Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-04-20

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Συνομιλία Πάουελ - Παπανδρέου - Κυπριακό
  • [02] (Κ) Συμβούλιο Ασφαλείας - Διαβουλεύσεις - Σχέδιο Ψηφίσματος
  • [03] (Κ) ΟΗΕ - Σχέδιο ψηφίσματος για την ασφάλεια
  • [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [05] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Τ/Κ - Ε/Κ
  • [06] (Κ) Απόδημοι ΗΠΑ - Σχέδιο Ανάν
  • [07] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Συνέντευξη στο περιοδικό ''TIME''
  • [08] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [09] (Κ) Εκπρόσωπος - ΣΑ - Προσχέδιο ψηφίσματος
  • [10] (Κ) Ελλάδα - Τουρκία - Διερευνητικές επαφές
  • [11] (Κ) Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Δημοκρατίας - Επικοινωνία με Μπους
  • [12] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [13] (Κ) Λεμεσός - 28η Γενική Συνέλευση ΟΥΕΦΑ
  • [14] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [15] (Κ) Λονδίνο - ΓΔ Υπουργείου Οικονομικών - Ευρωπαϊκή Τράπεζα
  • [16] (Κ) Υπουργικό Συμβούλιο Ελλάδας - Κυπριακό
  • [17] (Κ) Χρηματιστήριο - Μικρή πτώση
  • [18] (K) Διοικητής Κεντρικής Τράπεζας - Σχέδιο Ανάν
  • [19] (Κ) Εκπρόσωπος - ΟΗΕ - Κατάλογος δημοσίων υπαλλήλων
  • [20] (Κ) Πάουελ - Κυπριακό - Δηλώσεις
  • [21] (Κ) Συμβούλιο Ασφαλείας - Κύπρος - Ασφάλεια - Παρασκήνιο
  • [22] (Κ) Πάουελ - Σολάνα - Κυπριακό - Δηλώσεις
  • [23] (Κ) Αλβαρο ντε Σότο - Σχέδιο Ανάν - Συνέντευξη Τύπου (1)
  • [24] (Κ) Μόσχα - ΥΠΕΞ Κύπρου - Ρωσίας
  • [25] (Κ) ΓΓ ΑΚΕΛ - Οξεία βρογχίτιδα - 48 ώρες ανάπαυση
  • [26] (Κ) Μπλερ - Βουλή - Κυπριακό

  • [01] (Κ) Συνομιλία Πάουελ - Παπανδρέου - Κυπριακό

    Μακρά τηλεφωνική επικοινωνία για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και την κρίσιμη φάση την οποία διέρχονται οι διεργασίες στα Ηνωμένα Εθνη, είχαν χθες ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου.

    [02] (Κ) Συμβούλιο Ασφαλείας - Διαβουλεύσεις - Σχέδιο Ψηφίσματος

    Διαβουλεύσεις μεταξύ όλων των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας σχετικά με το Κυπριακό, σε κλειστή συνεδρία, θα γίνουν στις 10.00 απόψε, ώρα Κύπρου, σε συνέχεια της έκθεσης που υπέβαλε χθες προς το Συμβούλιο ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν.

    Οι διαβουλεύσεις έχουν περιληφθεί στην επίσημη ατζέντα των εργασιών του Συμβουλίου Ασφαλείας για σήμερα, Τρίτη.

    Ενώπιον των μελών αναμένεται να τεθεί προς έγκριση, είτε αργότερα απόψε είτε αύριο, σχέδιο ψηφίσματος στη σύνταξη του οποίου πρωτοστάτησαν η Βρετανία και οι ΗΠΑ.

    Το σχέδιο ψηφίσματος αποτελείται από το προοίμιο και από το διατακτικό, το οποίο έχει τρία μέρη.

    Στο προοίμιο, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι η υλοποίηση της συνολικής λύσης που προτάθηκε από το ΓΓ των ΗΕ με βάση το σχέδιο λύσης της 31ης Μαρτίου θα είναι προς το συμφέρον της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή της Κύπρου ''και συνεπώς εμπίπτει εντός της πρωταρχικής ευθύνης του Συμβουλίου Ασφαλείας''.

    Επίσης σημειώνεται ότι η σχολαστική τήρηση από όλα τα μέρη των προνοιών και των χρονοδιαγραμμάτων που περιέχονται στη συνολική διευθέτηση, ιδιαίτερα εκείνων που σχετίζονται με την ασφάλεια, θα είναι ''ζωτικής σημασίας''.

    Αναφέρεται ακόμη ότι ο ΓΓ των ΗΕ έχει εισηγηθεί την ανάληψη μιας ενισχυμένης αποστολής του Διεθνούς Οργανισμού η οποία μεταξύ άλλων θα αναλάβει την παρακολούθηση, επιβεβαίωση και επιτήρηση της εφαρμογής της Θεμελιώδους Συμφωνίας.

    Στο μέρος Α του διατακτικού, περιέχονται αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας που αφορούν τον τερματισμό της εντολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και τη δημιουργία της νέας δύναμης των ΗΕ στην Κύπρο υπό την ονομασία Αποστολή των Ηνωμένων Εθνών για Υλοποίηση της Διευθέτησης στην Κύπρο (United Nations Settlement Implementation Mission in Cyprus, UNSIMIC).

    Περαιτέρω παρατίθεται αναλυτικά η αποστολή της νέας δύναμης, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την παρακολούθηση και επιβεβαίωση της συμμόρφωσης με τις πρόνοιες ασφάλειας στη Θεμελιώδη Συμφωνία, περιλαμβανομένης της διάλυσης των ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών δυνάμεων, καθώς και της προσαρμογής των ελληνικών και τουρκικών δυνάμεων στα συμφωνημένα ίσα επίπεδα.

    Το μέρος Β του διατακτικού τίθεται υπό το κεφάλαιο 7 του καταστατικού χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και αφορά την απαγόρευση της προμήθειας όπλων στην Κύπρο μετά την ισχύ της Θεμελιώδους Συμφωνίας.

    Στο μέρος Γ του διατακτικού, το Συμβούλιο Ασφαλείας καλεί όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη ''να εφαρμόσουν πιστώς και πλήρως όλες τις πτυχές της συνολικής συμφωνίας μέσα στα χρονοδιαγράμματα που αναφέρονται σε αυτήν''.

    [03] (Κ) ΟΗΕ - Σχέδιο ψηφίσματος για την ασφάλεια

    ΗΠΑ και Βρετανία αιφνιδίασαν χθες αργά το βράδυ τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, καλώντας εκτάκτως τα μέλη σε ανεπίσημες διαβουλεύσεις, στη διάρκεια των οποίων αποκάλυψαν την πρόθεσή τους να καταθέσουν νέο σχέδιο ψηφίσματος, το οποίο θα υιοθετεί μόνο τα μέτρα ασφάλειας, τις αλλαγές στην ειρηνευτική δύναμη και το εμπάργκο όπλων.

    Η υιοθέτηση του σχεδίου Ανάν και της Θεμελιώδους Συμφωνίας, που είχαν επικριθεί ως απόπειρα επίδρασης στους Κύπριους ψηφοφόρους, θα γίνει μετά τα δημοψηφίσματα, με νέο ψήφισμα. Η διαδικασία των διαβουλεύσεων διήρκεσε μόλις λίγα λεπτά, καθώς οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι της Γαλλίας, της Ρωσίας και της Γερμανίας ζήτησαν να λάβουν οδηγίες από τις κυβερνήσεις τους.

    «Οι Βρετανοί μάς επισήμαναν ότι ενώ το θέμα της υιοθέτησης της συμφωνίας μπορεί να περιμένει, οι συμφωνίες για την ασφάλεια θα πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή την επομένη του δημοψηφίσματος», Γάλλος διπλωμάτης ανέφερε στο ΚΥΠΕ.

    Αργά το βράδυ οι Βρετανοί μοίρασαν στα υπόλοιπα μέλη πεντασέλιδο σχέδιο ψηφίσματος. Οι νέες διαβουλεύσεις ορίστηκαν για σήμερα στις 10 το βράδυ ώρα Κύπρου, με προοπτική το ψήφισμα να υιοθετηθεί την Τετάρτη.

