Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-04-29

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Συνεδρία
  • [02] (Κ) Πάουελ - Φίσερ - Κυπριακό
  • [03] (Κ) ΗΠΑ - Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Κύπρος
  • [04] (Κ) ΚΣΣΕ - Ψήφισμα - Δημοψήφισμα - Κυπριακό
  • [05] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Επιστροφή - Δηλώσεις (1)
  • [06] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Τ/Κ - Ε/Κ
  • [07] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [08] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Εναρξη
  • [09] (Κ) ΕΕ - Κύπρος - Κανονισμός - Διακίνηση προσώπων
  • [10] (Κ) ΕΕ - Κύπρος - Κανονισμός - Διακίνηση αγαθών
  • [11] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Επιστροφή - Δηλώσεις (2)
  • [12] (Κ) ΕΕ - Συμβούλιο Υπουργών - Κανονισμός διαχωριστικής γραμμής - Βρετανία
  • [13] (Κ) Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Διευρυμένη σύνθεση - Τελετή - Αντιπροσωπεία Κύπρου
  • [14] (Κ) ΥΠΕΞ Ελλάδας - Πρεσβευτής Βρετανίας - Κυπριακό
  • [15] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Κυβερνητικός Εκπρόσωπος
  • [16] (Κ) ΕΕ - Ενταξη - Αντριάν βαν ντερ Μιρ - Συνέντευξη
  • [17] (Κ) ΕΕ - Κύπρος - Κανονισμός - Υιοθετήθηκε
  • [18] (Κ) ΕΕ - Κανονισμός - Διαχωριστική γραμμή - Αντριαν βαν ντερ Μιρ - Συνέντευξη
  • [19] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [20] (Κ) Αλβαρο ντε Σότο - Τουρκία - Δηλώσεις
  • [21] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [22] (Κ) ΥΠΕΞ Ελλάδας - Πρεσβευτής ΗΠΑ - Κυπριακό
  • [23] (Κ) Μπαλέτο ''Αφροδίτη και Αδωνις'' - Διάσκεψη Τύπου
  • [24] (Κ) Σιράκ - Τουρκία - Ενταξη στην ΕΕ
  • [25] (Κ) Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Κανονισμός - Προτάσεις
  • [26] (Κ) Χρηματιστήριο - Τρίτη στη σειρά άνοδος
  • [27] (Κ) Cyprus Atlantis Expedition 2004 - Ερευνες - Καλοκαίρι - ΕΕ
  • [28] (Κ) Συμβούλιο Ασφαλείας - Κύπρος - Διαβουλεύσεις
  • [29] (Κ) Βουλή - Εγκριση εναρμονιστικών νομοθετημάτων
  • [30] (Κ) Συμβούλιο Ασφαλείας - Κύπρος - Ανακοίνωση
  • [31] (Κ) Δήλωση Τύπου Συμβουλίου Ασφαλείας - Κύπρος (ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ)
  • [32] (Κ) Υπουργείο Εμπορίου - Νέες τιμές πετρελαιοειδών
  • [33] (Κ) Γαλλία - ΣτΕ - Πρόταση ψηφίσματος - Κύπρος

  • [01] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Συνεδρία

    [02] (Κ) Πάουελ - Φίσερ - Κυπριακό

    [03] (Κ) ΗΠΑ - Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Κύπρος

    Στόχος των ΗΠΑ παραμένει μια ενωμένη Κύπρος, δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ανταμ Ιριλάι ερωτηθείς για τις μελλοντικές προθέσεις των ΗΠΑ όπως αυτές διαγράφονται μετά την απόρριψη του σχεδίου Ανάν από την ελληνοκυπριακή κοινότητα.

    ''Ο μακροπρόθεσμος στόχος μας είναι μια ενωμένη Κύπρος και αυτό δεν είναι κάτι το οποίο θα εγκαταλειφθεί ως απόρροια αυτού του δημοψηφίσματος'', ανέφερε ο εκπρόσωπος.

    [04] (Κ) ΚΣΣΕ - Ψήφισμα - Δημοψήφισμα - Κυπριακό

    Σκληρή μάχη αναμένεται να δοθεί σήμερα στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, όπου θα συζητηθεί με τη διαδικασία του κατ' επείγοντος πρόταση ψηφίσματος του Ούγγρου εισηγητή Ματίας Εορσί, το οποίο πειέχει αρνητικά στοιχεία για την Κύπρο.

    Συγκεκριμένα, στο προσχέδιο του ψηφίσματος το οποίο αναμένεται να συζητηθεί στις 15:00 (τοπική ώρα), τονίζεται η ανάγκη για τερματισμό της απομόνωσης των Τ/Κ, ενώ καλούνται οι Τ/Κ ''εκλελεγμένοι βουλευτές'' να συμμετέχουν στις συνεδρίες των επιτροπών της ΚΣΣΕ.

    Ακόμη, το ψήφισμα εξάρει τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για λύση του Κυπριακού, καθώς και τη θετική ανταπόκριση των Τ/Κ στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου.

    [05] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Επιστροφή - Δηλώσεις (1)

    Την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα της συνεδρίας της Επιτροπής Μομίνων Αντιπροσώπων της ΕΕ (COREPER), σε σχέση με το νομικό καθεστώς της ''πράσινης γραμμής'' στην Κύπρο, εξέφρασε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    Σε δηλώσεις μετά την επιστροφή του από το Ελσίνκι, ο κ. Ιακώβου είπε πως το σημαντικό είναι ότι η γραμμή κατάπαυσης του πυρός δεν θα αποτελέσει εξωτερικό σύνορο της ΕΕ, προσθέτοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα έχει ρόλο στη διαχείριση της γραμμής, καθώς και στη διακίνηση προϊόντων και ατόμων.

    [06] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Τ/Κ - Ε/Κ

    [07] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Συμβούλιο Ασφαλείας - Προσχέδιο Προεδρικής Δήλωσης - Αναβολή --------------------------------------------------------- Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν κατέληξαν στο σχέδιο της προεδρικής δήλωσης για την Κύπρο, αφού υπήρξε ειδική αναφορά στο θέμα ότι το Συμβούλιο δεν πρέπει να συνεχίσει την απομόνωση των Τ/Κ, και έτσι η συνεδρία αναβλήθηκε για σήμερα.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος του Πακιστάν είπε ότι από τη στιγμή που οι Τ/Κ δέχθηκαν το σχέδιο και το υπερψήφισαν στο δημοψήφισμα, δεν πρέπει να συνεχιστεί η απομόνωσή τους.

    Σημείωσε ότι αυτό θα πρέπει να αντικατοπτρίζεται κατάλληλα στην προεδρική δήλωση.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, το προσχέδιο της προεδρικής δήλωσης έχει ως εξής:

    ''Το Συμβούλιο Ασφαλείας λαμβάνει υπόψη το αποτέλεσμα των δημοψηφισμάτων που πραγματοποιήθηκαν στην Κύπρο στις 24 Απριλίου για μια Συνολική Λύση του Κυπριακού Προβλήματος. Το Συμβούλιο σέβεται το αποτέλεσμα και των δύο δημοψηφισμάτων.

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας συμμερίζεται την απογοήτευση του Γενικού Γραμματέα ότι οι προσπάθειες που άρχισαν από το 1999 για επανένωση του νησιού δεν έχουν επιτύχει και εκφράζει λύπη γιατί μια εξαιρετική και ιστορική ευκαιρία για επανένωση του νησιού έχει χαθεί.

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας λαμβάνει υπόψη το γεγονός ότι μια καθαρή πλειοψηφία Τ/Κ ψήφισε υπέρ του σχεδίου λύσης του ΓΓ του ΟΗΕ.

    Σημειώνει την πρόθεση της ΕΕ, περιλαμβανομένου να διευκολύνει την επανένωση της Κύπρου, προωθώντας οικονομική δραστηριότητα με τους Τ/Κ.

    Σημειώνει την αποφασιστικότητα της ΕΕ να διασφαλίσει ότι ο λαός της Κύπρου θα πετύχει σύντομα την κοινή του μοίρα μέσα σε μιαν ενωμένη Κύπρο μέσα στην ΕΕ.

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας επαναλαμβάνει τη σθεναρή υποστήριξή του για μια συνολική πολιτική διευθέτηση του Κυπριακού.

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας εκφράζει βαθιά εκτίμησή για τις δεσμευτικές και συνεχείς προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ και του Ειδικού Συμβούλου του Αλβαρο ντε Σότο, για την εφαρμογή των καλών υπηρεσιών που τους ανέθεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας και με την ξεκάθαρη υποστήριξη των δύο μερών προς την επίτευξη μιας δίκαιης, βιώσιμης και προσεκτικά ισοζυγισμένης λύσης.

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας προσβλέπει στην προσεχή έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ και σε απάντησή του το Συμβούλιο θα πρέπει να εξετάσει προσεκτικά τις επιπτώσεις του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος.''

    ΓΓ ΟΗΕ - Διάσκεψη Τύπου - Κυπριακό ---------------------------------- Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν χαρακτήρισε ''μεγάλη απογοήτευση'' την απόρριψη των προτάσεών του από την ε/κ κοινότητα στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου, αφού ''αυτό σημαίνει ότι η Κύπρος δεν θα ενταχθεί στην ΕΕ ως ένα επανενωμένο νησί''.

    Μιλώντας στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στους ανταποκριτές των Ηνωμένων Εθνών, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ συνεχάρη τους Τ/Κ για τη ''θαρραλέα τους ψήφο υπέρ των προτάσεων''.

    ''Θα πρέπει όλοι να κάνουμε ό,τι καλύτερο για να μην τιμωρηθούν για την κατεύθυνση που πήρε η ψηφοφορία στο άλλο μέρος του νησιού'', είπε.

    ''Παραμένω πεπεισμένος ότι το σχέδιο που υπέβαλα είναι η μόνη ρεαλιστική βάση για την επανένωση της νήσου η οποία πιστεύω είναι η ειλικρινής επιθυμία της πλειοψηφίας των Κυπρίων και από τις δύο κοινότητες'', πρόσθεσε.

    Εξέφρασε την ελπίδα ότι ''σύντομα οι Ε/Κ θα το ξανασκεφτούν και θα κρίνουν το σχέδιο με βάση την πραγματική του αξία''.

    Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με την παρουσία της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο, ο κ. Ανάν είπε ότι αναμένει ότι η παρουσία του ΟΗΕ στη νήσο θα διατηρηθεί υπό κάποια μορφή, σημειώνοντας ότι και στο σχέδιο υπήρχαν πρόνοιες για την παρουσία της ειρηνευτικής δύναμης.

    Πρόσθεσε ότι το Συμβούλιο θα συζητήσει το θέμα. ''Ωστόσο αναμένω να συνεχιστεί η παρουσία του ΟΗΕ υπό κάποια μορφή. Υπήρχε μια προσδοκία ότι αν το σχέδιο τύγχανε έγκρισης και γινόταν η επανένωση του νησιού, θα ενδυναμώναμε και αυξάναμε την στρατιωτική παρουσία του ΟΗΕ. Ωστόσο θα το εξετάσουμε στο Συμβούλιο, αλλά αναμένω τη συνέχιση του ΟΗΕ υπό κάποια μορφή'', κατέληξε.

