Browse through our Interesting Nodes on Greek Advertizing & Production Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-04-22

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Χαβιέρ Σολάνα
  • [02] (Κ) Λεμεσός - ΟΥΕΦΑ - Εκδήλωση για τα 50χρονα
  • [03] (Κ) ΔΗΚΟ - Παγκύπρια Συνδιάσκεψη - Κλεάνθους - ''ΟΧΙ''

  • [01] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Χαβιέρ Σολάνα

    Το Κυπριακό, το Μεσανατολικό και η κατάσταση στο Ιράκ ήταν τα θέματα που συζήτησαν ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν με τον Υπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας Χαβιέρ Σολάνα.

    «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υποστηρίζουμε το 'ναι' στο σχέδιο, στο δημοψήφισμα», είπε ο κ. Σολάνα στους δημοσιογράφους, μετά το τέλος της συνάντησης.

    «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το τρένο φτάνει και αν δεν επιβιβαστείς, ίσως να μην επανέλθει. Υπάρχει μια χρυσή ευκαιρία να επανενωθεί το νησί εντός της ΕΕ σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Αν δεν συμβεί αυτό, θα πρέπει να αναλύσουμε την κατάσταση. Οσοι νομίζουν ότι η κατάσταση θα συνεχιστεί σαν να μη συμβαίνει τίποτε, κάνουν λάθος ανάλυση».

    Κληθείς να διευκρινίσει τι ακριβώς εννοεί με την προειδοποίηση που απηύθυνε, είπε ότι δεν επιθυμεί να ερμηνεύονται οι δηλώσεις του ως απειλές και προειδοποιήσεις.

    «Είπα ανοιχτά ότι όσοι νομίζουν ότι τίποτε δεν θα αλλάξει αν αποτύχει το δημοψήφισμα, σημαίνει ότι ο λαός και ηγέτες κάποιας από τις κοινότητες δεν υποστηρίζουν τη προσπάθεια του ΓΓ και την επόμενη ημέρα δεν θα είναι τα πράγματα όπως ήταν. Ελπίζουμε να επικρατήσει το 'ναι' και να έχουμε μια ενωμένη Κύπρο και την ίδια στιγμή μέρος της ΕΕ.

    Σε ερώτηση του ΚΥΠΕ, πώς μετά τις απειλές του θα μπορέσει να συνεργαστεί με την Κύπρο, όταν από την 1η Μαϊου θα είναι μέλος της ΕΕ, είπε:

    «Δεν απειλώ κανένα. Απλά λέω αυτά που νομίζουμε ότι θα συμβούν. Στο τέλος της ημέρας, αν το νότιο τμήμα πει όχι και το βόρειο ναι, η σχέση με το άλλο τμήμα πρέπει επίσης να γίνει διαφορετική. Δεν μπορούν να αφεθούν για πάντα στο κρύο».

    Σε ερώτηση του Ρόιτερς (είχε επαναληφθεί την περασμένη εβδομάδα στον Πρόεδρο του ΣΑ) αν υποστηρίζει παρουσία της ειρηνευτικής δύναμης, στην περίπτωση του ''όχι'', ο κ. Σολάνα είπε:

    «Θα συναντηθούμε τη Δευτέρα για την ανάλυση του δημοψηφίσματος. Το γεγονός είναι ότι οι ειρηνευτές έχουν προθεσμία (για ανανέωση εντολής) στις 15 Ιουνίου. Και ασφαλώς αν το νησί δεν είναι ενωμένο, κάποιοι ίσως πουν ότι υπάρχουν διεθνή στρατεύματα σε ευρωπαϊκή χώρα. Ομως πρέπει να σκεφτούμε γι αυτό. Δεν μπορώ σ αυτό το σημείο να είμαι ακριβής.

    [02] (Κ) Λεμεσός - ΟΥΕΦΑ - Εκδήλωση για τα 50χρονα

    Μέσα σε ένα εορταστικό κλίμα και με αφορμή τα 50χρονα της ΟΥΕΦΑ πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στο Μόντε Καπούτο στη Λεμεσό, η εναρκτήρια τελετή για την 28η Γενική Συνέλευση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου.

    Η τελετή ξεκίνησε με την προβολή εορταστικού βίντεο και ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, τον Επίτιμο Πρόεδρο της ΚΟΠ Μάριο Λευκαρίτη, τον Πρόεδρο της ΦΙΦΑ Joseph Blatter και τον Πρόεδρο της ΟΥΕΦΑ, Lennart Johansson.

    [03] (Κ) ΔΗΚΟ - Παγκύπρια Συνδιάσκεψη - Κλεάνθους - ''ΟΧΙ''

    Κρατώντας ελληνικές και κυπριακές σημαίες, πανό που ανέγραφαν ''Οχι'' και με συνθήματα όπως ''Το σχέδιο Ανάν είναι προδοσία, είναι το ξεπούλημα της Κύπρου στην Τουρκία'', υποστηρικτές του ΔΗΚΟ διαδήλωσαν απόψε σε Παγκύπρια Συνδιάσκεψη στη Λευκωσία εναντίον του σχεδίου Ανάν, καλώντας όλους σε ένα ηχηρό ''Οχι'' στο δημοψήφισμα του Σαββάτου.

    Κύριο σύνθημα της Παγκύπριας Συνδιάσκεψης του ΔΗΚΟ ήταν ''Πολιτική-Ιστορία-Συναίσθημα-Αξιοπρέπεια ψηφίζουμε ΟΧΙ, ενωμένοι για την Κύπρο''.

    Κύριος ομιλητής ήταν ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους, ο οποίος κάλεσε τον κυπριακό λαό σε παλλαϊκή ενότητα και συστράτευση αναφέροντας ότι μεθαύριο ''ο λαός παίρνει την τύχη του και την τύχη της πατρίδας του στα χέρια του''.

    ''Το Σάββατο στεκόμαστε μπροστά στο πιο κρίσιμο σταυροδρόμι της σύγχρονης ιστορίας μας'', είπε σημειώνοντας ότι είναι μεγάλες οι ευθύνες, κρίσιμες οι ώρες και οι αποφάσεις.

    Οπως είπε ο κ. Κλεάνθους, ''μας πωλούν ελπίδα με 'εγγύηση' την καλή θέληση της Τουρκίας'' και διερωτήθηκε πώς ''είναι ποτέ να δεχθούμε τέτοια λύση, να δεχθούμε να μετατραπεί η πατρίδα μας σε σατραπεία και προτεκτοράτο της Τουρκίας''.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 22 April 2004 - 19:49:10 UTC