    Το σχέδιο κινείται εντός των πλαισίων της έκθεσης του Γενικού Γραμματέα. Ζητά την επιβολή με βάση τις πρόνοιες του κεφαλαίου 7, εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων. Ταυτόχρονα αποφασίζει τη διάλυση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και τη σύσταση μιας νέας ειρηνευτικής δύναμης που θα αποκαλείται ΟΥΝΣΙΜΙΚ, δηλαδή Αποστολή των Ηνωμένων Εθνών για Υλοποίηση της Διευθέτησης στην Κύπρο.

    Παράλληλα, υπάρχουν και κάποιες αναφορές από την παράγραφο 11 της έκθεσης του ΓΓ, με παραινέσεις ότι η εφαρμογή της διευθέτησης θα είναι προς όφελος της διεθνούς ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή, στη δέσμευση των δύο πλευρών στο διεθνές δίκαιο αλλά και στο ότι είναι προς το συμφέρον όλων η εφαρμογή της συμφωνίας και η τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων.

    [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, την οποία υπέβαλε χθες στο Συμβουλίο Ασφαλείας, η παραίτηση του Συντονιστή Εναρμόνισης Τάκη Χατζηδημητρίου, οι καταγγελίες για κυβερνητικές παρεμβάσεις στα ΜΜΕ για να αρνηθούν συνέντευξη με τον Κοινοτικό Επίτροπο Διεύρυνσης Γκούντερ Φερχόιγκεν και η κυβερνητική διάψευση, καθώς και η ανακοίνωση διά στόματος του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη της σύστασης Πλατφόρμας υπό την επωνυμία ''Ενωμένη Ευρωπαϊκή Κύπρος''.

    Αλλα θέματα είναι η συνέντευξη του Προέδρου Παπαδόπουλου στον "Αλφα" Ελλάδος, η τηλεφωνική επικοινωνία του Αμερικανού ΥΠΕΞ με το ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια και η αρνητική απάντηση της πλειοψηφίας των αστυνομικών που κλήθηκαν να υπηρετήσουν στην ομοσπονδιακή αστυνομία.

    Η ''Αλήθεια'' με κύριο τίτλο ''Πανικός από το Προεδρικό'' γράφει ότι η σαφής αναστροφή του κλίματος που παρατηρείται από μέρα σε μέρα υπέρ του ''ναι'' μεταξύ των Ε/Κ "προκαλεί πανικό" στο Προεδρικό Μέγαρο, ''με αποτέλεσμα να καταφεύγει σε σωρεία παρεμβάσεων σε διάφορα ΜΜΕ, αλλά και στις τάξεις των δημοσίων υπαλλήλων, των αστυνομικών, των στρατιωτικών και άλλων, ώστε να δημιουργηθεί δυναμική υπέρ της απόρριψης της λύσης του Κυπριακού''. Αλλού γράφει ότι νέα προειδοποίηση απηύθυνε χθες ο Γλαύκος Κληρίδης για τις συνέπειες ενός ''όχι'' στο δημοψήφισμα, μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου κατά τη διάρκεια της οποίας ανακοίνωσε τη σύσταση της Πλατφόρμας ''Ενωμένη Ευρωπαϊκή Κύπρος''.

    ''Η Μάχη'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Φέρνουν κουβαλητούς!!!'' ότι τα μηνύματα από τη συγκέντρωση που διοργανώνει αύριο στο Συνεδριακό η συναγερμική πλειοψηφία του ''όχι'' "πανικοβάλλουν τους Νίκο Αναστασιάδη, Αβέρωφ Νεοφύτου και Σωκράτη Χάσικο". Σύμφωνα με πληροφορίες της ''Μ'' ο κ. Αναστασιάδης "έχει κινητοποιήσει και τον τελευταίο συνεργάτη του" ώστε στην "αντί-συγκέντρωση" που θα γίνει επίσης αύριο στην Πλατεία Ελευθερίας υπέρ του ''ναι'', να μεταφερθούν από κάθε γωνιά της ελεύθερης Κύπρου ''οι ελάχιστοι συναγερμικοί που συμπορεύονται μαζί τους''. Αλλού αναφέρει ότι "πλήρως κατανοητή" είναι από την ηγεσία της αστυνομίας η αρνητική απάντηση της πλειοψηφίας των αστυνομικών που κλήθηκαν να υπηρετήσουν στην ομοσπονδιακή αστυνομία σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού με βάση το σχέδιο Ανάν.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''θα τιμήσουμε την υπογραφή μας'' γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ δήλωσε στον ''Π'' ότι ''όταν υπογράφεις κάτι πρέπει και να το εφαρμόσεις'', υποστηρίζοντας ότι η τουρκική πλευρά είναι ειλικρινής στην πρόθεσή της να εφαρμόσει τη συμφωνία, αφού όπως είπε, το ''όραμά της είναι να υπάρξει συνεργασία μεταξύ Τουρκίας, Ελλάδας και Ενωμένης Κύπρου''. Σε άλλη είδηση η εφημερίδα αναφέρει ότι στο Συμβούλιο Ασφαλείας εναποθέτει όλες τις ελπίδες του ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για να πείσει τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια και τα μέλη του ΑΚΕΛ να υποστηρίξουν την αποδοχή του σχεδίου του.

    ''Η Σημερινή'' με κύριο τίτλο ''Κόλπα τελευταίας στιγμής'' γράφει ότι νέα κόλπα της τελευταίας στιγμής στήνονται στο Συμβούλιο Ασφαλείας με πρωταγωνιστές τους Βρετανούς και με τη στήριξη των Αμερικανών, προκειμένου να δοθεί ώθηση στο ''ναι'', τη στιγμή κατά την οποία το ''όχι'' κερδίζει την προτίμηση των Ε/Κ στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου. Αλλού γράφει ότι την παραίτηση του υπέβαλε χθες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Συντονιστής Εναρμόνισης. Σε χθεσινή διάσκεψη Τύπου, ο Τάκης Χατζηδημητρίου υποστήριξε ότι θα του ήταν δύσκολο να ασκεί τα καθήκοντα του Συντονιστή Εναρμόνισης και ταυτόχρονα να βρίσκεται σε αντίθεση με την πολιτική της κυβέρνησης.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' με τίτλο ''Φλερτάρουν ΑΚΕΛ για 'Ναι' '' γράφει πως οργιώδες είναι το παρασκήνιο στην Ουάσινγκτον και τη Νέα Υόρκη προκειμένου να επιτευχθεί μια εξέλιξη που να διαφοροποιεί το αρνητικό κλίμα που υπάρχει στην ε/κ πλευρά για το σχέδιο Ανάν. Αναφέρει ότι ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με το ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια για μια πρώτη βολιδοσκόπηση για τις αντιδράσεις του στα προτεινόμενα προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Αλλού γράφει ότι σε συνέντευξή του στον ''Φ'' ο Επίτροπος της ΕΕ για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν διαβεβαίωσε πως σε περίπτωση λύσης, η Κομισιόν μπορεί να εγγυηθεί δημοκρατία, κράτος δικαίου και σεβασμό δικαιωμάτων.

    Η ''Χαραυγή'' με τίτλο ''Το ΑΚΕΛ δεν υπαναχωρεί'' γράφει ότι δεν υπάρχει καμία υπαναχώρηση στις θέσεις του ΑΚΕΛ ενόψει του δημοψηφίσματος, αν και όπως διαμήνυσε χθες ο ΓΓ του κόμματος, ελπίζει πως θα παραχωρηθούν οι αναγκαίες εγγυήσεις για την εφαρμογή λύσης, γεγονός που όπως είπε, ''θα οδηγήσει σε ένα ανεπιφύλακτο ναι και από πλευράς ΑΚΕΛ''. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος σε συνέντευξή του στον "Αλφα" Ελλάδας, δήλωσε πως δεν απορρίπτει το σχέδιο Ανάν, αλλά επιθυμεί κάποιες αλλαγές και ότι σε περίπτωση αρνητικής ψήφου του λαού στα δημοψηφίσματα, θα εργαστεί για να υπάρξουν πρωτοβουλίες και να υπάρξει λύση στη βάση του σχεδίου.

