Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-04-24

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Δημοψηφίσματα - Αχερν - Δήλωση
  • [02] (Κ) Δημοψήφισμα - Αποτέλεσμα - Γκιουλ - Αντίδραση
  • [03] (Κ) Δημοψήφισμα - Τ/Κ - Ακκιντζί - Αντίδραση
  • [04] (Κ) Δημοψήφισμα - Ε/Κ - Πρόεδρος ΑΔΗΚ
  • [05] (Κ) Δημοψήφισμα - Τ/Κ - Ερογλου - Αντίδραση
  • [06] (Κ) Δημοψήφισμα - Αθήνα - Ρουσόπουλος
  • [07] (Κ) Δημοψήφισμα - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Δήλωση (ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ)
  • [08] (Κ) Δημοψήφισμα - Ε/Κ - Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Δηλώσεις
  • [09] (Κ) Δημοψήφισμα - Ε/Κ- Πρόεδρος ΕΔΗ - Δηλώσεις
  • [10] (Κ) Δημοψήφισμα - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Δήλωση (2)
  • [11] (Κ) Δημοψήφισμα - Ερντογάν - Δηλώσεις
  • [12] (Κ) Δημοψήφισμα - Ελλάδα - Ρουσόπουλος
  • [13] (Κ) Δημοψηφίσματα - Μπάουτσερ - Δήλωση (1)
  • [14] (Κ) Δημοψήφισμα - Ε/Κ - ΓΓ ΑΚΕΛ - Δηλώσεις
  • [15] (Κ) Γερμανία - Κύπρος - Δημοψήφισμα - Σχέδιο Ανάν
  • [16] (Κ) Δημοψήφισμα - Μπάουτσερ - Δήλωση (2)
  • [17] (Κ) Δημοψήφισμα - ΚΚΕ - Κολοζώφ
  • [18] (Κ) Δημοψήφισμα - Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Δηλώσεις

  • [01] (Κ) Δημοψηφίσματα - Αχερν - Δήλωση

    Με λακωνική δήλωση, ο προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ενωσης Πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Μπέρτι Αχερν εξέφρασε λύπη γιατί με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν καθίσταται δυνατή η ένταξη μιας ενωμένης Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    ''Εχω πληροφορηθεί τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων στην Κύπρο. Εκφράζουμε λύπη γιατί μια Ενωμένη Κύπρος δεν θα ενταχθεί στην ΕΕ την 1η Μαίου όπως ελπιζόταν'', είπε ο κ. Αχερν.

    [02] (Κ) Δημοψήφισμα - Αποτέλεσμα - Γκιουλ - Αντίδραση

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ διαβεβαίωσε το ψευδοκράτος ότι η Τουρκία θα παραμείνει στο πλευρό του, προσθέτοντας ότι η απόρριψη του σχεδίου Ανάν σημαίνει ότι μονιμοποιείται η διχοτόμηση.

    Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου στην Αγκυρα μετά την απόρριψη του σχεδίου Ανάν από την ε/κ πλευρά στο σημερινό δημοψήφισμα, είπε ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να αποσύρει τα κατοχικά στρατεύματά της από τα κατεχόμενα γιατί δεν θα μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο Ανάν.

    Είπε επίσης ότι οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα θα συνεχίσουν να είναι φιλικές, παρά το αποτέλεσμα.

    [03] (Κ) Δημοψήφισμα - Τ/Κ - Ακκιντζί - Αντίδραση

    Ο αρχηγός του Κινήματος Ειρήνης και Δημοκρατίας Μουσταφά Ακκιντζί κάλεσε τους Ραούφ Ντενκτάς και Σερντάρ Ντενκτάς να παραιτηθούν μετά το τελικό αποτέλεσμα των δημοψηφισμάτων στις δύο πλευρές.

    Ο κ. Ακκιντζί είπε ότι ο Ραούφ Ντενκτάς είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι επρόκειτο να παραιτηθεί, σημειώνοντας ότι οι ψηφοφόροι στα κατεχόμενα ψήφισαν ενάντια σε αυτά που ήθελε ο Τ/Κ γέτης.

    "Από εδώ και πέρα δεν θα υπερασπίζουμε" τη λεγόμενη κυβέρνηση ως κόμμα, πρόσθεσε.

    Για τον Σερντάρ Ντενκτάς είπε ότι απέδειξε ότι μέχρι την τελευταία στιγμή ήταν υπέρ του όχι.

    Είπε ότι για την Ευρώπη και το σκοπό μας έπρεπε να υπάρχουν δύο βήματα, από τους Ε/Κ και τους Τ/Κ. «Εμείς το κάναμε το βήμα, όμως οι Ε/Κ δεν έκαναν το βήμα και αυτοί είναι που θα μπουν στην ΕΕ ενώ οι Τ/Κ με το ναι τους πάλι δεν θα μπουν στην ΕΕ. Αυτή είναι μεγάλη αδικία», είπε.

    «Δεν πρέπει οι Τ/Κ να τιμωρηθούν με το ναι στο σχέδιο. Ελπίζω να ξαναδοθεί η ευκαιρία για κάποιο δημοψήφισμα για να δείξουμε ότι θέλουμε την ειρήνη», πρόσθεσε.

    [04] (Κ) Δημοψήφισμα - Ε/Κ - Πρόεδρος ΑΔΗΚ

    Ο Πρόεδρος ΑΔΗΚ Ντίνος Μιχαηλίδης δήλωσε ότι κυπριακός Ελληνισμός «με αίσθηση ιστορικής και εθνικής ευθύνης, θάρρος και ευθυκρισία, εξέφρασε τη βούλησή του για τη λύση του εθνικού μας προβλήματος με βάση το πέμπτο σχέδιο Ανάν», ζητώντας λύση δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική βασισμένη στο ευρωπαϊκό κεκτημένο και στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

    Σε δηλώσεις του στο Συνεδριακό Κέντρο, ο κ. Μιχαηλίδης διακήρυξε πως το ΑΔΗΚ εκφράζει την πλήρη συμπαράσταση και υποστήριξή του προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο για τους μέχρι σήμερα χειρισμούς του στο εθνικό θέμα και δηλώνει παρών στον αγώνα για μια Κύπρο επανενωμένη, απαλλαγμένη από τα στρατεύματα κατοχής, ασφαλή και αναπτυγμένη, με ρόλο ουσιαστικό στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την ευρύτερη περιοχή».

    «Η σημερινή λαϊκή εντολή αποτελεί σταθμό και αφετηρία, για την υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων και στέλλει ένα σαφές μήνυμα ότι ναι ο κυπριακός λαός θέλει λύση, αλλά όχι μια λύση θνησιγενή, επικίνδυνη και μη αναστρέψιμη».

    Ο κ. Μιχαηλίδης δήλωσε πως σήμερα δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι, αλλά ότι κερδισμένη είναι η Κύπρος.

    [05] (Κ) Δημοψήφισμα - Τ/Κ - Ερογλου - Αντίδραση

    Ο αρχηγός του Κόμματος Εθνικής Ενότητας Ντερβίς Ερογλου ισχυρίστηκε ότι με το αποτέλεσμα του σημερινού δημοψηφίσματος, οι Ε/Κ είναι αυτοί που εμποδίζουν την ειρήνη στην Κύπρο.

    Μιλώντας στον παράνομο ραδιοσταθμό Μπαϊράκ ο κ. Ερογλου είπε ότι η ψηφοφορία στα κατεχόμενα διεξήχθη με δημοκρατικό τρόπο, άλλοι έδειξαν ότι θέλουν λύση και άλλοι είναι εναντίον του σχεδίου Ανάν.

    Ο κ. Ερογλου είπε ότι το κόμμα του διεξήγαγε εκστρατεία υπέρ του όχι, γύρω στο 35% είπε ΄όχι ενώ δήλωσε ευχαριστημένος γιατί διατήρησε τους ψηφοφόρους του.

    Είπε ότι ασκήθηκε μεγάλη πίεση πάνω στους Τ/Κ να πουν ναι στο δημοψήφισμα και επέκρινε την Αγκυρα γιατί με τα μηνύματά της επηρέασε το αποτέλεσμα του δημοψήφισματος.