    ΟΗΕ - Σερ Κίραν - Συμβούλιο Ασφαλείας - Κύπρος ---------------------------------- Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος από την ε/κ κοινότητα, το οποίο ενθαρρύνθηκε έντονα από τον ηγέτη της κοινότητας, Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, εγείρει σοβαρά ερωτηματικά, δήλωσε χθες ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ.

    Ενημερώνοντας τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας στη διάρκεια ανοιχτής συνεδρία, ο Σερ Κίραν, ασκώντας αυστηρή κριτική στην ε/κ πλευρά, είπε ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν σέβεται το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, ωστόσο σημειώνει ότι μία ιστορική ευκαιρία χάθηκε για επανένωση της Κύπρου και ένταξή της ενωμένη στην ΕΕ.

    Ο Σερ Κίραν επεσήμανε το διάγγελμα του Προέδρου της Δημοκρατίας στις 7 Απριλίου, με το οποίο κάλεσε τους Ε/Κ να απορρίψουν το σχέδιο, με ένα ηχηρό ''Οχι''.

    Είπε ότι με το ''Οχι'' του, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ένωσε τις δυνάμεις του με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος επίσης έδωσε διάφορους και ακραίους λόγους, απορρίπτοντας το σχέδιο.

    Επίσης, επεσήμανε τη στάση των πρώην Προέδρων της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και Γιώργου Βασιλείου, καθώς και του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη.

    Ο Σερ Κίραν επέκρινε την ε/κ πλευρά ότι δεν έκανε διαθέσιμες στον κόσμο όλες τις πληροφορίες για το σχέδιο, δεν υπήρχε ικανοποιητική πρόσβαση στα μέσα ενημέρωσης προσωπικοτήτων από τον ΟΗΕ και την ΕΕ, η προβολή αστήρικτων ανησυχιών για το μέλλον των δημοσίων υπαλλήλων και άλλα.

    ΗΠΑ - Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Κύπρος ----------------------------- Στόχος των ΗΠΑ παραμένει μια ενωμένη Κύπρος, δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ανταμ Ιριλάι ερωτηθείς για τις μελλοντικές προθέσεις των ΗΠΑ όπως αυτές διαγράφονται μετά την απόρριψη του σχεδίου Ανάν από την ελληνοκυπριακή κοινότητα.

    ''Ο μακροπρόθεσμος στόχος μας είναι μια ενωμένη Κύπρος και αυτό δεν είναι κάτι το οποίο θα εγκαταλειφθεί ως απόρροια αυτού του δημοψηφίσματος'', ανέφερε ο εκπρόσωπος.

    Ωστόσο, πρόσθεσε πως δεν έχει υπόψη κάποια ενεργά διπλωματικά σχέδια σε ό,τι αφορά την επανεξέταση του σχεδίου Ανάν ή μια νέα ψηφοφορία επί αυτού.

    ''Αυτό με το οποίο ασχολούμαστε τώρα είναι πώς θα χειρισθούμε τις συνέπειες, τις απογοητευτικές συνέπειες της ψηφοφορίας του περασμένου Σαββατοκύριακου'', είπε ο κ. Ιριλάι.

    Μετά την παρατήρηση δημοσιογράφου, εάν σκόπιμα περιέγραψε τη λύση του Κυπριακού ως ''μακροπρόθεσμο'' στόχο, ο κ. Ιριλάι είπε: ''Ας αφαιρέσω λοιπόν το επίρρημα. Στόχος μας είναι και παραμένει μια ενωμένη Κύπρος''.

    Αναφορικά με το θέμα των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των ΗΠΑ με τους Τ/Κ ο κ. Ιριλάι περιορίστηκε να αναφέρει ότι η Ουάσιγκτον παρακολουθεί ''στενά τις κινήσεις της ΕΕ σε σχέση με τη βόρεια Κύπρο''.

    ΚΣΣΕ - Ψήφισμα - Δημοψήφισμα - Κυπριακό ----------------------------------------------- Σκληρή μάχη αναμένεται να δοθεί σήμερα στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, όπου θα συζητηθεί με τη διαδικασία του κατ' επείγοντος πρόταση ψηφίσματος του Ούγγρου εισηγητή Ματίας Εορσί, το οποίο περιέχει αρνητικά στοιχεία για την Κύπρο.

    Συγκεκριμένα, στο προσχέδιο του ψηφίσματος το οποίο αναμένεται να συζητηθεί στις 15:00 (τοπική ώρα), τονίζεται η ανάγκη για τερματισμό της απομόνωσης των Τ/Κ, ενώ καλούνται οι Τ/Κ ''εκλελεγμένοι αντιπρόσωποι'' να συμμετέχουν στην ολομέλεια και τις συνεδρίες των επιτροπών της ΚΣΣΕ.

    Ακόμη, το ψήφισμα εξάρει τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για λύση του Κυπριακού, καθώς και τη θετική ανταπόκριση των Τ/Κ στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου.

    Την Κύπρο εκπροσωπούν οι βουλευτές Δώρος Χριστοδουλίδης, Χρήστος Πουργουρίδης και Αντιγόνη Παπαδοπούλου.

    ΕΕ - COREPER - Κανονισμός ''πράσινης γραμμής'' ----------------------------------------- Η Επιτροπή των Μονίμων Αντιπρόσωπων της ΕΕ κατέληξε χθες μετά από πολύωρη συζήτηση σε συμφωνία για τον κανονισμό που θα διέπει το νομικό καθεστώς της ''πράσινης γραμμής'' στην Κύπρο.

    Ο Βρετανός Αντιπρόσωπος συμφώνησε μεν, αλλά με μια μικρή επιφύλαξη, να διαβουλευθεί με την κυβέρνησή του και να απαντήσει μέχρι σήμερα το πρωί, όπου το Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων και Δικαιοσύνης θα υιοθετήσει και νομικά τον κανονισμό ως σημείο Α (χωρίς συζήτηση).

    Το βασικότερο σημείο του νέου κανονισμού είναι ο πρωταρχικός ρόλος της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας στη διακίνηση των προϊόντων.

    Οπως αναφέρεται στο προοίμιο του κανονισμού, τα αγαθά θα συνοδεύονται από πιστοποιητικά που έχουν εκδοθεί από το τ/κ εμπορικό επιμελητήριο δεόντως επικυρωμένα για αυτόν τον σκοπό από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τη συμφωνία της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο κανονισμός αφορά προϊόντα αποκλειστικά κυπριακής προέλευσης, ενώ για τα υπόλοιπα θα υπάρξει πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Στη διακίνηση των προσώπων από την ''πράσινη γραμμή'', οι αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας θα είναι υπεύθυνες για τους ελέγχους διαβατηρίων και έγκυρων ταξιδιωτικών εγγράφων ή θεωρήσεων διαβατηρίων για τους κατοίκους τρίτων χωρών.

    Στο κείμενο αναφέρεται ότι οι αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας και οι αρχές των Βάσεων θα λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να διασφαλίζεται πλήρης συμμόρφωση με τον κανονισμό και να αποφεύγεται οποιαδήποτε καταστρατήγησή του.

    Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Μεγάλη Βρετανία ζητούσε να δοθεί κυρίαρχος ρόλος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά τελικά υποχώρησε και αποδέχθηκε τη συμφωνία, με την επιφύλαξη να απαντήσει μέχρι αύριο το πρωί, που θεωρείται τυπική.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία επισημαίνει ότι έχει συνείδηση του επείγοντος χαρακτήρα που έχει η υλοποίηση της απόφασης του Συμβουλίου Υπουργών της 26ης Απριλίου να δοθεί τέλος στην απομόνωση της τ/κ κοινότητας και να διευκολυνθεί η επανένωση της Κύπρου.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Επιστροφή - Αθήνα - Δηλώσεις ------------------------------------------------- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος εξέφρασε ικανοποίηση για τα αποτελέσματα της COREPER, σημειώνοντας ότι έγινε πολύ μεγάλος αγώνας από την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Σε δηλώσεις κατά την επιστροφή του χθες από την Αθήνα, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι, μέσα στα πλαίσια της προσπάθειας που άρχισε πριν από το δημοψήφισμα, καταρτίστηκε πρόγραμμα για διάφορες επισκέψεις περιλαμβανομένης και επίσκεψης στις ΗΠΑ.

    Αναφερόμενος στην επίσκεψή του στην Αθήνα, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι είναι πολύ ικανοποιημένος από τις επαφές του στην ελληνική πρωτεύουσα.

    Είπε ότι είχε συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, καθώς και συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και την πολιτική ηγεσία, προσθέτοντας ότι έγινε γενική ανασκόπηση των δεδομένων και ανταλλαγή απόψεων και εκτιμήσεων.

    Συζήτησαν επίσης τα μέτρα που μπορούν να ληφθούν ώστε να μεταστραφεί όσο είναι δυνατόν το κλίμα που υπάρχει λόγω του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος.

    Είπε ότι είχε συνάντηση με τους αρχηγούς των ελληνικών κομμάτων, με τους οποίους έγινε ανταλλαγή απόψεων και σκέψεων.

    ''Επιστρέφω πάρα πολύ ικανοποιημένος από τη στάση των πολιτικών κομμάτων, ιδιαίτερα όμως από την υποστήριξη που ο Πρωθυπουργός κ. Καραμανλής δίνει στις θέσεις μας, συνεπής με την αρχική του δήλωση ότι, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος, η τελική απόφαση του κυπριακού λαού είναι σεβαστή, και θα παράσχει κάθε υποστήριξη και συμπαράσταση'', είπε.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι μαζί με τους δικούς του συνεργάτες, ασχολήθηκε με ''τα δύο ανοικτά μέτωπα που έχουμε, ένα στο Συμβούλιο της Ευρώπης και το άλλο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και απόψε (χθες βράδυ) έχει ανοίξει και τρίτο μέτωπο, εφόσον αύριο (σήμερα) στην Επιτροπή Ατομικών Προσφυγών θα εξεταστεί η καταγγελία του κ. Αναστασιάδη για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και περιορισμό της πρόσβασης στα ΜΜΕ''.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος εξέφρασε την εκτίμηση, από διαβεβαιώσεις που έχει πάρει, ότι ''δεν θα ληφθούν σοβαρά αυτές οι καταγγελίες, αλλά εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να λάβουμε τα μέτρα μας''.

    Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ, ο οποίος τον επέκρινε ότι με το κάλεσμά του στο διάγγελμα για ένα ηχηρό ''Οχι'' και με τις θέσεις του προσεγγίζει εκείνες του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, ενώ ήγειρε και θέμα δημοσίων υπαλλήλων, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απάντησε: ''Αν όλα ήταν εντάξει και ήταν αδικαιολόγητο το θέμα των δημοσίων υπαλλήλων, πώς την τελευταία ώρα τα ίδια τα Ηνωμένα Εθνη συμφώνησαν ότι ήταν κενό και υπέβαλαν με επιστολή τους νομοθεσία που να κατοχυρώνει τα δικαιώματα των δημοσίων υπαλλήλων; Να το εξηγήσουν οι ίδιοι''.

