Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-04-07

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Διάγγελμα
  • [02] (Κ) Καλαθόσφαιρα - Νίκη ΑΕΛ επί Κεραυνού
  • [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση Ε/Κ και Τ/Κ
  • [05] (K) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [06] (Κ) Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Ευρωβουλευτές - Ρότε - Κρέσπο
  • [07] (Κ) ΔΗΣΥ - Κληρίδης - Αναστασιάδης (1)
  • [08] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [09] (Κ) Φερχόιγκεν - Κυπριακό - Σχέδιο Ανάν
  • [10] (Κ) Ελλάδα - ΟΗΕ - Επιστολή - Δημοψήφισμα
  • [11] (Κ) Εκπρόσωπος - Διάγγελμα Προέδρου - Δημοψήφισμα
  • [12] (Κ) Κεντρική Τράπεζα - Επιτόκια - Αμετάβλητα (1)
  • [13] (Κ) Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Κύπρος - Πράξη Προσχώρησης
  • [14] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Χριστόφιας (1)
  • [15] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [16] (Κ) Χρηματιστήριο - Ανοδική πορεία
  • [17] (Κ) Κίνημα Πατριωτικής Ενότητας - Δημοψήφισμα - ''Ναι''
  • [18] (Κ) ΕΕ - Κύπρος - Οικονομία
  • [19] (Κ) Κύπρος - Γενική Συνέλευση ΟΥΕΦΑ
  • [20] (Κ) Ευρωβουλή - Ακρόαση μελών Ελεγκτικού Συνεδρίου
  • [21] (Κ) ΠΑΣΟΚ - Παπανδρέου - Δημοψήφισμα - "Ναι" (1)
  • [22] (Κ) Ολομέλεια - Δημοψηφίσματα - Αναβολή συζήτησης (1)
  • [23] (K) ΕΕ - Διάσκεψη Δωρητών - Πρόεδρος Παπαδόπουλος
  • [24] (Κ) Διοικητής ΚΤ - Σχέδιο Ανάν - Λειτουργία ΚΤ - Οικονομική πτυχή
  • [25] (Κ) ΠΑΣΟΚ - Παπανδρέου - Δημοψήφισμα - "Ναι" (2)
  • [26] (Κ) Ολομέλεια - Δημοψήφισμα - Αναβολή συζήτησης (2)
  • [27] (Κ) Δήλωση Παπανδρέου για Σχέδιο Ανάν - Πλήρες κείμενο
  • [28] (Κ) Ελληνο-αμερικανική Κοινότητα - Δημοψήφισμα
  • [29] (Κ) Κόμμα Εθνικής Ενότητας - Δημοψήφισμα - ''Οχι''
  • [30] (Κ) ΚΚΕ - Δηλώσεις Παπανδρέου - Κυπριακό
  • [31] (Κ) ΕΔΗ - Κεντρικό Συμβούλο - Δημοψήφισμα (1)
  • [32] (Κ) Ταλάτ - Επαφές με ε/κ κόμματα - Δημοψήφισμα - Ηγέτες
  • [33] (Κ) Γιαννάκης Μάτσης - Σχέδιο Ανάν - Δημοψήφισμα

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Διάγγελμα

    [02] (Κ) Καλαθόσφαιρα - Νίκη ΑΕΛ επί Κεραυνού

    [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το αποψινό διάγγελμα του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου προς τον κυπριακό λαό σχετικά με το δημοψήφισμα επί του σχεδίου Ανάν, καθώς και οι πληροφορίες ότι στη χθεσινή συνεδρία του, το Πολιτικό Γραφείο του ΑΚΕΛ αποφάσισε όπως προτείνει την αποδοχή του σχεδίου Ανάν, κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων.

    Αλλα θέματα είναι οι δηλώσεις του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο κατά την άφιξή του χθες στο νησί, η δήλωση του ίδιου του Κόφι Ανάν ότι ο ΟΗΕ δεν επιθυμεί να επιβάλει οτιδήποτε στον κυπριακό λαό, οι επαφές του Ελληνα ΥΦΕΞ Γιάννη Βαληνάκη στην Κύπρο και οι οικονομικές επιπτώσεις από το σχέδιο Ανάν.

    Η ''Αλήθεια'' με τίτλο '' 'Ναι' από ΑΚΕΛ δημιουργεί ρεύμα για λύση'' γράφει πως από χθες το φως στην άκρη της σήραγγας για λύση του Κυπριακού έγινε φωτεινότερο, αφού με τη χθεσινή απόφαση που έλαβε το Πολιτικό Γραφείο του ΑΚΕΛ να προτείνει αποδοχή του σχεδίου Ανάν, εκτιμάται ότι θα αλλάξει το αρνητικό κλίμα που υπάρχει στο λαό. Αλλού γράφει ότι στα χέρια του Ελληνα Πρωθυπουργού βρίσκεται θετική εισήγηση για το τελικό σχέδιο Ανάν, την οποία ετοίμασαν αρμόδιοι του ελληνικού ΥΠΕΞ, διπλωμάτες και εμπειρογνώμονες και στην οποία καταγράφονται οκτώ θετικά και τρία αρνητικά σημεία.

    ''Η Μάχη'' υπό τον τίτλο ''Βάζουν μπροστά τον Κληρίδη'' γράφει ότι ''μετά την αποτυχημένη προσπάθεια του Νίκου Αναστασιάδη να συμπαρασύρει τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας και τη Νέα Δημοκρατία στην προειλημμένη απόφασή του για 'ναι' παρέμεινε μόνος, με τον Γιώργο Παπανδρέου''. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο Υπουργός Οικονομικών Μάρκος Κυπριανού σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία της Συμβουλευτικής Οικονομικής Επιτροπής είπε ότι στο 10% αναμένεται να ανέλθει το δημοσιονομικό έλλειμμα αμέσως μετά τη λύση του Κυπριακού.

    Ο ''Πολίτης'' με τίτλο ''Μυρωδιά 'ναι' από το ΑΚΕΛ'' γράφει πως ενώ το Πολιτικό Γραφείο του ΑΚΕΛ δεν δημοσιοποίησε την απόφασή του σχετικά με το σχέδιο Ανάν, ωστόσο τάχθηκε υπέρ του ''ναι'', δημιουργώντας έτσι νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό και ενισχύει την πρόθεση του ΔΗΣΥ να ταχθεί και αυτός υπέρ. Αλλού ο ''Π'' γράφει για τις χθεσινές επαφές του Ελληνα ΥΦΕΞ τόσο με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, όσο και με τα πολιτικά κόμματα και αναφέρει ότι αυτό που κυρίως προβληματίζει την Αθήνα, είναι το ύφος και ο τρόπος με το οποίο ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα διατυπώσει το ''όχι'', στο αποψινό του διάγγελμα.

    ''Η Σημερινή'' με τίτλο ''Ιστορικό διάγγελμα για όχι'' γράφει ότι απόψε στις εννέα ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα απευθύνει στο λαό διάγγελμα, τόσο σε παγκύπριο όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο, με το οποίο θα τεκμηριώνει την απόφασή του για το όχι επί του σχεδίου Ανάν. Γράφει ακόμη ότι τα συλλογικά όργανα του ΔΗΚΟ θα συνέλθουν αύριο για να καθορίσουν την τελική τους στάση στο δημοψήφισμα. Αλλού γράφει για τις χθεσινές δηλώσεις του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ο οποίος είπε ότι ο ΟΗΕ δεν επιβάλλει τίποτε στον κυπριακό λαό, προσθέτοντας πως ο τελευταίος λόγος ανήκει στο λαό.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Μήνυμα για όχι'' γράφει ότι από το ΑΚΕΛ ο κύβος ερρίφθη για αποδοχή του σχεδίου Ανάν, ενώ απόψε στο διάγγελμά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ταχθεί κατά του σχεδίου. Αναφέρει ακόμη ότι οι χωριστοί δρόμοι που θα ακολουθήσουν οι δύο βασικοί εταίροι στο κυβερνητικό σχήμα, δεν πρόκειται να οδηγήσουν σε ρήξη. Αλλού αναφέρεται στις χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού, ο οποίος παραδέχθηκε ότι υπάρχουν σημεία διαφωνίας μεταξύ της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας για το σχέδιο Ανάν.

    Η ''Χαραυγή'' με πρωτοσέλιδο τίτλο ''Πυρετός συνεδριάσεων'' γράφει ότι ένα μετά το άλλο τα κόμματα λαμβάνουν τις αποφάσεις τους σε σχέση με το δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν. Σήμερα θα συνέλθει το Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ ''σε μια θυελλώδη συνεδρία, αφού οι απόψεις υπέρ ή κατά του σχεδίου είναι αγεφύρωτες'', γράφει η ''Χ''. Αλλού αναφέρεται στις δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Ιακώβου, ο οποίος είπε ότι η Κύπρος έχει τις αντοχές και τις δυνατότητες να αντιμετωπίσει οποιεσδήποτε προκλήσεις από οποιοδήποτε αποτέλεσμα στα δημοψηφίσματα για το σχέδιο Ανάν.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'' υπό τον τίτλο ''Το ΑΚΕΛ γέρνει προς το 'ναι''' γράφει ότι το Πολιτικό Γραφείο του ΑΚΕΛ συνήλθε σε οκτάωρη συνεδρία χθες και ετοίμασε την πρότασή του που θα προωθήσει στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος και ότι απ΄ ό,τι φαίνεται είναι έτοιμο να ανακοινώσει την υποστήριξή του στο σχέδιο Ανάν. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο επιστρέφοντας χθες στην Κύπρο παρότρυνε τους Κυπρίους να διαβάσουν το σχέδιο Ανάν και να μην το απορρίψουν.

    [04] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση Ε/Κ και Τ/Κ

    [05] (K) Εκπομπή για Ομογένεια

    Προέδρος Παπαδόπουλος - Διάγγελμα --------------------------------- Στις εννέα σήμερα το βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος θα απευθύνει διάγγελμα προς τον κυπριακό λαό.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είχε δηλώσει μετά την επιστροφή του από το Μπούργκενστοκ την περασμένη εβδομάδα πως ''εγώ προσωπικά, όπως πιστεύω και όλα τα κόμματα, κινήσεις και οργανωμένα σύνολα, θα κοινοποιήσω τις αποφάσεις μου με δημόσια δήλωση μπροστά στο λαό, με σαφήνεια και ειλικρίνεια''.

    Είπε ακόμα πως θα αξιολογήσει με ''προσοχή και αίσθημα ευθύνης'' το συνολικό κείμενο του σχεδίου Ανάν και θα τοποθετηθεί.

    ΑΚΕΛ - Πολιτικό Γραφείο - Τελική πρόταση - Σχέδιο Ανάν ------------------------------------------------------ Το Πολιτικό Γραφείο της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ κατέληξε χθες στην τελική του πρόταση επί του 5ου σχεδίου Ανάν, την οποία θα υποβάλει στην Κεντρική Επιτροπή την ερχόμενη Παρασκευή, δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού.

    Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας του ΠΓ του κόμματος, ο κ. Κυπριανού είπε πως ''το Πολιτικό Γραφείο της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ συνήλθε σήμερα (χθες) και συζήτησε τα δεδομένα, όπως έχουν διαμορφωθεί στο Κυπριακό, μετά από την κατάθεση από τον ΓΓ της τελικής του πρότασης αναφορικά με τη λύση στο Κυπριακό''.

    Οπως είπε ο κ. Κυπριανού ''μετά από μια ουσιαστική και εποικοδομητική συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων και έντονου προβληματισμού, το ΠΓ κατέληξε στην τελική του πρόταση, την οποία θα υποβάλει στην ΚΕ την ερχόμενη Παρασκευή''.

    Πρόσθεσε πως το ΑΚΕΛ σεβόμενο το δικαίωμα των μελών της Κεντρικής Επιτροπής να ενημερωθούν πρώτα για τη συγκεκριμένη πρόταση, δεν πρόκειται να δημοσιοποιήσει τώρα την πρόταση του.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Γλαύκος Κληρίδης - Δημοψήφισμα ------------------------------------------------------ Σε μια ανταλλαγή απόψεων για τις εξελίξεις στο Κυπριακό προέβησαν χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος και ο τέως Πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης, η συνάντηση των οποίων διήρκεσε μια ώρα.

    Εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου και ερωτηθείς κατά πόσον θα τοποθετηθεί υπέρ ή κατά του σχεδίου Ανάν, ο κ. Κληρίδης απέφυγε να πάρει θέση λέγοντας ότι ''στις 24 Απριλίου που είναι το δημοψήφισμα, είναι και τα γενέθλιά μου και γίνομαι 85 χρονών. Ασφαλώς θα δώσω και εγώ την ψήφο μου όπως εγώ την κρίνω''.

    Πρόεδρος της Δημοκρατίας - Ελληνας ΥΦΕΞ - Δηλώσεις -------------------------------------------------- Τη βεβαιότητα ότι ο κυπριακός λαός σε κλίμα νηφαλιότητας και υπευθυνότητας και χωρίς εντάσεις θα πάρει την απόφαση του για το τι θα ψηφίσει στο δημοψήφισμα για το τελικό σχέδιο Ανάν, εξέφρασε χθες ο Ελληνας Υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Βαληνάκης, σημειώνοντας ότι η απόφαση αυτή θα πρέπει να γίνει σεβαστή από όλους.

    Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, ο κ. Βαληνάκης είπε ότι είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί άμεσα για τις σκέψεις και απόψεις μετά τη Λουκέρνη για το σχέδιο Ανάν και ενόψει των δημοψηφισμάτων.

    Στη συνάντηση, η οποία διήρκεσε μία ώρα, συμμετείχε και ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Ευάγγελος Μεϊμαράκης.

    Σε δηλώσεις κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ο κ. Βαληνάκης είπε ότι η παρουσία του στην Κύπρο επιβεβαιώνει τη συμπαράσταση της ελληνικής κυβέρνησης και υπογράμμισε ότι ''κοινή μας έγνοια είναι όχι μόνο το αύριο αλλά και το μεθαύριο της Κύπρου''.

    ''Σκοπός της επίσκεψής μας είναι η απευθείας και πλήρης ενημέρωση για τις απόψεις και σκέψεις του Προέδρου Παπαδόπουλου και του συνόλου της πολιτικής ηγεσίας της Κύπρου μετά τα αποτελέσματα της Λουκέρνης και εν όψει των δημοψηφισμάτων της 24ης Απριλίου'', είπε ο κ. Βαληνάκης.

    Ο Ελληνας ΥΦΕΞ σημείωσε επίσης ότι τελικός κριτής θα είναι ο κυπριακός λαός και οι αποφάσεις του θα πρέπει να γίνουν σεβαστές.

    Εξάλλου ο κ. Μεϊμαράκης είπε ότι η ΝΔ ως μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, επιθυμεί να γνωρίζει με λεπτομέρειες τις απόψεις των πολιτικών κομμάτων της Κύπρου, ώστε να μπορεί να τις μεταφέρει στις συζητήσεις που θα γίνουν με τα άλλα κόμματα που μετέχουν στο ΕΛΚ.

    ''Σκοπός μας είναι να πετύχουμε μια καλύτερη δυνατή συνεννόηση μεταξύ όλων των ευρωπαϊκών κομμάτων'', είπε.

    Βαληνάκης και Μεϊμαράκης είχαν διαδοχικές συναντήσεις με τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τους ηγέτες όλων των κοινοβουλευτικών κομάτων.

    Υπουργός Εξωτερικών - Δουβλίνο - Αναχώρηση - Δηλώσεις ----------------------------------------------------- Η Κύπρος έχει τις αντοχές και τις δυνατότητες να αντιμετωπίσει οποιεσδήποτε προκλήσεις από οποιοδήποτε αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 24ης Απριλίου, δήλωσε χθες Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, προσθέτοντας ότι το Υπουργείο Εξωτερικών έχει ήδη προβεί σε εσωτερικό σχεδιασμό για αντιμετώπιση όλων των ενδεχόμενων αποτελεσμάτων.

    Μιλώντας στο Αεροδρόμιο Λάρνακας πριν την αναχώρησή του για το Δουβλίνο, ο κ. Ιακώβου είπε ότι σε περίπτωση συμφωνίας, είναι πολύ σημαντική η καλή θέληση των πλευρών για εφαρμογή της.

    Πρόσθεσε ότι η Τουρκία ουδέποτε έπεισε ότι διακατέχεται από την καλή θέληση που απαιτείται για την επιτυχία μιας συμφωνίας και είναι αυτός ο λόγος που η ε/κ πλευρά επέμενε στον περιορισμό των δυνατοτήτων της Τουρκίας να επικαλείται συνθήκες για να αναμειγνύεται στα εσωτερικά της Κύπρου.

    Στο Δουβλίνο, ο κ. Ιακώβου θα συμμετάσχει σε διάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών και Υπουργών υπεύθυνων για θέματα Ευρώπης, που συγκλήθηκε με πρωτοβουλία της ιρλανδικής προεδρίας της ΕΕ, και θα ασχοληθεί με θέματα άμεσου ενδιαφέροντος για τον πολίτη και την ενημέρωση του πολίτη για θέματα της Ενωσης.

    Στο περιθώριο της διάσκεψης, ο κ. Ιακώβου θα έχει επαφές με άλλους Υπουργούς χωρών της ΕΕ και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πατ Κοξ.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Ιακώβου αναφέρθηκε στην επίσκεψη της αντιπροσωπείας του ΠΑΣΟΚ στην Κύπρο και εξέφρασε την πεποίθηση ότι ''τα κόμματα θα λάβουν υπόψη αυτά που τους ανέφερε η αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ, όπως επίσης και η αντιπροσωπεία που έχει έρθει από τη Νέα Δημοκρατία''.

    ''Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα ληφθούν και αυτά σοβαρά υπόψη και θα συνυπολογιστούν από τα κόμματα στη λήψη των δικών τους αποφάσεων'', πρόσθεσε.

    Σε ερώτηση αναφορικά με απειλές για να μην υπάρξει αρνητική έκβαση στο δημοψήφισμα, ο κ. Ιακώβου είπε: ''Δεν θα έλεγα ότι υπάρχουν πραγματικές απειλές''.

    Ο κ. Ιακώβου πρόσθεσε ότι ενστερνίζεται τις ερμηνείες που δόθηκαν τόσο από τον Ευρωπαίο Επίτροπο αρμόδιο για τη Διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν όσο και από άλλους αξιωματούχους για τις δηλώσεις στις οποίες αυτοί προέβησαν αυτή την περίοδο.

    Αλβαρο ντε Σότο - Αφιξη - Δηλώσεις ---------------------------------- Το σχέδιο Ανάν για λύση του Κυπριακού θα καταστεί άκυρο εάν δεν εγκριθεί στα δημοψηφίσματα που θα διεξαχθούν στις 24 Απριλίου, δήλωσε χθες ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, προσθέτοντας πως δεν υπάρχει πρόνοια για δεύτερο δημοψήφισμα.

    Μιλώντας στο Αεροδρόμιο Λάρνακας κατά την άφιξή του στην Κύπρο, ο κ. ντε Σότο κάλεσε τους Ε/Κ και Τ/Κ να διαβάσουν το σχέδιο και να το αξιολογήσουν ήρεμα, σημειώνοντας ότι αυτό βελτιώθηκε και για τις δύο πλευρές στις συνομιλίες του Μπούργκενστοκ.

    Ο Περουβιανός διπλωμάτης ανέφερε ότι ενημέρωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τις εξελίξεις και ότι επισκέφθηκε το Δουβλίνο, όπου συναντήθηκε με τον Ιρλανδό Πρωθυπουργό Μπέρτι Αχερν, που προεδρεύει αυτού του εξαμήνου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

    ''Γνωρίζω ότι επιστρέφω στο νησί σε μιαν πολύ λεπτή στιγμή. Σε κάθε πλευρά, υπάρχει πολλή εσωτερική διαβούλευση ενόψει των δημοψηφισμάτων στις 24 Απριλίου. Ετσι πρέπει να είναι τα πράγματα. Οπως είπε ο Γενικός Γραμματέας στο Μπούργκενστοκ, η απόφαση εναπόκειται τώρα στο λαό, και έτσι είναι το σωστό. Δεν έχουμε καμία πρόθεση να παρεμβάλουμε στη δημοκρατική απόφαση'', είπε ο κ. ντε Σότο.

    Πρόσθεσε ότι το σχέδιο Ανάν ''προνοεί για ένα δημοψήφισμα, στις 24 Απριλίου 2004, δεν προνοεί για δεύτερη φορά αργότερα''.

    ''Αντίθετα, το σχέδιο θα καταστεί άκυρο εάν δεν εγκριθεί στα δημοψηφίσματα. Είχαμε τέσσερα χρόνια εντατικών διαπραγματεύσεων. Το προϊόν είναι στο τραπέζι. Εχει έρθει η ώρα για μιαν οριστική απόφαση'', είπε.

    Ο κ. ντε Σότο σημείωσε ότι ''στη λήψη εκείνης της απόφασης, κάνω έκκληση για ήρεμη αξιολόγηση του σχεδίου σε κάθε πλευρά''.

    ''Πάνω απ' όλα, καλώ τον κόσμο να διαβάσει το σχέδιο. Παρά το τι έχει λεχθεί σε κάποιους κύκλους, το σχέδιο βελτιώθηκε στο Μπούργκενστοκ και για τις δύο πλευρές'', πρόσθεσε.

    Ο κ. ντε Σότο είπε ότι το σχέδιο Ανάν ''αντικατοπτρίζει μια διαδικασία διαπραγματεύσεων μεταξύ των μερών που διήρκεσε τέσσερα χρόνια''.

    ''Ο μεγάλος όγκος του σχεδίου έχει συμφωνηθεί. Υπάρχουν κάποια σημεία όπου ο Γενικός Γραμματέας συμπλήρωσε τα κενά με πρόσκληση των ηγετών'', πρόσθεσε ο κ. ντε Σότο.

