Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-04-21

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Συμβούλιο Ασφαλείας - Η συνεδρία θα συνεχισθεί αύριο
  • [02] (Κ) Συμβούλιο Ασφαλείας - Κυπριακό - Νέα συνεδρία σήμερα
  • [03] (Κ) Συμβούλιο Ασφαλείας - Νέο προσχέδιο - Εκτιμήσεις - Ομιλία ΓΓ
  • [04] (Κ) ΕΕ - Δημοψήφισμα στην Κύπρο - Δήλωση Αχερν
  • [05] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [06] (Κ) Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Ολομέλεια - Κυπριακό
  • [07] (K) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [08] (Κ) Πρόεδρος Ευρωκοινοβουλίου - Κύπρος - ΜΜΕ - Σχέδιο Ανάν
  • [09] (Κ) Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Γκούντερ Φερχόιγκεν (1)
  • [10] (Κ) Δημοψήφισμα - Νέα ώρα για κλείσιμο καλπών
  • [11] (Κ) Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Ιρλανδός Υπουργός - Κύπρος (1)
  • [12] (Κ) Ευρωκοινοβούλιο - Επίτροπος Πάτεν - Κύπρος - Απογοήτευση
  • [13] (Κ) Τ/Κ συνδικαλιστές - Λύση - Εγγύηση
  • [14] (Κ) ΟΥΕΦΑ - Εκτελεστική Επιτροπή
  • [15] (Κ) Ευρωκοινοβούλιο - Μπροκ - Κύπρος - Σχέδιο Ανάν
  • [16] (Κ) Ευρωκοινοβούλιο - Ζακ Πος - Κύπρος - Σχέδιο Ανάν
  • [17] (Κ) Ευρωκοινοβούλιο - Οστλάντερ - Κύπρος - Σχέδιο Ανάν
  • [18] (Κ) Δημοψήφισμα - Τριανταφυλλίδης - Δηλώσεις
  • [19] (Κ) Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Φερχόιγκεν - Κοξ - Ελευθερία έκφρασης
  • [20] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [21] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [22] (Κ) Ευρωκοινοβούλιο - Κύπρος - Ψήφισμα (1)
  • [23] (Κ) Χρηματιστήριο - Σημαντικές ζημιές
  • [24] (Κ) ΟΥΕΦΑ - Εκδήλωση - Προσωπικότητες
  • [25] (Κ) Εκπρόσωπος - Υπουργικό Συμβούλιο - Εναρμόνιση
  • [26] (Κ) Πρωθυπουργοί Ελλάδας - Τουρκίας - Κυπριακό
  • [27] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Κυπριακό - Δημοψηφίσματα - Δηλώσεις (1)
  • [28] (Κ) Ευρωκοινοβούλιο - Ελληνες Ευρωβουλευτές - Σχέδιο Ανάν
  • [29] (Κ) Ευρωκοινοβούλιο - Κυπριακό - ψήφισμα
  • [30] (Κ) Δημοψήφισμα - Υποχρεωτική η ψηφοφορία
  • [31] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Κυπριακό - Σχέδιο Ανάν - Δημοψηφίσματα
  • [32] (Κ) Συμβούλιο Ασφαλείας - Κυπριακό - Ψηφοφορία
  • [33] (Κ) Αθήνα- Παπαδόπουλος- Επίσκεψη
  • [34] (Κ) Συμβούλιο Ασφαλείας - Γαλλική πρόταση - Αναβολή ψηφοφορίας
  • [35] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Μήνυμα προς τον κυπριακό λαό
  • [36] (Κ) Μίκης Θεοδωράκης - Δημοψήφισμα - Οχι
  • [37] (Κ) Λαβρόφ - Ιακώβου - Ανακοίνωση
  • [38] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αντιπροσωπείες ΟΥΕΦΑ - ΦΙΦΑ
  • [39] (Κ) Δημοψήφισμα - Μυστικότητα ψήφου - Τυφλοί

  • [01] (Κ) Συμβούλιο Ασφαλείας - Η συνεδρία θα συνεχισθεί αύριο

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών διέκοψε τη συνεδρία του και θα συνέλθει εκ νέου αύριο το απόγευμα (ώρα Κύπρου) για να συνεχίσει τις διαβουλεύσεις του, με σκοπό την υιοθέτηση ψηφίσματος για το Κυπριακό και την εφαρμογή του σχεδίου Ανάν.

    Σύμφωνα με κύκλους του ΣΑ, η Βρετανία θα προβεί στο μεταξύ σε αλλαγές στο προτεινόμενο ψήφισμα για την Κύπρο, το οποίο η ίδια συνέταξε σε συνεργασία με τις ΗΠΑ.

    Η συνεδρία είχε αρχίσει στην παρουσία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ο οποίος συνοδευόταν από τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ για Πολιτικές Υποθέσεις Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ.

    Ο κ. Ανάν απηύθυνε έκκληση για υιοθέτηση του ψηφίσματος, την οποία απέρριψαν τα 10 από τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Την υιοθέτηση του ψηφίσματος υποστήριξαν οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γερμανία, η Ρουμανία και το Πακιστάν.

    [02] (Κ) Συμβούλιο Ασφαλείας - Κυπριακό - Νέα συνεδρία σήμερα

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και οι αντιπρόσωποι της Βρετανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών προέβησαν σε δραματική παρέμβαση προς το Συμβούλιο Ασφαλείας ζητώντας από τα μέλη να υπερψηφίσουν το βρετανικό σχέδιο για την ασφάλεια.

    Οι Βρετανοί θα φέρουν νέο σχέδιο - στο οποίο θα υπάρχουν κάποιες «μικροαλλαγές» (κατά την έκφραση Βρετανού διπλωμάτη) και ευελπιστούν ότι θα εξασφαλίσουν αφενός τέσσερις ψήφους μέχρι το μαγικό αριθμό «9», που χρειάζεται για την υιοθέτηση ψηφίσματος και αφετέρου ότι Γαλλία, Κίνα και Ρωσία θα απόσχουν και δεν θα ασκήσουν βέτο.

    Διπλωματικές πηγές αναμένουν έντονο παρασκήνιο και πολλές πιέσεις στις χώρες που δεν είναι μόνιμα μέλη.

    Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές του ΣΑ, ο Γενικός Γραμματέας έλαβε το λόγο μετά από πρόσκληση του μόνιμου αντιπροσώπου της Χιλής και αφού πρώτα είχαν μιλήσει οι αντιπρόσωποι της Βραζιλίας, των ΗΠΑ και της Βρετανίας.

    Καθησύχασε τα μέλη ότι οι πρόνοιες του σχεδίου θα ισχύσουν μετά από θετικό αποτέλεσμα και στα δύο δημοψηφίσματα. Τόνισε παράλληλα ότι το γεγονός ότι για πρώτη φορά ψηφίζεται κάτι προκαταβολικά, δεν θα αποτελέσει προηγούμενο.

    Ο κ. Ανάν επισήμανε τη σημασία που έχει να υιοθετηθεί αυτό το ψήφισμα, γιατί ο λαός της Κύπρου αναμένει να λάβει διασφάλιση. Είπε ότι υπάρχει δημόσια ανησυχία και με το ψήφισμα αυτό θα καθησυχαστεί.

    Υπενθύμισε ακόμη πως πολλοί οργανισμοί, όπως η Ερυωπαϊκή Ενωση, έλαβαν σαφή θέση. Κάλεσε επίσης το ΣΑ να επιδείξει το ίδιο θετικό πνεύμα με τη σύσκεψη δωρητών.

    Εντονα δραματική ήταν η παρέμβαση του Αμερικανού αντιπροσώπου (ο κ. Νεγκροπόντε απουσίαζε), που είπε στα μέλη ότι ο Αλβαρο ντε Σότο εργάζεται εντατικά για να εφαρμόσει τις εντολές του ΣΑ, το οποίο και πρέπει να στηρίξει τις προσπάθειές του.

    Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Βρετανός αντιπρόσωπος τόνισε ότι έχει σημασία ο κυπριακός λαός να λάβει αυτά τα «ισχυρά μηνύματα» μέχρι την Πέμπτη γι αυτό και είναι ανάγκη το ψήφισμα να υιοθετηθεί την Τετάρτη.

    O Κόφι Ανάν παρέμεινε στη συνεδρίαση για μία ώρα και δέκα λεπτά. Μετά από δύο σχεδόν ώρες διαβουλεύσεων, οι Βρετανοί ζήτησαν δεκάλεπτη διακοπή για διαβουλεύσεις με το Φόρειν Οφις. Και όταν επέστρεψαν είπαν ότι θα επανέλθουν την Τετάρτη. (Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνεδρία του ΣΑ θα αρχίσει στις 5 το απόγευμα ώρα Κύπρου, με προοπτική να ολοκληρωθεί στις 8 το βράδυ). Το νέο σχέδιο πιθανόν να δοθεί νωρίτερα.

    Αναφορικά με τη στάση των διαφόρων χωρών, ξένοι διπλωμάτες ανέφεραν ότι η Γαλλία επιθυμεί την αφαίρεση όλων των σημείων του προοιμίου, που αφορούν γενικόλογες διαβεβαιώσεις για την εφαρμογή της συμφωνίας και δεν έχουν καμία σχέση με την ασφάλεια.

    Η Κίνα και η Ρωσία θεωρούν ότι αποτελεί κακό προηγούμενο για το Συμβούλιο Ασφαλείας να προκαταλαμβάνει δημοψηφίσματα και να ψηφίζει για πράγματα που θα συμβούν.

    Οι θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς, όπως δόθηκαν στα μέλη του ΣΑ συνηγορούν για ισχυρό ψήφισμα. Οπως ανέφερε Κύπριος διπλωμάτης, αν επρόκειτο να δεχθούν η ειρηνευτική δύναμη να ενεργεί κάτω από το κεφάλαιο 7 και ταυτόχρονα να μην υπάρχει δικαίωμα μονομερούς επέμβασης, "τότε θα το υποστηρίζαμε ανεπιφύλακτα".

    Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, ζητά ένα εντελώς άνευρο ψήφισμα, χωρίς καμία αναφορά σε υλοποίηση (ακόμη και για τη νέα ονομασία της ειρηνευτικής αποστολής διαφώνησαν), ενώ επιθυμούν την αφαίρεση της αναφοράς στο κεφάλαιο 7, ακόμη και από το εμπάργκο όπλων.

    [03] (Κ) Συμβούλιο Ασφαλείας - Νέο προσχέδιο - Εκτιμήσεις - Ομιλία ΓΓ

    Ξημερώματα σήμερα, ώρα Κύπρου, η Βρετανία κυκλοφόρησε τροποποιημένο προσχέδιο ψηφίσματος για το Κυπριακό, στο οποίο τοποθετούνται σε παράρτημα όλα τα ζητήματα που αφορούν την ασφάλεια, όπως το εμπάργκο στην προμήθεια όπλων στην Κύπρο και η νέα ειρηνευτική αποστολή των ΗΕ στην Κύπρο.

    Επίσης είναι τροποποιημένο το προοίμιο κατά τρόπο που να μη θεωρείται παρέμβαση στο δημοψήφισμα του Σαββάτου, ενώ στο διατακτικό μέρος μένουν μόνο δύο άρθρα. Στ πρώτο τονίζεται ότι τα ζητήματα που αναφέρονται στο παράρτημα θα ισχύσουν μόνο όταν ο Γενικός Γραμματέας ενημερώσει τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας ότι η Θεμελιώδης Συμφωνία τέθηκε σε ισχύ, και το δεύτερο αναφέρει ότι το Συμβούλιο θα συνεχίσει να επιλαμβάνεται ενεργώς του θέματος.

    Στο προτεινόμενο ψήφισμα υπάρχουν δύο νέα στοιχεία:

    Για να ικανοποιηθεί η Τουρκία που δεν επιθυμούσε αναφορά στα προηγούμενα ψηφίσματα, αφαιρέθηκε η λέξη ''όλα'' από τη φράση «επαναβεβαιώνει όλα τα σχετικά ψηφίσματα» που υπήρχε στο προηγούμενο σχέδιο.

    Οπως αναφέρεται σε τουρκικό έγγραφο που δόθηκε στα μέλη του ΣΑ και τη Γραμματεία των ΗΕ, με ημερομηνία 12 Απριλίου, «το ψήφισμα δεν θα πρέπει να κάνει αναφορά σε άλλα ψηφίσματα του ΣΑ, όπως το 1250».

    Μία δεύτερη τουρκική απαίτηση ήταν ότι η η εντολή της νέας δύναμης των ΗΕ στην Κύπρο δεν έπρεπε να περιλαμβάνει την "επιβολή».

    Η Τουρκία απαίτησε ακόμα όπως το Συμβούλιο Ασφαλείας υιοθετήσει τη νέα τάξη πραγμάτων στην Κύπρο, και να κάμει στο ψήφισμα αναφορές στην ισότητα των συνιστώντων κρατών.

    Το δεύτερο σημείο που άλλαξε στο σχέδιο ψηφίσματος, είναι προς την κατεύθυνση της παροχής διαβεβαιώσεων ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας δεσμεύεται στην εφαρμογή του σχεδίου. Η σχετική παράγραφος του νέου ψηφίσματος αναφέρει επί λέξει:

    «Υπενθυμίζοντας την πρωταρχική του ευθύνη για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια και επαναβεβαιώνοντας την επιθυμία του, στην περίπτωση οποιασδήποτε παραβίασης της Συνολικής Διευθέτησης που θα του αναφερθεί από την Επιτροπή Επιτήρησης, να εξετάσει την ανάληψη της κατάλληλης δράσης».