    Οσον αφορά τα σχόλια του Σερ Κίραν, είπε ότι είναι γνωστές οι θέσεις του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο και αυτές των Ηνωμένων Εθνών ότι έπρεπε η ε/κ κοινότητα να δεχθεί το Σχέδιο Ανάν.

    ''Ομως, από τη μια λένε ότι γίνεται σεβαστή η απόφαση του κυπριακού λαού με το δημοκρατικό δικαίωμά του να αποφασίσει, αλλά από την άλλη θέλουν να μας πουν ότι, δίνοντας δύο επιλογές στον λαό, εξίσου θεμιτές, το 'Ναι' και το 'Οχι', επικρίνεται ο λαός γιατί διάλεξε μία από τις δύο'', είπε.

    Ερωτηθείς αν θα μεταβεί στις ΗΠΑ στις 28 Μαΐου, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ''στα πλαίσια της προσπάθειας που είχαμε ξεκινήσει πριν από το δημοψήφισμα, που καταρτίσαμε πρόγραμμα για διάφορες επισκέψεις, περιλαμβάνεται και επίσκεψη στις ΗΠΑ, αλλά δεν έχει οριστικοποιηθεί το πρόγραμμα''.

    Υπουργός Εξωτερικών - Επιστροφή - Δηλώσεις --------------------------------------- Την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα της συνεδρίας της Επιτροπής Μομίνων Αντιπροσώπων της ΕΕ (COREPER), σε σχέση με το νομικό καθεστώς της ''πράσινης γραμμής'' στην Κύπρο, εξέφρασε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    Σε δηλώσεις μετά την επιστροφή του από το Ελσίνκι, ο κ. Ιακώβου είπε πως το σημαντικό είναι ότι η γραμμή κατάπαυσης του πυρός δεν θα αποτελέσει εξωτερικό σύνορο της ΕΕ, προσθέτοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα έχει ρόλο στη διαχείριση της γραμμής, καθώς και στη διακίνηση προϊόντων και ατόμων.

    Είπε εξάλλου πως η πρότασή του για μέτρα υποστήριξης των Τ/Κ πήρε πολύ θετικές εντυπώσεις στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, προσθέτοντας ότι το όλο θέμα θα εξεταστεί σήμερα στο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της ΕΕ.

    Πρόεδρος Δημοκρατίας - Δουβλίνο ------------------------ Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος αναχωρεί το Σάββατο, 1η Μαΐου, στις 7.30 το πρωί, για το Δουβλίνο με την πτήση CY362 για να παραστεί στην Τελετή Διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, την Κυριακή, 2 Μαΐου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μεταβεί στο Λονδίνο όπου θα παραστεί στα εγκαίνια της Εκθεσης Λεβέντη στο Hellenic Centre του Λονδίνου.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος επιστρέφει στην Κύπρο τη Δευτέρα, 3 Μαΐου, από το Λονδίνο με την πτήση CY 327 στις 4.10 το απόγευμα.

    Καραμανλής - Παπαδόπουλος - Κυπριακό ---------------------------------- Την υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στον αγώνα του κυπριακού Ελληνισμού για την επίλυση του Κυπριακού επαναβεβαίωσε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής κατά τη συνάντηση που είχε χθες με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Επίσης, συμφωνήθηκαν οι περαιτέρω χειρισμοί για τη διατήρηση του διεθνούς ενδιαφέροντος και της δυναμικής με στόχο την επανένωση της Κύπρου.

    Οπως δήλωσε ο κ. Καραμανλής αμέσως μετά τη συνάντηση, ''επιβεβαιώθηκε η σύμπτωση των απόψεων σε ό,τι αφορά την κατάσταση που διαμορφώνεται μετά τη δημοκρατική έκφραση της βούλησης του κυπριακού λαού στο δημοψήφισμα του Σαββάτου στις 24 Απριλίου''.

    Στο σημείο αυτό υπενθύμισε ότι ''η βούληση του κυπριακού λαού θα πρέπει να γίνει σε κάθε περίπτωση σεβαστή όπως άλλωστε προβλέπονται και από τα κείμενα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ''.

    Ο κ. Καραμανλής επανέλαβε την εμμονή της ελληνικής κυβέρνησης ''στη στήριξη με όλες μας τις δυνάμεις της Κυπριακής Δημοκρατίας'' και πρόσθεσε ότι ''συμφωνήσαμε επίσης ως προς τους περαιτέρω χειρισμούς και συγκεκριμένα στην ανάγκη διατήρησης του διεθνούς ενδιαφέροντος και της υφιστάμενης δυναμικής για την επίλυση του Κυπριακού''.

    ''Στόχος αμετάθετος παραμένει η επανένωση της Κύπρου'', είπε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε: ''Επικροτούμε την απόφαση της Κύπρου να λάβει νέα μέτρα στήριξης των Τ/Κ αλλά και να πράξει ό,τι είναι δυνατό ούτως ώστε οι Τ/Κ πολίτες να λάβουν από την ΕΕ βοήθεια που θα ελάμβαναν σε περίπτωση λύσης''.

    ''Στόχος μας είναι η προετοιμασία και η διευκόλυνση της επανένωσής τους με την ε/κ κοινότητα'', πρόσθεσε.

    Ο Ελληνας Πρωθυπουργός είπε ότι ''παραμένουμε σταθερά προσηλωμένοι σε πλήρη συνεργασία και συντονισμό με την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας στον κοινό μας στόχο που δεν είναι άλλος από την επίτευξη το συντομότερο δυνατό μιας συμφωνημένης βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού με βάση το σχέδιο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ η οποία να παρέχει στους Κυπρίους το απαραίτητο αίσθημα ασφάλειας''.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι δεν είχε να προσθέσει πολλά στα όσα είπε ο κ. Καραμανλής. ''Θέλω όμως με πολλή έμφαση να εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες μου προς τον ίδιο και στην κυβέρνηση για την στήριξη που παρέχουν η κυβέρνησή του και ο ίδιος προσωπικά αυτές τις δύσκολες και κρίσιμες ώρες για την Κυπριακή Δημοκρατία'', είπε.

    ''Η θέση που έχει τώρα αναφερθεί είναι συνεπής με τη σταθερή πολιτική ότι, άσχετα από εκτιμήσεις και τοποθετήσεις, η απόφαση όσον αφορούσε το Σχέδιο Ανάν στο δημοψήφισμα είναι κυριαρχικό δικαίωμα του κυπριακού λαού και όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα αυτής της δημοκρατικής διαδικασίας η Ελλάδα, όπως πάντα, βρίσκεται στο πλευρό μας και θα μας στηρίξει'', πρόσθεσε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Σε ερώτηση αν ο κοινός στόχο παραμένει η λύση και επανένωση του νησιού μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2004, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απάντησε: ''Είναι αδύνατον σε τέτοια θέματα να τίθενται χρονοδιαγράμματα. Δεν εξαρτάται μόνο από τη δική μας βούληση και απόφαση αλλά από πολλούς άλλους αστάθμητους παράγοντες''.

    Σε ερώτηση αν το πλαίσιο ή η βάση για την επανένωση του νησιού παραμένει το σχέδιο Ανάν ή θα είναι η ΕΕ, είπε ότι ''τέτοιου είδους σχέδια βρίσκονται πάντα στο τραπέζι, δεν εξαφανίζονται, δεν πεθαίνουν''.

    ''Είναι ιστορική παράδοση, αν θέλετε, για το Κυπριακό, όλα τα προηγούμενα σχέδια το ένα διαδέχεται ή αναπαράγεται στο άλλο, επομένως δεν μπορούμε να μιλούμε ότι θα ξεχαστεί το Σχέδιο Ανάν και θα γίνει επαναδιαπραγμάτευση του σχεδίου'', πρόσθεσε.

    Διευκρίνισε ότι ''υπάρχουν οι στόχοι, οι προσπάθειες, ώστε αυτό το Σχέδιο να γίνει αποδεκτό από τον κυπριακό ελληνισμό, ο οποίος θα κληθεί να αποφασίσει όταν θα έρθει η ώρα''.

    ''Νομίζω είναι κατανοητό ότι δεν μπορεί ένας να απαριθμεί δημόσια τι θα επιδιωχθεί σε σχέση με αυτό το Σχέδιο'', είπε.

    Εθνικό Συμβούλιο - Συνεδρία ------------------------ Οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό υπό το φως των δημοψηφισμάτων της 24ης Απριλίου και οι συνομιλίες που είχε στην Αθήνα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος θα βρεθούν στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, που αρχίζει στις 09:30 πρωί.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόεδρος ΠΑΣΟΚ --------------------------------------- Το ΠΑΣΟΚ, άσχετα από την όποια θέση πήρε, θα σταθεί δίπλα στον κυπριακό λαό και στο πλευρό των δυνάμεων της Κύπρου που παλεύουν για λύση του Κυπριακού, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου.

    Ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε χθες το απόγευμα στην Αθήνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, με τον οποίο αντάλλαξε απόψεις για τα επόμενα βήματα και την τακτική ''για να δούμε πώς θα προχωρήσουμε Ελλάδα και Κύπρος, όπως είπε.

    ''Οπως έχω δηλώσει'', ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Παπανδρέου, ''άσχετα από την όποια θέση, εμείς στεκόμαστε δίπλα στον κυπριακό λαό, είμαστε πλάι σε όλες τις δυνάμεις της Κύπρου που παλεύουν για τη λύση στη βάση του σχεδίου Ανάν''.

    Αφού αναφέρθηκε στο ''χαρμόσυνο γεγονός'', όπως χαρακτήρισε την επίσημη ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ την 1ης Μαϊου, ο κ. Παπανδρέου είπε πως ''πρέπει να αξιοποιηθεί κάθε δυνατότητα για να προωθήσουμε την εθνική μας στρατηγική και μετά τα νέα δεδομένα που θα πρέπει να προωθηθεί λύση στο Κυπριακό''.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΓΓ ΚΚΕ --------------------------- Το ''Οχι'' της ε/κ κοινότητας στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου δημιουργεί ελπίδες για μια καλύτερη λύση στο Κυπριακό από το σχέδιο Ανάν, φτάνει να μην ενοχοποιηθεί το ''Οχι'' του κυπριακού λαού από τη διεθνή κοινότητα, δήλωσε χθες η Γενική Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας (ΚΚΕ) Αλέκα Παπαρήγα.

    Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, η κ. Παπαρήγα είπε ότι το ΚΚΕ είναι σύμφωνο με το ''Οχι'' των Ε/Κ, το οποίο κατά βάση αποτελεί μιαν άρνηση σε ένα σχέδιο που δεν οδηγεί στη διαμόρφωση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, προσθέτοντας ότι ''μια ομοσπονδία για να λειτουργήσει πρέπει να έχει τα στοιχεία της αυτονομίας''.