    Σημείωσε ότι ''εμφανώς, το σχέδιο αποτελεί συμβιβασμό αλλά είναι συμβιβασμός με βάση αρχές'' και εξέφρασε την πεποίθηση του ΟΗΕ ότι ''το τελικό προϊόν είναι ένα δίκαιο σχέδιο, ένα λειτουργικό σχέδιο, ένα σχέδιο που αντιμετωπίζει τις ανησυχίες έκαστης πλευράς, αλλά ο μόνος τρόπος για να αποφασίσουν οι Κύπριοι επί αυτού είναι να διαβάσουν το σχέδιο οι ίδιοι''.

    ''Εάν οι Ε/Κ φίλοι μου διαβάσουν το σχέδιο, θα ανακαλύψουν ότι είναι πολύ διαφορετικό από ό,τι κάποτε παρουσιάζεται, και ότι ικανοποιεί τις πιο σημαντικές βασικές ανησυχίες της ε/κ πλευράς'', είπε.

    Ο κ. ντε Σότο ανέφερε ότι το σχέδιο ''διασφαλίζει την ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, η ομόσπονδη κυβέρνηση έχει σχεδιαστεί για να μπορέσει να λειτουργήσει άμεσα και αποτελεσματικά, και η πλειοψηφία των εκτοπισμένων και αποκληρωμένων ατόμων θα μπορέσει να επιστρέψει στα σπίτια της υπό ε/κ διοίκηση''.

    Πρόσθεσε ότι ''θα τιμηθούν πλήρως τα δικαιώματα περιουσίας όλων των άλλων εκτοπισμένων και αποκληρωμένων ατόμων με την αποκατάσταση και/ή αποζημίωσή τους'', σημειώνοντας ότι ''επί τω πλείστω θα πάρουν πίσω το ένα τρίτο της περιουσίας τους και θα αποζημιωθούν πλήρως για την υπόλοιπη''.

    ''Δεν θα υπάρχουν περιορισμοί στα άτομα που θα επιστρέψουν ή θα πάνε για πρώτη φορά για να δημιουργήσουν δευτερεύουσες οικίες στο άλλο συνιστών κράτος. Και με την πάροδο του χρόνου, εκείνοι που πραγματικά επιθυμούν να κατοικήσουν στο άλλο συνιστών κράτος θα μπορούν να το πράξουν'', πρόσθεσε.

    Αναφερόμενος στους Τ/Κ, είπε ότι όταν διαβάσουν το σχέδιο ''θα ανακαλύψουν ότι αυτό ικανοποιεί τις πιο βασικές ανησυχίες της τ/κ πλευράς''.

    Εξήγησε ότι ''το σχέδιο βασίζεται στην πολιτική ισότητα των Ε/Κ και των Τ/Κ, προνοεί δύο συνιστώντα κράτη ίσου στάτους, διαφυλάττοντας την ξεχωριστή ταυτότητα των Ε/Κ και Τ/Κ, με την κάθε πλευρά να χειρίζεται τις υποθέσεις της μόνη της υπό το δικό της σύνταγμα, και προνοεί μια διζωνική δομή και διασφαλίζει ότι καμία πλευρά δεν θα κατακλυστεί ή εξουσιαστεί από την άλλη''.

    Επίσης, είπε ότι ''το σύστημα εγγυήσεων που εγκαθιδρύθηκε με διεθνή συνθήκη το 1960 παραμένει αναλλοίωτο, και κάποιοι Τ/Κ θα μπορούν να επανατοποθετηθούν, αλλά το σχέδιο διασφαλίσει ότι αυτό θα γίνει κατά τρόπο σωστό και δίκαιο''.

    ''Θα έλεγα επίσης στις δύο πλευρές ότι οι διευθετήσεις για την ασφάλεια στο σχέδιο έχουν σχεδιαστεί για να καθησυχαστούν οι ανησυχίες έκαστης πλευράς, και να διασφαλιστεί ότι η διευθέτηση μπορεί να εφαρμοστεί ομαλά'', είπε.

    Ερωτηθείς εάν αναμένει οποιαδήποτε βήματα από τις δύο πλευρές πριν από τα δημοψηφίσματα, ο κ. ντε Σότο απάντησε καταφατικά, σημειώνοντας ότι ''υπάρχουν επτά ή οκτώ βήματα, συγκεκριμένα και πρακτικά, που πρέπει να γίνουν όσον αφορά τον καθορισμό της ομόσπονδης περιουσίας, των ομόσπονδων κτιρίων, τη σήμανση προσωπικού για την ομόσπονδη κυβέρνηση, αναφέρεται για παράδειγμα (το σχέδιο) σε έναν κατάλογο 45 χιλιάδων ατόμων που θα θεωρηθούν πολίτες της Ενωμένης Κυπριακής Δημοκρατίας κατά την ημέρα που τίθεται σε ισχύ''.

    Σε ερώτηση εάν θα παραμείνει στην Κύπρο μέχρι τα δημοψηφίσματα, ο κ. ντε Σότο απάντησε καταφατικά, σημειώνοντας ότι πιθανό να κάνει σύντομα ταξίδια ''εκτός''.

    Ερωτηθείς εάν θα έχει συναντήσεις με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, ο κ. ντε Σότο είπε ότι ελπίζει να έχει επαφές μαζί τους στο μεσοδιάστημα.

    Σε ερώτηση τι θα γίνει εάν υπάρξει αρνητικό αποτέλεσμα στα δημοψηφίσματα, ο κ. ντε Σότο είπε ότι δεν ήθελε καν να σκεφθεί αυτό το ενδεχόμενο.

    Ερωτηθείς ποιος θα διασφαλίσει ότι το σχέδιο θα εφαρμοστεί, ο κ. ντε Σότο είπε ότι ''το σχέδιο προνοεί για πολιτική συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών και θεωρεί ότι βασίζεται στη στήριξη των εγγυητριών δυνάμεων''.

    ''Προσδοκούμε και στη στήριξη του Συμβουλίου Ασφαλείας, για να μην πω και της ΕΕ και άλλων ευρωπαϊκών σωμάτων. Δεν προνοεί τη χρήση βίας. Αυτό που προνοεί είναι μιαν επίσημη διεθνή δέσμευση στήριξης'', πρόσθεσε.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, είπε ότι ''θα πρέπει να αρχίσουμε από την υπόθεση ότι εκείνοι που υπογράφουν το σχέδιο και εκείνοι που το στηρίζουν το κάνουν με καλή πίστη και ότι θα χρειαστεί να αναλάβουν υποχρεώσεις''.

    Ερωτηθείς για τη λειτουργικότητα του σχεδίου, είπε ότι ''υπάρχουν ενσωματωμένοι μηχανισμοί και δεσμεύσεις που το καθιστούν πολύ δύσκολο για κάποιον να μην τιμήσει τις δεσμεύσεις του''.

    ''Τα Ηνωμένα Εθνη προτείνουν αυτό το σχέδιο για απόφαση σε αυτό το δημοψήφισμα και αυτή είναι η ευκαιρία που έχουν'', πρόσθεσε.

    Ερωτηθείς για θα γίνει μετά, ο κ. ντε Σότο απάντησε: ''Μετά; Δεν ξέρω. Δεν έχω απάντηση''.

    Συνάντηση Ερντογάν - Ντενκτάς ----------------------------- Συνάντηση με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε χθες βράδυ στην Αγκυρα ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς.

    Ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο Τύπου της πρωθυπουργίας αναφέρει πως ο κ. Ερντογάν και ο κ. Ντενκτάς αντάλλαξαν απόψεις και προέβησαν σε αξιολόγηση των λεπτομερειών του τελικού σχεδίου Ανάν καθώς και των χρονικών πλαισίων που τίθενται με βάση το σχέδιο.

    Στη συνάντηση παρίστατο και ο Υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ.

    Ερντογάν - Βουλευτές - Κυπριακό - Σχέδιο Ανάν --------------------------------------------- Σε ενημέρωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης προέβη χθες ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ενόψει και της συνεδρίας της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης που θα ακολουθούσε.

    Κατά την έναρξη της συνεδρίας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΑΔ, ο κ. Ερντογάν έκαμε αξιολόγηση των αποτελεσμάτων των πρόσφατων δημοτικών εκλογών στην Τουρκία.

    Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε ένα βιβλιαράκι που διανεμήθηκε στα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας με τίτλο ΄΄Σημειώσεις για το Κυπριακό το οποίο οδεύει προς τη λύση΄΄ και κάλεσε τους βουλευτές να μελετήσουν το περιεχόμενο, που αναφέρεται και στις κυριότερες πρόνοιες του σχεδίου Ανάν.

    Στην ομιλία του, ο Τούρκος Πρωθυπουργός ανέφερε ότι η κυβέρνησή του θα σεβαστεί το αποτέλεσμα των δημοψηφισμάτων στην Κύπρο στις 24 Απριλίου. Επίσης είπε ότι η Τουρκία επιθυμεί να αναπτύξει σχέσεις συνεργασίας με τις γειτονικές της χώρες, πρόσθεσε όμως ότι οι σχέσεις με την Ελλάδα καθορίζονται και θα καθοριστούν και στο μέλλον σε σχέση με την πορεία του Κυπριακού.

    Τουρκία - Βουλή - Κυπριακό - Γκιουλ - Οϊμέν ------------------------------------------ Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ, ενημερώνοντας χθες την τουρκική βουλή για το σχέδιο Ανάν, δήλωσε ότι το ισχύον καθεστώς στο ψευδοκράτος δεν μπορεί να συνεχιστεί.

    Είπε ότι, αν και θα προτιμούσε αναγνώριση του ψευδοκράτους, εντούτοις αυτό ''δεν είναι ρεαλιστικό'' και διερωτήθηκε: ''Υπάρχει οποιοδήποτε άλλο κράτος που αναγνωρίζει την ΤΔΒΚ;''

    Ο κ. Γκιουλ είπε ότι η τουρκική πλευρά κατάφερε να επιφέρει θετικές αλλαγές στο σχέδιο Ανάν, προσθέτοντας ότι οι Τ/Κ θα λάβουν την τελική απόφαση.

    Επεσήμανε, εξάλλου, τη σημασία των παρεκκλίσεων από το ευρωπαϊκό κεκτημένο και ανέφερε ότι υπάρχουν παρεκκλίσεις για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα.

    Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος ανέλυσε τις πρόνοιες του σχεδίου Ανάν ενώπιον της βουλής, είπε ότι με το σχέδιο Ανάν η ε/κ πλευρά εμποδίζεται από το να καταστεί μονομερώς μέλος της ΕΕ.

    Ισχυρίστηκε ότι η ε/κ πλευρά δεν ήταν πρόθυμη να συμμετάσχει στις συνομιλίες του Μπούργκενστοκ, προσθέτοντας ότι ''η Τουρκία δεν εγκατέλειψε τα θέματα εκεί διότι είχε κατά νου το μέλλον των Τ/Κ''.

