Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-05-24

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [02] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [03] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΥΠΕΞ Ανδόρας
  • [04] (K) Ιακώβου - Ψευδοκράτος - Ε/Κ - Διαβατήρια
  • [05] (K) Υπουργός Εξωτερικών - Κυπριακό
  • [06] (Κ) Εκπρόσωπος - Διακίνηση - Μεχμέτ Αλί Ταλάτ
  • [07] (Κ) Εκπρόσωπος - Εκθεση ΓΓ ΟΗΕ- Κυπριακό
  • [08] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Φιλελευθεροποίηση τιμών καυσίμων (1)
  • [09] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [10] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [11] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Φιλελευθεροποίηση τιμών καυσίμων (2)
  • [12] (Κ) ΥΠΕΞ Κύπρου - Ανδόρας
  • [13] (Κ) Χρηματιστήριο - Μικρή πτώση
  • [14] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - ΥΠΕΞ Ανδόρας
  • [15] (Κ)* Ευρωεκλογές - Ευρωπαϊκή Συνεργασία (ΝΕΟ) - Παρουσίαση υποψηφίων
  • [16] (Κ) 29η Διεθνής Εκθεση Κύπρου - Επισκέπτες - Επαφές
  • [17] (Κ)* Ευρωεκλογές - Επαρχος Πάφου - Εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι
  • [18] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρεσβευτής Γερμανίας
  • [19] (Κ) Τελωνειακή Ενωση - Τουρκία - ΕΕ - Κύπρος
  • [20] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Αναχώρηση για Λονδίνο - Δηλώσεις

  • [01] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το θέμα που προέκυψε, στο πλαίσιο των ευρωεκλογών, σε σχέση με το κατά πόσον ανεξάρτητοι εκλογικοί συνδυασμοί μπορούν να θεωρηθούν κόμματα, η απαίτηση των Ε/Κ και Τ/Κ καταστηματαρχών να επανανοιχθεί η οδός Λήδρας, το θέμα που τίθεται από Ευρωπαίους και Αμερικάνους για λειτουργία του λιμανιού της Αμμοχώστου για την πραγματοποίηση απευθείας εμπορίου από τους Τ/Κ, οι δηλώσεις του Προέδρου Παπαδόπουλου για θέματα της οικονομίας και η ανάδειξη της ΑΕΚ Λάρνακας σε Κυπελλούχο Κύπρου 2003 - 2004 στο ποδόσφαιρο είναι μερικά από τα θέματα που κυριαρχούν στο σημερινό κυπριακό Τύπο.

    Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Αποδοχή ή οριστικό αδιέξοδο'' πως ''σε εκ διαμέτρου αντίθετες κατευθύνσεις φαίνεται - φανερά πλέον - ότι κινούνται κυπριακή κυβέρνηση και διεθνής παράγοντας σε σχέση με τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό, γεγονός που οδηγεί τα πράγματα με μαθηματική ακρίβεια στο οριστικό αδιέξοδο''. Αλλού αναφέρει πως Ε/Κ και Τ/Κ καταστηματάρχες ζητούν επανένωση της οδού Λήδρας και πως τα ΗΕ έχουν ήδη επιδείξει το ενδιαφέρον τους για την επανένωση όχι μόνο της οδού Λήδρας αλλά και της γύρω περιοχής, στέλνοντας αρχιτέκτονες στην Πράσινη Γραμμή για την καταγραφή της κατάστασης των κτιρίων και των δρόμων.

    ''Το Θάρρος'' με κύριο τίτλο ''Κίνδυνος με τα ευρωψηφοδέλτια'' αναφέρει πως τον κώδωνα του κινδύνου, όσον αφορά την έγκυρη έκδοση για διανομή των ευρωψηφοδελτίων κρούει ο Γενικός Εφορος Εκλογών Λάζαρος Σαββίδης. Οι νομικές διαμάχες για την ονομασία και την υπόσταση του συνδυασμού ''Συναγερμός για την Ευρώπη'' προκαλούν ''επικίνδυνη καθυστέρηση''. Σήμερα η Γενική Εισαγγελία θα γνωματεύσει κατά πόσον ανεξάρτητοι εκλογικοί συνδυασμοί τείνουν να θεωρηθούν κόμμα. Αλλού γράφει πως αρχίζουν αύριο οι διαπραγματεύσεις για την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης των ξενοδοχοϋπαλλήλων.