    [05] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Τ/Κ - Ε/Κ

    [06] (Κ) Απόδημοι ΗΠΑ - Σχέδιο Ανάν

    Το σχέδιο Ανάν δεν εξυπηρετεί τα αμερικανικά συμφέροντα, τονίζουν σε επιστολή τους προς τον Πρόεδρο Μπους οι ομογενειακές οργανώσεις των Ηνωμένων Πολιτειών.

    [07] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Συνέντευξη στο περιοδικό ''TIME''

    [08] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    
    
    Συμβούλιο Ασφαλείας - Διαβουλεύσεις - Σχέδιο Ψηφίσματος
    -------------------------------------------------------
    Διαβουλεύσεις μεταξύ όλων των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας σχετικά με το Κυπριακό, σε κλειστή συνεδρία, θα γίνουν στις 10.00 απόψε, ώρα Κύπρου, σε συνέχεια της έκθεσης που υπέβαλε χθες προς το Συμβούλιο ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν.
    
    Οι διαβουλεύσεις έχουν περιληφθεί στην επίσημη ατζέντα των εργασιών του Συμβουλίου Ασφαλείας για σήμερα, Τρίτη.
    
    Ενώπιον των μελών αναμένεται να τεθεί προς έγκριση, είτε αργότερα απόψε είτε αύριο, σχέδιο ψηφίσματος στη σύνταξη του οποίου πρωτοστάτησαν η Βρετανία και οι ΗΠΑ.
    
    Το σχέδιο ψηφίσματος αποτελείται από το προοίμιο και από το διατακτικό, το οποίο έχει τρία μέρη.
    
    Στο προοίμιο, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι η υλοποίηση της συνολικής λύσης που προτάθηκε από το ΓΓ των ΗΕ με βάση το σχέδιο λύσης της 31ης Μαρτίου θα είναι προς το συμφέρον της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή της Κύπρου ''και συνεπώς εμπίπτει εντός της πρωταρχικής ευθύνης του Συμβουλίου Ασφαλείας''.
    
    Επίσης σημειώνεται ότι η σχολαστική τήρηση από όλα τα μέρη των προνοιών και των χρονοδιαγραμμάτων που περιέχονται στη συνολική διευθέτηση, ιδιαίτερα εκείνων που σχετίζονται με την ασφάλεια, θα είναι ''ζωτικής σημασίας''.
    
    Αναφέρεται ακόμη ότι ο ΓΓ των ΗΕ έχει εισηγηθεί την ανάληψη μιας ενισχυμένης αποστολής του Διεθνούς Οργανισμού η οποία μεταξύ άλλων θα αναλάβει την παρακολούθηση, επιβεβαίωση και επιτήρηση της εφαρμογής της Θεμελιώδους Συμφωνίας.
    
    Στο μέρος Α του διατακτικού, περιέχονται αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας που αφορούν τον τερματισμό της εντολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και τη δημιουργία της νέας δύναμης των ΗΕ στην Κύπρο υπό την ονομασία Αποστολή των Ηνωμένων Εθνών για Υλοποίηση της Διευθέτησης στην Κύπρο (United Nations Settlement Implementation Mission in Cyprus, UNSIMIC).
    
    Περαιτέρω παρατίθεται αναλυτικά η αποστολή της νέας δύναμης, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την παρακολούθηση και επιβεβαίωση της συμμόρφωσης με τις πρόνοιες ασφάλειας στη Θεμελιώδη Συμφωνία, περιλαμβανομένης της διάλυσης των ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών δυνάμεων, καθώς και της προσαρμογής των ελληνικών και τουρκικών δυνάμεων στα συμφωνημένα ίσα επίπεδα.
    
    Το μέρος Β του διατακτικού τίθεται υπό το κεφάλαιο 7 του καταστατικού χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και αφορά την απαγόρευση της προμήθειας όπλων στην Κύπρο μετά την ισχύ της Θεμελιώδους Συμφωνίας.
    
    Στο μέρος Γ του διατακτικού, το Συμβούλιο Ασφαλείας καλεί όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη ''να εφαρμόσουν πιστώς και πλήρως όλες τις πτυχές της συνολικής συμφωνίας μέσα στα χρονοδιαγράμματα που αναφέρονται σε αυτήν''.
    
    Ζητείται επίσης από το ΓΓ να υποβάλλει τακτικά έκθεση σχετικά με την πρόοδο της εφαρμογής της συνολικής συμφωνίας.
    
    ΟΗΕ - Σχέδιο ψηφίσματος για την ασφάλεια
    ----------------------------------------
    ΗΠΑ και Βρετανία αιφνιδίασαν χθες αργά το βράδυ τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, καλώντας εκτάκτως τα μέλη σε ανεπίσημες διαβουλεύσεις, στη διάρκεια των οποίων αποκάλυψαν την πρόθεσή τους να καταθέσουν νέο σχέδιο ψηφίσματος, το οποίο θα υιοθετεί μόνο τα μέτρα ασφάλειας, τις αλλαγές στην ειρηνευτική δύναμη και το εμπάργκο όπλων.
    
    Η υιοθέτηση του σχεδίου Ανάν και της Θεμελιώδους Συμφωνίας, που είχαν επικριθεί ως απόπειρα επίδρασης στους Κύπριους ψηφοφόρους, θα γίνει μετά τα δημοψηφίσματα, με νέο ψήφισμα. Η διαδικασία των διαβουλεύσεων διήρκεσε μόλις λίγα λεπτά, καθώς οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι της Γαλλίας, της Ρωσίας και της Γερμανίας ζήτησαν να λάβουν οδηγίες από τις κυβερνήσεις τους.
    
    «Οι Βρετανοί μάς επισήμαναν ότι ενώ το θέμα της υιοθέτησης της συμφωνίας μπορεί να περιμένει, οι συμφωνίες για την ασφάλεια θα πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή την επομένη του δημοψηφίσματος», Γάλλος διπλωμάτης ανέφερε στο ΚΥΠΕ.
    
    Αργά το βράδυ οι Βρετανοί μοίρασαν στα υπόλοιπα μέλη πεντασέλιδο σχέδιο ψηφίσματος. Οι νέες διαβουλεύσεις ορίστηκαν για σήμερα στις 10 το βράδυ ώρα Κύπρου, με προοπτική το ψήφισμα να υιοθετηθεί την Τετάρτη.
    
    Το σχέδιο κινείται εντός των πλαισίων της έκθεσης του Γενικού Γραμματέα. Ζητά την επιβολή με βάση τις πρόνοιες του κεφαλαίου 7, εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων. Ταυτόχρονα αποφασίζει τη διάλυση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και τη σύσταση μιας νέας ειρηνευτικής δύναμης που θα αποκαλείται ΟΥΝΣΙΜΙΚ, δηλαδή Αποστολή των Ηνωμένων Εθνών για Υλοποίηση της Διευθέτησης στην Κύπρο.
    
    Παράλληλα, υπάρχουν και κάποιες αναφορές από την παράγραφο 11 της έκθεσης του ΓΓ, με παραινέσεις ότι η εφαρμογή της διευθέτησης θα είναι προς όφελος της διεθνούς ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή, στη δέσμευση των δύο πλευρών στο διεθνές δίκαιο αλλά και στο ότι είναι προς το συμφέρον όλων η εφαρμογή της συμφωνίας και η τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων.
    
    Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας, Γερμανός Πρεσβευτής Γκούντερ Πλόιγκερ, περιορίστηκε να πει, μετά το τέλος των διαβουλεύσεων, ότι θα μοιραστεί στα μέλη σχέδιο ψηφίσματος και ότι θα υπάρχουν νέες διαβουλεύσεις την Τρίτη το βράδυ.
    
    ΟΗΕ - Ανάν - Συμβούλιο Ασφαλείας - Εκθεση για Κύπρο
    ---------------------------------------------------
    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας να συζητήσει την περί Κύπρου έκθεσή του ημερομηνίας 16 Απριλίου πριν τα δημοψηφίσματα της 24ης Απριλίου, ώστε ο κυπριακός λαός να αποφασίσει για το μέλλον του με τη διαβεβαίωση ότι τα Ηνωμένα Εθνη είναι έτοιμα να δράσουν ώστε να αναλάβουν τις ευθύνες που προβλέπονται για αυτά στο σχέδιο Ανάν.
    