    Στο κυρίως κείμενο του ψηφίσματος δεν υπάρχει αναφορά στο κεφάλαιο 7, παρά μόνο στο παράρτημα, στα άρθρα για το εμπάργκο όπλων.

    Κύκλοι του ΣΑ δήλωσαν στο ΚΥΠΕ ότι δεν ήταν βέβαιοι κατά πόσο τελικά η κίνηση αυτή της Βρετανίας θα ανατρέψει το αρνητικό για το σχέδιο κλίμα που επικράτησε στις χθεσινοβραδυνές διαβουλεύσεις, παρά τη δραματική παρέμβαση του Κόφι Ανάν και τις εκκλήσεις του Βρετανού αντιπροσώπου ότι πρέπει μέχρι την Πέμπτη να πάρει ο κυπριακός λαός τα ''σωστά μηνύματα''.

    Παρότι φαίνεται πολύ δύσκολο να αλλάξουν στάση η Γαλλία, η Ρωσία και η Κίνα, που αντιτίθενται στην υιοθέτηση του ψηφίσματος όπως αυτό παρουσιάστηκε, οι ίδιοι κύκλοι εκτιμούσαν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία, με την πλήρη κάλυψη του ΓΓ των ΗΕ, θα επιδιώξουν την υιοθέτηση του ψηφίσματος, ελπίζοντας ότι για ένα θέμα στο οποίο ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας απηύθυνε έκκληση προς το Συμβούλιο για να δράσει, η Γαλλία, η Κίνα και η Ρωσία δεν θα ασκήσουν βέτο, αλλά στη χειρότερη περίπτωση θα απόσχουν.

    Ετσι, ΗΠΑ και Βρετανία έχουν στρέψει την προσοχή τους στα μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου, για την εξασφάλιση ακόμη τεσσάρων ψήφων, για να φτάσουν τις εννέα που χρειάζονται για να υιοθετηθεί το ψήφισμα.

    Ομιλία Ανάν ----------- Επιχειρώντας να διασκεδάσει τις ανησυχίες της πλειοψηφίας των μελών του ΣΑ, ο Κόφι Ανάν ομολόγησε, στην παρέμβασή του στη διάρκεια των χθεσινοβραδινών άτυπων διαβουλεύσεων, ότι «είναι σε γνώση του ότι δεν αποτελεί κανονική πρακτική του Συμβουλίου να δρα με τρόπο που εξαρτά τη δράση του από κάποια γεγονότα, πρόσθεσε όμως ότι αυτό δεν είναι χωρίς προηγούμενο στο έργο του Συμβουλίου και αποτελεί σημαντική παράμετρο της διευθέτησης».

    Σε σχέση με τους όρους εντολής της νέας ειρηνευτικής αποστολής, είπε ότι η εντολή "έτυχε επίπονης διαπραγμάτευσης". Δεν ικανοποιεί πλήρως καμία πλευρά, ανέφερε, αλλά πολλές από τις βασικές πτυχές της συμφωνήθηκαν σε μεγάλο βαθμό το έτος 2002. Πιστεύω, είπε, ότι η προταθείσα εντολή θα επιτρέψει στα Ηνωμένα Εθνη να λειτουργήσουν αποτελεσματικά για να βοηθήσουν στην εφαρμογή της διευθέτησης.

    Το όνομα που εισηγούμαστε (UNSIMIC), συνέχισε, αντικατοπτρίζει αυτό το σκοπό. Η αποστολή της είναι χωρίς επιφυλάξεις για τους ρόλους των εγγυητριών δυνάμεων, σύμφωνα με τη Συνθήκη Εγγυήσεως του 1960.

    Ο ΓΓ επισήμανε ότι «σήμερα στην Κύπρο και ιδίως μεταξύ των Ε/Κ, υπάρχει μεγάλη δημόσια ανησυχία για την ομαλή εφαρμογή του σχεδίου. Η αποτελεσματική σας δράση δεν προκαταλαμβάνει τη δημοκρατική απόφαση του λαού. Αλλά θα τους βοηθούσε να διαβεβαιωθούν πως τα Ηνωμένα Εθνη παραμένουν έτοιμα να ανταποκριθούν στις ευθύνες τους και ότι η διευθέτηση θα εφαρμοστεί πλήρως, κατά τρόπο σύμφωνο προς τις αρχές του Χάρτη του ΟΗΕ».

    [04] (Κ) ΕΕ - Δημοψήφισμα στην Κύπρο - Δήλωση Αχερν

    [05] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι σημερινές κυπριακές εφημερίδες προβάλλουν θέματα όπως τη χθεσινή ολονύκτια συζήτηση για το Κυπριακό στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και το αδιέξοδο που σημειώθηκε, την πρώτη αρνητική αντίδραση του ΑΚΕΛ, τις διαστάσεις που παίρνει το θέμα των καταγγελιών για κυβερνητικές παρεμβάσεις στα ΜΜΕ για να προβληθεί το όχι στα δημοψηφίσματα, καθώς και την προειδοποίηση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλου Χριστοδούλου για τα προβλήματα λειτουργίας της Κεντρικής Τράπεζας εάν το σχέδιο Ανάν γίνει αποδεκτό στα δημοψηφίσματα του Σαββάτου.

    Η ''Αλήθεια'' υπό τον τίτλο ''Ολονύκτιο θρίλερ για το 'ήπιο' όχι'' γράφει ότι μέχρι και μετά τα μεσάνυκτα συνεχίστηκε χθες το ολονύκτιο θρίλερ στον ΟΗΕ με στόχο να επιτευχθεί η συναίνεση του ΑΚΕΛ σχετικά με τις αποφάσεις που θα λάμβανε το Συμβούλιο Ασφαλείας και αναφέρει ότι η ηγεσία του ΑΚΕΛ απάντησε με ένα ''ήπιο όχι'' στις πυρετώδεις προσπάθειες Αμερικανών, Βρετανών, και ΟΗΕ για εξασφάλιση των εγγυήσεων που ζητούσε το κόμμα. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης προτίθεται να καταγγείλει σε ευρωπαϊκούς οργανισμούς ''τις κυβερνητικές παρεμβάσεις που στοχεύουν στη φίμωση της άποψης που στηρίζει το ναι''.

    ''Η Μάχη'' με τίτλο ''Συναγερμικό Οχι'' γράφει ότι στελέχη του ΔΗΣΥ που τάσσονται κατά του σχεδίου Ανάν, είπαν πως η συντριπτική πλειοψηφία των μελών, στελεχών και φίλων του ΔΗΣΥ αντιτίθενται στο σχέδιο Ανάν και ψηφίζουν όχι στο δημοψήφισμα του Σαββάτου. Αλλού αναφέρει ότι η Ιερά Σύνοδος της Κύπρου σε εγκύκλιό της που απέστειλε για να αναγνωστεί κατά τον εσπερινό και την ημέρα του Αγίου Γεωργίου (Παρασκευή), χαρακτηρίζει ως εντελώς απαράδεκτο και καταστροφικό το σχέδιο Ανάν, χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα. Η Ιερά Σύνοδος αναφέρει ότι τυχόν αποδοχή του σχεδίου, θα ήταν παραλογισμός και θα οδηγούσε αργά ή γρήγορα σε αναζήτηση άλλης πατρίδας.

    Ο ''Πολίτης'' με τίτλο ''Επιστροφή στο παρελθόν'' σε μαύρο ολοσέλιδο πλαίσιο γράφει ότι ανεξαρτήτως του ναι ή του όχι στο δημοψήφισμα, η Κύπρος έχει επιστρέψει στο παρελθόν, και γράφει ότι ''τις τελευταίες μέρες, κυρίως από το πλειοψηφούν ρεύμα των υποστηρικτών του ''όχι'', η κατάσταση δυστυχώς και με τη συμμετοχή της κυβέρνησης εκτραχηλίζεται'' και αναφέρεται σε Υπουργούς "που κινδυνολογούν και τρομοκρατημένους δημοσίους υπαλλήλους, αστυνομικούς και στρατιωτικούς". Αλλού γράφει ότι όλα δείχνουν πως το ΑΚΕΛ θα πει οριστικά όχι στο δημοψήφισμα.

    ''Η Σημερινή'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Ψήφισμα χωρίς δόντια'' πως ψήφισμα επί του Κυπριακού, χωρίς όμως, δόντια επιδίωκαν μέχρι αργά ψες να εκδώσουν οι Βρετανοί στο Συμβούλιο Ασφαλείας με τη στήριξη των ΗΠΑ. Το ψήφισμα θεωρείται από τους Αγγλοαμερικανούς ως ένα πρόσχημα επί του οποίου το ΑΚΕΛ θα μπορούσε να στηρίξει αλλαγή της απόφασής του και να στραφεί προς το ''ναι'', όμως οι πρώτες ενδείξεις από το Πολιτικό Γραφείο του ΑΚΕΛ, η οποία συνεδρίασε χθες, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το προσχέδιο του ψηφίσματος ως έχει δεν ικανοποιεί το κόμμα. Αλλού γράφει πως ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλος Χριστοδούλου ανέφερε ότι θα ψηφίσει ''όχι'' στο σχέδιο του ΓΓ των ΗΕ Κόφι Ανάν γιατί "θα είναι καταστροφικό για την κυπριακή οικονομία".

    ''Ο Φιλελεύθερος'' με κύριο τίτλο ''Δραματικές ώρες στο Σ. Ασφαλείας'' γράφει πως αδιέξοδο σημειώθηκε χθες το βράδυ στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το Κυπριακό, με τη δημιουργία δυο στρατοπέδων ενώ ο Κόφι Ανάν απηύθυνε ύστατη έκκληση στα μέλη του σώματος να εγκρίνουν ψήφισμα για την ασφάλεια εφαρμογής της προτεινόμενης λύσης. Αλλού δημοσιεύει συνέντευξη του ειδικού συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, ο οποίος ανέφερε πως οι βελτιώσεις που έγιναν στο σχέδιο, ουσιαστικά πιστώνονται στην επιμονή του Προέδρου Παπαδόπουλου και πρόσθεσε πως είναι γι' αυτά που ο Πρόεδρος πάλεψε και πάλεψε σκληρά.

    Η ''Χαραυγή'' με τίτλο ''Νόμιμες οι ανησυχίες για εγγυήσεις και ασφάλεια'' γράφει ότι ο Ρώσος ΥΠΕΞ δήλωσε ύστερα από συνάντησή του στη Μόσχα με τον Κύπριο ομόλογό του Γιώργο Ιακώβου, ότι η χώρα του δεν ευνοεί υιοθέτηση αποφάσεων από το ΣΑ που θα προδικάζουν και να επηρεάζουν το αποτέλεσμα των δημοψηφισμάτων. Αλλού γράφει ότι το ΑΚΕΛ αναμένει από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ουσιαστική κάλυψη των ανησυχιών του κυπριακού λαού για θέματα ασφάλειας και εφαρμογής της λύσης και όχι απλώς μια αναφορά η οποία να δημιουργήσει μεγαλύτερη σύγχυση, όπως δήλωσε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του κόμματος Νίκος Κατσουρίδης. Αλλού γράφει ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας οικουρεί (υποφέρει από οξεία βρογχίτιδα) και θα απόσχει από δραστηριότητες για 48 ώρες.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' υπό τον τίτλο ''Τακτικές εκφοβισμού στη δημόσια υπηρεσία'' γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ δήλωσε πως κάποιοι εκφοβίζουν τους δημόσιους υπαλλήλους ότι το σχέδιο Ανάν δεν τους παρέχει ασφάλεια στην εργασία τους. Αναφέρει ότι ο Υπουργός Εσωτερικών είπε χθες πως όσοι δημόσιοι υπάλληλοι εργαστούν μετά τη λύση στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα είναι κατοχυρωμένοι. Αλλού γράφει ότι οι ισχυρισμοί πως η κυβέρνηση έκανε επεμβάσεις προς ΜΜΕ υπέρ του όχι στο δημοψήφισμα, έλαβαν νέες διαστάσεις χθες με τη συμμετοχή Κυπρίων πολιτικών, ξένου Τύπου και ΟΗΕ.

    [06] (Κ) Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Ολομέλεια - Κυπριακό

    Συζήτηση για τις προοπτικές επανένωσης της Κύπρου πριν την ένταξη στην ΕΕ διεξάγεται σήμερα στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

    [07] (K) Εκπομπή για Ομογένεια

    Συμβούλιο Ασφαλείας - Νέο προσχέδιο ----------------------------------- Ξημερώματα σήμερα, ώρα Κύπρου, η Βρετανία κυκλοφόρησε τροποποιημένο προσχέδιο ψηφίσματος για το Κυπριακό, στο οποίο τοποθετούνται σε παράρτημα όλα τα ζητήματα που αφορούν την ασφάλεια, όπως το εμπάργκο στην προμήθεια όπλων στην Κύπρο και η νέα ειρηνευτική αποστολή των ΗΕ στην Κύπρο.

