από τους ΝΕΟ και το Κίνημα Οικολόγων, η θετική στάση απέναντι στο σχέδιο από το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, καθώς και η σημερινή σύσκεψη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας με θέμα το Κυπριακό.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Επείγουσες αποστολές Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ'' γράφει ότι τα κόμματα της συγκυβέρνησης στην Κύπρο μπορεί να συνέρχονται σήμερα σε μια προσπάθεια εξεύρεσης κοινής θέσης έναντι του σχεδίου Ανάν, αλλά η χωρίς προηγούμενο κάθοδος των ελληνικών κομμάτων στην Κύπρο για να πείσουν τα κυπριακά να στηρίξουν το σχέδιο Ανάν, δεν θα τους επιτρέψει να καταλήξουν τόσο εύκολα σε απόφαση. Αλλού γράφει ότι σήμερα συνέρχεται το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας το οποίο θα λάβει απόφαση για το Κυπριακό και γράφει ότι για να τεθεί σε ισχύ η όποια απόφαση απαιτείται έγκριση του Προέδρου της χώρας Αχμέτ Σεζέρ.

    ''Το Θάρρος'' υπό τον τίτλο ''Πυρετός διαβουλεύσεων'' γράφει ότι Λευκωσία και Αθήνα επιχειρούν να λύσουν το γόρδιο δεσμό του σχεδίου Ανάν και γράφει ότι τα διλήμματα είναι μεγάλα και εκτός από το μέλλον της Κύπρου, σχετίζονται και με τις ελλαδοτουρκικές σχέσεις. Αναφέρει ότι σήμερα φθάνει για συνάντηση με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ υπό τη συντονίστρια Εξωτερικών και Αμυνας Αννα Διαμαντοπούλου, ενώ αύριο ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιάννης Βαληνάκης. Αλλού γράφει ότι ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Κόλιν Πάουελ δήλωσε ότι εάν δεν γίνει αποδεκτό το σχέδιο Ανάν, θα σταματήσουν όλα για πολύ καιρό, ενώ σημείωσε πως δεν υπάρχει άλλη οδός, και όποιες επιφυλάξεις και αν έχουν οι δύο πλευρές, είναι απίθανο εάν θα υπάρξει καλύτερη διευθέτηση.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Καταστροφή θα είναι το όχι'' γράφει ότι παρόλο που δεν θέλει να σχολιάσει το ενδεχόμενο ενός ''όχι'' από την ε/κ πλευρά, ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δηλώνει ότι ένα ''όχι'' από όπου και αν προέρχεται θα είναι καταστροφή και για τους Ε/Κ και για τους Τ/Κ και αποκαλύπτει ότι από όσα του έχουν οι ίδιοι πει, ούτε ο κ. Παπαδόπουλός ούτε ο κ. Ντενκτάς επιθυμούν να είναι συμπρόεδροι. Αλλού γράφει ότι το Κίνημα Οικολόγων στο Παγκύπριο Συνέδριο του χθες τοποθετήθηκε με ένα ξεκάθαρο ''όχι'' έναντι του σχεδίου Ανάν και όπως κατέδειξε ψηφοφορία με τη μέθοδο της κάλπης, το 87,5% των συμμετεχόντων τάχθηκε ενάντια στην αποδοχή και 12,5% υπέρ.

    ''Η Σημερινή'' με πρωτοσέλιδο τίτλο ''Στο '''ψητό''.... η συγκυβέρνηση'', γράφει ότι σήμερα το απόγευμα τα κόμματα της συγκυβέρνησης θα έχουν σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σχετικά με τη θέση που θα τηρήσουν στο δημοψήφισμα. Τη σύσκεψη ζήτησαν τα ίδια τα κόμματα, και ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα ακούσει τις απόψεις τους και θα τους προετοιμάσει για το περιεχόμενο του διαγγέλματός του, το οποίο θα εκφωνήσει μέχρι την Πέμπτη. Αλλού γράφει ότι σύμφωνα με πανελλαδική και παγκύπρια έρευνα που διεξήχθη 1 και 2 Απριλίου, κατά του σχεδίου Ανάν τάσσεται το 84,7% των Κυπρίων και το 61,7% των Ελλαδιτών.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' με τίτλο ''Εβδομάδα των Παθών'' γράφει ότι λίγα 24ωρα πριν από το διάγγελμά του, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος έχει αλλεπάλληλες επαφές και προβαίνει σε μια ενδελεχή αξιολόγηση του σχεδίου. Αναφέρει ότι ο Πρόεδρος φαίνεται να προσανατολίζεται στο ''όχι'' ενώ μια αντίθετη στάση του ΑΚΕΛ θα δημιουργούσε θέμα συνύπαρξης εντός της κυβέρνησης. Ο ''Φ'' σημειώνει ότι στην Αθήνα διαμορφώνεται κλίμα για το ''ναι''. Αλλού προβάλλει έκκληση του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας προς τους Ε/Κ να μην ψηφίσουν στο δημοψήφισμα μόνο συναισθηματικά. Γράφει ακόμη ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί την Αθήνα και τα κατεχόμενα πριν τη διεξαγωγή των δημοψηφισμάτων.

    [08] (Κ) Ρότε - Γραπτή δήλωση - Σχέδιο Ανάν - Δημοψήφισμα

    Είτε θα υπάρξει επανένωση στη βάση του σχεδίου Ανάν, είτε η επανένωση της Κύπρου δεν είναι δυνατό να επιτευχθεί στο εγγύς μέλλον, δήλωσε η συμπρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ - Κύπρου, Ευρωβουλευτής Μέχτιλντ Ρότε.

    ''Δεν υπάρχουν ούτε βελτιώσεις, ούτε αλλαγές σε αυτό το σχέδιο στη διάθεσή μας τώρα. Είτε θα υπάρξει επανένωση στη βάση του σχεδίου Ανάν, είτε η επανένωση δεν θα είναι δυνατό να επιτευχθεί στο εγγύς μέλλον'', αναφέρει σε γραπτή της δήλωση η κ. Ρότε.