    Ο κ. Ερογλου είπε ότι το σχέδιο Ανάν δεν υφίσταται πλέον και ότι αναμένει ότι τα Ηνωμένα Εθνη θα το αφαιρέσουν.

    [06] (Κ) Δημοψήφισμα - Αθήνα - Ρουσόπουλος

    Ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Ελλάδας Θεόδωρος Ρουσόπουλος ανακοινώνοντας πριν από λίγο την επίσημη θέση της κυβέρνησης για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Κύπρο επεσήμανε πως «ο κυπριακός λαός αποφάσισε και το αποτέλεσμα είναι σεβαστό από όλους».

    «Σήμερα είναι μια νέα περίοδος για την Κύπρο, εντάσσεται και τυπικώς στην ΕΕ. Ξεκινά η ευρωπαϊκή πορεία της ως πλήρες μέλος», είπε ο κ. Ρουσόπουλος και πρόσθεσε «στο πλαίσιο της ΕΕ θα συνεχίσουν οι προσπάθειες για προσέγγιση με του Τ/Κ».

    [07] (Κ) Δημοψήφισμα - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Δήλωση (ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ)

    ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. ΤΑΣΣΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

    Εκφράζω την ικανοποίηση μου γιατί οι δημοκρατικοί θεσμοί λειτούργησαν άψογα. Ο κυπριακός λαός έχοντας πλήρη και αντικειμενική ενημέρωση, πιστός στις δημοκρατικές του παραδόσεις, άσκησε ελεύθερα το κυριαρχικό δικαίωμα του με τρόπο υποδειγματικό.

    Όσοι ζουν στην Κύπρο και όσοι για βδομάδες παρακολούθησαν την πορεία και τις διαδικασίες προς το Δημοψήφισμα γνωρίζουν ότι αυτή και μόνο αυτή είναι η αλήθεια. Απορρίπτουν ως αβάσιμους και ανυπόστατους τους ισχυρισμούς για παρεμβάσεις και παρα-πληροφόρηση των πολιτών.

    Είναι λυπηρό που για την εξυπηρέτηση πρόσκαιρων σκοπιμοτήτων κάποιοι επιχειρούν να αμαυρώσουν την εικόνα της Κύπρου αμφισβητώντας τη βούληση του λαού. Η δήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για «δημοκρατική απόφαση της ελληνοκυπριακής κοινότητας» ελπίζω να θέσει τέρμα σ αυτή τη διαστρέβλωση της αλήθειας.

    Ο Κυπριακός Λαός με πλήρη συναίσθηση της ιστορικής ευθύνης έναντι του μέλλοντος του και του χρέους του να διασφαλίσει την εφαρμογή μιας λειτουργικής και βιώσιμης λύσης για τις μελλούμενες γενεές δεν αποδέχθηκε το προτεινόμενο σχέδιο λύσης. Η βούληση του κυρίαρχου λαού δεν πρέπει να παρερμηνευθεί από κανένα. Ο λαός δεν είπε όχι στη λύση. Είπε όχι στο συγκεκριμένο σχέδιο. Θέλουμε την επανένωση της Κύπρου και των δύο κοινοτήτων σε συνθήκες ασφάλειας. Με κατοχυρωμένα τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες.

    Λυπούμαι γιατί το Σχέδιο που τέθηκε ενώπιον του λαού μας, δεν ήταν τέτοιο που να μπορούμε να το αποδεχθούμε έτσι ώστε να γιορτάζαμε όλοι απόψε την επανένωση της πατρίδας μας. Ο κυπριακός λαός και η πολιτική ηγεσία της Κύπρου επιθυμούν τη λύση όσο κανένας άλλος, γιατί είναι η δική μας η πατρίδα που είναι υπό κατοχή και διαιρεμένη.

    Απευθυνόμενος στους συμπατριώτες μας τουρκοκύπριους θέλω να τους διαβεβαιώσω ότι παραμένουμε σταθερά προσηλωμένοι στη λύση. Σε μια λύση διζωνικής δικοινοτικής Ομοσπονδίας που θα μας επιτρέψει να ζήσουμε ειρηνικά και ελεύθερα σε συνθήκες ασφάλειας και ευημερίας στη κοινή μας πατρίδα. Ανεξάρτητα από τη διαχρονικά αρνητική στάση της ηγεσίας της τουρκικής και τουρκοκυπριακής πλευράς, εμείς σε καμιά περίπτωση πιστέψαμε ότι οι συμπατριώτες μας τουρκοκύπριοι δεν ήθελαν λύση. Τους ζητώ να κατανοήσουν τα συναισθήματα και τους λόγους που δεν επέτρεψαν στους ελληνοκυπρίους να υιοθετήσουν το προτεινόμενο σχέδιο. Θέλω με έμφαση να υπογραμμίσω ότι η μη αποδοχή αυτού του Σχεδίου Ανάν δεν είναι το τέλος του δρόμου. Θα υπάρξει συνέχεια. Θα δημιουργηθούν εκ των πραγμάτων νέες προοπτικές και νέες δυνατότητες. Λυπάμαι, αν το δικό μας όχι απογοήτευσε τους συμπατριώτες μας τουρκοκύπριους. Να ξέρουν όμως ότι όταν θα πούμε το ναι, θα ναι και προς το δικό τους πραγματικό συμφέρον. Θα μοχθήσω και θα αγωνιστώ γι΄αυτό.

    Δεν θεωρούμε νίκη την απόρριψη του Σχεδίου Ανάν. Δεν πανηγυρίζουμε. Μια λύση για να γίνει αποδεκτή θα πρέπει να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και στα όνειρα και των δύο κοινοτήτων. Δεν γυρίζουμε την πλάτη στους τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας. Αντίθετα τους απλώνουμε το χέρι. Δεν θα πορευθούμε μόνοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μαζί θα πορευθούμε σ΄ αυτό τον ελπιδοφόρο δρόμο. Απόδειξη των προθέσεων μας θα είναι νέα μέτρα στήριξης των τουρκοκυπρίων και, όσο είναι δυνατό και επιτρεπτό, συμμετοχή τους στα πλεονεκτήματα που θα προσφέρει η ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχω ήδη δηλώσει, και το επαναλαμβάνω απόψε, ότι θα κάνω ότι είναι δυνατόν για να πάρουν οι τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας τη βοήθεια που θα έπαιρναν από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην περίπτωση λύσης. Πάντοτε μέσα στα πλαίσια της συνθήκης προσχώρησης που η Κυπριακή Δημοκρατία υπέγραψε με την Ευρωπαϊκή Ένωση, και χωρίς να παραβιάζεται το Ευρωπαϊκό δίκαιο και οι υποχρεώσεις που έχουμε αναλάβει έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Σε μια εβδομάδα από σήμερα η Κυπριακή Δημοκρατία θα καταστεί και τυπικά πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δράττομαι της ευκαιρίας να εκφράσω τις ευχαριστίες μου προς τα Ηνωμένα Έθνη την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελλάδα για την συμβολή τους στις προσπάθειες για την επίτευξη λύσης του Κυπριακού. Η ένταξη μας ανοίγει νέους ορίζοντες και νέες προοπτικές. Θα τις αξιοποιήσουμε δημιουργικά για να πετύχουμε τη λύση. Μια λύση που ελληνοκύπριοι και τουρκοκύπριοι θα μπορούν να αγκαλιάσουν με θέρμη γιατί θα διασφαλίζει τα δικαιώματα όλων, και θα σφραγίζει μόνιμα και σταθερά το κοινό τους μέλλον. Μια λύση που να περιέχει συγκεκριμένα εχέγγυα για πιστή εφαρμογή της και που πρώτο μέλημα θα έχει την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των Τουρκοκυπρίων και δεν θα δίνει προτεραιότητα στα συμφέροντα της Τουρκίας. Μια λύση στην οποία και οι δύο κοινότητες θα είναι κερδισμένες. Με πίστη στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, μπορούμε να διαμορφώσουμε τις συνθήκες για μια λύση που θα ικανοποιεί τα βασικά αιτήματα ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων.

    Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, το Συμβούλιο Ασφαλείας και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν επανειλημμένα διακηρύξει ότι αποτελεί αναφαίρετο δημοκρατικό δικαίωμα του Κυπριακού λαού να αποφασίσει για το μέλλον του.

    Σήμερα ο κυρίαρχος λαός εξέφρασε με την ψήφο του τη βούληση και την απόφασή του. Η απόφαση και βούληση αυτή είναι και πρέπει να είναι απόλυτα και από όλους σεβαστή.

    Στο σημερινό δημοψήφισμα δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Το μέλλον του τόπου μας δεν διαχωρίζει τους πολίτες. Αφορά όλους και προορίζεται για όλους.

    Την όποια αντιπαράθεση του χθες, πρέπει τώρα να διαδεχθεί η ενότητα του αύριο. Αυτοί που χθες υποστήριζαν το «ναι» δεν είναι σήμερα αντίπαλοι με όσους υποστήριζαν το «όχι». Και αυτοί που σήμερα ψήφισαν «όχι», όσο και αν υπερτερούν σε αριθμό, δεν υπερτερούν σε πατριωτισμό αυτών που είπαν με την ψήφο τους «ναι». Η πλειοψηφία του «όχι» ισούται με την μειοψηφία του «ναι» σε ότι αφορά την έγνοια, την αγωνία και τον αγώνα για την κοινή μας πατρίδα.

    [08] (Κ) Δημοψήφισμα - Ε/Κ - Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Δηλώσεις

    Ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε πως η 24η Απριλίου είναι ''ημέρα εθνικής περισυλλογής και ενατένισης προς το μέλλον με σταθερή πυξίδα πλεύσης τη δημοκρατική, βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού το συντομότερο δυνατό''.

    ''Στο σημερινό δημοψήφισμα ο λαός εξέφρασε τη σαφή και αποφασιστική ετυμηγορία του η οποία πρέπει να είναι σεβαστή από όλους'', είπε ο κ. Ομήρου.

    Ο κ. Ομήρου απηύθυνε ''μήνυμα αλληλεγγύης και κοινής πορείας προς τους Τ/Κ συμπατριώτες μας'' τους οποίους και βεβαίωσε ότι ''θα συνεχίσουμε μαζί τις προσπάθειες για την επανένωση της πατρίδας μας μακριά από τις όποιες σοβινιστικές και μισαλλόδοξες προσεγγίσεις''.

    Ο κ. Ομήρου σημείωσε ότι το ''όχι'' δεν είναι όχι στη λύση ''αλλά σε πρόνοιες του σχεδίου Ανάν που δημιουργούν αίσθημα ανασφάλειας στον κυπριακό Ελληνισμό. Είναι όχι σε πρόνοιες που δεν αντιμετώπισαν τις δικαιολογημένες του ανησυχίες και τα λογικά του αιτήματα'', είπε.

    Ανέφερε πως το σημερινό δημοψήφισμα ''δεν ήταν αναμέτρηση ανάμεσα σε οπαδούς της λύσης και της μη λύσης για αυτό και δεν υπάρχουν σήμερα νικητές και ηττημένοι''.

    Ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ κάλεσε τους πολίτες ''να αντιμετωπίσουν με νηφαλιότητα το αποτέλεσμα και να διαφυλάξουν το αναγκαίο ήπιο κλίμα που αρμόζει στον πολιτισμό μας''.

    ''Αυτή η ώρα είναι ώρα ενότητας, ομοψυχίας, συλλογικής ευθύνης και συστράτευσης. Η Κύπρος μας χρειάζεται όλους'', πρόσθεσε.

    Ο κ. Ομήρου είπε ότι από αύριο ξεκινά μια νέα περίοδος εντατικών προσπαθειών και συστηματικής δουλειάς για να αντιμετωπίσουμε τις όποιες ανεπιθύμητες δυσκολίες και τα όποια προβλήματα και για να διατηρήσουμε ανοικτό το δρόμο για τη λύτρωση από τα δεινά της 30χρονης κατοχής και την ενότητα της χώρας μας''.

    ''Ολοι μαζί ενωμένοι μπορούμε να ανοίξουμε ένα καινούργιο δρόμο προοπτικής και ελπίδας για το μέλλον'', είπε ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ.

    Ερωτηθείς εάν αισθάνεται ικανοποιημένος από τα ποσοστά συσπείρωσης που φαίνεται να έχει συγκεντρώσει το κόμμα, ο κ. Ομήρου είπε σε ''όλες τις δημοσκοπήσεις που έχουν γίνει πριν από τη διενέργεια του δημοψηφίσματος και από ό,τι με ενημέρωσαν οι συνεργάτες μου, ναι δηλώνω πολύ ικανοποιημένος από τη συσπείρωση των ψηφοφόρων και των οπαδών του ΚΣ ΕΔΕΚ''.

    Σε άλλη ερώτηση ο κ. Ομήρου είπε ότι οι δημοσκοπήσεις προ του δημοψηφίσματος ''αποτύπωναν μια σαφή τάση της κοινής γνώμης για ένα σαφές και αποφασιστικό 'όχι' στο σχέδιο Ανάν, όχι γιατί απορρίπτουν τη λύση οι Ελληνες Κύπριοι πολίτες αλλά γιατί υπάρχουν στο σχέδιο συγκεκριμένες πρόνοιες που δημιουργούν αίσθημα ανασφάλειας στον κυπριακό ελληνισμό και δεν ικανοποιούν τα λογικά και δίκαια αιτήματά του''.

    Σε σχόλιο ότι ο κυπριακός λαός παρά τις προειδοποιήσεις του διεθνούς παράγοντα ότι δεν θα υπάρξει άλλη ευκαιρία λύσης του Κυπριακού έχει σήμερα απορρίψει το σχέδιο, ο κ. Ομήρου είπε ότι ''ο κυπριακός λαός αντιλαμβάνεται ότι χρησιμοποιήθηκαν κάποια επιχειρήματα τα οποία δεν ήταν θεμελιωμένα και δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα''.

    ''Πώς είναι δυνατόν τα συμφέροντα που επέβαλαν την ανάληψη αυτής της πρωτοβουλίας και δημιούργησαν μια κινητικότητα σε διεθνές επίπεδο για λύση του Κυπριακού να εγκαταλείψουν την προσπάθειά τους για τη λύση του Κυπριακού. Εμείς πιστεύουμε όπως και ο λαός με την ετυμηγορία του σήμερα ότι αυτά τα συμφέροντα εξακολουθούν να υπάρχουν'', είπε ο κ. Ομήρου.

    Ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ αναφέρθηκε και στην πορεία της Τουρκίας για εξασφάλιση ημερομηνίας έναρξης διαπραγματεύσεων ένταξης στην ΕΕ και είπε ότι θα οδηγήσει σε συνέχιση των προσπαθειών για να μην πω και σε ένταση των προσπαθειών.

    ''Αρα αυτές οι προειδοποιήσεις δεν είχαν οποιοδήποτε αποτέλεσμα γιατί ο λαός μας απέδειξε πως δεν ανέχεται εκβιασμούς και απειλές αλλά και γιατί αυτό το φόβητρο δεν ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα'', πρόσθεσε ο κ. Ομήρου.

    Επανέλαβε ότι θα υπάρξουν και άλλες ευκαιρίες για λύση του Κυπριακού και αναφέρθηκε στη δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Πέτρου Μολυβιάτη ότι ''δεν υπάρχουν τελευταίες ευκαιρίες''.

    Σε ερώτηση εάν το σημερινό αποτέλεσμα θα δημιουργήσει διχόνοια μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ, ο κ. Ομήρου είπε ότι φαίνεται πως κάποιοι ξεχνούν το γεγονός ότι είναι οι Ε/Κ που εκδιώχθηκαν από τα σπίτια και τις περιουσίες τους, είναι οι Ε/Κ που ζουν αυτό το δράμα της κατοχής, του εκτοπισμού αυτά τα 30 τελευταία βασανιστικά και δύσκολα χρόνια''.