    ''Αρα'', πρόσθεσε η κ. Παπαρήγα, ''είμαστε αντίθετοι στο καθεστώς των εγγυητριών δυνάμεων, στην παρουσία ξένων στρατιωτών και βεβαίως του καπέλου του δικαστικού σώματος''.

    Η κ. Παπαρήγα σημείωσε ότι θεωρεί πως το ''Οχι'' της ε/κ κοινότητας ''είναι ένα ατού'', προσθέτοντας ωστόσο ότι ''τα πράγματα είναι σύνθετα''.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόεδρος ΣΥΝ --------------------------------------- Μετά το δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου και την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, το ερχόμενο Σάββατο αρχίζει μια νέα περίοδος για το κυπριακό πρόβλημα, δήλωσε ο Πρόεδρος του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς Νίκος Κωνσταντόπουλος.

    Ο κ. Κωνσταντόπουλος συναντήθηκε χθες το απόγευμα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, ο οποίος ολοκλήρωσε τον κύκλο επαφών του με τα κοινοβουλευτικά κόμματα της Ελλάδας.

    Στις δηλώσεις του, ο κ. Κωνσταντόπουλος είπε πως ο Συνασπισμός πιστεύει πως το ζητούμενο είναι η επιδίωξη μιας λύσης στο κυπριακό πρόβλημα που να επανενώνει το νησί και να βοηθά στην επαναπροσέγγιση των δύο κοινοτήτων, προσθέτοντας ότι το κόμμα του είναι ''κατηγορηματικά αντίθετο'' με κάθε μορφή διχοτόμησης.

    ''Η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ κάνει την αναζήτηση λύσης εφικτή και ρεαλιστική, αρκεί να το θέλουν και από τις δύο πλευρές και να υπάρχει σχεδιασμός της στρατηγικής επιδίωξης αυτής της λύσης, ομόφωνα αποδεκτής από όλους τους κατοίκους του νησιού'', είπε ο κ. Κωνσταντόπουλος.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόεδρος Στεφανόπουλος - Συνάντηση ------------------------------------------------ Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο είχε στην Αθήνα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Αλβαρο ντε Σότο - Αναχώρηση - Τουρκία - Αθήνα - Νέα Υόρκη -------------------------------------------------------- Αναχώρησε χθες από την Κύπρο ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, επιστρέφοντας στη Νέα Υόρκη.

    Από την Κύπρο ο κ. ντε Σότο πήγε με αεροσκάφος του ΟΗΕ στην Αγκυρα από όπου θα μεταβεί στην Αθήνα.

    Στην Αγκυρα ο κ. ντε Σότο επρόκειτο να συναντηθεί σήμερα με τον Πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν, τον Υπουργό Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ και ενδεχομένως και τον Yφυπουργό εξωτερικών Ουγούρ Ζιγιάλ.

    Ο αξιωματούχος των ΗΕ θα βρίσκεται στην Αθήνα το βράδυ της Πέμπτης και την επομένη θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και τον Υπουργό Εξωτερικών Πέτρο Μολυβιάτη.

    Βρετανός ΥΠΕΞ - Κυπριακό - Δήλωση ----------------------------------- Ούτε το Ηνωμένο Βασίλειο ούτε η ΕΕ ως προτείνουν οποιανδήποτε αλλαγή στη μακροχρόνια και σταθερή πολιτική της μη αναγνώρισης του ψευδοκράτους, δήλωσε σήμερα ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο, σε δηλώσεις του στη βρετανική Βουλή.

    ''Προσβλέπουμε σε μιαν έκθεση από τον Γενικό Γραμματέα κατά τη διάρκεια του Μαϊου για το μέλλον της αποστολής των καλών υπηρεσιών του'', είπε ο Βρετανός Υπουργός και πρόσθεσε: ''Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι το σχέδιο Ανάν αποτελεί το καλύτερο προσφερόμενο σχέδιο για μια διευθέτηση''.

    ''Συμμερίζομαι την ελπίδα του Γενικού Γραμματέα, την οποία εξέφρασε μετά την ψήφο του ''Οχι'' στις 24 Απριλίου, ότι το ε/κ εκλογικό σώμα μπορεί να φθάσει σε διαφορετικό συμπέρασμα στο πλήρωμα του χρόνου ύστερα από βαθύ και σοβαρό προσδιορισμό της απόφασης του'', είπε.

    Ο κ. Στρο είπε ότι, αφού το σχέδιο απερρίφθη από την ε/κ κοινότητα, αυτό δεν μπορεί να εφαρμοσθεί. Συνεπώς, ακυρώνεται και η πρόταση του Ηνωμένου Βασιλείου για παραχώρηση περιοχής των Βάσεων που αποτελούσε αναπόσπαστο μέρος του σχεδίου, πρόσθεσε.

    ''Αυτό σημαίνει ότι την 1ην Μαϊου η Κύπρος θα ενταχθεί στην ΕΕ με το ευρωπαϊκό κεκτημένο υπό αναστολή στο βόρειο μέρος της νήσου'', είπε.

    Πάουελ - Φίσερ - Κυπριακό --------------------- Το Κυπριακό ήταν ανάμεσα στα θέματα που συζήτησαν χθες στο Βερολίνο οι Υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ και της Γερμανίας Γιόσκα Φίσερ.

    Οπως δήλωσε σε κοινή διάσκεψη Τύπου ο κ. Φίσερ, κατά τη συνάντησή του με τον κ. Πάουελ στο περιθώριο της διάσκεψης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη που ασχολήθηκε με τον αντι-σημιτισμό, οι δύο υπουργοί συζήτησαν εκτενώς την κατάσταση στο Αφγανιστάν, τη Μέση Ανατολή και το Ιράκ.

    ''Συζητήσαμε επίσης την κατάσταση στα Βαλκάνια, το Κόσοβο, θέματα που αφορούν την Ομάδα των Οκτώ και το Κυπριακό'', είπε ο κ. Φίσερ στις δηλώσεις του.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόεδρος Αλγερίας - Μήνυμα --------------------------------------------------- Προεδρικό μήνυμα στο οποίο εξηγούνται οι λόγοι για τους οποίους δεν κατέστη δυνατή η αποδοχή του σχεδίου Ανάν από την ε/κ κοινότητα και σημειώνεται ότι το ''Οχι'' στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου δεν αποτελεί άρνηση στη λύση του Κυπριακού, επέδωσε τη Δευτέρα στον Υπουργό Εξωτερικών της Αλγερίας ο απεσταλμένος του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου και Πρεσβευτής της Κύπρου στην Ιταλία Αλέξανδρος Ζήνων.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Ζήνων, η επίσκεψη αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο εκστρατείας της κυβέρνησης για ενημέρωση ορισμένων σημαντικών χωρών για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και ενόψει συζητήσεων που θα γίνουν σε διάφορους οργανισμούς για το Κυπριακό.

    Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην πρωτεύουσα της χώρας, Αλγέρι, ο κ. Ζήνων συναντήθηκε, μεταξύ άλλων, με τον Υπουργό Εξωτερικών της χώρας Αμπντελαζίζ Μπελκαντέμ, στον οποίο επέδωσε γραπτό μήνυμα του Προέδρου Παπαδόπουλου προς τον Πρόεδρο της Αλγερίας Αμπντελαζίζ Μπουντεφλίκα.

    ''Εξήγησα στον κ. Μπελκαντέμ τους λόγους για τους οποίους δεν κατέστη δυνατόν να γίνει αποδεκτό το σχέδιο Ανάν και από τους Ε/Κ'', ανέφερε σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο κ. Ζήνων, προσθέτοντας πως εξήγησε στον Αλγερινό Υπουργό Εξωτερικών πως το ''Οχι'' της ε/κ κοινότητας δεν σημαίνει άρνηση στη λύση του προβλήματος.

    Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση με τον κ. Ζήνων, ο κ. Μπελκαντέμ ανέφερε ότι η Αλγερία θα καταβάλει προσπάθειες για την επανένωση της Κύπρου, μια ενέργεια η οποία, πρόσθεσε, συνάδει με τις συνεχείς προσπάθειες υπέρ της επανένωσης όλων των κρατών που αντιμετωπίζουν προβλήματα διχασμού.

    Υπουργός Εξωτερικών - Φινλανδοί αξιωματούχοι - Κυπριακό ----------------------------------------------- Ο κυπριακός λαός στις 24 Απριλίου ψήφισε κατά του συγκεκριμένου σχεδίου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και όχι κατά της λύσης, τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου κατά τις διαδοχικές συναντήσεις που είχε χθες με Φινλανδούς αξιωματούχους.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πρεσβείας της Κύπρου στο Ελσίνκι, ο κ. Ιακώβου συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό της Φινλανδίας Mati Vanhanen, τον Υπουργό Εξωτερικών Ekl Tuomioja και τα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου.

    Κατά τις συναντήσεις, ο κ. Ιακώβου ανέφερε πως το προτεινόμενο σχέδιο, το οποίο διέφερε σημαντικά από το προηγούμενο, παρουσιαζόταν στον λαό ως δίκαιη και ισοζυγισμένη λύση.

    Αυτό, είπε, είχε ως αποτέλεσμα να προκληθεί σύγχυση στον λαό ως προς το ποιο από τα πέντε σχέδια του Κόφι Ανάν που παρουσιάστηκαν ήταν τελικά δίκαιο και ισοζυγισμένο.

    Ο Υπουργός ανέφερε πως ο κυπριακός λαός είχε πεισθεί ότι καθ' όλη τη διάρκεια της διαδικασίας που είχε αποφασιστεί στη Νέα Υόρκη δεν διεξήχθησαν συνομιλίες, αλλά όλοι, πλην τη ε/κ πλευράς, ανέμεναν την τελευταία φάση της διαδικασίας, δηλαδή την επιδιαιτησία του κ. Ανάν.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πρεσβείας της Κύπρου στο Ελσίνκι, οι Φινλανδοί αξιωματούχοι επέδειξαν ζωηρό ενδιαφέρον να συνεχιστούν οι προσπάθειες για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό.

    Ρουσόπουλος για Κυπριακό - Τουρκία ---------------------------- ''Η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας'', ήταν η απάντηση του Ελληνα Κυβερνητικού Εκπροσώπου Θεόδωρου Ρουσόπουλου ως προς τη στάση της Αθήνας αναφορικά με το ευρωπαϊκό μέλλον της Τουρκίας.

    Ειδικότερα, ο Ελληνας Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, αναφερόμενος στη χθεσινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου με τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή στο Μέγαρο Μαξίμου, είπε πως από τις δύο πλευρές συμφωνήθηκαν οι περαιτέρω χειρισμοί, προκειμένου να διατηρηθεί το διεθνές ενδιαφέρον και η υφιστάμενη δυναμική για λύση του Κυπριακού.