    Ο ''Πολίτης'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Με το βλέμμα στο λιμάνι Αμμοχώστου'' πως οι Ευρωπαίοι, με πρωταγωνιστή τη Βρετανία, αλλά και οι Αμερικανοί, επιμένουν στη λειτουργία του λιμανιού της Αμμοχώστου για την πραγματοποίηση απευθείας εμπορίου από τους Τ/Κ με τη Λευκωσία να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και να αναμένει ότι θα καταφέρει να πείσει ότι μια τέτοια απόφαση αντίκειται στη νομιμότητα. Σε άλλο θέμα αναφέρει πως η Παγκόσμια Τράπεζα είναι έτοιμη να παράσχει οικονομική βοήθεια στο ψευδοκράτος από τη στιγμή που οι εμπλεκόμενες πλευρές καταθέσουν τις σχετικές προτάσεις τους, δήλωσε ο διευθυντής του Οργανισμού στην Τουρκία Αντριου Βόρκινγκ.

    ''Η Σημερινή'' με κύριο τίτλο ''Γάγγραινα το κρατικό μισθολόγιο'' αναφέρεται στη συνέντευξη στην εφημερίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου για την οικονομία, στην οποία ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος εξέφρασε τις έντονες ανησυχίες του για το δημοσιονομικό έλλειμμα. Ανέφερε επίσης ότι είμαστε η χειρότερη χώρα της Ευρώπης ως προς το κρατικό μισθολόγιο και πως αν δεν αποδώσουν συγκεκριμένα μέτρα θα επέλθει σωτηρία δια της φορολογίας. Αλλού αναφέρει πως η ΑΕΚ αναδείχθηκε κυπελλούχος Κύπρου νικώντας την ΑΕΛ με 2 - 1.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Εκθεση Ανάν με αγκάθια'' πως σημαντικά ζητήματα που θα συνιστούν αγκάθια για την ελληνική πλευρά θα περιέχει η έκθεση του ΓΓ προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, η οποία θα κυκλοφορήσει σύντομα. Βασική φιλοσοφία της έκθεσης είναι πως δεν τίθεται θέμα επαναδιαπραγμάτευσης του σχεδίου Ανάν, ενώ παράλληλα δεν το αποσύρουν παρά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Αλλού δημοσιεύει τα αποτελέσματα δημοσκόπησης με βάση την οποία το εκλογικό σώμα δηλώνει απόλυτα ικανοποιημένο από τους χειρισμούς του Προέδρου Παπαδόπουλου μετά το δημοψήφισμα αλλά και από την άσκηση των προεδρικών του καθηκόντων.

    [02] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Εκπρόσωπος - Κυπριακό - Διακίνηση προς κατεχόμενα -------------------------------------------------- Στο τραπέζι εξακολουθεί να βρίσκεται η απαίτηση της κυβέρνησης για άρση του διατάγματος επίδειξης διαβατηρίων από τους Ε/Κ που επισκέπτονται τα κατεχόμενα, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, ο οποίος παρέστη και εκφώνησε επιμνημόσυνο λόγο στο 9ο μνημόσυνο του πατέρα της ελεύθερης ραδιοφωνίας Νίκου Νικολαϊδη.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης τόνισε ότι δεν δικαιολογείται η συνέχιση της διαδικασίας στα οδοφράγματα όπως διαμορφώνεται μέχρι σήμερα και πρόσθεσε ότι έχει ακουστεί ότι από τη Δευτέρα οι Ευρωπαίοι πολίτες θα μπορούν να περνούν στα κατεχόμενα με την επίδειξη της ταυτότητάς τους.

    Εάν αυτό δεν ισχύσει για τους Ε/Κ Ευρωπαίους πολίτες, πρόσθεσε, θα αποδεικνύει για μια ακόμη φορά την έλλειψη καλής θέλησης της άλλης πλευράς.

    Ο Εκπρόσωπος, κληθείς να σχολιάσει έγγραφο της Βρετανίας σχετικά με τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας που δεν περιλαμβάνει την Κύπρο ως κράτος-μέλος, δήλωσε ότι γίνονται εντός της ΕΕ διεργασίες για τη διακίνηση πολιτών και αγαθών στα κατεχόμενα χωρίς όμως να υπάρχουν καταληκτικές αποφάσεις.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης είπε επίσης ότι η ΕΕ δεν δικαιούται να καθορίσει από μόνη της νόμιμους λιμένες και αεροδρόμια για εξαγωγή αγαθών χωρίς τη συναίνεση της Κυπριακής Δημοκρατίας γιατί είναι κυριαρχικό της δικαίωμα να καθορίζει ποια είναι τα νόμιμα λιμάνια και αεροδρόμια.

    Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού για καθεστώς Ταϊβάν στην Κύπρο, δήλωσε ότι οι πολιτικές συνθήκες είναι εντελώς διαφορετικές και ως εκ τούτου δεν μπορεί κανείς να μιλά για καθεστώς Ταϊβάν στην Κύπρο.

    Σημείωσε πως η Κύπρος είναι πλήρες μέλος της ΕΕ και δεν μπορεί η Ευρώπη να έρθει να αναγνωρίσει το καθεστώς παρανομίας που υπάρχει σε μέρος της χώρας, αλλά ούτε και μπορεί να υποκαταστήσει την Κυπριακή Δημοκρατία και να λάβει μέτρα που θα είναι αντίθετα στη βούληση της κυβέρνησης του κράτους.

    Κληθείς να σχολιάσει την άρνηση του κατοχικού καθεστώτος να επιτρέψει την είσοδο χωρίς επίδειξη διαβατηρίου στον Επίτροπο της ΕΕ Μάρκο Κυπριανού, ο Εκπρόσωπος δήλωσε ότι αυτό το γεγονός αποδεικνύει για μια ακόμη φορά την κακή πίστη του κατοχικού καθεστώτος, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι αυτό το φαινόμενο θα σημειωθεί από την ΕΕ και δεν πρέπει να επαναληφθεί.

    Κατεχόμενα - Διακίνηση - Ταυτότητα ----------------------------------- Η διακίνηση προς τα κατεχόμενα με την επίδειξη μόνο ταυτότητας δεν έχει αρχίσει ακόμη, αφού δεν έχουν δοθεί οδηγίες στις λεγόμενες αρχές στα κατοχικά οδοφράγματα αναφορικά με τις νέες διευθετήσεις.

    Την περασμένη Παρασκευή το λεγόμενο υπουργικό συμβούλιο των κατεχομένων αποφάσισε να επιτρέψει τη διέλευση προς τα κατεχόμενα με την επίδειξη μόνο ταυτότητας και ήδη έχει ετοιμαστεί σχετική εγκύκλιος με τη νέα διευθέτηση.

    Σύμφωνα με πηγές στα κατεχόμενα, αναμένεται εντός των ημερών να ξεκαθαρίσει ποιους ακριβώς θα καλύπτει αυτή η νέα διευθέτηση, αφού θα θεωρείται ''επίσημη'' όταν δημοσιευθεί το οριστικό κείμενο της απόφασης στην ''επίσημη εφημερίδα'' της ψευδοκυβέρνησης.

    Εκπρόσωπος - Κυπριακό ---------------------- Οι ημέρες που περνά ο τόπος είναι καθοριστικές, καθώς κρίνουν το μέλλον της Κύπρου, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης στον επιμνημόσυνο λόγο που εκφώνησε στον 9ο ετήσιο μνημόσυνο του Νίκου Νικολαΐδη στην Πάφο.

    ''Αυτή τη χρονική στιγμή, κρίνεται το μέλλον της Κύπρου. Κρίνεται το αν θα συνεχίσει να υπάρχει ως ένα λειτουργικό, ευνομούμενο, ενωμένο κράτος μέσα στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια, διασφαλίζοντας συνθήκες ευημερίας και προόδου για το σύνολο του λαού της, ή αν θα υποδουλωθεί στη διαίρεση, την οπισθοδρόμηση, την καταστροφή και τη μιζέρια που θα μπορούσε να φέρει συγκρούσεις και κατάρρευση'', ανέφερε ο κ. Χρυσοστομίδης.

    Πρόσθεσε ότι εκείνοι που όφειλαν να θυμούνται την υφή του προβλήματος της Κύπρου παραβλέπουν τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις που όφειλαν και οφείλουν να εφαρμόσουν, και ''αισθάνονται πικραμένοι, γιατί ο λαός μας τόλμησε να αντισταθεί και αποφάσισε δημοκρατικά να συνεχίσει τον αγώνα μέχρι τη διασφάλιση ενός σίγουρου μέλλοντος''.

    ''Πικραμένος είναι όμως, κυρίως, ο λαός μας, γιατί δεν επιτεύχθηκε η λύση, γιατί εκείνοι που τάχθηκαν να υπηρετούν τη διεθνή τάξη και τη διεθνή νομιμότητα, όχι μόνο εξισώνουν τον θύτη με το θύμα, αλλά και τον ανταμείβουν και μας ζητούν να συναινέσουμε σε αυτή την ανταμοιβή, προσφέροντας τα πάντα'', συνέχισε ο κ. Χρυσοστομίδης.