    [09] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    
    
    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Κόμματα συγκυβέρνησης - Σύσκεψη
    --------------------------------------------------------
    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος συναντάται σήμερα το απόγευμα με τα κόμματα της συγκυβέρνησης για ανταλλαγή απόψεων σε σχέση με τη θέση που θα τηρήσουν στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου για το σχέδιο Ανάν.
    
    Η σύσκεψη που θα γίνει στο Προεδρικό Μέγαρο θα αρχίσει στις 17.00.
    
    Κυπριακό - Δηλώσεις Ντιντιέ Φίρτερ - Δημοψήφισμα
    -------------------------------------------
    Ο Ελβετός συνταγματολόγος, μέλος της ομάδας του Αλβαρο ντε Σότο για το Κυπριακό, Ντιτιέ Φίρτερ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο διοργάνωσης νέου δημοψηφίσματος εντός έξι μηνών εάν το σχέδιο Ανάν απορριφθεί κατά το δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου.
    
    Ο κ. Φίρτερ είπε πως ''η Κύπρος οπωσδήποτε θα ενταχθεί στην ΕΕ, αλλά σε περίπτωση άρνησης (στο δημοψήφισμα) θα είναι μόνο η ελληνική πλευρά'' που θα ενταχθεί.
    
    Μιλώντας σε Ελβετούς δημοσιογράφους, ο κ. Φίρτερ σημείωσε ακόμη ότι ''εάν οι Τουρκοκύπριοι αποδεχτούν το σχέδιο και οι Ελληνοκύπριοι αρνηθούν, οι Βρυξέλλες μπορούν να επανεξετάσουν τη θέση τους απέναντι στην τούρκικη κοινότητα και να τους παραχωρηθεί ένα πιο ευνοϊκό καθεστώς''.
    
    Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι αυτό ''θα μπορούσε να οδηγήσει σε μόνιμη διχοτόμηση του νησιού'', προσθέτοντας ωστόσο πως ''μπορούμε κάλλιστα να σκεφτούμε την οργάνωση ενός νέου δημοψηφίσματος εντός έξι μηνών.''
    
    Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Φίρτερ είπε πως ''από την αρχή ήταν γνωστό πως οι δυο αντιπροσωπείες δεν όφειλαν απαραιτήτως να φτάσουν σε μια συμφωνία. Αυτό που προβλεπόταν όμως ήταν ο ΓΓ του ΟΗΕ κ. Κόφι Ανάν να παρουσιάσει ένα κείμενο το οποίο θα υποβαλλόταν σε ψηφοφορία''.
    
    ''Βεβαίως, θα ήταν ευχής έργον και τα δύο μέρη να υπογράψουν αυτό το
    κείμενο, αλλά αυτό ήταν μια απλή ελπίδα'', πρόσθεσε.
    
    Ερωτηθείς αν οι διαπραγματεύσεις στο Μπούρκγενστοκ αποτελούν μια επιτυχία, ο κ. Φίρτερ είπε πως για αυτόν είναι ''μια μεγάλη επιτυχία''.
    
    ''Για πρώτη φορά, μετά από 40 χρόνια κυπριακής διένεξης, έχουμε ένα σχέδιο, για το οποίο οι κάτοικοι θα μπορούν να εκφραστούν και που δίνει απαντήσεις σ' ολες τις ερωτήσεις που υποβάλλουν'', ανέφερε.
    
    Οπως είπε, ''το κείμενο περιλαμβάνει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο 9.000 σελίδων'' και στα σημεία στα οποία υπάρχει διαφωνία ''είναι πολύ λίγα''.
    
    ''Τα δυο μέρη συμφώνησαν στις 8.900 εξ αυτών. Περιλαμβάνονται κυρίως σε μερικές πολιτικές διαφωνίες τις οποίες ο ΓΓ μείωσε στο ελάχιστο, οι
    αποστάσεις μεταξύ των δύο απόψεων είναι μικρές'', πρόσθεσε.
    
    Ανέφερε πως στην ίδια την Κύπρο, υπάρχουν εκατοντάδες άνθρωποι που εργάζονται, που διαπραγματεύονται για να βελτιώσουν αυτές τις σελίδες των νόμων και των κανονισμών και τελικά συμφωνούν πρακτικώς σχεδόν σ' όλα.
    
    Σε παρατήρηση πως από ε/κ πλευράς υπάρχει λιγότερη ικανοποίηση από το σχέδιο Ανάν, ο Ελβετός διπλωμάτης ανέφερε πως δεν το νομίζει αυτό.
    
    ''Γνωρίζω ότι υπήρξαν πολλές διπλωματικές παρεμβάσεις κατά το διάστημα των διαπραγματεύσεων. Δεδομένου ότι οι Ελληνοκύπριοι έχουν ήδη 'το ένα πόδι μέσα στην ΕΕ', νόμιζαν ότι βρίσκονται σε θέση ισχύος. Επομένως, πίστευαν ότι θα μπορούσαν να γείρουν την πλάστιγγα υπέρ αυτών. Το γεγονός όμως ότι δεν τα κατάφεραν τους απογοήτευσε'', ανέφερε.
    
    ΗΠΑ - Πάουελ - Κυπριακό - Δημοψηφίσματα
    -------------------------------------------------
    Οι ΗΠΑ θα εργαστούν εντατικά κατά την περίοδο μέχρι τα δημοψηφίσματα της 24ης Απριλίου επί του τελικού σχεδίου Ανάν, ώστε να ενθαρρύνουν τους Κύπριους να κατανοήσουν αυτή τη συμφωνία, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ.
    
