Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-06-06

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Χριστόφιας - Κυπριακό - Συμβούλιο Ασφαλείας
  • [02] (Κ) * Ευρωεκλογές - Κουτσού - Κυπριακό - Δημοσκοπήσεις
  • [03] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - ΗΠΑ - Συνέντευξη Τύπου
  • [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [05] (Κ) * Ευρωεκλογές - ΓΓ ΑΚΕΛ - Δημοσκοπήσεις

  • [01] (Κ) Χριστόφιας - Κυπριακό - Συμβούλιο Ασφαλείας

    Την εκτίμηση ότι υπάρχουν μόνιμα και μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που θα στηρίξουν την Κυπριακή Δημοκρατία να αποτρέψει την έμμεση ή άμεση αναγνώριση του ψευδοκράτους, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής και Προεδρεύων της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, προσθέτοντας ότι η ε/κ πλευρά βρίσκεται σε επαφή με χώρες - μέλη του Συμβουλίου και υπερασπίζεται τη νομιμότητα που απορρέει από τα ψηφίσματα 541 και 550.

    [02] (Κ) * Ευρωεκλογές - Κουτσού - Κυπριακό - Δημοσκοπήσεις

    Ο Πρόεδρος των Νέων Οριζόντων και υποψήφιος ευρωβουλευτής της ''Ευρωπαϊκής Συνεργασίας - Νέοι Ορίζοντες'' χαιρέτισε τη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου ότι ''επιθυμούμε λύση στα πλαίσια του ευρωπαϊκού δικαίου''.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γραμματείας Επικοινωνίας της "Ευρωπαϊκής Συνεργασίας - ΝΕΟ", ο κ. Κουτσού σε δηλώσεις του χθες υπενθύμισε ότι οι ΝΕΟ ''πρώτοι και μόνοι'' διακήρυτταν την ανάγκη επιδίωξης μιας ευρωπαϊκής λύσης.

    ''Αυτή είναι η πάγια, συνεπής μας πρόταση την οποία και τώρα θέτουμε στους πολίτες'', σημείωσε.

    Κληθείς να σχολιάσει τις δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν ενόψει των ευρωεκλογών της 13ης Ιουνίου, ο κ. Κουτσού είπε πως ''αντί να έχουμε δημοσκοπήσεις, έχουμε δημοσυγχύσεις'' και σημείωσε ότι ''μέχρι και το όνομα του ψηφοδελτίου μας ενέταξαν σε άλλο ψηφοδέλτιο έρευνας''.

    [03] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - ΗΠΑ - Συνέντευξη Τύπου

    Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στα ομογενειακά μέσα μαζικής ενημέρωσης, ενημέρωσε για τις επαφές του στις ΗΠΑ και τους στόχους του υπουργείου του σε ό,τι αφορά τον αμερικανικό χώρο. Αναφερόμενος στην πολιτική της κυπριακής κυβέρνησης στον τομέα της βιομηχανίας υψηλής τεχνολογίας, είπε ότι στόχος της είναι να καταστήσει τη χώρα περιφερειακό κέντρο που να εξυπηρετεί την ευρύτερη περιοχή.

    [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Βράβευση Αρχιεπισκόπου Δημητρίου - Αλεξ Σπανού

    Το μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Μακαρίου του Γ απένειμε χθες αργά το βράδυ ο Πρόεδρος της Κύπρου Τάσσος Παπαδόπουλος στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο και στον ομογενή κροίσο Αλεξ Σπανό, για τις υπηρεσίες τους προς την Κύπρο και το λαό της.

    Η απονομή έλαβε χώρα σε επίσημο δείπνο που διοργάνωσε η Κυπριακή Ομοσπονδία Αμερικής, με το οποίο ολοκληρώθηκε το επίσημο μέρος της επίσκεψης στις ΗΠΑ του Προέδρου Παπαδόπουλου.

    Παρόντες στην τελετή, ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας, τα μέλη του Κογκρέσου Ρόμπερτ Μενέντεζ, Ντόναλντ Πέιν, Κάρολιν Μαλόνι, Φρανκ Παλόν, Τζόζεφ Κράουλι, Κρις Βαν Χάλεν, καθώς και της πολιτειακής βουλής Νέας Υόρκης Μιχάλης Γιάνναρης και Ματθαίος Μυρώνης.