    Οπως είπε, ''το μεγάλο 'Ναι' των Ε/Κ θα έρθει βασισμένο στην αλήθεια, αν η αλήθεια αυτή σημαίνει μέλλον βασισμένο στα γεγονότα, αν τα γεγονότα αυτά σημαίνουν ζωή, με την προοπτική, αν η προοπτική αυτή δεν βασίζεται μόνο σε ελπίδες και προσδοκίες''.

    Αναφερόμενος στον Νίκο Νικολαΐδη, είπε ότι η αντίστασή του κατά του πραξικοπήματος βοήθησε τον κυπριακό λαό να αντέξει και έδωσε την ευκαιρία στον Εθνάρχη Μακάριο να συνεχίσει τον αγώνα από προσφορότερο έδαφος.

    ''Σήμερα, η ανάμνηση των αγώνων του Νικολαΐδη αποτελεί πυξίδα και κατεύθυνση πορείας και αυτό το χρειάζεται ο λαός και ο τόπος'', κατέληξε ο κ. Χρυσοστομίδης.

    Μητροπολίτης Κυρηνείας - Κατεχόμενα - Αρχάγγελος Μιχαήλ -------------------------------------------------------- Ο Μητροπολίτης Κυρηνείας Παύλος καταγγέλλει ''με αποτροπιασμό τη νέα προκλητική πράξη του ψευδοκράτους'' να μετατρέψει σε μουσείο τον Καθεδρικό Ναό Αρχαγγέλου Μιχαήλ στην Κερύνεια.

    Σε γραπτή του διαμαρτυρία, ο Μητροπολίτης Κυρηνείας αναφέρει ότι ''η αναισχυντία του καθεστώτος Ντενκτάς δεν έχει όρια'' και απαιτεί ''σεβασμό προς όλα τα ιερά μνημεία''.

    ''Το καθεστώς Ντενκτάς, αντί να σεβασθεί τους τόπους της χριστιανικής λατρείας, όπως πράττει η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας για τους μουσουλμανικούς χώρους στις ελεύθερες περιοχές της νήσου, δυστυχώς προ πολλού τους έχει μετατρέψει σε μουσεία, σε στάβλους, σε αποθήκες και σε τζαμιά'', αναφέρει ο Μητροπολίτης Κυρηνείας.

    Προσθέτει ότι ''καταγγέλλουμε με αποτροπιασμό τη νέα προκλητική πράξη του ψευδοκράτους και εκφράζουμε την ιερή αγανάκτηση και εντονότατη διαμαρτυρία μας για τη συνέχιση της βεβήλωσης των χριστιανικών μας μνημείων στην κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου''.

    ''Η αναισχυντία του καθεστώτος Ντενκτάς δεν έχει όρια διότι, όπως έχουμε ακούσει, μετέτρεψαν και διατηρούν σε μουσείο τον Καθεδρικό Ναό του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στην Κερύνεια'', σημειώνει, προσθέτοντας ότι περασμένη Παρασκευή ''έγιναν και τα εγκαίνια από τον υιό Ντενκτάς, ο οποίος με κυνικότητα ισχυρίσθηκε ότι δεν μας ανήκει, ενώ ταυτόχρονα με αναίδεια ζήτησε την οικονομική εισφορά των Ε/Κ για τη μετατροπή του Καθεδρικού Ναού σε μουσείο''.

    Καταλήγοντας, αναφέρει ότι ''καταγγέλλουμε για άλλη μια φορά την προκλητική αυτή στάση του υποτελούς στην Τουρκία καθεστώτος του Ντενκτάς και απαιτούμε τον σεβασμό προς όλα τα ιερά μνημεία και καλούμε τη διεθνή κοινότητα να επιδείξει την ανάλογη ευαισθησία''.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - 29η Πορεία Χριστοδούλας ------------------------------------------------ Πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στη Λευκωσία πορεία από το Νοσηλευτικό Κέντρο Ανακουφιστικής Ιατρικής ''Αροδαφνούσα'' προς το Ογκολογικό Κέντρο Κύπρου με κατάληξη στο Πολιτιστικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου, στα πλαίσια της 29ης Πορείας Χριστοδούλας.

    Παρόμοιες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και στις άλλες πόλεις της ελεύθερης Κύπρου. Η Πορεία Χριστοδούλας διοργανώνεται από τον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο Κύπρου με τη στήριξη της Τράπεζας Κύπρου.