    Σε ενημέρωση δημοσιογράφων, επιστρέφοντας στην Ουάσινγκτον, ο κ. Πάουελ επεσήμανε ότι ''θα σταματήσουν όλα για πολύ καιρό εάν δεν γίνει αποδεκτό'' το σχέδιο Ανάν, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει άλλη οδός και, όποιες επιφυλάξεις και να έχουν οι δύο πλευρές, είναι απίθανο εάν θα υπάρξει μια καλύτερη διευθέτηση.
    
    Ο κ. Πάουελ είπε ότι κατά τις επαφές του με αξιωματούχους της ΕΕ επεσήμανε ότι ''έχουμε μιαν ιστορική ευκαιρία τώρα με αυτή τη διευθέτηση που κατάφερε να κάνει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ''.
    
    Είπε, επίσης, ότι ''πρέπει να δουλέψουμε σκληρά από τώρα μέχρι την ώρα του δημοψηφίσματος αργότερα τον Απρίλιο, για να πείσουμε τους Κύπριους, τους Τ/Κ και τους Ε/Κ, να αντιληφθούν ότι αυτή είναι μία ευκαιρία που δεν θα ξαναπαρουσιαστεί''.
    
    ''Δεν υπάρχει σχέδιο Β. Αυτό είναι. Και όποιες επιφυλάξεις και να έχει η μία ή η άλλη πλευρά, είναι απίθανο εάν θα έρθει μια καλύτερη διευθέτηση'', είπε.
    
    Πρόσθεσε ότι ''θα σταματήσουν όλα για πολύ καιρό εάν δεν γίνει αποδεκτό'' το τελικό σχέδιο Ανάν στα δημοψηφίσματα.
    
    Ρότε - Γραπτή δήλωση - Σχέδιο Ανάν - Δημοψήφισμα
    ----------------------------------------------
    Είτε θα υπάρξει επανένωση στη βάση του σχεδίου Ανάν, είτε η επανένωση της Κύπρου δεν είναι δυνατό να επιτευχθεί στο εγγύς μέλλον, δήλωσε η συμπρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ - Κύπρου, Ευρωβουλευτής Μέχτιλντ Ρότε.
    
    ''Δεν υπάρχουν ούτε βελτιώσεις, ούτε αλλαγές σε αυτό το σχέδιο στη διάθεσή μας τώρα. Είτε θα υπάρξει επανένωση στη βάση του σχεδίου Ανάν, είτε η επανένωση δεν θα είναι δυνατό να επιτευχθεί στο εγγύς μέλλον'', αναφέρει σε γραπτή της δήλωση η κ. Ρότε.
    
    Εκφράζει επίσης την εκτίμηση ότι το τέλος των συνομιλιών στο Μπούργκενστοκ ''δεν σημαίνει ότι δεν είναι δυνατή μια λύση''.
    
    ''Θα ήταν προτιμότερο εάν υπήρχε μια συμφωνία ανάμεσα στις αντιπροσωπείες, αλλά η διαδικασία δεν έχει αποτύχει. Εξαρτάται τώρα από τους Κύπριους να αποφασίσουν σε δημοψήφισμα'', αναφέρει.
    
    Στεφανόπουλος - Κυπριακό
    -------------------------
    Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος απηύθυνε έκκληση προς τους Ελληνοκύπριους να μην επηρεάσει μόνο το συναίσθημα, την όποια απόφασή τους στο δημοψήφισμα για την αποδοχή ή μη του σχεδίου Ανάν.
    
    Μιλώντας προχθές στο επίσημο γεύμα του Δημάρχου Μεσολογγίου Γεωργίου Πρεβεζάνου, με την ευκαιρία του εορτασμού της επετείου της ηρωικής εξόδου των Ελεύθερων Πολιορκημένων ο κ. Στεφανόπουλος τόνισε πως ''όσοι πάρουν τη σχετική απόφαση και αναλάβουν τις σχετικές ευθύνες, θα χρησιμοποιήσουν ασφαλώς πολλά κριτήρια τα οποία τα ξέρουν εκείνοι καλύτερα από εμάς. Κριτήρια τα οποία καταλήγουν σε αρνητική και κριτήρια που καταλήγουν σε θετική άποψη και απόφαση».
    
    «Ηθελα να τους παρακαλέσω», είπε ο κ. Στεφανόπουλος, «να μην περιλάβουν μεταξύ αυτών των κριτηρίων ένα και μόνον, το συναισθηματικό, το οποίο βαρύνει πάρα πολύ, σ' αυτήν την υπόθεση, αλλά το συναίσθημα πολλές φορές κάνει τις σωστές αποφάσεις να παρεκκλίνουν από το στόχο. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αποβάλλοντας το συναίσθημα πρέπει να προσδεθούν προς τη μια ή την άλλη άποψη θα είναι καλό και χρήσιμο με ηρεμία αποφασιστικότητα και πατριωτισμό να αποφασίσουν για το μέλλον της Κύπρου, το μέλλον της Ελλάδος».
    
    Βαληνάκης - Μεϊμαράκης - Επίσκεψη στην Κύπρο
    -----------------------------------------------------------
    Ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιάννης Βαληνάκης και ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Ευάγγελος Μεϊμαράκης φθάνουν στην Κύπρο αύριο, για κύκλο ενημερωτικών επαφών με την πολιτική ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας.
    
    Την Τρίτη στις 16:00 ο κ. Βαληνάκης θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο, ενώ προγραμματίζονται συναντήσεις με τις ηγεσίες όλων των πολιτικών κομμάτων της Κύπρου.
    
    Σκοπός της επίσκεψης είναι η απευθείας και πλήρης ενημέρωση για τις απόψεις και θέσεις όλων των παραγόντων της πολιτικής ζωής της Κύπρου, υπό το φως των αποτελεσμάτων του Μπούργκενστοκ και ενόψει των δημοψηφισμάτων της 24ης Απριλίου.
    