    Μετά τον κ. Γκιουλ, πήρε τον λόγο ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Ονούρ Οϊμέν, ο οποίος είπε πως θα ήταν λάθος να ψηφίσει κάποιος στο δημοψήφισμα χωρίς να διαβάσει και τις 9.000 σελίδες του σχεδίου.

    Σημείωσε πως εάν γίνει αυτό, θα χαθεί η Κύπρος όπως χάθηκε και η Κρήτη.

    Ο κ. Οϊμέν πρόσθεσε ότι το έγγραφο των 200 σελίδων που έλαβαν δεν περιέχει τα ζωτικά σημεία του σχεδίου Ανάν.

    Είπε, επίσης, ότι η αποδοχή του σχεδίου Ανάν θα έχει ως αποτέλεσμα 60 χιλιάδες άτομα να αφήσουν τα σπίτια τους, κατά την έκφρασή του.

    Ο κ. Οϊμέν ανέφερε ότι δεν υπάρχει στο σχέδιο οποιαδήποτε βελτίωση αναφορικά με το θέμα των παρεκκλίσεων, και έριξε το φταίξιμο για τις εξελίξεις στην τουρκική κυβέρνηση, η οποία, όπως είπε, εγκατέλειψε την Κύπρο για να ενταχθεί ευκολότερα η Τουρκία στην ΕΕ.

    Εκπρόσωπος Πατ Κοξ - Κυπριακό ----------------------------- Δεν τίθεται θέμα παρουσίας του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε προγραμματισμένη συζήτηση για το Κυπριακό, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου του Προέδρου της Ευρωβουλής Πατ Κόξ.

    Απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ για πληροφορίες που φέρουν τον κ. Ανάν να συμμετέχει σε συζήτηση της Ευρωβουλής για το Κυπριακό, ο εκπρόσωπος του κ. Κοξ, Ντέιβιντ Χάρλεϊ ανέφερε: «Δεν έχουμε καμία πληροφορία σ' αυτό το στάδιο που να υποδηλώνει ότι υπάρχει βάση αλήθειας σε ότι αφορά παρουσία του Κόφι Ανάν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

    Σύμφωνα με τον ίδιο εκπρόσωπο, στις 14 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί στην έδρα της Ευρωβουλής στις Βρυξέλλες, μια κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκής Ενωσης - Κύπρου. Στη συνεδρίαση αυτή θα επιχειρηθεί να διαμορφωθεί ένα σχέδιο ψηφίσματος το οποίο θα υποβληθεί για υιοθέτηση στην ολομέλεια της Ευρωβουλής, κατά πάσα πιθανότητα στις 21 Απριλίου, στο Στρασβούργο, δηλαδή τρεις ημέρες πριν από τα δημοψηφίσματα στην Κύπρο.

    Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο επίσκεψης του Προέδρου της Ευρωβουλής Πατ Κοξ στην Κύπρο πριν από τα δημοψηφίσματα, ο κ. Χάρλεϊ απάντησε ότι: «Ο Πρόεδρος προτίθεται να επισκεφθεί την Κύπρο, αλλά αναμένεται να λάβει την οριστική απόφαση την ερχόμενη εβδομάδα».

    Στο μεταξύ, στη σημερινή συνεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει προγραμματισθεί συζήτηση για το Κυπριακό με βασικό εισηγητή τον αρμόδιο για τη διεύρυνση Γερμανό Επίτροπο Γκούντερ Φερχόϊγκεν.

    Ρώσος Πρεσβευτής - Επίσκεψη ΚΥΠΕ - Κυπριακό ------------------------------------------- Εναπόκειται στις δύο κοινότητες στην Κύπρο να αποφασίσουν τι θα ψηφίσουν στις 24 Απριλίου, δήλωσε χθες ο Πρεσβευτής της Ρωσίας στη Λευκωσία Αντρέι Νεστερένκο κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ).

    Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο Ρώσος πρεσβευτής αναφέρθηκε στις πολύ καλές σχέσεις του ΚΥΠΕ με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ, σημειώνοντας ότι υπάρχει παραδοσιακή συνεργασία και ανταλλαγή πληροφοριών πάνω σε διεθνή θέματα.

    Οπως είπε, στη συνάντηση με το Διευθυντή του ΚΥΠΕ Θέμη Θεμιστοκλέους, συζητήθηκαν και οι πρόσφατες εξελίξεις στο Κυπριακό. Ο κ. Νεστερένκο αναφέρθηκε στη στάση που τήρησε η Ρωσία κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης του Συμβουλίου Ασφαλείας από τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο για τις τελευταίες εξελίξεις. «Η θέση μας αναλύθηκε από το Ρώσο Αντιπρόσωπο στον ΟΗΕ», συμπλήρωσε ο Ρώσος διπλωμάτης.

    Οπως είπε στους δημοσιογράφους, εναπόκειται στις δύο κοινότητες να αποφασίσουν τι θα ψηφίσουν στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου «και πώς θα προσεγγίσουν το πακέτο συμφωνίας που ήταν το αποτέλεσμα των συζητήσεων στο Μπούργκενστοκ».

    Είπε επίσης ότι η χώρα του αναμένει τη «βαρυσήμαντη δήλωση» του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου σήμερα, καθώς και τις θέσεις των κυριοτέρων κομμάτων.

    Σε ερώτηση αν στην περίπτωση που το αποτέλεσμα είναι αρνητικό θα υπάρξει νέα πρωτοβουλία, ο κ. Νεστερένκο είπε ότι είναι πολύ δύσκολο να προβεί σε σχόλιο για την έκβαση του δημοψηφίσματος.

    Προέτρεψε τους δημοσιογράφους να αναμένουν το αποτέλεσμα, ενώ σε ερώτηση πώς σχολιάζει πιέσεις που πιθανό να ασκούνται στην ε/κ πλευρά, απάντησε ότι η Ρωσία βρίσκεται ''σε επικοινωνία με την κυβέρνηση για το θέμα».

    Αναφορικά με την επίσκεψή του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Νεστερένκο είπε ότι συζήτησε το ''πολύ καλό επίπεδο των σχέσεων του ΚΥΠΕ με το ΙΤΑΡ- ΤΑΣΣ''.

    Επεσήμανε ότι υπάρχει παραδοσιακή συνεργασία και ανταλλαγή πληροφοριών πάνω σε διεθνή θέματα.

    Στη συνάντηση παρέστησαν επίσης ο Αρχισυντάκτης του ΚΥΠΕ Γιώργος Πενηνταέξ και ο Σύμβουλος Τύπου στη ρωσική πρεσβεία Ντιμίτρι Φιλάτκιν.

    Κυπριακές οργανώσεις εξωτερικού - Κοινό ανακοινωθέν --------------------------------------------------- Τη θέση ότι έχει φθάσει η ώρα για τους Κυπρίους να αποφασίσουν για το μέλλον τους ελεύθερα στα δημοψηφίσματα της 24ης Απριλίου διατυπώνουν κυπριακές οργανώσεις που εδρεύουν σε ευρωπαϊκές χώρες, σε κοινό ανακοινωθέν που υιοθέτησαν μετά από επίσκεψη αντιπροσωπειών τους στο Ευρωκοινοβούλιο.

    Στο ανακοινωθέν αναφέρεται ότι έχει αποφασιστεί να συνεχιστούν οι συναντήσεις των οργανώσεων αυτών και να ενισχυθεί η συνεργασία τους στο μέλλον, ιδιαίτερα μετά τα δημοψηφίσματα.

    ''Καλούμε τον ΓΓ του ΟΗΕ και την ΕΕ να συνεχίσουν να υποστηρίζουν τις προσπάθειες των Κυπρίων για εξεύρεση λύσης'', αναφέρει το ανακοινωθέν, στο οποίο σημειώνεται ότι κατά τη συνάντηση οι Κύπριοι συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις του Μπούργκενστοκ και κατέληξαν συναινετικά στα σημεία που καταγράφονται στο ανακοινωθέν.

    Στη συνάντηση των Βρυξελλών πήραν μέρος τέσσερις ε/κ ομοσπονδίες - η Παγκόσμια Ομοσπονδία Κυπρίων Αποδήμων (ΠΟΜΑΚ), η Εθνική Ομοσπονδία Κυπρίων Μεγάλης Βρετανίας (ΕΚΟ), η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων στην Ελλάδα (ΟΚΟΕ) και η Ομοσπονδία Κυπρίων Εξωτερικού στην υπόλοιπη Ευρώπη, που εδρεύει στο Παρίσι (ΟΑΚΥΕ).

    Από τ/κ πλευράς, συμμετείχαν ο Δημοκρατικός Σύνδεσμος Τ/Κ στη Μεγάλη Βρετανία και η Οργάνωση Κυπρίων στην Τουρκία (ΚΙΒΕΣ).

    Επίσης στη συνάντηση συμμετείχε το Γερμανο-κυπριακό Φόρουμ, που έχει μέλη του τόσο Ε/Κ όσο και Τ/Κ.

    ''Το κοινό μας όραμα είναι να δούμε μια ενωμένη Κύπρο, μέλος της ΕΕ, με μια ομόσπονδη, δικοινοτική, διζωνική δομή. Υποστηρίζουμε μια αποστρατικοποιημένη Κύπρο όπου όλοι οι νόμιμοι κάτοικοί της να απολαμβάνουν τα ίδια ανθρώπινα δικαιώματα σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Η βάση της λύσης είναι οι αρχές και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ'', αναφέρει το ανακοινωθέν.

    Επίσης τονίζεται η ανάγκη για άμεση διευθέτηση ανθρωπιστικών θεμάτων, περιλαμβανομένου και του θέματος των αγνοουμένων.

    ''Επαναβεβαιώνουμε τη θέληση και την αποφασιστικότητά μας να εργαστούμε μαζί για μια ειλικρινή, ειρηνική, λειτουργική και διαρκή λύση του προβλήματος'', καταλήγει η ανακοίνωση.

    Κίνημα ''Ελεύθεροι Πολίτες'' - Απόρριψη σχεδίου Ανάν ---------------------------------------------------- Την ομόφωνη απόφαση όπως καλέσει το λαό να καταψηφίσει το σχέδιο Ανάν, έλαβε χθες η Κεντρική Επιτροπή του Κινήματος Ελεύθεροι Πολίτες σε έκτακτη συνεδρία της υπό την προεδρία του Προέδρου του Κινήματος Τίμη Ευθυμίου.

    Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Κινήματος, η απόφαση λήφθηκε ύστερα από έντονο προβληματισμό και σε βάθος μελέτη του σχεδίου Ανάν.

    ''Από τη στιγμή που οι αναθεωρήσεις του σχεδίου καταρρακώνουν στοιχειώδεις επιταγές του δικαίου όπως στο θέμα των εποίκων και των στρατευμάτων και παραμερίζουν επ' αόριστον την ευρωπαϊκή νομοθεσία, το Κίνημα Ελεύθεροι Πολίτες πιστεύει ότι ο κυπριακός Ελληνισμός δεν έχει περιθώρια να αποδεχθεί το σχέδιο'', αναφέρει το Κίνημα.