    Της πορείας στη Λευκωσία προηγήθηκε τελετή έξω από το Νοσηλευτικό Κέντρο ''Αροδαφνούσα'' στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου και άλλων επισήμων.

    Μετά από την τέλεση αγιασμού, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δήλωσε πως η Κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να αντιμετωπίσει την ασθένεια του καρκίνου, που αποτελεί ύψιστη απειλή για την υγεία και την κοινωνία.

    Ευχήθηκε, επίσης, όπως αρχίσει μια νέα περίοδος, ώστε να μπορέσει να αντιμετωπιστεί η ασθένεια του καρκίνου.

    Οπως ανέφερε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, ''η Πορεία Χριστοδούλας είναι η υπέρτατη κοινωνική εκδήλωση, που δείχνει την κοινωνική αλληλεγγύη και την επιθυμία μας για κοινωνική συνοχή στον μεγάλο αριθμό των συνανθρώπων μας που πάσχουν από τη φοβερή ασθένεια του καρκίνου''.

    ''Η Πορεία Χριστοδούλας'', είπε, ''δίνει στον λαό μας το μήνυμα ότι κανένας καρκινοπαθής δεν πρέπει να μένει μόνος και αβοήθητος να αντιμετωπίσει αυτή τη φοβερή ασθένεια''.

    Αναφερόμενος στην καρκινοπαθή Χριστοδούλα, από την οποία πήρε το όνομα η Πορεία που πραγματοποιείται κάθε χρόνο, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως ''η Χριστοδούλα ήταν μια καρκινοπαθής από το Βαρώσι, η οποία, καταδιωγμένη από τις ορδές του Αττίλα, περπάτησε όσο τις επέτρεπαν οι δυνάμεις της, για να ξεψυχήσει μόνη και αβοήθητη κάτω από μιαν πορτοκαλιά''.

    Στο Πολιτιστικό Κέντρο, όπου κατέληξε η Πορεία Χριστοδούλας, διοργανώθηκαν παζαράκι και παιγνίδια για παιδιά.

    Ποδόσφαιρο - ΑΕΚ - Κυπελλούχος Κύπρου ------------------------------------- Η ΑΕΚ Λάρνακας κατέκτησε χθες βράδυ, για πρώτη φορά από την ίδρυση της το 1994, το Κύπελλο Κύπρου στο ποδόσφαιρο, νικώντας στον τελικό της διοργάνωσης στο ΓΣΠ την ΑΕΛ με 2 1. Η ΑΕΛ συμμετείχε για δεύτερη συνεχή χρονιά στον τελικό του Κυπέλλου, χωρίς να καταφέρει να κατακτήσει το τρόπαιο.

    [03] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΥΠΕΞ Ανδόρας

    [04] (K) Ιακώβου - Ψευδοκράτος - Ε/Κ - Διαβατήρια

    Η απόφαση του ψευδοκράτους να απαιτεί διαβατήρια από τους Ε/Κ ήταν εξ αρχής μια απαράδεκτη ενέργεια και παραμένει, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    [05] (K) Υπουργός Εξωτερικών - Κυπριακό

    Με βάση την πείρα που υπάρχει απαιτείται να περάσει κάποιος χρόνος πριν υπάρξει μια καινούργια πρωτοβουλία για το Κυπριακό, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    [06] (Κ) Εκπρόσωπος - Διακίνηση - Μεχμέτ Αλί Ταλάτ

    Στόχος της κυπριακής κυβέρνησης είναι η εξεύρεση τρόπων ενοποίησης της οικονομικής δραστηριότητας και όχι ο καθορισμός μεθόδων ενίσχυσης των χωριστικών φαινομένων της οικονομίας, τόνισε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Ο Εκπρόσωπος είπε πως το θέμα της επίδειξης ή μη διαβατηρίων από Ε/Κ για μετάβαση στα κατεχόμενα αποδεικνύει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός του κατοχικού καθεστώτος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δείχνει ανειλικρίνεια, αδυναμία να αντισταθεί σε δυνάμεις που επιθυμούν τη διατήρηση του διαχωρισμού και προσπάθεια εκμετάλλευσης των όσων προσφέρει η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

    Ξεκαθαρίζοντας για άλλη μια φορά τη θέση της κυβέρνησης, ο Εκπρόσωπος είπε πως η απαίτηση για επίδειξη διαβατηρίων ήταν παράνομη και έπρεπε να αρθεί.