    Αντιπροσωπεία ΠΑΣΟΚ - Επίσκεψη στην Κύπρο
    ------------------------------------------------------------
    Αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ, με επικεφαλής τη συντονίστρια Εξωτερικών και Αμυνας Αννα Διαμαντοπούλου, φθάνει σήμερα στην Κύπρο.
    
    Στην αντιπροσωπεία μετέχουν οι πρώην Υπουργοί Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος και Γιάννος Παπαντωνίου, και οι καθηγητές Γιώργος Παπαδημητρίου και Χάρης Παμπούκης.
    
    Η αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ θα έχει συναντήσεις διαδοχικά με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και όλους του αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στην κυπριακή Βουλή.
    
    Σκοπός της επίσκεψης, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ, είναι η ενημέρωση από την κυπριακή πολιτική ηγεσία για την αξιολόγηση του σχεδίου Ανάν ενόψει του δημοψηφίσματος της 24ης Απριλίου.
    
    Χριστόφιας - Κυπριακό - Δημοψήφισμα
    -----------------------------------
    Την πεποίθηση ότι το ΑΚΕΛ, μέσα από έναν γόνιμο και υπεύθυνο διάλογο, θα πάρει τη σωστή απόφαση και θα τιμήσει για ακόμα φορά την εμπιστοσύνη και τις προσδοκίες του λαού, εξέφρασε χθες ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας.
    
    Μιλώντας στην εκδήλωση μνήμης και τιμής των Ντερβίς Αλί Καβάζογλου και Κώστα Μισιαούλη, που δολοφονήθηκαν από πράκτορες της τρομοκρατικής οργάνωσης ΤΜΤ, ο κ. Χριστόφιας είπε πως ''μοναδικός γνώμονας ήταν και παραμένει το συμφέρον του τόπου και του λαού μας, Ε/Κ και Τ/Κ''.
    
    Οπως ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, ''στόχος μας παραμένει η επανένωση της πατρίδας μας, μέσα σε συνθήκες που θα επιτρέψουν στις δύο κοινότητες να ατενίσουν με σιγουριά και ελπίδα το μέλλον''.
    
    Ανέφερε, επίσης, πως ''θα ήταν ευχής έργο αν το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων του τόπου έπαιρνε ταυτόσημη θέση'', προσθέτοντας πως ''τούτο είναι ανέφικτο''.
    
    Εξέφρασε, παράλληλα, την ελπίδα ''η αντιπαράθεση απόψεων, εκτιμήσεων και επιχειρημάτων να κινηθεί μέσα σε πολιτισμένα και δημοκρατικά πλαίσια έτσι που να βοηθήσουμε τον λαό να πάρει την καλύτερη δυνατή απόφαση''.
    
    Οσον αφορά το τελικό σχέδιο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ο κ. Χριστόφιας είπε πως το αποτέλεσμα των διευρυμένων συνομιλιών του Μπούργκενστοκ ''είναι ετεροβαρές υπέρ των απαιτήσεων της Τουρκίας'' και πρόσθεσε πως το αποτέλεσμα αυτό ''παράγει την εντύπωση ότι η πρώτη έγνοια και προτεραιότητα είναι όχι τόσο η λύση του Κυπριακού, αλλά η προώθηση της ενταξιακής προοπτικής της Τουρκίας''.
    
    Αναφερόμενος στον εθνικισμό που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες, ο κ. Χριστόφιας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας πως ''θα ήταν τραγικό και ολέθριο αν με αφορμή το σχέδιο Ανάν επιτρέψουμε να διολισθήσει η κυπριακή κοινωνία στον βάλτο του εθνικισμού''.
    
    Σχετικά με τις πιέσεις από τον διεθνή παράγοντα, ο κ. Χριστόφιας είπε πως ''θα ήταν καλά να αποφευχθούν οι πιεστικές υποδείξεις που δημιουργούν την εντύπωση ότι ο λαός καλείται να αποφασίσει και να καθορίσει τη μοίρα του''.
    
    ''Πρέπει να σεβαστούν'', πρόσθεσε, ''τα συναισθήματα και την αξιοπρέπεια του λαού μας''.
    
    Ντενκτάς - Δημοψηφίσματα
    ------------------------
    Ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε πως όλοι πρέπει να είναι προσεκτικοί να μην προσβάλλουν τους άλλους κατά τη διάρκεια της διαδικασίας των δημοψηφισμάτων.
    
    ''Βρισκόμαστε στο ίδιο καράβι, δεν πρέπει να ανοίξουμε μια οπή και να φθάσουμε στο σημείο βύθισης'', ανέφερε ο κ. Ντενκτάς.
    
    Ο κ. Ντενκτάς, ο οποίος μετέβη χθες βράδυ στην Τουρκία προκειμένου να παρευρεθεί σε μια διάσκεψη στην Μπούρσα ανέφερε, πριν την αναχώρησή του από τα κατεχόμενα, πως δεν είναι αποδεκτό από νομικής πλευράς να τίθενται κάποια ερωτήματα μαζί στα δημοψηφίσματα.
    
    Πρόσθεσε πως οι Βρετανοί δικηγόροι αναφέρουν πως ''εάν υπάρξει μια περίπτωση κατά αυτού του είδους δημοψηφίσματος στην Ευρώπη, το δημοψήφισμα θα ακυρωθεί''.
    
    Ανέφερε πως δεν βρίσκονται στο σημείο να πάνε στο δικαστήριο για αυτό το ζήτημα, επειδή έπρεπε να δεχθούν στη Νέα Υόρκη το δημοψήφισμα.
    
    ''Ολα όσα σε αυτό το σχέδιο είναι υπέρ του λαού μας περιλήφθηκαν σε αυτό λόγω της προσπάθειάς μας. Οι φίλοι μας έκαναν καλή δουλειά στην Ελβετία και ως αποτέλεσμα επέφεραν ορισμένες βελτιώσεις'', ανέφερε ο Τ/Κ ηγέτης.
    
