Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-05-02

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Ιρλανδία - Συνάντηση Προέδρου Παπαδόπουλου - Ερντογάν
  • [02] (Κ) Ποδόσφαιρο - 26η αγωνιστική - Αποτελέσματα
  • [03] (Κ) Ιρλανδία - Τελετή διεύρυνσης - Δήλωση Καραμανλή
  • [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [05] (K) Συνομιλία Προέδρου Παπαδόπουλου - Τούρκου Πρωθυπουργού

  • [01] (Κ) Ιρλανδία - Συνάντηση Προέδρου Παπαδόπουλου - Ερντογάν

    Σύντομη συνάντηση που έγινε σε καλό κλίμα, σύμφωνα με κυπριακές πηγές, είχαν χθες το βράδυ στο Δουβλίνο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Κατά τις σχετικές πληροφορίες ο Πρόεδρος της Κύπρου διευκρίνισε στον Τούρκο ηγέτη πως το ''όχι'' των Ελληνοκυπρίων αφορούσε το συγκεκριμένο σχέδιο Ανάν και όχι τη λύση του Κυπριακού. Υπογράμμισε επίσης πως παραμένει στόχος η λύση, μέσω της συγκρότησης μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Τούρκος Πρωθυπουργός

    [02] (Κ) Ποδόσφαιρο - 26η αγωνιστική - Αποτελέσματα

    Αναδεικνύεται σήμερα το απόγευμα ο Πρωταθλητής Κύπρου στο ποδόσφαιρο.

    Ο πρωτοπόρος, κατά ένα βαθμό από τη δεύτερη Ομόνοια, ΑΠΟΕΛ αντιμετωπίζει στο ΓΣΠ τον Εθνικό Αχνας. Η Ομόνοια αγωνίζεται εκτός έδρας με την Αθλητική Ενωση "Πάφος".

    Οι δύο αγώνες με τους οποίους ολοκληρώνεται η 26η και τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος αρχίζουν στις 5 το απόγευμα.

    Στους χθεσινούς αγώνες, Ολυμπιακός και Απόλλωνας εξήλθαν ισόπαλοι 3 - 3 στο ΓΣΠ. Στον αγώνα του Τσιρείου, η ΑΕΛ νίκησε το Διγενή με 5 - 1, ενώ στη Λάρνακα (ΓΣΖ), η ΑΕΚ έχασε από την Ενωση Νέων Παραλιμνίου με 3 - 2.

    [03] (Κ) Ιρλανδία - Τελετή διεύρυνσης - Δήλωση Καραμανλή

    Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής δήλωσε πως η χθεσινή μεγαλύτερη διεύρυνση της ΕΕ στην ιστορία της αποτελεί "ένα πολύ σημαντικό σταθμό στην πορεία της Ευρώπης''.

    [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Δημοκρατίας - Δουβλίνο - Δηλώσεις ------------------------------------------ Πολύ σημαντική και ιστορική χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος τη χθεσινή ημέρα για την Κυπριακή Δημοκρατία, που σηματοδοτεί την επίσημη και πλήρη ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Σε δηλώσεις του στους Κύπριους δημοσιογράφους στο περιθώριο της τελετής ένταξης, στο Δουβλίνο, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος εξέφρασε λύπη γιατί δεν κατέστη δυνατό να συνεορτάσουν και οι Τ/Κ με τους Ε/Κ την ένταξη της Κύπρου, ενώ εκτίμησε πως δεν μπορεί να προβλέψει γρήγορη λύση του Κυπριακού.

    Ο Πρόεδρος είπε ακόμα πως τα χειρότερα για την Κύπρο έχουν ήδη περάσει και έστειλε μήνυμα αισιοδοξίας ότι ως πλήρες μέλος της ΕΕ η Κύπρος αποκτά μια σοβαρή ασπίδα ώστε να μπορεί να αποτρέψει οποιαδήποτε προσπάθεια υπόσκαψης της κρατικής της οντότητας.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάλεσε την Τουρκία να αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να βελτιώσει τις σχέσεις της με την ΕΕ εκτός εάν βελτιώσει τις σχέσεις της με την Κύπρο.

    ''Είναι μια πολύ σημαντική ημέρα για την Κυπριακή Δημοκρατία. Το όραμα και οι προσπάθειες αρκετών ετών έχουν φθάσει στην οριστική κατάληξη με την ένταξη της Κύπρου ως ισότιμου μέλους της ΕΕ'', είπε.

    Τόνισε ότι θα ήταν πολύ πιο ευτυχής ''εάν οι συνθήκες ήταν τέτοιες και το σχέδιο Ανάν ήταν τέτοιο που να μας επέτρεπαν να συνεορτάσουμε μαζί με τους Τ/Κ συμπατριώτες μας την ένταξη μιας επανενωμένης Κύπρου''.