    Eξηγώντας τους λόγους της βράβευσης του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως «όποτε επιζήτησε τη συμβουλή, καθοδήγηση και βοήθεια για το κυπριακό πρόβλημα, αμέσως ανταποκρίθηκε, ήταν πάντοτε με ευγένεια και επιμονή. Η βοήθειά του προσφέρθηκε απλόχερα σε σημαντικά ζητήματα, περιοχές και κύκλους, με αποτελεσματικότητα και ευγένεια».

    Για τον κ. Σπανό ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ήταν αποφασιστικός στο να διαφωτίζει εναντίον της αδικίας που επιχειρήθηκε στην Κύπρο και στην κατεύθυνση των προσπαθειών για το γκρέμισμα του αναχρονιστικού τείχους της διαίρεσης που χωρίζει την Κύπρο στα δύο.

    «Ο λαός και η κυβέρνηση της Κύπρου εκτιμούν το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του στην Κύπρο και τη σιωπηρή αλλά προσηλωμένη συνεισφορά του στην κοινή μας αναζήτηση μιας λειτουργικής, βιώσιμης και διαρκούς λύσης του κυπριακού προβλήματος, που θα επανενώσει πραγματικά την πατρίδα μας, θα ξαναενώσει το λαό της και θα ωφελήσει τις σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κύπρου», είπε.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος κάλεσε το ακροατήριο, που αποτελούσαν σημαίνοντες παράγοντες της Ομογένειας, να επιμείνουμε με αποφασιστικότητα και να επιδιώξουν την υποστήριξη φίλων στις ΗΠΑ για να δούμε πως προχωρούμε απ εδώ και στο εξής.

    «Το Κυπριακό παραμένει πρωταρχικά ένα διεθνές και ευρωπαϊκό θέματα.... Η γνήσια επανένωση της Κύπρου βασισμένη στο κράτος δικαίου θα είναι επωφελής για όλους, στον κυπριακό λαό πρώτα απ όλα, στην Ευρώπη, την Τουρκία, την Ελλάδα και τις ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ έχουν να κερδίσουν πολλά περισσότερα από μια διαρκή λύση του προβλήματος'', είπε.

    O Πρόεδρος Παπαδόπουλος εξέφρασε απογοήτευση γιατί «δεν παρουσιάστηκε μία δίκαιη διευθέτηση που θα μπορούσε να αποδεχθεί ο κυπριακός λαός. Κάναμε το καλύτερο και καλύψαμε πολύ έδαφος στην κατεύθυνση μιας διευθέτησης, κυρίως εξ αιτίας επίπονων συμβιβασμών των Ελληνοκυπρίων στα τελευταία 30 χρόνια. Στο τέλος δεν ήταν αρκετά και μας ζητήθηκαν πολύ περισσότερες παραχωρήσεις».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, που όπως τόνισε δεν αποτελεί 'όχι' στην επανένωση της νήσου και σε λύση του προβλήματος, αλλά 'όχι' στο συγκεκριμένο σχέδιο «το οποίο η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού δεν πιστεύει ότι ανταποκρίνεται στις βασικές προϋποθέσεις και δεν απαντά στις νόμιμες ανησυχίες. Η Δημοκρατία μίλησε''.

    ''Κι ενώ όλοι μας διαφωνούμε στο πλαίσιο της δημοκρατίας, δεν είναι ποτέ σοφό να διαφωνείς με το αποτέλεσμα της δημοκρατικής διαδικασίας. Και περισσότερο, δεν πρέπει να τιμωρείται ο λαός γιατί άσκησε νόμιμα το δημοκρατικό δημαίωμα», πρόσθεσε.

    Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος είπε ότι παραλαμβάνει το μετάλλιο εξ ονόματος όλων των Ελλήνων Ορθοδόξων της Αμερικής.

    «Ενας Αρχιεπίσκοπος χωρίς λαό είναι χωρίς οντότητα», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι ''η Ομογένεια θα συνεχίσει το έργο της στο Κυπριακό. Υπάρχει ανάγκη να κάνουμε κάτι και μεθοδικά να φτάσουμε στο τέρμα», προέτρεψε το ακροατήριο ο κ. Δημήτριος, προσθέτοντας ότι ο σκοπός είναι δίκαιος.

    Ο Αλεξ Σπανός είπε πως κανείς αγώνας που είναι δίκαιος όπως ο δικός μας δεν μπορεί να συνεχίζεται χωρίς λύση. Ομως η λύση πρέπει να είναι βιώσιμη, διαρκής, ακριβοδίκαιη και να διασφαλίζει τα συμφέροντα όλων των ενδιαφερομένων.