    Στην έκθεσή του, που κυκλοφόρησε χθες βράδυ, ο κ. Ανάν σημειώνει ότι το σχέδιο είναι η μόνη διαθέσιμη και προβλεπόμενη οδός για την επανένωση της Κύπρου και πρέπει να κριθεί ως σύνολο, έχοντας υπόψη τις διαθέσιμες εναλλακτικές λύσεις και ζυγίζοντας τις επιπτώσεις του ''Ναι'' ή του ''Οχι''.
    
    Προσθέτει ότι οι επιπτώσεις της απόφασης του κυπριακού λαού, όποια και να είναι αυτή η απόφαση, θα είναι πολύ σημαντική, και σημειώνει ότι το αποτέλεσμα των δημοψηφισμάτων είναι πολύ αβέβαιο.
    
    ''Στα δημοψηφίσματα της 24ης Απριλίου, στα οποία δεσμεύθηκαν οι δύο πλευρές στη συμφωνία της 13ης Φεβρουαρίου, ο λαός της Κύπρου θα τοποθετηθεί σε ένα σχέδιο που προέκυψε από τεσσάρων χρόνων εντατικές διαπραγματεύσεις και διαβουλεύσεις'', αναφέρει ο κ. Ανάν.
    
    Προσθέτει ότι ''οι επιπτώσεις της απόφασης που θα πάρουν, όποια και να είναι αυτή η απόφαση, θα είναι πολύ σημαντική'' και σημειώνει ότι ''το αποτέλεσμα είναι πολύ αβέβαιο''.
    
    ''Το σχέδιο είναι περίπλοκο και διακριτικά ισορροπημένο. Αναπόφευκτα, όπως σε κάθε διαπραγμάτευση, αποτελεί συμβιβασμό'', σημειώνει ο κ. Ανάν, προσθέτοντας ότι ''η παρουσίαση του περιεχομένου του σχεδίου στο κοινό δεν ήταν πάντοτε ισότιμα ισορροπημένο''.
    
    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ σημειώνει ότι ''αν και οριστικοποιημένο από εμένα με πρόσκληση των μερών, οι βασικές έννοιες και ανταλλαγές στο σχέδιο, καθώς και ο όγκος των πολλών κειμένων που περιλαμβάνει, αποτελεί κατά μεγάλο μέρος εργασία των Κυπρίων''.
    
    Προσθέτει ότι ''το σχέδιο είναι η μόνη διαθέσιμη και προβλεπόμενη οδός προς την επανένωση της Κύπρου'' και σημειώνει ότι ''πρέπει να κριθεί ως σύνολο, λαμβάνοντας υπόψη τις διαθέσιμες εναλλακτικές λύσεις και ζυγίζοντας τις επιπτώσεις της απόφαση υπέρ ή κατά''.
    
    ''Η απόφαση ενώπιον του λαού είναι δική του'', σημειώνει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ.
    
    Ο κ. Ανάν λέει ότι ''έγκαιρη δράση από το Συμβούλιο θα βοηθούσε στο να διαβεβαιωθεί ο λαός, καθώς θα ψηφίζει για το μέλλον της χώρας του, ότι η λύση θα έχει τη σθεναρή υποστήριξη του ΟΗΕ και ότι οι πρόνοιες για την ασφάλεια θα εφαρμοστούν πλήρως''.
    
    Για το λόγο αυτό, προσθέτει, καλείται το Συμβούλιο να λάβει αποφάσεις πάνω σε θέματα, όπως καθορίζονται στο σχέδιο λύσης, που θα τεθούν σε ισχύ ταυτόχρονα με τη Θεμελιώδη Συμφωνία, ανάλογα με το αποτέλεσμα των δημοψηφισμάτων.
    
    Ο ΓΓ του ΟΗΕ καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας, ενόψει των δημοψηφισμάτων να υιοθετήσει τη Θεμελιώδη Συμφωνία στην οποία περιέχονται οι βασικές πρόνοιες της λύσης που έχει προτείνει στα μέρη, να απαγορεύσει την προμήθεια όπλων στην Κύπρο και να αποφασίσει τη λειτουργία μιας νέας δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στο νησί.
    
    Αφού παραθέτει το πολιτικό παρασκήνιο των προσπαθειών του ΟΗΕ για λύση του Κυπριακού, που οδήγησαν στις συνομιλίες του Μπούργκενστοκ, ο κ. Ανάν αναφέρει στην έκθεσή του ότι ''η διευθέτηση είναι μια προσπάθεια να επιλυθεί μια διαφορά που βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου εδώ και 40 χρόνια, το πιο παλαιό θέμα που βρίσκεται συνεχώς στην ειρηνευτική ατζέντα του Γενικού Γραμματέα''.
    
    Ο κ. Ανάν σημειώνει ότι, αν και η υιοθέτηση αυτού του σχεδίου λύσης ''είναι θέμα για το οποίο θα αποφασίσει ο κυπριακός λαός, η εφαρμογή του θα είναι προς το συμφέρον της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή, και έτσι εμπίπτει στην πρωταρχική ευθύνη του Συμβουλίου Ασφαλείας''.
    
    ''Η σχολαστική τήρηση από όλα τα μέρη των προνοιών και των χρονοδιαγραμμάτων που περιέχονται στη συνολική διευθέτηση, ιδιαίτερα εκείνων που αφορούν την ασφάλεια, είναι ζωτικής σημασίας. Σε αυτό το πλαίσιο, οι αποφάσεις που ζητούνται από το Συμβούλιο Ασφαλείας αποτελούν κρίσιμο μέρος του γενικού πλαισίου της λύσης'', σημειώνει.
    
    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ προσθέτει ότι οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας ''θα δώσουν επιπρόσθετη διαβεβαίωση ότι η διευθέτηση θα εφαρμοστεί στο πλαίσιο των αρχών του ΟΗΕ, όπως καθορίζονται στο Αρθρο 2 του Χάρτη, περιλαμβανομένης της επίλυσης διαφορών με ειρηνικά μέσα και με αποχή από την απειλή ή χρήση βίας εναντίον της εδαφικής ακεραιότητας ή πολιτικής ανεξαρτησίας οποιουδήποτε κράτους''.
    
    Ο κ. Ανάν επισημαίνει ότι ''εάν το σχέδιο δεν εγκριθεί από τις δύο πλευρές στα δημοψηφίσματα, ή εάν οποιαδήποτε εγγυήτρια δύναμη δεν ολοκληρώσει τις διαδικασίες και έτσι δεν δύναται να υπογράψει το Συνθήκη (για Θέματα που Σχετίζονται με τη Νέα Τάξη Πραγμάτων στην Κύπρο) μέχρι τις 29 Απριλίου, η Θεμελιώδης Συμφωνία θα είναι άκυρη και δεν θα έχει καμμία νομική ισχύ''.
    
    ''Λαμβάνοντας υπόψη τη συνεννόηση των μερών όπως αντικατοπτρίζεται στο σχέδιο, και τον τρόπο που τίθεται σε ισχύ, θα ζητούσα από το Συμβούλιο Ασφαλείας να συζητήσει αυτή την υποβολή πριν τα δημοψηφίσματα της 24ης Απριλίου, και θα ήλπιζα ότι το Συμβούλιο θα μπορέσει να διαβεβαιώσει τους Κύπριους, καθώς προχωρούν προς τα δημοψηφίσματα, ότι ο ΟΗΕ είναι έτοιμος να δράσει ώστε να εκπληρώσει τις ευθύνες που προβλέπονται για αυτόν στο σχέδιο'', προσθέτει.
    
    Ο κ. Ανάν στη συνέχεια αναφέρεται συνοπτικά στο σχέδιό του, λέγοντας ότι ''προνοεί για μια νέα τάξη πραγμάτων που συνάδει πλήρως με το όραμα του Συμβουλίου για μια διευθέτηση''.
    
    Σημειώνει ότι υπό το σχέδιο η Ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία είναι ''ανεξάρτητο κράτος με μιαν ενιαία διεθνή νομική προσωπικότητα, κυριαρχία και υπηκοότητα, με την ένωση εξ ολοκλήρου ή εν μέρει με οποιανδήποτε άλλη χώρα ή οποιανδήποτε μορφή διχοτόμησης ή απόσχισης ρητά απαγορευμένη''.
    