    ''Δυστυχώς αυτό δεν ήταν δυνατό, πιστεύω ότι χάθηκε μια ευκαιρία, τα αίτια γιατί χάθηκε είναι πολλά, η διαδικασία και ο τρόπος των διαπραγματεύσεων δεν είναι ένα από τα μικρότερα εμπόδια στην οριστική κατάληξη και καλά κάνουν αυτοί που διεξήγαν τις διαπραγματεύσεις να κάνουν τη δική τους αυτοκριτική για το πώς διεξήγαν τις διαπραγματεύσεις'', είπε.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε πως ''πρέπει όλοι να γνωρίζουμε και να διακηρύσσουμε τη σημαντικότατη βοήθεια που η ιρλανδική προεδρία πρόσφερε στην Κυπριακή Δημοκρατία όχι μόνο για την ένταξη αλλά και αυτές τις τελευταίες κρίσιμες μέρες που πέρασε το Κυπριακό μετά τα δημοψηφίσματα''.

    ''Εχω βρει εδώ πολύ καλή ανταπόκριση, καμία διαφορά δεν έχω δει στη συμπεριφορά των ηγετών των άλλων χωρών μελών προς εμένα, είχα την ευκαιρία να εξηγήσω σε αρκετούς τις θέσεις μας και πιστεύω πως τα χειρότερα είναι πίσω μας, τα έχουμε περάσει ήδη'', ανέφερε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το μήνυμα που επιθυμεί να στείλει στον κυπριακό λαό μετά την ένταξη, είπε πως δεν μπορεί να προβλέψει ή να στείλει μήνυμα ''για γρήγορη επίλυση του Κυπριακού''.

    ''Όμως στέλλω μήνυμα αισιοδοξίας και πίστης και αυτοπεποίθησης ότι η Κύπρος αναγνωρίζεται και γίνεται δεκτή ως ισότιμο, πλήρες μέλος της ΕΕ και αυτό μας δίνει μια σοβαρή ασπίδα για να απωθήσουμε κάθε προσπάθεια που μπορεί να υποσκάψει είτε την κρατική μας οντότητα είτε το μέλλον της Κύπρου'', τόνισε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τις σχέσεις της Κύπρου με την Τουρκία από τώρα και στο εξής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως η συμπεριφορά της Αγκυρας προς το Κυπριακό είναι ''πολύ σημαντική και αποφασιστική''.

    Ιρλανδία - Συνάντηση Προέδρου Παπαδόπουλου - Ερντογάν ---------------------------------------------------- Σύντομη συνάντηση που έγινε σε καλό κλίμα, σύμφωνα με κυπριακές πηγές, είχαν χθες το βράδυ στο Δουβλίνο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Κατά τις σχετικές πληροφορίες ο Πρόεδρος της Κύπρου διευκρίνισε στον Τούρκο ηγέτη πως το ''όχι'' των Ελληνοκυπρίων αφορούσε το συγκεκριμένο σχέδιο Ανάν και όχι τη λύση του Κυπριακού. Υπογράμμισε επίσης πως παραμένει στόχος η λύση, μέσω της συγκρότησης μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Τούρκος Πρωθυπουργός απάντησε ''Ινσαλάχ'' στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    Πρόντι - Αχερν - Κοξ - Κυπριακό - Τουρκία ------------------------------------------ Η Ευρωπαϊκή Ενωση υπέδειξε χθες την ανάγκη να γίνει σεβαστό το αποτέλεσμα της δημοκρατικής διαδικασίας στην Κύπρο αναφορικά με τα δημοψηφίσματα του περασμένου Σαββάτου και πως η Ενωση θα φροντίσει ώστε η οικονομική βοήθεια προς τους Τ/Κ να δοθεί.

    Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ρομάνο Πρόντι, ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Πατ Κοξ και ο Προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ιρλανδός Πρωθυπουργός Μπέρτι Αχερν ανέφεραν ακόμη ότι το δημοψήφισμα της Κύπρου δεν επηρεάζει άμεσα τα συμφέροντα της Τουρκίας.

    Απαντώντας σε ερώτηση για την οικονομική βοήθεια προς τους Τ/Κ, ο κ. Κοξ είπε πως το δημοψήφισμα πρόσφερε σε μια γενιά μια ευκαιρία που δεν υπήρχε εδώ και 30 χρόνια και τόνισε ότι ''οι συνθήκες έχουν αλλάξει δραματικά, το 2004 δεν είναι 1974 ή το 1964.''

    ''Η απόρριψη από μια από τις κοινότητες με μεγάλη πλειοψηφία υποδεικνύει σε εμένα ότι δεν πρέπει να προσεγγίσουμε την κατάσταση με ένα αίσθημα ότι νιώθουμε πως δεν μπορούμε να συνεχίσουμε, λίγες μόνο μέρες μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος'', σημείωσε.

    Αναφορικά με την πιθανότητα διεξαγωγής δεύτερου δημοψηφίσματος, ο κ. Κοξ είπε ''ας ηρεμήσουμε, ας αναλογιστούμε και στο μεταξύ ας κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε για όλους εκείνους τους Τ/Κ που έδειξαν ηγετικό ρόλο και των οποίων την απομόνωση οφείλουμε να τερματίσουμε''.