    Επίσης είναι τροποποιημένο το προοίμιο κατά τρόπο που να μη θεωρείται παρέμβαση στο δημοψήφισμα του Σαββάτου, ενώ στο διατακτικό μέρος μένουν μόνο δύο άρθρα. Στ πρώτο τονίζεται ότι τα ζητήματα που αναφέρονται στο παράρτημα θα ισχύσουν μόνο όταν ο Γενικός Γραμματέας ενημερώσει τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας ότι η Θεμελιώδης Συμφωνία τέθηκε σε ισχύ, και το δεύτερο αναφέρει ότι το Συμβούλιο θα συνεχίσει να επιλαμβάνεται ενεργώς του θέματος.

    Στο προτεινόμενο ψήφισμα υπάρχουν δύο νέα στοιχεία:

    Για να ικανοποιηθεί η Τουρκία που δεν επιθυμούσε αναφορά στα προηγούμενα ψηφίσματα, αφαιρέθηκε η λέξη ''όλα'' από τη φράση «επαναβεβαιώνει όλα τα σχετικά ψηφίσματα» που υπήρχε στο προηγούμενο σχέδιο.

    Οπως αναφέρεται σε τουρκικό έγγραφο που δόθηκε στα μέλη του ΣΑ και τη Γραμματεία των ΗΕ, με ημερομηνία 12 Απριλίου, «το ψήφισμα δεν θα πρέπει να κάνει αναφορά σε άλλα ψηφίσματα του ΣΑ, όπως το 1250».

    Μία δεύτερη τουρκική απαίτηση ήταν ότι η η εντολή της νέας δύναμης των ΗΕ στην Κύπρο δεν έπρεπε να περιλαμβάνει την "επιβολή».

    Η Τουρκία απαίτησε ακόμα όπως το Συμβούλιο Ασφαλείας υιοθετήσει τη νέα τάξη πραγμάτων στην Κύπρο, και να κάμει στο ψήφισμα αναφορές στην ισότητα των συνιστώντων κρατών.

    Το δεύτερο σημείο που άλλαξε στο σχέδιο ψηφίσματος, είναι προς την κατεύθυνση της παροχής διαβεβαιώσεων ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας δεσμεύεται στην εφαρμογή του σχεδίου. Η σχετική παράγραφος του νέου ψηφίσματος αναφέρει επί λέξει:

    «Υπενθυμίζοντας την πρωταρχική του ευθύνη για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια και επαναβεβαιώνοντας την επιθυμία του, στην περίπτωση οποιασδήποτε παραβίασης της Συνολικής Διευθέτησης που θα του αναφερθεί από την Επιτροπή Επιτήρησης, να εξετάσει την ανάληψη της κατάλληλης δράσης».

    Στο κυρίως κείμενο του ψηφίσματος δεν υπάρχει αναφορά στο κεφάλαιο 7, παρά μόνο στο παράρτημα, στα άρθρα για το εμπάργκο όπλων.

    Κύκλοι του ΣΑ δήλωσαν στο ΚΥΠΕ ότι δεν ήταν βέβαιοι κατά πόσο τελικά η κίνηση αυτή της Βρετανίας θα ανατρέψει το αρνητικό για το σχέδιο κλίμα που επικράτησε στις χθεσινοβραδυνές διαβουλεύσεις, παρά τη δραματική παρέμβαση του Κόφι Ανάν και τις εκκλήσεις του Βρετανού αντιπροσώπου ότι πρέπει μέχρι την Πέμπτη να πάρει ο κυπριακός λαός τα ''σωστά μηνύματα''.

    Παρότι φαίνεται πολύ δύσκολο να αλλάξουν στάση η Γαλλία, η Ρωσία και η Κίνα, που αντιτίθενται στην υιοθέτηση του ψηφίσματος όπως αυτό παρουσιάστηκε, οι ίδιοι κύκλοι εκτιμούσαν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία, με την πλήρη κάλυψη του ΓΓ των ΗΕ, θα επιδιώξουν την υιοθέτηση του ψηφίσματος, ελπίζοντας ότι για ένα θέμα στο οποίο ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας απηύθυνε έκκληση προς το Συμβούλιο για να δράσει, η Γαλλία, η Κίνα και η Ρωσία δεν θα ασκήσουν βέτο, αλλά στη χειρότερη περίπτωση θα απόσχουν.

    Ετσι, ΗΠΑ και Βρετανία έχουν στρέψει την προσοχή τους στα μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου, για την εξασφάλιση ακόμη τεσσάρων ψήφων, για να φτάσουν τις εννέα που χρειάζονται για να υιοθετηθεί το ψήφισμα.

    Ομιλία Ανάν ----------- Επιχειρώντας να διασκεδάσει τις ανησυχίες της πλειοψηφίας των μελών του ΣΑ, ο Κόφι Ανάν ομολόγησε, στην παρέμβασή του στη διάρκεια των χθεσινοβραδινών άτυπων διαβουλεύσεων, ότι «είναι σε γνώση του ότι δεν αποτελεί κανονική πρακτική του Συμβουλίου να δρα με τρόπο που εξαρτά τη δράση του από κάποια γεγονότα, πρόσθεσε όμως ότι αυτό δεν είναι χωρίς προηγούμενο στο έργο του Συμβουλίου και αποτελεί σημαντική παράμετρο της διευθέτησης».

    Σε σχέση με τους όρους εντολής της νέας ειρηνευτικής αποστολής, είπε ότι η εντολή "έτυχε επίπονης διαπραγμάτευσης". Δεν ικανοποιεί πλήρως καμία πλευρά, ανέφερε, αλλά πολλές από τις βασικές πτυχές της συμφωνήθηκαν σε μεγάλο βαθμό το έτος 2002. Πιστεύω, είπε, ότι η προταθείσα εντολή θα επιτρέψει στα Ηνωμένα Εθνη να λειτουργήσουν αποτελεσματικά για να βοηθήσουν στην εφαρμογή της διευθέτησης.

    Το όνομα που εισηγούμαστε (UNSIMIC), συνέχισε, αντικατοπτρίζει αυτό το σκοπό. Η αποστολή της είναι χωρίς επιφυλάξεις για τους ρόλους των εγγυητριών δυνάμεων, σύμφωνα με τη Συνθήκη Εγγυήσεως του 1960.

    Ο ΓΓ επισήμανε ότι «σήμερα στην Κύπρο και ιδίως μεταξύ των Ε/Κ, υπάρχει μεγάλη δημόσια ανησυχία για την ομαλή εφαρμογή του σχεδίου. Η αποτελεσματική σας δράση δεν προκαταλαμβάνει τη δημοκρατική απόφαση του λαού. Αλλά θα τους βοηθούσε να διαβεβαιωθούν πως τα Ηνωμένα Εθνη παραμένουν έτοιμα να ανταποκριθούν στις ευθύνες τους και ότι η διευθέτηση θα εφαρμοστεί πλήρως, κατά τρόπο σύμφωνο προς τις αρχές του Χάρτη του ΟΗΕ».

    Καταλήγοντας ο Κόφι Ανάν κάλεσε τα μέλη του ΣΑ να τον βοηθήσουν να υπερπηδηθεί «το τελευταίο μεγάλο εμπόδιο».

    Εκπρόσωπος - ΣΑ - Προσχέδιο ψηφίσματος -------------------------------------- Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε χθες πως δεν ήθελε να σχολιάσει το προσχέδιο ψηφίσματος που τέθηκε ενώπιον των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας προς έγκριση, σημειώνοντας ωστόσο πως ''η αναφορά στο κεφάλαιο 7 είναι μόνο σε σχέση με το εμπάργκο όπλων προς και από την Κύπρο''.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο Εκπρόσωπος είπε πως ''η έκθεση του ΓΓ στο Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ επικεντρώνεται ακριβώς στην υιοθέτηση εκ μέρους του ΣΑ του προσχεδίου ψηφίσματος το οποίο επισυνάπτεται στο σχέδιο Ανάν''.

    ''Ο ίδιος ο ΓΓ δεν κάνει καμία περαιτέρω εισήγηση πλην της ενίσχυσης της ειρηνευτικής δύναμης των ΗΕ στην Κύπρο. Επαναλαμβάνει όμως σε μια από τις παραγράφους, στην παράγραφο 24, ότι ο ρόλος των ΗΕ στην Κύπρο δεν θα επηρεάζει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις κάτω από τις Συνθήκες Εγγύησης και Συμμαχίας και παρακάτω στην παράγραφο 26 ότι η δύναμη των ΗΕ θα παρέχει τις καλές υπηρεσίες όταν και όπου χρειαστεί'', πρόσθεσε ο κ. Χρυσοστομίδης.

    Ανέφερε πως δεν θα ήθελε να σχολιάσει το προσχέδιο ψηφίσματος ''γιατί βρίσκεται υπό συζήτηση ενώπιον του ΣΑ των ΗΕ. Εντούτοις η αναφορά στο κεφάλαιο 7 είναι μόνο σε σχέση με το εμπάργκο όπλων προς και από την Κύπρο'', σημείωσε.

    Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Δημοκρατίας - Επικοινωνία με Μπους -------------------------------------------------------- Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε πως πριν από λίγες ημέρες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζορτζ Μπους.

    Ερωτηθείς χθες αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει τηλεφωνικές επαφές με σημαντικούς παράγοντες της διεθνούς σκηνής, ο Εκπρόσωπος είπε πως γνωρίζει ότι υπάρχουν επαφές και ότι πριν από λίγες ημέρες ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είχε μιλήσει με τον Πρόεδρο Μπους.

    Κληθείς να σχολιάσει τις τηλεφωνικές επικοινωνίες διεθνών παραγόντων με πολιτικούς στην Κύπρο πέραν του Προέδρου της Δημοκρατίας αυτή την περίοδο, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε πως θεωρεί ''ανορθόδοξη'' τη μέθοδο αυτή.

    ''Ομως ζούμε σε δημοκρατία. Η προστασία της ελευθερίας της έκφρασης και των θεμελιωδών ελευθεριών ατόμων, ομάδων, πολιτικών κομμάτων, πολιτικών ηγετών διασφαλίζεται πλήρως και ως εκ τούτου δεν υπάρχει κανένα κώλυμα στην οποιαδήποτε επικοινωνία οποιουδήποτε πολιτικού παράγοντα του εξωτερικού με οποιονδήποτε πολιτικό παράγοντα του εσωτερικού'', ανέφερε ο Εκπρόσωπος.

    ΕΕ - Δημοψήφισμα στην Κύπρο - Δήλωση Αχερν ------------------------------------------ Η απόφαση επαφίεται τώρα στο λαό της Κύπρου, δήλωσε ο Προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ενωσης Πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Μπέρτι Αχερν, προσθέτοντας ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ηγετών των κρατών μελών της ΕΕ πιστεύει πως η προτεινόμενη διευθέτηση θα ήταν καλή για τις δύο κοινότητες της Κύπρου και για την Ενωση.

    Σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε στο Δουβλίνο, ''σε απάντηση προς ερωτήματα των ΜΜΕ'' όπως αναφέρεται, ο κ. Αχερν σημειώνει ότι οι μέρες αυτές είναι ''κρίσιμες'' για την Κύπρο και το λαό της.

    Ο κ. Αχερν αναφέρει περαιτέρω ότι ο λαός της Κύπρου γνωρίζει ότι η ισχυρή προτίμηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι η ένταξη μιας ενωμένης Κύπρου την 1η Μαϊου και επαναλαμβάνει ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να ενσωματώσει τους όρους μιας διευθέτησης κατά τρόπο που να συνάδει προς τις ιδρυτικές αρχές της Ενωσης.

    Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Ολομέλεια - Κυπριακό -------------------------------------------- Συζήτηση για τις προοπτικές επανένωσης της Κύπρου πριν την ένταξη στην ΕΕ διεξάγεται σήμερα στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

    Στο πλαίσιο της συνόδου θα διεξαχθεί επίσης ψηφοφορία επί του προσχεδίου ψηφίσματος που ετοίμασε ο Ευρωβουλευτής Ζακ Πόος και με το οποίο μεταξύ άλλων καλούνται οι πολίτες της Κύπρου ''να αδράξουν αυτή την ιστορική ευκαιρία για επανένωση της χώρας τους κατά ένα ειρηνικό τρόπο''.

    Στο πλαίσιο της συζήτησης θα υπάρξουν δηλώσεις εκ μέρους του Συμβουλίου και της Επιτροπής. Εκ μέρους της Ιρλανδικής Προεδρίας δήλωση για το Κυπριακό θα κάνει ο Υπουργός για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Dick Roche, ο οποίος θα απαντήσει επίσης εκ μέρους του Συμβουλίου σε ερωτήσεις των Ευρωβουλευτών.

    Πάουελ - Σολάνα - Κυπριακό - Δηλώσεις ------------------------------------- Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ δήλωσε χθες πως οι ΗΠΑ εργάζονται με το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να υιοθετηθεί ψήφισμα αυτή την εβδομάδα, ενόψει των δημοψηφισμάτων της 24ης Απριλίου, που θα διαβεβαιώσει τους Ε/Κ και Τ/Κ ότι τα Ηνωμένα Εθνη θα ρίξουν το βάρος τους πίσω από τη λύση του Κυπριακού.