    Θεωρεί επίσης ότι ενδεχόμενη αποδοχή του σχεδίου θα νομιμοποιούσε τη διχοτόμηση και ''μάλιστα με δική μας δέσμευση να τη χρηματοδοτήσουμε''.

    Αναφερόμενο στον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, το Κίνημα δηλώνει πως ''με πλήρη συναίσθηση των ευθυνών μας, θα σταθούμε με όλες τις δυνάμεις δίπλα του στις κρίσιμες τούτες ώρες που διέρχεται η πατρίδα μας''.

    Το Κίνημα αναφέρει ότι η απόρριψη του σχεδίου Ανάν είναι αναπόφευκτη γιατί μεταξύ άλλων με το σχέδιο αποκτά το τ/κ συνιστών κρατίδιο τη φυλετική του καθαρότητα, η Ιδρυτική Συμφωνία καθίσταται πρωτογενές δίκαιο της ΕΕ, ενώ προνοείται μόνιμη παρέκκλιση από το κοινοτικό κεκτημένο σε ό,τι αφορά το δικαίωμα εγκατάστασης των Ε/Κ στο τ/κ κρατίδιο.

    Επίσης το Κίνημα θεωρεί πως το σχέδιο Ανάν πρέπει να απορριφθεί γιατί οι πρόνοιές του που αφορούν την ασφάλεια, τους εποίκους και την επιστροφή των περιουσιών δεν ικανοποιούν.

    ΕΕ - Διεύρυνση - Απασχόληση --------------------------- Η Κύπρος είχε το 2002 το υψηλότερο ποσοστό απασχόλησης μεταξύ των υποψηφίων για ένταξη χωρών με 68%, ενώ βρισκόταν και πάνω τόσο από το μέσο όρο της Κοινότητας (64,3%) όσο και από το στόχο που έχει τεθεί σε επίπεδο ΕΕ για το 2005, ο οποίος προβλέπει συνολική απασχόληση 67%.

    Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσίευσε χθες το Ευρωπαϊκό Ιδρυμα Επαγγελματικής Κατάρτισης, που είναι οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ενωσης με έδρα το Τορίνο της Ιταλίας.

    Σύμφωνα με τα κοινοτικά στοιχεία, η αμέσως επόμενη προσχωρούσα χώρα μετά την Κύπρο είναι η Τσεχία με ποσοστό απασχόλησης 65,5%, ενώ ακολουθούν η Σλοβενία (63,4%) και η Εσθονία (62%). Στον αντίποδα βρίσκεται η Πολωνία όπου η απασχόληση ήταν 51,5%.

    Τα στοιχεία του Ιδρύματος Επαγγελματικής Κατάρτισης δόθηκαν, στο πλαίσιο έρευνας που έγινε για τις επενδύσεις και τις ευκαιρίες απασχόλησης στις 10 νέες χώρες μετά την προσχώρηση των 10 νέων κρατών μελών.

    Οπως αναφέρεται στην έκθεση, η μελλοντική αύξηση των ευκαιριών απασχόλησης στην ΕΕ ενδέχεται να είναι μεγαλύτερη στα νέα κράτη μέλη από ό,τι στις χώρες της σημερινής κοινότητας των «15».

    Αρχηγός ΕΦ - Βρυξέλλες ---------------------- Ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Αθανάσιος Νικολοδήμος αναχώρησε χθες το πρωί για τις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στην εαρινή σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπής και των Αρχηγών των Γενικών Επιτελείων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Αμυνας, η Σύνοδος θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις Βρυξέλλες.

    Κύπρος - Συρία - Τουρισμός - Πρωτόκολλο --------------------------------------- Κύπρος και Συρία υπέγραψαν χθες Πρωτόκολλο για την ανάπτυξη της μεταξύ τους συνεργασίας στον τομέα του τουρισμού.

    Το πρωτόκολλο υπέγραψε εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας και εκ μέρους της Συρίας ο Υπουργός Τουρισμού Σάαντ Αγκά Αλκάαλα, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο.

    Σε δηλώσεις τους μετά την υπογραφή, τόσο ο κ. Λιλλήκας όσο και ο κ. Αλκάαλα τόνισαν τις δυνατότητες ενδυνάμωσης της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στον τουριστικό τομέα.

    Υπουργός Οικονομικών - TAXISnet - Δήλωση Εισοδήματος ---------------------------------------------------- Τη λειτουργία από χθες της νέας υπηρεσίας του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων TAXISnet, η οποία προσφέρει στους πολίτες που είναι ήδη εγγεγραμμένοι στο φορολογικό αρχείο τη δυνατότητα υποβολής φορολογικών δηλώσεων μέσω του διαδικτύου, εξήγγειλε ο Υπουργός Οικονομικών Μάρκος Κυπριανού, σημειώνοντας ότι η Κύπρος είναι ''από τις πρωτοπόρες χώρες'' εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε αυτό τον τομέα.

    Μιλώντας στην παρουσίαση της νέας υπηρεσίας, η ηλεκτρονική διεύθυνση της οποίας είναι https://taxisnet.mof.gov.cy, ο κ. Κυπριανού είπε ότι αυτό αποτελεί ''το πρώτο από τα πολλά βήματα που θα ακολουθήσουν προς όφελος του πολίτη'', στο πλαίσιο της πολιτικής της κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία για διευκόλυνση του πολίτη.

    Πρόσθεσε ότι η νέα υπηρεσία ''βοηθά την αποτελεσματικότητα και την αποδοτικότητα της δημόσιας Υπηρεσίας γιατί θα γίνεται πιο εύκολα η όλη διαδικασία'' υποβολής των αιτήσεων.

    Ο κ. Κυπριανού είπε ότι υπάρχει η δυνατότητα στους πολίτες υποβολής των φορολογικών δηλώσεων τους μέχρι το τέλος του μήνα ''και για όσους ετοιμάζουν λογαριασμούς μέχρι το τέλος του 2004''.

    Ο Διευθυντής του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων (ΤΕΠ) Γιώργος Πούφος είπε ότι ''για πρώτη φορά ο πολίτης που συμπληρώνει τη φορολογική του δήλωση για το 2003 δεν χρειάζεται'' να τη συνοδεύει με οποιαδήποτε πιστοποιητικά, προσθέτοντας ότι το 2004 ''θα γίνονται δεκτές και αρχικές δηλώσεις εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2003, ενώ ''θα μπορούν και τα νομικά πρόσωπα να υποβάλουν μέσω του TAXISnet τη φορολογική τους δήλωση''.

    Καλαθόσφαιρα - Νίκη ΑΕΛ επί Κεραυνού ------------------------------------ Η καλαθοσφαιρική ομάδα της ΑΕΛ νίκησε χθες βράδυ στη Λεμεσό τον Κεραυνό με 103 -70 και ισοφάρισε 1-1 τις νίκες στον τελικό των πλέι οφ του πρωταθλήματος.

    Ο επόμενος αγώνας μεταξύ των δύο ομάδων θα διεξαχθεί την ερχόμενη Τρίτη, 13 Απριλίου, στο Στρόβολο.

    Πρωταθλήτρια θα αναδειχθεί η ομάδα που θα σημειώσει πρώτη τρεις νίκες.

    Χρηματιστήριο - Συνέχιση της πτωτικής πορείας --------------------------------------------- Την πτωτική πορεία των τελευταίων τεσσάρων συναντήσεων συνέχισε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) με το Γενικό Δείκτη να υποχωρεί στο επίπεδο των 82 μονάδων. Η αγορά, δεχόμενη σημαντικές πιέσεις κυρίως από τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου, κατέγραψε νέα σημαντική πτώση της τάξης του 1,57%, κλείνοντας στις 82,99 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 776 χιλιάδες λίρες.

    [06] (Κ) Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Ευρωβουλευτές - Ρότε - Κρέσπο

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα σεβαστεί το όποιο αποτέλεσμα προκύψει από το δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου για το σχέδιο Ανάν, δήλωσαν σήμερα ο Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου Ενρίκε Μπαρόν Κρέσπο και η Ευρωβουλευτής και Συμπρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ - Κύπρου Μέχτιλντ Ρότε.

    Ωστόσο παρότρυναν τον κυπριακό λαό να μελετήσει προσεκτικά το σχέδιο Ανάν και να αποφασίσει λογικά και χωρίς συναισθηματισμούς και τον κάλεσαν να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία που παρουσιάζεται τώρα για λύση του Κυπριακού.

    Ανέφεραν επίσης ότι η Σοσιαλιστική Ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου θα προτείνει στο Σώμα τη σύσταση μιας ειδικής (ad hoc) επιτροπής, η οποία θα εξετάζει την εφαρμογή της λύσης, στην περίπτωση που γίνει αποδεκτό το σχέδιο Ανάν.

    [07] (Κ) ΔΗΣΥ - Κληρίδης - Αναστασιάδης (1)

    Υπέρ του ''Ναι'' στο δημοψήφισμα επί του σχεδίου Ανάν τοποθετήθηκε ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, μιλώντας σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία του Διευρυμένου Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ.

    Αυτό δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, αναφέροντας ότι η παρέμβαση του κ. Κληρίδη ήταν ''καταλυτική''.

    Οπως ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης, ο κ. Κληρίδης, αφού ανέλυσε τα υπέρ και τα κατά του σχεδίου Ανάν και τους υφιστάμενους κινδύνους, εκδήλωσε ξεκάθαρα ότι ο ίδιος τοποθετείται υπέρ της θετικής ανταπόκρισης του κυπριακού λαού στο σχέδιο Ανάν.

    Είπε, επίσης, ότι η τοποθέτηση του κ. Κληρίδη έγινε δεκτή με πάρα πολύ θετικό τρόπο από το Πολιτικό Γραφείο.

    ''Αυτή η θέση έγινε κατά συντριπτικότερη πλειοψηφία αποδεκτή με παρατεταμένα χειροκροτήματα, αν αυτό δίνει οποιαδήποτε μηνύματα'', είπε ο κ. Αναστασιάδης.

    [08] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 7/4/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7010            1,7112
    Δολάριο ΗΠΑ                      2,0563            2,0687
    Λίρα Αγγλίας                     1,1199            1,1266
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    --------------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     217,4386        219,1541
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,7005          2,7218
    Δολάριο Καναδά                     2,6896          2,7108
    Κορώνα Δανίας                     12,6582         12,7551
    Κορώνα Νορβηγίας                  14,2450         14,3472
    Κορώνα Σουηδίας                   15,6006         15,7233
    Φράγκο Ελβετίας                    2,6490          2,6695
    
    

    [09] (Κ) Φερχόιγκεν - Κυπριακό - Σχέδιο Ανάν

    Ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη Διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν, σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθέτησε ομόφωνα ''προσχέδιο κανονισμού που σφραγίζει τα βασικά χαρακτηριστικά του σχεδίου Ανάν και τα μετατρέπει σε νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης''. Το σχέδιο κανονισμού θα υποβληθεί στο Συμβούλιο για έγκριση, αμέσως μετά τα δημοψηφίσματα στην Κύπρο.