    Σε ερώτηση εάν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος επηρεάζει την αίτηση της Τουρκίας για ένταξη στην ΕΕ, ο κ. Πρόντι απάντησε ''το δημοψήφισμα δεν θα επηρεάσει άμεσα τα συμφέροντα της Τουρκίας''.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, ο Πρόεδρος της Κομισιόν είπε πως η ΕΕ είχε ένα ξεκάθαρο έργο να επιτελέσει, δηλαδή να παρουσιάσει τις εισηγήσεις της στο Συμβούλιο για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, και αυτό, τόνισε, θα πρέπει να γίνει κάτω από το κεφάλαιο που αφορά τα κριτήρια της Κοπεγχάγης.

    ''Τα ανθρώπινα δικαιώματα θα πρέπει να ενσωματώνονται όχι μόνο στη νομοθεσία αλλά θα πρέπει να εφαρμόζονται στην καθημερινή ζωή στην Τουρκία, εργαζόμαστε προς αυτήν την κατεύθυνση,'' είπε και εξήγησε ότι το Συμβούλιο θα πάρει την τελική απόφαση, προσθέτοντας πως ''η Κύπρος δεν έχει άμεση επίδραση επί του θέματος γιατί σίγουρα το έργο μας αφορά τα κριτήρια της Κοπεγχάγης.''

    Απαντώντας σε ερώτηση για την απουσία Τ/Κ στην τελετή ένταξης λόγω της απόρριψης του σχεδίου Ανάν από τους Ε/Κ, ο κ. Κοξ εξήγησε πως το Ευρωκοινοβούλιο και τα κοινοβούλια των 15 και των δέκα νέων μελών έχουν εγκρίνει τη Συνθήκη Προσχώρησης που αναφέρεται στους όρους και τις συνθήκες της ένταξης της Κύπρου.

    ''Αυτό αφορούσε και το τι θα συνέβαινε σήμερα που η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ με τη μορφή που γνωρίζουμε ως πλήρες μέλος'', πρόσθεσε.

    Ο κ. Κοξ τόνισε πως ανεξάρτητα από το τι η ΕΕ προτιμούσε να γίνει, ''πρέπει να σεβαστούμε τη δημοκρατική διαδικασία στην Κύπρο αλλά πρέπει επίσης να αναγνωρίσουμε ένα ειδικό ευρωπαϊκό καθήκον φροντίδας προς την κοινότητα και τους ηγέτες των Τ/Κ που ήταν έτοιμοι να δείξουν ηγετικό ρόλο και θέληση για συμφιλίωση''.

    Ο κ. Κοξ είπε πως η Ευρωβουλή στο πλαίσιο των όρων εντολής της σίγουρα θα επιμένει όπως τα κονδύλια που προορίζονταν για τη βόρεια Κύπρο δοθούν, όπως η Κομισιόν βρίσκεται εκεί για να επιβλέπει την κατανομή των κονδυλίων και όπως οποιαδήποτε νομικά θέματα τεθούν θα εξεταστούν κατά τρόπο που να συνάδουν με πολιτικά και οικονομικά αποτελέσματα.

    Απαντώντας την ίδια ερώτηση, ο κ. Αχερν αναφέρθηκε στις αποφάσεις των ΥΠΕΞ την περασμένη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο ότι υπάρχει ανάγκη να τερματιστεί η απομόνωση των Τ/Κ που εξέφρασαν τη θέληση για ένα μέλλον εντός της ΕΕ.

    ''Θέλουμε να βοηθήσουμε την επανένωση της Κύπρου ενθαρρύνοντας την οικονομική ανάπτυξη της τ/κ κοινότητας και επιθυμούμε όπως τα κονδύλια, 259 εκατ. ευρώ που θα διοχετεύονταν στο βόρειο τμήμα της Κύπρου σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού, τώρα χρησιμοποιηθούν για την οικονομική ανάπτυξη των Τ/Κ, και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε όπως μπορούμε καλύτερα'', σημείωσε.

    Απαντώντας σε ερώτηση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, ο κ. Πρόντι επανέλαβε ότι η απόφαση επί του θέματος θα ληφθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου αφού έχει στα χέρια του την έκθεση της Κομισιόν.

    ''Εργαζόμαστε με την Τουρκία, αναγνωρίζουμε ότι έχει κάνει μεγάλη πρόοδο, υπάρχουν όμως κάποια ερωτήματα αναφορικά με την εφαρμογή της νομοθεσίας που έχει εγκριθεί και θα παρουσιάσουμε με μεγάλη προσοχή αυτά τα θέματα'', ανέφερε.

    Ιρλανδία - Τελετή διεύρυνσης - Δήλωση Καραμανλή ---------------------------------------------- Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής δήλωσε πως η χθεσινή μεγαλύτερη διεύρυνση της ΕΕ στην ιστορία της αποτελεί ''ένα πολύ σημαντικό σταθμό στην πορεία της Ευρώπης''.