    Ταλάτ - Δημοψήφισμα - Δηλώσεις
    ------------------------------
    Ο λεγόμενος πρωθυπουργός των κατεχομένων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δήλωσε πως το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα έχει αποφασίσει να πει ''Ναι'' στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου, σημειώνοντας ότι αυτή η απόφαση θα εγκριθεί στο συνέδριο του κόμματος στις 6 Απριλίου.
    
    Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή προχθές το βράδυ, ο κ. Ταλάτ είπε πως κάθε κόμμα είναι ανεξάρτητο και μπορεί να πάρει τις δικές του αποφάσεις, αλλά ανέφερε πως θα λυπηθεί εάν το Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΚ) πει ''Οχι''.
    
    Ο κ. Ταλάτ είπε πως ο ηγέτης του ΔΚ Σερντάρ Ντενκτάς έχει εργαστεί σκληρά τον τελευταίο καιρό για να επιφέρει βελτιώσεις στο σχέδιο Ανάν, προσθέτοντας ότι ''εάν πει 'Οχι' μετά από όλες αυτές τις προσπάθειες, τότε θα στεναχωρηθώ''.
    
    Είπε ότι η στάση του ΔΚ θα επηρεάσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, σημειώνοντας ότι εάν το ΔΚ πει ''Ναι', τότε δεν θα υπάρχει ένταση κατά τη διάρκεια της περιόδου μέχρι το δημοψήφισμα.
    
    Κίνημα Οικολόγων - Σχέδιο Ανάν - Απόρριψη
    -----------------------------------------
    Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών τάχθηκε χθες και επίσημα εναντίον του σχεδίου Ανάν, στο πλαίσιο του έκτακτου Παγκύπριου Συνεδρίου του το οποίο συζήτησε τη θέση του Κινήματος έναντι του σχεδίου Ανάν ενόψει του δημοψηφίσματος της 24ης Απριλίου.
    
    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κινήματος, στη διαδικασία ψηφοφορίας με κάλπη, ποσοστό 87,5% (των Οικολόγων) τάχθηκε εναντίον της αποδοχής του σχεδίου Ανάν ενώ ποσοστό 12,5% ψήφισε υπέρ.
    
    ''Το ΟΧΙ θα αποτελεί πλέον την επίσημη θέση του Κινήματος'', προστίθεται στην ανακοίνωση.
    
    Κατά τη συζήτηση του θέματος, οι σύνεδροι διευκρίνισαν ότι η απόφαση τους για το ΟΧΙ αφορά μόνο το συγκεκριμένο σχέδιο Ανάν και επαναβεβαίωσαν τη θέλησή τους για να αγωνιστούν μαζί με τους Τ/Κ για επανένωση του νησιού στη βάση μιας βιώσιμης λύσης που θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα όλου του κυπριακού λαού.
    
    Το μέλος του Πανελλαδικού Συμβουλίου Οικολόγων Πρασίνων Κώστας Διάκος δήλωσε μετά τη λήξη του συνεδρίου ότι τα ελληνικά πολιτικά κόμματα έχουν το δικαίωμα να τοποθετηθούν έναντι του σχεδίου Ανάν, αλλά δεν πρέπει να προβούν σε οποιαδήποτε μορφής επηρεασμό των Κυπρίων πολιτών, ενόψει του δημοψηφίσματος.
    
    ''Ελεύθεροι Πολίτες'' - Σχέδιο Ανάν
    ------------------------------------
    Το Κίνημα ''Ελεύθεροι Πολίτες'' παραμένει σταθερό στη θέση του για καταψήφιση του σχεδίου Ανάν, δήλωσε χθες από τη Λεμεσό ο Πρόεδρος του Κινήματος Τίμης Ευθυμίου.
    
    Οπως είπε ο κ. Ευθυμίου, έχει ήδη ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη θέση του Κινήματος, η οποία θα ανακοινωθεί και επίσημα μετά την αυριανή συνεδρία των συλλογικών του οργάνων.
    
    ''Μετά λύπης μας και παρά τις συλλογικές προσπάθειες του Προέδρου και της πολιτικής ηγεσίας δεν επήλθαν εκείνες οι αλλαγές και το σχέδιο ενέχει πάρα πολλούς κινδύνους για το μέλλον αυτού του τόπου'', είπε ο κ. Ευθυμίου.
    
    Κίνηση Πολιτών - Σχέδιο Ανάν - Συλλαλητήριο
    -------------------------------------------
    ''Μας ζητούν να αυτοκτονήσουμε για να αποφύγουμε μελλοντικές ασθένειες'', δήλωσε ο Επίτιμος Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης, αναφερόμενος στο τελικό σχέδιο Ανάν για λύση του Κυπριακού που θα τεθεί σε δημοψήφισμα στις 24 Απριλίου.
    
    Στην απαίτηση αυτή, ο Βάσος Λυσσαρίδης απάντησε: ''Είμαστε εδώ για να παραμείνουμε'', προσθέτοντας ότι ''αυτή η πατρίδα δεν είναι προς πώληση, αυτά τα χώματα είναι δικά μας, όλων των Κυπρίων, και κανείς δεν θα μας τα πάρει''.
    
    Χιλιάδες Ε/Κ από ολόκληρη την Κύπρο που αντιτάσσονται στο τελικό σχέδιο Ανάν μαζεύτηκαν προχθές το βράδυ στην Πλατεία Ελευθερίας στη Λευκωσία, για να συμμετάσχουν σε συλλαλητήριο που διοργάνωσε η Παγκύπρια Κίνηση Πολιτών για ένα ''Οχι'' στο δημοψήφισμα.
    
    Κύριος ομιλητής στο συλλαλητήριο ήταν ο κ. Λυσσαρίδης. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Γενικός Γραμματέας του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης, ο Πρόεδρος των Νέων Οριζόντων Νίκος Κουτσού και ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Ενωσης Πολιτών Αντης Χριστοφίδης.
    