    ''Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε πλήρη συνεργασία και συντονισμό με την κυπριακή κυβέρνηση για την επίτευξη μιας συμφωνίας που θα επιτρέπει τη βιώσιμη και λειτουργική λύση στη βάση του σχεδίου Ανάν και που θα προσφέρει το απαραίτητο αίσθημα ασφάλειας στους Κυπρίους'', ανέφερε.

    Ο κ. Ρουσόπουλος, απαντώντας σε ερωτήσεις, διευκρίνισε πως το πλαίσιο των περαιτέρω χειρισμών δεν αποφασίστηκε, διότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θέλησε πρώτα να συνεδριάσει το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου και μετά να συζητήσει το θέμα με την ελληνική κυβέρνηση.

    Σε ερώτηση αν οι εγγυήσεις ασφαλείας είναι η πρόσθετη προϋπόθεση που ζητά η Αθήνα, ο κ. Ρουσόπουλος υπενθύμισε ότι ήδη από τη Λουκέρνη η ελληνική κυβέρνηση είχε θέσει ως προτεραιότητες θέματα που άπτονταν του ευρωπαϊκού κεκτημένου και των εγγυήσεων ασφάλειας.

    Αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος - Κύπρος --------------------------------------- Οι προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού δεν πρέπει να εγκαταλειφθούν, υπογράμμισε ο εκ των Αντιπροέδρων της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Γερμανός Ευρωβουλευτής Μάρτιν Σουλτς, σημειώνοντας πως η επανένωση της Κύπρου θα επιφέρει οικονομικά πλεονεκτήματα και στις δύο κοινότητες.

    ''Δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Αν το κάνουμε αυτό το πρόβλημα θα διογκωθεί'', είπε ο κ. Σουλτς σε συνέντευξή του στο γερμανικό ραδιόφωνο.

    Εξέφρασε την άποψη πως ''μόλις καταλαγιάσει κάπως ο θόρυβος από το ηχηρό 'όχι' της ε/κ πλευράς, θα ξεκινήσει μια νέα συζήτηση για τα υπέρ και τα κατά μιας επανένωσης της Κύπρου, που θα επιφέρει αναμφίβολα οικονομικά πλεονεκτήματα, τόσο για τους Τ/Κ, όσο και για τους Ε/Κ''.

    Αναφορικά με την ένταξη μιας μοιρασμένης Κύπρου στην ΕΕ, είπε ότι αυτό θα δημιουργήσει δυσκολίες, καθότι η ΕΕ ''πρέπει να συμβιβαστεί με το γεγονός ότι ένα μέρος της ευρωπαϊκής επικράτειας βρίσκεται υπό την κατοχή μιας χώρας, που δεν είναι μέλος της ΕΕ''.

    ''Είναι πράγματι μια κάπως περίεργη κατάσταση, κυανόκρανοι να διασφαλίζουν τα ευρωπαϊκά σύνορα. Βάσει των διαπραγματεύσεων ήταν να ενταχθεί ολόκληρη η Κύπρος στην ΕΕ. Ετσι εξηγείται η μεγάλη πίεση από την ΕΕ και το ΓΓ του ΟΗΕ προς την ε/κ πλευρά'', σημείωσε.

    Χριστόφιας - Αναστασιάδης - Συνάντηση --------------------------------------- Ο Πρόεδρος της Βουλής και Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε χθες ότι το σχέδιο Ανάν πρέπει να παραμείνει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και ότι θα πρέπει να συζητηθεί σήμερα στο Εθνικό Συμβούλιο και να συμφωνηθεί από όλες τις πολιτικές δυνάμεις και την κυβέρνηση ο τρόπος με τον οποίο θα προωθηθεί η λύση του Κυπριακού.

    Οπως ανέφερε ο κ. Χριστόφιας σε δηλώσεις του στη Βουλή μετά τη 45λεπτη περίπου συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη, η λύση θα είναι με βάση το σχέδιο αυτό, θα είναι λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και στόχος παραμένει η επανένωση του νησιού, αφού επιτευχθούν ορισμένες αλλαγές στο σχέδιο Ανάν, οι οποίες θα συμφωνηθούν στο Εθνικό Συμβούλιο για να δώσουν στον λαό το αίσθημα ασφάλειας που χρειάζεται και τις απαραίτητες διασφαλίσεις για την εφαρμογή της λύσης.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Χριστόφιας διευκρίνισε ότι έχει ήδη συζητήσει με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό μετά την απόφαση της ε/κ πλευράς να απορρίψει τη λύση του Κυπριακού με βάση το σχέδιο Ανάν και δεν τίθεται θέμα αποχώρησης του ΑΚΕΛ από τη συγκυβέρνηση.

    ''Συνεχίσαμε και συνεχίζουμε ένα φιλικότατο διάλογο με τον Πρόεδρο. Εκείνοι οι οποίοι αδημονούν να τα χαλάσουμε με τον Πρόεδρο νομίζω ότι κάνουν λάθος'', είπε.

    Παράλληλα, ο κ. Χριστόφιας επέκρινε έντονα τις δηλώσεις του εκπροσώπου του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών Ρίτσαρντ Μπάουτσερ εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Οι δηλώσεις αυτές, είπε ο κ. Χριστόφιας, είναι ''απαράδεκτες'' και θυμίζουν τις κατηγορίες των Αμερικανών εις βάρος του Ιράκ πριν από τον πόλεμο, όταν έκαναν αναφορές στην ύπαρξη όπλων μαζικής καταστροφής.

    Για το θέμα αυτό, ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε τη λύπη του και είπε ότι θα έχει συνάντηση με τον Πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Λευκωσία Μάικλ Κλόσον.

    Στις δικές του δηλώσεις ο Πρόεδρος του είπε ότι υπάρχει τόσο στο κόμμα του όσο και στο ΑΚΕΛ μια αποφασιστικότητα για την καταβολή περαιτέρω προσπαθειών προς αναζήτηση λύσης του Κυπριακού με βάση το σχέδιο Ανάν, η οποία θα οδηγήσει στην επανένωση της Κύπρου.

    Οπως ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης ο ίδιος θα μεταφέρει στο Εθνικό Συμβούλιο τις απόψεις του ΔΗΣΥ, ενεργώντας σύμφωνα με το καταστατικό του κόμματος.

    Για τους διαφωνούντες Βουλευτές και στελέχη του ΔΗΣΥ, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι θα έχουν την ευκαιρία να θέσουν όποιο ζήτημα επιθυμούν στο Πολιτικό Γραφείο και στα όργανα του κόμματος και, εάν διαφωνούν, μπορούν να ακολουθήσουν τη δική τους πορεία.

    Ως προς το ζήτημα της προβολής των θέσεών του για το δημοψήφισμα από τα μέσα ενημέρωσης σε ισότιμη βάση με τους άλλους και ιδιαίτερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Αναστασιάδης είπε πως οι χρόνοι τηλεοπτικής προβολής τους δεν ήσαν αυτοί ακριβώς που ανέφερε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, ο οποίος -όπως είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ- έτυχε μεγαλύτερης προβολής και λόγω της αποκλειστικής παρουσίασης των απόψεών του κατά την ταυτόχρονη μετάδοση της συνέντευξής του προς τους δημοσιογράφους των τηλεοπτικών σταθμών παγκύπριας εμβέλειας.

    Με τον κ. Χριστόφια, είπε ο κ. Αναστασιάδης, ''είχα μια πάρα πολύ χρήσιμη συνομιλία, η οποία περιεστράφη ακριβώς στο Κυπριακό''.

    Μιχαλάκης Ζιβανάρης - Απεβίωσε ---------------------------- Απεβίωσε χθες την αυγή, σε ηλικία 70 χρόνων, ο Μιχαλάκης Ζιβανάρης, πρώην Πρόεδρος του ΑΠΟΕΛ.

    Η κηδεία του Μιχαλάκη Ζιβανάρη θα τελεστεί στις 15:00 σήμερα από την εκκλησία Αγίου Νικολάου στην Εγκωμη.

    Ο εκλιπών διετέλεσε, επίσης, Δήμαρχος Εγκωμης, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων Κύπρου, Πρόεδρος της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου και Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχάνων Ενδυσης.

    Σε ανακοίνωσή της η ΟΕΒ εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη της για τον θάνατο του Μιχαλάκη Ζιβανάρη, ο οποίος διετέλεσε για έξι χρόνια Πρόεδρός της και για μια εικοσαετία περίπου μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής και του Διοικητικού Συμβουλίου της.

    Ευρωπαϊκή Προσκοπική Επιτροπή - Κύπριος - Αντιπρόεδρος -------------------------------------------------------- Για πρώτη φορά, το Σώμα Προσκόπων Κύπρου (ΣΠΚ) ανέδειξε στέλεχός του στην Ευρωπαϊκή Προσκοπική Επιτροπή και μάλιστα στη θέση του Αντιπροέδρου της Επιτροπής.

    Πρόκειται για το Βοηθό Γενικό Εφορο του ΣΠΚ Μάριο Χρίστου, ο οποίος εξελέγη Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Προσκοπικής Επιτροπής με πέραν του 70 τοις εκατόν των ψήφων στο 11ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Προσκόπων και Οδηγών που πραγματοποιήθηκε στο Ρέικιαβικ της Ισλανδίας.

    Οι αρμοδιότητες της Ευρωπαϊκής Προσκοπικής Επιτροπής αφορούν το συντονισμό της λειτουργίας των εθνικών προσκοπικών σωμάτων της Ευρώπης, των δραστηριοτήτων του προσκοπισμού σε ευρωπαϊκό ή περιφερειακό επίπεδο και την ανάπτυξη της προσκοπικής κίνησης στην Ευρώπη.

    ''Χουριέτ'' - Γιουροβίζιον - Κύπρος --------------------------------------- Το ερώτημα πώς θα αναγγελθεί η Κύπρος στον διαγωνισμό τραγουδιού της Γιουροβίζιον που θα πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη, προβάλλει χθες η τουρκική εφημερίδα ''Χουριέτ''.

    Σε δημοσίευμα υπό τον τίτλο ''Η TRT (Τουρκική Κρατική Ραδιοτηλεόραση) ρώτησε: Τι θα πούμε για την Ε/Κ τραγουδίστρια;'', η εφημερίδα γράφει ότι όταν η Ε/Κ πλευρά είπε ''Οχι'' στο δημοψήφισμα, αποτέλεσε πρόβλημα το πώς θα παρουσιασθεί στην Γιουροβίζιον η Ε/Κ τραγουδίστρια, και η κρατική TRT ζήτησε δύο φορές τη γνώμη του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με το θέμα.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ προέβη σε διευκρίνιση για το θέμα, λέγοντας: ''Οπως ειπώθηκε πέρσι, το ίδιο θα ειπωθεί και φέτος. Οι Ε/Κ δεν λαμβάνουν μέρος για πρώτη φορά στον διαγωνισμό αυτό. Γι' αυτό, όπως ειπώθηκε πέρσι, το ίδιο θα ειπωθεί και φέτος''.