    Σε δήλωσή του με την ολοκλήρωση της τελετής για τη διεύρυνση, στο Δουβλίνο, ο Ελληνα Πρωθυπουργός πρόσθεσε: ''Βρισκόμαστε στο Δουβλίνο για να υποδεχτούμε τα νέα μέλη και να τιμήσουμε την προσπάθεια που κατέβαλαν για να καλύψουν ένα δρόμο μακρύ και επίπονο. Βεβαίως για μας τους Ελληνες είναι μια μέρα διπλής χαράς αφού εντάσσεται η Κύπρος στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια''.

    Διεύρυνση ΕΕ - Κύπρος - Τελετή ένταξης ----------------------------------------- Η σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας κυματίζει από χθες ανάμεσα στις σημαίες των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, και μαζί με εκείνες των υπολοίπων 24 χωρών μελών της Κοινότητας αναρτήθηκε κατά την επίσημη τελετή ένταξης των 10 νέων μελών της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε στην προεδρική κατοικία της Προέδρου της Ιρλανδίας Μέρι Μάκελις, στο Πάρκο του Φοίνικα.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος με τους Ευρωπαίους εταίρους του συμμετείχε στην ειδική τελετή, που έγινε κάτω από ένα καθαρό ιρλανδικό ουρανό με κάθε επισημότητα.

    Η επίσημη τελετή ένταξης, που πραγματοποιήθηκε σε μια συγκινητική ατμόσφαιρα στον περίβολο της προεδρικής κατοικίας, άρχισε με σύντομους χαιρετισμούς πρώτα από την Πρόεδρο της Ιρλανδίας και μετά από τον κ. Αχερν.

    Ακολούθως ο Ιρλανδός ποιητής Σέιμους Χίνι, που πήρε το βραβείο Νομπέλ λογοτεχνίας το 1995, απάγγειλε ένα ποίημα που έγραψε ειδικά για την τελετή αυτή καλωσορίζοντας θερμά τα νέα κράτη μέλη.

    Στο ποίημα του ο κ. Χίνι έκανε αναφορά και στο φοίνικα, το μυθικό πουλί που εκπροσωπεί την ανανέωση.

    Στη συνέχεια νεαρά παιδιά από τα κράτη μέλη που ζουν στην Ιρλανδία παρέδωσαν στους ηγέτες των 25 τις σημαίες των χωρών τους, οι οποίοι με τη σειρά τους τις παρέδωσαν σε νεαρούς αξιωματικούς του ιρλανδικού στρατού για την τελετή έπαρσης των 25 σημαιών.

    Κατά τη διάρκεια της τελετής παιάνιζε φιλαρμονική ενώ στην έπαρση των σημαιών ακούστηκε ο ύμνος της ΕΕ, η Ωδή της Χαράς του Μπετόβεν, που υιοθετήθηκε ως ύμνος της ΕΕ το 1972. Η σημαία της ΕΕ κυμάτιζε στο κέντρο και δίπλα της ήταν η σημαία της Ιρλανδίας, ως προεδρεύουσας της ΕΕ.

    Στο χαιρετισμό της, καλωσορίζοντας τα νέα κράτη μέλη η Πρόεδρος της Ιρλανδίας είπε πως η δύναμη της ΕΕ πηγάζει από τη συνεργασία που υπάρχει ανάμεσα στα κράτη μέλη και από το γεγονός ότι εργάζονται μαζί.

    ''Σχεδόν όλα τα κράτη μέλη έχουν ακόμα μνήμες από την περίοδο που υπήρχε διχόνοια στην Ευρώπη και για μερικές χώρες αυτές οι αναμνήσεις είναι ακόμα νωπές,'' πρόσθεσε.

    Στο χαιρετισμό του ο κ. Αχερν είπε πως η Ιρλανδία υποδέχεται τα νέα κράτη μέλη με υπερηφάνεια και ελπίδα και κάλεσε όλους να θυμούνται ότι στην ΕΕ δημιουργήθηκε ειρήνη όπου υπήρχε πόλεμος, σεβασμός όπου υπήρχε μίσος και ένωση όπου υπήρχε διαίρεση.

    Υπουργός Εξωτερικών - Δουβλίνο - Δηλώσεις ----------------------------------------- Καταξίωση της Κύπρου και του κυπριακού λαού, χαρακτήρισε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, προσθέτοντας πως αυτό το επίτευγμα είναι ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα.

    Σε δηλώσεις στους Κυπρίους δημοσιογράφους στο περιθώριο των εκδηλώσεων για την ένταξη των δέκα νέων μελών της ΕΕ, ο κ. Ιακώβου είπε επίσης πως η ένταξη αποτελεί τη μεγαλύτερη επιτυχία της Κύπρου από την ανεξαρτησία και επανέλαβε πως η θέση της Κύπρου είναι να μην εμποδίσει την ένταξη της Τουρκίας.

    ''Είναι ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα με αυτή τη σεμνή και ωραία τελετή, η σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας αναρτήθηκε μαζί με τις άλλες 24 σημαίες, ήταν μια πραγματικά συγκινητική στιγμή όχι μόνο μια στιγμή συγκίνησης αλλά και καταξίωσης της Κύπρου και του κυπριακού λαού'', επεσήμανε ο ΥΠΕΞ.