    Στην εξέδρα που στήθηκε στην Πλατεία Ελευθερίας βρίσκονταν, μεταξύ άλλων, ο Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος, αρχηγοί και βουλευτές κομμάτων, αξιωματούχοι της κυβέρνησης, ο Δήμαρχος Κερύνειας Κωνσταντίνος Ωρολογάς, ο Δήμαρχος Καραβά Γιάννης Παπαϊωάννου, πρώην υπουργοί, πρώην βουλευτές, μέλη της ομογένειας και η Ελένη Φωκά.
    
    Στην Πλατεία ήταν αναρτημένα πλακάτ με συνθήματα όπως ''Θέλω λύση όχι διάλυση'', ''Οχι στο σχέδιο Ανάν'', ''Λογαριάσατε λάθος'', ''Οχι στην ταπείνωση'' και ''Οχι στο σχέδιο του αίσχους'', καθώς και πανό με τα λόγια ''Πρόεδρε μας. Σας εμπιστευόμαστε. Ο Θεός και ο λαός είναι μαζί σας. Η σημαία μας κυματίζει στην ΕΕ. Ερχεται η Ανάσταση και η ένταξη μας''.
    
    Στο συλλαλητήριο ακούστηκαν διάφορα συνθήματα, μεταξύ των οποίων ''το σχέδιο Ανάν είναι προδοσία, είναι το ξεπούλημα της Κύπρου στην Τουρκία''.
    
    Ο κόσμος που συμμετείχε στο συλλαλητήριο κρατούσε σημαίες της Ελλάδας, της Κύπρου και της ΕΕ, καθώς και πλακάτ στα οποία αναγραφόταν η λέξη ''ΟΧΙ''.
    
    Ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Ενωσης Πολιτών Αντης Χριστοφίδης σε χαιρετισμό του είπε ότι εδώ και τριάντα χρόνια ''υπενθυμίζουμε στα παιδιά μας καθημερινά ότι οι Τ/Κ είναι το ίδιο Κύπριοι με μας'', αλλά σημείωσε ότι από τον Νοέμβριο του 2002 ''η δική μας ζωή διαταράχθηκε συθέμελα''.
    
    Εξάλλου, ο Γενικός Γραμματέας του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης είπε ότι η απόφαση του Κινήματος για ένα ''Οχι'' στο δημοψήφισμα θα επικυρωθεί επίσημα στο συνέδριο της Κυριακής, προσθέτοντας ότι με τα σημερινά δεδομένα ''είμαστε υποχρεωμένοι στις 24 Απριλίου να πούμε 'Οχι'''.
    
    Ο Πρόεδρος των Νέων Οριζόντων Νίκος Κουτσού ανακοίνωσε στο συλλαλητήριο την ομόφωνη απόφαση του κόμματος να πει ''Οχι'' στο σχέδιο Ανάν.
    
    Στη συνέχεια ανεγνώσθη κοινή δήλωση των βουλευτών που συμμετείχαν στο συλλαλητήριο, στην οποία σημείωναν ότι το τελικό σχέδιο Ανάν δεν ανταποκρίνεται στις ελπίδες και προσδοκίες του κυπριακού λαού.
    
    ''Διαλύει την Κυπριακή Δημοκρατία, υπονομεύει την ένταξή μας στην ΕΕ'', ανέφεραν μεταξύ άλλων οι βουλευτές, σημειώνοντας ότι ''το συγκεκριμένο έγγραφο δεν μπορεί να αποτελέσει λύση''.
    
    Στο τέλος του συλλαλητηρίου, εψάλη ο Εθνικός Υμνος, με την καθοδήγηση του Μητροπολίτη Πάφου Χρυσόστομου.
    
    Ποδόσφαιρο - Πρωτάθλημα - Βαθμολογία
    ------------------------------------
    Στους τέσσερις βαθμούς αύξησε τη διαφορά του ο ΑΠΟΕΛ από τη δεύτερη στη βαθμολογία Ομόνοια, δύο μόλις αγωνιστικές πριν πέσει η αυλαία του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου Ανδρών Α΄ Κατηγορίας.
    
    Στο πλαίσιο της 24ης αγωνιστικής, που διεξήχθη το Σαββατοκύριακο, ο ΑΠΟΕΛ νίκησε στη Δερύνεια την Αναγέννηση με 1-0, ενώ η Ομόνοια υποχρεώθηκε σε ισοπαλία 1-1 στο ΓΣΠ από την Ενωση Νέων Παραλιμνίου.
    
    Ο Ολυμπιακός ηττήθηκε στο ΓΣΠ από τον Εθνικό Αχνας με 1 – 0, η ΑΕΛ κατέβαλε στο Τσίρειο τον Απόλλωνα με 2 - 0, η Ανόρθωση συνέτριψε στο Μακάρειο τη Δόξα Κατωκοπιάς με 10 – 1, η ΑΕΚ επικράτησε στο ΓΣΖ του Ονήσιλλου με 3-1 και η Αθλητική Ενωση Πάφος νίκησε στο Παφιακό τον Διγενή Μόρφου με 1 - 0.
    
    Βαθμολογία:
    ----------
    
    1. ΑΠΟΕΛ           62
    2. Ομόνοια         58
    3. Απόλλωνας       45
    4. ΑΕΛ             45
    5. Ανόρθωση        42
    6. Εθνικός Αχνας   35
    7. Πάφος           34
    8. Παραλίμνι       33
    9. Ολυμπιακός      30
    10.ΑΕΚ             29
    11.Διγενής         28
    12.Αναγέννηση      17
    13.Ονήσιλλος       11
    

    [10] (Κ) Ελλάδα - Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών - Κυπριακό

    Για μετά το Πάσχα τοποθετείται η σύνοδος του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών της Ελλάδας για το Κυπριακό.