    Ετσι, ο κ. Γκιουλ έδωσε το μήνυμα πως ο ''ε/κ τομέας'', όπως αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία, θα μπορέσει να αναγγελθεί από την TRT ως ''Κύπρος'', προσθέτει η ''Χουριέτ''.

    Χρηματιστήριο - Νέα σημαντική άνοδος ------------------------------------ Νέα σημαντική άνοδο κατέγραψε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), δείχνοντας να ξεπερνά γρήγορα τις όποιες ''παρενέργειες'' του δημοψηφίσματος της 24ης Απριλίου. Με τους τραπεζικούς τίτλους να συνεχίζουν την ανοδική πορεία που παρουσίασαν χθες, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε σημαντικά κέρδη της τάξης του 2,06%, κλείνοντας στις 82,44 μονάδες. Μεγάλη αύξηση σημείωσε το αγοραστικό ενδιαφέρον με την αξία των συναλλαγών να εκτινάσσεται, ύστερα από καιρό, στο ένα εκατομμύριο λίρες.

    [08] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Εναρξη

    Αρχισε στις 09:30 η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου.

    Κατά τη σημερινή συνεδρία θα γίνει αξιολόγηση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος ενώ ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα ενημερώσει τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου για τις επαφές του στην Αθήνα.

    Θα καθοριστούν επίσης τα επόμενα βήματα της ε/κ πλευράς στο Κυπριακό.

    Στη συνεδρία συμμετέχουν από το ΑΚΕΛ οι Δημήτρης Χριστόφιας και Νίκος Κατσουρίδης, από το ΔΗΣΥ οι Νίκος Αναστασιάδης και Αβέρωφ Νεοφύτου, από το ΔΗΚΟ οι Νίκος Κλεάνθους και Νίκος Πιττοκοπίτης, από το ΚΣ ΕΔΕΚ οι Γιαννάκης Ομήρου και Βάσος Λυσσαρίδης, από τους Νέους Ορίζοντες οι Νίκος Κουτσού και Χρίστος Κληρίδης, από τους ΕΔΗ οι Γιώργος Χριστοφίδης και Μιχάλης Παπαπέτρου, από το ΑΔΗΚ οι Ντίνος Μιχαηλίδης και Εντουϊν Ιωσηφίδης και από το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών οι Γιώργος Περδίκης και Ντίνος Πασπαλίδης.

    [09] (Κ) ΕΕ - Κύπρος - Κανονισμός - Διακίνηση προσώπων

    Στον Κανονισμό για το νομικό καθεστώς της διαχωριστικής γραμμής στην Κύπρο, που θα τεθεί προς έγκριση από το Συμβούλιο των Υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης στη σημερινή του συνεδρία στο Λουξεμβούργο, αναφέρεται ρητώς στην παράγραφο 4 ότι η γραμμή που χωρίζει τις περιοχές στην Κυπριακή Δημοκρατία στις οποίες η Κυβέρνηση ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο και εκείνες στις οποίες δεν ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο ''δεν αποτελεί εξωτερικό σύνορο της Ευρωπαϊκής Ενωσης''.

    Για το λόγο αυτό, προστίθεται, χρειάζεται να θεσπιστούν ειδικοί κανόνες για τη διέλευση αγαθών, υπηρεσιών και προσώπων, ''η κύρια ευθύνη για την οποία (διέλευση) ανήκει στην Κυπριακή Δημοκρατία''.

    Στην παράγραφο 5 του προοιμίου επεξηγείται ότι σκοπός του Κανονισμού είναι η διευκόλυνση του εμπορίου και άλλων δεσμών μεταξύ των δύο περιοχών, ''ενώ θα διασφαλίζεται η διατήρηση των κατάλληλων επιπέδων προστασίας'' της ΕΕ που αφορούν την παράνομη μετανάστευση και απειλές για τη δημόσια τάξη, καθώς και προστασίας των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ σε ό,τι αφορά τη διακίνηση αγαθών.

    Σε σχέση με τη διακίνηση προσώπων, ο Κανονισμός αναφέρει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα προβαίνει σε ελέγχους σε όλα τα πρόσωπα που διαβαίνουν τη γραμμή, με στόχο την καταστολή της παράνομης μετανάστευσης πολιτών από τρίτη χώρα (χώρα που δεν είναι μέλος της ΕΕ) και την ανίχνευση και πρόληψη απειλής για τη δημόσια ασφάλεια και δημόσια τάξη. Τέτοιοι έλεγχοι θα διενεργούνται επίσης σε οχήματα και σε αντικείμενα στην κατοχή προσώπων που διαβαίνουν τη γραμμή.

    Ολα τα πρόσωπα θα υπόκεινται σε ''τουλάχιστον ένα τέτοιο έλεγχο'' για να εξακριβώνεται η ταυτότητά τους, προστίθεται.

    Σε πολίτες τρίτων χωρών θα επιτρέπεται η διάβαση της γραμμής μόνο εάν κατέχουν άδεια παραμονής που έχει εκδοθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία ή έγκυρο ταξιδιωτικό έγγραφο και, εφόσον απαιτείται, έγκυρη θεώρηση εισόδου (βίζα) στην Κυπριακή Δημοκρατία. Θα πρέπει επίσης τα πρόσωπα αυτά να μη συνιστούν απειλή για τη δημόσια ασφάλεια.

    Η διάβαση θα επιτρέπεται μόνο σε σημεία διάβασης που έχουν εγκριθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία. Σε παράρτημα αναφέρονται δύο συγκεκριμένες διαβάσεις στο έδαφος της Δημοκρατίας: το Λήδρα Πάλας και ο Αγιος Δομέτιος.

    Ο έλεγχος προσώπων στα όρια μεταξύ της Ανατολικής Βρετανικής Βάσης (Δεκέλειας) και των περιοχών στις οποίες δεν ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας ''θα διενεργείται σύμφωνα με το Αρθρο 5(2) του Πρωτοκόλλου 3 της Πράξης Προσχώρησης'' της Κύπρου στην ΕΕ.

    [10] (Κ) ΕΕ - Κύπρος - Κανονισμός - Διακίνηση αγαθών

    Στον Κανονισμό για το νομικό καθεστώς της διαχωριστικής γραμμής στην Κύπρο και που θα τεθεί προς έγκριση από το Συμβούλιο των Υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης στη σημερινή του συνεδρία στο Λουξεμβούργο, προνοείται η δυνατότητα εισαγωγής στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον αποτελεσματικό έλεγχο της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας αγαθών από τις περιοχές που δεν βρίσκονται υπό τον αποτελεσματικό έλεγχό της.

    Στο άρθρο 4 του Κανονισμού καθορίζεται ότι τέτοια αγαθά είτε θα παράγονται εξ ολοκλήρου στις περιοχές που δεν βρίσκονται υπό τον αποτελεσματικό έλεγχο της Κυβέρνησης είτε έχουν υποστεί στις περιοχές αυτές ''την τελευταία, ουσιαστική, οικονομικά δικαιολογημένη επεξεργασία ή κατασκευή σε υποστατικό εξοπλισμένο για το σκοπό αυτό''.

    Τα αγαθά αυτά δεν θα υπόκεινται σε τελωνειακούς δασμούς ή παρόμοιες χρεώσεις, ούτε σε τελωνειακή δήλωση, υπό τον όρο ότι δεν έχουν δικαίωμα σε εξαγωγική επιδότηση ή παρεμβατικά μέτρα. Για να υπάρχει αποτελεσματικός έλεγχος, οι ποσότητες των αγαθών θα καταγράφονται.

    Η διακίνηση των αγαθών θα επιτρέπεται στις διαβάσεις Λήδρα Πάλας και Αγίου Δομετίου, καθώς επίσης στις διαβάσεις στο Πέργαμος και τα Στροβίλια που τελούν υπό τον έλεγχο της Βρετανικής Βάσης Δεκέλειας.

    Τα αγαθά θα υπόκεινται στις απαιτήσεις και στους ελέγχους που προβλέπονται από τη νομοθεσία της ΕΕ (κτηνιατρικές απαιτήσεις, απαιτήσεις φυτο-υγειονομικού ελέγχου και απαιτήσεις ασφάλειας τροφίμων). Φυτά, φυτικά προϊόντα και άλλα αντικείμενα θα πρέπει να έχουν υποστεί φυτο-υγειονομικούς ελέγχους από εξουσιοδοτημένους εμπειρογνώμονες προτού διαβούν τη γραμμή. Η διακίνηση ζώων και ζωικών προϊόντων θα απαγορεύεται μέχρις ότου είναι διαθέσιμα επαρκή στοιχεία για την κατάσταση της υγείας των ζώων στις περιοχές που δεν ελέγχονται αποτελεσματικά από την Κυβέρνηση.

    Περαιτέρω διαλαμβάνεται ότι τα διακινούμενα αγαθά ''θα συνοδεύονται από έγγραφο εκδιδόμενο από το Τουρκοκυπριακό Εμπορικό Επιμελητήριο το οποίο θα έχει δεόντως εξουσιοδοτηθεί για το σκοπό αυτό από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συμφωνία με την Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας'' ή από άλλο φορέα που θα έχει τέτοια εξουσιοδότηση σε συμφωνία με την Κυβέρνηση.

    Το Τ/Κ επιμελητήριο ή ο άλλος εξουσιοδοτημένος φορέας θα πρέπει να διατηρεί αρχείο των εγγράφων που εκδίδει ώστε η Επιτροπή να μπορέι να παρακολουθεί τον τύπο και τον όγκο των αγαθών που διακινούνται καθώς και τη συμμόρφωση τους προς τις πρόνοιες του Κανονισμού.

    Μετά τη διάβαση της γραμμής, οι αρμόδιες αρχές της Δημοκρατίας θα ελέγχουν την αυθεντικότητα του εγγράφου που θα συνοδεύει τα αγαθά και το κατά πόσο ανταποκρίνεται στην αποστολή αγαθών.

    Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα θεωρεί τα αγαθά ως εισαγόμενα, νοουμένου ότι προορίζονται για κατανάλωση εντός της Δημοκρατίας. Τα αγαθά που συνάδουν με τους όρους που αναφέρονται στον Κανονισμό θα έχουν καθεστώς ''κοινοτικών αγαθών''.

    Το άρθρο 4 του Κανονισμού θα τεθεί σε εφαρμογή την 1η Μαϊου για αγαθά που παράγονται εξ ολοκλήρου στις περιοχές που δεν ελέγχονται από την Κυβέρνηση και που συνάδουν με τις απαιτήσεις κτηνιατρικού και φυτο-υγειονομικού ελέγχου και ασφάλειας τροφίμων.

    Για άλλα αγαθά, η πλήρης εφαρμογή του άρθρου 4 του Κανονισμού ''θα υπόκειται σε συγκεκριμένους κανόνες που θα λαμβάνουν πλήρως υπόψη τη συγκεκριμένη κατάσταση στη νήσο Κύπρο επί τη βάσει απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα υιοθετηθεί το συντομότερο δυνατό και το αργότερο εντός δύο μηνών από την υιοθέτηση του Κανονισμού''. Για το σκοπό αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα έχει βοήθεια από μια επιτροπή.