    Είπε επίσης ότι στο σχέδιο Ανάν δεν περιλαμβάνονται μόνιμες παρεκκλίσεις, σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο δεν μπορούσε να γίνει ''για νομικούς και πολιτικούς λόγους''.

    Ο κ. Φερχόιγκεν συνέστησε σε όλους να αποφύγουν να ασκήσουν πίεση στην Ελληνοκυπριακή κοινότητα προκειμένου να ταχθεί υπέρ του σχεδίου Ανάν στο δημοψήφισμα στις Απριλίου, τονίζοντας ότι «είναι δική τους χώρα, πρόκειται για μια δημοκρατική διαδικασία και πρέπει να σεβαστούμε το οποιοδήποτε αποτέλεσμα».

    Ο κ. Φερχόιγκεν είπε ότι ρόλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι να εξηγήσει γιατί προτιμά την ένταξη μιας επανενωμένης Κύπρου και γιατί είναι προς το συμφέρον της Ελληνοκυπριακής κοινότητας να δεχθεί το σχέδιο Ανάν.

    Ενα θετικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, είπε, θα δώσει ένα εξαιρετικά σημαντικό πολιτικό σήμα στην περιοχή εκείνη του κόσμου.

    Είπε επίσης ότι η λύση του Κυπριακού θα αποτελέσει ένα πρότυπο του πως μπορούν διαφορετικές κοινότητες να συμβιώνουν.

    Ο Γερμανός Επίτροπος ανέφερε ακόμα ότι στις συνομιλίες που έγιναν στο Μπούργκενστοκ δεν διακυβευόταν μόνο το μέλλον της Κύπρου αλλά και το μέλλον της Τουρκίας.

    Η δική μου συμβουλή, συνέχισε, είναι να μην αρχίσουν όλοι να στέλλουν αντιπροσωπείες στην Κύπρο για επαφές και άσκηση πιέσεων γιατί τελικά κάτι τέτοιο θα έχει το αντίθετο αποτέλεσμα. Ας αφήσουμε τους Ελληνοκυπρίους ήσυχους να μελετήσουν το σχέδιο, να το συζητήσουν, και ας είμαστε προσεκτικοί να μην κάνουμε παρεμβάσεις κατά τρόπο υπερβολικό.

    [10] (Κ) Ελλάδα - ΟΗΕ - Επιστολή - Δημοψήφισμα

    Επισήμως η ελληνική κυβέρνηση καταθέτει σήμερα επιστολή στον ΟΗΕ με την οποία συμφωνεί για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος της 24ης Απριλίου για την αποδοχή ή όχι του σχεδίου Ανάν, ανακοίνωσε ο Εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ Γιώργος Κουμουτσάκος.

    Είπε συγκεκριμένα ο Εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ: «Σε συνέχεια της επιστολής του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν της 31ης Μαρτίου προς τον Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και σε εφαρμογή της συμφωνίας της Νέας Υόρκης, η Ελλάδα πρόκειται να καταθέσει εντός της ημέρας επιστολή στα Ηνωμένα Εθνη, με την οποία δηλώνει ότι συμφωνεί να υποβληθεί η ''Ιδρυτική Συμφωνία'' για την Κύπρο σε χωριστά δημοψηφίσματα στο νησί».

    Οπως διευκρίνισε ο κ. Κουμουτσάκος, η επιστολή αυτή, την οποία θα επιδώσει ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στα Ηνωμένα Εθνη, Πρέσβης Αδαμάντιος Βασιλάκης, «ουδόλως προεξοφλεί το αποτέλεσμα των δημοψηφισμάτων».

    [11] (Κ) Εκπρόσωπος - Διάγγελμα Προέδρου - Δημοψήφισμα

    Τεκμηριωμένη θα είναι η θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου στο αποψινό διάγγελμά του προς τον κυπριακό λαό ενόψει του δημοψηφίσματος της 24ης Απριλίου για το σχέδιο Ανάν, δήλωσε μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    [12] (Κ) Κεντρική Τράπεζα - Επιτόκια - Αμετάβλητα (1)

    Αμετάβλητα για έναν ακόμη μήνα αποφάσισε να διατηρήσει τα βασικά επιτόκια της Κεντρικής Τράπεζας (ΚΤ) η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής σε σημερινή της συνεδρία.

    Οπως ανακοίνωσε ο Διοικητής της ΚΤ Χριστόδουλος Χριστοδούλου, ''οι διεθνείς και εγχώριες οικονομικές εξελίξεις δεν έχουν διαφοροποιηθεί ουσιωδώς από την τελευταία συνεδρία της Επιτροπής στις 27 Φεβρουαρίου 2004 ώστε να υπαγορεύσουν στο παρόν στάδιο διαφοροποίηση στα εγχώρια επιτόκια''.

    [13] (Κ) Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Κύπρος - Πράξη Προσχώρησης

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθέτησε σήμερα το σχέδιο με τις νομικές ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν προκειμένου να προσαρμοθεί στην Πράξη Προσχώρησης της Κύπρου, ο συνολικός διακανονισμός που υπέβαλε ο Κόφι Ανάν για το Κυπριακό. Το σχέδιο θα υποβληθεί για έγκριση στο Συμβούλιο Υπουργών, το οποίο θα πρέπει να αποφασίσει με ομοφωνία.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Επιτροπής, η προσαρμογή των όρων προσχώρησης της Κύπρου θα επιτρέψει στην ΕΕ να καλωσορίσει μια ενωμένη νήσο, την 1η Μαϊου 2004. Ωστόσο, όπως διευκρινίζει, η επανένωση αυτή θα είναι δυνατή μόνον εφόσον η ελληνοκυπριακή καθώς και η τουρκοκυπριακή κοινότητα εγκρίνουν την πλήρη επίλυση, που υπεβλήθη από τα Ηνωμένα Εθνη, σε χωριστά δημοψηφίσματα που έχουν προγραμματισθεί για τις 24 Απριλίου.

    [14] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Χριστόφιας (1)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος θα ταχθεί εναντίον του σχεδίου Ανάν, κατά το διάγγελμά του απόψε στον κυπριακό λαό, αποκάλυψε ο Πρόεδρος της Βουλής και Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο.

    Ταυτοχρόνως ο κ. Χριστόφιας είπε ότι οι Υπουργοί του κόμματός του δεν θα αποχωρήσουν από τον κυβερνητικό συνασπισμό, ανεξάρτητα από την απόφαση του ΑΚΕΛ για τη στάση του στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου.

    ''Ανεξάρτητα από το 'Ναι' ή το 'Οχι' που στο τέλος θα διατυπώσει το ΑΚΕΛ, ή το 'Οχι' που σίγουρα θα διατυπώσει απόψε ο Πρόεδρος, έχουμε συμφωνήσει ότι δεν υπάρχει τέτοια ανάγκη και εμείς και ο Πρόεδρος έχουμε κοινή άποψη πάνω σε αυτό'', είπε ο κ. Χριστόφιας, ερωτηθείς εάν οι Υπουργοί του ΑΚΕΛ θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση.

    [15] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            85,29  ( 2,77)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £  1.061.942
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    639.491    370,22  ( 4,02)
    FTSE Med 100 **                             6.357,12  (-0,33)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    557.501    107,16  ( 4,30)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     70.138     73,94  ( 0,86)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      3.205     16,88  ( 4,91)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     50.535     55,95  ( 0,70)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £     14.918     56,80  ( 3,37)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     26.482     23,50  ( 1,25)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     45.100     71,19  ( 0,79)
    Ετ. Πληροφορικής              £      4.420      2,93  ( 1,74)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     17.155      9,76  ( 0,62)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £      1.790     11,90  (-0,75)
    Ξενοδοχεία                    £      9.418     33,23  ( 0,76)
    Αλλες Εταιρείες               £     46.295     68,82  ( 2,06)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [16] (Κ) Χρηματιστήριο - Ανοδική πορεία

    Ανοδική πορεία κατέγραψε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου στη σημερινή συνάντηση, της οποίας κύριο χαρακτηριστικό ήταν η ''απογείωση'' του αγοραστικού ενδιαφέροντος στο ένα εκατομμύριο λίρες. Ο Γενικός Δείκτης, υπό τη σκιά των εσωκομματικών διαβουλεύσεων για το ''Ναι'' ή το ''Οχι'' στο δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν, κατέγραψε σημαντικά κέρδη σε ποσοστό 2,77%, κλείνοντας στις 85,29 μονάδες.

    [17] (Κ) Κίνημα Πατριωτικής Ενότητας - Δημοψήφισμα - ''Ναι''

    [18] (Κ) ΕΕ - Κύπρος - Οικονομία

    Σαφή βελτίωση όλων των δεικτών της κυπριακής οικονομίας προβλέπει η Ευρωπαϊκή Ενωση για το 2004 και το 2005, μετά την επιδείνωση, κυρίως των δημοσιονομικών μεγεθών, που σημειώθηκε το περασμένο έτος.

    [19] (Κ) Κύπρος - Γενική Συνέλευση ΟΥΕΦΑ

    Η Κύπρος φιλοξενεί φέτος την 28η Γενική Συνέλευση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (ΟΥΕΦΑ), η οποία θα διεξαχθεί στη Λεμεσό από τις 20 μέχρι τις 23 Απριλίου με τη συμμετοχή αντιπροσώπων από τις 52 ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες της ΟΥΕΦΑ.

    Στην Κύπρο θα βρίσκονται επίσης οι Πρόεδροι και Γενικοί Γραμματείς της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (ΦΙΦΑ) καθώς και των ποδοσφαιρικών ομοσπονδιών Κεντρικής, Βόρειας και Λατινικής Αμερικής, Αφρικής, Ασίας και Ωκεανίας.

    [20] (Κ) Ευρωβουλή - Ακρόαση μελών Ελεγκτικού Συνεδρίου

    Ξεκίνησε χθες και ολοκληρώνεται σήμερα στην Ευρωβουλή η διαδικασία των ακροάσεων των υποψηφίων μελών του Ελεγκτικού Συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που προέρχονται από τις προσχωρούσες χώρες. Οι ακροάσεις γίνονται ενώπιον της Επιτροπή Ελέγχου του Προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

    [21] (Κ) ΠΑΣΟΚ - Παπανδρέου - Δημοψήφισμα - "Ναι" (1)

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε σήμερα ότι η μεγάλη προοδευτική παράταξη, συνεπής στους αγώνες της, λέει το "Ναι" στη συμβίωση και στην επανενωμένη Κύπρο στην ΕΕ, χαρακτηρίζοντας το "Ναι" γενναία ιστορική, πατριωτική στάση.

    [22] (Κ) Ολομέλεια - Δημοψηφίσματα - Αναβολή συζήτησης (1)

    Η προγραμματισθείσα για σήμερα έκτακτη σύνοδος της Ολομέλειας της Βουλής, για έγκριση του νομοσχεδίου για διεξαγωγή του δημοψηφίσματος της 24ης Απριλίου για έγκριση ή απόρριψη του τελικού σχεδίου Ανάν, αναβλήθηκε με απόφαση του Προέδρου του Σώματος Δημήτρη Χριστόφια κατά τη συνάντησή του με τους αρχηγούς και εκπροσώπους των κομμάτων.