    Ο κ. Ιακώβου χαρακτήρισε την ένταξη ''τη μεγαλύτερη επιτυχία της Κύπρου από την ανεξαρτησία και μετά'' και είπε πως ο κυπριακός λαός πρέπει να νιώθει περήφανος για αυτό το επίτευγμα.

    Απαντώντας σε ερώτηση, είπε πως σήμερα που είναι μια εορταστική ημέρα όλοι οι συνάδελφοι και επίτροποι ήταν εκεί για να συγχαρούν και την Κύπρο και να πιουν ένα ποτήρι σαμπάνια μαζί μας.

    «Νομίζω ξεπερνούμε κάποια προβληματάκια που δημιουργήθηκαν την περασμένη βδομάδα,'' πρόσθεσε.

    Πρόεδρος Δημοκρατίας - Μπρέι ----------------------------- Η Κύπρος θα είναι ένας εποικοδομητικός εταίρος στην Ευρωπαϊκή Ενωση, διαβεβαίωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε χθες η πόλη Μπρέι, στην οποία είχε ανατεθεί να φιλοξενήσει την Κύπρο στα πλαίσια του προγράμματος ''Ημέρα καλωσορίσματος''.

    Σε σύντομο χαιρετισμό του στην εκδήλωση, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ευχαρίστησε την πόλη για το καλωσόρισμα της Κύπρου και αναφέρθηκε στα κοινά στοιχεία Κύπρου-Ιρλανδίας.

    Η Κύπρος, είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος στα πλαίσια της ΕΕ θα συνεισφέρει και θα είναι ένας εποικοδομητικός εταίρος και όχι προβληματικός εταίρος και θα διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο ως κράτος μέλος της διευρυμένης Ευρώπης.

    Τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο υποδέχθηκε η αναπληρωτής δήμαρχος της παραλιακής αυτής πόλης Μπριντ Κόλιντς ενώ στην τελετή, που έγινε στην προκυμαία, παρευρέθη και ο Υπουργός της Ιρλανδίας για ευρωπαϊκές υποθέσεις Ντικ Ρος καθώς και οι τοπικές αρχές.

    Τουρκικό ΥΠΕΞ - Κύπρος - Ενταξη στην ΕΕ ---------------------------------------- Η Αγκυρα με ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει ότι μόνο οι Ελληνοκύπριοι εντάσσονται στην Ευρωπαϊκή Ενωση και πως η Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορεί να επιβληθεί στους Τ/Κ.

    Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων ''Ανατολή'', η ανακοίνωση αναφέρει πως με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση εισάγεται αναπόφευκτα στην Κοινότητα ''μια διεθνής διένεξη''.

    ''Οι Ε/Κ που θα ενταχθούν στην ΕΕ την 1η Μαϊου δεν έχουν την αρμοδιότητα να εκπροσωπούν όλη την Κύπρο ή τους Τ/Κ'', αναφέρει στην ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ και σημειώνει ότι οι Ε/Κ ''δεν μπορούν να διεκδικούν εξουσία, δικαιοδοσία ή κυριαρχία επί των Τ/Κ, οι οποίοι έχουν ίσο καθεστώς, ή επί ολόκληρου του νησιού της Κύπρου''.

    ''Ενόψει αυτών των γεγονότων και των συνθηκών του 1960, μόνο οι Ε/Κ θα εισέλθουν στην ΕΕ την 1η Μαϊου 2004 και κάτω από τους όρους της Συνθήκης Προσχώρησης της 16ης Απριλίου 2003, η οποία βασίστηκε πάνω σε μια πολιτική και νομική κατάσταση μιας ενωμένης νήσου και κατά συνέπεια δεν επιτρέπει την ένταξη μιας ενωμένης Κύπρου στην ΕΕ'', καταλήγει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

    Το τουρκικό ΥΠΕΞ προσθέτει ακόμη ότι οι Ε/Κ ''δεν μπορούν να επιβάλουν την Κυπριακή Δημοκρατία στους Τ/Κ. Ετσι, οι Ε/Κ που οργάνωσαν τους εαυτούς τους κάτω από τη δική τους συνταγματική τάξη και μέσα στα δικά τους σύνορα δεν μπορούν να αποτελούν τη νόμιμη κυβέρνηση που αντιπροσωπεύει το σύνολο της Κύπρου και τους Τ/Κ''.

    ''Η ένταξη της Νότιας Κύπρου δεν μπορεί να επηρεάσει με οποιοδήποτε τρόπο τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις της Τουρκίας όπως προκύπτουν από τις συνθήκες του 1960'', αναφέρει η ανακοίνωση.

    Κατεχόμενα - Λεγόμενο υπεξ - Κύπρος - ΕΕ - Τ/Κ ------------------------------------------------------ Το λεγόμενο υπουργείο εξωτερικών του ψευδοκράτους σε γραπτή ανακοίνωσή του αναφέρει ότι ''οι ε/κ αρχές δεν αντιπροσωπεύουν τους Τ/Κ και δεν έχουν το δικαίωμα να είναι κυρίαρχες σε όλο το νησί νομικά και πολιτικά''.