    ''Δεν θέλω να πω ότι και οι Τ/Κ δεν υπέστησαν και δεν υφίστανται ταλαιπωρία αυτής της 30χρονης κατοχής όμως είναι η Τουρκία που εισέβαλε στην Τουρκία, είναι η Τουρκία που καταπάτησε τα δικαιώματα των Ελλήνων της Κύπρου'', πρόσθεσε.

    Ο κ. Ομήρου είπε ότι ''οι μεν Τ/Κ είναι φυσικό ότι λένε 'ναι' σε αυτή τη λύση γιατί τους διασφαλίζει τον τερματισμό μιας απομόνωσης και ανοικτά σύνορα προς την Ευρώπη και τον κόσμο ενώ την ίδια στιγμή σε ό,τι αφορά τους Ε/Κ εξακολουθεί όχι μόνο να υπάρχει αυτή η τουρκική κηδεμονευτική παρουσία αλλά να επεκτείνεται, όχι μόνο εξακολουθούν να υπάρχουν τα εγγυητικά δικαιώματα του 1960 και επεκτείνονται''.

    Σε ερώτηση για το τι αναμένει από τα ΗΕ και την ΕΕ μετά από αυτό το αποτέλεσμα είπε ότι πρώτο δικό μας καθήκον είναι άμεσα να σπεύσουμε να ενημερώσουμε τη διεθνή κοινότητα, τα διεθνή κέντρα λήψεως αποφάσεων με επίκεντρο τα ΗΕ και τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και όλως ιδιαιτέρως το χώρο της ΕΕ.

    [09] (Κ) Δημοψήφισμα - Ε/Κ- Πρόεδρος ΕΔΗ - Δηλώσεις

    Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι σεβαστό, αλλά ταυτόχρονα προκαλεί λύπη, δήλωσε ο Πρόεδρος των ΕΔΗ Γιώργος Βασιλείου.

    Οι Τ/Κ είπαν ''ναι'' και οι Ε/Κ είπαν ''όχι'', πρόσθεσε, αναφέροντας ότι ''ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος μπορεί να χαίρεται για αυτό το αποτέλεσμα γιατί πέτυχε το ισχυρό 'όχι' όπως ζήτησε στο διάγγελμα του''.

    Είπε ότι κατά τον ίδιο τρόπο χαίρεται και ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς αυτή τη στιγμή, και ανέφερε ότι δεν μπορούμε να χαιρόμαστε για το αποτέλεσμα και ''για τον κίνδυνο νομιμοποίησης των τετελεσμένων και της διχοτόμησης της πατρίδας μας''.

    Ο Πρόεδρος των ΕΔΗ είπε ότι ''είχαμε μπροστά μας μια μοναδική ευκαιρία μετά από τόσων χρόνων προσπάθειες να λύσουμε το Κυπριακό και να επανενώσουμε την πατρίδα μας''.

    Ο κ. Βασιλείου είπε ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ''κρίθηκε από το μη αντικειμενικό διάγγελμα του Προέδρου της Δημοκρατίας και από την απόφαση του ΑΚΕΛ να μην στηρίξει το ναι''.

    Είπε ότι θα ήταν λάθος να θεωρήσουμε ότι όσοι ψήφισαν ''όχι'' σκέφτονται και λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο.

    Είπε ότι οι ψηφοφόροι του ''όχι'' χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες, στους οπαδούς του ΑΚΕΛ, οι οποίοι ενώ ήταν οι πρωταγωνιστές της επαναπροσέγγισης και της επανένωσης της πατρίδας μας έπρεπε να πουν ένα ήπιο ''όχι''.

    [10] (Κ) Δημοψήφισμα - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Δήλωση (2)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος εξέφρασε λύπη απόψε γιατί το Σχέδιο Ανάν που τέθηκε ενώπιον του κυπριακού λαού, δεν ήταν τέτοιο που να μπορέσει να το αποδεχθεί έτσι για να γιορτάζαμε απόψε «την επανένωση της πατρίδας μας», είπε.

    Σε δήλωσή του μετά την επίσημη ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων από το Γενικό Εφορο Δημοψηφίσματος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι ο κυπριακός λαός και η πολιτική ηγεσία της Κύπρου επιθυμούν τη λύση όσο κανένας άλλος, «γιατί είναι η δική μας η πατρίδα που είναι υπό κατοχή και διαιρεμένη», υπενθύμισε.

    Επεσήμανε ότι στο σημερινό δημοψήφισμα «δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι».

    Απευθυνόμενος προς τους Τ/Κ, τους διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση παραμένει σταθερά προσηλωμένη σε μια λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας που θα επιτρέψει στο λαό να ζήσει ειρηνικά και ελεύθερα σε συνθήκες ασφάλειας και ευημερίας στη κοινή πατρίδα.

    Υπογράμμισε ότι η μη αποδοχή αυτού του Σχεδίου Ανάν δεν είναι το τέλος του δρόμου αλλά θα υπάρξει συνέχεια και θα δημιουργηθούν εκ των πραγμάτων νέες προοπτικές και νέες δυνατότητες, επισημαίνοντας ότι θα μοχθήσει και θα αγωνιστεί για μια λύση που θα είναι προς το πραγματικό τους συμφέρον ενώ μίλησε για νέα μέτρα στήριξης των Τ/Κ και, όσο είναι δυνατό και επιτρεπτό, συμμετοχή τους στα πλεονεκτήματα που θα προσφέρει η ένταξή της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Στη δήλωσή του, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε «εκφράζω την ικανοποίηση μου γιατί οι δημοκρατικοί θεσμοί λειτούργησαν άψογα. Ο κυπριακός λαός έχοντας πλήρη και αντικειμενική ενημέρωση, πιστός στις δημοκρατικές του παραδόσεις, άσκησε ελεύθερα το κυριαρχικό δικαίωμα του με τρόπο υποδειγματικό».

    Ανέφερε ότι «όσοι ζουν στην Κύπρο και όσοι για βδομάδες παρακολούθησαν την πορεία και τις διαδικασίες προς το Δημοψήφισμα γνωρίζουν ότι αυτή και μόνο αυτή είναι η αλήθεια. Απορρίπτουν ως αβάσιμους και ανυπόστατους τους ισχυρισμούς για παρεμβάσεις και παρα-πληροφόρηση των πολιτών».

    Σημείωσε ότι «είναι λυπηρό που για την εξυπηρέτηση πρόσκαιρων σκοπιμοτήτων κάποιοι επιχειρούν να αμαυρώσουν την εικόνα της Κύπρου αμφισβητώντας τη βούληση του λαού. Η δήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για 'δημοκρατική απόφαση της ελληνοκυπριακής κοινότητας' ελπίζω να θέσει τέρμα σ αυτή τη διαστρέβλωση της αλήθειας».

    Συνεχίζοντας, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι «ο κυπριακός λαός με πλήρη συναίσθηση της ιστορικής ευθύνης έναντι του μέλλοντός του και του χρέους του να διασφαλίσει την εφαρμογή μιας λειτουργικής και βιώσιμης λύσης για τις μελλούμενες γενεές δεν αποδέχθηκε το προτεινόμενο σχέδιο λύσης. Η βούληση του κυρίαρχου λαού δεν πρέπει να παρερμηνευθεί από κανένα. Ο λαός δεν είπε όχι στη λύση. Είπε όχι στο συγκεκριμένο σχέδιο. Θέλουμε την επανένωση της Κύπρου και των δύο κοινοτήτων σε συνθήκες ασφάλειας. Με κατοχυρωμένα τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες».

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε «λυπούμαι γιατί το Σχέδιο που τέθηκε ενώπιον του λαού μας, δεν ήταν τέτοιο που να μπορούμε να το αποδεχθούμε έτσι ώστε να γιορτάζαμε όλοι απόψε την επανένωση της πατρίδας μας. Ο κυπριακός λαός και η πολιτική ηγεσία της Κύπρου επιθυμούν τη λύση όσο κανένας άλλος, γιατί είναι η δική μας η πατρίδα που είναι υπό κατοχή και διαιρεμένη».