    Η νέα σύνοδος της Ολομέλειας του Σώματος έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Τρίτη στις 16:00 το απόγευμα, προκειμένου να συζητηθεί πρόταση νόμου από τα κοινοβουλευτικά κόμματα για τη διενέργεια του δημοψηφίσματος της ε/κ κοινότητας.

    [23] (K) ΕΕ - Διάσκεψη Δωρητών - Πρόεδρος Παπαδόπουλος

    Η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο επιβεβαίωσε ότι, σε αντίθεση με διάφορα δημοσιεύματα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος θα προσκληθεί στην υψηλού επιπέδου προπαρασκευαστική Διάσκεψη Δωρητών για την Κύπρο που θα πραγματοποιηθεί στις 15 Απριλίου στις Βρυξέλλες.

    Ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της Επιτροπής αναφέρει ότι έχουν γίνει επαφές με την κυβέρνηση προς τον σκοπό αυτό και ότι η επίσημη πρόσκληση θα δοθεί σύντομα.

    [24] (Κ) Διοικητής ΚΤ - Σχέδιο Ανάν - Λειτουργία ΚΤ - Οικονομική πτυχή

    Στο σχέδιο Ανάν υπάρχουν ''σοβαρές αδυναμίες που άπτονται της σύνθεσης των οργάνων της Κεντρικής Τράπεζας (ΚΤ) αλλά και σε σχέση με επιμέρους θέματα των αρμοδιοτήτων της'', δήλωσε ο Διοικητής της ΚΤ Χριστόδουλος Χριστοδούλου, προσθέτοντας ότι ''στο σχέδιο Ανάν υπάρχουν αρκετά προβλήματα που δημιουργούν έντονες επιφυλάξεις σε σχέση με την αποτελεσματική και επιτυχημένη λειτουργία μιας ΚΤ, όπως προβλέπεται να δημιουργηθεί και να ασκήσει τον ρόλο της σε έναν πολύ ευαίσθητο τομέα της οικονομίας''.

    Σε δηλώσεις ύστερα από τη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής (ΕΝΠ), ο κ. Χριστοδούλου είπε ότι ''έγνοια και αγωνία μας είναι να υπάρξει, με βάση τις πρόνοιες του σχεδίου και του περί Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Νόμου, μία τράπεζα που να μην είναι ακρωτηριασμένη και να είναι λειτουργικά αποτελεσματική'', προσθέτοντας ότι ''υπάρχουν σοβαρές αδυναμίες στο σχέδιο, οι οποίες μας κάνουν να έχουμε σοβαρές επιφυλάξεις''.

    [25] (Κ) ΠΑΣΟΚ - Παπανδρέου - Δημοψήφισμα - "Ναι" (2)

    Τη θέση του ΠΑΣΟΚ υπέρ ενός "Ναι" του κυπριακού λαού στο σχέδιο Ανάν ανακοίνωσε σήμερα ο Πρόεδρος του Κινήματος Γιώργος Παπανδρέου, ύστερα από διευρυμένη σύσκεψη που έγινε υπό την προεδρία του και στην οποία πήραν μέρος ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, οι πρώην Υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, οι πρώην Επίτροποι στην ΕΕ και τα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου.

    "Τώρα που έχει έρθει η ώρα της κρισιμότερης απόφασης της σύγχρονης ιστορίας μας, η μεγάλη δημοκρατική και προοδευτική παράταξη, συνεπής στις αρχές, τους αγώνες και τις παραδόσεις μας, λέει το 'Ναι'. Το 'Ναι' στο κοινό μέλλον των δύο κοινοτήτων, το 'Ναι' στην κοινή συμβίωση, το 'Ναι' στην ένταξη μιας επανενωμένης Κύπρου στην ΕΕ. Λέει 'Ναι' στη συνεργασία και 'Οχι' στον διχασμό, λέει 'Ναι' στην προοπτική και 'Οχι' στη στατικότητα", είπε ο κ. Παπανδρέου.

    [26] (Κ) Ολομέλεια - Δημοψήφισμα - Αναβολή συζήτησης (2)

    Αναβλήθηκε η σημερινή έκτακτη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής προκειμένου, όπως δήλωσαν ο Πρόεδρος και ο Γενικός Διευθυντής της Βουλής, Δημήτρης Χριστόφιας και Κωστάκης Χριστοφόρου αντιστοίχως, να μην υπάρξει οποιαδήποτε συνταγματική εμπλοκή και ανάμειξη θεσμικών οργάνων της Κυπριακής Δημοκρατίας στη διαδικασία προκήρυξης και διεξαγωγής του δημοψηφίσματος στην ελληνική κοινότητα για έγκριση ή απόρριψη του τελικού σχεδίου Ανάν.

    Η αναβολή της συζήτησης του θέματος, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής, αποφασίσθηκε από τους αρχηγούς και εκπροσώπους των κομμάτων, προκειμένου να υπάρξει αρκετός χρόνος για την ενημέρωση των Βουλευτών από τη Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας και τον Γενικό Εισαγγελέα Σόλωνα Νικήτα και για να μπορέσουν να εκφράσουν με άνεση όλοι τις απόψεις τους και να λάβουν τη σωστή απόφαση.

    Το νομοσχέδιο, με το οποίο προβλεπόταν μεταξύ άλλων η ανάθεση στον εκπρόσωπο της ελληνικής κοινότητας (τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο) η αρμοδιότητα της προκήρυξης του δημοψηφίσματος και της επίβλεψής του, έφερε σήμερα το απόγευμα στη Βουλή ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου και το έθεσε ενώπιον του κ. Χριστόφια και των αρχηγών ή εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, οι οποίοι ευρίσκοντο στην καθιερωμένη σύσκεψη πριν από την έναρξη της συνεδρίας της Ολομέλειας.

    Σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη, η οποία κράτησε μία σχεδόν ώρα, ο Γενικός Διευθυντής της Βουλής Κωστάκης Χριστοφόρου είπε στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ότι διατυπώθηκαν κάποιοι προβληματισμοί εκ μέρους των κομμάτων για την όλη διαδικασία και για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου και αποφασίσθηκε όπως αναβληθεί η ορισθείσα για σήμερα το απόγευμα έκτακτη συνεδρία της Ολομέλειας.

    [27] (Κ) Δήλωση Παπανδρέου για Σχέδιο Ανάν - Πλήρες κείμενο

    Η πλήρης δήλωση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου για το Σχέδιο Ανάν έχει ως εξής:

    "Είναι αυτονόητο ότι το ΠΑΣΟΚ θα είναι αλληλέγγυο με τον Κυπριακό λαό, όποια και να είναι η απόφασή του. Οποια κι αν είναι η απόφασή του θα σταθεί δίπλα στον Κυπριακό λαό για την αξιοποίηση όλων των θετικών δεδομένων και την αντιμετώπιση όλων των ενδεχόμενων δυσκολιών που μπορεί να προκύψουν.

    Οι Ελληνοκύπριοι πολίτες έχουν κατακτήσει, με τις δικές τους προσπάθειες που ομόψυχα κατέβαλλαν όλα τα τελευταία χρόνια, την αναγνώριση της διεθνούς κοινότητας. Κατέκτησαν την αναγνώριση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αναγνώριση για την επιμονή τους με την οποία υπερασπίστηκαν το δικαίωμά τους για ένα νησί επανενωμένο και ένα νησί που θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Αν η ώρα αυτή δεν δικαιολογεί θριαμβολογίες, σίγουρα δεν δικαιολογεί την ηττοπάθεια που εκπέμπει η Ελληνική Κυβέρνηση.

    Η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν κάνει τεράστια βήματα με εντυπωσιακά επιτεύγματα τα τελευταία χρόνια. Οι δυνατότητές μας και για το αύριο παραμένουν ισχυρές. Δεν θα επιτρέψουμε να δημιουργηθεί το αίσθημα της εθνικής ηττοπάθειας και απραξίας.

    Οποιος ενδιαφέρεται, όποιος πονάει το Κυπριακό πρόβλημα, αυτός έχει χρέος να πάρει θέση. Καμία υπεύθυνη ηγεσία αυτή την ώρα δεν μπορεί, δεν δικαιούται να αναμένει τη διευκόλυνση που μπορεί να προσφέρει η απόφαση άλλων, δεν δικαιούται να σιωπά. Δεν δικαιούται να αποσείσει την ιστορική ευθύνη. Δεν δικαιούται να υπολογίζει το πολιτικό κόστος.

    Η υπόθεση της Κύπρου είναι υπόθεση ολόκληρου του ελληνικού λαού. Είναι υπόθεση ολόκληρου του Ελληνισμού.

    Καλώ την Ελληνική Κυβέρνηση, καθώς και όλα τα Κόμματα, να πάρουν άμεσα υπεύθυνη θέση.

    Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα Κόμμα που γεννήθηκε μέσα στην τραγωδία της εισβολής του 1974, είμαστε ένα Κίνημα που εξέφραζε και εκφράζει τον αγώνα του Ελληνισμού για επανένωση της Κύπρου με σεβασμό πάντα στις αρχές των Ηνωμένων Εθνών. Αφετηρία της κοινής μας στρατηγικής για τη λύση είναι οι συμφωνίες που υπέγραψαν πρώτα ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος το 1977, και ο Πρόεδρος Κυπριανού το 1979. Είναι και η συμφωνία του Εθνικού Συμβουλίου της Κύπρου το 1989 για τη διζωνική δικοινοτική Ομοσπονδία.

    Το ΠΑΣΟΚ είχε το ιστορικό προνόμιο να είναι η δική του Κυβέρνηση εκείνη που συνέβαλε στη διεθνοποίηση του Κυπριακού προβλήματος και στη μεγάλη επιτυχία της ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Και σήμερα έχουμε συνείδηση της ιστορικής μας ευθύνης.

    Συγκάλεσα σήμερα διευρυμένη σύσκεψη με τη συμμετοχή των μελών του Εκτελεστικού Γραφείου, του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, στελεχών με μεγάλη εμπειρία, ως πρώην Υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας, τους πρώην Επιτρόπους, για να εξετάσουμε σε βάθος και να αξιολογήσουμε τις εξελίξεις στο Κυπριακό, να αξιολογήσουμε το Σχέδιο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. Κόφι Ανάν, ενόψει του δημοψηφίσματος της 24ης Απριλίου.

    Θέλω να μιλήσω με κάθε ειλικρίνεια. Θα μου ήταν αδιανόητο και προσωπικά, να μην αναλάβω ξεκάθαρα τις δικές μου ευθύνες τις στιγμές αυτές. Αυτό το γνωρίζουν πρωτίστως και οι ίδιοι οι Κύπριοι.