    Σύμφωνα με έγκυρες πηγές στην Αθήνα, το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών θα συγκληθεί από τον Πρόεδρο Στεφανόπουλο στις 14 Απριλίου.

    [11] (Κ) Κόμματα Ευρωπαϊκής Αριστεράς - ΑΚΕΛ - Ευρωεκλογές

    [12] (Κ) Αναστασιάδης - Πρωθυπουργός Ελλάδας - Τηλεφωνική επικοινωνία

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης είχε σήμερα το πρωί τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή, τον οποίο ενημέρωσε για το κλίμα που επικρατεί στην Κύπρο και για το ''ποιες είναι οι κρατούσες απόψεις'' σε σχέση με το δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου.

    Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Ευρωπαίων Δημοκρατών Χανς Γκερτ Πέττεριγκ, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας του ανέφερε ότι

    [13] (Κ) Πέτρος Μολυβιάτης - Τόμας Μίλερ - Κυπριακό

    Οι εξελίξεις στο Κυπριακό βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε σήμερα στην Αθήνα ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Πέτρος Μολυβιάτης με τον Πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τόμας Μίλερ.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, που κράτησε περίπου μία ώρα, ο κ. Μίλερ είπε ότι ο λαός της Κύπρου θα αποφασίσει στα δημοψηφίσματα.

    [14] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 5/4/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7010            1,7112
    Δολάριο ΗΠΑ                      2,0580            2,0700
    Λίρα Αγγλίας                     1,1308            1,1375
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    --------------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     215,2853        216,9668
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,7266          2,7442
    Δολάριο Καναδά                     2,6998          2,7211
    Κορώνα Δανίας                     12,6582         12,7551
    Κορώνα Νορβηγίας                  14,2653         14,3678
    Κορώνα Σουηδίας                   15,6495         15,7729
    Φράγκο Ελβετίας                    2,6596          2,6802
    
    

    [15] (Κ) Αθήνα - Ρουσόπουλος - Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών - Κυπριακό

    Ανοικτή άφησε σήμερα ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Ελλάδας Θεόδωρος Ρουσόπουλος την ημερομηνία σύγκλησης του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας για συζήτηση του Κυπριακού.

    Οπως είπε ο κ. Ρουσόπουλος, ο Πρωθυπουργός Κώστα Καραμανλής σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους αρχηγούς των κομμάτων θα αποφασίσουν την ημερομηνία.

    [16] (Κ) Χρηματιστήριο - Σημαντική πτώση

    Ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα επικράτησε στη σημερινή δεύτερη χρηματιστηριακή συνάντηση μετά την επίδοση του τελικού σχεδίου Ανάν για το Κυπριακό. Το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου υποχώρησε, παρά τη σημαντική αύξηση του αγοραστικού ενδιαφέροντος, στο επίπεδο των 84 μονάδων, δεχόμενο έντονες πιέσεις από το σύνολο σχεδόν των εισηγμένων τίτλων. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε σημαντική πτώση της τάξης του 1,44%, κλείνοντας στις 84,32 μονάδες, σημείο που αποτελεί το χαμηλότερο του τελευταίου διμήνου.

    [17] (Κ) Πέτερινγκ - Πύλα - Κυπριακό

    Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Χανς Γκερτ Πέτερινγκ δήλωσε πως εάν η απάντηση στο δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν είναι όχι, μπορεί να υπάρξουν δυσκολίες, υπογράμμισε ωστόσο πως αυτό δεν αποτελεί απειλή.

    Σε δηλώσεις του στην Πύλα, την οποία επισκέφθηκε σήμερα, ο κ. Πέτερινγκ είπε πως το Κυπριακό πρέπει να διαχωριστεί από το θέμα της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, σημειώνοντας πως ένα ναι στο σχέδιο Ανάν ''δεν θα σημαίνει κατ' ανάγκη και ένα ναι στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ''.

    [18] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αντιπροσωπεία ΠΑΣΟΚ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δέχτηκε σήμερα το μεσημέρι την αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ, η οποία πραγματοποιεί μονοήμερη επίσκεψη στην Κύπρο.

    [19] (Κ) ΚΥΠΕ - Ιστοσελίδα - Πλήρες σχέδιο Ανάν

    Το ΚΥΠΕ πληροφορεί τους συνδρομητές και συνεργάτες του, καθώς επίσης κάθε άλλο ενδιαφερόμενο, ότι έχει καταχωρίσει στην ιστοσελίδα του στο www.cna.org.cy το πλήρες κείμενο του ''τελικού Σχεδίου Ανάν'' ημερομηνίας 31 Μαρτίου 2004, με τίτλο ''Η συνολική διευθέτηση του Κυπριακού προβλήματος'' (στην αγγλική γλώσσα), όπως αυτό επιδόθηκε στα μέρη από τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών στο Μπούργκενστοκ.

    Στο πλήρες κείμενο περιλαμβάνονται τα συντάγματα των συνιστώντων κρατιδίων, οι νόμοι, οι διεθνείς συνθήκες, η σημαία και οι χάρτες.

    [20] (Κ) Ε/κ και τ/κ κόμματα - Λήδρα Πάλας - Συνάντηση

    Μέσα σε κλίμα εγκάρδιο και φιλικό, όπως το χαρακτήρισαν Ε/Κ και Τ/Κ πολιτικοί, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Λήδρα Πάλας η καθιερωμένη συνάντηση ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών πολιτικών κομμάτων, υπό την αιγίδα της πρεσβείας της Σλοβενίας.

    Στο κοινό ανακοινωθέν που ανέγνωσε ο Πρεσβευτής της Σλοβενίας στη Λευκωσία Γιαν Βάρσο αναφέρεται ότι ''οι ηγέτες ή αντιπρόσωποι των ε/κ και τ/κ κομμάτων είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις σε ένα φιλικό κλίμα, μετά την παρουσίαση του τελικού σχεδίου που θα τεθεί σε ταυτόχρονα δημοψηφίσματα''.