    Ο κ. Πάουελ, ο οποίος μιλούσε ύστερα από συνάντηση με τον Υπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας Χαβιέρ Σολάνα, σημείωσε πως οι ΗΠΑ επικεντρώνονται στο να κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να επιτευχθεί ένα θετικό αποτέλεσμα στα δημοψηφίσματα, προσθέτοντας πως οι Ε/Κ και οι Τ/Κ, όταν θα εξετάσουν τους όρους του σχεδίου Ανάν, θα αντιληφθούν ότι είναι προς το συμφέρον αμφοτέρων να ψηφίσουν ''Ναι''.

    Ο κ. Σολάνα είπε πως όλοι έχουν την υποχρέωση να κάνουν ό,τι μπορούν για να επιτευχθεί ένα θετικό αποτέλεσμα στα δημοψηφίσματα, προσθέτοντας ότι εάν η τ/κ πλευρά πει ''Ναι'' και η ε/κ πλευρά πει ''Οχι'', τότε τα πράγματα δεν θα παραμείνουν ως έχουν.

    Μόσχα - ΥΠΕΞ Κύπρου - Ρωσίας ---------------------------- Οποιεσδήποτε αποφάσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας που πιθανόν να προδικάζουν το αποτέλεσμα των δημοψησμάτων δεν θα είναι ρεαλιστικές, δήλωσε χθες ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, τονίζοντας ότι η χώρα του δεν θα επιθυμούσε έξωθεν πιέσεις επί του κυπριακού λαού, ο οποίος πρέπει να αποφασίσει ελεύθερα στα δημοψηφίσματα.

    Ο κ. Λαβρόφ, ο οποίος είχε χθες συνάντηση στη Μόσχα με τον Κύπριο ομόλογό του Γιώργο Ιακώβου, δήλωσε πως ανεξάρτητα από τις διεργασίες στο Συμβούλιο Ασφαλείας ''είμαστε πεπεισμένοι ότι οι ανησυχίες της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας στον τομέα της ασφάλειας πρέπει να ληφθούν υπόψη, γιατί αυτές δεν αντικατοπτρίζονται αναλόγως στο υπάρχον σχέδιο διευθέτησης''.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση ο κ. Ιακώβου εξήγησε τη διαδικασία λύσης του Κυπριακού που οδήγησε στην υποβολή του τελικού σχεδίου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για τη λύση του Κυπριακού και πρόσθεσε πως τώρα ''είναι η στιγμή της ελεύθερης βούλησης των συμπολιτών μας και ασφαλώς η απόφασή τους θα είναι απόλυτα σεβαστή''.

    Στη συνάντηση Λαβρόφ - Ιακώβου εξετάστηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, καθώς και θέματα διμερών σχέσεων.

    Ο κ. Λαβρόφ είπε ότι ''επαναβεβαιώσαμε τη θέση μας για την αναγκαιότητα δίκαιης διευθέτησης του κυπριακού προβλήματος στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, των Ηνωμένων Εθνών και στη βάση της συμφωνίας, η οποία δυνατόν να επιτυγχάνετο από τις ίδιες τις πλευρές, καθώς και στη βάση της ελεύθερης βούλησης των ίδιων των Κυπρίων''.

    Σημείωσε ότι η σταθερή θέση της Ρωσίας ''αντιστοιχεί απόλυτα στις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και βασίζεται στην αναγκαιότητα να συμβάλουμε σε επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των πλευρών, χωρίς την επιβολή σ αυτές οποιωνδήποτε 'συνταγών'''.

    Οπως είπε ο κ. Λαβρόφ, ''θεωρούμε ότι τα δημοψηφίσματα που θα διεξαχθούν στις 24 Απριλίου στα δύο τμήματα της Κύπρου θα πραγματοποιηθούν ελεύθερα και χωρίς οποιαδήποτε εξωτερική επέμβαση ή πίεση''.

    Είπε ακόμη πως το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ''ασφαλώς οφείλει με βάση τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων να πάρει αποφάσεις που θα λαμβάνουν υπόψη την κατάσταση, η οποία θα δημιουργηθεί στο νησί μετά τη διεξαγωγή αυτών των δημοψηφισμάτων'', προσθέτοντας ότι ''σ΄αυτό η θέση μας συμπίπτει με εκείνη της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας''.

    Στις δικές του δηλώσεις ο κ. Ιακώβου αναφέρθηκε στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού και ιδιαίτερα στις πρόνοιες της συμφωνίας της Νέας Υόρκης στις 13 Φεβρουαρίου, η οποία οδήγησε στο τελικό σχέδιο Ανάν που υποβάλλεται στα δημοψηφίσματα στις 24 Απριλίου.

    ''Παρά το γεγονός ότι κατά την άποψή μας η διαδικασία που συμφωνήθηκε στη Νέα Υόρκη δεν εφαρμόστηκε, αφού ουσιαστικά δεν έγιναν διαπραγματεύσεις, εμείς τηρούμε τις συμφωνίες και τις υποσχέσεις μας, γι' αυτό η πρόταση του Γενικού Γραμματέα θα βρίσκεται μπροστά στους Ε/Κ συμπολίτες μας το ερχόμενο Σάββατο'', ανέφερε ο κ. Ιακώβου προσθέτοντας πως ''είναι η στιγμή της ελεύθερης βούλησης των συμπολιτών μας και ασφαλώς η απόφασή τους θα είναι απόλυτα σεβαστή''.

    Μπάουτσερ - Κυπριακό - Ψήφισμα Συμβουλίου Ασφαλείας --------------------------------------------------- Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ ανέφερε ότι οι ΗΠΑ εργάζονται για την υιοθέτηση αυτή την εβδομάδα, ενός ισχυρού ψηφίσματος από το Συμβούλιο Ασφαλείας, το οποίο θα προσφέρει στους Κυπρίους ''την ενθάρρυνση που θέλουν, ότι τα ΗΕ θα ρίψουν όλο το βάρος τους πίσω από το σχέδιο λύσης του Κυπριακού και ότι όλα τα μέρη θα ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους που διαλαμβάνονται στο σχέδιο''.

    Ο κ. Μπάουτσερ σημείωσε τη δήλωση που έκαμε νωρίτερα χθες ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, ότι πρόκειται για μια ιστορική στιγμή για την Κύπρο.

    Μπλερ - Βουλή - Κυπριακό ------------------------ Ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ εξέφρασε την ελπίδα ότι ο κυπριακός λαός θα αντιληφθεί τα πλεονεκτήματα του σχεδίου Ανάν και θα ψηφίσει υπέρ του σχεδίου στα δημοψηφίσματα της 24ης Απριλίου.

    Μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων προχθές, ο κ. Μπλερ είπε πως το Κυπριακό ήταν ανάμεσα στα θέματα που συζήτησε στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους.

    Αλβαρο ντε Σότο - Διάσκεψη Τύπου -------------------------------- Την εκτίμηση ότι τα ενδιαφερόμενα μέρη στο Κυπριακό θα ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις τους που απορρέουν από το σχέδιο λύσης του Κυπριακού, το σχέδιο Ανάν, εάν αυτό γίνει αποδεκτό στα δημοψηφίσματα του προσεχούς Σαββάτου, εξέφρασε χθες ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο.

    ''Είναι ανάγκη όπως υπάρξουν ενέργειες που αφορούν την ασφάλεια ώστε να γίνει αυτό που τα μέρη, μέσω του Γενικού Γραμματέα, ζητούν από το Συμβούλιο Ασφαλείας να γίνει'', είπε ο κ. ντε Σότο σε δημοσιογραφική διάσκεψη, απαντώντας σε ερώτηση για την ανάγκη ανάληψης τώρα ενεργειών από το Συμβούλιο Ασφαλείας που να διασφαλίζουν την ασφάλεια και να δίδουν διαβεβαιώσεις για την εφαρμογή του σχεδίου, σε περίπτωση υπερψήφισής του.

    Τα Ηνωμένα Εθνη, συνέχισε, πιστεύουν ότι τα μέρη θα συμμορφωθούν με τις δεσμεύσεις τους που πηγάζουν από το σχέδιο Ανάν, αλλά σημείωσε πως το Συμβούλιο Ασφαλείας θα πρέπει να κινηθεί ώστε να καθησυχάσει φόβους που υπάρχουν για μη συμμόρφωση.

    Σε ερώτηση κατά πόσο αναμένει ένα πιο ισχυρό ψήφισμα από το προσχέδιο που συζητείται σήμερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ο κ. ντε Σότο είπε ότι ''το λεκτικό είναι προσεκτικό, αυτό που είναι σημαντικό είναι η ερμηνεία που δίδεται στο έδαφος από το προσωπικό των Ηνωμένων Εθνών και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι τα Ηνωμένα Εθνη θα είναι ενεργά, κάποιοι μπορούν να πουν ότι αναμειγνύονται ενεργά και αυτό κάνει τη διαφορά''.

    Απαντώντας σε ερώτηση για την προσπάθεια που καταβάλλεται τώρα για υιοθέτηση ψηφίσματος που να διασφαλίζει την εφαρμογή της λύσης και να δίδει ασφάλεια στον κυπριακό λαό, είπε πως το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν θα μπορούσε να ενεργήσει πριν την ολοκλήρωση του τελικού κειμένου του σχεδίου και εξήγησε ότι ανησυχίες για την ασφάλεια αντιμετωπίζονται στο σχέδιο.

    Ανέφερε πως γίνονται προσπάθειες τώρα ώστε να διασφαλιστεί πως όλα θα είναι έτοιμα από την πρώτη ημέρα μετά τη λύση και πρόσθεσε ότι ''πιστώνεται ο κ. Παπαδόπουλος, ακριβώς επειδή επέμενε με έντονο τρόπο όπως όλα θα πρέπει να λειτουργούν όταν η συμφωνία τεθεί σε εφαρμογή''.

    Καραμανλής - Σεράγεβο - Επαφές ------------------------------- Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής αναχώρησε για το Σεράγεβο προκειμένου να λάβει μέρος στη Σύνοδο Κορυφής των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

    Στο περιθώριο της Συνόδου, όπως ανέφερε ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Θεόδωρος Ρουσόπουλος, ο κ. Καραμανλής θα έχει αλλεπάλληλες επαφές με τους ηγέτες των χωρών της περιοχής, περιλαμβανομένου του Πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, στη συνάντηση που θα έχει με τον Τούρκο ομόλογό του, ο κ. Καραμανλής θα επαναλάβει την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να συνεχίσει να εργάζεται για την περαιτέρω βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των δημοψηφισμάτων στην Κύπρο για την αποδοχή ή την απόρριψη του σχεδίου Ανάν, καθώς και για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας

    Υπουργικό Συμβούλιο Ελλάδας - Κυπριακό -------------------------------------- Οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό απασχόλησαν τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου στην Ελλάδα, που συνήλθε χθες υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.

    Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, στην εισήγηση που έκανε ο Υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης μετέφερε την εκτίμηση ότι στην Κύπρο υπάρχει μία μεταστροφή του κλίματος λόγω της ικανοποίησης που προκλήθηκε από τις εγγυήσεις που ζήτησε το ΑΚΕΛ.

    Ωστόσο, η ίδια πηγή είπε πως η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ότι η αναστροφή αυτή δεν θα οδηγήσει και στην αντιστροφή του τελικού αποτελέσματος του δημοψηφίσματος.

    Συνέρχεται έκτακτα το ΣΕΑ Τουρκίας ---------------------------------- Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας θα συνέλθει έκτακτα στις 26 Απριλίου στις 14:00 για να αξιολογήσει τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος της 24ης Απριλίου, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Γκιουλ είπε ότι στο Συμβούλιο, του οποίου θα προεδρεύει ο Πρόεδρος της Τουρκίας Αχμέτ Νεζντέτ Σεζέρ, θα συζητηθεί το τι θα ακολουθήσει το δημοψήφισμα.

    ΓΓ ΑΚΕΛ - Οξεία βρογχίτιδα - 48 ώρες ανάπαυση --------------------------------------------- Από οξεία βρογχίτιδα πάσχει ο Πρόεδρος της Βουλής και Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας και ο θεράπων ιατρός του συνέστησε περιορισμό των δραστηριοτήτων του για τις επόμενες 48 ώρες.

    Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΑΚΕΛ, ο κ. Χριστόφιας μετά από συμπτώματα κρυολογήματος που αντιμετώπιζε τις δύο προηγούμενες ημέρες επισκέφθηκε χθες το θεράποντα γιατρό του στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και διαπιστώθηκε πως πάσχει από οξεία βρογχίτιδα.

    Οπως αναφέρεται, δεν υπάρχει τίποτε ανησυχητικό για την υγεία του ΓΓ του ΑΚΕΛ. Προστίθεται ότι αφού του παραχωρήθηκε η κατάλληλη θεραπευτική αγωγή ο γιατρός του συνέστησε περιορισμό δραστηριοτήτων για τις επόμενες 48 ώρες.

    Διοικητής Κεντρικής Τράπεζας - Σχέδιο Ανάν ------------------------------------------ Η Κεντρική Τράπεζα (ΚΤ) που καθιδρύεται από το σχέδιο Ανάν, δεν θα είναι του επιπέδου και της επάρκειας της σημερινής ΚΤ και των απαιτήσεων του παρόντος και του μέλλοντος, προειδοποίησε χθες ο Διοικητής της ΚΤ Χριστόδουλος Χριστοδούλου στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης.