    Ανέφερε πως ενώ αρχικά ο κ. Ταλάτ φάνηκε ότι θα επέτρεπε τη διακίνηση Ευρωπαίων πολιτών χωρίς την επίδειξη διαβατηρίων, στη συνέχεια εξαιρεί τους Ευρωπαίους Κύπριους πολίτες από αυτή τη διαδικασία.

    ''Φαίνεται δεν έχει τη δύναμη να προχωρήσει προς την άρση αυτής της απαίτησης και κάποιοι παρενέβησαν και τον επανέφεραν στην τάξη, ίσως οι κατοχικές αρχές τον επανέφεραν στην κατοχική τάξη'', είπε.

    [07] (Κ) Εκπρόσωπος - Εκθεση ΓΓ ΟΗΕ- Κυπριακό

    Η κυπριακή κυβέρνηση έχει διαβιβάσει τις θέσεις της αναφορικά με την υπό ετοιμασία έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για το Κυπριακό, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, προσθέτοντας πως πιθανόν η έκθεση να δημοσιοποιηθεί εντός της εβδομάδας.

    [08] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Φιλελευθεροποίηση τιμών καυσίμων (1)

    Τη φιλευθεροποίηση των τιμών των καυσίωμν από σήμερα, ανακοίνωσε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας.

    Η απόφαση αυτή του Υπουργικού Συμβουλίου θα έχει άμεση ισχύ.

    [09] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 24/5/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7021            1,7123
    Δολάριο ΗΠΑ                      2,0350            2,0471
    Λίρα Αγγλίας                     1,1377            1,1444
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    --------------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     228,8853        230,6805
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,9121          2,9351
    Δολάριο Καναδά                     2,7878          2,8098
    Κορώνα Δανίας                     12,6582         12,7551
    Κορώνα Νορβηγίας                  13,9665         14,0647
    Κορώνα Σουηδίας                   15,4799         15,6006
    Φράγκο Ελβετίας                    2,6123          2,6330
    
    

    [10] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            80,49  (-0,45)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    234.340
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    135.063    356,60  (-0,44)
    FTSE Med 100 **                             6.245,19  (-0,84)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    110.060    104,03  (-0,80)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     21.124     71,23  (-1,40)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      1.798     14,99  ( 0,20)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £      1.761     51,47  (-0,43)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      6.866     48,38  ( 0,08)
    Εμπορικές Εταιρείες           £      4.684     22,37  (-0,89)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     15.517     65,31  ( 1,92)
    Ετ. Πληροφορικής              £      2.745      2,48  ( 0,00)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     14.242      8,21  (-0,24)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £         60     11,92  ( 0,17)
    Ξενοδοχεία                    £     19.551     28,74  (-1,47)
    Αλλες Εταιρείες               £     27.704     65,20  ( 0,37)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [11] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Φιλελευθεροποίηση τιμών καυσίμων (2)

    Οι τιμές των καυσίμων φιλελευθεροποιούνται από σήμερα, ύστερα από απόφαση που έλαβε το Υπουργικό Συμβούλιο, ανακοίνωσε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας.

    [12] (Κ) ΥΠΕΞ Κύπρου - Ανδόρας

    Η Ανδόρα σέβεται τη δημοκρατική επιλογή των κοινοτήτων της Κύπρου κατά το δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας Ζούλι Μινόβες Τρινκέλ, ύστερα από συνάντησή του στη Λευκωσία με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου.

    Ο κ. Τρινκέλ, ο οποίος χαρακτήρισε την πρώτη αυτή επίσημη επίσκεψή του στην Κύπρο, που είναι και η πρώτη επίσκεψη αξιωματούχου της Ανδόρας στην Κύπρο, ιστορική, σημειώνοντας πως αυτή γίνεται την κατάλληλη στιγμή αφού η Κύπρος έχει μόλις ενταχθεί στην ΕΕ.

    Ο κ. Ιακώβου ανέφερε πως η Ανδόρα είναι μια μικρή ευρωπαϊκή χώρα, ανεξάρτητη και κυρίαρχη, με την οποία τα τελευταία 10 χρόνια η Κύπρος έχει αναπτύξει πολύ στενές και θερμές σχέσεις.