    ''Η ομόσπονδη κυβέρνηση είναι σχεδιασμένη να διασφαλίσει ότι η Κύπρος μιλά με μία φωνή και μπορεί να προστατεύσει την ακεραιότητα και τα σύνορά της'', προσθέτει.
    
    Αναφερόμενος στα συνιστώντα κράτη, ο κ. Ανάν αναφέρει ότι ''καμμία πλευρά δεν μπορεί να διεκδικήσει εξουσία ή δικαιοδοσία επί της άλλης''.
    
    Προσθέτει ότι οι πρόνοιες του σχεδίου ''έχουν σχεδιαστεί να αντιμετωπίσουν τους χειρότερους φόβους της κάθε πλευράς''.
    
    Οσον αφορά την προτεινόμενη απαγόρευση διάθεσης όπλων στην Κύπρο, ο κ. Ανάν αναφέρει ότι οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων συμφώνησαν στα μέσα του 2002 ότι σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού ''το Συμβούλιο Ασφαλείας θα ζητηθεί να απαγορεύσει την παροχή όπλων στην Κύπρο κατά τρόπο που θα είναι νομικά δεσμευτικός τόσο για τους εισαγωγείς όσο και για τους εξαγωγείς''.
    
    Αναφερόμενος στο θέμα της αποστρατιωτικοποίησης, ο κ. Ανάν αναφέρει ότι στο σχέδιο προβλέπεται η διάλυση των ε/κ και τ/κ δυνάμεων, περιλαμβανομένων των μονάδων εφέδρων, καθώς και την αποχώρηση των ελληνικών και τουρκικών στρατευμάτων από το νησί, πέραν του προβλεπόμενου αριθμού υπό τη Συνθήκη του 1960.
    
    Εξάλλου, υπό συνθήκες πλήρους ανάπτυξης, η νέα δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο που θα αντικαταστήσει την ΟΥΝΦΙΚΥΠ θα αποτελείται από 2.500 στρατιώτες (περιλαμβανομένων 170 στρατιωτικών παρατηρητών), 330 μέλη δύναμης πολιτικής αστυνομίας, και δύο συγκροτημένες αστυνομικές μονάδες των 120 ανδρών έκαστη.
    
    Για υποστήριξη της δύναμης αυτής, προβλέπεται η απασχόληση διεθνούς προσωπικού και επιτόπιου προσωπικού που θα προέρχεται και από τα δύο συνιστώντα κράτη.
    
    Ο κ. Ανάν σημειώνει ότι με βάση το σχέδιο λύσης, η Ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία δεσμεύεται να καλύπτει το ήμισυ της δαπάνης για τη λειτουργία της νέας δύναμης κατά τα πρώτα τρία χρόνια και τα δύο τρίτα της δαπάνης από το τέταρτο έτος μέχρι και το 2010, οπόταν η διευθέτηση αυτή θα επανεξεταστεί.
    
    Οπως αναφέρεται στην έκθεση, η νέα δύναμη των Ηνωμένων Εθνών, που θα αναπτυχθεί στην Κύπρο εάν εγκριθεί το σχέδιο λύσης του Γενικού Γραμματέα, θα έχει ως γενική αποστολή την επιτήρηση της εφαρμογής της Θεμελιώδους Συμφωνίας στην ολότητά της και την καταβολή των καλύτερων δυνατόν προσπαθειών για συμμόρφωση προς αυτή.
    
    Αναλυτικότερα, η αποστολή καθορίζεται ως εξής:
    
    α. Παρακολούθηση των πολιτικών εξελίξεων σε σχέση με την εφαρμογή της Θεμελιώδους Συμφωνίας και προσφορά συμβουλών και καλών υπηρεσιών.
    
    β. Παρακολούθηση και επιβεβαίωση της συμμόρφωσης προς τις πρόνοιες ασφάλειας στη Θεμελιώδη Συμφωνία, περιλαμβανομένης της διάλυσης των ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών δυνάμεων, και της προσαρμογής των ελληνικών και τουρκικών δυνάμεων και του εξοπλισμού τους στα συμφωνημένα επίπεδα.
    
    γ. Παρακολούθση και επιβεβαίωση της συμμόρφωσης προς τις πρόνοιες της Θεμελιώδους Συμφωνίας που αφορούν την Ομοσπονδιακή Αστυνομία και την Αστυνομία κάθε συνιστώντος κράτους.
    
    δ. Καταβολή των καλύτερων δυνατόν προσπαθειών για διασφάλιση της δίκαιης και ισότιμης μεταχείρισης υπό το νόμο ατόμων από ένα συνιστών κράτος από τις Αρχές του άλλου.
    
    ε. Επιτήρηση των δραστηριοτήτων που αφορούν τη μεταφορά περιοχών που υπόκεινται σε εδαφική αναπροσαρμογή, μέσω ανάληψης της εδαφικής ευθύνης για συμφωνημένες περιοχές και χρονικές περιόδους πριν από τη μεταφορά, χωρίς επηρεασμό της τοπικής διοίκησης του πληθυσμού.
    
    στ. Προεδρία και παροχή διοικητικής υποστήριξης στην Επιτροπή Παρακολούθησης που θα εγκαθιδρυθεί με βάση τη Συνθήκη μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας, Τουρκίας και Ηνωμένου Βασιλείου για θέματα που σχετίζονται με τη νέα κατάσταση πραγμάτων στην Κύπρο.
    
    ζ. Υλοποίηση της εντολής τη δύναμης μέσω περιπολιών και εγκαθίδρυσης θέσεων και οδοφραγμάτων, λήψης παραπόνων, διενέργειας ερευνών, παρουσίασης γεγονότων, παροχής επίσημων συμβουλών και διενέργειας παραστάσεων προς τις Αρχές.
    
    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ αναφέρει περαιτέρω ότι η νέα δύναμη θα αναπτυχθεί πλήρως σε διάστημα 90 ημερών από τη σύστασή της.
    
    Δημοψηφίσματα - Γενικός Εφορος - Ψηφοφορία
    -------------------------------------------
    Ο Γενικός Εφορος Δημοψηφίσματος Κυριάκος Τριανταφυλλίδης είπε πως γίνονται προσπάθειες για διευθετήσεις ώστε η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων επί του δημοψηφίσματος της 24ης Απριλίου στην ε/κ κοινότητα να είναι ταυτόχρονη με εκείνης της τ/κ πλευράς.
    
    Σε δηλώσεις του μετά το πέρας συνάντησης που είχε με τον Αρχηγό της Αστυνομίας Τάσο Παναγιώτου, ο κ. Τριανταφυλλίδης ανέφερε ότι το τελικό αποτέλεσμα στην ε/κ πλευρά θα είναι γνωστό μια ώρα μετά που θα κλείσουν οι κάλπες, στις 6 το απόγευμα.
    
    Ο κ. Τριανταφυλλίδης είπε ότι υπάρχει μια προσπάθεια συντονισμού έτσι ώστε να μην ανακοινώσει η ε/κ πλευρά τα αποτελέσματα πριν από την τ/κ γιατί οι Τ/Κ ψηφίζουν από τις 8 πμ. ως τις 6 μμ.
    
    Δημοψήφισμα - Εκλογείς - Εκλογικά κέντρα - Αποτελέσματα
    -------------------------------------------------------
    Συνολικά 479.551 Ελληνοκύπριοι εκλογείς καλούνται το ερχόμενο Σάββατο, 24 Απριλίου, να ψηφίσουν ''Ναι'' ή ''Οχι'' για το Σχέδιο Ανάν για λύση του Κυπριακού. Σ' αυτούς περιλαμβάνονται 392 εγκλωβισμένοι.
    
    Ο αντίστοιχος αριθμός ψηφοφόρων στις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου 2003 ήταν 476.345. Από τον εκλογικό κατάλογο απαλείφθηκαν εκλογείς που απεβίωσαν στο μεσοδιάστημα.
    
    Οι ελεύθερες περιοχές της Κύπρου θεωρούνται για σκοπούς δημοψηφίσματος ως ενιαία εκλογική περιφέρεια. Οι ψηφοφόροι κατά επαρχία είναι (στην παρένθεση οι ψηφοφόροι στις τελευταίες προεδρικές εκλογές):
    
    Λευκωσία                   :  197.306  (195.658)
    Λεμεσός                    :  135.041  (134.041)
    Λάρνακα                    :   79.108  ( 79.391)
    Πάφος                      :   42.022  ( 41.822)
    Ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου:   25.682  ( 25.433)
    
    Επιπρόσθετα, δικαιούνται να ψηφίσουν 392 εγκλωβισμένοι Ελληνοκύπριοι και Μαρωνίτες που είναι καταγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.
    