    Αναφέρει επίσης ότι αυτό επιβεβαιώνεται και με τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος για το σχέδιο Ανάν.

    Προστίθεται ότι η τουρκική πλευρά έκαμε ότι ήταν δυνατόν για εξεύρεση λύσης πριν από την 1η Μαϊου, ώστε μια ενωμένη Κύπρος να ενταχθεί στην ΕΕ και πως καλείται η διεθνής κοινότητα και ειδικότερα την ΕΕ να επανεκτιμήσει την κατάσταση.

    το λεγόμενο υπεξ σημειώνει τέλος την ανάγκη να αρθούν τα λεγόμενα εμπάργκο σε βάρος του ψευδοκράτους.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Λονδίνο - Εγκαίνια έκθεσης --------------------------------------------------------- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσος Παπαδόπουλος μεταβαίνει σήμερα από την Ιρλανδία στο Λονδίνο για να εγκαινιάσει στο Ελληνικό Κέντρο Λονδίνου την έκθεση ''Χρώματα της Μεσαιωνικής Κύπρου-Πτυχές της Καθημερινής Ζωής'' που διοργανώνεται από το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας και το Ελληνικό Κέντρο με επιχορήγηση του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και το Ιδρυμα Αναστασίου Γεωργίου Λεβέντη.

    Πρόκειται για μοναδική συλλογή από μεσαιωνικά κεραμικά, κοσμήματα, σπάνιους χάρτες, βιβλία και άλλα αντικείμενα που συνθέτουν μια συναρπαστική εικόνα για την καθημερινή ζωή στην Κύπρο την περίοδο 1191 μέχρι το 1571.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, ο οποίος θα επιστρέψει στην Κύπρο την Δευτέρα, θα βρίσκεται και πάλι στο Λονδίνο το ερχόμενο Σάββατο για να παρευρεθεί στη χοροεσπερίδα της Ελληνικής Κυπριακής Αδελφότητας προς τιμή της 70ης επετείου της ίδρυσης της.

    Ενταξη - Εκδηλώσεις - Πάφος - Ζακ Πόος --------------------------------------- Ιστορική ημέρα όχι μόνο για την Κύπρο αλλά για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση χαρακτήρισε την 1η του Μάη 2004 ο Ευρωβουλευτής Ζακ Πόος, ο οποίος διετέλεσε εισηγητής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

    Ο κ. Ποος στον χαιρετισμό που απηύθυνε στο πλαίσιο της εκδήλωσης που διοργάνωσε ο Δήμος Πάφου για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ δήλωσε ότι η στιγμή αυτή σηματοδοτεί το τέλος των διαιρέσεων της μεταπολεμικής Ευρώπης, και αποδεικνύει ότι οι πολίτες της Ενωσης μπορούν να συμβιώσουν μαζί στην βάση κοινών κανόνων και αρχών.

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό ο Λουξεμβούργιος Ευρωβουλευτής δήλωσε ότι θα ήταν σαφώς μεγαλύτερη η ικανοποίηση όλων των Ευρωπαίων εάν μια ενωμένη Κύπρος προσχωρούσε στην ΕΕ.

    Η ΕΕ πρόσθεσε ο κ. Πόος μπορεί να χαρακτηριστεί το σημαντικότερο επίτευγμα της διαιρεμένης από τους ιστορικούς πολέμους Ευρωπαϊκής Ηπείρου.

    Λευκωσία - ΕΕ - Εορτασμοί - Παιδιά ----------------------------------- Με χορό, τραγούδι και ζωγραφιές γιόρτασαν χθες την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση τα παιδιά που συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Ελευθερίας και στη Λεωφόρο Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ' στη Λευκωσία.

    Ο πεζόδρομος της οδού Λήδρας καλύφθηκε με ένα μεγάλο πανί στο οποίο 200 περίπου παιδιά διάφορων εθνικοτήτων αποτύπωσαν με μεράκι, ευαισθησία και φαντασία το δικό τους μήνυμα για τη χθεσινή μέρα που δεν ήταν άλλο από την επιθυμία για ειρήνη και ενότητα στην Κύπρο και τον ολόκληρο κόσμο.

    Τα παιδιά άφησαν επίσης στον ουρανό στην Πλατεία Ελευθερίας δεκάδες λευκά μπαλόνια, σύμβολο ειρήνης.

    Ενταξη - Εκδηλώσεις Δήμου Λεμεσού --------------------------------- «Ολόκληρη η Κύπρος γιορτάζει το μεγάλο ιστορικό γεγονός της ένταξης στην ευρωπαϊκή οικογένεια και ο Δήμος Λεμεσού δίνει τη δική του παρουσία στους εορτασμούς αυτούς», δήλωσε χθες βράδυ ο Δήμαρχος Λεμεσού Δημήτρης Κοντίδης.