    [13] (Κ) Χρηματιστήριο - Μικρή πτώση

    Μικρή πτώση σημείωσε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) λόγω της πενιχρής συναλλακτικής δραστηριότητας και των πιέσεων που δέχθηκε η μετοχή της Λαϊκής Τράπεζας, η οποία υποχώρησε κατά 1,67%. Ο Γενικός Δείκτης, παραμένοντας σε αρνητικό έδαφος σε όλη τη διάρκεια της συνάντησης, κατέγραψε πτώση της τάξης του 0,44%, κλείνοντας στις 80,49 μονάδες. Η απουσία επενδυτικού ενδιαφέροντος κράτησε την αξία των συναλλαγών στα χαμηλά επίπεδα των 234 χιλιάδων λιρών.

    [14] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - ΥΠΕΞ Ανδόρας

    Κύπρος και Ανδόρα συμφώνησαν να εξετάσουν περαιτέρω τις προοπτικές συνεργασίας στους τομείς του εμπορίου και της οικονομίας, όπως ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ανδόρας Ζούλι Μινόβες Τρινκέλ.

    [15] (Κ)* Ευρωεκλογές - Ευρωπαϊκή Συνεργασία (ΝΕΟ) - Παρουσίαση υποψηφίων

    Η Ευρωπαϊκή Συνεργασία (Νέοι Ορίζοντες) αποτελεί αυτή τη στιγμή την αναγκαία πολιτική δράση για ένα κράτος δικαίου που να διασφαλίζει τους σύγχρονους όρους πολιτικής κοινωνικής πολιτισμικής και κοινωνικής δημοκρατίας, δήλωσε σήμερα ο Συντονιστής της Ευρωπαϊκής Συνεργασίας Κώστας Γουλιάμος, παρουσιάζοντας στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης τους έξι υποψήφιους της Συνεργασίας στις ευρωεκλογές.

    ''Η Ευρωπαϊκή Συνεργασία αποτελεί το προοδευτικό εναλλακτικό σχήμα- κλειδί στην κοινωνική μεταρρύθμιση και την τεχνολογική αναβάθμιση. Στην πολιτική ανανέωση που χρειάζεται η Κύπρος στην Ευρώπη των ''25'', ώστε να γίνει ισχυρός και δυνατός εταίρος'', ανέφερε ο κ. Γουλιάμος.

    Πρόσθεσε πως η συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο της Συνεργασίας ανεξάρτητων προσωπικοτήτων, ο καθένας με διεθνώς αναγνωρισμένο έργο και όχι με κριτήρια κομματικών σκοπιμοτήτων, ''ανοίγει το δρόμο της πολιτικής αποκέντρωσης, της αξιοπιστίας και αξιοκρατίας που θέλουν όλοι ανεξαιρέτως οι πολίτες''.

    Ο κ. Γουλιάμος ανέφερε πως οι υποψήφιοι της Συνεργασίας είναι ο Πάνος Ραζής, καθηγητής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, ο Βάσος Αργυρίδης, συνθέτης, ο Παναγιώτης Ηφαιστος, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και κάτοχος της έδρας Jean Monnet για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Ολοκλήρωση, η Κατερίνα Χαραλαμπίδου Παπαδημητρίου, επιχειρηματίας και Δημοτικός Σύμβουλος ΝΕΟ στο Δήμο Πάφου, ο Στράτος Παναγίδης, σύμβουλος επιχειρήσεων και αναπληρωτής Πρόεδρος ΝΕΟ και ο Νίκος Κουτσού, Πρόεδρος των ΝΕΟ.

    Μετά την παρουσίαση, πρώτος το λόγο πήρε ο κ. Ραζής, ο οποίος ανέφερε πως μέσα από τη διεκδίκηση του αξιώματος του ευρωβουλευτή θα ήθελε να παλέψει δυναμικά ''για να διασφαλιστεί η υλοποίηση του μηνύματος που έχει δώσει ο Κύπριος πολίτης μέσα από το δημοψήφισμα τις 24ης Απριλίου έτσι ώστε οποιοδήποτε σχέδιο επίλυσης του Κυπριακού υποβληθεί ξανά να συνάδει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, με τα ανθρώπινα δικαιώματα και με το διεθνές δίκαιο''.

    Ο κ. Αργυρίδης, ανέφερε, με τη σειρά του, πως ''οι άνθρωποι του πολιτισμού δεν έπαψαν ποτέ να θεωρούν ότι η πολιτική λύση του Κυπριακού έχει επιδράσεις και στην πολιτισμική φυσιογνωμία της Κύπρου'' και σημείωσε πως ''το μεγάλο όχι του δημοψηφίσματος είχε και πολιτισμικά μηνύματα που έχουν να κάνουν με τη διατήρηση τις πολιτισμικής μας φυσιογνωμίας, της ιστορικής μας ταυτότητας και της πολιτισμικής μας κληρονομιάς''.