    Οι ψηφοφόροι της επαρχίας Κερύνειας θα καταμετρούνται στις επαρχίες όπου διαμένουν.
    
    Συνολικά θα λειτουργήσουν 1.077 εκλογικά κέντρα, εκ των οποίων τα δύο θα είναι για τους εγκλωβισμένους. Κατά επαρχία θα λειτουργήσουν:
    
    Λευκωσία                   : 414 εκλογικά κέντρα
    Λεμεσός                    : 323
    Λάρνακα                    : 169
    Πάφος                      : 119
    Ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου:  50
    
    Το χρώμα του ψηφοδελτίου θα είναι γκριζοπράσινο. Στο ψηφοδέλτιο θα αναγράφεται ''ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΩΝ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ'' και πιο κάτω το ερώτημα προς τους Ελληνοκυπρίους, όπως τίθεται στο παράρτημα ΙΧ της Θεμελιώδους Συμφωνίας:
    
    ''Εγκρίνετε τη Θεμελιώδη Συμφωνία με όλα της τα Παραρτήματα, καθώς και το Σύνταγμα της Ελληνοκυπριακής Συνιστώσης Πολιτείας και τις διατάξεις ως προς τους νόμους που θα ισχύουν, για να δημιουργηθεί μία νέα τάξη πραγμάτων με την οποία η Κύπρος θα προσχωρεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση ενωμένη''.
    
    Στο κάτω μέρος του ψηφοδελτίου θα υπάρχουν δύο κουτάκια με το ΝΑΙ και το ΟΧΙ, στο ένα εκ των οποίων ο ψηφοφόρος θα καλείται να σημειώσει την τοποθέτησή του σημειώνοντας ''ν'' ή ''Χ'' ή ''+'' .
    
    Η ψηφοφορία θα αρχίσει στις 7.00 το πρωί, θα διακοπεί στις 12.00 το μεσημέρι, θα επαναρχίσει στη 1.00 μετά το μεσημέρι και θα λήξει στις 5.00 το απόγευμα.
    
    Η καταμέτρηση θα γίνει στα εκλογικά κέντρα και το αποτέλεσμα αναμένεται να είναι έτοιμο προς ανακοίνωση μία ώρα αργότερα. Η ηλεκτρονική διεκπεραίωση των αποτελεσμάτων έχει ανατεθεί στην εταιρεία ''Βαβέλ'' η οποία θα τα διοχετεύει στην ιστοσελίδα www.referendum2004.net και στην ιστοσελίδα του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών.
    
    Στα κατεχόμενα, η ψηφοφορία θα διεξαχθεί σε διαφορετικές ώρες. Συγκεκριμένα, θα αρχίσει στις 8.00 το πρωί και θα ολοκληρωθεί στις 6.00 το απόγευμα.
    
    Γενικός Εφορός Δημοψηφίσματος έχει διοριστεί ο πρώην Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών Κυριάκος Τριανταφυλλίδης, η έδρα του οποίου θα είναι το Διεθνές Συνεδρικό Κέντρο. Εφοροι Δημοψηφίσματος κατά επαρχία έχουν διοριστεί οι Επαρχοι, οι έδρες των οποίων θα είναι οι Επαρχιακές Διοικήσεις.
    
    Για τη διεκπεραίωση του δημοψηφίσματος θα εργαστούν 5.500 δημόσιοι υπάλληλοι και 2.500 αστυνομικοί, ενώ θα βρίσκονται σε επιφυλακή άλλοι 500 εργαζόμενοι σε υπηρεσίες όπως την Πυροσβεστική και τα νοσοκομεία.
    
    Από τα μεσάνυκτα της Πέμπτης και μέχρι το πέρας των δημοψηφίσματος θα απαγορεύονται οι πολιτικές συγκεντρώσεις και άλλες εκδηλώσεις σε σχέση με το δημοψήφισμα.
    
    ΓΤΠ - Ιστοσελίδες - Εκλογικά κέντρα - Αποτελέσματα
    ---------------------------------------------------
    Το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών ανακοίνωσε ότι σε συνεργασία με την Υπηρεσία Εκλογών και το Τμήμα Υπηρεσιών Πληροφορικής έχει προβεί σε όλες τις διευθετήσεις για την καταχώρηση των αποτελεσμάτων τoυ δημοψηφίσματος της 24ης Απριλίου στο διαδίκτυο.
    
    Οι χρήστες μπορούν να αναζητήσουν τα αποτελέσματα στις ιστοσελίδες www.referendum2004.net και www.dimopsifisma2004.net στα ελληνικά, αγγλικά και τουρκικά.
    
    Οι χρήστες μπορούν να επισκεφθούν τις πιο πάνω ιστοσελίδες και μέσω της ιστοσελίδας του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών στο www.moi.gov.cy/pio και της επίσημης ιστοσελίδας της Δημοκρατίας στο www.cyprus.gov.cy
    
    Το ΓΤΠ ανακοίνωσε επίσης ότι στις ιστοσελίδες www.referendum2004.net και www.dimopsifisma2004.net οι ψηφοφόροι μπορούν να πληροφορηθούν το εκλογικό κέντρο στο οποίο ψηφίζουν, καταχωρώντας τον αριθμό της πολιτικής τους ταυτότητας και του εκλογικού τους βιβλιαρίου.
    
    Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να μάθουν πού ψηφίζουν και μέσω των ιστοσελίδων του ΓΤΠ και της Δημοκρατίας.
    
    Τ/Κ ηγέτης - Δημοψήφισμα - Σχέδιο Ανάν - Δηλώσεις
    --------------------------------------------------
    Ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε χθες ότι αυτός που θα δείξει τον λανθασμένο δρόμο στον κόσμο θα είναι υπόλογος στην ιστορία, προσθέτοντας ότι ''η ευθύνη μας είναι να πούμε την αλήθεια στον λαό''.
    
    Είπε, επίσης, ότι εάν η απάντηση στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου είναι θετική, τότε ''αυτό θα είναι αποτέλεσμα των συμβουλών της τουρκικής κυβέρνησης και η ευθύνη δεν θα είναι δική μας''.
    
    Αναφερόμενος στην ΕΕ, ο κ. Ντενκτάς είπε ότι δεν θα καταστήσει τη συμφωνία στο Κυπριακό πρωτογενές δίκαιο και υποστήριξε ότι η Ενωση βλέπει τους Τ/Κ ως μειονότητα. Ανέφερε, εξάλλου, ότι το δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου αντιβαίνει των κανόνων της ΕΕ.
    
    ΓΓ ΑΚΕΛ - Μουσταφά Ακιντζί - Δημοψηφίσματα
    -------------------------------------------
    Την ελπίδα ότι θα παραχωρηθούν οι αναγκαίες εγγυήσεις για την εφαρμογή της λύσης του Κυπριακού που θα οδηγήσουν σε ένα ανεπιφύλακτο ''ναι'' και από την πλευρά του ΑΚΕΛ, εξέφρασε χθες ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Χριστόφιας, προσθέτοντας ότι τα αρμόδια όργανα του κόμματος βρίσκονται σε εγρήγορση για να εξετάσουν την κατάσταση.
    
    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντησή του με τον ηγέτη του Κινήματος Ειρήνης και Δημοκρατία Μουσταφά Ακιντζί στα γραφεία του ΑΚΕΛ, ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε την εκτίμηση ότι το θέμα της αναβολής των δημοψηφισμάτων δεν θα μπορέσει να υλοποιηθεί ένεκα της μη ανταπόκρισης από τις ''επίσημες ενδιαφερόμενες πλευρές''.
    
    Ο κ. Ακιντζί είπε ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να παράσχει εγγυήσεις για την εφαρμογή της λύσης, προσθέτοντας όμως ότι η καλύτερη εγγύηση γι' αυτό είναι η αποφασιστικότητα των δύο κοινοτήτων να την εφαρμόσουν.
    