    «Απευθυνόμενος στους συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριους θέλω να τους διαβεβαιώσω ότι παραμένουμε σταθερά προσηλωμένοι στη λύση. Σε μια λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας που θα μας επιτρέψει να ζήσουμε ειρηνικά και ελεύθερα σε συνθήκες ασφάλειας και ευημερίας στη κοινή μας πατρίδα. Ανεξάρτητα από τη διαχρονικά αρνητική στάση της ηγεσίας της τουρκικής και τουρκοκυπριακής πλευράς, εμείς σε καμιά περίπτωση πιστέψαμε ότι οι συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριοι δεν ήθελαν λύση. Τους ζητώ να κατανοήσουν τα συναισθήματα και τους λόγους που δεν επέτρεψαν στους Ελληνοκυπρίους να υιοθετήσουν το προτεινόμενο σχέδιο. Θέλω με έμφαση να υπογραμμίσω ότι η μη αποδοχή αυτού του Σχεδίου Ανάν δεν είναι το τέλος του δρόμου. Θα υπάρξει συνέχεια. Θα δημιουργηθούν εκ των πραγμάτων νέες προοπτικές και νέες δυνατότητες. Λυπάμαι, αν το δικό μας όχι απογοήτευσε τους συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριους. Να ξέρουν όμως ότι όταν θα πούμε το ναι, θα ναι και προς το δικό τους πραγματικό συμφέρον. Θα μοχθήσω και θα αγωνιστώ γι΄αυτό».

    Επεσήμανε ότι «δεν θεωρούμε νίκη την απόρριψη του Σχεδίου Ανάν. Δεν πανηγυρίζουμε. Μια λύση για να γίνει αποδεκτή θα πρέπει να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και στα όνειρα και των δύο κοινοτήτων. Δεν γυρίζουμε την πλάτη στους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας. Αντίθετα τους απλώνουμε το χέρι. Δεν θα πορευθούμε μόνοι στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Μαζί θα πορευθούμε σ΄ αυτό τον ελπιδοφόρο δρόμο. Απόδειξη των προθέσεων μας θα είναι νέα μέτρα στήριξης των Τουρκοκυπρίων και, όσο είναι δυνατό και επιτρεπτό, συμμετοχή τους στα πλεονεκτήματα που θα προσφέρει η ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Εχω ήδη δηλώσει, και το επαναλαμβάνω απόψε, ότι θα κάνω ό,τι είναι δυνατόν για να πάρουν οι Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας τη βοήθεια που θα έπαιρναν από την Ευρωπαϊκή Ενωση στην περίπτωση λύσης. Πάντοτε μέσα στα πλαίσια της συνθήκης προσχώρησης που η Κυπριακή Δημοκρατία υπέγραψε με την Ευρωπαϊκή Ενωση, και χωρίς να παραβιάζεται το ευρωπαϊκό δίκαιο και οι υποχρεώσεις που έχουμε αναλάβει έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι «σε μια εβδομάδα από σήμερα η Κυπριακή Δημοκρατία θα καταστεί και τυπικά πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Δράττομαι της ευκαιρίας να εκφράσω τις ευχαριστίες μου προς τα Ηνωμένα Εθνη, την Ευρωπαϊκή Ενωση και την Ελλάδα για τη συμβολή τους στις προσπάθειες για την επίτευξη λύσης του Κυπριακού. Η ένταξή μας ανοίγει νέους ορίζοντες και νέες προοπτικές. Θα τις αξιοποιήσουμε δημιουργικά για να πετύχουμε τη λύση. Μια λύση που Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θα μπορούν να αγκαλιάσουν με θέρμη γιατί θα διασφαλίζει τα δικαιώματα όλων, και θα σφραγίζει μόνιμα και σταθερά το κοινό τους μέλλον. Μια λύση που να περιέχει συγκεκριμένα εχέγγυα για πιστή εφαρμογή της και που πρώτο μέλημα θα έχει την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των Τουρκοκυπρίων και δεν θα δίνει προτεραιότητα στα συμφέροντα της Τουρκίας. Μια λύση στην οποία και οι δύο κοινότητες θα είναι κερδισμένες. Με πίστη στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, μπορούμε να διαμορφώσουμε τις συνθήκες για μια λύση που θα ικανοποιεί τα βασικά αιτήματα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων».

    Πρόσθεσε ότι «ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, το Συμβούλιο Ασφαλείας και η Ευρωπαϊκή Ενωση έχουν επανειλημμένα διακηρύξει ότι αποτελεί αναφαίρετο δημοκρατικό δικαίωμα του κυπριακού λαού να αποφασίσει για το μέλλον του».

    «Σήμερα», συνέχισε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, «ο κυρίαρχος λαός εξέφρασε με την ψήφο του τη βούληση και την απόφασή του. Η απόφαση και βούληση αυτή είναι και πρέπει να είναι απόλυτα και από όλους σεβαστή».

    Είπε ότι «στο σημερινό δημοψήφισμα δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Το μέλλον του τόπου μας δεν διαχωρίζει τους πολίτες. Αφορά όλους και προορίζεται για όλους».

    «Την όποια αντιπαράθεση του χθες, πρέπει τώρα να διαδεχθεί η ενότητα του αύριο. Αυτοί που χθες υποστήριζαν το 'ναι' δεν είναι σήμερα αντίπαλοι με όσους υποστήριζαν το 'όχι'. Και αυτοί που σήμερα ψήφισαν 'όχι', όσο και αν υπερτερούν σε αριθμό, δεν υπερτερούν σε πατριωτισμό αυτών που είπαν με την ψήφο τους 'ναι'. Η πλειοψηφία του 'όχι' ισούται με τη μειοψηφία του 'ναι' σε ό,τι αφορά την έγνοια, την αγωνία και τον αγώνα για την κοινή μας πατρίδα», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    [11] (Κ) Δημοψήφισμα - Ερντογάν - Δηλώσεις

    Οι Τ/Κ βγήκαν στους δρόμους της κατεχόμενης Λευκωσίας πανηγυρίζοντας για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος υπέρ του ναι και ζητώντας την παραίτηση του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    Σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν από τα τ/κ τηλεοπτικά κανάλια, ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι δεν είναι αρμόδιος να μιλήσει για το θέμα παραίτησης του κ. Ντενκτάς σημειώνοντας ωστόσο πως ''ήδη ο τ/κ λαός έδειξε τι θέλει''.

    Ο κ. Ερντογάν είπε πως φάνηκε με δημοκρατικό τρόπο η θέληση του "τ/κ λαού", προσθέτοντας πως ''αν ήταν από τις δύο πλευρές το 'ναι' τότε θα ήταν καλύτερα, αφού τότε θα εντάσσονταν και οι δύο στην ΕΕ''.

    ''Τώρα όμως διαμορφώνεται μια διαφορετική κατάσταση'', σημείωσε. Ισχυρίστηκε ότι οι Ε/Κ κατά την προσωπική του άποψη, δεν ήθελαν τη δίκαιη λύση του προβλήματος.

    ''Δεν θέλαμε αυτό το αποτέλεσμα όμως οι Ε/Κ είναι αυτοί που έχασαν'', είπε ο κ. Ερντογάν.

    Ως εγγυήτρια δύναμη η Τουρκία, συνέχισε, απέδειξε σε όλους ότι ήθελε τη λύση, ότι προσπάθησε για αυτήν και έτσι κανένας δεν θα έχει μετά το δικαίωμα για να κριτικάρει τη στάση της Τουρκίας στο θέμα αυτό.

    ''Οι Τ/Κ έδειξαν τη θέλησή τους με έντονο τρόπο, με το 'ναι' τους για ειρήνη στο νησί. Πάντα η Τουρκία ήθελε τη λύση και γνωρίζετε τις ενέργειες που έκανε για αυτό'', είπε.

    Ανέφερε πως η Ελλάδα έθεσε από την αρχή την καλή της θέληση για επίλυση του προβλήματος.

    [12] (Κ) Δημοψήφισμα - Ελλάδα - Ρουσόπουλος

    Ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Ελλάδας Θεόδωρος Ρουσόπουλος, μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος στην Κύπρο, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Μετά τη Λουκέρνη και ενόψει του σημερινού δημοψηφίσματος, όλες οι πολιτικές δυνάμεις στην Κύπρο και στην Ελλάδα τοποθετήθηκαν επί του Σχεδίου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Ο κυπριακός λαός πήρε σήμερα τις αποφάσεις του. Και τις αποφάσεις αυτές ασφαλώς θα τις σεβαστούμε όλοι.