    ''Παρά το ότι η βασική φιλοσοφία του σχεδίου Ανάν για την ΚΤ θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως σωστή, αφού προνοεί για μια ΚΤ και ένα νόμισμα, δυστυχώς οι επί μέρους πρόνοιες του σχεδίου αντιστρατεύονται τη φιλοσοφία αυτή'', είπε ο κ. Χριστοδούλου.

    Κάλεσε επίσης όσους τον εκτιμούν και τον εμπιστεύονται να μην ψηφίσουν το σχέδιο Ανάν, λέγοντας ότι με την εφαρμογή του σχεδίου θα υπάρχει σοβαρό λειτουργικό πρόβλημα της ΚΤ.

    Απόδημοι ΗΠΑ - Σχέδιο Ανάν -------------------------- Το σχέδιο Ανάν δεν εξυπηρετεί τα αμερικανικά συμφέροντα, τονίζουν σε επιστολή τους προς τον Πρόεδρο Μπους οι ομογενειακές οργανώσεις των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Επιπλέον σε διακήρυξή τους οι απόδημοι δίνουν υπόσχεση να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να διασφαλίσουν ότι η Ουάσιγκτον ''θα συμπεριφερθεί σωστά στην Κύπρο'' μετά το δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου.

    Στην επιστολή προς τον Πρόεδρο Μπους, με ημερομηνία 19 Απριλίου, οι οργανώσεις αναφέρουν ότι το σχέδιο Ανάν ''εξακολουθεί να χρήζει σοβαρών αλλαγών προκειμένου να καταστεί λειτουργικό, οικονομικά βιώσιμο, δίκαιο και σε ευθυγράμμιση με τις αμερικανικές αξίες και το κοινοτικό κεκτημένο, την Ευρωπαϊκή Συνθήκη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τα κύρια ψηφίσματα των ΗΕ''.

    Επιπλέον, αναφέρουν, το σχέδιο Ανάν ''κατά έναν απίστευτο τρόπο αμείβει την τουρκική επιθετικότητα και τιμωρεί τους Ε/Κ που είναι τα θύματα'', ενώ επιτρέπει την παραμονή 100.000 παράνομων εποίκων στην Κύπρο.

    Τ/Κ ηγέτης - Κυπριακό - Δηλώσεις -------------------------------- Αν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εγκρίνει ψήφισμα με το οποίο θα δώσει τις εγγυήσεις που ζητά το ΑΚΕΛ, το ήδη αδύναμο σύστημα ασφάλειας του σχεδίου Ανάν θα καταστραφεί, υποστήριξε χθες ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, διατυπώνοντας την εκτίμηση ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην ε/κ πλευρά θα είναι ''Ναι''.

    Σε δηλώσεις του, ο κ. Ντενκτάς είπε ότι η παραπομπή ενός εγγράφου που δεν συμφωνήθηκε σε δημοψηφίσματα προκαλεί ''καυγάδες''.

    Ταλάτ - Κατεχόμενα - Δημοψήφισμα - Ανησυχίες -------------------------------------------- Ανησυχίες για τις δραστηριότητες των περιθωριακών ομάδων που μετέβησαν στα κατεχόμενα για διενέργεια εκστρατείας για το ''Οχι'' στο δημοψήφισμα, εξέφρασε χθες ο λεγόμενος πρωθυπουργός των κατεχομένων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    Σε δηλώσεις κατά την επιστροφή του από την Αγκυρα, ο κ. Ταλάτ είπε ότι ''όλοι παρακολουθούν την Κύπρο και συνεπώς είναι σημαντικό να μην καυγαδίζουμε'', προσθέτοντας ότι ''οποιοσδήποτε πιθανός καυγάς θα ζημιώσει το κύρος της Τουρκίας και των Τ/Κ''.

    Λονδίνο - ΓΔ Υπουργείου Οικονομικών - Ευρωπαϊκή Τράπεζα ------------------------------------------------------- Η Κύπρος υποστηρίζει τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκροτήσεως και Αναπτύξεως να αυξήσει τις χρηματοδοτήσεις στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες της Κέντρο-Ανατολικής Ασίας και τη Ρωσία και να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στη Μογγολία.

    Αυτό δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών Χρίστος Πατσαλίδης, προσφωνώντας την Ετήσια Γενική Συνέλευση της Τράπεζας, που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο στις 18 και 19 Απριλίου.

    Λεμεσός - 28η Γενική Συνέλευση ΟΥΕΦΑ ------------------------------------ Αρχισαν χθες στη Λεμεσό οι εργασίες της Γενικής Συνέλευσης της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (ΟΥΕΦΑ), ενόψει της επίσημης έναρξης του Συνεδρίου αύριο Πέμπτη.

    Στις 12 το μεσημέρι ολοκληρώθηκε η συνεδρία του Meridian Project Board, το οποίο, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της ΚΟΠ Κωστάκης Κουτσοκούμνης, «είναι μια βοήθεια της ΟΥΕΦΑ προς της αφρικανικές χώρες που δεν έχουν τα μέσα για να κτίσουν την υποδομή τους ή να συντηρήσουν τις ομάδες τους».

    Χρηματιστήριο - Μικρή πτώση --------------------------- Μικρή πτώση, λόγω πενιχρής συναλλακτικής δραστηριότητας, κατέγραψε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, ύστερα από τα σημαντικά κέρδη που σημείωσε στη χθεσινή συνάντηση. Ο Γενικός Δείκτης, παρά τη θετική πορεία που παρουσίασε στα αρχικά στάδια της συνάντησης, κατέγραψε τελικά μικρή πτώση της τάξης του 0,33%, κλείνοντας στις 81,91 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών συρρικνώθηκε στα ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα των 297 χιλιάδων λιρών, ποσό που αποτελεί το χαμηλότερο για το 2004.

    [08] (Κ) Πρόεδρος Ευρωκοινοβουλίου - Κύπρος - ΜΜΕ - Σχέδιο Ανάν

    [09] (Κ) Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Γκούντερ Φερχόιγκεν (1)

    Εκκληση στους πολίτες της Κύπρου να πάρουν μια απόφαση το Σάββατο που θα οδηγήσει στην ένταξη της χώρας τους στην ΕΕ κατά ένα τρόπο που να δείχνει ότι η Κύπρος είναι μια χώρα ειρήνης και συμφιλίωσης στην Ευρώπη και τον κόσμο, έκανε από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο ο Επίτροπος της ΕΕ για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν.

    Αναφερόμενος στην απόρριψη του σχεδίου του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, ο κ. Φερχόιγκεν σημείωσε πως ''προσωπικά αισθάνομαι ότι έχω εξαπατηθεί από την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας''.

    Η Κύπρος θα ενταχθεί στην ΕΕ σε λιγότερο από 10 μέρες και ''το λιγότερο που μπορούμε να αναμένουμε είναι μια δίκαιη και ισοζυγισμένη εκστρατεία ενημέρωσης για τους στόχους και το περιεχόμενο αυτού του σχεδίου'', ανέφερε ο κ. Φερχόιγκεν.

    Είπε επίσης πως ''ποτέ προηγουμένως στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ένα μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει κατηγορηθεί ότι παρεμβαίνει στα εσωτερικά ενός κράτους μέλος''.

    [10] (Κ) Δημοψήφισμα - Νέα ώρα για κλείσιμο καλπών

    Προωθείται αύριο στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση ώστε στο δημοψήφισμα στην ελληνοκυπριακή κοινότητα το Σάββατο, οι κάλπες να κλείσουν στις 6.00 το απόγευμα, αντί στις 5.00, ανακοίνωσε σήμερα ο Γενικός Εφορος Δημοψηφίσματος Κυριάκος Τριανταφυλλίδης.

    Η αλλαγή της ώρας στοχεύει στην ταυτόχρονη έναρξη της καταμέτρησης τόσο στις ελεύθερες περιοχές όσο και στα κατεχόμενα, όπου οι κάλπες για το δημοψήφισμα στην τουρκοκυπριακή κοινότητα θα κλείσουν στις 6.00 το απόγευμα.

    Εν πάση περιπτώσει, πρόσθεσε ο κ. Τριανταφυλλίδης, η διαλογή και καταμέτρηση των ψήφων θα αρχίσει στις 6.00 επιτόπου στα ίδια τα εκλογικά κέντρα.

    Η καταμέτρηση αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 7.00 το βράδυ και ο κ. Τριανταφυλλίδης θα ανακοινώσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος μισή ώρα αργότερα, στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο.

    [11] (Κ) Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Ιρλανδός Υπουργός - Κύπρος (1)

    Η ένταξη μιας ενωμένης Κύπρου παραμένει η ισχυρή προτίμηση της ΕΕ, τόνισε ο Ιρλανδός Υπουργός για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Dick Roche μιλώντας σήμερα εκ μέρους της Ιρλανδικής Προεδρίας της ΕΕ ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

    [12] (Κ) Ευρωκοινοβούλιο - Επίτροπος Πάτεν - Κύπρος - Απογοήτευση

    [13] (Κ) Τ/Κ συνδικαλιστές - Λύση - Εγγύηση

    Οι ελληνοκυπριακές συνδικαλιστικές οργανώσεις καθυστέρησαν στην προσπάθεια αξιολόγησης του σχεδίου Ανάν και ενημέρωσης του Κύπριου εργαζομένου, εκτιμούν Τ/Κ συνδικαλιστές μέλη της Πλατφόρμας ''Αυτή η χώρα είναι δική μας''.

    [14] (Κ) ΟΥΕΦΑ - Εκτελεστική Επιτροπή

    [15] (Κ) Ευρωκοινοβούλιο - Μπροκ - Κύπρος - Σχέδιο Ανάν

    [16] (Κ) Ευρωκοινοβούλιο - Ζακ Πος - Κύπρος - Σχέδιο Ανάν

    Ο Ευρωβουλευτής Ζακ Πος, από το Λουξεμβούργο, χαρακτήρισε ''απατηλή'' την όποια εντύπωση ότι το σχέδιο Ανάν μπορεί να τύχει επαναδιαπραγμάτευσης σε τρεις ή έξι μήνες.

    Μιλώντας σήμερα ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο σχετικά με τις ''προοπτικές επανένωσης της Κύπρου'', πριν από την προσχώρησή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ο κ. Πος διαβεβαίωσε παράλληλα ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει ώστε οι όποιες δυσκολίες παρουσιαστούν να επιλυθούν.

    [17] (Κ) Ευρωκοινοβούλιο - Οστλάντερ - Κύπρος - Σχέδιο Ανάν

    Ο Ολλανδός Ευρωβουλευτής και Εισηγητής για την αίτηση ένταξης της Τουρκίας Αρι Οστλάντερ υποστήριξε σήμερα ότι ο Πρόεδρος της Κύπρου Τάσσος Παπαδόπουλος ''ευθύνεται εξίσου'' με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς γιατί, όπως είπε, ''είναι και εκείνος εμπόδιο στη λύση''.

    [18] (Κ) Δημοψήφισμα - Τριανταφυλλίδης - Δηλώσεις

    Ο Γενικός Εφορος Δημοψηφίσματος Κυριάκος Τριανταφυλλίδης ανακοίνωσε ότι προωθείται αύριο στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση ώστε οι κάλπες στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου κλείσουν στις 6 αντί στις 5 το απόγευμα, όπως προνοείται από την υφιστάμενη νομοθεσία.

    Σκοπός της νομοθετικής αυτής ρύθμισης, είπε ο κ. Τριανταφυλλίδης, είναι να κλείσουν οι κάλπες στις ελεύθερες περιοχές την ίδια ώρα με τις κάλπες στα κατεχόμενα, όπου θα κλείσουν στις 6 το απόγευμα, για να αρχίσει ταυτόχρονα η καταμέτρηση των ψήφων.

    ''Εάν αυτό δεν γίνει κατορθωτό, μπορούμε με διοικητικά μέτρα να αρχίσουμε την καταμέτρηση στις 6 μμ'', επιτόπου στα ίδια τα εκλογικά κέντρα, είπε ο κ. Τριανταφυλλίδης, σε σημερινή διάσκεψη Τύπου για το δημοψήφισμα.

    Σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία, οι ώρες ψηφοφορίας είναι από τις 7 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα με διάλειμμα μιας ώρας από τις 12 μέχρι τις 1.00.

    Ο Γενικός Εφορος Δημοψηφίσματος είπε ότι πριν τις 6.30 μμ θα ανακοινωθούν τα πρώτα αποτελέσματα από τα μικρά σε αριθμούς εκλογέων εκλογικά κέντρα, ενώ γύρω στις 7.00 μμ αναμένεται να ολοκληρωθεί η καταμέτρηση και μέχρι τις 7.30 μμ θα έχει εκδοθεί και το τελικό αποτέλεσμα, το οποίο θα ανακοινώσει ο ίδιος επίσημα στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο.