    Ο Κανονισμός περιλαμβάνει επίσης πρόνοιες για αγαθά που αποστέλλονται στις περιοχές οι οποίες δεν ευρίσκονται υπό τον αποτελεσματικό έλεγχο της Κυβέρνησης.

    Οπως αναφέρεται στο συγκεκριμένο άρθρο, με αριθμό 5, αγαθά που επιτρέπεται να διαβούν τη γραμμή δεν θα υπόκεινται σε εξαγωγικές διατυπώσεις. Ωστόσο θα παρέχονται τα αναγκαία έγγραφα, σε πλήρη σεβασμό προς την κυπριακή εγχώρια νομοθεσία, από τις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, όταν ζητούνται.

    Ο Κανονισμός περιέχει επίσης πρόνοια για αγαθά που μεταφέρονται από πρόσωπα που διαβαίνουν τη γραμμή. Οπως αναφέρεται, ποσότητα μέχρι 20 τσιγάρα και ένα τέταρτο του λίτρου αλκοολούχου ποτού θα απαλλάσσεται από δασμούς και φόρους νοουμένου ότι δεν έχουν εμπορικό χαρακτήρα και η συνολική αξία τους δεν υπερβαίνει τα 30 ευρώ (18 ΛΚ περίπου) για κάθε πρόσωπο. Η απαλλαγή δεν καλύπτει πρόσωπα κάτω των 17 που διαβαίνουν τη γραμμή.

    [11] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Επιστροφή - Δηλώσεις (2)

    Ικανοποιητικό χαρακτήρισε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου το συμπέρασμα της συνεδρίας του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ, αναφορικά με το Κυπριακό, που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο, προσθέτοντας πως η πρότασή του για την παροχή βοήθειας προς την τ/κ κοινότητα, η οποία θα εδίδετο εάν εντασσόταν η Κύπρος σαν επανενωμένη χώρα, δημιούργησε πολύ θετικές εντυπώσεις, οι οποίες συνέβαλαν στην υιοθέτηση αυτού του θετικού συμπεράσματος της Διάσκεψης.

    Αναφερόμενος ο κ. Ιακώβου στο θέμα του καθορισμού του καθεστώτος της διαχωριστικής γραμμής, είπε πως συμφωνήθηκε σε επίπεδο μονίμων αντιπροσώπων, ένας πολύ ικανοποιητικός για την πλευρά μας κανονισμός, κύριο χαρακτηριστικό του οποίου είναι ότι η πράσινη γραμμή, δεν είναι ένα εξωτερικό σύνορο της ΕΕ, ενώ παράλληλα αναγνωρίζεται και ο ρόλος της Κυπριακής Δημοκρατίας στη διαχείρισή της.

    [12] (Κ) ΕΕ - Συμβούλιο Υπουργών - Κανονισμός διαχωριστικής γραμμής - Βρετανία

    Η Βρετανία προχώρησε σήμερα το πρωϊ στην άρση της επιφύλαξης που είχε διατυπώσει χθες στην Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων για τον κανονισμό, ο οποίος θα διέπει το νομικό καθεστώς της διαχωριστικής γραμμής. Αυτό σημαίνει ότι ο κανονισμός υιοθετείται τυπικά σήμερα από το Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων.

    Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στην ημερήσια διάταξη της σημερινής συνεδρίας του Συμβουλίου Υπουργών στο Λουξεμβούργο, ο κανονισμός για το νομικό καθεστώς της διαχωριστικής γραμμής βρίσκεται μεταξύ των θεμάτων που εγκρίνονται ως σημείο Α, δηλαδή χωρίς καμία συζήτηση.

    [13] (Κ) Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Διευρυμένη σύνθεση - Τελετή - Αντιπροσωπεία Κύπρου

    Με ειδική τελετή που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 3 Μαϊου, θα αρχίσουν οι εργασίες του διευρυμένου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που θα προκύψει από τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την ένταξη το Σάββατο, 1η Μαϊου, δέκα νέων μελών περιλαμβανομένης της Κύπρου.

    Μέχρι να γίνουν οι ευρωεκλογές για τη συγκρότηση του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δηλαδή για μια περίοδο δύο μηνών, τις 162 συνολικά έδρες για τα νέα κράτη μέλη στο σημερινό Ευρωκοινοβούλιο θα καταλάβουν ουσιαστικά οι σημερινοί παρατηρητές των δέκα χωρών στο σώμα.

    Ηδη, η Βουλή των Αντιπροσώπων έχει ενημερώσει γραπτώς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με το ποιοι θα καταλάβουν για το διάστημα αυτό τις έξι έδρες της Κύπρου.

    Συγκεκριμένα, ο Γενικός Διευθυντής της Βουλής Κωστάκης Χριστοφόρου, με επιστολή που έστειλε χθες, πληροφορόρησε το Γενικό Γραμματέα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Τζούλιαν Πρίστλεϊ ότι από τη Δευτέρα και μέχρι τις ευρωεκλογές που θα γίνουν στην Κύπρο στις 13 Ιουνίου, τις έδρες της Κύπρου στο ΕΚ θα καταλάβουν οι Δώρος Χριστοδουλίδης και Ελένη Μαύρου (ΑΚΕΛ), Παναγιώτης Δημητρίου και Λευτέρης Χριστοφόρου (ΔΗΣΥ), Μάριος Ματσάκης (ΔΗΚΟ) και Γιώργος Βαρνάβα (ΚΣ ΕΔΕΚ).

    Ενόψει της πρώτης συνεδρίας της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τη διευρυμένη σύνθεσή της, θα γίνει τη Δευτέρα στο Στρασβούργο μια επίσημη τελετή, στην οποία έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν οι Πρόεδροι των κοινοβουλίων των δέκα νεών κρατών μελών της ΕΕ, ανάμεσα στους οποίους και ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Χριστόφιας.

    [14] (Κ) ΥΠΕΞ Ελλάδας - Πρεσβευτής Βρετανίας - Κυπριακό

    Τις εξελίξεις στο Κυπριακό συζήτησαν ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης και ο Βρετανός Πρεσβευτής στην Αθήνα Ντέιβιντ Μάντεν.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο κ. Μάντεν είπε ότι και οι δύο χώρες ενδιαφέρονται για την επίλυση του Κυπριακού και ότι ιδιαίτερα μετά τη συνεδρία του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ της Δευτέρας και τη χθεσινή συζήτηση για τον κανονισμό της ''πράσινης γραμμής'' από τους μόνιμους αντιπροσώπους στην ΕΕ ήταν φυσικό να ανταλλάξουν απόψεις.

    [15] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Κυβερνητικός Εκπρόσωπος

    Γύρω στις 2 ώρες και 45 λεπτά διήρκησε η σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου.

    [16] (Κ) ΕΕ - Ενταξη - Αντριάν βαν ντερ Μιρ - Συνέντευξη

    Συγχαρητήρια στους πολίτες της Κύπρου έστειλε ο επικεφαλής της εδώ αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Πρέσβης Αντριαν βαν ντερ Μιρ, για την επικείμενη ένταξη της χώρας στην ΕΕ, καλώντας τους να αξιοποιήσουν όλες τις ευκαιρίες που προσφέρει η Ενωση τόσο στην ιδιωτική τους ζωή όσο και σε άλλους τομείς δραστηριότητας.

    Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ με την ευκαιρία της 1ης Μαϊου, ο κ. βαν ντερ Μιρ εξέφρασε μεγάλη ικανοποίηση γιατί η ΕΕ έχει πλησιάσει, με την ένταξη της Κύπρου, την ανατολική Μεσόγειο.

    Είπε πως η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης σηματοδοτεί το τέλος του ψυχρού πολέμου, καταργεί τις διαχωριστικές γραμμές στην Ευρώπη και αποτελεί ''ιστορικό γεγονός και ημέρα χαράς''.

    ''Οι εντασσόμενες χώρες έχουν προετοιμαστεί σε πολύ ικανοποιητικό βαθμό, αυτή είναι η καλύτερα προετοιμασμένη διαδικασία διεύρυνσης'', εκτιμά ο κ. βαν ντερ Μιρ.

    Απαντώντας σε ερώτηση, είπε πως η ένταξη δέκα νέων χωρών θα αυξήσει την ισχύ της ΕΕ στη διεθνή σκηνή καθώς και τη σημασία της ΕΕ σε διάφορους τομείς, και ανέφερε χαρακτηριστικά τον τομέα της ναυτιλίας κάνοντας ειδική μνεία στην Κύπρο και τη Μάλτα.

    [17] (Κ) ΕΕ - Κύπρος - Κανονισμός - Υιοθετήθηκε

    [18] (Κ) ΕΕ - Κανονισμός - Διαχωριστική γραμμή - Αντριαν βαν ντερ Μιρ - Συνέντευξη

    Το σημαντικό στοιχείο στον κανονισμό για το νομικό καθεστώς της διαχωριστικής γραμμής στην Κύπρο που υιοθέτησαν σήμερα οι Υπουργοί Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ είναι ότι ο κανονισμός αυτός αφορά το εσωτερικό εμπόριο μόνο, τόνισε ο επικεφαλής της εδώ αντιπροσωπείας της Κομισιόν, Πρέσβης Αντριαν βαν ντερ Μιρ.

    Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, ο κ. βαν ντερ Μιρ σημείωσε πως ολόκληρη η Κυπριακή Δημοκρατία εντάσσεται στην ΕΕ το Σάββατο αλλά όπως έχει συμφωνηθεί, λόγω της απουσίας πολιτικής διευθέτησης στο Κυπριακό, η εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένο στα κατεχόμενα αναστέλλεται.

    [19] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 29/4/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7001            1,7103
    Δολάριο ΗΠΑ                      2,0109            2,0227
    Λίρα Αγγλίας                     1,1399            1,1467
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    --------------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     222,2222        223,9642
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,8027          2,8249
    Δολάριο Καναδά                     2,7571          2,7785
    Κορώνα Δανίας                     12,6422         12,7389
    Κορώνα Νορβηγίας                  13,8889         13,9860
    Κορώνα Σουηδίας                   15,4799         15,6006
    Φράγκο Ελβετίας                    2,6261          2,6469
    
    

    [20] (Κ) Αλβαρο ντε Σότο - Τουρκία - Δηλώσεις

    Ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο χαιρέτισε σήμερα τα μέτρα της ΕΕ για ανακούφιση των Τ/Κ και εξαγωγή τους από την οικονομική απομόνωση, αλλά συνέστησε προσοχή σε σχέση με τη διπλωματική αναγνώριση του ψευδοκράτους.

    Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, ο κ. ντε Σότο είπε πως ''είμαστε ευχαριστημένοι με τα βήματα της ΕΕ'', αλλά σημείωσε πως ''η αναγνώριση είναι εντελώς διαφορετικό θέμα'' αφού θα προκαλούσε ''τη διχοτόμηση του νησιού''.