    Σε λίγες ημέρες, αρχίζει μια νέα περίοδος. Η Κύπρος εντάσσεται και τυπικά στην Ευρωπαϊκή Ενωση και ξεκινά την ευρωπαϊκή της πορεία, ως πλήρες μέλος της. Μέσα στο πλαίσιο της ΕΕ, θα είναι προς το συμφέρον όλων να συνεχιστεί η προσπάθεια προσεγγίσεως των Ελληνοκυπρίων με τους Τουρκοκυπρίους.

    Η ελληνική κυβέρνηση επαναλαμβάνει σήμερα ότι η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να βρίσκεται εκεί που ήταν πάντα. Στο πλευρό της Κύπρου, προσφέροντας τη στήριξη και τη συμπαράστασή της. Σε συνεργασία με την κυπριακή κυβέρνηση, θα αντιμετωπίσουμε τα νέα δεδομένα. Θα επιδιώξουμε να παραμείνει ανοικτή η διαδικασία εξεύρεσης οριστικής λύσης στο πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου».

    [13] (Κ) Δημοψηφίσματα - Μπάουτσερ - Δήλωση (1)

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν απογοήτευση για την απόρριψη του σχεδίου Ανάν από την πλειοψηφία της ε/κ κοινότητας και χαρακτήρισαν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ως "οπισθοδρόμηση" για τη διεθνή κοινότητα.

    Η Ουάσιγκτον συνεχάρη όσους ψήφισαν υπέρ του σχεδίου, ιδιαίτερα τη "μεγάλη πλειοψηφία των Τ/Κ", ενώ παράλληλα κάλεσε το ΓΓ των ΗΕ να υποβάλει έκθεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την αποστολή καλών υπηρεσιών του στο Κυπριακό.

    (Ακολουθεί ολοκληρωμένη είδηση) (ΚΥΠΕ/ΘΘ)

    [14] (Κ) Δημοψήφισμα - Ε/Κ - ΓΓ ΑΚΕΛ - Δηλώσεις

    Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας διαβεβαίωσε σήμερα ότι το κόμμα του θα συνεχίσει να αγωνίζεται για ένα νέο δημοψήφισμα, ούτως ώστε να ακουστεί και από την ε/κ κοινότητα ''ένα μεγάλο ναι για λύση'' στη βάση του σχεδίου Ανάν.

    Ερωτηθείς κατά πόσον το ΑΚΕΛ θα απευθυνθεί εκ νέου στο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ο κ. Χριστόφιας απάντησε ''πιστεύω ότι ο ΓΓ θα απευθυνθεί σε εμάς και εμείς σε εκείνο''.

    Οπως είπε, το ''όχι'' του ΑΚΕΛ στόχευε και στοχεύει να ''τσιμεντώσει ένα μεγάλο 'ναι' όσο γίνεται πιο σύντομα και από την ε/κ κοινότητα''.

    Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι δεν θεωρεί ανέφικτη την επανάληψη των δημοψηφισμάτων.

    Είπε ακόμη ότι η πολιτική ηγεσία θα πρέπει να καταστήσει σαφές ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην ε/κ κοινότητα δεν σημαίνει απόρριψη της λύσης ή του σχεδίου Ανάν.

    ''Αυτό πράγματι θα ήταν ένα πολύ λανθασμένο μήνυμα και θα μας οδηγούσε στην απομόνωση'', είπε ο κ. Χριστόφιας.

    Αφού εξέφρασε το σεβασμό του ΑΚΕΛ στο αποτέλεσμα των δημοψηφισμάτων στις δύο κοινότητες, υπογράμμισε ότι το αποτέλεσμα ''ιδιαίτερα στην ε/κ κοινότητα δεν προσφέρεται για πανηγυρισμούς αλλά για προβληματισμό και περίσκεψη για την επόμενη μέρα''.

    Ο κ. Χριστόφιας έκανε έκκληση προς τις προοδευτικές δυνάμεις των Τ/Κ να παρακαθίσουν μαζί με τις αντίστοιχες των Ε/Κ στο ίδιο τραπέζι για να καταλήξουν σε κοινές θέσεις πάνω σε κύριες πτυχές του Κυπριακού στη βάση του σχεδίου Ανάν.

    ''Είναι καιρός αυτό που δεν έγινε τα τελευταία δύο χρόνια, παρά τις προσπάθειες του ΑΚΕΛ, δηλαδή να καθίσουν οι ηγεσίες των προοδευτικών δυνάμεων των δύο κοινοτήτων σε ένα τραπέζι και να αντιμετωπίσουμε διαφωνίες που πιθανόν έχουμε και να προσπαθήσουμε να καταλήξουμε σε κοινές θέσεις πάνω σε κύριες πτυχές του Κυπριακού'', είπε.

    Οπως είπε, οι πολιτικές δυνάμεις θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν μαζί σε τι συγκεκριμένο θα επιμείνουν.

    ''Το σχέδιο υπάρχει εκεί και δεν πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες ότι με το 'όχι' το σχέδιο πάει στον κάλαθο των αχρήστων'', υπογράμμισε.

    Ο κ. Χριστόφιας είπε ότι η επόμενη μέρα των δημοψηφισμάτων θα είναι διαφορετική από την προηγούμενη και σαφώς πιο δύσκολη.

    Κάλεσε ωστόσο τον κόσμο να ''μην πανικοβληθεί και να μην τείνει καλό αυτί στην καταστροφολογία'', λέγοντας ότι ''αυτό είναι λάθος και καλλιεργεί την ηττοπάθεια ανάμεσα στον κόσμο''.

    Απευθυνόμενος στους Τ/Κ είπε ότι αυτή τη στιγμή που βρίσκονται υπό την επίδραση έντονων συναισθημάτων δεν πρέπει να προβούν σε αφορισμούς.

    ''Το ίδιο ισχύει και για την Τουρκία'', είπε και προειδοποίησε κατά αφορισμών που θα εδραιώσουν τη διχοτόμηση.

    ''Θέλω να πιστεύω ότι οι προοδευτικές δυνάμεις της τ/κ κοινότητας δεν συμμερίζονται μια τέτοια φιλοσοφία έστω και εάν βρίσκονται υπό την επίδραση έντονων συναισθημάτων'', είπε.

    Ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση της Δημοκρατίας θα εφαρμόσει σε συνεργασία με την ΕΕ, τα κατάλληλα μέτρα ώστε οι Τ/Κ να νοιώθουν πολίτες της ΕΕ.

    Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η διεθνής κοινότητα και η ΕΕ, εάν δώσει στην Τουρκία ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων, ''δεν θα μείνει απαθής για πολλή καιρό'' στο θέμα του Κυπριακού.

    Προειδοποίησε ότι στην Κύπρο θα υπάρξει μια ένταση κινδυνολογίας και κάλεσε τον κόσμο και τους πολιτικούς όπως προβαίνουν σε αντικειμενική ανάλυση των δεδομένων, χωρίς να υποτιμούν τους κινδύνους ή τις απειλές που έχουν εκτοξευθεί.

    Ερωτηθείς εάν έχει εξασφαλίσει ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα υποστηρίξει το αίτημα για επανάληψη δημοψηφίσματος, είπε ''όχι δεν έχω εξασφαλίσει οτιδήποτε, η βασική μου θέση είναι ότι θα πρέπει να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι και με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις και να ξεκαθαρίσουμε τι είναι εκείνα που συγκεκριμένα θέλουμε''.

    Είπε ότι οι Κύπριοι πολιτικοί πρέπει να ξεκαθαρίσουν τα αιτήματά τους σε σχέση με το σχέδιο Ανάν και να έχει σύγκλιση για το τι ζητούν.

    ''Εχουμε καθήκον να το κάνουμε αυτό έχοντας υπόψη και την τοποθέτηση της διεθνούς κοινότητας χωρίς όμως να πρέπει να δεχθούμε ότι μας φέρει η διεθνής κοινότητα, διότι ακούστηκαν και αυτά. Εμείς θα ζήσουμε εδώ'', υπογράμμισε.