    Πρόσθεσε ότι στις 9.00 μμ θα προσέλθει στο Προεδρικό Μέγαρο όπου θα επιστρέψει το Ενταλμα Διεξαγωγής του Δημοψηφίσματος δεόντως οπισθογραφημένο με τα επίσημα αποτελέσματα στον εκλεγμένο ηγέτη της ελληνοκυπριακής κοινότητας, Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Οσον αφορά το κατά πόσον το τελικό αποτέλεσμα θα ανακοινωθεί ταυτόχρονα με το τελικό αποτέλεσμα της τ/κ κοινότητας, ο κ. Τριανταφυλλίδης είπε ότι δεν υπάρχουν τρόποι συνεννόησης με την άλλη πλευρά για κάτι τέτοιο.

    Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η τ/κ κοινότητα θα χρειαστεί τον ίδιο χρόνο με την ε/κ κοινότητα για να καταμετρήσει τους ψήφους, υπολογίζοντας πως χρησιμοποιεί περίπου τους ίδιους τρόπους διεξαγωγής της ψηφοφορίας και με δεδομένο ότι δεν έχει σημασία ο αριθμός των εκλογικών κέντρων, αφού η καταμέτρηση γίνεται στα κατά τόπους εκλογικά κέντρα.

    Ερωτηθείς για το κατά πόσον οι Τ/Κ που διαμένουν στις ελεύθερες περιοχές θα μπορέσουν να ψηφίσουν, ο κ. Τριανταφυλλίδης είπε ότι η ε/κ κοινότητα ''προσφέρθηκε μέσω των Ηνωμένων Εθνών να παράσχει κάθε δυνατή διευκόλυνση'' προς αυτούς τους Τ/Κ, χωρίς, ωστόσο, να υπάρξει ανταπόκριση από την τ/κ κοινότητα.

    ''Πρόκειται για χωριστά δημοψηφίσματα, τα οποία διεξάγουν οι δύο κοινότητες, και επομένως δεν υπάρχει δυνατότητα η ε/κ κοινότητα να διευκολύνει αυτούς τους ανθρώπους να ψηφίσουν'', είπε ο Γενικός Εφορος Δημοψηφίσματος, προσθέτοντας ότι ''θα μπορούσαν να δοθούν διευκολύνσεις από την τ/κ κοινότητα σε αυτούς τους ανθρώπους να ψηφίσουν''.

    Ο κ. Τριανταφυλλίδης είπε ότι οι Εφοροι Δημοψηφίσματος έχουν ολοκληρώσει την εργασία στελέχωσης των εκλογικών κέντρων και εντός του επόμενου διήμερου θα έχουν ολοκληρώσει και την κατάλληλη εκπαίδευση του προσωπικού έτσι που η ψηφοφορία και η καταμέτρηση των ψήφων και γενικά η έκδοση των αποτελεσμάτων να προχωρήσει όσο το δυνατό πιο γρήγορα και ομαλά.

    Πρόσθεσε ότι οι συγκεντρώσεις και οι κομματικές δραστηριότητες που έχουν σχέση με το δημοψήφισμα λήγουν αύριο τα μεσάνυκτα, ενώ το τελευταίο 24ωρο πριν από το δημοψήφισμα απαγορεύονται οι πολιτικές διαφημίσεις, δηλώσεις, ανακοινώσεις και εκδηλώσεις που άμεση ή έμμεση σχέση μ΄ αυτό.

    Αναφέροντας ότι η ψηφοφορία είναι υποχρεωτική, ο κ. Τριανταφυλλίδης είπε ότι με βάση το μόνιμο εκλογικό κατάλογο, ο ολικός αριθμός των εγγεγραμμένων εκλογέων ανέρχεται σε 480.165 άτομα, προσθέτοντας ότι στον ειδικό εκλογικό κατάλογο των εγκλωβισμένων περιλαμβάνονται 392 εκλογείς.

    Είπε ότι ο αριθμός των εκλογέων κατά εκλογική περιφέρεια είναι 197.308 για τη Λευκωσία, 135.041 για τη Λεμεσό, 25.682 για την Αμμόχωστο, 80.112 για τη Λάρνακα και 42.022 για την Πάφο.

    Σημείωσε ότι ο αριθμός των εκλογέων είναι αυξημένος κατά τρεις χιλιάδες σε σχέση με τις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου 2003, ενώ ο αριθμός των εκλογικών κέντρων είναι ο ίδιος και ανέρχεται στα 1.077, στα οποία περιλαμβάνονται και δύο ειδικά εκλογικά κέντρα για τους εγκλωβισμένους που θα λειτουργήσουν στο Ενιαίο Λύκειο Κύκκου Α΄ στη Λευκωσία.

    Στη Λευκωσία θα λειτουργήσουν 414 εκλογικά κέντρα, στη Λεμεσό 323, στην Αμμόχωστο 50, στη Λάρνακα 169 και στην Πάφο 119.

    Ο Γενικός Εφορος Δημοψηφίσματος κάλεσε τους ψηφοφόρους να ελέγξουν αν έχουν το εκλογικό τους βιβλιάριο και αν όχι να αποταθούν στα κατά τόπους Γραφεία των Επαρχιακών Διοικήσεων για έκδοση νέου.

    ''Κανείς δεν μπορεί να ψηφίσει χωρίς το εκλογικό του βιβλιάριο έστω και εάν είναι γραμμένος στον εκλογικό κατάλογο'', είπε ο κ. Τριανταφυλλίδης, προσθέτοντας ότι στις 2 μετά το μεσημέρι της ερχόμενης Παρασκευής λήγει και το χρονικό περιθώριο για αντικατάσταση και έκδοση νέου βιβλιαρίου.

    Κάλεσε ακόμη τους ψηφοφόρους να ενημερωθούν έγκαιρα το εκλογικό κέντρο, στο οποίο θα ψηφίσουν λέγοντας ότι ''δεν θα υπάρχουν εκλογικά επιτελεία έξω από τα εκλογικά κέντρα για να βοηθηθούν.

    Σημείωσε ότι οι Υπηρεσία εκλογών και οι οικείοι Εφοροι Δημοψηφίσματος έχουν ορίσει αρμόδιους λειτουργούς που ενημερώνουν μέσω τηλεφώνου, τους ψηφοφόρους για το που ψηφίζουν, ενώ πληροφορίες για το θέμα είναι διαθέσιμες και στο διαδίκτυο στη διεύθυνση www.dimopsifisma 2004.net.

    Ζήτησε από τους εκλογείς να βεβαιώνονται ότι το ψηφοδέλτιο που τους δίδεται είναι κατάλληλα σφραγισμένο, στο εξωτερικό του μέρος, με επίσημη σφραγίδα, γιατί ψηφοδέλτια χωρίς την επίσημη σφραγίδα θα είναι άκυρα.

    Οσον αφορά τον τρόπο ψηφοφορίας, ο κ. Τριανταφυλλίδης είπε ότι ο εκλογέας πρέπει να τοποθετήσει με πέννα χρώματος μπλε ή μαύρου ένα ''+'' ή ''Χ'' ή ''ν'' μέσα στο τετράγωνο που βρίσκεται κάτω από τη λέξη Ναι ή Οχι, ανάλογα με την προτίμηση του.

    Οπως είπε, ένα ψηφοδέλτιο είναι άκυρο όταν το ψηφοδέλτιο δεν είναι σφραγισμένο με την επίσημη σφραγίδα στο εξωτερικό μέρος, αν δεν μπορεί να εξακριβωθεί η θέληση του εκλογέα, όταν ο εκλογέας ψηφίσει και τις δύο επιλογές, όταν ο εκλογέας σημειώσει οποιαδήποτε άλλα σημεία ή αριθμούς ή γράμματα εκτός από εκείνα που καθορίζονται στο νόμο και όταν φέρει οποιοδήποτε σημείο ή χαρακτηριστικό, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει άμεσα ή έμμεσα στην αναγνώριση της ταυτότητας του εκλογέα.

    Σημείωσε ότι τα λευκά ψηφοδέλτια είναι άκυρα αλλά καταμετρούνται χωριστά για στατιστικούς ή άλλους λόγους.

    Ο κ. Τριανταφυλλίδης είπε ότι κατά τη διάρκεια της διαλογής και καταμέτρησης των ψήφων θα επιτραπεί η είσοδος μόνο εξουσιοδοτημένων εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

    Σε ερώτηση εάν θα στηθούν εκλογικά κέντρα στο εξωτερικό για τους απόδημους, ο κ. Τριανταφυλλίδης είπε ότι ο νόμος για το δημοψήφισμα που ψηφίστηκε πριν δύο εβδομάδες παραπέμπει για τις πρακτικές διευθετήσεις στον νόμο περί εκλογής μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων και με βάση εκείνη τη νομοθεσία η ψηφοφορία γίνεται μόνο στην Κύπρο.

    Οποιος απόδημος είναι εγγεγραμμένος στον εκλογικό κατάλογο και έχει εκλογικό βιβλιάριο μπορεί να ψηφίσει στην Κύπρο, συμπλήρωσε ο κ. Τριανταφυλλίδης.

    Οσον αφορά την απομάκρυνση πινακίδων ή συνθημάτων που έχουν σχέση με το δημοψήφισμα, ο κ. Τριανταφυλλίδης είπε ότι η νομοθεσία προβλέπει όπως απομακρύνονται τα οποιαδήποτε συνθήματα, πανό και άλλα, ''ιδιαίτερα αυτά που είναι πλησίον των εκλογικών κέντρων''.

    [19] (Κ) Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Φερχόιγκεν - Κοξ - Ελευθερία έκφρασης

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε πως δεν αντιλαμβάνεται τη σημερινή δήλωση του Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ενωσης αρμόδιου για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν, ότι αισθάνεται πως έχει ''εξαπατηθεί από την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας'', επαναβεβαιώνοντας ότι στην Κυπριακή Δημοκρατία είναι πλήρως κατοχυρωμένο το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης είπε πως ο κυπριακός λαός θα λάβει την απόφαση για το ''Ναι'' ή το ''Οχι'' στο δημοψήφισμα για λύση του Κυπριακού με το σχέδιο Ανάν.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σχολίασε επίσης δηλώσεις τόσο του κ. Φερχόιγκεν, όσο και του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πατ Κοξ, αλλά και Κυπρίων πολιτικών προσώπων, οι οποίοι έχουν καταγγείλει αποκλεισμό ή περιορισμό τους από του να απευθυνθούν στον κυπριακό λαό διά των μέσων ενημέρωσης εκφράζοντας τη λύπη του για τις δηλώσεις αυτές και δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση προστατεύει με ιδιαίτερη φροντίδα το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης.

    ''Με λυπεί και λυπεί όλη την κυβέρνηση'', είπε ο κ. Χρυσοστομίδης, ''το γεγονός ότι υπάρχουν δηλώσεις εκ μέρους του κ. Φερχόιγκεν και του κ. Πατ Κοξ για θέματα έλλειψης ελευθερίας έκφρασης στην Κύπρο και θα ήθελα με την ευκαιρία αυτή, η οποία με λυπεί, να επαναλάβω τις δηλώσεις που είχα κάνει πριν από μερικές ημέρες όσον αφορά την ελευθερία έκφρασης στην Κύπρο''.

    [20] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 21/4/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7004            1,7106
    Δολάριο ΗΠΑ                      2,0117            2,0235
    Λίρα Αγγλίας                     1,1358            1,1426
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    --------------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     219,6354        221,3859
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,7541          2,7755
    Δολάριο Καναδά                     2,7397          2,7609
    Κορώνα Δανίας                     12,6422         12,7389
    Κορώνα Νορβηγίας                  14,1044         14,2045
    Κορώνα Σουηδίας                   15,5521         15,6740
    Φράγκο Ελβετίας                    2,6434          2,6645
    
    

    [21] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            79,30  (-3,19)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    841.953
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    621.714    339,75  (-4,37)
    FTSE Med 100 **                             6.527,11  ( 0,92)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    557.792     97,91  (-4,79)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     37.407     70,33  (-1,95)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      2.140     15,52  (-1,96)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     33.156     53,09  (-1,85)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £     16.850     55,61  ( 1,37)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     18.422     22,42  (-1,88)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     12.411     65,73  (-0,62)
    Ετ. Πληροφορικής              £      6.824      2,65  (-4,33)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £      8.858      9,15  (-1,72)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £          0     11,87  (-2,78)
    Ξενοδοχεία                    £      4.129     31,13  (-0,64)
    Αλλες Εταιρείες               £     66.795     66,38  (-1,99)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [22] (Κ) Ευρωκοινοβούλιο - Κύπρος - Ψήφισμα (1)

    Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναγνωρίζει το δικαίωμα των Κυπρίων να αποφασίσουν μόνοι το μέλλον τους στα δημοψηφίσματα της 24ης Απριλίου, χωρίς άσκηση εξωτερικών πιέσεων.

    Αυτό αναφέρει το ψήφισμα του εισηγητή για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, Λουξεμβούργιου Ευρωβουλευτή Ζακ Πόος, το οποίο εγκρίθηκε σήμερα στο Στρασβούργο με 422 ψήφους υπέρ, 30 κατά και 47 αποχές.

    Στο ψήφισμα, μεταξύ άλλων, εκφράζεται υποστήριξη στην πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό και αναγνωρίζεται το δικαίωμα των Κυπρίων να αποφασίσουν μόνοι τους το μέλλον τους στα δημοψηφίσματα, χωρίς άσκηση εξωτερικών πιέσεων.