    Σε ομιλία του στο πλαίσιο εορταστικής εκδήλωσης που οργάνωσε ο Δήμος στην παραλιακή επίχωση, ο κ. Κοντίδης ευχήθηκε όπως «όλοι εργαστούμε συλλογικά, ώστε η ένταξη μας στην ΕΕ να δημιουργήσει ένα καλύτερο μέλλον για εμάς, τα παιδιά και τα εγγόνια μας, για μια Κύπρο επανενωμένη και ειρηνική όπου Ε/Κ, Τ/Κ και όλες οι άλλες εθνικές κοινότητες θα συμβιώσουν αρμονικά σε συνθήκες ευημερίας και προόδου».

    Πλήθος κόσμου παρευρέθηκε στη χθεσινή εκδήλωση που άρχισε στις 6 το απόγευμα με τη συμμετοχή του Λαογραφικού Ομίλου Λεμεσού, το φωνητικό συγκρότημα «Μελωδία», τη μικτή χορωδία της Πολιτιστικής Κίνησης «Επιλογή», τη χορωδία «Αρης» Λεμεσού, τον πολιτιστικό χορευτικό όμιλο «Διόνυσος» και το Βελγικό συγκρότημα μουσικής τζαζ «Trio Molo».

    ΓΓ ΑΚΕΛ - Εργατική Πρωτομαγιά - Κυπριακό ------------------------------------------ Η φετινή Πρωτομαγιά συμπίπτει με ένα ιστορικό γεγονός για την Κύπρο που είναι η πλήρης ένταξή της στην ΕΕ γεγονός που σηματοδοτεί μια νέα αρχή και αποτελεί αφετηρία για νέους αγώνες για την υπεράσπιση και τη διεύρυνση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, για την ανάπτυξη της κοινωνίας μας και την επίλυση του Κυπριακού.

    Αυτό δήλωσε χθες ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, στην εκδήλωση της ΠΕΟ στη Λευκωσία για την Εργατική Πρωτομαγιά, τονίζοντας πως το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει να διεκδικεί όλα όσα δικαιούται ο λαός μας.

    Για την επόμενη μέρα του δημοψηφίσματος είπε ότι απαιτεί νηφαλιότητα, σύμπνοια και ενότητα για αντιμετώπιση των όποιων απειλών και εκβιασμών εκτοξεύονται κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    ''Επιβάλλεται σοβαρή δραστηριοποίηση για αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων που θα υπάρξουν μα πάνω από όλα επιβάλλεται ξεκαθάρισμα των στόχων και διαμόρφωση μιας τέτοιας πολιτικής που θα μας επιτρέπει να παρέμβουμε αποφασιστικά στις εξελίξεις που θα ανοίγουν την προοπτική μιας σύντομης λύσης'', είπε ο κ. Χριστόφιας.

    Απευθυνόμενος προς τους Τ/Κ έστειλε το μήνυμα ότι ο πόθος και το πάθος μας για λύση και επανένωση δεν έχουν μειωθεί ούτε στο ελάχιστο.

    ''Θα συνεχίσουμε με περισσή θέληση και αμείωτη ένταση να αγωνιζόμαστε και είμαστε αισιόδοξοι ότι σύντομα θα ανατείλει η μέρα που Ε/Κ και Τ/Κ θα δώσουν ξανά χέρια σε μια επανενωμένη πατρίδα'', ανέφερε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

    ''Με πυξίδα τη συνέχιση της προσπάθειας για σύντομη λύση θα αξιοποιήσουμε την ευρωπαϊκή πρόκληση ως ένα άλλο βήμα αγώνα προσφοράς προς τον κυπριακό λαό, Ε/Κ και Τ/Κ'', πρόσθεσε.

    ΠΕΟ - Πρωτομαγιά - Εκδήλωση ------------------------- Μήνυμα αγωνιστικότητας προς τους Ε/Κ και τους Τ/Κ ότι θα συνεχίσει τον αγώνα για την επανένωση της Κύπρου και για την προάσπιση των δικαιωμάτων των Κύπριων εργαζομένων, έστειλε χθες η ΠΕΟ κατά τη διάρκεια εκδήλωσής της στη Λευκωσία για την Πρωτομαγιά με τίτλο ''Μία πατρίδα, ένας λαός''.

    Η ΠΕΟ γιόρτασε τη μεγάλη αυτή εργατική γιορτή με εκδήλωση στο οίκημά της, στην οποία παρέστησαν Ε/Κ και Τ/Κ εργαζόμενοι, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, οι Υπουργοί Εργασίας, Εμπορίου και Υγείας, καθώς και βουλευτές.

    Μετά το πέρας της εκδήλωσης, οι εργαζόμενοι πορεύτηκαν προς την Πλατεία Ελευθερίας και ενέκριναν ψήφισμα στο οποίο διακηρύττεται ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην ε/κ κοινότητα ''σε καμία περίπτωση και από κανέναν, ούτε στο εσωτερικό ούτε στο εξωτερικό δεν πρέπει να ερμηνευτεί ως άρνηση στη λύση''.