    Είπε ότι είναι ανάγκη όπως ξεκαθαριστούν ορισμένα πράγματα που θα συμφέρουν και στις δύο κοινότητες, όπως η διασφάλιση της λύσης.

    Οπως είπε, το ΑΚΕΛ προειδοποίησε όλους τους παράγοντες μη εξαιρουμένων και των ανώτατων στελεχών των ΗΕ, ότι θα πρέπει να βοηθήσουν για να ακουστεί το ''ναι'' και από την ε/κ κοινότητα.

    ''Δεν βοήθησαν επαρκώς, αντίθετα, έχουν βοηθήσει τον κ. Ερντογάν να περάσει τις θέσεις του, αλλά όχι στο βαθμό που έπρεπε και εμάς'', σημείωσε.

    Ο κ. Χριστόφιας απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνει πρόταση από χώρες της ΕΕ όπως τα σύνορα της Κύπρου να είναι η πράσινη γραμμή.

    ''Εκείνο που είναι πιθανό να γίνει είναι κάτι που έχει διαβλέψει από πολλή καιρό και ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος σε ό,τι αφορά το Σένγκεν, να είναι δηλαδή σκληρό σύνορο η πράσινη γραμμή και όχι τα σύνορα της ΕΕ να τελειώνουν στην πράσινη γραμμή'', εξήγησε.

    Είπε ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος επιβεβαιώνει την ορθότητα της απόφασης τη Παγκύπριας Συνδιάσκεψης του ΑΚΕΛ που ζήτησε αναβολή των δημοψηφισμάτων για να ενημερωθεί καλύτερα ο κυπριακός λαός για τα θετικά και αρνητικά του σχεδίου αλλά και για να αναληφθεί μια συντονισμένη προσπάθεια για εξασφάλιση διασφαλίσεων για την εφαρμογή της λύσης.

    [15] (Κ) Γερμανία - Κύπρος - Δημοψήφισμα - Σχέδιο Ανάν

    Η γερμανική κυβέρνηση εξέφρασε τη λύπη της για την απόρριψη από τους Ε/Κ του σχεδίου Ανάν.

    ''Είναι απογοητευτικό να βλέπεις ότι οι πολίτες του νότιου τμήματος της Κύπρου δεν δέχτηκαν τη μεγάλη ευκαιρία για επανένωση που πρότεινε το σχέδιο του Κόφι Ανάν'', είπε ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ.

    ''Δυστυχώς δεν θα είναι μια ενωμένη Κύπρος αυτή που θα ενταχθεί επισήμως στην ΕΕ την 1η Μαΐου'', πρόσθεσε.

    Οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα εξετάσουν τη Δευτέρα την

    [16] (Κ) Δημοψήφισμα - Μπάουτσερ - Δήλωση (2)

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν απογοήτευση για την απόρριψη του σχεδίου Ανάν από την πλειοψηφία της ε/κ κοινότητας και χαρακτήρισαν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ως ''οπισθοδρόμηση'' για τη διεθνή κοινότητα.

    Η Ουάσιγκτον συνεχάρη όσους ψήφισαν υπέρ του σχεδίου, ιδιαίτερα τη ''μεγάλη πλειοψηφία των Τ/Κ'', ενώ παράλληλα κάλεσε το ΓΓ των ΗΕ να υποβάλει έκθεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την αποστολή καλών υπηρεσιών του στο Κυπριακό.

    Σε γραπτή δήλωση που εκδόθηκε απόψε, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών Ρίτσαρντ Μπάουτσερ αναφέρει ότι σε μια κορύφωση των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών που διάρκεσαν χρόνια, και που οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστήριξαν σθεναρά, οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι ψήφισαν σε παράλληλα δημοψηφίσματα πάνω σε ένα συνολικό σχέδιο των ΗΕ για τερματισμό της διαίρεσης της νήσου τους.

    Συγχαίρουμε το Γενικό Γραμματέα κ. Ανάν, τον ειδικό σύμβουλο των ΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο και την ομάδα τους των ΗΕ για την εξαιρετική τους εργασία, αναφέρει περαιτέρω, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ χαιρετίζουν επίσης την υποστήριξη την οποία οι κυβερνήσεις της Τουρκίας και της Ελλάδας έδωσαν στο σχέδιο των ΗΕ.

    ''Συγχαίρουμε όλους εκείνους που ψήφισαν υπέρ της έγκρισης του σχεδίου - ιδιαίτερα μια μεγάλη πλειοψηφία των Τουρκοκυπρίων - για το θάρρος και την ψήφο τους για την ειρήνη και τη συνδιαλλαγή'', αναφέρει ο κ. Μπάουτσερ.

    ''Είμαστε απογοητευμένοι'', συνεχίζει, ''που η πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων ψήφισε εναντίον του σχεδίου λύσης''.

    ''Η αποτυχία του δημοψηφίσματος στην Ελληνική Κυπριακή κοινότητα αποτελεί οπισθοδρόμηση στις ελπίδες εκείνων στη νήσο που ψήφισαν υπέρ της διευθέτησης και στη διεθνή κοινότητα'', αναφέρει ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών.

    [17] (Κ) Δημοψήφισμα - ΚΚΕ - Κολοζώφ

    «Ο κυπριακός λαός με τη συντριπτική πλειοψηφία υπέρ του ΟΧΙ απέρριψε το σχέδιο Κόφι Ανάν» αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του το μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Ορέστης Κολοζώφ σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στην Κύπρο.

    Προσθέτει ότι «το ισχυρό ΟΧΙ αποτελεί ένα ισχυρό ατού για τους Κυπρίους, στις όποιες διεργασίες ακολουθήσουν για την αναζήτηση λύσης, από δω και πέρα, για μια ομόσπονδη διζωνική δικοινοτική Κύπρο. Μια Κύπρο αποστρατιωτικοποιημένη, χωρίς ξένες βάσεις και εγγυήτριες δυνάμεις».

    [18] (Κ) Δημοψήφισμα - Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Δηλώσεις

    Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν προσφέρεται για πανηγυρισμούς, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, προσθέτοντας ότι «η ιστορία θα είναι ο κριτής αν η συγκεκριμένη επιλογή είναι αυτή που οδηγεί στο ιδεατό, ή αυτή που επιδιώκοντας το καλύτερο χάνει και το καλό».

    Σε δηλώσεις ο κ. Αναστασιάδης, αφού σημείωσε ότι το αποτέλεσμα είναι σεβαστό, είπε ότι οι ημέρες που ακολουθούν «θα είναι ακόμη πιο κρίσιμες και η αντιμετώπισή τους απαιτεί συλλογικούς χειρισμούς και ενότητα», προσθέτοντας ότι «η κρισιμότητα της κατάστασης, όπως έχει διαμορφωθεί, υπαγορεύει την άμεση σύγκληση πανεθνικής διάσκεψης, ώστε να ξεκαθαριστούν οι στόχοι, η στρατηγική και η τακτική διαχείρισης των συνεπειών από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος».

    Εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος και «όσες των ηγεσιών συμπορεύτηκαν θα έχουν ήδη την υπαλλακτική πρόταση και στρατηγική, ώστε να προσφέρουν στο λαό πολύ περισσότερα από αυτά που του υπέδειξαν να απορρίψει».

    «Θέλω να πιστεύω πως έχουν συνυπολογίσει τις συνέπειες και πως από αύριο θα είναι έτοιμοι με συγκεκριμένα μέτρα να τις αντιμετωπίσουν», είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

    «Ο προβληματισμός», συνέχισε, «και οι συνέπειες του αύριο αλλά και η διαχειρίση μιας τέτοιας απόφασης ανήκει κατά κύριο λόγο σε αυτούς που συνέβαλαν και διαμόρφωσαν τη συγκεκριμένη επιλογή του λαού».

    Σημείωσε, ωστόσο, ότι η ενότητα δεν μπορεί να στηρίζεται γύρω από το όποιο πρόσωπο αλλά θα πρέπει να είναι βασισμένη πάνω σε προσυμφωνημένους και συγκεκριμένους στόχους και στρατηγική.