    [23] (Κ) Χρηματιστήριο - Σημαντικές ζημιές

    Στη χαμηλότερη τιμή του από τις 19 Δεκεμβρίου 2003 υποχώρησε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου ως αποτέλεσμα των σημαντικών απωλειών που σημείωσαν οι τραπεζικοί τίτλοι. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε μεγάλη πτώση της τάξης του 3,19%, κλείνοντας στις 79,3 μονάδες, με τον τραπεζικό τομέα να σημειώνει μεγάλες ζημιές της τάξης του 4,8%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 841 χιλιάδες λίρες.

    [24] (Κ) ΟΥΕΦΑ - Εκδήλωση - Προσωπικότητες

    Μεγάλες προσωπικότητες του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, όπως ο Φραντς Μπεκενμπάουερ, ο Εμίλιο Μπουτραγιένκο, ο Χανς Μίλερ, ο Μισιέλ Πλατινί και ο Σβεν Γκόραν Ερικσον, θα παρευρεθούν στην εκδήλωση της ΟΥΕΦΑ για τα 50χρονά της που θα πραγματοποιηθεί αύριο στο Μόντε Καπούτο στη Λεμεσό στις 17:30.

    [25] (Κ) Εκπρόσωπος - Υπουργικό Συμβούλιο - Εναρμόνιση

    Το Υπουργικό Συμβούλιο, όπως δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, ενέκρινε σήμερα όλα τα νομοσχέδια, κανονισμούς και γνωστοποιήσεις για την έναρξη ισχύος των εναρμονιστικών νομοθετημάτων ενόψει της 1ης Μαΐου κατά την οποία, επίσημα πλέον, εντάσσεται η Κύπρος στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    [26] (Κ) Πρωθυπουργοί Ελλάδας - Τουρκίας - Κυπριακό

    Το Κυπριακό ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν σήμερα στο Σεράγεβο οι Πρωθυπουργοί Ελλάδας και Τουρκίας, Κώστας Καραμανλής και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    [27] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Κυπριακό - Δημοψηφίσματα - Δηλώσεις (1)

    Εάν απορριφθεί στο δημοψήφισμα η προτεινόμενη λύση του Κυπριακού, τότε το σχέδιο του ΟΗΕ είναι νεκρό και σταματά η προσπάθειά του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, όπως δήλωσε ο ίδιος.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά την είσοδό του στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, ο κ. Ανάν είπε πως αυτό δεν σημαίνει ότι θα σταματήσουν οι προσπάθειες για να βρεθεί λύση, όμως εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα απαιτηθούν δεκαετίες για να φθάσουν τα πράγματα σε τέτοιο σημείο.

    [28] (Κ) Ευρωκοινοβούλιο - Ελληνες Ευρωβουλευτές - Σχέδιο Ανάν

    Στη σημερινή συζήτηση για το Κυπριακό στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, οι Ελληνες Ευρωβουλευτές που πήραν το λόγο τάχθηκαν υπέρ του σχεδίου Ανάν και υπογράμμισαν την ανάγκη να υπάρξουν εγγυήσεις για την πλήρη εφαρμογή της λύσης του Κυπριακού.

    Σημείωσαν ωστόσο ότι η εφαρμογή του σχεδίου δεν θα είναι εύκολη, ενώ ορισμένοι τάχθηκαν υπέρ της αναβολής των δημοψηφισμάτων για να δοθεί περισσότερος χρόνος στον λαό να ενημερωθεί.

    Ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ Ιωάννης Μαρίνος είπε ότι οι αρνητικές απόψεις των Κυπρίων για με το σχέδιο Ανάν σχετίζονται με το περιορισμένο χρονικό διάστημα που δεν επέτρεψε τη διεξαγωγή συζητήσεων για να πληροφορηθεί το κοινό.

    Είπε ακόμη ότι υπήρξε λανθασμένη πληροφόρηση και ως εκ τούτου δημιουργήθηκαν λανθασμένες απόψεις ανάμεσα στον κόσμο.

    Εξέφρασε την άποψη ότι η αναβολή των δημοψηφισμάτων θα μπορούσε να δημιουργήσει θετικές συνθήκες και είπε ότι πρέπει να μείνει ανοικτό το ενδεχόμενο πραγματοποίησης δεύτερου δημοψηφίσματος.

    Σημείωσε ότι δεν πρέπει να ασκηθούν πιέσεις στον κυπριακό λαό και ότι πρέπει να δοθούν εγγυήσεις για τη λύση.

    Ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Δημητρακόπουλος είπε ότι τα θετικά του σχεδίου Ανάν είναι πιο πολλά από τα αρνητικά και εξέφρασε και αυτός με τη σειρά του την άποψη ότι μια αναβολή των δημοψηφισμάτων θα επέτρεπε την διασαφήνιση ορισμένων σημείων του σχεδίου.

    Ο Αντώνιος Τρακατέλλης, Ευρωβουλευτής της ΝΔ, τάχθηκε υπέρ του σχεδίου Ανάν, αλλά σημείωσε ότι το Ευρωκοινοβούλιο πρέπει να αναγνωρίσει τα επιχειρήματα των Κυπρίων που τάσσονται κατά του σχεδίου.

    Ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Κατηφόρης είπε ότι κατανοεί την πικρία που εξέφρασε στην ομιλία του ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γκούντερ Φερχόιγκεν γιατί, όπως είπε, εργάστηκε σκληρά για το Κυπριακό.

    Είπε ακόμη ότι ''είναι οδυνηρό για μένα να βλέπω Ελληνες να αρνούνται στον κ. Φερχόιγκεν την ευκαιρία να μιλήσει στον κόσμο''.

    Ο κ. Κατηφόρης τάχθηκε υπέρ του σχεδίου Ανάν και είπε ότι οι καιροί έχουν αλλάξει και ότι η ΕΕ εντάσσει την Κύπρο στους κόλπους της, κάτι που αποτελεί εγγύηση για τους Κυπρίους.

    Ο Ευρωβουλευτής Ιωάννης Σουλαδάκης του ΠΑΣΟΚ είπε ότι η θετική ψήφος στο δημοψήφισμα αποτελεί ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο στην Κύπρο και χαρακτήρισε το σχέδιο Ανάν ιστορικό συμβιβασμό.

    Σημείωσε όμως ότι πρέπει να δοθούν εγγυήσεις για την εφαρμογή της λύσης.

    Ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Τσάτσος είπε ότι θα είναι χωρίς αμφιβολία δύσκολο να εφαρμοστεί το σχέδιο Ανάν.

    Πρόσθεσε ωστόσο ότι ''πρέπει να υποστηρίξουμε το σχέδιο Ανάν, διότι μας δίνει τη βάση για να σταματήσει η παράνομη κατοχή, να εμποδιστεί ο εποικισμός, ενώ επιτρέπει σε κάποιους πρόσφυγες να επιστρέψουν''.

    Σημείωσε ότι επιβάλλεται να υπάρξουν εγγυήσεις για τη λύση και είπε ότι το αποτέλεσμα των δημοψηφισμάτων πρέπει να γίνει σεβαστό.

    Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Μιχάλης Παπαγιαννάκης είπε ότι η εικόνα που επικρατεί στο Ευρωκοινοβούλιο είναι λανθασμένη και είπε ότι τα περισσότερα κόμματα της Κύπρου και της Ελλάδας πιστεύουν ότι το σχέδιο Ανάν θα υποβοηθούσε στην επίτευξη λύσης.

    ''Το ερώτημα τώρα είναι κατά πόσο μπορεί το σχέδιο να εφαρμοστεί πλήρως. Υπάρχουν αμφιβολίες για αυτό'', είπε και υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρξουν πειστικές και σοβαρές εγγυήσεις για τη λύση.

    Ο Ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Αλυσσανδράκης χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός ότι ο Επίτροπος για τη Διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν αποχώρησε από την αίθουσα μετά την ομιλία του.

    Είπε ακόμη ότι ''ήταν λάθος του κ. Φερχόιγκεν να ισχυριστεί ότι τον εξαπάτησε ο κ. Παπαδόπουλος'' και πρόσθεσε ''κανείς δεν είπε ότι οι Ε/Κ θα πρέπει να αποδεχθούν τα διάφορα κόλπα του σχεδίου''.

    [29] (Κ) Ευρωκοινοβούλιο - Κυπριακό - ψήφισμα

    Με 422 ψήφους υπέρ, 30 κατά και 47 αποχές, εγκρίθηκε από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο η πρόταση ψηφίσματος του ευρωβουλευτή από το Λουξεμβούργο Ζακ Πόος, εισηγητή της έκθεσης για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

    [30] (Κ) Δημοψήφισμα - Υποχρεωτική η ψηφοφορία

    Ο Γενικός Εφορος Δημοψηφίσματος Κυριάκος Τριανταφυλλίδης με ανακοίνωσή του υπενθυμίζει ότι, σύμφωνα με την υφιστάμενη εκλογική νομοθεσία, η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική.

    [31] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Κυπριακό - Σχέδιο Ανάν - Δημοψηφίσματα

    Nέα προειδοποίηση έκανε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν ότι τερματίζεται ο ρόλος του και το σχέδιο καθίσταται νεκρό, στην περίπτωση που καταψηφιστεί στα δημοψηφίσματα. Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, τι θα συμβεί, αν το αποτέλεσμα είναι όχι, ο Κόφι Ανάν είπε:

    «Αν πούνε όχι, τότε το ελληνοκυπριακό τμήμα της Κύπρου εισέρχεται στην Ευρωπαϊκή Ενωση με το τουρκικό μέρος να μένει εκτός και το σχέδιο να είναι νεκρό, με το ρόλο μου να έχει τελειώσει''.

    Αυτό δεν σημαίνει, συνέχισε, ''ότι δεν θα επιχειρήσουν να βρουν άλλους τρόπους να προχωρήσουν, όμως νομίζω ότι θα είναι εξαιρετικά δύσκολο. Είμαστε σ αυτό (το σημείο) για δεκαετίες και δεν νομίζω ότι είμαστε ποτέ τόσο κοντά. Ελπίζω πραγματικά ότι ο κόσμος θα το λάβει αυτό υπόψη, καθώς καταθέτει την ψήφο του».

    Ο Γενικός Γραμματέας επεσήμανε ότι «υπάρχει αρκετή υποστήριξη να ενταχθεί στην Ευρώπη ενωμένη η Κύπρος. Αρκετές διαβεβαιώσεις δόθηκαν στο οικονομικό πεδίο. Στις συζητήσεις μου με το Συμβούλιο Ασφαλείας υπάρχει βούληση να βοηθήσουν στη διατήρηση της ειρήνης και στον τομέα της ασφάλειας και ελπίζω ότι ο κόσμος θα έχει αυτά κατά νου, γνωρίζοντας ότι η διεθνής κοινότητα είναι μαζί τους και ότι θα είναι προς το συμφέρον τους να ενταχθούν στην Κύπρο ως Ενωμένη Δημοκρατία της Κύπρου».

    Σε ερώτηση του ΚΥΠΕ αν με δεδομένες τις δημοσκοπήσεις που εμφανίζουν πιθανή την απόρριψη σχεδίου αντί του τώρα ή ποτέ σκέφτεται την αναβολή για λίγους μήνες, ώστε να δοθεί στον κόσμο η ευκαιρία να αντιληφθεί το σχέδιο και να το ψηφίσει, απάντησε ότι το αίτημα δεν έγινε από κάποιον από τους πρωταγωνιστές.

    [32] (Κ) Συμβούλιο Ασφαλείας - Κυπριακό - Ψηφοφορία

    [33] (Κ) Αθήνα- Παπαδόπουλος- Επίσκεψη

    Στην Αθήνα θα βρίσκεται την ερχόμενη Τρίτη ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, για επαφές με την ελληνική κυβέρνηση.

    [34] (Κ) Συμβούλιο Ασφαλείας - Γαλλική πρόταση - Αναβολή ψηφοφορίας

    Τελικά, το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν προχώρησε σε ψηφοφορία πάνω στο βρετανικό σχέδιο ψηφίσματος για το Κυπριακό.

    Οπως εγνώσθη, η Γαλλία παρουσίασε την τελευταία στιγμή μια συμβιβαστική πρόταση και έτσι η συνεδρία του Συμβουλίου διακόπηκε για να δοθεί χρόνος για συζήτηση της γαλλικής πρότασης με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία.

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας θα συνέλθει και πάλι στις 22.00 ώρα Κύπρου.

    [35] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Μήνυμα προς τον κυπριακό λαό

    Δεν υπάρχει άλλο σχέδιο λύσης του Κυπριακού εκτός από αυτό που έχουν προτείνει τα Ηνωμένα Εθνη, που στοχεύει στην επανένωση και τη συμφιλίωση, σε συνθήκες ασφάλειας, μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, σε μήνυμά του προς τον κυπριακό λαό.

    Ενόψει των δημοψηφισμάτων της 24ης Απριλίου, ο κ. Ανάν διαβεβαίωσε ότι η διεθνής κοινότητα είναι έτοιμη να βοηθήσει τις δύο πλευρές στην Κύπρο, αλλά σημείωσε ότι ''δεν μπορούμε να λάβουμε εκείνη τη μοιραία απόφαση για σας, αναμένουμε το κάλεσμά σας''.