    Υπουργός Εξωτερικών - Μόσχα - Επαφές
    ------------------------------------
    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας στη Μόσχα μετά από πρόσκληση του Ρώσου ομολόγου του Σεργκέι Λαβρόφ, είχε χθες το απόγευμα συναντήσεις με την Αντιπρόεδρο της Κρατικής Δούμας Λιουμπόφ Σλίσκα και το Δήμαρχο της ρωσικής πρωτεύουσας Γιούρι Λουζκόφ.
    
    Επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι η Αντιπρόεδρος της Δούμας εξέφρασε την ικανοποίησή της για τις παραδοσιακά φιλικές σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Κύπρου οι οποίες, όπως είπε, βρίσκονται σε άριστο επίπεδο σε όλους τους τομείς.
    
    Τάκης Χατζηδημητρίου - Παραίτηση
    --------------------------------
    Η θετική του στάση έναντι του σχεδίου Ανάν, οδήγησε τον Τάκη Χατζηδημητρίου να υποβάλει χθες το πρωί επιστολή παραίτησης προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο από τη θέση του Συντονιστή Εναρμόνισης.
    
    ''Ο λόγος που με υποχρέωσε να υποβάλω παραίτηση ήταν οι εκτιμήσεις μου σχετικά με το σχέδιο Ανάν και η θετική μου στάση έναντι του σχεδίου. Η επιλογή που είχα ήταν μεταξύ σιωπής ή δημόσιας τοποθέτησης. Επέλεξα την ανάληψη της δημόσιας ευθύνης με όλες τις συνέπειες που είναι δυνατό να συνεπάγεται'', δήλωσε ο κ. Χατζηδημητρίου στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης.
    
    Μπαγκλαντές - Διαπίστευση Υπατου Αρμοστή Κύπρου
    -----------------------------------------------
    Ο Ανδρέας Σκαρπάρης επέδωσε προχθές τα διαπιστευτήριά του στον Πρόεδρο της Μπαγκλαντές Iajuddin Ahmed ως νέος Υπατος Αρμοστής της Κύπρου στην Μπαγκλαντές, με έδρα το Νέο Δελχί.
    
    Χρηματιστήριο - Σημαντική άνοδος
    --------------------------------
    Στην υψηλότερη τιμή της χθες έκλεισε η χρηματαγορά η οποία διαπραγματεύτηκε εν αναμονή των δημοψηφισμάτων που θα πραγματοποιηθούν στις 24 Απριλίου. Ο Γενικός Δείκτης με κινητήριο μοχλό τους τραπεζικούς τίτλους κατέγραψε κέρδη σε ποσοστό 1,56%, κλείνοντας στις 82,18 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 400 χιλιάδες λίρες.
    
    

    [09] (Κ) Εκπρόσωπος - ΣΑ - Προσχέδιο ψηφίσματος

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε σήμερα πως δεν θέλει να σχολιάσει το προσχέδιο ψηφίσματος που αναμένεται να τεθεί ενώπιον των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας προς έγκριση, σημειώνοντας ωστόσο πως ''η αναφορά στο κεφάλαιο 7 είναι μόνο σε σχέση με το εμπάργκο όπλων προς και από την Κύπρο''.

    [10] (Κ) Ελλάδα - Τουρκία - Διερευνητικές επαφές

    Στην Αγκυρα πραγματοποιείται αύριο, ο 24ος γύρος των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας, σύμφωνα με δήλωση του Εκπρόσωπου του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργου Κουμουτσάκου.

    [11] (Κ) Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Δημοκρατίας - Επικοινωνία με Μπους

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε πως πριν από λίγες ημέρες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζορτζ Μπους.

    Ερωτηθείς σήμερα αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει τηλεφωνικές επαφές με σημαντικούς παράγοντες της διεθνούς σκηνής, ο Εκπρόσωπος είπε πως γνωρίζει ότι υπάρχουν επαφές και ότι πριν από λίγες ημέρες ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είχε μιλήσει με τον Πρόεδρο Μπους.

    Κληθείς να σχολιάσει τις τηλεφωνικές επικοινωνίες διεθνών παραγόντων με πολιτικούς στην Κύπρο πέραν του Προέδρου της Δημοκρατίας αυτή την περίοδο, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε πως θεωρεί "ανορθόδοξη" τη μέθοδο αυτή.

    [12] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 20/4/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7004            1,7106
    Δολάριο ΗΠΑ                      2,0284            2,0404
    Λίρα Αγγλίας                     1,1303            1,1370
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    --------------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     218,5315        220,2643
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,7435          2,7647
    Δολάριο Καναδά                     2,7412          2,7624
    Κορώνα Δανίας                     12,6422         12,7389
    Κορώνα Νορβηγίας                  14,0845         14,1844
    Κορώνα Σουηδίας                   15,6006         15,7233
    Φράγκο Ελβετίας                    2,6385          2,6596
    
    

    [13] (Κ) Λεμεσός - 28η Γενική Συνέλευση ΟΥΕΦΑ

    Αρχισαν σήμερα στη Λεμεσό οι εργασίες της Γενικής Συνέλευσης της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (ΟΥΕΦΑ), ενόψει της επίσημης έναρξης του Συνεδρίου μεθαύριο Πέμπτη.

    [14] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            81,91  (-0,33)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    297.445
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    210.438    355,27  ( 0,23)
    FTSE Med 100 **                             6.467,49  ( 0,21)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    175.879    102,84  (-0,06)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     42.035     71,73  (-0,51)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £        312     15,83  (-0,13)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £      9.760     54,09  (-0,09)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £        363     54,86  ( 1,84)
    Εμπορικές Εταιρείες           £      8.043     22,85  (-0,17)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £      2.756     66,14  (-1,21)
    Ετ. Πληροφορικής              £      2.504      2,77  ( 0,00)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £      7.080      9,31  (-0,43)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £          0     12,21  ( 0,91)
    Ξενοδοχεία                    £      3.777     31,33  ( 0,06)
    Αλλες Εταιρείες               £     31.676     67,73  (-1,66)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [15] (Κ) Λονδίνο - ΓΔ Υπουργείου Οικονομικών - Ευρωπαϊκή Τράπεζα

    Η Κύπρος υποστηρίζει τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκροτήσεως και Αναπτύξεως να αυξήσει τις χρηματοδοτήσεις στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες της Κέντρο-Ανατολικής Ασίας και τη Ρωσία και να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στη Μογγολία.

    [16] (Κ) Υπουργικό Συμβούλιο Ελλάδας - Κυπριακό

    Οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό απασχόλησαν τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου στην Ελλάδα, το οποίο συνήλθε υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.

    Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, στην εισήγηση που έκανε ο Υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης μετέφερε την εκτίμηση ότι στην Κύπρο υπάρχει μία μεταστροφή του κλίματος λόγω της ικανοποίησης που προκλήθηκε από τις εγγυήσεις που ζήτησε το ΑΚΕΛ.

    [17] (Κ) Χρηματιστήριο - Μικρή πτώση

    Μικρή πτώση, λόγω πενιχρής συναλλακτικής δραστηριότητας, κατέγραψε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, ύστερα από τα σημαντικά κέρδη που σημείωσε στη χθεσινή συνάντηση. Ο Γενικός Δείκτης, παρά τη θετική πορεία που παρουσίασε στα αρχικά στάδια της συνάντησης, κατέγραψε τελικά μικρή πτώση της τάξης του 0,33%, κλείνοντας στις 81,91 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών συρρικνώθηκε στα ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα των 297 χιλιάδων λιρών, ποσό που αποτελεί το χαμηλότερο για το 2004.

    [18] (K) Διοικητής Κεντρικής Τράπεζας - Σχέδιο Ανάν

    Η Κεντρική Τράπεζα (ΚΤ) που καθιδρύεται από το σχέδιο Ανάν, δεν θα είναι του επιπέδου και της επάρκειας της σημερινής ΚΤ και των απαιτήσεων του παρόντος και του μέλλοντος, προειδοποίησε σήμερα ο Διοικητής της ΚΤ Χριστόδουλος Χριστοδούλου στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης.