    Η δική μας στάση δεν έχει το νόημα της πίεσης προς τη μία ή την άλλη πλευρά. Ζητώ μάλιστα από τους διάφορους παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της υπόλοιπης διεθνούς κοινότητας να αφήσουν ελεύθερα, αβίαστα και νηφάλια να αποφασίσει ο λαός της Κύπρου, οι δυο Κοινότητες.

    Η δική μας στάση υπαγορεύεται από το βαθύ αίσθημα της ιστορικής ευθύνης και τη γνώση ότι το Κυπριακό αφορά ολόκληρο τον Ελληνισμό.

    Η θέση μας ανακοινώνεται σε μια στιγμή που τα Κόμματα της Κύπρου προβληματίζονται ή ετοιμάζονται να πάρουν θέση. Είναι νομίζω εύλογο να γνωρίζουν τη δική μας στάση και να την αξιολογήσουν - θετικά ή αρνητικά. Ξέρουν πάντως ότι η στάση μας είναι ειλικρινής, είναι μια στάση που θέλει να προωθήσει και να κατοχυρώσει τα συμφέροντα του Ελληνισμού. Πρώτοι εμείς σεβόμαστε - όπως πάντα κάνουμε - ότι η τελική ευθύνη ανήκει στους ίδιους τους Κύπριους.

    Ποτέ όμως δεν φοβηθήκαμε να πούμε την άποψή μας. Είτε συμφωνήσουμε είτε διαφωνήσουμε, θα είμαστε πάντα κοντά ως αδέλφια σε κάθε περίπτωση και σε κάθε νέα πρόκληση.

    Η κάθε άποψη στην περίπτωση του Σχεδίου Ανάν έχει και τα δίκαιά της. Αναγνωρίζω τα επιχειρήματα όσων διαφωνούν με τις δικές μας θέσεις. Αλλά στο τέλος πρέπει να πει κανείς το "ναι" ή το "όχι".

    Τώρα που έχει έρθει η ώρα της κρισιμότερης απόφασης της σύγχρονης ιστορίας μας, η μεγάλη δημοκρατική και προοδευτική παράταξη, συνεπής στις αρχές, στους αγώνες και στις παραδόσεις μας, λέει το "ναι" στο κοινό μέλλον των δυο Κοινοτήτων, το "ναι" στην κοινή συμβίωση, το "ναι" στην ένταξη μιας επανενωμένης Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Λέει "ναι" στη συνεργασία και "όχι" στο διχασμό. Λέει "ναι" στην προοπτική και "όχι" στη στατικότητα.

    Είναι πεποίθησή μας ότι το σχέδιο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών δεν μπορεί να κριθεί απομονωμένο από το παρελθόν του κυπριακού προβλήματος. Πρέπει να κριθεί από το μέλλον στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Το σχέδιο δεν μπορεί να αξιολογηθεί ως ένα στατικό κείμενο. Πρέπει να αξιολογηθεί στη δυναμική προοπτική να γίνει μία πολιτική πραγματικότητα. Μια πολιτική πραγματικότητα που θα είναι ευρωπαϊκή και θα καθορίζεται έτσι από τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Αναμφίβολα το σχέδιο περιλαμβάνει ρυθμίσεις που είναι δύσκολες, τόσο σε προσωπικό επίπεδο όσο και σε συλλογικό επίπεδο. Περιλαμβάνει ρυθμίσεις που θα απαιτήσουν προσπάθειες, για να εφαρμοστούν εύρυθμα στο μέλλον. Αλλά οι Ελληνοκύπριοι πολίτες γνωρίζουν ότι δίκαιη λύση σημαίνει εξασφάλιση της συλλογικής ιστορικής αξιοπρέπειας και όχι την ιστορική διαγραφή της τραγωδίας που έχει επισυμβεί. Το "δεν ξεχνώ" δεν θα χάσει ποτέ τη θέση του στη συλλογική μας μνήμη.

    Το ΠΑΣΟΚ, τονίζει ότι η θετική ή η αρνητική στάση απέναντι στο σχέδιο Ανάν δεν είναι διαφορά που μετριέται με τη γενναιότητα, αλλά μετριέται με την ευθυκρισία. Γιατί γενναία είναι η απόφαση που λαμβάνεται με περίσκεψη, με σωφροσύνη μακριά από πρόσκαιρους και μικροπολιτικούς υπολογισμούς. Αυτή είναι η έννοια του πραγματικού πατριωτισμού.

    Το ΝΑΙ θα είναι μια γενναία ιστορική, πατριωτική στάση υπέρβασης του παρελθόντος, προσήλωσης στις ευρωπαϊκές αρχές και στο ευρωπαϊκό μέλλον, αυτοπεποίθησης και στις αστείρευτες δυνάμεις του έθνους μας και της Ελληνοκυπριακής Κοινότητας. Αλλά και πίστης ότι η συμφιλίωση και η συνεργασία μπορούν να νικήσουν την αντιπαράθεση και την σύγκρουση.

    Καλώ την Ελληνική και την Τουρκική Κυβέρνηση να προχωρήσουν και να συμφωνήσουν ότι η επίλυση του Κυπριακού θα ανοίξει νέες σχέσεις μεταξύ των χωρών μας, μεταξύ των Τούρκων και των Ελλήνων, όπου η Κύπρος θα αποτελέσει παράδειγμα ειρήνης, παράδειγμα ασφάλειας, αγαστής συμβίωσης και πολυπολιτισμού. Οπου οι σχέσεις των μητέρων πατρίδων με την Κύπρο, θα σέβονται πια την ανεξαρτησία της, θα αποκλείουν κηδεμονίες, παρεμβάσεις ή επεμβάσεις.

    Καλώ την Ευρωπαϊκή Ενωση, την Επιτροπή, το Ευρωκοινοβούλιο, το Συμβούλιο, να γίνουν οι πραγματικοί εγγυητές της λύσης, να πάρουν κάθε μέτρο και να συμβάλλουν στην ειρήνη, ασφάλεια, ανάπτυξη της επανενωμένης Κύπρου. Να συμβάλουν ιδιαίτερα στην εύρυθμη λειτουργία του νέου Συντάγματος μέσα στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να είναι έτοιμη ώστε οι όποιες δυσχέρειες πιθανόν να εμφανιστούν στην πράξη να αντιμετωπίζονται με αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα. Και για το θέμα αυτό ήδη παίρνουμε πρωτοβουλίες.

    Το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα θα αναλάβει πρωτοβουλία για τη δημιουργία ειδικής επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για να παρακολουθεί την εφαρμογή της λύσης.

    Ας ανοίξουμε τις πόρτες μιας νέας εποχής. Μιας νέας εποχής στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Μιας περιοχής που ταλανίζεται ακόμα από συγκρούσεις όπως στη Μέση Ανατολή. Ας γίνουμε εμείς το παράδειγμα. Παράδειγμα για τους λαούς της περιοχής, παράδειγμα σΤ αυτή τη γωνιά της γης, αλλά και παγκοσμίως.

    Το ΠΑΣΟΚ επαναλαμβάνει και επιβεβαιώνει την αμέριστη αλληλεγγύη του στον Κυπριακό Ελληνισμό, τον οποίο και διαβεβαιώνει ότι θα στηρίξει

    [28] (Κ) Ελληνο-αμερικανική Κοινότητα - Δημοψήφισμα

    Πρόσκληση προς τον Κυπριακό Ελληνισμό να απορρίψει στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου το σχέδιο Ανάν, απηύθυναν οι εκπρόσωποι μεγάλων ομοσπονδιών και άλλων οργανώσεων της ελληνο-αμερικανικής κοινότητας, που μίλησαν χθες το βράδυ σε μεγάλη πανομογενειακή συγκέντρωση που διοργάνωσαν στην Αστόρια, η Κυπριακή Ομοσπονδία Αμερικής, η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης και η ΠΣΕΚΑ.

    Οι ομιλητές εξέφρασαν απογοήτευση για την πολιτική πιέσεων της αμερικανικής κυβέρνησης προς την Αθήνα και τη Λευκωσία και υπογράμμισαν ότι η ελληνο-αμερικανική κοινότητα θα κάνει όλες τις αναγκαίες παρεμβάσεις προς την Ουάσιγκτον, ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις για την Κύπρο, στην περίπτωση που απορριφθεί το σχέδιο.

    [29] (Κ) Κόμμα Εθνικής Ενότητας - Δημοψήφισμα - ''Οχι''

    [30] (Κ) ΚΚΕ - Δηλώσεις Παπανδρέου - Κυπριακό

    Την έντονη αντίδραση του ΚΚΕ προκάλεσαν οι δηλώσεις του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου σε ό,τι αφορά τη θέση του Κινήματος ενόψει του δημοψηφίσματος της 24ης Απριλίου για την αποδοχή ή όχι του σχεδίου Ανάν.

    Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΚΕ αναφέρεται ότι ο κ. Παπανδρέου, ''πέρα από τα γνωστά και αναμενόμενα για το 'ναι' στο σχέδιο Ανάν, έκανε λόγο και για τις 'μητέρες πατρίδες', όπως ονομάτισε την Ελλάδα και την Τουρκία σε σχέση με την Κύπρο''.

    ''Πρόκειται για επανάληψη της σχετικής αναφοράς που κάνει ο Ανάν στο σχέδιό του, όπου επαναφέρει την αντίληψη περί 'εθνικών κέντρων''', συνεχίζει το ΚΚΕ και προσθέτει πως «η Κύπρος είναι ανεξάρτητο κράτος μέλος του ΟΗΕ και όχι κράτος υπό ελληνοτουρκική κηδεμονία. Τέτοιες απόψεις και πρακτικές στοίχισαν και στοιχίζουν ακριβά στον κυπριακό λαό. Αποδείχνεται ότι ο Γ. Παπανδρέου σκοπίμως 'ξεχνάει' και τα δύο».

    [31] (Κ) ΕΔΗ - Κεντρικό Συμβούλο - Δημοψήφισμα (1)

    Το Κεντρικό Συμβούλιο των Ενωμένων Δημοκρατών τάχθηκε απόψε με συντριπτική πλειοψηφία υπέρ της αποδοχής του σχεδίου Ανάν στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου.

    [32] (Κ) Ταλάτ - Επαφές με ε/κ κόμματα - Δημοψήφισμα - Ηγέτες

    Επαφές με ε/κ κόμματα θα έχει αυτές τις ημέρες ο λεγόμενος πρωθυπουργός των κατεχομένων και αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, σε μιαν προσπάθεια να πείσει τις ηγεσίες τους να ταχθούν υπέρ του σχεδίου Ανάν για λύση του Κυπριακού στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη ύστερα από συνάντηση μίας ώρας με τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, ο κ. Ταλάτ είπε ότι δεν θα ήθελε να δει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς να τηρούν αρνητική στάση επί του σχεδίου Ανάν, σημειώνοντας ότι η ηγεσία πρέπει να είναι υπέρ μιας λύσης.

    [33] (Κ) Γιαννάκης Μάτσης - Σχέδιο Ανάν - Δημοψήφισμα


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 7 April 2004 - 17:49:34 UTC