    «Σε οποιοδήποτε σχέδιο επανένωσης θα υπάρχει πάντοτε κόστος κι ελπίζω να είναι κόστος που θα μπορούμε να αντέχουμε. Ποτέ όμως δεν μπορεί να είναι κόστος που καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οταν σκέφτομαι την Κύπρο, βλέπω αυτό το όμορφο και μεγαλειώδες νησί επανενωμένο κάτω από μία σημαία, μία κυβέρνηση κι έναν όρκο πίστης'' είπε.

    Απευθυνόμενος στον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, είπε ότι επέδειξε τεράστιο κουράγιο και ηγετικές ικανότητες σε «καταστάσεις που προξενούσαν φόβο. Κι εμπνεύσατε το λαό σας να ελπίζει για περισσότερα».

    Καταλήγοντας, υποσχέθηκε στον κυπριακό λαό να είναι στο πλευρό του και να κάνει ό,τι μπορεί για να συμβούν καλύτερα πράγματα στην Κύπρο.

    Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ Πρέσβης Αδαμάντιος Βασιλάκης εξέφρασε ευγνωμοσύνη προς τους ομογενείς που ιδιαίτερα στους τελευταίους πέντε κρίσιμους μήνες συνέβαλαν με διάφορες ενέργειες στο έργο των διπλωματών και των κυβερνήσεων.

    Στους δύσκολους καιρούς, είπε, «όλοι μαζί ενωμένοι, ακόμη και με τις μικροδιαφορές μας, να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την επανένωση της Κύπρου».

    Στην εκδήλωση μίλησαν επίσης ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Πανίκος Παπανικολάου και της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ.

    Πρόεδρος Βουλής - Συμβούλιο Ασφαλείας - Κυπριακό ----------------------------------------------------- Την εκτίμηση ότι υπάρχουν μόνιμα και μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που θα στηρίξουν την Κυπριακή Δημοκρατία να αποτρέψει την έμμεση ή άμεση αναγνώριση του ψευδοκράτους, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής και Προεδρεύων της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, προσθέτοντας ότι η ε/κ πλευρά βρίσκεται σε επαφή με χώρες - μέλη του Συμβουλίου και υπερασπίζεται τη νομιμότητα που απορρέει από τα ψηφίσματα 541 και 550.

    [05] (Κ) * Ευρωεκλογές - ΓΓ ΑΚΕΛ - Δημοσκοπήσεις

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Πρόεδρος της Βουλής και Προεδρεύων της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ικανοποιημένος από τις δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν ενόψει των ευρωεκλογών διότι, όπως είπε, το ΑΚΕΛ ''είναι σαφές ότι παίρνει ψηλό ποσοστό''.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΑΚΕΛ, ο κ. Χριστόφιας, σε δηλώσεις στο περιθώριο επίσκεψης στο χώρο όπου κτίζεται το οίκημα του συλλόγου ''Καβάζογλου-Μισιαούλη'', είπε πως η ανοδική τάση των ποσοστών του ΑΚΕΛ πρέπει να συνεχιστεί.

    ''Θα ήθελα να καλέσω οπαδούς, φίλους αλλά και τα στελέχη του ΑΚΕΛ να εργαστούν σκληρά την εβδομάδα που μας μένει ώστε η συσπείρωση του κόμματος να ανέβει στα γνωστά ποσοστά συσπείρωσης σε κάθε εκλογική μάχη'', είπε.

    Ενα πρώτο ΑΚΕΛ με ψηλά ποσοστά, συνέχισε, θα είναι εγγύηση και για να προωθηθεί η πρότασή του για λύση στο κυπριακό πρόβλημα, αλλά και στο Ευρωκοινοβούλιο να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των Κυπρίων εργαζομένων και ευρύτερα τα δικαιώματα των εργαζομένων ώστε τελικά η Ευρώπη να μετατραπεί σε Ευρώπη των λαών.

    Κληθείς να σχολιάσει το ποσοστό αποχής από τις ευρωεκλογές που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, είπε ότι ''δεν υπάρχουν ευρωεκλογές σε όλη την Ευρώπη όπου να μην υπάρχει ποσοστό αποχής''.

    ''Το ευχάριστο'', είπε, ''για την Κύπρο είναι ότι το ποσοστό αυτό φαίνεται να είναι το χαμηλότερο σ όλη την Ευρώπη. Εδώ βέβαια αντιμετωπίζουμε ιδιόρρυθμα και ιδιαίτερα προβλήματα''.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 6 June 2004 - 17:49:08 UTC