    ''Ως εργαζόμενοι θέλουμε λύση, αγωνιούμε γι' αυτή τη λύση και αγωνιζόμαστε για τη λύση. Η προοπτική και το μέλλον μας βρίσκεται στην επανένωση, την κοινή συμβίωση, την κοινή δημιουργία, τους κοινούς ταξικούς αγώνες'', αναφέρεται στο ψήφισμα.

    ΣΕΚ - Υπουργός Εργασίας - Κιττένης - Πρωτομαγιά - Ενταξη --------------------------------------------------------- Τη διαβεβαίωση ότι η Κυβέρνηση ανεξάρτητα από το πρόσφατο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην ε/κ πλευρά, δεν θα πάψει ποτέ να αγωνίζεται για τη λύση του πολιτικού προβλήματος, ώστε μια πραγματικά ενωμένη και ασφαλής Κύπρος να ενταχθεί στη διευρυμένη ευρωπαϊκή οικογένεια, έδωσε χθες ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Μάκης Κεραυνός.

    Μιλώντας στη συγκέντρωση των στελεχών της Συνομοσπονδίας Εργαζομένων Κύπρου για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς, ο κ. Κεραυνός είπε πως ''το Οχι στο σχέδιο του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν αφορά το συγκεκριμένο σχέδιο και όχι τη λύση που όλοι επιθυμούμε''.

    Ο ΓΓ της ΣΕΚ Δημήτρης Κιττένης είπε πως η ολοκλήρωση του στόχου της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ ''δεν δικαιολογεί κανένα εφησυχασμό και καμία ολιγωρία''.

    Οπως ανέφερε ο Υπουργός Εργασίας '' η ε/κ πλευρά θα συνεχίσει να αγωνίζεται με ειλικρίνεια για μια λύση καλύτερη και πιο συμφέρουσα και για τις δύο κοινότητες στην Κύπρο''.

    Αναφερόμενος στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, ο κ. Κεραυνός είπε πως ''πρέπει να νοιώθουμε υπερήφανοι, όλοι πρέπει να νοιώθουμε βαθιά ικανοποιημένοι, γιατί ακριβώς βρισκόμαστε μπροστά στο επιστέγασμα πολύχρονων και σκληρών προσπαθειών, μπροστά στην καταξίωση αγώνων και θυσιών ολόκληρου του λαού μας''.

    Ανδρούλα Βασιλείου - Ευρωπαϊκό Κόμμα Φιλελευθέρων - Επανεκλογή ------------------------------------------------------------- Η βουλευτής των ΕΔΗ Ανδρούλα Βασιλείου επανεξελέγη στη θέση του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κόμματος των Φιλελευθέρων, στις εκλογές που διεξήχθησαν στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο του συνεδρίου του Κόμματος στις 29 και 30 Απριλίου.

    Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση των ΕΔΗ, στις άλλες δύο θέσεις αντιπροέδρων εξελέγησαν ο Δανός Γιοχάνες Λέμπεχ και η Αγγλίδα Σάρον Μπόουλς.

    Το συνέδριο του Κόμματος σήμανε την επίσημη έναρξη της εκστρατείας των Φιλελευθέρων για τις ευρωεκλογές.

    Ποδόσφαιρο - 26η αγωνιστική - Αποτελέσματα ------------------------------------------- Αναδεικνύεται σήμερα το απόγευμα ο Πρωταθλητής Κύπρου στο ποδόσφαιρο.

    Ο πρωτοπόρος, κατά ένα βαθμό από τη δεύτερη Ομόνοια, ΑΠΟΕΛ αντιμετωπίζει στο ΓΣΠ τον Εθνικό Αχνας. Η Ομόνοια αγωνίζεται εκτός έδρας με την Αθλητική Ενωση ''Πάφος''.

    Οι δύο αγώνες με τους οποίους ολοκληρώνεται η 26η και τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος αρχίζουν στις 5 το απόγευμα.

    Στους χθεσινούς αγώνες, Ολυμπιακός και Απόλλωνας εξήλθαν ισόπαλοι 3 - 3 στο ΓΣΠ. Στον αγώνα του Τσιρείου, η ΑΕΛ νίκησε το Διγενή με 5 - 1, ενώ στη Λάρνακα (ΓΣΖ), η ΑΕΚ έχασε από την Ενωση Νέων Παραλιμνίου με 3 - 2.

    [05] (K) Συνομιλία Προέδρου Παπαδόπουλου - Τούρκου Πρωθυπουργού

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος και ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχαν χθες μια σύντομη συνομιλία στο περιθώριο της επίσημης τελετής για την ένταξη των δέκα νέων μελών της ΕΕ, περιλαμβανομένης και της Κύπρου.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, η ανταλλαγή χαιρετισμών και η χειραψία μεταξύ των δύο ηγετών ήταν ''μια πράξη αβρότητας''.

    Παπαδόπουλος και Ερντογάν συνομίλησαν κατά τη διάρκεια δεξίωσης στην προεδρική κατοικία της Προέδρου της Ιρλανδίας Μέρι Μάκελις, πριν την επίσημη τελετή ένταξης των 10.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 2 May 2004 - 17:49:07 UTC