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ είπε ότι έχει καλέσει το Συμβούλιο Ασφαλείας να διαβεβαιώσει τις δύο πλευρές ότι το σχέδιο λύσης του Κυπριακού θα εφαρμοστεί πιστά και πλήρως, σύμφωνα με τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, και σημείωσε ότι το Συμβούλιο ανταποκρίνεται στην έκκλησή του.

    Ο κ. Ανάν είπε ότι στις 24 Απριλίου ''ο καθένας από σας έχει να λάβει μια δύσκολη απόφαση, η οποία θα καθορίσει τη μοίρα της χώρας σας'', προσθέτοντας ότι, ''όπως συμφώνησαν οι ηγέτες σας, θα θέσουν ενώπιόν σας ένα σχέδιο για επανένωση της Κύπρου, ένα σχέδιο που θα τερματίσει δεκαετίες διαίρεσης, ένα σχέδιο που θα επιτρέψει σε ένα ενωμένο νησί να ενταχθεί στην ΕΕ την 1η Μαϊου''.

    ''Γνωρίζω ότι το ονομάζετε 'το σχέδιο Ανάν'. Πράγματι, μέρη του σχεδίου ετοιμάστηκαν από τα Ηνωμένα Εθνη. Ωστόσο όλες οι έννοιες κλειδιά προέκυψαν από τεσσάρων χρόνων διαπραγματεύσεις μεταξύ των ηγετών σας. Και οι πλείστες από τις 9.000 σελίδες συντάχθηκαν από εκατοντάδες Ε/Κ και Τ/Κ. Οι εξαιρετικές προσπάθειές τους παρήγαγαν ένα από τα πιο συνολικά ειρηνευτικά σχέδια στην ιστορία του ΟΗΕ'', επεσήμανε.

    Ο κ. Ανάν ανέφερε στον κυπριακό λαό ότι ''θα ρωτηθείτε εάν επιθυμείτε να καταστήσετε αυτό το σχέδιο βάση του κοινού σας μέλλοντος'' και σημείωσε ότι ''η απόφαση είναι δική σας και μόνο''.

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ χαιρέτισε την υποστήριξη που έλαβε το σχέδιο από πολιτικούς ηγέτες στις δύο πλευρές, την Ελλάδα και την Τουρκία, και αναγνώρισε ότι ''πραγματικά αυτό το σχέδιο δεν ικανοποιεί όλες τις απαιτήσεις έκαστης πλευράς, αποτελεί συμβιβασμό, όπως είναι αναπόφευκτο σε οποιανδήποτε διαπραγμάτευση, είναι επίσης η μόνη προβλεπτή οδός για την επανένωση της Κύπρου''.

    ''Δεν υπάρχει εκεί έξω οποιοδήποτε άλλο σχέδιο. Δεν υπάρχει μαγικός τρόπος να ικανοποιηθούν οι μέγιστες απαιτήσεις της μιας πλευράς και ταυτόχρονα να ικανοποιηθούν οι μέγιστες απαιτήσεις της άλλης. Αυτό είναι'', είπε.

    Αναφερόμενος στο σχέδιο, είπε ότι αποτελεί ''ένα μακρύ και περίπλοκο νομικό έγγραφο'' διότι ''δεν είναι χάρτινη συμφωνία''.

    ''Είναι ένα σοβαρό σχέδιο, που έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να παρέχει βεβαιότητα και ασφάλεια, με εγγυήσεις ότι θα εφαρμοστεί. Ο όλος του σκοπός είναι να διασφαλίσει ότι τα οφέλη που υπόσχεται θα δοθούν'', πρόσθεσε.

    Ο κ. Ανάν εξήγησε ότι ''το σχέδιο προβλέπει ένα ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος, την Ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία'' και εξήγησε ότι ''το κράτος βασίζεται στις παραμέτρους που συμφωνήθηκαν μεταξύ των μερών από τη δεκαετία του 1970 - μια δικοινοτική, διζωνική ομόσπονδη δομή, βασισμένη στην πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων''.

    ''Το σχέδιο απαγορεύει τη διχοτόμηση ή την απόσχιση, την επικράτηση της μιας πλευράς, ή την ένωση με άλλη χώρα. Το σχέδιο τερματίζει το στάτους κβο. Τερματίζει τη διαίρεση της χώρας. Διασφαλίσει την ταυτότητα της Κύπρου και της κάθε κοινότητας σε αυτήν. Διατηρεί την ακεραιότητα της υπηκοότητας της χώρας. Αυτά είναι έπαθλα που μας διέφευγαν σε όλες τις προηγούμενες διαπραγματεύσεις. Αυτά είναι έπαθλα για τα οποία θα μπορούσατε να είστε όλοι δικαιωματικά περήφανοι'', είπε.

    Ο κ. Ανάν επεσήμανε ότι ''η ομόσπονδη κυβέρνηση που προνοεί το σχέδιο έχει σχεδιαστεί να λειτουργεί από την πρώτη ημέρα, έχει σχεδιαστεί να λειτουργεί αποτελεσματικά'', προσθέτοντας ότι ''δεν μπορεί να εμποδιστεί από βέτο ενός ατόμου, και έχει τους μηχανισμούς για να επιλύει αδιέξοδα''.

    Είπε ότι το σχέδιο ''θα επιτρέψει σε μιαν επανενωμένη Κύπρο να μιλά με μια φωνή διεθνώς, ιδιαίτερα στην ΕΕ'', σημειώνοντας ότι ''ο κόσμος της κάθε κοινότητας κατά κύριο λόγο θα χειρίζεται τις δικές του υποθέσεις, μέσω συνιστώντων κρατών τα οποία θα διαχειρίζονται''.

    ''Το σχέδιο σέβεται πλήρως τα ατομικά ανθρώπινα δικαιώματα, περιλαμβανομένων των δικαιωμάτων αυτών από σας που αναγκαστήκατε να εγκαταλείψετε τα σπίτια σας. Επιτρέπει σε πολλούς να επιστρέψουν και να πάρουν όλη ή μέρος της περιουσίας τους πίσω. Οποιος δεν πάρει πίσω την περιουσία του θα πληρωθεί πλήρη και εξασφαλισμένη αποζημίωση. Αυτοί που θα πρέπει να μετακινηθούν σε νέο σπίτι, λόγω της εδαφικής αναπροσαρμογής, θα βοηθηθούν να το πράξουν με αξιοπρεπή και σωστό τρόπο'', είπε.

    Ο κ. Ανάν σημείωσε ότι τα Ηνωμένα Εθνη έχουν εργαστεί στενά με την ΕΕ, τη Διεθνή Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να γίνουν διάφορες αλλαγές, ώστε να διασφαλιστεί ότι το σχέδιο είναι οικονομικά βιώσιμο.

    ''Κανείς δεν προσποιείται ότι η εφαρμογή θα είναι εύκολη. Αλλά αφήστε με να σας διαβεβαιώσω το εξής: ο κόσμος στέκεται έτοιμος να σας βοηθήσει να κάνετε το σχέδιο να λειτουργήσει. Αυτό ήταν το ξεκάθαρο μήνυμα από τη διάσκεψη δωρητών στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα. Είναι το ξεκάθαρο μήνυμα της ΕΕ, που είναι έτοιμη να δράσει ώστε να ενσωματώσει τη διευθέτηση και να βοηθήσει στην εφαρμογή της. Και είναι επίσης το ξεκάθαρο μήνυμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ'', είπε.

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ πρόσθεσε ότι έχει καλέσει το Συμβούλιο Ασφαλείας ''να δράσει για να σας διαβεβαιώσει ότι το σχέδιο θα εφαρμοστεί πλήρως και πιστά, σε πλήρη συμφωνία με τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών''.

    ''Χαίρομαι που το Συμβούλιο ανταποκρίνεται στην έκκλησή μου'', είπε.

    Ο κ. Ανάν πρόσθεσε ότι ο ΟΗΕ ''θα σταθμεύσει μια νέα και εύρωστη αποστολή στην Κύπρο, για να βοηθήσει στη διατήρηση της ασφάλειας και να μείνουν όλα τα μέρη πιστά στις δεσμεύσεις τους, περιλαμβανομένων των δεσμεύσεων για απόσυρση στρατευμάτων και επιστροφής εδαφών''.

    Πρόσθεσε ότι ''είμαστε αποφασισμένοι να μην επαναληφθούν ποτέ τα γεγονότα του 1963 ή του 1974''.

    [36] (Κ) Μίκης Θεοδωράκης - Δημοψήφισμα - Οχι

    [37] (Κ) Λαβρόφ - Ιακώβου - Ανακοίνωση

    Η σύμπτωση απόψεων μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας υπέρ της εξασφάλισης δίκαιης, βιώσιμης και ολοκληρωμένης διευθέτησης του Κυπριακού, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και στη βάση της εθελούσιας συμφωνίας των ίδιων των Κυπρίων, Ελλήνων και Τούρκων, επιβεβαιώθηκε στη χθεσινή συνάντηση στη Μόσχα των Υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας και της Κύπρου, Σεργκέι Λαβρόφ και Γιώργου Ιακώβου.

    Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, στη συνάντηση ''ουσιαστική προσοχή δόθηκε στην κατάσταση γύρω από το κυπριακό ζήτημα σε σχέση με τα επικείμενα στις 24 Απριλίου δημοψηφίσματα στην ελληνική και την τουρκική κοινότητα της Κύπρου για το προτεινόμενο από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ σχέδιο διευθέτησης του προβλήματος στο νησί''.

    [38] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αντιπροσωπείες ΟΥΕΦΑ - ΦΙΦΑ

    Τις γνώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου για το ποδόσφαιρο εξήραν σήμερα τόσο ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (ΦΙΦΑ) Γιόζεφ Μπλάτερ όσο και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας (ΟΥΕΦΑ) Λέναρτ Γιόχανσον.

    [39] (Κ) Δημοψήφισμα - Μυστικότητα ψήφου - Τυφλοί

    Ο Γενικός Εφορος Δημοψηφίσματος Κυριάκος Τριανταφυλλίδης ανακοίνωσε ότι λαμβάνονται όλα τα δέοντα μέτρα για τη διασφάλιση της μυστικότητας της ψήφου των εκλογέων, για τη διενέργεια αδιάβλητου δημοψηφίσματος στις 24 Απριλίου.

    Οι διοικητικές και νομοθετικές διευθετήσεις είναι τέτοιες, ανέφερε, που διασφαλίζουν την πλήρη μυστικότητα της ψήφου των εκλογέων, ιδιαίτερα των εγκλωβισμένων.

    Οι εκλογείς, συνέχισε ο Γενικός Εφορος Δημοψηφίσματος, οφείλουν να εισέρχονται μέσα στους εκλογικούς θαλάμους ψηφοφορίας και πίσω από την κουρτίνα να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται πλήρως η μυστικότητα της ψήφου τους, αφού θα ελέγχεται η είσοδος και κάθε κίνησή τους, σε τρόπο ώστε να αποφεύγεται κάθε ενδεχόμενο για τυχόν επηρεασμό τους, από οποιοδήποτε πρόσωπο.

    Ο κ. Τριανταφυλλίδης διαβεβαίωσε ότι σε καμμία περίπτωση δεν μπορεί να εξακριβωθεί η ταυτότητα των εκλογέων, ούτε υπάρχει δυνατότητα να διαπιστωθεί εκ των υστέρων από οποιοδήποτε πρόσωπο η ψήφος τους.

    Σημείωσε παράλληλα ότι οι εκλογείς οφείλουν να ελέγχουν και να βεβαιώνονται ότι το ψηφοδέλτιο που τους δίνεται στο εκλογικό κέντρο από τους υπεύθυνους υπαλλήλους για να ψηφίσουν είναι δεόντως σφραγισμένο με την επίσημη σφραγίδα. Κάθε ψηφοδέλτιο για να είναι έγκυρο, θα πρέπει να έχει στο εξωτερικό του μέρος επίσημη σφραγίδα.

    Τα ψηφοδέλτια του Δημοψηφίσματος είναι τυπωμένα σε χαρτί ασφαλείας, χρώματος γκρίζου, για ολόκληρη την Κύπρο.

    Μέσα στους εκλογικούς θαλάμους, σε κάθε εκλογικό κέντρο, θα υπάρχουν για σκοπούς της ψηφοφορίας πένες μπιρό, χρώματος μπλε ή μαύρου, για χρήση από τους εκλογείς, για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος. Αν κάποιος εκλογέας ψηφίσει με πένα οποιουδήποτε άλλου χρώματος, το ψηφοδέλτιο θα είναι άκυρο.

    Ο Γενικός Εφορος Δημοψηφίσματος ανακοίνωσε επίσης ότι, σύμφωνα με την ισχύουσα εκλογική νομοθεσία, οι τυφλοί ή πρόσωπα με φυσική ανικανότητα μπορούν να ψηφίσουν μόνοι τους αν δηλώσουν στον Προεδρεύοντα υπάλληλο ότι είναι σε θέση να ψηφίσουν.

    Ο εκλογέας που λόγω τυφλότητας ή άλλης φυσικής ανικανότητας δεν μπορεί να ψηφίσει μόνος του, μπορεί επίσης να ζητήσει από τον Προεδρεύοντα να τον βοηθήσει στην άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, σύμφωνα με την επιθυμία του, στην παρουσία ενός από τους βοηθούς υπαλλήλους του εκλογικού κέντρου.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 21 April 2004 - 17:49:36 UTC