    [21] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΣΥ- Πέτεριγκ - Κυπριακό

    Οι Κύπριοι θα πρέπει να αποφασίσουν για τη λύση ή όχι του Κυπριακού, δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Ευρωπαίων Δημοκρατών Χανς Γκερτ Πέτεριγκ, προσθέτοντας ότι ''στην πολιτική δεν είναι καλό να απειλείς κάποιον''.

    Σε δηλώσεις στην παρουσία του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη, ύστερα από συνάντηση μιας ώρας με το Εκτελεστικό Γραφείο του κόμματος, ο κ. Πέτεριγκ είπε ότι ''στην πολιτική πρέπει πάντοτε να προβαίνεις σε μια εκτίμηση'' της κατάστασης ''και να δίνεις στο τέλος μια απάντηση'' στο κατά πόσο κάτι είναι καλό μακροπρόθεσμα ή οδηγεί σε λανθασμένη κατεύθυνση.

    [22] (Κ) Αχερν - ντε Σότο - Ενημέρωση - Δήλωση για Κυπριακό

    Στον κυπριακό λαό επαφίεται η απόφαση πάνω στο σχέδιο λύσης του ΓΓ των ΗΕ το οποίο θα τεθεί σε χωριστά δημοψηφίσματα στις 24 Απριλίου, δήλωσε σήμερα ο Προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Μπέρτι Αχερν, ύστερα από ενημέρωσή του από τον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο σχετικά με το αποτέλεσμα των συνομιλιών στο Μπούργκενστοκ.

    [23] (Κ) Συνεδρία ΜΚΕ ΕΕ - Τουρκίας

    Το Κυπριακό θα είναι ένα από τα βασικά θέματα της διήμερης συνεδρίασης της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκής Ενωσης-Τουρκίας, που πραγματοποιείται αύριο και μεθαύριο (6-7 Απριλίου) στη Σμύρνη.

    [24] (Κ) Αυστραλία - Σχέδιο Ανάν - Παρότρυνση

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας Αλεξάντερ Ντάουνερ κάλεσε τις πολιτικές ηγεσίες των Ε/Κ και των Τ/Κ να παροτρύνουν τις κοινότητές τους να υποστηρίξουν το σχέδιο Ανάν στα δημοψηφίσματα της 24ης Απριλίου.

    [25] (Κ) ΗΕ - Δηλώσεις Φίρτερ - Εκπρόσωπος Τύπου ΟΥΝΦΙΚΥΠ

    Το σχέδιο του ΓΓ του ΟΗΕ για συνολική λύση στο Κυπριακό προνοεί για ένα μόνο δημοψήφισμα, τόνισε ο Μπράιαν Κέλι, εκπρόσωπος Τύπου της Ειρηνευτικής Δύναμης των ΗΕ.

    ''Δεν υπάρχει πρόνοια για δεύτερο δημοψήφισμα στο σχέδιο Ανάν, ούτε και δέσμευση των μερών για τέτοιο ενδεχόμενο'', δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Κέλι, κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Ελβετού συνταγματολόγου μέλους της ομάδας του Αλβαρο ντε Σότο για το Κυπριακό Ντιτιέ Φίρτερ, ο οποίος αναφέρθηκε σε ενδεχόμενο διοργάνωσης και δεύτερου δημοψηφίσματος, έξι μήνες μετά το πρώτο, εάν το σχέδιο Ανάν απορριφθεί στις 24 Απριλίου.

    [26] (Κ) Ευρωπαϊκά Αριστερά Κόμματα - Κυπριακό - Ψήφισμα - Ευρωεκλογές

    Τα αριστερά κόμματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης διακήρυξαν σήμερα ότι εναπόκειται στους Ελληνοκύπριους και στους Τουρκοκύπριους να αποφασίσουν αν το προτεινόμενο σχέδιο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ ανταποκρίνεται στις προσδοκίες τους για μια λειτουργική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, που θα οδηγήσει μια επανενωμένη Κύπρο στην ΕΕ.

    [27] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Συγκυβερνώντα κόμματα - Χριστόφιας

    Ο Πρόεδρος της Βουλής και Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ότι στη σημερινή συνάντηση των συγκυβερνώντων κομμάτων με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο συζητήθηκε το θέμα των δημοψηφισμάτων, το πιθανό ναι και το πιθανό όχι, και εκφράστηκε ο πλήρης σεβασμός στο κάθε κόμμα και την κάθε κίνηση.

    [28] (Κ) Τουρκία - Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας - Δήλωση

    Η διασφάλιση της διζωνικότητας, των τουρκικών εγγυήσεων και της παρουσίας της Τουρκίας στην Κύπρο ήταν θέματα για τα οποία η Τουρκία εργάστηκε κατά τη διαδικασία των συνομιλιών, σύμφωνα με δήλωση που εκδόθηκε μετά τη σημερινή συνεδρία του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας.

    Οπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο Ανατολή, στη δήλωση αναφέρεται ότι η τουρκική κυβέρνηση ήταν αυτή που προώθησε τις αναγκαίες διαδικασίες ώστε το τελικό σχέδιο του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν να καταστεί ''επίσημο''.

    ''Η τουρκική κυβέρνηση ήταν υπεύθυνη για την απόφαση προώθησης της αναγκαίας διαδικασίας η οποία κατέστησε το σχέδιο Ανάν 'επίσημο' '', προστίτθεται.

    Στη δήλωση του ΣΕΑ σημειώνεται ότι ''οι συμμετέχοντες δήλωσαν ότι σε περίπτωση που η διαδικασία ξεκινήσει, η Τουρκία πρέπει να είναι προσεκτική γύρω από τις εξελίξεις στο νησί ώστε να μην έχει οποιαδήποτε προβλήματα αναφορικά με την παρουσία της στο νησί''.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 5 April 2004 - 17:58:31 UTC