    ''Παρά το ότι η βασική φιλοσοφία του σχεδίου Ανάν για την ΚΤ θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως σωστή, αφού προνοεί για μια ΚΤ και ένα νόμισμα, δυστυχώς οι επί μέρους πρόνοιες του σχεδίου αντιστρατεύονται τη φιλοσοφία αυτή'', είπε ο κ. Χριστοδούλου.

    [19] (Κ) Εκπρόσωπος - ΟΗΕ - Κατάλογος δημοσίων υπαλλήλων

    Η ε/κ πλευρά κατέθεσε χθες βράδυ στα Ηνωμένα Εθνη τον κατάλογο των Ε/Κ δημοσίων υπαλλήλων που θα εργάζονται σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού με βάση το σχέδιο Ανάν στην ομοσπονδιακή δημόσια υπηρεσία, με τη συμφωνία ότι σε περίπτωση μη αποδοχής εκ μέρους ορισμένων δημοσίων υπαλλήλων να εργαστούν στην ομοσπονδιακή κρατική υπηρεσία είναι δυνατό ο κατάλογος αυτός να τροποποιηθεί, να συμπληρωθεί και, εάν υπάρξει οποιοδήποτε περαιτέρω κώλυμα, να αποσυρθεί και να αντικατασταθεί.

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, σημειώνοντας πως έχει υποδειχθεί στα Ηνωμένα Εθνη από την ε/κ πλευρά η θέση της ΠΑΣΥΔΥ, η οποία, όπως είπε, κρίνει ότι με βάση τα ισχύοντα τώρα δεν διασφαλίζεται η συνέχιση της ιδιότητας του δημόσιου υπαλλήλου.

    [20] (Κ) Πάουελ - Κυπριακό - Δηλώσεις

    Οι ΗΠΑ εξέφρασαν την επιθυμία τους όπως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθετήσει ψήφισμα για το Κυπριακό αυτή την εβδομάδα που να ενθαρρύνει τους Κύπριους ότι τα Ηνωμένα Εθνη θα υποστηρίξουν τη συμφωνία που τίθεται σε χωριστά δημοψηφίσματα το προσεχές Σάββατο, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ.

    [21] (Κ) Συμβούλιο Ασφαλείας - Κύπρος - Ασφάλεια - Παρασκήνιο

    Σκληρές παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις, με εμπλοκή πλέον και της Τουρκίας, λαμβάνουν χώρα στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, εν αναμονή των βραδινών διαβουλεύσεων για το ψήφισμα που θα καλύπτει το θέμα της ασφάλειας στην Κύπρο.

    Ηδη ολοκληρώθηκαν οι διαβουλεύσεις των πέντε μονίμων μελών και συνεχίζονται οι συζητήσεις σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων. Πληροφορίες από τα μόνιμα μέλη φέρουν το κείμενο να έχει αλλάξει σε κάποια σημεία του.

    Η κυπριακή θέση που σύμφωνα με πληροφορίες αντιμετωπίζεται θετικά από Ρωσία και Γαλλία, - είναι να μην κλείσει το θέμα της ασφάλειας όπως όπως, χωρίς να ληφθούν υπόψη οι θέσεις της Λευκωσίας, για ισχυρό ψήφισμα, κυρίως σε σχέση με τους όρους εντολής της ειρηνευτικής δύναμης.

    Σύμφωνα με έγκυρους κύκλους, η κυπριακή αντιπροσωπεία παρουσίασε σήμερα ολοκληρωμένες θέσεις στα μέλη του ΣΑ, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι η νέα ειρηνευτική δύναμη πρέπει να είναι σε θέση να υλοποιεί κάποια ζητήματα, κι όχι να αδυνατεί, όπως στην περίπτωση στα Στροβίλια.

    Εκείνο που επίσης ενδιαφέρει ιδιαίτερα είναι η λύση να μπορεί να εφαρμοστεί επί του εδάφους και ταυτόχρονα να αποκλείει την πιθανότητα μονομερούς επέμβασης των εγγυητριών, αφού αυτό απαγορεύεται από το Χάρτη του ΟΗΕ.

    Την εξέταση της ασφάλειας από το Συμβούλιο Ασφαλείας, χωριστά από την υιοθέτηση του σχεδίου και σε βάθος, είχε ζητήσει από τον Κόφι Ανάν με επιστολή του στις 13 Απριλίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Εντονη εμπλοκή στο παρασκήνιο έχει η τουρκική διπλωματία. Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας Ουμίτ Παμίρ έδωσε στα μέλη και τη Γραμματεία πολυσέλιδο κείμενο το οποίο περιέχει μαξιμαλιστικές θέσεις.

    [22] (Κ) Πάουελ - Σολάνα - Κυπριακό - Δηλώσεις

    Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ δήλωσε σήμερα πως οι ΗΠΑ εργάζονται με το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να υιοθετηθεί ψήφισμα αυτή την εβδομάδα, ενόψει των δημοψηφισμάτων της 24ης Απριλίου, που θα διαβεβαιώσει τους Ε/Κ και Τ/Κ ότι τα Ηνωμένα Εθνη θα ρίξουν το βάρος τους πίσω από τη λύση του Κυπριακού.

    Ο κ. Πάουελ, ο οποίος μιλούσε ύστερα από συνάντηση με τον Υπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας Χαβιέρ Σολάνα, σημείωσε πως οι ΗΠΑ επικεντρώνονται στο να κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να επιτευχθεί ένα θετικό αποτέλεσμα στα δημοψηφίσματα, προσθέτοντας πως οι Ε/Κ και οι Τ/Κ, όταν θα εξετάσουν τους όρους του σχεδίου Ανάν, θα αντιληφθούν ότι είναι προς το συμφέρον αμφοτέρων να ψηφίσουν ''Ναι''.

    [23] (Κ) Αλβαρο ντε Σότο - Σχέδιο Ανάν - Συνέντευξη Τύπου (1)

    Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο δήλωσε ότι Συμβούλιο Ασφαλείας θέλει να αποστείλει το μήνυμα ότι ο ΟΗΕ αναμένει από τα μέρη να συμμορφωθούν με τις υποχρεώσεις τους που προκύπτουν από το σχέδιο Ανάν.

    Σε δηλώσεις στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, ο κ. ντε Σότο είπε ότι το λεκτικό του προσχεδίου ψηφίσματος που είναι ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι προσεκτικό, σημειώνοντας ότι υπάρχει και η ερμηνεία του ψηφίσματος επί του εδάφους από τον ΟΗΕ.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο Περουβιανός διπλωμάτης επαίνεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο γιατί επέμενε όπως όλα τα όργανα και οι θεσμοί του κράτους θα πρέπει να λειτουργούν από την πρώτη μέρα.

    Ο κ. ντε Σότο είπε ότι η απόρριψη του σχεδίου σημαίνει τη διατήρηση του στάτους κβο και πρόσθεσε: ''Δεν βλέπω κανένα λόγο να πιστεύω ότι τα μέρη, αν έχουν περισσότερο χρόνο, θα μπορέσουν να εξεύρουν κάτι καλύτερο''.

    Αναφορικά με την εκστρατεία διαφώτισης του κυπριακού λαού για το σχέδιο Ανάν, είπε πως ο ΟΗΕ δεν προσηλυτίζει τον κόσμο για να ψηφίσουν ''Ναι'' στα δημοψηφίσματα της 24ης Απριλίου.

    [24] (Κ) Μόσχα - ΥΠΕΞ Κύπρου - Ρωσίας

    Οποιεσδήποτε αποφάσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας που πιθανόν να προδικάζουν το αποτέλεσμα των δημοψησμάτων δεν θα είναι ρεαλιστικές, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, τονίζοντας ότι η χώρα του δεν θα επιθυμούσε έξωθεν πιέσεις επί του κυπριακού λαού, ο οποίος πρέπει να αποφασίσει ελεύθερα στα δημοψηφίσματα.

    [25] (Κ) ΓΓ ΑΚΕΛ - Οξεία βρογχίτιδα - 48 ώρες ανάπαυση

    [26] (Κ) Μπλερ - Βουλή - Κυπριακό

    Ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ εξέφρασε την ελπίδα ότι ο κυπριακός λαός θα αντιληφθεί τα πλεονεκτήματα του σχεδίου Ανάν και θα ψηφίσει υπέρ του σχεδίου στα δημοψηφίσματα της 24ης Απριλίου.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 20 April 2004 - 17:49:33 UTC