    Ο κ. Ηφαιστος ανέφερε, στη συνέχεια, ότι η λύση του Κυπριακού πρέπει να αρμόζει σε ένα ευρωπαϊκό κράτος- μέλος της ΕΕ.

    Η κ. Παπαδημητρίου είπε, από την πλευρά της, πως διεκδικά μια θέση στο Ευρωκοινοβούλιο, διότι πιστεύει ότι ''συλλογικά έχουμε πολλές δυνατότητες επικοινωνίας, παρέμβασης, διεκδίκησης και συνεργασίας μέσα στο χώρο της ενωμένης Ευρώπης, με στόχο πάντα να προωθήσουμε το εθνικό μας ζήτημα όπως και όλα τα θέματα τα κυπριακά που είναι συνυφασμένα με τα ευρωπαϊκά''.

    Ο κ. Παναγίδης είπε πως ''ένας ευρωβουλευτής μέσα από το ψηφοδέλτιο της Ευρωπαϊκής Συνεργασίας μπορεί να αποτελέσει ένα αξιόπιστο και συνεπή φορέα παραγωγής πολιτικών προτάσεων και παρεμβάσεων στο ευρωπαϊκό πεδίο όσον αφορά την ορθή διαχείριση του αποτελέσματος, αλλά και την επιδίωξη μιας πραγματικά και γνήσιας ευρωπαϊκής λύσης''.

    Ο κ. Κουτσού ανέφερε, με τη σειρά του, πως ''το πλαίσιο της διακήρυξης της ΕΕ που έχει συμφωνηθεί και που αποτελεί το συμβόλαιο μας με τον Κύπριο πολίτη και την προοπτική της παρουσίας μας στην Ευρώπη μας επιτρέπει να πούμε στους ψηφοφόρους ότι η Κύπρος χρειάζεται να στείλει στην ευρωβουλή την Ευρωπαϊκή Συνεργασία για να είναι στην συνέχεια και υπερήφανη και σίγουρη ότι θα διεκδικήσουμε τα συμφέροντα της κυπριακής κοινωνίας και θα συμβάλουμε στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι''.

    [16] (Κ) 29η Διεθνής Εκθεση Κύπρου - Επισκέπτες - Επαφές

    O αριθμός των επισκεπτών στην 29η Διεθνή Εκθεση Κύπρου ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, αγγίζοντας τους 135.000 περίπου επισκέπτες, πράγμα που καταδεικνύει τις ευοίωνες προοπτικές της Εκθεσης για το μέλλον.

    [17] (Κ)* Ευρωεκλογές - Επαρχος Πάφου - Εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι

    Ο αριθμός των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων για την εκλογική περιφέρεια Πάφου, στις επικείμενες Ευρωεκλογές είναι αυξημένος κατά 2 Τ/Κ και 645 ευρωπαίους πολίτες, σύμφωνα με τον Έφορο Εκλογικής Περιφέρειας Πάφου, Έπαρχο Ανδρέα Χριστοδουλίδη.

    Συγκεκριμένα, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι από τους 503 Τ/Κ που έχουν εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους παγκύπρια, 2 αναλογούν στην επαρχία της Πάφου ενώ από τους 2.054 ευρωπαίους πολίτες, από 19 ευρωπαϊκές χώρες, οι 645 ανήκουν στην εκλογική περιφέρεια της Πάφου.

    [18] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρεσβευτής Γερμανίας

    [19] (Κ) Τελωνειακή Ενωση - Τουρκία - ΕΕ - Κύπρος

    Η τουρκική κυβέρνηση δεν μπορεί να επεκτείνει μονομερώς την τελωνειακή ένωση με τις νέες χώρες μέλη ή κάποιες από αυτές. Αυτό θα γίνει μόνο μετά από διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση, οι οποίες όμως, δεν έχουν ακόμη αρχίσει.

    [20] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Αναχώρηση για Λονδίνο - Δηλώσεις

    Την ανάγκη να πάρει θέση η ΕΕ, αναφορικά με την απόφαση της ψευδοκυβέρνησης να άρει την επίδειξη διαβατηρίων στα οδοφράγματα για τους Ευρωπαίους πολίτες, εξαιρώντας από αυτή την απόφαση τους Ε/Κ, εξέφρασε σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 24 May 2004 - 17:49:18 UTC