    Διαβεβαίωσε τον κυπριακό λαό αλλά και ειδικότερα τους ψηφοφόρους της παράταξης πως ο ΔΗΣΥ δεν θα μείνει αδιάφορος και αδρανής στον αγώνα και την αγωνία των επόμενων ημερών.

    Ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι το αρνητικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος έχει αποδέκτες τη διεθνή κοινότητα και τους Τουρκοκύπριους, προσθέτοντας ότι και προς τις δύο κατευθύνσεις «θα πρέπει να περάσουμε το μήνυμα πως η μεγάλη πλειοψηφία αυτών που σήμερα είπαν όχι δεν είναι αντίθετη με την εξεύρεση λύσης στη βάση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας».

    Οδηγήθηκαν στην αρνητική απόφαση, συνέχισε, «είτε γιατί τα στενά περιθώρια του χρόνου δεν επέτρεψαν την ανατροπή μιας συστηματικής και έντεχνης παραπληροφόρησης που φόρτιζε το λαό συναισθηματικά, ενώ ταυτόχρονα διόγκωνε το αίσθημα ανασφάλειας, είτε ως προς την εφαρμογή της λύσης, είτε προς την οικονομική ευημερία και σταθερότητα στη χώρα».

    Αναφερόμενος στους Τ/Κ, ο κ. Αναστασιάδης τους διαβεβαίωσε ότι «ανένδοτος θα είναι και ο δικός μας αγώνας για μια κοινή πατρίδα ειρήνης, ασφάλειας και ευημερίας μέσα στην ενωμένη Ευρώπη».

    Πρόσθεσε ότι οι Τ/Κ με τη θετική τους ψήφο έστειλαν ένα «ισχυρό μήνυμα συμφιλίωσης και της ανάγκης επανένωσης της πατρίδας μας».

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ευχαρίστησε τις πολιτικές δυνάμεις, κινήσεις και προσωπικότητες που «πέρα και πάνω από ιδεολογικές διαφορές είχαν τη δύναμη και την τόλμη να συνενωθούν αναλαμβάνοντας από κοινού ιστορικές ευθύνες».

    Εξέφρασε την ελπίδα ότι «σύντομα αυτή η πλατφόρμα ενότητας θα συμπεριλάβει και όσες από τις πολιτικές δυνάμεις δεν απορρίπτουν τη λύση αλλά εξ ανάγκης οδηγήθηκαν στο όχι για να γιγαντώσουν το ναι».

    Σε ερώτηση έαν θα ζητήσει σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου για να συζητήσει το θέμα της πανεθνικής διάσκεψης, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι θα ζητηθεί η πανεθνική με επιστολές του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας και στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας.

    Ερωτηθείς κατά πόσον είναι εφικτό οι Κύπριοι να αναμένουν μια δεύτερη ευκαιρία, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι ''θα αγωνιστούμε για να την έχουν, φτάνει εκείνοι που διαχειρίζονται την τύχη του να έχουν την ανάλογη βούληση, διαφορετικά δεν είναι οι παρατάξεις που συνομιλούν αλλά η επίσημη ε/κ ηγεσία'', προσθέτοντας ότι είναι αυτά τα θέματα που ''πρέπει να ξεκαθαριστούν τις επόμενες ημέρες''.

    ''Υπάρχει ακόμη μια ευκαιρία'', συνέχισε, ''οι συντριπτική πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων, προσωπικοτήτων και Κινήσεων να διαμορφώσει επιτέλους μια ξεκάθαρη, κοινή πολιτική που δεν θα αφήνει περιθώρια παρερμηνειών και που κατ΄ αυτόν τον τρόπο μέσα από την πλειοψηφούσα άποψη και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι ξένοι θα μπορούν να ακούσουν με προσοχή αυτά που θέλουμε να τους διαβιβάσουμε''.

    Σε παρατήρηση ότι η απόφαση του κόμματος υπερψηφίστηκε από το ένα τρίτο του ΔΗΣΥ, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι η μεγάλη αγωνία του είναι «για τις συνέπειες του αύριο για την πατρίδα μας», προσθέτοντας ότι όσοι νομίζουν ή πιστεύουν ότι οι οπαδοί του ΔΗΣΥ έχουν πει το όχι, «υιοθετώντας τις δικές τους ιδιοτελείς και προσωπικές επιλογές πλανώνται πλάνην οικτρά».

    «Αυτό έχω να δηλώσω», συνέχισε, «και δεν πρόκειται να μπω σε μια δίνη συζητήσεων που δεν έχει σχέση με το αύριο της πατρίδα μας».

    Κληθείς να πει γιατί δεν εμπνεύστηκε ο κόσμος του ΔΗΣΥ από την ηγεσία του κόμματος, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι ''ο κόσμος του ΔΗΣΥ είναι ελεύθερα σκεπτόμενοι πολίτες και δεν είναι ελεγχόμενοι ώστε να μπορούσε να ισχυριστεί κανένας ότι επειδή αποφάσισε το Παγκύπριο Συνέδριο θα έπρεπε και να υπακούσουν''.

    Σε παρατήρηση ότι η ηγεσία βρίσκεται σε διάσταση με τη βάση του κόμματος, ο κ. Αναστασιάδης ζήτησε αναμονή των επόμενων ημερών ''για να δούμε ποιοι βρίσκονται σε διάσταση με την ιστορία και την ιστορική ευθύνη που αναλάβαμε'', προσθέτοντας ότι ως προς αυτό είναι βέβαιος ότι έχει την κατανόηση των οπαδών της παράταξης όπως και την κατανόηση του συνόλου του λαού''.

    Ερωτηθείς για την αναφορά του για ανένδοτο αγώνα, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι όσοι πιστεύουν ότι μετά τα σημερινά αποτελέσματα είτε στη μια είτε στην άλλη κοινότητα δίνεται η δυνατότητα μιας διαπραγμάτευσης σε βαθμό αλλοίωσης του σχεδίου «πρέπει να συνεχίζουν να θέλουν να εξαπατούν το λαό».

    «Εκείνο που πρέπει να επιδιώξουμε είναι τη διασφάλιση, υλοποίησης των όσων έχουν και προσφέρονται μέσα από τη λύση», είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, προσθέτοντας ότι «εμείς θα συνεχίσουμε το διάλογο με τους Τ/Κ προκειμένου, καταρχήν να συγκρατήσουμε κάποιες τάσεις που θα αναπτυχθούν και θα έχουν επιδίωξη τη χωριστική οντότητα της τ/κ κοινότητας με βάση τους σχεδιασμούς του Ντενκτάς και των γκρίζων λύκων». Εξέφρασε την άποψη ότι θα επιτευχθεί αυτός ο στόχος.

    Ερωτηθείς εάν θα ληφθούν μέτρα εναντίον όσων αξιωματούχων του ΔΗΣΥ διαφώνησαν με την απόφαση του κόμματος, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι τα εσωκομματικά θέματα είναι καθαρά θέμα της παράταξης και όχι του δημοσίου διαλόγου, προσθέτοντας ότι ''αυτή την ώρα η αγωνία είναι ποια μέτρα παίρνει το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ τη Δευτέρα ή την Τρίτη, ποια μέτρα εξαγγέλλουν οι οποιεσδήποτε άλλες δυνάμεις, ποια μέτρα πιθανότατα θα υιοθετήσει η Τουρκία ως αποτέλεσμα του δώρου που της προσφέραμε''.

    Κληθείς να πει εάν προκάλεσε έκπληξη στην ηγεσία του ΔΗΣΥ το υψηλό ποσοστό του όχι, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι «με τις συνθήκες που επικράτησαν στις τελευταίες εβδομάδες δεν είχαμε αμφιβολία ότι η προσπάθεια κάποιων θα επιτύγχανε αφού καταγραφόταν μέσα στο λαό μια έντονη ανησυχία είτε όσον αφορά το θέμα ευημερίας, το θέμα ασφάλειας είτε τα όποια άλλα που φαίνεται δεν γνώριζε ο λαός».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 24 April 2004 - 19:49:43 UTC