    [21] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            82,80  ( 0,44)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £  1.356.450
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £  1.027.491    362,87  ( 0,96)
    FTSE Med 100 **                             6.690,65  ( 1,20)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    968.493    105,28  ( 1,18)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     67.303     73,01  ( 0,95)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      4.268     16,26  ( 1,31)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     10.470     53,53  (-0,63)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      4.991     55,34  (-1,04)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     26.109     23,34  (-0,47)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     22.209     65,48  (-0,21)
    Ετ. Πληροφορικής              £      1.840      2,88  ( 1,77)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £      7.564      9,16  ( 0,33)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £          0     12,47  ( 0,00)
    Ξενοδοχεία                    £      2.171     31,52  ( 0,35)
    Αλλες Εταιρείες               £    226.405     66,68  (-1,14)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [22] (Κ) ΥΠΕΞ Ελλάδας - Πρεσβευτής ΗΠΑ - Κυπριακό

    Η αμερικανική κυβέρνηση δεν υποστηρίζει εισηγήσεις για επαναδιαπραγμάτευση του σχεδίου Ανάν, δήλωσε ο Αμερικανός Πρεσβευτής στην Αθήνα Τομ Μίλερ, ύστερα από συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Πέτρο Μολυβιάτη, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να υποστηρίζουν λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας στην Κύπρο.

    [23] (Κ) Μπαλέτο ''Αφροδίτη και Αδωνις'' - Διάσκεψη Τύπου

    Διαφορετική προσέγγιση στο ποίημα του Γουίλιαμ Σαίξπηρ ''Αφροδίτη και Αδωνις και Αφροδίτη'' με τη χρήση κίνησης, εικόνας και ήχου επιχειρεί το Κυπριακό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου το οποίο γιορτάζει την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ χορεύοντας και δίνοντας το μήνυμα ότι η Κύπρος μπορεί να συμβάλει στο καλλιτεχνικό γίγνεσθαι της Ευρώπης.

    [24] (Κ) Σιράκ - Τουρκία - Ενταξη στην ΕΕ

    Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δήλωσε ότι η Τουρκία έχει έναν ευρωπαϊκό προσανατολισμό, πρόσθεσε όμως ότι οι όροι για την ένταξή της δεν έχουν σήμερα εκπληρωθεί.

    Υπενθυμίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει εντός του Οκτωβρίου έκθεση για την πρόοδο της Τουρκίας και την εισήγησή της για την έναρξη ή μη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ο Πρόεδρος της Γαλλίας δήλωσε ότι, εάν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, ''θα είναι μακροχρόνιες, πολύ μακροχρόνιες, θα διαρκέσουν δέκα χρόνια, ίσως και περισσότερο''.

    Ο κ. Σιράκ τάχθηκε υπέρ την ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, σε αντίθεση με τα κόμματα της συντηρητικής πλειοψηφίας στη Γαλλία που

    [25] (Κ) Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Κανονισμός - Προτάσεις

    Την ικανοποίησή της εξέφρασε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την υιοθέτηση από το Συμβούλιο Υπουργών του νέου κανονισμού που διέπει το καθεστως της διαχωριστικής γραμμής στην Κύπρο.

    Οπως δήλωσε ο Ζαν-Κριστόφ Φιλορί, εκπρόσωπος του Επιτρόπου για τη διεύρυνση Γκίντερ Φερχόιγκεν, η Επιτροπή χαιρετίζει αυτήν την απόφαση ''που αποτελεί το πρώτο βήμα που θα φέρει πιο κοντά τις δύο κοινότητες''.

    [26] (Κ) Χρηματιστήριο - Τρίτη στη σειρά άνοδος

    Κέρδη, για τρίτη στη σειρά συνάντηση, παρουσίασε και σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου με το αγοραστικό ενδιαφέρον να σημειώνει περαιτέρω αύξηση σε σχέση με χθες. Με τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου να διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην άνοδο, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε νέα κέρδη της τάξης του 0,44%, κλείνοντας στις 82,8 μονάδες. Το μεγάλο αγοραστικό ενδιαφέρον για την Τράπεζα Κύπρου, η οποία συγκέντρωσε συναλλαγές, αξίας 695.000 λιρών, οδήγησε την αξία των συναλλαγών στο 1,3 εκατομμύριο λίρες.

    [27] (Κ) Cyprus Atlantis Expedition 2004 - Ερευνες - Καλοκαίρι - ΕΕ

    Την χαμένη Ατλαντίδα, επιχειρεί να ανακαλύψει ο Αμερικανός συγγραφέας και ερευνητής Ρόμπερτ Σαρμάστ ο οποίος μαζί με την ομάδα του θα αρχίσουν αυτό το καλοκαίρι τις έρευνες τους στα ανοιχτά της Κύπρου.

    Το πρωί ο Αμερικανός ερευνητής μίλησε στους δημοσιογράφους για το μεγαλεπήβολο εγχείρημα του σημειώνοντας πως ο εντοπισμός της Ατλαντίδας θα αποτελέσει την σημαντικότερη αρχαιολογική ανακάλυψη.

    [28] (Κ) Συμβούλιο Ασφαλείας - Κύπρος - Διαβουλεύσεις

    Εχουν ολοκληρωθεί οι διαβουλεύσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναφορικά με το κυπριακό και αναμένεται να εκδοθεί ανακοίνωση Τύπου, αντί να γίνει δήλωση του Προέδρου του Συμβουλίου όπως είχε μεταδοθεί από τη Νέα Υόρκη νωρίτερα.

    [29] (Κ) Βουλή - Εγκριση εναρμονιστικών νομοθετημάτων

    [30] (Κ) Συμβούλιο Ασφαλείας - Κύπρος - Ανακοίνωση

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σέβεται το αποτέλεσμα των δημοψηφισμάτων στην Κύπρο, αλλά συμμερίζεται την απογοήτευση του Γενικού Γραμματέα Κόφι Ανάν που οι προσπάθειες για επανένωση του νησιού δεν έχουν καταλήξει σε επιτυχές αποτέλεσμα.

    Σε ανακοίνωση Τύπου που ανέγνωσε μετά τις διαβουλεύσεις για το Κυπριακό ο Πρόεδρος του σώματος, το Συμβούλιο Ασφαλείας επαναλαμβάνει τη ''σθεναρή υποστήριξή'' του για μια συνολική πολιτική διευθέτηση στην Κύπρο και προσβλέπει στην επικείμενη έκθεση του Γενικού Γραμματέα εις ανταπόκριση της οποίας το Συμβούλιο θα χρειαστεί να εξετάσει πλήρως τις επιπτώσεις από το αποτέλεσμα των δημοψηφισμάτων.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος του Πακιστάν είπε ότι η δήλωση πρόκειται για ένα αδύνατο κείμενο, σημειώνοντας ότι κάποιοι ήθελαν άλλα, ωστόσο άλλοι δεν ήθελαν.

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας ''σημειώνει το αποτέλεσμα των δημοψηφισμάτων που διεξήχθησαν στην Κύπρο στις 24 Απριλίου για τη Συνολική Διευθέτηση του Κυπριακού Προβλήματος'' και αναφέρει ότι ''σέβεται το αποτέλεσμα και των δύο δημοψηφισμάτων''.

    Επίσης, ''συμμερίζεται την απογοήτευση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ ότι οι προσπάθειες από το 1999 για επανένωση του νησιού δεν έχουν επιτύχει και λυπάται που μια εξαιρετική και ιστορική ευκαιρία για επίλυση του κυπριακού προβλήματος έχει χαθεί''.

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας ''επαναλαμβάνει τη σθεναρή του υποστήριξη για μια συνολική πολιτική διευθέτηση στην Κύπρο''.

    Εξάλλου, ''εκφράζει τη βαθειά του εκτίμηση για τις αποφασιστικές και συνεχείς προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα Κόφι Ανάν και του Ειδικού του Συμβούλου Αλβαρο ντε Σότο για την εφαρμογή της αποστολής των καλών υπηρεσιών, που τους εμπιστεύθηκε το Συμβούλιο Ασφαλείας''.

    [31] (Κ) Δήλωση Τύπου Συμβουλίου Ασφαλείας - Κύπρος (ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ)

    "Το Συμβούλιο Ασφαλείας σημειώνει το αποτέλεσμα των δημοψηφισμάτων που διεξήχθησαν στην Κύπρο στις 24 Απριλίου για τη Συνολική Διευθέτηση του Κυπριακού Προβλήματος. Το Συμβούλιο σέβεται το αποτέλεσμα και των δύο δημοψηφισμάτων.

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας συμμερίζεται την απογοήτευση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ ότι οι προσπάθειες από το 1999 για επανένωση του νησιού δεν έχουν επιτύχει και λυπάται που μια εξαιρετική και ιστορική ευκαιρία για επίλυση του κυπριακού προβλήματος έχει χαθεί.

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας επαναλαμβάνει τη σθεναρή του υποστήριξη για μια συνολική πολιτική διευθέτηση στην Κύπρο.

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας εκφράζει τη βαθειά του εκτίμηση για τις αποφασιστικές και συνεχείς προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα Κόφι Ανάν και του Ειδικού του Συμβούλου Αλβαρο ντε Σότο για την εφαρμογή της αποστολής των καλών υπηρεσιών, που τους εμπιστεύθηκε το Συμβούλιο Ασφαλείας.

    [32] (Κ) Υπουργείο Εμπορίου - Νέες τιμές πετρελαιοειδών

    Το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού ανακοίνωσε ότι από σήμερα ισχύουν νέες τιμές πώλησης πετρελαιοειδών, ύστερα από έγκριση της Βουλής των Αντιπροσώπων για αύξηση του φόρου κατανάλωσης.

    Οπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση, οι ανώτατες λιανικές τιμές για τα πετρελαιοειδή διαμορφώνονται ως ακολούθως (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ):

    -Φωτιστικό πετρέλαιο 36,4 σεντ ανά λίτρο. -Ακάθαρτο πετρέλαιο σύνηθες 36,4 σεντ ανά λίτρο. -Ακάθαρτο πετρέλαιο χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο, 350 ppm 38,4 σεντ ανά λίτρο. -Βενζίνη μολυβδούχα 45,6 σεντ ανά λίτρο.

    Η τιμή του ελαφρού μαζούτ διαμορφώνεται στα 12,8 σεντ το λίτρο, μη συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.

    [33] (Κ) Γαλλία - ΣτΕ - Πρόταση ψηφίσματος - Κύπρος

    Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης υιοθέτησε σήμερα, με 47 ψήφους υπέρ και 23 ψήφους κατά, πρόταση ψηφίσματος για την Κύπρο που εισηγήθηκε η Επιτροπή Πολιτικών Υποθέσεων μέσω του Ούγγρου βουλευτή Ματίας Εορσι.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 29 April 2004 - 17:49:36 UTC